ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Armata Rusiei: O putere supraestimată care trimite oameni pe front fără pregătire sau echipament

29 September 2022 at 07:45
By: -
image

În cazul invaziei rusești în Ucraina, Putin a crezut probabil într-o victorie rapidă. Ea s-a dovedit iluzorie, după cum arată mobilizarea parțială recent anunțată. Cât de puternică este în realitate armata Rusiei?

După căderea Uniunii Sovietice, Moscova a făcut tot ce a putut pentru a-și menține statutul de superputere, inclusiv ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Este adevărat că PIB-ul Rusiei nu justifica poziția sa proeminentă în rândul statelor lumii. Din punct de vedere economic, Uniunea Sovietică nu putea ține pasul cu multe țări occidentale.

Însă Kremlinul a justificat întotdeauna pretenția Moscovei de a fi o mare putere în termeni militari. De-a lungul deceniilor, Rusia a tot susţinut că are una dintre cele mai mari și mai eficiente armate din lume, la care se adaugă și armele nucleare. Pentru a ne reaminti acest lucru, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat lumii imagini cu parade militare perfect coregrafiate la Moscova sau cu manevre ale forțelor sale armate.

Cu toate acestea, puterea unei armate nu se demonstrează prin defilările din Piața Roșie, ci în tranșeele de pe câmpul de luptă. Iar în estul Ucrainei rușii înfruntă o armată semnificativ mai mică și care nici măcar nu exista în urmă cu câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

Cât de mare este cu adevărat armata lui Putin? 

Potrivit Margaretei Klein, de la fundaţia Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (Stiftung Wissenschaft und Politik), pe hârtie, forțele armate rusești ar avea 1 milion de soldați, iar în viitor chiar 1,1 milioane. Cu toate acestea, dimensiunea reală este mai mică, spune ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja desfășurate în Ucraina, a precizat Klein. "Au suferit pierderi mari cu soldații uciși sau răniți", mai spune experta în apărare. Cifrele exacte nu sunt disponibile, dar agenția americană de informații CIS crede că Rusia a suferit zeci de mii de morți și răniți.

Până acum au avut de suferit regimentele staționate pe timp de pace în partea asiatică a Rusiei, apreciază George Barros, de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Ideea că Rusia dispune de rezerve de soldați gata de acțiune nu are nimic de-a face cu realitatea, a declarat el pentru DW.

Cursul războiului de până acum dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse, atrage atenţia Barros.

Rusia trebuie acum să cheme rezerviști pentru a umple golurile lăsate de pierderi, explică, la rândul ei, Margarete Klein. În cele din urmă, obiectivul lui Putin prin chemarea rezerviștilor, spune Barros, este de a menține actuala linie de front.

Pe front fără pregătire sau echipament

Starea de forță militară a Rusiei este demonstrată și de persoanele care sunt înrolate în prezent pentru a servi în armată. "Acolo sunt oameni care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", spune expertul în apărare. Numeroase exemple diseminate pe platformele sociale confirmă această observație.

Barros amintește că rezerviștii necesită instructaj și echipare înainte de a fi trimiși la război. Cu toate acestea, mulți dintre ei dispun de doar una sau două luni de formare, ceea ce nu este suficient. Alții sunt chiar trimiși pe front fără pregătire sau echipament.

Expertul nu crede că succesul militar poate fi obținut cu astfel de rezerviști, aşa încât numărul morților și al răniților va crește probabil.

Expertul rus în securitate Pavel Luzin, aflat în prezent în SUA, împărtășește această evaluare. În opinia sa, Ucraina va continua să lupte, în pofida referendumului fictiv organizat de marionetele lui Putin în estul țării.

Luzin mai spune că industria de armament a Rusiei nu este în măsură să asigure aprovizionarea pe termen scurt, cu atât mai puțin pentru rezerviștii care sunt chemați în prezent. În Rusia sunt încă depozitate arme și gloanțe vechi din perioada sovietică, atrage atenția și Margarete Klein.

Însă nici în acest caz nu se poate ști dacă nu cumva o mare parte din aceste arme nu au fost deja vândute prin corupție, ori dacă materialul chiar poate fi folosit în război.

Industria rusă de armament duce lipsă de cipuri pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, spune Klein. Cu toate acestea, Rusia are avantajul de a avea mai mulți oameni la dispoziție și poate astfel să trimită tot mai mulți rezerviști la război pe termen lung, subliniază Ted Galen Carpenter de la Institutul CATO din Washington, în dialog cu DW. 

Pentru a avea succes în război, ai nevoie de mai multe componente, spune George Barros de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Soldați, arme moderne, o bună pregătire, conducere, motivație, logistică sunt doar câteva dintre ele. "Simplul fapt de a pune mai mulți oameni în prima linie nu va rezolva problema pe care o au rușii. Forțele ucrainene vor continua să avanseze, căci ofensiva lor nu s-a încheiat”, este convins Barros. 

Rușii, pe de altă parte, sunt în prezent mulțumiți să păstreze pozițiile existente, adaugă el. În trecut, deși forțele Rusiei au fost net superioare celor ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește calitatea armelor și numărul de soldați, conducerea militară a Moscovei nu a fost capabilă să folosească această superioritate tactică pentru a atinge obiective strategice în război, analizează el.

Folosirea armelor nucleare pentru a intimida Occidentul

De altfel, aceasta nu se poate nici cu mercenari bine pregătiți și bine echipați, cum ar fi așa-numitul Grup Wagner. Numărul lor înainte de război era de aproximativ 8.000 - 9.000 de luptători, care însă nu au fost desfășurați doar în Ucraina, spune Barros. În estul Ucrainei, au luptat ca simpli soldați de infanterie.

În opinia sa, ei nu ar avea un impact semnificativ asupra evoluţiei războiului.

Experții cred că amenințarea cu armele nucleare este menită să intimideze Occidentul. "Această amenințare nu este nouă", observă Margarete Klein, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate. Scopul ei este de a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este inutilă. Ar putea avea sens strict din punct de vedere politic, dacă regimul de la Moscova se confruntă cu o înfrângere militară.

Cu toate acestea, Margarete Klein consideră că utilizarea armelor nucleare este puțin probabilă. Consecința ar fi că Putin ar pierde sprijinul Chinei sau al Indiei. Pe de altă parte, Ted Galen Carpenter, de la CATO, spune: "Dacă Putin va trebui să aleagă între a folosi arme nucleare sau a răspunde pentru crimele sale în fața unui tribunal internațional, va alege opțiunea nucleară".

Barros și alți experți consideră că, după referendumurile false care au loc în prezent, Putin va anexa estul și sudul Ucrainei.

După aceea, el ar putea inclusiv să desfășoare recruți și trupe ale Ministerului de Interne în aceste zone, ceea ce este în prezent interzis din motive legale, a spus el. "Forțele Rusiei au nevoie de o pauză, sunt epuizate", spune Barros, subliniind că se așteaptă la mai multe ofensive din partea ucrainenilor în această iarnă.

Se întrevede un sfârșit rapid al războiului?

Ted Galen Carpenter de la CATO spune că Rusia dorește un sfârșit rapid al războiului. Ucraina și Occidentul ar trebui să arate disponibilitate de a negocia.

Margarete Klein și George Barros, care nu cred într-un sfârșit rapid al războiului, văd lucrurile în mod diferit. Putin speră că Occidentul va renunța la sprijinul acordat Ucrainei.

Or, potrivit lui Klein, rezultatul războiului depinde de însuși acest sprijin continuu. Războiul se poate încheia cu adevărat numai dacă Rusia suferă o înfrângere totală, conchide expertul rus în securitate Pavel Luzin.

Miodrag Soric

Ziua 218. Anexarea regiunilor ucrainene ar putea avea loc înainte de ziua lui Putin, Kievul primește mai multe rachete HIMARS

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alexandru Muraru: ‘Vladimir Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina’

28 September 2022 at 17:15
image

Aproape 1.500 de manifestanți care protestau față de mobilizarea militară parțială anunțată de Vladimir Putin au fost reținuți în zeci de orașe din Rusia, începând de sâmbătă. Peste 8.500 de ruși au plecat într-o singură zi în Finlanda vecină, de teamă să nu fie trimiși pe front în Ucraina.

Alexandru Muraru spune că invazia rusă din Ucraina este un eșec de proporții:

”Trebuie spus că la șapte luni de la debutul războiului, operațiunea specială, cum o numește Federația Rusă, de fapt o invazie barbară a unei țări suverane reprezintă un eșec de proporții. Această mobilizare, care este practic prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial este probabil cea mai nepopulară decizie pe care o ia Putin de la momentul în care a început ascensiunea în Rusia, în 1999, este o decizie fără precedent, iar mobilizarea a 300.000 de bărbați, așa cum a spus Putin în discursul de pe 29 februarie intră în contradicție directă, așa cum au remarcat specialiștii și jurnaliștii, cu cifrele în sine și cu decretul de mobilizare, pentru că acolo nu se face referire la o mobilizare parțială, ci se face doar referire la bărbați cu pregătire militară, deci nu există nici o garanție că cifra va rămâne aceasta, de vreme ce primele recrutări nu au avut nici o legătură cu pregătirea militară (…).

Este o criză politică majoră, în mijlocul războiului, societatea rusă este direct purtată în război, chiar dacă la început a părut o afacere sau o chestiune a sistemului politic și a lui Putin după 24 februarie, ceea ce se întâmplă după 21 septembrie arată practic că războiul trece direct în casa fiecărei familii din Rusia. Este un model stalinist de control social total”.

Deputatul afirmă că ”este faza de precolaps a oricărui dictator, așa cum și Antonescu și Hitler au făcut la vremea respectivă, implicarea în deciziile militare a elitei politice înseamnă foarte clar o distrugere a oricărui sistem politic și social”.

Întrebat dacă acesta este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin, Alexandru Muraru a răspuns:

”Da, este fără doar și poate că acesta este un demers fără de întoarcere, faptul că Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri”, conform rfi.ro

articolul original.

Lukașenko despre exodul rușilor: „Lasă-i să fugă. Nu am fost deosebit de îngrijorat când câteva mii au plecat în 2020”

28 September 2022 at 18:05
image

Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin s-au întâlnit, recent, la Soci. Cei doi au discutat despre ultimele evenimente din țară și au comentat exodul rușilor. Se pare că președintele belarus nu este îngrijorat de plecarea masivă a concetățenilor după acțiunile de protest din 2020.

Lukașenko, despre plecarea belarușilor din țară

„E o perioadă dificilă. Sunt oameni diferiți. Ici și colo, sunt o mulțime. Îi vedem. Lumea e speriată de mobilizare,  cineva a fugit în străinătate. Rusia are 25 de milioane de resurse de mobilizare. Ei bine, să fugă 30 de mii, ei bine, 50 de mii. Lasă-i să fugă.

Nu știu ce crezi despre asta, dar nu mi-am făcut griji când au plecat câteva mii în 2020. Trebuie doar să decideți ce să faceți cu ei. Fie lăsați-i să vină aici, fie lăsați-i să se hrănească acolo cu pâine gratuită.

În cele din urmă, putem ajunge la o înțelegere aici și să nu alergăm prin Europa și America, așa cum a fost cazul revoluției bolșevice și după ea. Situația nu este aceeași”, a spus liderul belarus.

Acesta este un fragment din discursul lui Alexandru Lukașenko la începutul întâlnirii cu Vladimir Putin de la Soci. Începutul întâlnirii a fost difuzat pe posturile propagandistice.

Putin crede că viitorul Europei este alături de Rusia și Belarus

Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”, a declarat, zilele trecute, președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, transmite EFE.

„Ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric şeful statului din Belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Liderul de la Kremlin a continuat gândul omologului său și a declarat că șările europene trebuie „să îi trateze cu respect”.

articolul original.

SUA şi mai multe state UE îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia

28 September 2022 at 12:15

Statele Unite, dar şi trei ţări UE îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia.

citizencitizen

Ambasada SUA la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a misiunii diplomatice.

''Cetăţenii Statelor Unite nu ar trebui să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia ar trebui să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale'', informează Ambasada SUA la Moscova.

Comunicatul oficial aminteşte de mobilizarea militară parţială ordonată de preşedintele Vladimir Putin săptămâna trecută.

''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte'', avertizează ambasada.

Aceeaşi sursă mai spune că în acest moment opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile bilete de avion, dacă rezervările nu se fac din timp.

''Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise'', menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă pe ''cât mai repede cu putinţă''.

Ambasada mai transmite că se confruntă cu ''limitări serioase'' în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ''diminua şi mai mult'' în orice moment.

Trei state UE au dat semnal de fugă

citizencitizen

Pe de altă parte, dintre statele UE, Bulgaria, Polonia și Estonia își îndeamnă cetățenii să plece cât mai repede din Rusia, transmite EuroWeekly.

Încă de marți Ministerul de Externe din Bulgaria i-a sfătuit pe toți cetățenii să părăsească de urgență teritoriul Rusiei. Aceștia au fost îndemnați să folosească toate mijloacele de deplasare posibile.

Cei care au decis să rămână în Rusia au fost sfătuiți să „manifeste o vigilență sporită, să evite locurile de adunare în masă a oamenilor și să monitorizeze îndeaproape evoluția situației”. Dacă este necesar, bulgarii sunt rugați să contacteze ambasada de la Moscova sau consulatul general din Sankt Petersburg.

citizencitizen

Ulterior, în aceeași zi, Ministerul de Externe al Poloniei și-a îndemnat cetățenii să procedeze la fel. De asemenea, a emis recomandarea ca polonezii să nu călătorească pe teritoriul rusesc din niciun motiv. Celor care se află deja în Rusia, fie permanent, fie în vacanță, li s-a spus că este mai sigur să se întoarcă imediat în țara lor de origine.

În ceea ce privește situația politică actuală, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a declarat „cel mai înalt nivel de amenințare”.

Miercuri şi Ministerul de Externe din Estonia a făcut un apel similar pentru ca cetățenii săi să iasă din Rusia.

MAE de la Bucureşti nu a transmis deocamdată astfel de recomandări.

Ziua 217. Haos în Rusia: Credite şterse pentru cine moare pe front, în timp ce vecinii nu mai fac față fugarilor

articolul original.

Un rus disperat să nu ajungă pe front a trecut graniţa pe Stand Up Paddle

28 September 2022 at 11:48

Un rus disperat să nu fie mobilizat pentru a merge la război a trecut râul de la graniţa cu Estonia pe Stand Up Paddle, care este un soi de placă de surf dotată cu o vâslă (foto sus).

citizencitizen

Presa din Estonia relatează că incidentul a avut loc duminică noapte.

Polițiștii de frontieră din Narva-Юйесу au reținut un cetățean rus, care a trecut ilegal granița cu Estonia la gura de vărsare a râului Narova.

Bărbatul de 38 de ani a fugit din ţară din cauza mobilizării anunțate de preşedintele Vladimir Putin.

Fugarul nu a fost prins imediat după ce trecuse râul, ci căutat cu patrule cu câini şi găsit la o staţie de autobuz. După câteva ore de întocmit actele necesare, i s-a aplicat o amendă şi rusul a fost trimis înapoi în ţara lui.

citizencitizen

Şeful serviciului de control al frontierei și migrației din prefectura Ida spune că, din februarie, frontiera de stat a Estoniei a fost consolidată, iar verificările suplimentare vor continua. El a adăugat că în acest moment nu există o creștere vizibilă a presiunii migrației.

În august, Guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia.

citizencitizen

Estonia va continua, de asemenea, să elibereze vize în anumite cazuri, inclusiv pentru diplomaţi ruşi şi familiile acestora şi cetăţenii ruşii care vizitează o rudă apropiată care este cetăţean estonian sau rezident pe termen lung.

Ziua 217. Haos în Rusia: Credite şterse pentru cine moare pe front, în timp ce vecinii nu mai fac față fugarilor

articolul original.

Rușii plătesc zeci de mii de euro pentru un loc într-un avion privat pentru a fugi de mobilizarea ordonată de Vladimir Putin

28 September 2022 at 12:45
image

Rușii fac orice pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de liderul rus, Vladimir Putin. Cetățenii plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, scrie news.ro

”Situaţia este absolut nebună în acest moment. Primim 50 de cereri pe zi acum, aproximativ 5.000”, declară cotidianului britanic Evgheni Bikov, directorul unei societăţi de avioane private ruse, Your Charter.

El spune că întrrprinderea sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a răspunde cererii şi că tot ”nu are locuri suficiente pentru toată lumea”.

Antreprenorul precizează că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat cu destinaţia Erevan vostă aproximativ 200.000 de ruble (3.300 de euro).

”CEREREA A CRESCUT DE 50 DE ORI”

Potrivit conducătorului altei întrepirnderi care propune zboruri cu avionul privat, FlightWay, cererile de zboruri numai dus în Armenia, Turcia, Kazahstan şi Dubai au crescut.

”Cererea a crescut de 50 de ori”, declară cotidianului britanic Eduard Simonov.

Însă oferta este redusă, deoarcee numeroase companii de avioane private europene au părăsit piaţa rusă, în urma sancţunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina.

În Rusia au loc manifestaţii, la care au fost arestate mii de persoane, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor, în urmă cu o săptămână, la război în Ucraina.

Imagini cu numeroşi ruşi care fug cu maşina sau avionul au alimentat temeri cu privire la faptul că autorităţile ruse ar putea interzice ieşirea din ţară a bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Kremlinul a anunţat însă, luni, că autorităţile ”nu au luat decizia”, în acest stadiu, să închidă frontiera acestei categorii de ruşi.

Numărul cetăţenilor ruşi care au intrat săptămâna trecută pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a fost cu 30% mai mare decât în săptămâna precedentă, a anunţagt marţi Agenţia europeană de frotnieră FRONTEX, cu sediul la Varşovia.

”Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în săptămâna 19-25 septembrie, o creştere cu 30% faţă de săptămâna precedentă”, a anunţat într-un comunicat Friontex, scrie news.ro

articolul original.

Ziua 217. Putin face un concert de anexare, în timp ce trimite „300.000 de spartani” la moarte sigură. Amenințări pentru fugari

28 September 2022 at 19:05

Ziua 217 de război vine cu informații despre planurile Kremlinului în ce privește anexarea de noi bucăți din Ucraina, deja fiind puse în mișcare procedurile. Putin ar urma să facă anunțul în cadru unui concert organizat vineri în Piața Roșie, pentru a sărbători rezultatele.

citizencitizen

Asta, deși în Rusia domnește haosul, pe măsură ce mobilizarea înaintează. Cozile la granițe sunt de peste 24 de ore, ambasadele le cer cetățenilor lor să plece de urgență din Rusia, iar soldații și mercenarii care deja au luptat în Ucraina îi avertizează pe cei 300.000 de spartani racolați la ordinul lui Putin că nu au nicio șansă să scape cu viață.

Moscova a abandonat ideea de a închide granițele, dar a detașat centre mobile de recrutare, dorindu-se ca cei care vor să fugă din țară să fie săltați direct de la cozi. Ei sunt amenințați că sunt trecuți oricum pe o listă neagră și se discută inclusiv ca bunurile să fie rechiziționate și donate familiilor celor care deja au murit pe front. În plus, celor care se jertfesc pentru ambițiile lui Putin lu se promite că le vor fi șterse creditele.

citizencitizen

Situația din teren și avertismentele nucleare continue venite de la Moscova au alertat Occidentul. Serviciile americane au sporit în ultima perioadă supravegherea instalațiilor nucleare ale Rusiei, existând temeri de un posibil astfel de atac pe teritoriul Ucrainei.

Washingtonul pregătește și un nou pachet de asistență militară pentru Kiev, ce include și mai multe sisteme HIMARS, ce s-au dovedit vitale pentru succesul contraofensivei forțelor ucrainene.

Situația pe front

 • Zeci de localități bombardate - În ultimele 24 de ore au fost bombardate de ruși mai mult de 40 de localități, au anunțat forțele ucrainene. Cele mai afectate sunt Harkovul, Slaviansk, Maiorsk, Nikolaev, Kramatorsk, Avdeevka și Marîinka.
 • Rușii atacă sudul - Institutul american pentru Studierea Războiului raportează că forțele ucrainene și-au întărit pozițiile în apropiere de Liman, în regiunea Donețk, eliberând tot mai multe așezări din jurul acestui oraș cheie. Între timp, rușii bombardează constant sudul Ucrainei și au provocat pagube majore la aerodromul din Krivoi Rog. Totodată, există informații că în viitorul apropiat va începe mobilizarea cetățeniilor din teritoriile unde au avut loc referendumurile de anexare.
 • Avansul ucrainenilor - Serviciul militar de informații al Marii Britanii spune că datele din teren analizate arată un avans al forțelor ucrainene în nord-estul țării în ultimele zile, în timp ce în direcțiile pe frontul de est se înaintează mai lent. Rusia și-a întărit la cel mai mare nivel de până acum prezența în Lugansk, în zilele referendumului și încearcă să avanseze în regiunea Bakhmut, în ciuda rezistenței puternice a forțelor Kievului.
 • Teama nucleară - Politico citează cinci foști și actuali oficiali americani care spun că serviciile Washingtonului au sporit în ultima perioadă supravegherea instalațiilor nucleare ale Rusiei, existând temeri de un posibil astfel de atac pe teritoriul Ucrainei. Nu ar fi vorba de un atac la scară mare, însă majoritatea avioanelor militare convenționale ale Rusiei pot transporta și lansa atacuri cu arme nucleare tactice.

Ce știm despre anexări

 • Primii pași pentru anexare - Leonid Pasecinik, liderul separatist din Lugansk, a fost primul care a făcut oficial apelul către Putin să anexeze teritoriul din estul Ucrainei, în urma referendumului. Au trimis la scurt timp cererile și liderii separatiști din Donețk și Herson. Este primul pas formal în procesul de anexare.
 • Procedură mai greoaie decât la Crimeea - Publicația rusă Kommersant a calculat că procedura de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate ar putea dura 12 zile, de două ori mai mult decât a fost nevoie în cazul anexării Crimeii, în 2014. Putin trebuie să recunoască independența și pentru Zaporojie și Herson, apoi să semneze tratate cu fiecare regiune, pe care Parlamentul va trebui să le ratifice, împreună cu adoptarea de legi care stabilesc anexările.
 • Sărbătoare la Moscova - Vineri, pe 30 septembrie, la Moscova va fi organizat în Piața Roșie un concert pentru a „sărbători rezultatele referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Având în vedere informațiile de marți potrivit cărora Putin urmează să facă atunci un anunț cu privire la anexări, cel mai probabil discursul va fi transmis în cadrul acestui eveniment, fin înregistrat, fie în persoană.
 • Bugetul Rusiei, sac fără fund - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov spune că resursele Federație sunt îndeajuns pentru a susține creșeterea populației, odată cu anexarea teritoriilor vizate de referendumuri.
 • Referendumuri degeaba - Volodimir Zelenski a numit referendumurile de anexare „o farsă” și a subliniat că rezultatele anunțate nu au nicio valoare, având în vedere că armata ucraineană continuă în fiecare zi să elibereze noi teritorii. Detalii despre rezultatele anunțate de separatiști, AICI.

Haos la mobilizare

 • Cei 300.000 de spartani, carne de tun - Jurnaliștii de la publicația rusă independentă Meduza.io au stat de vorbă cu soldați ruși sau mercenari care deja au fost pe frontul din Ucraina și s-au întors acasă după ce și-au încheiat turul sau au fost răniți. Cu toții spun că și ei, care erau antrenați pentru luptă, și-au dat seama că de fapt nu aveau pregătirea necesară pentru a face față, astfel că noii recruți fie se vor preda, fie vor muri: „Acești 300.000 de spartani vor muri din prima”, spune unul dintre mercenarii intervievați.
 • Centre mobile de recrutare în loc de granițe închise - Autoritățile de la Moscova au renunțat pentru moment la ideea de a închide granițele, însă vor lua măsuri să limiteze posibilitatea plecării din țară a bărbaților apți de înrolare. În schimb, au instalat birouri mobile de recrutare la granița cu Georgia și cea cu Finlanda.
 • Amenințări pentru fugari - Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat că se fac liste cu rușii care fug pentru a nu fi trimiși pe front și a propus ca mașinile pe care aceștia le-au abandonat în cozile de la granițe ar trebui confiscate și date familiilor celor care au murit în război.
 • Apelul ambasadelor: Plecați din Rusia! - SUA, Bulgaria, Polonia și Estonia și-au somat cetățenii să părăsească de urgență Rusia, pentru a nu risca să fie mobilizați forțat și să fie trimiși să lupte în Ucraina.
 • A murit după ce s-a opus recrutării - Un bărbat de 39 de ani din Vladivostok a murit după ce a fost reținut la un centru de recrutare, în momentul în care și-a arătat nemulțumirea față de mobilizare. Nu sunt cunoscute detalii despre motivele morții, aurotitățile ruse au spus doar că bărbatul a decedat pe drum spre secția de poliție.
 • Incendii contra mobilizării - Încă un centru militar de recrutare a fost incendiat în Rusia, de această dată în Vladivostok. Deja până acum au fost incendiate cel puţin 10 astfel de centre, în primele zile ale mobilizării.
 • Scapi de credit dacă mori - Duma de Stat încearcă să adopte o lege prin care să fie șterse creditele rușilor care mor pe front în Ucraina, însă lucrările avansează foarte lent. Sunt informații că băncile deja au reacționat și nu mai acordă împrumuturi celor care ar putea fi chemați la arme.
 • Reguli schimbate aleatoriu - Guvernatorul Belgorod de la granița cu Ucraina a anunțat că la nivelul Ministerului Apărării s-a decis să fie redus numărul de ruși mobilizați în regiune.
 • Vecinii nu mai fac față fugarilor - Letonia a decretat stare de urgență pentru trei luni în regiunile de la granița cu Rusia, porturi și aeroporturi, în urma afluxului mare de ruși care fug de mobilizare.

Sancțiuni vs. ajutoare

 • Erdogan a trecut contra Rusiei - Trei bănci turcești controlate de stat au anunțat că nu mai acceptă plăți prin sistemul rusesc de carduri Mir. Practic, de acum plățile rușilor prin Mir nu mai sunt acceptate nicăieri în Turcia.
 • Mai multe HIMARS - SUA pregătesc un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de peste un miliard de dolari, a anunțat Reuters, citând surse de la Washington. Sisteme anti-dronă și eficientele HIMARS se regăsesc pe listă.
 • Comisia Europeană propune un nou pachet de ”sancţiuni drastice” împotriva Rusiei, care ar ”stabili temeiul juridic” pentru plafonarea preţului petrolului, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie de presă la Bruxelles.
articolul original.

Rusia deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia

27 September 2022 at 19:01
image

Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia, pe unde fug sute de ruşi care încearcă să evite mobilizarea pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, a informat marţi Ministerul de Interne al acestei republici ruse, transmite EFE, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată la o reuniune cu şefii departamentului de transport, ai serviciilor de frontieră şi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Osetia de Nord, a informat agenţia oficială TASS.

„Un punct de recrutare va fi organizat curând în acest post de control”, a menţionat Ministerul de Interne al republicii ruse Osetia de Nord, a cărei capitală este Vladikavkaz.

5.500 de vehicule din Osetia de Nord aşteaptă să treacă punctul de frontieră

Potrivit instituţiei citate, aproximativ 5.500 de vehicule din Osetia de Nord aşteaptă să treacă punctul de frontieră, printre care 3.600 de autoturisme şi 1.900 de camioane, iar 600 dintre ele se află deja la punctul rutier Verhnii Lars.

Luni, vicepremierul republicii, Irbek Tomaev, declarase că se formase o coadă de 3.500 de automobile la punctul de trecere a frontierei, în timp ce sâmbătă era o coadă de 2.300 de maşini.

Peste 37.000 de vehicule şi cel puţin 115.000 persoane au traversat în ambele direcţii punctul de trecere Verhnii Lars, ceea ce reprezintă o creştere de 23,3% a traficului comparativ cu datele înregistrate săptămâna trecută, potrivit TASS.

„În pofida măsurilor luate situaţia continuă să fie extrem de tensionată”

Şefii departamentului de transport, ai serviciilor de frontieră şi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Osetia de Nord au decis la reuniunea de marţi că vor permite trecerea pe jos a frontierei cu Georgia.

„În pofida măsurilor luate (…) situaţia continuă să fie extrem de tensionată, ceea ce impune nevoia de a se lua măsuri suplimentare în ceea ce priveşte organizarea securităţii cetăţenilor. În acest scop, dar şi pentru a reduce riscurile de comportament ilegal şi de sporire a situaţiilor conflictuale, participanţii (la reuniune) au decis să permită cetăţenilor să traverseze frontiera pe jos (şi au adoptat) o serie de măsuri suplimentare de ordin public şi securitate rutieră”, a menţionat Ministerul de Interne din Osetia de Nord.

Pe de altă parte, autorităţile georgiene au dezminţit marţi că ar intenţiona să închidă frontiera cu Rusia pe fondul afluxului de cetăţeni ruşi care sosesc în ţara din Caucaz pentru a scăpa de mobilizarea militară parţială decretată de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Nu avem motive să închidem frontiera”, a declarat ministrul de interne georgian Vahtang Gomelauri.

articolul original.

Rușii nu mai au cum să scape de mobilizare. Rusia deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia

27 September 2022 at 19:01
image

Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia, pe unde fug sute de ruşi care încearcă să evite mobilizarea pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, a informat marţi Ministerul de Interne al acestei republici ruse, transmite EFE, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată la o reuniune cu şefii departamentului de transport, ai serviciilor de frontieră şi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Osetia de Nord, a informat agenţia oficială TASS.

„Un punct de recrutare va fi organizat curând în acest post de control”, a menţionat Ministerul de Interne al republicii ruse Osetia de Nord, a cărei capitală este Vladikavkaz.

5.500 de vehicule din Osetia de Nord aşteaptă să treacă punctul de frontieră

Potrivit instituţiei citate, aproximativ 5.500 de vehicule din Osetia de Nord aşteaptă să treacă punctul de frontieră, printre care 3.600 de autoturisme şi 1.900 de camioane, iar 600 dintre ele se află deja la punctul rutier Verhnii Lars.

Luni, vicepremierul republicii, Irbek Tomaev, declarase că se formase o coadă de 3.500 de automobile la punctul de trecere a frontierei, în timp ce sâmbătă era o coadă de 2.300 de maşini.

Peste 37.000 de vehicule şi cel puţin 115.000 persoane au traversat în ambele direcţii punctul de trecere Verhnii Lars, ceea ce reprezintă o creştere de 23,3% a traficului comparativ cu datele înregistrate săptămâna trecută, potrivit TASS.

„În pofida măsurilor luate situaţia continuă să fie extrem de tensionată”

Şefii departamentului de transport, ai serviciilor de frontieră şi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Osetia de Nord au decis la reuniunea de marţi că vor permite trecerea pe jos a frontierei cu Georgia.

„În pofida măsurilor luate (…) situaţia continuă să fie extrem de tensionată, ceea ce impune nevoia de a se lua măsuri suplimentare în ceea ce priveşte organizarea securităţii cetăţenilor. În acest scop, dar şi pentru a reduce riscurile de comportament ilegal şi de sporire a situaţiilor conflictuale, participanţii (la reuniune) au decis să permită cetăţenilor să traverseze frontiera pe jos (şi au adoptat) o serie de măsuri suplimentare de ordin public şi securitate rutieră”, a menţionat Ministerul de Interne din Osetia de Nord.

Pe de altă parte, autorităţile georgiene au dezminţit marţi că ar intenţiona să închidă frontiera cu Rusia pe fondul afluxului de cetăţeni ruşi care sosesc în ţara din Caucaz pentru a scăpa de mobilizarea militară parţială decretată de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Nu avem motive să închidem frontiera”, a declarat ministrul de interne georgian Vahtang Gomelauri.

articolul original.

Vladimir Putin se leapădă de rușii care fug din țară! Ministerul rus al apărării a transmis că nu va solicita guvernelor străine extrădarea celor care fug de mobilizare

27 September 2022 at 13:45
image

Ministerul rus al Apărării a transmis marţi prin intermediul unui comunicat de presă , că nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor străine pentru a extrăda miile de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare.

”Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema unei presupuse returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunţul unei mobilizări militare ”parţiale” a rezerviştilor pe 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi care au vârsta legală pentru a lupta au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz. Dacă un cetăţean rus primeşte o citaţie şi nu se prezintă la o secţie de poliţie militară, teoretic poate fi considerat un dezertor şi trecut pe lista celor urmăriţi în Rusia.

Ministrul kazah de Interne, Marat Akhmetjanov, afirmat marţi că Astana va fi forţată să extrădeze ruşii care fug de mobilizare doar dacă vor fi trecuţi pe lista oficială a persoanelor urmărite din Rusia, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Preşedintele kazah Kassym-Iomart Tokayev a promis că îi va proteja pe ruşii care pot fi mobilizaţi şi care au fugit în Kazahstan, în timp ce relaţiile dintre Astana şi Moscova au fost tensionate de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, scrie news.ro

articolul original.

Un bărbat și-a dat foc într-un oraș din sud-estul Moscovei, țipând că nu vrea să meargă pe front

27 September 2022 at 13:12
image

Un tânăr s-a autoincendiat, în oraşul Reazan, situat la sud-est de Moscova, urlând că ”nu vrea să se ducă pe front” şi prezenta arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele rus a decretat o mobilizare a 300.000 de oameni care să-i consolideze trupele prezente în Ucraina, ilustrând disperarea profundă care a cuprins o parte a societăţii ruse.

Tânărul, care a fost mobilizat, s-a dus în parcarea autogării din oraş, s-a stropit cu un lichid inflamabil şi şi-a dat foc.

Publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a difuzat imagini înregistrate de camere de supraveghere, scrie că victima are arsuri pe 90% din suprafaţa corpului şi că a urlat, că ”nu vrea să se ducă pe front”.

”Stătea în drum, lângă autobuze. A luat foc şi a început să râdă şi să strige că nu vrea să se ducă în operaţiunea specială din Ucraina. Toate hainele i-au ars. Poliţia a venit imediat şi l-a luat mai târziu. A venit o ambulanţă”, declară un martor site-ului YA62.ru.

Manifestaţiile împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, au rămas marginale, însă anunţarea uni mobilizări parţiale a precipitat evenimentele.

Novaia Gazeta scrie că 54 de centre de înrolare militară şi clădiri administrative au fost incendiate de la începutul războiului, dintre care 17 în ultimele cinci zile.

Un bărbat a deschis focul, luni, într-unul dintre aceste centre de recrutare, la Ust-Ilimsk, în regiunea Irkuţk, în Siberia, şi l-a rănit grav pe şeful centrului.

Victima a fost spitalizată în stare gravă.

”Anchetatori şi un criminolog acţionează la locul incidentului. Toate circumstanţele incidentului vor fi clarificate. Suspectul a fost arestat. El este interogat de către anchetatori. Victima a fost condusă într-o structură medicală”, a declarat postului francez BFMTV principala asistentă a şefului Comisiei ruse de anchetă din regiunea Irkuţk, Karina Golovaceva.

Manifestaţii s-au multiplicat, în ultimele zile, în mai multe regiuni defavorizate împotriva mobilizării parţiale, uneori haotică.

Puterea rusă este acuzată de faptul că încearcă să mobilizeze cu prioritate în zone sărace şi izolate.

Numeroşi ruşi au luat cu asalt frontierele şi aeroporturile, după ce Putin a anunţat mobilizarea miercuri.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut ”greşeli” în această mobilizare, care urmează să fie corectate şi a sugerat că Kremlinul nu exclude o închidere a frontierelor, cu scopul de a împiedica fuga bărbaţilor la vârsta la care pot lupta.

articolul original.

Generalul Mykola Malomuzh, fost șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, anunță că Vladimir Putin va închide granițele: Rușii trebuie să înțeleagă că ori mor, ori se predau, ori protestează în masă

27 September 2022 at 10:24
image

Generalul Mykola Malomuzh, fost șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, consideră că Vladimir Putin va închide granițele Federației Ruse, pentru a stopa plecările în masă ale cetățenilor ruși.

De asemenea, Malomuzh a precizat că persoanele mobilizate trebuie să înțeleagă că nu au decât următoarele variante: ori mor pe front, ori se predau, ori protestează în masă.

Acest sistem represiv de mobilizare al Federației Ruse nu va face decât să accelereze plecarea din țară a rușilor. Este clar că liderii Federației Ruse vor închide granițele și asta va duce la proteste în masă în marile orașe. Forțele de ordine și serviciile speciale duc deja acțiuni represive”, a declarat generalul Mykola Malomuzh, la Espresso TV, conform odessa-journal.com.

Aparatul represiv al Rusiei, compus din 1,5 milioane de persoane, nu va putea face față, dar vorbim de un proces îndelungat. Trebuie să ne pregătim pentru a face teste serioase pe front și să lucrăm la moralul persoanelor mobilizate forțat, astfel să vadă următoarea perspectivă: fie mor, fie se predau, fie se ridică la proteste în masă, a precizat generalul ucrainean.

articolul original.

“Experiența ta supremă în armata rusă”. Cum arată “centrele de instruire” militară unde Putin își adună recruții

27 September 2022 at 08:43
image

Mai multe înregistrări video în care se vede în ce condiții mizere sunt ținuți recruții ruși au fost distribuite pe rețelele sociale. „Experiența ta supremă în armata rusă” – așa sunt descrise ironic barăcile de lemn în care sunt înghesuiți recruții lui Putin. Într-una dintre înregistrări se văd barăcile de lemn în care sunt duși rușii pe care Putin vrea să îi trimită pe front. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă în armata rusă”, scrie ironic Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, cel care a făcut publice imaginile.

Alte imagini arată că uniformele lipsesc, iar unii dintre recruți au primit uniforme prea mici. Înregistrările arată camerele înghesuite, toaletele insalubre și chiuvetele sparte.

articolul original.

Volodimir Zelenski, despre mobilizarea rușilor: „Este o încercare de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun»”

27 September 2022 at 05:26
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a simţit că va pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, „să asigure ceva activitate pe front”, susţinând că noua mobilizare este o încercare „de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun»”.

În mesajul transmis luni noapte, liderul de la Kiev a susținut că a discutat cu staff-ul său despre situaţia de pe linia frontului, inclusiv despre folosirea, de către ocupanţi, a dronelor iraniene.

Zelenski, despre mobilizarea rușilor pentru continuarea războiului

„Lucrăm constant pentru a asigura arme şi muniţie luptătorilor noştri. Toate acţiunile armatei ucrainene trebuie să fie sincronizate cu folosirea de arme de înaltă precizie. Aceasta este una dintre priorităţile de bază. Situaţia este deosebit de dificilă în regiunea Doneţk. Facem totul pentru a limita activitatea duşmanului. Aici este ţinta noastră numărul 1 acum, întrucât Donbas este încă ţinta numărul 1 pentru ocupanţi”, a declarat Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, în pofida faptului că războiul este lipsit de sens pentru Rusia şi că ocupanţii şi-au pierdut iniţiativa, comanda Armatei ruse îi trimite pe soldaţi la moarte.

„Încercările constante ale unei ofensive ruse în regiunea Doneţk vor rămâne cu siguranţă în istoria războaielor ca una dintre cele mai cinice crime ale propriilor soldaţi. Când vedem asta, când vedem aceste ofensive, suntem convinşi încă o dacă că mobilizarea rusă este o încercare directă de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun».

Nu există un alt scop al mobilizării ruse, pur şi simplu. Au simţit că vor pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, să asigure ceva activitate pe front, să îi înlocuiască pe cei morţi cu cineva cu arme în mâini”, a susţinut președintele ucrainean.

Zelenski a specificat că societatea din Rusia nu este conştientă încă de brutalitatea Guvernului rus faţă de propriul popor: „Dar trebuie să facem totul ca fiecare cetăţean al Rusiei să recunoască faptul că propriul stat îl privează de cel mai important lucru – dreptul la viaţă”.

De asemenea, acesta a mai transmis că a discutat cu premierul olandez Mark Rutte despre „mobilizarea criminală pe care Rusia o desfăşoară în teritoriile ocupate, încercând să îi împingă pe cetăţenii noştri spre moarte sub steagul rusesc”, despre referendumurile false. El a spus că îi este recunoscător acestuia pentru sprijinul său clar şi diponibilitatea de a întări presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a vorbit şi despre lansarea unui fond special de investiţii pentru a sprijini antreprenorii ucraineni, care a atras deja 125 de milioane de dolari din partea unor fonduri occidentale, bănci şi instituţii.

„Cred că poate deveni un semn special pentru investitori, un semnat că este posibil şi necesar să investească în economia ucraineană deja, în timp ce suntem pe drumul spre victorie”, a mai adăugat acesta.

articolul original.

Aliații lui Vladimir Putin, îngrijorați de „excesele” mobilizării

27 September 2022 at 00:00
image

Recent, doi parlamentari ruși au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situația și să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, scrie Reuters.

Prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial a declanșat proteste în întreaga țară și a determinat fuga unei mulțimi de bărbați de vârstă militară, provocând blocaje la frontiere și epuizarea zborurilor.

Mai multe rapoarte au documentat, de asemenea, modul în care persoanele care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare – contrar garanției ministrului apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia doar cei cu abilități militare speciale sau experiență de luptă vor fi chemați la datorie – ceea ce a determinat chiar și personalități ultra loiale pro-Kremlin să își exprime public îngrijorarea.

Aliații lui Putin și-au exprimat nemulțumirea față de mobilizare

Cei mai importanți doi parlamentari ruși, ambii aliați apropiați ai lui Putin, și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care se desfășoară .

Valentina Matviyenko, președinta Camerei superioare a Rusiei, Consiliul Federației, a declarat că are cunoștință de rapoartele privind convocarea unor bărbați care nu ar trebui să fie eligibili pentru recrutare.

„Astfel de excese sunt absolut inacceptabile. Și, consider că este absolut corect că ele declanșează o reacție fermă în societate”, a declarat ea într-o postare pe aplicația Telegram.

Într-un mesaj direct către – despre care a spus că au „responsabilitatea deplină” pentru punerea în aplicare a convocării – ea a scris: „Asigurați-vă că punerea în aplicare a mobilizării parțiale se realizează în conformitate deplină și absolută cu criteriile descrise. Fără nicio greșeală”.

300.000 de ruși vor fi chemați la arme

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Rusiei, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare separată.

„Se primesc plângeri”, a spus el. „Dacă se face o greșeală, este necesar să o corectăm … Autoritățile de la fiecare nivel ar trebui să își înțeleagă responsabilitățile”.

Oficialii spun că 300.000 de ruși vor fi chemați la arme. Kremlinul a negat de două ori că intenționează de fapt să înroleze mai mult de un milion de oameni, după două rapoarte separate în mass-media pe această temă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 2.000 de persoane au fost reținute la mitingurile împotriva mobilizării din zeci de orașe până acum în această săptămână, iar duminică s-au înregistrat deja mai multe proteste în Orientul Îndepărtat al Rusiei și în Siberia.

articolul original.

Noilor recruți ruși li se cere să meargă pe front cu tampoane și absorbante. Responsabilă cu recrutările: „Băieți, nu râdeți!” (VIDEO)

26 September 2022 at 21:03
image

O înregistrare intens distribuită pe rețelele sociale o arată pe o responsabilă cu recrutările cum le cere noilor soldați ruși să facă rost de absorbante și tampoane în caz că vor fi împușcați pe frontul din Ucraina.

”A doua armată a lumii” caută tampoane

În clip se aude cum femeia le spune noilor recruți să vină ei cu mai multe lucruri, între care cu saci de dormit. Unul dintre ei întreabă dacă acestea nu ar trebui asigurate de armată. „Ar trebui să fie ale voastre, băieți!” – e răspunsul primit.

Ea spune apoi că armata nu oferă decât uniformele și armele, restul, inclusiv medicamentele, fiind asigurate chiar de soldați.

Un nou recrut intervine atunci și afirmă că în farmacii nu se mai găsesc garouri.

Șefa vine apoi cu ”soluțiile alternative”: „Cereți rudelor să vă trimită. Luați trusele de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt? Pentru a opri sângerarea! Puneți tampoanele direct în rana provocată de glonț. Tamponul se umflă și închide rana”.

This in the video shows the actual weight of the #RussianArmy , not other data

Newly mobilized #Russians are told what they need to take to the war. Spoiler – pads and tampons.
(English subtitles)#Russia #Putin #MobilizationInRussia #mobilization #Mobilized #Ukraine 🇺🇦💪 pic.twitter.com/IlAM8wyce1

— Ukraine News 🇺🇦 (@Ukrainene) September 26, 2022

Lipsa de dotare a armatei ruse stârnește furia propagandiștilor ruși

Mobilizarea haotică și incapacitatea armatei de a-i dota pe noii recruți a ajuns să-i enerveze până și pe cei mai înflăcărați propagandiști ai lui Putin, care acum sunt îngrijorați de o eventuală revoltă împotriva mobilizării și războiului.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”.

La excesul de zel al responsabililor, care au chemat pe front până și bunici, bolnavi sau mame singure, Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, a venit cu o ”soluție” în stilul caracteristic: „Am putea să îi împușcăm pe cei responsabili?”.

articolul original.

Mobilizarea parțială îi sperie chiar și pe propagandiștii lui Putin. Ei se tem de o revoltă populară: „Vă jucați cu oameni înarmați!”

26 September 2022 at 19:43
image

Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, și Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, au criticat dur modul în care se face mobilizarea parțială pentru suplimentarea trupelor rusești din Ucraina și s-au arătat înrgrijorați cu privire la o posibilă revoltă care s-ar putea declanșa împotriva războiului și a mobilizării.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Simonian, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Mobilizarea haotică din Rusia îi enervează până și pe propagandiști

În cadrul unei emisiuni dedicată aproape în exclusiviotatea subiectului mobilizării, Soloviov a susținut că atât el, cât și Simonian au primit „apeluri panicate”, ceea ce arată „că mai multe persoane au uitat cum să-și facă treaba”.

La rândul ei, Simonian a susținut că după discursul lui Putin a rămas cu impresia că vor fi mobilizați doar bărbații cu experiență militară, numai că realitatea s-a dovedit a fi alta: au fost chemați pe front bătrâni, bolnavi, profesori, muzicieni și o mamă singură cu doi copii mici. În schimb, nu au primit ordinul persoane care chiar au experiență de luptă.

Soloviov a reproșat apoi și că noii recruți primesc arme vechi și ruginite.

„Toți au telefoane și nu-și vor ține gurile. Dacă primesc lucruri putrede, dacă nu au căști, veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii! Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta!”, a spus Soloviov, citat de Daily Beast.

Propagandiștii ruși, supărați că rușii de rând nu vor să moară pe frontul din Ucraina

Cei doi propagandiști au tratat și subiectul sutelor de mii de ruși care au fugit din țară ca să scape de trimiterea pe front.

„Unii sunt trimiși ca niște eroi la un război al poporului, iar alții se uită cu lașitate unde și cum să cumpere un bilet”, a spus Solovion.

În schimb, Simonian a ținut să le transmită un mesaj rușilor care fug din țară: „Drum bun! Dar țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo! Banii o să vi se termine și atunci va trebui să vă întoarceți”.

Șefa RT a avut cuvinte dure și pentru mamele care încearcă să-și protejeze copiii de încorporare, spunând că ar trebui să le fie rușine: „Copiii mei sunt mici, dar dacă i-aș fi născut la momentul potrivit, acum ar fi avut vârsta de încorporare”.

Propagandiștii ruși admit că țara lor a greșit în calculele privind invadarea Ucrainei

Simonian a mai susținut că s-a ajuns la prelungirea războiului și la mobilizarea parțială pentru că ei au supraestimat puterea Rusiei și au subestimat puterea și dorința de a lupta a ucrainenilor, precum și ajutorul pe care aceștia l-au primit de la Occident.

„Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mai puțin sânge și nu am anticipat o rezistență atât de puternică din partea NATO și a Occidentului. Asta se întâmplă la începutul oricărui război: subestimarea rezistenței, supraestimarea propriei forțe. Așa că iată-ne aici”, a spus ea.

articolul original.

Kremlinul invocă „greşeli” în procesul de mobilizare

26 September 2022 at 14:00
By: (R.C.)

Kremlinul a recunoscut ‘greşeli’ intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată ‘nu există nicio decizie’ în privinţa închiderii frontierelor, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate, relatează AFP.

‘Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că speră că aceste ‘erori vor fi corectate’.

Autorităţile ruse au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate.

Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor.

Mobilizarea a provocat un val de manifestaţii, soldate cu mii de arestări, de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat-o săptămâna trecută.

Mulţi ruşi au ales, se pare, să fugă din ţară, având în vedere înghesuială şi cozile de autoturisme la frontierele cu Georgia, Kazahstan, Finlanda sau Mongolia. Liniile aeriene sunt luate şi ele cu asalt de ruşii care vor să se sustragă mobilizării.

Acest exod a suscitat temerea că Rusia va interzice ca bărbaţii apţi de luptă să mai părăsească ţara.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că autorităţile ‘nu au luat încă nicio decizie’ în această etapă cu privire la închiderea frontierelor pentru respectiva categorie de cetăţeni. Însă declaraţia lui Peskov nu a fost de natură să calmeze spiritele, având în vedere că afirmaţiile acestuia de mai multe ori au fost contrazise de realitate, potrivit Meduza.io.

Rusia se pregăteşte să anexeze patru regiuni ale Ucrainei la încheierea marţi a aşa-numitelor ‘referendumuri’ în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (Donbas, estul Ucrainei) şi Herson şi Zaporojie (sudul teritoriului ucrainean), chiar dacă unele dintre acestea sunt controlate doar parţial de Moscova.

articolul original.

Tătarii din Crimeea sunt vânați pentru mobilizare: E pedeapsa primită pentru că nu respectă Rusia

26 September 2022 at 14:27
By: -

Membrii grupului etnic care trăiește în peninsula anexată de Rusia s-au opus din 2014 politicii expansioniste a Moscovei, iar acum plătesc prețul pentru nesupunerea lor.

citizencitizen

După ce Vladimir Putin a anunțat "mobilizarea parțială" în Rusia, familii din toată țara au fost nevoite să se despartă de bărbații chemați la arme. Minoritățile etnice, îndeosebi cele din regiunile slab populate, sunt mai afectate. Au apărut informații despre o mobilizare ridicată în Buriatia și în republicile din nordul Caucazului, iar acum în Crimeea se întâmplă același lucru.

Comunitatea tătarilor musulmani din Crimeea reprezintă aproximativ 13% din populația peninsulei. Nu există o prezentare oficială a modului în care se face mobilizarea, dar au apărut tot mai multe dovezi care sugerează că tătarii din Crimeea au fost vizați în mod disproporționat, scrie The Guardian.

citizencitizen

Potrivit activiștilor de la organizația Crimea SOS, 90% din ordinele de mobilizare din regiune au fost transmise tătarilor, iar acțiunea îi vizează disproporționat pe membrii acestei etnii care s-a expus fățiș autorităților ruse după anexarea peninsulei, în 2014.

"Peste tot, în fiecare oraș, am auzit că majoritatea celor mobilizați sunt tătari din Crimeea și știm că sunt vizate în mod special zonele cu populație predominant tătară. Va fi o catastrofă pentru noi și ne va lua ani de zile să ne vindecăm", a spus o activistă.

citizencitizen

Vineri, Volodimir Zelenski a acuzat tactica Moscovei, denunțând "efortul conștient de a distruge națiunea tătară din Crimeea".

Tamila Tașeva, înalta reprezentantă pentru Crimeea a președintelui Ucrainei, a declarat că ea crede că Rusia îi vizează deliberat pe tătari: "Tătarii din Crimeea sunt cel mai puțin loial segment al populației Rusiei și e clar că ei au fost foarte încurajați de recentul succes militar ucrainean. Acum sunt pedepsiți".

Tașeva, care este tătăroaică din Crimeea, spune că a primit zeci de informații de la membrii comunității cărora polițiștii le-au înmânat ordinele: "Oamenii se panichează, nu știu ce să facă".

Ea îi sfătuiește pe cei mobilizați să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie. "Dar, normal, suntem îngrijorați că ar putea fi împușcați de ruși pe la spate", a explicat ea, adăugând: "Din păcate, rușii nu-s atât de proști să-i pună pe tătari în același regiment".

Acum comunitatea este dominată de un sentiment de deznădejde și panică. Unii încearcă să fugă din Crimeea, însă cel mai apropiat aeroport e la distanță mare și persistă zvonul că podul peste strâmtoarea Kerci care face legătura cu Rusia va fi închis.

"Ăsta e singurul subiect de discuție acum. Cum să fugi, cum să te ascunzi, cum să ieși din Rusia. Ieri am fost la o aniversare și nimeni nu vorbea despre altceva. Nimeni nu zâmbea, nu era fericit. Toți erau deprimați, femeile aveau ochii în lacrimi", a spus activista.

Tătarii consideră de secole că peninsula Crimeea este teritoriul lor, dar au devenit o minoritate după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei Ecaterinei a II-a. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Stalin a deportat aproape toată populația în Asia Centrală, acuzând-o de colaborare cu naziștii. În anii '80, cei mai mulți au primit permisiunea de a se întoarce.

Russian invasion of Ukraine has started not on Feb 24: firstly, they invaded Crimea 8 years ago.🇷🇺 has a long story of attempts to govern the peninsula by сhasing free people of Crimean Tatars, including 1944 genocide and repressions after 2014. So, is Crimea 🇷🇺? @United24media: pic.twitter.com/tv6YP9gMwX

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
September 23, 2022

Amintirea încă vie a persecuțiilor îndurate i-a făcut pe tătari foarte ostili la anexarea Crimeii de către Rusia, în urmă cu opt ani. Autoritățile ruse au tot încercat să-i coopteze pe liderii comunității, dar cei mai mulți au refuzat să colaboreze, astfel că a început o campanie de hărțuire și de pedepsire, iar Moscova a declarat ilegală autoritatea tătarilor, mejlis. Mulți dintre membrii acesteia au primit interdicția de a intra în peninsulă, iar acum trăiesc la Kiev sau în alte părți.

"Mai întâi au încercat să ne cumpere, apoi au încercat să ne reprime, iar acum văd mobilizarea ca pe un mod de a scăpa de noi", a rezumat Tașeva strategia rușilor.

Zeci de tătari au fost deținuți politic, iar de la începerea războiului, în februarie, presiunile și arestările au continuat să crească, autoritățile ruse fiind obsedate de riscul de sabotaj al acestei populații neloiale.

La începutul lunii septembrie, poliția din Crimeea a arestat șase invitați la o nuntă și pe organizatorul evenimentului, după ce DJ-ul a pus o melodie ucraineană. Autoritățile ruse au considerat că este o ofensă, după ce au anunțat că oricine își va exprima public sprijinul față de Ucraina va fi reținut.

T.D.

articolul original.
❌