ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Educației chemat cu insistență la oră

21 November 2022 at 13:09
By: (R.C.)

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu „atât de important”, iar dacă „va copia stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă”, nu va creşte în ochii publicului.

„USR a solicitat în Comitetul liderilor chemarea ministrului Ligia Deca, la ‘Ora ministrului’, în plenul Senatului României. Această solicitare a fost momentan însoţită de un refuz de a stabili o dată exactă, dar noi vom insista. De ce facem această cale extraordinară de a o chema pe doamna ministru în Parlament? Pentru un simplu motiv, e o chestiune de bun-simţ, de minimă democraţie, ca un ministru al unui stat, la începutul mandatului, să vină să-şi prezinte priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu atât de important pentru noi toţi. Aş aminti că suntem într-un moment în care au trecut aproape două luni de la începerea acestui mandat de ministru. Noi am făcut acum 42 de zile o solicitare oficială prin intermediul celor două comisii de învăţământ, iar acum 24 de zile am trimis şi o scrisoare directă către cabinetul ministerial şi către registratura acestui ministru. Nu am primit nici acum un răspuns, sau măcar un număr de înregistrare (…).Temele sunt extrem de importante, nu ştim nimic, suntem lăsaţi în ceaţă referitor la noile legi ale educaţiei. Ni s-a promis, la început, finalul lunii octombrie, apoi jumătatea lunii noiembrie, suntem aproape în decembrie şi nu ştim absolut nimic despre o temă atât de importantă.

(…) Dacă nu veţi face altceva decât să copiaţi stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă, nu veţi creşte în ochii publicului, mai degrabă veţi coborî (…). Doamna Ligia Deca pare să intre în această logică a super – majorităţii, în care nu e nevoie să răspunzi sau nu e nevoie să respecţi regulamente, poţi să intri cu bocancii în absolut orice lege şi să refuzi orice dialog minim – instituţional, care este de fapt semnalul unui proces democratic într-un stat civilizat”, a precizat Pălărie, la Senat.

El s-a referit la probleme punctuale la care ministrul Educaţiei ar trebui să răspundă, cum ar fi chestiunea transportului elevilor, cea a burselor sociale sau cea legată de siguranţa în şcoli.

„Avem nişte focuri care ard şi nişte soluţii pompieristice, de exemplu, rezolvarea problemei transportului elevilor, lucruri care rămân în continuare mutilate de fiecare ministru în parte, fără să rezolve cu adevărat problema. Mai avem, de asemenea, o amendă CNCD, pe care o ştim cu toţii, ministerul a fost amendat pentru că a acţionat discriminatoriu faţă de elevii care învaţă în alte localităţi şi cărora li s-au tăiat bursele sociale. Avem probleme majore de salarizare a profesorilor, avem probleme legate de conţinuturile educaţionale, de siguranţa în şcoli, lucru care începe să apară pe titlurile celor mai importante ziare ca fiind aproape un incident săptămânal. Cu toate acestea, ministrul a refuzat să ne răspundă la aceste invitaţii repetate şi suntem astăzi în această situaţie a unei căi extraordinare de invitaţie”, a spus senatorul USR.

Pălărie a adăugat că o altă problemă nerezolvată este cea a plagiatelor, menţionând că întâlnirile personale ale ministrului Educaţiei cu colegii de partid sau cu parlamentari „nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional”.

„Nu aş vrea să lăsăm separat şi problema plagiatelor, a imposturii academice. Ştim foarte bine că, de curând, doamna ministru a anunţat CNADTCU că nu va mai putea să dea verdicte în cazul sesizărilor primite şi că aşteptăm. Pe cine şi cum, încă nu ştim. Aş mai vrea să subliniez că întâlnirile personale ale doamnei ministru cu colegi de partid sau cu parlamentari chemaţi luni dimineaţa, aşa, câte unul câte altul, nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional. Şi eu repet această întrebare, o să o adresez direct doamnei ministru. Doamna ministru, de ce vă este frică?”, a conchis Pălărie.

articolul original.

Sociologul Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, fix incluziunea” | AUDIO

6 October 2022 at 16:33
image

Sociologul Gelu Duminică a fost invitatul lui Marcel Bartic – gazda emisiunii „Academia Europa FM”. Gelul Duminică explică la Europa FM că în proiectele de lege ale Educației există un capitol ce privește în mod direct problema incluziunii, însă sociologul subliniază că „marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”.

„Era un capitol cinci care era fix pe incluziune. Și care, în mod normal, ar fi trebuit să trateze toți copiii care au nevoie de educație centrată pe nevoile copilului și de lucruri suplimentare. Din păcate, echipa care a lucrat pe acea lege a Educației a considerat că educația inclusivă trebuie să fie doar pentru copiii cu dizabilități. Și nici măcar acolo nu era tratată bine”, a explicat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „I-am atras atenția domnului Cîmpeanu că încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără”

„Eu am participat la câteva dezbateri, chiar am avut și o ceartă publică cu fostul ministru Cîmpeanu în care i-am atras atenția că, de fapt, domnia sa încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără, și că reformează tot ce înseamnă educație inclusivă la nivel european, și că este chiar un inovator. Numai că inovația domniei sale nu este susținută și de cifre, date și studii. Că domnia sa se consideră mai deștept decât toată lumea. I-am spus lucrurile acestea, ne-am certat destul de zdravăn, chiar public”, a spus sociologul.

„Faptul că eu am dreptate… Trebuie doar să citești toate analizele pe care OECD, UNICEF, Comisia Europeană, World Vision, Salvați Copiii le dă pe subiect. Trebuie să ne uităm la literatura și la politicile publice din toate țările europene, nu numai din spațiul est-european, să vedem cum au făcut politicile de incluziune și să vedem că nu are nicio legătură cu ceea ce ministrul Cîmpeanu și echipa domniei sale au propus în acele legi”, a adăugat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”

„Sper ca noul ministru să facă și să țină cont de căile bătătorite de alții. Haideți să nu reinventăm roata și să-nțelegem că marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea. Este fix clivajul enorm pe care îl avem între comunități vulnerabile, inclusiv comunitățile cu romi, școlile care deservesc aceste comunități, și marile aglomerări urbane. Între centrul marilor aglomerări urbane și periferia marilor aglomerări urbane”, a explicat Gelu Duminică.

Dacă ne ducem în București, de exemplu, în Giulești sau Ferentari, nu are nicio legătură cu Sava și Caragiale. Ele sunt în București, însă dacă vă duceți să vedeți cum arată Liceul Energetic de pe Ferentari versus Liceul Caragiale din centru o să vedeți ce șanse dăm noi copiilor. Ce copii accesează acolo, cu ce bagaj socio-emoțional crunt și ce copii accesează celălalt liceu”, a mai spus sociologul Gelu Duminică la Europa FM.

Ascultă întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/Academia-EFM-cu-MB-06oct22.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Emilia Șercan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie” | VIDEO

articolul original.

Societatea civilă îi cere Ligiei Deca să-și publice lucrarea de doctorat

4 October 2022 at 07:39

Societatea Academică din România (SAR) îi solicită noului ministru al Educației, Ligia Deca, publicarea voluntară a tezei sale de doctorat, ca și tezele tuturor secretarilor de stat, respectiv ale secretarului general din Ministerul Educației și ale tuturor celor care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației. Solicităm ca această măsură să fie implementată până la finalul lunii octombrie, fiind o măsură necesară pentru redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc.” se arată într-un apel publicat de România Curată.

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației luni, 3 octombrie, după ce Sorin Cîmpeanu, acuzat de ziarista Emilia Șercan că ar fi plagiat pasaje ale altor autori în lucrarea sa de doctorat, a demisionat.

„Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare.”, a transmis Ligia Deca, la plecarea de la Cotroceni.

După nenumăratele scandaluri de plagiat în care au fost implicați oficiali ai statului român, reprezentanții societății civile spun că „Transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației, dacă într-adevăr se dorește o reformă profundă a sistemului de învățământ românesc.”, amintind că „și doamna ministru Deca, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au reiterat nevoia ca reforma educațională să includă respectarea principiului toleranței zero față de plagiat.”

„Având în vedere aceste declarații, considerăm că nu există un moment mai prielnic pentru a trece de la declarații de bune intenții la exemplul personal. E momentul ca liderii sectorului educației să arate drumul celorlalți prin transparentizarea lucrărilor lor științifice care nu au caracter public. De la ministru la secretari de stat, de la directori și președinți de agenții la inspectori școlari generali, toți cei care dețin funcții de conducere în învățământ trebuie să își facă publice lucrările de doctorat, ca ci și celelalte lucrări cu caracter științific listate în biografii care nu pot fi găsite în spațiul public. Deși nu se află în subordinea Ministerului Educației, la fel ar trebui să procedeze și toți rectorii dacă sunt aliații reformei, și nu complicii unui sistem corupt.

În prezent, următorii secretari de stat din conducerea Ministerului Educației au obținut titlul de doctor:

Antoneta Bolchiș – Doctor în științele educației (UBB Cluj-Napoca);
Ionel Lixandru – Doctor în științele educației (Universitatea din București);
Gigel Paraschiv – Doctor în inginerie mecanică (Universitatea Politehnica din București)

Ne exprimăm speranța că putem trece în sfârșit de la vorbe la fapte și solicităm de asemenea o consultare separată, alături de partenerii noștri din societatea civilă privitoare la creșterea măsurilor privind integritatea academică și prevenirea conflictului de interese în noul pachet de legi al Educației, pentru ca acesta să își poată atinge întregul potențial.

Invităm societatea civilă și cetățenii să se alăture acestui demers.”, transmit semnatarii apelului publicat de România Curată.

Lunga luptă dusă de Ligia Deca cu plagiatul

Într-un comentariu publicat de siteul InPolitics, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob amintește parcursul noului ministru al Educației și estimează că „misiunea prioritară a noului ministru al Educației, cotrocenista Ligia Deca, nu va fi pachetul legilor educației moșite de demisionarul Cîmpeanu, ci execuția premierului plagiator Nicolae Ciucă.”

Deși admite că nu are informații certe în acest sens, autorul spune că aceasta este o concluzie logică având în vedere „backgroundul noului ministru, care o obligă la asta.”

Redăm mai jos comentariul publicat de InPolitics:

Deci, să o prezentăm pe Ligia Deca, eroina fără pată și fără de prihană a luptei antiplagiat din învățămînt.

Ce ar recomanda-o pe Ligia Deca drept ministru al Educației?

Pregătirea academică de exepție? Nici în glumă: doamna e nici mai mult, nici mai puțin decît căpitan de vas, în urma absolvirii uneia dintre cele două facultăți ale universității maritime din Constanța. Cea mai slabă dintre ele: Facultatea de Navigație și Transport Naval. Dacă doamna e intelectuală, atunci și Băsescu era. Sau Onedin. Sau piratul Barbăneagră.

Activitatea rodnică de consilier prezidențial, timp de șapte ani? Să fim serioși, doamna a fost o ilustră anonimă, ieșind rar în față, precum anul trecut, cînd asociațiile de elevi din România i-au cerut demisia public, la pachet cu cea a lui Cîmpeanu „pentru a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”, mai precis neincluderea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor în bugetul de stat.

Și totuși, CV-ul Ligiei Deca e solid din alt punct de vedere, după cum vom releva în rîndurile care urmează.

La începutul mandatului lui Băsescu, tînăra studentă era președintele extrem de activ și de incisiv al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
În vara anului 2007, ANOSR intrase într-un război feroce cu unul dintre cele mai grele personaje post-decembriste din Învățămînt, Ecaterina Andronescu – de patru ori ministru al educației, în acea perioadă rector al Politehnicii -, pe care o acuza că pune pumnul în gura studenților și le îngrădește libertatea de exprimare în chestiuni precum condițiile din cămine șamd.

„În data de 14 iunie 2007, dna Ecaterina Andronescu a comis un abuz în serviciu asupra dreptului la libertate de exprimare a studenţiilor printr-o atitudine securistă de tip intimidare, o imixtiune în procesul de evaluare instituţională a Politehnicii Bucureşti şi o încălcare a statutului studenţilor de parteneri în procesul educaţional”, declara public tînăra Ligia Deca.
ANOSR îi cerea lui Andronescu, extrem de dur, să îşi ceară scuze oficial pentru presiunile exercitate şi să îşi dea demisia din funcţiile publice pe care le ocupă, ameninţând că în cazul în care cererile nu le sunt soluţionate, vor recurge la proteste stradale. Mai mult de atît, asociația condusă de Ligia Deca recurgea la un demers de-a dreptul neobișnuit, cerînd oficial CNSAS verificarea Ecaterinei Andronescu, pentru a vedea dacă aceasta a făcut poliţie politică. În lupta ei, Deca nu ezita să se adreseze și Comisiilor de Învățămînt ale Parlamentului, adică rezbel în toată regula.

În anul următor, masteranda, viitoare căpităneasă universitară de vas, era aleasă preşedinte al Adunării Generale a Uniunii Studenţilor din Europa(USE), organizaţie care reprezenta peste 10.000.000 de studenţi, din 38 de ţări.
O premieră onorantă pentru România, fiind primul român în asemenea funcție.

La acea vreme, Deca nu mai era președintele ANOSR, locul ei fiind luat de soțul actual, Cezar Haj.

Însă, foarte important de menționat, în CV-ul Ligiei Deca apăruse în 2007 o funcție nouă, foarte interesantă. Aceea de coordonator al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, un organism nășit de Societatea România Academică a Alinei Mungiu, amintind izbitor de Coaliția pentru un parlament curat care avusese un rol extrem de greu în alegerile din 2004, prin luarea la mînă a personajelor dubioase de pe listele electorale. Inutil să amintim că cei mai mulți pătați fuseseră găsiți la PSD.

Grupul de inițiativă al Coaliției pentru Universități Curate era format din organisme precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România șamd.

Ce își propunea noul organism: nimic altceva decît să asaneze mediul universitar, să lupte împotriva plagiatului, pentru transparență și corectitudine administrativă, pentru combaterea nepotismului, pentru corectitudine academică, incluzînd performanţă în cercetare, pentru transparența managementului financiar etc.

Un raport publicat doi ani mai tîrziu după cercetări în 40 de universități de stat scotea la lumină tarele grave ale sistemului: plagiat, falsificare gravă de diplome, restricţionarea accesului la informaţii de interes public, prezenţa extinsă a nepotismului etc.

Coaliția condusă de Ligia Deca și creată de Alina Mungiu cu banii ambasadei Olandei la București stabilise fără echivoc: învățămîntul românesc suferea grav și avea nevoie de măsuri urgente de însănătoșire.

În 2009, Deca era realeasă la șefia USE, iar un an mai tîrziu devenea șefa Secretariatului Procesului Bologna, pentru perioada 2010 – 2012. Pînă în 2015 nu s-a mai aflat mare lucru despre ea, în acel an devenind consiliera lui Iohannis.

În 2016, aflam că Deca avea onoarea de a participa la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, unde avea să se lanseze ediția în chineză a monumentalei creații iohannesiene „Pas cu pas”. (Ironia sorții face ca soțul Ligiei Deca să fie consultant al unei asociații intitulate „Pas cu pas”, înființată în 2019. Probabil o coincidență.) E vorba de un tîrg organizat fix în acea țară de care acum un apropiat al președintelui, deputatul Alexandru Muraru, cere imperios să ne ținem cît mai departe.

În 2019, consiliera Ligia Deca, ieșea la atac, tăios, din nou, împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în urma unei declarații în care aceasta părea să fi sugerat că plagiatul este o problemă minoră.
„Această declarație este una care arată că nu înțelege efectele negative ale fenomenului de plagiat. Personal cred că nicio problemă nu poate fi remediată fără să acceptăm efectele ei negative pe de-a-ntregul”, declara Ligia Deca.

Apriga luptătoare, ani de-a rîndul, împotriva plagiatului, a falsificării de diplome, a lipsei de transparență în educație este acum subalterna unui premier plagiator, ceea ce înseamnă un doctorat în fals, și care a luat măsuri pentru blocarea anchetei, adică lipsă de transparență.

Ligia Deca nu are decît două variante. Fie declanșează imediat lupta pentru demascarea plagiatorului Ciucă, în virtutea cărții de vizită care, cel mai probabil, a adus-o în funcții universitare interne și internaționale înalte.

articolul original.

Noul ministru al Educației depune jurământul – LIVE VIDEO

3 October 2022 at 15:07
image

Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul chiar în ziua deschiderii noului an universitar 2022-2023. Ligia Deca a depus jurământul de învestitură, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni astăzi.

Ligia Deca a fost propusă luni, de conducerea PNL, la șefia Ministerului Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, în urma acuzațiilor că ar fi plagiat cursuri universitare.

„Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea proiectului România educată”, a declarat Ligia Deca după anunțul premierului Nicolae Ciucă privind desemnarea de PNL ca ministru al Educației.

„Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață”, a afirmat Ligia Deca după ce a fost întrebată de presă despre „toleranța zero la plagiat”, anunțată luni de Klaus Iohannis, cu ocazia deschiderii noului an universitar.

„În primul rând mulțumesc membrilor Biroului politic al Partidului Național liberal pentru încrederea cu care m-au învestit, pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al Educației. De altfel, Partidul Național Liberal și-a asumat încă de la început proiectul România educată și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit”, a mai spus Ligia Deca.

Ligia Deca: „Poziția România educată și a mea personală este că ne trebuie transparență maximă”

Ligia Deca a transmis că „România educată” include o diagnoză problemelor din educație. De asemenea, noul ministru susține că este nevoie de transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrări academice realizate cu investiție publică, inclusiv lucrări de doctorat.

„O să ajung la Ministerul Educației după ce se vor fi finalizat procedurile voi vedea care au fost contribuțiile primite și voi comunica după aceea”.

„România educată include o diagnoză problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței, fie că vorbim de echitate sau de performanță. Avem nevoie de o viziune, și România educată tocmai asta este.

Tocmai de aceea misiunea mea de a pune în operă viziunea România educată în cadrul legislativ, în programele și în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact asta: vor încerca să răspundă la toate nevoile învățământului romanesc.

Poziția România educată și a mea personală este că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrări academice realizate cu investiție publică, inclusiv lucrări de doctorat”, a mai spus Ligia Deca în primele sale declarații după ce a fost desemnată de PNL ca viitor ministru al Educației.

Klaus Iohannis: „Doamna ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, ci întregul guvern”

Președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, la învestirea noului ministru al Educației, Ligia Daca, că proiectul România Educată trebuie să continue.

„Vă doresc mul succes și vă felicit pentru această poziție de ministru. Ne dăm seama cu toții că dacă vorbim despr educație suntem într-un moment foarte important.

Știu că România Educată va merge mai departe cu noi energii, cu susțineri din spațiul politic. Este un proiect de țară de care avem nevoie.

Doamna ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, ci întregul guvern. Guvernul a declarat, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, că va prelua legile educației, încât să fie prezentat Parlamentului un proiect elaborat”, a spus Klaus Iohannis

articolul original.

Ligia Deca este propunerea PNL pentru Ministerul Educației

3 October 2022 at 11:19
Foto: playtech.ro

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu.

După vot, propunerea PNL va fi comunicată și liderilor coaliției PSD-UDMR, apoi va fi trimisă de premier președintelui Klaus Iohannis, care va semna decretul de numire.

Astfel, Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale. Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În contextul profesional, în perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În cadrul ministerului, în prezent, interimatul la Ministerul Educației este asigurat de Sebastian Burduja, ministrul Cecetării, Inovării și Digitalizării, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu.

Aşadar, Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare.

articolul original.

Președintele României a semnat decretul prin care Ligia Deca preia funcția de ministru al Educației. Cine este Ligia Deca? S-a ocupat de proiectul „România educată” al lui Iohannis

3 October 2022 at 13:57
image

Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Ligia Deca preia funcția de ministru al Educației. Ligia Deca este consilierul președintelui Klaus Iohannis pe Educație din 2015, iar luni a fost votată drept propunerea PNL pentru Ministertul Educației. A coordonat încă de la sosirea sa la Administrația Prezidențială procesul de consultare publică și elaborarea documentului cadru pentru proiectul România Educată.

UPDATE 16:49. Președintele României a semnat decretul prin care Ligia Deca preia funcția de ministru al Educației

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 octombrie 2022, următoarele decrete:

  • Decret prin care se eliberează doamna Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial;
  • Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Ligia Deca, ministrul educației.

Știrea inițială

Nu face parte din niciun partid și este doctor în științe politice, titlu obținut în 2016, în străinătate. Ligia Deca este expert în politici publice și de educație de peste 10 ani.

Înainte de a deveni consilier prezidențial, Ligia Deca a lucrat la în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior dar și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara și Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România. În 2016, a devenit doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg.

Totodată a urmat un program postdoctoral la Colegiul-Institut pentru Studii Avasate în Științe Umaniste Noua Europă.

Ligia Deca are 40 de ani și are un copil.

În declarația de avere, a scris că are un apartament și o casă de locuit împreună cu soțul său, și el expert in Educație.

Citește și: Sorin Cîmpeanu spune că a demisionat „pentru a nu periclita reforma în educație”, în prima apariție publică după retragere | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

articolul original.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:20
image

În urmă cu puțin timp, Sorin Cîmpeanu a anunțat pe o rețea de socializare că demisionează din funcția de ministru al Educației. Acesta a transmis că a fost o onoare să începă reformarea „din temelii” a sistemului national de învățământ

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”

Fostul ministru susține că a reușit schimbări care au pus bazele reformei „România Educată” prin intermediul unui sistem de educație timpurie integrat, a îndeplinit jaloanele PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ, etc.

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………”, a mai transmnis Sorin Cîmpeanu.

„Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!”

Fostul ministru a mai transmis că susține Legile „România Educată” din calitatea de profesor, de rector și de senator.

„Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

articolul original.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a demisionat din funcţie

30 September 2022 at 03:26
By: Geo
image

UPDATE – Premierul Nicolae Ciucă a scris pe Facebook că a acceptat demisia domnului Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al educaţiei.

„Îi mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educaţie”, a scris premierul. „În continuare, România are nevoie de stabilitate şi coerenţă pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toţii pentru învăţământ.

Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm cu celeritate propunerea pe care o vom înainta domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru”, a mai scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că demisionează din funcţie, decizie despre care scrie că a luat-o din proprie iniţiativă.

El nu face nicio referire la acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse în ultima perioadă şi care au fost însoţite de numeroase solicitări de demisie.

Sorin Cîmpeanu punctează însă repere ale mandatului său, început în perioada crizei sanitare, şi consideră că a reuşit să aducă schimbări care au pus bazele reformei „România educată”.

În mesaj el afirmă că „proiectele legilor România educată reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred că ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:20
image

În urmă cu puțin timp, Sorin Cîmpeanu a anunțat pe o rețea de socializare că demisionează din funcția de ministru al Educației. Acesta a transmis că a fost o onoare să începă reformarea „din temelii” a sistemului national de învățământ

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”

Fostul ministru susține că a reușit schimbări care au pus bazele reformei „România Educată” prin intermediul unui sistem de educație timpurie integrat, a îndeplinit jaloanele PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ, etc.

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………”, a mai transmnis Sorin Cîmpeanu.

„Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!”

Fostul ministru a mai transmis că susține Legile „România Educată” din calitatea de profesor, de rector și de senator.

„Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al educației

29 September 2022 at 18:47
image

În urmă cu doar câteva minute, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației până în prezent, și-a anunțat demisia. Acesta a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook lucrurile pe care le-a făcut din funcția pe care a ocupat-o și le-a mulțumit celor care l-au susținut.

“Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

articolul original.

Reacții la demisia lui Sorin Cîmpeanu: „Un plagiator mai puțin în guvern”

29 September 2022 at 18:58
image

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seara – 29 septembrie 2022 – din funcția de ministru al Educației. „Un plagiator mai puțin în guvern”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook, în timp ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a spus că „Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în contextul scandalului plagiatului. Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista de investigații Emilia Șercan a publicat o investigație prin care arăta că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, plagia în anul 2006 un curs universitar publicat inițial în anul 2000.

Emilia Șercan la „Academia Europa FM”„Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie”

Emilia Șercan anunța în emisiunea „Academia Europa FM”, moderată de Marcel Bartic, și alte investigații referitoare la „similitudini neacceptate în opera domnului Cîmpeanu”.

La scurt timp, Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-un mesaj pe pagina lui de Facebook

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Reacția Emiliei Șercan

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Reacția lui Ludovic Orban

„Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moțiunea depusă de noi cu cei de la USR. Dar, și-a dat demisia. Din proprie inițiativă, zice el. Din inițiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părții <<nealiniate>> din media și din societate. Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că și-au pierdut speranța că se poate face o asanare morală a vieții publice”, a scris Ludovic Orban.

Reacția lui Cătălin Drulă

„Un plagiator mai puțin în guvern. N-a mai prins moțiunea USR de marți. Așteptăm și demisia celuilalt: Ciucă”, a scris Cătălin Drulă.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Citește și: Sorin Cîmpeanu demisionează de la șefia Ministerului Educației

articolul original.

Ludovic Orban, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu: „Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moțiunea depusă de noi cu cei de la USR”

29 September 2022 at 18:42
image

Ludovic Orban a transmis că se îndoiește că Sorin Cîmpeanu s-ar fi speriat de moțiunea depusă de partidul său – Forța Dreptei – împreună cu USR. „Dar, și-a dat demisia. Din proprie inițiativă, zice el”.

„Din inițiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părții <<nealiniate>> din media și din societate”, a mai scris Ludovic Orban.

„Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că și-au pierdut speranța că se poate face o asanare morală a vieții publice”, a adăugat Ludovic Orban.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Citește și: Sorin Cîmpeanu demisionează de la șefia Ministerului Educației

articolul original.

Reacţia ministrului Sorin Cîmpeanu, după ce a fost acuzat de plagiat: „Sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”

27 September 2022 at 09:53
image

Ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a avut astăzi, 27 septembrie 2022, o reacţie după ce a fost interpelat despre acuzaţiile de plagiat, la Arad.

Oficialul a menţionat ca persoanele care lansează astfel de acuze „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”. De asemenea, ministrul a susţinut că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”.

Ce reacţie a avut ministrul Sorin Cîmpeanu după ce a fost acuzat de plagiat

Ministrul Sorin Cîmpeanu a menţionat că sunt în prezent o serie de persoane care doresc cu orice preţ să blocheze legile educaţiei, însă acest lucru nu se va întâmpla. Cîmpeanu transmite ca Emilia Șercan, cea care l-a acuzat de plagiat, nu este capabilă să diferenţieze o lucrare stiintifca de o lucrare practică.

Mai mult decât atât, ministrul afirma că sunt o serie de legi, formule, tabele sau scheme de calcul care nu trebuie schimbate.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică. Un îndrumător de lucrări practice, a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În aceeaşi ordine de idei, Sorin Cîmpeanu şi-a motivat trecerea numelui său pe îndrumător completând că „să treci nume precum Arhimede nu era cazul, la autori”.

„Este un un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de proiect şi pentru caiete de seminare, lucrări fără ISBN”, a adăugat ministrul. Cîmpeanu a mai declarat că aceia care vor să blocheze legile Educaţiei „pun în antiteză lucrări ce ţin de cariera unei anumite persoane”.

De asemenea, după ce au fost făcute acuzațiile de plagiat la adresa ministrului, purtătorul de cuvânt al PNL a avut o reacție în acest sens.

Sorin Cîmpeanu: „Vor găsi la un moment dat că am copiat ceva rezolvări dintr-o culegere”

Ministrul Educaţiei este ironic în declaraţii şi susţine că în perioada imediat următoare va fi acuzat că a copiat rezolvări dintr-o culegere de probleme sau manual de matematică.

„Sunt curios, după ce au fost preocupaţi de o teză de doctorat susţinută în anul 2000, acum sunt preocupaţi de caiete de seminar, sunt convins că vor ajunge la lucrările de control din clasa a şaptea şi sunt convins că vor găsi că la un moment dat am copiat ceva rezolvări dintr-o culegere de probleme sau dintr-un manual de matematică, după care sunt convins că vor găsi şi ceva ciorne de prin şcoala gimnazială”, a adăugat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a mai afirmat că există o rezistenţă la schimbare în sistemul de educaţie şi că „toate lucrurile care se pun, se pun în cheie politică, strict politică, strict politicianistă, nicidecum în interesul elevilor şi studenţilor”, iar „cei care fac asta sunt dintr-o anumită perspectivă analfabeţi puri, dintr-o altă perspectivă analfabeţi funcţionali”.

Vă aducem aminte că jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat, luni, 26 septembrie 2022, pe ministrul Educaţiei că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

articolul original.

Șercan acuză, Drulă cere. Ce va face Cîmpeanu?

26 September 2022 at 11:39

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, solicită demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o nouă investigație din ciclul pe care l-am putea intitula „plagiatorii de ieri, deconspirații de azi” potrivit căreia acesta ar fi plagiat un curs universitar.

„Cîmpeanu, demisia! Apărătorul plagiatorilor, care el însuşi este un plagiator, nu mai are ce căuta nici măcar o secundă în fruntea Ministerul Educaţiei. Cea mai recentă investigaţie făcută de jurnalista Emilia Şercan arată, negru pe alb, cum Sorin Cîmpeanu nu doar că a copiat într-un curs universitar capitole din munca altor profesori universitari, dar şi-a însuşit apoi în mod fraudulos lucrarea lor”, a scris Drulă, pe Facebook.

În opinia sa, Cîmpeanu nu a făcut „decât să legifereze în interesul plagiatorilor”.

„Cîmpeanu, care declara recent că nu vede o definiţie a plagiatului validă juridic, este un dublu plagiator, care nu a făcut decât să legifereze în interesul plagiatorilor, implicit în interesul său. Proiectele noilor legi ale Educaţiei sunt cea mai clară dovadă în acest sens. Pentru toate astea, Cîmpeanu trebuie să plece”, a transmis liderul USR.

Emilia Șercan susține în investigația sa că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit în anul 2006, cu modificări neînsemnate”, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

Emilia Șercan Foto Octav Ganea, Inquam

„Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, presupusul promotor al „culturii integrității academice” promise prin proiectul prezidențial „România Educată”, și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor –  nouă pagini dintr-un curs universitar.

În 2006, Cîmpeanu a reprodus în toate privințele, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori: ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele; în privința titlurilor, contribuția din 2006 a autorului Sorin Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor semnate, cu doar șase ani în urmă, de alți autori.

Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică.

PressOne vă prezintă nu doar probele detaliate ale plagiatului ministrului Sorin Cîmpeanu din 2006, ci și opiniile unor experți cu competențe în abaterile de la etica în cercetarea științifică; în matematică și în utilizarea riguroasă a acesteia, ca instrument de lucru, în predarea unor discipline cu fundament științific; și, nu în ultimul rând, în legislația națională care protejează drepturile de autor.

Numim tipologic un astfel de personaj «fraudeur»spune prof. Marian Popescu, membru în board-ul unui institut din Geneva specializat în studiul fraudei și plagiatului academic. ”, arată Press One, articolul integral putând fi citit aici.

Într-o declarație acordată site-ului Educație privată, Sorin Cîmpeanu susține că lucrările respective nu ar fi „științifice”, pentru că nu au ISBN. (n.r. ISBN – INTERNATIONAL STANDARD BOOK NUMBER, cod internaţional de identificare a cărţilor, definit prin ISO 2108.)

„Lucrările prezentate în articol nu sunt lucrări cu ISBN, nu sunt lucrări științifice. Sunt nomograme, grafice, tabele scheme de calcul, destinate să sprijine studenții în procesul de pregătire. Sunt destinate strict uzului studenților din anul 3, cu ei se lucrează. Mai mult, aceste lucrări nu sunt luate în considerare la nicio avansare didactică, pentru că nu au ISBN, motiv pentru care cadrele didactice nu sunt interesate de ele”

Sorin Cîmpeanu
articolul original.

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan a venit cu dovezi conform cărora Ministrul Educației și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori

26 September 2022 at 12:28
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Sorin Cîmpeanu şi-ar fi însuşit prin plagiat într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Cîmpeanu ar fi început să plagieze în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan care a publicat în mediul online detaliile corespunzătoare investigației sale.

Potrivit acesteia, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor.

Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile acestei lucrări.

Mai mult, susțin probele publicate de Șercan, ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu în fața acuzațiilor

Ministrul Educației a răspuns acuzației de plagiat, formulată de jurnalista Emilia Șercan.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor Educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

articolul original.

Cum va funcționa transportul elevilor la școală și cine va suporta cheltuielile: Ce spune ministrul Educației

6 September 2022 at 14:27

Cum va funcționa transportul elevilor la școală și cine va suporta cheltuielile: Ce spune ministrul Educației

Luni, 5 septembrie, odată cu începerea noului an școlar 2022-2023, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat cum va funcționa transportul elevilor la școală și cine va suporta cheltuielile.

„Cred că am reuşit să ajungem la un numitor comun, în aşa fel încât transportul să fie asigurat într-o manieră partajată între autorităţile locale, care au regiile de transport, şi Ministerul Educaţiei – probabil 50% Ministerul Educației şi 50% autorităţile locale. Atunci când un elev merge la şcoală în localitatea de domiciliu, are nevoie de transport local. Atunci când un elev merge la şcoală într-o altă localitate decât cea de domiciliu, are nevoie de decontul navetei care poate să fie intrajudețean – dacă domiciliul şi şcoala sunt în acelaşi judeţ – sau interjudeţean, dacă sunt în judeţe diferite.

Dacă nu există disponibilitatea de asumare de către alte instituţii ale statului român, va asuma Ministerul Educaţiei decontarea tuturor cheltuielilor de navetă într-o manieră care să fie asigurătoare, oricare ar fi evoluţiile, precum am văzut la prețul carburanţilor”, a spus Sorin Cîmpeanu, la TVR Info.

articolul original.

A început noul an școlar. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Ne dorim un învățământ centrat pe competențe”

5 September 2022 at 06:33
Sursa foto: Facebook/ Sorin Cîmpeanu

În prima zi de școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că modificările la legile învățământului sunt minime, urmând ca schimbările să fie unele majore.

„Vor fi schimbări din perspectiva planurilor cadru, a disciplinelor pe care elevii le vor face, din perspectiva curriculumului, din perspectiva modalității în care statul român este dator să sprijine în primul rând echitatea, dar și evidența, care se face în colegii precum „Sfântu Sava”. Ne dorim toate aceste lucruri începând de astăzi și continuând cu anul viitor”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educației a mai spus că important este ce le predăm elevilor.

„Dintotdeauna, cu semestre sau cu trimestre, școala a fost împărțită în perioade de studiu și vacanțe. Asta se întâmplă și acum. Singurul lucru s-a renunțat la media semestrială. (…) Este mult prea puțin importantă forma, este doar o cale pentru a obține ceea ce ne dorim: un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor pentru a se putea dezvolta armonios în societatea viitorului”, a mai spus Cîmpeanu, scrie stiripesurse.ro.

articolul original.

Teza de doctorat a ministrului Educației respectă normele eticii universitare

29 August 2022 at 08:35

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut public, duminică, raportul comisiei de analiză în cazul propriei teze de doctorat, pe care a susţinut-o în anul 2000, menţionând că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat” şi că nu a fost considerată oportună transmiterea lucrării în vederea altor verificări.

„Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferinţe de presă, când mi s-a cerut pentru prima oară în mod direct să fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susţinută în anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an. În anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am iniţiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esenţială în prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurător al unor activităţi antropice şi identificarea unor soluţii care să corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

El a menţionat că, „în urma unei analize realizate de către specialişti în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor (sistemantiplagiat şi Turnitin)”, a reieşit că „teza de doctorat respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării şi, în acelaşi timp, lucrarea are valoare ştiinţifică şi practică, fiind de actualitate şi în prezent, constituind o lucrare de referinţă în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi, nu în ultimul rând, al protecţiei factorilor de mediu”.

Cîmpeanu a arătat că din raport reiese că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat”.

„Coeficientul de similitudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document şi conţine grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% faţă de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similitudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%…”. Concluzia comisiei este că „teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecinţă, apreciem că nu este oportună şi nici motivată, în fapt şi în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, a mai scris Cîmpeanu.

Joi, 25 august, ministrul Educaţiei a declarat că rezultatul comisiei care i-a verificat în 2021 teza de doctorat a fost unul „laudativ” şi că softurile antiplagiat au generat valori de câteva zeci de ori mai mici decât cele de la care se declanşează suspiciunea de plagiat.

„A fost constituită o comisie de analiză din toate perspectivele – ştiinţifică şi de respectare a normelor de etică şi deontologie universitară, formată din specialişti, care în opinia mea sunt dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului moral şi ştiinţific. (…) S-a decis constituirea comisiei pentru verificarea tezei de doctorat susţinută în anul 2000. Conţinutul din perspectivă ştiinţifică este amănunţit descris de această comisie şi este asumat. Este mult prea laudativ pentru a-l putea prezenta public. Este rodul unei munci de 8 ani, experienţe zilnice din teren. Din perspectiva normelor de etică şi deontologie universitară (…) rezultatul a fost acela de respectare a absolut tuturor normelor. A fost verificată cu două softuri antiplagiat (…) iar rapoartele de analiză au relevat că coeficienţii de similitudine sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cei de la care se declanşează suspiciunea de plagiat”, a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Cîmpeanu a precizat că nu a publicat concluziile anchetei pentru că nu a simţit nevoia să comunice „un rezultat laudativ” la adresa unei munci de 8 ani. „Dacă ar fi fost altfel, aş fi cerut să se continue procesul de analiză”, a adăugat el.

Ministrul Educaţiei afirma pe 9 august 2021 că teza sa de doctorat este publică la Biblioteca Naţională şi a putut fi consultată „în ultimii 20 de ani”. 

articolul original.

Eroare dramatică de notare la Evaluarea Națională

1 July 2022 at 12:35
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că s-a produs o eroare dramatică în ceea ce privește nota inițială obținută de un elev care a susținut Evaluarea Națională.

În urma contestației depuse, nota elevului a suferit o modificare de 7 puncte, crescând de la 2,80 la 9,80.

Din numărul de lucrări care au înregistrat diferențe de mai mult de două puncte după soluționarea contestațiilor, s-a constatat o creștere a notelor în 114 cazuri și o scădere mai mare de două puncte la 6 dintre acestea.

„Din cele 120 avem 109 lucrări cu diferențe între 2 și 3 puncte. Avem 7 lucrări cu diferențe între 3 și 4 puncte și avem câte două lucrări cu diferențe între 4 și 5 puncte, respectiv între 4 lucrări între 5 și 6 puncte. Ultimele 4 lucrări menționate, între 4 și 5 și 5 și 6 sunt erori materiale.”, a spus ministrul Educației.

Cât despre diferențele majore de puncte, ministrul este de părere că asemenea erori pot fi eliminate doar prin procesul de digitalizare a evaluării.

„Este o eroare dramatică pentru acel elev care știe că a făcut de 9,80 și s-a văzut pe liste cu 2,80. Aceste erori pot fi eliminate doar prin procesul de digitalizare a evaluării.”, a afirmat Cîmpeanu.

Conform datelor oficiale oferite de Ministerul Educației, au fost depuse 49.115 contestații, iar în urma reexaminării lucrărilor, 46.363 de note au fost modificate. 86,27% dintre acestea s-au modificat cu maximum un punct, iar 8,13%, cu mai mult de un punct.

articolul original.
❌