ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Revenire spectaculoasă! Cum arată Emily Burghelea la doar câteva zile după ce a născut. Fanilor nu le-a venit să creadă

23 January 2023 at 20:45

În urmă cu doar trei zile, Emily Burghelea a devenit mămică pentru a doua oară. Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos și este în culmea fericirii. Aceasta a ales sa nască pe cale naturală și totul a decurs fără probleme. Mai mult, tânăra s-a recuperat într-un mod spectaculos. Fanilor nu le-a venit să creadă atunci când au văzut.

În data de 20 Ianuarie 2023, Emily Burghelea a adus pe lume al doilea copil. Tânăra a dat naștere unui băiețel perfect sănătos, ce a primit nota 10 din partea medicilor. Fără pic de emoții, vedeta a ales sa nască pe cale naturală și totul a decurs conform planului. Emily și micuțul ei au fost nevoiți să petreacă o singură zi în maternitatea, iar apoi s-au întors acasă unde erau așteptați de restul familiei.

Emily Burghelea este mereu deschisă cu urmăritorii săi și nu se sfiește să îi țină la curent cu tot ce se întâmplă în viața ei. Așa că exact înainte să părăsească maternitatea tânăra s-a fotografiat și le-a prezentat internauților cu arată corpul ei la doar o zi după naștere.

Fanilor nu le-a venit să creadă cât de bine s-a recuperat vedeta și cu cât de puține kilograme în plus a rămas după sarcină.

„Cam așa arată corpul meu, la fix o zi după naștere! Nu vă imaginați ce febră musculară am! Mă doare fiecare mușchiuleț din corp. În momentul expulziei încordezi și mușchi de care nu știai că există EFECTIV! Dar heeeei! Sunt recuperată aproape în totalitate!Nașterea naturală este o minune. Atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Dacă puteți alege, vă încurajez să alegeți nașterea naturală, fetelor! Să nu vă fie teamă!”, a spus Emily Burghelea.

Emily Burghelea, la doar o zi după naștere. Foto: Instagram

Emily Burghelea, în al nouălea cer

Emily Burghelea este cât se poate de fericită. Vedeta a așteptat mult timp momentul în care familia ei o sa fie completă. Aceasta a avut mici emoții pentru felul în care fetița ei îl va primi pe frățiorul ei. Însă grijile au dispărut după primele secunde în care cei doi s-au văzut. Micuța Amedeea a fost foarte receptivă și deja își iubește mult frățiorul.

„Doamne cât am așteptat momentul acesta! Vă zic sincer (…) reacția Amedeei m-a surprins chiar și pe mine! Câtă iubire poate încăpea într-o inimioară atât de mică? Fără nici un fel de explicație, Ame a știut că bebe este frățiorul ei. S-a bucurat enorm. L-a pupat. L-a mângâiat și se vedea în ochii ei cât de fericită este! A fost unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea…(…) Familia noastră s-a reunit iar acum este completă!”, a mai spus Emily Burghelea.

articolul original.

Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti

23 January 2023 at 05:35
image
La 23 ianuarie 1512 îşi începe domnia Neagoe Basarab în Ţara Românească (1512-1521).

Autodeclarat fiu natural al lui Basarab Ţepeluş şi al Neagăi din Hotărani, soţia marelui vornic Pârvu Craiovescu, în a cărui familie a crescut, a primit o educaţie aleasă de la călugărul Macarie de la Bistriţa, patriarhul Nifon, refugiat la curtea Craioveştilor, şi Maxim Brancovič, reuşind să cunoască bine mai multe limbi de circulaţie europeană, dar şi greaca, slavona sau latina.

A participat, se pare, alături de Macarie, la tipărirea Liturghierului slavon (1508), a Octoihului (1510) şi a Tetraevangheliarului (1512), primele de acest gen din Ţara Românească. După o serie de călătorii în Ungaria, Austria sau Imperiul Otoman, a revenit în ţară unde a primit mai multe dregătorii, ajungând până la cele de mare postelnic (decembrie 1501 – 19 iunie 1509) şi mare comis (24 aprilie 1510 – 28 noiembrie 1511). S-a căsătorit cu fiica despotului sârb Iovan Brancovič, Elena [Despina Miliţa], în 1504, cu care a avut şase copii: Ion, Petre şi Anghelina, morţi înainte de vreme, Teodosie, Ruxandra şi Stana.

A obţinut tronul cu ajutorul bey-ului de Nicopole, după înfrângerea şi uciderea lui Vlad cel Tânăr (23 ianuarie 1512). Pentru a căpăta legitimitate în faţa supuşilor şi-a însuşit supranumele de „Basarab”, intrând astfel, după opinia lui, în familia domnitoare cu drept de a pretinde tronul. După încoronarea de la Bucureşti, din 8 februarie 1512, Neagoe Basarab „luo coroana şi scaunul a toată Ţara Rumânească” (Gavril Protul), primul său act oficial păstrat a fost emis la 20 februarie 1512, aici regăsindu-se deja titulatura domnească „Io Basarab voievod şi domn”.

Domnia sa a fost una destul de fructuoasă, „au domnit cu bună pace, până au murit în domnie” (Istoria Ţării Româneşti), preocupările sale diverse au vizat, în special, dezvoltarea economică prin măsuri luate în domeniul comerţului, reorganizarea armatei şi, mai ales, sprijinirea culturii. Acestea au dus la o substanţială creştere demografică, a veniturilor şi la o sensibilă ridicare a nivelului de trai.

Neagoe Basarab a întreţinut relaţii bune cu vecinii şi cu Papalitatea, a dus o politică filo-otomană, plătind tributul regulat şi având grijă să nu deranjeze prin ceva, conştient că numai aşa va evita mazilirea sau sfârşitul predecesorilor săi. Relaţiile cu Moldova n-au fost, însă, dintre cele mai bune, el sprijinind mai mulţi pretendenţi la tronului acestei ţări.

Susţine apariţia Evangheliarului conceput de Macarie şi Viaţa patriarhului Nifon a lui Gavril Protul – care relatează şi despre activitatea a patru domni munteni: Radu cel Mare, Mihnea cel Rău, Vlad cel Tânăr şi Neagoe Basarab – şi scrie sau dispune întocmirea operei Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie (1517 – 1521), „monument de literatură, politică, filozofie şi elocvenţă” (B. P. Hasdeu). Ctitoreşte biserica mănăstirii Curtea de Argeş, biserica Sf. Gheorghe şi cea a Mitropoliei din Târgovişte.

Cel care a fost supranumit „Marc Aureliu al Ţării Româneşti, principe, artist şi filosof” (B. P. Hasdeu), „domn cu apucături împărăteşti” (Nicolae Iorga) sau „unul dintre cei mai culţi domni ai noştri din vechime” (Ioan Bogdan), s-a prăpădit după o lungă şi grea suferinţă, fiind înmormântat la Argeş.

Sursa: Enciclopedia României

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 23 ianuarie:

1549 – A încetat din viaţă Ioan Honterus, umanist sas din Transilvania.

1783 – S-a născut scriitorul Stendhal – Henri Beyle („Roşu şi negru”) (m. 23 martie 1842).

1821 – Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanşării revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu.

1832 – S-a născut pictorul francez Edouard Manet (m. 30 04 1883).

1834 – S-a născut Alexandru Odobescu, prozator şi istoric. (operele istorice: „Mihnea-Vodă cel rău”, „Doamna Chiajna”; tratat de arheologie: „Istoria arheologiei”; volum de eseuri: „Pseudokynegeticos”) (m. 10 noiembrie 1895).

1898 – S-a născut regizorul rus Serghei Mihailovici Eisenstein, unul dintre marii regizori ai cinematografiei mondiale, scenarist, scenograf, teoretician („Crucişătorul Potemkin”) (m.11 februarie 1948).

1899 – S-a născut actorul Humphrey Bogart („Regina africană”, „Casablanca”) (m. 14 ianuarie 1957).

1931 – A încetat din viaţă celebra balerină Anna Pavlovna Pavlova, consacrată ca o interpretă desăvârşită a rolurilor din „Frumoasa din pădurea adormită”, „Giselle”. Celebrul coregraf M.Fokin a creat special pentru ea baletul „Moartea lebedei” (n. 12 februarie 1881).

1947 – A încetat din viaţă pictorul postimpresionist Pierre Bonnard (n. 1867).

1948 – Adunarea Deputaţilor a adoptat o nouă lege electorală, potrivit căreia dreptul de vot universal a fost extins asupra tuturor cetăţenilor de peste 20 de ani.

1989 – A încetat din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, (n. 11 mai 1904).

2000 – Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2002 – A murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani (n. 1 august 1930).

 2005 – Viktor Iuşcenko este investit ca preşedinte al Ucrainei.

2005 – A încetat din viaţă faimosul om de televiziune american Johnny Carson, gazda a emisiunii „Tonight Show” de pe NBC, care a dominat programele de seara la televiziunea americana timp de 30 de ani.

articolul original.

Emily Burghelea a devenit mămică pentru a doua oară. Prima fotografie cu băiețelul de nota 10

21 January 2023 at 06:46

Emily Burghelea a devenit mămică pentru a doua oară, vineri. Vedeta a născut un băiețel frumos și sănătos, cu greutatea de 3.700 g, care a primit nota 10 la naștere.

Concurentă de la ”Bravo, ai stil!” a postat și prima imagine cu mult așteptatul frățior al Amedeei. Andrei, soțul vedetei, a fost alături de ea în sala de nașteri. Fosta asistentă TV de la „Acces Direct” a dezvăluit că nașterea a fost foarte ușoară, în ciuda greutății mari a copilului, iar ea a fost cu zâmbetul pe buze pe tot parcursul travaliului.

”Bine ai venit pe lume, sufletul meu! Ai așteptat să ajungă tati ca să o țină de mână pe mami, iar când amândoi am fost acolo să te întâmpinăm, te-ai născut ca un înger, repede și ușor, pe cale naturală și ne-ai uimit pe toți!
Faceți cunoștință cu voinicul nostru de 10! N-aș fi crezut că în pântecele mele se ascundea un bebeluș așa de mare! Vă vine să credeți că are 3700 de grame și cu toate acestea sunt ca nouă? El este minunea mea de la Dumnezeu…
L-am născut cu zâmbetul pe buze, la fel cum am fost și pe toată perioada travaliului, iar când mi l-au pus doctorii la piept cerul s-a deschis și îngerii au început să cânte pentru noi…
Ce trăim acum este magic!”, a scris Emily în dreptul fotografiei cu fiul ei.

articolul original.

Italienii au inventat robotul care sculptează marmura aproape la fel de bine ca Michelangelo

16 January 2023 at 01:00
image

Un start-up italian numit Robotor a inventat o mașinărie despre care creatorul său susține că este aproape la fel de bună la sculptarea capodoperelor din marmură de Carrara precum marii artiști renascentiști.

Fondatorul Robotor, Giacomo Massari, este convins că statuile sale , prelucrate de roboți, sunt aproape la fel de bune ca cele realizate de oameni. Aproape.

„Cred, să spunem, că suntem aproape de 99%. Dar atingerea umană este cea care încă face diferența. Acel procent de 1% este foarte important”, a spus fondatorul Robotor, Giacomo Massari, potrivit Futurism.

Massari a punctat, totodată, că „tehnologia dată de roboți nu fură meseria oamenilor, ci o îmbunătățește”, o afirmația puternică, având în vedere măiestria cu care a fost realizată o formă de artă care există de mii de ani.

Arta clasică vs. arta robotizată

Cel mai recent sculptor-robot al companiei Robotor, numit „1L”, măsoară aproape patru metri înălțime, un mastodont din aliaj de zinc capabil să cioplească cu grijă o placă de marmură zi și noapte.

Compania susține că această tehnologie este, pur și simplu, revoluționară.

„Materialul extras din carieră poate fi acum transformat, chiar și în condiții extreme, într-o lucrare complexă, într-un mod considerat cândva de neimaginat. Intrăm într-o nouă eră , care nu mai constă în pietre sparte, dălți și praf, ci în scanare, nori de puncte și design”, a subliniat compania pe pagina sa oficială.

Sculptarea cu ajutorul roboților, o metodă contestată

În mod deloc surprinzător, nu toată lumea este fericită cu ideea preluării controlului de către roboți, argumentând că ceva important s-ar putea pierde în procesul modernizării cu .

„Riscăm să uităm cum să lucrăm cu propriile noastre mâini. Sper că anumite cunoștințe vor rămâne mereu, deși, cu cât înaintăm, cu atât mai greu va fi să o păstrăm”, a spus sculptorul Catedralei din Florența, Lorenzo Calcinai.

articolul original.

GENIUL român care a murit misterios

15 January 2023 at 05:35
image
La 15 ianuarie 1850, s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (d. 15 iunie 1889).

La prima vedere, pare greu de crezut ca tocmai Eminescu, marele poet national, sa faca subiectul uneia dintre cele mai mari conspiratii nationale, ale carei interese si implicatii depaseau la acea vreme granitele tarii noastre. Nu exista nicio indoiala asupra valorii operei eminesciene, fie ca vorbim despre poezie, fie ca vorbim despre proza. Insa cat de multe lucruri stim noi, romanii, despre activitatea jurnalistica a lui Eminescu?

Cine este Eminescu?
Din articolele lui Eminescu scrise in perioada in care profesa ca redactor pe la diferite ziare, dar mai ales din vremea in care ocupa functia de redactor-sef la ziarul conservatorilor, Timpul, transpare nu numai o mare putere de analiza, un spirit critic si intrasingent, neiertator cu cei corupti si lacomi, dar mai ales, spiritul scrierilor sale aduce in lumina reflectoarelor un mare nationalist. Acesta va face tot ceea ce ii sta in puteri pentru a-i sustine pe moldoveni si pe ardeleni, care luptau, separat, impotriva marilor puteri care se pregateau sa ii absoarba, va crea o societate secreta, va ignora toate avertismentele primite de la apropiati, si se va intoarce chiar si impotriva conducerii Partidului Conservator si, implicit, a lui Maiorescu. Tocmai acest nationalism si patriotismul sau aproape naiv in acel context politic aveau sa-l piarda. Informat asupra a ceea ce i se pregatea, Eminescu nu a incetat sa lupte pana la sfarsit.

Ce informatii au parvenit generatiilor urmatoare de elevi si de studenti despre cel mai mare poet al Romaniei? Stim ca Eminescu este poetul national, si in acelasi timp, grad de comparatie absolut (mai toti marii poeti romani sunt pe locul 2 dupa Eminescu. Locul 3 nu exista). Stim ca a innebunit brusc la varsta de 33 de ani, doar pentru a se stinge cativa ani mai tarziu intr-un ospiciu, si (cu perdea) ca suferea de sifilis. Insa stim prea putine despre activitatea lui jurnalistica (care are marele merit de a-l releva pe Omul Eminescu, fata de Visatorul Eminescu, asa cum ne parvine din poeziile sale), si stim si mai putine lucruri despre contextual politic din acea perioada, care a jucat un rol major nu numai in viata lui Eminescu, ci si in scenariul mortii lui. La 120 de ani de la moartea lui Eminescu, o multime de informatii surprinzatoare ies la suprafata, informatii de natura sa zugraveasca in alte culori epoca si situatia jurnalistului politic, care departe de a fi „bietul”, reprezenta tinta unor puteri interne si internationale.

Un context nefavorabil
Eminescu devine ziarist in 1876 si aceasta este meseria pe care o va profesa pana la sfarsitul vietii. Lucreaza la Curierul de Iasi, dupa care ajunge la ziarul Timpul din Bucuresti, publicatie afiliata Partidului Conservator. In anul 1880 devine redactor-sef, iar functia sa ii va permite sa ia atitudine vizavi de miscarile politice care aveau loc in Romania, si care erau departe de a servi interesele romanilor. In doar trei ani, pana in 1883, anul oficial al alienarii sale, Eminescu a reusit „performanta” de a-si face dusmani nu numai interni, ci si internationali. Lucrurile vor merge atat de departe, incat dovezi care ies la suprafata par sa indice atat implicarea in complot atat a celor apropiati, cat si a celor care il sustinusera si ii sprijinisera initial in cariera.

Descoperă îţi prezintă principalele evenimente ale zilei de 15 ianuarie:

1622 – S-a născut Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebru dramaturg francez, autor al pieselor de teatru „Tartuffe”, „Mizantropul”, „Bolnavul închipuit” (m. 17 feb. 1673)

1879 – S-a născut scriitoarea canadiană de limbă engleză Mazo de la Roche, autoarea seriei de romane care are în centru viaţa familiei Whiteoak (primul dintre ele „Jalna” a fost publicat în 1927)

1883 – A apărut, la Iaşi, revista „Recreaţii ştiinţifice” (până în anul 1889), care a marcat dezvoltarea matematicii în România.

1906 – S-a născut armatorul grec Aristotel Onassis (m. 1975)

1918 – S-a născut Gamal Abdel Nasser, preşedintele Egiptului în perioada 1956-1970, lider al mişcării panarabe (m. 28 septembrie 1970)

1929 – S-a născut pastorul american de culoare Martin Luther King, personalitate de prim plan a luptei pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (m. 4 aprilie 1968)

1937 – A încetat din viaţă scriitorul Anton Holban (n. 10 februarie 1902)

1990 – Prin decizia civilă nr. 4 a TMB, a fost reînfiinţat Partidul Naţional Liberal

1994 – A încetat din viaţă poetul Damian Ureche (“Elegie cu Francesca da Rimini”) (n. 2 septembrie 1935)

2004 – A încetat din viaţă Felicia Meleşcanu, cunoscut om de televiziune (n. 27 mai 1941)

2005 – A fost lansat primul volum al ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române

2009 – FC Steaua a anunţat că fotbalistul Mirel Rădoi a fost transferat definitiv la gruparea saudită Al Hilal, devenind astfel cel mai scump jucător român transferat din Liga I la o echipă din străinătate.

articolul original.

Una dintre puţinele EROINE adevărate ale României

14 January 2023 at 05:35
image
La 14 ianuarie 1894, s-a născut Ecaterina Teodoroiu, "eroina de la Jiu" căzută în luptele de la Mărăşeşti (m. 23 august 1917).

Ecaterina Teodoroiu (sau Cătălina Toderoiu) e o prezenţă insolită în istoria noastră, una dintre puţinele femei distinse „oficial” cu renumele de eroină, printre atâtea alte eroine anonime care vor fi pierit în bătălii fără ca posteritatea să le mai ştie numele şi faptele.

Cercetaş, apoi infirmieră în timpul Primului Război Mondial, şi-a depăşit condiţia sub influenţa unei tragice întâmplări-moartea fratelui ei Nicolae, căzut pe front.

Pentru el, în amintirea lui, pentru a-i onora memoria, sora l-a înlocuit, cumva, devenind şi ea soldat-sau, poate, curajul pe câmpul de luptă era o trăsătură de familie.

Podul Jiului, Samboteni, Bărbăteşti, Tantareni, Filiaşi-sunt nume ale unor locuri în care armata română a dat, în 1916, bătălii la care a luat parte şi Ecaterina-pe atunci în vârstă de 22 de ani.

Remarcată pentru curajul ei, decorată de regele Ferdinand, a primit, pe lângă multe distincţii, gradul de sublocotenent şi comanda unui pluton de infirmieri, cu care a luat parte la luptele de la Mărăşeşti.

Aici a murit, împuşcată în piept, încheindu-şi astfel, în chip tragic şi eroic, scurta viaţă de femeie-ostaş.

Citeşte şi:

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 14 ianuarie:

1557 – Apare, la Braşov, „Octoihul” în limba slavonă, prima carte tipărită de Diaconul Coresi, care va desfăşura, până la 1583, o bogată activitate de tipărire de cărţi în limba română

1742 – A încetat din viaţă astronomul englez Edmond Halley, cel care a descoperit cometa care îi poartă numele (n. 8 noiembrie 1656)

1825 – S-a născut poetul Dimitrie Bolintineanu (m. 20 august 1872)

1875 – S-a născut medicul Albert Schweitzer, om de cultură francez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1952 (m. 4 sept. 1965)

1898 – A încetat din viaţă scriitorul englez Lewis Carol (Charles Dogson), autorul celebrei povestiri „Alice în ţara minunilor”(n. 27 ianuarie 1832)

1900 – A avut loc premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini la Teatrul Constanzi din Roma, în rolul titular fiind soprana româncă Hariclea Darclee.

1934 – A încetat din viaţă medicul Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie şi medicină experimentală (n. 25 noiembrie 1863)

1957 – A încetat din viaţă actorul Humphrey Bogart („Şoimul maltez”, „Casablanca”, „Regina africană”, etc.) (n. 25 decembrie 1899)

1972 – Regina Margareta a II-a a urcat pe tronul Danemarcei.

2006 – A încetat din viaţă actriţa americana Shelley Winters (Shirley Schrift), câştigătoare a două premii Oscar („Jurnalul Annei Frank”, „A Patch of Blue”) (n. 18 august 1920)

2008 – A încetat din viaţă Barbu Brezianu, istoric şi critic de artă, poet, traducător român (n. 18 martie 1909).

articolul original.

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în ultimele sute de mii de ani?

13 January 2023 at 11:00
image

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în trecutul îndepărtat? Răspunsul ar putea surprinde prin faptul că vârsta nu era foarte diferită de cea din prezent.

Vârsta medie a părinților a crescut brusc în trecutul recent, dar aceasta nu este prima dată când se schimbă în viața speciei noastre. Creșterea bruscă a vârstei parentale, în special în lumea industrializată, a fost una dintre cele mai vizibile schimbări demografice din ultimul secol, reflectând durata de viață mult crescută.

Cu toate acestea, schimbarea nu este chiar atât de fără precedent pe cât ar fi presupus oamenii, sugerează noi dovezi. În timpul , părinții, în special tații, erau mult mai în vârstă decât în cea mai mare parte a erei agriculturii.

La ce vârstă deveneau oamenii părinți?

Cu excepția cazului în care o mamă ar fi murit la naștere, fosilele nu dezvăluie vârsta părinților. În consecință, acesta părea a fi un aspect al preistoriei pe care antropologii nu l-au putut ghici decât extrapolând din societățile de vânători-culegători supraviețuitori.

Profesorul Matthew Hahn, de la Universitatea Indiana, din SUA, a schimbat asta, raportând în Science Advances că vârstele părinților strămoșilor noștri la momentul concepției sunt codificate în ADN.

Fiecare copil are 25-75 de mutații noi (de novo) în ADN-ul său, împreună cu multe altele care au apărut mai devreme la strămoși. Cele mai multe sunt inofensive, sau cel puțin doar foarte puțin dăunătoare, și ne arată de unde venim. Hahn și coautorii au observat că tipurile de mutații se schimbă pe măsură ce părinții îmbătrânesc, scrie IFL Science.

„În cercetările noastre asupra oamenilor moderni am observat că am putea prezice din tipurile de mutații ADN pe care le-au lăsat copiilor lor. Apoi am aplicat acest model strămoșilor noștri umani pentru a determina la ce vârstă au procreat strămoșii noștri”, a spus Hahn.

„Aceste mutații din trecut se acumulează cu fiecare generație și există și astăzi la oameni”, a adăugat dr. Richard Wang. Autorii au putut chiar să urmărească ce mutații provin de la care părinte cu mii de generații în urmă.

Ce au aflat cercetătorii?

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în trecut? În medie, au descoperit Hahn, Wang și coautorii, concepția a avut loc la 26,9 ani de-a lungul existenței speciei noastre: 30,7 ani pentru tată și 23,2 ani pentru mamă. Acest număr ascunde însă o mulțime de variații.

Rezultatele confirmă că în orice moment al istoriei, tații au fost, în medie, mai în vârstă decât mamele, dar dimensiunea decalajului s-a schimbat destul de substanțial între epoci. Schimbarea recentă este ușor de explicat: atunci când oamenii se așteptau să moară la 40 sau 50 de ani din cauza bolilor care acum au devenit rare, a existat un stimulent puternic pentru a avea copii devreme.

Durata de viață mai lungă face așteptarea mai puțin riscantă, contracepția eficientă o face lipsită de sacrificii, iar oportunitățile educaționale sporite pentru femei o fac avantajoasă din punct de vedere financiar.

O metodă mai precisă de a afla la ce vârstă deveneau oamenii părinți

Ceea ce nu este la fel de evident sunt motivele trecerii la parentalitatea anterioară care însoțesc răspândirea agriculturii și nici creșterea aparentă a vârstelor paterne cu aproximativ 38.000 de ani în urmă, premergând Ultimul Maxim glaciar.

În mod intrigant, până relativ recent, timpii generațiilor au fost cu peste 6 ani mai scurți pentru populațiile asiatice și europene decât pentru omologii africani. Eșantioanele mai mari pot permite defalcări mai detaliate pe regiune.

Deși mutațiile în secvențele de ADN au fost folosite pentru estimarea vârstelor parentale și mai înainte, metodele utilizate au permis doar o medie pe mii de generații și nu au făcut distincție după sexul părintelui. Folosind distribuția a 25 de milioane de mutații de novo identificate de Proiectul 1000 Genomes pentru a estima când au apărut, Hahn și Wang susțin că metoda lor este mult mai precisă.

Ce au vrut oamenii de știință să afle de fapt?

Descoperirile sunt o căutare secundară a subiectului principal al echipei: obținerea unei înțelegeri mai precise a numărului de mutații pe care părinții le transmit copiilor.

Abia atunci când autorii au comparat numerele pe care le-au obținut cu cele ale , au observat modele bazate pe vârstă și s-au întrebat dacă acestea ar putea fi folosite. Concluziile lor se potrivesc suficient de bine cu ceea ce se cunoaște din înregistrările scrise pentru a-i face pe autori să fie încrezători în tehnica lor, dezvăluind în același timp informații pe care nu le-am putea obține prin alte mijloace.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Printre serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală

13 January 2023 at 08:59
Foto: evz.ro

Pentru toate mamele din România, există legea care prevede că acestea pot beneficia de servicii gratuite de evaluare psihologică și consiliere psihologică. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de duminică 15 ianuarie 2023.

Din această dată, imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii. Prin Legea 33/2023, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica de duminică, 15 ianuarie, acest lucru devine posibil.

De altfel, președintele Klaus Iohannis promulgase miercuri, 11 ianuarie, legea care prevede ca pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică.

Mamele vor beneficia de consiliere psihologică, cu o condiție

În ţara noastă, această lege vine în completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, printre serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală.

Astfel, mamele vor beneficia de servicii de consiliere psihologică dacă sunt asigurate și în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială serviciile de consiliere psihologică erau pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare.

Prevenția, cel mai bun instrument în reducerea efectelor

În acest sens, deputatul Diana Morar, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a scris în trecut pe pagina sa de socializare că „naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive”.

În mesajul său, „Sprijin pentru femei! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează reforma în domeniul sănătății și la care sunt co-inițiator.

Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului. (…)

Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, a scris Diana Morar într-o postare pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Cerută în căsătorie în sala de naşteri, după ce a născut o fetiţă

12 January 2023 at 09:24

Cerută în căsătorie în sala de naşteri, după ce a născut o fetiţă.

Este cunoscut faptul că mulţi bărbaţi gândesc luni în şir momentul potrivit pentru a cere mâna alesei inimii lor.

În cazul de faţă, un tânăr din Oradea a decis să facă marele pas înspre întemeierea unei familii chiar în sala de naşteri, acolo unde proaspăta mămică tocmai născuse o fetiţă pe care avea să o numească Vivien.

Personalul din spital a rămas impresionat de gestul bărbatului şi a decis să dea de veste pe reţelele de socializare.

Este vorba de o clinică medicală privată, cu maternitate.

„Tăticul a venit pregătit cu inelul în sala de operație, iar cu ajutorul fetiței lor, născută doar de câteva clipe, și-a cerut partenera în căsătorie. Răspunsul a fost da, iar proaspătul tătic, plin de emoții, i-a pus inelul pe deget viitoarei sale soții. Felicitări și creștere binecuvântată micuței Vivien!”, a anunţat clinica pe pagina de socializare.

Sursa: Facebook – Euclid Hospital and Medical Center

articolul original.

Certificatul de naștere copiilor născuți în Italia trebuie să fie înscris în registrele din România. Cum se procedează

9 January 2023 at 12:47
image

Copiii români născuți în Italia trebuie declarați în sistemul de evidență a populației din România, informează un mesaj al Consulatului General al României la Torino.

Potrivit datelor oficiale, comunitatea românească din Italia numără aproximativ 1.200.000 de cetățeni români rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină din Italia.

Cea mai mare preponderență a comunității românești este în regiunile centrale și de nord, fiind concentrată în regiunea Lazio, cu zona metropolitană a Romei, notează Știri Diaspora.

Cum se face înscrierea

„Copilul dumneavoastră s-a născut în Italia?

Este obligatorie înscrierea certificatului de naștere eliberat de autoritățile italiene în registrele de evidență a populației din România.

Și pentru că prezența la Consulat se face pe baza unei programări pe portalul dedicat, vă invităm să vizionați, în doar câteva minute, care sunt etapele în vederea programării pentru acest serviciu consular.

Doar câțiva pași simpli și siguranța că veți avea la dumneavoastră toate documentele necesare!”, anunță Consulatul General al României la Torino.

Pentru a vedea cum se înscrie certificatul de naștere în platforma MAE, puteți afla din acest clip.

articolul original.

Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia

9 January 2023 at 05:35
La 9 ianuarie 1913 s-a născut Richard Milhous Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA. În urma afacerii Watergate, este silit să demisioneze la 9 august 1974 (m. 22 aprilie 1994)

Richard M.Nixon a fost primul preşedinte american care a fost constrâns să îşi dea demisia. La 27 iulie 1974, Camera Reprezentanţilor a SUA a decis punerea sub acuzare a preşedintelui Nixon în cadrul afacerii Watergate; la 8 august 1974, acesta îşi înaintează demisia.

In contextul razboiului din Vietnam, scandalul Watergate se declanseaza in ’72, acelasi an in care, in luna noiembrie, Nixon va fi reconfirmat la Casa Alba. Pentru blocarea unei scurgeri de informatii delicate cu privire la operatiunile militare desfasurate in Vietnam (celebrele “Pentagon papers”, un studiu top-secret al Departamentul Apararii asupra implicarii Statelor Unite in Razboiul din Vietnam si in precedentele conflicte politice sau militare in sud-est-ul asiatic), si pentru a-l discredita pe presupusul responsabil, analistul militar Daniel Ellsberg, este mai intai devastat cabinetul psihiatrului acestuia din Los Angeles.

Apoi, pe 17 iunie 1972, echipa de „instalatori” creata la “adapostul” presedintelui si insarcinata sa conduca operatiunile de sabotaj si spionaj, este prinsa in flagrant delict in in interiorul birourilor Comitetului Electoral al Democratilor, aflate in hotelul Watergate din Washington. Cei cinci, carora li se vor adauga ulterior alti doi complici, sunt surprinsi de paznicii de noapte in timp ce “plantau” microfoane sub birouri. Initial, stirea trece neobservata, fiind catalogata (inclusiv de Ron Ziegler, purtatorul de cuvant al presedintelui Nixon) drept o simpla tentativa de spargere („third-rate burglary attempt”); dar in ianuarie 1973 se stie deja ca cei 7 aveau toti mai mult sau mai putin legaturi cu Partidul Republican. Astfel, la doar doua luni distanta de la victoria democratilor in alegeri, doi membri ai comitetului pentru realegerea presedintelui, Gordon Liddy, fost agent FBI si fost angajat al Casei Albe, si James Mc Cord, ex CIA – ex FBI, insarcinatul cu securitatea in cadrul comitetului de realegere a lui Nixon, vor fi incriminati pentru spionaj in dosarul Watergate.

Pe parcursul procesului, in schimbul unei reduceri a pedepsei, McCord va face declaratii scrise menite a implica in mod direct comitetul de realegere a lui Nixon. De-acum afacerea capatase dimensiuni politice noi si neasteptate. In data de 30 aprile 1973, Nixon va fi constrans sa aprobe demisiile a doi dintre cei mai apropiati colaboratori, implicati adanc in afacere, Haldeman si Ehrlichman care, in cele din urma, vor ajunge chiar in inchisoare. Il va concedia si pe consilierul de la Casa Alba, John Dean, care incepand din acest moment se va transforma in martorul-cheie al anchetei parlamentare.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 9 ianuarie:

1768 – Philip Astley înfiinţează la Londra primul circ modern

1873 – A încetat din viaţă împăratul Napoleon al III-lea (Bonaparte) al Franţei (n. 20 apr. 1808)

1890 – S-a născut Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (d. 25 decembrie 1938)

1908 – S-a născut scriitoarea Simone de Beauvoir („Toţi oamenii sunt muritori”, „Mandarinii”; „Amintirile unei fete cuminţi”) (m. 14 aprilie 1986)

1954 – A fost inaugurat Teatrul de Operă şi Balet (Opera Naţională ) din Bucureşti

1998 – A încetat din viaţă Lia Manoliu, fostă campioană olimpică la aruncarea discului (n. 25 aprilie 1932)

2005 – Au avut loc alegeri pentru desemnarea succesorului lui Yasser Arafat la conducerea Autorităţii Palestiniene. Preşedinte al Autorităţii Palestiniene a fost ales Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala mişcare palestiniană

2007 – Patru brăţări dacice care fac parte din patrimonul naţional şi care au fost descoperite în Munţii Orăştiei, au fost răscumpărate de Guvernul României şi readuse în ţară

2009 – Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat. Antal Istvan a fost jucător, antrenor şi preşedinte al SC Miercurea Ciuc. A făcut parte din generaţia de aur a hocheiului românesc, participând la numeroase competiţii , cea mai prestigioasă fiind Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 de la Lake Placid, dar şi la mai multe ediţii ale CM. (n. 18 septembrie 1958).

articolul original.

Știrile zilei de 5 ianuarie de altădată – monede de argint găsite la Țaga, un mistreț bun de salam salvat, scaune la Combinat, grav accident de tren – VIDEO

5 January 2023 at 16:17

Ziarele din vremurile trecute și arhivele video ne permit acum o trecere în revistă a știrilor din această zi. Cum site-uri de știri locale încă nu existau în acei ani, articolele publicate pe hârtie își găsesc azi locul în galeria știrilor de altădată.

În 1963 la Țaga se descoperise un tezaur cu monede romane de argint. În 1964, la Combinatul de Prelucrare a Lemnului se producea un scaun pe minut. În 1971, se înființa Clubul Tineretului la Gherla, iar un mistreț, numai bun de salam, a fost salvat de un om milos. Aflaăm cum a fost noaptea de revelion la spitalul din oraș în 1993, despre oaspeți din America la Penitenciar în 1994, un campionat de mini-fotbal și un grav accident de tren din primele zile ale anului 1998.

TEZAUR ROMAN DESCOPERIT LA ȚAGA

În urma unor săpături făcute în grădina sa, colectivistul Nicolae Cociş din comuna Ţaga, raionul Gherla, regiunea Cluj, a descoperit un vas cu 670 monede romane de argint. El a înştiinţat despre această descoperire muzeul raional Gherla.

Specialiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că ele au fost emise în perioada împăraţilor Vespasian – Gordian III, iar locul unde au fost găsite este o importantă aşezare din epoca romană.

În prezent, tezaurul se află la Muzeul de istorie din Cluj pentru a fi conservat şi studiat

ziarul Munca, 5 ianuarie 1963

SCAUNE PESTE PLAN LA CPL GHERLA

Inginerul Constanţa Lupu, care a absolvit facultatea de industrie a lemnului din Braşov în 1958, a fost numită recent în fruntea unei secții a Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Gherla.

combinat lemn gherla 1964 cpl constanta lupu

În fabrica modernă, dotată cu mașini automate, se produce câte un scaun în fiecare minut. Secția condusă de Constanța Lupu, în concursul de muncă lansat pentru aniversarea a 20 de ani de la eliberare, a decis să realizeze 5000 de scaune peste plan, 700 dintre ele din materii prime recuperate

revista Dolgozo no, 5 ianuarie 1964

NOI CLUBURI ALE TINERETULUI

Noi puncte de înâlniri ale tinerilor au fost inaugurate la Gherla şi Baia Mare. Clubul din Gherla este dotat cu aparataj modern.

club tineret gherla 1970

Sala de spectacole va găzdui reprezentaţii teatrale, concerte, simpozioane, mese rotunde, întâlniri cu oameni de artă şi cultură (o primă întâlnire: cu scriitorii din Cluj), cu alte personalităţi de seamă ale vieţii cultural-ştiinţifice. Pe lângă preocupări ca cele de mai sus, clubul din Baia Mare şi-a creat şi secţii de automobilism, culturism, cinefilie etc.

ziarul Scânteia Tineretului, 5 ianuarie 1971

UN MISTREȚ BUN DE SALAM?

Cu vreo doi ani în urmă, vânătorul Gheorghe Lupşa din Gherla a întâlnit un cioban care găsise doi godaci de mistreţ abia aduşi pe lume într-un hăţiş de pădure. Ciobanul i-a dat unul dintre ei, căruia vinătorul a început să-i dea lapte cu biberonul. Încet, încet, mistreţul s-a obişnuit cu gazda, găsindu-şi culcuş în dulapul unde se afla rucsacul vânătorului. După ce s-a făcut mai mare, Ghiţă a fost dus în coteţul lui. Acum are 140 de kilograme. Un vecin spunea că e numai bun de… făcut salam. Dar gazda, vânătorul, nici gând n-are de-aşa ceva. El intenţionează să-l redea unei rezervaţii naturale. Cine se înscrie la cuvânt?

ziarul Scânteia, 5 ianuarie 1971

REVELION ÎN CAMERA DE GARDĂ

Medicul pediatru Cornel Zehan, de la Spitalul orăşenesc Gherla, lucrează la această unitate sanitară de 22 de ani. De atâta timp face naveta din Cluj-Napoca. Drumul parcurs în această perioadă însumează zeci de mii de kilometri. Nu a fost ușor, mai ales în condițiile iernii. Dar omul în halat alb își face cu conștinciozitate datoria. Iată-l și în noaptea de Revelion în camera de gardă a spitalului gherlean.

„Cred că în cei 22 de ani, puține revelioane au fost fără mine”, ne mărturisea la cumpăna anilor distinsul medic. „Dar niciodată nu am făcut problemă din aceasta. Dimpotrivă, eu am fost de gardă și de paști, și de Crăciun. Niciodată nu au fost evenimente, de altfel nici în noaptea revelionului.”

1994 spital gherla

foto: arhiva/ Jani Lenard

Atât putem consemna: în orașul Gherla, în anul 1992, am avut foarte puține nașteri. Poate în 1993.

Deși spitalul din Gherla are o dotare veche, depășită, la rezultate se apropie totuși de cele ultradotate. Numai marea profesionalitate a medicilor mai ține această unitate sanitară pe picioare. Fondurile alocate ajung cât să-l țină de azi pe mâine. Poate anul 1993 le va aduce ceva fonduri și… bucurii. Cu aceste gânduri au întâmpinat medicii și asistenții sosirea lui 1993.

Szekely Csaba, ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1993

UN AMERICAN LA PENITENCIARUL GHERLA

Printre cei mai dragi oaspeți ai Penitenciarului Ghera se află și Karen Rose din SUA, venită special în România să contribuie la educația moral-religioasă a deținuților.

karen rose

Încă din septembrie, ea se găsește într-o lucrare de expresie creștină. La întâlnirile săptămânale are loc o prelegere biblică, urmată de un program de muzică creștină, susținută de vocea cadă a oaspetelui american.

1994 penitenciar gherla

Acesta spune că s-a îndrăgostit deja de România și poporul român, iar misiunea creștină din Penitenciar este concretizarea unor proiecte pentru viitorul apropiat.

Szekely Csaba, ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1994

TURNEU DE MINIFOTBAL LA GHERLA

Pentru prima dată s-a organizat în timpul iernii campionatul oreășenesc de minifotbal la Gherla. Profitând de timpul deosebit de prielnic, pe terenul Liceului Teoretic „Petru Maior” s-au întrecut șase echipe: Olimpia I și II, Veteranii I și II, Apollo și Dinamo II. Meciurile au avut o durată de 60 de minute (două reprize a câte 30 minute), iar echipele au fost formate din 5+1 jucători.

Spectatorii prezenți în număr mare în jurul terenului au avut ocazia să asiste la partide deosebit de spectaculoase, încheiate cu goluri multe. Trei echipe au acumulat 10 puncte, în final pe primul loc clasându-se Olimpia I.

Turneul a constituit pentru componenții divizionarei C Olimpia un bun prilej de a începe pregătirile înaintea reîntâlnirii cu conducerea tehnică

Szekely Csaba, Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1998

ACCIDENT MORTAL DE TREN – OPT MORȚI

Sâmbătă, 3 ianuarie, acceleratul 1824, care circula pe relația Cluj-Craiova – București, în jurul orei 10.28 a ajuns în dreptul barierei Sânnicoară, în plină viteză. Se lăsase o ceață deasă. Două căruțe se îndreptau spre Sânnicoară, ignorând atât semnalele acustice, cât și cele luminoase. Prima căruță a apucat să treacă. Cea de-a două însă a fost izbită în plin. Toți cei opt oameni aflați în căruță, aparținând aceleiași familii, au fost făcuți zob. Lingurar Marcu (51 de ani) și Mândra (47 de ani), împreună cu copiii lor Lămâița (23 de ani), Armeanca (26 de ani), Rupi (25 de ani), Dolar (1 an) și Pitic (șase luni) au murit pe loc. La fel și Lingurar Elisabeta (50 de ani) din Jucu. În urma coliziunii a supraviețuit doar calul, a ținut să precizeze maiorul Mureșan, ofițer de serviciu la Poliția TF.

În scurt timp, locomotiva a fost schimbată și trenul și-a continuat drumul.

ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1998

video gherla info

video: Arheolog TV

articolul original.

Fiu al unui ţăran analfabet, a devenit una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile

4 January 2023 at 05:40
image
La 4 ianuarie 1642 s-a născut savantul Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom ("Principiile matematice ale filosofiei naturale", "Optica") (m. 31 martie1727).

Considerat una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile, matematicianul şi fizicianul Isaac Newton a formulat teorii valide despre, printre altele, mişcare, gravitaţie şi calcul. Fiu al unui ţăran analfabet, Newton a fost o persoană introvertită şi secretoasă în legătură cu munca sa.

1. Moartea Neagră a contribuit la una dintre cele mai importante teorii ale sale

În 1665, în urma apariţiei unui focar de ciumă bubonică în Anglia, Universitatea Cambridge s-a închis, obligându-l pe Newton să se întoarcă acasă, la  Woolsthorpe Manor. În timp ce se află în grădina de acolo, el a văzut un măr căzând dintr-un copac, eveniment care l-a inspirat să formuleze faimoasa lege a gravitaţiei universale. Newton i-a povestit ulterior incidentul lui William Stukeley, autorul memoriilor sale.

Copacul există şi la ora actuală, iar o parte a mărului pe care Newton l-a văzut căzând în acea zi, în grădina din Woolsthorpe Manor a fost dus în 2010 în spaţiu, la bordul navei spaţiale Atlantis.

2. Era interesat de alchimie

Isaac Newton era pasionat de alchimie. El şi-a dedicat o mare parte din timp încercării de a crea ”piatra filosofală” despre care el credea că are puterea de a transforma alte metale în aur şi de a-i face pe oameni nemuritori.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 4 ianuarie:

1809 – S-a născut Louis Braille, inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători (alfabetul Braille, 1829) (m. 6 ianuarie 1852)

1841 – S-a născut chimistul Petru Poni, reprezentant de frunte al şcolii româneşti de chimie. (m. 2 aprilie 1925)

1877 – S-a născut, la Braşov, scriitorul Sextil Puşcariu, filolog şi istoric literar celebru, membru al Academiei Române (m. 1948).

1914 – În România s-a format un guvern liberal în frunte cu I I C Brătianu, care a durat până la 29 ianuarie 1918.

1926 – Parlamentul României a votat acceptarea renunţării prinţului Carol la succesiunea la Tron („actul de la 4 ianuarie”) şi recunoaşterea fiului său, prinţul Mihai, ca principe moştenitor al României.

1954 – A încetat din viaţă poeta Elena Farago (Elena Paximade) („Motanul pedepsit”, „Gândacelul”, „Cateluşul şchiop”) (n. 29 martie1878)

1960 – A murit scriitorul francez Albert Camus.

1970 – A încetat din viaţă actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov. (n. 1886)

1990 – A fost anunţată desfiinţarea Departamentului Securităţii Statului.

1990 – A avut loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS), constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

1994 – În cadrul unei întâlniri a liderilor liberali Horia Rusu şi Dinu Patriciu, Comitetul Director al PL-93 a adoptat o „scrisoare deschisă către toate partidele de orientare liberală”, document care propunea „unificarea prin competiţie a liberalilor”.

1996 – Mircea Geoană a primit acordul administraţiei americane pentru preluarea postului de ambasador la Washington.

1998 – A murit compozitorul Vasile Veselovski („Strada Speranţei”, „De-ar şti ea marea”, „Merit eu”)

1999 – Minerii din Valea Jiului au intrat în grevă generală, cerând soluţionarea de urgenţă a 30 de revendicări legate de starea industriei miniere.

2004 – Marea Adunare tradiţională afgană, Loya Jirga, a adoptat Constituţia noii „Republici Islamice a Afganistanului”.

2006 – A încetat din viaţă la Montreal, bolnav de Alzheimer, poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch). Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii „moderne” canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării „A Red Carpet for the Sun” în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (n. 12 martie 1912, Târgu Neamţ, România).

2008 – Cea mai mare tabără de romi din Franţa, amplasată la periferia Parisului (Saint-Ouen), a fost desfiinţată.

articolul original.

Durere fără margini în familia Nicoletei, tânăra moartă la 25 de ani

3 January 2023 at 08:48

Durere fără margini în familia Nicoletei, tânăra moartă la 25 de ani.

Anul 2023 a început cu o adevărată tragedie pentru o familie din Dâmbovița. Nicoleta, fostă miss Adolescența 2016, a murit după ce a adus pe lume două fetițe gemene.

Nicoleta Pârvu a ajuns la Maternitatea Giulești din București unde se pregătea să nască. La un moment dat, tinerei de 25 de ani i s-a făcut rău și a intrat în stop cardiac. Medicii au reușit să salveze bebelușii, prin cezariană, însă pentru Nicoleta nu au mai putut face nimic.

În urma incidentului tragic a fost deschisă o anchetă. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost dus la IML, iar legiștii vor stabili cu exactitate cauza decesului.

Tânăra de 25 de ani a fost înmormântată duminică, pe 1 ianuarie. Familia, prietenii și toți cei care au cunoscut-o au condus-o pe ultimul drum, cu un gol imens în inimi.

Nicoleta, fostă „Miss Adolescența” 2016, era foarte fericită alături de iubitul ei. Trăiau una dintre cele mai frumoase perioade din viața lor și abia așteptau să devină părinți. Și-au petrecut Crăciunul și Revelionul împreună și își făcuseră o mulțime de planuri pentru 2023. În ultima perioadă făcuseră o mulțime de schimbări acasă pentru a fi pregătiți pentru venirea pe lume a gemenelor. Le aranjaseră camera, le cumpăraseră hăinuțe, pătuț și toate cele necesare și sperau la o viață frumoasă și liniștită alături de familia ce avea să se întemeieze.

Din păcate, visul sublim de a deveni mamă a fost curmat brusc pentru Nicoleta. Nu a mai apucat să-și cunoască fetițele, să le strângă la piept și să fie o familie.

(Sursa: romaniatv.ro)

articolul original.

Cicero, „omul universal” care a marcat istoria Romei: „Nu există formă de guvernământ mai degenerată decât aceea în care cei bogaţi sunt socotiţi totodată cei mai buni”

3 January 2023 at 05:35
image
La 3 ianuarie 106 - Î.CH - s-a născut Marcus Tullius Cicero, om politic, orator, filosof şi scriitor roman (m. 43 î.Hr).
Cicero s-a născut la Arpinum în Latium într-o familie de cavaleri şi notabili municipali. După ce a urmat cursurile şcolare obişnuite la Arpinum, Cicero este dus la Roma de către tatăl său, pe când avea 17 ani, iar în 88 î.Hr. ascultă expunerile lui Philon din Larissa, exponent al Noii Academii şi elev al lui Carneade. A debutat ca orator şi avocat în 81 î.Hr. Pentru a-şi desăvârşi formaţia intelectuală, audiază la Atena prelegerile filosofilor, iar în insula Rhodos devine elevul oratorului Molon. Începe o carieră senatorială şi se angajează în viaţa politică. În 76 î.Hr., Cicero devine quaestor, iar apoi senator. În iulie 64 î.Hr. este ales consul pentru anul 63 î.Hr.

În timpul consulatului său, Cicero descoperă aşa numita . El va ordona arestarea şi executarea complicilor lui Catilina – fapt ce atrage nemulţumirea partidei popularilor în frunte cu Caesar, care-l va urmări cu înverşunare.

După 60 î.Hr., orientarea politică şi existenţa lui Cicero intră într-o adâncă criză. Începând din martie 58 î.Hr., petrece mai mult de un an de exil în Grecia; este o perioadă foarte dificilă pentru el. După ce, în 51-50 î.Hr., fusese proconsul în Cilicia, Cicero a încercat în van să-i reconcilieze între ei pe Caesar şi Pompeius, aflaţi acum în conflict. În cele din urmă trece de partea lui Pompeius şi a optimaţilor republicani, însă după înfrângerea acestora, se află printre primii care se întorc în Italia şi obţin iertarea din partea lui Caesar.

După asasinarea lui Caesar, în care se prea poate să fi fost implicat, Cicero devine destul de rapid şeful republicanilor, sperând într-o instaurare a republicii, lucru care atunci era imposibil. A încercat să-l manipuleze pe tânărul Octavianus (viitorul împărat Augustus, 27 î.Hr.-14 d.Hr.) împotriva lui Marcus Antonius, pe care îl considera cel mai primejdios duşman al republicii, însă fără succes. În 7 decembrie 43 î.Hr. a fost ucis chiar de către oamenii lui Marcus Antonius.

Cicero fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca şi Augustin.

Una dintre marile sale opere este  “De re publica” (publicată în anul 51 Î.Hr.), unde Cicero încearcă să argumenteze faptul că o simbioză între cele trei forme de guvernare ar reprezenta soluţia ideala: un dictator (nu în sensul de tiran însă), o adunare a “optimaţilor” (reprezentată de către Senat) şi o adunare a poporului.

În “De re publica” Cicero a explicat poate cel mai bine care este cauza pentru care de cele mai multe ori guvernarea eşuează în forme de tiranie, oligarhie sau anarhie:

Dacă un popor liber va avea posibilitatea să-i aleagă pe cei cărora să le încredinţeze soarta (iar dacă vrea să-şi menţină starea îi va alege pe cei mai buni), soarta statelor va depinde de bună seamă de judecata celor mai buni, mai ales că superioritatea celor virtuoşi şi înzestraţi asupra celor slabi este un fapt natural, la fel ca şi supunerea voluntară a acestora din urmă faţă de primii. Se spune însă că această constituţie excelentă a fost distrusă de opiniile eronate ale oamenilor care îi consideră drept cei mai buni pe cei bogaţi şi influenţi sau pe membrii familiilor nobile, fără a ţine seamă de virtute, rar apreciată şi de asemenea rar prezentă. Din cauza acestei erori de judecată a poporului, din moment ce averile unei minorităţi şi nu virtuţile încep să guverneze statul, fruntaşii ţin cu dinţii numele de „cei mai buni”, fără a-l merita în realitate. Căci bogăţiile, aroganţa din cauza numelui, influenţa lipsită de discernământ şi de măsură în viaţa cotidiană şi în politică sunt cu totul ruşinoase, trufaşe şi obraznice. Nu există formă de guvernământ mai degenerată decât aceea în care cei bogaţi sunt socotiţi totodată cei mai buni.

“De finibus bonorum et malorum”, “De natura deorum” sau “De legibus” sunt doar câteva alte lucrări care au supravieţuit până în zilele noastre (ultimele două, din nefericire, numai parţial).

Surse: Wikipedia, “De re publica”
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 3 ianuarie:
1472– Ştefan cel Mare acordă un important privilegiu comercial negustorilor braşoveni: libertate comercială deplină în întreaga ţară şi garantarea securităţii activităţii lor.
1521– Papa Leon al X-lea îl excomunică pe Martin Luther prin bula papală Decet Romanum Pontificem.
1749- Apare la Copenhaga, cel mai vechi ziar din lume, Berlingska Tidende.
1805- Restrângerea dreptului ţăranilor moldoveni asupra fâneţelor, păşunilor şi pădurilor.
1833- Marea Britanie a preluat controlul asupra Insulelor Falkland.
1853- Apare la Sibiu Telegraful român, devenit ulterior, organul de presa al Mitropoliei ortodoxe de Sibiu.
1868- Restauraţia Meiji în Japonia: Şogunatul Tokugawa este abolit; agenţi din Satsuma şi Chōshū pun mâna pe putere.
1870- A început construcţia podului Brooklyn din New York, Statele Unite.
1899- Prima utilizare a cuvântului „automobil” a apărut într-un editorial din New York Times.
1922– Apare, la Bucureşti, revista „Contemporanul”.
1925– Benito Mussolini a scos în afara legii partidele de opoziţie, Partidul Fascist devenind unicul partid activ în Italia.
1931 – A încetat din viaţă Joseph-Jaques-Cesaire Joffre, mareşal, comandant şef al tuturor armatelor franceze (1915-1916); s-a remarcat în bătălia de la Marna (n. 12.01.1852)
1934 – În România s-a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărescu, liderul „tinerilor liberali”.
1936– A fost alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista „Billboard”, New York.
1959– Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat american.
1961 – A încetat din viaţă chirurgul Nicolae Hortolomei, membru al Academiei Române (n. 27 noiembrie 1885)
1962- Papa Ioan al XXIII-lea îl excomunică pe Fidel Castro.
1966- Havana – Se creează Organizaţia de Solidaritate a Popoarelor din Africa, Asia şi America Latină la conferinţa celor trei continente.
1987- Aretha Franklin a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, devenind astfel prima femeie din lume care a primit aceasta distincţie.
1990-Decret-lege al CFSN privind înfiinţarea şi înregistrarea oficială a partidelor politice din România.
1990- Fostul lider al Panama Manuel Noriega se predă forţelor americane.
1990 – FSN a anunţat că nu este şi nu va fi un partid politic, urmând a se prezenta în alegeri ca o organizaţie politică reunind personalităţi şi grupuri care s-au afirmat în Revoluţie.
1993– Moscova – Parafarea acordului de dezarmare strategică START II ce prevedea diminuarea în, 10 ani, cu doua treimi a arsenalelor nucleare strategice ale Rusiei şi Americii.
1995 – Anthony Lake, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Bill Clinton, a declarat că Statele Unite ale Americii îşi vor menţine poziţia în privinţa planurilor de a include în NATO fostele state ale blocului sovietic, în ciuda obiecţiilor Moscovei.
2002 – Euro a devenit monedă oficială în Kosovo şi Muntenegru.
2004– Un Boeing 737 aparţinând companiei egiptene private Flash Airlines s-a prăbuşit în Marea Roşie; accidentul aviatic s-a soldat cu 148 de morţi.
2009 – Trupe israeliene au intrat în Fâşia Gaza, în cadrul celei de-a doua faze a operaţiunii din zonă, Israelul intenţionând să preia controlul asupra unor sectoare din Fâşia Gaza, de unde au fost lansate rachete către teritoriul israelian.
2009 – A murit fiul actorului John Travolta, Jett, în vârstă de 16 ani
articolul original.

O femeie de 25 de ani a murit după ce a născut gemene. Nicoleta Pârvu este fosta Miss Adolescență 2016

2 January 2023 at 12:44
image

O femeie în vârstă de 25 de ani, pe nume Nicoleta Pârvu, a murit la scurt timp după ce a născut gemene. O anchetă a fost deschisă, pentru a se afla cauzele.

Tragedia a avut loc pe data de 29 decembrie, seara

Nicoleta Pârvu a murit la scurt timp după ce a născut gemene, la începutul perioadei care trebuia să fie cea mai frumoasă din viața ei.

Femeia de doar 25 de ani și-a dat ultima suflare, iar prietenii și familia așteaptă să afle ce a cauzat această tragedie.

Nicoleta locuia în București, dar era de fel din Gura Foii. La scurt timp după ce a născut, acesteia i s-a făcut rău, a suferit un stop cardiac, iar medicii au resuscitat-o imediat. Aceasta născuse prin cezariană și a fost transferată la Spitalul Universitar, dar nu a mai putut fi readusă la viață.

În anul 2016, Nicoleta a lua parte la concursul „Miss Liceu”, organizat de Casa de Cultură „Dumitru Stanciu”, unde a obținut premiul trei, dar și titlul de „Miss Adolescență”. Nicoleta a fost înmormântată pe data de 1 ianuarie, la 13:00, la Gura Foii, conform cronica-gaestiului.ro.

articolul original.

Nicoleta s-a stins imediat după ce a născut două fetiţe gemene

2 January 2023 at 09:27

Nicoleta s-a stins imediat după ce a născut două fetiţe gemene.

Caz cutremurător la început de 2023. O tânără mămică din Dâmbovița a murit imediat după ce a adus pe lume gemeni. Tânara a născut la Maternitatea Giulești din Bucureşti, iar medicii de aici nu au mai putut să o salveze. A fost deschisă o anchetă pentru a se stabili cauzele decesului.

Durere fără margini pentru o familie la început de 2023. Nicoleta, o tânără de numai 25 de ani, a murit când aducea pe lume două fetiţe gemene. Tânăra era din Gura Foii, de lângă Găeşti, dar locuia în București. Era însărcinată cu gemene și urma să nască.

Doar că Nicoletei i s-a făcut rău, a suferit un stop cardiac și a fost resuscitată. Medicii de la Maternitatea Giuleşti au reușit să scoată bebelușii, prin cezariană, scrie targovistenews.ro. Tânăra a fost transferată apoila Spitalul Universitar, dar din păcate medicii de aici nu au mai putut să o salveze.

Trupul Nicoletei a ajuns la IML, iar legiştii urmează să stabiliească motivul decesului tinerei mămici. Nicoleta a fost înmormâtată duminică în localitatea natală.

(Sursa: RomaniaTV)

articolul original.

O româncă a născut în avion, în timp ce zbura spre Bucureşti. Unde au ajuns mama şi băieţelul după aterizarea de urgenţă

31 December 2022 at 14:27
image

O româncă a născut în timp ce zbura din Marea Britanie, cu destinaţia Bucureşti. Avionul a fost nevoit să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Praga, dar copilul a venit pe lume în aer. Atât mama, cât şi băieţelul se simt bine şi au fost transportaţi la o clinică din Praga.

Femeia a născut în avion un băieţel sănătos

Un avion care zbura din Marea Britanie spre România a fost nevoit să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Praga după ce o româncă a născut la bord, transmite vineri DPA care citează agenţia cehă CTK.

Avionul zbura pe ruta Birmingham – Bucureşti şi a aterizat pe Aeroportul Vaclav Havel, conform agenţiei de presă CTK, citată de Agerpres.

„La ora 01:14, aeroportul din Praga a fost informat că un zbor din Regatul Unit către România a fost deviat din cauza unei naşteri. Aproximativ 12 minute mai târziu s-a aflat că atât mama, cât şi nou-născutul se simţeau bine”, a explicat Michal Prochazka, de la serviciul medical al aeroportului.

Copilul, un băieţel de 2,75 kilograme, s-a născut în timp ce avionul se afla în zbor. Mama şi copilul sunt bine şi au fost transportaţi la o clinică din Praga, conform unui purtător de cuvânt al aeroportului.
Zborul a fost reluat după scurta oprire neprogramată.

„Mă bucur că mama şi copilul sunt bine şi le doresc multă sănătate”, a scris directorul aeroportului, Jiri Pos, pe contul său de Twitter.

articolul original.

Milionăreasa Anastasia Soare și-a serbat ziua de naștere pe domeniul din Beverly Hills. Cea mai bogată româncă, chef faraonic cu Sharon Stone!

30 December 2022 at 21:40

Deține un imperiu, este multi-milionară în dolari, mega cunoscută în toată lumea și prietenă la cataramă cu staruri hollywodiene. Milionăreasa Anastasia Soare, fondator și CEO al companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, și-a serbat pe 28 decembrie ziua de naștere. A ieșit un chef faraonic, iar CANCAN.RO are detalii și imagini de la mega-eveniment.

A împlinit 66 de ani, o vârstă frumoasă de care se bucură secundă cu secundă, așa cum se trăiește viața. Pentru a marca aniversarea, Anastasia Soare a invitat pe domeniul său din Beverly Hills celebrități cu care mulți dintre noi avem doar afișe!

(VEZI AICI: FIICA ANASTASIEI SOARE, CLAUDIA SOARE, SE LANSEAZĂ ÎN AFACERI. CE PRODUS SPECIAL CONCEPUT DE FIICA ”REGINEI SPRÂNCENELOR” VA APĂREA PE PIAȚĂ)

Anastasia Soare, surprinsă plăcut de Sharon Stone

Sharon Stone, o știți, nu? Actrița care a înfierbântat o planetă cu celebra scenă din “Basic Instinct” a fost și ea prezentă la chef, oferindu-i milionăresei Anastasiei Soare un cadou rupt din imaginația proprie, un tablou pictat de marea diva pentru constănțeancă.

Așadar răsfațata marilor actori de peste Ocean, românca noastră a bifat, încă o dată opulența, cu ocazia zilei sale de naștere, potrivit imaginilor obținute de  CANCAN.RO.

După ce, în urmă cu câteva zile a petrecut Crăciunul în compania altor nume cu renume, ca familia Kardashian.

Anastasia Soare, îmbrățișată de Sharon Stone. În dreapta, sora Reginei Sprâncenelor, Nela, lângă o prietenă a familiei

S-a apucat de pictat în pandemie

Celebra actriță Sharon Stone, care a avut poate una dintre cele mai controversate scene într-un film de uriașă audiență, respectiv “Basic Instinct”, s-a reinventat în perioada pandemiei, alegând să nu își mai țină imaginația în izolare.

Astfel, frumoasa blondă s-a apucat de pictat, primul său tablou a fost unul realist, înfățișând un buchet de bujori. Opera sa de artă, după doi ani de muncă în fața șevaletului, a căpătat un alt stil, respectiv abstract.

Anastasia Soare și Sharon Stone, lângă tabloul pictat de actrița din „Basic instinct” pentru sărbătorită. În dreapta, fiica Anastasiei Soare, Claudia Norvina, alături de o prietenă de familie. Sursă foto: Instagram

Cine este Anastasia Soare

Născută într-o familie de aromâni din Constanţa care a fugit din România comunistă în 1989, Anastasia Soare a interacționat cu cele mai mari vedete din America, de la Michelle Obama la Jennifer Lopez, Oprah Winfrey şi Reese Witherspoon, şi Kim Kardashian. A plecat în SUA cu ajutorul soţului ei care era marinar. Acesta s-a angajat ca taximetrist, iar ea la un salon de cosmetică.

Ulterior şi-a deschis propriul salon pentru ca în anul 2000 să lanseze o linie de produse sub denumirea Anastasia Beverly Hills. Vânzările au explodat după ce ce fiica ei, Claudia Norvina, preşedinta companiei, a început să promoveze produsele pe Instagram. Veniturile sunt estimate la mai mult de 200 de milioane de dolari.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
❌