ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Proiecție specială „Oameni de treabă”, cu echipa filmului, la Cinema Mon Amour

26 November 2022 at 10:00
image

Trei dintre actorii principali, alături de regizorul și directorul de imagine, vor fi la Piatra-Neamț, în 30 noiembrie, când se va difuza, în premieră, filmul „Oameni de treabă”. Cinefilii dornici de o comedie neagră savuroasă au ocazia ca, după proiecția de la Cinema Mon Amour, de la ora 18.30, să discute cu actorii Iulian Postelnicu (detalii puteți reciti în acest interviu) – interpretul polițistului Ilie, șef de post într-o comună și care se confruntă cu o criză existențială personală și profesională, la mâna corupților din comunitate, cu nemțeanul Vasile Muraru și cu Crina Semciuc, dar și cu regizorul Paul Negoescu și cu directorul de imagine Ana Drăghici.

Povestea celui de-al patrulea film al lui Paul Negoescu, după “O lună în Thailanda”, “Două lozuri”, “Povestea unui pierde-vară”, este plasată în Moldova. „Oameni de treabă” pune în accente de comedie neagră și de thriller secvența de viață a lui Ilie, polițist șef (cu un adjunct, Vali – interpretat de Anghel Damian) ajuns singur la vârsta maturității „într-un sat în care doar cei cu influență fac legea”. Între dorința de a se bucura de o viață liniștită și evenimentele dubioase, violente din sat, Ilie decide în cele din urmă să-și facă treaba de polițist.

Trailer oficial:

„Din punct de vedere profesional, a fost o experiență inedită să regizez un scenariu care nu a fost scris de mine, într-un univers neobișnuit pentru mine – povestea petrecându-se la țară, în nordul Moldovei, în timp ce eu sunt născut și crescut în București, fără să fi avut până acum vreo relație cu viața la țară, cu atât mai puțin cu Moldova”, mărturisește regizorul Paul Negoescu, premiat pentru acest film (detalii AICI)

Oana Tudor, co-scenarist, relatează: „Noi am vrut să fie o poveste în zona unde a copilărit Radu, pentru că acolo oamenii au genul ăsta de a reacționa prin lipsă de reacție și pentru că există îmbinarea asta de natură frumoasă și forme blânde de relief și o cruzime inocentă”.

În viziunea lui Radu Romaniuc „Ilie trăiește în același univers cu noi. Adică, e departe Botoșaniul, dar nu chiar atât de departe. Dorințele lui nu sunt tocmai îndepărtate de noi toți și eșecul de a le îndeplini provoacă aceeași teamă de ratare și inadecvare socială aferentă”.

Pelicula a fost foarte bine primită la festivalurile internaționale, unde a fost lansată mai întâi. Iulian Postelnicu are deja două premii – unul acordat recent la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania) și primul primit la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia).

Din distribuție mai fac parte Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu. Oameni de treabă este Produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România). (Cristina IORDACHE)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Schimbările climatice vor răspândi bolile infecțioase și vor cauza decese, atenționează specialiștii

25 November 2022 at 06:00
image

Schimbările climatice vor ucide, în cele din urmă oameni, făcând ca bolile infecțioase să se răspândească tot mai mult, avertizează Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

În acest an, Fondul a asistat la „escaladarea impactului” schimbărilor climatice asupra sănătății, a declarat directorul executiv Peter Sand, citat de AFP.

În timp ce creșterea cazurilor de malarie era cauzată anterior de frecvența furtunilor tropicale, „odată cu inundațiile din Pakistan, aceasta a căpătat o nouă dimensiune”, a spus el.

Schimbările climatice vor afecta bolile infecțioase

„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul pe care îl are asupra bolilor infecțioase”, a spus Sands, menționând că părți ale Africii care nu erau afectate sunt acum în pericol pe măsură ce temperaturile cresc și permit țânțarilor să prospere, în special la altitudini mai mari.

Populația nu va fi imunizată, astfel încât există riscul unei rate de mortalitate mai mari.

„Acest lucru este destul de alarmant”, a declarat Peter Sands.

Populația, amenințată de răspândirea unor boli

Alte amenințări privesc răspândirea tuberculozei în rândul numărului tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume.

„Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când oameni foarte stresați sunt concentrați într-un spațiu mic, cu hrană și adăpost inadecvate. Cu cât vedem mai multe deplasări ale oamenilor din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că acest lucru se va traduce în condiții care vor face ca această boală să fie cel puțin mai probabilă”, a explicat el.

Peter Sands a spus, de asemenea, că insecuritatea alimentară ar face oamenii mai vulnerabili la boli.

„2022 a fost un an brutal”, a insistat Peter Sands, „în cele mai sărace comunități din lume, , tuberculoza și malaria ucid mult mai mulți oameni decât Covid-19”.

articolul original.

Craniile uriașilor preistorici dezvăluie indicii despre modul în care vânau strămoșii noștri

24 November 2022 at 17:00
image

Rămășițele de glyptodonți, un grup de armadillo gigant dispărut, indică faptul că strămoșii noștri s-au răspândit în America de Sud mai devreme decât se presupunea anterior.

Descoperite în nord-vestul Venezuelei, craniile fracturate ar putea reprezenta dovezi ale vânătorii de către oameni, spune paleontologul Marcelo Sánchez de la UZH.

sunt, de asemenea, susceptibili de a fi contribuit la împingerea animalelor mari spre dispariție.

Nordul Venezuelei trebuie să fi fost un paradis pentru floră și faună. În urmă cu aproximativ 18.000 de ani, mastodonți puternici se târau prin peisajul umed, cu șerpi uriași care se strecurau prin junglă și leneși uriași care se mișcau încet în vârful copacilor.

Ce dezvăluie craniile fracturate?

O adevărată scenă de vânătoare poate fi reconstituită pe baza unei de glyptodont. Acestea au fost găsite în apropiere de Caraibe, în nord-vestul Venezuelei, care astăzi este o zonă uscată.

Cercetătorii au analizat o jumătate de duzină de cranii, dintre care patru aveau modele distincte de fracturi.

Acestea au fost prelevate din siturile arheologice bine-cunoscute de la Muaco și Taima-Taima, la aproximativ 10 kilometri de coastă.

De obicei depozitate în muzeele locale, rămășițele au fost datate între 16.000 și 20.000 de ani în urmă.

Fosilele sunt dovada că un gen de armadillo uriaș (cunoscut astăzi și sub numele de Tatu) a cutreierat cândva aceste locuri – iar aceste animale lente ar fi fost o țintă evidentă pentru primii vânători-culegători.

Oamenii s-ar fi răspândit în America de Sud mai devreme decât se credea

„Studiul nostru este primul care indică faptul că gliptodonții erau vânați în această regiune”, spune Marcelo Sánchez.

Dovezile sugerează că au fost date cu un tocător de piatră sau cu o bâtă, și nu cu sulițe, ca în alte părți. Prin urmare, vânătorii trebuie să fi fost curajoși, cu bune abilități de observare și cunoaștere a prăzii lor, spune paleontologul UZH.

Potrivit analizei cercetătorilor, vânătorii au lovit creaturile în partea cea mai vulnerabilă a craniului.

În afară de partea frontală a capului, erbivorele preistorice, care puteau cântări până la 400 de kilograme, erau aproape complet protejate de o carapace puternică.

O nouă lumină asupra rolului oamenilor în dispariția speciilor

Descoperirile aruncă o nouă lumină asupra rolului oamenilor în dispariția speciilor din America de Sud, inclusiv a păsărilor de pradă uriașe, a urșilor uriași și a pisicilor uriașe cu dinți de sabie, scrie Phys.org.

De asemenea, este interesant să ne uităm și mai la nord, pe continentul nord-american. Istmul Panama, care leagă America de Nord și America de Sud, a permis speciilor de animale gigantice să se deplaseze între cele două continente.

În timp ce aproximativ 82% din megafaună a dispărut în America de Sud în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, în America de Nord au dispărut doar aproximativ 70%.

Paleontologii cred că în America de Nord, oamenii au jucat un rol esențial, deoarece dispariția în masă a megafaunei a coincis în mare parte cu cultura Clovis, o cultură preistorică numită astfel datorită uneltelor de piatră găsite în apropiere de Clovis, în actualul New Mexico.

Conform acestei interpretări, publicate în Swiss Journal of Palaeontology, poporul Clovis era foarte priceput la vânarea animalelor gigantice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cea mai veche dovadă privind gătirea alimentelor de către oameni a fost descoperită în Israel

24 November 2022 at 13:00
image

Arheologii au descoperit recent, în Israel, dovezi unice ale primelor semne referitoare la gătirea alimentelor de către oameni prin folosirea controlată a focului. În același timp, unii oameni de știință spun că ceea ce îi separă pe oameni de animale ține de controlul precis al unei forțe pământești: focul.

Primatologul britanic Richard W. Wrangham este un mare susținător al așa numitei „ipoteze a gătitului”. În zilele noastre, nu mai există nicio populație în lume care să trăiască fără să gătească, ceea ce confirmă că gătitul este o abilitate puternică și necesară.

Wrangham argumentează că schimbarea evolutivă a mâncării crude spre mâncarea gătită a fost „momentul transformator”, care a alimentat organismul omului primitiv și a permis creierului uman să se dezvolte și să dea naștere genei noastre și, în cele din urmă, speciei umane, potrivit Science Alert.

O nouă descoperire din Israel dezvăluie semne străvechi ale gătitului de către oameni

O echipă internațională de oameni de știință care lucrează în sectorul nordic al susține că a descoperit cele mai vechi semne privind gătitul de către oamenii preistorici.

La un sit arheologic numit Gesher Benot Ya’aqov, rămășițele unor pești străvechi, asemănători crapului, arată semne că aceștia au fost încălziți cu grijă în urmă cu 780.000 de ani.

Descoperirea nu este cea mai veche dovadă a folosirii controlate a focului de către oamenii preistorici, dar este cea mai veche dovadă din Eurasia. În Africa, siturile Homo erectus care datează de cel puțin 1,5 milioane de ani conțin cărbuni și oase arse. Și totuși, acestea sunt semne ale arderii, nu ale folosirii focului pentru gătirea alimentelor.

Primele dovezi care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

De fapt, semne ale gătitului nu apar în arhivele arheologice decât mult după apariția neanderthalienilor și Homo Sapiens. Până de curând, cea mai veche dovadă a gătitului erau rămășițele încălzite ale în amidon, găsite într-un cuptor subteran din Africa. Iar acel sit datează de numai 170.000 de ani. Asta la 600.000 de ani după ce primii oameni din Israel găteau pește într-o vale de lângă Marea Moartă.

„Nu știm cu exactitate cum a fost gătit peștele, dar având în vedere lipsa dovezilor de expunere la temperaturi ridicate, este clar că nu a fost gătit direct în foc și nu a fost aruncat în foc ca material pentru ardere”, spune arheologul Jens Najorka de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Analiza recentă a echipei sugerează că peștii de apă dulce antici găsiți în sit au fost prinși într-un lac din apropiere, care nu mai există, și au fost expuși la temperaturi adecvate pentru a fi gătiți.

Descoperirile au făcut ca strămoșii noștri să controleze focul până la jumătatea Pleistocenului, o perioadă în care populațiile de Homo erectus făceau loc unor hominizi cu un creier mai mare, precum Homo heidelbergensis.

„Dobândirea îndemânării necesare pentru a găti alimente marchează un progres evolutiv semnificativ, deoarece a oferit un mijloc suplimentar de a utiliza în mod optim resursele alimentare disponibile. Este chiar posibil ca gătitul să nu se fi limitat la pește, ci să fi inclus și diverse tipuri de animale și plante”, explică arheologul Naama Goren-Inbar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Peștele gătit în Israel se poate să fi fost doar începutul iscusinței culinare a umanității

Gesher Benot Ya’aqob este un sit bogat în rămășițe ale hominizilor antici. Arheologii au găsit aici dovezi constând în unelte din silex, bazalt și calcar, precum și fructe, nuci, semințe și multe specii de mamifere terestre, atât medii, cât și mari.

Oamenii de știință susțin de mult timp teoria potrivit căreia consumul de pește bogat în acizi grași omega, zinc și alți nutrienți esențiali este ceea ce a permis creierului uman să evolueze într-o asemenea complexitate.

„Acest studiu oferă dovada că peștele gătit de către omul preistoric… subliniind rolul habitatelor umede în oferirea unei surse stabile de hrană, a jucat un rol important în subzistența și răspândirea hominizilor în Lumea Veche”, au concluzionat autorii studiului.

Probabil că peștele crud le convenea primilor hominizi, dar, pe măsură ce peștele gătit și-a făcut loc în dieta strămoșilor noștri, acesta ar fi facilitat digestia și i-ar fi salvat pe oameni de la consumul de agenți patogeni periculoși. De asemenea, ar fi oferit creierului hominizilor un aport mai mare de nutrienți.

articolul original.

Milioane de oameni din Ucraina, în pericol. De ce se teme OMS?

24 November 2022 at 07:30
image

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că iarna va „pune în pericol” viețile a milioane de oameni din Ucraina, după seria de atacuri devastatoare ale Rusiei asupra rețelei energetice a țării.

„Pur și simplu – această iarnă va fi despre supraviețuire”, a declarat presei Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, în timpul vizitei sale la Kiev.

„Această iarnă va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a spus el, potrivit AFP.

„O încălcare clară” a dreptului umanitar internațional

Deteriorarea infrastructurii energetice a Ucrainei, cauzată de numeroasele atacuri cu rachete, „are deja efecte de knock-out asupra sistemului de sănătate și asupra sănătății oamenilor”, a spus Kluge.

El a precizat că peste 700 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în februarie.

Kluge a subliniat „o încălcare clară” a dreptului umanitar internațional.

„Ne așteptăm ca alte două-trei milioane de oameni să își părăsească locuințele”

„Atacurile continue asupra infrastructurii sanitare și energetice înseamnă că sute de spitale și unități de sănătate nu mai sunt pe deplin operaționale”, a spus Kluge.

„Ne așteptăm ca alte două-trei să își părăsească locuințele în căutarea căldurii și a siguranței”, a avertizat acesta: „Acestea se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv cu infecții respiratorii precum COVID-19, pneumonie, gripă și cu riscul grav de difterie și rujeolă în rândul populației insuficient vaccinate”.

articolul original.

Blocuri între case, blocuri între blocuri (II): „Ai sentimentul că zonele de locuinţe individuale vor dispărea”

24 November 2022 at 03:25
image

Dezvoltarea urbanistică a Craiovei s-a făcut în ultimii ani în contextul unui Plan Urbanistic General expirat din 2010. În lipsa unui PUG actual, construcțiile au avut la bază Planuri Urbanistice Zonale derogatorii. Practic, orașul s-a dezvoltat prin derogare de la reglementările existente, lăsându-se frâu liber haosului urbanistic. Peste 1000 de documentaţii PUZ-PUD au fost aprobate de administraţie din 2000 încoace. Rezultatul? Blocuri înghesuite, blocuri între case, dezastre care au mutilat estetica orașului, sub ochii neglijenți ai autorităților și, de multe ori, cu avizul specialiștilor.

Oraşe pentru oameni

Jan Gehl, un proiectant danez care a contribuit la transformarea unor oraşe din întreaga lume, printre care New York, Copenhaga sau Guangzhou, discutând mereu cu oamenii despre aşteptările lor şi analizând direct spaţiul public, a scris o carte intitulată „Oraşe pentru oameni”. Gehl e de părere că „doar arhitectura care ia în calcul scara umană şi interacţiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectură de succes”. În timp ce oraşele proiectate corect şi cu oamenii în prim plan îi inspiră pe aceştia şi creşte calitatea vieţii, oraşele prost gândite îşi agresează propriii cetăţeni. Cu toţii ar trebui să avem posibilitatea de a vedea un copac de la fereastră sau să stăm pe o bancă în apropiere de casă, crede danezul.

Când începi să citezi şi să te informezi despre proiectarea urbană, începi să îţi dai seama că lucrurile pe care doar le intuiai discret a fi greşite sunt, de fapt, de-a dreptul grosolane, povesteşte Adrian Rusu, membru al Asociaţiei SUMMURBAN.

„În carte e o analogie interesantă. Arhitectul povesteşte despre cum începi să distingi silueta unui om de la distanţă şi, pe măsură ce te apropii, îţi dai seama dacă e cineva cunoscut, îi vezi expresia, observi dacă e trist, vesel. Apoi face comparaţia cu clădirile şi spune că de la clădirile cu patru etaje în sus tu nu mai faci parte din oraş pentru că nu mai ai conexiunea cu el”, spune Adrian Rusu.

Un oraş care se sufocă

Adrian Rusu şi alţi câţiva craioveni pasionaţi de arhitectură insistă că e nevoie de implicarea fiecărui cetăţean pentru ca lucrurile să se schimbe. Dar pentru ca asta să se întâmple nivelul de informare şi educare al locuitorilor cu privire la dezvoltarea oraşului lor şi drepturile pe care le au trebuie să crească.

„Am înfiinţat ONG-ul SUMMURBAN pentru a încerca să îndreptăm puţin lucrurile. Avem un oraş înghesuit, în care răsar blocuri în cartiere de case, în care străzile sunt sufocate de maşini, în care ai o parcare uriaşă la TNC, care a distrus zona aceea şi stă goală, iar în timpul ăsta centrul e plin de autoturisme. Sunt măsuri pe care alte oraşe le-au luat şi au văzut că sunt greşite. Se renunţă la maşini în centru, iar la noi se fac parcări peste parcări şi trotuarele sunt blocate de maşini. Se înghesuie blocuri lângă câte o casă, clădiri de patrimoniu sunt distruse. Sunt interese, sunt presiuni, dar trebuie presiuni şi din partea oamenilor, a opiniei publice. În ce oraş vrem să trăim?”, întreabă Rusu.

Cum a luat amploare fenomenul blocurilor între case?

Dezvoltarea imobiliară a cunoscut un boom în ultimii ani în Craiova. Proiecte rezidenţiale au apărut în mare parte la periferia oraşului, însă treptat blocurile noi şi-au făcut loc şi pe câte o palmă de pământ din cartierele vechi, dar şi pe străzi unde nu existau decât case.

Click pe foto pentru mărire:

Cum a luat amploare acest fenomen? Membrii Asociaţiei SUMMURBAN sunt de părere că există trei mari actori care au contribuit la acest proces.

„Mai întâi, o mână de dezvoltatori şi-au dat seama că pot câştiga mult construind peste limite, pentru că orice metru pătrat înseamnă bani. Lucrurile acestea s-au făcut la discreţia celor care au solicitat, fără a exista opoziţie din partea administraţiei locale sau din partea celorlalţi factori care ar fi putut ţine în frâu fenomenul. Sunt trei mari actori: beneficiarul, proiectantul şi avizatorii – unde sunt incluşi toţi cei care contribuie la procesul care se încheie cu o hârtie ce dă undă verde construcţiei. Nu doar Primăria, ci şi DSP, Comisia de Monumente, ISU şi aşa mai departe. Iar aceşti trei mari actori au, fiecare, păcatele lor. Lăcomie, nepăsare, nepricepere. Trageţi singuri săgeţile”, spune Adrian Rusu.

La nivelul Primăriei, există o Comisie Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din care fac parte urbanişti şi arhitecţi, reprezentanţi ai mai multor direcţii din subordinea administraţiei, dar şi ai anumitor instituţii. Aceasta are doar un rol consultativ în procesul de emitere a documentaţiei PUZ. Primăria ne-a transmis că procesele verbale cu voturile membrilor se pot transmite doar în format anonimizat.

Dispare ţesutul vechi”

Nu există oraşe de câmpie care să aibă cantitatea şi valoarea clădirilor pe care le are Craiova, spune preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Dolj, Bogdan Tiparu.

„Casele acestea sunt extrem de valoroase. Craiova are un fond fantastic care, din nefericire, de ceva vreme a început să fie atacat şi demolat. Regula prostului exemplu există: dacă eu am demolat o casă şi am făcut un bloc, imediat apare şi celălalt. S-au demolat inclusiv clădiri monument istoric!

În mod normal, situaţiile de acest gen trebuie atacate în contencios administrativ. Foarte trist este că dispare ţesutul vechi al oraşului. Şi căsuţele vagon sunt extrem de pitoreşti. Oamenii duc o viaţă plăcută acolo, au gospodărie, au biserică, au magazinul la cost. E foarte mare păcat să distrugi acest ţesut urban. Apare un ditamai bloc pe un teren îngust, cu un calcan imens, un zid fără geamuri înspre vecinătate, lung de vreo 25 de metri şi înalt de vreo 12. Şi omul ce face? Stă şi se uită la acest zid?”.

Ce ar trebui să ştie cetăţenii

Documentaţiile pentru toate aceste construcţii sunt puse în dezbatere publică, conform legii, dar de multe ori cetăţenii nu află despre demersuri sau, pur şi simplu, nu înţeleg cum funcţionează urbanismul participativ.

„Se cere întâi un aviz de oportunitate din partea Primăriei, apoi se face documentaţia şi ai dezbaterea. Dar în Craiova urbanismul participativ e aproape 0, populaţia nici nu este bine informată şi nici nu are cultura aceasta necesară pentru a înţelege fenomenul şi consecinţele. Trebuie să lucrăm la asta”, consideră Rusu.

Una dintre problemele care complică demersurile este că, în ultimul timp, dezvoltatorii nu mai vând apartamentul gata făcut, ci din stadiul de proiect. „Atunci când blocul e ridicat şi se vede cât de mare e răul, deja sunt nu ştiu câţi proprietari şi devine mult mai greu să mai rezolvi ceva în instanţă. Dar, ca să pierzi o luptă, trebuie să participi la ea”, adaugă acesta.

De ce e importantă conservarea oraşului?

Conservarea oraşului este extrem de importantă, adaugă şeful OAR Dolj. Dar de ce îl conservăm? „Felul în care eu văd şi înţeleg lumea provine de undeva, de la nişte experienţe pe care le am în mediul în care am trăit. Case, străzi, pomi care fac parte din identitatea mea. Când dispar, nu mă mai regăsesc. Care sunt reperele mele plastice, culturale? Ce ar însemna să demolăm Veneţia? Florenţa? Oamenii care trăiesc în oraşe noi abia îşi formează repere- Şi în alte oraşe e la fel, din nefericire. Nouă, românilor, ne e greu să ne recuperăm identitatea”, e de părere Bogdan Tiparu.

Cazul Liceului Sanitar, un exemplu grăitor

Una dintre marile probleme ale Craiovei este dispariţia treptată a clădirilor vechi care au contribuit la conturarea unei identităţi istorice a oraşului. Conace boiereşti cu arhitectură splendidă sunt lăsate, ici-colo, în paragină, altele au fost demolate şi înlocuite de blocuri. Un exemplu grăitor este Liceul Sanitar, demolat fără autorizaţie. Cazul a ajuns pe masa procurorilor.

„La Liceul Sanitar a fost dată o autorizaţie de construire pentru locuinţe înşiruite P+4, ceea ce este imposibil. Adică fiecare familie va sta într-o clădire P+4. Apoi, acolo era o zonă roşie, adică o zonă de instituţii şi servicii, nu de locuire. Pentru a putea schimba funcţiunea zonei, trebuia să faci un PUZ. Care nu s-a făcut. Acum cazul e în instanţă”, precizează Bogdan Tiparu.

Şeful Ordinului Arhitecţilor din Craiova este conştient că „multe case stau în paragină, scopul fiind să dispară şi să fie înlocuite de nişte blocuri”.

Ai sentimentul că zonele de locuinţe individuale vor dispărea”

În momentul în care oraşul se extinde şi facem cartiere, ne trebuie străzi, grădiniţe, şcoli, spaţii verzi. Ne trebuie funcţiuni. „Or dezvoltatorii văd un spaţiu pe care scrie locuinţe colective. Iar propria investiţie va duce la rău pe care îl fac investiţiile una celeilalte”, explică Tiparu.

Arhitectul spune că există presiune imensă pe zona centrală, unde s-a demolat mult în comunism. Zonele de locuinţe colective încep să migreze spre zonele de locuinţe individuale. „E ca un căpcăun care tot mănâncă din ţesutul unde se locuia individual. Ai sentimentul că, la un moment dat, zonele de locuinţe individuale vor dispărea. Şi aşa se va şi întâmpla dacă nu administrăm acum şi nu spunem gata!”, adaugă preşedintele OAR Dolj.

Unitatea, coerenţa şi confortul au dispărut din lege

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă în 2008, Legea 350 a suferit mai multe modificări. Printre acestea se număra şi un alineat care menţiona că planurile urbanistice zonale ar trebui să asigure unitate, coerenţă şi confort urban.

Mai exact, la art. 32, alin. 6, OG nr. 27/2008 menţiona „Modificarea, prin planuri urbanistice zonale elaborate pentru zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, a reglementărilor aprobate prin Planul urbanistic general trebuie să asigure unitatea, coerenţa şi confortul urban atât ale zonei de studiu, cât şi ale teritoriului învecinat.”

În prezent, această precizare nu mai există în lege.

Alineatul a fost eliminat şi înlocuit cu altul, alin. 7, care sună astfel:

„Modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general, poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice. În această situaţie, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată.

În văzul tuturor

Sunt zone în care construcţiile inadecvate se observă cu ochiul liber. „Constituţia spune că nu ai voie să încalci dreptul la viaţa privată, dar ai bloc cu ferestre care dau în curtea vecinilor care stau la casă şi s-au trezit cu elefantul lângă ei. Sau sunt blocuri care se umbresc unele pe altele. La unele, ferestrele dintr-o cameră sunt faţă în faţă cu ferestrele din camera de la blocul de vizavi, care se află la numai câţiva metri distanţă. Greşelile sunt evidente”, adaugă acesta. „Locurile de parcare sunt puse în stradă, luând locul trotuarelor, nu ai distanţă până la ghena de gunoi, conform normelor, până la locurile de parcare, nu ai spaţii verzi… Nu trebuie să fii arhitect ca să vezi diferenţa de dimensiune şi inadecvarea. Dar putem face lucrurile bine măcar de acum înainte, dacă actuala administraţie alege să întrerupă şirul de greşeli făcute în toţi aceşti ani”, încheie Rusu.

articolul original.

Sigmund Freud s-a înșelat! Succesul aduce, până la urmă, fericirea

23 November 2022 at 16:00
image

Un nou studiu a respins faimoasa idee freudiană potrivit căreia oamenii de succes sunt sortiți nefericirii, demonstrând, printre alte descoperiri, că oamenii care au o carieră de mare succes sunt la fel de fericiți sau chiar mai fericiți decât alții. În ciuda ideilor lui Sigmund Freud, se pare că, în timp ce unii pot suferi cu siguranță din cauza presiunii crescute și a succesului, pentru omul obișnuit succesul aduce fericire.

Sigmund Freud, în ciuda faptului că este considerat „părintele psihanalizei”, a fost cunoscut pentru câteva idei foarte ciudate. Așa că nu este surprinzător că mulți oameni se bucură să-i demonstreze că se înșală.

Una dintre ideile cele mai proeminente ale lui Freud a fost ideea că cineva poate fi „distrus de succes”: oamenii de succes sunt adesea nefericiți, a teoretizat neurologul austriac, dând exemplul unui bărbat care a încercat cu disperare să-și depășească mentorul, doar ca să cadă în depresie și să dezvolte boli mintale.

Conform noilor studii, succesul aduce fericire

Freud nu a fost singurul care a observat acest fenomen perceput, Steven Berglas publicând celebra sa carte „Sindromul succesului”, explicând modul în care oamenii „cad atunci când ajung sus”. Aceasta a fost cea mai completă caracterizare a ideilor lui Freud, concentrându-se pe modul în care oamenii aflați în vârful carierei lor cad adesea în tendințe autodistructive sau boli mintale ca urmare a recompenselor succesului, scrie IFL Science.

Este ușor de înțeles de ce această idee a câștigat atât de multă tracțiune: celebritățile care devin victime ale abuzului de substanțe păreau aproape inevitabile nu cu mult timp în urmă, iar oamenii care poartă poveri grele în afaceri descriu adesea lupta care vine odată cu acestea. Cu toate acestea, noua cercetare sugerează că acest lucru ar fi putut fi doar cazul unei minorități vocale și că, de fapt, .

Cum se compară oamenii de succes cu ceilalți?

Pentru a investiga, cercetătorii au luat trei cohorte de 1.826 de intelectuali cu potențial ridicat și i-au comparat pe cei cu cariere excepționale cu cei cu cariere mai tipice. S-au luat în considerare bunăstarea psihologică și metrica generală a fericirii, precum și metrica sănătății.

În toate cohortele, cei cu cariere de mare succes au fost la fel de fericiți și sănătoși (sau mai mult) în comparație cu colegii lor. Într-un al doilea studiu, care a luat oameni în domenii de elită STEM extrem de stresante și i-a comparat cu colegii, s-a descoperit că carierele nu au afectat relațiile interpersonale ale participanților sau bunăstarea psihologică și, de multe ori, aceștia erau de fapt mai fericiți.

„Ambele studii au descoperit că carierele excepționale de succes nu au fost asociate cu fragilitatea medicală, și relații interpersonale și familiale compromise; în general, oamenii cu cariere excepționale de succes aveau o stare mai bună din punct de vedere medical și psihologic”, scriu autorii.

Freud s-a înșelat

Rezultatele sugerează că și că opusul pare a fi adevărat: succesul aduce fericire mai multă decât o carieră tipică.

Au existat diferențe interesante și în familiile pe care le aveau oamenii de succes, în comparație cu semenii lor: bărbații de succes aveau mai mulți copii, mai mulți dintre ei erau căsătoriți și divorțau mai puțin; în timp ce femeile de succes aveau mai puțini copii în comparație cu celelalte.

Studiul a fost publicat în Perspectives on Psychological Science.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Marius Misarăș, „Zico”, fost fotbalist și patron al unei firme de transport din Arad, s-a stins din viață la doar 48 de ani

22 November 2022 at 19:15
image

Marius Misarăș a fost un talentat fotbalist arădean. A jucat la juniorii Bătrânei Doamne și apoi a îmbrăcat ca senior și tricoul echipei West Petrom Pecica. Datorită tehnicii sale foarte bine, încă de mic, Marius s-a ales și cu o poreclă pe care avea să o ducă cu el întreaga viață, „Zico”.

Era asemănat de prietenii săi cu celebrul fost fotbalist brazilian. Dragostea pentru fotbal nu i s-a stins după ce a renunțat la activitatea de jucător. A fost un împătimit suporter al echipei UTA, echipă cu care practic a crescut, fiind foarte aproape de stadion, în cartierul 6 Vânători.

„Zico” avea doar 48 de ani și în ultimii ani era proprietarul unei firme de transport internațional. A plecat fulgerător dintre noi, după ce în urmă cu două săptămâni suferise un stop cardio-respirator. A fost internat în spital, a trecut prin momente de cumpănă pe secția de ATI, dar apoi a fost externat și, deși părea că își revine, ieri, Marius a închis ochii pentru ultima dată după ce starea sa s-a agravat în ultimele 48 de ore.

Apropiații lui „Zico” spun că acesta ar fi contractat o bacterie în timpul în care a fost internat la spital.

Condoleanțe familiei îndoliate!

Înmormântarea va avea loc joi, de la ora 14, la Casa Funerară Rostyl de pe strada Cocorilor din Arad.

articolul original.

Film românesc. Oameni de treabă, o comedie neagră, din 25 noiembrie în cinematografe. Lansare și la Piatra Neamț

21 November 2022 at 05:59
image

Oameni de treabă, comedia neagră regizată de Paul Negoescu are premiera în cinematografele din România vineri, 25 noiembrie, fiind distribuită de Bold Film Studio. De asemenea, din 23 noiembrie, echipa filmului merge în mai multe orașe din România pentru a-și întâlni spectatorii: București, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Iași, Focșani și Piatra Neamț.

Cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, Oameni de treabă spune povestea unui polițist de la țară care visează la o livadă și o viață liniștită, într-un loc în care doar cei cu influență fac legea, iar o serie de evenimente neprevăzute îl conduc spre o situație fără scăpare.

Trailer oficial: https://youtu.be/McnAE_EcCjg

Proiecții speciale, în prezența echipei filmului, și urmate de discuții cu publicul, vor avea loc în: București (Cinema Elvire Popesco, 26 noiembrie), Brașov (Cinema City AFI Brașov, 23 noiembrie), Botoșani (Happy Cinema, 28 noiembrie), Bacău (Cinema City, 1 decembrie), Cluj (Cinema City Iulius Mall, 24 noiembrie), Focșani (Happy Cinema, 1 decembrie), Iași (Cinema City, 29 noiembrie), Piatra Neamț (Cinema Mon Amour, 30 noiembrie).

Oameni de treabă a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Sarajevo, a fost selectat în peste 17 festivaluri, iar din 25 noiembrie se va vedea în 44 de cinematografe din 23 de orașe.

Comunicat de presă

articolul original.

Când crede NASA că ar putea oamenii să trăiască pe Lună?

21 November 2022 at 07:00
image

Oamenii ar putea locui pe Lună pentru perioade lungi de timp în acest deceniu, a declarat un oficial NASA pentru BBC.

Howard Hu, care conduce programul navei spațiale lunare Orion pentru agenție, a declarat că vor fi necesare habitate pentru a sprijini misiunile științifice.

Hu a declarat că lansarea misiunii Artemis I, cu racheta Space Launch System (SLS), care transportă capsula Orion, a fost o „zi istorică pentru zborurile spațiale umane”.

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.

Space Launch System (SLS), cea mai puternică rachetă construită de NASA

Racheta Space Launch System (SLS) a decolat de la Centrul Spațial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauții înapoi pe satelitul Pământului.

În vârful rachetei se află capsula Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu manechine care vor înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Lansarea SLS a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august și septembrie, care au fost anulate din cauza unor probleme tehnice.

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis I va avea succes, atunci următorul va fi cu echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor aseleniza pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Una dintre cele mai cruciale etape ale misiunii Artemis I

Misiunea actuală se desfășoară bine, a declarat el pentru BBC, toate sistemele funcționând, iar echipa de misiune se pregătește pentru următoarea aprindere a motoarelor Orion luni la prânz, pentru a plasa nava spațială pe o orbită îndepărtată de Lună.

Una dintre cele mai cruciale etape este aducerea în siguranță a modulului Orion înapoi pe Pământ. Acesta va reintra în atmosfera planetei la 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară va fi supus unor temperaturi care se apropie de 3.000de grade Celsius.

Odată ce siguranța componentelor și sistemelor Artemis va fi testată și dovedită, Hu a declarat că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună „în acest deceniu”.

„Vom trimite oameni pe Lună”

El a adăugat că o mare parte din motivul este acela de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi transformată pentru a furniza combustibil pentru navele care merg mai departe în spațiu – spre Marte, de exemplu.

„Vom trimite oameni pe suparafața Lunii, care vor trăi pe această acolo și vor face ceretări științifice”, a spus Hu.

„Va fi într-adevăr foarte important pentru noi să aflăm cum este dincolo de orbita Pământului și apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte. Iar misiunile Artemis ne permit să avem o platformă sustenabilă și un sistem de transport care ne permite să învățăm cum să operăm în acel mediu spațial îndepărtat”.

Capsula Orion trebuie să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

articolul original.

O șicanare în trafic s-a lăsat cu dosar penal. Doi bărbați au fost loviți intenționat cu mașina în Sibiu

20 November 2022 at 14:58
image

Patru persoane au fost implicate într-un conflict, în urma unei şicanări în trafic, care a avut loc în municipiul Sibiu, în urma scandalului doi bărbaţi au fost loviţi intenţionat cu maşina.

După ce s-au alergat în trafic, cei implicați în incident și-au oprit mașinile pentru a se lua la ceartă.

Pasagerul uneia dintre mașini s-a dat jos din autoturism și l-a luat la bătaie pe șoferul celeilalte mașini.

Agresiunile au fost comise într-o intersecție unde cei implicați în incident și-au oprit mașinile pentru a se lua la harță în urma unei șicănări în trafic.

Pentru că au văzut că agresorii vor să plece de la fața locului, cei doi – victima și pasagerul său – s-au poziționat în fața mașinii acestora.

Șoferița de la volan s-a ales cu dosar penal

De asemenea, șoferița care se afla la volan a decis să dea cu autoturismul peste ei. În final, ea s-a ales cu un dosar penal pentru tentativă de omor.

„La data de 19 noiembrie, în jurul orei 23:55, în municipiul Sibiu, în timp ce conduceau două autoturisme pe strada Constituției, între doi conducători auto, o femeie în vârstă de 40 de ani, din județul Sibiu, respectiv un bărbat în vârstă de 23 de ani, din județul Olt, s-ar fi produs o șicanare”, au transmis reprezentanții Poliției Județene Sibiu.

Sursa citată a explicat și cum a escaladat situația: „După ce au oprit la semaforul din intersecția cu strada 9 Mai, pasagerul din mașina condusă de femeie, un sibian în vârstă de 43 de ani, și șoferul celuilalt autoturism au coborât din mașini, după care primul l-ar fi lovit cu pumnul pe celălalt în zona capului”.

Este momentul în care lucrurile s-au precipitat și au luat o nouă turnură și mai violentă: „Pasagerul din mașina condusă de către bărbat, sibian în vârstă de 35 de ani, a coborât și el din mașină pentru a aplana starea conflictuală, poziționându-se împreună cu prietenul său în fața celuilalt autoturism la volanul căruia se afla femeia. În acest moment, femeia ar fi accelerat conducând spre cei doi bărbați, lovindu-l pe șofer în zona membrelor inferioare și acroșându-l ușor pe pasager”.

După accident, mașina a oprit și femeia a schimbat locul cu bărbatul de 43 de ani, care s-a urcat în locul ei la volan, iar apoi autoturismul a demarat în trombă, îndreptându-se către pasagerul din cealaltă mașină, pe care l-a lovit în plin, purtându-l pe capotă câțiva zeci de metri. Apoi mașina a virat brusc, iar victima a căzut pe caldarâm, în timp ce autoturismul și-a continuat deplasarea. 

„Cele patru persoane au fost identificate la spital. Conducătorul auto și pasagerul din mașina sa au primit îngrijiri medicale fără a necesita internarea”, a mai menționat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu.

Ancheta a fost demarată de polițiști de la Investigații Criminale și polițiști criminaliști din cadrul IPJ Sibiu, fiind coordonată de un procuror criminalist.

„În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a conturat suspiciunea rezonabilă privind comiterea infracțiunilor de tentativă la omor calificat, respectiv tentativă la omor”, a mai menționat reprezentanta Poliției.

În acest moment, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Cum explicau oamenii busola înainte să înțeleagă cum funcționează?

19 November 2022 at 17:00
image

Harta lumii pe care o știm cu toții este bazată pe proiecția Mercator, un mod revoluționar de a reprezenta lumea tridimensională în 2D creat de cartograful Gerardus Mercator în 1569. Deși harta a schimbat lumea, există câteva detalii ciudate acolo, cum ar fi o insulă fantomă etichetată „Rupes Nigra” (sau „stâncă neagră”) în mijlocul Polului Nord. Aceasta are legătură cu felul în care oamenii de atunci înțelegeau cum funcționează busola.

Hărțile antice, pentru a fi corecți față de Mercator, tind să aibă o serie de ciudățenii pe ele, de la monștri de mare și sirene până la insule fantomă pe care nu le poți atinge, indiferent cât de mult ai naviga spre ele.

Insula lui Mercator de la Polul Nord este remarcabilă pentru că face aluzie la o credință veche și simpatică despre : oamenii din acea vreme credeau că busolele arată nordul datorită unui magnet gigantic situat pe această insulă.

În trecut, oamenii nu înțelegeau precis cum funcționează busola

Magnetul imens, despre care se credea că are 33 de leghe (183 de kilometri) în diametru, a fost înfățișat în centrul hărții lui Mercator, înconjurat de vârtejuri.

„În mijlocul celor patru țări se află un Vârtej, în care se golesc aceste patru mări care împart Nordul”, a scris Mercator într-o scrisoare din 1577, potrivit IFL Science.

„Și apa se repede și coboară în Pământ ca și cum ar fi turnată printr-o pâlnie filtrantă. Are 4 grade lățime de fiecare parte a Polului, adică 8 grade în total. Cu excepția faptului că, chiar sub Pol, se află o Stâncă goală în mijlocul mării. Circumferința sa este de aproape 33 de mile franceze și este toată Piatră magnetică”, continuă scrisoarea.

Potrivit scrisorii, care relata povești anterioare despre insulă dintr-o carte pierdută intitulată „Inventio Fortunata” („Descoperirea Fortunatei”) din 1360, un preot care văzuse stânca a descris-o la fel de înaltă ca norii. Un alt marinar despre care a scris Mercator a susținut că stânca putea fi văzută de peste tot în jurul insulei și că insula era moartă, în afară de uriașa stâncă metalică.

„Nimic nu crește pe ea, pentru că nu există nici măcar o mână de pământ”, se spune în scrisoare.

Ce explicații aveau oamenii pentru busole?

În ceea ce privește neînțelegerile, aceasta este o idee destul de simpatică. Oamenii încercau să explice cum funcționează busola pentru a arăta mereu aceeași direcție, alte explicații fiind că busolele arătau spre Steaua Polară. Insula a continuat să apară pe hărțile europene până în secolul al XVII-lea, dar apoi noile descoperiri au dus la dispariția acesteia.

Cu excepția acelei singure ciudățenii (o piatră magnetică uriașă pe o insulă moartă imaginară la Polul Nord despre care toată lumea dorea să vorbească), harta este probabil cea mai influentă hartă din istorie.

Este o proiecție cilindrică a hărții, în care globul pământesc este plasat într-un cilindru și apoi fiecare punct al hărții este proiectat într-un punct corespunzător de pe cilindru. Meridianele (liniile verticale imaginare care trec prin Pământ de la la Polul Sud) sunt proiectate drept linii verticale distanțate egal pe hartă, iar cercurile de latitudine (liniile orizontale imaginare de la est la vest) sunt proiectate drept linii orizontale egal distanțate.

Cea mai importantă hartă din istorie

Proiecția Mercator este bună pentru navigație, deoarece reprezintă cursuri de orientare constantă ca segmente drepte, ceea ce înseamnă că navele trebuie să corecteze mai rar pentru curbura Pământului.

În hărțile cilindrice, așa cum este cazul proiecției Mercator și al numeroaselor hărți moderne bazate pe aceasta, zonele din jurul Ecuatorului rămân aproximativ precise. Cu toate acestea, cu cât te îndepărtezi de Ecuator, cu atât masele de uscat devin mai distorsionate și umflate. În esență, acesta este motivul pentru care Groenlanda pare gigantică și este reprezentată , când de fapt are doar 1/14 din suprafață.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cum să comunici cu pisica ta doar dintr-o privire? Cercetătorii explică!

19 November 2022 at 12:30
image

Oamenii de știință confirmă într-un studiu că iubitorii de pisici pot comunica cu felinele lor folosind o metodă foarte simplă: clipind lent din ochi. Aceștia au observat interacțiunile dintre oameni și pisici și au constatat că acest act, al clipitului lent – atât în cazul animalelor familiare, cât și în cazul celor necunoscute – a dus la o apropiere și o receptivitate a pisicilor față de oameni.

Pisicile sunt cunoscute pentru aparenta indiferență a lor, mai ales în comparație cu câinii. Dar, dacă tu crezi că e greu să stabilești un tip de comunicare cu pisica ta, atunci poate că nu vorbiți aceeași „limbă”.

Cercetătorii confirmă, însă, că tot ce trebuie să faci este să zâmbești într-un mod înțeles de felina ta: îngustându-ți ochii și clipind foarte încet, potrivit Science Alert.

„Zâmbetul de pisică”, expresia care creează o interacțiune directă între om și felină

Psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie a explicat că semnele unei legături directe în relația dintre oameni și pisici au fost, probabil, remarcate de către proprietarii de pisici, dar studiul, publicat în 2020 în Scientific Reports, a confirmat posibilitatea acestui mod de comunicare.

„Din persepectiva cuiva care a studiat comportamentul animalelor și este la rândul său proprietar de pisică, este grozav să arăți că oamenii și pisicile pot să comunice în felul acesta. Este ceva ce mulți proprietari de pisici au sesizat deja, astfel că este foarte interesant să găsești dovezi în acest sens”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

Dacă ai petrecut un timp , probabil ai observat expresia lor facială, dată de ochii parțial închiși și de clipitul lent. Actul este similar cu modul în care ochii oamenilor li se îngustează atunci când zâmbesc. Expresia este interpretată ca un „zâmbet de pisică”.

Dovezi anectodice de la proprietari de pisici au indicat că oamenii pot copia această expresie ca să comunice cu pisicile, într-o interacțiune prietenoasă și deschisă. În cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente ca să determine dacă pisicile se comportă diferit față de clipitul ușor al oamenilor.

Cum influențează clipitul lent contactul dintre oameni și pisici?

În primul experiment, camerele au înregistrat atât fețele proprietarilor, cât și pe cele ale pisicilor, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc atunci când oamenii nu clipesc înapoi spre ele.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească ușor la oameni după ce aceștia au clipit către ele, comparativ cu lipsa de interacțiune.

În al doilea experiment, nu stăpânii au fost cei care au clipit, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. înregistrate în timp ce răspundeau oamenilor care nu clipeau când se uitau spre ele.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, doar că de data aceasta au întins o mână spre pisică. Astfel au descoperit că, nu doar că pisicile erau mai predispuse să clipească înapoi, dar și că erau mai predispuse să se apropie de mâna omului după ce acesta clipea.

„Acest studiu este primul care investighează în mod experimental rolul clipitului lent în comunicarea pisică-om. Și este un lucru pe care îl puteți încerca și dumneavoastră cu propria pisică acasă sau cu pisicile pe care le întâlniți pe stradă. Este o modalitate excelentă de a spori legătura pe care o aveți cu pisicile. Încercați să vă îngustați ochii așa cum ați face-o într-un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor timp de câteva secunde. Veți vedea că și pisicile răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație”, a declarat McComb.

Pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare

De asemenea, pisicile reflectă trăsăturile de personalitate ale oamenilor alături de care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă atunci când oamenii lor sunt triști. De asemenea, felinele le pot recunoaște numele (deși aleg să le ignore de cele mai multe ori). Iar legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Râmâne dificil de știut de ce pisicile clipesc în acest mod lent către oameni. A fost interpretat ca un semnal al intențiilor inofensive, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare.

Dar este, de asemenea, posibil ca pisicile să fi dezvoltat expresia având în vedere că oamenii reacționează pozitiv. Cercetătorii spun că acest tip de interacțiune poate contribui la starea de a pisicilor, nu doar în mediul lor familiar, ci și în alte locuri sau contexte potențial stresante pentru aceste animale.

articolul original.

Vio, o să ne lipsești… Rămas bun, prietene drag, ne doare rău plecarea ta

18 November 2022 at 10:02
image

O zi de vineri mohorâtă, o zi de noiembrie în care, în sfârșit, toamna pare a-și fi intrat în drepturi. Totul pare închis la culoare, iar o veste foarte tristă ne-a întunecat, pentru un moment, și sufletele. Viorel Muscă, colegul și prietenul nostru de o viață, a murit!

La aflarea veștii parcă timpul a stat în loc și derulam toate amintirile cu el. Un om special, un om frumos, un om dedicat meseriei, un om care și-a dedicat viața familiei lui, fotografiei și, nu în ultimul rând, echipei UTA.

Vio, sau „nea Vio”, ne-a fost nu doar un coleg de breaslă, ne-a fost în primul rând un prieten chiar și nouă, celor cu o generație mai mică, celor din generația fiilor săi Alin și Dan. Ne-a fost și un exemplu și un îndrumător, dar astăzi, prin plecarea sa, putem spune fără teama de a greși că s-a dus o epocă. Deși cu toții ne-am dorit, niciunul dintre noi nu am ajuns la nivelul său. El nu a fotografiat instantanee, el a fotografiat momente care au devenit istorie, iar fotografiile sale au devenit parte din viața noastră, a tuturor celor care l-am cunoscut. Dacă voiai o poză mai veche, mereu îl sunam pe Vio și el o avea. A fost acolo unde s-a înfăptuit minunea cu Feyenoord, a fost la retrogradările dureroase și la promovările pline de bucurie ale Bătrânei Doamne, dar Vio a fost și pe coclaurile județului și nu numai. A fost peste tot și peste tot era admirat, îndrăgit, apreciat de toată lumea.

L-am cunoscut în urmă cu mai bine de un sfert de veac. Era un om care era frumos și atunci când te certai cu el. Avea carismă, avea umor, avea drag de oameni și de această lume și avea un inegalabil talent atât în meseria sa de fotograf cât și în a te face să te simți bine atunci când îl aveai în preajmă.

Și-a iubit enorm familia, pe soția sa Mariana și pe fiii Alin și Dan, dar și-a iubit atât de mult și prietenii, colegii, Aradul și Șimandul lui natal, așa cum a iubit și echipa lângă care a fost alături toată viața lui, UTA. Și Doamne ce se mai necăjea la înfrângerile ei…

E o zi tristă, o zi în care comunitatea arădeană se desparte de cel care a surprins prin obiectivul aparatului său foto toate momentele importante ale Aradului din ultimii 50 de ani. O zi în care nu avem cum să nu ne aducem aminte că în ultimii doi ani au plecat dintre noi alți colegi, alți prieteni de-ai noștri din presă, Răzvan Crețu, la doar 43 de ani, Ovidiu Păcurariu, Ioan Weisl și Florin Matei…

Viorel Muscă avea 71 de ani, împliniți de curând. Am vorbit mult cu el de ziua lui și, deși îi cunoșteam problemele de sănătate, totul părea a fi spre bine. Mi-a zis atunci cumva cu bucurie: „Am avut zile, mi-a trecut glonțul pe la ureche”, fără a ne gândi vreun moment că după exact o lună avea să plece dintre noi.

Nu aveai cum să nu-l iubești pe Vio Muscă. Și nu ai cum să nu-l plângi acum când se desparte de noi pentru totdeauna. Îmi vine în minte momentul în care, tot de ziua lui, de 18 octombrie, întreaga peluză i-a cântat „La mulți ani!” Acum, cu toții îi spunem triști, ci lacrimi în ochi, „Dumnezeu să te odihnească în pace, prieten drag”. O să ne lipsești, Vio, și ne doare rău plecarea ta.

Condoleanțe, doamnă Mariana Muscă. Condoleanțe, Alin și Dan. A fost stâlpul familiei voastre, dar prin bunătatea lui, prin frumusețea lui, noi toți care l-am cunoscut ne-am simțit parte din familia lui.

articolul original.

Mii de angajați ai Dacia au ieșit în stradă, la Mioveni

17 November 2022 at 14:39
image

Mii de salariați ai producției românești de automobile Dacia participă astăzi la un protest față de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislației muncii.

Mii de salariaţi ai Dacia au participat joi, 17 noiembrie, la un protest faţă de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii.

Acţiunea are loc pe platoul Casei de Cultură din localitatea argeșeană Mioveni.

Participanţii la protest au adus cu ei fluiere, vuvuzele, tobe, pancarte şi steaguri tricolore sau care poartă însemnele sindicatelor din care fac parte.

Protestul a fost anunțat de la începutul săptămânii

Oficiali din cadrul Jandarmeriei au declarat că protestul se desfăşoară fără incidente.

Membri Sindicatului Autoturisme Dacia au anunțat anterior că organizează un miting de protest.

Aproximativ 5.000 de angajaţi ai Uzinelor Dacia vor ieşi în stradă a transmis, luni, Blocul Naţional Sindical.

Sursa citată a precizat că principalele nemulţumiri sunt legate de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii.

”De asemenea, membri BNS sunt nemulţumiţi şi de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie”, au mai transmis sindicaliştii.

Manifestaţia este programată între orele 13.00 şi 14.00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

O rachetă a căzut într-o comună din județul Vâlcea: „Rusească nu este, sau nu vreau să cred că este”

17 November 2022 at 13:56
image

O rachetă a căzut în dimineața zilei de joi, 17 noiembrie, în comuna Lungești din sudul județului Vâlcea, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenție, fiind așteptați și geniștii.

O mică parte dintr-o rachetă, a cărei proveniență deocamdată nu este cunoscută, a căzut într-o zonă cu locuințe, pe un teren, trecând pe lângă oamenii care erau în preajmă.

Se presupune că este vorba despre o rachetă antigrindină, mai ales că, în localitățile învecinate zonei în care a căzut există puncte de lansare a acestora.

„Cred că este o rachetă antigrindină, după cum arată, după cum am văzut și în imagini, dar până nu vin specialiștii, nu putem spune cu certitudine. Au venit cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) Vâlcea, de la Poliție, vin și geniștii sau genistul de la Antigrindă, care să ridice… ceea ce noi bănuim a fi partea din spate a rachetei. Sigur, rusească nu este, sau nu vreau să cred că este…”, a declarat Tiberiu Costea, primarul din Lungești Vâlcea.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit

Deși nu au existat victime, racheta ar fi trecut extrem de aproape de cel puțin o persoană.

Județul Vâlcea deține patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină: în Mădulari, Ștefănești, Orlești și Șușani, având Centrul de comandă la Stația Meteo din Drăgășani.

„Lansarea rachetelor antigrindină se face de la centrele de specialitate, nu de la noi. Nu avem un astfel de centru în Lungești, există însă în vecinătate: în comuna Ștefănești – două centre, în comuna Șușani și în orașul Drăgășani. Sigur de acolo să fi venit, că din altă parte…”,  a mai menționat primarul Tiberiu Costea, fost prefect al județului chiar în perioada în care era implementat sistemul în Vâlcea, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

La Bârlad, oamenii străzii vor avea un nou adăpost

17 November 2022 at 13:20
image

La Bârlad, oamenii străzii vor avea un nou adăpost, pus la dispoziție de Primărie, prin Direcția Generală de Asistență Socială.

Centrul este dotat cu baie, apă, căldură și energie electrică, condiții care oferă șansa celor care vor sta aici să treacă cu bine peste iarnă, spune primarul Dumitru Boroș.

„Municipiul Bârlad avea organizat pentru persoanele fără adăpost pe strada 1 Decembrie, acolo unde este Casa Juvara. Pentru că nu am mai fi primit niciodată aviz de la ISU., deci eram obligați să facem o relocare, am alocat fonduri de la bugetul local și am achiziționat 5 containere acolo unde este centru de afaceri, pe strada Metalurgie. În prezent s-a făcut racordul la apă, la canalizare și la energie electrică. Vor putea fi cazate persoanele acolo”, a precizat Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad.

nainte de a fi cazați, oamenii străzii vor beneficia de investigații medicale. De asemenea, vor fi controlați pentru a nu avea asupra lor alcool, substanţe stupefiante sau arme.

Cei care nu au domiciliul stabil în Bârlad au dreptul să fie cazaţi doar 24 de ore, după care vor fi trimişi în localitatea de domiciliu. Adăpostul este supravegheat în permanență de către un agent de la Poliţia Locală.

articolul original.

Miliardarii produc de 1 milion de ori mai multe emisii decât oamenii obișnuiți

15 November 2022 at 14:10
image

Miliardarii produc de un milion de ori mai multă distrugere a mediului decât o persoană obișnuită, atunci când vine vorba de planetă, se arată într-un studiu demarat de organizația Oxfam, care luptă împotriva inegalității.

Acesta a analizat investițiile celor mai bogați 125 de miliardari și a descoperit că emisiile cumulate ale acestora sunt de un milion de ori mai mari decât media, iar investițiile lor sunt responsabile pentru 70% din această cifră.

În total, emisiile ajung la un număr uimitor de 393 de milioane de tone (CO2) în fiecare an, ceea ce reprezintă aceeași cantitate ca și Franța.

De ce produc miliardarii mai multă poluare?

Având în vedere că miliardarii dețin în total 2,4 trilioane de dolari (2,1 trilioane de lire sterline) în 183 de companii, aceștia au o participație importantă în producerea de emisii, potrivit IFLScience.

„Emisiile generate de stilul de viață al miliardarilor – din cauza utilizării frecvente a avioanelor private și a iahturilor – sunt de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obișnuite, ceea ce este deja complet inacceptabil. Dar dacă ne uităm la emisiile provenite din investițiile lor, atunci sunt de peste un milion de ori mai mari”, a declarat Nafkote Dabi, responsabil pentru schimbări climatice la Oxfam, într-un comunicat.

Ce ar trebui să facă guvernele lumii?

Studiul mai arată că investițiile miliardarilor în industrii poluante, cum ar fi combustibilii fosili și cimentul, sunt duble față de media companiilor din grupul S&P 500.

participații importante în multe dintre cele mai mari și mai puternice corporații din lume, ceea ce le conferă puterea de a influența modul în care acționează aceste companii.

Autorii studiului sunt de părere că guvernele trebuie să le tragă la răspundere, legiferând pentru a obliga corporațiile și investitorii să reducă emisiile de carbon, impunând cerințe de raportare mai stricte și noi impozite pe avere și pe investițiile în industriile poluante.

articolul original.

Ziua în care populația lumii ajunge la 8 miliarde de oameni

15 November 2022 at 12:30
image

15 noiembrie, ziua în care, conform previziunilor ONU, populația mondială atinge un nivel record de 8 miliarde de oameni. În urmă cu 11 ani, în 2011, existau „doar” 7 miliarde de locuitori.

Calculul întocmit de matematicieni, sociologi, demografi și statisticieni a luat în considerare diverși factori și reflectă preocuparea constantă de a prezice viitorul omenirii care se confruntă cu o criză de mediu fără precedent.

Întrebarea este dacă va putea oare Pământul să susțină această creștere, având în vedere că, potrivit estimărilor, în 2080 vor fi 10,4 miliarde de locuitori?

Cât va mai crește populația lumii?

Oamenii de știință au estimat de mult timp că această creștere nu va dura la nesfârșit. Potrivit ONU, se așteaptă ca populația mondială să atingă un vârf în 58 de ani și să se mențină la 10 până în 2100.

Cu trei secole mai devreme, în 1800, statisticile vorbeau de un miliard de oameni. De-a lungul anilor, creșterea a atins un nivel maxim în anii 1960, iar de atunci rata a scăzut (+1% în 2022).

Nu toți cercetătorii sunt de acord însă cu proiecțiile ONU. În Statele Unite, Institutul de Statistică a publicat în The Lancet că vârful va fi atins în 2064, cu aproape 10 miliarde de oameni, iar apoi va scădea la 8,79 miliarde în 2100.

ONU se așteaptă ca fertilitatea să scadă

Cercetătorii ar folosi o variabilă diferită, care să țină cont de pe care îi va avea fiecare femeie, luând în considerare nivelul de educație și prevalența contracepției.

Potrivit demografilor ONU, se așteaptă ca fertilitatea să scadă de la o medie de 2,3 copii pe femeie în lume în prezent la 2,1 în 2050, pragul fatidic la care o generație se poate reînnoi.

articolul original.
❌