ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

3 February 2023 at 10:00
image

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat un concept pentru un braț robotic de 2,5 metri, proiectat pentru colectarea mostrelor de pe Marte. Mostrele reprezintă mici containere pregătite anterior de roverul Perseverance al NASA, pe care dispozitivul de la ESA le pune în interiorul unei rachete pentru a le aduce pe Terra.

În timp ce NASA a făcut progrese în colectarea a zeci de  eșantioane , asta reprezintă doar o mică parte dintr-o misiune mult mai ambițioasă, un efort interesant de a aduce pe Pământ primele eșantioane marțiene.

Brațul robotic, numit Sample Transfer Arm (STA), joacă un rol crucial în planul NASA și ESA de a aduce pe Pământ primele mostre marțiene, potrivit Futurism.

Cum urmează să funcționeze brațul robotic al ESA?

STA este proiectat astfel încât să fie operat în mod autonom. De asemenea, va fi dotat cu două camere și „o multitudine de senzori”, potrivit ESA. Cel mai bun lucru este că va dispune și de un dispozitiv de prindere asemănător unei mâini, ceea ce îl va transforma într-un ridicător eficient.

Toate aceste echipamente vor funcționa în tandem pentru a permite STA să ridice tuburile lăsate în urmă de Perseverance, să le pună într-un container special și să închidă capacul în așteptarea lansării înapoi de pe.

ESA va lansa trei misiuni separate înainte de 2030

ESA a plănuit să lanseze trei misiuni separate înainte de 2030, ca să aducă mostrele. Acestea vor implica o mașinărie Rube Goldberg de amartizare, colectare și păstrare a probelor înainte de a .

Este o călătorie cu mai multe etape: mai întâi, vehiculul de ascensiune pe Marte al ESA va lansa eșantioanele pe orbită, unde Earth Return Orbiter al ESA se va întâlni cu containerul de mărimea unui coș de baschet, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă.

articolul original.

Bună, România! Rău, CNA!

1 February 2023 at 15:53
By: (R.C.)

Amenda de 10.000 de lei dată postului B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii “Bună, România!” i-a determinat pe membrii organizației ActiveWatch să ia atitudine.

Reprezentanții săi susțin că „judecând după slaba calitate a dezbaterilor și a deliberărilor din ședința publică a CNA, în care s-au evaluat cele 24 de ediții „Bună, România!”, în care realizatorii emisiunii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului, forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de „garant public al interesului public”. 

„CNA s-a distanțat semnificativ și de calitatea de for deliberativ, de mediator și s-a comportat, mai degrabă, ca un organ constatator“, se mai afirmă într-un comunicat de presă semnat ActiveWatch pe care îl difuzăm integral:

„Ne exprimăm consternarea în legătură cu decizia de amendare cu 10.000 de lei, în data de 31 ianuarie 2023, a postului B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii “Bună, România!”, realizată și găzduită de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

În opinia noastră, judecând după slaba calitate a dezbaterilor și a deliberărilor din ședința publică a CNA, în care s-au evaluat cele 24 de ediții „Bună, România!”, în care realizatorii emisiunii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului, forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de „garant public al interesului public”.

De asemenea, raportat la articolele din Codul Audiovizual pe care forul le-a invocat în sprijinul sancționării, precum și la argumentele membrilor care au votat amenda, apreciem că CNA s-a distanțat semnificativ și de calitatea de for deliberativ, de mediator și s-a comportat, mai degrabă, ca un organ constatator.

Un CNA conectat la problemele și realitățile din societate ar fi știut că:

  • În exercitarea profesiei, cu bună-credință, pe baze factuale și în interes public, jurnaliștii pot exagera și pot fi extrem de caustici atunci când analizează activitatea publică a unor demnitari (vezi art. 10, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). Problema lui Buzăianu și Zamfir nu e că au țipat prea mult la televizor, ci că actualul ecosistem media este fie extrem de tăcut și distanțat de problemele acute, curente, reale, de pe agenda publică, fie prea angajat politic iar informarea publicului are de suferit. Emisiunea “Bună, România!” are tocmai calitatea că informează publicul asupra unor subiecte de interes public major folosind în mod deliberat și inteligent umorul pentru a sancționa anumite comportamente ale unor demnitari.
  • Critica adusă realizatorilor emisiunii cum că nu ar fi asigurat audiatur et altera pars sau că nu ar fi informat publicul că ministrul vizat nu dorește să comenteze este cel puțin fragilă, dacă nu chiar ridicolă. O simplă căutare pe Google ar fi arătat că ministrul nu a emis opinii pe cele mai multe dintre spețele discutate în emisiunea amendată. Mai mult, așa cum cei doi realizatori au precizat în cadrul ședinței, toate luările de poziție publice ale ministrului au fost prezentate pe post. Menționarea formală unui disclaimer în care să precizeze lipsa de disponibilitate a persoanei vizate, pentru a răspunde rigorii legale, nu rezolvă problema de fond: în ultimii ani, raportul dintre politic și media a suferit schimbări dramatice. Spectrul politic nu mai respectă presa și, implicit, publicul. Fie o cumpără, fie o amenință, fie o ignoră. Există numeroase documente și rapoarte publice care arată că, în ultimii ani, spațiul civic, inclusiv cel media, a suferit tot mai multe constrângeri. Poate cea mai gravă este legată de lipsa de transparență în acțiunile decidenților politici.
  • Jurnaliștii nu sunt doar un stativ de microfon sau asistenții personali ai politicienilor pe care-i chestionează. Datoria lor este să fie incomozi și, prin prestația lor, să-i conducă pe politicieni și decidenți să comunice transparent și profesionist în orice chestiune legată de activitatea publică. Problema nu e neapărat că, în intervalul de două luni, Buzăianu și Zamfir „au abuzat” de spațiul oferit de cele 24 de ediții și de poziția lor de realizatori. Problema e că s-ar putea să fi fost aproape singurele emisiuni din spațiul audiovizual, extrem de populat și divers, care au abordat sistematic activitatea și probitatea unui ministru-cheie în Executiv.

Dincolo de aspectele de fond, care implică o cunoaștere și o conectare mai profunde la societatea românească, apreciem că nici forma deliberărilor din ședința CNA de ieri nu vine să întărească rolul de garant al interesului public. Astfel, am reținut că din cei șapte membri care au votat amenda, doar doi și-au prezentat și susținut public argumentele pentru sancțiune. Apreciem că un caz atât sensibil și nuanțat ar fi putut fi discutat cu mai multă aplecare. Mai ales că în discuție era tocmai corecta informare a publicului. O dezbatere lărgită și deschisă între toți membrii Consiliului ar fi ajutat toate părțile interesate, dar mai ales publicul, să înțeleagă și să proceseze necesitatea restrângerii dreptului la libertatea de exprimare și libertatea presei prin sancționarea cu amendă a postului B1TV. Din nefericire, în loc să deschidă un spațiu de dezbatere, care ar fi contribuit și la promovarea gândirii critice, CNA a deschis, din nou, un spațiu de controverse.

Mai mult, CNA a luat decizia strict în virtutea fragmentelor vizionate, făcând abstracție de restul conținutului. Considerăm că procesul de decizie a fost viciat și pentru că analiza a fost făcută strict pe emisiunile sesizate, fără a avea imaginea completă a celor două luni analizate. Deși cei doi realizatori au explicat extensiv în cadrul ședinței CNA că e necesară o imagine de ansamblu a întregului conținut pentru a demonstra că sesizarea este nefondată, membrii CNA care au votat amenda s-au limitat la conținutul sesizat.

În perspectiva anului electoral 2024, dar și a posibilelor competențe extinse pe care CNA le va dobândi prin transpunerea în legislația națională a Digital Services Act și a viitorului European Media Freedom Act, suntem extrem de rezervați că forul audiovizual va avea capacitatea și înțelepciunea de a-și onora profesionist mandatul public. Un mandat care, în contextul actual, nu trebuie să se limiteze doar la aplicarea legii, tehnic și cantitativ, ci la asumarea unui rol social, proactiv, într-un peisaj media supus nu doar presiunilor economice și politice, ci și presiunilor publicului.

Un public care primește din ce în ce mai puțină informație corectă și transparentă, dar care va fi chemat să decidă anul viitor ce politicieni vor stabili dacă și în ce condiții vor vorbi cu presa despre bună guvernare și integritate publică.

articolul original.

Cornel Nistorescu, invitat la Marius Tucă Show

30 January 2023 at 13:12
By: (R.C.)

Conflictele din PNL și PSD sunt doar unul dintre subiectele ce vor fi abordate astăzi de Cornel Nistorescu și Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă show care va începe la ora 20.00.

Cei doi reputați jurnaliști vor mai discuta și despre dezbaterea pe legile Educației și eternul, dar neconcretizatul proiect România educată.

Emisiunea poate fi urmărită pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

articolul original.

Nava spațială Lucy de la NASA, pregătită de întâlnirea cu un nou asteroid

30 January 2023 at 07:00
image

Nava spațială Lucy de la NASA urmează să întâlnească un nou asteroid în cadrul misiunii sale. La 1 noiembrie 2023, misiunea Lucy, condusă de Southwest Research Institute, va vedea de aproape un mic asteroid din centura principală a acestora.

Misiunea Lucy a fost pe cale să doboare recorduri prin vizitarea planificată a nouă asteroizi în timpul misiunii sale de 12 ani, pentru a face turul asteroizilor troieni de pe Jupiter, care orbitează în jurul Soarelui, la aceeași distanță ca și Jupiter. Inițial, nu era așteptat ca Lucy să se apropie de niciun asteroid până în 2025, atunci când va zbura pe lângă asteroidul din centura principală, (52246) Donaldjohanson.

Totuși, echipa lui Lucy, condusă de SwRI, a identificat un mic asteroid în centura principală interioară drept potențială țintă nouă și utilă pentru nava spațială.

„Există milioane de asteroizi în centura principală de asteroizi. Am selectat 500.000 cu orbite bine definite ca să vedem dacă Lucy ar putea călători destul de aproape încât să se uite mai bine la oricare dintre aceștia, chiar și de la distanță. Acest asteroid chiar a ieșit în evidență. Fără niciun fel de modificare, traiectoria lui Lucy ar aduce-o la o distanță de 64 de kilometri de asteroid, de cel puțin trei ori mai aproape decât următorul asteroid cel mai apropiat”, a declarat dr. Raphael Marschall, colaborator al lui Lucy de la Observatorul din Nisa, Franța, care a identificat asteroidul (152830) 1999 VD57 ca fiind un obiect de interes special pentru Lucy.

Un sistem complex de urmărire automată la întâlnirea cu asteroidul

Echipa lui Lucy a realizat că, cu o mică manevră, nava spațială ar putea vedea de aproape acest asteroid. Pe 24 ianuarie 2023, echipa a adăugat oficial survolul asteroidului la turul lui Lucy, ca un test de inginerie al sistemului inovator de urmărire a terminalului navei spațiale, potrivit Phys.org.

Noul sistem rezolvă o problemă de lungă durată pentru misiunile de survolare. În timpul apropierii unei nave spațiale de o țintă, este destul de dificilă determinarea cu exactitate a distanței navei spațiale de asteroid și exact în ce direcție să se îndrepte camerele de luat vederi.

„În trecut, majoritatea misiunilor de survolare au prezentat această incertitudine, captând multe imagini cu regiunea în care se afla asteroidul, ceea ce este ineficient și produce o grămadă de imagini cu spațiul gol. Lucy va fi prima misiune de survolare, care va implica un sistem complex și inovator prin care să urmărească automat asteroidul în timpul întâlnirii. Sistemul inovator de urmărire va permite navei spațiale să realizeze mult mai multe imagini ale țintei”, spune cercetătorul principal al Lucy, dr. Hal Levison, de la Divizia de Știință și Explorare a Sistemului Solar a SwRI din Boulder, Colorado.

Cel mai mic asteroid vizitat vreodată de o navă spațială

Asteroidul 1999 VD57 reprezintă o oportunitate excelentă de validare a unei proceduri de zbor nemaivăzute. Geometria acestei întâlniri, în special unghiul sub care nava spațială în raport cu Pământul și Soarele este foarte similar cu întâlnirile planificate cu asteroidul Troian.

Această survolare permite echipei să efectueze o repetiție generală în condiții asemănătoare, cu mult înainte de principalele obiective științifice ale navei spațiale, respectiv survolarea asteroizilor troieni, care nu au mai fost explorați până acum.

Asteroidul nu a fost observat mai devreme ca o țintă, deoarece este extrem de mic. De fapt, 1999 VD57 va fi cel mai mic asteroid din centura principală vizitat vreodată de o navă spațială, a cărui dimensiune este estimată la 700 de metri. Este mult mai asemănător ca mărime cu asteroizii , vizitați de misiunile spațiale recente, inclusiv OSIRIS-REx și DART, decât cu asteroizii din centura principală.

Echipa lui Lucy va efectua o serie de manevre, începând cu primăvara acestui an, astfel încât nava spațială să ajungă pe o traiectorie care va trece la aproximativ 450 de kilometri de acest mic asteroid.

articolul original.

Ce s-a văzut la emisiunea delirantă de pe Realitatea Plus. Cine a fost numit omul megamonumentului

28 January 2023 at 07:41
image

Acum câteva zile, CJA-ul ne anunța că azi (vineri, 27.01.2023) să punem pe Realitatea Plus că se vor duce să promoveze Aradul. Foarte bine până aici. Serios! Chiar foarte bine. Până când a venit momentul zero și a trebuit să pun pe canal. Am făcut-o mai mult din dorința de a-i prezenta lui dom’ prof’, cum îi spun lui Lajos Notaros, colegul nostru, un mic sumar care să-l ajute în Încetinitorul de particule pe care îl pregătește pentru ziua de luni. Acolo puteți citi mai multe și într-un mod mult mai aprofundat.

(Scriu aici cine a fost acolo, însă nu îi voi menționa pe toți în textul care urmează: Virgil Andru – proprietarul întreprinderii individuale Andru, Dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie ortodoxă, cunoscuta Eli Lăslean, Dr. Lavinia Betea – biograful familiei Ceaușescu, Vasile Diaconescu – dir. gen. Astra, Garofița Popa – consilier CJ, Petru Antal – primar Pecica, Călin Abrudan – primar Ineu, Corneliu Popi Morodan – primar Ghioroc, arhitectul Gheorghe Seculici, Andrei Ando, cei doi vice CJ – Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, viceprimarul Lazăr Faur, subprefectul Doru Sinaci, Cionca și Falcă.)

Însă mi-e teamă că îl voi dezamăgi, deoarece ceea ce mi-am notat eu pe foi… după o consultare minuțioasă, are un final neașteptat: Cionca o are mai mare decât Falcă! Adică suma minutelor acordate în emisiunea a cărei nume nu mă chinui să-l notez. Astfel, deși Falcă a început delirul cu Aradul, acesta a vorbit fix 7 minute. Atât. Cionca a acumulat însă 11 minute, moderatoarea (altă nebunie!) cerându-i intervenția în alte trei ocazii.

Nu știu unde mi-a fost capul de m-am supus benevol unei asemenea torturi, dar la un moment dat a început să mă distreze, părea un show de stand-up, exclamațiile moderatoarei (WOW! BRAVO! Cât de interesant) provocând râsete și din partea câinelui. Asta deoarece, de la bun început, ea îi invita pe telespectatori să vină la Arad să viziteze Cetatea Aradului, ca mai apoi, exact a doua propoziție care îi ieșea pe gură să fie: „Numai că nu se poate vizita. Este o bază militară acolo”.

Realitatea TV nu m-a dezamăgit

Postul de televiziune nu m-a surprins defel prezentând lucruri ireale. Imaginile care rulau pe ecran fiind niște filmări vechi de câțiva ani…. atât de vechi încât, preț de o secundă, l-am văzut pe Ioțcu la Expo Arad. Ați și uitat deja cine e, sau a fost, Ioțcu, este? Câteva cadre prezentau Bulevardul Revoluției, înainte să fie mânjit cu pistele de biciclete care nici acum nu sunt recepționate. Am mai văzut și câteva chioșcuri de ziare printre terasele de pe Corso…. A fost ca o întoarcere în timp.

Discursul moderatoarei devenea din ce în ce mai penibil, aproape că îl certa pe Falcă spunându-i să meargă la Bruxelles să le spună la austrieci cât de bine ne apărăm granițele: „44 de migranți au fost prinși la vama Nădlac!”. Cred că trebuia să prezinte și știrile în același timp, altfel nu-mi explic mențiunea.

Duduia nu s-a lăsat și apoi îi lua la întrebări pe invitați, de pildă pe directorul general de la Astra, Vasile Diaconescu, dar și pe Cionca: „Ce trebuie făcut ca românii să aibă parte de produse românești? De ce se cumpără din altă parte?!”, tuna și fulgera moderatoarea de parcă se afla la un miting AUR. Degeaba încerca Cionca să îi explice că e vorba de legislația în vigoare în ceea ce privește licitațiile, degeaba îi spunea Diaconescu că nu ține de el, ca director, chestiunile acestea, femeia nu înțelegea și îi dădea înainte cu neomarxiștii și globaliștii.

Moderatoarea, în discuția cu decanul Facultății de Teologie ortodoxă din Arad, Dr. Cristinel Ioja, și-a adus aminte brusc de un verset din Biblie…. acolo m-a lăsat mască!

Pe rând, invitații au vorbit fiecare de realizări, de proiecte, de bla-bla-uri și etc-urile cu care suntem obișnuiți deja, însă apoi a mai căzut o bombă pe capul nostru: viceprimarul Faur! Și aici o voi cita pe femeia ireală de la Realitatea: „Omul responsabil pentru megamonumentul din Arad sub  formă extraordinară: Cetatea Aradului!”

L-am așteptat pe viceprimar să-mi explice care e faza cu Cetatea, dar m-a fentat pe mine și pe moderatoare și a început cu Mureșul „care curge domol pe lângă Arad”, a vorbit de investiții, de proiecte, de arădenii liniștiți, de ștrand, și abia mai apoi a zis de Cetate… că e rezolvată situația juridică și că „se află în discuții cu Armata”.

Cred că discuțiile se poartă prin telegrame, pentru că durează de secole deja, iar Cetatea tot nu ajunge în circuitul turistic. A încercat să spună viceprimarul că unele palate din Arad se află în suferință, dar moderatoarea i-a tăiat-o scurt: „Haideți să vorbim doar de bine, fără suferință”.

Discursul de grădiniță a moderatoarei a dus emisiunea către genul programelor destinate sugarilor, aceasta revenind după o pauză publicitară dedicată Astra Vagoane spunându-le invitaților că unii dintre telespectatori sunt în proces de a-și face bagajele și vin să ne viziteze: „Afară ninge. Mâine este sâmbătă. Mergeți la Arad!”.

Per total, emisiunea a fost de un penibil cras, amintind de delirul lui Falcă de la europarlamentare când a dat viață la patru oameni care mâncau o pizza, iar CNA s-ar putea să aibă de lucru din nou, postul de televiziune fiind amendat cu 100.000 de RON în urmă cu două săptămâni pentru încălcarea regulilor de difuzare a publicității și spoturilor de teleshopping.

P.S. Ca să fie pe aceeași linie de ignorare totală de care a avut parte Falcă, Bibi nici nu a ajuns la emisiune. Asta pentru că, probabil, era la vânătoare, sau toată treaba a costat prea mult…

P.S. 2. Un lucru pe care trebuie să-l menționez. Virgil Andru, proprietarul întreprinderii individuale Andru, chiar merită laudele noastre. Omul și-a făcut o afacere și a venit pentru a și-o promova. Așa este normal și sper să evolueze cât mai mult pe viitor. Asemenea și Eli Lăslean.

Iar cuvintele Dr. Lavinia Betea vor rămâne o vreme întipărite undeva, pentru că deși făceau referire la faptul că Aradul este cam ignorat de presa centrală când vine vorba de implicarea în Revoluția din ’89, consider că definește clasa politică de azi și o parte din societatea civilă din care această clasă se ridică: „Se face o glorie din a minți frumos”.

articolul original.

Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară

27 January 2023 at 18:00
image

Granulele de praf aduse de misiunea Hayabusa de pe asteroidul 25413 Itokawa reprezintă o „mină de aur” științifică, oferindu-ne o imagine a unei roci spațiale în mediul său natural, neafectată de trecerea prin atmosfera Pământului.

Studierea a trei dintre aceste granule a determinat o echipă să concluzioneze că Itokawa are o istorie foarte diferită de cea pe care ne-am imaginat-o, cu implicații importante pentru proiectele de apărare planetară.

cu grămezi de moloz. Mai degrabă decât o singură rocă spațială solidă, este o colecție de bolovani care se țin strâns laolaltă. Acest lucru nu pare foarte stabil și ne-am putea aștepta ca un astfel de obiect să nu reziste mai mult decât prima sa întâlnire cu un alt asteroid, oricât de mic.

Cu toate acestea, într-o nouă lucrare, profesorul Fred Jourdan de la Universitatea Curtin și co-autorii săi au răsturnat această ipoteză. Cercetătorii au aflat că Itokawa a fost o grămadă de moloz timp de aproximativ 4,2 miliarde de ani.

Mai mult, a petrecut o mare parte din acest timp în centura principală de asteroizi, unde cu siguranță ar fi fost lovit de multe ori de obiecte suficient de mari pentru a face bucăți un asteroid monolit.

Asteroidul Itokawa este o adevărată colecție de bolovani

Se pare că mormanele de moloz pot suporta mai multe lovituri decât rocile solide, porozitatea lor permițându-le să absoarbă relativ nevătămate o mare parte din impactul unei coliziuni. „Itokawa este ca o pernă spațială gigantică și este foarte greu de distrus”, a declarat Jourdan într-un comunicat.

Acest lucru are două implicații pentru misiunile de protejare a Pământului împotriva

În primul rând, unele dintre ideile avute în vedere pentru a face față unui asteroid care se apropie ar putea să nu funcționeze atât de bine împotriva unor mormane de moloz foarte rezistente. În plus, Jourdan și co-autorii subliniază că longevitatea mormanelor de moloz înseamnă că acestea sunt probabil mult mai frecvente decât se credea anterior.

Ciclul de viață al lui Itokawa ar putea fi destul de tipic – câteva sute de milioane de ani ca asteroid solid, înainte ca un obiect să te transforme într-o grămadă de moloz aproape invincibilă și să petreci patru miliarde de ani și numărătoarea inversă în această stare.

Jourdan a declarat pentru IFLScience că abordarea încercată cu Dimorphos ar trebui să funcționeze bine.

Implicații pentru misiunile de protejare a Pământului

Energia cinetică a unui obiect greu tras asupra de moloz îi va modifica orbita chiar mai mult decât un monolit de dimensiuni echivalente, deoarece mormanul de moloz va fi mai ușor. Chiar și o schimbare minusculă făcută din timp va face ca un asteroid care se îndreaptă direct spre Pământ să se abată cu zeci de mii de kilometri de la curs, atunci când va veni momentul crucial.

Problema, concluzionează echipa, este dacă devenim conștienți de apropierea unui morman de moloz cu doar câteva luni înainte.

Oricât de nepopulară ar fi, Jourdan crede că singura soluție pentru o grămadă de moloz descoperită târziu este o bombă nucleară aplicată pe una dintre părți. El speră că unda de șoc va induce o deplasare orbitală suficientă, dar recunoaște că în prezent nu știm dacă aceasta ar arunca în aer obiectul în schimb.

Concluzia echipei se bazează pe raportul dintre izotopii de argon din două dintre granulele de pe Hayabusa, care indică faptul că acestea s-au răcit inițial în urmă cu aproximativ 4,56 miliarde de ani, când s-a format un predecesor monolitic al lui Itokawa, împreună cu Sistemul Solar.

Lucrarea este publicată în Proceedings Of The National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cum și-a spionat CIA proprii cetățeni folosind un agent mai puțin obișnuit?

27 January 2023 at 13:00
image

Un spion extrem de agil urmărea de sus fostul șantier naval din Washington, SUA, realiza fotografii care dezvăluiau mai mult decât orice satelit avansat, iar în tot acest timp, muncitorii își făceau treaba fără să aibă cea mai mică idee că sunt implicați într-o misiune de spionaj.

Intenționând să câștige avans în timpul Războiului Rece, Agenția Centrală de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii a recrutat, în 1977, un agent complet nou și aproape invizibil: porumbelul.

Poate suma destul de neobișnuit, însă ideea folosirii porumbelului nu este una deloc nouă și fără rezultate. Rolul porumbeilor în armată a fost menționat, pentru prima oară, de istoricul roman Plinius (23 – 79 d.Hr.), care a descris contribuția acestor păsări în ce privește comunicarea. Mai târziu, și armata Germaniei a recurs, în Primul Război Mondial, la porumbei pentru recunoașteri.

Și armata Statelor Unite ale Americii i-a folosit la finalul anilor 1800 pentru a transmite mesaje, dar nu au fost găsite dovezi care să arate că ar fi avut și misiuni de recunoaștere.

Porumbeii au rezolvat o problemă crucială a spionilor

„Vreme de mai mulți ani, Biroul pentru Dezvoltarea Cercetărilor a derulat mai multe încercări… de a instrui diferite specii de păsări”, se arată într-un document declasificat al CIA din 1976, potrivit Atlas Obscura.

Însă programul aviar a fost abandonat deoarece ideea părea, la acel moment, „improbabilă, exotică și amuzantă”. Ulterior, opiniile s-au schimbat atunci când cineva a înțeles că păsările pot fi folosite pentru a rezolva o problemă cu care se confruntau agenții la acel moment: pot fotografia zone sensibile, așa cum erau șantierele navale din Leningrad.

100.000 de dolari, investiția pentru misiunile porumbeilor

Iar de atunci, proiectul a căpătat toată atenția necesară. Nu doar că 100.000 de dolari pentru instruirea porumbeilor, ci s-a dedicat și asupra design-ului unui ham și a unei camere de fotografiat perfecte pentru operațiuni. Întâi au fost demarate teste, apoi a fost organizată prima misiune reală a porumbeilor: în 1977, în Șantierul Naval din Washington DC. Iar imaginile pe care le-au surprins păsările au fost de o calitate uimitoare: aparatele de aer condiționat puteau fi văzute cu ușurință pe clădiri, iar ferestrele de pe vechea fabrică de arme din zona șantierului puteau fi chiar numărate.

În paralel, rezoluția imaginilor puteau permite și observarea angajaților din zonă – se puteau analiza inclusiv hainele acestora. Încă nu au fost declasificate multe dintre imaginile surprinse de păsări în misiunile derulate, însă în fotografiile care au putut fi analizate au fost surprinse și locuințe din afara șantierului.

Iar asta venea în contextul în care, cu doi ani înainte , o investigație a Arhivelor Naționale ale Securității arăta că CIA a încălcat legea prin „interceptări, supravegheri domestice și experimente umane”. Însă la scurt timp, în 1978, declasificările s-au încheiat. Iar dimensiunile programului la care au fost implicați porumbeii sunt necunoscute chiar și astăzi.

articolul original.

Hera, misiunea de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. Când va fi lansată?

26 January 2023 at 15:00
image

Unul dintre cele mai importante evenimente spațiale din 2022 a fost coliziunea misiunii NASA DART cu Dimorphos, micul satelit al asteroidului binar Didymos. Impactul a schimbat în mod măsurabil orbita asteroidului țintă din jurul asteroidului său primar, aruncând, în același timp, în spațiu, o coloană de resturi de mii de kilometri.

Acum a venit rândul navei spațiale Hera a Agenției Spațiale Europene (ESA), care se va întoarce la asteroidul binar Didymos pentru a efectua o cercetare asupra și ca să măsoare masa și compoziția lui Dimorphos.

„Hera urmează să fie lansată în octombrie 2024. Echipa noastră a lucrat din greu în ultimul an ca să termine și să testeze subsistemele variate ale navei spațiale, inclusiv cei doi sateliți CubeSats, care vor fi desfășurați de Hera în vecinătatea lui Dimorphos. Între timp, misiunea a trecut de Revizuirea Proiectării Critice a Sistemului la finalul lui 2022, în același timp în care Hera a primit finanțare pentru lansare și operațiuni”, explică Ian Carnelli, coordonatorul misiunii, citat de SciTechDaily.

Campania de lansare a navei spațiale Hera

„Totul se reunește în 2023. Toate elementele modelului de zbor Hera urmează să fie integrate, astfel încât să putem susține o companie completă de testare a mediului pe nava spațială la Centrul de testare ESTEC al ESA din Olanda. Deci, acesta va fi un alt an extrem de aglomerat, dar la final ne propunem să fim pe drumul cel bun pentru lansare”, a continuat Carnelli.

Centrul de testare ESTEC este cel mai mare centru de testare de sateliți din Europa, echipat cu facilități prin care să simuleze fiecare aspect al lansării și al mediului spațial. Campania de testare a navei Hera este prevăzută să înceapă în toamnă.

Hera va fi echipată cu ghidare automată, navigație și control pentru a-i permite să navigheze în siguranță în sistemul de asteroizi binar, similar ca funcție cu o mașină autonomă. Corpul său de dimensiunile unui birou va transporta instrumente, inclusiv o cameră optică cu încadrare în asteroizi, completată de camere de termoviziune și spectrale, precum și un altimetru laser pentru cartografierea suprafeței. Hera reprezintă, de asemenea, trei nave spațiale într-una singură, deoarece va livra o pereche de CubeSats de mărimea unei cutii de pantofi .

Ce urmează să surprindă cele două radare ale navei Hera?

Juventas CubeSat, radarul care va efectua prima probă asupra interiorului unor asteroizi va purta, de asemenea, un gravimetru și un accelerometru pentru a măsura gravitația ultra-scăzută a corpului și răspunsul mecanic de suprafață.

Celălalt CubeSat, Milani, numit după inventatorul original al misiunii, va realiza imagini spectrale în infraroșu și va aduna mostre de praf de asteroizi.

Perechea CubeSat va rămâne în contact cu nava-mamă Hera și unul cu celălalt printr-un nou sistem de legătură inter-satelit, pentru a construi o experiență de supraveghere a mai multor nave spațiale în condiții exotice aproape de imponderabilitate, înainte de a atinge, în cele din urmă, Dimorphos.

Misiunile DART de la NASA și au fost susținute de aceleași echipe internaționale de oameni de știință și astronomi și au loc printr-o colaborare internațională numită Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA). Astfel, apărarea planetară nu are limite și este exemplu minunat al rezultatelor care pot fi obținute prin colaborarea internațională.

articolul original.

Marius Tucă Show începe joi, 26 ianuarie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

25 January 2023 at 19:00
image

© 2020 - Toate drepturile rezervate
GANDUL MEDIA NETWORK SRL, Adresa: București, Sos Fabrica de Glucoză, nr. 21, parter, sector 2, J40/631/2016, CIF: RO35451445

Decizia ONJN nr. 1598/16.09.2021. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor.

articolul original.

O misiune NASA s-a încheiat după 30 de ani. Anunțul făcut de agenția spațială!

22 January 2023 at 01:30
image

După 30 de ani pe orbită, operațiunile misiunii pentru nava spațială comună NASA-JAXA Geotail s-au încheiat, după ce a eșuat ultimul înregistrator de date al navei spațiale.

De la lansarea sa la 24 iulie 1992, Geotail a orbitat în jurul Pământului, adunând un set imens de date privind structura și dinamica magnetosferei, bula magnetică protectoare a Pământului.

Inițial, Geotail a fost programată pentru o durată de patru ani, dar misiunea a fost prelungită de mai multe ori datorită datelor de înaltă calitate pe care le-a returnat, care au contribuit la peste o mie de publicații științifice.

În timp ce unul dintre cele două înregistratoare de date ale Geotail s-a defectat în 2012, cel de-al doilea a continuat să funcționeze până când a înregistrat o anomalie la 28 iunie 2022.

După ce încercările de reparare de la distanță a înregistratorului au eșuat, la 28 noiembrie 2022.

Geotail a fost lansat la 24 iulie 1992

foarte productiv și a fost prima misiune comună NASA-JAXA”, a declarat Don Fairfield, cercetător emerit în domeniul spațial la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, și primul cercetător de proiect al NASA pentru Geotail până la pensionarea sa în 2008.

„Misiunea a adus contribuții importante la înțelegerea modului în care vântul solar interacționează cu câmpul magnetic al Pământului pentru a produce furtuni magnetice și aurore”.

Cu o orbită alungită, Geotail a navigat prin limitele invizibile ale magnetosferei, adunând date despre procesul fizic care se desfășoară acolo pentru a ajuta la înțelegerea modului în care fluxul de energie și particule de la Soare ajunge pe Pământ, scrie EurekAlert.

Geotail a făcut multe descoperiri științifice, inclusiv ajutându-i pe oamenii de știință să înțeleagă cât de repede trece materialul de la Soare în magnetosferă, procesele fizice care se desfășoară la granița magnetosferei și să identifice oxigenul, siliciul, sodiul și aluminiul din atmosfera lunară.

Geotail a navigat prin limitele invizibile ale magnetosferei

Misiunea a ajutat, de asemenea, la identificarea locației unui proces numit reconectare magnetică, care este un transport major de material și energie de la Soare în magnetosferă și unul dintre instigatorii aurorelor. Această descoperire a pregătit terenul pentru misiunea Magnetospheric Multiscale, sau MMS, lansată în 2015.

De-a lungul anilor, Geotail a colaborat cu multe dintre celelalte misiuni spațiale ale NASA, inclusiv MMS, Sondele Van Allen, misiunea Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms, Cluster și Wind.

la furnizarea de date complementare din părți îndepărtate ale magnetosferei pentru a oferi oamenilor de știință o imagine completă a modului în care evenimentele observate într-o zonă afectează alte regiuni. De asemenea, Geotail s-a asociat cu observațiile de la sol pentru a confirma locația și mecanismele de formare a aurorelor.

Deși Geotail a terminat de adunat noi date, descoperirile științifice nu s-au încheiat. Oamenii de știință vor continua să studieze datele Geotail și în anii următori.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Irina Fodor, dezvăluiri despre America Express. Care a fost cea mai mare frică a prezentatoarei de la Antena 1

21 January 2023 at 21:41
image

Irina Fodor a făcut dezvăluiri despre experienţele pe care le-a trăit în noul sezon de la „America Express”. Prezentatoarea de la Antena 1 a vorbit despre cele mai mari frici, dar şi despre locurile în care s-au desfăşurat filmările. 

Pentru Irina Fodor noul sezon al emisiunii de la Antena 1 a venit de această dată cu mai multe provocări. Se pare că în Mexic, acolo unde s-a desfăşurat prima parte a show-ului pericolele au exitat la tot pasul. Acolo răpirile pentru răscumpărări erau la ordinea zilei, însă pe lângă această teamă permanentă, au existat griji legate de diverse boli și pericole care îi pândeau la tot pasul.

„Anul acesta au fost mai multe probleme de sănătate ca nicio altă dată. Perfuziile erau ceva la ordinea zilei: când nu era enterocolită, era alergie, când nu era alergie, erau tot soiul de viroze dubioase, căderi de calciu, leșinuri din cauza căldurii insuportabile sau probleme de respirație din cauza altitudinii, în funcție de locul în care ajungeam.

Peste toate astea, trebuia să avem în gând constant trainingul de securitate de la începutul sezonului, în care ni s-a explicat cum să evităm ciupiturile scorpionilor, mușcăturile șerpilor sau confruntările cartelurilor.

Cred că de cei din urmă îmi era cel mai teamă. Frica era să nu ne aflăm, la un moment nepotrivit, în locul nepotrivit. În Mexic, răpirile pentru răscumpărări sunt ceva la ordinea zilei, iar poveștile pe care le-am auzit pe acolo mi-au făcut părul măciucă”, a dezvaluit prezentatoarea America Express pentru tvmania.ro.

Irina Fodor: „Slavă Domnului că nu s-a întâmplat ceva grav”

În cadrul unui interviu, Irina a povestit că nu a reușit să se bucure prea mult de locurile în care s-a filmat emisiunea și asta din cauza faptului că multe dintre misiuni au avut loc în zone rău famate, acolo unde turiștii nu au acces. Cu puțin ajutor divin, moderatoarea emisiunii ”America Express” se declară mulțumită și fericită de faptul că nu au avut loc incidente grave.

„Sunt multe zone periculoase, mai multe decât cele sigure. În cele sigure merg de obicei turiștii, noi nu le alegem pe acelea. Noi parcă le-am ocolit pe acelea, dar am descoperit foarte multe locuri frumoase, spectaculoase de-a dreptul, locuri pe care nu le-ai vedea niciodată ca turist pentru că nu ai acces la ele.

Dar trebuia să fie și reversul medaliei: câștigi ceva, pierzi ceva, cum ar veni, așa că zonele astea spectaculoase erau și cu riscuri. Slavă Domnului că nu s-a întâmplat ceva grav. S-au întâmplat mici lucruri pe parcurs, probabil că le veți vedea când va apărea „America Express” pe post.

Cumva Doamne-Doamne ne-a ținut în siguranță, doar că aveam tot timpul inima strânsă pentru că plecam astăzi dintr-un loc și mâine apărea în presă că acolo s-a întâmplat nu știu ce, că s-au luptat cartelurile între ele, că s-au împușcat”, a povestit Irina pentru EGO.ro

articolul original.

Bombă în lumea televiziunii! O emisiune din trustul Pro TV dispare de pe post

21 January 2023 at 18:43
image

Bombă la Pro TV! Televiziunea de pe Pache Protopopescu a făcut schimbări majore în grila de programe. Şefii au decis ca una dintre emisiunile trustului să dispară de pe post. Doi dintre cei mai cunoscuţi prezentatori au fost daţi afară!

Nimeni nu se aştepta la această decizie radicală! Şefii de la Pro au confirmat informaţiile apărute în presă. Concret, Ioana Cosma şi Mihai Mironică, au fost concediați de la Pro Arena, acolo unde prezentau emisiunea „Ora exacta în Sport”. În data de 5 februarie 2023 va fi difuzată ultima ediţie, potrivit fanatik.ro.

Producătorul emisiunii, Leo Badea, a făcut primele declaraţii despre schimbările care s-au produs în trust. Printre altele, acesta a dezvăluit că alte cinci persoane din cadrul producției au primit preaviz.

„Am fost informați că din data de 5 februarie 2023 emisiunea „Ora exactă în sport” se închide. 7 persoane au primit preaviz. Ioana Cosma, Mihăiță Mironică, Dan Ionescu, Alin Floroiu, Florin Culiță, Robert Zamfirescu și eu am fost dați afară. Solidar cu noi, Ionuț Coandă și-a dat demisia. Era șef departament sport. Ca să nu existe interpretări, am trimis ca să aflați de la mine adevărul.

Financiar eram pe zero. Nu există altă producție proprie la Pro Arena. Nu știm motivul. Eu țin să vă mulțumesc pentru că am colaborat excelent. Dacă v-am greșit cu ceva îmi cer scuze. Se spune că un șut în fund e un pas înainte. Cu Dumnezeu înainte. Vă iubesc și vă promit că voi rămâne devotat fenomenului fotbal al cărui fan voi rămâne, indiferent de situație.”, a spus producătorul.

Ce spun şefii de la ProTV

Reprezentanţii trustului PRO au transmis că deciziile au fost luate pe baza unor analize ale performanţelor.

“În continuare, una dintre prioritățile PRO TV este dezvoltarea stațiilor secundare. Așa cum am anunțat deja încă de la rebranduirea de anul trecut, vrem ca telespectorii noștri să se bucure de conținut de calitate, relevant pentru ei. În acest sens, pe baza analizelor de performanță, facem ajustări grilei de programe, ceea ce poate implica și reorganizarea unor echipe. Ne dorim ca publicul nostru să se bucure pe toate canalele secundare, Acasă, Acasă Gold, PRO Arena și PRO Cinema, de cele mai bune filme, seriale, emisiuni și competiții sportive”, se arată în comunicatul transmis sursei citate de către trust.

articolul original.

Compozitorul Eugen Doga, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

20 January 2023 at 17:00

Compozitorul Eugen Doga este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 21 ianuarie, începând cu ora 19:00.

Eugen Doga s-a născut în anul 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău .

Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Valsurile sale au fost cântate în deshiderea a trei ediții ale Jocurilor Olimpice și au fost coloana sonoră a peste 200 de filme (Lăutarii, Șatra, Maria Mirabela etc.)

Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu.

Urmărește podcastul integral cu Eugen Doga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

articolul original.

(VIDEO) Au lovit o polițistă și s-au trezit cu mascații la ușă

20 January 2023 at 07:12
image

Poliţişti şi jandarmi efectuează, vineri, zece percheziţii domiciliare la persoane bănuite de mai multe fapte, între care şi ultraj, în dosarul penal deschis după ce o poliţistă a fost agresată în timpul unei intervenţii desfăşurate, pe 17 ianuarie, la Oneşti.

Polițiștii au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele unor persoane bănuite de lovirea sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, comise la data de 17 ianuarie, potrivit IGPR. 

Activităţile sunt în derulare şi sunt efectuate în vederea completării materialului probator.

Pe 18 ianuarie, un minor de 16 ani, care a lovit cu piciorul în cap poliţista aflată în misiune, în oraşul Oneşti, a fost arestat preventiv pentru 30 zile.

La data de 18 ianuarie, în urma contestaţiei formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti, în cauza privind infracţiunea de ultraj din data de 13 ianuarie a.c., instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pe numele minorului, de 16 ani, pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe data de 17 ianuarie, poliţista se afla, împreună cu alţi colegi, într-o misiune pentru a aplana un conflict între două grupuri, în oraşul Oneşti.

În momentul în care una dintre persoane a fost încătuşată, minorul a lovit-o cu piciorul în cap pe poliţistă, aceasta necesitând 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Minorul a fost reţinut pentru 24 ore iar judecătorii au decis, iniţial, arestul la domiciliu, dar în urma recursului făcut de procurori, miercuri a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 zile.

Vineri, poliţiştii efectuează zece percheziţii la Buhuşi, la persoanele implicate atât în conflict cât şi în ultragierea poliţistei.

articolul original.

Idei parcă scoase din romane științifico-fantastice primesc finanțări uriașe de la NASA

18 January 2023 at 18:00
image

Avioane construite pentru cel mai mare satelit al lui Saturn, blocuri de construcție care creeze habitate pe Marte, mega-constelații de sateliți de mare adâncime și conducte de oxigen pe Lună sunt doar câteva dintre cele 14 proiecte experimentale selectate de NASA pentru a primi o mai mare parte din finanțare în cadrul unui efort avansare în explorarea spațiului de către agenție. 

În cadrul programului Concepte Inovatoare Avansate (NIAC), fiecare dintre aceste proiecte îndrăznețe de cercetare va primi finanțare în valoare de 175.000 de dolari pentru a finaliza un studiu de fază 1, potrivit IFL Science.

NASA a transmis că proiectele sunt încă în „stadii foarte timpurii de dezvoltare conceptuală”, dar speră că micul impuls financiar ar putea să arate care dintre aceste idei cu risc ridicat și recompensă mare are potențialul de a porni la drum.

„NASA îndrăznește să facă imposibilul posibil. Acest lucru este realizabil doar datorită inovatorilor, gânditorilor și realizatorilor care ne ajută să ne imaginăm și să ne pregătim pentru viitorul explorării spațiale. Programul NIAC ajută să le ofere acestor oameni de știință și ingineri cu viziune de viitor instrumentele și sprijinul de care au nevoie pentru a stimula tehnologia care va permite viitoarele misiuni ale NASA”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un comunicat.

Hidroavionul care să efectueze misiuni pe Titan, satelitul lui Saturn

Una dintre inițiativele selectate este cea de la Planet Enterprises, cu sediul în Washington, SUA, pentru viziunea reprezentanților acesteia de a crea un avion capabil să efectueze , satelitul lui Saturn. Titan este o lume înghețată, cu o atmosferă densă și aurie, despre care se crede că are potențialul de a găzdui viață extraterestră.

Misiunea „TitanAir” ar implica un vehicul asemănător unui hidroavion, capabil să planeze în jurul satelitului și să capteze condensarea metanului și a substanțelor organice complexe suspendate. De asemenea, ar putea ateriza pe lacurile de gheață pentru a colecta mostre lichide.

O conductă de oxigen pe Lună, destinată viitoarelor așezări umane

Un alt proiect care pare desprins direct din romanele științifico-fantastice vine de la Lunar Resources, Inc. din Houston. Ideea lor este de a instala o conductă de oxigen pe suprafața Lunii pentru a deservi viitoarele așezări umane de acolo.

Compania speră să extragă oxigen din praf și apă din gheața lunară de la Polul Sud al Lunii și apoi să folosească pompe pe o conductă de cinci kilometri lungime pentru a ajunge la habitatele umane, rovere și vehicule de lansare care ar avea nevoie de oxigen.

Un observator și blocuri menite să creeze habitate pe Marte

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA, au prezentat planul Marelui Observator pentru lungimi de undă (GO-LoW), care speră să desfășoare mii de sateliți în spațiu, în puncte situate . Sarcina lor va fi să măsoare câmpurile magnetice ale exoplanetelor terestre prin detectarea emisiilor radio ale acestora.

Universitatea din Nebraska, SUA a obținut o subvenție de la NASA propunând blocuri de construcție care se dezvoltă singure și care ar putea fi folosite pentru a construi . Propunerea lor este de a folosi cianobacteriile și ciupercile ca agenți de construcție care vor produce biominerale, cum ar fi carbonatul de calciu și biopolimeri care ar putea fi folosiți ca materiale solide de construcție.

O „lanternă” care să ilumineze zonele întunecate de pe Lună

Lanterna EmberCore a fost prezentată de Ultra Safe Nuclear Corporation. Planul lor este esențial pentru a dezvolta o „lanternă” de înaltă tehnologie, care să poată ilumina regiunile întunecate ale Lunii cu ajutorul razelor X/raze gamma. Acest lucru, speră compania, ar putea ajuta la dezvăluirea compoziției geologice din roca de bază a regiunii nevăzute a Lunii.

O serie de alte proiecte din cadrul programului NIAC pot fi găsite într-un comunicat transmis recent de NASA.

articolul original.

Un concurent de la „America Express“ a ajuns pe mâna medicilor, după ce i s-a făcut rău în plină stradă. Iată despre cine e vorba

18 January 2023 at 15:31

Pufeh, influencerul care acum participă la emisiunea „America Express”, a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce i s-a făcut foarte rău. Iată ce s-a întâmplat!

A doua cursă pentru amuletă și imunitate a fost memorabilă, în special pentru Bruja.

Cântăreața a participat la probe fără partenerul ei, care a ajuns pe mâna medicilor.

Sursă Foto – Captură de ecran/Antena1

Pufeh a început să se simtă rău brusc, pe stradă, înainte de a pleca la proba pentru amuletă.

„Am început să amețesc foarte tare, mi s-au înfundat urechile. Am zis că o să pic de față cu toată lumea dacă nu merg să mă întind în momentul ăla. (…) Mi s-a uscat gura foarte tare, nu mai puteam să vorbesc”, a mărturisit concurentul.

Acesta s-a intins pe jos, direct pe stradă și a primit ajutorul medicilor.

„Toată lumea se uita la mine și îmi spunea că sunt foarte alb la față. Tremuram, nu mai puteam să mă ridic, nu mai auzeam nimic, mă uitam în gol. Oboseală acută, nemâncat, stat în soare… Plus că eu nu fac sport niciodată. M-am speriat foarte tare, sincer”, a mai povestit concurentul.

Cine e Pufeh de la „America Express“

Acesta nu a vrut să-și abandoneze partenera de concurs, în ciuda faptului că nu se simțea în largul lui, dar medicii i-au interzis să mai plece în vreo misiune și l-au scos din competiție pentru o perioadă de timp.

„Nu pot să te las să pleci așa în cursă, nu riscăm nimic“, a spus medicul.

„Mă gândeam că se va întâmpla asta, dar nu mă gândeam că atât de repede. Nu îmi place să încurc lumea!”, a fost replica lui Pufeh.

În cele din urmă, echipa de producție a decis ca Bruja să meargă singură în cursa „America Express“.

„Din păcate, Pufeh nu este nici azi aici. Se simte încă rău. El este încă sub perfuzie. Așa că, Bruja trebuie să plece singură în cursă“, a anunțat Irina Fodor a doua zi, înainte de cursa pentru imunitate.

Pufeh are 28 de ani și este creator de conținut din Cluj.

Concurentul de la „America Express“ are o comunitate de peste 19.000 de urmăritori pe Instagram, acolo unde postează tendințe din modă și make-up, potrivit Adevărul.

De asemenea, acesta lucrează și cu alți influenceri printre care Alina Ceușan și Carmen Grebenișan.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Ambasadorul Germaniei – Care-i treaba cu misiunea NATO AWACS din România

17 January 2023 at 10:05
By: (C.C.)

Misiunea NATO AWACS din România a militarilor germani, care va fi condusă de generalul de brigadă Ştefan Neumann, reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană, afirmă ambasadorul Peer Gebauer, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică va reloca în ţara noastră trei dintre avioanele sale de recunoaştere AWACS de la baza militară germană din Geilenkirchen, de lângă Aachen, pentru întărirea Flancului sud-estic al teritoriului aliat.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei în România, primele două AWACS (Airborne Warning and Control System) vor sosi marţi la baza militară a Aeroportului ‘Henri Coandă’ din Bucureşti.

„Misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi va dura câteva săptămâni. În total, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza Aeriană Otopeni în cadrul unei echipe multinaţionale”, se arată în comunicat.

Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, care va fi prezent la sosire, a declarat cu această ocazie că misiunea NATO a militarilor germani în România reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană.

„Mă bucur că Germania are o contribuţie esenţială la misiunea NATO AWACS din România. Comanda acestei misiuni de către generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi marele contingent german de militari participanţi din mai multe state membre NATO demonstrează încă o dată că suntem alături de partenerii noştri români. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei marchează un „punct de cotitură”. Şi aici, în România, resimţim efectele acestui război cumplit. Cu ajutorul aeronavelor de recunoaştere AWACS în cadrul NATO, se aduce o contribuţie importantă la consolidarea Flancului sud-estic şi la susţinerea sistemului de avertizare timpurie al NATO. Este un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană”, afirmă Peer Gebauer, citat în comunicat.

În acelaşi context, generalul de brigadă Ştefan W. Neumann afirmă că misiunea NATO AWACS în România va aduce o contribuţie importantă la misiunile de recunoaştere şi supraveghere pe Flancul estic al NATO.

„Cu ajutorul Airborne Early Warning and Control System, NATO are la dispoziţie o capacitate de supraveghere aeriană şi maritimă puternică şi flexibilă. Bine pregătiţi, vom efectua în curând şi zboruri de la Bucureşti pentru o perioadă limitată de timp, aducând astfel o contribuţie importantă la misiunile de recunoaştere şi supraveghere pe Flancul estic al NATO. În timpul pregătirii, am fost impresionat de sprijinul atât profesional, cât şi flexibil oferit de forţele armate române. Acest lucru ilustrează cât de bine funcţionează NATO”, a declarat Ştefan W. Neumann, conform comunicatului.

MApN a explicat ce este o aeronavă AWACS NATO
Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.
articolul original.

Aproape 300 de foști militari se judecă cu MApN pentru plata diurnelor în valută pentru misiunile la care au participat

16 January 2023 at 05:45

Aproape 300 de foști militari din Bistrița-Năsăud au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale pentru a intra în posesia retroactivă a diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii. Soldații ar fi trebuit să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Dosarele vor fi judecate la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Din 2022, Tribunalul Bistrița-Năsăud a înregistrat aproape 300 de dosare prin care foști militari din Bistrița-Năsăud își cereau în instanță plata diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii.

Cele mai noi dosare sunt chiar de anul acesta. Chemat în instanță este tocmai Ministerul Apărării Naționale. Primele doare au fost înregistrate anul trecut, la finalul lunii octombrie și deocamdată niciunul nu are o soluție dată de instanță.

Diurnele pe care le cer în instanță militarii trebuiau să fie primite de către cei care au participat la misiuni de menținere a păcii, în zonele de conflict precum Afganistan. În țară, seria de procese a început încă din 2021, militarii fiind încurajați de primele soluții favorabile date de instanță.

Este vorba despre o hotărâre de Guvern, care prevede o diurnă zilnică pentru cei care merg în teatrele de operații, hotărâre care a fost ulterior abrogată.

Militarii trebuiau să primească o diurnă de 91 de euro/zi

Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004 prevede ca militarii să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Această sumă este compusă din diurnă suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare – 90 de dolari, la care se adaugă un dolar pentru „facilitarea legăturii cu familia și recreere”.

Ulterior, în 2020, Guvernul Orban a abrogat Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004, prin Hotărârea de Guvern nr. 46/2020. Chiar și în condițiile în care HG-ul a fost abrogat, acesta își produce efectele pentru cei care au fost plecați în misiuni de menținere a păcii.

Se pare că consilierii juridici ai ministerului ar fi interpretat această diurnă ca fiind bani de cazare și hrană, care erau deja asigurate militarilor. Militarii au încercat să ceară aceste drepturi pe cale amiabilă, însă cum n-au găsit înțelegere la minister au ales calea instanțelor de judecată.

În 2021 primul ofițer și-a primit banii de la MApN

În anul 2021, primul ofițer din Armata Română, care a și ocupat o funcție importantă în ONU și-a primit banii de la MApN, în urma unei sentințe din 2020. Acesta susținea că a fost trimis în teatrul de operații din Afganistan și a fost cazat într-o locuință ieftină, iar pentru hrană și-ar fi cumpărat din banii proprii alimente de la magazin, pe care le gătea în cameră.

Potrivit newsweek.ro, până în 2021, doar două dosare au primit hotărâri definitive, prin care MApN a fost obligat să plătească militarilor români trimiși în teatrele de operații diurne, despăgubiri și penalizări. Ministerul a avut de plătit în cele două dosare peste 73.000 de euro.

„Valoarea totală a sumelor plătite de Ministerul Apărării Naționale, ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive privind drepturile de diurnă și facilitarea legăturii cu familia, ale personalului militar participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român este de 73.117 euro”, spunea biroul de presă al MApN.

Curtea de Apel București: Greșeala aparține MApN

„Greșeala acordării drepturilor bănești s-a produs în primul rând din traducerea greșită de către MApN a drepturilor primite de colonel de la ONU (respectiv Mission Subsistente Allowance a fost tradus ca diurnă de misiune). Această traducere neinspirată i-a făcut pe reprezentanții MApN, care au acordat drepturile financiare în valută ale generalului român, să confunde MISSION SUBSISTENCE ALLOWANCE cu diurnă în valută specificată în HG nr. 1086/2004, inducând în eroare și pe beneficiarii acestor drepturi timp de 15 ani”, precizau judecătorii Curții de Apel București, într-una dintre decizii.

Cei 91 de euro pe zi reprezentau responsabilitatea exclusivă a statului român. Această sumă se acorda ca un stimulent financiar, în condițiile în care militarilor români li se acopereau gratuit toate nevoile zilnice, de cazare, hrană și nevoi uzuale.

Militarii români erau cel mai prost plătiți pentru aceleași riscuri și tipuri de misiuni, comparativ cu militarii altor state aflate în Afganistan. Astfel, s-a agreat această formulă de acordare a bonificației, numite „diurnă în valută”. Culmea, diurna pentru misiuni externe a fost acordată în baza unor hotărâri de guvern clasificate, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că mulți militari nu au știut de ele.

Încurcătura nu a putut fi evitată însă, așa că militarii români, indiferent că au fost sub mandat ONU sau NATO nu au mai primit banii. Misiunile la care se referă militarii care au chemat în judecată Ministerul Apărării Naționale s-au desfășurat în ultimul deceniu.

Ministerul Apărării Naționale a încercat să se spele pe mâini și a susținut că Mission Subsistence Allowance se acordă sub formă de Daily Subsistence Allowance și reprezintă o indemnizație zilnică plătită de Organizația Națiunilor unite pentru asigurarea cheltuielilor curente de subzistență, precum mese, cazare, transport și alte plăți efectuate pentru servicii prestate, suportate de personalul participant la misiune, în legătură cu executarea acesteia.

„Pentru efectuarea acestor misiuni, personalul participant a beneficiat de drepturile în valută pretinse, asigurate de ONU, iar o eventuală acordare a acestora și de MApN ar echivala cu o plată dublă pentru aceeași activitate, ceea ce este inadmisibil,” susținea Ministerul Apărării Naționale.

Curtea de Apel București nu a fost de acord cu cele susținute de Ministerul Apărării Naționale și a obligat instituția să achite contravaloarea diurnei în valută, ținând cont de cuantumul stabilit de Hotărârea de Guvern din 2004.

„Totodată, fiind necesară repararea prejudiciului cauzat prin lipsirea reclamantului de sumele de bani ce i se cuveneau, sumele vor fi actualizate cu dobânda legală reglementată de OG nr. 13/2011 (privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar), calculată de la data scadenței fiecărei sume de la data scadenței până la data achitării integrale a debitului”, scrie în deciza judecătorească definitivă.

În 2019, chiar ministrul de Interne de atunci, Marcel Vela, în urma unei vizite în Afganistan, recunoștea că drepturile bănești erau diferite față de cele ale partenerilor din teatrele de operații. Acesta își lua angajamentul ca unele drepturi bănești să fie actualizate din anul următor.

Suma minimă câștigată de un militar care a fost în misiune în Afganistan ajunge la 4.200 de euro lunar, cu tot cu solda din țară. Un ofițer rămânea după o lună petrecută în Afganistan cu peste 5.000 de euro.

Andreea Moldovan

articolul original.

Am aflat ce scrie în buletinul lui Jorge, de fapt! Care e numele real al „faimosului” de la Survivor România 2023 de la Pro TV

13 January 2023 at 07:35
image

Jorge este un cântăreț din România, cunoscut pentru vocea sa, dar și pentru talentul pe care îl are pe scenă. S-a născut la Constanța și arta muzicală nu este singura lui pasiune, el fiind atât dansator, cât și prezentator de televiziune.

Numele său real este George Papagheorghe, iar anul acesta cântărețul face parte din echipa Faimoșilor de la Survivor România 2023.

Jorge a copilărit la Marea Neagră şi a început să cânte după ce l-a auzit pe tatăl său, care mergea la nunţi, ca solist.

A cântat şi la pian, însă studiile nu le-a făcut în domeniul muzicii.

Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, specializarea de Managementul Afacerii, dar astea sunt doar câteva informații despre viața personală a cântărețului.

Acum, evenimentul important din viața acestuia este emisiunea la care participă, mai exact, Survivor.

Imediat după ce a fost introdus de Daniel Pavel, prezentatorul show-ului de la Pro TV, ca fiind parte din echipa Faimoşilor, Jorge a oferit şi primele declaraţii, pline de emoţii.

„S-ar putea să accesez o altă variantă de Jorge”

Deja stresat la gândul că va sta departe de casă, de familie şi la ce probe îl aşteaptă în Republica Dominicană, Jorge a declarat:

“Sunt sigur pe mine când spun că am fost total inconștient să accept această provocare. De asta sunt foarte sigur. De ce nu sunt sigur este acea parte din mine care nu o cunosc, pentru că nu am accesat-o până acum.

N-am stat în condiții atât de grele, nu m-am dus atât de mult la extrem, deși am avut tot felul de experiențe, dar așa ceva nu am mai trăit și sunt sigur că probabil o să iasă și balaurul din mine. S-ar putea să accesez o altă variantă de Jorge…Sper să nu mă sperii eu pe mine, darămite pe ceilalți.

Eu zic să îmi iau o vacanță așa prelungită la Survivor, vreo 5 luni dacă se poate, până în finală….și 20 de săptămâni cât stau acolo să fie ca o vacanță.

Pentru mine, eu asta îmi doresc. Eu când mă gândesc la Dominicană, pentru că merg aproape în fiecare an acolo, pentru mine înseamnă party, distracție, piscină, all-inclusive. Acum o să fie cu totul altceva”, a spus Jorge.

Rămâne de văzut cât de bine va reuşi să se descurce în competiţia în care va avea adversari puternici, potrivit Știridirecte.ro.

Pentru că echipa Faimoşilor va exista în concurs până la un moment dat, în apropierea finalei va fi fiecare pe cont propriu şi unul singur va fi ales marele supravieţuitor şi va pleca acasă cu cei 100.000 de euro, de la Pro TV.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
❌