ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Noilor recruți ruși li se cere să meargă pe front cu tampoane și absorbante. Responsabilă cu recrutările: „Băieți, nu râdeți!” (VIDEO)

26 September 2022 at 21:03
image

O înregistrare intens distribuită pe rețelele sociale o arată pe o responsabilă cu recrutările cum le cere noilor soldați ruși să facă rost de absorbante și tampoane în caz că vor fi împușcați pe frontul din Ucraina.

”A doua armată a lumii” caută tampoane

În clip se aude cum femeia le spune noilor recruți să vină ei cu mai multe lucruri, între care cu saci de dormit. Unul dintre ei întreabă dacă acestea nu ar trebui asigurate de armată. „Ar trebui să fie ale voastre, băieți!” – e răspunsul primit.

Ea spune apoi că armata nu oferă decât uniformele și armele, restul, inclusiv medicamentele, fiind asigurate chiar de soldați.

Un nou recrut intervine atunci și afirmă că în farmacii nu se mai găsesc garouri.

Șefa vine apoi cu ”soluțiile alternative”: „Cereți rudelor să vă trimită. Luați trusele de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt? Pentru a opri sângerarea! Puneți tampoanele direct în rana provocată de glonț. Tamponul se umflă și închide rana”.

This in the video shows the actual weight of the #RussianArmy , not other data

Newly mobilized #Russians are told what they need to take to the war. Spoiler – pads and tampons.
(English subtitles)#Russia #Putin #MobilizationInRussia #mobilization #Mobilized #Ukraine 🇺🇦💪 pic.twitter.com/IlAM8wyce1

— Ukraine News 🇺🇦 (@Ukrainene) September 26, 2022

Lipsa de dotare a armatei ruse stârnește furia propagandiștilor ruși

Mobilizarea haotică și incapacitatea armatei de a-i dota pe noii recruți a ajuns să-i enerveze până și pe cei mai înflăcărați propagandiști ai lui Putin, care acum sunt îngrijorați de o eventuală revoltă împotriva mobilizării și războiului.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”.

La excesul de zel al responsabililor, care au chemat pe front până și bunici, bolnavi sau mame singure, Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, a venit cu o ”soluție” în stilul caracteristic: „Am putea să îi împușcăm pe cei responsabili?”.

articolul original.

Mobilizarea parțială îi sperie chiar și pe propagandiștii lui Putin. Ei se tem de o revoltă populară: „Vă jucați cu oameni înarmați!”

26 September 2022 at 19:43
image

Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, și Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, au criticat dur modul în care se face mobilizarea parțială pentru suplimentarea trupelor rusești din Ucraina și s-au arătat înrgrijorați cu privire la o posibilă revoltă care s-ar putea declanșa împotriva războiului și a mobilizării.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Simonian, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Mobilizarea haotică din Rusia îi enervează până și pe propagandiști

În cadrul unei emisiuni dedicată aproape în exclusiviotatea subiectului mobilizării, Soloviov a susținut că atât el, cât și Simonian au primit „apeluri panicate”, ceea ce arată „că mai multe persoane au uitat cum să-și facă treaba”.

La rândul ei, Simonian a susținut că după discursul lui Putin a rămas cu impresia că vor fi mobilizați doar bărbații cu experiență militară, numai că realitatea s-a dovedit a fi alta: au fost chemați pe front bătrâni, bolnavi, profesori, muzicieni și o mamă singură cu doi copii mici. În schimb, nu au primit ordinul persoane care chiar au experiență de luptă.

Soloviov a reproșat apoi și că noii recruți primesc arme vechi și ruginite.

„Toți au telefoane și nu-și vor ține gurile. Dacă primesc lucruri putrede, dacă nu au căști, veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii! Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta!”, a spus Soloviov, citat de Daily Beast.

Propagandiștii ruși, supărați că rușii de rând nu vor să moară pe frontul din Ucraina

Cei doi propagandiști au tratat și subiectul sutelor de mii de ruși care au fugit din țară ca să scape de trimiterea pe front.

„Unii sunt trimiși ca niște eroi la un război al poporului, iar alții se uită cu lașitate unde și cum să cumpere un bilet”, a spus Solovion.

În schimb, Simonian a ținut să le transmită un mesaj rușilor care fug din țară: „Drum bun! Dar țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo! Banii o să vi se termine și atunci va trebui să vă întoarceți”.

Șefa RT a avut cuvinte dure și pentru mamele care încearcă să-și protejeze copiii de încorporare, spunând că ar trebui să le fie rușine: „Copiii mei sunt mici, dar dacă i-aș fi născut la momentul potrivit, acum ar fi avut vârsta de încorporare”.

Propagandiștii ruși admit că țara lor a greșit în calculele privind invadarea Ucrainei

Simonian a mai susținut că s-a ajuns la prelungirea războiului și la mobilizarea parțială pentru că ei au supraestimat puterea Rusiei și au subestimat puterea și dorința de a lupta a ucrainenilor, precum și ajutorul pe care aceștia l-au primit de la Occident.

„Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mai puțin sânge și nu am anticipat o rezistență atât de puternică din partea NATO și a Occidentului. Asta se întâmplă la începutul oricărui război: subestimarea rezistenței, supraestimarea propriei forțe. Așa că iată-ne aici”, a spus ea.

articolul original.

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

26 September 2022 at 10:15
image

Marin Gherman, jurnalist și politolog din Cernăuți refugiat în această perioadă în România, a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o mobilizare generală.

Întrebat cine sunt cei care ar putea fi mobilizați după decretul emis de Vladimir Putin, analistul a explicat: „Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat în legătură cu faptul că, spre deosebire de Uniunea Europeană, de statele NATO, în Rusia se face armată, deci toți bărbații care împlinesc 18 ani trebuie să facă armata. Sunt recrutați, timp de un an, un an și jumătate, fac armata. Imediat după finalizarea acestui act de onoare, cum este spus în Rusia, este și o moștenire a Uniunii Sovietice, a acestor tradiții, persoana este inclusă pe lista rezerviștilor”.

Astăzi, Vladimir Putin ce a spus, sunt vizați toți rezerviștii. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală, pur și simplu nu mai are nevoie de ea, pentru că va mobiliza pe măsura posibilităților, în baza necesităților ale forțelor armate proprii, câți bărbați va considera de cuviință”, a continuat el.

Pentru că Rusia este foarte mare, nu vorbim de un stat foarte mic, de aceea astăzi 300.000, peste o lună iarăși 300.000 și așa se va realiza o mobilizare și o completare a forțelor armate ale Federației Ruse, deci aici este o mică diferență pentru că foarte mulți bărbați în Rusia au experiență militară. Bine, nu este o experiență extraordinară, știm ce înseamnă corupție în armata rusă, știm ce înseamnă mimarea unui proces de pregătire a militarilor, dar, totuși, o resursă umană enormă există pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Marin Gherman, potrivit b1tv.ro.

articolul original.

Analistul militar Hari Bucur-Marcu, despre ordinul dat de Putin: Informațiile despre demonstrațiile modeste împotriva acestui ordin sunt menite să completeze pachetul de mesaje din planul de comunicare publică kremlinez

25 September 2022 at 12:50
image

Hari Bucur-Marcu, fost coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București, susține că ordinul de mobilizare parțială a fost dat de Vladimir Putin doar după o pregătire temeinică.

Astfel, spune el, informațiile despre demonstrațiile organizate împotriva acestui ordin fac parte dintr-o strategie a Kremlinului.

„Ordinul de mobilizare parțială nu putea fi dat de președintele rușilor Putin decât după o pregătire temeinică. Pregătire în care s-au făcut din timp listele cu cei mobilizabili, om cu om, de le-au ieșit de 300.000, s-au alocat resursele necesare pentru aducerea lor în raioanele de concentrare, pentru echiparea și instruirea lor, la fel cum s-au făcut și planurile de comunicare publică pe subiectul mobilizării.

Planuri de comunicare publică în care au intrat cu siguranță și avertismentele despre consecințele juridice, penale, ale opunerii individuale la îndeplinirea ordinului prezidențial privind mobilizarea parțială.

Așa că informațiile despre demonstrațiile modeste împotriva acestui ordin, din câteva localități din Federația Rusă sunt de fapt menite să completeze pachetul de mesaje din planul de comunicare publică, stabilit la nivel central, kremlinez.

Adică, informațiile astea le spun rușilor că sunt puțini cei care s-ar opune la ideea de mobilizare, iar cei care se opun sunt lesne aduși la tăcere, de forțele de ordine.

În plus, sau în minus, cum vreți să o luați, opinia publică rusă este informată că nimeni de la ei nu se opune de fapt războiului, atrocităților și crimelor pe care militarii ruși deja le săvârșesc, de o jumătate de an încoace, în Ucraina, protestele despre care află rușii că s-ar fi declanșat pe străzile unor orașe fiind doar despre faptul că protestatarii așteaptă ca victoria lui Putin împotriva întregii Lumi civilizate să fie obținută prin alte mijloace, decât prin aducerea sub arme și a altor viitori criminali de război, din rândurile lor.

Cu alte cuvinte, totul merge conform planurilor de mobilizare și de comunicare publică, elaborate cu atenție și minuție, la Moscova”, spune Hari Bucur-Marcu.

articolul original.

Lovitură de teatru! Ramzan Kadîrov se ridică împotriva ordinelor lui Vladimir Putin! Liderul Ceceniei refuză să ia parte la mobilizarea parțială decretată de liderul de la Kremlin

24 September 2022 at 15:16
image

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, refuză să aplice mobilizarea parțială decretată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Kadîrov refuză să asculte de ordinul lui Vladimir Putin, în contextul în care la Groznîi au avut loc mai multe manifestații anti-război.

Mai mult, acesta s-a arătat supărat de cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei din Ucraina, care au implicat și comandanți ai detașamentului Azov, transmite The Moscow Times, conform Agora.md.

De altfel, Kadîrov anunțase joi seara, 22 septembrie că Cecenia a trimis deja 20.000 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie. „Republica Cecenia și-a depășit planul de recrutare cu 254% chiar înainte de anunțul mobilizării parțiale”, a scris el într-o postare pe Telegram. Kadîrov și aliații săi s-au lăudat cu prezența trupelor cecene în Ucraina încă de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce soldații ceceni postează în mod regulat clipuri video cu ei în Ucraina pe rețelele sociale.

Adresîndu-se zecilor de femei cecene care au ieșit pe străzile din Groznîi la un miting împotriva mobilizării parțiale anunțate de Putin, Kadîrov a spus: „Fac un apel la populația cecenă, în special la mamele noastre iubite și respectate, să-și păstreze calmul”/

Sfidarea de către Kadîrov a ordinelor Ministerului rus al Apărării și ale președintelui rus vine la doar câteva zile după ce el însuși le-a cerut colegilor din cele „11 fusuri orare ale Rusiei” să „automobilizeze” 85.000 de soldați. De asemenea, este o urmare a criticilor sale din ce în ce mai deschise la adresa deciziilor Kremlinului în legătură cu războiul din Ucraina.

articolul original.

Emmanuel Macron: ‘Datoria noastră este să ajutăm Ucraina așa cum o facem, să-i protejăm teritoriul, dar niciodată să atacăm Rusia. Nu suntem în război cu Rusia’

23 September 2022 at 05:45
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că „datoria noastră este să ne păstrăm linia” în faţa „şantajului” preşedintelui rus Vladimir Putin.

Există astăzi o escaladare din partea Rusiei pe mai multe planuri: mobilizarea parţială şi acest discurs belicos, această ameninţare, care are intenţia de a intimida şi de a aminti că Rusia este o putere dotată cu arma nucleară„, a declarat şeful statului francez, într-un interviu acordat canalului BFMTV, potrivit AFP.

În acest context, datoria noastră este să ne păstrăm linia, adică să ajutăm Ucraina aşa cum o facem, să-i protejăm teritoriul, dar niciodată să atacăm Rusia. Nu suntem în război cu Rusia„, a continuat el.

Anunţul făcut de Rusia privind mobilizarea a sute de mii de rezervişti şi ameninţarea sa de a recurge la arma nucleară „în mod evident, este şantaj, în mod evident, el dispune de aceste arme şi riscul este tot acolo. Şi este un mijloc de a exercita presiune într-un moment dificil al acestui război„, a apreciat Emmanuel Macron.

Dar „eu noi voi face nicio interpretare şi nici nu voi spune nimic care să ducă la o escaladare”, a insistat el.

Franţa este o putere nucleară rezonabilă. În general, nu este bine niciodată să facem ficţiune politică şi în special cu privire la acest subiect pentru că suntem prinşi în jocul unei escaladări spunând ‘dacă aceasta se întâmplă eu voi face asta’. Nu!„, a mai spus Emmanuel Macron.

Noi vrem să obţinem rezultatul pe care l-am urmărit de la început ca Ucraina să poată rezista, să-şi restaureze suveranitatea, ca Ucraina şi Rusia să se aşeze la masa negocierilor„, a enumerat el, informează agerpes.ro.

Vezi și:

Emmanuel Macron rupe ‘prietenia’ cu liderul de la Kremlin: Să punem maximum de presiune pe președintele Vladimir Putin pentru ca el să pună capăt acestui război

articolul original.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Un tânăr rus, despre drama prin care trece: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

22 September 2022 at 19:34
image

La scurt timp după anunțul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federaţia Rusă, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan, potrivit The Guardian.

Drama prin care trece un tânăr rus, chemat la război

Rusia fierbe după ce liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială a populației.

Tânărul a declarat că va fugi din ţară, cu toate că soţia sa este însărcinată şi va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un „ucigaş”.

„Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş într-un război la care nu vreau să particip”, a evocat bărbatul.

Oleg, în calitate de sergent rus în vârstă de 29 de ani aflat în rezervă, a susținut că a ştiut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, dar cu toate acestea a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul provocat de liderul rus.

M-a durut inima când am primit chemarea. Dar ştiam că nu am timp să disper”, a spus acesta, potrivit The Guardian. La aflarea veștii, Oleg și-a făcut bagajul şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul.

„Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

„Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat acesta, făcând referire la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara. Potrivit noii legi, soldații ruși vor primi 10 ani de închisoare dacă se predau voluntar sau dezertează.

articolul original.

Germania întinde o mână de ajutor dezertorilor din armata rusă! Ministrul german de Interne: ‘Cei care i se opun curajos lui Putin și se pun astfel în mare pericol pot cere azil politic în Germania’

22 September 2022 at 18:45
image

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că Germania este gata să primească dezertori din armata rusă „ameninţaţi cu represiuni grave”.

Cei care i se opun curajos lui Putin şi se pun astfel în mare pericol pot cere azil politic în Germania„, a declarat Nancy Faeser în acest interviu pentru ediţia duminicală a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, relatează AFP.

Ministrul justiţiei Marco Buschmann a făcut acelaşi demers într-o postare de miercuri pe Twitter sub hashtag-ul „mobilizare parţială„, notând că aparent „mulţi ruşi îşi părăsesc ţara„.

„Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania”, a scris ministrul liberal.

Obţinerea azilului politic nu este totuşi ceva automat. Este vorba despre decizii individuale care sunt însoţite de un control de securitate, a reamintit ministrul de interne.

Zeci de mii de ruşi şi-au părăsit ţara după invadarea Ucrainei care a început la 24 februarie, un fenomen care pare să se fi amplificat după anunţarea, miercuri, de către liderul de la Kremlin, a unei mobilizări parţiale a rezerviştilor.

Autorităţile au afirmat că 300.000 de cetăţeni vor fi chemaţi la arme, dar numeroşi ruşi se tem de o mobilizare mult mai masivă.

De mai multe luni, Germania a primit deja 438 de opozanţi ai Kremlinului, ameninţaţi sau urmăriţi de autorităţile ruse, în special jurnalişti, a precizat Nancy Faeser, informează agerpres.ro.

Vezi și:

‘Trimiteți-l pe Putin în tranșee!’ – ‘Copiii’ Arbatului îi cer lui Vladimir Putin să meargă el pe câmpul de luptă, după ce a decretat mobilizare parțială

articolul original.

Dmitri Peskov – Anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă este legat de acțiunile NATO de sprijinire a Ucrainei

22 September 2022 at 13:01
image

Dmitri Peskov a explicat pentru jurnaliști că NATO este de vină pentru mobilizarea parțială în Rusia.

„Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în mesajul său de ieri, a oferit o descriere clară și a explicat motivele luării unei astfel de decizii (cu privire la mobilizarea parțială – nota TASS)”, a declarat reprezentantul Kremlinului, răspunzând la întrebarea dacă planul de desfăşurare a operaţiunii speciale militare presupunea încă de la început o mobilizare parțială, potrivit Rador.

„Operațiunea specială a început – şi președintele a vorbit despre asta – pentru atingerea obiectivelor în Ucraina. Acum, de facto, ne confruntăm cu blocul NATO cu toate capacitățile lui logistice”, a adăugat Peskov.

Statutul „operațiunii militare speciale” nu s-a schimbat

De asememenea, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că statutul operațiunii militare speciale nu s-a schimbat în niciun fel din cauza mobilizării parțiale din Rusia.

În mesajul adresat naţiunii, liderul rus a subliniat că linia de contact în zona operațiunii militare speciale „depășește o mie de kilometric”, iar forțele aliate se confruntă „nu numai cu formațiuni neonaziste, ci de fapt cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv”, care amenință însăși existența Federației Ruse, scrie Rador.

articolul original.

UE pregătește noi sancţiuni economice împotriva regimului Putin

22 September 2022 at 04:28
image

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, miercuri, să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare.

Acest nou pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, şi va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borrell, citat de Agerpres.

Reuniţi de urgenţă la New York, unde participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, miniștrii au promis, de asemenea, că vor continua să furnizeze arme Kievului atât timp cât va fi nevoie, potrivit unei declaraţii adoptate prin consens.

Întâlnirea a fost convocată după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi întregul arsenal, inclusiv pe cel nuclear.

“Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a spus Josep Borrell într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat că ultimele mişcări ale Moscovei urmăresc să submineze sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi şi să ameninţe pacea şi securitatea internaţională “la un nivel fără precedent”.

“Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie”, a insistat el.

În ceea ce priveşte noile sancţiuni, Josep Borrell a explicat că s-a ajuns la un acord politic, dat fiind caracterul informal al întâlnirii, şi că vor fi necesare decizii oficiale pentru precizarea şi eficientizarea acestora.

În declaraţia adoptată miercuri seară, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

“UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”, încheie documentul.

articolul original.

UPDATE: Peste 1.300 de persoane arestate la protestele din Rusia. Manifestații în zeci de orașe din țară. Demonstranții scandează „Nu mobilizării!” și „Nu războiului!” (VIDEO)

21 September 2022 at 21:03
image

UPDATE: Numărul persoanelor arestate la protestele desfășurate miercuri în Rusia împotriva decretului prezidențial de mobilizare parțială a trecut de 1.300, a anunțat grupul de monitorizare independent OVD-Info, potrivit AFP preluată de France 24.

If Russians are so cruel to the tiny minority in Russia who protest against forced mobilisation, then you can only imagine how they cruel towards civilians in Ukraine. It happened today in Moscow. 1/2 pic.twitter.com/54Ph9VUvjV

— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) September 21, 2022

Cel puțin 1.332 de persoane au fost reținute la manifestații în 38 de orașe din Rusia, susține organizația.

In #Moscow, #Russia, the police are detaining protesters against the mobilisation at an unauthorised #protest rally taking place tonight. The protester who is being detained is chanting “No to War!”.

pic.twitter.com/rvqGhJuqMl

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 21, 2022

Este voba despre cele mai mari proteste desfășurate în Rusia după cele izbucnite odată cu începutul invaziei în Ucraina.

La Moscova au fost reținute cel puțin 50 de persoane, iar la Sankt Petersburg poliția a fost văzută înconjurând un grup de protestatarii și arestându-i unul câte unul, spun jurnaliștii AFP.

Protestatarii scandau „Nu mobilizării!”.

Știrea inițială: Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a decreta o mobilizare parțială a fost întâmpinată cu proteste în mai multe orașe din Rusia, inclusiv la Moscova, acolo unde demonstranții scandează „Nu războiului!”. Sute de persoane persoane au fost reținute de autorități în cadrul manifestațiilor desfășurate miercuri în țară, susține grupul de monitorizare independent OVD-Info.

OVD-Info, un grup de monitorizare a poliției independent, susține că au fost reținute cel puțin 525 de persoane și că a remarcat astfel de situații în 15 orașe diferite din Federația Rusă, potrivit Reuters și The Moscow Times, care notează că au avut loc manifestații din Orientul Îndepărtat Rus și până la Moscova.

În Rusia, mitingurile neautorizate sunt ilegale în conformitate cu legislația anti-proteste.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale de analistul Alex Kokcharov arată că pe strada Arbat din Moscova are loc o manifestație de dimensiuni impresionante. Oamenii ieșiți în stradă contestă decretul de mobilizare parțială și scandează „Nu războiului!”.

In #Moscow, #Russia, there is a #protest rally taking place tonight on Arbat Street against the mobilisation, announced by Putin earlier tonight. Protesters chant “No to War!”.

pic.twitter.com/aJTcLo7uw4

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 21, 2022

Rușii au ieșit în stradă să își exprime nemulțumirea și la Sankt Petersburg, iar videoclipurile de pe Twitter arată că poliția a efectuat și acolo câteva arestări.

Police grab someone in St. Petersburg. https://t.co/tEbjCYubfj

— X Soviet 🇺🇦 (@XSovietNews) September 21, 2022

Violent arrest on Nevsky Prospekt. https://t.co/ISxT0hK0v4

— X Soviet 🇺🇦 (@XSovietNews) September 21, 2022

Echipa președintelui rus Vladimir Putin se află pe marginea prăpastiei în arena politică internă, spunea col. (r) Ion Petrescu, analist militar, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

„Astăzi am avut un dialog cu un tânăr cetățean european de origine evreiască născut în Ucraina, cu familia aflată momentan la Moscova, dar cu intenția de a se muta în Spania, unde trăiesc deja peste 200.000 de vorbitori ai limbii lui Lev Nikolaevici Tolstoi. E vorba de ruși sătui și de război și doritori de pace”, a povestit analistul militar.

„Ei bine, el îmi spunea, spre surprinderea mea, că discursul de azi-noapte al președintelui Putin nu a avut niciun efect asupra tinerei generații din Moscova și chiar a afirmat că mentalitatea noii generații de ruși care trăiește la Moscova, implicit a celor care trăiesc la Sankt Petersburg, este diferită de mentalitatea celor care sunt încă captivi memoriei pe care a lăsat-o dictatorul sângeros Stalin”, a mai spus Ion Petrescu.

articolul original.

‘Trimiteți-l pe Putin în tranșee!’ – ‘Copiii’ Arbatului îi cer lui Vladimir Putin să meargă el pe câmpul de luptă, după ce a decretat mobilizare parțială

21 September 2022 at 17:11
image

Locuitorii din Arbat, principala stradă din centrul vechi al Moscovei, îi solicită lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, să meargă la război.

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia, la Moscova i se cere dictatorului de la Kremlin să se ducă în tranșeele din Ucraina.

„Trimiteți-l pe Putin în tranșee”, au strigat protestatarii din Arbat, conform jurnalistului Francis Scarr, jurnalist BBC care monitorizează televiziunile controlate de Kremlin.

A crowd gathered this evening on Arbat, Moscow’s main pedestrian street, shouts „Send Putin to the trenches!” pic.twitter.com/pkm8vynnxw

— Francis Scarr (@francis_scarr) September 21, 2022

articolul original.

Cristian Diaconescu: După referendumuri, Vladimir Putin va spune că ofensiva ucraineană sprijinită de Occident este o agresiune împotriva Rusiei. Strategia de apărare rusă prevede că răspunsul poate fi unul nuclear (VIDEO)

21 September 2022 at 16:41
image

După referendumurile din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin va spune că ofensia ucraineană sprijinită de Occident nu mai este un demers de apărare, ci o agresiune împotriva teritoriului Federației Ruse, iar strategia de apărare rusă prevede că răspunsul poate fi unul nuclear, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, miercuri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre mobilizarea parțială dispusă de Vladimir Putin și referendumurile rusești din Ucraina

Situația din Ucraina este abordată în „trei sferturi din dialogul bilateral sau multilateral în aceste zile”, spune fostul ministru român al afacerilor externe.

„Vladimir Putin știe că în acest moment Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la ONU deci, unde participă și ministrul de externe Lavrov, discută situația din Ucraina. Practic, trei sferturi din dialogul bilateral sau multilateral în aceste zile este dedicat acestui subiect. Americanii merg la ONU pentru a aborda problema chiar a restructurării procesului decizional înăuntrul Adunării Generale, dar mai ales a Consiliului de Securitate, pun această temă pe masă”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a amintit că intenția Rusiei de a anexa zone din Ucraina este vizibilă de mai multă vreme.

„Din punctul de vedere al Federației Ruse, demersurile sunt ceva mai vechi în timp (…). Intenția lor a fost, în urmă cu vreo lună jumate, două, să transforme oblasturile din estul Ucrainei, Donețk, Lugansk, Zaporojie, unde este centrala, dar e o regiune întreagă, și Herson, deci patru oblasturi să le anexeze la Federația Rusă. Ca să facă acest lucru, au dorit și doresc și acum, săptămâna viitoare se va întâmpla, să legitimeze prin așa-zise referendumuri voința locală, respectivele regiuni urmând a intra sub suveranitatea Federației Ruse și parte a integrității teritoriale a statului rus”, a continuat Diaconescu.

Rusia, spune el, a fost luată prin surprindere de contraofensiva ucraineană.

„Ucrainenii au atacat, și contraofensiva ucraineană, practic, în șase zile, a dat înapoi armata rusă dintr-un teritoriu câștigat de aceștia din urmă în ultimele șase luni. Au fost luați prin surprindere cei de la Moscova În acel moment, Vladimir Putin a luat decizia, pentru a transmite un mesaj atât în cadrul războiului hibrid (…), cât și în cadrul războiului convențional pe care îl desfășoară în Ucraina, faptul că are loc o mobilizare parțială, de fapt, este o mobilizare în condiții de război”, a adăugat Cristian Diaconescu.

„(n.r. – Vladimir Putin) va spune, săptămâna viitoare, odată ce referendumurile, așa cum vor fi ele organizate, vor avea un succes de probabil 99,99% dorința cetățenilor din zonă să se anexeze la Federația Rusă, faptul că ofensiva ucraineană sprijinită de Occident nu mai este un demers de apărare, ci este o agresiune împotriva teritoriului Federației Ruse, care s-a extins așa cum s-a extins”, a continuat el.

Cristian Diaconescu a explicat că strategia de apărare rusă „spune foarte clar” că „în condițiile în care Federația Rusă, teritoriul, suveranitatea sunt amenințate printr-un atac chiar și convențional, răspunsul poate fi unul nuclear, deci (…) va urma o retorică de acest gen. Nu vreau să spun că se poate pune în discuție acut folosirea armei nucleare. Aici e mult mai complicată implementarea unei astfel de decizii decât retorica legată de o astfel de decizie”.

articolul original.

Putin si Defenestroika…

21 September 2022 at 11:00

Mobilizare partiala…cate sute de mii?…sper sa inceapa cu propagandistii lui de la televiziuni.

articolul original.
  • There are no more articles
❌