ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîțu? Alina Gorghiu: Ce pot să vă spun cu certitudine este că nu vom schimba președintele PNL

29 November 2022 at 19:15
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis marți în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că că dacă la rotativa premierilor de anul viitor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, va dori să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului, aceasta îl va susţine cu tot dragul. De asemenea, întrebată dacă Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîţu, Gorghiu a spus că cu certitudine nu se va schimba preşedintele PNL.

Întrebată dacă va lăsa locul lui Nicolae Ciucă la Senat, la schimbarea premierilor, anul viitor, Alina Gorghiu a spus: ”Nu am nicio ezitare dacă aceasta va fi decizia PNL, însă la noi momentan nu s-a discutat dar nimeni nu se cramponează de nimic”.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat: ”Dacă preşedintele PNL, după rotativa premierilor, va dori să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului, îl voi susţine cu tot dragul”.

”Activitatea parlamentară este plăcerea mea, decizia este a domniei sale, nu s-a luat o decizie în PNL”, a spus ea.

Întrebată dacă Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîţu, Gorghiu a spus: ”De câte ori credeţi că poate greşi PNL făcând mişcări din aceastea bruşte? Când face mişcări bruşte poţi să consideri asta o greşeală. Ce pot să vă spun cu certitudine este că nu vom schimba preşedintele PNL, mai aud povestea asta ascuns, pe la colţuri. (..) Sunt sigură că nu vom avea congres, lumea se aşteaptă sau poate colegii din opoziţie mai speră la trepidaţii la rotativă”.

Ea a menţionat că această schimbare a premierilor ”poate fi un moment sensibil şi are potential dacă nu eşti un partid care întotdeauna a respectat protocolul”

”Noi suntem foarte pregătiţi pentru această rotativă, nu va fi un moment generator de tensiune politică, ştim să facem politică suficient de bine pentru a nu transforma acest moment într-o slăbiciune”, a mai arătat Gorghiu, informează news.ro

articolul original.

Antony Blinken, despre parteneriatul cu România: „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”

29 November 2022 at 11:39
image

Antony Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă au vizitat expoziţia ‘Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic’, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

,,Este minunat să mă reîntorc din nou la Bucureşti. După cum a spus domnul prim-ministru, am fost aici, la București, când președintele Clinton şi președintele Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut, în acel timp, să îşi închipuie cum va fi situația după 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale. Şi, după cum ați spus dumneavoastră, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi. Și, într-adevăr, am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural, care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a spus secretarul de stat american.

Nicolae Ciucă, a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”:

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dar și apartenența noastră la NATO și UE”.

„Prezența dumneavoastră aici confirmă inteeresul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriautui este un a foarte importantă iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentu angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România”, i-a mai transmis premierul secretarului american de stat.

articolul original.

Antony Blinken și Nicolae Ciucă au ascultat muzică la Ateneul Român / Oficialul american: „E minunat să revin la București!” (VIDEO)

29 November 2022 at 09:07
image

Sunt zile pline la București, cu mai multe ședințe importante, culminând cu o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO. Antony Blinken, secretarul de stat american, și-a început vizita la noi în țară cu un moment muzical la Ateneul Român.

Antony Blinken, primire călduroasă la Ateneul Român

Înainte de întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, Blinken s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

Cei doi au mers la Ateneul Român, la o expoziție dedicată celor 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite. EI au fost însoțiți de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Oficialii au discutat despre relațiile dintre cele două țări și despre un viitor parteneriat energetic.

Blinken, declarații la București

„E minunat să revin la București. Am mai fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. (…)

Noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Am construit relații puternice și în economie, inclusiv în energie, și avem relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a declarat Antony Blinken.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”.

Blinken a fost primit și de Iohannis la Palatul Cotroceni și va avea o întrevedere, urmată de o conferință de presă, cu ministrul Aurescu.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțând la funcție până la încheierea mandatului. Îl văd însă lăsând PNL în pace’

28 November 2022 at 21:30
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că ”la ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme”

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe locul 9, la Capitolul Încredere , Președinția.
Procentajul mic al Președinției nu mă miră. Președinția înseamnă Klaus Iohannis. Mă miră însă altceva. Că deși a coborît la 14%, Klaus Iohannis nu-și dă demisia în direct și la o oră de vîrf.

Unii vor putea spune că amețitoarea cădere în sondaje, mai ales la capitolul Încredere, n-ar trebui să-l neliniștească pe Klaus Iohannis. În 2024, el își va încheia cele două mandate. Nu se mai pune problema unei zestre electorale pentru a candida din nou. Da, din punctul de vedere al interesului electoral pe Klaus Iohannis n-ar trebui să-l neliniștească nici dacă ar coborî sub 0 puncte la Încredere.

Klaus Iohannis nu e însă o persoană particulară. E președintele României. Și chiar dacă nu-și mai pune problema unei victorii electorale, ca președinte el are, printre alte îndatoriri ținînd de Interesul național , și pe cea de a convinge Poporul Român să facă ceva.

Să facă un sacrificiu, să urmeze o anume politică. Fiind președinte de Republică semiprezidențială, principalul instrument de convingere a Poporului rămîne zicerea. Se spune că Avram Iancu a zis doar atît – No, hai! Și moții l-au urmat. Cînd 82% dintre români nu mai au încredere în tine poți ține Poporului un Discurs de mărimea Poveștilor spuse de Șeherezada timp de O mie și una de Nopți.

Dat fiind că Klaus Iohannis n-arată nici măcar ca sora Șeherezadei, e greu de presupus că vreun român nu va începe să caște după primele cuvinte rostite de el. Pînă la finele mandatului mai sînt doi ani. Dacă nu demisionează, pentru ca alegerile anticipate să aducă un președinte beneficiind de arma Încrederii Poporului în persoana sa, România va avea timp de doi ani un Președinte inutil. Cu doar 14% Încredere, la ce poate fi folositor Klaus Iohannis în aceste vremuri tulburi, cînd esențial pentru o țară mică e să aibă un Căpitan în care cei de pe vas să aibă încredere că nu-i vîră în stînci?

Klaus Iohannis e la ora actuală Zeul de la Cotroceni al Partidului Național Liberal. Liderii acestui partid iau poziția de drepți și cînd le trece prin cap numele lui Klaus Iohannis. Relația dintre Klaus Iohannis și PNL e una de supunere oarbă. Practic, PNL îndeplinește tot ce-i spune Klaus Iohannis. Nu altfel se explică faptul că PNL a schimbat trei președinți în doar doi ani. Un proces catastrofal nu numai prin instabilitate, dar și prin coborîrea de la Ludovic Orban la Florin Cîțu și de la Florin Cîțu la Nicolae Ciucă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e lipsit total de talent politic. Ca premier, mai treacă meargă. E o funcție și cu exigențe de administrare. Dar ca președinte de partid lipsa talentului de politician e catastrofală. Dacă nu va mai fi premier, vi-l imaginați pe Nicolae Ciucă în fruntea Oștilor Liberale în Războiul electoral?

În postdecembrism relația Președinte – Partid susținător a fost complicată. Pînă la Klaus Iohannis, nici un președinte – nici măcar Traian Băsescu – n-a beneficiat de un partid care începe să toarcă pisicește și cînd aude prin somn comenzile președintelui.

Imaginea de partid intrat cu totul în posesia lui Klaus Iohannis face ca PNL să fie vulnerabil la căderea electorală a lui Klaus Iohannis. La ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme. Deși PSD participă la Guvern, doar PNL se erodează. Una dintre cauze e Nicolae Ciucă, dezastruos ca politician, un simplu bolovan politic. Celălalt e Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul șef al PNL. Și cum să ai încredere în slugă, cînd n-ai în Stăpîn?

Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțînd la funcție pînă la încheierea mandatului.
Îl văd însă lăsînd PNL în pace, făcînd imaginea publică de președinte fără nici o legătură cu PNL.

Pentru PNL ar fi o decizie crucială.
E în stare Klaus Iohannis de o asemenea decizie?
Nu cred.
Întruchipare a Ciocoiului atît de plin de sine că te întrebi cum de nu face Poc! Klaus Iohannsi n-ar putea trăi fără slugi.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Nicolae Ciucă, un an de mandat de prim-ministru! Misiune îndeplinită!

28 November 2022 at 22:43

Într-un context global dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a gestionat atent și a realizat într-un singur an măsuri cu viziune pe termen lung.

După 15 ani, a fost ridicat MCV pentru România, a crescut gradul de absorbție al fondurilor europene la 77%, adică 37,5 miliarde euro au fost atrase și a alocat, totodată, cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani – 90 de miliarde de lei, au crescut pensiile și au fost create premisele aderării la Spațiul Schengen, ceea ce va însemna dispariția granițelor pentru cetățenii români în 26 de state europene. Sunt măsuri concrete, implementate în acest prim an de guvernare Nicolae Ciucă și care oferă sprijin și coeziune.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen”, a declarat prim-ministrul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Asta înseamnă o guvernare responsabilă, pe care Partidul Naţional Liberal o aplică si care vizează măsuri pentru români și pentru România, în acest context dificil. În acest an, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a reușit să ofere românilor stabilitatea de care era atâta nevoie. A fost sprijinit mediul de afaceri și, spre surprinderea altor țări mai dezvoltate decât noi, am avut creștere economică. Acest lucru a permis să fie ajutate mai multe categorii sociale, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, într-un an foarte greu, marcat de criza mondială și criza geopolitică. În acest sens, pachetul ”Sprijin pentru România” este un proiect care a reușit să aducă multiple măsuri de sprijin, atât pentru categorii defavorizate, cât și pentru mediul de business. Demn de menționat este și faptul că investițiile străine directe au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro anul acesta, că România a început exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și, iată, are finanțarea pentru extinderea centralei de la Cernavodă.

Premierul PNL, Nicolae Ciucă, a oferit românilor, în primul rând,siguranță. Cu un război la graniță, cu un val de refugiați, guvernarea responsabilă a securizat România. Nu e de mirare că a fost apreciat în toată lumea modul cum țara noastră a gestionat criza refugiaților, cum s-a reușit integrarea lor în societate, să le fie oferit adăpost, locuri de muncă, acces la educație și, mai presus de toate, le-au fost oferite liniște și siguranță pentru a putea trece mai ușor peste drama suferită de fiecare familie în parte. Este vorba de măsuri pentru 3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră. În plus, săptămâna aceasta, la București, are loc reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, prima reuniune de acest nivel care are loc în România. Este o recunoaștere a eforturilor pe care guvernarea Nicolae Ciucă le-a depus în ultimul an și a rolului pe care țara noastră îl are în menținerea securității și stabilității în regiune.

Anul 2022 este cu siguranță un an al guvernării responsabile. Responsabilitatea Partidului Național Liberal, la nivelul Guvernului și al Coaliției, este să mențină echilibrul, într-o perioadă marcată de crize multiple.

articolul original.

Nicolae Ciucă: Astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești

28 November 2022 at 09:14
image

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că „astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești”.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis luni un mesaj cu prilejul Zilei Bucovinei.

„Astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești, la 28 noiembrie 1918, un moment de suflet al tuturor românilor bucovineni și o etapă importantă care a contribuit la desăvârșirea visului de unitate al tuturor românilor, odată cu Marea Unire”, afirmă liderul Executivului.

Indiferent de schimbările pe care istoria le-a mai adus destinului său, Bucovina se evidențiază „ca un tărâm al tradițiilor, al valorilor culturale, al credinței și al frumuseții naturii, toate acestea împletite cu istoria, buna conviețuire și ospitalitatea deosebită a oamenilor”, spune Nicolae Ciucă.

„Satele tradiționale bucovinene care sunt adevărate muzee în aer liber”

„Obiectivele culturale și istorice, satele tradiționale bucovinene care sunt adevărate muzee în aer liber și frumusețea naturii fac din Bucovina una dintre cele mai apreciate destinații turistice, atât pentru români, cât și pentru turiștii din alte țări.

Am avut ocazia de multe ori să vizitez și să admir aceste locuri și am apreciat de fiecare dată frumusețea lor, dar și cât de primitori și gospodari sunt oamenii și spiritul de solidaritate de care au dat dovadă anul acesta în acțiunile de sprijin pentru refugiații din Ucraina, printre care s-au numărat și mulți etnici români din teritoriul bucovinean de peste graniță nevoiți să fugă din calea agresiunii militare ruse.

Ceea ce îmi doresc, ca român și în calitate de prim-ministru, este ca tot acest patrimoniu material, cultural, istoric și uman să rămână intact, dar să ne asigurăm că oferim perspective și pentru prezent și viitor, prin sprijin pentru accesarea fondurilor europene cu care pot fi implementate proiecte de interes local, dar și prin măsurile pe care le finanțăm prin Programul guvernamental ”Sprijin pentru România””, a adăugat premierul.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Rafila mizează pe seriozitatea militarului Ciucă! ‘Nu cred că se pune vreun moment problema să nu se producă această schimbare de prim-ministru’

27 November 2022 at 10:21
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, sâmbătă seara, că rotația premierilor va avea loc în anul 2023, așa cum a fost parafat în cadrul acordului dintre PNL și PSD.

Rafila este sigur că Marcel Ciolacu va ajunge premier. El mizează și pe faptul că prim-ministrul Nicolae Ciucă este militar de profesie și că se va ține de cuvânt.

Nu cunosc, eu am văzut declaraţiile publice, domnul preşedinte Marcel Ciolacu îşi asumă această poziţie, dificilă într-o situaţie de criză, dar pe de altă parte ea este normală, a fost negociată, a fost parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării acestei coaliţii.

Mi se pare normal să existe şi din partea domnului prim-ministru, sunt convins, dânsul este un om foarte serios, este şi militar de profesie, nu cred că se pune vreun moment problema să nu se producă această schimbare de prim-ministru”, a declarat Rafila, la TVR Info.

articolul original.

De la 1 ianuarie 2023, taloanele de pensie se modifică!

26 November 2022 at 15:40
image

Taloanele de pensie se vor schimba în România, începând cu luna ianuarie 2023. Astfel, în plus față de valoarea pensiilor, pensionarii vor găsi pe talon și ajutorul primit de la stat.

Spre exemplu, bătrânii care au pensia sub 1.500 de lei vor găsi pe talon și valoarea ajutorului convenit de Coaliția PNL-PSD-UMDR, mai precis 1.000 de lei.

Cum acest ajutor se acordă în două tranșe, în luna ianuarie pe talonul de pensie al celor cu pensii sub 1.500 de lei va apărea în plus suma de 500 de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a dat asigurări că pensionarii vor primi noile taloane  în ianuarie 2023 

Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. În momentul acesta, chiar în această zi și mâine lucrăm foarte intens împreună cu colegii de la Ministerul Muncii, specialiștii de la Casa Națională de Pensii și cu cei de la Ministerul Muncii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare probabil că va intra în ședința de Guvern pentru a fi adoptat.

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă.

Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Premierul Nicolae Ciucă: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023”

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a transmis Nicolae Ciucă.

articolul original.

Programul pentru împăduriri, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: ”Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră”

25 November 2022 at 12:27

Programul pentru împăduriri, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: ”Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră”

În cadrul Programului Național lansat de Guvern, vor fi împădurite 56.700 de hectare de pădure până în anul 2026. Nicoale Ciucă și-a exprimat speranțele ca prin acest program județele din sudul și estul țării unde predominantă este culoarea roșie, să treacă pe verde.

Şeful Executivului a participat vineri, la Palatul Victoria, la semnarea unei noi serii de contracte de finanţare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte demararea celei mai ample campanii de împădurire. Discutăm de o campanie care este finanţată prin PNRR şi suprafaţa totală pentru următorii ani până în 2026 este de aproximativ 56.700 de hectare.

Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră, un program care oferă speranţă pentru generaţiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puţin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu în care biodiversitatea va fi mai bine consolidată şi mai dezvoltată şi sperăm ca acele judeţe unde culoarea roşie este predominantă, în mod deosebit în sudul şi estul ţării, prin implementarea acestor programe să schimbe culoarea şi să treacă spre acel verde pe care putem să-l vedem în zonele şi în judeţele unde nu se confruntă cu astfel de probleme”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a atenţionat că în România suprafeţele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 29% din suprafaţa teritoriului, în timp ce în Europa suprafaţa totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%.

„Ca atare, avem datoria ca, aşa cum ne-am angajat, să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziţie, resursele financiare şi în mod deosebit resursele umane, pentru că aici este şi o chestiune de voinţă şi de responsabilitate pentru generaţiile viitoare în ceea ce priveşte protejarea mediului şi a biodiversităţii. Pentru aceasta avem în Planul de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 1,1 miliarde de euro şi toţi aceşti bani trebuie folosiţi cu iscusinţă, astfel încât să lăsăm generaţiilor un mediu mai curat”, a declarat Ciucă.

El a adăugat că această campanie vine şi completează celelalte măsuri guvernamentale din aria protejării mediului, respectiv măsurile stabilite prin Fondul Local şi Valul Renovării. Premierul s-a referit şi la semnarea, vineri, la Guvern, a unei noi serii de contracte pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar, subliniind că autorităţile centrale s-au angajat să realizeze la nivel naţional 565 de astfel de centre. Suma standard acordat pentru aceste contracte este de 3,83 milioane de lei pentru fiecare UAT participant la program.

În context, şeful Executivului a punctat şi faptul că bilanţul la un an de guvernare PSD, PNL, UDMR arată că măsurile luate de Guvern au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat.

„A fost un an care a avut tot spectrul de provocări, de la încheierea ultimului val al pandemiei de COVID-19, la începerea războiului ilegal şi neprovocat al forţelor armate ruse în Ucraina, la creşterea preţurilor la energie şi la gaze, la efectele pe care le-a produs inflaţia şi toate celelalte chestiuni care ţin de ceea ce am fost nevoiţi să gestionăm în această perioadă. Doresc să subliniez că măsurile noastre au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat”, a mai declarat Ciucă.

sursa: digi24.ro

articolul original.

Lider PNL: ‘Dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Pe mine mă surprind reprezentanții PSD’

25 November 2022 at 11:47
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult.

„Vă spun sincer, pe mine mă surprind reprezentanții PSD. În cadrul coaliției nu sunt atât de vocali pe cât se exprimă unii dintre ei în spațiul public. Discuțiile în cadrul coaliției sunt mult mai așezate. Masa dialogului este cu totul alta decât situațiile în care, din păcate, dialogul acesta pare răstit, în contradictoriu(…). Transformarea dialogului în replici publice face foarte rău. Îndrăznesc să spun că, dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Este un om care, prin modul lui – extrem de cumpătat și așezat – prin rolul de mediator pe care și l-a asumat, în detrimentul celui de lider politic al PNL, a reușit să țină această coaliție și cu siguranță ea va continua.

În plan intern, discuțiile sunt mult mai așezate decât par în afară. În plan public mai există un actor pe care nimeni nu îl ia în considerare: publicul, care judecă anumite situații sau anumite persoane. Compromisuri au făcut ambele partide, să știți.

Încă din momentul în care am făcut această coaliție, fiecare partid a lăsat de la el. Vă aduceți aminte că a fost un moment de maximă dificultate politică, care putea să genereze instabilitate într-un context de securitate problematic, și mai mult decât atât, într-un context în care eventuale alegeri anticipate în România probabil ar fi destabilizat cu totul și zona economică și zona socială. D-asta am spus, atât noi, cât și social-democrații, că suntem dispuși să lăsăm de la noi, să facem anumite compromisuri în relația politică care era aproape inexistentă.

Prestația unui partid politic este influențat și de acest marketing politic. Trebuie să lași impresia tot timpul că ai soluțiile cele mai bune, că ești cel mai vocal, încerci să îți impui agenda. D-asta spun că nu e neapărat o scuză pentru politicieni în țara asta, dar sunt unii care sunt influențați de sondaje, de percepția publică. Eu cred că în acest moment aceste lucruri trebuie să treacă în plan secund pentru că dacă reușim să traversăm această perioadă extrem de dificilă, cu siguranță vom beneficia atât noi, cât și social-democrații, de susținere, apreciere și recunoaștere publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, conform psnews.ro.

articolul original.

Nicolae Ciuca: Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”

25 November 2022 at 10:44

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri ca Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”.

”Contextul global în care ne regăsim astăzi este dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, pe care trebuie să le gestionăm atent.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen.

Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”, unde veți regăsi cele mai importante măsuri adoptate în ultimul an, pentru români și pentru România, în acest context dificil.”

articolul original.

VIDEO – Nicolae Ciucă: Regimul comunist din România a fost un regim criminal. A urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă

24 November 2022 at 10:22
image

Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la deschiderea Conferinței naționale „Comunismul românesc”. El a afirmat, în acest context, că „trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal”.

„Trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă”, a spus Nicolae Ciucă.

Conform liderului de la Palartul Victoria, „regimul comunist din România a fost un călău şi poporul român a fost victima sa”.

„Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeaşi măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală şi politică a naţiunii. De fiecare dată când voi avea ocazia, voi spune răspicat toate aceste adevăruri, aşa cum am făcut recent, la Sighet, la Memorialul Durerii şi la Troiţa Brătienilor, în Cimitirul Săracilor şi la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Braşov, în Parlament. Există riscul ca urmele şi memoria comunismului din România să se estompeze. Efectele ar fi dezastruoase. Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou. Trebuie să fim atenţi să nu permitem naşterea şi dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democraţiei occidentale pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activităţi ca cele pe care le organizaţi dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivel oficial şi prin acţiuni concrete de consolidare a democraţiei trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă”, a spus Ciucă

Nicolae Ciucă: România va participa la construirea Muzeului Victimelor Comunismului în Washington. Va reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate

Nicolae Ciucă a amintit despre construcția celor trei muzee dedicate memoriei victimelor comunismului, care vor fi amplasate în București, Râmnicu Sărat și Timișoara.

„Toate acestea vor fi muzee care vor onora memoria victimelor comunismului şi vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. Am primit, de asemenea, cu bucurie şi onoare, invitaţia de a participa la construirea Muzeului Victimelor Comunismului în Washington DC, la a cărui finanţare va contribui şi România. Va fi o bună ocazie de a omagia, peste Ocean, memoria celor care au luptat până la capăt împotriva unui regim dictatorial şi criminal”, a completat el.

Premierul a spus, în același context, că cea mai bună apărare împotriva oricărei forme de autoritarism este să consolidăm democraţia constituţională în cadrul unei societăţi democratice europene.

„Consolidarea democraţiei este cea mai importantă moştenire pe care o datorăm tuturor celor care au avut curajul să se revolte împotriva unei puteri totalitare absolute. În calitate de prim-ministru al României, m-am angajat să reafirm acţiunea executivului pe care îl conduc, pentru apărarea şi promovarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept, în paralel cu susţinerea fără echivoc a luptei împotriva tendinţelor şi curentelor extremiste, revizioniste şi xenofobe, care otrăvesc societatea. Voi susţine, în continuare, proiectele dedicate onorării memoriei victimelor totalitarismelor, dar şi educaţia în spiritul adevărului şi al valorilor fundamentale”, a adăugat liderul Executivului.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, la conferinţa naţională ”Comunismul românesc”: Trebuie să fim atenți să nu permitem nașterea și dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democrației occidentale pe care dor

24 November 2022 at 10:11

„Trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă”, spune Nicolae Ciucă la conferinţa „Comismul românesc”.

”Vreau să fac o precizare: prezența mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calități oficiale; pe de o parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de prim-ministru al Guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziția de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum pentru a fi parte integrantă din marea familie a democrațiilor occidentale. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituțiile statului român sunt instituții democratice, ancorate ferm în parcursul european și transatlantic al României, singurul drum către pacea socială și bunăstarea economică. Pe de altă parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de președinte al Partidului Național Liberal, singurul partid istoric care a reușit să coreleze trei dimensiuni esențiale: a supraviețuit ororilor regimurilor totalitare din România, în special ororilor regimului comunist, care a distrus elita politică, economică și intelectuală care a fondat România Mare; s-a reînființat imediat după căderea regimului comunist, în zorii democrației postdecembriste și, cel mai important, s-a dezvoltat și s-a consolidat pe parcursul ultimelor trei decenii, prin participarea constantă la guvernarea țării. Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societății”, spune Nicolae Ciucă, citat de stiripesurse.ro, la evenimentul de deschidere a Conferinței naționale „Comunismul românesc”, citat de

El afirmă că între democrația liberală și totalitarism este o diferență de esență.

„Mesajul pe care trebuie să îl ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră și istoria ne învață ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea ființei umane ca fundament al existenței noastre în cadrul unei societăți democratice și a unui stat european. Doamnelor și domnilor, comunismul a venit în România prin violență, odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii tradiționale și cu aspirațiile societății românești. Regimul comunist a fost un implant sovietic străin societății românești. Comunismul a fost impus și plasat ca o expresie a ocupației sovietice până în anul 1958, ulterior, ca marcă a dominației URSS asupra societății românești. Ca orice regim totalitar, bazat pe o ideologie care se fundamentează pe un conflict esențial imaginar, regimul comunist din România a fost un regim criminal, a urmărit disoluția și uniformizarea în mediocritate a comunităților tradiționale românești, a aplatizat societatea, a lăsat-o fără elită și intelectualitate. Practic, elita politică, economică și intelectuală a națiunii a fost desființată și mutată în închisori politice, deportată în Bărăgan și în lagăre de muncă. Elita societății a fost exterminată prin execuții sumare decise de odioasele tribunale ale poporului sau prin deportări directe în Siberia. Timp de 44 de ani, comunismul a distrus în mod sistematic fibra neamului românesc, a încercat să distrugă credința strămoșească, a limitat și dirijat elitele nou create, a construit regimuri represive succesive și dictaturi uni-personale”, adaugă Ciucă.

El menționează că „trebuie repetat cu putere și convingere, ca să audă și să înțeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea și demnitatea unei națiuni prin opresiune, suspiciune și violență”.

„Regimul comunist din România a fost un călău și poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeași măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală și politică a națiunii. De fiecare dată când voi avea ocazia, voi spune răspicat toate aceste adevăruri, așa cum am făcut recent, la Sighet, la Memorialul Durerii și la Troița Brătienilor, în Cimitirul Săracilor și la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Brașov, în Parlament. Există riscul ca urmele și memoria comunismului din România să se estompeze. Efectele ar fi dezastruoase. Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou. Trebuie să fim atenți să nu permitem nașterea și dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democrației occidentale pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activități ca cele pe care le organizați dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivel oficial și prin acțiuni concrete de consolidare a democrației trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate și să luptăm cu toată forța noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau național extremistă. Trebuie să ţinem vie memoria perioadei regimului comunist din România. Este parte din istoria noastră contemporană, pe care o împărtășim cu toții, atât cei care s-au născut și au trăit în acel regim, cât şi cei care s-au născut în libertate și nu au cunoscut niciodată ororile unui asemenea regim opresiv și distructiv”, menționează premierul.

articolul original.

Cătălin Drulă: Ciucă are o acuzație gravă de plagiat și și-a aranjat dosarul prin metoda „coperta”, o ingerință în justiție nemaivăzută / Bode a aranjat licitații și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I (VIDEO)

24 November 2022 at 10:50
image

USR a lansat „cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR”, joi, în Piața Victoriei, context în care președintele partidului, fostul ministru Cătălin Drulă, i-a criticat în termeni duri pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, amintind de multiplele controverse în care sunt implicați cei doi oficiali din conducerea PNL.

Cătălin Drulă, acuzații grave pentru liberalii Nicolae Ciucă și Lucian Bode

„În mai puțin de un an, patru miniștri au plecat rușinos din Guvern, cu acuzații de plagiat, de abuz în serviciu, de incompetență. Florin Roman la Cercetare, Sorin Cîmpeanu, Vasile Dîncu, Adrian Chesnoiu, toți au plecat cu tinichele de coadă și nu sunt singurii. Premierul Ciucă are o acuzație gravă de plagiat, a organizat un kompromat la adresa jurnalistei care a dezvăluit plagiatul și și-a aranjat dosarul prin metoda «copertă», o ingerință în justiție nemaivăzută care acum este investigată de procurori”, a declarat liderul USR.

„Lucian Bode a aranjat licitații, a dat BMW-uri cu dedicație pentru prietenul Președintelui și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I. Astăzi au ieșit din nou în presă, aceeași jurnalistă curajoasă a arătat cum un procent enorm din lucrare este copiat și plagiat și așteptăm ca cei care vor să mai aibă un pic de obraz în această lume academică, Universitatea Babeș-Bolyai, oamenii care muncesc acolo și care știu ce înseamnă integritate academică, ce înseamnă cercetare pe bune, ar trebui să ia atitudine împotriva felului cum se acordă un doctorat pe o maculatură copiată. Angel Tîlvar, era să îl uit, ministrul Apărării, iarăși cu acuzații grave de plagiat”, a continuat Cătălin Drulă.

„Cu astfel de oameni în Guvern, cărora nu le pasă decât de clientela de partid, România va continua să sufere și vreau să vă spun foarte clar că suntem în ceasul al XII-lea. Sunt semne foarte îngrijorătoare în ceea ce privește economia României. Ceea ce ne anunță generalul Ciucă, că comandă, ordonă creșterii economice să fie pozitivă, cifrele sunt falsificate, sunt lucruri extraordinar de grave pentru că de fapt suntem într-o situație fragilă, economia frânează”, a mai spus fostul ministru.

articolul original.

Ar putea apărea o pană de curent uriașă, la nivel european? Premierul Nicolae Ciucă: ‘Trebuie să găsim acele soluții prin care să ne protejăm populația’

23 November 2022 at 16:50
image

Prim-ministrulNicolae Ciucă a precizat că trebuie găsite soluţii pentru a asigura echilibrul pieţei energetice în interiorul Uniunii Europene, subliniind că în cadrul discuţiilor purtate cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, s-a căzut de acord că trebuie decuplat preţul gazelor de preţul energiei electrice.

Am discutat aspectele despre ceea ce înseamnă criza energiei. Această problemă a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, suntem de acord că trebuie să decuplăm preţul gazelor de preţul energiei electrice. Trebuie să găsim soluţiile, astfel încât la nivelul Uniunii Europene să asigurăm echilibrul pieţei energetice„, a afirmat Ciucă, în conferinţa de presă susţinută alături de omologul său spaniol.

El a evidenţiat că autorităţile de la Bucureşti au folosit modelul iberic când au analizat modul în care au stabilit deciziile privitoare la preţurile la energie şi la gaze.

Ca atare, trebuie să găsim acele soluţii prin care să ne protejăm populaţia şi să asigurăm competitivitatea economiilor noastre. Avem nevoie de aceste decizii, pentru că, aşa cum arată dinamica, situaţia, trebuie să ne adaptăm şi să venim cu soluţii pe măsură şi sunt convins că, împreună, prin dialog şi transparenţă vom găsi aceste soluţii„, a transmis prim-ministrul Ciucă.

Guvernele României şi Regatului Spaniei au avut miercuri, la Castellon de la Plana, o primă şedinţă comună, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Nicolae Ciucă, după ieșirea lui Viktor Orban cu fularul Ungariei Mari la gât: ‘Nu trebuie să intrăm în jocul acesta’

articolul original.

Nicolae Ciucă, după ieșirea lui Viktor Orban cu fularul Ungariei Mari la gât: ‘Nu trebuie să intrăm în jocul acesta’

23 November 2022 at 15:48
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a referit, miercuri, la recenta apariţie publică a omologului ungar Viktor Orban, la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, precizând că „nu trebuie să intrăm în jocul acesta”, ci „să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare”.

În acest moment, România face eforturi deosebite, de mai mulţi ani, astfel încât să devină membru al Spaţiului Schengen. România s-a înscris pe drumul de accedere către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Modul nostru în care privim relaţiile cu vecinii şi modul nostru în care abordăm relaţiile internaţionale sunt bazate pe tocmai ce înseamnă respectarea statului de drept, respectarea legilor internaţionale şi acesta este modul în care noi înţelegem să facem politică şi acesta este modul în care noi înţelegem să ne comportăm cu vecinii”, a afirmat prim-ministrul român, prezent în Spania, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul spaniol, Pedro Sanchez.

Nicolae Ciucă a vorbit despre „modul în care a apărut premierul Ungariei, Viktor Orban, în public”. „Nu este prima dată când putem să observăm astfel de ieşiri şi consider că, în acest moment, nu trebuie să intrăm în jocul acesta. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile jocului, să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare şi să avem permanent deschisă opţiunea către dialog şi relaţii bazate pe tot ceea ce a fost agreat şi semnat la nivel european şi la nivel internaţional„, a arătat premierul român.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar’‘.

Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, a precizat MAE.

Ministerul român de Externe a subliniat că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, şi respectiv ai Parteneriatului strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii” , conform agerpres.ro.

articolul original.

Nicolae Ciucă: Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen

23 November 2022 at 12:43
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, după publicarea raportului misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, că pentru Guvernul României reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen.
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi, raport care consemnează evaluările foarte bune ale experților europeni în urma vizitei pe care aceștia au avut-o în România și la Istanbul, la 17 noiembrie 2022.
Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen.
Ne bucură să constatăm că experții europeni au apreciat în mod special modul în care țara noastră respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum și a unei pregătiri solide și performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
articolul original.

Ioan Balan: „Administrația liberală chiar este un brand politic național. Pomul se cunoaște după roade și omul după fapte, iar aleșii locali ai PNL au confirmat, încă o dată, că omul sfințește locul”

23 November 2022 at 06:14
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a susținut o declarație politică în care a ținut să evidențieze performanțele administrației liberale, atât la nivel central, cât și local. „Administrația liberală chiar este un brand politic național”, a spus Ioan Balan, care a adăugat că „îl felicit pe Lucian Bode pentru că a spus că administrațiile publice locale conduse de liberali reprezintă un adevărat brand politic național, un exemplu de bună guvernare locală, de eficiență și de eficacitate, care trebuie multiplicat la nivel național. Eu susțin acest lucru de ani buni și, când îmi fundamentez afirmația, mă gândesc la Gheorghe Flutur și la Ion Lungu de la Suceava, la Emil Boc și la Alin Tișe de la Cluj, la Ionel Dumitrel de la Alba sau la Ilie Bolojan de la Oradea”. Ioan Balan a arătat că acestea sunt doar câteva dintre multele exemple de modele liberale de succes, care au reușit să schimbe puternic la față comunitățile în slujba cărora lucrează, care au generat investiții publice consistente și au atras fonduri europene pentru comunitățile lor, au convins investitori privați români și străini să realizeze investiții și au adus o creștere semnificativă în standardul de viață al oamenilor.

„Pomul se cunoaște după roade și omul după fapte, iar aleșii locali ai PNL au confirmat, încă o dată, că omul sfințește locul. Chiar dacă traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu prețuri care cresc necontenit, cu provocări în zona energetică și alimentară și cu un conflict armat la graniță, administrațiile publice locale din România au cea mai mare fereastră de oportunitate pentru a finanța investițiile locale”, a mai spus deputatul liberal sucevean. El a adăugat că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a reușit să aloce, prin Programul Anghel Saligny, zeci de miliarde de lei pentru investiții locale, către toate primăriile și către toți aleșii locali care au avut proiecte serioase și utile pentru comunitățile lor. De asemenea, Ioan Balan a spus că prin PNRR, actuala coaliție de guvernare a făcut posibilă realizarea a mii de proiecte de investiții locale, de la reabilitări de imobile și până la modernizarea infrastructurii locale și a transportului public. „În același timp, Guvernul Ciucă a semnat deja acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană și, în cel mai scurt timp, vor curge oportunitățile de finanțare a investițiilor publice și private din fondurile nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027. În aceste condiții, niciun ales local nu mai poate invoca lipsa banilor, atunci când vine vorba despre realizarea unor investiții de bază care să crească standardul de viață al românilor. Așadar, cred cu putere că adevărata competiție între partidele politice din România trebuie să se dea prin fapte, prin proiecte realizate pentru oameni, prin sporul de bunăstare adus în fiecare gospodărie și familie”, a încheiat Ioan Balan.

Ioan Balan: „Administrația liberală chiar este un brand politic național. Pomul se cunoaște după roade și omul după fapte, iar aleșii locali ai PNL au confirmat, încă o dată, că omul sfințește locul”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Guvernul este preocupat de creșterea natalității. Premierul Ciucă: „Este răspunderea noastră să venim cu soluţii”

23 November 2022 at 05:44

Guvernul este preocupat de creșterea natalității. Premierul Ciucă: „Este răspunderea noastră să venim cu soluţii”

În cursul zilei de marți, 22 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul este preocupat de creșterea natalității și caută soluții în acest sens. Asigură, totodată, că există resurse financiare pentru implementarea unor programe.

Şeful Executivului a participat, marţi, la Palatul Victoria, la semnarea ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi cel al Muncii, Marius Budăi.

„Este un proiect la care s-a lucrat îndelung. În pachetul „Sprijin pentru România” am avut acest obiectiv şi iată că prin hotărârea iniţiată la nivelul Guvernului reuşim să trecem, practic, acel demers birocratic prin care să reuşim asigurarea implementării acestei măsuri. Se discută foarte mult şi în spaţiul public despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale legată de scăderea natalităţii. Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care o considerăm ca fiind răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, ca persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii „, a declarat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că prin acest program cei care-şi doresc vor putea să beneficieze de sprijin pentru intrarea în programele de asigurare a fertilizării in vitro. „Este o măsură pe care doamna ministru a susţinut-o, pe care noi am susţinut-o, şi, de aici încolo, este doar de o chestiune de timp şi de coordonare pentru ca ea să se aplice efectiv şi de care să beneficieze toţi care aşteaptă demult să fie reglementată această măsură”, a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că există resursele necesare pentru punerea în practică a unor astfel de programe.

„Trebuie să ne bucurăm de faptul că avem ceea ce ne trebuie, avem resursa financiară. Am avut şi beneficiem de efectele măsurilor economice care au fost luate la nivelul Guvernului pentru ca bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare, astfel încât să susţinem asemenea proiecte”, a declarat Ciucă.

În context, premierul a reamintit şi alte măsuri luate de Executiv pentru sprijinirea familiilor tinere.

„Nu cu mult timp în urmă am luat decizia şi, deja, a început procesul de construcţie a creşelor. Sunt 124 de creşe, care fac parte din programul de construcţie pe întreg teritoriul ţării. Discutăm, de asemenea, de asigurarea condiţiilor pentru educaţie timpurie pentru cuplurile tinere şi, în felul acesta, este un program prin care asigurăm construcţia a 150 de centre de zi, program în valoare de 50 de milioane de euro. Şi, desigur, sunt celelalte măsuri pe care noi le-am asumat şi pe care ne asigurăm că vor fi puse în practică”, a declarat Ciucă.

articolul original.
❌