ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nava spațială Orion a NASA atinge o distanță record față de Pământ

29 November 2022 at 11:52

Luni 28-11-2022, nava spațială Orion, care se află în centrul misiunii istorice Artemis I a NASA, a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ, doborând recordul pentru distanța maximă parcursă vreodată de o navă spațială proiectată să transporte oameni.

Concret, agenția spațială a confirmat luni seară că Orion a ajuns la jumătatea misiunii sale fără echipaj în jurul Lunii, adică la aproximativ 434.523 de kilometri de Pământ. Asta înseamnă mai mult de 64.374 de kilometri de partea îndepărtată a Lunii.

Recordul anterior al misiunii Apollo 13 a fost doborât

În contextul distanţelor,  recordul anterior pentru cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit în timpul misiunii Apollo 13 din anul 1970. Acea misiune, care a avut într-adevăr oameni la bord şi s-a distanțat la 400.171 kilometri de planeta noastră.

Principalul scop al misiunii Artemis I, care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la data de 16 noiembrie, este de a testa capsula Orion la limitele sale, asigurându-se că vehiculul este pregătit să găzduiască oameni în siguranță. Proba face parte din programul spațial mai amplu al NASA, Artemis, care are ca scop întoarcerea astronauților pe suprafața lunară pentru prima dată din anii 1970.

Au existat mai multe probleme, după cum a precizat managerul misiunii Artemis I, Michael Sarafin – în această misiune.

Una dintre acestea a fost legată de dispozitivul de urmărire stelară al lui Orion, un sistem care folosește o hartă a cosmosului pentru a le spune inginerilor de la sol cum este orientată nava spațială. Unele citiri de date nu au revenit conform așteptărilor, dar oficialii NASA au pus acest lucru pe seama unei curbe de învățare care vine odată cu operarea unei noi nave spațiale.

În opinia sa, „Am trecut de acest aspect și a fost un leadership excelent din partea echipei Orion”, a declarat Sarafin la o conferință de presă din 18 noiembrie, potrivit CNN.

Orion a depășit așteptările NASA

Totuși, performanța navei spațiale a fost „remarcabilă”, a declarat luni seară reporterilor Howard Hu, managerul programului Orion. Nava spațială depășește așteptările în anumite privințe, cum ar fi producerea cu aproximativ 20% mai multă energie decât are nevoie în realitate, a precizat el.

Michael Sarafin a adăugat că lucrurile merg atât de bine încât NASA lucrează la adăugarea a șapte obiective suplimentare pentru această misiune, menite să adune mai multe date despre capacitățile și performanțele navei spațiale.

Aşadar, joi se așteaptă ca nava spațială să se îndrepte spre Lună înainte de a-și porni motoarele pentru a ieși de pe traiectoria sa actuală și a se întoarce spre Pământ. Capsula Orion va reveni pe Pământ și se va prăbuși în Oceanul Pacific, în largul coastelor Californiei, la data de 11 decembrie 2022.

articolul original.

Capsula Orion a doborât recordul pentru cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială concepută pentru oameni

29 November 2022 at 13:29
image

Nava spațială Orion fără echipaj de la NASA a ajuns la cea mai mare distanță față de Pământ, aproximativ 432.210 de kilometri. Nava spațială a surprins, de asemenea, imagini spectaculoase cu Luna și Pământul.

Capsula Orion este în condiții bune, a transmis agenția spațială americană, pe măsură ce își continuă misiunea la mii de kilometri depărtare de Lună.

„Artemis I a înregistrat un succes extraordinar și a scris istorie. Este incredibil cât de bine a decurs misiunea, deși este doar un test. Asta facem noi; testăm și insistăm”, a declarat administratorul NASA Bill Nelson.

Echipele NASA și Marina SUA au demarat operațiunile de recuperare

Având în vedere performanțele capsulei Orion, managerii misiunii Artemis I iau în considerare adăugarea altor câteva obiective pentru a caracteriza mai bine mediul termic și sistemul de propulsie al navei spațiale. Astfel de obiective ar contribui la reducerea riscului pentru viitoarele misiuni care vor fi efectuate . Până acum, controlorii de zbori au reușit (sau sunt în curs) să finalizeze 37,5% din obiectivele asociate misiunii.

Totodată, echipele NASA de la Exploration Ground Systems și Marina SUA au demarat operațiunile inițiale pentru recuperarea , după ce nava se va prăbuși în Oceanul Pacific.

Capsula Orion a trimis mii de fișiere înapoi pe Pământ

Controlorii de zbor au finalizat 9 din cele 19 arderi translaționale și au desfășurat exerciții cu cele trei tipuri de motoare ale capsulei Orion, motorul principal, motoarele auxiliare și sistemul de control al reacției.

Până acum, Orion a folosit 2.500 de kilograme de material propulsant, mai puțin decât valorile estimate înainte de lansarea misiunii.

Mai mult, echipele NASA au primit peste 2.000 de fișiere de la capsulă. Până la ora 03:00 (ora României), 28 noiembrie 2022, Orion era situată de 432.039 kilometri de Pământ și 69.423 kilometri depărtare de Lună, având o viteză de aproximativ 2.700 km/h.

Așadar, capsula Orion a doborât recordul pentru cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială concepută pentru transportul uman, depășind distanța de 400.170 km reușită de nava spațială Apollo 13 de la NASA în aprilie 1970. Acel record, însă, a fost rezultatul unei operațiuni de urgență după ce o explozie la bordul navei a forțat echipajul să efectueze un plan de salvare pentru a reveni pe Pământ.

articolul original.

Tânăr din Recea-Cristur fără permis la volan

28 November 2022 at 12:29
politie trafic lumini

Gherla INFO luni 28 noiembrie 2022 14:29 200 accesări

Polițiștii din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, au constatat duminică, în flagrant delict, o infracțiune de conducere fără permis.

Vizat de comiterea faptei este un tânăr, de 22 de ani, din Recea-Cristur, județul Cluj, care conducea un autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

foto: arhiva

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Tânăr de 21 de ani din Dej la volan, depistat pozitiv la metamfetamină

28 November 2022 at 12:21
image

În seara zilei de 26 noiembrie, pe DN 17,  în zona localității Coldău din județul Bistrița-Năsăud, polițiștii au oprit pentru control un autoturism, iar la volan au identificat un tânăr, de 21 de ani, din Dej.

În urma testării cu aparatul Drugtest, tânărul a fost găsit pozitiv pentru substanța metamfetamină. Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice, sânge și urină, în vederea determinării cu exactitate a substanței consumate.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din Beclean, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

foto: arhivă

articolul original.

Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic

28 November 2022 at 08:00
image

Roverul Perseverance al NASA a analizat recent o sumedenie de roci marțiene care par ciudat de familiare – cum ar fi locul în care fluxurile vulcanice întâlnesc Oceanul Pacific în Hawaii, sau unde se întâlnesc cu Oceanul Atlantic în Islanda.

Această zonă, numită formațiunea Séítah, este scena celei mai noi investigații privind apa care probabil a trecut prin această regiune cu miliarde de ani în urmă.

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021. După coborârea sa palpitantă și debutul însoțitorului său, elicopterul Ingenuity, misiunea a început să își exploreze noua casă din craterul Jezero.

Oamenii de știință cred că această zonă a adăpostit cândva un lac antic. Deloc surprinzător, acest lucru face din crater o țintă principală pentru cei care se întreabă dacă

În plus, există un mister în jurul modului în care au apărut rocile din Jezero.Oamenii de știință cred că Séítah s-a format atunci când o foaie groasă de lavă sau o cameră de magmă s-a răcit, dar cercetătorii nu știu ce a produs condițiile de topire în primul rând. Odată răcită, roca a intrat în contact cu puțină apă, în condiții care ar fi putut fi posibil să fie locuibile pentru microorganisme.

Formațiunea Séítah, scena celei mai noi investigații de pe Marte

Trocul de rocă de la Jezero apare în trei noi studii. Două studii sunt publicate în Science Advances, iar un alt studiu este publicat în Science. Printre constatări, o echipă a descoperit că rocile ar putea păstra biosemnături – dacă acestea există.

Séítah este un cuvânt Navajo (Diné) care înseamnă „în mijlocul nisipului”. Și, deși Marte pare a fi uscat și arid, formațiunea deltaică de pe partea vestică a lui Jezero sugerează că un curent a țâșnit într-un mediu mai umed decât cel pe care îl vedem astăzi.

A existat o anumită interacțiune între condițiile umede și cele vulcanice. „Formațiunea Séítah este un corp de roci care s-a format prin răcirea fie a unei foi groase de lavă, fie a unei camere de magmă care se afla încă sub pământ”, spune Michael Tice, geobiolog și autorul principal al unei lucrări, pentru Inverse. „Nu știm deocamdată de unde a provenit lava sau magma.”

olivină, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ. Oamenii de știință au emis ipoteze cu privire la ceea ce a creat olivina, deoarece misiunile orbitale ar putea identifica cantități mari din spațiu.

Printre posibilele explicații pentru prezența sa se numără topirea în urma impactului cu un meteorit și depozitele de cenușă vulcanică.

Olivina, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ

„Olivina este un mineral comun și important în tipurile de roci magmatice (bazalt și gabbro) care pot fi găsite pe Pământ în crusta oceanică și în locuri precum Hawaii și Islanda”, spune Tice.

„Olivina este interesantă din mai multe motive, dar în cazul nostru, este importantă deoarece tinde să reacționeze mai rapid cu apa decât alte minerale care apar în mod obișnuit împreună cu aceasta, astfel încât ne poate spune multe despre orice apă care a trecut printr-o rocă”, adaugă el.

În cazul Perseverance, cercetătorii au aflat că olivina a fost doar ușor alterată de apă, care avea o temperatură scăzută și care ,,s-a infiltrat prin fundul craterului”, spune Tice.

Chiar și cu dovezi ale celor două etape ulterioare de trecere a apei, aceste faze arată o alterare mult mai mică a rocilor decât ceea ce ar fi de așteptat în mod obișnuit pentru roci similare de pe Pământ, transmite Inverse.

„Încă nu știm cum s-a format această materie organică misterioasă”

„Condițiile din rocă în timpul fiecărei perioade în care apa a migrat prin ea ar fi putut susține mici comunități de microorganisme, iar multe dintre noile minerale care s-au format pot păstra dovezi de viață”, spune Tice.

Dar un alt studiu arată că în apa lui Jezero au existat la un moment dat niște substanțe chimice neplăcute. Un grup în special, numit perclorați, este rar pe Pământ. Oamenii de știință au găsit urme ale acestei săruri în olivina dintr-un grup de roci de lângă Séítah, numit Máaz. Viața, așa cum o cunoaștem, ar fi avut dificultăți în a exista cu această substanță chimică.

„Încă nu știm cum s-a format acea materie organică, dar vom ști mult mai multe atunci când mostrele noastre vor ajunge înapoi pe Pământ”, spune Tice.

Următoarea este Mars Sample Return, în cadrul căreia NASA și Agenția Spațială Europeană vor trimite roboți care vor aduce mostre pe Planeta Roșie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

(FOTO) Vechea Sală Polivalentă din Bistrița, condamnată la dispariție… din cauza condițiilor meteo! Domnule ministru Novak, chiar nu vă pasă?

28 November 2022 at 06:00

În timp ce în Bistrița a răsărit o nouă sală polivalentă, cea veche riscă să dispară. La propriu! Din cauza infiltrațiilor, urmare a ploilor căzute în ultimii ani. Da, ați citit bine, din ultimii ani. Situația nu e una nouă, ci de ani de zile. Fără fonduri suficiente și fără un sprijin real din partea autorităților, Direcția Județeană de Sport și Tineret Bistrița-Năsăud se chinuie ca peștele pe uscat, în timp ce imobilul se dezintegrează metru cu metru.

Deși de-a lungul timpului, conducerea DJTS BN a bătut de multe ori la poarta Ministerului Sportului, indiferența a fost mult prea puternică în sferele înalte ale Bucureștiului. Politicienii, așa cum fac de obicei, au promis, dar n-au făcut nimic concret. Acum e și mai rău, fiindcă au devenit surzi și orbi. Așa o fi, domnule ministru Novak? Chiar nu vă interesează soarta sălii de la Bistrița? Ăăă, vai, ne scuzați, am uitat, aveți probleme personale grave… penale! Ăăăă, parcă și de integritate?!

SNST a dat totul în vileag

Cei care au luat poziție și au adus în prim-planul opiniei publice problema de la Bistrița sunt reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret (SNST).

“SNST a intrat în posesia unor imagini în care se văd condițiile dintr-o unitate din subordinea Ministerului Sportului. În imaginile primite astăzi, 21.11.2022, se vede cum plouă la propriu în interiorul unității, în timp ce ministerul se face că plouă. Ploaia de azi noapte a pătruns prin acoperiș și apa curge în vestiarele sportivilor, birouri, camere tehnice și pe holuri. Salariații au intervenit cu găleți, mopuri și cârpe pentru a salva parchetul și pentru a stopa inundația.

Dezinteresul și nepăsarea conducerii Ministerului Sportului duce la degradarea unităților din subordine, din cauza refuzului alocării fondurilor pentru reparații, sunt afectate toate bunurile, mobilierul și aparatele din interior. Și mai grav este faptul că apa se scurge pe blocul electric punând în pericol salariații și sportivii, care se pot electrocuta. În imaginile de mai jos, tabloul electric pe care curge apa infiltrată prin acoperiș.

SNST solicită intervenția imediată a Ministerului Sportului! Este nevoie ca ministrul Sportului să aloce timp problemelor din subordonate, să răspundă adreselor și să aprobe fonduri pentru reparațiile urgente. Mai jos sunt unele mesajele prin care Ministerul Sportului este informat cu privire la necesitatea alocării unor fonduri pentru reparații. Ministrul nu răspunde de luni de zile, deși unitățile trimit adrese și reveniri la solicitări.

În acest timp mai multe unități se primesc somații de debranșare de la utilități, sunt restanțe de mai multe luni, iar ministerul nu răspunde la nicio adresă”, se arată într-un comunicat al SNST.

Fotografiile arată situația îngrozitoare în care se află vechea Sală Polivalentă din Bistrița, dar realitatea e mult mai cumplită. În plus, deși DJTS ar putea obține bani, prin autofinanțare, de pe urma Sălii Polivalente, din închirierea spațiilor de sport, dar și de birouri, vântul bate tare prin vistierie. Chiriașii din spațiile de birouri au renunțat la ele din cauza condițiilor proaste, iar pandemia a afectat extrem de mult veniturile ce s-ar fi putut obține din închirierea cu ora a sălii de sport propriu-zise celor care vor să facă mișcare în timpul liber.

Autoritățile locale se împiedică de-un băț

Autoritățile locale au încercat să salveze clădirea de la distrugere. Dar s-au izbit de același zid: Ministerul Sporturilor, indiferent de numele celui aflat în fruntea instituției.

Mai întâi a fost Consiliul Județean, al cărui președinte, Radu Moldovan a făcut, încă de la preluarea funcției în primul său mandat, primele demersuri pentru preluarea Sălii Polivalente. Fără succes, însă, mai ales că “bățul din roate” era emiterea unui certificat de carte funciară pentru terenul de sub clădire, care se află în domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Sportului, pentru a putea interveni legal, în vederea unei reabilitări și modernizări a clădirii. Astfel că, mai bine a construit o sală polivalentă nouă în perimetrul Complexului Sportiv de la Unirea.

Iată ce declara în noiembrie 2017 președintele CJ BN, Radu Moldovan:

“Aşa cum am lua o persoană în vârstă şi am farda-o, şi am aranja-o, şi nu ne iese. E foarte greu, am făcut nişte eforturi. Avem scaune bune în sală, am reuşit să punem nişte becuri, am mai cumpărat două aeroterme, altfel era riscul să fie frig, am mai făcut câte ceva, după campionatul mondial vom schimba podeaua, am mai văruit prin spate, dar ne plouă în cap, pentru că din anii 70 s-a mai intervenit doar prin anii 92-93. (…)

Am avut discuţia cu domnul ministru Dunca (n.r. al Tineretului şi Sportului de la acea vreme) la Bistriţa, domnul director Florian i-a spus care sunt necesităţile. (…) De doi ani jumate ne tot jucăm cu această sală. I-am spus domnului ministru că în următoare fază va fi un proiect de hotărâre pe care o să-l propun consilierilor judeţeni, un acord de principiu deja am luat de la ei, să cerem transferul Sălii Polivalente de la minister la Consiliul Judeţean ca să putem produce noi ce trebuie, nu să reabilităm, nici nu ştiu care este termenul tehnic corect, dar cred că putem vorbi de o modernizare şi extindere”.

Au trecut 5 ani de la această declarație, însă administrația județeană nu a reușit să facă mare lucru. Mai nou, Primăria Bistrița vrea și ea să preia obiectivul.

“Am aflat cu surprindere de intenția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de a solicita trecerea din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Sportului în domeniul public al județului a Sălii Polivalente Bistrița, în condițiile în care noua sală polivalentă din Unirea, construită din fonduri guvernamentale, urmează să fie inaugurată în luna august a acestui an.

Menționez faptul că, pentru realizarea Complexului Sportiv Polivalent, municipalitatea a transmis în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud o suprafață de aproximativ 22 hectare. Pentru ca evenimentul de inaugurare să se desfășoare în cele mai bune condiții, municipalitatea a dat curs solicitării Consiliului Județean de prelungire a drumului de acces și utilităților la Complexul Sportiv, alocând o sumă suplimentară de 540.000 lei.

În luna martie a acestui an, în cadrul discuțiilor purtate cu ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák, am fost informat cu privire la un proiect de descentralizare aflat în lucru, care prevede ca sălile polivalente să fie date în administrarea municipiilor, iar taberele școlare în administrarea consiliilor județene.

Având în vedere agenda municipalității privind implementarea programelor ce susțin și dezvoltă infrastructura sportivă, am fost de la bun început interesat de Sala Polivalentă Bistrița, fiind un element-cheie pentru reușita unor proiecte.

Interesul nostru pentru practicarea sportului și a unui stil de viață sănătos de la cele mai fragede vârste este unul real și demonstrat prin sumele semnificative investite. Avem, astfel, cele trei programe de stimulare a elevilor de ciclu primar, gimnazial şi liceal, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos şi activ prin participarea a peste 5000 de elevi din Bistrița la ore de sport gratuite la baze sportive din municipiu: Programul de stimulare şi recompensare a performanţei şcolare a elevilor din municipiul Bistriţa (HCL 131/ 25.07.2019), Programul privind stimularea elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate, beneficiari ai unei burse sociale din municipiul Bistriţa, în vederea practicării sportului (HCL 120/19.08.2021) și Programul „Şcoala de înot», destinat elevilor din clasele 0-IV, înscrişi în învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Bistriţa (HCL 150/28.10.2021). Programul «Școala de înot” este o inițiativă unică la nivel național și constă în acordarea unui abonament gratuit la bazinele de înot din oraș elevilor din ciclul primar, pentru deprinderea acestui sport sub îndrumarea unor instructori autorizați.

În zona de agrement Dealul Cocoș, am amenajat trei trasee de downhill care au găzduit două competiții sub egida Federației Române de Ciclism, iar în acest an vom amenaja cel puțin încă două astfel de trasee. Susținem un stil de viață sănătos prin diverse programe și activități, precum «Sport în parc» sau alte microevenimente sportive organizate pe tot parcursul anului.

Intenționăm să construim un bazin olimpic în Complexul Sportiv Polivalent din Unirea, aflat deja în procedură la Compania Naţională de Investiţii. Avem în vedere realizarea unei baze sportive şi de agrement (cu terenuri de sport și bazine) pe fostul teren «Mecanica», achiziționat cu această destinație. Totodată, ne aflăm în faza de evaluare pentru negociere în vederea cumpărării fostei baze sportive Gloria Bistrița. Dorim ca, după asigurarea unei infrastructuri adecvate, să constituim un club sportiv propriu, cu diverse ramuri sportive, finanţat din bugetul local al municipiului.

Astfel, consider că este oportun ca proiectele noastre să fie susținute prin transmiterea către municipalitate a administrării Sălii Polivalente Bistrița, sens în care am trimis o scrisoare către ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák”, scria primarul Ioan Turc pe pagina sa de Facebook, în vara acestui an.

Până când CJ BN, Primăria Bistrița ori ministerul vor mai face un pas, dacă vor face, există un singur aspect clar: vechea Sală Polivalentă dispare.

articolul original.

Vasile Maternik, profesorul bătăuș din Rodna scapă și de munca în folosul comunității

28 November 2022 at 05:30

Profesorul bătăuș Vasile Maternik din Rodna, care anul trecut a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a prins de păr și zgâlțâit o copilă, după care a rupt catalogul lovindu-l repetat de catedră. Fostul dascăl, care nu mai are voie să se apropie de catedră 3 ani, scapă și de munca în folosul comunității, după ce a susținut că are capacitate redusă de muncă.

Profesorul de sport Vasile Maternik a terorizat numeroși elevi de la școala din Rodna în ultimii ani. Unele „aventuri” ale profesorului care își lua adesea la bătaie elevii au ajuns și în fața judecătorilor, însă de fiecare dată a primit pedepse cu suspendare sau chiar amenzi penale.

În martie anul 2019, Maternik a lovit o fată de clasa a V-a. Acesta a ținut ora în clasă pentru a-i învăța pe elevi să joace șah, iar după finalizare orei, profesorul a ieșit din clasă. Copila a rămas în clasă cu alte colege pentru a aduna piesele de șah, ieșind la un moment dat pe hol. Au fost întâmpinate de Maternik, care le-a cerut să intre în clasă.

Acestea s-au conformat, iar Maternik le-a urmat și a prins-o de păr pe o copilă, după care a zgâlțâit-o. A luat mai apoi catalogul, pe care l-a lovit repetat de catedră, până s-a rupt. A spart de asemenea și un ghiveci cu flori.

Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Vasile Maternik a fost reclamat atunci atât de părinți, cât și de conducerea școlii, alegându-se cu un dosar penal pentru două fapte de purtare abuzivă și una de distrugere. Profesorul a fost trimis în judecată la mijlocul anului 2019, dosarul judecându-se la Judecătoria Năsăud.

Anul trecut, Judecătoria Năsăud s-a pronunțat în acest caz și l-a condamnat pe Maternik la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, 100 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea, pe perioada de 3 ani de supraveghere, Maternik nu are voie să se apropie  de vreo școală. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menținut decizia dată de judecătorii de la Năsăud.

Maternik scapă de munca în folosul comunității

Profesorul bătăuș a scăpat și de cele 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a adus o adeverință de la medic ce spune că este inapt pentru muncă. Cele 100 de ore neremunerate în folosul comunității trebuiau prestate pe raza comunei Rodna.

În data de 14.09.2021 Maternik a depus la dosar adeverința medicală eliberată de un medic specialist în medicina muncii din care rezultă că este inapt de munca în folosul comunității, fără a se depune la dosarul cauzei adeverința. Cum nu exista adeverința cauzei s-a efectuat o expertiză medico legală de către SJML Bistrița-Năsăud.

„Potrivit raportului de expertiză medico-legală din 01.02.2022 emis de SJML Bistrița-Năsăud, intimatul prezenta la data expertizării o incapacitate de muncă de 50%, cu revizuire în contextul necesității unei intervenții chirurgicale cu scop cura pseudoartrozei diafizei distale de humerus stâng. În acest context, instanța a efectuat o adresa la Primăria Rodna pentru a comunica tipul de activități destinate muncii în folosul comunității, cu precizarea dacă sunt activități care să nu presupună efort fizic susținut, potrivite pentru o incapacitate de muncă redusă în proporție de 50%”, precizează judecătorii de la Năsăud, care anul acesta au avut de judecat „iertarea” de la munca în folosul comunității.

Într-o adresa, Primăria Rodna spune că nu există activități de muncă în folosul comunității care să poată fi executate cu o capacitate de muncă redusă la 50%. Așa că, Maternik scapă de munca în folosul comunității.

„Se constată imposibilitatea obiectivă, ca intimatul să presteze efectiv munca în folosul comunității existentă la nivelul unității desemnate, pe fondul condițiilor medicale care nu sunt temporare, ci permanente, acesta fiind necesar a fi supus unor intervenții chirurgicale în viitorul apropiat, context în care văzând și poziția reprezentantului parchetului se apreciază existența imposibilității de a exercuta obligația prevăzută de art 93 alin. 3 Cod Penal sens în care instanța va admite cererea și va dispune modificarea obligației stabilite, în sensul că va înlătura obligația acesteia de a presta 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul instituțiilor din subordinea Primriei comunei Rodna”, mai spun judecătorii.

Incidentele din școli s-au ținut lanț

Acesta nu este singurul scandal în care a fost implicat fostul profesor de sport Vasile Maternik. Profesorul de sport mai are o condamnare pentru purtare abuzivă, de 4 luni de închisoare cu amânare, după ce în lunile februarie și martie din 2017 a lovit doi copii.

Maternik a tras de păr și de urechi o fată din clasa a VIII-a care stătea cu colegii pe unul din coridoarele școlii, pe motiv că l-ar fi înjurat în timpul orei de educație fizică.

Pe un alt băiat căruia i se făcuse rău și a ajuns în dreptul unui tomberon în care a scuipat/vomat, Maternik l-a lovit cu picioarele în partea dorsală, pe motiv că l-ar fi scuipat pe el în mod intenționat.

După mai bine de un an, în octombrie 2018, Maternik a comis-o din nou. L-a luat la palme pe un alt elev, care juca fotbal pe terenul de sport cu alți colegi. Copilul alergase după minge și din greșeală s-a izbit de profesorul de educație fizică. În acel moment, urechile copilului au cunoscut puterea palmelor lui Maternik.

La ultimul proces, în care s-au pronunțat anul trecut, judecătorii s-au arătat destul de severi față de faptele comise de fostul profesor, subliniind faptul că violențele au fost exercitate asupra unor persoane fără apărare, pe care le-a umilit și expus oprobiului public totodată.

„Urmarea imediată este reprezentată de suferințele fizice cauzate victimei prin acțiunea de agresiune asupra corpului, producerea unei leziuni traumatice persoanei vătămate și atingerea prestigiului activității unității în care își desfășoară activitatea autorul, legătura de cauzalitate fiind confirmată de probele administrate în cauză din care reiese faptul că, între acțiunea de agresiune și suferințele fizice produse există un raport cauzal direct, rezultând astfel din maniera în care a acționat inculpatul. În ceea ce privește latura subiectivă, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, întrucât acesta a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit producerea acestuia”, au precizat judecătorii în motivarea sentinței.

Judecătorii mai notează că Maternik și-a pus amprenta în mod negativ asupra elevilor aflați la fața locului, care au fost speriați și l-au perceput ca fiind un profesor foarte agresiv. Faptele comise de Maternik au fost catalogate ca având un grad ridicat de periculozitate socială și constituind o formă de abuz emoțional sever.

Andreea Moldovan

articolul original.

Moment inedit în Liga 3: CSM Satu Mare a învins liderul Seriei 10 cu doi portari pe teren! Gueye Mansour a adus victoria, dar putea marca și din foarfecă

27 November 2022 at 09:39

Situație inedită în Seria 10 a Ligii 3, unde CSM Satu Mare a fost nevoită să termine partida cu Gloria Bistriţa Năsăud, din etapa a 14-a, cu doi portari pe teren. Chiar dacă s-a chinuit, formația din Satu Mare a reușit să învingă, 1-0, prin golul lui Gueye Mansour.

CSM Satu Mare a terminat partida cu Gloria Bistriţa Năsăud cu doi portari pe teren

Repriza a doua a partidei a fost interesantă, pentru că și golul a venit atunci. În prima parte, CSM Satu Mare a avut câteva ocazii importante, însă jucătorii de atac nu au fost exacți la finalizare și, în cele din urmă, s-a intrat la cabine la egalitate, 0-0.

Gueye Mansour, fostul jucător al Politehnicii Timișoara, a fost cel care a decis partida, în minutul 77, la nu multe minute după ce și-a făcut apariția pe teren. A intrat la mijlocul părții, iar apoi a dat lovitura și a adus cele trei puncte.

Conform Sportul Sătmărean, Gueye Mansour putea realiza dubla câteva minute mai târziu, chiar din foarfecă, execuția care l-a făcut celebru în România și care l-a făcut cunoscut, în urmă cu mulți ani, și în presa internațională. Însă, execuția a trecut puțin pe lângă poartă.

Gueye Mansour a adus victoria pentru CSM Satu Mare, dar finalul de meci a fost dramatic

Ulterior, CSM Satu Mare s-a confruntat cu o situație atipică și a fost nevoită să termine partida cu doi portari pe teren. Portarul Eduard Berbeacă, junior care se încadrează în regula ”under” impusă de FRF în Liga 3, s-a accidentat la un atac al formației din Bistrița Năsăud și a apărat pentru un timp ”într-un picior”.

Pentru că formația din Satu Mare făcuse toate cele patru schimbări, stafful tehnic a decis să apeleze la o variantă inedită și l-a introdus în poartă pe Iulian Anca-Trip, iar din teren a fost scos jucătorul de câmp Rodri Hernandez.

Astfel, Eduard Berbeacă a devenit el jucător de câmp și, în ciuda accidentării, a dus partida până la final, pe teren, iar CSM Satu Mare a reușit să țină de rezultat și să învingă eroic, la limită.

CSM Satu Mare a egalat Gloria Bistriţa Năsăud la puncte

Victoria a dus-o pe CSM Satu Mare la 29 de puncte, acum pe locul 3 în Seria 10 a Ligii 3, tot câte are și Gloria Bistriţa Năsăud, aflată în acest moment pe poziția a 2-a. Liderul seriei este FC Bihor Oradea, 31 de puncte, care a ajuns pe primul loc în urma succesului cu CFR Cluj 2, scor 4-0. Până la runda a 14-a, pe primul loc se afla Gloria Bistriţa Năsăud, antrenată de Adrian Falub.

În etapa a 15-a, ultima din Liga 3 în 2022, CSM Satu Mare va întâlni CSM Sighetu Marmaţiei, locul 7 cu 14 puncte, pe teren propriu, iar Gloria Bistriţa Năsăud va primi vizita liderului FC Bihor Oradea.

Foto: CSM Satu Mare

articolul original.

O lună misterioasă din Sistemul Solar ar putea fi cheia pentru găsirea vieții extraterestre

26 November 2022 at 15:00
image

Luna înghețată a lui Saturn, Enceladus, ar putea răspunde la întrebarea de lungă durată: Suntem singuri? Cu oceanul său interior și gheizerele de gheață de apă care se aruncă la zeci de kilometri în spațiu și care se presupune că ar conține ingredientele pentru viață, această mică lună ar putea fi o țintă principală pentru viitoarele misiuni.

Însă Enceladus nu este singura locație din Sistemul nostru Solar cu gheizere active, deoarece o altă lună mică, aflată în apropierea marginii Sistemului Solar, are și ea caracteristici similare.

Este vorba despre cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, care a fost vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA, în 1989.

Dar sunt oare gheizerele de pe Triton singurele caracteristici care o fac o țintă bună pentru astrobiologie și pentru ?

Triton, vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA în 1989

„Triton ar putea fi o lume oceanică, o lună care are o crustă de gheață solidă peste un ocean de apă lichidă la subsol”, a declarat Candice Hansen-Koharchek, un cercetător planetar care a fost reprezentant asistent al Experimentului Voyager Imaging Team în timpul misiunilor Voyager.

„Dacă acesta este cazul și dacă într-o zi vom putea ajunge la acel ocean și vom găsi viață, acest lucru ar extinde zona locuibilă la Centura Kuiper, nu doar la Sistemul Solar interior. Acest lucru are implicații profunde, atât în Sistemul nostru Solar, cât și la exoplanete.”

Datorită gheizerelor sale, pe care Voyager 2 le-a identificat sub forma unor dungi întunecate, Triton este doar al treilea corp planetar cunoscut din Sistemul Solar care este activ din punct de vedere vulcanic, în afară de Pământ și de Io, cea mai interioară lună a lui Jupiter, scrie Inverse.

Spre deosebire de gheizerele de pe Enceladus, despre care se crede că sunt cauzate de încălzirea prin maree, gheizerele de pe Triton sunt rezultatul încălzirii solare, unde lumina slabă a soarelui care ajunge pe lună face ca azotul înghețat de la suprafață să se topească încet și, în cele din urmă, să erupă.

Triton orbitează în jurul lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar

Geologia activă explică, de asemenea, lipsa craterelor de pe suprafața sa și se pare că caracteristică similară cu cea a Pământului.

Voyager 2 este singura navă spațială care a vizitat Triton, dar o altă misiune NASA cunoscută sub numele de TRIDENT a fost selectată ca finalistă în 2020 pentru a explora Triton de aproape pentru prima dată din 1989, dar în cele din urmă a fost respinsă în runda finală de selecție de către NASA în 2021.

„Trident ar fi stabilit existența unui ocean subteran – primul pas în recunoașterea unei lumi oceanice”, a declarat Hansen-Koharchek.

Deocamdată, lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar, cu gheizerele sale active, o atmosferă de azot și un posibil ocean interior.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

FOTO NASA. Așa se vede din spațiu Ucraina în timpul penelor de curent masive

26 November 2022 at 06:59

NASA a publicat imagini din satelit care arată cum se vede, efectiv, din spațiu, blackout-ul de pe întreg teritoriul ucrainean, în urma atacurilor rusești din ultimele zile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, informează CNN.

„Imaginile din satelite arată cât de mult a afectat Rusia infrastructra Ucrainei”, arată CNN, preluat de Digi24. Astfel, din imaginile din satelit, se observă că întregul teritoriul ucrainean este, practic, învăluit în beznă, comparativ cu statele vecine. Zilele trecute, șeful Ukrenergo, operatorul național al rețelei energetice a Ucrainei a declarat că atacurile cu rachete ale Rusiei au provocat pagube „colosale” asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

„Acesta a fost cel mai mare atac, cel mai mare din istorie. Peste 100 de rachete au fost lansate. Țintele lor au fost facilitățile sistemului energetic, cu precădere substațiile Ukrenergo și termocentralele care produc energie pentru consumatorii ucraineni”, a spus Volodimir Kudrițki, șeful Ukrenergo. „Ca să înțelegeți magnitudinea acestor atacuri și cu ce ne confruntăm în prezent, aproape toate sursele generatoare de curent și căldură ale principalelor centrale electrice au fost afectate de atacurile cu rachete. Aproape că nu există vreo stație de transformare a Ukrenergo care să fi rămas intactă. Practic, fiecare stație de transformare importantă a fost lovită cel puțin o dată, unele fiind lovite de trei, cinci sau chiar de opt ori”, a precizat oficialul ucrainean.

articolul original.

Năsăudean arestat preventiv pentru trafic de droguri

25 November 2022 at 14:49

Un tânăr din Năsăud, bănuit că ar fi distribuit cannabis și substanțe psihoactive, a fost depistat și arestat preventiv, în urma unei prinderi în flagrant delict, realizată de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate din Bistrița-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, la data de 23 noiembrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și procurori D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au pus în aplicare 5 mandate de percheziție.

„Perchezițiile au fost efectuate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj, într-un dosar în care sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc.

Din investigațiile efectuate a reieșit că un tânăr, de 27 de ani, din Năsăud ar fi distribuit cannabis și substanțe psihoactive, în orașul Năsăud și localitățile de pe Valea Sălăuței.

Acesta s-ar fi deplasat, la comandă, în mai multe localități, conducând autoturisme fără permis de conducere și aflându-se sub influența unor substanțe psihoactive, fiind depistat de polițiști în mai multe rânduri.

Pentru depistarea tânărului de 27 de ani, polițiștii de la combaterea criminalității organizate, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, au realizat, în dimineața de 23 noiembrie a.c., o acțiune de prindere în flagrant delict, iar acesta a fost depistat în trafic, la volanul unui autoturism.

În urma verificării autoturismului, polițiștii au constatat că numerele de înmatriculare aparțin altui autoturism. La fața locului a fost solicitat un echipaj al Compartimentului Rutier Năsăud, care, în urma celor constatate, a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare”, a transmis Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

La aceeași dată, au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere, iar în urma audierilor, trei tineri au fost reținuți pentru 24 de ore.

Ieri, 24 noiembrie, cei trei au fost prezentați Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a tânărului de 27 de ani și plasarea sub control judiciar a celorlalți doi tineri.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și procurori ai D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La acțiune au participat și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

articolul original.

Telescopul Webb a dezvăluit atmosfera unei exoplanete așa cum nu s-a mai văzut până acum

25 November 2022 at 15:00
image

Telescopul Spațial James Webb al NASA tocmai a marcat încă o premieră: un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate.

În timp ce Webb și alte telescoape spațiale, inclusiv Hubble și Spitzer de la NASA, au dezvăluit anterior ingrediente izolate ale atmosferei acestei planete în flăcări, noile date ale lui Webb oferă un meniu complet de atomi, molecule și chiar semne de chimie activă și nori.

Cele mai recente date oferă, de asemenea, un indiciu despre cum ar putea arăta acești nori de aproape: fragmentați, mai degrabă decât o pătură unică și uniformă peste planetă.

Ansamblul de instrumente extrem de sensibile ale telescopului a fost îndreptat spre atmosfera lui WASP-39 b, un ,,Saturn fierbinte” (o planetă la fel de masivă ca Saturn, dar cu o orbită mai strânsă decât cea a lui Mercur) care orbitează în jurul unei stele aflate la o distanță de aproximativ 700 de ani-lumină, scrie EurekAlert.

Telescopul Webb al NASA a marcat încă o premieră

Descoperirile sunt de bun augur pentru capacitatea instrumentelor lui Webb de a efectua o gamă largă de investigații ale tuturor tipurilor de exoplanete. Aceasta include sondarea atmosferelor planetelor mai mici, stâncoase, precum cele din sistemul TRAPPIST-1.

„Am observat exoplaneta cu ajutorul mai multor instrumente care, împreună, oferă o fâșie largă a spectrului infraroșu și o panoplie de amprente chimice inaccesibile până la această misiune”, a declarat Natalie Batalha, astronom la Universitatea din California, Santa Cruz, care a contribuit și a ajutat la coordonarea noii cercetări. „Date ca acestea schimbă regulile jocului.”

Suita de descoperiri este detaliată într-un set de cinci noi lucrări științifice. Printre dezvăluirile fără precedent se numără prima detectare în atmosfera unei exoplanete a dioxidului de sulf (SO2), o moleculă produsă în urma unor reacții chimice declanșate de lumina de mare energie provenită de la steaua mamă a planetei. Pe Pământ, stratul protector de ozon din atmosfera superioară este creat într-un mod similar.

„Este pentru prima dată când vedem dovezi concrete de fotochimie – reacții chimice inițiate de lumina stelară energetică – pe exoplanete”, a declarat Shang-Min Tsai, cercetător la Universitatea Oxford din Marea Britanie și autorul principal al lucrării care explică originea dioxidului de sulf

Un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate

„Consider că aceasta este o perspectivă cu adevărat promițătoare pentru a avansa înțelegerea atmosferelor exoplanetelor”, a adăugat Shang-Min Tsai.

Proximitatea planetei față de steaua gazdă – de opt ori mai aproape decât este Mercur față de Soarele nostru – o face, de asemenea, un laborator pentru studierea efectelor radiațiilor emise de stelele gazdă asupra exoplanetelor. O mai bună cunoaștere a legăturii dintre stea și planetă ar trebui să aducă o înțelegere mai profundă a modului în care aceste procese afectează diversitatea planetelor observate în galaxie.

Pentru a vedea lumina de la WASP-39 b, Webb a urmărit planeta în timp ce aceasta trecea prin fața stelei sale, permițând ca o parte din lumina stelei să se filtreze prin atmosfera planetei.

Diferitele tipuri de substanțe chimice din atmosferă absorb diferite culori din spectrul luminii stelare, astfel încât culorile care lipsesc le spun astronomilor ce molecule sunt prezente. Prin observarea Universului în lumină infraroșie, chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă.

Telescopul Webb a depășit cu mult așteptările oamenilor de știință

Printre alți constituenți atmosferici detectați de telescopul Webb se numără sodiul (Na), potasiul (K) și vaporii de apă (H2O), confirmând observațiile anterioare ale telescoapelor spațiale și terestre, precum și găsirea unor amprente suplimentare de apă, la aceste lungimi de undă mai mari, care nu au fost observate până acum.

de asemenea, dioxidul de carbon (CO2) la o rezoluție mai mare, furnizând de două ori mai multe date decât cele raportate în urma observațiilor sale anterioare. Între timp, monoxidul de carbon (CO) a fost detectat, dar semnăturile evidente atât ale metanului (CH4), cât și ale hidrogenului sulfurat (H2S) au fost absente din datele Webb. Dacă sunt prezente, aceste molecule apar la niveluri foarte scăzute.

Având o listă atât de completă a ingredientelor chimice din atmosfera unei exoplanete, oamenii de știință pot, de asemenea, să întrevadă abundența diferitelor elemente în relație unele cu altele, cum ar fi raportul carbon-oxigen sau potasiu-oxigen. Acest lucru, la rândul său, oferă o perspectivă asupra modului în care această planetă – și poate și altele – s-a format din discul de gaz și praf care înconjoară steaua mamă în anii săi tineri.

În analiza atât de precisă a atmosferei unei exoplanete, instrumentele telescopului Webb au avut performanțe care au depășit cu mult așteptările oamenilor de știință – și promit o nouă etapă de explorare a marii varietăți de exoplanete din galaxie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Singurul loc din România care ar rezista unui atac cu bombe nucleare. A intrat în vizorul NASA

24 November 2022 at 21:45

Există o anumită zonă în România care, potrivit studiilor, ar continua să existe în cazul unui atac nuclear major. NASA a investigat extrem de bine acest loc unic în toată lumea. Oamenii de știință îl consideră una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale secolului 20. Mai mult, cercetătorii de la NASA au comparat mediul din acest loc cu cel de pe planeta Marte.

Unde se află acest loc și cum a fost descoperit

Locația se află la 20-30 de metri adâncime într-o zonă împrejmuită de movile, la ieșirea din Mangalia. Are o lungime de 300 de metri și galerii joase de 2 metri. În interior au fost descoperite 200 de specii care s-au adaptat vieții într-un mediu în care nu există prea mult oxigen.

Singurii oameni care pot intra acolo sunt doar cercetătorii. Reputatul geolog ,Cristian Lascu, a povestit pentru canalul de YouTube „Stellarium” cum a descoperit faimoasa peșteră care ulterior i-a fascinat pe americani. Aceștia sunt extrem de interesați de zona pe care au explorat-o încă din primii ani de după 1989.

„Am furat un puț că să găsesc peștera. Am avut puțin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adâncime. Am văzut pe pereții încăperii mișunind păianjeni, scorpioni, miriapozi și alte viețuitoare.

Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis că sânt nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, nu știu ce lipitoare-minune și prima lipitoare cavernicolă din lume.”, își amintește reputatul geolog, Cristian Lascu.

Ieșire Mangalia

Ceaușescu dăduse ordin să se construiască o termocentrală gigant în acest loc

În 1986, Nicolae Ceaușescu ordona începerea investigațiilor geologice în zona 2 Mai-Vama Veche, în vederea construirii unei termocentrale uriașe. Se spune că dictatorul ar fi indicat acest loc, chiar în timp ce se afla în elicopter. Cu toate acestea, descoperirea geologilor l-a făcut pe conducătorul statului să renunțe la planul inițial.

Ceaușescu pe vremea Comunismului

NASA a făcut cercetări în acest loc

La 10 ani după aceste descoperiri, mai exact în 1996, NASA a pus ochii pe această peșteră. Împreună cu o echipă de experți români, americanii s-au deplasat în acea zonă pentru a face cercetări. Aceștia au fost fascinați de asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte. Imediat ce investigațiile s-au terminat, echipa de români a fost angajată de Agenția Spațială Americană și au plecat în SUA.

„Proiectul de construcție a termocentralei a fost abandonat, din fericire. În 1996 , peștera este luată în vizorul NASA care împreună cu cercetătorii români lucrează la peșteră, interesul fiind maxim, asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte fiind evidență. Odată lucrările terminate cercetătorii români au fost „furați” de NASA.

Potențialul științific al peșterii nu este epuizat. Nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru că puținii bani alocați cercetării nu sunt direcționați către priorități reale. Laboratorul în care au lucrat cercetătorii români este in pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor față de stat.”, a mai spus Cristian Lascu.

Ulterior, peste 10 ani, în 1996, NASA a pus ochii pe această peșteră. Împreună cu experții români, o echipă americană s-a deplasat în zonă spre a cerceta locul. Asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte era evidentă și i-a fascinat pe cei de la NASA.”, a mai povestit Cristian Lascu, pentru canalul de YouTube „Stellarium”.

articolul original.

Contact pierdut între NASA și capsula Orion timp de aproape o oră

24 November 2022 at 16:00
image

NASA a pierdut contactul în mod neașteptat cu capsula sa Orion aflată în drum spre Lună, în dimineața zilei de miercuri (23 noiembrie), din motive care rămân deocamdată necunoscute.

Capsula Orion, fără echipaj, a avut performanțe bune de la lansarea din 16 noiembrie, făcând parte din misiunea Artemis 1 a NASA.

Dar pe 23 noiembrie a apărut o problemă: cu Orion la ora 8:09 (ora României) în timp ce reconfigura o legătură între capsulă și Deep Space Network, setul de antene radio pe care agenția spațială americană le folosește pentru a comunica cu nava sa spațială îndepărtată.

Ce s-a întâmplat cât timp NASA a pierdut contactul cu Orion?

„Reconfigurarea a fost efectuată cu succes de mai multe ori în ultimele zile, iar echipa investighează cauza pierderii semnalului”, au scris oficialii NASA într-o scurtă informare de miercuri.

„Echipa a rezolvat problema cu o reconfigurare la sol. Inginerii examinează datele de la eveniment pentru a ajuta la determinarea cauzelor ce au dus la această problemă, iar ofițerul de comandă și de prelucrare a datelor va transfera datele înregistrate la bordul Orion în timpul întreruperii pentru a le include în evaluarea respectivă”, au adăugat ei.

Întreruperea comunicațiilor a durat 47 de minute, iar Orion a revenit în contact fără pagube; nava spațială este „sănătoasă” și nu a suferit efecte negative aparente, au spus oficialii NASA.

Ce urmează să întreprindă Orion?

Orion se pregătește pentru o manevră crucială: este programată să efectueze o ardere a motorului vineri (25 noiembrie) care va introduce capsula pe orbită în jurul Lunii. Dacă totul merge bine, Orion va rămâne pe acea orbită timp de aproximativ o săptămână, apoi se va întoarce spre Pământ pe 1 decembrie, conform Space.com.

Capsula Orion va ajunge înapoi pe Pământ asistată de o parașută și va cădea în , lângă coasta statului american California, pe 11 decembrie.

Misiunea Artemis a NASA

Artemis 1 este misiune de test pentru Orion și pentru giganta rachetă SLS a NASA, cea mai puternică rachetă care a zburat vreodată cu succes. Cele două sunt programate să zboare cu astronauți pentru prima dată în 2024 în misiunea Artemis 2, care va trimite o cu echipaj în jurul Lunii.

Artemis 3 va urma aproximativ un an mai târziu, ducând astronauți lângă polul sudic al Lunii, loc în care NASA își propune să construiască un avanpost cu echipaj, unul dintre obiectivele principale ale programului său Artemis.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Noi experimente pe ISS includ microbii mâncători de plastic, roșii în microgravitație și bacterii de iaurt

24 November 2022 at 15:00
image

Pe Stația Spațială Internațională (ISS), astronauții sunt mereu ocupați, iar această săptămână nu este o excepție. Noile experimente pe ISS vor include dezvoltarea de preparate asemănătoare iaurtului, roșii crescute în spațiu și microbi capabili să consume plastic.

Primul dintre noile are în vedere Pseudomonas putida, microorganismul care se hrănește cu plastic.

Organizate de SeedLabs, în colaborare cu MIT Media Lab Space Exploration Initiative, National Renewable Energy Laboratory, Weill Cornell Medicine și Harvard Medical School, experimentele viitoare vor testa capacitățile microbilor în spațiu, oferind posibile progrese importante atât pentru reducerea poluării de pe Pământ, precum și utilizări pentru astronauți în timpul viitoarelor explorări lunare și marțiene.

O nouă serie de experimente pe ISS

După cum a explicat Fast Company, microbul Pseudomonas putida este capabil nu numai să descompună PET-ul, un plastic extrem de comun folosit adesea în îmbuteliere și ambalare, ci și să transforme compușii acestuia în acid β-cetoadipic, „un monomer de nailon care poate fi folosit în țesături sau în procesele de producție existente”.

Cercetătorii speră că dezvoltarea microbilor într-un mediu cu radiații UV ridicate și cu gravitație zero ar putea întări organismele, ceea ce ar fi un avantaj atât pentru viitoarele misiuni spațiale, cât și pentru încercările oamenilor de a controla poluarea de pe Pământ, scrie Popular Science.

„Studiul despre cum se descurcă bacteriile în spațiu ajută, în general, la culegerea de mai multe informații despre componența biologică a microbilor și dacă aceștia ar putea rezista în condițiile de mediu în schimbare de pe Pământ”, adaugă Fast Company.

Un studiu ce ar putea duce la un mod inedit de a crea medicamente

Pseudomonas putida nu este singura sosire microscopică la bordul ISS în această săptămână. După cum notează Tech Crunch, astronauții primesc microbi suplimentari ca parte din „a doua fază a unei încercări de a crea un amestec stabil de iaurt care, atunci când este hidratat, are ca rezultat bacterii care produc în mod natural un nutrient țintă”, cum ar fi glucoza și alte molecule complexe pentru medicamente.

Obținerea unei mai bune înțelegeri a modului în care se dezvoltă aceste procese în spațiu ar putea ajuta explorările viitoare să atingă o mai mare autosuficiență în producerea meselor și a .

Roșii crescute în microgravitație

Apropo de mese: locuitorii ISS au de savurat un lot de roșii „cosmice”. Aceste roșii miniaturale „Red Dwarf”, care pot fi văzute în imaginile NASA, fac parte din experimente în curs de desfășurare care vizează cultivarea alimentelor sănătoase în medii cu microgravitație și gravitație zero folosind doar iluminare artificială.

În timp ce lucrările recente s-au concentrat pe , cum ar fi spanacul, proiectul Veg-05 se preocupă de produse mai mari, cum ar fi roșiile. După o perioadă de creștere de 104 zile, de la semințe la mâncarea finită, astronauții vor avea șansa de a le gusta chiar ei.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Două TIR-uri încărcate cu haine și electrocasnice second-hand au fost întoarse în Ungaria. Unul trebuia să ajungă în Bistrița-Năsăud

23 November 2022 at 11:18

Două TIR-uri încărcate cu haine și electrocasnice second-hand au fost interzise și întoarse înapoi în Ungaria de către polițiștii de frontieră. Unul dintre TIR-uri trebuia să ajungă în Bistrița-Năsăud.

Șoferii autocamioanelor nu aveau documentele necesare pentru marfa transportată. Cele două TIR-uri încercau să intre în țara noastră pe la punctul de trecere Petea, din Satu Mare. Acestea erau conduse de doi români, TIR-urile fiind înmatriculate în țara noastră.

Ambele TIR-uri erau încărcate cu produse second-hand provenite din Germania. Într-unul erau haine, iar în altul electrocasnice uzate.

„Cei doi șoferi transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, textile și electrocasnice uzate, de la două societăți comerciale din Germania și care urmau să ajungă unele la o firmă din Bistrița-Năsăud, iar celelalte la o societate comercială din județul Cluj”, precizează polițiștii de frontieră.

La fața locului au intervenit și comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente legale. Șoferii TIR-urilor nu au putut prezenta nici certificate care să ateste operațiunile de curățare și dezinfecție, scrie Bistriteanul.ro.

Citește și: Un angajat al primăriei a făcut infarct și a produs un accident grav

articolul original.

Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună

23 November 2022 at 09:49
image

Vești mai puțin plăcute din spațiu: satelitul japonez OMOTENASHI (Outstanding MOon exploration TEchnologies demonstrated by NAno Semi-Hard Impactor) a murit după ce a fost lansat de misiunea Artemis.

„Deși am încercat să recuperăm Omotenashi și să începem secvențele de aselenizare astăzi, comunicarea nu a revenit și am renunțat la operațiunea noastră în faza de aselenizare”, se arată într-un tweet de luni de la Proiectul OMOTENASHI.

„Mulțumesc pentru cooperarea excelentă din partea tuturor”, se mai arată în mesajul citat de Futurism.

Unul dintre sateliții de la bordul Artemis 1 a fost pierdut

Dacă ar fi reușit să ajungă pe Lună, ar fi fost prima navă spațială a Japoniei care a ajuns pe suprafața Lunară, o piatră de hotar pentru națiune; dar, din păcate, acum țara va trebui să mai aștepte.

Omotenashi a fost unul dintre cei trei CubeSats care au fost lansați cu Artemis I, împreună cu ArgoMoon, construit de compania italiană de zboruri spațiale Argotec, și CubeSat-slash-biolab BioSentinel al NASA, ambele fiind în prezent intacte și respectând planurile.

Cu toate acestea, satelitul japonez era singurul menit să efectueze efectiv o aselenizare controlată . Oamenii de știință aveau speranța că, ducând cu succes OMOTENASHI pe Lună, vor putea înțelege mai bine aterizările navelor mici, o sarcină importantă pentru viitorul călătoriilor spațiale economice.

„Obiectivul său principal este să testeze tehnologiile și manevrele de traiectorie care îi permit unui mic satelit să ajungă pe Lună, păstrând în același timp sistemele sale (inclusiv sistemele de putere, comunicații și propulsie) intacte”, se arată într-o postare de pe blogul NASA, publicată în iulie 2021.

Satelitul japonez Omotenashi ar fi făcut din Japonia a patra țară ce duce instrumente pe Lună

Din păcate, lucrurile nu au decurs așa cum au fost planificate, iar mica navetă japoneză (care avea în jur de 13 kilograme) a fost pierdută.

Și chiar dacă probabil este mai bine că satelitul OMOTENASHI este cel care s-a strigat mai degrabă decât masiv și extrem de costisitor al NASA, este cu siguranță trist pentru cei care au lucrat pentru a-l construi, precum și pentru Japonia în general.

Dacă totul ar fi mers conform planului, Japonia ar fi fost a patra țară care a trimis vreodată o navă pe suprafața Lunii.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Delictele silvice, în atenția polițiștilor! Au fost aplicate amenzi de 24.000 lei și aproape 62 mc de lemn au fost confiscați

22 November 2022 at 07:02

Amenzi în valoare de 24.000 lei au fost aplicate și aproape 62 mc de material lemnos au fost confiscați, la finele săptămânii trecute, de polițiștii din Bistrița-Năsăud și inspectorii Gărzii Forestiere, în urma unei acțiuni pentru prevenirea delictelor silvice. 

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și Direcției Silvice Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni, în perioada 18-19 noiembrie, pentru prevenirea delictelor silvice, combaterea activităților ilicite în domeniile economice specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și combaterea braconajului piscicol.

În cadrul acțiunii,  au fost desfășurate controale și verificări de specialitate la 2 depozite de material lemnos din Ciceu Giurgești și Bistrița Bârgăului. Totodată, au fost oprite pentru control 27 de autovehicule, dintre care 18 transporturi de material lemnos. Au mai fost legitimate 41 de persoane.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 27.900 lei. Din totalul acestora, 10 sancțiuni au fost aplicate conform Legii 171/2010, în valoare de 24.000 lei, iar ca măsură complementară, a fost confiscată cantitatea totală de 61,96 metri cubi de material lemnos, în valoare de 23.314 lei.

Tot în cadrul acțiunii, au mai fost aplicate 6 sancțiuni pentru nerespectarea O.U.G. 195/2002, în valoare de 2.900 lei și o sancțiune a fost aplicată conform Legii 132/2017, în valoare de 1.000 lei. Tot ca măsuri complementare, au fost reținute 2 certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

La acțiune au participat și polițiști ai secțiilor de poliție rurală din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai ocoalelor silvice de regim, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Misiunea Artemis I ajunge astăzi la Lună. Urmărește cu noi prima survolare a capsulei Orion!

21 November 2022 at 09:27
image

Nava spațială a misiunii Artemis I ajunge astăzi la Lună. Capsula Orion va trece la o distanță de 130 kilometri deasupra suprafeței lunare, înainte să intre pe orbită mai largă.

Vehiculul spațial nu va fi în contact cu centrul de control de pe Pământ în timp acestei manevre, care va avea loc în jurul orei 14:44 (ora României), pentru că are loc pe fața nevăzută a Lunii.

Echipa a transmis că va „aștepta cu interes” semnalul de la capsulă, iar până acum misiunea „a depășit așteptările” tuturor.

„Au fost câteva zile foarte palpitante pentru echipă și pentru nava spațială pe măsură ce aflăm cum funcționează sistemul în mediul din spațiul îndepărtat”, a spus Jim Geffre, manager al proiectului de integrare Orion.

Pământul va pierde contactul cu Orion timp de 34 de minute

„Trebuie să ne amintim că aceasta este prima oară în 50 de ani când o navă spațială de explorare umană a părăsit orbita joasă a Pământului și a fost trimisă la Lună”, a adăugat Geffre.

Prima survolare a capsulei Orion deasupra suprafeței lunare va fi transmisă în direct de NASA și poate fi urmărită AICI, începând cu ora 12:15 (ora României).

Nava spațială va trece deasupra locurilor de aterizare pentru misiunile Apollo 11, 12 și 14. Contactul va fi pierdut timp de 34 de minute, însă apoi va începe să trimită din nou date și imagini din timpul survolării.

Misiunea Artemis I a început miercuri, 16 noiembrie, la Centrul Spațial Kennedy din Florida, odată cu lansarea celei mai puternice rachete construite vreodată de NASA.

Racheta Space Launch System (SLS) a trimis capsula Orion în călătoria sa spre Lună, iar de atunci capsula a trimis câteva selfie-uri inedite și imagini cu Pământul.

De ce au fost trimiși manechini cu senzori la bordul capsulei Orion?

Având în vedere că acesta este un test de zbor, niciun astronaut nu se află la bordul capsulei, în schimb au fost trimiși trei manechini, acoperiți cu mii de senzori.

„Acei senzori vor stabili dacă mediul este în regulă pentru oameni. Există senzori pentru radiații și mișcare, dar și accelerometre, aspecte de care nouă, ca oameni, ne pasă”, a explicat Zena Cardman, astronaut NASA.

Dacă totul va decurge conform planului, astronauții vor urca la bordul următoarei misiuni, mai întâi pe orbita din jurul Lunii, iar apoi în cadrul misiunii Artemis 3 care va duce prima femeie și prima persoane de culoare pe suprafața lunară.

monitorizează cu atenție nava spațială. ESA a construit modulul de serviciu al capsulei Orion, care oferă energie și propulsie pentru călătorie.

Misiunea Artemis I a depășit toate așteptările

ESA a trimis, de asemenea, propriul pasager la bord, Shaun the Sheep, personajul animat din serialul britanic. Mascota trimisă de NASA este nimeni altul decât Snoopy, cățelul îndrăgit din benzile desenate și serialul animat Peanuts.

După survolare, , pe măsură ce va începe să înconjoare Luna. În data de 26 noiembrie, capsula va doborî recordul de distanță al misiunii Apollo 13, atunci când va atinge 400.171 kilometri depărtare de Pământ.

Două zile mai târziu, Orion se va afla la 430.000 kilometri de Terra, cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială construită pentru oameni, potrivit BBC.

După aceea, capsula va începe călătoria spre casă, înapoi spre Lună și apoi spre Pământ, cu o aterizare așteptată pentru 11 decembrie, atunci când se va prăbuși în Oceanul Pacific.

articolul original.
❌