ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

L-au prins la Sebiș cu motorina furată, ascunsă în portbagaj

23 November 2022 at 13:18
image

Astăzi în Parlamentul European a fost votată o rezoluție care încadrează Rusia în rândul statelor care sprijină terorismul. Europarlamentarii au dezbătut acest subiect și au luat în considerare modul în care Rusia a înțeles să atace Ucraina și să conducă acest război.

Europarlamentarul Vlad-Marius Botoș a declarat: „Poate că în termeni diplomatici este foarte grav să spui despre un stat că sprijină terorismul. Poate că până acum am considerat că trebuie să ne purtăm cu tact față de vecinul nostru de la est, dar astăzi, într-o rezoluție votată în Parlamentul European majoritatea europarlamentarilor au spus lucrurilor pe nume: Rusia este un stat care susține terorismul.
Nu poți avea alte cuvinte, mai diplomatice pentru un stat care atacă populația civilă în mod constant de aproape un an de zile. Nu poți avea tact în fața atâtor crime de război.”

Este deja cunoscut faptul că Rusia, pe lângă atacurile asupra multor ținte civile, chiar ieri a bombardat o maternitate și iese clar din regulile războiului din ultimele decenii. Nu putem nega faptul că în conflictele militare au existat victime civile sau chiar bombardamente ale unor ținte civile, însă acestea au fost, în general, accidentale, iar artileria s-a orientat spre ținte militare, în ultimele decenii.

Războiul din Ucraina este diferit și prin faptul că o companie privată este autorizată să lupte în război și să facă recrutări așa cum consideră de cuviință, fără implicarea armatei.

Vlad Botoș mai precizează: „Este foarte clar că ceea ce face astăzi Rusia este susținerea terorismului prin colaborarea deschisă cu o firmă care recrutează și trimite pe front pușcăriași, indiferent de crimele comise.
Urmărim cu toții războiul din Ucraina și ne dorim să se termine cât mai repede pentru că noi toți simțim efectele atacurilor Rusiei, mai ales prin creșterea prețurilor.”

Această rezoluție este o declarație politică, fără urmări legale, dar sancțiunile impuse Rusiei sunt simțite de economia Rusiei.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Europa se grăbește să se aprovizioneze cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie

21 November 2022 at 12:54
image

Traderii europeni se grăbesc să umple cu motorină rusească stocurile de pe continent înainte de a intra în vigoare interdicția UE din luna februarie 2023. Sursele alternative rămân limitate, relatează Reuters.

UE va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023

Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023. De pe 5 decembrie 2022, UE interzice țițeiului rusesc.

Transporturile ruseşti cu motorină destinate regiunii de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers au crescut la 215.000 de barili pe zi (bpd) între 1-12 noiembrie, o majorare cu 126% față de luna octombrie, a declarat Pamela Munger, analist la firma Vortexa.

În condiţiile în care există puține alternative rentabile imediat, 44% din totalul importurilor UE de motorină au provenit din Rusia în noiembrie 2022, comparativ cu 39% în octombrie, arată datele Refinitiv.

Deși dependența Europei de combustibilul rusesc a scăzut de la peste 50% înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia rămâne în continuare cel mai mare furnizor de motorină de pe continent.

„UE va trebui să asigure aproximativ 500.000-600.000 de barili de motorină pe zi pentru a înlocui cantităţile rusești, înlocuitorii vor veni din SUA, precum și din estul Suezului, în primul rând Orientul Mijlociu și India”, a spus Eugene Lindell, analist şi expert în energie.
00:00

Înainte de a intra în vigoare sancțiunile UE pe 5 decembrie, de pe 30 noiembrie 2022, compania de trading ICE Futures Europe interzice benzina cu conținut scăzut de sulf de origine rusă.

Traderii trebuie să dovedească faptul că niciun produs rusesc nu a intrat în rezervoarele din regiunea ARA. Benzina rusească mai poate ajunge în rezervoarele de stocare ARA în luna decembrie, dar trebuie mutată în alte rezervoare, potrivit ICE.

Europenii spun că sunt pregătiţi de plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie

Săptămâna trecută, oficialii europeni au transmis că ei cred că vor fi gata şi pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie. Aceste măsuri au rolul de a lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi o vor forţa să caute alte pieţe de desfacere.

Planul G7 de plafonare este destinat să se adauge embargoului UE şi va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai dela preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

„Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni”, a spus Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, citat de Observatornews.

„Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului”, a adăugat Kadri Simson.

Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: „Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general”, a apreciat Kadri Simson.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.

Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie.

„Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie”, a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. „Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare”, a adăugat acesta.

Italia analizează mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere oficialilor europeni o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, potrivit ministerului Energiei de la Roma.

 Excedentul bugetar al Rusiei a crescut în octombrie

Potrivit Bloomberg, Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în ciuda creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom a adus miliarde de ruble la bugetul statutului.

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile.

După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită. Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului.

articolul original.

Unui patron cu contract la Autostradă i s-a furat motorina din camion

21 November 2022 at 07:39
image

Unui patron cu contract la Autostradă i s-a furat motorina din camion.

Iată de ce nu merg lucrurile. Este un motiv aparent minor, dar care conturează o imagine de ansamblu de ţară de lumea a treia.

Hoţii de motorină au furat 300 de litri din rezervorul unui camion care trebuia să meargă pe şantierul de la Autostrada A1, pe segmentul Piteşti – Curtea de Argeş.

„Uite, a rupt ăsta şi a furat motorina… Cred că azi noapte au fost. Eu lucrez la autostradă, de dimineaţă când să plece şoferul – la revedere. A zis că nu mai merge”, ne-a povestit persoana păgubită (VIDEO).

Patronul firmei care deţine mai multe camioane, tiruri şi utilaje încearcă să-i identifice pe făptaşi cu ajutorul unor camere video de supraveghere, însă nu pare convins de faptul că va reuşi.

articolul original.

Virgil Popescu, despre prelungirea subvenției la carburanți: Dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie

19 November 2022 at 17:15
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la postul de televiziune Prima TV, referitor la prelungirea subvenției la carburanți de la 1 ianuarie, că în a doua parte a lunii decembrie se va discuta și se va lua această decizie.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat dacă în perioada sărbătorilor de iarnă va mai creşte sau va mai scădea preţul carburanţilor, Virgil Popescu a răspuns: “E greu de făcut predicţii pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri. Aşa că tot anul m-am ferit să mai fac predicţii de preţuri”.

El nu crede că preţul carburanţilor va mai ajunge la 9 lei.

“Nu cred că vom mai ajunge la… Sincer să fiu, nu cred că vom mai ajunge. Nu au ajuns la 10 lei, haideţi să fim serioşi, era aproape de 9 lei. Cotaţia barilului de petrol ajunsese la 120 de dolari. Acum vorbim de 90-95”.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai exista această subvenţie, Virgil Popescu a răspuns: “Dacă nu ar exista subvenţia, preţul creşte cu 50 de bani. Dar să nu facem supoziţii, să vedem ce se întâmplă în decembrie şi cred că dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie”, scrie news.ro

articolul original.

Jaf de proporții la o bază aeriană. Incredibil ce au putut să fure militarii români

17 November 2022 at 05:51
image

Șapte militari români de la baza „Mihail Kogălniceanu” au fost reținuți pentru acțiunea de furt calificat. Pe lista inculpaților este și un civil care a contribuit la fapta penală. Cei 8 au primit o propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. 

Peste 22 de angajați din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu sunt acuzați de furt de combustibil în cantități industriale. În urma perchizițiilor, opt dintre aceștia au fost arestați preventiv miercurea aceasta.

„La data de 15.11.2022, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus reținerea a 7 militari și a unui civil cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat prevăzute de art.229 alin.l lit.b) și alin. 3 lit.a) Cod penal cu aplic. art.35 alin.l Cod penal”, se arată în comunicatul de presă emis de către Parchet.

De necrezut! Ce au putut să fure militarii de la baza aeriană

Potrivit unui comunicat de presă emis de autorități, inculpații ar fi furat peste 7 tone de combustibil, kerosen și motorină. Faptele ar fi avut loc pe parcursul întregului an. După ce cantitățile de combustibil erau furate, angajații le vindeau.

„Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogalniceanu, județul Constanța și au sustras, în mod repetat, în cursul anului 2022, combustibil aparținând unității militare, kerosen și motorina, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, extras din comunicatul de presă.

articolul original.

Opt militari de la Baza NATO Mihail Kogălniceanu au fost reținuți pentru furt de combustibil Citeşte întreaga ştire: SURSE: Opt militari de la Baza NATO Mihail Kogălniceanu au fost reținuți pentru furt de combustibil

16 November 2022 at 14:16

Procurorii din cadrul Parchetului Militar au efectuat, marți, mai multe percheziții într-un dosar ce vizează furtul de combustibil de la baza militară Mihail Kogălniceau. Potrivit ziarului local ReplicaOnline, care citează surse din anchetă, opt militari români au fost reținuți în acest dosar și au propunere de arestare preventivă.

Dosarul este instrumentat de Parchetul Tribunalului Militar București, iar audierile au fost făcute la Poliția Transporturi Constanța. Surse din anchetă au precizat pentru presa locală că 60 de persoane au fost duse la audieri, la Poliția Transporturi, 22 dintre acestea având calitatea de suspecți. Ziarul Replica, citat de libertatea.ro scrie că opt militari români au fost reținuți și propuși spre arestare. Marți, 15 noiembrie au avut loc percheziții domiciliare, efectuate de procurorii de la Parchetul Militar, în mai multe localități din Constanța, precum Satu Nou, Siminoc, Medgidia.

articolul original.

Un bărbat care și-a alimentat mașina cu motorină de 400 de lei și nu a plătit, condamnat la CINCI ani de închisoare / Cum a înscenat furtul

13 November 2022 at 13:02
image

Un bărbat care și-a alimentat mașina cu motorină în valoare de 400 de lei și nu a plătit a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Pedeapsa atât de mare a fost aplicată ca urmare a faptului că individul era recidivist și a comis și alte fapte penale.

Bărbatul a furat dintr-o benzinărie din Sebeș 80 de litri de motorină. Combustibilul valora 428 de lei, iar faptele au avut loc în mai 2018.

Conform rechizitoriului procurorilor, el a închiriat o autoutilitară și, deși nu avea permis de conducere, a condus pe străzile din Sebeș.

Ulterior, a furat de pe un Audi A4 plăcuțele de înmatriculare și le-a montat pe autoutilitara pe care o conducea.

„Inculpatul a condus autoutilitara marca VW LT cu număr fals de înmatriculare, deplasându-se în staţia peco Mol și întrucât pompele erau blocate pentru efectuarea schimbului de tură, a aşteptat deblocarea acestora după care a alimentat în rezervorul autoutilitarei, cantitatea de 72,29 litri motorină în valoare de 428,68 lei, ulterior părăsind staţia peco la volanul autoutilitarei, fără a achita contravaloarea combustibilului, aspect ce a fost surprins de către camerele de supraveghere video amplasate în perimetrul staţiei peco”, se arată în motivarea instanței, citată de Ziare.com.

Bărbatul a fost condamnat pentru furt calificat și conducere fără permis. Magistrații au descoperit că avea și alte condamnări pentru alte fapte penale, așa că a rezultat o sentință de 5 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Doi tineri din Republica Moldova au fost reținuți de polițiștii din Teiuș, după ce au furat 15 litri de motorină din rezervorul unui utilaj

10 November 2022 at 10:07

Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi GabrielaMesaje de Mihail și Gavril • Urări pentru Mihai și Gavril | teiusinfo.ro

În 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. În această zi peste 1,3 milioane de români îşi serbează ziua de naştere. Realitatea.net vă oferă mai jos mesaje, urări, sms-uri şi felicitări pe care poţi să le trimiţi celor care poartă numere Sfinţilor Mihail şi Gavril.

Mesaje de Sfântul Mihail și Gavriil pentru prieteni și familie

„Sper ca ziua numelui tău să îți aducă multe motive de a sărbătorii. La mulți ani, Mihai!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorințe să devină realitate. La multi ani, Gabriel!”

„Fie ca Sfinții ce te protejază să-ți aducă mult noroc, fericire și împliniri. Să ai o zi minunată!”

„Ziua numelui să-ți fie plină de realizari și să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viața ta! La mulți ani, Gabi!”

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulți ani, Gabriela!”

„Dacă toată lumea îți dorește ca această zi să fie una minunată, eu iți urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii și realizări și să îți umple sufletul de voie bună. La mulți ani, Mihai!”

„Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieții tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al implinirii. Fie ca florile iubirii să-ți împodobească viața și să-ți vezi împlinite toate dorințele. La mulți ani, Mihaela!”

„Gabriel(a) te felicit cu ocazia zilei de naștere și îți urez un cer senin, un soare strălucitor, fericire deplină și tot ceea ce este mai pur și mai luminos. Fie ca această sărbătoare să-ți aducă în dar realizarea tuturor visurilor.”

„Scumpă Mihaela, îți doresc să îți sărbătorești ziua numelui înconjurată de sănătate, fericire și de privirile pline de iubire ale celor dragi ție!”

„Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de colorată precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori.”

“De Sfântul Mihail și Gavriil, fie ca cei dragi să te înconjoare cu caldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în brațele ei în acest moment special!”

Mesaje religioase de Sfântul Mihail și Gavriil

„La mulți ani, de Sfinții Mihail și Gavriil! Să ai parte de multă sănătate, bucurii, împliniri și să te bucuri de această zi frumoasă mereu!”

„Îngerul Gavril, înger al Bunei Vestiri, să îţi călăuzească paşii Gabriel/Gabriela şi să ai parte de o zi la fel de frumoasă ca tine “La mulţi ani!””

„Arhanghelul Mihail, înger al adevărului şi al dreptăţii, să-ţi stea alături mereu, la bine şi la greu, să-ţi lumineze calea şi să-ţi arate destinul. La mulţi ani Mihai/Mihaela!”

„Azi fiind o mare sărbătoare, Sfinții Mihail și Gavriil și ziua numelui tău, primește din partea mea multe urări de bine, fericire, mult noroc și împlinirea tuturor dorințelor!”

„Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”

Alte mesaje ce pot fi transmise prin SMS

De Sf. Mihail si Gavriil, fie ca cei dragi sa te inconjoare cu caldura sufletelor lor intr-o seara magica, iar fericirea sa te ia in bratele ei in acest moment special!

De ziua ce-ti surade-n prag Si-i porti frumosul nume, Eu iti doresc tot ce-i mai drag Si mai frumos pe lume.

De ziua numelui tau, iti doresc ca toate lucrurile bune si frumoase sa te copleseasca si sa straluceasca in calea ta catre fericire. La multi ani!

De ziua numelui tau, iti doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sanatate si sa ti se indeplineasca macar jumatate din dorintele pe care o sa ti le pui!

FIE CA SFINTII CE TE PROTEJEAZA SA-TI ADUCA MULT NOROC, FERICIRE SI IMPLINIRI.

La multi ani, de Sfintii Mihail si Gavril! Sa ai parte de multa sanatate, bucurii si impliniri cat cuprinde si sa te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu!

La multi ani, dragul meu Mihai! Ziua numelui tau sa-ti fie luminoasa si fericita si sa te bucuri mereu de orice lucru frumos din viata ta!

O zi frumoasa si o viata plina de bucurii! La multi ani, Gabriel!

Scumpa Mihaela, iti doresc sa iti sarbatoresti ziua numelui inconjurata de sanatate, fericire si de privirile pline de iubire ale celor dragi tie!

Scumpa Gabriela, iti doresc sa iti sarbatoresti ziua numelui inconjurata de sanatate, fericire si de privirile pline de iubire ale celor dragi tie!

De Sf. Mihail si Gavriil, fie ca cei dragi sa te inconjoare cu caldura sufletelor lor intr-o seara magica, iar fericirea sa te ia in bratele ei in acest moment special!

Scumpa Mihaela, iti doresc sa iti sarbatoresti ziua numelui inconjurata de sanatate, fericire si de privirile pline de iubire ale celor dragi tie!

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.

La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit,

SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL. In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune… Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare

articolul original.

Trei tineri arestați după ce au furat sute de litri de motorină din vagoane cisternă

7 November 2022 at 06:06
image

Trei bărbați bănuiți că ar fi furat de mai multe ori din trenurile care se aflau în Gara CFR Saligny au fost reținuți, potrivit Rador preluată de G4Media.ro.

Polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au efectuat o acțiune într-un dosar penal de furt calificat.

Potrivit cercetărilor, persoanele în cauză ar fi sustras, în repetate rânduri, motorină de la vagoanele cisternă care staționau într-o stație de cale ferată.

Trei tineri arestați după ce au furat sute de litri de motorină

Pe 28 octombrie, polițiștii de la Transporturi Constanța au efectuat o acțiune în urma căreia au fost prinși, în delict flagrant, trei bărbați – cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani – în timp ce sustrăgeau 880 de litri de motorină din vagoanele unui tren de marfă staționat, iar ulterior au valorificat-o, către un alt bărbat, contra sumei de 4.200 de lei.

Motorina a fost recuperată și predată persoanei vătămate. Autoturismul utilizat la săvârșirea infracțiunii a fost ridicat, pentru continuarea cercetărilor.

Sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și conducere fără permis.

Cei trei bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, iar apoi au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, cu propunere de sesizare a instanței de judecată în vederea arestării preventive.

Propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost admisă de instanța de judecată.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, precum și de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța.

articolul original.

Doi bărbați care furau catalizatoare și vindeau motorină contrafăcută în Cluj au fost arestați

5 November 2022 at 08:27

Doi bărbați, de 29 și 35 de ani, din municipiul Cluj-Napoca și comuna Apahida au fost arestați preventiv la data de 4 noiembrie, pentru 30 de zile, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și înșelăciune. Prejudiciul total este de aproximativ 25.000 de lei.

În cursul zilei de joi, cei doi au fost prinși în flagrant delict, în urma unei acțiuni desfășurate de către polițiștii Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, după ce ar fi sustras 13 catalizatoare, dar și alte obiecte.

În seara zilei de 3 noiembrie, în jurul orei 22, cei doi ar fi escaladat gardul unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, unde se aflau mai multe autoturisme dezmembrate. De la acea locație sunt bănuiți că ar fi sustras 13 catalizatoare, truse de chei, dar și unelte electrice.

La scurt timp, după aproixmativ o jumătate de oră, aceștia au fost depistați de polițiști în apropierea zonei respective, având asupra lor bunurile.

catalizator furt politie cluj

La continuarea cercetărilor s-au descoperit ;i alte fapte. În perioada august-noiembrie 2022, cei doi, alături de un alt bărbat, ar fi înșelat mai multe persoane, care ar fi fost induse în eroare, având intenția de a achiziționa motorină, sumele fiind achitate pentru un amestec de substanțe cu miros și culoare specifică motorinei.

Activitățile în acest caz sunt continuate de către poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Activitățile derulate au beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca.

articolul original.

Vânzarea mașinilor cu motoare pe benzină și motorină, interzisă în UE, din 2035. Vor putea fi vândute și folosite cele care se află deja în circulație

1 November 2022 at 12:06

Începând cu anul 2035, Uniunea Europeană va interzice vânzarea mașinilor noi cu motoare pe benzină sau motorină.

Pentru a accelera procesul de trecere la vehicule electrice și reducerea emisiilor poluante, vânzarea mașinilor noi cu motoare pe combustie internă, cele mai cunoscute fiind cele ce funcționează cu benzină sau motorină, va fi interzisă în Uniunea Europeană (UE) din 2035, potrivit unui acord la care au ajuns recent Parlamentul și Consiliul European.

După cum apare într-un comunicat al Parlamentului European, negociatorii UE au ajuns la un acord cu reprezentanții statelor membre în legătură cu propunerea ca producătorii auto să reducă, până în 2035, cu 100% emisiile, adică, practic, să le elimine.

Asta înseamnă că, din 2035, va fi imposibilă vânzarea de noi autoturisme dotate cu motoare ce folosesc combustie internă pentru a funcționa, respectiv cu motoare pe benzină sau motorină. E de subliniat faptul că limitările se vor aplica doar la vânzarea de mașini noi, nu și la vânzarea celor uzate, produse înainte de 2035.

Astfel, și după 2035 vor putea fi folosite, vândute sau cumpărate mașini ce au motoare cu ardere internă, cumpărate înainte de acest termen. Practic, mașinile de acum și din următorii aproximativ 13 ani se vor putea folosi atâta timp cât sunt sigure în utilizare, chiar dacă nu au emisii zero.

Parlamentul European a introdus o metodologie pentru evaluarea și raportarea datelor privind emisiile de CO2 pe ciclul de viață complet al mașinilor și furgonetelor vândute pe piața UE.

Totodată, Comisia Europeană va trebui să publice, până la sfârșitul anului 2025, un raport pentru a evalua progresul către mobilitatea rutieră cu emisii zero. Raportul va acoperi impactul asupra consumatorilor și ocupării forței de muncă, progresul în eficiența energetică și accesibilitatea vehiculelor cu emisii zero și emisii reduse, precum și informații despre piața vehiculelor second-hand. Ulterior, raportul se publică la fiecare doi ani.

Comisia Europeană va monitoriza și va raporta anual decalajul dintre valorile limită de emisie și datele reale privind consumul de combustibil și energie, cu scopul de a ajusta, începând din 2030, media emisiilor de CO2 a producătorilor.

articolul original.

Polițiștii de la transporturi, captură importantă în nouă luni: tone de motorină, lemn și cale ferată

23 October 2022 at 12:21
image

În primele 9 luni ale anului, poliţiştii de la transporturi au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţiile de cale ferată, trenurile de călători, porturi şi aeroporturi, precum şi pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite în domeniul transporturilor feroviare, navale şi aeriene.

Astfel, potrivit unui comunicat al Poliției Române, au fost desfăşurate 2.586 de acţiuni de amploare, fiind efectuate 290 de percheziţii şi dispuse măsuri preventive faţă de 162 de persoane. Dintre acestea, faţă de 41 de persoane a fost dispusă măsura arestării preventive, faţă de 36 măsura controlului judiciar, iar faţă de 85 măsura reţinerii.

De asemenea, au fost indisponibilizate tichete valorice de 800.000 de lei, 11 tone de motorină, 523.859 de ţigarete, 900 de kilograme de cărbune, 33 de tone de fier, inclusiv şină de cale ferată, 3.517 metri cubi de material lemnos şi 719 tone de deşeuri textile.

Totodată, au fost indisponibilizaţi 39.760 de euro, 135.310 lei, 102 ambarcaţiuni, 44 de motoare de ambarcaţiuni, peste 2 tone de peşte, 451 de unelte de pescuit şi 910 kilograme de articole pirotehnice. Au fost dispuse măsuri asigurătorii, în valoare de 483.400 de lei.

articolul original.

Șofer de TIR bătut de trei colegi pe care i-a denunțat că i-au furat o tonă de motorină

22 October 2022 at 09:17
image

Trei şoferi români de TIR l-au bătut pe un coleg, după ce i-au furat o tonă de motorină, iar acesta i-a denunţat la poliţie. Acum, bărbatul bătut şi cu rezervorul gol îşi caută dreptatea în ţară, informează Observatornews.

Scandalul a început joi, la miezul nopţii, în parcarea unei benzinării din apropiere de capitala Sloveniei, Ljubljana. Când șoferul de TIR, originar din Maramureş, s-a trezit și a tras perdeaua de la geamul cabinei, a rămas blocat pentru câteva secunde. Un alt camion, cu numere de Argeş, era tras în faţa sa, iar un furtun îl conecta pe acesta de TIR-ul său.

„Am sărit din cabină şi l-am văzut pe individ. M-am dus spre el, nu l-am mai întrebat nimic. El ce să zică? Că a greşit, că a greşit. Că lasă-mă, măi, nene, că am greşit“.

Scandalul dintre cei doi a trezit şi mai multă lume, iar martorii au sunat la 112. În doar câteva minute, poliţiştii sloveni au sosit la faţa locului şi l-au încătuşat pe hoţul de motorină.

Individul nu ar fi acţionat singur, dar prietenii lui au fugit în momentul în care au văzut poliţia.

Spre dimineaţă, în jurul orei 4.30, hoţii s-au întors pentru a se răzbuna pe cel care i-a denunţat. Pe imaginile suprinse de o cameră de supraveghere amplasată în benzinărie se vede cum cei trei indivizi sar pe el cu pumnii.

„Problema a apărut mai târziu. Când au venit ăia mulţi, că m-au atacat. Mi-au spart capul şi mi-au rupt urechea“.

Şoferul bătut şi-a anunţat patronul de incident, iar acesta a depus plângere şi în România.

Cei trei agresori conduceau camioane cu numere de Argeş, iar poliţiştii români încearcă acum să îi identifice, pentru a-i trage la răspundere.

articolul original.

Ministrul Virgil Popescu, despre diferența de preț între benzină și motorină: Nu cred că va rămâne, sunt fluctuații

20 October 2022 at 05:15
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri seara la postul de televiziune Digi24, că diferenţa de preţ dintre benzină şi motorină va avea fluctuaţii, însă probabil va mai scade, probabil va rămâne pe aici.

Întrebat, miercuri seară, la Digi24, dacă sunt justificate creşterile de preţuri la combustibili, Virgil Popescu a explicat că observă o scădere uşoară de preţ.

”După anunţul OPEC de scădere a producţiei, a urmat o creştere a preţului. Am văzut asta, după care am văzut o stabilizare a preţului barilului de pretrol şi astăzi sau de două zile observ o uşoară scădere. Dar asta e legat de preţul petrolului care are o influenţă la noi în ţară legat de preţul benzinei, în mod special. La motorină avem şi cotaţiile internaţionale, fiind importatori de motorină. Cotaţiile nu au scăzut”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că dacă se putea produce mai multă motorină, acest lucru se făcea deja, având în vedere cererea de pe piaţă.

”Există o reţetă tehnologică, se produce dintr-un baril de petrol atâta benzină, atâta motorină. Dacă se putea produce mai multă motorină, se făcea deja. Diferenţa de preţ între benzină şi motorină nu cred că va rămâne, sunt fluctuaţii. Probabil va mai scade, probabil va rămâne pe aici. Cotaţia motorinei probabil va rămâne, şi Ucraina cere multă motorină, deci este cerere de motorină şi toate statele importă motorină”, a subliniat Popescu, conform news.ro

articolul original.

După o perioadă de scădere, prețurile carburanților au început din nou să crească

17 October 2022 at 08:19
image

Liderul pieței distribuitoare de carburanți a scumpit luni, 17 octombrie, cu 8 bani pe litru atât benzina, cât și motorina în stațiile sale Petrom și OMV, în ultimele 10 zile prețul acestora fiind majorat cu 29 bani, respectiv 38 bani pe litru, arată date analizate de Profit.ro

În cele 3 luni precedente, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de Guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%). În urma scumpirilor de vineri, prețul motorinei standard comercializate de liderul pieței în stațiile sale din capitală era de 8,27-8,30 lei/l, în stațiile Petrom, și de 8,35-8,38 lei/l, în cele OMV, în timp ce benzina standard se putea cumpăra cu 6,79-6,86 lei/l, respectiv 6,91-6,94 lei/l.

Scumpirile din octombrie au adus prețurile la nivelul celor înregistrate în urmă cu o lună. În ultimele 3 zile, toate companiile distribuitoare de carburanți au efectuat majorări similare la motorină, aceasta ajungând la un preț de 8,20-8,23 lei/l în stațiile Lukoil și la 8,26-8,30 lei/l în cele operate de MOL și Rompetrol. Și în cazul benzinei au fost efectuate scumpiri, însă mai reduse, prețurile acesteia ajungând la 6,71-6,76 lei/l în stațiile Lukoil și la 6,82-6,86 lei/l în cele Rompetrol MOL. În următoarele ore, însă, concurenții OMV Petrom vor majora suplimentar prețurile, așa cum au obișnuit piața, stațiile Petrom, de obicei cele mai ieftine, fiind în prezent mai scumpe decât cele ale MOL și Rompetrol, cel puțin în cazul motorinei.

Trebuie adăugat și că România este importator net de motorină. În plus, cererea regională, cel puțin de motorină, este influențată de cea ucraineană, țară rămasă fără capacități de rafinare, bombardate de ruși, și care și-a majorat de 12 ori importurile, inclusiv din România. O parte din motorina importată de România este reexportată în Ucraina, țară care recent a reintrodus accizele la carburanți.

articolul original.

Cât au ajuns să coste benzina şi motorina în România în ziua de joi 13 octombrie

13 October 2022 at 10:54
Foto: playtech.ro

Prețul carburanților în ziua de joi, 13 octombrie, chiar dacă Guvernul a ales să păstreze compensarea de 50 de bani a carburanților, aceste prețuri la pompă au continuat să crească. Cât a ajuns să coste un litru de benzină standard sau un litru de motorină?

Guvernul României a luat recent decizia de a păstra compensarea cu 50 de bani a prețurilor la pompă până la finalul anului. Cu toate acestea, prețurile la motorină și benzină au început să crească din nou. Astfel, motorina a trecut iar pragul de 8 lei pe litru, iar benzina este aproape de 7 lei pe liru.

Prețul carburanților joi, 13 octombrie

În conrextul datelor transmise de Peco-online.ro, principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau joi, 13 octombrie 2022, următoarele prețuri:

Benzina standard:

Petrom: între 6,68 lei și 6,75 lei
Lukoil: între 6,66 lei și 6,71 lei
Mol: între 6,77 lei și 6,81 lei
OMV: între 6,80 lei și 6,83 lei
Rompetrol: între 6,77 lei și 6,81 lei

Motorina standard:

Petrom: între 8,11 lei și 8,14 lei
Lukoil: între 8,11 lei și 8,14 lei
Mol: între 8,16 lei și 8,20 lei
OMV: între 8,19 lei și 8,22 lei
Rompetrol: între 8,16 lei și 8,20 lei

Opinia unui expert un energie despre creșterea prețurilor

Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că principala cauză este decizia luată recent de OPEC de a reduce producția de țiței.

Astfel, „Timp de circa 2 luni am asistat la o stabilizare a prețului petrolului la 450 de lei pe baril și această liniște pe piața țițeiului a determinat o scădere a prețurilor, atât la benzină, cât și la motorină. În ultima săptpmână însă, prețul barilului de petrol a crescut cu 12% și acest fapt s-a văzut imediat în prețul benzinei, în condițiile în care benzina este făcută din țiței.

Crescând prețul materiei de bază a crescut și prețul benzinei. Mă aștept ca această tendință de creștere să se mențină în perioada următoare. De ce a crescut prețul barilului de petrol? Principala cauză este decizia OPEC de a limita oferta prin reducerea producției de țiței.

Prețul țițeiului a scăzut la început de august cu circa 14% la 450 de lei pe baril, fapt ce a determinat o scădere și la motorină, dar nu atât de mare ca la benzină. Creșterea prețului la motorină este cauzată de cererea mare de motorină în special în Ucraina, unde nu mai este acum nicio capacitate de producție.

În plus, România este tributară unor importuri importante de motorină și intră în competiție cu cererea din celelalte țări din regiune – Ucraina, Bulgarie etc.

Măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul carburanților a fost benefică și a contribuit la scăderea prețurilor, fapt care s-a văzut într-o scădere bruscă la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare ordonanța de urgență. Ulterior evoluțiile de preț s-au datorat pe de o parte evoluției prețului petrolului și apoi evoluției prețului motorinei tranzacționate în Europa de Est”, a declarat Dumitru Chisăliță miercuri, 12 octombrie, pentru HotNews.ro

articolul original.

Prețuri exorbitante la motorină! Litrul de carburant s-a scumpit din nou

10 October 2022 at 09:29
image

De la o zi la alta, prețul carburanților crește alarmant. Doar în 10 zile, plinul de motorină s-a scumpit cu 55 de lei. Iată cât plătești acum pentru un litru de benzină, unul de motorină, dar și GPL. Vei rămâne surprins!

Se pare că, în ultimele 10 zile, doar prețul la motorină ”a sărit calul”. În timp ce românii care au mașini cu motorizare diesel, plătesc cu 55 de lei mai mult la un plin, cei care au mașini pe benzină vor plăti doar cu 4 bani în plus la litru de carburant.

Pentru cei care nu știau, potrivit statisticilor, ân prezent este cea mai mare diferenţă, din istorie, între preţul benzinei şi cel al motorinei.

Evoluţie preţ mediu motorină

  • 9 octombrie: 9,04 lei
  • 1 octombrie: 7,95 lei

Evoluţie preţ mediu benzină

  • 9 octombrie: 6,64 lei
  • 1 octombrie: 6,60 lei

Diferenţă-record între preţul benzinei şi al motorinei

  • motorină: 9,04 lei/ litru
  • benzină: 6,64 lei/ litru

Cu cât s-a scumpit plinul de motorină (50 de litri) în 10 zile

  • 1 octombrie: 397,5 lei
  • 9 octombrie: 452 lei

Cât costă un litru de combustibil, luni, 10 octombrie 2022

Luni, 10 octombrie 2022, carburanţii standard se comercializează în România cu preţuri cuprinse între 6.57 lei/l și 8.15 lei/l. Tarifele practicate de stațiile de alimentare din București și din țară pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

De reținut! Preţurile carburanţilor afişate din benzinării includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidențiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

Prețurile la motorină, benzină și GPL din București, luni, 10 octombrie 2022

OMV: benzină standard – 6.70-6.73 lei/l, benzină premium – 7.34-7.39 lei/l, motorină standard – 8.09-8.12 lei/l, motorină premium – 8.60-8.63 lei/l, GPL – 3.99 lei/l

PETROM: benzină standard – 6.58-6.65 lei/l, benzină premium – 7.04-7.11 lei/l, motorină standard – 8.01-8.04 lei/l, motorină premium – 8.37-8.40 lei/l, GPL-3.99 lei/l

MOL: benzină standard – 6.67-6.71 lei/l, benzină premium – 7.32-7.37 lei/l, motorină standard – 8.06-8.10 lei/l, motorină premium – 8.60-8.61 lei/l, GPL-3.99 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.65-6.69 lei/l, benzină premium – 7.29-7.34 lei/l, motorină standard – 8.04-8.08 lei/l, motorină premium – 8.37-8.58 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.57-6.62 lei/l, benzină premium – 6.74-7.32 lei/l, motorină standard – 8.00-8.03 lei/l, motorină premium – 8.36-8.39 lei/l, GPL-3.99 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.64 lei/l, benzină standard – 7.24 lei/l, motorină standard – 8.04-8.06 lei/l, motorină premium – 8.39-8.46 lei/l.

articolul original.

Lovitură pentru buzunarele românilor! Iar se scumpesc carburanții. Cât costă un litru de benzină și motorină în București, Timișoara și Cluj

9 October 2022 at 09:37
image

Buzunarele românilor sunt „lovite”, din nou, de scumpiri. Prețurile carburanților se află pe o pantă ascendentă. Stațiile de alimentare din țară au majorat, iar, cu cel puțin 10 bani prețurile, în ultimele zile. Iată cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină în marile orașe din țară.

În vara acestui an, oamenii au ieșit în stradă, după ce prețurile de la pompă au crescut. În mai multe benzinării din țară, șoferii au format cozi mari la pompe, au protestat alimentând cu, doar, câțiva bănuți și, și-au arătat indignarea. După revolta cetățenilor din stradă, s-a luat în calcul măsura compensării cu 50 de bani la carburanți. Apoi, prețurile au început să scadă.

Cât a ajuns să coste un litru de benzină, motorină și gaz în marile orașe din țară

În data de 9 octombrie 2022, prețurile de la pompă au crescut. Diferența de preț poate fi sesizată între motorină și benzină. În ultimele trei săptămâni, un litru de motorină a ajuns să fie mai scump cu 1,4 lei, față de un litru de benzină. Una dintre cauze ar fi legată de scumpirea sortimentului petrol Brent. În urma deciziei OPEC+, s-a scumpit din nou, arată realitatea.net.

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în București

Un litru de benzină standard costă 7,06 lei – 7,13 lei (Petrom), 7,12 lei (Lukoil), 7,18 lei (MOL), 7,18 lei (OMV).
Un litru de benzină premium costă 7,26 lei – 7,82 lei (Lukoil), 7,52 lei – 7, 59 lei (Petrom), 7,82 lei (OMV), 7,84 lei (MOL).
Un litru de motorină standard costă 8,49 lei – 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,56 lei (MOL), 8,57 lei – 8,87 lei (OMV).
Un litru de motorină premium costă 8,85 lei (Petrom), 8,88 lei (Lukoil), 9,07 lei (MOL), 9,08 (OMV).
În cazul GPL, prețurile se situează între 3,99 lei (Lukoil) și 4,02 lei/litru (MOL).

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în Timișoara

Un litru de benzină standard costă 7,08 lei (Lukoil), 7,15 lei (MOL), 7,15 lei (OMV), 7,09 lei (Petrom).
Un litru de benzină premium costă 7,55 lei (Petrom), 7,78 lei (Lukoil), 7,81 lei (MOL), 7, 81 lei (OMV).
Un litru de motorină standard costă 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,58 lei (OMV), 8,58 lei (MOL).
Un litru de motorină premium costă 8,88 (Petrom), 8,89 lei (Lukoil), 9,09 (OMV), 9,09 (MOL).
În cazul GPL, prețurile se situează între 4,03 lei (MOL, Lukoil) și 4,15 lei (Petrom).

Citește și  PREȚUL CARBURANȚILOR ÎN BUCUREȘTI. CÂȚI LEI A AJUNS 1 LITRU DE MOTORINĂ ÎN BENZINĂRIILE PETROM, OMV, MOL ȘI ROMPETROL DIN CAPITALĂ

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în Cluj

Un litru de benzină standard costă 7,1 lei (Lukoil), 7,11 lei (Petrom), 7,17 lei (MOL), 7,17 lei (OMV).
Un litru de benzină premium costă între 7,25 și 7,8 lei (Lukoil), 7,57 lei (Petrom), 7,83 lei (MOL), 7,83 lei (OMV).
Un litru de motorină standard costă 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,58 lei (MOL), 8,58 lei (OMV).
Un litru de motorină premium costă 8,88 lei (Petrom), 8,89 lei (Lukoil), 9,09 lei (OMV), 9,09 (MOL).
În cazul GPL, prețul este de 4,03 lei/litru.

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

29 September 2022 at 15:09

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Pe agenda şedinţei din cursul zilei de joi, 29 septembrie, Executivul are și analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă referitoare la susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

”Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare.” – a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prețurile la benzină și motorină vor fi compensate în continuare

Astfel, Guvernul Ciucă va prelungi compensarea prețurilor la motorină și la benzină, în condițiile în care reducerea de 50 de bani expiră luna aceasta.

Prețurile carburanților au fost compensate timp de trei luni – în iulie, august şi septembrie – iar impactul bugetar este de 900 de milioane de lei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat recent că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile.

articolul original.
❌