ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Companiile din România nu vor mai putea plăti salariile în numerar

22 December 2022 at 14:59
Foto: legislaţiamuncii.manager.ro

În ziua de miercuri 21 decembrie, un proiect de lege adoptat de Senat, le va interzice companiilor din România să plătească salariile în numerar. Astfel, toți românii vor fi obligați să aibă un cont bancar.

Astfel, noul proiect de lege adoptat, prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar. Astfel, dacă această lege va fi promulgată, toți românii vor trebui să aibă un cont bancar, iar companiile din România nu vor mai putea plăti salariile în numerar.

Toți românii vor trebui să aibă cont bancar

Astfel, „Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar„, prevede documentul.

Care sunt excepțiile?

Concret, de la această interdicție vor exista două excepții, pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

Fiecare comerciant va trebui să accepte plata cu cardul

În contextul proiectului, comercianții o să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar, adică plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

În proiect, „Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

„De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.”, mai prevede proiectul adoptat, miercuri, de Senat.

Totuși, pentru a se aplica, proiectul adoptat recent de Senatul României trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial de către președintele Klaus Iohannis și apoi publicat în Monitorul Oficial. De abia atunci, aceasta va putea intra oficial în vigoare.

articolul original.

Plata salariilor în numerar ar putea fi INTERZISĂ: Legea a fost adoptată de Senat

22 December 2022 at 11:13

Plata salariilor în numerar ar putea fi INTERZISĂ. Legea a fost adoptată de Senat și mergre pentru votul decisiv, la Camera Deputaților.

În viitor, companiile din România ar putea fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar, așa cum reiese dintr-un proiect de lege adoptat miercuri la Senat și care va fi trimis, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților, potrivit avocat.net. Printre altele, acesta prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

În primul rând, proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. Asta înseamnă, de principiu, plata prin bănci, însă pe viitor nu este exclus să apară și alte modalități larg răspândite.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul.

De la interdicția plății drepturilor în numerar vor exista două excepții (aplicabile, de principiu, la cerere) – pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie).

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

În al doilea rând, toți comercianții o să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă au afaceri anuale de peste 50.000 de euro, însă din 2023 obligația va viza comercianții care au încasări în numerar de peste 50.000 de lei.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

articolul original.
  • There are no more articles
❌