ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Antony Blinken, despre aderarea la NATO a Suediei și Finlandei: Am toate așteptările ca ambii să devină oficial membri în curând

9 December 2022 at 06:45
image

În pofida rezistenţei Turciei, secretarul american de stat Antony Blinken se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture în curând Alianței Nord Atlantice.

„Ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia”, a declarat Antony Blinken joi, la Washington, după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

„Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Anterior, ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a declarat că ţara sa ia în considerare acordarea permiselor de export pentru anumite arme Turciei, în timpul discuţiilor cu omologul său Hulusi Akar joi, la Ankara. Finlanda ar putea procesa unele cereri de export „în viitorul apropiat”, a declarat Kaikkonen, conform postului de radio finlandez Yle. Cu toate acestea, armele nu vor fi livrate fără controale atente, a adăugat el.

Turcia este unul dintre cei doi membri NATO care încă blochează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO invocând presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste. Ankara cere, printre altele, ca Stockholm şi Helsinki să împiedice astfel de activităţi teroriste pe teritoriul lor şi să ridice aşa-numitul embargo asupra armelor.

Deşi nu există un embargo categoric, după cum a subliniat Kaikkonen joi, Finlanda şi Suedia nu au vândut nicio armă Turciei după incursiunea militară a acesteia din 2019 împotriva miliţiei kurde în nordul Siriei.

Suedia a anunţat recent că este pregătită să livreze arme Turciei.

Ministrul Hulusi Akar a subliniat drept condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO contribuţia la modernizarea forţelor armate turce în timpul conferinţei de presă comune cu Kaikkonen, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Turcia a făcut presiuni ca Suedia să extrădeze presupuşi suspecţi care au legături cu organizaţia clericului islamic Fethullah Gulen din SUA şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Justiţia suedeză a respins recent extrădarea a doi presupuşi susţinători ai lui Gulen, invocând faptul că aceştia nu au comis nicio infracţiune conform legii suedeze, potrivit cotidianului Expressen, citat de AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

România poate rămâne fără muncitori străini

7 December 2022 at 17:44
By: (R.C.)

România poate rămâne fără muncitori străini din cauza problemelor consulare din Asia. Mediul de afaceri avertizează asupra situației critice în care se află în prezent misiunile diplomatice din Asia, în special cele din New Delhi și Colombo, unde procesarea documentelor de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe pentru muncitorii străini a ajuns să afecteze grav piața muncii din România.

De la pierderea unor sume colosale antamate pentru contracte care nu mai pot fi desfășurate, ca urmare a lipsei de forță de muncă străine, la cheltuieli foarte mari generate de costurile pentru asigurarea biletelor de avion și a cazării muncitorilor străini, asistăm la o situație economică fără precedent. Întârzierile foarte mari de acordare a vizelor de către Ministerul Afacerilor Externe îi afectează la rândul lor și pe muncitorii străini, care timp de aproape un an, cât durează per total procesul aducerii lor în țară, nu își pot lua alte angajamente și așteaptă, fără a avea alte venituri, să ajungă în România.

Antreprenorii români, în frunte cu Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă, reclamă lipsa de personal diplomatic suficient din țări precum India și Sri Lanka, unde procesarea dosarelor muncitorilor străini ajunge să dureze și șase luni de zile, ceea ce periclitează grav aducerea lor în țară. În contextul în care necesarul de forță de muncă de la noi din țară crește, economia progresează și sunt multiple activități care suferă din cauza lipsei de personal, autoritățile trebuie să țină ritmul cu volumul de cereri.

,,Dacă lucrurile continuă în această notă, situația este una fără speranță, pentru că termenul de acordare a vizei nu trebuie să depășească șase luni, pentru că șase luni este și termenul de valabilitate al avizului de muncă. Acest aviz se obține din România, de la Inspectoratul General de Imigrări, unde de exemplu în București se așteaptă și patru luni.”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

În contextul în care în trecut soluționarea numărului mare de dosare depuse pentru importul forței de muncă din Asia venea din partea misiunilor diplomatice temporare și a aducerii unor consuli detașați acolo unde situația o cerea, în prezent autoritățile nu reușesc să depășească acest impas.

,,De departe cele mai mari probleme sunt înregistrate la Consulatul din New Delhi, unde cu toate că au mărit numărul de ghișee, în continuare sunt în urmă cu procesarea unui număr de aproximativ 18.000 de cereri, din câte am înțeles. În momentul de față consulatul din New Delhi procesează actele pentru trei țări: India, Nepal și Bangladesh. Au fost niște misiuni diplomatice temporare la început în Bangladesh, apoi în Kathmandu, unde s-au dus și au stat în jur de o lună sau două, timp în care au rezolvat aproximativ 5000 de dosare. Totul prin consuli detașați, prin intermediul cărora au soluționat în jur de 5000 de dosare pentru fiecare țară în parte. În urma acestui demers timpul de rezolvare a unui dosar fusese normat undeva la 4-5 luni. Numai că în momentul încheierii acestor misiuni diplomatice timpii de așteptare au crescut din nou.”, a completat Romulus Badea, în calitate de reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Mediul de afaceri din România vine și de această dată în întâmpinarea autorităților cu o serie de soluții pentru rezolvarea acestui impas. De la eficientizarea digitalizării procesului birocratic, la restructurarea misiunilor diplomatice, în așa fel încât personalul existent să poată fi alocat în țările în care serviciile consulare sunt vitale, până la externalizarea anumitor servicii, sunt doar câteva dintre soluțiile cu care Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în prezent în întâmpinarea autorităților.

,,O soluție ar fi deschiderea de noi misiuni diplomatice, în așa fel încât să existe consulate și în Nepal, în Kathmandu sau chiar o simplă reorganizare, pentru țări în care poate misiunile diplomatice nu se justifică. România ar putea și să urmeze exemplul altor țări care au externalizat sistemul de procesare al vizelor, nu de aprobare, ci strict de procesare a dosarului. Sunt firme care în urma unui proces de instruire primesc un anumit grad de acces la încărcarea documentelor, verifică dosarele, le pun în sistem și atunci autoritățile statului doar le aprobă. Până la urmă sistemul de reprezentare al României trebuie să fie dinamic și să urmărească interesele activității țării noastre la nivel internațional.”, a concluzionat Romulus Badea, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. 

articolul original.

O schelă a căzut cu doi muncitori pe ea, la Apața!

7 December 2022 at 14:08
By: M.Ex.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină la un accident de muncă, petrecut în urmă cu puțin timp in comuna Apața, unde o schelă a căzut împreună cu doi muncitori aflați pe aceasta. La locul incidentului s-au deplasat un echipaj SMURD B2 și un echipaj din cadrul SAJ Brașov tip B. La fața locului au fost găsiți doi bărbați, conștienți, cooperanți, care prezentau traumatisme la membrele superioare și contuzii toraco-abdominale. Ambii au fost transportați la UPU Spital Județean Brașov pentru investigații suplimentare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov a demarat o anchetă în acest caz.

foto : arhiva

articolul original.

Tot mai puţine firme se înscriu la licitaţii pentru executarea proiectelor de construcţii din judeţ

6 December 2022 at 12:05
image

Primăriile din Vaslui se plâng de faptul că tot mai puţine firme se înscriu la licitaţii pentru executarea proiectelor de construcţii din judeţ. În municipiul Huşi, de pildă, sediul primăriei este modernizat doar parţial, deoarece constructorul a falimentat, iar pentru continuarea lucrărilor nu există ofertanţi.

Pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii, la carburanţi, dar şi a lipsei forţei de muncă în construcţii, tot mai puţine firme se prezintă la licitaţii pentru executarea proiectelor pentru care primăriile au deja finanţare.

De asemenea, multe dintre societăţile de construcţii care vin la licitaţii nu îndeplinesc întotdeauna criteriile impuse, ceea ce face ca în această perioadă multe licitaţii să rămână fără niciun rezultat.

Primăria Huşi, de pildă, are câteva investiţii importante în această situaţie, lucrările la reabilitarea sediului primăriei fiind una dintre ele.

Firma care a câştigat licitaţia pentru executarea proiectului a făcut cu destule întârzieri doar 20% din lucrări, după care societatea a intrat în faliment, motivul fiind dificultăţile economice generate de scumpirile din ultimul an.

Primarul Ioan Ciupilan susţine că găsirea unui alt constructor pentru finalizarea proiectului nu este o misiune uşoară, întrucât, în această perioadă, tot mai puţine firme se înscriu la licitaţii.

articolul original.

Guvernul german vrea mai mulți străini din afara UE în țară: ‘Trebuie să atragem lucrători specializați și să acceptăm imigrația. Vrem să ne unim forțele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi’

1 December 2022 at 10:17
image

Guvernul german a aprobat un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte, inspirat de modelul canadian, pentru a atrage forţă de muncă din afara Uniunii Europene (UE), pe o piaţă confruntată cu deficit de mână de lucru.

Conform documentului publicat după şedinţa de guvern, cetăţenii din afara Uniunii Europene ce dispun de un ‘bun potenţial’ trebuie să poată sta în Germania pentru a căuta un loc de muncă.

Un cetăţean străin care vorbeşte germana, are experienţă în meserii cu deficit de forţă de muncă – în domeniul medical, dar şi în gastronomie sau IT, spre exemplu – ar trebui să poată locui în Germania timp de până la un an pentru a căuta de lucru şi a fi angajat de probă, transmit AFP şi Reuters.

Trebuie să atragem lucrători specializaţi şi să acceptăm imigraţia‘, a subliniat ministrul muncii, Hubertus Heil.

Ministerul său se va ocupa de elaborarea noii ‘legi pentru imigraţia de forţă de muncă specializată‘, ce va fi prezentată în lunile următoare.

Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă, ca şi multe alte ţări occidentale, cu un deficit de lucrători în anumite sectoare.

În plus, îmbătrânirea demografică îi ameninţă potenţialul de creştere în anii ce vin, consideră experţii.

Berlinul vrea de asemenea să atragă străini să vină la studii în Germania. ‘Vrem să ne unim forţele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi ca să trăiască şi muncească‘, a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi integrare, Reem Alabali-Radovan.

Patronatul german a salutat acest proiect de reformă. ‘Din punctul de vedere al companiilor, acesta este drumul ce trebuie urmat’, a afirmat Achim Dercks, director adjunct al Federaţiei germane a camerelor de comerţ şi industrie (DIHK), informează agerpres.ro.

articolul original.

S-ar putea complica situația pentru cea mai puternică economie din UE! Criza de lucrători calificați amenință să încetinească tranziția Germaniei la energii regenerabile

27 November 2022 at 19:52
image

Potrivit unui studiu al Institutului german pentru economie IW, criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile.

În prezent se înregistrează un deficit de circa 216.000 de lucrători calificaţi pentru dezvoltarea în continuare a energiei solare şi eoliene.

Potrivit studiului, publicat de ziarele din Funke Mediengruppe, nu sunt suficienţi electricieni, tehnicieni pentru instalaţii de termoficare şi climatizare, dar şi specialişti în computere.

Electricienii în special sunt deosebit de importanţi pentru tranziţia energetică, subliniază studiul.

Pentru a nu pune în pericol tranziţia energetică, asigurarea de personal calificat trebuie să fie o prioritate de top pentru toate părţile implicate„, a punctat autoarea studiului, Anika Jansen.

Publicarea studiului survine în contextul unei crize extinse de lucrători calificaţi în Germania, mai notează dpa, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Muncitori intoxicați cu vapori de diluat în timp ce curățau un turn de apă

26 November 2022 at 12:08

Doi muncitori s-au intoxicat, sâmbătă, cu vapori de diluant în timp ce curățau un turn de apă aflat la o înălţime de 25 de metri, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pompierii au fost solicitaţi printr-un apel la 112 să intervină la o persoană de sex masculin aflată la o înălţime de aproximativ 25 m, care în urma unei acţiuni de întreţinere la turnul de apă, din localitatea Decebal, s-a intoxicat cu vapori de diluant.

La faţa locului s-au deplasat forţele militare cu o autoscară şi un echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţa Satu Mare.

Pompierii au găsit două victime în stare conştientă, cărora li se administrează oxigen, desfăşurându-se în acelaşi timp acţiuni în vederea scoaterii acestora din bazin.

articolul original.

În ce sectoare lucrează cei mai mulți cetățeni asiatici, în România?

24 November 2022 at 08:29

Din datele studiului „Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, realizat de Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, reiese că cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%).

Cei mai mulți cetățeni asiatici care lucrează în România se regăsesc în sectorul de construcții

În contextul muncii, CEO-ul EWL Group a explicat că țara noastră, similar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, se confruntă de câţiva ani cu o penurie de forţă de muncă.

În acest sens, tot mai multe companii din România au apelat la lucrători din afara UE pentru a acoperi deficitul din ţară.

În precizările sale, „România, similar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, se confruntă de câţiva ani cu o penurie de forţă de muncă, întrucât mulţi români au decis să se mute din ţara lor şi să lucreze în state vest-europene, unde salariile şi standardele de trai sunt mai ridicate. Ca urmare a creşterii economice, tot mai multe companii din România au apelat la lucrători din afara UE pentru a acoperi deficitul din ţară. Sectoare precum construcţiile, HoReCa, agricultura, turismul duc lipsă de personal, iar companiile au început să recruteze muncitori străini, în special din ţările din Asia de Sud şi din Asia de Sud-Est”, a explicat Andrzej Korkus, CEO al EWL Group.

Mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara de origine

În contextul frofesional, studiul arată că multe persoane au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine, după ce au ajuns în România. În plus, studiul arată că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi. O proporţie semnificativă a respondenţilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).

De altfe, studiul arată că majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 şi 35 de ani.

Studiul a fost realizat în urma analizării rezultatelor cercetării sociologice „Muncitori din Asia – soluţie pentru deficitul forţei de muncă din România”, care a fost efectuat în perioada 12-23 septembrie 2022 la Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca de către Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.

Trebuie menționat că au fost chestionaţi 400 de cetăţeni din ţările din sudul şi sud-estul Asiei care şi-au găsit un loc de muncă în România.

articolul original.

Incendiu la Smithfield langa Timisoara. Aproape 170 de oameni evacuati. Video

23 November 2022 at 20:01
image

TIMISOARA. S-a dat alarma miercuri seara dupa ce un apel la 112 anunta un incendiu la Timisoara, in Freidorf.

Este vorba de degajari mari de fum la fabrica de mezeluri a fermelor Smithfield de la iesirea din Timisoara spre Utvin.

Pompierii au intervenit rapid cu un efectiv de 35 de salvatori si mai multe autospeciale, precum si echipaje SMURD.

Aproape 170 de oameni, toti muncitori aflati in schimbul de seara de la Smithfield, au fost evacuati si trimisi acasa.

Fumul gros si inecacios a inundat o hala din zona de procesare a fabricii, iar pompierii au trecut rapid la identificarea sursei acestuia.

5 oameni au primit ingrijiri medicale la fata locului, apoi au fost transportati la spital.

Sosiți la fața locului, pompierii au constatat că există o degajare mare de fum, fără flacără, la o hală de procesare cu o suprafață de aproximativ 3000 mp. S-au constatat echipe de căutare-salvare în interiorul halei pentru identificarea posibilelor victime și focarelor.
A fost identificată o persoană de sex feminin, conștientă și cooperantă care a fost extrasă de către pompieri și predată unui echipaj medical.
De asemenea, alte 4 persoane care s-au autoevacuat din zona inundată de fum au primit îngrijiri medicale de la echipajele sosite la fața locului.
Cele 5 persoane au fost transportate la spital pentru tratament de specialitate.
Din primele informații, pe tura de serviciu se aflau 169 de angajați care s-au autoevacuat în siguranță.

În acest moment a fost identificat un focar de incendiu, se lucrează pentru lichidarea acestuia„, transmit reprezentantii ISU Timis.

UPDATE: Mai bine de doua ore a durat interventia pompierilor la Smithfield. Incendiul a fost stins in jurul orei 23.00.

La ora 22:57 incendiul a fost lichidat. Pompierii lucreaza in continuare pentru evacuarea fumului, identificarea focarelor ascunse si inlaturarea efectelor negative ale incendiului. Focarul de incendiu s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 mp. În urma incendiului au ars mase plastice, material lemnos și alte materiale„, transmit reprezentantii ISU Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Pățaniile românilor care au apelat la meseriași cunoscuți pe Facebook: „O nenorocire, fraților”

15 November 2022 at 22:05
image

Criza de muncitori calificați afectează domeniul construcțiilor, iar internetul este plin de reclamațiile celor care și-au dat casele pe mâna unor nepricepuți și s-au trezit cu pagube în locuințe și prin conturi.

Este și cazul unui tânăr care a plătit un avans generos pentru renovarea casei, iar la final s-a ales cu lucrări făcute de mântuială: „Aveți mare grijă pe cine luați în echipa voastră sau la execuția casei dumneavoastră”, a avertizat acesta, potrivit antena3.ro.

Păţania unui român care a angajat meseriași de pe Facebook

Nu sunt puțini românii care au avut experiențe neplăcute când au avut de-a face cu meseriașii din țara noastră. Se pare că cei mai mulți păcăliți și-au găsit meseriașii pe rețelele de socializare, la recomandarea unor clienți fictivi.

„Acum două zile am postat că am nevoie de o echipă de tencuitori. Toate bune și frumoase, a venit o echipă din Câmpulung, vorbea de milimetri etc. Mamă, ce meseriași buni, în gândul meu.

Avans fără să bată un cui, 2.000 de lei. Și când s-au apucat, să vezi belea.

Unul tencuia cu gletiera, altul cu șpaclul, altul se uita la betoniera goală și altul trăgea cu un dreptar la 60 cm. O nenorocire, fraților. Dacă nu eram cu ei pe schelă, și nu era pontat înainte, era belea mare.

Până seara, 20 mp tencuiți cu vai și amar, și ăia strâmbi. Tot ce am vrut să vă zic este să aveți mare grijă pe cine luați în echipa voastră sau la execuția casei dumneavoastră. Părerea mea, pe Facebook 90 la sută sunt vai și amar”, a scris bărbatul pe grupul Construcții case și amenajări interioare și exterioare.

Reacțiile internauţilor nu au întârziat să apară

„Meseriașii buni nu stau pe Facebook să caute lucrări . Ei au de lucru de nu fac faţă”, a spus cineva.

„Avans în cel mai rău caz după prima zi de muncă. Mie mi-e şi rușine să cer bani pentru ceva ce n-am făcut. Iau pe etape, să se vadă ceva în urma mea când încasez”, a adăugat un internaut.

„Exact din cauza internetului noi cei care facem meserie suntem băgați în aceeași oală cu toți cei care nu știu nici să folosească ruleta. Într-adevăr sunt mulți care habar nu am de ei, dar nu amestecați lucrurile că lumea o să își piardă încrederea în cei care chiar știu meserie şi o să apară totdeauna divergențe între meseriaș şi client din cauza neserioșilor şi din cauza internetului care a zăpăcit până şi piața construcțiilor”, mai susține o altă persoană.

„Eu am avut primul meseriaș, a cerut 1000 euro avan,s mi-a distrus plăcile de rigips şi tocul ușii, a făcut o gaură în ușă de 500 euro, a dat înapoi 400 euro.

Al 2 meseriaș a cerut 1500 euro acont a făcut tavanele cu rigips şi atât, adică neterminate, pereții celor 3 camere cu plase şi adeziv şi 3 măști din rigips, a zis că nu mai da nimic înapoi din contra trebuie să-i dau eu …

Al 3 a cerut 1500 RON la început înțelegerea a fost avans 1500 si la finalul lucrării restul de bani, nu a început nici măcar lucrarea că a schimbat vorbele că vrea în fiecare săptămâna, specific că nu a început nimic. Niște trișori, hoți, mincinoși, gunoaie ordinare. Acești meseriași sunt din Reșita. Ultimii 2 au zis ca dau contracte”, mai spune cineva.

articolul original.

BSC CONSULTYNG face angajări

14 November 2022 at 22:47
image

SC BSC Consultyng SRL angajează MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLĂDIRILOR, CĂPTUȘELI ZIDĂRIE, PLĂCI MOZAIC, FAIANȚĂ, GRESIE, PARCHET. Sunt disponibile 120 posturi pentru vorbitori de limba engleză.

Societatea organizează interviu la sediul firmei din sat Preajba, comuna Malu Mare, Aleea V Lalelelor, Nr. 3, județul Dolj, la data de 17.11.2022, începând cu orele 11.00

CV-urile se pot depune online pe adresa de email :[email protected] pana la data de 17.11.2022, ora 9.00.

articolul original.

Șoferița din Iași care a omorât patru muncitori de la Citadin a fost trimisă în judecată / ITM a stabilit că a fost un accident de muncă

7 November 2022 at 13:28
image

Adina Iuliana Ghervase, șoferița din Iași care a ucis patru oameni, angajați ai Citadin SA, a fost trimisă în judecată. Procurorii au finalizat rechizitoriul, chiar dacă femeia a refuzat în mod constant, pe tot parcursul anchetei, să dea explicații pentru ceea ce a făcut.

„Astăzi (luni – n.red.) Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a finalizat redactarea rechizitoriului și a trimis-o pe șoferița criminală în judecată”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Înainte ca dosarul să fie trimis instanțelor de judecată, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au depus la dosar un raport în care arată că accidentul din Iași a fost unul de muncă.

„Inculpata a fost audiată pentru ultima oară la parchet și din nou a refuzat să dea date în folosul anchetei”, a precizat avocatul Cuculis.

Avea 148 km/h la intrarea în curbă și consumase alcool

Raportul de expertiză de dinamică a accidentului arata ca femeia avea nu mai puțin de 148 km/h la intrarea în curbă, adică fix înainte de impactul fatal. Când s-a izbit de clădire ea avea 131 km/h, iar în muncitorii de la Citadin SA a intrat cu nu mai puțin de 48 km/h, conform avocatului Adrian Cuculis.

„Dacă numita Ghervase Adina Iuliana ar fi avut cel mult 98 kmh/h, ricoșarea autoturismului după impactul cu clădirea nu ar mai fi avut loc”, arată experții care au lucrat la acest caz.

Conform avocatului Adrian Cuculis, ieșeanca băuse foarte mult înainte de a se urca la volan.

„Avea o alcoolemie foarte mare de 1.13”, afirmă sursa citată.

„Tulburător este faptul că, în una dintre declarațiile sale, șoferița spune ca nici măcar nu a fost la locul accidentului”, adaugă Av. Cuculis.

Adina Iuliana Ghervase, în vârstă de 39 de ani, a provocat un grav accident rutier, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2022. După ce consumase băuturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului său, marca Alfa Romeo, iar când a ajuns în zona Păcurari, șoferița a pierdut controlul volanului și a acroșat patru muncitori de la Citadin SA.

Alți trei colegi ai victimelor au fost răniți.

Inițial, autoturismul a lovit o clădire de pe marginea drumului și apoi a ricoșat în autoutilitară companiei municipale de mentenanță a drumurilor Citadin SĂ. Muncitorii efectuau o lucrare de reparație la un grătar de scurgere, când au fost loviți.

Un martor a spus că a văzut-o pe femeie cu puțin timp înainte accident, făcând drift-uri într-o parcare. După accident, ea a fost testată cu aparatul etilotest, reieşind o valoare de 0,42mg/l alcool pur în aerul expirat.

După ce a fost scoasă din maşină, şoferiţa a fost transportată la spital, unde a refuzat internarea. A două zi, oamenii legii au găsit-o stând pe terasă unui mall din oraș.

Unul dintre muncitorii care a scăpat din accidentul produs de șoferița băută povestește clipele de groază trăite: „Aș vrea să pot uita. Am văzut mașina cum vine spre noi”

Ce putere avea mașina Adinei Ghervase, șoferița băută de la Iași care a ucis patru muncitori

Clipe grele pentru muncitorii răniți în accidentul produs de șoferița băută. Unul dintre ei a rămas fără splină

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ferestrele toaletelor unei școli din Arad au fost zidite pentru a respecta un proiect. Soluția găsită de primar pentru rezolvarea situației

20 October 2022 at 17:53
image
O școală dintr-o localitate arădeană se confruntă cu o problemă ieșită din comun: ferestrele de la toalete au fost zidite, iar încăperile sunt aproape imposibil de aerisit. Nu este vorba despre o greșeală, ci pentru a se respecta un proiect, spune primarul localității.
În luna iunie a acestui an, muncitorii care lucrau la modernizarea centralei termice a Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni, județul Arad, au fost nevoiți, conform proiectului aprobat, să astupe geamurile. Asta pentru că reglementările în vigoare cer ca încăperile în care sunt amplasate centralele termice să nu fie legate de alte încăperi ale clădirii, prin goluri (ferestre
/uși), pentru a se limita posibilitatea extinderii unui eventual incendiu.

Cei care au făcut proiectul, nu s-au gândit însă că grupurile sanitare sunt folosite de 200 de oameni – 180 de elevi și 20 de profesori ai școlii, iar lipsa modalităților de aerisire ar putea fi o problemă majoră.

„După cum vedeți, așa arată o toaletă în secolul 21. Fără geamuri, ceea ce, având în vedere că avem în jur de 200 de elevi, este mai mult decât neplăcut. Nu poți deschide, nu poți aerisi. Stăm cu ușile deschise, ținem deschisă și ușa de la hol, dar vine iarna și va fi și mai rău”, spune o profesoară.

Directoarea școlii este, de asemenea, revoltată de această situație.

„În primăvara acestui an s-au realizat lucrări de reabilitare a centralei termice, iar în urma acestor lucrări au fost acoperite și geamurile care existau. Am făcut adrese la Primărie, am discutat în consiliul de administrație, am discutat cu domnul primar și ni s-a promis că se va rezolva problema. Încă nu s-a rezolvat și nu știm când se va întâmpla asta”, spune Daniela Herbei, directoarea Școlii „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni, potrivit aradon.ro.

Primarul a găsit soluția salvatoare

Primarul comunei Păuliș, de care aparține satul Sâmbăteni, a declarat că „acele geamuri au fost zidite pentru a se respecta proiectul în totalitate și pentru a primi avizul ISU” (aviz de securitate la incendiu – n.r.).

Primarul a găsit însă soluția pentru a ieși din această situație și anume montarea de aerisiri în plafon.

Acesta a adăugat că „pentru mine nu cred că este o problemă atât de gravă, e vorba despre o săptămână-două, până când se va intra în normalitate” și că după ce vor primi toate avizele, după ce vor face recepția lucrărilor, „putem interveni pentru a face găuri în plafon pentru a monta aerisiri”, a adăugat el.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Un craniu a fost găsit pe Faleza Dunării din Galaţi

19 October 2022 at 15:20
image

Niște muncitori din Galați au dat peste un craniu aflat lângă un hotel din oraș. A fost descoperit de angajaţii societăţii edilitare care plantau copaci pe Faleza Superioară a Dunării.

Se pare că rămăşiţele umane sunt foarte vechi, iar poliţiştii au izolat zona şi au cerut ajutorul specialiştilor.

După ce au găsit craniul, muncitorii au sunat la Poliţie, lucrarea a fost întreruptă, iar zona a fost izolată.

La faţa locului a fost chemat un specialist de la Direcţia Judeţeană de Cultură care a stabilit că rămăşiţele sunt vechi şi ar putea proveni dintr-un cimitir care în urmă cu mulţi ani a aparţinut unei mănăstiri din apropiere.

„Eu şi un arheolog de la Muzeul de Istorie am fost la faţa locului şi am prelevat restul de oseminte care se vedeau cu ochiul liber. Din observaţiile noastre este vorba despre o parte din fostul cimitir al bisericii Precista. Acolo este o zonă protecţie a Bisericii Precista. Osemintele vor merge la Muzeul de Istorie. S-a dispus încetarea lucrărilor”, a declarat Maria Răileanu, inspector la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Zona va fi verificată cu atenţie de specialişti pentru a se stabili dacă mai există şi alte rămăşiţe umane.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

De ce să NU te ferești de angajarea personalului asiatic

12 October 2022 at 13:58
image

„Omul potrivit la locul potrivit” este ceea ce își doresc companiile pentru a avea succes. Cu toate acestea, se întâmplă ca în ultimii ani să fie tot mai dificil să găsim resursa umană în propria țară. Și de aceea, tot mai multe firme și-au îndreptat atenția spre angajarea personalului din străinătate.

În special Asia. Dacă până acum India era țara de unde companiile de HR aduceau personal cel mai des, situația s-a schimbat în ultima vreme. Inclusiv firma Work-finder.eu selectează personal din Nepal, cum ar fi bonele nepaleze.

Angajații din Asia vin în țara noastră numai la cerere și în condiții speciale. Însă de oriunde ar fi aceștia, sunt motive serioase pentru care nu trebuie să te ferești de ideea de a avea angajați asiatici. Au două calități esențiale: sunt loiali și foarte muncitori.

7 motive ca să NU te ferești de angajarea persoanelor din Asia

  •         Sunt persoane cu virtuți și principii foarte bine împământenite în propria persoană. Sunt integri au un nivel ridicat de moralitate, se acomodează ușor, sunt generoși și te poți baza foarte mult pe ei.
  •         Reflectă o atitudine pozitivă și multă energie, dar și dorință de muncă. Domeniul HoReCa și orice ține de divertisment li se potrivește mănușă. Fiind persoane foarte calde și prietenoase, comunicarea și conexiunea cu ei se va întâmpla de la sine.
  •         În sectorul de asistență medicală se angajează destul de mult personal din Nepal datorită personalității pline de compasiune și afinității pentru legăturile strânse de familie.
  •         Respectă foarte mult persoanele vârstnice și țin la cooperarea între semeni.
  •         Știu să asculte de autoritate, au abilități tehnice și cunoștințe foarte bune chiar și de inginerie, lucruri care îi fac buni în domeniile tehnice, construcții. Au dovedit în nenumărate rânduri că sunt buni instalatori, constructori, electricieni, sudori etc.
  •         Fiind persoane foarte harnice care țin la gospodărie, personalul asiatic este excelent pentru muncile casnice. Fie că este vorba despre bucătărie, curățenie sau îngrijirea copilului de către o bonă nepaleză, aceștia dovedesc multă dibăcie.
  •         În multe companii din România sunt căutați muncitorii din Nepal și India deoarece cerințele lor salariale sunt competitive și foarte decente.

Asia a devenit una dintre principalele surse de forță de muncă operațional calificată. S-a dovedit în mod cert faptul că asiaticii se pot încadra cu succes în multe roluri ce se regăsesc mai ales în zona de vest a Europei.

Motivul pentru care angajatorii și-au schimbat, de-a lungul timpului, percepția despre persoanele asiatice ca muncitori în orice domeniu este tocmai faptul că au dovedit că sunt la fel de buni, muncitori și loiali precum orice cetățean al unei anumite țări. Faptul că sunt abili, se adaptează ușor și sunt dornici să dobândească repede abilități noi, să învețe, a atras simpatia lor, încrederea și siguranța că afacerile sunt pe mâini bune.

În concluzie, susținuți de bazele lor educaționale foarte bune și dezvoltarea impresionantă a vocabularului limbii engleze, considerată a doua limbă vorbită, lucrătorii nepalezi, asiatici, în general, atât femei, cât și bărbați, au pregătirea necesară și experiența de lucru pentru a se califica și adapta în orice context. 

Sursa foto: Freepik.com 

articolul original.

În Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii

11 October 2022 at 15:13
image

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), informează că în România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu.

„Noi reprezentăm Federaţia şi interesele dezvoltatorilor imobiliari în Federaţia Europeană şi a constructorilor. Suntem câteodată în situaţia când sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte două situaţii: n-au oameni şi semnează contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi învârtim aceeaşi oameni.

O altă problemă majoră, vizavi de finanţare. În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, dar în Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii. Gândiţi-vă dacă se dă drumul la reconstrucţia Ucrainei, ce se va întâmpla”, a afirmat Cristian Erbaşu, la conferinţa ”Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”, organizată de DC Media Group, relatează Agerpres.

În România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, acum vreo 2 ani se construia cu 500 de euro, spune preşedintele FPSC. Acesta a precizat că, anul viitor, va solicita câteva dezbateri serioase, în numele constructorilor.

„Colegilor de la investiţii private le aduc aminte un singur lucru: n-au cultivat, au stors tot ce au putut din constructor, n-au cultivat dezvoltarea acestei bresle, din dorinţa de a face profit. Şi eu sunt investitor, să ştiţi, şi vă dau doar trei cifre: în România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, de vreun an-doi pentru că înainte să construia cu 500 de euro, în Polonia se construieşte cu 1.200 – 1.300 euro, iar în Belgia se construieşte cu 2.500 euro. Acelaşi lucru, spaţiu locativ, se vinde în România 1.000, 1.200, 1.500 euro, în Polonia cu 2.500 euro, în Belgia cu 5.000 – 6.000 euro. Nu sunt în centrul oraşelor mari, mai pe la margine.

Vă spun acum profiturile. Profiturile medii, în România, sunt undeva spre 40%, scad deja spre 30%, în Polonia sunt în jur de 20%, în Polonia sunt în jur de 20%, iar în Belgia 12%. Deci lucrurile sunt invers. Deci, să nu ne surprindă faptul că lucrurile nu merg bine, n-au o direcţie sănătoasă”, a mai spus preşedintele FPSC.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Criminalul de la Onești, condamnat la 30 de ani de închisoare

7 October 2022 at 11:48
By: -
image

Gheorghe Moroșan, bărbatul care a sechestrat și ucis doi oameni într-un apartament din Onești, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. În plus, el trebuie să plătească rudelor victimelor daune morale de 2 milioane de euro.

Avocatul Adrian Cuculis a anunțat, vineri, că judecătorii Tribunalului Bacău au decis ca Gheorghe Moroșan să petreacă următorii 30 de ani în închisoare pentru crimele din 2021, când a ucis doi muncitori într-un apartament din Onești, după ce inițial i-a sechestrat.

Magistrații s-au pronunțat și în cazul soției sale, care a fost condamnată la 12 ani de închisoare.

„Pronunțarea în cazul lui Gheorghe Moroșan, criminalul de la Onești, stabilește și daune morale de 2.000.000 de euro”, a spus avocatul Cuculis.

Gheorghe Moroșan a fost condamnat la pedeapsa de 30 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat și la 10 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Prin contopirea pedepselor, Moroșan a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 30 de ani, la care se adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 7 ani și 4 luni închisoare, inculpatul având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 37 de ani și 4 luni închisoare.

Pedeapsa a fost redusă însă la maximul general al pedepsei închisorii prevăzut de lege, respectiv 30 de ani de închisoare.

Decizia magistraților poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti au fost ucişi cu un cuţit pe 1 martie 2021, de către Gheorghe Moroşan, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat din casa respectivă.

Iniţial, agresorul i-a sechestrat şi legat pe cei doi, în balconul locuinţei. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după mai multe ore de negocieri, dar nu i-a putut salva pe muncitori.

articolul original.

Marius Budăi: Mobilitatea muncii nu poate fi limitată

2 August 2022 at 10:33

România este tot mai aproape de intrarea în spaţiul Schengen. După o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei de turism, ministrul Muncii spune că a fost sesizată o problemă care ar putea apărea odată cu aderarea la spaţiul de liberă circulaţie la nivel european.

Ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Marius Budăi, a atras recent atenţia asupra unei probleme ce ar putea apărea în România în urma intrării ţării noastre în spaţiul Schengen.

Aderarea la spaţiul Schengen ar putea genera probleme pe piaţa muncii din România

În opinia sa, „Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă”, a explicat oficialul, prezent la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism. Marius Budăi a subliniat că o soluţie ar fi semnarea unui acord bilateral cu ţara de unde vin respectivii muncitori.

Astfel, „Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă în momentul în care România va intra în spaţiul Schengen şi cunoaşteţi foarte bine care sunt riscurile: de a intra şi, în continuare, să plece de la noi.(…)

Eu, după discuţiile din 2019 (…) cu miniştrii şi cu ţările cu care am făcut ulterior parteneriate astfel încât să putem să mergem să importăm forţă de muncă, am solicitat miniştrilor de muncă de acolo şi Guvernului de acolo astfel: atunci când dau posibilitatea oamenilor să plece, şi singura care a răspuns într-un mod cât mai rapid a fost Vietnamul, cei de acolo, de la agenţiile lor şi de la tot ceea ce înseamnă agenţii de plasare a forţei de muncă, să îi informeze, să le spună că, dacă pleacă de la angajator, într-un an sau doi ani, nu mai reţin exact, vor fi rechemaţi în ţară.

Dar asta e o chestiune pe care o putem face bilateral şi depinde foarte mult de înţelegerea celorlalţi”, a declarat, luni, ministrul Muncii.

„Se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca. E foarte complicat”

În România, cadrul legislativ trebuie îmbunătăţit, a recunoscut Marius Budăi, care spune că situaţia a fost discutată în primăvară. „Am reuşit să îmbunătăţim un pic” cadrul legislativ prin ordonanţă de Urgenţă, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Mai mult, Marius Budăi a mai afirmat că nu se poate limita mobilitatea muncii, pentru că România se va trezi cu un nou proces de infringement din partea Bruxelles-ului sau cu o decizie a Curţii Constituţionale, care va anula hotărârea privind piaţa muncii.

În precizările sale, „Ştiţi foarte bine acel proiect scris de mine împreună cu două doamne deputat, colege ale mele de la PSD. L-am dezbătut foarte mult şi am preferat în acel grup de lucru s-o aduc şi pe doamna Maia Teodoriu, care a fost la Curtea Constituţională, pentru că sunt nişte lucruri care dor, şi anume acel aspect al faptului că vine muncitorul, să spunem nepalez, şi pleacă să spunem de la Dan la Dragoş, nu pleacă în altă parte, adică aici e vorba şi de fair-play-ul între business-uri.

Dar am avut o discuţie săptămâna aceasta şi se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca. E foarte complicat. Eu personal nu găsesc soluţia, în sensul că mobilitatea muncii nu poate fi limitată, şi atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie la un prim atac la Curtea Constituţională pică.

De aia, repet, fair-play-ul între industrii cred că e singura soluţie. Şi o soluţie pe care totuşi am găsit-o discutând cu experţi în constituţie, constituţionalişti, ar fi acordul bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă. Asta ar fi o primă soluţie şi aici, dacă avem nevoie de vreo modificare în Codul Muncii, mă aveţi partener fără niciun fel de discuţii”, a mai declarat ministrul Muncii.

articolul original.

În timp ce milioane de români lucrează în străinătate, noi ne pregătim pentru importul a sute de mii de muncitori asiatici

31 July 2022 at 14:20

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a făcut zilele trecute o informare în guvern care ar putea explica, în opinia noastră, inflamarea spiritelor la București după declarațiile anti-imigranți ale lui Viktor Orban. Mai precis, Aurescu a anunțat deschiderea de misiuni diplomatice românești în state precum Nepal, Bangladesh ori India, menite să faciliteze importul de muncitori din aceste țări, numai în acest moment existând o cerere de 100.000 de oameni.

Aurescu a prezentat în ultima şedinţă de guvern, la solicitarea premierului, o notă de informare cu o serie de măsuri care vizează îmbunătăţirea serviciilor consulare, inclusiv prin consulate mobile:

Bogdan Aurescu în timpul ședinței de guvern din 27 iulie Foto Gov.ro

„Am luat măsuri pentru organizarea mai bună a acelor consulate mobile, itinerante. În acest an am prevăzut în planul nostru de acţiune 161 de astfel de misiuni, deja s-au efectuat 187, care au prestat deja 21.502 servicii consulare. Pentru că problemele principale se referă la acordarea vizelor de muncă, aşa cum bine ştim, a fost organizată în perioada aprilie-iulie o misiune consulară itinerantă în Bangladesh, la Dhaka, care a reuşit deja să acorde peste 5.400 de vize de muncă.

Şi avem în pregătire o misiune similară în Nepal, pentru că Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forţă de muncă străine cele mai importante”, a mai declarat Aurescu.

Faţă de acest subiect, premierul i-a solicitat o intensificare a activităţii, având în vedere că solicitarea de la mediul de afaceri este de aproximativ 100.000 de lucrători.

Totodată, Aurescu a menţionat măsurile luate pentru a realiza un nou sediu al ambasadei României la New Delhi. „De exemplu, pentru a lărgi spaţiile de lucru, am alocat personal suplimentar, a fost trimis personal şi din centrală (…) am beneficiat de sprijinul colegilor de la Ministerul de Interne cu personal detaşat”, a explicat el, conform Agerpres. 

articolul original.
❌