ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Scandalul gazoductelor Nord Stream 1 și 2 provoacă noi tensiuni internaționale. Dmitri Peskov: ‘Această anchetă este pe cale să fie aranjată în așa fel încât Rusia să fie făcută responsabilă’

18 October 2022 at 14:45
image

Administrația de la Kremlin critică dur ancheta internaţională cu privire la scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite cu scopul de transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Europeană (UE), prin Germania, şi acuză că această anchetă ar fi ”aranjată” cu scopul de a acuza Moscova că se află la originea acestui sabotaj.

”Din câte auzim din declaraţiile făcute în Germania, Franţa sau Danemarca, această anchetă este pe cale să fie aranjată în aşa fel încât Rusia să fie făcută responsabilă, ceea ce este absurd”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

Rusia acuză ţări din Occident că se află la originea unor explozii care au cauzat aceste scurgeri de gaze din gazoducte – oprite la momentul incidentului, dar pline cu gaze naturale.

Rusia nu şi-ar arunca în aer propriile gazoducte”, a subliniat Peskov.

Moscova a cerut în mai multe rânduri să ia parte la o anchetă pe care o desfăşoară mai multe ţări frontaliere ale Nord Stream, conform news.ro.

Vezi și:

‘Vocea’ lui Putin avertizează: ‘Aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și securitatea lor este asigurată la același nivel ca restul teritoriului Rusiei’

articolul original.

Cum arată gaura din gazoductul Nord Stream 1: Explozia a distrus 50 de metri de conductă (Foto &Video)

18 October 2022 at 14:12
By: -
image

Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.

Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.

• Första bilderna från Nord Stream-läckan på Östersjöns botten – 50 meter rör är borta.
• Liselotte, 25, från Timrå fortsatt försvunnen.
• Ulf Kristersson avger sin regeringsförklaring 09.30. https://t.co/0VyP5gYCwn

— Expressen (@Expressen)
October 18, 2022

Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.

Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. "Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta", a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.

Poliția daneză a anunțat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.

Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.

Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.

Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.

📸 Investigators have determined that the series of explosions along key undersea gas pipelines from #Russia to Europe were likely caused by sabotage.
Nord Stream blast 'blew away 50 metres of pipe'
📸 pic.twitter.com/oy9452808S

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu)
October 18, 2022

Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.

Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.

Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.

Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

T.D.

articolul original.

Explozia de la Nord Stream 1 și 2 a distrus 50 de metri de conductă

18 October 2022 at 11:14

Poliția daneză crede că cel puțin 50 de metri dintr-o conductă subacvatică care aducea gaz rusesc în Germania a fost distrusă de o explozie produsă luna trecută.

Doar o forță extremă poate îndoi oțelul ranforsat cu beton, materialul conductei

Poliția daneză mai spune că „exploziile puternice” au găurit atât Nord Stream 1 cât și Nord Stream 2. Încă nu se știe cine sau ce a provocat exploziile, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.

Livrările de gaz au fost suspendate de la exploziile din 26 septembrie de pe conductele de oțel ranforsat cu beton care traversează Marea Baltică.

Kremlinul a acuzat anchetatorii occidentali că încearcă să dea vina pe Rusia pentru pagubele produse. „Logica elementară” arată că deteriorarea conductei nu ar fi fost în interesul Rusiei, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Explozii au fost înregistrate de seismologi chiar în zonele în care s-au produs scurgeri de gaze din gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2. Foto simbol: Hepta – DPA Images / Bernd Wüstneck

Liderii occidentali nu au acuzat în mod direct Rusia, dar UE a acuzat anterior Rusia că își folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

În colaborare cu Expressen, Blueye Robotics a folosit o dronă submersibilă pentru a filma metalul răsucit și îndoit al conductei Nord Stream la 80 de metri sub suprafața mării.

Unele părți ale conductei fie lipsesc, fie sunt îngropate în fundul mării

„Doar o forță extremă poate îndoi un metal atât de gros”, a declarat Trond Larsen, operatorul dronei, pentru Expressen.

Constatările poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze, care au investigat, de asemenea, scurgerile din conducte.

„Inspecțiile au confirmat faptul că au existat daune importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză”, a declarat poliția daneză.

Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat cu toții incidentul, dar procurorii suedezi ar fi respins o investigație comună de teama împărtășirii de informații sensibile legate de securitatea națională.

Rusia a cerut anterior să fie implicată în investigație, afirmând că avaria s-a produs în apele internaționale, dar Danemarca și Suedia au refuzat.

Gazoductul Nord Stream 1 nu a mai transportat gaz din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere. Conducta se întinde pe o distanță de 1 200 km, de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei.

Nord Stream 2 încă aștepta autorizația de utilizare atunci când a început războiul din Ucraina.

articolul original.

Primele rezultate ale anchetei în cazul scurgerilorde gaze din Nord Stream 1 şi 2 „întăresc suspiciunile de sabotaj”, spun autoritățile suedeze

7 October 2022 at 06:05
image

Primele inspecţii făcute de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”. Parchetul suedez a anunțat că a fost vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”. Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că, cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești.

Autoritățile au investigat patru scurgeri din gazoductele rusești, descoperite săptămâna trecută. „Au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 și 2, în zona economică suedeză, care au dus la pagube însemnate ale conductelor de gaz”, a anunțat Parchetul suedez într-un comunicat.

Mats Ljungqvist, procurorul special însărcinat cu ancheta, a adaugat că „inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj”.

De la fața locului au fost ridicate probe care vor fi analizate, restricțiile din zonă au fost ridicate, în timp ce ancheta continuă și va stabili „dacă cineva poate fi suspectat și ulterior urmărit penal”.

Serviciul suedez de informaţii a preluat conducerea anchetei şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.

„Cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești; de altfel, propunerea rusă de acum câteva zile, care sugerează că dacă deschidem Nord Stream 2, gazul va curge, nu face decât să confirme această teză”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.  Și alte țări au denunțat un act de sabotaj.

Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a sugerat că în spatele acţiunii s-ar afla Occidentul, condus de Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat chiar că Washingtonul ar avea de câştigat din întreruperea conductelor care transporta gaz rusesc în Europa.

În condițiile în care Rusia nu a fost invitată să participe, un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut că ancheta derulată de Suedia nu este obiectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. Scurgerile de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1 și mai continuă la nivel mult redus în cazul Nord Stream 2,  anunţă Paza de Coastă suedeză.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj video Twitter

articolul original.

Scurgerile din Nord Stream 2 au încetat sub presiunea apei. Cea mai mare eliberare de metan din istorie

1 October 2022 at 18:00
By: -
image

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP.

"Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta, aşa că gazul care este înăuntru nu poate ieşi", a spus purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek. Cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar urma să se oprească duminică.

Spărturile din sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan, dăunătoare pentru climă, înregistrată vreodată, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, transmite Reuters.

Un uriaş val de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, dar cu o durată mai scurtă de viaţă decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociaţi cu Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan al UNEP sau IMEO, a spus organizaţia.

Cercetătorii de la GHGSat, care utilizează sateliţi pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte de rupere a fost de 22.920 de kilograme pe oră. Acest lucru este echivalent cu arderea a aproximativ 287 de tone de cărbune în fiecare oră, a spus GHGSat într-un comunicat.

Cum s-au produs spărturile

Scurgerile descoperite pe conductele de gaz Nord Stream 1 şi 2 în apele internaţionale din largul insulei daneze Bornholm au fost cauzate de explozii subacvatice echivalente cu „sute de kilograme” de TNT, iar „toate informaţiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, au indicat Suedia şi Danemarca într-un raport oficial transmis Naţiunilor Unite.

Aceste scurgeri au fost descoperite luni, în apele internaţionale, la est de Insula daneză Bornholm. Două dintre ele se află în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celalte două în zonele economice exclusive ale Danemarcei.

Pe fondul războiului rus din Ucraina şi tensiunilor dintre Rusia şi Occident, pagubele cauzate gazoductelor - instalaţii strategice care leagă Rusia şi Germania - se află la originea unor impresionante barbotări, care au, la suprafaţă diametre cuprinse între 200 şi 900 de metri.

Navigaţia în aceste zone, dar şi survolarea acestora, sunt interzise.

Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a anunţat joi seara într-un comunicat că ar putea ”începe să evalueze pagubele cauzate gazoductului imediat ce va primi autorizaţiile oficiale necesare”, adică ”atunci când presiunea în gazoduct se va stabiliza, iar scurgerea gazelor naturale va înceta”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că se află la originea ”exploziilor” care au cauzat aceste scurgeri importante de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite cu scopul de a transporta gaze naturale ruseşti în Europa.

”Organizând explozii la gazoducte internaţionale, pe fundul Mării Baltice, ei au început, în realitate, să distrugă infrastructura energetică europeană”, a denunţat Vladimir Putin într-un discurs, la Kremlin, înaintea anexării a patru teritorii ucrainene. Putin a atribuit acest ”sabotaj” ”anglo-saxonilor”.

articolul original.

Nord Stream 1…and 2: „Clear and Present Danger”?

27 September 2022 at 18:55

..for whom?

Europe investigates ‘attacks’ on Russian gas pipelines to Europe

articolul original.

Suedia și Danemarca confirmă două breșe și scurgeri de gaze din conducta rusă Nord Stream 1 și încă una în Nord Stream 2

27 September 2022 at 08:56
By: -
image

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis în această dimineață o avertizare privind scurgerile din Nord Stream 1: „Există două scurgeri ale conductei – una în zona economică marină a Suediei și una în zona economică marină a Danemarcei. Cele două scurgeri sunt la o distanță relativ mică între ele”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituției, citat de Reuters și Biziday. Oficialul a precizat că, mai exact, cele două scurgeri se află la nord-est de insula daneză Bornholm, unde autoritățile din Danemarca au anunțat o scurgere de gaze din conducta Nord Stream 2.

Totodată, în această dimineață și ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, a cerut companiilor și autorităților din domeniul energetic și al gazelor naturale să fie în alertă și pregătite de o eventuală reacție rapidă în urma scurgerilor.

În acest context, cotația gazului TTF Amsterdam a crescut marți cu 5%, la peste 180 de euro pe megawatt oră, după patru zile consecutive de pierderi. Totuși, prețurile sunt în continuare aproape de minimele din ultimele două luni, în condițiile în care stocurile de gaze ale Europei sunt ridicate.

În timp ce conducta Nord Stream 2 nu a fost niciodată pornită, Nord Stream 1 este oprită de aproape o lună, operatorul rus invocând probleme tehnice la turbinele care împing gazul din Rusia spre Germania.

Sursa: Biziday

articolul original.

Gazprom avertizează: prețurile la gaze ar putea ajunge la 4000 dolari

17 August 2022 at 12:25
image

Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, informează Reuters.

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar marţi se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.

Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

articolul original.

Germania, la un pas de KO energetic

10 July 2022 at 16:54
image

Vladimir Putin apasă pedala de accelerația. Mâine, oprește gazoductul Nord Stream 1, cea mai importantă conductă funcțională, care aduce Germaniei 60 de miliarde de metri cubi de gaze anual. Oprirea e pretextată de revizia anuală și va dura, declarativ, doar 10 zile. Dar dacă va dura mai mult, e marea temere a germanilor?

Livările de gaze ale Rusiei către Europa s-au diminuat cu 40% de la începerea războiului, iar prețul gazelor a crescut în ultimul an cu 640%, dar e loc de mult mai mult. Pentru Germania, oprirea temporară, dar pe termen nedefinit, a Nord Stream 1 ar putea reprezenta lovitura de grație.

Având în vedere războiul energetic în creștere al Rusiei cu Occidentul, nimeni nu este sigur dacă gigantul energetic al Rusiei, controlat de stat, Gazprom, va mai reactiva vreodată Nord Stream1, care este programat să se redeschidă pe 21 iulie. Cu certitudine, ministrul federal german al economiei și energiei, Robert Habeck, nu e sigur de asta, scrie presa internațională.

Habeck e extrem de îngrijorat despre ce ar putea face rușii sub acoperirea reviziei:

„După tot ce am văzut, nu ar fi foarte surprinzător să spună am găsit ceva în timpul service-ului, nu îl putem reporni și asta este

Habeck deja a vorbit germanilor despre raționalizarea energiei ca fiind foarte probabilă și i-a îndemnat pe germani să o lase mai moale cu dușul zilnic. În Saxonia, bunăoară, apa caldă se livrează doar 10 ore pe zi.

La exact șase luni de la preluarea mandatului, cancelarul Olaf Scholz și noua sa administrație de la Berlin se confruntă cu o furtună perfectă de război, o creștere a prețurilor la energie și colapsul aprovizionării, care provoacă o creștere a inflației, relatează The Irish Times.

Creșterile anuale ale prețurilor în Germania sunt la cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani, de aproximativ 8%, potrivit cifrelor oficiale. Și din aprilie până în mai, Germania a înregistrat primul său deficit comercial lunar din 1991, de 1 miliard de euro, deoarece creșterea prețurilor și întreruperea lanțului de aprovizionare afectează puternic baza industrială a țării.

Pe măsură ce toamna se apropie, temerile cresc cu privire la faptul că Germania și-ar mai putea porni mașinăria industrială și ar mai putea încălzi milioane de case.

De aici, manevre ale disperării: Canada a anunțat ieri că va returna Germaniei un lot de turbine ruseşti reparate, necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, explicând, prin ministrul energiei, că în lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii.

Guvernul german, reamintim, a făcut presiuni intense în ultimele săptămâni pentru a obţine turbinele în cauză, în pofida sancţiunilor aplicate Rusiei, tocmai pentru că Gazprom a motivat reducerea fluxului de gaze prin absența acelor echipamente.

Semnul clar că cea mai puternică țară din UE începe să clacheze în fața șantajului rusesc. Pe când „capitularea” totală, ne întrebăm, în condițiile în care avem deja primul partid parlamentar german care cere anularea sancțiunilor la adresa Rusiei, pentru salvarea țării?

articolul original.
  • There are no more articles
❌