ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Polițist căzut în plasa procurorilor, după ce a luat șpagă

29 November 2022 at 22:50

Un polițist din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud a fost reținut luni și ulterior a fost pus sub control judiciar,  pentru luare de mită, trafic de influență, delapidare și șantaj. În același dosar mai este anchetată o persoană, pentru dare de mită, cumpărare de influență și condicerea unui autovehicul fără permis de conducere.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lână Tribunalul Bistrița-Năsăud, la 27.04. 2022, agentul de polție ar fi pretins și primit de la o persoană fără calitate specială suma de 500 euro și 1.000 lei,pentru a nu lua măsurile legale care se impun, respectiv constatarea unei infracțiuni de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere și constatarea unor contravenții rutiere.

„De asemenea, la data de 12.12.2018, agentul de polițue a pretins și primit de la o persoană fără calitate specială, suma de 150 de euro, în schimbul exercitării influențeu asupra functionarilor din cadrul RAR pentru a- determina pe aceștia din urmă să efectueze inspecția tehnică periodică fără o programare prealabilă. Suma de bani ar fi fost remisă ca urmare a amenințărilor exercitate de agentul de poliție. 

Totofată, în perioada iunie – septe brie 2022, lucrătorul de poliție ar fi folosit în scop personal autoturismul de serviciu, pe care l-a avut în gestiune și administrare, (atât pentru deplasarea de la domiciliu la locul de muncă precum și pentru alte deplasări), deși acesta. beneficia de decontarea  cheltuielilor de transport, conform prevederilor legale”, se arată într-un comunicat la parchetului.

Față de agentul de poliție, a fost dispusă măsura reținerii pentru o durată de 24 de ore și ulterior s-a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Structura centrală și Serviciu de  Operațiuni Speciale Bistrița-Năsăud. 

Potrivit surselor Gazeta de Bistrița, ar fi vorba despre șeful Postului de poliție din Ilva Mare.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

articolul original.

Recepție oficială, oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, cu ocazia Zilei Naționale a României

29 November 2022 at 18:22

Consiliul Județean Ialomița a marcat luni, 28 noiembrie, debutul manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Națională a României, printr-o recepție oficială, devenită deja o tradiție, la care sunt invitați primari, manageri și directori ai unor instituții, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, consilieri, parlamentari, oameni de afaceri, politicieni, reprezentanți ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, artiști.

La Sala „EUROPA”, într-un cadru festiv național, după intonarea Imnului de Stat, interpretat de tenorul slobozean Narcis Brebeanu, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a deschis evenimentul cultural cu un mesaj despre apartenență, invitându-i pe cei prezenți în sala de festivități la introspecție.

Marian Pavel„(…) Vă spun astăzi câteva cuvinte despre apartenență. De fiecare dată când sărbătorim ceva în familia noastră, în comunitatea noastră locală, județeană sau națională, discutăm despre apartenență. Apartenența noastră la familia noastră, la comunitatea noastră, la națiunea noastră. Și cred că cel mai important lucru, discutăm despre apartenența noastră la comunitatea creștină, la ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri, la lucrurile care ne țin de fiecare dată să nu facem lucruri necugetate, buna învățătură pe care am luat-o de la familia noastră, de la părinții noștri. Mă gândeam astăzi să spun câteva lucruri și câteva urări pentru ceea ce va fi să vină (…) Nu vă cer să fiți patrioți declarând de fiecare dată lucrul acesta. Vă cer ca fiecare dintre dumneavoastră, dintre noi, să fim patrioți și să ne vorbim de bine țara, chiar dacă nu arătăm lucrul acesta. Astăzi, probabil pentru unii dintre noi, patriotismul este un cuvânt desuet. Pentru mine, nu. Așa am fost crescut și educat. (…) Vă urez sărbători cu bine, un an nou mai bun, mai lipsit de crize, și fie ca Dumnezeu să fie alături de fiecare dintre dumneavoastră. La mulți ani, România, La mulți ani, români”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Invitat special a fost Ioan Vulpescu, deputat PSD, vicepreședinte al Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă, care a susținut o alocuțiune dedicată acestei zile importante pentru națiunea română, vorbind, printre altele, despre patriotism și idealul de unitate națională.

ioan vulpescu„Mă gândeam la această coincidență pe care puține națiuni o au, aceea de a-și sărbători cele două zile naționale: ocrotitorul religios, patronul spiritual al națiunii, Sfântul Apostol Andrei, Cel Dintâi Chemat, pe 30 noiembrie și Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie. (…) Românii au două cadouri enorme pe care Providența li le-a dat: acela de a avea o identitate religioasă și acela de a avea un destin istoric. Se mai spune că sărbătorim Ziua Națională. Înainte de a sărbători ziua națională, ar trebui să fie o zi personală a fiecărui român. Doar așa devine națională. La Alba-Iulia, 1918, 1 Decembrie, a triumfat un ideal, idealul de unitate națională. 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibil fără 24 ianuarie 1859, un alt ceas astral, cum spunea Ștefan Sweig, al istoriei noastre naționale. Avem câteva momente în care, fără a fi mai buni sau mai răi ca alte națiuni, am avut întâlnirea noastră cu istoria, istoria mare. Am început cu „Deșteaptă-te, române!”, legat de probabil cea mai sincron europeană generație pe care a avut-o România, generația pașoptistă, 1848, după Andrei Mureșanu, după poezia „Un răsunet” și, în scurtă vreme, Parlamentul României va adopta un proiect de lege care va consacra 11 iunie momentul când a fost Proclamația de la Islaz, extrem de revoluționară, ăsta este momentul pe care o să-l marcăm. (…) Întotdeauna există un țap ispășitor, și acela este clasa politică. Nici nu este rău să fie așa. De multe ori oamenii au și dreptate să-i critice pe oamenii politici. (…) Patriotismul nu înseamnă lozinci. Patriotismul nu înseamnă doar referiri la istorie așa din când în când cu câte un citat bine plasat. Patriotismul înseamnă competență, patriotismul înseamnă criterii, patriotismul înseamnă norme, înseamnă șanse egale pentru toți (…), iar societatea trebuie să sprijine valoarea”, a declarat Ioan Vulpescu.

Manifestarea a continuat cu un moment de muzică clasică, susținut de slobozeanul Narcis Brebeanu, tenor la Opera Națională din București, acompaniat la pian de Emilia Gheorghe, profesor de pian la Liceul de Arte Ionel Perlea”.

Un tablou coregrafic-muzical a fost oferit de ansamblul folcloric „Doina Bărăganului”, alături de soliștii vocali Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad și Daniel Trifu și de dansatorii ansamblului. Coregrafia a fost asigurată de Nicușor Iancu, iar orchestrația și conducerea muzicală de Mihai Albeșteanu.

Ca de fiecare dată, Corala „Sf. Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, condusă de preot-profesor Cătălin Stanciu, a avut o prestație muzicală excepțională, recitalul oferit fiind unul emoționant.

Spectacolul a fost încheiat de soliștii de muzică populară Mariana Deac și Ionuț Fulea, acompaniați de Grupul instrumental „Codru de România”.

Ionut Fulea„A fost o bucurie pentru noi ca în această seară să ne aflăm în fața dumneavoastră, să cântăm împreună, să ne bucurăm împreună, pentru că peste câteva zile vom ajunge să ne întâlnim din nou toți laolaltă, toți cei care avem același sânge, să ne întâlnim întru credință și iubire. Aici la piept port o distincție pe care scrie „Credință și Unire”, pe care am primit-o la Alba Iulia din partea P.S. Irineu și este o mândrie pentru mine să vin de acolo, de la Alba Iulia, și să aduc către dumneavoastră cântecul ce ne unește. În 1918, am înfăptuit actul Unirii. Cred că avem obligația să înfăptuim actul Unității. La mulți ani, România!”, a transmis, în final, Ionuț Fulea.

Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu, iar maestru de sunet a fost Andrei Kerestely.

Seara a fost încheiată în foaierul Sălii „Europa”.

articolul original.

Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița: „Această guvernare este un dezastru”

29 November 2022 at 15:14

Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița, alături de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, au susținut vineri, 25 noiembrie, o conferință de presă la sediul din Slobozia al filialei USR Ialomița, special pentru a face un „recensământ” al coaliției PSD-PNL, după un an de guvernare.

Conferinta Presa Usr - 2

USR a lansat săptămâna trecută și o carte, „Cartea Neagră a Guvernării PSD-PNL”, în care „a luat la puricat” fiecare acțiune a guvernanților și a fiecărui minister în parte.

Mihai Tanasescu „USR fiind principalul partid de opoziție avea datoria morală de a face un recensământ al acestei guvernări. Dacă ar fi să rezumăm, am putea spune într-un singur cuvânt că această guvernare este un dezastru. Inflația a crescut galopant, fiind cea mai mare din ultimii 19 ani. Practic, a crescut prețul la tot. Plătim facturi mai mari, impozite mai mari, iar economia este în pom. Mult mai mulți români trăiesc astăzi mai rău, decât acum un an de zile, iar asta nu o spunem noi, o spun cetățenii, pentru că USR a derulat săptămâna aceasta o campanie „Door2Door”, în cadrul căreia membrii USR au stat de vorbă cu oamenii și i-au întrebat dacă o duc mai bine acum sau nu. Rezultatul a fost unul covârșitor, toți cei cu care am discutat spunând că nu o duc mai bine. Pentru această campanie vreau să-i mulțumesc președintelui USR Slobozia și coordonator al campanii Alexandru Horhocea, care a adunat în doar patru zile peste 200 de formulare, ceea ce este extrem de mult ținând cont de faptul că mulți oameni nu îți răspund la ușă, deci este o muncă titanică, și îi felicit și pe colegii cu care a lucrat”, a declarat Mihai Tănăsescu.

Reprezentanții USR sunt de părere că suntem codași în Europa, iar politicile pe care guvernul PSD-PNL le-a adus în ultimul an, care ar fi trebuit să aducă îmbunătățiri în contextul crizei energetice, au fost de fapt niște politici dezastruoase.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, spunea că mulți cetățeni consideră că România merge într-o direcție greșită, iar cifrele care dovedesc asta „sunt foarte clare, infernale pentru oameni”, pentru că toți plătim mai mult acum pentru alimente, facturi, rate. Demnitarul solicită astfel stoparea jafului de banii publici, scăderea taxelor pe muncă, a taxelor din factura de energie electrică, dar și „curățenie în ograda” guvernelor, ministerelor, cerând ca incompetenții, corupții, mincinoșii sau care fură prin plagiat să fie îndepărtați.

Radu Mihail„Ne-am îndatorat și mai mult, au fost aruncate cu aceste plafonări și compensări vreo 30 de miliarde de lei pe apa sâmbetei și putem continua cu fiecare capitol din domeniile guvernării unde lucrurile au mers prost și foarte prost. Luați infrastructura… Sunt 815 kilometri de autostradă și drumuri naționale care au fost blocate de domnul Grindeanu. (…) Pentru alți 330 de kilometri contractele deja semnate au fost reziliate, iar 660 de kilometri sunt în faza de proiectare. (…) Sănătatea (…) Ministrul Rafila nu a fost în stare să ia o foaie de hârtie și să facă o listă cu 25 de localități în care să se apuce să contruiască spitale județene. La Educație nu mai spun. Am avut un ministru care nu numai că a fost un plagiator el însuși, dar a venit cu propuneri la legea Educației care să favorizeze un plagiator, să-i scoată basma curată pe cei care își fac doctorate pe cunoștințele altora și pot renunța liniștiți la titlul de doctor fără să apară undeva că oamenii aceștia au furat. Până la urmă ne întrebăm de ce acest dezastru și răspunsul principal este legat de oameni. Dacă vă uitați la cine sunt cei care sunt în guvernul Ciucă, începând cu domnul prim-ministru, veți realiza că sunt oameni care sunt acolo ca să-și apere interesul propriu sau al găștii în care sunt și nu au competența necesară și nici onestitatea necesară să facă lucrurile bine (…) ”, este de părere senatorul Radu Mihail.

Senatorul cere stoparea jafului din banul public, considerând „inadmisibil ca un guvern să umfle visteria statului în mod artificial, din prețuri la energie foarte mari, pe care le manevrează într-un fel în care fac să umple această visterie, iar cu acești bani să angajeze mii și mii de oameni la stat”.

Modul în care se fac achizițiile din bani publici a fost un alt subiect abordat de senatorul USR, punctând în special pe achiziția autovehiculelor pentru poliția rutieră, printr-o „licitație într-un mod clar măsluită”.

„Lucrurile astea sunt cele care ne fac să părem săraci. Pentru că bani există, dar se duc pe apa sâmbetei. Al doilea lucru pe care îl solicităm este ca taxele pe muncă, pentru cei care muncesc, să scadă. Este inadmisibil să avem oameni care suferă că nu-și pot plăti facturile, că nu pot să își cumpere alimentele necesare, pentru că statul le ia atât de mult din bani. Am spus-o foarte clar că este nevoie ca salariul minim să nu mai fie impozitat, iar banii să rămână la aceia care au nevoie să poată trăi decent. Este o măsură simplă, clară, se poate aplica gradual. (…) La fel, factura de energie. (…) Să reducem taxele din factura de energie – TVA, accize, certificatul verde. Ele pot fi mult reduse sau să dispară. Este nevoie doar de voință politică. Avem propuneri în Parlament, dar au fost ignorate. Nu în ultimul rând, le cerem să își facă o curățenie în ogradă, să-i dea afară pe aceia care sunt incompetenți, care sunt corupți, mincinoși sau care fură prin plagiat. Pentru că ne facem de râs. Dacă nu sunt în stare, să lase pe alții să guverneze, iar USR a demonstrat că poate guverna, suntem gata să guvernăm și o vom face în mod cert din 2024”, a adăugat Radu Mihail.

Senatorul este de părere că oameni bine pregătiți există în România, sunt mulți și vor să se implice, oameni care și-au păstrat bunul simț și încrederea că se mai poate face ceva, însă trebuie ca noi să le dăm curaj și să îi susținem.

„Realitatea este că se pot schimba lucrurile. (…) Sunt oameni competenți care vor să miște lucrurile în țara asta. Acești oameni există. Este greu să-i găsim, să-i mișcăm, să le dăm curaj, să-i susținem, să le spunem că au în spate o organizație care îi susține cinstit, că nu sunt singuri, suntem mulți și vrem să facem treabă. Ce le trebuie lor este încrederea că se poate face ceva și asta încercăm să le arătăm. Noi suntem 20.000 la USR și am demonstrat că am făcut treabă cât am fost la guvernare și suntem capabili să aducem și mai mulți oameni care să facă treabă în continuare. Eu sunt foarte optimist”, a subliniat Radu Mihail.

Senatorul susține că USR nu a ieșit de la guvernare, ci a fost dat afară, iar în cele opt luni nu au fost lăsați să implementeze toate proiectele pe care le aveau, fiind blocați de partenerii de guvernare în foarte multe puncte. Acum USR monitorizează activitatea guvernului și a ministerelor, iar când identifică sincope le semnalează, în speranța că vor fi luate măsuri.

„Suntem opoziția democratică din România, suntem cel mai mare partid de opoziție și slujba noastră nu este să ne uităm la această carte și să ne văităm că uite ce fac ăștia. Slujba noastră este să urmărim tot ceea ce merge rău, să semnalăm și să încercăm să corectăm. Că este în Parlament, că apelăm la Curtea Constituțională, la Avocatul Poporului. Avem pârghii să împingem lucrurile. Pe de altă parte, noi facem ceea ce nu face Guvernul. Noi urmărim cum se respectă angajamentele din PNRR. Pentru că acela nu este un plan de finanțare, ci un plan de dezvoltare a României. (…) Noi nu așteptăm să vedem ce fac. Noi urmărim, găsim soluțiile și ne batem pentru a le implementa. Acești bani trebuie cheltuiți transparent, trebuie să știm cum se alocă și cum sunt se cheltuie”, a mai spus Radu Mihail.

Senatorul de Diaspora a participat pentru prima dată la o conferință de presă a USR Ialomița, însă nu este străin de județ, participând la anumite activități ale filialei sau vizitând câteva ferme.

Acesta susținea că Ialomița este un județ cu potențial și nu poate rămâne un județ predominant agricol, pentru că trebuie să evoluăm, iar legat de Slobozia, senatorul opina că nu trebuie să rămână un oraș unde apa potabilă este o problemă.

„Faptul că aveți o mare și frumoasă coaliție, care în realitate nu rezolvă deloc problemele fundamentale, îmi spune că ialomițeanul o să-și pună curând problema de a face o schimbare. Sunt convins că și aici este nevoie de o schimbare pe care cetățenii o vor, iar în 2024 cel târziu o vor face”, a concluzionat Radu Mihail.

articolul original.

Senatorul AUR, Rodica Boancă, invită ialomițenii la Alba Iulia, de 1 decembrie

29 November 2022 at 12:10

Senatorul AUR de Ialomița, Rodica Boancă, președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, a susținut vineri, 25 noiembrie, o primă conferință de presă la cabinetul din Slobozia, în cadrul căreia a abordat o serie de subiecte locale și naționale.

Rodica Boanca - Aur

Senatorul a vorbit despre campaniile și acțiunile AUR, despre anumite inițiative legislative, despre problemele administrației din Slobozia, dar în special despre „cele mai proaste decizii ale guvernării Ciucă”, la un an de la preluare.

Cardul AUR

Reprezentantul AUR a anunțat în cadrul conferinței de presă faptul că formațiunea politică pune la dispoziția tuturor simpatizanților, afiliați politic sau nu, „cardul AUR”. Acest „card de loialitate” le va facilita accesul  celor îl dețin la diverse acțiuni civice, pe listele de alegeri, în structurile județene sau centrale.

„AUR are în desfășurare două campanii foarte importante, „AUR te aude”, prin care cetățenii pot sesiza diverse probleme pe care le întâmpină în relația cu instituțiile statului, și campania „E nevoie de toți”, pentru a schimba paradigma politică din România. În cadrul acestei campanii, simpatizanții AUR sau cei care vor să se implice în diverse activități civice alături de noi, dar nu vor, sau nu pot, să devină membri, pot beneficia de un card AUR, un fel de card de loialitate, care îi facilitează posesorului accesul pe listele de alegeri dacă dorește, prezența în perioada alegerilor în secțiile de votare, accesul la acțiunile AUR etc. Prin acest card, care este confidențial, omul respectiv își asumă că la un moment dat poate să fie pe o listă, să candideze sau să se implice în acțiunile noastre”, a precizat Rodica Boancă.

Totodată, senatorul Rodica Boancă a invitat ialomițenii la Alba Iulia, de 1 decembrie, iar cei care vor să participe pot lua legătura cu reprezentanții AUR, atât la sediile pe care le dețin, ori pe pagina de Facebook, pentru detalii suplimentare.

„Cartea neagră a guvernării Ciucă”

Senatorul a făcut și o scurtă prezentare a „celor mai proaste decizii pe care le-a luat acest guvern și a impactului social pe care aceste decizii le-a avut”.

Rodica Boanca„Este guvernul foamei, iar la un an de la intrarea la guvernare a coaliției PNL-PSD-UDMR, putem să constatăm dezastrul național produs. Cel mai nevralgic punct al societății  din acest moment îl reprezintă facturile la energie electrică și gaze (…) Prețurile enorme la energie și total nejustificate au fost create în primul rând de liberalizarea pieței și apoi de acea plafonare a prețurilor, pe care ei ne-au prezentat-o ca pe o procedură salvatoare. Din nenorocire, s-a dovedit un eșec total. Deși am cerut în repetate rânduri reglementarea, unde prețul se poate controla. (…) Liberalizarea pieței într-un moment în care România nu era pregătită la acel moment a dus la ieșirea balaurilor și deschiderea cutiei Pandorei și ne-am trezit în fața unor prețuri care efectiv au explodat (…)”, a precizat Rodica Boancă.

Senatorul a mai vorbit despre pensii, „un alt punct nevralgic” al guvernării PNL – PSD-UDMR, și despre „amăgirea pensionarilor”, despre pensiile speciale și necesitatea anulării sau impozitării lor, dar și despre inițiativele AUR care, în opinia acesteia,deși ar reduce din inechitățile sociale sau au îndrepta anumite probleme, sunt respinse de majoritatea din Parlament, existând un fel de „boicot” la adresa AUR, creat de PNL, PSD și UDMR.

„Se continuă aceeași politică a păcălirii și a manipulării opiniei publice. Pensionarii reprezintă în bazinul electoral al PSD o masă extrem de importantă și este cel puțin imorală această încercare a PSD-ului de a mitui oamenii, oferindu-le niște vouchere, niște ajutoare, care de fapt nu se văd în bunul lor trai, pentru că acei bani se duc pe medicamente, pe facturi, pe tratamente. (…) Mai simplu era să se țină în frâu prețurile la energie, la combustibil (…), pentru că acum ce iei cu o mână, dai cu alta și de fapt dezechilibrul este același. Noi, cei de la AUR, am depus două proiecte de lege care arată corelarea pensiilor, salariilor minime și coșul zilnic. (…) La ora actuală, coșul lunar ajunge undeva la 3.000 de lei, pentru nevoile primare ale unei familii restrânse, pentru a-și duce zilele”, a mai spus senatorul Rodica Boancă.

Parlamentarul de Ialomița a salutat totodată începerea activității Comisiei de cercetare a achizițiilor din pandemie, vicepreședinte al comisiei fiind chiar George Simion, președintele AUR, susținând că în perioada următoare se vor depune toate eforturile pentru lămurirea unor situații care s-au petrecut în acea perioadă și care nu au fost tocmai legale.

„Privitor la salubritatea din Slobozia, putem spune că unii țin mătura și alții fărașul”

Rodica Boancă a punctat și subiecte legate de dezechilibrele din administrația locală, din zona socială sau din alte domenii.

Senatorul a adus în discuție legalitatea comasării Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Slobozia cu Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, o comasare, în opinia acesteia, „forțată”, făcută de Consiliul local și Primăria Slobozia, și care ar avea în spate, potrivit unor zvonuri, „niște intenții nu tocmai creștinești, dorindu-se înstrăinarea și transformarea spațiului”, în favoarea unor investitori privați. Și nu va fi singura decizie de acest fel.

Totodată, a vorbit și despre necesitatea înființării unei bănci agricole, o inițiativă legislativă AUR, care să vină în sprijinul fermierilor, prin credite bancare avantajoase, mai ales în perioada post-calamități naturale. Nu în ultimul rând, a prezentat situația micilor producători care sunt pasibili de închisoare dacă vor face tratamente fitosanitare fără „o firmă specializată”, firme care, în opinia senatorului, „îi vor jupui pe micii fermieri”.

Reprezentantul AUR a adăugat faptul că în această perioadă se fac deplasări în localitățile județului pentru a discuta cu cetățenii, dar și cu edilii, referitor la amendamentele la buget pe care urmează să le depună, cu privire la unele investiții necesare.

„Așteptăm din partea tuturor ediilor din județ astfel de sugestii, pentru că în mod clar Ialomița are nevoie de investiții, iar eu am constatat cu întristare că în cadrul dezbaterilor pe buget nu apare Ialomița decât sporadic, ici-colo, câte o solicitare, pe când alte județe vin masiv cu astfel de solicitări. Și cum în Ialomița ambii senatori sunt din partea Alianței pentru Unirea Românilor, este de datoria mea să vin în întâmpinarea administrațiilor locale cu această propunere. Până acum, primarii cu care am vorbit s-au arătat foarte interesați și chiar s-au bucurat că în sfârșit cineva îi întreabă și este în asentimentul lor. Mi-au spus că au nevoie de multe investiții, că se chinuie foarte mult să facă în localitățile lor diverse lucrări pentru că nu primesc banii solicitați și au fost extrem de mulțumiți de această inițiativă a mea și chiar au spus că îmi vor transmite. Repet, este total dezinteresat demersul meu, pentru că în momentul în care se discută bugetul țării, bugetul județului, toți trebuie să facem front comun, pentru că aici trăim”, a mai spus senatorul Rodica Boancă.

Rodica Boancă a mai atras atenția și asupra unor probleme din municipiul Slobozia, pornind de la curățenia deficitară și până la „haosul în care se scaldă autoritățile” cu privire la poluare, la „legea mirosurilor care nu are norme de aplicare”, afirmând că pe 7 decembrie se va întâlni cu ministrul Mediului pentru a-i prezenta multitudinea de probleme de la nivel local din punct de vedere al mediului și „poate va reuși o deplasare sau va trimite un corp de control”.

Referitor la salubritatea din Slobozia, putem spune că unii țin mătura și alții fărașul, iar orașul este într-o mizerie de nedescris”, a adăugat senatorul.

Senatorul AUR a mai vorbit și despre lucrările la Spitalul Județean, care trenează nepermis de mult, dar și despre erorile de planificare, susținând că la UPU avizele pentru redimensionarea instalației electrice și sanitare se pare că nu au fost solicitate, având în vedere faptul că extinderea și dotarea UPU cu aparatură medicală vin „la pachet” cu un consum mai mare de energie electrică.

Reprezentantul AUR a adus în discuție și lucrările la pistele de biciclete din municipiu, în opinia acesteia fiind neconforme cu standardele UE, dar și alte subiecte, precum iluminatul public, lipsa asfaltărilor în Slobozia Nouă, dar și problemele din cartierul Bora, cu privire la apele pluviale care afectează gospodăriile în perioadele cu vreme nefavorabilă.

articolul original.

Anunț pierdere

29 November 2022 at 09:00

SC DAN CLIS COM SRL, prin administrator unic Cliseru Daniel, declară că s-au pierdut casele de marcat fiscale împreună cu documentația atribuită fiecăreia:

aparat de marcat electronic fiscal cu seria: DB4200010353, atribuit NUI-ul 5000030806

și

casă de marcat fiscală: DB4200056194, atribuit NUI-ul 9000246497

articolul original.

Vernisajul expoziției „JANDARMERIA ROMÂNĂ 1850 – 2020”, la Muzeul Județean Ialomița

29 November 2022 at 08:43
image

Momente cu adâncă  încărcătură emoțională, la începutul acestei săprămâni,  la Muzeul Județean Ialomița!

Vernisajul expoziției „JANDARMERIA ROMÂNĂ 1850 – 2020”, o adevărată panoplie în imagini cu piese de patrimoniu, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament și uniforme din istoria acestei arme, a fost organizat într-o zi de o însemnătate cu totul deosebită pentru devenirea noastră ca națiune unită – revenirea străbunei Bucovine la Patria-Mamă! Acest act istoric a devenit realitate la 28 noiembrie 1918, cu numai câteva zile de la momentul decisiv în definitivarea unei conștiințe nationale pentru veșnicie – 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIREA de la Alba-Iulia – Ziua Națională a României!

La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților publice județene, oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor militare, elevi de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia și de la Școala Profesională din comuna Bordușani. Fiecare dintre ei au aflat cu acest prilej detalii cu privire la rolul pe care arma jandarmeriei l-a avut în cele mai bine de trei jumătăți de veac de la înființare în istoria acestui neam.

Manifestarea este rodul unui parteneriat între Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița. Este o expoziție itinerant, Slobozia fiind al doisprezecelea oraș din țară în care este organizată și unde va rămâne deschisă publicului, la Muzeul Județean Ialomița, până în data de 15 ianuarie 2023.

Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița

articolul original.

Magazinele ENEL din județele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița, închise între 30 noiembrie – 2 decembrie

28 November 2022 at 18:23
image

Magazinele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise miercuri, 30 noiembrie, joi, 1 decembrie, zile libere legale, respectiv vineri, 2 decembrie. Serviciul de call center va fi disponibil în intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie numai pentru informații în sistem automat precum transmiterea indexului, detalii despre factură și sold.

În celelalte zile, magazinele Enel vor funcţiona după programul obişnuit: de luni până vineri, între 8:00 – 16:00.

Cea mai mare parte a operațiunilor pot fi realizate prin canale digitale și nu necesită deplasarea în magazinele Enel. De aceea, recomandăm clienților să folosească în continuare opțiunile digitale de comunicare, de primire și de plată a facturii, precum și contractarea online.

Astfel, clienții au la dispoziție două variante simple pentru a primi factura electronică, imediat ce a fost emisă: pe mail sau prin sms, sau pot opta pentru descărcarea copiei facturii de aici.

Pentru a trimite indexul pentru electricitatea consumată, pe lângă secțiunea Index din cadrul aplicației MyEnel, clienții pot apela (în timpul perioadei de telecitire specificată pe factură) numărul de telefon gratuit 0800.07.08.09 sau numărul cu tarif normal 021.9977.

Pentru a trimite indexul pentru consumul de gaz, clienții pot suna la numărul gratuit 0800.07.07.01, tasta 1, sau la numărul cu tarif normal 021.9977, în cazul în care distribuitorul lor este Delgaz Grid, Distrigaz Sud Rețele, Gaz Est, Gazmir , Premier Energy sau Progaz P&D (între 22 și 26 ale fiecărei luni). De asemenea, indexul pentru consumul de gaze naturale poate fi transmis și prin aplicația My Enel, dacă distribuitorul este una dintre cele șase companii menționate mai sus.

Pentru a intra în contact cu un consultant Enel, clienții pot utiliza următoarele numere de telefon: 021.9977 (cu tarif normal, apelabil din România) sau 0040.372.436.436 (număr apelabil din străinătate), în timpul programului, respectiv L-V: 8:00 – 20:00; Sâmbătă: 8:00 – 13:00. La aceste numere pot fi aflate informații despre facturi și sold, despre contract, pot fi activate servicii precum factura electronică și altele.

Mai mult, clienții pot alege să utilizeze aplicația MyEnel, care poate fi activată cu ușurință fie online, pe my.enel.ro, fie prin descărcarea aplicației pentru telefonul mobil în mod gratuit, de pe App Store sau Google Play. Prin intermediul acesteia, clienții pot primi și plăti facturile de energie electrică sau gaze naturale, își pot înregistra indexul sau verifica balanța de plată. De asemenea, în aplicația MyEnel, în secțiunea Contractare Rapidă, sunt disponibile ofertele comerciale, astfel că atât clienții existenți, cât și cei potențiali au posibilitatea de a transmite online solicitări de încheiere a unui contract de furnizare de energie electrică sau de gaze naturale.

În cazul în care clienții doresc în continuare să efectueze plata în numerar, este recomandată utilizarea automatelor de plată de tip self-pay, amplasate în rețelele de magazine Profi, Auchan, Mega Image, Carrefour, Kaufland, precum și în magazinele alimentare.

articolul original.

Un individ care fraierea brașoveni că are pile peste tot și care lua bani pentru a ”rezolva” probleme, reținut ieri de procurori

25 November 2022 at 12:15
By: M.Ex.

Ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au pus în aplicare, în cursul zilei de ieri, două mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Brașov, dintre care unul la domiciliul unui suspect, iar cel de-al doilea la sediul unei societăți comerciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție. La finalizarea activităților de percheziție, în baza mandatelor de aducere, suspecții au fost conduși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov în vederea audierii.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în legătură cu promisiunea promovării examenului auto la proba practică de traseu. Suspectul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore în baza ordonanței de reținere emisă de către procurorul de caz.
Conform procurorilor, ”un individ fraierea oameni că are prieteni în diferite instituții ale statului și, contra unei sume de bani despre care afirma că va fi dată ca mită, promitea ca le va rezolva problemele, inclusiv trecere probei practice la examenul pentru carnet auto”. Judecătorii vor decide astăzi dacă individul va fi arestat preventiv.

articolul original.

INFORMARE

25 November 2022 at 07:56

În conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, TITULARUL, SC TENERSOLAR PARK SRL. Bucureşti, Sector 1, Şoseaua Nordului, Nr. 62D, Etaj 6, intenţionează să solicite de la AN “Apele Române” – Direcţia Apelor Buzău – Ialomiţa,  Aviz de gospodărire a apelor pentru investiția  «CONSTRUIRE  CENTRALĂ ELECTRICĂ FOTOVOLTAICĂ 46 MWp  ŢĂNDĂREI , JUD. IALOMIŢA, ÎMPREJMUIRE ŞI RACORD ELECTRIC LA SEN», În Tăndărei, Jud. Ialomiţa.

Această investiţie este NOUĂ.

Persoanele care doresc să obţină informaţii suplimentare cu privire la solicitarea Avizului de gospodărire a apelor  pot contacta solicitantul de aviz la adresa mentionata.

Persoanele care doresc sa transmită observaţii, sugestii şi recomandări se pot adresa solicitantului sau la adresa mineralaqua@gmail.com CONSTANTIN Doina – Georgeta , tel 0722708486,  după data de 12.12.2022

articolul original.

INFORMARE

25 November 2022 at 07:54

În conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, TITULARUL, S.C. Cil PV PLANT  S.R.L. Bucureşti, Sector 1, Şoseaua Nordului, Nr. 62D, Etaj 6, intenţionează să solicite de la AN “Apele Române” – Direcţia Apelor  Buzău – Ialomiţa,  Aviz de gospodărire a apelor pentru investiția  «CONSTRUIRE CENTRALĂ ELECTRICĂ FOTOVOLTAICĂ 22 MWp CĂZĂNEŞTI, JUD. IALOMIŢA, ÎMPREJMUIRE ŞI RACORD ELECTRIC LA SEN», T678/7, P1, NC 23043,  oraşul Căzăneşti, jud. Ialomiţa. Această investiţie este NOUĂ.

Persoanele care doresc să obţină informaţii suplimentare cu privire la solicitarea Avizului de gospodărire a apelor  pot contacta solicitantul de aviz la adresa mentionata.

Persoanele care doresc sa transmită observaţii, sugestii şi recomandări se pot adresa solicitantului sau la adresa mineralaqua@gmail.com CONSTANTIN Doina – Georgeta , tel 0722708486,  după data de 12.12.2022

articolul original.

Consemnări la domiciliu în dosarul şefului Biroului Vamal Iaşi

24 November 2022 at 21:07
image

Reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de luate de mită, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a fost consemnat la domiciliu. Judecătorii au considerat că nu se impune trimiterea lui Dănuț Bolohan în arest preventiv.

În aceeași situație sunt doi subalterni de-ai acestuia, cercetați pentru complicitare.

Potrivit rechizitoriului, gruparea cerea câte 300 de dolari pentru fiecare camion cu textile și parfumuri contrafăcute, importate din Turcia. În schimbul șpăgilor, cei 3 închideau ochii la trecerea mărfii de contrabandă.

Prejudiciul depășește 58 de milioane de lei.

Administratorul unei firme este anchetat pentru dare de mită.

articolul original.

Șeful Vămii Iași și trei colegi, reținuți pentru luare şi dare de mită 

24 November 2022 at 13:13
image

Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, Dănuț Bolohan, acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită. Alături de acesta au fost reținuți doi funcționari, acuzați de complicitate și de dare de mită, şi a fost pus sub control judiciar, pentru dare de mită, un al treilea funcţionar al Vămii Iaşi.

Potrivit procurorilor, în schimbul primirii unor sume de bani, funcționarii vamali și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza mai multe societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. „Taxa” cerută pentru fiecare TIR intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Iași au dispus miercuri începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:

Dănuţ Bolohan – șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată;

Simona Andreica – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită;

Cristian Timofte – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;

Sub control judiciar pentru 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii), a fost pus Cristinel-Leonard Tîrnovanu, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru dare de mită în formă continuată.

În dosar a mai fost reţinută, pentru 24 de ore, o persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de dare de mită.

Funcţionarii de la Vamă făceau controale formale sau deloc

Funcționarii de la Biroul Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă) sunt acuzaţi că, în perioada ianuarie 2022 – prezent, în schimbul unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

Funcţionarii vamali îi ajutau pe administratorii societăților comerciale respective să eludeze plata taxelor vamale: valorile declarate în vamă erau mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate era formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

300 dolari, taxa pentru fiecare camion

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Dănuț Bolohan, beneficiind și de ajutorul colegei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, el ar fi pretins și primit de la doi subalterni, Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în dosar.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Joi, 24 noiembrie 2022, inculpații Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

articolul original.

Slobozia: A intrat cu mașina în gardul cimitirului și a părăsit locul accidentului. Avea permisul de conducere suspendat.

24 November 2022 at 12:05
image

La data de 23 noiembrie, poliţiştii Biroului Rutier Slobozia au fost sesizaţi prin S.N.UA.U. 112, despre faptul ca pe şoseaua Ciulniţei, din municipiul Slobozia, s-a produs un eveniment rutier, în urma căruia a fost distrus gardul cimitirului din localitate, iar conducătorul auto a părăsit locul accidentului.

Din verificările efectuate, poliţiştii au identificat la scurt timp conducătorul autoturismului, un bărbat de 37 de ani, din municipiul Slobozia, care avea dreptul de a conduce suspendat.

A fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având dreptul de a conduce cu restrictii-suspendat”.

Reținut de poliţişti pentru tentativă la furt calificat

 La data de 23 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Griviţa au reținut, un tânăr de 19 ani, din comuna Griviţa, bănuit de săvârșirea a două infracțiuni de tentativă la furt calificat.

 În fapt, în cursul serii de 23 noiembrie a.c., tânărul ar fi pătruns în curţile a doi consăteni, cu scopul de a sustrage ovine şi alte bunuri, însă, a fost surprins de unul dintre proprietarii imobilelor și depistat, ulterior, de polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 2 Griviţa în apropierea locului faptei.

În baza probatoriului administrat, față de tânărul de 19 ani a fost continuată urmărirea penală pentru tentativă la furt calificat şi violare de domiciliu, fiind luată măsura reținerii pe bază de ordonanță pentru 24 ore.

Cel în cauză a fost condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița.

Polițiștii ialomițeni au emis în ultimele 24 de ore, două ordine de protecție provizorii, pe numele a doi bărbați de 62, respectiv 68 de ani

În primul caz, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie ar fi fost agresată de soţul său.

Polițiștii au stabilit că bărbatul de 62 de ani, din municipiul Slobozia, ar fi lovit-o pe femeia de 58 de ani, pe fondul unui conflict spontan, în timp ce se aflau la locuinţa comună, de pe raza localităţii.

Polițiștii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Stelnica au fost sesizați, cu privire la faptul că o femeie în vârstă de 62 de ani, ar fi fost agresată de soţul său, un bărbat de 68 de ani.

În urma verificărilor s-a stabilit că între cei doi ar fi izbucnit un conflict spontan, în urma căruia bărbatul ar fi agresat-o pe soţia sa în timp ce se aflau la domiciliul comun situat pe raza comunei Movila.

În ambele cazuri polițiștii au întocmit formularul pentru evaluarea riscului iminent asupra vieții și integrității victimelor, reieșind faptul că se impune emiterea unor ordine de protecție provizorii.

Pe numele bărbaților au fost emise ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de 5 zile, fiind de asemenea întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”.

articolul original.

Excelența în educație, sprijinită de Consiliul Județean Ialomița. Număr record de olimpici și profesori premiați

24 November 2022 at 08:57

Miercuri, 23 noiembrie, în foaierul Sălii „EUROPA”, s-a desfășurat ceremonia de semnare a contractelor de finanțare cu privire la granturile acordate unităților de învățământ pentru olimpicii ialomițeni și cadrelor didactice îndrumătoare, pentru anul școlar 2021-2022.

Granturi Invatamant Ialomita Cji

Valoarea totală a granturilor oferite de către Consiliul Județean Ialomița este de 218.700 lei  pentru 490 de elevi premiați  și 175 de profesori îndrumători din 28 de unități de învățământ.

În  semn de recunoaștere a meritelor deosebite pentru performanțele obținute la etapa județeană a olimpiadelor în anul școlar 2021-2022, conducerea Consiliului Județean Ialomița a transmis felicitări atât elevilor olimpici, cât și cadrelor didactice îndrumătoare.

„Avem un record ca sumă de finanțare. Vă felicit pe fiecare în parte pentru ceea ce faceți, și o faceți cu dedicație. Sunteți, până la urmă, „răspunzători” de ceea ce înseamnă viitorul nostru, dumneavoastră ne asigurați viitorul prin educația pe care o faceți și o dați zi de zi copiilor noștri, modul în care știți să îi formați și să îi îndrumați, să descoperiți binele care există în diverse forme în fiecare dintre noi, îi dezvoltați, îi îndrumați și îi transformați în cetățenii de mâine ai județului nostru, ai țării noastre, ai Europei. Vă felicit pentru activitatea dumneavoastră. Știu că aveți buzunarele pline de felicitări, nu astea sunt cele mai importante, dar lucrând cu dumneavoastră, discutând cu dumneavoastră, știu că până la urmă cel mai  important lucru este recunoașterea, pentru fiecare dintre noi, dincolo de chenzină, dincolo de activitatea noastră de zi cu zi, cel mai important lucru și pentru mine și pentru alții, este ca cineva, de regulă și de dorit tot mai mulți, să ne recunoască activitatea și rezultatele pe care le avem, pentru că sunt lucruri care rămân și ceea ce dăinuie”, a transmis Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Consiliul Județean Ialomița sprijină de șapte ani excelența în educație, iar anul acesta suma acordată pentru premierea elevilor olimpici și profesorii îndrumători este fără precedent. Mai mult decât atât, în viitorul apropiat, și unitățile de învățământ vor putea fi sprijinite de Consiliul Județean.

„Este un record și ca sumă acordată și ca număr de elevi și cadre didactice. Dacă anul trecut, din cauza pandemiei, nu au fost premiați decât 27 de elevi și 22 de cadre didactice, iar suma a fost modică, de doar 22.000 de lei, iar acum doi ani aveam 150.000 lei, 378 de elevi și 125 de cadre didactice, acum avem 218.700 de lei, 490 de elevi și 175 de cadre didactice. Se pare că programul, îndrăznim să spunem cu modestie, își face efectul și, după șapte ani, contribuie, alături de efortul cadrelor didactice, al elevilor, al părinților, al dumneavoastră ca manageri, la bunul renume al Ialomiței la nivel național”, a declarat Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.

De menționat faptul că pe primele locuri, cu cele mai mari sume primite de la Consiliul Județean, prin programul de excelență pentru olimpicii ialomițeni din învățământul preuniversitar de stat, se află Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia, cu 44.700 lei,  urmat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care a primit un grant în valoare de 36.600 lei.

Totodată, unitățile de învățământ preuniversitar din județ vor putea primi finanțare prin PNRR pentru dotarea cu mobilier, echipamente digitale și materiale didactice.

„Consiliile Județene oferă aceste granturi pentru achizițiile pe care le-am menționat, pe baza unei adrese de nevoi realizată la nivel local și centralizată la nivel județean. Va exista un parteneriat între Consiliul Județean și toate unitățile de învățământ. (…) Va exista o echipă tehnică la nivelul Consiliului care se va ocupa de pregătirea acestui proiect (…)”, a spus și Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.

Nu în ultimul rând, prin programul „Elena”, un program de finanțare pentru pregătirea proiectelor de eficiență energetică a clădirilor publice, 35 de clădiri din județ sunt cuprinse în final în acest program după procesul de selecție din partea ADR Sud Muntenia. Dintre cele 35 de clădiri, 27 sunt unități de învățământ.

„Este o performanță absolută, dacă ne comparăm cu toate celelalte județe din regiune. Județul Ialomița are un buget de investiții programat de peste 19 milioane de euro, iar vestea bună este că din discuțiile pe care le-am purtat cu reprezentanții ADR (…), prin încadrarea în programul Elena, este asigurată finanțarea. Consiliul Județean va acționa ca integrator al tuturor celor 35 de proiecte, este și un contributor financiar, cu o parte din cofinanțarea utilizată în aceste proiecte și sunt sigur că vom avea un parcurs extraordinar de frumos”, a adăugat Alexandru Potor.

articolul original.

Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia: „Noul operator de salubritate a pus carul înaintea boilor”

23 November 2022 at 16:52

Este deja cunoscut faptul că, începând din 15 octombrie, serviciul de salubritate pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale este realizat, în Slobozia, de către societatea ECO 2009, parte din ADI ECOO 2009. Trecerea de la un operator la altul, după ce contractul cu Polaris s-a încheiat și nu a mai fost prelungit, a complicat situația.

Lucrurile se fac mai mult din mers, fără o direcție clară de îmbunătățire a serviciului. După o lună de la preluare, zonele din jurul pubelelor de colectare a gunoiului de la populație sunt la fel de insalubre, iar colectarea selectivă se face în containere neacoperite. Mai mult, cele câteva platforme supraterane, cu module de colectare selectivă și deșeuri menajere, sunt închise, în fața lor fiind amplasate vestitele pubele.  Situația a fost semnalată de Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia.

alexandru horhocea
alexandru horhocea

„Practic, când s-a trecut la noul operator, s-a pus carul înaintea boilor, cum se spune. Nu s-a asigurat infrastructura necesară, în special pentru colectarea selectivă, punându-se niște tomberoane în care lumea aruncă de-a valma totul. Până la crearea celor 50 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, proiect finanțat prin PNRR, în valoare de peste 700.000 de euro, cetățenii aruncă pe unde pot gunoiul, uneori tomberoanele fiind pline ochi, foarte aproape de școli, iar în jurul lor este veșnic o mizerie de nedescris. Sunt câteva zone pentru colectarea selectivă, dar acestea sunt subdimensionate, iar gunoiul tot pe jos este aruncat. În plus, unele nu mai sunt funcționale, sunt închise, pentru că noul operator nu deține platformă specială pentru descărcarea lor. Așa că au adus pubele și le-au pus în fața lor. În locul acelor „clopote” în care se colectau PET-uri, au fost aduse tot niște pubele amărâte, în care se aruncă de toate. În opinia mea, înainte de preluarea serviciului, ar fi trebuit pusă la punct infrastructura. Apoi, cei care lucrează acolo ar fi trebuit să fie mai buni decât predecesorii, mai profesioniști, mai organizați. Iar cetățeanul să fie atras, educat, să arunce gunoiul în container și nu pe lângă el, să colecteze separat pentru o scădere a taxei pe gunoi percepută de operator, ca urmare a reciclării. Dar cum să se întâmple asta acum când nu se face nimic palpabil de ani de zile? Doar pe hârtie este totul frumos. În opinia mea, este și vina Consiliului Județean, care de 30 de ani sub PSD nu a făcut nimic în privința facilitării investiției în instalații de tratare a deșeurilor, adică o stație de sortare pentru deșeuri reciclabile colectate separat, o stație de compostare în sistem închis, o instalație de tratare mecano-biologică și multe altele.  Nu se poate găsi un amplasament adecvat cu atâția primari pe care îi are PSD-ul în județ? Sau un teren neproductiv, că sunt atâtea? Un investitor privat cum este firesc într-o piață funcțională, dacă ei nu pot? Nu tu o stație de biogaz, că, de, PSD  blochează în Parlament legea privind investițiile în eolian off-shore, vrea  să consumăm gaz de la ruși la nesfârșit și refuză  soluții alternative. Germania, de exemplu, producea în 2020 în jur de 315 terawați biogaz, adică 9,6% din consumul lor intern. Dar la noi, e mai simplu să fim dependenți de alții”, este de părere Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia.

Alexandru Horhocea  susține că problemele în Slobozia par fără de sfârșit și fără o rezolvare imediată, iar lumea a obosit să se mai revolte.

„La fel și cu apa, ba e potabilă, ba nu e potabilă. Problema nu este rezolvată de ani de zile. Vedem doar cârpeli. Trebuie să se ajungă la o soluție, pentru că este în joc sănătatea noastră. Autoritățile susțin că deși există depășiri la anumiți indicatori, aceștia nu pun în pericol sănătatea cetățenilor. Poate nu pe termen scurt. Dar sunt mulți cetățeni care nu-și permit să cumpere apă îmbuteliată și riscă în fiecare zi bând apă de la robinet. A făcut cineva o cercetare amănunțită, referitor la câți dintre cetățeni s-au îmbolnăvit consumând exclusiv apă de la robinet în decurs de nu știu câți ani? Sau din cauza poluării? Acolo, în acea zonă, lângă Combinatul chimic, nu ar fi trebuit să se facă acele puțuri sub nicio formă.  Trebuie găsită o altă sursă de apă sau o soluție miraculoasă pentru potabilizarea apei furnizate din puțuri. Deși locuitorii din municipiu au obosit să audă de aceste probleme, ele existând de ani de zile, fiind subiecte la îndemână în campaniile electorale, ele nu trebuie ignorate sub nicio formă. Nu ar trebui să fim atât de răbdători sau indiferenți, pentru că în joc este sănătatea noastră, a locuitorilor acestui oraș. Plătim taxe și impozite și merităm să avem condiții de trai mai bune, un mediu curat, o apă în parametri. Toți contribuim la buget, însă nu vedem acea contribuție investită nicăieri. Doar în salarii. Și ce fac toți pentru aceste salarii? Că noi în continuare avem gunoiul la nas și servicii de slabă calitate, praf împrăștiat cu mătura și coșuri stradale negolite o săptămână, poluatori precum Clean Tech, care ne râd în nas pentru că autoritățile, prin Ministerul Mediului, nu emit normele de aplicare la Legea mirosurilor, adoptată de parlamentari la inițiativa USR, nu avem apă potabilă, nu avem o canalizare corespunzătoare și nici nu există un proiect concret să se facă prea curând, nu avem o pădure periurbană așa cum am propus noi, cei de la USR, nu prea avem nimic, în afară de borduri, pavele și piste de biciclete făcute de mântuială. Mă întreb, dacă nu ar fi normal să știm ce se întâmplă cu pavelele înlocuite acum, ar merita ca din ele, dacă tot nu există buget, să fie realizate trotuare în cartierele Slobozia Nouă, Bora sau măcar concasate și aplicate pe străzile ce vor fi asfaltate. Dar noi, cetățenii, sperăm mereu, iar din patru în patru ani ne mai spun niște proiecte cu care să ne amețească, dau vina pe vechea moștenire și gata. Mai așteptăm patru ani. Cam în starea aceasta suntem de ani buni și nu este normal. Autoritățile și aleșii sunt în slujba cetățenilor și nu invers. Însă, doar prin implicarea tuturor, lucrurile ar putea fi îmbunătățite simțitor”, a adăugat Alexandru Horhocea.

articolul original.

Polițiști din Argeș, condamnați la 3 ani de închisoare pentru mită

23 November 2022 at 09:48

Polițiști din Argeș, condamnați la 3 ani de închisoare pentru mită.

Doi foști polițiști de la Secția 2 Pitești au fost condamnați, definitiv, de Curtea de Apel Piteşti, la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. De asemenea, ei au fost obligați să presteze o sută de zile muncă în folosul comunității la Agenția pentru Protecția Mediului sau în cadrul Casei de Pensii Argeş.

Vă reamintim că, în decembrie 2021, cei doi subofiţeri au oprit un șofer pe platoul din Găvana și i-au spus că a depășit limita de viteză cu mai mult de 50 km/h și i-au cerut 300 lei pentru a nu-i suspenda permisul. Bărbatul le-a dat banii, dar la scurt timp a aflat că autospecialele pe care le conduceau cei doi polițiști nu erau dotate cu aparate radar.

Astfel, a făcut denunț la Direcția Generală Anticorupție, iar ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Argeş au organizat un flagrant. Din verificări a reieşit că, aceeaşi polițiști, au oprit în trafic două șoferițe, care erau ofițeri sub acoperire, cu același pretext și le-a cerut 1.800 lei pentru a nu le suspenda permisele de conducere.

Împricinaţii au fost reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă şi încarceraţi în arestul poliţiei judeţe, iar ulterior au fost plasați în arest la domiciliu. Imediat după dispunerea măsurilor preventive, primul dintre ei a ieșit la pensie, iar celălalt a demisionat.

La două săptămâni după realizarea flagrantui, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Argeş şi cei doi (foşti) agenţi au fost condamnați în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare. Nefiind definitivă, decizia a fost atacată la Curtea de Apel Pitești, care a menţinut hotărârea instanţei de fond, şi pe durata termenului de supraveghere cei doi au obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

articolul original.

Motivul pentru care un colonel rus a cerut mită unui comisar militar o mașină de spălat

23 November 2022 at 08:59
image

Un colonel din cadrul Statului Major al Forțelor Armate Ruse a fost trimis în arest la domiciliu timp de două luni, după ce ar fi cerut mită o mașină de spălat de la un comisar militar pentru a ascunde faptul că la biroul de înrolare „mergeau foarte prost”, notează Meduza.

Un colonel rus i-a cerut mită unui comisar militar o mașină de spălat

Colonelul Ivan Mertvishchev urma să efectueze în luna noiembrie o inspecție la un centru de recrutare a unui comisar militar din Moscova, potrivit Mommersant, citat de Meduza.

Se pare că Mertvishchev i-a spus clar comisarului că știa că mobilizarea merge foarte prost și că acesta ar trebui să-i dea o mașină de spălat în valoare de 70.000 de ruble (aproximativ 1.153 de dolari) dacă vrea să treacă de inspecție.

Astfel, comisarul s-a prefăcut că este de acord cu propunerea lui Mertvishchev, însă l-a pârât la departamentul de contrainformații militare al FSB.

FSB l-a reținut pe colonelul rus în momentul în care s-a dus să ridice mașina de spălat pe care o ceruse drept mită.

Colonelul, care și-a recunoscut vinovăția, riscă acum o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.

De asemenea, Comitetul rus de Investigații urmează să stabilească dacă Mertvishchev a mai comis infracțiuni similare în trecut.

articolul original.

Accident rutier în localitatea Căldărușanca

19 November 2022 at 08:37

Aseară, în jurul orei 21.00, două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit la un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme și șapte persoane.

Accident Caldarusanca
Accident Caldarusanca 2

În sprijin a intervenit și Serviciul Județean de Ambulanță Buzău.

În urma evenimetului rutier au rezultat trei victime conștiente și cooperante, cu leziuni ușoare. O victimă a fost transportată la Spitalul Municipal Urziceni, iar celelalte două victime au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență Buzău.

sursa: IPJ Ialomița

articolul original.

Comunicat convocare ședință ordinară, online, CJ Ialomița – 25.11.2022

18 November 2022 at 11:05
image

CONSILIUL JUDEŢEAN IALOMIŢA, în conformitate cu prevederile art.179 alin.2 lit.a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ,  se convoacă în ședință ordinară, în sistem on-line, în data de 25.11.2022, ora 10,30, având pe ordinea de zi:

I. Aprobarea Procesului – verbal privind sinteza dezbaterilor ședinței ordinare a Consiliului Județean Ialomița din 28.10.2022

II. Discutarea și adoptarea următoarelor: 

  1. proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 182/28.09.2022 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Ialomița;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Muzeului Județean Ialomița, instituţie publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Ialomiţa;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general al județului Ialomița, pe anul 2022;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului împrumutului intern al județului Ialomița, pe anul 2022;
  1.    proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului împrumutului intern al județului Ialomița, pe anul 2023;
  1. 7. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Slobozia,  pe anul 2022; 
  1. proiect de hotărâre privind completarea art. 1 din Hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 220 din 28.10.2022 privind aprobarea acordării burselor de ajutor social elevilor care frecventează cursurile Şcolii Profesionale Speciale ”Ion Teodorescu” Slobozia, pentru anul școlar 2022 – 2023; 
  1. proiect de hotărâre privind reglementarea regimului juridic al bunurilor mobile barcă pneumatică + motor și două containere de depozitare monobloc, aflate în proprietatea județului Ialomița;
  1. proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico-economice – faza DALI și a principalilor indicatori tehnico–economici pentru obiectivul de investiții „Consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii”.

III. Diverse

 Ședința este publică.

PREŞEDINTE, MARIAN PAVEL

articolul original.
❌