ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bulgaria, avans considerabil în fața României: Se apropie tot mai mult de Zona Euro și începe deja pregătirile pentru baterea monedelor

6 December 2022 at 21:23
image

Bulgaria continuă pregătirile pentru aderarea la Zona Euro, în vreme ce România bate pasul pe loc.

Bulgaria, mai aproape de Euro

Țara vecină a semnat un memorandum de înțelegere cu Comisia Europeană și cu președintele Eurogrupului privind producția de monede euro, informează Novinite, care citează un anunț al Băncii Centrale de la Sofia.

În document sunt prevăzuți pașii care vor permite Bulgariei să înceapă să producă monede euro atunci când va primi aprobarea de a adera. Acestea se referă la baterea anumitor cantități de monede de probă cu imaginile fețelor comune ale monedelor euro și la selectarea desenelor naționale ale monedelor euro bulgare, explică Novinite, citat de G4Media.

Președintele Rumen Radev a precizat că, practic, țara sa începe pregătirile pentru baterea monedelor euro.
Decizia finală privind aderarea Bulgariei la Zona Euro trebuie să fie luată de Consiliul UE, potrivit Băncii Naționale a Bulgariei.

Bulgaria are un plan național de aderare la Zona Euro. Nu și România

Amintim că, în luna mai a acestui an, Bulgaria a adoptat un plan național pentru aderarea la Zona Euro de la 1 ianuarie 2024. Acesta include un calendar clar băncilor şi altor instituţii de plată cu privire la modul în care va fi adoptată euro.

România, în schimb, nu are niciun plan.

„Din păcate, în România s-a folosit dublu limbaj privind aderarea României la zona euro. De la nivelul Guvernului s-au făcut declarații încurajatoare privind aderarea României la euro, dar pe de altă parte, începând cu 2015, s-au luat măsuri fiscal-bugetare care au avut ca efect îndepărtarea de acest obiectiv. (…)

În prezent țara noastră nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro, chiar dacă de-a lungul timpului mai marii țării au avansat mai multe date pentru trecerea la moneda euro. Rezultatul? Suntem din nou primii de la coadă, ruda săracă ce nu e capabilă sa își stabilească ținte clare și să le și ducă la îndeplinire”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

articolul original.

Vești bune! Raport: ‘România va atinge un vârf de creștere economică de 5% în 2025’

6 December 2022 at 19:35
image

Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2023 şi proiecţia acesteia pe anii 2024 – 2026, România va atinge un vârf de creştere economică în anul 2025, când avansul PIB este estimat la 5%.

În perioada menţionată, ritmul mediu anual de creştere economică estimat este la 4,8% în condiţiile în care, în 2024 este creionat un avans al PIB de 4,8% iar în 2026 de 4,5%.

Estimarea are ca fundament o accelerare a investiţiilor publice şi private în domeniile prioritare ale economiei, în condiţiile unei absorbţii cât mai bune a fondurilor europene din PNRR şi din cadrul financiar multianual. Exportul net îşi va menţine contribuţia negativă pe întreg intervalul de prognoză, înregistrând totuşi o tendinţă de diminuare treptată„, se precizează în document.

Pe partea ofertei, construcţiile vor reprezenta domeniul cel mai dinamic, accentul fiind pus cu precădere pe derularea proiectelor finanţate din PNRR şi pentru care se estimează o creştere medie anuală a valorii adăugate brute de 9%. Pentru sectorul terţiar se prevede un ritm mediu anual de 4,6%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru întreprindere, etc.) şi în cadrul acestui domeniu atragerea fondurilor din PNRR contribuind la o evoluţie susţinută. În ceea ce priveşte sectorul industrial, ritmul anual de creştere este estimat la 4,6%, cu dezvoltarea cu precădere a ramurilor cu tehnologii avansate şi aport sporit de valoare adăugată brută.

Creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului va încetini semnificativ în 2024, la 3,7%, de la 8% în 2023, urmând să ajungă la 2,9% în 2025 şi 2,6% în 2026.

Potrivit documentului citat, previziunile cu privire la rata inflaţiei au luat în calcul atât ani agricoli normali cât şi stabilizarea preţurilor la energia electrică, gaze naturale, petrol şi alte materii prime la nivel global, precum şi o uşoară depreciere în termeni nominali a monedei naţionale în raport cu moneda europeană.

Câştigul salarial mediu net lunar va urca constant în anii următori, de la 4235 lei în 2023, la 4686 lei în 2024, 5071 lei în 2025 şi 5451 lei în 2026. Rata şomajului va scădea uşor în perioada următoare, de la 2,7% în 2023, la 2,6% în 2024, 2,4% în 2025 şi 2,3% în 2026.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi şi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 care prevede o creştere a economiei de 2,8% şi un deficit bugetar de 4,4% din PIB, conform agerpres.ro.

articolul original.

O nouă monedă din argint a fost lansată de către BNR/Câte exemplare sunt disponibile

5 December 2022 at 14:44
image

Banca Națională a României a lansat în decursul zilei de astăzi o nouă monedă din argint. Aceasta are ca tematică 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București, conform observatornews.ro.

Moneda are un tiraj de 5.000 de exemplare. De asemenea, BNR a anunțat că moneda are valoarea nominală de 10 lei, cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame.

Cum va arăta moneda lansată de BNR

Potrivit informațiilor oferite de banca centrală, aversul monedei prezintă sediul actual al Bursei de Valori București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”.

Monedele din argint vor avea certificate de autenticitate ale emisiunii, acolo unde se vor găsi semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central. Acestea vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză. De asemenea, monedele vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent.

Doar 5.000 de monede vor fi puse în circulație

Conform informațiilor oferite de BNR, tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare al acesteia este de 450,00 lei, exclusiv TVA. Moneda va fi oferită alături de certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București au putere circulatorie pe întreg teritoriul României. Lansarea este posibilă prin intermediul sucursalelor regionale București, Cluj, Constanța, Dolj și Timiș ale BNR.

articolul original.

BCE critică bitcoin: ‘Este o ultimă respirație indusă artificial înainte de drumul către irelevanță’

2 December 2022 at 18:20
image

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat puternic bitcoin spunând că criptomoneda se află pe ”drumul irelevanţei”.

Într-o postare pe blog intitulată ”Ultima rezistenţă a bitcoin”, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, şi analistul Jürgen Schaff au spus că, pentru susţinătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a preţului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”, transmite CNBC.

”Mai probabil, totuşi, este o ultimă respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă – şi acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbuşească şi să trimită preţul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris ei.

Bitcoin a depăşit miercuri 17.000 de dolari pe unitate, marcând un maxim al ultimelor două săptămâni pentru cea mai valoroasă monedă digitală din lume. Cu toate acestea, a avut dificultăţi să se menţină la acest nivel, scăzând uşor la 16.875 dolari pe unitate.

Vijay Ayyar, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă şi internaţională la bursa de criptomonede Luno, a avertizat că revenirea este probabil doar o creştere a pieţei urs şi nu va fi susţinută.

”Acesta este doar o retestare urs”, a spus el pentru CNBC.

Comentariile oficialilor BCE sunt oportune în contextul actual, în timp ce industria cripto este zdruncinată  de unul dintre cele mai catastrofale eşecuri din istoria recentă – căderea FTX, o platformă de tranzacţionare evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari.

Şi piaţa a fost la un nivel scăzut în acest an, pe fondul dobânzilor mai mari ale Rezervei Federale.

Bindseil şi Schaff au spus că bitcoin nu se potriveşte modelului unei investiţii şi nici nu era potrivită ca mijloc de plată.

”Designul conceptual al Bitcoin şi deficienţele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacţiile reale cu bitcoin sunt greoaie, lente şi costisitoare”, au scris ei.

”Bitcoin nu a fost niciodată folosită într-o măsură semnificativă pentru tranzacţii legale din lumea reală. De asemenea, Bitcoin nu este potrivită ca investiţie. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acţiunile), nu poate fi utilizată în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau să ofere beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piaţă a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculaţii”, au spus ei.

Analiştii spun că insolvenţa FTX ar putea grăbi reglementarea monedelor digitale. În Uniunea Europeană, o nouă lege numită Markets in Crypto Assets, sau MiCA, este de aşteptat să armonizeze reglementarea activelor digitale în întreaga bloc.

Bindseil şi Schaff au spus că este important să nu confundăm regulamentul ca un semn de aprobare, conform news.ro.

articolul original.

Test de cultură generală. Care este moneda națională a Chinei?

29 November 2022 at 09:00
image

Renminbi, (în chineză: ,,banii poporului”), numit și yuan, este unitatea monetară a Chinei. Un renminbi (yuan) se împarte în 100 fen sau 10 jiao.

Banca Populară a Chinei are autoritatea exclusivă de a emite monedă. Bancnotele sunt emise în cupiuri cuprinse între 1 fen și 100 de renminbi.

Aversul unor bancnote conține imagini ale unor lideri comuniști, precum Mao Zedong, liderul revoluției comuniste din China, a cărui imagine apare pe mai multe bancnote.

Bancnotele cu valoare nominală mai mică conțin adesea imagini ale unor persoane îmbrăcate în ținute tradiționale, scrie Britannica.

Reversul majorității monedelor, ale căror valori nominale variază de la 1 fen la 1 renminbi, conține imagini ale unor clădiri istorice și ale diverselor peisaje ale țării. Renminbi a devenit denumirea oficială a monedei în 1969.

Banca Populară a Chinei are autoritatea exclusivă de a emite monedă

Pe măsură ce China a devenit unul dintre centrele financiare și comerciale ale lumii la începutul secolului XXI, renminbi . Ca o recunoaștere a statutului ridicat al renminbi, în noiembrie 2015, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că renminbi va deveni una dintre monedele sale de rezervă.

Astfel, se va alătura dolarului american, euro, lirei sterline britanice și yenului japonez ca una dintre monedele cu drepturi speciale de tragere ale FMI, utilizate pentru împrumuturi interguvernamentale. Schimbarea statutului renminbi a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2016.

China nu a avut o monedă națională stabilită oficial până în 1933 și, prin urmare, comerțul extern se desfășura în valute străine, iar cel intern în uncii sau taeli de argint.

China a devenit unul dintre centrele financiare ale lumii în secolul XXI

Tael-ul era rareori bătut , ci servea mai degrabă ca unitate de cont standard; tranzacțiile efective erau încheiate cu lingouri de argint, cu bancnote sau cecuri exprimate în taeli sau cu monede de argint, în special cu dolari spanioli sau mexicani care au intrat în China în cantități mari în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Din cele mai vechi timpuri, banii folosiți de oamenii de rând în tranzacțiile mărunte erau banii cash, o monedă de bronz a cărei valoare era egală cu o miime din tael.

Cu toate acestea, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, comerțul cu amănuntul a început să se desfășoare cu dolari de argint mexicani și, mai târziu, chinezi, monede de argint fracționare și piese de cupru.

În cele din urmă, în 1933, guvernul naționalist al Chinei a abolit oficial tael-ul, înlocuindu-l cu noul dolar chinezesc standard, sau yuan, care rămâne unitatea

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Dacă o ai pe acasă, te îmbogățești! Aceasta monedă se vinde acum cu 500.000 de lei

24 November 2022 at 13:48

Tu ai acasă așa ceva? Această monedă se vinde acum cu 500.000 de lei pe cel mai cunoscut site de vânzări din România. 

Pe platforma OLX, un utilizator a dat spre vânzare o monedă de 2 euro grecească extrem de rară din anul 2002. Moneda se află în stare foarte bună, iar pentru colecționari sau pasionații aceasta poate reprezenta o adevărată comoară.

”Monedă de 2 euro, greceaască, din anul 2002 extrem de rară pentru colecționari. Este în stare foarte bună și dețin mai multe modele”, este anunțul utilizatorului OLX.

Colecționarii sunt dispuși, de cele mai multe ori, să plătească sume colosale pentru completarea colecției ori pentru o monedă rară.

Această monedă nu este singura care se vinde cu o sumă fabuloasă. O altă monedă de 2 euro, pusă în circulație în anul 2001 se vinde cu aproximativ 6.000 de euro.

„Monedă rară, 2 euro, 2001, 2 bucăți. Pentru colecționari, originară din Franța, prețul este negociabil, nu fac schimburi.”, se arată în anunțul unui alt utilizator.

Monedele Euro grecești conțin desene diferite pentru fiecare dintre cele opt valori.

Toate au fost desenate de Georgios Stamatopoulos, cele mici ilustrând corăbii grecești, cele medii reprezentând personalități celebre din istoria greacă și cele două mari redând două exemple ale istoriei și mitologiei grecești. Toate desenele au cele 12 stele ale UE și anul emiterii.

Unic pentru fața națională a monedelor grecești este faptul că valoarea nominală este inscripționată în alfabetul grec.

Sursa foto: OLX

articolul original.

Tik-Tok-ul și riscurile pe care le implică jocul ”moneda rusească” pentru copiii brașoveni

22 November 2022 at 17:48
By: M.Ex.

Un nou ”joc” crează probleme tinerilor, după ce a fost ”propagat” prin rețele de ”socializare” pentru tineri, gen Tik-Tok.
,,Jocul” are mai mulți participanți și constă în rotirea unei monede pe o suprafață dură, având ca scop menținerea monedei în stare de rotire cât mai mult timp. Persoana care nu reușește să mențină moneda în mișcare este pedepsită de către ceilalți jucători cu lovirea la nivelul mâinilor cu moneda respectivă.
Ca urmare a mediatizării acestui tip de joc (în special pe rețeaua de socializare Tik-Tok), având în vedere faptul că în clipurile postate apar elevi de diferite vârste cu răni vizibile provocate la nivelul mâinilor, precum și consecințele negative ale practicării unor astfel de jocuri (care încurajează agresivitatea, atât fizic cât și psihic), polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară vor desfășura activități în cadrul orelor de dirigenție, în care vor fi prezentate materiale ce tratează noțiunea de ”joc”, modalitățile de socializare și consecințele unor comportamente agresive față de cei din jur.
Pentru o eficiență sporită, aceste informări vor fi transmise și către părinți, pentru a-i conștientiza cu privire la necesitatea supravegherii minorilor care pot fi expuși manifestărilor violente în cadrul unor ”jocuri” practicate în mediul școlar sau în afara acestuia.

articolul original.

Banii programabili sau viața privată?

21 November 2022 at 13:34

Nicio criză nu trebuie irosită, iar în acest moment există mai multe crize suprapuse – de la criza economică post-pandemie, la cea cauzată de sancțiunile decise după invazia rusă în Ucraina și contrasancțiunile ruse, inflație, mergând până la războiul economic dintre SUA și China. Pe acest fond, Federal Reserve și mai multe bănci comerciale americane au început discret un proces menit să demonstreze fezabilitatea monedei digitale (moneda digitală a băncii centrale).

America nu este printre primele state care fac pași către introducerea monedei digitale – în China, India, Brazilia, Suedia sunt în curs proiecte pilot care testează moneda digitală. Aceasta funcționează prin îmbinarea tehnologiei blockchain ce stă la baza criptomonedelor cu politicile monetare tradiționale ale băncilor centrale. Spre deosebire de bitcoin, spre exemplu, care funcționează într-o rețea total descentralizată, monedele digitale sunt controlate și urmărite de guvern.

Este motivul pentru care China este foarte avansată în introducerea acestui sistem de plăți, pe care îl îmbină cu sistemul ”creditelor sociale”. Yuanul digital va permite guvernului să poată supraveghea total populația din punct de vedere financiar. Dacă un cetățean vorbește împotriva guvernului, conturile sale pot fi lesne anulate și poate fi scos imediat din viața economică a țării. Daca guvernul dorește, poate afla oricând cât de mult alcool sau carne a cumpărat un cetățean și de unde anume. Acest tip de supraveghere nu este teoretic – el a fost aplicat în cadrul programelor pilot din China.

Care sunt garanțiile că acest lucru nu se va întâmpla și în țările vestice care   vor introduce moneda digitală? Nu există asemenea garanții. Nu exista nici măcar în Europa, unde sunt în vigoare unele dintre cele mai puternice legi care apără intimitatea cetățenilor. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut că banca centrală de la Frankfurt, dar și băncile comerciale, va avea acces, fie el și limitat, la cantitatea uriașă de informații pe care utilizarea monedei digitale o oferă despre fiecare cetățean. Un articol publicat recent de Barry Eichengreen, profesor de economie la University of California, arăta că moneda digitală, stabilitatea financiară și confidențialitatea tranzacțiilor nu pot exista în același timp. Este ușor de înțeles că sacrificată va fi confidențialitatea tranzacțiilor cetățenilor. Guvernul olandez a lansat un program pilot pentru înregistrarea și monitorizarea tuturor tranzacțiilor financiare mai mari de 100 de euro.

Oficial, introducerea monedelor digitale este justificată prin nobile idei precum extinderea accesului la sisteme de plăți avansate. Guvernul indian a susținut că introducerea monedei digitale va ușura mult intrarea a sute de milioane din mediul rural în circuitul bancar, că în acest fel se vor putea direcționa bani către cei care au cu adevărat nevoie pentru viața de zi cu zi sau pentru a-i ajuta pe întreprinzători. Moneda digitală va ajuta și la transferurile bancare internaționale, foarte afectate acum de sancțiunile impuse Rusiei.

Însă mai puțin se vorbește despre cealaltă față a monedelor digitale: ele pot deveni un mecanism perfect de constrângere a cetățenilor și pot elimina de pe piață băncile comerciale. Plata cu monedă digitală poate fi ușor programată pentru a se putea realiza doar într-o anumită țară, iar în acest fel limitarea devine sinonimă cu anularea pașaportului unui cetățean, din cauza unei anume afilieri politice. Plata cu această monedă poate fi restrânsă la o anumită zonă geografica, și astfel se poate impune, spre exemplu,  o carantină extrem de dură în cazul unor pandemii. O donație pentru un partid care nu este bine văzut de guvern sau de banca centrală poate duce la închiderea contului bancar sau la anularea pașaportului. Pe de altă parte, o donație pentru o anumită fundație sau ONG poate duce la o serie de facilități în sistemul monedei digitale – principii care se regăsesc în sistemul ”creditelor sociale” din China.

În perioada crizei datoriilor suverane din Grecia și a intervenției Băncii Centrale Europene, a FMI și a Comisiei Europene, sub atenta supraveghere a Germaniei, în Europa circula un banc despre relația fiscală dintre Germania și Grecia, scrie Mark Gullick, pentru Takimag. Un afacerist german bogat sosește în Grecia și găsește un hotel ce pare pe placul lui. Îl roagă pe patronul hotelului să-i prezinte camerele și, ca gest de bunăvoință, lasă 100 de euro pe masa recepției. Patronul zărește bancnota și își amintește că datora măcelarului 100 de euro. Își plătește repede datoria, iar măcelarul își amintește că datora 100 de euro brutarului. Bancnota se plimba prin întreaga localitate până ajunge în mâna cârciumarului, care își amintește că îi datora 100 de euro hotelierului. În acest fel, bancnota ajunge iarăși la recepția hotelului tocmai când afaceristul german, nemulțumit de ce văzuse, o ia și o bagă în buzunar, părăsind orașul.

”Iluzia că fiecare este plătit și că economia este în formă este dată de netrasabilitatea tranzacțiilor cu monedă fizică. Acesta este motivul pentru care guvernele ultracentralizate urăsc banii fizici, câtă vreme nu pot taxa ceea ce nu pot monitoriza”. Această problemă poate fi rezolvata de monedele digitale emise de băncile centrale.

”Generațiile din urmă își amintesc de vremea când îl cunoșteau personal pe managerul băncii unde își deschiseseră conturi. În era monedei digitale, lucrurile se inversează – managerul băncii (care este de această dată statul) este cel care știe totul despre clienții săi”, mai scrie Marck Gullick.

Monitorizarea prin intermediul monedelor virtuale a tranzacțiilor oricărui cetățean, inclusiv monitorizarea deplasărilor sale, a preferințelor sale alimentare, a vizitelor la medic, a donațiilor, amenzilor, bonusurilor sale pare să devină foarte repede o realitate. SUA și alte state occidentale par să se grăbească cu adoptarea monedei digitale, pentru a ajunge din urma China (lider detașat în acest moment), deoarece, se arată în articolul profesorului de la University of California, s-a răspândit ideea că dominația la nivel financiar și geopolitic va fi a statului/statelor care vor adopta cel mai repede moneda digitală.

articolul original.

Claudiu Cazacu, XTB: O altă iarnă cripto sau o nouă eră glaciară – Scăderi severe, consecințe posibile

17 November 2022 at 16:39
image

Bitcoin are în față un sfârșit de an foarte volatil, fiind încă pe trend descendent, dar cu potențial de salturi speculative, de scurtă durată, atunci când piața va „presimți” depășirea crizei actuale, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Scăderi masive, faliment, incapacitate de plată – vremuri tulburi pe piața monedelor digitale

Vremurile furtunoase nu sunt deloc străine de piețele criptoactivelor.

Bitcoin este în scădere deja de un an, cu pierderi de 72% în această perioadă, în timp ce, doar în 2022, scăderea a atins un dureros 64%, potrivit calculelor din 16 noiembrie.

Cu toate acestea, chiar și pentru ritmul intens, de obicei, al veștilor din domeniu, tumultul recent iese în evidență.

Deși Bitcoin a pierdut 25% între vârful din 8 noiembrie și minimul din 10 noiembrie, Solana, o altă criptomonedă, a pierdut 60%, iar FTT 90%, în aceeași perioadă.

FTT este criptoactivul asociat bursei FTX, în dificultate săptămâna trecută, și incapacitate de plată acum.

Anunțurile problemelor FTX, apoi ale refuzului Binance de a prelua competitorul său au fost șocante pentru piețe.

FTX nu este Lehman Brothers, nici pentru industria financiară, nici măcar în raport cu ecosistemul cripto, dar efectele căderii bursei sunt mai largi decât ar putea să o arate simpla fluctuație a prețurilor.

Potrivit Financial Times, activele ușor de transformat în lichiditate însumau 0,9 mld. dolari, față de obligații totale de 9 mld. dolari.

Pierderile celor care au avut conturi la FTX sunt în curs de cuantificare. Estimările variază între 1 și 10 mld. de dolari, sume echivalente ale traderilor, depuse în portofele electronice ale bursei, care nu se regăsesc de fapt în contabilitate între activele bursei.

Se pare că fondatorul Sam Bankman-Fried (SBF) ar fi creat o portiță software pentru a putea redirecționa active virtuale către o altă entitate pe care o deținea, fondul Alameda Research (AR).

Situația este în plină derulare, dar pe seama informațiilor disponibile, se pare că plasamentele și pozițiile asumate de AR ar fi adus pierderi, acoperite parțial cu fondurile clienților.

Atunci când Alameda a avut nevoie de capital, după prăbușirea fondului de hedging Three Arrows în iunie, mecanismul pus în mișcare a dus până la urmă, din solicitări de capital succesive, la imposibilitatea de a onora cererile de retragere ale clienților FTX.

Ramificațiile sunt numeroase, o serie de entități între care fonduri și burse au anunțat pierderi.

Bursa era utilizată și de diferite fonduri de risc din domeniul cripto, nu doar de traderi individuali.

În Hong Kong, bursa AAX a oprit recent retragerile și a anunțat că are de acoperit un deficit de capital, în timp ce Coinbase a anunțat disponibilizări suplimentare, BlockFi a oprit retragerile, ca și bursa Genesis.

În timp ce BlockFi se pregătește, potrivit WSJ, de faliment, Genesis ar avea 175 de mld. dolari blocați în FTX.  Înghețarea retragerilor a dus la oprirea programului Earn (care oferă randamente pentru depuneri) al bursei Gemini, fondată de frații Winklevoss.

Sunt astfel aduse în atenție și alte segmente ale finanțelor descentralizate, între care procedeele de finanțare „creativă”, produsele derivate și procesul de staking.

Combustibilul de bază, încrederea, este greu de găsit zilele acestea, și lanțuri de finanțare sunt puse sub semnul întrebării.

Scăderile au cuprins, săptămâna trecută, întreg spectrul de instrumente, iar capitalizarea totală a instrumentelor de tip criptoactive a scăzut de la 1017 mld. dolari, pe 8 noiembrie, la la 829 mld. dolari, pe 16 noiembrie.

Solicitările investitorilor pentru o mai strictă reglementare s-au înmulțit

În vremurile bune, evenimente rare, dar de impact, au fost trecute cu vederea mai ușor decât în prezent, când pierderile de capital din scăderea prețurilor devin pierderea efectivă a capitalului care nu mai poate fi accesat în bursa unde era stocat.

Deși procesul de lichidare ar putea permite, teoretic, recuperări parțiale, este un drum lung și incert, după cum pot să ateste păgubiții MtGox.

Bursa japoneză, închisă în 2014, are încă de efectuat prima distribuție a sumelor și criptomonedelor rămase în bilanțul său.

În 8 ani, investitorii au putut vedea de pe margine cum Bitcoin (și astfel dimensiunea capitalului blocat în procedura de lichidare, apoi de redeschidere) a crescut de aproape 100 de ori, pierzând apoi într-un an trei sferturi din valoare.

Tribunalele din SUA nu au proceduri clare despre cum poate fi tratată o entitate din industrie, astfel încât termenele și procentul de recuperare este încă și mai incert decât într-o lichidare financiară „clasică”.

Bitcoin, vulnerabil la valuri de lichidări de active, forțate sau induse de încrederea diminuată a investitorilor, preia în preț șocurile emoționale.

Instrumentul rămâne, în sine, criptomoneda cu arhitectura cea mai robustă și validată în timp, însă, pentru investitorii care au avut încredere în conturile deschise la FTX sau Genesis, BlockFi, AAX, și posibil încă altele, aceasta este o slabă consolare.

Vestea bună pentru Bitcoin? După lovituri în serie, de la dezumflarea balonului speculativ, la creșterea dobânzilor, căderea cu zgomot a unor burse vizibile, noduri majore în ecosistemul criptoactivelor, rezerva de noi vești proaste posibile pare a se fi diminuat.

Vestea mai puțin bună: reglementarea ar putea să fie și mai restrictivă, iar încrederea să fi primit o lovitură serioasă, de durată.

Interacțiunile cu sistemul financiar în sens larg nu par, în prezent, de talie sistemică, dar e posibil ca, atunci când nota se va aduna la final, sumele pierdute să fie considerabile pentru unii investitori.  Dintr-un anume punct de vedere, băncile centrale ar putea vedea și un aspect pozitiv: mai puțini bani „pe piață”, mai puțin carburant pentru inflație, este concluzia analistului XTB România.

 

articolul original.

Anunțul făcut de BNR! A fost lansată o nouă monedă din argint. Există doar 5000 de exemplare și costă 480 de lei bucata

14 November 2022 at 17:24

BNR a venit cu un anunț nou ce îi va bucura pe colecționarii de monede. Astăzi, 14 noiembrie 2022, a fost lansată o nouă monedă din argint, tirajul fiind de 5000 de exemplare. O singură monedă costă 480 de lei. Iată toate detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de luni, 14 noiembrie 2022, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint. Aceasta are tema „100 de ani de la nașterea lui Constantin Ionete”, iar valoarea nominală este de 10 lei. Are o formă rotundă, un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame. Cantul este zimțat. Pe site-ul oficial bnr.ro au fost postate aversul și reversul monedei din argint.

Monedă din argint cu tema „100 de ani de la nașterea lui Constantin Ionete”. Sursă: BNR.RO

Citește și CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PUI O MONEDĂ ÎN CONGELATOR. TRUCUL CARE ÎȚI SALVEAZĂ ALIMENTELE ATUNCI CÂND PLECI DE ACASĂ

Există doar 5000 de exemplare, iar o bucată se cumpără cu 480 de lei

Detaliile de pe monedă sunt cât se poate de vizibile. Pe avers se va regăsi Palatul Vechi al BNR, cu inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, sub aceasta fiind prezentă stema noastră. Tot pe avers, sub Palatul Vechi al BNR, se află „10 LEI”, ce reprezintă valoarea nominală a monedei din argint, dar și anul 2022. Pe revers, colecționarii vor regăsi chipul lui Constantin Ionete și perioada în care a trăit, și anume 1922 – 2011.

Colecționarii primesc și certificat de autenticitate

Tirajul maxim al acestei monede este de 5000 de exemplare, iar fiecare bucată se vinde cu prețul de 480 de lei, fără TVA. Moneda vine la pachet cu o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate. Potrivit site-ului oficial al BNR, lansarea monedelor se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursă foto: bnr.ro, Pixabay

articolul original.

Gheorghe Piperea, despre dispariția banilor fizici: ‘Moneda digitală are o valabilitate temporară, BCE vorbește de 45 de zile. Nu mai ești tu proprietar al banilor, ci este proprietar banca’

12 November 2022 at 16:51
image

Nu este vorba despre o teorie e conspirație ci o chestiune cât se poate de factuală. Chiar astăzi am citit niște interviuri, luări de poziție, într-o dezbatere care s-a făcut în comun între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană în vederea trecerii la euro digital.” a precizat Gheorghe Piperea, la Antena 3 CNN.

Euro Digital este ceea ce va spuneam, Central Bank Digital Curency, adică CBDC, care se deosebește fundamental de bani.

Nu mai intermediază nicio banca între persoană fizică/ juridică și banca, ci totul se centralizează la banca centrală. Dar mult mai important este de spus că, dacă banii pe care îi știm astăzi, că sunt cash sau în conturi bancare, sunt instrumente de schimb imprescriptibile chiar și când se schimbă tipul de bani, ei bine această moneda digitală nu mai are acest atribut, de instrument de schimb. Are o valabilitate temporară, Banca Centrală Europeană vorbește de 45 de zile.

În momentul de față, în vigoare în România este un text legal din Codul Civil, 2191 al. 1, care spune negru pe alb: în momentul în care s-a constituit un cont bancar, nu mai ești tu proprietar al banilor, ci este proprietar banca. Ce scrie acolo este că oricând poți să îți ceri banii înapoi. Dacă banca nu este în faliment, îți da banii apoi. Dacă se trece la moneda digitală, banca îți va da numai o parte din banii respectivi. 

În momentul în care se renunță la moneda națională, nu doar s-a renunțat la suveranitatea națională, dar se renunță la libertate și la proprietate.”, a mai explicat avocatul, în această seară, conform antena3.ro.

articolul original.

Bitcoin scade din nou: Criptomoneda a ajuns sub pragul de 17.000 de dolari

9 November 2022 at 21:29
image

Valoarea criptomonedei Bitcoin a scăzut sub 17.000 de dolari, miercuri seara. Potrivit datelor Google Finance, astăzi moneda digitală a scăzut cu 8,8%. Până la ora 18, costul acesteia fiind de 16.873 de dolari.

Ultima dată când o criptomonedă a valorat atât de puțin a fost acum aproape doi ani, în noiembrie 2020.

Ce se întâmplă cu una dintre cele mai importante criptomonede

Încă din 5-8 noiembrie, costul Bitcoin a variat între 20-21 de mii de dolari. Pe 8 noiembrie, prețul a scăzut sub 20.000 de dolari pentru prima dată, după ce Bitcoin a continuat să scadă în preț. Timp de cinci zile, criptomoneda a pierdut mai mult de 20% din preț.

Costul record al monetei fiind de  69 de mii de dolari. Acesta înregistrându-se  în noiembrie 2021. Investitorii în criptomonede se așteptau la o creștere (100 sau chiar 200 de mii de dolari), însă au avut pierderi mari.

Din luna mai a acestui an, Bitcoin nu a depășit 30.000 de dolari. Și de la începutul verii anului 2022, moneda a scăzut la 17,6 mii de dolari.

Unii experți sunt siguri că Bitcoin a atins deja „apogeul”, alții prevăd o scădere la 10-11 mii de dolari.

articolul original.

Piperea: Să ținem cu dinții de moneda națională

6 November 2022 at 09:51
By: (S.P.)

Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenția că „dacă intră în vigoare CBDC-ul (Central Bank Digital Currency), s-a terminat cu proprietatea. Ne apropiem de ce scrie în Biblie, despre semnul fiarei”.

„Odată ce intră în vigoare CBDC-ul, s-a terminat cu proprietatea. Banul poate fi folosit cum vrei tu. Banul acela poate să fie folosit și peste cinci ani.

Ce este acest CBDC? Nu mai există bănci, ești într-o bază de date a băncii centrale, monedele respective au o perioadă de valabilitate de 60 de zile, deci banii sunt transformați în vouchere, dacă nu i-ai cheltuit, nu mai există. Mai grav decât atât, banii urmează să fie folosiți doar pentru produsele pe care ți le dictează ratingul social. Suntem pe tot felul de sertare, categorii, în funcție de asta, vom avea voie sau nu să cumpărăm tot felul de produse. Este exact ce scrie în Biblie, în Apocalipsa: nu vei mai putea să cumperi sau să vinzi dacă nu ai semnul fiarei.

Din acest punct de vedere, trebuie să fim extraordinar de atenți, să nu permitem să ni se ia banul cash, banul național. Dacă vom permite acest lucru, articolul 47 din Constituție, care garantează proprietatea, devine vorbă-n vânt”, a spus Piperea la conferința „Suveranitatea azi”, organizată de Institutul de Studii Conservatoare „Mihai Eminescu”.

Articolul integral pe R3Media.

articolul original.

Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt

29 October 2022 at 08:07

Un tânăr din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. Când a primit coletul nu i-a venit să creadă: a primit un ban care nu are nicio valoare.

„În data de 10 februarie am fost înșelat de vânzătorul Axel de pe Olx, în speță domnul Baltag Marius Daniel. Acesta mi-a vândut un Thaler german găurit de argint, cu suma de 180 lei, după cum se va vedea în dovezile atașate.

În aceeași zi, după ce mi-a vândut mie moneda, acesta a mai vândut aceeași monedă pe un grup de Facebook domnului D. Ionel. Atât eu cât și domnul Drăgan am primit în locul Thaler-ului o monedă de 100 lei cu Mihai Viteazul. După ce domnul Ionel a făcut plângere la poliție, iar agentul responsabil din localitatea respectivă l-a contactat pe vânzător, i-a returnat acestuia banii, dar mie nu, deoarece polițistul responsabil de plângerea mea nu l-a contactat”, a povestit Andrei Mihai Comănescu pentru Știri de Cluj.

Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt / Sursa foto: Știri de Cluj
Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt / Sursa foto: Știri de Cluj

„Mi s-a sugerat să renunț la plângerea penală”

El spune că a fost chemat la poliție la relativ scurt timp după plângere.

„Am fost chemat pentru a confirma cele susținute în plângerea penală agentului responsabil Cornel Negrea, de la poliția Florești. În timpul discuției, acesta a încercat să mă acuze că de fapt eu sunt de vina pentru că nu am luat măsuri de precauție și mi s-a adresat într-un mod agresiv, sugerând să renunț la plângerea penală.

Între timp eu am revenit cu dovezi, arătând că Baltag Marius, sub numele de Axel, a scos din nou la vânzare moneda vândută mie. Am dat poliției ca dovezi conversația de pe olx și SMS, screenshots cu anunțul și ID-ul anunțului, filmarea cu deschiderea coletului, coletul cu moneda comunistă primită”, a adăugat el.

Andrei povestește că a făcut două cereri de urgentare a cazului la Parchetul din Cluj, în 9 mai și 20 iunie, dar până acum nu a fost informat cu stadiul dosarului sau dacă făptașul a fost prins.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile la creditele în moneda euro

29 October 2022 at 05:58
image

Cresc dobânzile la împrumuturile în moneda euro. Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile cu 75 de puncte, pentru a combate inflația. Astfel, rata depozitelor se va dubla la 1,5%. Scumpirea va fi resimțită începând cu data de 2 noiembrie.

Pentru un credit de 50.000 de euro rata a crescut cu 65 de euro față de acum 6 luni”, a explicat consultantul financiar Irina Chițu, potrivit realitatea.net.

În 2022, românii care și-au achiziționat locuințe au ales preponderent creditele în euro datorită dobânzilor mult mai mici decât la împrumuturile în lei.

Ratele vor continua să crească și în perioada următoare, avertizează reprezentanții BNR.

Banca Central Europeană (BCE) a întârziat foarte mult creșterea dobânzilor, abia în iulie anul acesta a făcut prima mutare, în septembrie pe a doua și acum pe a treia, 0,75%. Vor urma și alte creșteri, deci rata va tot urca, pentru că scopul BCE este să aducă inflația la 2”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, pentru sursa citată.

Prețurile la alimente, bunuri și servicii au crescut față de cele din iulie și august

În luna septembrie 2021, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 3,6% iar în România a fost de 5,2%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%.

articolul original.

Moment istoric pentru Ministerul Culturii. Lucian Romașcanu: ”Am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național”

18 October 2022 at 14:06

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a anunțat marți că a fost semnat contractul de achiziție pentru două monede de o valoare excepțională, patrimoniul istoric național fiind, astfel, îmbogățit.

Cele două monede care intră în patrimoniul național și vor fi date în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București sunt moneda Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecțiile publice din România, și moneda Solidus Gratianus AD aug. 367- nov. 375.

Astăzi, 18.10.2022, am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii: am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național.

Este PRIMA OARĂ, din ce știm, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziție. Este o nouă premieră, după achiziționarea în acest an a manuscriselor Eliade și Cioran și după achiziționarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit și de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele”, a scris ministrul Culturii pe pagina sa de socializare.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: ”Este PRIMA OARĂ, din ce știm, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziție”

”Vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească”

Moneda Aureus Hadrianus AD 117-138 este unică în colecțiile publice din România și, împreună cu moneda Solidus Gratianus, va fi clasată în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național.

Astăzi am adus în patrimoniul național moneda Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecțiile publice din România, și moneda Solidus Gratianus AD aug. 367- nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele monede achiziționate fiind clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național.

Felicitări echipei de negociere a MC (n.red. – Ministerul Culturii), felicitări, S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., care face un lucru excepțional identificând și punând în circulație obiecte de valoare ale istoriei și culturii noastre!”, a mai notat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Monedele Aureus Hadrianus și Solidus Gratianus vor fi date în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București, unde vor fi păstrate așa cum se cuvine și vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Moneda a intrat din nou pe un trend ascendent, iar specialiștii spun că acesta se va păstra și în perioada următoare

16 September 2022 at 05:49

În piaţa valutară din România, specialiștii au venit cu vești proaste în ceea ce privește moneda euro. Aceștia sunt de părere că până la finalul anului, moneda europeană va ajunge la 5 lei.

Moneda Euro ar putea ajunge până la 5 lei

În prezent, moneda euro trece din nou prin schimbări. În ultima lună, aceasta a atins minimul ultimilor doi ani. Acum, moneda a intrat din nou pe un trend ascendent, iar specialiștii spun că acesta se va păstra și în perioada următoare.

În opinia sa, „Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, spune Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință

Din cauza intrării pe un trend ascendent al monedei europene, la scurt timp, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,75 puncte, considerat un procent istoric. Astfel, încrederea investitorilor în această monedă a crescut.

În opinia analistului economic Claudiu Vrînceanu, acesta spune că românii cei mai afectați sunt cei cu rate în euro și cu chirii în euro. Totuși, el spune că această majorare se va vedea și la raft, al produsele care provin din Uniunea Europeană.

Astfel, „Sunt afectați cei care au ratele în euro, chiriile în euro, de asemenea foarte multe servicii sunt negociate în moneda europeană, dar vom vorbi și despre efecte la raft. Majoritatea bunurilor importate din Uniunea Europeană sunt cele alimentare și vom vedea o presiune în continuare pe inflație și pe creșterea prețurilor”, arată analistul economic Claudiu Vrînceanu.

Nu vor exista efecte negative

Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) spune că această apreciere nu va veni cu efecte negative în perioada următoare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt de la Banca Națională a României (BNR) a declarat că aceste evoluții sunt considerate ca fiind mai puțin semnificative.

În viziunea sa,„Evoluțiile de acum, noi le considerăm mai puțin semnificative, au exprimat o situație de piață în luna august, când am avut mai multe intrări de valută în țară și o situație de piață acum, care reflectă noile decizii ale Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzii pentru moneda europeană”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Creșterea euro are și o parte bună – exportatorii români vor fi ajutați, pe termen scurt, de această majorare.

articolul original.

În cursul valutar miercuri, 3 august se arată că moneda euro a scăzut

3 August 2022 at 13:24

În data de 3 august 2022, banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Avem noi valori pentru moneda euro, dar și pentru dolarul american.

astfel, Banca Națională a României a publicat în noul curs valutar, că moneda euro a scăzut iar dolarul american a crescut, Ce se întâmplă cu francul elvețian și lira sterlină?

Concret, la mijlocul săptămânii euro a scăzut cu 0.02%, înregistrând o valoare de 4.9252 lei.

Dolarul american în schimb s-a apreciat în raport cu moneda națională, cu 0.47%, ajungând la valoarea de 4.8348  lei. 

Lira sterlină a crescut și ea miercuri și a ajuns la o valoare de 5,8843 lei.

De cealaltă parte, francul elvețian s-a depreciat astăzi și a înregistrat o valoare de 5,0393 lei.

Prețul gramului de aur este de 274,4708 lei, arată BNR.

Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR

Românii care au credite la bănci primesc și ei o nouă veste. BNR a anunțat noi valori pentru Indicele ROBOR la trei luni. Potrivit sursei citate, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns la o valoare de 8,05%, spre deosebire de 8%, procent înregistrat în cursul zilei de marți.

Menționăm faptul că indicele ROBOR la trei luni a crescut constant de la începutul anului și până prezent. La începutul acestui an, acesta era 3,02% pe an. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina însă, valoarea aproape că s-a triplat.

Indicele ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, arată BNR. Referitor la evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Având în vedere faptul că inflația a tins niveluri record în ultimele luni de zile, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui, aflat constant în creștere.

Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a atins miercuri pragul de 8,17% de la 8,13% marți.

În aceeași situație se află și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni. Potrivit datelor publicate de BNR, acesta a urcat la 8,27% de la 8,23%.

articolul original.
  • There are no more articles
❌