ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

NATO își va face simțită prezența și mai puternic în țara noastră. Mircea Geoană: ‘Sunt convins că grupul de luptă din România va ajunge la nivel de brigadă. Marea Neagră este într-o situație extrem de complexă’

30 November 2022 at 16:25
image

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a declarat convins că grupul aliat de luptă din România va ajunge la nivel de brigadă.

Este o întâlnire a miniştrilor de Externe, este evident o discuţie în principal politică, dar este foarte, foarte clar că suntem în curs de implementare a deciziilor de Madrid. Acolo, liderii noştri au decis că apărarea şi descurajarea pe Flancul estic, inclusiv în România, vor fi duse la nivelul următor. Ce înseamnă nivelul următor? Înseamnă că se poate ajunge şi sunt convins că România va ajunge la nivel de brigadă. Mulţumim Franţei şi ţărilor care participă la grupul de luptă din România pentru acest efort. De asemenea, observăm cum aliatul american continuă în plan bilateral şi în plan NATO să fie prezent în România„, a spus oficialul NATO, într-un briefing de presă.

El a vorbit de acţiunile care vizează apărarea şi descurajarea pe Flancul estic.

Vorbim de apărare şi descurajare în România şi pe Flancul estic, de-a latul tuturor domeniilor militare – terestru, aerian, maritim, spaţial şi cibernetic, vorbim de elemente suplimentare de informaţie şi inteligence, vorbim de lecţiile învăţate din războiul din Ucraina. De aceea, sunt extrem de încrezător că România şi ţările din Flancul estic vor avea de aici până la Vilnius elemente suplimentare care să reconfirme că niciun centimetru pătrat din teritoriul aliat nu este lăsat în afara protecţiei NATO”, a mai declarat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că organizarea, la Bucureşti, a Ministerialei de Externe a NATO este un semnal pentru ţara noastră ca aliat-ancoră pe Flancul estic, dar şi pentru relevanţa Mării Negre în Conceptul de securitate al NATO.

Marea Neagră este într-o situaţie extrem de complexă. Aici se întâmplă şi agresiunea rusească împotriva Ucraina, de aici pleacă din Ucraina, Crimeea şi teritoriile ocupate multe alte ameninţări către Orientul Mijlociu, către alte zone care sunt de interes pentru întreaga alianţă. Zona Mării Negre este importantă pentru ţările riverane din NATO, dar este importantă pentru întreaga alianţă. (…)

Luăm toate măsurile în toate domeniile pentru a putea să asigurăm securitate şi apărare pe zona Mării Negre, care rămâne în continuare o zonă extrem de încordată şi unde apărarea, descurajarea, sprijinul pentru Ucraina şi evitarea riscului de escaladare trebuie să meargă în paralel şi vreau să vă asigur că şi noi, liderii politici ai alianţei, dar şi generalul Cavoli, care a fost prezent aici la Bucureşti – comandantul suprem aliat -, a fost extrem de atent la ceea ce au spus aliaţii şi aliaţii au spus – în principal prin aliaţii de la Marea Neagră, România în primul rând – că este nevoie ca zona Mării Negre să aibă tot ceea ce înseamnă elemente de apărare şi descurajare, care să ne permită să ne facem datoria”, a afirmat Mircea Geoană, conform agerpres.ro.

articolul original.

Mircea Geoană, despre reuniunea Alianței Nord-Atlantice de la București: ‘Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia’

29 November 2022 at 10:49
image

Mircea Geoană a făcut declarații în cadrul reuniunii ministeriale NATO, care se desfășoară la București, în perioada 29-30 noiembrie.

Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar. Această țară, oamenii din Ucraina, conducătorii Ucrainei beneficiază de sprijinul nostru și noi vom continua să îl oferim. De aceea, aici, la București, sunt foarte mândru că orașul meu găzduiește o astfel de întâlnire. 

De asemenea, și întâlnire avute pe marginea acestei întâlniri inter-ministeriale, și întâlnirile din cadrul G7, și întâlnirile cu aliații noștri germani care dețin președinția G7, și coordonatorii pentru Ucraina, NATO este pe prima poziție când vine vorba de acordarea sprijinului către Ucraina, ca ajutor neletal.

Asta face NATO. Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia. Mulți parteneri au auzit ce a spus domnul secretar general, și anume că 50 de națiuni sprijină Ucraina în mod ritmic și clar pe parte de apărare. 

Desigur, noi, ca aliați și parteneri ai NATO, oferim un sentiment al urgenței și a cererii și ofertei venite din partea Ucrainei, majoritatea lucrurilor de care avem nevoie. Totodată, învățăm și noi lecții, și anume că rezervele noastre din țările NATO încep să scadă. Nu doar rezervele Rusiei scad, ci și ale noastre, așa că acum avem un apel din partea industriei și asta facem noi ca NATO.

NATO este singura organizație în care industria poate să aibă claritate cu privire la cerere, iar asta nu după o perioadă de 6 luni sau 1 an, ci după aproximativ un deceniu”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, conform antena3.ro.

articolul original.

Mircea Geoană, despre posibilitatea unor negocieri de pace între Rusia și Ucraina: ”Astăzi nu există condiţii pentru un minim de teren”

22 November 2022 at 17:52
image

În prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat marți secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat Geoană, adăugând că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

„Asta nu exclude şi operaţiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (…) Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a precizat Mircea Geoană.

De aseemnea, el a mai spus că la nivelul aliaţilor există comunicare cu partea rusă „pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, (…) în afara discuţiei despre Ucraina”.

„Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse”, a completat secretarul general adjunct al NATO.

El a vorbit și despre nevoia de a evita escaladarea conflictului prin incidente sau accidente.

„Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a afirmat Mircea Geoană, conform Agerpres.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale’

19 November 2022 at 12:15
image

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că discursul lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, de la ASE, de acum două săptămâni, „ este înspăimântător de anti-democratic”. „Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit politologului, secretarul general adjunct al NATO are deja o echipă care lucrează pentru candidatura lui la prezidențiale.

„Mircea Geoană de acum ar putea fi acum candidat la alegerile prezidențiale, nu Mircea Geoană din 2009, care era președintele PSD. Ar fi un personaj interesant la alegerile prezidențiale din 2024. L-am văzut tentat foarte mult să preia limbajul „Trump-ist” și să îl aducă în România. Cred că acum ar fi ceva mai circumspect, după victoria democraților în Statele Unite ale Americii. Vorbesc și despre celebrul discurs al lui Mircea Geoană de la Academia de Studii Economice. E un discurs de prezidențiabil, dar dacă îl citiți o să vedeți că este înspăimântător de anti-democratic, de „Trump-ist”.

Am făcut o analiză pe discursul respectiv și l-am comparat cu discursul lui Eduard Hellvig la universitatea Babeș-Bolyai, care a fost mult mai echilibrat, deși la prima vedere nu părea. Dacă faci, însă, o analiză de conținut, și vezi frecvența diferitelor concepte, realizezi niște lucruri.

Ce a vrut domnul Mircea Geoană a fost să definească spațiul de dezbatere și temele sunt suveraniste. Nu sunt neapărat anti-europene, dar ideea lui este că noi nu reușim să ne găsim propria noastră identitate. Acesta este un subiect cât se poate de fals și de periculos. Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană . E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale și care l-a sfătuit să meargă pe această cale”,  a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Puterea Știrilor, conform psnews.ro

 Mircea Geoană a vorbit despre un „nou proiect național ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

În opinia acestuia ar trebuie urmărite cinci obiective strategice: folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic și un nou contract social și repopularea României.

Secretarul general adjunct al NATO și-a ținut discursul în cadrul unui eveniment organizat de ASE la care au participat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, Nicolae Istudor, rector al ASE, și Gheorghe Hurduzeu, decan al Facultății de Afaceri Internaționale și Economie.

articolul original.

Mircea Geoană: ‘Rusia poartă responsabilitatea finală pentru acest incident, continuând războiul ilegal împotriva Ucrainei. NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România’

16 November 2022 at 21:45
image

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre explozia din estul Poloniei: ”Analiza preliminară sugerează că este vorba de un incident cauzat de o rachetă ucraineană de interceptare”.

Tocmai am încheiat o întâlnire a Consiliului Nord Atlantic, în cadrul căreia am discutat alături de Aliați despre explozia de ieri, din estul Poloniei, într-o regiune la granița cu Ucraina, a spus Mircea Geoană. Vreau să vă asigur de la bun început că urmărim cu vigilență situația generată de incidentul de ieri.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Cavoli, a participat la reuniunea Consiliului, de astăzi, și a informat Aliații despre măsurile luate și elementele operaționale deținute la acest moment. De asemenea, ambasadorul polonez ne-a prezentat detaliile disponibile despre incident și investigația, care continua.

Explozia de ieri a avut loc pe fondul atacului balistic barbar pe care Rusia l-a declanșat pe întreg teritoriul Ucrainei, împotriva infrastructurii critice, inclusiv din Marea Neagră – cu efecte asupra sistemului energetic din Republica Moldova.  Încă de la începutul acestui război ilegal, în Ucraina, NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România. La nivelul Alianței, monitorizăm, prin sisteme integrate, situația în mod continuu.

Vă spuneam că în Polonia, investigația, la care s-au asociat si specialiști din SUA, continuă, iar la acest moment, este prea devreme să tragem concluzii finale. Vă pot spune, însă, că nu avem indicații ca ar fi fost vorba de un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO.

Analiza preliminară sugerează, după cum au indicat deja și alți lideri aliați, că este vorba de un incident cauzat de o rachetă ucraineană de interceptare, menită să protejeze teritoriul Ucrainei de atacurile ruse.

În cadrul întâlnirii de astăzi, am transmis sincere condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în incident, precum și un mesaj ferm de solidaritate cu Aliatul nostru, Polonia.

Mesajul NATO este clar: Rusia poarta responsabilitatea finală pentru acest incident, continuând războiul ilegal împotriva Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina în exercitarea dreptului său la auto-apărare.

Aliații au decis sa continuăm, în mod calm, calculate, dar și cu vigilența necesară, să monitorizăm situația îndeaproape si sa ne coordonam foarte strâns – în formatele multinaționale necesare.

Vom continua consultările la nivel Alianței. În final, vreau să asigur românii și româncele că NATO va face întotdeauna tot ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți și pe fiecare dintre Aliați. Unitatea Alianței este nezdruncinată și noi suntem deplin angajați în misiunea noastră de apărare colectivă.”, a declarat Mircea Geoană, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Șeful Statului Major al Armatei SUA, Mark Milley, atrage atenția: ‘Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, expulzându-i pe ruși din toată Ucraina, nu este foarte ridicată’

articolul original.

Mircea Geoană: ‘NATO nu va fi intimidată sau descurajată. Comportamentul iresponsabil și ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianței’

15 November 2022 at 12:15
image

România este un aliat NATO „foarte apreciat” şi are contribuţia sa la securitatea comună, inclusiv în acest moment de răscruce, a transmis, marţi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o intervenţie online la conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească”.

Regiunea Mării Negre a fost punctul de interes, bastionul şi platforma de lansare a agresiunilor ruse care s-au acumulat până la războiul de azi. Comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianţei„, a punctat secretarul general adjunct al NATO.

El a spus că, „de la conflicte îngheţate până la folosirea forţei militare, de la restricţii repetate ale libertăţii de navigaţie la atacuri privind securitatea cibernetică, Rusia a folosit toate instrumentele tradiţionale şi hibride”. „A transformat părţi din Marea Neagră într-un teritoriu de război. Deci, ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră”, a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mulţumit României că „a făcut posibile condiţiile pentru exporturile de produse din Ucraina prin porturile şi prin traversarea teritoriului său”.

Retragerea parţială a Rusiei din Herson demonstrează curajul incredibil ale forţelor armate ucrainene şi ne arată cât de important este să continuăm susţinerea Ucrainei. Preşedintele Putin reacţionează la înfrângerile pe care le înregistrează pe câmpul de luptă cu mai multe atacuri asupra oraşelor ucrainene, asupra civililor, asupra infrastructurii civile şi cu o retorică periculoasă legată de forţele nucleare. Aşa că trebuie să ne păstrăm cursul pentru Ucraina, dar şi pentru noi. NATO nu va fi intimidată sau descurajată. Vom susţine dreptul Ucrainei la autoapărare atât cât este nevoie. În acelaşi timp, continuăm să ne consolidăm apărarea proprie, pentru a păstra teritoriul aliat şi cei un miliard de cetăţeni ai noştri în siguranţă”, a arătat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, prezenţa aliată consolidată din ţara noastră are un mesaj clar – „Suntem aici să apărăm România şi fiecare centimetru de sol aliat”.

articolul original.

Transformarea digitală, declarată prioritate națională de Administrația Prezidențială și Guvern

10 November 2022 at 13:16
image

La GoTech World, cel mai mare eveniment de business din domeniul IT & Digital din Europa Centrală și de Est, ce a avut loc pe 3 și 4 noiembrie, la Romexpo, reprezentanții Administrației Prezidențiale și ai guvernelor României și Republicii Moldova au pus accent pe ideea creării de oportunități pentru dezvoltarea intensă a industriei de IT și a extinderii proceselor de digitalizare în economia românească.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții GoTech World. Acesta a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial în cadrul departamentului Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale și adus în prim-plan ideea progresului tehnologic prin care trece România în ultimii ani.


„În lumea de astăzi, transformarea digitală a devenit o prioritate cheie pentru tot mai multe națiuni. Ne bucurăm că și România se îndreaptă, cu pași ambițioși, către economia și societatea digitală. În mod remarcabil, industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultima perioadă, cu o creștere de două cifre aproape în fiecare an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei noastre, esențial în atragerea investițiilor și diversificarea oportunităților de afaceri. Ediția de anul acesta a GoTech World este organizată, inspirată, sub egida „Aici și Acum”, îndemnând la acțiune imediată și oferind instrumentele necesare unei astfel de acțiuni”, a explicat Klaus Iohannis, în mesajul redat publicului GoTech World de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.


Viitorul în IT, digitalizarea în România și tehnologia în procesele de business de la noi din țară au fost readuse în discuție și de Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării


„Avem tot ce ne trebuie pentru a transforma digital această evoluție. Avem o viziune, avem modele de bune practici pe care trebuie doar să le adaptăm spațiului românesc și avem instrumente financiare și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Comisia Europeană a impus această tranziție digitală și ne obligă să ne modernizăm prin transformare digital. Nu ne lipsește nimic, dar dacă aș trebui să aleg ceva care ne lipsește cel mai mult, este să avem curaj. Trebuie să avem curaj, inclusiv curajul de a eșua, care este unul foarte valoros. Fără un parteneriat între mediul privat și cel public transformarea digitală a României nu va reuși niciodată”, a declarat Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Cea de-a 11-a ediție a GoTech World a reunit peste 80 de companii de top, cunoscute la nivel național și mondial în domeniul IT & Digital de business.


La eveniment, au fost prezenți și:
• Iurie Țurcanu, Viceprim-ministrul pentru Digitalizare din Republica Moldova
• Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din cadrul Camerei Deputaților
• Vlad Stoica, Președintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)

Inovația și tehnologia, primordiale, în programele de Securitate ale NATO


Cea de-a 2-a zi a GoTech World a fost marcată de mesajul transmis de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, despre provocările inovației și tehnologiilor în politicile și programele de securitate ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

“Cred că GoTech World joacă un rol unic în asigurarea faptului că întregul ecosistem transatlantic de inovare este încrucișat” a declarat Mircea Geoană.


„Avem o mulțime de instituții academice de talie mondială, cei mai buni cercetători științifici și start-up-uri uimitor de creative. Și avem ceva ce concurenții noștri nu au, societățile noastre libere și deschise, în care talentul poate prospera și oamenii pot fi atât de creativi pe cât își doresc. Oameni ca tine! Deci avem în mod clar resursele pentru a stabili ritmul dezvoltărilor tehnologice, nu doar să ținem pasul cu acestea”, a spus Geoană.


În continuare, Mircea Geoană a subliniat că „ ambiția NATO este să stabilească standardul de aur în utilizarea etică a noilor tehnologii în apărare. Nu doar în cadrul Alianței, ci în întreaga lume. Este posibil ca ai noștri concurenți să nu dorească să se confrunte cu dimensiunile etice importante, în cursa lor de dezvoltare și implementare a tehnologiilor. Dar la NATO o facem. Dorim să adoptăm noi tehnologii rapid, dar și în conformitate cu valorile noastre democratice. Acest lucru nu este pentru a bloca inovația, ci mai degrabă pentru a crea un mediu previzibil, de încredere și responsabil în care inovatorii se simt în siguranță și confortabil cooperând cu sectorul apărării și securității”, a adăugat Mircea Geoană.
„Cred că GoTech World joacă un rol unic în a se asigura că întregul ecosistem de inovare transatlantic este încrucișat cu idei, cu start-up-uri și resurse excelente”, a mai declarat Secretarul General Adjunct al NATO.


GoTech World 2022 s-a desfășurat în două zone: cea de conferințe și zona expozițională.

Vizitatorii au putut participa la 122 de sesiuni susținute de 162 de specialiști din IT & Digital, pe cele 11 scene: Main Stage, E-Business & Digital Marketing, Retail & E-Commerce, IT Ops, Cybersecurity, Java, DevOps, .NET, UX/UI, Smart City și Business Transformation. Astfel, au împărtășit din experiența lor: inovatori, influenceri, experți și antreprenori recunoscuți la nivel global și national. Publicul din România și nu numai a aflat pe parcursul conferințelor informații de ultimă oră privind inovațiile și tendințele din domenii ca: Metaverse, tehnologii spațiale, cybersecurity, e-commerce, cloud etc.

Zona Expozițională a reunit 84 dintre cele mai importante companii IT, dezvoltatori web și agenții de comunicare online, furnizori și utilizatori importanți din domeniu. La standuri vizitatorii au putut urmări și demostrații live ale unor produse și servicii prezentate în premieră națională sau chiar internațională.

GoTech World 2022, locul soluțiilor IT & Digital de ultimă generație

În zona expozițională a evenimentului, vizitatorii GoTech World au avut acces la o varietate de produse și servicii digitale care se adresează mediului de business, companiilor de stat și comunităților de afaceri locale și internaționale.

Printre produsele și serviciile la care publicul a avut acces pe parcursul celor două zile GoTech World se numără:

  • • Soluții digitale pentru furnizorii de servicii și instituțiile din sectorul sănătății
  • • Soluții complete pentru agricultura de precizie și smart city
  • • Aplicații și soluții robotizate pentru zona de retail, dar și pentru componentele smart din domenii ca energia, telecomunicațiile, mediul, resurse umane
  • • Tehnologiile de cloud și soluțiile de creare a rețelelor Wi-Fi de înaltă performanță, capabile să funcționeze la cele mai înalte standarde de securitate.
  • • Soluții de Smart City, cloud și securitate cibernetică și servicii inovatoare dedicate companiilor care au nevoie de protecția sistemelor informatice
  • • Tehnologii pentru viitorul unei mobilități sustenabile și al industriei automotive. Printre acestea au fost și aplicații de mobilitate, au fost lansate pentru piața din România chiar în cadrul evenimentului, dedicate flotelor urbane de autoturisme
  • • Sisteme automate de garanție – returnare, de preluare a ambalajelor. Aceste sisteme sunt destinate comercianților.
  • • Soluții pentru procesele E-Commerce, care centralizează și automatizează activități ca: listare produse pe marketplace, generare facturi, emitere AWB-uri și sincronizare stocuri și prețuri.

La GoTech World 2022 au participat 14.975 de vizitatori, profesioniști din domenii precum IT & Digital, Retail, E-Commerce, Marketing, Auto, Agricultură, Healthcare & Pharma, Real Estate, FMCG, Energie, Telecom.


„Suntem foarte bucuroși și mândri că prima ediție în format fizic, după doi ani de pandemie, a adus împreună atât de mulți oameni de calitate, atât de multe companii de top, specialiști și experți internaționali și locali. Mai mult ca niciodată, această ediție a avut o componentă importantă de public internațional. Recompensa cea mai mare pentru cei 11 ani de muncă din spate este feedback-ul pozitiv pe care l-am primit din partea tuturor participanților,, cât și susținerea autorităților prezente la eveniment. GoTech World a pus România pe harta internațională a tehnologiei!


Ediția 2023 GoTech World va avea loc în 8-9 noiembrie, declară Alexandru Măxineanu, Managing Partner Universum Expo.

articolul original.

Marcel Ciolacu rupe tăcerea despre susținerea lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale: ‘Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD și și-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru și nu eu decid’

10 November 2022 at 06:45
image

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, susţine că în acest moment nu ia în calcul o candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României. În ceea ce priveşte eventuala candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu afirmă că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa.

Ciolacu a susţinut că ”în acest moment” nu a luat o decizie privind o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României.

Dacă mâine sunt alegerile, eu nu sunt… eu nu m-aş înfige, sau nu aş accepta, în acest moment, să candidez. Pentru că prima provocare pe care o am ar fi cea de prim ministru, pe urmă mai vedem. (…) 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la B1 Tv.

Întrebat dacă ar susţine o candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu a spus că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa.

Este un potenţial candidat. Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD şi şi-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru şi nu eu decid”, a explicat liderul PSD, el arătând că decizia în acest sens aparţine celor din teritoriu, conform news.ro.
articolul original.

Marcel Ciolacu: „99,9% nu cred că voi candida la funcția de președinte” / Despre o eventuală susținere de către PSD a lui Mircea Geoană: E foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD, dar nu eu decid (VIDEO)

9 November 2022 at 20:49
image

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că în proporție de 99,9% nu va candida la președinția României. Despre o posibilă susținere a lui Mircea Geoană pentru această funcție, el a spus că „e foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD”, dar „nu eu decid”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Ciolacu, despre candidatul PSD la președinția României

„Eu n-aș accepta în acest moment să candidez. Prima provocare pe care o am e cea de premier, apoi vedem”, a spus Ciolacu.

„99,9% nu cred că voi candida la funcția de președinte. PSD a luat anumite decizii greșite, că dacă nu le-ar fi luat, ar fi câștgat. Deciziile nu au fost cele așteptate”, a continuat acesta.

Întrebat cum vede o posibilă susținere de către PSD a lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu a răspuns: „E un potențial candidat. E foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD și și-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru și nu eu decid. Până acum decidea o mână mică de oameni, lideri ai aprtidului. Acum decide teritoriul, fiecare primar, viceprimar. Vom vedea”.

articolul original.

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că va veni în România pentru a onora invitația de a vizita o fabrică de medicamente, la Cluj

8 November 2022 at 14:45
image

Mircea Geoană a anunțat pe Facebook că va veni în România pentru a vizita fabrica de medicamente condusă de Dragoș Damian. Cel mai mare producător de medicamente din România l-a invitat pe Mircea Geoană să viziteze fabrica sa de la Cluj.

Invitația a fost lansată în urma discursului susținut de Secretarul General adjunct al NATO, în cadrul unei dezbateri din Senat, în care acesta a vorbit despre necesitatea investițiilor private în sectorul de ”cercetare, dezvoltare și inovare”.

”Am acceptat cu mare plăcere invitația lui Dragoș Damian de a vizita Terapia Cluj.

Mă bucur să văd că antreprenorii români înțeleg valoarea inovației și tehnologiei și încearcă să dezvolte parteneriate cu mediul academic, centre de cercetare, dezvoltare și inovare” a scris pe Facebook, Mircea Geoană.

Discursul lui Mircea Geoană despre necesitatea digitalizării și a inovării

Secretarul General adjunct al NATO a susținut în cadrul dezbaterii „Creşterea ecosistemului de inovaţie în sănătate în România – provocări şi soluţii” că ”ne îndreptăm cu paşi repezi către o eră biodigitală. Convergenţa între sistemele biologice şi ale  tehnologiei digitale reprezintă cea mai importantă revoluţie la nivelul istoriei umanităţii şi va influenţa în mod dramatic economia, societatea, în primul rând zona sănătăţii, alimentaţiei, a protecţiei mediului, a industriei, ca şi a securităţii. Această transformare este extrem de importantă, iar controlul viitoarei ere biodigitale devine din ce în ce mai clar.”

”Digitalizaţi, inovaţi şi, mai ales, nu vă daţi bătuţi pentru că îndrăzneala este atributul liderilor, iar frica este moartea creativităţii” a transmis Mircea Geoană românilor care își desfășoară activitatea în domeniul medical.

Jurnalist Politic
articolul original.

Ana Geoană, fiica lui Mircea Geoană, este invitată la ,,Înapoi în viitor’’, vineri, 28 octombrie, de la ora 19:00

27 October 2022 at 16:07

Ana Geoană, Health Coach & Integrative Nutritionist și fiica lui Mircea Geoană este invitata emisiunii ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’ de vineri, 28 octombrie, de la ora 19:00.

Ana Geoană ne învață cum să avem un stil de viață sănătos sau care sunt cele mai mari greșeli în alimentație și cum le putem evita.

Emisiunea va fi difuzată pe platforma csid.ro – aparținând Gândul Media Network – pe pagina de Facebook CSID și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației csid.ro, vineri, 21 octombrie, de la ora 19:00.

articolul original.

Sorin Ovidiu Vîntu, previziune pentru alegerile din 2024: ‘Liderii PDL pleacă din PNL și își refac partidul ca să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale. Vor defila cu Boc. Liberalii vor defila cu Laura Codruța Kovesi. PSD se zbate di

25 October 2022 at 14:20
image

Sorin Ovidiu Vîntu e de părere că România va fi „aruncată cu capul înainte în război împotriva rușilor” și asta din cauză că „grupul de idioți” care conduce țara vrea să obțină funcții importante după terminarea mandatelor.

După cum vezi, generație, în România se adună trupe, tehnică de luptă. România va fi aruncată cu capul înainte în război împotriva rușilor. Dîncu, greșeala uriașă pe care a făcut-o acest om e că a rostit cuvântul „pace”. Americanii au resimțit afirmațiile lui Dîncu ca pe un pumn în ficat. Cum să fie pace? Americanii câștigă imens. Macron, Scholtz și-au dat seama și au curajul să vorbească și să spună că sigurii profitori ai nenorocirii europene de azi e America”, a explicat SOV.

Afaceristul e de părere că singura șansă pentru România e să fie ales un singur lider, nu un partid politic, care să dețină toată puterea în stat.

Generație, toate astea se întâmplă pentru un grup de idioți care conduc această țară vor să obțină funcții importante după ce își termină mandatele. Din nefericire, nu ai cu cine să-i schimbi. Doar cu un singur lider, nu un partid politic. Trebuie un singur lider autentic, cu viziune, care să aibă toată puterea în acest stat”, a mai spus el.

În opinia lui SOV, Laura Codruța Kovesi va deveni președintele României după terminarea mandatului lui Klaus Iohannis, în 2024.

Ce se va întâmpla? PDL se va reface. Liderii PDL pleacă din PNL și își refac partidul ca să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale viitoare. Vor defila cu Boc. Liberalii vor defila cu Laura Codruța Kovesi. PSD nu știu cu cine. Se zbate din răsputeri ca Geoană să fie candidatul pesediștilor. Probabil că vom avea un tur doi între candidatul PSD și Laura Codruța Kovesi și va învinge Laura Codruța Kovesi. Vă dați seama că am glumit. Nu va învinge, este deja pusă, e numită de stăpânii ei din America. Vremurile, astăzi, când vorbesc, sunt la a zecea parte din iadul care urmează. Mobilizează-te. Numește un conducător care să își iubească țara, să ne scoată din toate poveștile astea”, a continuat Sorin Ovidiu Vîntu, conform romaniatv.net.

Sorin Ovidiu Vîntu: ‘Clar, Simona Halep este o victimă a nevestei actualului antrenor sau fostului antrenor. Ar fi păcat să fie suspendată’

articolul original.

Mircea Geoană, despre cooperarea NATO-UE: ”în ultimii ani am ajuns la un nivel de cooperare fără precedent”

16 October 2022 at 13:20
image

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană susține că nivelul de cooperare între Alianța pe care o reprezintă și Uniunea Europeană este ”fără precedent”. ”Lucrează mână în mână” a adăugat acesta.

Mircea Geoană a transmis duminică pe pagina sa de Facebook un mesaj de susținere a cooperări NATO – UE:

”La conferința Ambasadorilor UE am discutat, alături de reprezentanții Uniunii Europene în întreaga lume, despre cooperarea NATO – UE, care se dezvoltă permanent în beneficiul cetățenilor.

NATO și UE lucrează mână în mână într-o serie de domenii, de la reziliență și noi tehnologii la mobilitatea cibernetică și militară. Lista este mult mai lungă, pentru că, de fapt, în ultimii ani am ajuns la un nivel de cooperare fără precedent” a transmis Secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat importanța „solidarității strategice” între Europa și America de Nord și între NATO și UE, într-o lume a amenințărilor din ce în ce mai complexe: „Nu avem luxul divergențelor într-o eră a competiției mari de putere”, a spus reprezentantul NATO.

Mircea Geoană a subliniat în continuare importanța ca NATO și UE să colaboreze și mai strâns cu țări partenere precum Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, Iordania și Tunisia, pentru a apăra valorile comune și ordinea internațională bazată pe reguli.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței Ambasadorilor UE, un eveniment anual care promovează dezbaterea deschisă cu privire la activitățile interne și externe ale Uniunii Europene, evoluțiile globale și perspectiva strategică a UE.

Ediția din acest an a fost intitulată „Noi frontiere pentru diplomația europeană – acționarea într-o lume fragmentată.”

Jurnalist Politic
articolul original.

VIDEO | Mircea Geoană: „Ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua”

15 October 2022 at 16:11
image

Secretarul general adjunct al NATO a transmis un mesaj video în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, desfășuat în perioada 12-15 octombrie la Universitatea din București. Mircea Geoană a vorbit despre ” integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia” democațiilor occidentale.

Principalul mesaj pe care Mircea Geoană l-a transmis studenților prezenți la conferință și nu numai a fost construit în jurul ideii de reconfigurare în sfera de securitate europeană și extindere a valorilor democratice: ”Ce știm este că în Europa lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea, aici, de la NATO, privim Marea Neagră și Regiunea Balcanică fiind regiuni cu relevanță strategică pentru securitatea noastră și de asemenea, ca fiind viitorul unei noi arhitecturi europene în devenire” a transmis reprezentantul NATO.

Relevanța strategică a României în acest context de război estic și criză vestică a fost puternic accentuat de Mircea Geoană: ”Acum, a venit probabil momentul ca regiunea noastră să-și joace adevăratul rol de colaborator și co-autor al unui nou sistem european și internațional în curs de dezvoltare”.

Acesta și-a continuat intervenția amintind efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei la are pe termen lung asupra arhitecturii de securitate europeană: ”Reconstrucția Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina în războiul său curajos împotriva Rusiei va continua. Aplaud ceea ce fac aliații NATO, Uniunea Europeană și multe dintre națiunile voastre reprezentate la București astăzi și mâine, pentru că lupta curajoasă a Ucrainei este și o luptă pentru noi.

Știu că nu numai din punct de vedere militar vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom sprijini și aspirațiile europene ale Ucrainei, vom susține aspirațiile Republicii Moldova, aspirațiile Republicii Georgia și ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua” susține Mircea Geoană referitor la extinderea valorilor democratice în sfera istorică de influență rusă.

De asemena, reprezentantul român al NATO a menționat și importanța tot mai accentuată a regiunii din jurul Mării Caspice, dar și de ”legăturile pe care partea noastră a Europei va trebui să le facă prin intermediul Caucazului cu Asia Centrală și Eurasia, în ansamblu” a transmis Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit în mesajul său și despre speranța sa ca aderarea Finlandei și Suediei să fie cât mai rapidă.

În viziunea sa definiția securității devine mult mai complexă față de valențele sale inițiale: descurajarea și apărarea: ”Reziliența devine interfața, cyber-ul devine o piesă inestimabilă, pe verticală și orizontală. Spațiul devine un domeniu în care cooperarea și aplicațiile devin din ce în ce mai utile și mai interesante pe zi ce trece” a explicat reprezentantul NATO.

Congresul Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor” s-a desfășuat în perioada 12-15 octombrie la inițiativa reprezentanților Universității din București ca răspuns la provocările și ”transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților” conform comunicatului de presă al evenimentului.

Alături de Mircea Geoană, printre vorbitorii din cadrul Congresului s-au numărat Ligia Deca, ministru al Educației; Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, dar și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic.

Jurnalist Politic
articolul original.

VIDEO | Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană despre amenințările nucleare ale lui Putin: ”Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți”

14 October 2022 at 12:02
image

În urma Reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, Mircea Geoană a transmis un mesaj legat de pericolul amenințărilor nucleare venite din partea lui Putin: ” Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți” susține Secretarul General Adjunct al NATO.

Conform mesajului transmis de Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook, Alianța Nord-Atlantică consideră retorica lui Putin despre un posibil atac nuclear, drept ”periculoasă și iresponsabilă”, dar demnă de luat în calcul: ”Orice utilizare a armelor nucleare, în orice formă ar avea loc, ar schimba în mod fundamental natura conflictului și ar avea consecințe grave” a transmis românilor reprezentantul NATO.

În vederea consolidării flancului Estic în raport cu amenințările de securitate venite dinspre Rusia în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării NATO s-a decis și modernizarea echipamentului militar, inclusiv în România, conform spuselor lui Mircea Geoană:

”Am discutat și despre ceea ce vom face pentru Ucraina pe termen mediu și lung, ajungând această țară să treacă de la echipamentul din epoca sovietică, la echipament modern, de tip NATO. Acest lucru este valabil și pentru aliații mai nou veniți în NATO, cum este cazul României sau al țărilor din era de echipament sovietic” transmite Geoană.

Creșterea numărului de militari pe flancul de Est al NATO

Un alt punct important pe agenda acestei întâlniri a fost legat de sporirea numărului de militari la limita estică a NATO, dar și de importanța menținerii industriei de apărare: ”Avem în acest moment, multe trupe în partea de Est a Alianței, inclusiv în România, iar grupurile de luptă din NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, pot și vor fi extinse rapid la dimensiunea de brigadă. Azi am luat decizii cu privire la stocurile de muniție și echipamente și din acest punct de vedere avem un interes deosebit ca industria de apărare din țările NATO să aibă predictibilitate, să aibă orientare strategică privind producția pe termen lung.

Revin la ceea ce am spus mai devreme, o bază industrială robustă în cadrul NATO și tranziția accelerată de la echipamente de tip sovietic reprezintă o șansă și o invitație pentru clădirea industriei de apărare pe baze moderne, pentru statele din Flancul Estic. Vom continua să adaptăm cerințele pentru stocurile de muniție și echipamente, pentru a ne asigura că sunt potrivite pentru noul mediu de securitate” susține Mircea Geoană.

Reprezentantul român al NATO va conduce în luna noiembrie o reuniune la nivelul întregii Alianțe ”care va regrupa responsabilii pentru reziliență din statele NATO.” Subiectul vizează inclusiv securitatea României în cadrul euro-atlantic, a transmis Mircea Geoană.

Jurnalist Politic
articolul original.

Mircea Geoană îndemn pentru studenți: ”Rămâneți deschiși la nou, investiți permanent în voi și în potențialul vostru ca profesioniști și lideri!”

4 October 2022 at 14:54
image

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană aflat la festivitatea de deschidere de an a Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara le-a transmis studenților încurajări și sfaturi legate de anii studenției, dar și de conduita în viață.

Președinte fondator al Institutului Aspen din România, Mircea Geoană a desfășurat de-a lungul carierei sale proiecte dedicate dezvoltării tinerilor, acesta fiind recunoscut ca puternic susținător al educației și al performanței.

Mircea Geoană a punctat în discursul său câteva elemente legate de influența pe care științele și educația o au aspura societății actuale: ”Științele vieții și domeniile conexe ne hrănesc, ne permit să trăim în societăți civilizate, să co-existăm liberi, să dezvoltăm tehnologii, să avem confort, să perfecționăm lumea. Să fim ceea ce suntem azi!” a declarat Secretarul general adjunct al NATO.

Elementul central al discursului a fost îndemnul său față de tinerii studenți: ”Rămâneți deschiși la nou, investiți permanent în voi și în potențialul vostru ca profesioniști și lideri! Nu fiți sceptici cu privire la nou, la inovație, la disruperea rutinei. Îmbrățișați schimbarea tehnologică și modelați-o pentru a construi o societate mai bună – este șansa voastră de a schimba viitorul!” le-a transmis Mircea Geoană stundeților.

Referirea pe care liderul o face la șansa schimbării viitorului de către tineri prin mentalitatea acestora este strâns legată de contextual socio-economic critic în care statele se află la nivel global.

Vorbind despre șansa românilor de a se fi născut ”într-o țară bogată în potențial agricol și mediu natural” Mircea Geoană a reamintit bogățiile pe care România le deține și a menționat că această țară ar ”putea fi grânarul Europei” fără, însă, să fie, după cum spune acesta:

”Trăim sub valoarea noastră agricolă și industrială, iar fermierii și antreprenorii români trebuie să fie susținuți energic si explicit pentru a compensa decalajul de resurse față de competitorii lor europeni și internaționali” a subliniat Mircea Geoană importanța agricolă și industrială a României în contextul crizelor generate de tranzitul grânelor din Ucraina prin România.

Secretarul general adjunct al NATO le-a vorbit studenților și despre efectele nefaste pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei le-a născut față de România:

”România se află azi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut. Istoria nu mai are răbdare cu noi și cu status-quo-ul actual. În jurul nostru întreaga lume se schimbă din nou. Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice și militare. Continuă să alimenteze o serie de crize economice și socio-economice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic. Este însă și o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social” îndeamnă Mircea Geoană la reflecție. Reprezentantul NATO prezintă astfel acest război ca o șansă de schimbare a mentalității. Efectele dure pe care aceste evenimente le au asupra României ar trebui să reprezinte un ”șoc declanșator al energiilor autodepășirii”

Această idee a discursului său a fost susținută prin ipostaza constantă în care se află România în context european și global:  ”În acest nou moment de cotitură în istoria națiunii, acesta trebuie sa fie nivelul nostru de ambiție: să ne propunem să realizăm un Salt Istoric, de la națiune în eterna dezvoltare la acela de stat dezvoltat. De la periferia, în inima Europei” propune Geoană ca viziune de dezvoltare a României. ”Momentul este propice. Căci în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități” a adăugat acesta.

Liderul NATO a amintit cuvinetele Regelui Mihai, ca îndemn către țară:  ”Nici o izbândă nu este  eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un mâine. Tara își dobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.” Și aprecierea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii față de România l-a impresionat pe Mircea Geoană, care a făcut o confesiune în privința unei discuții pe care a avut-o cu Monarhul: ”Aveți un patrimoniu atât de frumos, aveți grijă de el, fiți mândri de el. Aveți grijă de țara voastră!” i-a spus Charles al III-lea al Marii Britanii reprezentantului NATO.

În încheierea discursului său, Mircea Geoană a vorbit despre ”România – o putere agro-industrială europeană și mondială”, acesta fiind parcă un proiect de țară.

”Valorificând frumusețea naturii, potențialul pământului si talentul oamenilor noștri – iată rețeta  succesului, care ne este la îndemână și pe care suntem chemați sa o îmbrățișam și să o punem în valoare” a concluzionat reprezentatul NATO despre ceea ce România ar trebui să prioritizeze pentru a evolua ca țară.

Alături de Mircea Geoană la deschiderea anului școlar de la Universitatea de Științe ale Vieții ”Regele Mihai I” au participat primarul Municipiului Timișoara Dominic Fritz, IPS Ioan Selejan – Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, Mihai Ritivoiu – prefect al județului, dar și numeroși reprezentanți ai mediului academic.

Jurnalist Politic
articolul original.

Geoană, despre anexările ordonate de Kremlin: Acţiunile preşedintelui Putin marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic | VIDEO

1 October 2022 at 10:53
image

Adjunctul Alianței Nord-Atlantice condamnă “referendumurile trucate” în urma cărora patru regiuni ale Ucrainei au fost anexate ilegal de către Rusia.

Mircea Geoană compară simulacrul de consultări populare din cele patru regiuni ale estului separatist ucrainean cu referendumul militar organizat în România, în noiembrie 1986.

“Nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a acestor teritorii de către Federaţia Rusă. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a peninsulei Crimeea. Pentru cei din România, care am trăit vremurile regimului comunist, aceste zile evocă momentele ridicole ale referendumului militar din noiembrie 1986 când votul popular a fost mimat cu un zdrobitor şi absurd sută la sută în favoarea propunerii conducerii Partidului Comunist. Acţiunile preşedintelui Putin în aceste zile însă marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic. O retorică politică periculoasă, pe care o condamnăm cu tărie”, susține secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice într-un mesaj postat pe Facebook.

“În acest moment nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei. Suntem, evident, vigilenţi, dar vreau să fac această precizare pentru cei de acasă. Poate chiar mai important, evenimentele recente marchează o escaladare pe orizontală a acestui conflict, care se traduce şi prin multiplicarea şi amplificarea tacticilor hibride utilizate de Federaţia Rusă: continuarea, probabil şi mai agresivă a războiului energetic cu Europa, destabilizarea securităţii alimentare şi agroalimentare, dezinformare şi propagare de informaţii false, şi acest lucru este, evident, adresat unităţii Vestului democratic. Prin aceste acţiuni preşedintele Putin prelungeşte impactul dramatic al acestui război ilogic asupra stabilităţii şi securităţii europene, dar şi asupra economiei globale”, a adăugat Mircea Geoană, care a reafirmat angajamentul “deplin” al NATO “în apărarea întregului teritoriu al Alianţei”.

În opinia sa, noua escaladare a conflictului este totodată, pe lângă confruntarea militară, “un adevărat război al voinţei şi rezilienţei”.

articolul original.

Reacția lui Mircea Geoană cu privire la discursul lui Putin: ”Demonstrează că războiul nu decurge conform planului”

21 September 2022 at 17:52
image

Mircea Geoană a postat pe Facebook un mesaj în care și-a exprimat părerea referitor la discursul lui Vladimir Putin. Mircea Geoană a precizat că discursul președintelui Putin marchează, în mod evident, o escaladare a retoricii politice a Kremlinului. 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană comentează ultimele acțiuni ale liderului rus, Vladimir Putin, care implică și decretul de mobilizare parțială.

Potrivit acestuia, discursul lui Putin demonstrează că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei și că acesta a făcut „o mare greșeală de calcul”, crezând că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile.

Oficialu NATO mai arată că ceea ce face Putin marchează o escaladare a retoricii politice a Kremlinului, „dar că nu este o surpriză” și că la nivelul conducerii Alianței Nord-Atlantice s-a luat în calcul acest scenariu.

„La nivelul conducerii Alianței Nord-Atlantice am luat în calcul acest scenariu și suntem pe deplin pregătiți. De aceea, rămânem calmi și continuăm să oferim sprijin Ucrainei. (…) Putin a făcut o mare greșeală de calcul – a crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile. Însă ofensiva rusă a fost oprită de forțele ucrainene și acum, de fapt, ucrainenii au reușit să elibereze parte din teritoriul pe care forțele ruse îl ocupaseră în primele luni ale războiului.Așadar, atât discursul, cât și mobilizarea parțială a forțelor armate ale Rusiei demonstrează greșeala strategică a președintelui Putin. În aceeași logică – de a încerca să traseze o linie roșie, de a reveni de pe o poziție de forță în conflict – vor avea loc și referendumurile false de pe teritoriul Ucrainei încă ocupat de forțele ruse. După cum spunea și Secretarul general Jens Stoltenberg ieri, la New York, asemenea voturi false, referendumuri trucate, nu au însă nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului.”, a scris Geoană pe Facebook.

Mircea Geoană, sceptic cu privire la echipamentul militar al Rusiei

Mircea Geoană a analizat discursul lui Vladimir Putin, cel în care Președintele Rusiei vrea ca poporul rus să i se înroleze în războiul cu Ucraina. Acesta este de părere că armata Rusiei nu este mobilizată și nici trupele rusești nu au echipamente corespunzătoare.

„Orice mobilizare se va adăuga la numărul de trupe și forțe pe care Federația Rusă le are deja în teatru, dar, pentru această creștere de efective militare, va fi nevoie de timp considerabil și de echipament. Iar din ceea ce am văzut până acum, trupele rusești sunt echipate modest, sunt deficitare în termeni de logistică militară, iar comanda și controlul adecvate sunt extrem de rudimentare, având rezultate slabe. Dar, într-adevăr, toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina, pentru că o escaladare a conflictului va însemna, din păcate, mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Atât vieți ale luptătorilor ucraineni, cât și ale soldaților ruși. Președintele Putin poate pune capăt acestui război prin retragerea forțelor sale, prin oprirea invadării unei alte țări.”, a mai precizat Mircea Geoană.

„Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită. Știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. În consecință, NATO și-a sporit considerabil prezența, în special în partea de est a Alianței, pentru a elimina potențialul de erori sau neînțelegeri la Moscova. Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”, a încheiat Geoană.

articolul original.

Gala Absolvenților de la UMFST Târgu Mureș și emoția Jurământului lui Hipocrate

28 July 2022 at 04:00

Aproape 2000 de absolvenți de licență și master ai universității mureșene și-au luat rămas bun de la viața de student, iar cei care și-au ales profesii medicale au jurat că-și vor exercita profesiunea cu conștiință și demnitate, iar sănătatea pacienților va fi pentru ei o obligație sacră. 

Proaspăt absolvenții Promoției 2022 ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-au luat, cu emoție, rămas-bun de la perioada studenției, miercuri seară, în cadrul Festivității de Absolvire organizată pe stadionul orașului.

Încercați de sentimente de entuziasm și nostalgie, cei 1368 de absolvenți ai ciclului de studii de licență și aproape 600 de absolvenți de master și-au luat bun rămas de la studenție, păstrând în inimi amintiri de neuitat. Visul cu care toți au pășit în carieră cu ani în urmă, când au călcat pentru prima oară pragul universității, a prins aripri și și-a luat zborul către noi idealuri, într-o atmosferă unică de mândrie, amplificată de laude sincere, zambete strălucitoare, mulțumiri și speranța că vor atinge culmile îndeplinirii într-o profesie pe cât de nobilă, pe atât de solicitantă.

Ceremonia de asolvire a fost marcată de felicitări adresate absolvenților și șefiilor de promoție, de acordarea titlurilor de licență și de master, de depunerea jurământului lui Hipocrate, îmbrățișări și surâsuri grandioase, cântece studențești și artificii care au marcat un final emoționant și au oferit cheia spre un nou început.

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, și-a început discursul adresându-se părinților, colegilor și invitaților prezenți la eveniment, a subliniat că promoția 2022 a Universității aduce în fața lor 1963 de studenţi absolvenți ai celor 7 facultăți, reprezentând 31 de programe de studii licenţă și 26 de programe de studii de masterat care, pentru efortul pe făcut în toți anii de studii, pentru capacitatea de a-și urma visul și de a-l îndeplini în cele din urmă, merită aplaudați.

Absolvenților Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș le-a amintit că „devenirea” le aparține atât lor cât și celor care le-au fost aproape în toți acești ani și le-a transmis că „după mai mult de doi ani de viață modificată de reguli, de restricții, în care nici aceste evenimente de sărbătoare nu au putut să se desfășoare în mod normal și să răsplătească un efort mare făcut de voi, studenții, de profesorii voștri, de părinții voștri, iată că astăzi ne putem revedea aici, cu toții, purtând încă în noi o preocupare necesară dar capabili să zâmbim din nou și să ni se vadă bucuria pe întreaga față. Avem nevoie toți de normalitate și astăzi o prețuim mai mult decât oricând, pentru că am aflat cum este în absența ei”.

Profesorul Azamfirei a remarcat că în ciuda tuturor greutăților, fiecare a avut ocazia, după dorință și capacitatea de a face un efort susținut, să înțeleagă că a învăța nu este sinonim cu a fi învățat decât doar într-o anumită măsură. Știu că astăzi, absolvenți fiind, sunteți mai învățați, mai obișnuiți cu cartea. Dar chiar dacă ea devine mai digitală, universitatea va rămâne templul cărții, al cunoașterii, al descoperirii. Dacă în acești ani de studii ați vrut să creșteți, acest lucru s-a întâmplat aproape natural. Ați intrat în universitate abia ieșiți din adolescență și v-ați maturizat între timp: biologic, emoțional, intelectual. Universitatea v-a transformat în oameni maturi care sunt sau care ar trebui să fie responsabili, capabili să își asume decizii, nu doar profesionale, ci și sociale. Dacă v-ați dorit să cunoașteți oameni noi de vârsta și cu preocupările voastre sau modele printre cei care v-au învățat, cu siguranță că interacțiunile interumane nu au lipsit în acești ani. V-au schimbat, v-au adus un câștig social. Vi s-a înmulțit numărul de prieteni, v-a crescut selectivitatea relațiilor, ați avut bucurii sau dezamăgiri, acestea din urmă, de regulă tranzitorii la vârsta voastră – pentru toate acestea universitatea a fost mediul vostru permisiv dar stabil. Universitatea v-a arătat că, pe cât de ermetică părea când o priveați de la distanță, pe cât de mari și grele erau ușile de la intrare, închise sau greu de deschis, pe atât de generoasă devenea ea, trecând de prima ușă, cea grea și mare, pentru că, în spatele ei, ascunse de neaveniți, erau celelalte uși, care nu se vedeau din afară, cele ale cunoașterii”.

Subliniind traseul parcurs dintr-o etapă în alta, adăugând permanent o notă, un calificativ, o emoție după o împlinire, o ambiție resuscitată după un eșec temporar, rectorul UMFST a subliniat că „astăzi, acum și aici, ați ajuns la finish! Dar, oare ați ajuns la finalul cursei? Este aproape un truism să afirm nevoia de a învăța tot timpul. Mai degrabă aș paria pe altceva: pe neliniștea pe care aș vrea să o stârnesc în voi. Veți deveni profesioniști în multele domenii pe care le are universitatea în care v-ați pregătit. Nu toți la fel de buni, natural aș spune, și această diferențiere nu vine dintr-un eșec individual sau colectiv, ci din pasiunea care vă poate mișca în ceea ce faceți. Mi-e greu să vă definesc ce înseamnă să fii bun în profesia voastră!? O rată cât mai mică de eșec? Poate! O recunoaștere externă? Necesară, uneori! Voi știți că cei mai mulți veți promova rezidențiatul și veți deveni medici specialiști, apoi primari. Și veți avea pacienți, și veți trăi confortabil dacă veți fi destul de înțelepți și de atenți. Știu că voi toți ceilalți, dacă veți fi inteligenți, și nu mă îndoiesc că sunteți, muncitori, inspirați sau bine sfătuiți și, evident, sănătoși, veți deveni BUNI în ceea ce veți face. Eu aș vrea însă astăzi să vă conving să încercați să deveniți foarte buni, cei mai buni! Oamenii care au schimbat lumea sunt cei pe care lumea nu a reușit să-i schimbe, să-i bage în comun. Din acest motiv vă readuc în față motto-ul universității noastre. așa cum o voi face în fiecare an: „E Pluribus Unum”, sau „Dintre multe, una! Dintre mulți, unul!”– a punctat Rectorul Azamfirei, îndemnându-i să fie „mândri” că sunt absolvenți ai UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș. „Felicitări, dragi absolvenți! Congratulations!”

La Festivitatea de absolvire a promoției 2022 a UMFST Târgu Mureș a fost prezent și Mircea Geonă, secretar general adjunct al NATO, care s-a declarat onorat și măgulit să se afle între atâția tineri frumoși. „Doamne, ce frumoși sunteți! Absolvenții Medicinei militare au uniforme minunate, bravo vouă! Sunt mândru și măgulit să fiu astăzi cu voi, aici, la Târgu Mureș. Știu ce emoții au părinții, bunicii și apropiații voștri, frații sau surorile mai mari sau mai mici (…) Felicitări tuturor celor care au asigurat astfel de copii minunați! Felicitări! George Emil Palade, undeva acum în ceruri, gravitând între San Diego și Târgu Mureș, sunt convins că se uită cu mândrie la ceea ce…, generațiile care vin după acest uriaș om de știință, singurul premiu Nobel pe care România l-a dat în știința medicală și în tehnologie. Este o experiență unică să trăiești momentul în care viața ta, profesia ta, pasiunea ta ajung la maturitate și să asculți, să auzi sunetul întunericului prăbușindu-se. Asta vă doresc să faceți! Să fiți cei și cele care să facă să auzim cu toții zgomotul întunericului, al războiului, al ignoranței, al urii, al intoleranței, al lipsei de valori și de moralitate prăbușindu-se, dar și cei care veți deschide noi orizonturi de descoperire și inovație! Și dacă este ceva ce vreau să vă spun astăzi, dragii mei tineri prieteni, este că trebuie să continuați să fiți ambițioși. Nu acceptați mediocritatea, nu acceptați dictonul sau proverbul acela „las` că merge și așa”- este garanția eșecului… și așa cum națiunile reușesc sau eșuează prin calitatea instituțiilor lor politice și economice, …reușesc sau eșuează, așa și oamenii, cetățenii, comunitățile și colectivitățile reușesc sau eșuează, dacă au sau nu au competență și valori, a spus Mircea Geoană care, bineînțeles, a vorbit și despre provocările cu care se confruntă țările NATO.

Secretarul general adjunct al NATO le-a aminitit că sunt absolvenți ai unei școli „de elită și i-a îndemnat să continue să se instruiască, să învețe necontenit și să investească în valorile în care cred, făcându-i și pe alții să creadă în ele. „Nu vă spunem noi care sunt ele, dar pot să vă spun un lucru din poziția pe care o am astăzi, aici la Târgu Mureș, în inima României, în inima Europei, că valorile de democrație și libertate, de demnitate umană sunt valori pentru care merită să ne batem și sunt valori care sper să vă ghideze… și cinstea și onestitatea, nu ipocrizia, minciuna și corupția. Veți fi oameni de neoprit dacă veți învăța în permanență și dacă veți avea această armătură a valorilor. (…) Investiți în reputația voastră, pentru că reputația voastră individuală și colectivă va însemna reputația țării voastre, va însemna brandul nostru, va însemna ceea ce veți lăsa în urma voastră. (…) Occidentul are nevoie de noi, noi avem nevoie de Occident, împreună suntem mai puternici! Fiți ctitorii propriului vostru destin! (…) Vă mulțumesc că m-ați primit în familia voastră, mulțumesc că m-ați primit alături de familiile voastre, mulțumesc că mi-ați acordat onoarea să vă spun câteva gânduri din inimă pentru cei care știu că vor merge mult mai departe decât am mers noi și care vor face într-adevăr ca lumea aceasta să fie o lume mai bună, mai dreaptă și mai justă”, a mai spus Mircea Geoană, încheindu-și discursul cu urarea: „Dumnezeu să vă dea noroc în viață, pentru că știință, frumusețe și inteligență aveți!”

Mesaje de felicitare și apreciere pentru parcursul educațional și formarea pentru profesie a absolvenților UMFST au transmis, în cadrul evenimentului, și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, prorector, prof. univ. dr. Nagy Előd-Ernő a adresat un mesaj absolvenților programelor de studii în limba maghiară, prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD a transmis, la rândul său, un mesaj de suflet, studenților internaționali.

Nu au lipsit din tabloul evenimentului nici momentele artistice susținute de studenții absolvenți, într-un gest simbol de mulțumire adresată cadrelor didactice, părinților și tuturor celor care le-au oferit îndrumarea, sprijinul și susținerea de care au avut nevoie pentru a se bucura de ziua absolvirii.

Acordarea titlului de licențiat și de master absolvenților promoției 2022 a reprezentat un alt moment așteptat cu bucurie, un moment de tradiție a fiecărei festivități de absolvire, iar timp de aproape trei ore, tinerii absolvenți au primit calitatea oficială de licențiat și de master, care au fost prezentate Rectorului Universității de către decanii fiecărei facultăți și de directorul IOSUM (programe de studii universitare de masterat).

Un moment deosebit de emoționant a fost cel în care absolvenții Facultăților de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, sau Asistență Medicală au rostit Jurământul lui Hipocrate, în limbile română, maghiară și engleză…  Originalitatea a fost oferită de melodiile compuse și interpretate de mediciniști.

Șefilor de promoție le-au fost oferite în plenul festivității Diploma de merit și Medalia de Șef de promoție din partea Universității, iar absolvenților cu media cea mai mare pe linie de studiu, Diploma de Excelență. Scurte alocuțiuni au rostit și șefii de promoție, iar evenimentul s-a încheiat, așa cum era de așteptat, cu voie bună, lacrimi de bucurie și de emoție și îmbrățișări, iar un minunat foc de artificii a brăzdat cerul și a deschis calea spre lumină a viitorilor profesioniști care, așa cum sublinia rectorul Azamfirei, fragili fiind toți în fața bolilor dar și a agresiunilor de tot felul care ne pot amenința valorile, nu am să vă critic dacă visați la ceva mai sigur, mai stabil, mai frumos. Dar am să insist să vă treziți apoi din feerie, din visul frumos, să vă gândiți la ziua de mâine – astăzi este încă sărbătoare – și să vă apucați de treabă! Vreau ca voi să construiți lumea mai bună, mai puternică, mai dreaptă pe care generația mea nu a reușit încă să o desăvârșească, vreau să transformați piedicile în oportunități. Pandemia a stimulat dezvoltarea fără precedent a digitalizării. Și aceasta rămâne ca un punct de cotitură în istoria contemporană. Inteligența artificială nu mai este o poveste din Asimov, ci cheia eficienței noastre viitoare. Industria se schimbă fundamental, biotehnologiile au modificat deja științele medicale și toate acestea au fost create de cei care au fost, nu doar buni ci foarte buni. Voi trebuie să faceți lumea mai frumoasă, mai sănătoasă, mai puternică, mai tolerantă. Lumea mare, a tuturor și lumea mai mică, a voastră, a noastră”…

GALRIE FOTO (sursă:UMFST /captura video/Facebook)


articolul original.
  • There are no more articles
❌