ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Grindeanu, propus interimar la Agricultură

24 June 2022 at 19:18
image

Premierul Nicolae Ciucă l-a propus, vineri, pe vicepremierul Sorin Grindeanu ca interimar la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Postul a rămas vacant după demisia lui Adrian Chesnoiu, cercetat de procurorii anticorupție.

Nominalizarea i-a fost înaintată președintelui Klaus Iohannis.

Fost premier în guvernarea PSD-ALDE, când a fost destituit pe cale parlamentară, social-democratul Sorin Grindeanu conduce Ministerul Transporturilor în cabinetul liberalului Nicolae Ciucă.

“Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, a spus premierul într-un interviu pentru postul public de radio.

Social-democratul Adrian Chesnoiu este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a intervenit într-un concurs de angajare în Minister.

Imunitatea sa parlamentară va fi supusă votului, luni, în Camera Deputaților.

FOTO: Inquam/Bogdan Danescu

articolul original.

Nicolae Ciucă, despre stoparea creșterii prețurilor: Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma

24 June 2022 at 04:53

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu trece printr-o perioadă uşoară, astfel că le-a transmis românilor să fie chibzuiţi. Întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creşterea preţurilor, premierul a transmis: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”.

Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

”Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă uşoară şi că avem soluţii pentru orice situaţie. În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauţi, este bine să avem rezervele necesare. Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului ţării, ne propunem să ne creştem capacitatea de a face faţă acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, aşa cum aţi zis dumneavoastră, chibzuiţi, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste şi de clare”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de news.ro.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul la combustibil: ‘Aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât’

24 June 2022 at 06:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată, punctând că nu este momentul pentru concurenţă politică pe subiecte care „impactează viaţa oamenilor”.

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

El a indicat că reducerea „se va vedea pe bonul fiscal”.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple.

Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul, informează agerpres.ro

articolul original.

Nicolae Ciucă: Salut decizia istorică a Consilului European. Romania va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană

23 June 2022 at 21:04
image

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să salute decizia de joi a Consiliului European, prin care Ucraina și Republica Moldova au primit statut de candidate pentru aderarea la UE. Georgia a primit perspectiva europeană.

„Salut decizia istorică a Consilului European. Romania va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidate pentru aderarea la UE

Amintim că, joi, Consiliul European a decis ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de candidate pentru aderarea la UE, iar Georgia perspectiva europeană.
Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, pe Facebook.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că acesta este „un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”: „Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani”, de la independența Ucrainei în 1991.

Mesajul lui Klaus Iohannis după decizia Consiliului European

„Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. De asemenea, am acordat și perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte. Decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și e o mare responsabilitate pentru liderii lor”, a scris, pe Twitter, și președintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că România e gata să continue să ajute cele trei state.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Klaus Iohannis, despre măsura privind prețul carburanților: Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă

23 June 2022 at 13:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru este o măsură bună, pentru că până la urmă sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, scrie news.ro

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul.

Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi o compensare de 50 de bani la litrul de combustibil

23 June 2022 at 10:49

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, joi, in sedinta de Guvern, ca a identificat solutia privind pretul benzine, si anume, compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.

”Pentru ca cetatenii romani si firmele sa plateasca mai putin pentru carburant, am identificat, impreuna cu specialistii, o solutie de compensare, in suma fixa de 50 de bani  si care se va aplica direct la pompa.

In sprijinul parteneriatului dintre societatea civila si Guvern, intre Guvern si populatie, precyum si mediul de afaceri, am luat decizia sa aceasta masura, o masura care a fost, de asemenea, adoptata si de alte tari. Este o masura care implica, atat responsabilitatea Guvernului, cat si responsabilitatea companiilor din industria petroliera”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibil – LIVE TEXT/VIDEO

23 June 2022 at 10:32
image

În aceste momente, premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibili. Șeful Executivului face o serie de declaraţii după ce coaliția de guvernare a anunțat intenţia de a lua mai multe măsuri pe piața de profil din România.

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că trebuiesc luate măsuri de urgență de către Virgil Popescu și de către Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă, măsuri de compensare a prețurilor la combustibil

Așadar, premierul Nicolae Ciucă anunță în aceste momente ce măsuri vor fi luate de către Guvern pe tema prețurilor la combustibil. Iată cele mai importante declarații;

Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetățenilor de efectele crizei pe care o traversăm

Pentru ca cetățenii și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii măsura de plafonare cu 50 de bani la bani. Am luat decizia de a aplica această măsură, o măsură care a fost adoptată și de alte țări, este o măsură care implică responsabilitatea Guvernului și a companiilor din domeniul petrolier. Sunt măsuri care se aplică și în Franța și Spania. Jumătate din această măsură va fi decontată de stat. Mecanismul prin care vom asigura stabilitatea prețurilor va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valorea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani vor fi asigurați de la bugetul de stat. Acesată măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și firmelor.

La finalul acestei perioadă vom analiza dacă va fi necesar un alt pachet de măsuri

Avem unelte de verificare împotriva creșterii nejustificate a prețurilor. Măsurile pe care le luăm fac parte dintr-un mecanism și nu afectează bugetul, păstrând ținta de 7% deficit. Vom amplifica eforturile de absorbție a banilor prin fondurilor europene și PNRR.

Am luat decizia de a recunoaște performanța sportivului David Popovici. Am hotărât să îi fie alocat din fondul de rezervă a Guvernului o sumă de 1 milion de lei.

Vă aducem aminte faptul că sportivul român, David Popovici a cucerit miercuri seară a doua medalie de aur la înot la Campionatul Mondial din Ungaria. Sportivul a luat aurul la proba de 100 de metri, după ce în urmă cu câteva zile a cucerit aceeași medalie și la proba de 200 de metri.

De unde sunt banii pentru compensarea prețurilor la combustibil anunțată de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a anunțat cu fast faptul că statul român va compensa prețurile la combustibil. Totuși, specialiștii din domeniu și-au pus mai multe întrebări legate de acest aspect. Așadar, aceștia arată faptul că banii pentru compensare vor fi tot din buzunarele românilor. O altă problemă subliniată de aceștia este reprezentată de specula de pe piață. Așadar, ce îi oprește pe patronii de benzinării că nu majoreze prețurile la pompă, făcând compensarea o dulce amintire. Aceeași specialiști au propus o măsură mult mai fermă pentru a putea ca rezultatele să se simtă în realitate. Așadar, vorbim despre faptul că plafonarea prețurilor ar fi fost o măsură mult mai tehnică.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, intalnire cu vicepreședintele Google: Digitalizarea este cheia reducerii birocrației, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună și mai eficientă

23 June 2022 at 07:26

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele Google, Karan Bhatia, transmite guvernul. Principalele teme discutate au vizat consecințele agresiunii militare ruse din Ucraina, amenințările în domeniul securității cibernetice și legate de dezinformare, transformarea digitală a României și importanța parteneriatului transatlantic.

“Digitalizarea este cheia reducerii birocrației, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună și mai eficientă. Totodată, digitalizarea va facilita tranziția țării noastre către o economie mai sigură, dinamică și bazată pe date, aliniată cu direcțiile strategice europene. Întărirea prezenței Google în România și dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic și la dinamizarea proceselor de cercetare-dezvoltare din țara noastră. Apreciem sprijinul oferit de Google în lupta cu amenințările cibernetice și dezinformarea online”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

articolul original.

Guvernul a decis să intervină. Va compensa parțial prețul la pompă al carburanților

23 June 2022 at 02:56
By: Geo
image

Prețul carburanților ar urma sa scadă de la 1 iulie, promit liderii coaliției de guvernare.  

Premierul Nicolae Ciuca și președintele PSD Marcel Ciolacu au bătut palma pentru un mecanism de compensare a prețului benzinei și motorinei pentru toti consumatorii.

Anunțul a fost făcut miercuri seara la Palatul Victoria, într-o discuție informală pe care premierul și președintele PSD au avut-o cu jurnaliștii.

Amândoi au declarat că sunt de acord cu acest sistem de compensare a prețului carburanților, însă nu au detaliat modul în care se va face acest lucru, scrie stirileprotv.ro.  

Concret, statul ar urma să acopere o parte din prețul la carburant atunci când un consumator merge să alimenteze – un mecanism care se aplică deja în cazul transportatorilor.

În cazul persoanelor private nu știm care va fi suma acoperită de stat, fie că va fi vorba de 20 de bani, 30 de bani sau chiar 1 leu.

În ședința de Guvern care va avea loc joi, 23 iunie, premierul Nicolae Ciucă va anunța oficial că Executivul a luat o decizie în acest sens. Mai exact, Guvernul PSD-PNL-UDMR va compensa parțial prețul la pompă al carburanților timp de cel puțin 3 luni.

În acest fel, este posibil ca prețul carburanților să scadă cu până la 1 leu. 

Mai trebuie spus că liderii coaliției de guvernare se bazează pe faptul că și companiile ar urma să acopere o parte din aceste costuri, deși nu le pot obliga să accepte acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineaţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al Guvernului.

Potrivit lui Dan Cărbunaru, tema a fost legată de soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi. El a adăugat că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

PSD a transmis, miercuri, că îi cere ministrului Energiei Virgil Popescu (PNL) ”soluții urgente”.

Astfel, social-democrații au anunțat că vor stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial.

articolul original.

David Popovici, felicitat de Iohannis și Ciucă după câștigarea celei de-a doua medalii de aur la CM de Natație de la Budapesta

22 June 2022 at 18:27
image

Președintele României Klaus Iohannis și premierul Nicolae CIucă au ținut să-l felicite pe înotătorul David Popovici, pentru performanța din această seară. El a câștigat a doua sa medalie de aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, în proba de 100 de metri liber. 

”O nouă performanță de excepție pentru David Popovici, care a câștigat titlul mondial și la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David!”, a scris președintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

”David a scris istorie și astăzi, la proba de 100 de metri liber! Un nou titlu mondial pentru tânărul minune al României. Felicitări, David Popovici!”, a fost mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă.

După titlul câștigat la 200 metri liber, românul s-a impus categoric, dar cu emoții, și în finala probei de 100 metri.

Rezultatul este unic în istoria natației românești, Popovici fiind primul înotător român care devine campion mondial în probe masculine de natație. Mai mult, el este și deținătorul recordurilor mondiale de juniori la ambele probe.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SRI aduce clarificări în legătură cu bilanțul secret

22 June 2022 at 16:21
image

Sediul central al Serviciului Român de Informații a găzduit miercuri, 22 iunie, o ședință de taină în cadrul căreia a fost prezentată analiza generală a activității instituției pentru anul 2021.

Printre cei invitați în spatele ușilor închise, s-au numărat președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar și membrii Comisiei de control a activității SRI.

Pe fondul propunerilor legislative recente privind securitatea națională, care urmăresc sporirea puterii SRI în mai multe arii, evenimentul lipsit de transparență a reușit, bineînțeles, să ridice anumite suspiciuni. Acestea ar fi fost cu siguranță înlăturate dacă jurnaliștilor li s-ar fi permis accesul, precum și dacă oficialii statului român care au fost prezenți în sală ar fi oferit declarații de presă.

Bilanțul a fost clarificat ulterior printr-un comunicat oficial, în care directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, laudă performanțele serviciului secret pe care îl cârmuiește. El a afirmat că România rămâne în continuare un stat sigur datorită misiunilor bine îndeplinite de către ofițeri în toate zonele de responsabilitate, de la antiterorism până la contraspionaj și securitate economică.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI și-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu și sprijin celor care fug din calea războiului – sunt grăitoare în acest sens.

Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice.”, potrivit comunicatului.

Klaus Iohannis, Președintele României, a apreciat, de asemenea, eforturile depuse de SRI și a evidențiat modul de cooperare al acestuia cu alte instituții din Sistemul național de securitate și cu serviciile aliate și partenere.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță. Astfel, Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituții din Sistemul național de securitate, precum și cu serviciile aliate și partenere.” ”, mai spune comunicatul.

Pentru prim-ministrul Nicolae Ciucă, SRI a reprezentat un partener de încredere, având în vedere informările oferite, care au stat la baza luării unor decizii importante.

„Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaștere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple” ”, adaugă în continuare comunicatul.

Senatorul Ioan-Cristian Chirteș, a adus și el laude Serviciului, din calitatea sa de președinte al Comisiei de control a activității SRI. Chirteș a ținut să puncteze în discursul său importanța culturii de securitate, îndeosebi în rândul clasei politice, dar și la nivel individual sau în cadrul companiilor și instituțiilor publice.

„De asemenea, președintele Comisiei de control a activității SRI, Ioan-Cristian Chirteș, a adus în atenție importanța culturii de securitate “la nivel individual, în cadrul companiilor și a instituțiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă și creșterea transparenței la nivelul instituțiilor responsabile cu realizarea securității naționale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului și a cetățenilor, într-o democrație consolidată” ”, aflăm din același comunicat.

Dacă au avut loc și alte discuții între conducerea SRI și reprezentanții României nu putem cunoaște. Tot ce știm la nivel declarativ este că printre subiectele atinse se regăsesc gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale și nu în ultimul rând, fenomenul știrilor false.

„Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica amenințărilor cyber, gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale, recurența comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă și emergența tot mai pregnantă a fenomenului “fake news” ”, potrivit aceleiași surse citate.

articolul original.

Întrevedere la Abu Dhabi pe tema diversificării resurselor de aprovizionare cu petrol şi gaze

22 June 2022 at 07:39
image

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), cu care a discutat despre diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol şi gaze, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a efectuat, pe 20 şi 21 iunie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, ocazie cu care a avut o întrevedere, la Abu Dhabi, cu şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele EAU, şi cu şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedintele şi prim-ministrul EAU.

Discuţiile au vizat dezvoltarea şi consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic şi sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante şi prioritare pentru Emiratele Arabe Unite şi pentru România, precum şi subiecte de interes regional şi internaţional, precizează sursa citată.

Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii şi IT.

După cum se arată în comunicat, dialogul a stabilit „reperele concrete” pentru soluţii privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol şi gaze, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre şi al embargoului european faţă de livrările ruseşti de petrol şi produse petroliere. Totodată, au fost abordate şi oportunităţile de investiţii în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât şi on-shore.

Vizita a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.

Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe premierul Nicolae Ciucă în Emiratele Arabe Unite au făcut parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentanţii Cancelariei Prim-ministrului, Paula Cristea, director, Cabinetul prim-ministrului, Iulian Chifu, consilier de stat, şi Dan Carbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului. 

articolul original.

Ministrul Sportului, impresionat de performanţa lui David Popovici

21 June 2022 at 08:36
By: Regie
image

Ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a arătat impresionat de medalia de aur cucerită de înotătorul David Popovici, luni, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

„Fenomenal acest sportiv! Toate inimile României au bătut azi în pieptul lui şi i-au dat putere! David Popovici este primul nostru campion mondial de seniori, într-o probă masculină, cu un nou record, de 1:43.21 min. I-am transmis felicitările mele şi cât de mândri suntem de el! Mulţumim, David! Felicitări, abia ai început să scrii istorie în nataţie! Mai ai înainte multe pagini de glorie. Felicitări şi celor care îţi sunt aproape şi te ajută să zbori!”, a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100.

Popovici (17 ani) a stabilit un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100). Tânărul sportiv legitimat la CS Dinamo a reuşit cel mai bun timp şi în serii, duminică dimineaţa, 1 min 45 sec 18/100.

David Popovici, debutant la Mondialele de seniori, a adus primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul istoric al României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

David Popovici a fost urmat în clasamentul finalei de sud-coreeanul Sunwoo Hwang, 1 min 44 sec 47/100, în timp ce medalia de bronz a revenit britanicului Tom Dean, în 1 min 44 sec 98/100. David Popovici va evolua pe 21 iunie în serii la 100 m liber, în aceeaşi zi fiind programate semifinalele, iar finala pe 22 iunie.

Tot luni, Robert Glinţă s-a clasat pe locul 8, ultimul, în finala probei de 100 m spate, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

Glinţă (25 ani), care fusese înregistrat în semifinale cu timpul de 53 sec 00/100, a fost cronometrat în finală în 53 sec 63/100.

Robert Glinţă a cucerit în 2021 titlul european la 100 m spate, cu timpul de 52 sec 88/100.

La Budapesta, titlul mondial a revenit italianului Thomas Ceccon, cu timpul de 51 sec 60/100, bronzul a fost adjudecat de americanul Ryan Murphy, în 51 sec 97/100, iar bronzul a fost obţinut de alt american, Joseph Armstrong, în 51 sec 98/100.

Seriile şi semifinalele la 50 m spate, probă în care este înscris Robert Glinţă, sunt programate pe 24 iunie, iar finala pe 25 iunie.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a aflat cu „imensă bucurie” despre noul succes al lui David Popovici, care la doar 17 ani a devenit campion mondial la seniori și a doborât un nou record mondial la juniori, și spune că o astfel de performanță al unui elev de liceu „obligă” autoritățile să sprijine cu programe concrete sportul școlar și performerii României.

Considerat înotătorul fenomen al României, David Popovici este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „George Coșbuc” din București. El a devenit, luni, primul sportiv din istoria României care aduce o medalie de aur la un campionat mondial pentru înotul masculin. „Pentru mine este o onoare să-l felicit și să mă înclin în fața acestei reușite!”, a scris ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

„Elevii sunt o resursă continuă de potențial și talent pe care nu avem voie să o risipim! Performanțele lui David, care la doar 17 ani scrie istorie, ne obligă să sprijinim cu programe concrete sportul școlar și performerii României!”, punctează Sorin Cîmpeanu.

„Îi țin pumnii lui David Popovici și la următoarea probă în care va lua startul: 100 de metri liber! David, suntem alături de tine, iar românii îți mulțumesc că îi reprezinți cu cinste!”, îi transmite ministrul educației tânărului sportiv.

David Popovici va concura, cel mai probabil, în semifinala de 100 de metri liber la Campionatul Mondial de la Budapesta. Performanța lui David Popovici a fost salutatăși de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

articolul original.

Nicolae Ciuca, la Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR: Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate

20 June 2022 at 08:41

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, într-o reuniune extraordinară, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către țara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. Cu același prilej, participanții au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea țintelor și jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor și ghidurilor de proiecte din PNRR. “Guvernul a lansat deja o serie de programe de finanțare, în domenii precum dezvoltarea comunităților locale, educație, energie, cultură. Anul acesta, România are șansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanțări și cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să și atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaționale și cele naționale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice și modernizării țării”, a declarat șeful Executivului.

articolul original.
  • There are no more articles
❌