ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cele mai clare imagini de până acum cu urmele exploziilor de la conductele Nord Stream, filmate cu o dronă subacvatică

25 November 2022 at 13:07
image

Televiziunea daneză TV 2/Bornholm a prezentat joi seară primele imagini cu avaria produsă în urma exploziei la conducta Nord Stream 2, după ce a primit permisiunea autorităților de a trimite o dronă subacvatică în apele din zona economică a Danemarcei.

Imaginile, de o claritate fără precedent, arată clar că din conductă lipsește cel puțin un segment, în urma incidentului neelucidat complet, care a avut loc pe 26 septembrie. Postul tv a așteptat mai multe săptămâni permisiunea Autorității Maritime Daneze, se precizează pe site-ul TV 2/Bornholm.

După ce a primit drept de acces, a trimis o echipă cu o ambarcațiune până la locul unde s-a spart conducta, iar acolo a fost lansată o dronă subacvatică, cu ajutorul căreia a căutat aproximativ cinci ore locul faptei. Echipa tv a obținut o filmare de aproape trei minute cu o porțiune de conductă complet distrusă.

Acestea sunt primele imagini oficiale cu conducta avariată filmate în zona economică a Danemarcei, precizează postul tv. Presa suedeză a prezentat deja imagini cu efectele exploziei la conducta Nord Stream 1, filmate în zona economică a Suediei. 

Nord Stream 2 este prima dintre cele două conducte care a fost lovită de două explozii, amintește postul tv danez. 17 ore mai târziu, alte două explozii s-au produs la conducta Nord Stream 1, una dintre ele în zona economică a Danemarcei, cealaltă în zona economică a Suediei.

articolul original.

Procuratura din Suedia anunță că au fost găsite urme de explozibili la conductele Nord Stream

18 November 2022 at 09:21
image

Procurorul suedez care conduce ancheta privind avariile la conductele Nord Stream 1 și 2 a confirmat că incidentul a fost un sabotaj și a declarat că au fost găsite urme de explozibili, potrivit The Guardian.

„Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele străine care au fost găsite. Lucrările avansate de analiză continuă pentru a putea trage concluzii mai ferme cu privire la incident”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist.

„Ancheta preliminară, complexă și cuprinzătoare”

În continuare, comunicatul precizează că „ancheta preliminară este foarte complexă și cuprinzătoare” și că activitatea continuă. Comunicatul nu menționează niciun suspect. De asemenea, declarația laudă cooperarea autorităților din Suedia cu cele din alte țări. În încheiere, se precizează că procurorul nu poate furniza informații suplimentare în acest moment.

La sfârșitul lunii septembrie, rupturi de mari dimensiuni în conducte au provocat o scurgere de gaze care a fost vizibilă de la suprafața Mării Baltice.

Imagini subacvatice de la mijlocul lunii octombrie au arătat amploarea pagubelor

Imagini subacvatice de la mijlocul lunii octombrie au arătat amploarea pagubelor. La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul rus al Apărării a acuzat personalul marinei britanice că a aruncat în aer conductele, fără a prezenta însă nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații, pe care Londra a negat-o.

articolul original.

Rusia a avertizat Marea Britanie că riscă să atragă „consecințe periculoase”

4 November 2022 at 22:00
image

Rusia a avertizat recent Marea Britanie că presupusa implicare în atacurile din Crimeea riscă să atragă „consecinţe periculoase„, după ce a atribuit armatei britanice şi actele de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, dar Guvernul de la Londra neagă implicarea.

Ambasadorul britanic Deborah Bronnert s-a prezentat recent la sediul Ministerului rus de Externe. „Demersul a avut rolul de a atrage atenţia că astfel de acţiuni de confruntare ale britanicilor riscă să escaladeze criza şi ar putea conduce la„, a avertizat Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiei Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că ambasadorul britanic a fost convocat din cauza implicării în atacurile comise sâmbătă, împreună cu forţele ucrainene, asupra unor nave militare ruse din Sevastopol, în regiunea Crimeea, anexată unilateral de Rusia în 2014. „Există informaţii că Forţele Navale britanice au transferat vehicule subacvatice părţii ucrainene”, a acuzat Ministerul rus de Externe.

„Atacul a fost comis şi coordonat de specialişti militari britanici”

Guvernul de la Londra neagă implicarea în atacul din Sevastopol, dar nu este un secret că oferă asistenţă militară Ucrainei.

Administraţia de la Moscova a acuzat şi de comiterea, în septembrie, a actelor de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. „Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost comis şi coordonat de specialişti militari britanici. Există dovezi că Marea Britanie este implicată în sabotaj, într-un act terorist asupra infrastructurii energetice esenţiale, o reţea care nu este a Rusiei, ci este internaţională. Astfel de acţiuni nu pot fi lăsate fără ripostă. Vom reflecta asupra măsurilor pe care le vom lua”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Monde, denunţând „tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”.

Marea Britanie a respins imediat acuzaţiile

Marea Britanie a respins imediat acuzaţiile. Londra susţine că sunt „acuzaţii false de amploare majoră”, care vizează „deturnarea” atenţiei de la situaţia din Ucraina. „Acestea sunt metodele obişnuite de lucru” ale Moscovei, a replicat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.

Mai multe fisuri au fost depistate în septembrie la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Suedia şi Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj. În schimb, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulţi ani construirii gazoductului Nord Stream 2. Preşedintele Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream 1 şi 2.

articolul original.

Investigațiile la scurgerea Nord Stream, reluate de armata suedeză

28 October 2022 at 00:00
image

Forțele armate suedeze au anunțat că s-au întors la locul scurgerilor din gazoductul rusesc Nord Stream din sudul Mării Baltice pentru a investiga în continuare exploziile suspecte.

Liderii mondiali au calificat avariile la conducte, descoperite luna trecută în zonele economice daneză și suedeză, drept un act de sabotaj, fără a spune cine ar putea fi responsabil, relatează Reuters.

Procurorii și poliția suedeză au finalizat la începutul acestei luni o anchetă la locul faptei cu ajutorul Marinei și al Gărzii de Coastă. Atât Suedia, cât și Danemarca au ajuns la concluzia că cele patru scurgeri au fost provocate de explozii.

Suedia reia investigațiile la scurgerea Nord Stream

„Forțele armate suedeze efectuează în această săptămână cercetări complementare ale fundului mării cu nave de dragare a minelor”, au anunțat miercuri forțele armate pe Twitter.

„Ancheta se face la inițiativa noastră și nu face parte din ancheta poliției”.

Un purtător de cuvânt al marinei militare a declarat că se așteaptă ca să fie finalizat în această săptămână.

„O facem din interes național”

„Acest lucru este cu adevărat din interes militar național”, a spus el. „Nu pot să comentez ce căutăm, de ce suntem acolo, dar am simțit nevoia să ne întoarcem pentru o cercetare suplimentară”.

Scăderea fluxurilor de , care odinioară asigura 40% din necesarul Europei, a făcut ca Uniunea Europeană să se lupte să se unească în privința modului de a răspunde la creșterea prețurilor care a adâncit criza costului vieții pentru familii și întreprinderi.
articolul original.

Guvernul german: Exploziile au afectat ambele conducte

27 October 2022 at 11:38
By: (R.C.)

Guvernul german consideră că este improbabil ca una din cele două conducte componente ale gazoductului Nord Stream 2 să fie neafectată de explozia din septembrie, transmite joi dpa.

„Este foarte probabil ca acţiunea de sabotaj cu explozii puternice să fi avut un efect puternic asupra ambelor trasee de conducte şi de aceea accesibilitatea tehnică nu mai este garantată”, a răspuns executivul la o interpelare parlamentară din partea formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD).

Exploziile de origine necunoscută de luna trecută au provocat patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică – două în apele suedeze şi două în cele daneze, reaminteşte dpa.

Gazele naturale compuse în mare parte din metan s-au scurs rapid, deşi prin niciunul din gazoducte nu se efectuau transferuri în momentul respectiv, în contextul confruntării energetice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Mulţi analişti au argumentat că exploziile au fost intenţionate, iar unii au afirmat că ar putea fi o acţiune a Rusiei.

Moscova a dezminţit implicarea în incident şi a sugerat că Statele Unite ar fi avut cel mai mult de câştigat de pe urma unui atac împotriva infrastructurii energetice.
AfD a susţinut darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, după ce coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz a renunţat la proiect pentru a reduce dependenţa Germaniei de gazul rusesc.

Ca răspuns la interpelarea AfD, guvernul de la Berlin a arătat că Nord Stream 2 nu ar fi putut funcţiona nici dacă nu ar fi avut loc explozia, deoarece nu primise certificarea necesară, şi că gazoductul nu va fi utilizat nici în viitor.

articolul original.

Scandalul gazoductelor Nord Stream 1 și 2 provoacă noi tensiuni internaționale. Dmitri Peskov: ‘Această anchetă este pe cale să fie aranjată în așa fel încât Rusia să fie făcută responsabilă’

18 October 2022 at 14:45
image

Administrația de la Kremlin critică dur ancheta internaţională cu privire la scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite cu scopul de transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Europeană (UE), prin Germania, şi acuză că această anchetă ar fi ”aranjată” cu scopul de a acuza Moscova că se află la originea acestui sabotaj.

”Din câte auzim din declaraţiile făcute în Germania, Franţa sau Danemarca, această anchetă este pe cale să fie aranjată în aşa fel încât Rusia să fie făcută responsabilă, ceea ce este absurd”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

Rusia acuză ţări din Occident că se află la originea unor explozii care au cauzat aceste scurgeri de gaze din gazoducte – oprite la momentul incidentului, dar pline cu gaze naturale.

Rusia nu şi-ar arunca în aer propriile gazoducte”, a subliniat Peskov.

Moscova a cerut în mai multe rânduri să ia parte la o anchetă pe care o desfăşoară mai multe ţări frontaliere ale Nord Stream, conform news.ro.

Vezi și:

‘Vocea’ lui Putin avertizează: ‘Aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și securitatea lor este asigurată la același nivel ca restul teritoriului Rusiei’

articolul original.

Cum arată gaura din gazoductul Nord Stream 1: Explozia a distrus 50 de metri de conductă (Foto &Video)

18 October 2022 at 14:12
By: -
image

Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.

Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.

• Första bilderna från Nord Stream-läckan på Östersjöns botten – 50 meter rör är borta.
• Liselotte, 25, från Timrå fortsatt försvunnen.
• Ulf Kristersson avger sin regeringsförklaring 09.30. https://t.co/0VyP5gYCwn

— Expressen (@Expressen)
October 18, 2022

Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.

Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. "Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta", a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.

Poliția daneză a anunțat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.

Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.

Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.

Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.

📸 Investigators have determined that the series of explosions along key undersea gas pipelines from #Russia to Europe were likely caused by sabotage.
Nord Stream blast 'blew away 50 metres of pipe'
📸 pic.twitter.com/oy9452808S

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu)
October 18, 2022

Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.

Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.

Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.

Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

T.D.

articolul original.

Explozia de la Nord Stream 1 și 2 a distrus 50 de metri de conductă

18 October 2022 at 11:14

Poliția daneză crede că cel puțin 50 de metri dintr-o conductă subacvatică care aducea gaz rusesc în Germania a fost distrusă de o explozie produsă luna trecută.

Doar o forță extremă poate îndoi oțelul ranforsat cu beton, materialul conductei

Poliția daneză mai spune că „exploziile puternice” au găurit atât Nord Stream 1 cât și Nord Stream 2. Încă nu se știe cine sau ce a provocat exploziile, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.

Livrările de gaz au fost suspendate de la exploziile din 26 septembrie de pe conductele de oțel ranforsat cu beton care traversează Marea Baltică.

Kremlinul a acuzat anchetatorii occidentali că încearcă să dea vina pe Rusia pentru pagubele produse. „Logica elementară” arată că deteriorarea conductei nu ar fi fost în interesul Rusiei, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Explozii au fost înregistrate de seismologi chiar în zonele în care s-au produs scurgeri de gaze din gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2. Foto simbol: Hepta – DPA Images / Bernd Wüstneck

Liderii occidentali nu au acuzat în mod direct Rusia, dar UE a acuzat anterior Rusia că își folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

În colaborare cu Expressen, Blueye Robotics a folosit o dronă submersibilă pentru a filma metalul răsucit și îndoit al conductei Nord Stream la 80 de metri sub suprafața mării.

Unele părți ale conductei fie lipsesc, fie sunt îngropate în fundul mării

„Doar o forță extremă poate îndoi un metal atât de gros”, a declarat Trond Larsen, operatorul dronei, pentru Expressen.

Constatările poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze, care au investigat, de asemenea, scurgerile din conducte.

„Inspecțiile au confirmat faptul că au existat daune importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză”, a declarat poliția daneză.

Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat cu toții incidentul, dar procurorii suedezi ar fi respins o investigație comună de teama împărtășirii de informații sensibile legate de securitatea națională.

Rusia a cerut anterior să fie implicată în investigație, afirmând că avaria s-a produs în apele internaționale, dar Danemarca și Suedia au refuzat.

Gazoductul Nord Stream 1 nu a mai transportat gaz din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere. Conducta se întinde pe o distanță de 1 200 km, de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei.

Nord Stream 2 încă aștepta autorizația de utilizare atunci când a început războiul din Ucraina.

articolul original.

Fostul cancelar german Angela Merkel: ‘Nu regret absolut deloc deciziile luate. Chiar și în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere’

13 October 2022 at 17:45
image

Fostul cancelar german Angela Merkel a susţinut joi că nu are niciun regret în legătură cu politica energetică pe care a dus-o în cei 16 ani cât s-a aflat la putere şi când a plasat Rusia drept unul dintre cei mai importanţi furnizori de gaze, relatează France Presse şi Reuters.

„Din perspectiva epocii, era foarte raţional şi de înţeles aprovizionarea cu gaz de reţea, inclusiv din Rusia, care era mai ieftin decât GNL (gaz natural lichefiat) provenind din alte regiuni ale lumii”, a spus ea într-o conferinţă de presă la Lisabona.

„Întotdeauna acţionezi în timpul în care te afli”, a remarcat ea în faţa reporterilor, întrebată despre apropierea guvernului ei faţă de Rusia.

„Chiar şi în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere”, a adăugat dna Merkel, care a vizitat capitala portugheză în calitate de preşedinte al juriului unui premiu dedicat adaptării la schimbările climatice.

„Nu regret absolut deloc deciziile luate”, a subliniat ea, spunând de asemenea că nu „s-a răzgândit” cu privire la abandonarea energiei nucleare.

De la invazia rusă a Ucrainei în februarie, fosta şefă a guvernului german de centru-dreapta a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia din Rusia, mai ales prin promovarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 în ciuda rezervelor partenerilor săi europeni şi american.

Succesorul ei, Olaf Scholz, a susţinut la rândul său că Germania „s-a bazat prea mult şi prea unilateral pe aprovizionări energetice din Rusia”.

Dna Merkel a recunoscut totuşi că războiul din Ucraina a schimbat situaţia. „Acest atac brutal al Rusiei a adus o schimbare (…). Şi, desigur, noul guvern trebuie să se ocupe de asta şi o face”, a spus ea, făcând referire la guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz.

Germania şi alte ţări europene încearcă să pună capăt dependenţei lor faţă de petrolul şi gazele ruseşti după ce Putin a trimis trupe în Ucraina ca parte a ceea ce el numeşte o operaţiune militară specială.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze ale Germaniei au venit din Rusia, parţial un rezultat al continuării legăturilor comerciale cu Rusia de către Merkel şi susţinerii controversatei conducte Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014, notează Reuters.

Autorizarea conductei Nord Stream 2, concepută pentru a dubla importurile de gaze din Rusia până în Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată de Berlin în zilele premergătoare invaziei.

Merkel s-a exprimat pe marginea unui eveniment pentru a-l anunţa pe câştigătorul Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, ea fiind preşedintele juriului, informează agerpres.ro

articolul original.

Cine beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream?

13 October 2022 at 11:30
image

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri, că Statele Unite beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, dar a semnalat intenţia Rusiei de a relua aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene dacă statele europene vor acest lucru.

Într-un discurs rostit la un forum energetic desfăşurat la Moscova, Putin a acuzat Grupul G7 şi Uniunea Europeană că „distrug” piaţa mondială a energiei prin planul de plafonare a preţului petrolului rusesc.

„Anumiţi politicieni occidentali distrug, în realitate, economia mondială de piaţă şi ameninţă bunăstarea a miliarde de persoane” prin planul de plafonare a tarifelor la petrol, a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.

Rezultatul unui „act de terorism internațional”

a acuzat că avariile produse în septembrie la gazoductele ruso-germane Nord Stream, în Marea Baltică, sunt rezultatul unui „act de terorism internațional”. „Beneficiarii sunt clari, iar acest incident evidenţiază importanţa geopolitică a gazoductelor restante, care traversează teritoriile Poloniei şi Ucrainei, şi pe care Rusia le-a construit pe propria cheltuială. Dar şi Statele Unite pot livra acum energie la preţuri mari”, a subliniat Putin.

Preşedintele Rusiei susţine că o conductă a gazoductului Nord Stream 2 este încă funcţională, iar „Moscova este pregătită să reia livrările”. „Mingea este în terenul Uniunii Europene, care poate deschide robinetul”, a subliniat Putin.

Germania a suspendat procedurile de începere a funcţionării gazoductului Nord Stream 2 ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.

Patru fisuri depistate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2

Patru fisuri au fost depistate în urmă cu două săptămâni la 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Suedia şi Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj.

În schimb, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulţi ani construirii gazoductului Nord Stream 2.

Guvernul Suediei a refuzat recent să ofere acces Rusiei la investigaţia privind presupusele acte de sabotaj care au vizat gazoductele, sugerând Moscovei să efectueze o anchetă separată. La rândul său, Parchetul federal german a lansat, luni, procedurile preliminare pentru investigarea atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream.

articolul original.

Propunerea lui Putin pentru Europa: „Mingea este în terenul UE”

12 October 2022 at 12:49
By: (R.C.)

Avarierea gazoductelor Nord Stream este un ”act de terorism internaţional” de care profită SUA, Polonia şi Ucraina, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme energetice, preşedintele rus Vladimir Putin, care a sugerat că Rusia ar putea redirecţiona gazele pentru Nord Stream către Marea Neagră şi ar putea chiar crea un hub major de gaze pentru Europa în Turcia, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream, a spus Putin la conferinţa Moscow Energy Week.

”Beneficiarii sunt evidenţi (…) Întrucât (acest incident) consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei (…) şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi (importanţa geopolitică) a Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate”, a argumentat preşedintele rus.

Totuşi, o secţiune a conductei Nord Stream 2 este în continuare intactă, iar Rusia este dispusă să livreze gaze prin aceasta, a reafirmat Putin. Rusia a transmis deja această propunere Germaniei, care însă a refuzat-o.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Liderul de la Kremlin a mai declarat miercuri că este posibilă repararea gazoductelor Nord Stream după exploziile care le-au avariat pe 26 septembrie, dar pentru aceasta Rusia şi Europa trebuie să ia o decizie, atât în privinţa reparaţiilor cât şi a garantării exploatării conductelor. ”Mingea este în terenul Uniunii Europene, dacă ea vrea, nu are decât să deschidă robinetul”, a indicat preşedintele rus.

Pe viitor, a adăugat Putin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi ”să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”. ”Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat el.

articolul original.

Președintele Vladimir Putin vorbește despre securitatea continentului – LIVE VIDEO

12 October 2022 at 11:16
image

Președintele rus Vladimir Putin face declarații în acest moment despre avariile de la conductele Nord Stream. Declarațiile sunt făcute în timpul evenimentului „Russian Energy Week”. În ceea ce privește problemele de la gazoductul Nord Stream, Putin a menționat că ar fi vorba despre terorism internațional.

„Atacul asupra Nord Stream a subminat securitatea continentului”, a spus liderul rus.

De asemenea, amintim că Vladimir Putin a avut luni, 10 octombrie, o întâlnire operațională în Consiliul de Securitate al Federației Rusiei.

Declarații ale președintelui Vladimir Putin

Vladimir Putin, a vorbit în cadrul forumului energetic”Russian Energy Week” de la Moscova, și a evocat perspectiva unui „hub” de gaze naturale pentru statele europene, dar a recunoscut că pentru un astfel de proiect trebuie să fie interesați și „partenerii europeni” ai Moscovei.

„În acest moment, economia globală este grav afectată de fluctuațiile ce privesc cererea și oferta, cât și ceea ce se întâmplă cu acțiunile distructive provocate de anumite puteri, care sunt ghidate de anumite ambiţii politice. Şi pentru a elimina discriminarea de pe piaţă, chiar şi dacă nu merge, pentru a elimina pur şi simplu infrastructura altor competitori, în acest caz particular vorbesc de incidentul de la conductele Nord Stream 1 şi 2.

Nu încape nici o îndoială că a fost un act de terorism internaţional, menit de a submina securitatea energetică a întregului continent. Calculele din spatele acestei acţiuni au fost făcute în mod cinic, pentru a bloca şi distruge sursele de energie ieftine şi de a priva milioane de oameni şi consumatorii de gaze industriali de aceste resurse şi a-i forţa să cumpere combustibil la preţuri mult mai mari.

Pentru a-i forţa să facă acest lucru, acest atac asupra conductelor Nord Stream a creat cel mai periculos precedent, care arata ca şi cea mai mică piesă a transportului de energie sau comunicaţii este sub risc, indiferent de locul în care se afla în lume, cine o operează şi indiferent dacă se afla în infrastructura OffShore sau OnShore”, a spus președintele rus.

De asemenea, el a precizat că Rusia este gata să înceapă furnizarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.

Vladimir Putin: „Dacă Europa vrea gaze, să deschidă robinetul Nord Stream 2”

Vladimir Putin a precizat că acest gazoduct, avariat în seria de explozii care a afectat și Nord Stream 1, este încă parțial funcțional.

„Mingea este în curtea Uniunii Europene. Dacă vor, să deschidă robinetul și asta e”, a declarat președintele rus.

Vladimir Putin a reluat, pe de altă parte, acuzațiile nedovedite conform cărora SUA s-ar afla în spatele exploziilor care au avariat gazoductul Nord Stream 1 și au provocat o scurgere masivă de gaze.

„Acum aş dori să vorbesc despre energie, și chiar dacă nu este un subiect direct legat de lovitură directă asupra podului ucrainean, aceste servicii secrete ucrainene sunt un exemplu şi o dovadă pe care am mai menţionat-o o dată, și anume că regimul de la Kiev, prin aceste metode teroriste, precum şi asasinările politice pe care le-au urcat pe internet, apoi au realizat că este o greşeală şi le-au şters… Dar totul este stocat pe internet. Dar nu vorbesc doar despre terorism nuclear, vorbesc despre ambarcaţiuni, despre tentativa de a exploda conducta de gaz din Turcia, toate dovezile sunt înregistrate şi documentate, iar mintea criminală din spatele acestei acţiuni este cea care va beneficia.

Cei care profită de pe urma acestei instabilităţi şi acestui conflict, cine se află în spatele acestei avarii de la Nord Stream este cu siguranţă cel care va tăia legăturile dintre Rusia şi Tahiti, și caută să termine şi să compromită legăturile cu Europa, iar nu în cele din urmă să controleze piaţa.

Şi totodată, este cel care efectiv, este capabil să efectueze aceste avarii şi care a rămas deocamdată nepedepsit. Beneficiul este bineînţeles evident şi nu trebuie să mai detaliez acest lucru, și mai ales, importanța geopolitică a situării Poloniei, Ucrainei în Europa”, a spus liderul rus de la Kremlin.

Preşedintele rus a reiterat faptul că cel care ar avea un interes în spatele acestei avarii de la conductele Nord Stream, și a numit SUA ca principal vinovat, îşi doreşte să oblige Europenii să cumpere gaz mai scump, făcând astfel concurență Rusiei.

articolul original.

Scurgerea de metan din conductele Nord Stream a fost observată din spațiu

11 October 2022 at 11:30
image

Scurgerea de metan din gazoductele subacvatice Nord Stream 1 și 2, situate în apropiere de Danemarca și Suedia, a fost descoperită pe 26 septembrie 2022. Ambele conducte sunt deținute de Rusia și au fost construite pentru a transporta gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

Oficialii au spus că a fost cauzată de acțiuni deliberate, nu de accidente, și a fost probabil un sabotaj intenționat. Deși acuzațiile au fost numeroase, motivele din spatele sabotajului nu sunt încă cunoscute.

Au fost detectate perturbări seismice în Marea Baltică, iar oficialii au spus că, deși nicio conductă nu transporta gaz în momentul exploziei, acestea mai conțineau metan sub presiune, care este componenta principală a gazelor naturale.

Scurgerea de metan de la conductele Nord Stream este vizibilă din cer

Metanul s-a scurs, producând un flux larg de bule pe suprafața mării, care sunt vizibile din diferiți sateliți de pe orbita Pământului, scrie Science Alert.

Compania privată GHGSat, care are sateliți activi care monitorizează emisiile de metan din spațiu, și-a redirecționat constelația de sateliți de înaltă rezoluție pentru a măsura scurgerea.

Potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Europene, GHGSat a însărcinat sateliții săi radar și cu microunde să obțină măsurători la unghiuri de vizualizare mai mari și a reușit să vizeze zona în care lumina Soarelui se reflectă cel mai puternic de pe suprafața mării.

Scurgerea a fost uriașă

Ceea ce au descoperit este că, pe 30 septembrie, rata de emisie estimată a fost de 79.000 de kilograme pe oră, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare scurgere de metan detectată vreodată de GHGSat dintr-o singură sursă.

GHGSat a spus că această rată este extrem de ridicată, mai ales având în vedere că această imagine vine la patru zile de la breșa inițială, iar acesta este doar unul dintre cele patru puncte de ruptură din conductă.

Într-un comunicat de presă, compania a spus că această cantitate de metan este echivalentă cu peste 90.000 de kilograme de cărbune arse într-o oră.

De ce este complicată monitorizarea acestor scurgeri?

ESA a spus că „monitorizarea metanului deasupra apei este extrem de dificilă, deoarece apa absoarbe cea mai mare parte a luminii solare în , utilizată pentru teledetecția metanului. Acest lucru limitează cantitatea de lumină care ajunge la senzor, făcând astfel extrem de dificilă măsurarea concentrațiilor de metan în mare la latitudini mari”.

Norii au contribuit și ei la dificultatea de a face observații prin satelit ale acestui eveniment.

Deși metanul se dizolvă parțial în apă și nu este toxic, este al doilea cel mai abundent gaz cu efect de seră antropogen din atmosfera noastră, care provoacă schimbări climatice.

„Puterea instrumentelor active de radar cu microunde este că pot monitoriza semnăturile metanului de la suprafața oceanului chiar și prin nori, pe o zonă largă și la o rezoluție spațială ridicată, depășind una dintre limitările majore ale instrumentelor optice”, a spus Craig Donlon, cercetător pentru Ocean și Gheață la ESA.

„Acest lucru permite stabilirea unei imagini mai complete a dezastrului și a cronologiei evenimentului asociat”, a spus Donlon.

Scurgerea de metan a fost urmărită cu mai multe instrumente

Prin urmare, alți sateliți de observare a Pământului care transportau instrumente optice și de imagistică radar au fost utilizați pentru a caracteriza scurgerea de metan din Marea Baltică.

Satelitul Planet Dove de la Planet Labs a arătat o tulburare în Marea Baltică variind de la 500 la 700 de metri pe suprafața apei.

Câteva zile mai târziu, s-a observat o reducere semnificativă a diametrului estimat al perturbării, pe măsură ce conductele s-au golit.

Deși acum scurgerea nu mai este o amenințare, rămân.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Suedia refuză să colaboreze cu Rusia în ancheta privind atacurile de la Nord Stream

11 October 2022 at 06:30
image

Guvernul Suediei a refuzat să ofere acces Rusiei la investigaţia privind presupusele acte de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, sugerând Moscovei să efectueze o anchetă separată.

„În Suedia, anchetele preliminare sunt confidenţiale, iar acest lucru este evident în cazul acestui dosar”, a afirmat premierul demisionar suedez Magdalena Andersson, conform cotidianului Le Monde.

Magdalena Andersson a sugerat Rusiei că este posibil să efectueze propria anchetă. Autorităţile maritime suedeze au blocat săptămâna trecută accesul în perimetrul din Marea Baltică în care s-au produs exploziile. „Acum, am ridicat blocada, este posibil să vină alte nave în zonă”, a subliniat Magdalena Andersson.

„Trebuie să existe o anchetă şi, în mod normal, cu participarea Rusiei”

Administraţia Vladimir Putin trebuie să participe la investigaţia privind atacurile care au vizat gazoductele ruso-germane Nord Stream 1 şi 2, acuzând Suedia că a iniţiat o anchetă unilaterală.

„Trebuie să existe o anchetă şi, în mod normal, cu participarea Rusiei”, a declarat săptămâna trecută Serghei Verşinin, adjunct al ministrului rus de Externe.

Patru fisuri depistate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2

Patru fisuri au fost depistate în urmă cu două săptămâni la 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Suedia şi Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj.

În schimb, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulţi ani construirii gazoductului Nord Stream 2.

articolul original.

Procurorul general al Germaniei, anchetă privind exploziile de la gazoductele Nord Stream

10 October 2022 at 16:12
image

Procurorul general al Germaniei a lansat o anchetă privind exploziile care au lovit rețeaua rusă de gazoducte Nord Stream, permițând anchetatorilor germani să colecteze probe, a declarat luni un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

Danemarca, Suedia și Germania investighează modul în care conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 s-au spart, aruncând gaze în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei și Suediei, în septembrie.

Rusia a încercat să atribuie incidentul Occidentului

Rusia a încercat să atribuie incidentul Occidentului, în timp ce țările europene l-au numit un act de sabotaj, fără a spune încă ce țară a fost în spatele acestuia.

„Da, am inițiat o anchetă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Primele rezultate ale anchetei în cazul scurgerilorde gaze din Nord Stream 1 şi 2 „întăresc suspiciunile de sabotaj”, spun autoritățile suedeze

7 October 2022 at 06:05
image

Primele inspecţii făcute de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”. Parchetul suedez a anunțat că a fost vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”. Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că, cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești.

Autoritățile au investigat patru scurgeri din gazoductele rusești, descoperite săptămâna trecută. „Au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 și 2, în zona economică suedeză, care au dus la pagube însemnate ale conductelor de gaz”, a anunțat Parchetul suedez într-un comunicat.

Mats Ljungqvist, procurorul special însărcinat cu ancheta, a adaugat că „inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj”.

De la fața locului au fost ridicate probe care vor fi analizate, restricțiile din zonă au fost ridicate, în timp ce ancheta continuă și va stabili „dacă cineva poate fi suspectat și ulterior urmărit penal”.

Serviciul suedez de informaţii a preluat conducerea anchetei şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.

„Cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești; de altfel, propunerea rusă de acum câteva zile, care sugerează că dacă deschidem Nord Stream 2, gazul va curge, nu face decât să confirme această teză”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.  Și alte țări au denunțat un act de sabotaj.

Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a sugerat că în spatele acţiunii s-ar afla Occidentul, condus de Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat chiar că Washingtonul ar avea de câştigat din întreruperea conductelor care transporta gaz rusesc în Europa.

În condițiile în care Rusia nu a fost invitată să participe, un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut că ancheta derulată de Suedia nu este obiectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. Scurgerile de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1 și mai continuă la nivel mult redus în cazul Nord Stream 2,  anunţă Paza de Coastă suedeză.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj video Twitter

articolul original.

Insider: Sabotarea gazoductelor Nord Stream ar putea fi „prima salvă” dintr-o serie de atacuri lansate de Putin asupra Europei

5 October 2022 at 07:19

Experții din domeniul informațiilor care analizează acțiunile Rusiei spun că scurgerile de gaze din Marea Baltică au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj cu care au vrut să trimită un mesaj despre capacitatea Moscovei de a continua să poarte un război hibrid împotriva Occidentului, într-un moment în care trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, scrie Insider.

În urma scurgerilor de gaze care au apărut din senin săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Europa, au apărut multe acuzații contradictorii. Lideri și oficiali occidentali, printre care se numără și președintele Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au sugerat că rupturile au fost rezultatul unui act de sabotaj. Suedia, Danemarca și Germania au demarat propriile lor investigații pentru a descoperi cine este de vină pentru acest dezastru ecologic, despre care oamenii de știință spun că a fost cel mai probabil provocat de explozii subacvatice atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter.

Între timp, Moscova a acuzat SUA, fără a avea nicio dovadă, pentru avarierea gazoductelor – o acuzație pe care administrația Biden a respins-o.

Exploziile subacvatice care ar fi provocat dezastrul ecologic din Marea Baltică au fost atât de puternice încât au fost detectate pe scara Richter. Foto: Profimedia Images

Fost director CIA: Sabotarea Nord Stream, semnalul dat de Putin „că Rusia poate să atace dincolo de granițele Ucrainei”

Fostul director CIA John Brennan a spus miercuri pentru CNN că Rusia este „cel mai probabil suspect” și că aparentul act de sabotaj este menit să „semnaleze Europei că Rusia ar putea să atace dincolo de granițele Ucrainei”.

„Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă orice crede că trebuie să facă pentru a slăbi determinarea Europei”, a spus Brennan. „Asta ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”. Andrea Kendall-Taylor, un fost ofițer american al serviciilor de informații care a condus analiza strategică despre Rusia pentru Consiliul Național al Informațiilor din 2015 până în 2018, a spus pentru Insider că ea crede că scurgerile sunt rezultatul unui act intenționat de sabotaj „executat de Rusia”.

Gazoductele, care nu erau operaționale la momentul producerii scurgerilor ce s-au oprit între timp, sunt deținute în mare parte de compania rusească Gazprom. Kendall-Taylor este de părere că există mai multe motive pentru Rusia să saboteze gazoductele în timp ce Moscova caută modalități cât mai rapide prin care să poată să pună o Europă aflată în plină criză energetică într-o poziție tot mai precară.

„Rusia semnalează Occidentului că dispune de o întreagă serie de unelte neconvenționale pe care le poate folosi pentru a perturba și răni [Europa] atâta timp cât sprijinul pentru Ucraina continuă”, a spus Kendall-Taylor, care a descris scurgerile drept un „foc de avertisment” din partea Kremlinului.

Vladimir Putin și liderii proruși ai regiunilor din estul și sudul Ucrainei, anexate ilegal de Rusia, sărbătoresc momentul la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Expert: Putin vrea să alimenteze retorica anti-SUA în regiuni precum India și Africa

Cu cât „Rusia este mai degradată în ceea ce privește armata sa convențională, cu atât va folosi mai mult uneltele neconvenționale”, a spus Kendall-Taylor, inclusiv războiul cibernetic, armele chimice, biologice și chiar armele nucleare tactice – dar și „acte de sabotaj precum aceasta”.

Înainte ca Putin să anunțe anexarea ilegală a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei printr-un discurs în care i-a acuzat pe „anglo-saxoni” de „exploziile” care au avariat gazoductele, publicațiile rusești de stat aruncau vina pe SUA pentru scurgerile de gaze prin Nord Stream. „Acest argument este înșelător și face parte dintr-o campanie de propagandă internațională orchestrată cu atenție și menită să alimenteze retorica anti-Occident și anti-SUA în Rusia și în alte regiuni care sunt mai suspicioase în legătură cu implicarea Statelor Unite în lume, precum India și Africa”, a spus Cynthia Hooper, profesor de istorie și expert în Rusia al Colegiului Sfintei Cruci.

„Aceste evoluții, pentru mine, sugerează că vom vedea două trenduri pe viitor: folosirea de către Rusia a formelor ascunse de intensificare [a tensiunilor] pentru care autoritățile pot nega responsabilitatea și pot încerca să dea vina pe Occident sau, mai exact, pe actori americani sau ucraineni și un nivel de coordonare tot mai mare între operațiunile militare, de spionaj și de propagandă”, a explicat Hooper.

articolul original.

SUA: sabotarea Nord Stream, o ”oportunitate uriașă”

3 October 2022 at 16:06

În toiul speculațiilor și teoriilor despre originea exploziilor ce au distrus gazoductele Nord Stream 1 și 2, secretarul de Stat Antony Blinken a declarat că acest sabotaj – așa cum este catalogat de aproape întreaga presă și lume politică occidentală – este o „uriașă oportunitate”. Blinken a făcut această afirmație în timpul unei conferințe de presa la care a participat împreună cu omoloaga sa din Canada, la finalul săptămânii trecute.

Vorbind despre exploziile de la gazoductul din Marea Baltica, Blinken a spus: ”Cred că este important să arătăm limpede că aceste conducte – Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – nu transportau gaz spre Europa la acel moment. Nord Stream 2 nu a fost operațională vreodată, se știe bine asta. Nord Stream 1 fusese închisă de săptămâni, din cauza că Rusia a folosit energia ca pe o armă”.

”Una peste alta, aceasta este și o uriașă oportunitate. Este o oportunitate uriașă pentru a elimina o dată pentru totdeauna dependența de energia din Rusia și de a nu mai fi afectați de transformarea energiei în armă de către Vladimir Putin, pentru a-și promova modelele imperiale”, a spus Blinken. Într-un interval de câteva secunde, șeful diplomației SUA a folosit de trei ori cuvântul ”oportunitate” atunci când a vorbit despre exploziile de la conductele Nord Stream.

În timpul aceleiași conferințe de presă, secretarul de Stat a spus că SUA au devenit ”cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate către Europa”, subliniind că administrația Biden îi ajută pe liderii europeni să ”reducă cererea de gaz” și ”să treacă la tranziția spre energia regenerabilă”.

Aici se găsește transcriptul integral al conferinței de presă a lui Antony Blinken, cu contextul în care a fost făcută afirmația despre ”oportunitatea” sabotării conductelor Nord Stream.

În aceeași zi de vineri, 30 septembrie, vorbind de această data la think tankul Atlantic Council, sponsorizat de NATO, șefa diplomației canadiene, Melanie Joly, a spus că lumea „nu este naivă” când vine vorba despre cine este responsabil pentru actele de ”sabotaj” de la conductele din Marea Blatică. Joly nu a făcut referire directă la Rusia. ”În acest moment încă investigăm și vrem să facem lucrurile așa cum trebuie, dar nu suntem naivi”. ”Am spus, nu vom specula, dar, în același timp, vrem ca lumea să înțeleagă ca a fost sabotată o infrastructură europeană importantă”, a spus Joly.

Un comentariul publicat de revista The American Conservative arată: ”Ne putem da seama cu siguranță în ce fel sabotarea Nord Stream este benefică pentru SUA. De la început, Statele Unite nu au dorit construirea conductei Nord Stream, pentru ca asta ar fi făcut Europa și mai dependentă de gazele din Rusia. Este perfect rațional din punct de vedere american. Însă, dacă Washingtonul a sabotat aceste conducte în toiul războiului dintre Ucraina și Rusia, ar însemna o escaladare a acestui conflict. Gândiți-vă: dacă Rusia nu poate să livreze gaze spre Europa chiar dacă ar dori să o facă, pentru ca aceste conducte sunt afectate grav, asta înseamnă că va fi mult mai greu să ajungi la pace în Europa. Asta pare să fie în acord cu obiectivele politice ale Washingtonului. Nu înseamnă că Washingtonul este responsabil pentru acest sabotaj, însă sunt multe motive pentru care SUA, nu Rusia, ar fi urmărit aruncarea în aer a conductelor”.

articolul original.

Următoarea posibilă țintă a lui Putin se află pe fundul oceanelor

2 October 2022 at 09:54
image

După exploziile care au avariat magistrala de transport a gazelor naturale Nord Stream, ar putea surveni un nou atac subacvatic. Cu consecințe mult mai grave.

Toată atenția este îndreptată spre manevrele de pe front pe care le supervizează Vladimir Putin, însă următorul lui obiectiv s-ar putea afla în altă parte. Dacă președintele rus a început, în sfârșit, să-și asculte comandanții militari, putem paria că în curând va ținti cablurile de internet slab protejate de pe fundul mării, arată o analiză publicată de The Guardian.

Pe fundul oceanelor se află 475 de cabluri prin care se derulează 95% din traficul de date de pe internet - transferuri monetare de zece triliarde de dolari și tranzacții financiare de cel puțin 15 miliarde de dolari pe zi. Harta cablurilor submarine actualizată de platforma Telegeography arată cât de extinsă este această rețea.

Toți depindem, într-un fel sau altul, de aceste fire nevăzute din adâncuri. În cel mai banal exemplu, când ne salvăm datele în cloud, avem impresia că imaginile și tot ce punem "la păstrare" rămân agățate, undeva sus, deasupra noastră, într-un "nor de date". De fapt, cea mai mare parte a internetului se află sub apă. Când încărcăm o fotografie de pe smartphone în cloud, aceasta va fi stocată, într-adevăr, într-un centru imens, plin de servere și unități masive de răcire, aflat undeva pe pământ, dar pentru a ajunge acolo, imaginea este transferată prin cablurile submarine.

Aceste cabluri reprezintă infrastructura critică a lumii occidentale. Sunt întinse pe fundul oceanelor prin puncte de intrare slab protejate de pe coastele oceanelor. Pe primii kilometri, cablurile au înveliș suplimentar pentru a fi protejate de efectul mareelor, al rocilor care se deplasează și al curenților subacvatici, dar în larg cablurile pot fi la fel de subțiri cât un furtun de grădină.

Scânteia viitorului război mondial

Cablurile de internet aparțin unor companii private, iar activitatea acestora, cel puțin până acum, a fost ignorată de guverne. Unele dintre ele sunt deținute de giganții din domeniul tehnologiei - Facebook, de exemplu, intalează actualmente cel mai lung cablu suboceanic, 2Africa, cu o lungime de 45.000 de kilometri care va lega Africa, Europa și Asia.

În apele internaționale, legile maritime oferă o slabă protecție, iar din această cauză barierele împotriva unor acțiuni de sabotaj în mijlocul oceanelor sunt relativ slabe.

We've been warned about Russia's underwater activities to destroy critical infrastructure, including global internet cables even before the invasion.https://t.co/ogFlmDIFwv

— Igor Sushko (@igorsushko)
September 28, 2022

Mediul subacvatic expune oricum cablurile la avarii accidentale. Potrivit unei surse din sector, în fiecare an se produc în jur de 100 de întreruperi cauzate de pescadoare sau traulere. Până în 2017, astfel de incidente erau rare. În acel an s-au înregistrat două avarii ale cablurilor transoceanice - din Marea Britanie spre SUA și din Franța spre SUA - despre care atunci s-a scris puțin.

Cele două incidente au fost studiate de parlamentarul britanic Rishi Sunak pentru thinktank-ul Policy Exchange, iar raportul său a concluzionat că aceste cabluri submarine sunt foarte vulnerabile, iar pericolul unui atac asupra sistemului este unul "existențial".

În prezentarea raportului, amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor armate aliate, sublinia că "submarinele rusești au desfășurat operațiuni de monitorizare și vizare în vecinătatea infrastructurii de cabluri submarine din nordul Atlanticului".

Subiectul unui atac al Moscovei asupra cablurilor transoceanice a fost analizat de mass-media din SUA, dar și de televiziunile de stat din Rusia.

Meanwhile in Russia: every state TV program is feasting on Tucker Carlson's accusations that the Biden administration is somehow involved in causing the Nord Stream damage. Military expert loved Tucker's idea about cutting undersea internet cables & said, "Sure, why not?" Watch: pic.twitter.com/bDVwl2Z7yN

— Julia Davis (@JuliaDavisNews)
September 29, 2022

În mod sigur, subiectul nu lipsește din discuțiile de la Kremlin. În plus, Stavridis este coautorul unui fascinant roman, "2034: A Novel of the Next World War" ("2034: Un roman al următorului război mondial"), în care scânteia catastrofei se produce când o navă rusească secționează 30 de cabluri submarine, rupând legătura Statelor Unite cu lumea.

Greu de crezut că Putin a citit această carte. Dar putem paria că Gherasimov a făcut-o, scrie The Guardian.

Următorul plan al Kremlinului

Unul dintre aspectele ciudate ale invadării Ucrainei este că Putin nu l-a consultat pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării. Acesta a fost numit de Putin la comanda armatei pe 9 noiembrie 2012, în locul lui Nikolai Makarov, dar liderul de la Kremlin nu a luat în seamă sugestiile sale.

Distanța dintre cei doi a devenit evidentă la începutul lunii septembrie, când ei au participat la exercițiile militare din zona orientală a Rusiei.

Teza lui Gherasimov este că războiul într-o lume atât de conectată precum cea de azi ar trebui să combine modul tradițional de luptă cu acțiunile politice, economice, informaționale, umanitare și altele non-militare. Asta înseamnă, de exemplu, că înainte de a trage un singur foc, trebuie să folosești mai întâi rețelele de socializare și alte mijloace pentru a dezinforma, pentru a naște confuzie, pentru a polariza și demoraliza populația inamicului. În acest mod, regimurile democratice și-ar motiva mai greu cetățenii pentru luptă.

Acest război-hibrid a început de multă vreme, iar Kremlinul și-a întins tentaculele până în inima sistemelor democratice occidentale, îndeosebi în Statele Unite și Marea Britanie.

Totuși, remarcă analiza ziarului britanic, invazia declanșată în februarie a mers direct împotriva acestei doctrine, ceea ce indică faptul că Gherasimov nu a fost consultat de Putin. Președintele rus a preferat o operațiune de tip blitzkrieg, în stilul anilor '40, convins că va cuceri repede Ucraina, dar manevra nu i-a ieșit, așa că de acum încolo s-ar putea să fie mai atent la sugestiile lui Gherasimov despre războiul asimetric și identificarea punctelor vulnerabile ale inamicului.

Iar asta înseamnă că ei ar putea discuta mai puțin despre gazoducte și mai mult despre cablurile subacvatice, "sistemul nervos" al lumii interconectate.

articolul original.
❌