ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Mihaela Miroiu: Să fii patriot înseamnă să contribui activ la lucrurile pe care le iubești pentru a le face și mai bune | VIDEO

30 November 2022 at 17:27
image

Mihaela Miroiu, profesor universitar doctor, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care este diferența dintre patriotism și naționalism și ce efect ar avea un eșec în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Diferența dintre patriotism și naționalism

„Patriotismul este o trăsătură legată de responsabilitate morală. Deci este clar că este o valoare etică și civică. Este sinele în comunitatea cetățenilor, sinele în relație cu instituțiile și cu concetățenii – o poveste morală. Naționalismul, mai ales cel xenofob și etnocentric – rădăcinile nu mai țin de morală, ci țin de legături de sânge. Sunte de același sânge, suntem de același neam, începe tribalismul acesta pe baze biologice și fizice.

Moralul începe din momentul în care ne pasă de celălalt indiferent cine este. Indiferent din ce rasă, din ce neam. Nu mă interesează asta, mă interesează că este om pentru că unitatea de măsură fundamentală a moralității este umanitatea fiecăruia dintre noi. Când nu avem o educație solidă pentru asta, suntem pe nisipuri mișcătoare și totul devine permis și posibil”, a explicat Mihaela Miroiu la Europa FM

Mihaela Miroiu: „A fi patriot înseamnă să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună”

„Patriotismul este un atașament care este și sentimental față de țara în care trăiești, față de ceea ce a produs ea la nivel civilizatoriu, la nivel cultural. Dar a fi patriot nu înseamnă doar să te bucuri de ele, ci înseamnă să duci grija lucrurilor acestora și să vrei să contribui tu la ele. Adică să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună.

Naționalismul a fost bun până în secolul 19, când se căuta o unitate în interiorul unui popor care avea aproximativ aceeași limbă și cultură, dar care era foarte divizat în state și stătulețe mici.

Aveai pe de-o parte conștiința faptului că aveai în comun cu ei mai multe lucruri, limbă, credințe religioase, obiceiuri. Pe de altă parte, știai foarte clar un lucru pe care îl știi și azi: că orice fel de graniță este un obstacol. Adică în momentul în care eu nu pot să mă mișc decât pe un anumit teritoriu și nu mă pot exprima, nu pot vinde și nu pot avea relații decât pe un anumit teritoriu – mă limitează. Și așa s-a făcut c revoluțiile cunoscute sub numele de Revoluțiile de la 1848, generic pentru că unele au început mai devreme, altele poate un pic mai târziu, au avut ca scop formarea statelor naționale.

Pe vremea aceea, a fi naționalist, a ține cu nația ta în loc să ții cu stătulețul tău, faci parte dintr-un ducat și aceea era patriata ta era o formă de progresism cum am acum, pentru noi europenii, forma de progresism este europenismul”, a mai explicat Mihaela Miroiu.

Ce efect ar avea eșecul intrării în spațiul Schengen?

„Ar avea efect prost asupra noastră și bun asupra suveraniștilor. Cine spune <<Lasă, domnule, că nu merităm>>… dar când am intrat în Uniunea Europeană eram compatibili? Să fim serioși. Aceea a fost o incompatibilitate teribilă, dar problema este că concepția politică în Uniunea Europeană este una profund instituționalistă. Dacă creezi o instituție, până la urmă oamenii se adaptează și joacă după regulile ei, ceea ce se și întâmplă.

Da, poate nu merităm. Dar nici în Uniunea Europeană nu am meritat – am intrat prin conjuctură istorică. În consecință, eu cred, sincer, că lucrul acesta trebuie să se întâmple în timp util ca să nu se sufle un mare vânt în pânzele suveraniștilor și a tuturor celo care au resentimente – după părerea mea, absolut nejustificate – față de apartenența la Uniunea Europeană”, a mai spus Mihaela Miroiu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 1 decembrie | AUDIO

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Messi ratează penalty, dar Argentina merge în optimi la braț cu Polonia, salvată de Arabia Saudită

30 November 2022 at 22:01
Messi ratează penalty, dar Argentina merge în optimi la braț cu Polonia, salvată de Arabia Saudită

Final de etapă dramatic în Grupa C, la Cupa Mondială, Mexicul și Polonia duelându-se de la distanță, cu leșii având câștig de cauză, datorită unui gol marcat de Arabia Saudită, în prelungiri. Argentina învinge Polonia, dar merg împreună în optimi, chiar dacă Messi a ratat un penalty.

Polonia – Argentina 0-2 (0-0)
Arabia Saudită – Mexic 0-2 (0-0)


Portarul Emiliano Martinez nu bănuia îninte de meci că Lewandowski și Compania nu vor trimite nici măcar un șut pe spațiul porții.

Între timp, la cealaltă poartă Wojciech Szczesny a avut normă dublă. Argentina a dominat copios prima repriză, cu 9 șuturi pe poartă (toate parate) și alte 4 pe lângă, 7 cornere și o posesie de 66 la sută.

Momentul culminant al reprizei l-a avut în prim plan pe bravul Wojciech Szczesny, care a reușit să pareze un penalty executat de căpitanul Argentinei, Lionel Messi, în minutul 39.

_____
Pe Lusail Iconic Stadium, mexicanii știau că au nevoie de goluri multe pentru o eventuală calificare, fapt concretizat în 8 șuturi la poartă în primele 45 de minute, Alexis Vega punându-l la treabă pe portarul saudit încă în minutul 3.

Mohammed Al Owais a intervenit salvator și la execuția din voleu, din apropiere, a lui Pineda, din minutul 25, contribuind la scorul de 0-0 de la pauză.


La Doha, pe Stadium 974, polonezii par a fi inexistenți, seceta șuturilor spre poartă continuând să caracterizeze jocul „leșilor”, care până la finalul meciului au reușit contraperformanța de a vea o posesie de doar 20 la sută din timpul de joc al reprizei secunde.

Motivată parcă de ratarea lui Messi, naționala albiceleste e hotărâtă să nu riște așteptând desfășurarea ostilităților din celălalt meci și marchează imediat după reluare, prin mijlocașul surpriză Alexis Mac Allister, de la Brighton, servit din flancul drept de Molina (1-0, min 46).

Polonia e încă pe locul 2 în grupă.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Suporterii mexicanii de pe Lusail fac tribunele să tresară în minutul 47, când Henry Martin a deschis scorul după asistul lui Cesar Montes, cu un gol care îi aducea pe sudamericani mai aproape de calificare, având nevoie de încă 3 reușite sau de ajutorul Argentinei, care trebuia să mai marcheze.

Până atunci, în minutul 52, Luis Chavez execută impecabil o lovitură liberă din poziție centrală, de la aproximativ 22 de metri și duce scorul la 0-2.


Kamil Glik e cel care dă senzația că Polonia are totuși calități ofensive, reușind o lovitură de cap periculoasă la poarta lui Martinez, puțin pe lângă buturi. Încercarea rămâne însă singura din meci pentru polonezi.

Mac Allister e aproape de dublă, în minutul 61, dar Szczesny e la post, înainte ca Julian Alvarez să mai pună un gol pe tabelă, în dreptul Argentinei, (0-2, min. 67).

Situația în clasament e acum una inedită. Polonia și Mexic sunt la egalitate perfectă la toate capitolele: 4 puncte, golaveraj 2-2, rezultat direct 0-0. În această situație clasamentul fair play, stabilit de numărul de cartonașe galbene, îi favorizează pe polonezi, care sunt la -4, în timp ce Mexiul e la -7.

Pentru a se califica, Lewandowski are nevoie să nu primească gol sau să marcheze, sau în celălalt meci Mexic să nu marcheze sau să primească gol, tot fără să marcheze.

Argentinienilor însă nu le pasă de situația din clasament și continuă să domine și să creeze ocazii, statistica finală a șuturilor pe cadrul porții fiind de 13-0, părând că albiceleste „trag” pentru cealaltă echipă sudamericană.

Cu puțin înainte de fluierul de final, Kiwior scoate aproape de pe linia porții o minge ce se îndrepta spre plasă, calificându-și practic echipa în optimi.


Dramatismul atinge cote interesante când Arabia Saudită reușește să marcheze, prin Salem Al Dawsari dând liniște polonezilor, când mai erau 3 minute de joc. Situația nu se schimbă însă, pentru că în cazul unui gol marcat, mexicanii se pot califica, chiar și la golaveraj egal, având un gol mai mult marcat.

Ultimele 3 minute nu aduc nimic nou și polonezii răsuflă ușurați, mergând mai departe alături de Argentina.

Astfel, în optimi, se vor confrunta Franța cu Polonia și Argentina cu Australia. Calculele hârtiei și forma de joc par a arăta clar care sunt favoritele.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Reverență de Ziua Națională

30 November 2022 at 22:36
image

Ziua de 1 Decembrie, ziua națională a României, are, pe lângă importanța istorică (Unirea Transilvaniei cu România), o semnificație încă mai profundă.

De Ziua Națională, ne amintim tot ce a avut mai bun acest neam, ceea ce ne-a susținut de-a lungul istoriei și ceea ce ne este și acum pârghie pentru viitor.

În știință i-am avut pe Victor Babeș, Emil Racoviță, Henri Coandă…

În literatură, pe Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade…

În muzică, pe George Enescu, Ciprian Porumbescu, Sergiu Celibidache…

În pictură, pe Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza…

Istoria a consemnat conducători iluștri precum Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul…

Desigur, exemple ar fi mult mai multe.

Ce înseamnă aceste personalități ilustre pentru noi?

Așa cum arătam și într-un articol anterior, trecutul trebuie să constituie un punct de plecare pentru construirea unui viitor mai bun, indiferent de obstacole.

Avem un suflu, un spirit, o identitate națională, iar a ni le cinsti cum se cuvine nu înseamnă naționalism exagerat, ci conștientizare a noțiunii de patriotism autentic.

Desigur, luând ce este mai bun și din afară, recunoscând valorile externe (însă doar acolo unde sunt cu adevărat, n.m.), însă știind să învățăm din lecțiile înaintașilor.

Este adevărat, folosesc acest prilej și pentru a rememora, cu o undă de tristețe, că personalități de marcă ale României și-au găsit, din diferite motive, recunoașterea și acceptarea deplină în afara granițelor (ex. Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionescu). Dar trebuie să luăm din această lecție a istoriei din care ar fi bine să învățăm ceva și partea pozitivă: ne-au făcut cunoscuți și peste hotare, au dat greutate numelui de român.

Deși ar fi multe de spus despre trecut și aceste personalități, mă văd nevoit să mă opresc asupra prezentului pentru a releva un lucru care sunt convins că este cunoscut de mai multă lume, însă este trecut sub tăcere în mod ciudat, sper că nu deliberat.

România prezentă nu înseamnă doar corupție, crimă, viol, lene și decădere.

Adică înseamnă (din păcate!) toate aceste lucruri, care, însumate, alcătuiesc un tablou destul de sumbru, dar mai există o față nevăzută, pe care televiziunile, de exemplu, nu se înghesuie s-o redea.

Avem și oameni adevărați, elevi și studenți care iau premii naționale și internaționale, sportivi de excepție (să nu uităm că despre David Popovici nu se știa mai nimic până la performanțele care l-au făcut un star mondial), tineri care își dedică timpul liber artei (nu sunt enorm de mulți, dar sunt!), actori, scriitori sau poeți care promit sau care au confirmat deja, și chiar oameni obișnuiți care prin atitudinea lor, prin exemplul pe care îl oferă, în activități mai mici sau mai mari, în societate sau în familie, duc această țară înainte.

Nu trebuie să credem că doar ce este vizibil sau ce este scos în evidență există.

Pentru exemplul dat de toți aceștia, pentru memoria celor dinainte și pentru reușitele celor care vor veni, semnatarul acestor rânduri face o reverență.

De Ziua Națională.

articolul original.

FOTO Internetul s-a umplut de glume din cauza unui brad de Crăciun. Ce au făcut autoritățile din Bacău

30 November 2022 at 07:58

Bradul de Crăciun din Bacău a devenit viral, după ce, dintr-o greșeală, pomul a fost montat strâmb.

În scurt timp, toate imaginile postate pe Internet s-au umplu de comentarii haioase. Cei mai mulți intre internauți au comparat bradul din Bacău cu Turnul din Pisa.

„Fiecare cu atracția sa turistică! Mândru că sunt din Bacău! Moș Crăciun, fii bun și ascultător cum numai tu ești și anul acesta adu-i edilului un poloboc”, a notat, pe Facebook, un localnic, citat de Ziarul de Bacău.

“A fost Black Friday, a dat comanda online și asta a venit :))”, a comentat altul.

În timp ce unii dintre oamenii din Bacău aruncau vina pe primar, alții i-au luat apărarea susținând că vina nu îi aparține.“Nu așa a venit! Așa l-au montat băcăuanii noștri gospodari, că nu primarul l-a montat, ci poate un vecin, un cunoscut de-al nostru. Este adevărat că salariile sunt mici dar … aici era vorba despre ce facem fiecare dintre noi pentru salariile alea (mari sau mici). S-au ‘răzbunat’ pe primar ? NU! S-au ‘răzbunat’ pe concetățenii lor. Asta dovedește ‘calificarea Doreilor’ sau capacitatea (ori mai bine spus incapacitatea) de a executa o lucrare de calitate”, a spus acesta.

"A leșinat bradul de la frig", s-a amuzat o altă persoană. 

Sursa: ziaruldebacau

articolul original.

Un bărbat urmărit internațional pentru crimă, depistat pe Aeroportul Otopeni

30 November 2022 at 16:19
image

Un bărbat cu dublă cetățenie, respectiv română și moldoveană, care era urmărit internațional pentru comiterea unei crime şi infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Marți, 29 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de omor calificat și respectiv infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.

Bărbatul a fost depistat de polițiștii de frontieră la punctul de trecere a frontierei-Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România.

Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar, în cursul zilei de astăzi, urmează să fie prezentat la Curtea de Apel București.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 1 decembrie | AUDIO

30 November 2022 at 15:38
image

La Muzeul Național de Istorie a României va fi expus de mâine Albumul Marii Uniri. Acesta cuprinde singurele fotografii care au surprins evenimentul de la Alba Iulia, de acum mai bine de 100 de ani. Sunt imagini realizate de Samoilă Mârza, supranumit Fotograful Unirii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-17-LILI-REL-Albumul-Marii-Uniri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La un an după Marea Unire, Samoilă Mârza a publicat într-un album cele câteva fotografii pe care le-a făcut la Marea Adunare de la Alba Iulia. Apoi, le-a dăruit unor personalități ale vremii.

Din cele 5 albume publicate atunci au mai rămas doar 3. Exemplarul care va fi expus la Muzeul Național de Istorie a fost dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă care are cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

image

Mica expoziție poate fi văzută până duminică 4 decembrie.

Aparatul cu care Samoilă Mârza a făcut singurele fotografii la Marea Unire de la 1918 – un aparat cu burduf și trepied – poate fi văzut la Muzeul Național din Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Citește și: Petrecere cu „șpriț și lăutari”, organizată în Trenul Regal, de 1 Decembrie. „E aproape o blasfemie”, transmite Casa Regală

articolul original.

FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

30 November 2022 at 18:00
FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

FIFA investighează comportamentul fanilor Croației după o plângere oficială depusă de Soccer Canada în urma meciului din grupele Cupei Mondiale de la Khalifa International Stadium din Doha.

Plângerea a venit după ce portarul canadian Milan Borjan a fost vizat de fani din cauza originii sale sârbe, în timpul înfrângerii cu 4-1 a Canadei, în meciul jucat duminică.

"Comisia de Disciplină a FIFA a deschis o procedură împotriva Federației de Fotbal din Croația din cauza comportamentului fanilor săi, procedura a fost deschisă în baza articolelor 13 și 16 din Codul Disciplinar al FIFA", se arată într-un comunicat al FIFA.

Borjan s-a născut într-o regiune de etnie sârbă din Croația, dar familia a părăsit orașul în timpul conflictului din Balcani, când Borjan avea opt ani.

Familia lui Borjan a emigrat în cele din urmă în Canada.

În timpul meciului, fanii croați au afișat un banner care a fost adaptat de la producătorul de tractoare John Deere la un mesaj cu referire la etnicii sârbi care au părăsit Croația pe tractoare.

De asemenea, fanii croați au fost auziți scandând "Borjane ustašo", o referire la organizația Ustaše din Croația, care i-a susținut pe naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Toate acestea în contextul în care Borjan este jucătorul echipei sârbe Steaua Roșie Belgrad.

Numărul său de telefon mobil a fost, de asemenea, dezvăluit, permițându-le fanilor să îi trimită mesaje text injurioase.

Abuzurile au fost intensificate în timpul celei de-a doua reprize a meciului, când fanii croați erau poziționați în spatele porții lui Borjan.

"Știam într-un fel prin ce va trece în acel meci", a declarat mijlocașul canadian Jonathan Osorio.

"I-am spus 'te susținem în orice moment'", a adăugat Osorio.

"Din păcate, au fost unele lucruri discriminatorii care s-au întâmplat în timpul meciului la adresa lui, bineînțeles, nimeni, cred, nu tolerează așa ceva, nu în Canada.

"Sper că se va face ceea ce trebuie prin tot ceea ce s-a întâmplat".

Conform propriilor sale reglementări, FIFA este împuternicită să ordone ca viitoarele meciuri să se joace cu ușile închise dacă ancheta va da un verdict de vinovăție.

Croației i s-a ordonat să joace cu ușile închise meciul cu Anglia de la Cupa Națiunilor 2018, după ce a fost descoperit modelul unei svastici pe terenul de joc în timpul unui meci cu Italia.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție

30 November 2022 at 16:13
image

Ziua Națională a României va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție, a declarat miercuri ministrul Apărării, Angel Tîlvar.

„Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoștință și respect, către militarii care sărbătoresc Ziua Națională a României în misiuni internaționale, reprezentând Țara cu mândrie, cinste și profesionalism. Le dorim celor aflați departe de casă, dar cu inima acasă, să se bucure de această zi sfântă, să izbândească în tot ceea ce fac și să se întoarcă sănătoși și cu sentimentul datoriei împlinite la cei dragi lor”, a scris ministrul Apărării, miercuri, pe Facebook.

„România are garanții de securitate fără precedent”, spune Angel Tîlvar

Angel Tîlvar a precizat că el și șeful Statului Major, gl. Daniel Petrescu, au discutat miercuri, în sistem de videoconferință, cu echipe de comandă ale structurilor dislocate în misiuni eterne în Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Polonia.

„Militarii ne-au informat despre modul în care își îndeplinesc misiunile și despre situația de securitate din zonele de responsabilitate, precizând că sunt cu sufletul alături de cetățenii României care vor sărbători, pe 1 Decembrie, Ziua Națională. Le-am mulțumit militarilor pentru modul în care colaborează cu colegii din celelalte țări aliate și partenere și am apreciat că România are garanții de securitate fără precedent”, a adăugat ministrul.

Angel Tîlvar consideră că „războiul din Ucraina a testat vigilența, coeziunea, solidaritatea și determinarea NATO de a-și respecta angajamentele, de a asigura securitatea și integritatea spațiului euro-atlantic”.

„Imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, NATO a activat cu promptitudine, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România”, a continuat el.

„Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi misiuni de tip coaliție”, a mai precizat oficialul.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.

Manifestări cultural-artistice, sportive şi comemorative organizate de Primăria Fălticeni în luna decembrie

30 November 2022 at 15:49
image

Primăria municipiului Fălticeni organizează în perioada 1-31 decembrie o gamă largă de manifestări pornind de la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, comemorării eroilor Revoluţiei din 1989 până la activităţi dedicate Crăciunului şi Anului Nou dar și competiţii sportive. Pentru toate acestea au fost alocate 238.200 de lei.

„Agenda manifestărilor pentru luna decembrie 2022 cuprinde evenimente devenite deja tradiţie în localitatea noastră dar şi competiţii sportive. Ziua Naţională a României şi comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 sunt evenimente cu semnificaţii deosebite pentru poporul român, care trebuie marcate şi în municipiul Fălticeni și pe care le sărbătorim la grupul statuar <Altarul Eroilor>. În ultimii ani au devenit tradiţionale două concursuri sportive, unul de tenis de masă, dedicat tinerilor şi adulţilor, înscris în calendarul Circuitului Naţional Amatur şi un concurs de tenis de câmp dedicat copiilor. Anul acesta organizăm ediţia a X-a a concursului de dans <Christmas Dance>, pentru copiii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile din zonă. Pentru a păstra tradiţia, la ediţia a V –a a Galei de Excelenţă vor fi premiați sportivii care practică volei, nataţie, canotaj, atletism, tenis de câmp, box, sportivi care anul acesta au avut performanţe deosebite, completând palmaresul cluburilor de la care provin cu noi medalii. Ne dorim ca în cadrul galei să invităm şi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Fălticeni, care pot fi un exemplu pentru tânăra generaţie. Primirea colindătorilor şi urătorilor la Primărie este o tradiţie de peste 30 de ani pe care o reluăm după doi ani în care a fost suspendată din cauza restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni organizează în luna decembrie următoarele manifestări:

– 1 Decembrie 2022, ora 12,00, Altarul Eroilor, str. Republicii, nr.13 (lângă Primărie) manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, ceremonial religios, depuneri de coroane de flori;

– 15 decembrie 2022, ora 15,00, Gala Premiilor de Excelenţă, ediţia a V-a;

– 16 Decembrie 2022, ora 16,00, Aleea pietonală, zona Primăriei, Inaugurarea Orăşelului Copiilor;

– 16 Decembrie 2022 – 16 ianuarie 2023, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, „Armonie şi culoare”- Expoziţie de pictură (ulei, acrilic, acuarelă) Marieana Lungu.

– 17 decembrie 2022, ora 11,00, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a X-a ediţie a Concursului Christmas Dance;

– 17 decembrie 2022, ora 10,00, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, Sala de sport a Colegiului „Mihai Băcescu”, a XIV -a ediţia a „Cupei Iernii” la tenis de masa, concurs organizat de AC.S. „Şomuz” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava;

– 18 decembrie 2022, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, ediţia a IX-a a „Cupei Moş Crăciun” la tenis de câmp pentru copiii, concurs organizat de A.C.S. „Nada Florilor” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni;

– 19 – 22 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Noi umblăm să colindăm”. Participă preşcolari şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Fălticeni şi din zonă;

– 22 decembrie 2022, ora 12,00, comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989. Depuneri de coroane la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, la mormântul eroului Ioan Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi şi la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni;

–  24 decembrie 2022, ora 15,00,  Aleea pietonală, zona Primăriei, Moş Crăciun vine cu daruri pentru copiii din Fălticeni;

– 27 decembrie 2022, intersecţia străzii Republicii cu Bulevardul Revoluţiei, se va desfăşura Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun „Sfântă-i brazda plugului”;

– 31 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Urători la Primărie”;

– 31 decembrie 2022, Piaţa „Nada Florilor”, ora 0,00, foc de artificii.

articolul original.

Salvamontiștii suceveni vor duce Tricolorul de Ziua Națională a României pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard

30 November 2022 at 15:45
image

Salvamontistii dorneni vor serba și în acest an Ziua Nationala a României pe crestele munților din Țara Dornelor, arborând drapelul national pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard. Salvamontiștii dorneni recomandă turistilor abordarea spre vârful Giumalău – 1857 m, cu plecare din satul Rusca, traseu marcat cu triunghi rosu.

articolul original.

Criminalul Mario Iorgulescu sfidează justiţia. S-a fotografiat cu un interlop în Italia

30 November 2022 at 04:52
image

Mario Iorgulescu, fiul milionarului Gino Iorgulescu (șeful Ligii de Fotbal), a postat marți pe Instagram o fotografie în care apare alături de liderul interlop timișorean Sorin Udrea, transmite PressAlert.

Mario Iorgulescu e acuzat de procurori că a ucis un tânăr de 24 de ani după ce a intrat cu mașina într-o intersecție din Capitală cu 145 de km pe oră, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei. El e judecat de Tribunalul București pentru omor.

Mario Iorgulescu este acum în Italia, unde s-a dus pentru presupuse tratamente medicale în timp ce era cercetat pentru uciderea unei persoane într-un accident rutier. Oleg Burlacu, avocatul lui Mario Iorgulescu, a declarat în iulie că magistrații italieni ar fi respins zilele trecute cele două mandate europene de arestare emise pe numele acestui „deoarece starea psihică a lui este de natură să împiedice participarea conștientă la proces”.

Într-un alt dosar, Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv în 2021 la 3 ani de închisoare de Tribunalul București. El a fost condamnat în dosarul în care era acuzat că, alături de alți inculpați, l-ar fi sechestrat și bătut pe un tânăr care le-a împrumutat bani și i-a cerut înapoi.

Cu toate că magistrații italieni îl apără pe Iorgulescu de extrădarea în România, acesta și-a făcut timp pentru a se fotografia cu un alt interlop fugit din ţară. E vorba de liderul interlop timișorean Sorin Udrea.

articolul original.

Vâlcea: O ucraineancă a fost găsită spânzurată într-o unitate de cazare din Băile Olăneşti

30 November 2022 at 04:36
image

Poliţiştii din Băile Olăneşti au fost sesizată, marţi seara, pe la ora 21.00, despre faptul că o femeie de cetăţenie ucraineană, în vârstă de 55-60 de ani, ar fi fost găsită spunzurată, într-o unitate de cazare din localitatea Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea. A fost întocmit dosar penal pentru ucidere de culpă şi sunt făcute cercetări pentru a afla împrejurările decesului.

„Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, poliţiştii efectuând manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, ulterior fiind declarat decesul acesteia. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor în care a survenit decesul femeii”, a transmis IPJ Vâlcea.

articolul original.

Singurul primar USR din Teleorman, racolat de PNL

30 November 2022 at 03:48
image

Singurul primar USR din Teleorman a fost racolat de PNL, iar anunțul public a fost făcut miercuri de preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Eugen Pîrvulescu, citat de Reporter24.ro.

Astfel, primarul Marius Stanciu din comuna Drăgăneşti de Vede (32 de ani), apare în fotografia postată de liberalul Pîrvulescu.

„Marius a fost singurul primar USR-PLUS din județul nostru, iar lupta nu a fost deloc ușoară, având în vedere cei 28 de ani de mandat ai contracandidatului. De astăzi, Partidul Național Liberal are în Teleorman 49 de primari, mai mult decât PSD, și nu ne vom opri aici!”, a spus Pîrvulescu.

articolul original.

Ministerul de Interne susține că o studentă la Academia de Poliție l-ar fi „rugat din suflet” să o lase să participe la parada de Ziua Națională a României: „Îmi doresc mult să defilez”

30 November 2022 at 12:44
image

Ministerul de Interne susține că o studentă la Academia de Poliție l-ar fi „rugat din suflet” să o lase să participe la parada de Ziua Națională a României.

„Vă rog din suflet să mă ajutați să trăiesc acest moment!”

Mai exact, Ministerul de Interne a postat pe Facebook o fotografie a unei studente la Academia de Poliție, alături de un dialog cu privire la parada de 1 Decembrie.

„- Domnule Comandant, permiteți-mi să raportez! Pe 1 Decembrie este și ziua mea. Fac 22 de ani.

– Și nu vrei să mergi acasă?

– Raportez, nu! Îmi doresc mult să defilez de Ziua Națională a României. Cred că este cel mai frumos cadou pe care l-aș putea primi. Vă rog din suflet să mă ajutați să trăiesc acest moment!”, este dialogul menționat.

Oameni au lăsat comentarii ironice la postare

„La cât de cretine sunt poveștile astea, bănuiesc că nu sunt adresate civililor”

„”Raportez”? „Domnule Comandant” Încă funcționați ca structură militară?”

„Iar compuneri de clasa a treia de pe vremea lui Ceașcă? Vă obligă cineva să scrieți poveștile astea? O să văd dragoste de patrie când o să cereți să ieșiți la pensie ca restul României la 65 de ani, nu la 40 și un pic”

„Am citit în grabă și, până să văd că-i vorba despre aniversarea Iustinei din Botoșani, am crezut că vorbește Mircea Badea, în vremea când era pionier și se angaja să respecte angajamentele luate în fața Partidului”

„Ce povești frumoase, păcat că sunt doar povești”

„E multă demagogie aici. Prosteală, pentru a fi clar”

„Mamă ce vrăjeală. Ce povești frumoase scrise cu stil”

„Frumos visează nenea ăsta de scrie pe aceasta pagină de Facebook”

„Chestia asta e scrisă de scenaristul de la „Lecții de viață””?

„Unde ați auzit voi așa ceva? Un tânăr vrea să fie cu prietenii într-o minivacanță, normal!!! Daca este sârguincios, cu bun simț (indiferent de domeniu) o să ajungă un bun profesionist, nu? Credeți că pe Iustina (sau oricare din copiii noștri) îi împiedică faptul că nu bat 4 mii de pași de defilare să fie buni profesioniști?”

„Jandarmul de anul trecut, care cade de pe cal, vine și anul ăsta???”, sunt doar câteva dintre comentarii.

articolul original.

De luni, 5 decembrie, pot fi accesate 247,5 milioane de euro din PNRR pentru traseele cicloturistice ! Pe diguri sau drumuri cu circulație redusă !

30 November 2022 at 11:00
By: M.Ex.

Autorităţile publice locale şi centrale vor putea accesa, începând de luni, fonduri pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice, a anunţat, marţi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a aprobat şi a trimis spre publicare, în Monitorul Oficial al României, Ghidul solicitantului pentru proiectele finanţate prin Investiţia I.4 din Componenta 11 – Turism şi cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează news.ro

”Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creşterii accesibilităţii zonelor turistice. În acest scop, traseele vor fi amenajate pe digurile de protecţie la inundaţie ale cursurilor de apă, în zonele protejate şi pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în mod durabil elementele de patrimoniu şi peisaj natural şi cultural”, a transmis, marţi seară, MInisterul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului Cseke Attila, traseele de cicloturism vor permite României să participe şi să contribuie la reconfigurarea reţelei europene de trasee EuroVelo şi a diverselor trasee cicloturistice internaţionale.

”Astfel, se va dezvolta ecoturismul şi se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Proiectele pot fi depuse în parteneriat sau în mod individual de către Ministerul Mediului, pentru digurile administrate de ANAR. Astfel, pentru proiectele depuse în parteneriat, sunt eligibile traseele care traversează minimum 3 judeţe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km (axă principală), de la axa principală propusă putându-se realiza conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km.
Pentru proiectele depuse individual de către MMAP pentru digurile de protecţie, sunt eligibile traseele care sunt continue pe o lungime de minimum 10 km şi traversează teritoriul a cel puţin două UAT-uri din categoria comune, oraşe sau/şi municipii.

Consiliul Județean Brașov are deja un proiect de acest gen în lucru, pe digurile râului Olt.

articolul original.

Aderarea României la Schengen va fi hotărâtă în 8 decembrie

30 November 2022 at 10:30
By: M.Ex.

Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles, iar aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen figurează pe primul loc al ordinii de zi.

Miniştrii de interne se vor reuni joi, 8 decembrie, şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.

„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă.

Al doilea punct pe agendă se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului. „Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE a cărui preşedinţie este deţinută de Cehia.

Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.

Miniştrii de interne din UE vor mai discuta la Consiliul JAI despre agresiunea Rusiei în Ucraina – sub aspectul unui nou val de refugiaţi şi al riscului crescut de trafic cu fiinţe umane şi cu arme -, despre abuzul sexual al copiilor în online şi despre „rezilienţa infrastructurii critice”.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat săptămâna trecută în vizită la Riga, a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, aceasta fiind doar data la care va fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre. „Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a spus şeful statului.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, declara zilele trecute că nu trebuie să avem o dată ”în minte” pentru intrarea României în Schengen, ci este important ca ţara noastră să facă toate demersurile pentru acest obiectiv. Aurescu a spus că a avut discuţii cu oficialii ţărilor care se opun acestui demers, Olanda, Suedia şi Austria, şi i-a asigurat că România controlează fenomenul migraţiei.

Întrebat dacă România controlează fenomenul migraţiei, Bogdan Aurescu a susţinut şi el că ţara noastră nu se află pe vreo rută de migraţie. ”Noi controlăm acest fenomen al migraţiei. Datele pe care le avem din rapoartele Frontex arată că România nu este pe vreo rută de migraţie, nu suntem nici sursă de migraţie, dimpotrivă, controlăm foarte bine migraţia”, a declarat Aurescu.

articolul original.

Ieftinire la carburanți: motorina coboară sub 8 lei pe litru

30 November 2022 at 10:15
By: M.Ex.

Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Astfel, prețul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, coboară sub pragul de 8 lei pe litru.
Pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, preuțul benzinei standard era de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 8,43 lei/litrul. Cum însă prețurile reale pe care le plătim la pompă sunt cu 50 de bani mai mici, plătim 6,76 lei pe litru la benzină și 7,93 lei pe litru la motorină.
Așadar, comparativ cu prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru .
Ultima data, prețuri de sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie.
Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

articolul original.

Ce joburi au căutat românii în 2022: pozițiile de inginer, contabil și șofer se află în topul preferințelor candidaților

30 November 2022 at 08:07
By: M.Ex.

Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe site-ul eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase ajunge la aproximativ 10 milioane până în acest moment.
Cu 58.000 de căutări pe site, joburile de inginer au fost cele mai căutate anul acesta, vârfurile de categorie fiind inginerii constructori, inginerii mecanici și inginerii de instalații. Contabilii ocupă locul secund în același clasament, cumulând 39.000 de căutări pe eJobs.ro. Urmează șoferii pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, 3.900 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.500 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. Tot pentru aceleași domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000 de poziții), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000).
„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, spune un reprezentant al site-ului de căutare de locuri de muncă.
Alte poziții care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist ori specialist în resurse umane. Lor li se alătură și cuvinte cheie care indică interesul pentru anumite domenii precum resurse umane, call center sau vânzări. Finalul acestui an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează, în schimb, creșteri pentru contabili, șoferi și economiști.
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

articolul original.
❌