ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

A fugit în Germania și s-a băgat la bătaie de ciudă că… Jador i-a furat iubita!

26 November 2022 at 21:40

Alex are 21 de ani și s-a băgat la bătaie, în galele RXF! Nu ar fi nimic neobișnuit pentru un tânăr care vrea să fie numit ”un bărbat adevărat”, doar că povestea lui este interesantă. Motivul pentru care a acceptat să intre în cușca de MMA este…celebrul Jador! CANCAN.RO are detaliile și vi le prezintă, în exclusivitate!

Alex Cruciat se pregătește să lupte cu Mario Fedor, la galele Next Fighter ale circuitului RXF, acolo unde pe listă s-au înscris nume cunoscute ale showbiz-ului autohton. Se va întâmpla chiar în prima zi a săptămânii viitoare, iar dacă se va impune, are mari șanse ca, în februarie, să ajungă printre ”stelele” competiției, la gala mare!

Jador, un mare cuceritor, de altfel, este motivul pentru care Alex a decis să se înscrie la galele RXF (Foto: Facebook)

Jador i-a ”furat” iubita, Alex a luat decizia: vrea să devină celebru!

Povestea de viață a lui Alex este mai mult decât captivantă. Are o vârstă fragedă, dar viitorul a început cu adevărat să și-l clădească acum mai bine de un an. Pleca la muncă în străinătate, să facă orice, să trăiască de pe o zi pe alta, doar pentru a reuși. ”Mi-am luat viața în mâini”, spunea el atunci când a ”gustat” și din plăcerile vieții din ringul MMA.

Alex a avut mai multe iubite, deși abia a ”sărit” de 20 de ani. Și toate i-au ”fugit” cu vedete ale showbiz-ului. Una dintre ele l-a părăsit pentru Jador! O ”invitație” la un clip realizat de cântărețul de muzică de petrecere a făcut-o pe iubita lui Alex să răspundă prezent. Iar de acolo… Povestește chiar tânărul rămas, atunci, cu buza umflată.

Alex Cruciat s-a băgat în cușca MMA pentru a deveni vedetă, după ce Jador i-a ”furat” iubita (Foto: Facebook)

”Am avut ghinion la toate iubitele! Mi le-au luat vedetele! Pe una dintre ele mi-a luat-o Jador!”, spune Alex, acum doar amuzat de situația prin care a trecut. Doar că acesta a fost motivul pentru care a ales să lupte. Vrea, musai, să ajungă și el cunoscut! ”Am zis și eu să vin aici, să mă fac vedetă!”, a punctat Cruciat.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

La Flamma – un altfel de restaurant: meniu internațional gătit chiar în fața ta!

26 November 2022 at 07:15
image

Domnul Răzvan Fodor, de profesie arhitect, a redeschis restaurantul din clădirea de la stația de plecare a telegondolei într-un format rebranduit și îmbunătățit. Fostul “Crêpes d‘art” închis în urmă cu doi ani din cauza pandemiei, a fost transformat în restaurantul “La Flamma” – un restaurant inovator, în care diferite preparate din meniurile local şi internațional sunt gătite chiar în fața clienților de către chefi cu experiență în domeniu, din ingrediente proaspete și de calitate.

Îmbinând experiența de 30 de ani în domeniul HORECA a familiei sale (care a făcut un adevărat brand turistic din Pensiunea Troian) cu sfaturile prietenului său chef Giovanni, antreprenorul a avut ideea de a extinde activitatea speculând o nișă a pieței: un restaurant modern, cu produse din toate colțurile lumii, gătite chiar în fața clienților. În urma cu cca. 8 ani, a preluat de la zero un spațiu pur și simplu carbonizat, după un incendiu care a distrus totul în interior, cu pereți degradați, fără instalații și l-a făcut să arate modern și confortabil, cu dotări de ultimă generație. Ideea unei extinderi a afacerii de familie s-a materializat mai întâi în două restaurante “Crêpes d‘art”, unul în parcul din centrul orașului și cel de la stația de plecare a telegondolei.

Plierea pe cererile clienților, cea mai bună strategie de marketing!

“Crêpes d‘art” a fost cumva un precursor al restaurantului “La Flamma”. Clienții au fost cei care au cerut transformarea din specificul primului în cel de-al doilea.

“La un moment dat clienții au început să solicite tot mai multe produse gătite pe grătar și uneori se vindeau mai bine acestea decât clătitele și acesta a fost semnalul că trebuie să ne axăm pe așa ceva și să rămânem cu clătitele doar pe restaurantul din parc. În prezent, toate produsele sunt gătite într-un cuptor cu jar din mangal obținut din lemn exotic, care în același timp le coace, dar le și prăjește, oferindu-le un gust aparte. Oriunde în zonă, dacă vrei să mănânci un banal burger sau mic, vei fi servit cu un produs preparat  la un grătar fie electric, fie cu rocă vulcanică încălzită cu flacără cu gaz metan. Aici îl facem chiar pe jăratec! Produsele sunt toate proaspete și sunt ușor diferite de cele din alte restaurante similare. De exemplu, micii noștri sunt preparați din carne maturată de vită în amestec cu mangaliță (carne de porc de Mangalița-n.r.). Produsele cele mai solicitate sunt cele din carne din vită maturată, dar la fel de căutate sunt si fructele de mare, peștele, supa de ardei copți ș.a.m.d. Meniul este conceput chiar pe cererile clienților noștri, practic ei ne-au ghidat în tot ceea ce am făcut”, ne mărturisește antreprenorul pentru care clientul chiar are un cuvânt greu de spus.

Fructele de mare la cuptor, salatele calde din legume cu brânzeturi, tăieturile speciale de vită maturată, salata de pere cu nuci, salata de portocale cu piept de pui, humusul cu tarhon, recunoscuta supă de ceapă sunt la mare cerere în restaurantul “La Flamma”.

Numele restaurantului (de la latinescul flamma), specializat pe griller-uri, vine chiar de la acest cuptor aflat în centrul bucătăriei deschise, zona de gătit aflându-se chiar în vecinătatea meselor clienților, iar procesul de transformare a ingredientelor în ceva delicios se petrece chiar sub ochii celui care a făcut comanda – ceva original pentru orașul nostru. Marea majoritate a clienților sunt încântați să poată asista la acest spectacol culinar, mai ales când vine vorba despre produse flambate, chiar dacă, inevitabil, sunt și nemulțumiți – miroase a mâncare în restaurant.

Nu au fost uitați nici clienții vegani, aceștia având o secțiune în meniu. Şi aceste produse sunt gătite în cea mai mare parte în cuptorul cu jăratec.

Meniul este modificat periodic în funcție de produsele cele mai proaspete găsite în piață și, bineînțeles, pliat pe solicitările clienților. Nu este un meniu rigid și se intervine ori de câte ori este nevoie, adaptabilitatea fiind cheia succesului acestei afaceri.

La fel ca și produsele, prețurile sunt pentru toate categoriile de clienți. Găsești și produse mai simple și mai ieftine, dar și produse mai sofisticate cu prețuri pe măsură.

 Un alt mod de a consuma vinurile

O altă noutate care scoate restaurantul din linia banalului îl constituie schimbarea modului în care sunt consumate vinurile. Vinul îmbuteliat, este păstrat într-un enomat (un dispenser cu două trepte de temperatură, ce funcţionează pe bază de gaz de azot) pentru menținerea calității și proprietăților vinului, chiar și după ce o sticlă este desfăcută. Păstrată în enomat licoarea își va păstra savoarea și calitatea. Și din acest punct de vedere, restaurantul „La Flamma” este unic în oraș. Un client poate consuma trei-patru vinuri diferite în aceeași seară, fără să fie nevoit să cumpere câte o sticlă din fiecare. Furnizorii sunt preponderent din țară, dar se regăsesc și din podgorii din Republica Moldova, antreprenorul dorindu-și să aducă mai multe podgorii mai puțin cunoscute, pe care să le promoveze.

După sărbători vor reîncepe concertele de muzică folk și rock, cu degustări de vinuri.

 Chef Cristi de „La Flama” despre proprietățile cărnii maturate

Cu o experiență de peste 20 de ani, dobândită și în străinătate, dar și în diferite localități din România, chefii Virgil Bursuc şi Cristi Lungu sunt în prezent bucătarii de bază ai restaurantului, pe care am avut ocazia să-i vedem în plin spectacol culinar. Pentru că în România beneficiile cărnii maturate nu sunt destul de bine cunoscute l-am rugat pe chef Cristi Lungu să ne explice mai multe.

“Maturarea cărnii, în special la carnea de vită, presupune «învechirea» controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. În speţă, după sacrificare, carnea este lăsată să se relaxeze pentru a depăși starea de rigor mortis în urma transformării glicogenului din mușchi. Acest proces durează la carnea de vită între 12-24 de ore și depășirea acestei condiţii se rezolvă prin maturarea cărnii timp de mai multe zile în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În acest timp, mușchii își recapătă gradual extensibilitatea și carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare. Astfel, carnea maturată de vită este mai fragedă, mai suculentă și cu un profil de gust superior și este unul din motivele pentru care la noi nu se consumă carne de vită și lumea reclamă că e tare și că nu o pot găti. Cel mai probabil, carnea cumpărată nu a fost maturată suficient. Din carne maturată se gătesc pe grill delicioase steak-uri precum T-Bone, Tomahawk steak, Striploin, Rib Eye sau Marinate Grill Farbenmix, dar și frigărui, mici sau chiar cârnați”.

În loc de epilog

Antreprenorul își dorește independență fața de actualul proprietar și administrator al clădirii – ar vrea să poată cumpăra spațiul în care a investit foarte mulți bani, de când l-a preluat până acum, spațiu cu multe probleme ce trebuiesc rezolvate de către proprietar. Deocamdată, însă, administratorul judiciar al Perla Invest nu a luat în calcul și faptul că ar trebui să respecte dreptul de preemțiune al chiriașilor când a scos la licitație clădirea.

Angela CROITORU

Foto: Marius BARNA

articolul original.

Macron anunță ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

21 November 2022 at 20:40
image

Comunitatea internaţională va furniza Republicii Moldova asistenţă financiară suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a face faţă consecinţelor războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit Mediafax.

Republica Moldova va primi asistenţă internaţională suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă organizată împreună cu preşedintele moldovean, Maia Sandu, la finalul Conferinţei interministeriale pentru susţinerea Republicii Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale.

100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Emmanuel Macron a precizat că zece milioane de euro vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

La începutul anului 2023, spitalele din Republica Moldova urmează să primească generatoare electrice de mare putere, iar Agenţia franceză pentru Dezvoltare va oferi Chişinăului 90 de milioane de euro pentru perioada 2023-2024, conform cotidianului Le Monde.

„Ajutarea Republicii Moldova este participarea la efortul de război. Nu avem dreptul de a ceda în faţa oboselii ori a pasivităţii. Republica Moldova se confruntă cu efecte multiple ale războiului, dar demonstrează generozitate în contextul afluxului de refugiaţi. Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni, în raport cu numărul de locuitori. Abandonarea Republicii Moldova ar însemna că Europa nu are vocaţia de a fi loială”, a afirmat preşedintele Franţei, potrivit postului BFMTV.

Maia Sandu: „Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze”

Maia Sandu a transmis că Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică foarte gravă. De asemenea, preşedintele Republicii Moldova susține că războiul fin Ucraina periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze.

„Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, evocând, potrivit cotidianului Le Monde, o inflaţie de 35%.

„Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze. Numeroşi cetăţeni moldoveni nu vor avea posibilitatea de a-şi plăti facturile iarna aceasta în lipsa intervenţiei Guvernului”, a subliniat Maia Sandu.

articolul original.

Vești bune pentru Republica Moldova! Emmanuel Macron a făcut anunțul momentului: ‘Am decis să mobilizăm un nou pachet excepțional de peste 100 milioane de euro’

21 November 2022 at 17:50
image

Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE, a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris.

Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro„, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Conferinţa de la Paris este o dovada a sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare, a afirmat Emmanuel Macron, rostind cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

„Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa„, a spus Macron.

În context, Macron a anunţat că 34 de ţări şi 15 organizaţii au răspuns apelului de ajuta Republica Moldova şi aceasta „arată cât e de mare mobilizarea” pentru această ţară.

Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie„, a specificat preşedintele francez.

Din acest pachet, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF, a precizat el.

La începutul anului 2023, generatoare de înaltă putere vor fi livrate spitalelor din Republica Moldova. Agenţia franceză pentru dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova este candidată din luna iunie la integrare în Uniunea Europeană.

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru R. Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Miza, pentru Paris, este de a ajuta populaţia moldoveană să depăşească condiţiile vitrege de iarnă.

Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică„, a subliniat preşedintele Republicii Moldova în aceeaşi conferinţă de presă, informând despre o rată a inflaţiei fără precedent de 35%.

Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze„, a adăugat ea.

Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine„, a spus ea.

Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european„, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.

Franţa, Germania şi România au lansat în aprilie o „Platformă de sprijin” cu scopul de a „coordona o asistenţă concretă şi imediată din partea comunităţii internaţionale„.

Primele două conferinţe ministeriale, de la Berlin, în martie, iar apoi la Bucureşti, în iulie, au permis colectarea a circa 600 milioane de euro, sumă promisă în donaţii şi contribuţii.

În declaraţia sa, Maia Sandu a mulţumit partenerilor externi care sprijină Republica Moldova.

Suntem recunoscători pentru aceasta solidaritate şi vă mulţumesc pentru promisiunile de susţinere. Datorită sprijinului dumneavoastră, guvernul a fost în stare să menţină pacea, să menţină Republica Moldova pe linia aderării la Uniunea Europeană şi, de asemenea, să răspundă provocărilor energetice şi de ordin economic„, a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md, conform agerpres.ro.

articolul original.

Aleasă ambasador Porsche, Emma Răducanu conduce o mașină românească /FOTO! Cât a dat pe ea la mâna a doua

21 November 2022 at 11:26

Văzută de mulți noua stea a tenisului mondial, Emma Răducanu s-a desăvârșit în șofat la volanul unui veritabil Sandero, Dacia Sandero cumpărată de tatăl său, român la origine.

Asta deși frumoasa vedeta tenisului britanic care, până la 19 ani a făcut o avere de peste 3 milioane de lire sterline, a fost aleasă drept imagine a celebrului producător de automobile sport Porsche, pentru piața din din Marea Britanie.

După succesele pe care le-a reputat în teren anul acesta și care au dus-o în liga jucătorilor pe care marile branduri comerciale îi curtează prin contracte de sponsorizare, Emma Răducanu a ales să semneze cu Porsche.

Deși se declară topită cu după respectivele automobile germane, totuși Emma Răducan nu renunță la prima sa mașină, cea pe care a învățat să conducă. O Dacia pe care tatăl său a cumpărat-o la mâna a doua, la începutul restricțiilor sanitare, cu aproximativ 5000 de lire sterline.

Emma Raducanu se folosește încă de Dacia Sandero pe care a învâțat să conducă

Aleasă ambasador Porsche, Emma Răducanu conduce o mașină românească!

Jucătoarea de tenis cu origini românești  ce s-a născut în Canada din tată român și mama chinezoică, și care locuiește în Marea Britanie, a fost surprinsă în trafic, prin Londra, la volanul mașinii pe care o stăpânește cel mai bine.

Asta deși are destui bani să-și achiziționeze automobilul preferat, un Porsche 911. Mai mult, pe toată durata contractului de imagine are la dispoziție mașini ale celebrului producător.

După 9 ani, Andreea Marin a spus adevărul dureros din spatele divorțului de Bănică Jr: ”Nu e comod să te simți înșelată”

articolul original.

Găurile negre nu ar fi vinovate de exploziile de raze gamma din Univers

20 November 2022 at 15:00
image

Exploziile de raze gamma (GRB) au fost detectate de sateliții care orbitează în jurul Pământului drept fulgere luminoase ale celor mai energetice radiații gamma, care durează de la milisecunde la sute de secunde. Aceste explozii catastrofale au loc în galaxii îndepărtate, la miliarde de ani lumină de Pământ.

Un subtip de GRB cunoscut sub numele de GRB de scurtă durată își începe viața atunci când două stele neutronice se ciocnesc.

Aceste stele ultra-dense au masa Soarelui nostru comprimată la jumătate din dimensiunea unui oraș ca Londra, iar în ultimele momente ale vieții lor, chiar înainte de a declanșa un GRB, ele generează unde în spațiu-timp – cunoscute de astronomi sub numele de unde gravitaționale.

Până în prezent, oamenii de știință din domeniul spațial au fost în mare măsură de acord că ,,motorul” care alimentează și de scurtă durată trebuie să provină întotdeauna de la o gaură neagră nou formată (o regiune a spațiu-timpului în care gravitația este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa din ea).

Cu toate acestea, noile cercetări efectuate de o echipă internațională de astrofizicieni, condusă de Dr. Nuria Jordana-Mitjans de la Universitatea din Bath, contestă această teorie.

Exploziile de raze gamma au fost detectate de sateliții care orbitează Pământul

Conform concluziilor studiului, unele GRB-uri de scurtă durată sunt declanșate de nașterea unei stele supramasive (cunoscută și sub numele de rămășiță de stea neutronică) și nu a unei găuri negre. Lucrarea a fost publicată în The Astrophysical Journal.

Se cunosc multe lucruri despre GRB-urile de scurtă durată. Acestea încep să trăiască atunci când două stele neutronice, care au evoluat în spirală din ce în ce mai aproape, accelerând constant, se ciocnesc în cele din urmă.

Iar de la locul prăbușirii, o explozie cu jet eliberează radiația de raze gamma care dă naștere unui GRB, urmată de o strălucire ulterioară cu durată de viață mai lungă. O zi mai târziu, materialul radioactiv care a fost expulzat în toate direcțiile în timpul exploziei produce ceea ce cercetătorii numesc o kilonovă.

Cu toate acestea, ceea ce rămâne exact după ce două – ,,produsul” ciocnirii – și, prin urmare, sursa de energie care conferă unui GRB energia sa extraordinară, a fost mult timp subiect de dezbatere.

Oamenii de știință ar putea fi acum mai aproape de rezolvarea acestei dezbateri, datorită rezultatelor acestui studiu.

Semnale electromagnetice în Univers

Oamenii de știință din domeniul spațial sunt împărțiți între două teorii. Conform primei teorii, stelele neutronice fuzionează pentru a forma pentru scurt timp o stea neutronică extrem de masivă, pentru ca apoi această stea să se prăbușească într-o gaură neagră,într-o fracțiune de secundă. Cea de-a doua susține că cele două stele neutronice ar avea ca rezultat o stea neutronică mai puțin grea, cu o speranță de viață mai mare.

Așadar, întrebarea care îi frământă pe astrofizicieni de zeci de ani este următoarea: sunt GRB-urile de scurtă durată alimentate de o gaură neagră sau de nașterea unei stele neutronice cu viață lungă?

GRB-ul explorat pentru acest studiu (numit GRB 180618A) a făcut clar pentru cercetători că o rămășiță de stea neutronică, mai degrabă decât o gaură neagră, trebuie să fi dat naștere acestei explozii.

Emisia avea amprenta unei stele neutronice nou-născute

Ceea ce i-a nedumerit inițial pe cercetători a fost faptul că lumina optică din strălucirea ulterioară care a urmat GRB 180618A a dispărut după doar 35 de minute.

Analizele ulterioare au arătat că materialul responsabil pentru o emisie atât de scurtă se extindea aproape de viteza luminii datorită unei surse de energie continuă care îl împingea din spate.

Ceea ce a fost mai surprinzător a fost faptul că această emisie avea amprenta unei stele neutronice nou-născute, care se rotește rapid și este puternic magnetizată, numită magnetar de milisecundă, scrie Phys.org.

Echipa a descoperit că magnetarul de după GRB 180618A reîncălzea materialul rămas în urma prăbușirii, în timp ce încetinea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Macron: Acest război este şi problema voastră

18 November 2022 at 07:28
By: (R.C.)

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture „consensului din ce în ce mai mare” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi „problema lor”, relatează AFP.

„Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei”, a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). El şi-a exprimat intenţia de a „colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând ‘acest război este şi problema voastră’ „.

Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud.

articolul original.

Klaus Iohannis, după o întrevedere cu Emmanuel Macron: România e pregătită să adere la Schengen. Primirea noastră va contribui la consolidarea securității UE

11 November 2022 at 20:59
image

Președintele Klaus Iohannis a avut, vineri seară, o întrevedere cu Emmanuel Macron, omologul francez. Cei doi au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen, contribuția francezilor la apărărea României în cadrul NATO și războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Ce au discutat Iohannis și Macron

„Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu Președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Franța este un susținător al aderării țării noastre la Spațiul Schengen, iar în discuția noastră i-am mulțumit Președintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă și rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său”, a transmis Iohannis, pe Facebook.

Cei doi au vorbit și despre prezența militarilor francezi în România, ca parte a efortului de apărare a Flancului Estic al NATO.

Alte subiecte de discuție au fost parteneriatul strategic dintre România și Franța, conflictul din Ucraina și demararea procesului de reconstrucție a zonelor afectate de război.

articolul original.

Surse: Klaus Iohannis poartă negocieri cu Emmanuel Macron pentru aderarea României în Schengen

11 November 2022 at 20:40
image

Preşedintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Elysee, o întâlnire bilaterală cu omologul francez, Emmanuel Macron, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris, informează Agerpres.

Surse oficiale au declarat pentru sursa menționată că discuţiile vor viza aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Ucraina, relaţia bilaterală şi prezenţa militară a trupelor franceze în ţara noastră.

Președintele României a avut, vineri, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, o întrevedere şi cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la cea de-a V-a ediţie a Forumului pentru Pace de la Paris, care va avea loc vineri şi sâmbătă la Palatul Brongniart.

Parlamentarii români au trimis o scrisoare deschisă omologilor olandezi

O scrisoare a fost adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Tarilor de Jos, unde se menţionează că încă din 2011, România indeplindeste toate condiţiile.

„În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen – securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti – amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

România şi-a confirmat rolul de garant al securităţii granitelor spaţiului Schengen

Semnatarii documentului au mai menţionat ca, în contextul invaziei în Ucraina, România are un rol important în menţinerea securităţii şi stabilităţii Uniunii, atât în domeniul militar, cât şi economis şi social. Mai mult, România şi-a confirmat rolul de garant al securităţii granitelor spaţiului Schengen.

„În ultimele luni, România şi-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegaţie de experţi europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare. În încheierea scrisorii, membrii Grupului de prietenie cu Olanda îşi exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susţine argumentele în favoarea accesului României la Schengen”, a mai transmis scrisoarea parlamentarilor români.

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis, anunț important despre aderarea la spațiul Schengen: România este pregătită

11 November 2022 at 20:45
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri seara pe pagina sa de facebook, după întâlnirea cu Președintele francez Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, că Franța este un susținător al aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

„Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu Președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Franța este un susținător al aderării țării noastre la Spațiul Schengen, iar în discuția noastră i-am mulțumit Președintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă și rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său”, a transmis liderul de la Cotroceni

Iohannis a precizat faptul că în ceea ce privește situația de securitate, Franța este și aici alături de România, prezența militară consistentă a trupelor franceze în țara noastră contribuind semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO.

„Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluția situației de securitate din Ucraina și demararea procesului de reconstrucție a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu Președintele Macron”, a conchis președintele Iohannis

articolul original.

Emma Răducanu, trimisă la psiholog. „Are nevoie de ajutor!” Cine a pus-o la zid pe sportiva britanică de origine română | GALERIE FOTO

6 November 2022 at 15:47

Emma Răducanu, campioana la US Open 2021, a ajuns de nerecunoscut. Sportiva a avut prestații slabe în acest an, motiv pentru care a ajuns subiect de discuție inclusiv pentru Billie Jean King, fosta mare jucătoare de tenis din SUA.

Emma Răducanu a uimit lumea tenisului în 2021, după victoria de la US Open. Ulterior, sportiva britanică de origine română a intrat într-un con de umbră, aflându-se în clipa de față pe locul 76 WTA. Billie Jean King, câștigătoare a 12 titluri de Grand Slam, susține că Emma Răducanu are nevoie, urgent, de ajutorul unui psiholog.

Acum, Emma are nevoie de spațiu și timp și să discute cu oamenii în care are încredere. Sper să apeleze la un psihoterapeut. Este un ajutor important pentru a-ți regăsi vocea interioară. Pe mine m-a ajutat foarte mult în viață psihoterapeutul„, a declarat Billie Jean King.

(VEZI AICI: EMMA RĂDUCANU, INFECTATĂ CU NOUL CORONAVIRUS. CARE ESTE STAREA DE SĂNĂTATE A SPORTIVEI)

Emma Răducanu are nevoie de ajutor și trebuie să scape de oamenii din jurul ei care au anumite interese. Sunt oameni care au agendele lor precise. Sper să rămână doar cu oameni în care simte că are încredere. Cred că trebuie să fie din nou ea însăși, o tânără inteligentă și echilibrată. Sunt impresionată de ea ca ființă umană„, a mai spus Billie Jean King.

Emma Răducanu, super contracte de sponsorizare

Emma Răducanu a strâns deja o avere, atât din premiile la turnee, cât mai ales din contractele de sponsorizare. Ulterior triumfului de la US Open 2021, Emma Răducanu a semnat înțelegeri de sponsorizare cu companii importante precum Evian, British Airways, Dior, Vodafone sau Porsche.

În luna mai, Emma Răducanu s-a clasat pe poziția a treia în topul celor mai bine plătite atlete, în ultimul an încasând aproximativ 23 de milioane de lire sterline.

articolul original.

Ce mașină conduce acum Emma Răducanu, după ce a renunțat la Dacia Sandero. „Visam de mult!” | GALERIE FOTO

2 November 2022 at 09:19

Emma Răducanu, campioana de la US Open 2020, a renunțat la Dacia Sandero, mașina pe care o conducea, și a trecut la un bolid de lux, un Porsche, care valorează 120.000 de lire sterline.

Noul autoturism nu a fost cumpărat, ci a fost primit ca parte din contractul de sponsorizare pe care Emma Răducanu l-a parafat cu celebrul brand de mașini. Până la Porsche Carrera 911 GTS Cabriolet, sportiva britanică de origine română conducea o Dacia Sandero, în valoare de 5.000 de lire sterline.

(VEZI AICI: EMMA RĂDUCANU, INFECTATĂ CU NOUL CORONAVIRUS. CARE ESTE STAREA DE SĂNĂTATE A SPORTIVEI)

Emma Răducanu și-a îndeplinit, astfel, un vis. Sportiva de origine română a dezvăluit că mereu și-a dorit un Porsche 911, mai ales că unul dintre primii ei antrenori conducea o astfel de mașină.

Unul dintre primii mei antrenori de tenis a conducea un 911. Ori de câte ori veneam la antrenament dimineața, îi vedeam Porsche-ul, treceam pe lângă el și visam că o să am și eu într-o zi unul al meu. Mașina mea preferată este cu siguranță 911. E atât de unic și frumos din toate punctele de vedere. Simt că este una dintre cele mai emblematice mașini„, a spus Emma Răducanu.

Emma Răducanu, super contracte de sponsorizare

Sportiva britanică de origine română a strâns deja o avere, atât din premiile la turnee, cât mai ales din contractele de sponsorizare. Ulterior triumfului de la US Open 2021, Emma Răducanu a semnat contracte de sponsorizare cu companii importante precum Evian, British Airways, Dior, Vodafone sau Porsche.

În luna mai, Emma Răducanu s-a clasat pe poziția a trei în topul celor mai bine plătite atlete, în ultimul an încasând aproximativ 23 de milioane de lire sterline.

articolul original.

Joe Biden și Emmanuel Macron, înduioșați de tragedia de la Seul

30 October 2022 at 08:50
image

Tragedia de la Seul l-a înduioșat chiar și pe liderul de la Casa Albă. Joe Biden a trimis „cele mai profunde condoleanţe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi”.

Suferim alături de poporul Republicii Coreea şi transmitem cele mai bune urări de recuperare rapidă tuturor celor care au fost răniţi. Alianţa dintre cele două ţări nu a fost niciodată mai vibrantă sau mai vitală – iar legăturile dintre oamenii noştri sunt mai puternice ca niciodată. Statele Unite sunt alături de Republica Coreea în această perioadă tragică”, este mesajul postat de Administrația Prezidențială Americană.

Jill and I send our deepest condolences to the families who lost loved ones in Seoul. We grieve with the people of the Republic of Korea and wish for a quick recovery to all those who were injured. The United States stands with the Republic of Korea during this tragic time.

— President Biden (@POTUS) October 29, 2022

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak au transmis mesaje de susţinere şi condoleanţe.

„Suntem alături de locuitorii din Seul și poporul coreean. Franța este alături de voi ”, a transmis președintele francez, potrivit lefigaro.fr.

articolul original.

Putin îl critică dur pe Macron pentru că a divulgat o convorbire telefonică. Pe Nancy Pelosi o numește ”bunică”

28 October 2022 at 15:25
By: -
image

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a criticat dur pe omologul său francez Emmanuel Macron, la forumul anual al Clubului Internaţional de Discuţii Valdai, la Moscova, din cauză că a făcut publică o discuție telefonică pe care au purtat-o.

”Când există convorbiri telefonice, plecăm întotdeauna de la faptul că aceasta nu ține de publicitate. În caz contrar, ambele părți trebuie să fie de acord. Acum, când vorbesc cu președintele Macron, presupun că cineva mă ascultă”, a spus Putin.

Totodată a catalogat-o pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi drept ”bunică”.

Putin a acuzat-o pe Pelosi că efectuat o vizită în Taiwan cu scopul de a provoca tensiuni între Beijing şi Taipei.

Palatul Élysée a autorizat camerele de televiziune să filmeze o discuţie la cel mai înalt nivel între Macron şi Putin cu patru zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Această convorbire telefonică a fost difuzată într-un documentar de postul France2. Putin nu este primul oficial rus care se plânge de această difuzare.

La câteva zile după difuzarea convorbirii, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reproşat Parisului că ”eticheta diplomatică nu prevede divulgări unilaterale ale unor asemenea înregistrări”.

Lavrov aprecia că Rusia nu avea de ce să-i fie ruşine de conţinutul convorbirii între cei doi lideri.

”Noi purtăm mereu negocieri în aşa fel încât să nu ne fie niciodată ruşine. Noi spunem mereu ce gândim, suntem pregătiţi să dăm socoteală pentru ceea ce spunem şi să ne explicăm poziţia”, sublinia Lavrov.

articolul original.

Ce șanse mai există pentru pace în Ucraina? Răspunsul președintelui Emmanuel Macron

26 October 2022 at 06:00
image

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că el crede că există o șansă pentru pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că putea escalada conflictul.

„Există perspectiva păcii, se va ajunge la un moment dat”, a declarat Macron la o conferință de la Roma care vizează căutarea unor modalități de promovare a păcii mondiale.

„Și la un moment dat, având în vedere modul în care evoluează lucrurile și când poporul ucrainean și liderii săi vor fi decis asupra termenilor, un poate fi construit cu cealaltă parte”, a adăugat Macron.

Moscova a declarat despre conflict că tinde spre o „escaladare necontrolată”

Franța a subliniat în repetate rânduri importanța menținerii deschise a canalelor diplomatice occidentale către Moscova de când forțele rusești la 24 februarie.

Recent, Rusia a tras rachete și drone în orașul Mykolaiv, controlat de ucraineni, iar Moscova a declarat despre conflict că tinde spre o „escaladare necontrolată”.

Ucraina ar putea escalada cu o „bombă murdară”, în viziunea rușilor

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a discutat recent despre situația din Ucraina în cadrul unor convorbiri telefonice separate cu ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, precum și cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu miniștrii apărării din Marea Britanie și Turcia.

Fără a oferi dovezi, Shoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada cu o „bombă murdară” – explozibili convenționali îmbibați cu material radioactiv. Ucraina nu deține arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rusesc cu arsenalul său nuclear.

articolul original.

O carte oferită de Macron papei Francisc stârneşte o furtună mediatică în Polonia

25 October 2022 at 17:17
By: -
image

Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii uneori ostile în Polonia.

Însă această nervozitate nu este justificată, conform unor informaţii obţinute de AFP de la librarul parizian care a vândut acea carte Preşedinţiei franceze, informează AFP.

Fotografiile de pe prima pagină a acelei ediţii princeps în limba franceză a volumului "Vers la paix perpetuelle" scris de filosoful prusac dezvăluie, într-adevăr, o ştampilă aplicată de "Sala de lectură academică din Liov".

Companii mass-media şi internauţi polonezi au bănuit imediat că volumul ar fi putut să fie furat de naziştii germani care au ocupat acest oraş ce a aparţinut Poloniei până la Al Doilea Război Mondial şi care aparţine în prezent Ucrainei.

Controversa a devenit virală, iar gestul preşedintelui francez a fost considerat "straniu", "stânjenitor" sau chiar "insultător" pentru Polonia, potrivit unora dintre cei mai agresivi internauţi din această ţară.

Ministerul polonez de Externe a adoptat o poziţie rezervată, limitându-se să declare că este "la curent" cu această situaţie.

AFP l-a contactat pe Patrick Hatchuel, un librar parizian specializat în cărţi vechi şi rare, al cărui nume a fost dezvăluit în contextul acestui scandal de un jurnalist elveţian, Arnaud Bedat.

Patrick Hatchuel a confirmat pentru AFP că a vândut Preşedinţiei franceze acea carte a lui Kant.

"Povestea acestui volum arată că el nu poate să provină dintr-o spoliere a naziştilor. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest subiect şi, fiind eu însumi de confesiune iudaică, sunt sensibil la această chestiune. Volumul provine de la o bibliotecă din Liov, din care a ieşit cândva între 1850 şi 1870, probabil cu ocazia unei vânzări", a precizat el.

"A ajuns apoi în Franţa. Şi a apărut la Paris în jurul anului 1900 la un librar cu un istoric bine cunoscut, Lucien Bodin, care era un specialist în ezoterism. O etichetă imprimată atestă acest lucru. Ultima sursă de provenienţă a fost un colecţionar privat care l-a cumpărat în urmă cu o jumătate de secol. Iar fiul lui mi l-a vândut mie. Nu există nicio problemă pe marginea acestui subiect, totul este verificabil", a adăugat librarul francez.

El a precizat că i-a "făcut un preţ bun" Palatului Elysee, inferior preţului de catalog de 2.500 de euro, şi că a fost contactat de Guvernul polonez pentru a preciza provenienţa cărţii.

Potrivit unui site specializat din Liov consultat de jurnaliştii de la AFP, "Sala de lectură academică" nu făcea parte din Universitatea din Liov, ci a fost o importantă asociaţie a studenţilor şi a cercetătorilor de naţionalitate poloneză, înfiinţată în 1867 şi rămasă activă până în 1939.

articolul original.

Emma: “Eu sunt aia rea, o să mor de gât cu imaginea asta!” Câștigătoarele episodului al 7-lea din show-ul “Te cunosc de undeva!” își spun ce au pe suflet!

25 October 2022 at 11:02

CANCAN.RO a anunțat în avans câștigătorii episodului cu numărul șapte al emisiunii „Te cunosc de undeva!”. De data aceasta nu mai dăm spoilere, ci vă vom prezenta în exclusivitate modul în care Sore și Emma Ștefan își gestionează prestațiile în show-ul de la Antena 1. Identice parcă în plan fizic, dar diferite la nivel artistic, cele două interprete sunt echipa feminină cu cea mai mare priză la public, încununarea succesului lor venind odată cu impersonarea Laurei Stoica. 

Chiar dacă Emma a făcut istorie în radio alături de Buzdugan și Morar, iată că vocea acesteia a devenit recognoscibilă și pe micile ecrane. Desigur, pachetul complet este livrat în compania lui Sore, care o susține pe colega mai puțin familiarizată cu lumina reflectoarelor. Una peste alta, fetele din trupa „Țiplet” se înțeleg ca două surori și nu se sfiesc să își divulge secretul reușitei din show-ul transformărilor!

Sore și Emma s-au impus în ediția cu numărul șapte a emisiunii „Te cunosc de undeva!” (Foto: captură video)

Eu sunt aia rea, o să mor de gât cu imaginea asta!”

CANCAN.RO: Intru la mijloc între aceste două fete frumoase?

Emma Ștefan: Doar dacă ai curaj…

CANCAN.RO: Ok, am înțeles care e partea un pic mai incisivă a echipei voastre!

Emma Ștefan: Eu sunt aia rea, o să mor de gât cu imaginea asta!

Sore și Emma Ștefan au fost favoritele jurizării după impersonarea Laurei Stoica (Foto: Instagram)

CANCAN.RO: Emma, pe tine te știm de la radio, ești vocea care ne trezește, pe lângă Buzdugan și Morar. Cum e partea televizată pentru tine?

Emma Ștefan: Chiar sunt vocea care vă trezește! E o lume total diferită radioul față de televiziune, dar descopăr televiziunea cu aceeași bucurie, cu același entuziasm. Sunt uimită, wow, platouri, oameni care vin spre mine, spre deosebire de radio unde am oamenii doar în ureche și în inimă. Acum îi și văd!

CANCAN.RO: Sore, cum e să faci echipă alături de Emma, voi vă știați dinainte?

Sore: Ne știam și ne apreciam de la distanță, să știi! Dar sincer nu puteam să îmi imaginez că vom avea așa chimie și că ne înțelegem atât de bine! E ca și cum dacă aș fi avut o soră, ar fi fost ea! 

Emma Ștefan: Îmi place să cred că dacă am fi fost surori era un pic cam mult, era un vis, oricine și-ar dori o soră ca Sore!

„Cred că au angajat un psiholog foarte bun la «Te cunosc de undeva!»”

CANCAN.RO: Partea interesantă e că de obicei fetele sunt incisive una cu cealaltă, mie mi se pare că voi vă apreciați reciproc!

Sore: Asta am zis și noi, îți vine să crezi că suntem două fete care nu se ceartă? 

Emma Ștefan: Tocmai asta e partea pe care o apreciem cel mai mult, pentru că da, trăim vremuri în care fetele sunt foarte atente la celelalte fete, nu neapărat într-un sens foarte bun, ceea ce face ca legătura noastră chiar să fie una specială! 

Emma Ștefan și Sore divulgă modul în care își organizează prestațiile de pe scena de la Antena 1 (Foto: captură video)

Sore: Mai e și faptul că suntem amândouă la o vârstă la care ne-am atins aproape toate obiectivele, adică nu avem de ce să avem invidie una pe cealaltă, ci admirație. Și ăsta cred că e un lucru foarte important într-o relație profesională, în primul rând. 

CANCAN.RO: Dar e și de la culoarea părului, că e foarte similară, așa v-au ales?

Sore: După fișa psihologică, zicem noi…

Emma Ștefan: Și eu cred că au angajat un psiholog foarte bun la „Te cunosc de undeva!” și au făcut niște echipe extraordinar de reușite, una dintre ele stă chiar acum în fața ta! 

„Sunt mai greu de dus personajele masculine…”

CANCAN.RO: Care e cea mai dificilă parte a acestui show? Personajele masculine, Emma, cum le sintetizezi tu și cum le sintetizează Sore?

Emma Ștefan: Sunt mai greu de dus personajele masculine, sunt cele care te scot din zona ta de confort, dar și cele pe care atunci când le duci până la capăt zici «Wow, am făcut-o și pe asta!».

Emma Ștefan și Sore pot fi urmărite la „Te cunosc de undeva!”, în fiecare sâmbătă de la ora 20:00 (Foto: Instagram)

Sore: Și dacă e transformarea, într-adevăr, totală, nu suntem cele mai frumoase ca bărbați. Mă rog, Emma e mai acceptabilă, despre mine nu pot să spun același lucru!

CANCAN.RO: Care e cea mai competitivă echipă?

Emma Ștefan: Foarte greu de spus, pentru că toate echipele sunt mega bune, nici nu știu dacă este noroc sau ghinion să intri la „Te cunosc de undeva!” cu o distribuție atât de bună, atât de atentă la detalii. Nu știu dacă e neapărat de temere aici, dar e bine să tragi cu coada ochiului și să fii în alertă tot timpul! 

( ACCESEAZĂ ȘI: SORE, AȘA CUM N-AI MAI VĂZUT-O! ȘI-A REZOLVAT PROBLEMA LA BOLID, APOI S-A LIPIT DE FETIȚA EI ȘI … )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Șoigu, bomba murdară și rezistența ucrainenilor

24 October 2022 at 12:34

După opt luni de iluzii imperiale răsăritene, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a scos din pălăria iluzionismului promovat de Kremlin nu un iepuraș alb, ci o bombă murdară. Adică un dispozitiv de dispersie radiologică, o armă radiologică speculativă, care combină material radioactiv cu explozibili convenționali.

CONVORBIRILE TELEFONICE ALE MINISTRULUI RUS AL APĂRĂRII

Serghei Șoigu a împlinit, la 21 mai, 67 de ani, deci este încă un bărbat în putere, cu o inteligență aparte, de vreme ce s-a adaptat permanent la capriciile imprevizibilului Vladimir Putin și a rezistat un deceniu, ca ministru al armatei ruse, respectiv din 6 noiembrie 2012. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat de înțeles că afirmațiile făcute de Serghei Șoigu, în timpul convorbirilor telefonice cu omologii săi din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Turcia, înseamnă că Moscova pregătește scena pentru desfășurarea unui dispozitiv radioactiv „bombă murdară” pe pământul ucrainean. 

Ceea ce nu ar fi nici nou, nici extraordinar, de când tot agită septuagenarul Vladimir Putin sperietoarea recurgerii la arma nucleară tactică, despre care mai toți știu acum că are raza de acțiune de 2 kilometri. 

„Dacă Rusia sună și presupune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un lucru: Rusia a pregătit deja toate astea!”, a spus Zelenski, în discursul său televizat, de duminică seară. Ceea ce este doar parțial adevărat, cum a fost și în cazul centralei nucleare de la Zaporojie – amenințarea a fost invocată de Kiev, dar Moscova nu a distrus vreunul din reactoarele de acolo. 

Ministrul Apărării, Serghei Soigu (stânga) și Vladimir Putin Foto Kremlin.ru

Dincolo de pretextul convorbirilor menționate ale ministrului rus al apărării cu cei patru omologi, este de reținut dorința Moscovei de a avea un dialog minim cu state membre ale NATO, deținătoare de arme nucleare – SUA, Marea Britanie și Franța – sau pe teritoriul cărora sunt depozitate ogive nucleare americane, cum este cazul Turciei, o țară în relații aparte cu Federația Rusă. 

Lloyd J. Austin III, secretar al Apărării Statelor Unite

Este interesant detaliul că în sinteza convorbirii telefonice a Secretarului american al Apărării Lloyd J. Austin III cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, oficialul american „a respins orice pretext, pentru escaladarea Rusiei și a reafirmat valoarea comunicării continue pe fondul războiului ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.”

Dincolo de etichetări, merită a fi reținut dezideratul Pentagonului de a avea o comunicare fără sincope cu Ministerul rus al Apărării, într-un context în care confruntările armate continuă pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Sigur că Statele Unite, Marea Britanie și Franța au respins drept false afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu, cu ajutorul occidental, caracterizând afirmațiile drept o încercare a Moscovei de a crea un pretext pentru escaladarea conflictului. Dincolo de această delimitare au luat notă ce interlocutori occidentali dorește – de facto – să aibă Kremlinul, la următoarele și inevitabilele negocieri de pace. 

TATONĂRI CONFIDENȚIALE – PENTRU NEGOCIERI DIPLOMATICE

 În plus, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, octogenara Nancy Pelosi, a confirmat duminică seara că va reprezenta Statele Unite, săptămâna aceasta, la un nou summit al Platformei Crimeei, găzduit de Ucraina și concentrat pe recuperarea peninsulei pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. 

Nancy Pelosi va reprezenta SUA la summitul Platformei Crimeea

O nouă declarație a solidarității celor de peste Ocean cu Ucraina, anunțată de doamna Pelosi este utilă în lupta ucrainenilor pentru libertate și supraviețuire independentă, dar, într-un fel sau altul, prin intermediul unor state arabe și al Turciei se fac tatonări, momentan confidențiale, privind necesarele negocieri de pace, care ar putea fi accelerate de o probabilă creștere a numărul reprezentanților republicani, în legislativul SUA, după alegerile din noiembrie 2022. 

De altfel, chiar și președintele francez Emmanuel Macron a afirmat duminică, 23 octombrie: „Ucraina ar trebui să decidă asupra momentului și condițiilor unui acord de pace cu Rusia, adăugând că pacea nu poate fi capturată de puterea rusă sau consacrarea legii celor mai puternici.”

Macron a mai declarat, în același context, că războiul este rezultatul naționalismului rus, alimentat de resentimente și umilire, în deceniile care au urmat prăbușirii imperiului sovietic și a subliniat că nimic nu poate justifica atacul asupra Ucrainei. Are parțial dreptate. Războiul este și rezultatul naționalismului ucrainean, care, și azi, menține obligativitatea utilizării exclusive a limbii ucrainene, inclusiv în Bucovina de Nord și în Bugeac, teritorii samavolnic răpite României de fosta Uniune Sovietică. 

În rest, nimic nou pe Frontul de Est. Presiunea militară a ucrainenilor continuă, datorită avantajelor oferite de superioritatea numerică (raport de forțe: 8 la 1) și tehnica de luptă livrată îndeosebi de Statele Unite și Marea Britanie. Iar armata rusă, ca un făcut, rămâne în defensivă, una explicată de generalul Serghei Vladimirovici Surovikin, ca fiind expresia grijii sale, ca să nu mai fie sacrificați militari ruși, ca până acum.  Asta e nostim!

Este însă o iluzie afirmația Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, potrivit căruia Șoigu „probabil a căutat să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și, posibil, să slăbească alianța NATO”. Nicidecum. A luat pulsul omologilor american, britanic, francez și turc, pentru a-l informa pe Putin în ce ape geopolitice se scaldă acum aliații Ucrainei și de unde ar putea veni o înțelegere formală a necesității reluării discuțiilor diplomatice, nu doar într-un format bilateral. După cum o iluzie s-a confirmat a fi și mobilizarea parțială ordonată de Putin.

Până acum, din cei 300.000 de ruși vizați a fi chemați în unitățile militare doar 222.000 ar fi fost notificați în scris sau luați pe sus de cei din poliția militară rusă, la puncte de trecere a frontierei în state limitrofe Federației Ruse. 

Recursul generalului Serghei Surovikin la rachetele vizând instalațiile civile și energetice a lăsat 1,5 milioane de ucraineni fără electricitate, după atacurile aeriene din ultima vreme.

Asistăm și la o competiție între promotorii operațiunilor psihologice de la Kiev și Moscova. Rusia tot agită pericolul cuceririi Hersonului de către ucraineni, deși armata Ucrainei încă își pregătește ofensiva, și întrebarea este: de ce, din punct de vedere militar, rușii întorc spatele celor care își eliberează țara și se retrag din zonă? Doar au venit la război, nu pentru a avea parte de statutul domnișoarelor de pension.  

Iar Ucraina, care își face singură un deserviciu, tot vânturând pericole inexistente, a lansat ideea că geniști militari ruși au minat interiorul uriașului baraj Nova Kakhovka, ca și cum ar fi vorba de sinucigași de profesie. 

Mai există și alți inconștienți pe Frontul de Est, cum ar fi cei care au livrat rușilor drone kamikaze, respectiv UAV-uri Shahed-129, deoarece astfel vor genera măsuri din partea comunității democratice internaționale, contra autorităților iraniene, susținătoare a politicii revanșarde a Moscovei. Aici ar fi vorba de 1.750 drone, fiecare costând 20.000 de lire sterline. Peace of cake!

La sediul NATO, într-o evaluare publică s-a estimat că sumele alocate de Federația Rusă privind utilizarea dronelor în ultimul timp, ar fi ajuns la 18 milioane de dolari, în timp ce pentru doborârea acestor unelte ale morții, statul ucrainean ar fi cheltuit circa 28 milioane de dolari. 

Și tot la sediul Alianței Nord-Atlantice s-a anunțat, cu o săptămână în urmă, că Ucraina va primi sisteme de apărare anti-dronă, în perioada următoare. 

DAR CU PACEA CUM RĂMÂNE? 

Mofturile lui Serghei Lavrov, conform cărora diplomații ruși nu mai pot lucra în comunitatea transatlantică diplomații ruși de până acum, numărul lor urmând a fi redus drastic, nu folosesc nimănui, nici măcar Moscovei.

După cum nici solicitarea Kievului, de a intra pe repede înainte în NATO, nu folosește păcii dezirabile. 

Cu intermediari, mai mult sau mai puțin știuți, Ucraina și Rusia au reușit să ajungă la înțelegeri minimale comune privind reglementarea situației de la centrala nucleară Zaporojie, exportul de cereale din Ucraina – noroc și cu generozitatea, deloc marginală, a României – și schimburile periodice de prizonieri. 

Diplomația americană are forța – la nivelul experților, atât tineri, cât și a celor cu îndelungată experiență -, viziunea – în principiu, pe următorii zece ani – și capacitatea de a aborda interlocutorii posibili de la Moscova, în ideea dezangajării militare, fără de care negocierile clamate, de o tabăra sau alta, rămân simple povești, pentru copiii deceniului actual. 

Faptul că 15.000 de militari ucraineni vor fi instruiți în Franța, Germania și Polonia, cărora li se vor adăuga 10.000 pregătiți în Marea Britanie, la fiecare patru luni, înseamnă că, într-un an de zile, Ucraina va avea 75.000 de apărători bine echipați, cu deprinderi solide de a își elibera țara, ceea ce va pune trupele Rusiei trimise pe târâm ucrainean în mare dificultate – vizibilă, pe alocuri, și acum. 

Cifrele date de Kiev și Moscova privind numărul de morți, răniți și dispăruți din cele două armate, ucraineană și rusă, trebuie privite cu reticență, pentru că ambele guverne, din Ucraina și Rusia, pozează în fața opiniei publice interne ca fiind victorioase, deși realitatea din teren demonstrează cu totul altceva. 

Sigur, Șoigu a avut ce-i raporta lui Putin, după convorbirile sale telefonice – nuanțe ce nu au fost date publicității de niciunul dintre interlocutorii săi. 

Bomba murdară nu va fi folosită, tocmai pentru că a fost anunțată și cel ce o va utiliza va deveni inamicul public nr.1, al comunității internaționale. 

Iar ucrainenii, dincolo de ofensiva armatei care îi apără vor continua să numere victimele unei confruntări care, la un moment dat, va fi stopată cu un armistițiu, așteptat de pe acum, în Europa de Est. 

Interesant este că nu s-a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei, din confruntările militare ulterioare de acolo și doar dislocarea unor militari sub stindardul NATO a stabilizat situația. 

Faptul că, în urmă cu 48 de ore, Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA  a anunțat că se află la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, aproape de Odesa, iar postul de televiziune american CBS afirmă că, în cazul unei escaladări a ostilităților sau al unui atac asupra NATO, parașutiștii americani sunt pe deplin pregătiți să treacă granița cu Ucraina indică adevăratul motiv al telefoanelor date de Șoigu, care știe proverbul rusesc: „Crede ochilor și nu urechilor.” 

articolul original.

Primul convoi cu tehnică militară franceză a ajuns în România. Transportul a intrat în țară, duminică seara, pe la Nădlac (VIDEO)

23 October 2022 at 20:16
image

Primul convoi cu tehnică militară franceză format din transportoare blindate a intrat duminică seara în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, județul Arad. Destinația finală a transportului este baza militară de la Cincu, acolo unde vor fi folosite de Grupul de Luptă al NATO, condus de Franța, a relatat Dan Gabor la Știrile B1 TV.

Primul convoi cu tehnică militară din franceză a ajuns duminică în România

Convoiul cu transportoare blindate franceze a ajuns în România. Acestea vor completa mijloacele tehnice ale Grupului de Luptă al NATO din țara noastră, care este condus de Franța. Primul convoi cu tehnică militară a intrat prin PTF Nădlac, județul Arad, și merge la baza militară de la Cincu.

Pentru a sosi la timp în România, primele convoaie au plecat încă de marți de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franței.

Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de întări postura defensivă pe Flancul Estic al NATO a fost luată în contextul situației de securitate din regiune și al războiului din Ucraina.

În luna noiembrie este așteptat un alt convoi, constituit din tancuri Leclerc.

articolul original.
❌