ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Programul „Noua Casă” continuă. Plafonul pentru 2023 va fi de peste 1 miliard de lei | AUDIO

26 January 2023 at 14:49
image

Guvernul aprobă continuarea programului „Noua Casă”. Plafonul pentru acest an va fi de 1.5 miliarde de lei. Ministrul de Finanțe încurajează tinerii să apeleze la acest program pentru a-și cumpăra o locuință, în condițiile în care dobânzile sunt mari, iar prețurile din piața imobiliară sunt mai mari decât ar trebui – în viziunea lui Adrian Câciu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/26ian-14-Eliza-SNDW-noua-casa.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De acest program guvernamental lansat în 2009, inițial sub numele „Prima Casă”, au beneficiat până acum peste 330.000 de persoane care și-au cumpărat o locuință.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a argumentat de ce e bine să continue

„Este o măsură de sprijin – mai ales pentru tineri – pentru a putea cumpăra o locuință în condiții mai favorizante, să le spun așa, față de condițiile care se manifestă pe piață”, a spus Adrian Câciu.

În privința plafonului din acest an, 1.5 miliarde de lei, a existat un mic schimb de replici între premier și ministrul de Finanțe.

Adrian Câciu: „Mi-aș dori ca la jumătatea lunii să suplimentăm acest plafon”.

Nicolae Ciucă: „Dacă vom aceeași creștere economică, îl vom suplimenta”.

Ministrul de Finanțe recunoaște că dobânzile sunt foarte ridicate, iar prețurile nejustificat de mari, dar încurajează tinerii să ia credite prin „Noua Casă”

Deși ministrul de Finanțe recunoaște că dobânzile sunt foarte ridicate și că prețurile locuințelor sunt nejustificat de mari, Adrian Câciu încurajează tinerii să ia credite prin programul „Noua Casă”.

„În contextul actual în care dobânzile sunt foarte ridicate, în care piața imobiliară manifestă o serie de prețuri, din punctul meu de vedere, mai mari decât ar trebui, este util ca statul să vină cu acest program care va ajuta tinerii să-și achiziționeze o locuință și-i încurajez să meargă pe acest program”, a spus Adrian Câciu.

În cadrul programului, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de cel mult 70.000 euro, cu avans de 5%, respectiv 119.000 euro – pentru locuinţele al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans de 15%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Surse: Compensarea cu 50 de bani a litrului de benzină și motorină ar putea fi reintrodusă dacă prețurile continuă să crească | AUDIO

articolul original.

Băncile înăspresc condițiile de creditare pentru Noua Casă! Atenție la supra-îndatorare!

24 January 2023 at 11:13
image

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, că și în acest an va continua programul „Noua Casă”.

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023. Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%, a informat, într-un comunicat de presă, MFP.

Analiștii Finzoom.ro trag un semnal de alarmă cu privire la apariția supra-îndatorării. Mai mult, ei informează că va crește venitul necesar pentru contractarea creditului.

Dacă îți dorești să achiziționezi o locuință prin acest program guvernamental, trebuie să iei în calcul o serie de aspecte cu privire la: posibilitățile financiare pe care le ai, necesități, contextul actual (caracterizat de prețuri în creștere, de dobânzi mai mari și de condiții de creditare mai rigide).

Totodată, ar trebui să încerci să te îndatorezi cât mai puțin, pentru a nu ajunge în situația de a nu-ți mai putea plăti ratele dacă ți se diminuează veniturile sau dobânzile cresc foarte mult într-o anumită perioadă.”, scrie finzoom.ro.

Irina Chițu, directorul comparatorului bancar Finzoom.ro: „Mare atenție la supra-îndatorare! Programul „Noua Casă” permite ca rata la credit să fie 45% din venit. Iar pentru cine s-a îndatorat la maxim anul trecut, rata acum reprezintă 75% din acelaşi venit, din cauza creşterii dobânzii. Adică o rata de 1800 lei în ianuarie 2022, a devenit 3000 lei în ianuarie 2023. Iar faptul că dai doar 5% avans, nu este un avantaj. Pentru că de restul, până la valoarea apartamentului, trebuie să te împrumuți, ai nevoie de un credit mai mare”.

Sursa citată menționează că băncile au înăsprit condițiile de creditare.

Dacă anul trecut în ianuarie aveai salariul de 4.000 lei și te împrumutai la maxim (la 45% grad de îndatorare), puteai obține un credit „Noua Casă” de 420.000 lei pe 30 ani. Atunci rata la credit era de 1.800 lei. Acum, cu același salariu, poți obține un credit de 253.000 lei. Rata de 1.800 lei pe care o plăteai anul trecut, acum ajunge la 3.000 lei, iar gradul de îndatorare ajunge la 75%, explică Finzoom.ro.

Exemple de calcul

CAZ 1)
Pret imobil: 70.000 de euro (350.000 lei)
Avans 5%: 3.500 de euro (17.500 lei)
Credit: 66.500 de euro (332.500 de lei)
Rata lunară: 2.373 de lei
Venit minim necesar: 5.273 de lei (grad de îndatorare 45%)

CAZ 2)
Pret imobil: 140.000 de euro (700.000 de lei)
Avans 15%: 21.000 de euro (105.000 de lei)
Credit: 119.000 de euro (595.000 de lei)
Rata lunară: 4.246 de lei
Venit minim necesar: 9.436 de lei (grad de îndatorare 45%)

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac, despre rotativa guvernamentală: ‘PNL-ul ar putea să ia Apărarea, domnul Grindeanu să rămână la Transporturi și noi fără autostrăzi. Una e să fii șef pe 5 miliarde de euro și alta e să fii șef peste secr

16 January 2023 at 18:45
image

Având în vedere că în luna mai are loc rotativa la guvernare, între PNL și PSD au început deja să apară discuții privitoare la împărțirea ministerelor. Despre scenariile privind relocările în viitoarea componență a Guvernului României a vorbit analistul politic Bogdan Chirieac.

În mai 2023 va avea loc rotativa la guvernare, iar fotoliul de prim-ministru va trebui să fie cedat de actualul premier, Nicolae Ciucă, lui Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat. Potrivit Antena 3 CNN, între cele două partide există deja disensiuni privitoare la noua împărțire a ministerelor, cele mai disputate fiind Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe, ambele cu bugete foarte mari.

Bogdan Chirieac, analist politic, a explicat la emisiunea News Hour with CNN, care este strategia celor două partide la negocierile privind viitoarea structură a Executivului, după rotativa din luna mai:

„E bine la Ministerul Transporturilor. Cu un buget de aproape 5 miliarde de euro m-a străbătut și un fior de mândrie. Țara noastră este atât de bogată și, totuși, fără autostrăzi. Banii ăia se duc undeva, că în autostrăzi și căi ferate nu se duc, pentru că le-am vedea“, a spus Chirieac.

„Marcel Ciolacu nu va renunța la funcția de prim-ministru. PSD și Marcel Ciolacu vor funcția de premier, dar opinia mea este că ministerele în cauză ar trebui să se schimbe de acum, fiindcă nimeni nu mai lucrează acolo. Nu mai semnează nimeni nimic, pentru că nu știu cine vine șef și poate nu mai trebuie / poate se uită / poate nu e cazul / să vedem ce o zice șeful de la achiziții, viitorul șef de la juridic, etc. Bine ar fi să le schimbe de acum, pentru ca aceste ministere să poată lucra măcar până la alegerile europarlamentare de anul viitor“, a mai spus analistul politic.

„Cedează PSD-ul Ministerul Transporturilor?“, a insistat jurnalista Ana-Maria Roman.

„Nu ar dori să-l cedeze. La fel și cu Ministerul Finanțelor. PNL-ul le vrea și el, dar condiționează ținerea acestora de funcția de prim-ministru, ceea ce pentru Marcel Ciolacu și pentru partidul său nu ar fi în regulă“, a replicat Bogdan Chirieac.

„Mai ales că domnul Sorin Grindeanu poate ar putea să meargă șef la Camera Deputaților“, a punctat jurnalista Antena 3 CNN.

„Păi și e totuna? Una e să fii șef pe 5 miliarde de euro și alta e să fii șef peste secretarele de la Camera Deputaților“, a spus ironic, Bogdan Chirieac.

„PSD-ul are o istorie la Ministerul Justiției. Și l-ar dori?“, a insistat jurnalista.

„Nu-l dorește, fiindcă Ministerul Justiției este al domnului Iohannis, nu-i al partidelor politice. Mai e, însă, Ministerul Apărării. Ați auzit ceva de domnul ăsta, Tîlvăr (n.r. Angel Tîlvăr)? Când a fost o manifestare, domnii Ciolacu și Ciucă l-au uitat acasă. Nu știm nimic despre domnia sa, deci poate să le dea Apărarea, că și acolo e bine și sunt mulți bani. PNL-ul ar putea să ia Apărarea, domnul Grindeanu să rămână la Transporturi și noi fără autostrăzi“, a mai spus, amuzat, Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

De necrezut: numărul uriaș al bugetarilor din România. Unde lucrează cei mai mulți dintre ei

16 January 2023 at 07:21
image

De curând, Ministerul Finanțelor a dezvăluit numărul exact al bugetarilor din țară. Numărul acestora este surprinzător.

Pe data de 1 noiembrie 2022, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.280.003. Mai mult de jumătate din aceștia, mai exact 64%, erau în administraţia publică centrală.

Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor, existau 818.217 de angajaţi în administraţia publică centrală, din care 602.622 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Unde sunt angajați bugetarii din țara noastră

Conform datelor de pe site-ul menționat anterior, România are în total 1,28 milioane de bugetari. Cele mai multe posturi ocupate se înregistrau la Ministerul Educației, mai exact 294.207. Restul bugetarilor ocupau posturi în cadrul: Ministerului Afacerilor Interne – 125.370, Ministerului Apărării Naţionale – 74.276, Ministerului Finanţelor – 24.861 şi Ministerului Sănătăţii -18.270.

În administrația publică locală lucrau, în luna noiembrie a anului trecut, 461.786 de persoane, dintre care 281.706 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 180.080 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Cele mai multe posturi erau ocupate în instituțiile subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj – 43.980. În rest, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.279 de posturi, iar în instituţiile finanţate integral din venituri proprii lucrau 163.336 de persoane.

Bugetarii vor beneficia de 3 zile libere suplimentare în 2023

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost aprobat, iar bugetarii vor primi încă 3 zile libere, comparativ cu angajații din domeniul privat. În acest caz, ei vor avea parte de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, dintre care 12 pică în timpul săptămânii. Pe scurt, aceste zile vor fi legate de weekend, ceea ce înseamnă că vor avea parte de mini-vacanțe.

Mai exact, în HG 1.555/2022, publicată în Monitorul Oficial 1.267, se menționează că pentru personalul instituțiilor și autorităților publice se stabilesc și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere.

Vestea proastă este însă că, zilele stabilite de Guvern ca punți vor trebui recuperate, fiind stabilite și termenele-limită pentru această recuperare, respectiv până la 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

articolul original.

Șeful Finanțelor vine cu vești bune: Vom avea o inflație de o singură cifră la finalul anului

12 January 2023 at 20:45
image

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a transmis joi la Euronews România că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul acestui an, precizând faptul că România va înregistra creştere economică în 2023.

Adrian Câciu a declarat, joi la Euronews România, că rata inflaţiei a ajuns în „punctul de inflexiune” în care nu se mai poate exprima.

„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. Anul acesta ne-am axat pe compensarea efectelor inflaţiei, a încerca să combatem erodarea puterii de cumpărare. Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situaţia prepandemică. Da, dar aş vrea să las timpul să vorbească. Toate calculele mă conduc spre zona unei inflaţii de o singură cifră la finalul anului 2023. În momentul în care spui lucrul de genul acesta, evident iei în calcul să nu s-ar întâmplat niciun element de hazard”, a explicat ministrul de Finanţe.

El a mai spus că acest an va fi unul mai stabil din punct de vedere economic „mai ales cu mai puţin incertitudini, cu mai puţin situaţii de volatilitate”

„2022 a fost un an de disruption, în sensul în care totul a fost dat peste cap. Era cumva previzionat că vor fi elemente de presiune în 2022 şi înainte să înceapă conflictul din Ucraina. Inflaţia începuse să se manifeste puternic în 2021, mai ales în România. Anul trecut l-am început în jurul lui 2,5%, l-am împins în 7,8%, deci acolo a fost o triplare. Erau semnale concrete. Practic, noi când am preluat guvernarea, acesta a fost mesajul; prima etapă va fi stabilizarea economică, pentru că această inflaţie care a venit în 2021, preţurile la energie care păreau de necontrolat, fiind influenţate de situaţia regională, europeană ne-au dat semnalul că lucrurile nu sunt într-o situaţie confortabilă. Mai era şi situaţia deficitului bugetar ridicat şi de cont curent din pandemie”, a mai precizat Adrian Câciu.

Acesta a adăugat că discuţiile în coaliţie au fost şi vor fi ddespre menţinerea stabilităţii politice

„Veneam după o serie de confruntări politice fără rost în anul 2021. Era o volatilitate în piaţa economică pentru că nu aveai stabilitate politică. Discuţiile în coaliţie au fost foarte concrete – menţinem stabilitatea politică. Stabilitatea politică trebuie păstrată pentru ea creează încredere faţă de investitori, de mediul economic. Cel mai important lucru a fost să nu lăsăm pe nimeni în urmă, deşi spaţiul fiscal este destul de redus, într-o ţară cu deficit excesiv. Veneam după pandemie. Pentru a avea credibilitate în faţa investitorilor, nu ai soluţie decât să reduci de deficitul”, a conchis Câciu, conform news.ro

articolul original.

Adrian Câciu: Puseul inflaționist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare

12 January 2023 at 21:33
image

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a arătat de părere, joi seară, la Euronews România, că s-a încheiat puseul inflaționist, iar rata inflației o să scadă sub 10% până la finalul anului 2023.

2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare, susține Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor susține că „2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare”.

„Puseul inflaționist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Știu, pare surprinzător. Ne-am obișnuit din mult mai mult.

S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflația nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. Anul acesta ne-am axat pe compensarea efectelor inflației, a încerca să combatem erodarea puterii de cumpărare.

Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situația prepandemică”, a declarat Adrian Câciu.

El susține că „toate calculele” îl „conduc spre zona unei inflații de o singură cifră la finalul anului 2023”, dar a sugerat că situația s-ar putea schimba dacă apare vreun „element de hazard”.

„Prețurile nu vor mai crește (…) Există posibilitate ca anumite prețuri la anumite produse să mai crească, la altele să se oprească, la altele să scadă. Consumul a scăzut. Este o realitate, ori oferta nu se mai poate exprima. Pentru binele economiei și al afacerilor, prețurile se stabilizează și încep să se ducă în jos”, a mai spus oficialul.

articolul original.

Ministerul Finanțelor: Sprijin de 260 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizări și dotări ale unităților spitalicești și creșterea gradului de siguranță rutieră

9 January 2023 at 14:45
image

Trei noi contracte de finanțare au fost semnate între Banca Europeană de Investiții și Ministerul Finanțelor, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro. Contractele vizează, pe de o parte îmbunătățirea siguranței drumurilor naționale din România și reducerea numărului de accidente, răniri și decese, iar pe de cealaltă, reabilitarea, reamenajarea și extinderea a 26 unități sanitare din țară, în scopul pregătirii acestora din perspectiva unor potențiale viitoare pandemii, dar și pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat.

În ceea ce privește contractul de finanțare în valoare de 50 mil Euro, destinat sprijinirii realizării unor investiții privind siguranța rutieră, data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 milioane euro, iar implementarea acestuia va fi asigurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Proiectul include 89 de investiții în sensuri giratorii, pasaje superioare sau subterane, respectiv sisteme de dirijare/semnalizare și se estimează că va fi finalizat până în anul 2027.

De asemenea, BEI va finanța 2 proiecte de investiții de peste 210,6 milioane euro pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat. Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări și dotări pentru 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), prin Compania Națională de Investiții (CNI). Se estimează că realizarea investițiilor va fi finalizată în 2025.

Investițiile selectate a fi incluse în cele trei proiecte prezintă un raport cost beneficiu ridicat.

articolul original.

Ministerul Finanțelor: Nivelul accizelor la combustibili va scădea de la 1 ianuarie

30 December 2022 at 13:15
image

Ministerului Finanţelor Publice a transmis vineri printr-un comunicat de presă că nivelul accizelor la combustibili va scădea de la 1 ianuarie 2023 cu până la 143 lei pe 1.000 litri.

Ca regulă generală, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr.1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.

În contextul economic actual, prin Ordonanța Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.716 din 15.07.2022, a fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru benzina fără plumb, benzina cu plumb și motorină în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 inclusiv, iar în situația în care nivelul accizelor pentru aceste produse, este mai mic decât nivelul minim prevăzut de Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă, respectiv, benzină fără plumb 1.776,30 lei/1000 l, benzină cu plumb 2083,07 lei/1000 l, motorină 1.632,81 lei/1000 l.

Ca urmare a acestei măsuri, în anul 2023, nivelul accizelor pentru aceste produse scade față de cel aplicat în anul 2022, după cum urmează:

  • Benzină cu plumb de la 2.226,24 lei/1.000 litri la 2.083,07 lei/1.000 litri => scădere de 143,17 lei/1.000 litri;
  • Benzină fără plumb de la 1.892,72 lei/1.000 litri la 1.776,30 lei/1.000 litri => scădere de 116,42 lei/1.000 litri;
  • Motorină de la 1.734,66 lei/1.000 litri la 1.632,81 lei/1.000 litri => scădere de 101,85 lei/1.000 litri.

În situația în care nu ar fi fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru benzina fără plumb, benzina cu plumb și motorină în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 inclusiv, nivelul accizelor pentru aceste produse ar fi crescut față de nivelul accizelor aplicabil în anul 2022, după cum urmează:

  • Benzină cu plumb de la 2.226,24 lei/1.000 litri la 2.488,08 lei/1.000 litri => creștere de 261,84 lei/1.000 litri;
  • Benzină fără plumb de la 1.892,72 lei/1.000 litri la 2.115,34 lei/1.000 litri => creștere de 222,62 lei/1.000 litri;
  • Motorină de la 1.734,66 lei/1.000 litri la 1.938,69 lei/1.000 litri => creștere de 204,03 lei/1.000 litri.

Având în vedere că actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru aceste produse ar fi condus la o creștere semnificativă a prețurilor carburanților și ar fi accelerat și agravat situația socio-economică întrucât prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor și serviciilor de pe piață, s-a stabilit nivelul accizelor aplicabil în anul 2023 pentru aceste produse la nivelurile minime de impozitare prevăzute de Directiva 2003/96/CE.

articolul original.

Vești bune! Românii pot investi, din nou, în titlurile de stat TEZAUR

29 December 2022 at 10:45
image

Ministerul Finanţelor a transmis joi printr-un comunicat de presă că românii pot investi din 3 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8,00%.

Pentru creșterea atractivității și încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturități au fost majorate, față de nivelul pieței secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani și respectiv 0,48% pentru scadența de 3 ani.

În anul 2022, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1,2,3 și 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% și 9,15%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 3 – 24 ianuarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid TEZAUR online și TEZAUR online;
  • Între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban și 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

articolul original.

Ministerul Finanțelor va arhiva electronic aproape 900 de milioane de documente după o investiție de aproape 16 milioane lei

27 December 2022 at 10:45
image

Compania românească Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică, va implementa pentru Ministerul Finanțelor un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, în urma unei licitaţii câştigate.

”Ministerul Finanţelor implementează un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, cu ajutorul companiei româneşti Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

Astfel, vor fi arhivate electronic aproape 900 de milioane de documente, de diverse tipuri şi mărimi, operaţionalizate în diverse aplicaţii curente ale Ministerului şi structurilor sale.

Platforma de arhivare electronică îşi propune să asigure un mediu dinamic, stabil şi scalabil, în care se pot defini direct din aplicaţie tipuri de documente, multiple depozite, registre electronice şi dosare care pot fi utilizate în acelaşi timp, pentru a servi atât ca arhivă operaţională, cât şi ca arhivă legală, în vederea asigurării conformităţii cu prevederile Legii 135/2007, privind arhivarea documentelor în formă electronică.

Metaminds SA este parte principală în acest proiect, lucrând în asociere cu Phoenix IT SRL şi One Software SRL şi având subcontractant CertSign SA pentru implementarea componentelor din proiect

Proiectul de implementare a sistemului informatic de arhivare electronică în cadrul Ministerului Finanţelor a început în noiembrie 2022, având termen de finalizare la începutul lunii decembrie 2023.

În cadrul proiectului se va realiza implementarea ”la cheie” a unui Sistem Informatic de Arhivare Electronică (SIAEL) în cadrul Ministerului Finanţelor. Proiectul prevede şi furnizarea de echipamente şi licenţe, servicii IT, instruire personal, suport IT şi garanţie.

Sistemul Informatic de Arhivare Electronică va fi implementat pentru creşterea capacităţii administrative a Ministerului Finanţelor şi a instituţiilor subordonate, în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia publică, pentru introducerea şi obţinerea de documente în/din arhiva instituţiei.

”Implementarea platformei aduce o serie de beneficii, printre care: utilizatorii vor putea accesa arhiva electronică direct dintr-un browser web, fără să fie nevoie de instalarea unor plug-in-uri suplimentare, fără să limiteze tipul de format de fişier ce poate fi arhivat/stocat, fiind permise atât fişierele de tip text, imagine, cât şi fişiere audio şi video; va asigura utilizatorilor posibilitatea de căutare a documentelor pe baza unor criterii diverse (nume document, data creării, cuvinte cheie, diverse metadate, etc.).

Utilizatorului îi va fi restrânsă căutarea la anumite depozite de arhivă, asigurând astfel accesul la acele documente din cadrul arhivei la care are dreptul, pe baza drepturilor de acces definite în sistem

Platforma de management şi arhivare de documente va permite încărcarea şi înregistrarea atât manual, cât şi automat, a documentelor, inclusiv recunoaşterea automată a conţinutului, notificarea prin email a utilizatorilor la primirea unei solicitări/aprobări în cadrul unui flux de lucru.

De asemenea, platforma va permite integrarea cu diferite sisteme de stocare pentru salvarea oricărui tip de fişier, indiferent de mărime, atât în mod nativ cat şi compresate / criptate, putând fi instalată pe oricate servere este nevoie, asigurând astfel posibilitatea de a deservi numărul necesar de utilizatori din organizaţie.

Din punct de vedere al securităţii, arhitectura soluţiei are la bază bunele practici în domeniu în ceea ce priveşte tratarea, analiza, proiectare si implementarea funcţionalităţilor, cu accent pe protecţia bazelor de date şi aplicarea simultană a mai multor politici de securitate pe un acelaşi obiect al bazei de date şi restricţionare a accesului utilizatorilor în funcţie de cerinţe.

Platforma de management şi arhivare de documente va permite folosirea de semnături electronice pe documentele din arhiva, fie ca urmare a unui eveniment sau ca parte a fluxului prin care documentul trece, cu sisteme externe existente pentru semnături electronice cu certificat calificat / avansate / extinse

Metaminds SA este o companie cu capital integral românesc înfiinţată în 2015 şi impolementează soluţii complexe, la cheie şi personalizate, în domeniul arhitecturilor IT complexe şi al securităţii cibernetice asociate, pentru organizaţii publice şi private din sectoare strategice.

În decurs de 7 ani de la înfiinţare, echipa Metaminds a crescut de la 5 la 42 de specialişti. Compania a raportat 190 de proiecte semnate până în prezent, scrie news.ro

articolul original.

Ministerul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023. Ministerul Familiei înregistrează una dintre cele mai mari creșteri | AUDIO

6 December 2022 at 17:04
image

Ministerul Finațelor a publicat în această seară Proiectul de Buget pentru anul viitor – cu un deficit de 4,4% din produsul intern brut – și bazat pe o creștere economică de 2,8 procente. Sunt mai multe măsuri de sprijin promise de coaliția de guvernare care au fost incluse în acest proiect – aflat acum în dezbatere publică. Ministerul Energiei, Ministerul Muncii sau Ministerul Sănătății vor primi mai puțini bani anul viitor, conform Proiectului de Buget publicat în această seară. Sunt și intituții care vor avea alocate sume mai mari. Se ia în calcul un deficit de 4,4% din PIB.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/06dec-20-Raul-relat-Buget-pe-2023.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de aproape 608 miliarde de lei. Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, înregistrează una dintre cele mai mari creșteri de buget. Conform proiectului, are alocați 620 de milioane de lei.

Creșteri sunt și la Apărare și la Interne. Educația are alocate 32,5 miliarde de lei, iar Transporturile 23,3 miliarde. La Agricultură bugetul va fi de aproximativ 25,2 miliarde de lei.

Sunt si intituții cu bugete în scădere. Ministerul Energiei are alocat un buget de aproape 3 miliarde de lei, ministerul Muncii de 60 de miliarde, iar la Sănătate vor fi alocate 23,3 miliarde.

Bugetul este configurat pe o creștere economică de 2,8% și un deficit bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut. Proiectul este în dezbatere publică, iar apoi trebuie aprobat de Guvern și Parlament.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O nouă ieftinire importantă la pompă astăzi, însă analiștii economici anunță scumpiri în perioada sărbătorilor | AUDIO

articolul original.

Proiectul de buget urmează să fie pus în dezbatere publică. Este construit pe un deficit de 4,4% din PIB și o creștere economică de 2,8%

6 December 2022 at 07:15
image

Proiectul de buget pe anul viitor urmează să fie pus în dezbatere publică marți de Ministerul Finanțelor. Liderii coaliției plănuiesc ca dezbaterea și votul final în Parlament să aibă loc săptămână viitoare.

Liderii coaliției, reuniți luni în ședință, au stabilit calendarul de adoptare și principalele coordonate ale proiectului de buget pe anul viitor.

După ce va fi pus marți în dezbatere publică, draftul de act normativ urmează să fie aprobat joi de guvern.

Apoi, vineri, va fi trimis Parlamentului, iar de luni va intra în dezbateri în cadrul comisiilor de specialitate.

Până la finalul săptămânii viitoare, PNL, PSD și UDMR intenționează ca proiectul să fie adoptat și trimis la promulgare.

Bugetul de anul viitor este construit pe un deficit de 4,4% din PIB și o creștere economică estimată la 2,8%.

Cu un PIB preconizat la peste 300 de miliarde de euro, guvernul intenționează să aloce 7,2%, adică 110 miliarde de lei, pentru investiții, o sumă record.

Un buget istoric va primi și Ministerul Apărării, 2,5% din PIB, adică 38,8 miliarde de lei.

Majorări regăsim și la Muncă, 61 de miliarde, la Educație – 37 de miliarde, dar și la Transporturi – peste 23 de miliarde de lei.

Bugetul de anul viitor va trebui să suporte majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut, precum și creșterea pensiilor cu 12,5%.

Citește și: Consultant fiscal, despre facilitatea de 200 de lei neimpozabili la salariul minim: Prevederea este scrisă prost în proiectul de OUG | AUDIO

articolul original.

Proiectul de buget pentru 2023: Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani | AUDIO

2 December 2022 at 09:00
image

Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi anul viitor mai mulți bani ca în acest an, arată proiectul Legii Bugetului pe anul viitor, au precizat pentru Europa FM surse din cadrul Ministerului Finanțelor. În timp ce Ministerul Apărării va primi 2,5% din PIB, cu jumătate de punct mai mult decât în ultimii ani, Sănătatea va fi și ea domeniu prioritar dar cu revizuirea drastică a unor cheltuieli, au precizat aceleași surse.

Ministerul Finanțelor estimează pentru anul viitor o creștere economică cu mult mai mică decât în acest an, de doar 2,8%. Asta și din cauza faptului că se preconizează o situație mult mai grea economică la nivel global, inclusiv în Uniunea Europeană.

Ministerul Finanțelor crede că până la finalul anului în curs creșterea economică va fi de 4,4% din PIB.

În schimb, Ministerul Finanțelor își propune ca anul viitor deficitul bugetar să scadă la 4,4%  de la 5,7 în acest an.

România se află sub observația Comisiei Europene pentru deficit bugetar excesiv și trebuie să ajungă cât mai repede la un prag de sub 3% din PIB.

Anul viitor Armata va primi câteva miliarde de lei în plus pentru achiziții vitale pentru o apărare mai bună.

De asemenea, Educație și Sănătatea vor fi prioritare la împărțirea bugetului în 2023.

Însă surse guvernamentale au explicat pentru Europa FM că „sănătatea va primi bani mai mulți dar se va analiza eficianța programelor. Se dau bani foarte mulți la CNAS și pacientul are parte de niște servicii deplorabile”.

Prioritar pentru Guvern va fi și atragerea ultimilor bani disponibili de la Comisia Europeană din exercițiul bugetar 2014-2020, aproximativ 7 miliarde de euro, dar și cei din PNRR.

Ministerul Finanțelor va pune marți, în dezbatere publică, proiectul de buget și ar vrea să fie adoptat de Guvern vineri, 9 decembrie.

Apoi, legea trebuie adoptată de Parlament.

Foto: Shutterstock

Citește și: Rata inflației în zona euro a scăzut până la 10%. Este prima scădere în ultimele 17 luni | AUDIO

articolul original.

Consiliul Național al IMM-urilor cere Guvernului reluarea consultărilor în privința majorării salariului minim | AUDIO

29 November 2022 at 16:10
image

Patronii de companii mici și mijlocii cer Guvernului redeschiderea discuțiilor privind creșterea salariului minim de la 1 ianuarie. Consiliul Național al IMM-urilor a transmis o adresă la Palatul Victoria și solicită premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor să programeze noi consultări. Și Confederația Patronală Concordia a cerut reluarea discuțiilor. Guvernul anunța săptămâna trecută că s-ar fi înțeles cu sindicatele și patronatele.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-17-Iorgu-Relat-Se-cer-noi-discutii-pe-salariul-minim.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul anunța miercuri, 24 noiembrie că s-ar fi convenit creșterea salariului minim brut la 3000 de lei, din care 200 de lei să fie neimpozitați. Guvernanții au precizat că au rămas unele teme „deschise”, cum ar fi creșterea salariilor ceva mai mari.

Acum, după o săptămână, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii solicită Guvernului reluarea consultărilor.

Companiile mici solicită creșterea salariului minim la suma de 3.000 de lei brut pe lună, cu deducerea de 200 de lei, dar și posiblitatea creșterii suplimentare cu încă 250 de lei neimpozabili, peste cei 3000 de lei, voluntar, pentru angajatorii care doresc să ofere această sumă.

Și alte patronate au solicitat reluarea discuțiilor. Confederația Patronală Concordia a sublinat de săptămâna trecută că o creștere a salariului minim brut la 3000 de lei, din care 200 neimpozitați, va spori numărul celor plătiți cu salariu minim, pentru că ar lua în mână mai mult decât angajații plătiți puțin peste salariul minim.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Muncii: Salariul minim brut va crește la 3000 de lei | AUDIO

articolul original.
  • There are no more articles
❌