ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Creștere record a numărului de ruși care trec frontiera în Finlanda

26 September 2022 at 14:59
image

Finlanda a declarat luni că în weekend au intrat în țară mai mulți ruși decât în oricare alt weekend din acest an până acum, după ce anunțul de chemare a militarilor de la Moscova a provocat un val de sosiri, scrie The Moscow Times.

„Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat weekend din an în ceea ce privește traficul la frontiera de est”, a declarat pentru AFP Mert Sasioglu, de la poliția de frontieră finlandeză.

Agenția de frontieră a precizat că aproape 8.600 de ruși au intrat sâmbătă în Finlanda prin granița terestră și aproape 4.200 au trecut în cealaltă direcție. Duminică, peste 8.300 de ruși au sosit și aproape 5.100 au plecat.

„Rata de sosire este aproximativ dublă față de cea de acum o săptămână”, a declarat Sasioglu.

„Motivul principal este mobilizarea, dar se explică parțial și prin faptul că atât Finlanda, cât și Rusia au relaxat restricțiile Covid-19 în timpul verii.”

Norvegia a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia

Norvegia vecină, care nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia la punctul său de trecere a frontierei Storskog, în nordul îndepărtat.

Duminică, 243 de persoane au intrat în Norvegia dinspre Rusia, dintre care 167 aveau vize Schengen, în timp ce 91 au plecat spre Rusia, potrivit poliției norvegiene.

De asemenea, poliția a subliniat că aceste cifre sunt încă mai mici decât cele înregistrate înainte de COVID, dar a precizat că se așteaptă la o posibilă creștere în această săptămână.

Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși

Alte țări, precum Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși în ultimele zile.

Finlanda a anunțat la 23 septembrie că intenționează să „restricționeze semnificativ intrarea cetățenilor ruși” și că va finaliza decizia în „zilele următoare”.

Deși restricția nu este încă în vigoare, serviciul de pază a frontierelor a declarat că este pregătit să aplice noile reguli „în decurs de o zi”.

Sasioglu a declarat că se pregătește pentru „evoluții dificile” pe măsură ce situația evoluează.

„Este posibil ca atunci când călătoriile sunt restricționate, tentativele de trecere ilegală a frontierei să crească”, a explicat el.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră au prins patru persoane suspectate de trecerea ilegală a frontierei în regiunea Kuusamo din estul Finlandei. Aceștia au solicitat imediat azil atunci când au fost reținuți.

articolul original.
  • There are no more articles
❌