ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Emilia Șercan, după declarația lui Ioan Pleșa: Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu. Ministrul încearcă să facă orice pentru a scăpa de acuzația de plagiat (VIDEO)

28 September 2022 at 12:50
image

Autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, a explicat jurnalista Emilia Șercan, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și unul dintre liberalii acuzați de plagiat, a publicat o declarație a prof. Ioan Pleșa în încercarea de a răspunde la acuzațiile cu care se confruntă.

Emilia Șercan, pe B1 TV: : Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu

Întrebată de ce crede că argumentele nu stau în picioare, Emilia Șercan a explicat: „Argumentele nu stau în picioare pentru că, așa cum au spus și juriștii pe care i-am consultat în momentul în care am publicat materialul, nu poți să predai autoratul asupra unei creații, adică nu putem să spunem că «Mona Lisa» a fost semnată de Leonardo Da Vinci și de mâine încolo este semnată de Sorin Cîmpeanu, de exemplu, sau cartea «Solenoid» este semnată de Mircea Cărtărescu, un lucru de maximă notorietate, iar de mâine înainte este semnată de Sorin Cîmpeanu, așa ceva nu se poate”.

„În legătură cu o lucrare, o operă, o creație, poți eventual să comercializezi diverse tipuri de drepturi legate de aceasta, dreptul, de exemplu, de a obține beneficii în legătură cu opera respectivă, dreptul de a licenția multiplicarea respectivei opere ș.a.m.d., dar autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, chiar și în baza unor scrisori publice sau nepublice”, a continuat jurnalista, la rândul său profesor universitar.

„Domnul Ioan Pleșa înțeleg că a ajuns la vârsta de 92 de ani, îi urez foarte multă sănătate și toate cele bune, dar îi face un mare deserviciu domnului Cîmpeanu și își face și sieși un mare deserviciu, pentru că dacă spune în această scrisoare faptul că au lucrat împreună la perfecționarea și la îmbunătățirea respectivului curs, dar dumnealui nu l-a semnat niciodată pe Sorin Cîmpeanu ca autor al respectivului curs, înseamnă că domnul Pleșa și-a însușit în mod fraudulos munca lui Sorin Cîmpeanu”, a mai spus Emilia Șercan.

„Dacă au lucrat împreună la redactarea respectivului curs, de ce domnul Pleșa nu l-a semnat și pe Sorin Cîmpeanu să apară amândoi ca autori ai respectivelor capitole și de ce domnul Cîmpeanu, în 2006 și în 2009, s-a semnat singur autor al respectivelor capitole și nu l-a semnat și pe domnul Pleșa drept coautor? Sunt lucruri de un maxim bun simț, care pot fi observate și desprinse, concluzionate din această scrisoare”, a continuat ea.

Întrebată dacă e de părere că există ceva ce aflăm în plus după această ultimă poziție a ministrului, Emilia Șercan a spus: „Da, aflăm faptul că domnul Cîmpeanu este capabil de orice lucru pentru a demonstra contrariul și asta arată de fapt că este conștient de gravitatea lucrurilor pe care eu le-am arătat în ancheta mea de acum două zile și că încearcă să facă orice lucru care sfidează și logica, și bunul simț pentru a scăpa de acuzația de plagiat și de însușire frauduloasă a autoratului celor 13 capitole”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ionuț Stroe, despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu: Am înțeles că nu e voba de niciun plagiat

26 September 2022 at 19:45
image

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuţ Stroe a susținut luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu, că nu e voba de niciun plagiat.

”Astăzi l-am ascultat foarte bine pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu, din capul locului am înţeles că nu este voba de niciun plagiat. Aceste referiri sunt făcute în legătură cu nişte îndrumare de curs, nişte documente suport care practic susţin şi sprijină şi ajută studenţii să înţeleagă mai bine, să pună în practică, sunt descrise anumite schiţe, opţiuni în rezolvarea unor probleme, în niciun caz despre lucrări publicate sau care să intră sub incidenţa drepturilor de autor”, a spus Ionuţ Stroe despre acuzaţiile aduse ministrului Educaţiei.

Liberalul l-a apărat pe ministrul Cîmpeanu, arătând că ”nu a sustras nicio informaţie de la nicio altă persoană”.â

”Acest suport de curs se perpetuează de la o generaţie la alta, sunt lucruri care se preiau de la un profesor la altul. Având în vedere că nu este o lucrare cu pretenţia dreptului de autor, de niciun fel de document ştiinţific, că lucrurile acestea sunt un îndrumar, da, percepţia publică ar putea să pară că sunt asemănătoare cu alte cursuri de la alte facultăţi”, a mai explicat el.

Despre o retragere a sprijinului politic de către PNL, Ionuţ Stroe a spus că ”nu s-a luat în discuţie, conducerea partidului nu s-a reunit pentru a discuta acest subiect”.

Ionuţ Stroe a mai afirmat, despre remanierea guvernamentală, că ”există o evaluare permanentă pe care premierul o face fiecărui membru al guvernului său, o monitorizare a rezultatelor şi a ministerelor implicate în PNRR”.

”Probabil că premierul, când va considera oportun să facă această remaniere, va anunţa public numele tuturor pe care doreşte să îi înlocuiască. Deocamdată nu există această decizie, în partid nu am discutat acest subect şi cred că iniţiatorul acestui dialog sau discuţie va trebui să fie prim-ministrul”, a declarat Stroe.

Despre declaraţiile publice ale liderilor PSD privind dorinţa de a se face o remaniere, Ionuț Stroe a spus: ”Nu e un secret că PSD a anunţat chiar public acest lucru, că PSD are anumite opţiuni, dar PSD ar trebui să vină cu toate aceste lucrurui în cadrul coaliţiei iar decizia este a prim-ministrului. Mai degrabă în spaţiul public au venit”, scrie news.ro

articolul original.

Ministerul Educației: Vor fi montate camere de supraveghere în zona școlii din București unde 3 eleve ar fi consumat etnobotanice | AUDIO

23 September 2022 at 06:24
image

După incidentul grav de ieri, petrecut la o școală din Capitală, unde trei eleve ar fi consumat etnobotanice, Ministerul Educației anunță că vor fi montate camere de supraveghere în perimetrul unității de învățământ. Adolescentele au ajuns la spital acuzând stări de rău. Una dintre ele chiar a leșinat. Poliția face cercetări în acest caz.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-08-Raul-–-relat-–-Trei-eleve-drogate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adolescentele au fost internate la Secția de Toxicologie a Spitalului de Pediatrie, iar potrivit medicilor sunt în afara oricărui pericol. Poliția a fost alertată după ce fetele au acuzat stări de rău, iar una dintre acestea chiar a leșinat.

Din primele cercetări a reieșit că au fumat o țigră cu etnobotanice, chiar în curtea Școlii Centrale din București. După incident, Ministerul Educației a anunțat că vor fi montate camere de supraveghere în perimetrul unității de învățământ.

Asociațiile neguvernamentale spun că unele școli ascund situații de acest fel pentru că nu vor să le fie știrbită imaginea. Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor este în creștere alarmantă, după cum a dovedit-o și perioada festivalurilor din timpul verii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primăriile pot depune cereri de finanțare pentru centre de colectare selectivă cu bani din PNRR | AUDIO

articolul original.

Elevii cer Ministerului Educației ca abonamentele de transport să fie date ca biletele de tren, nu cu decontarea unei sume fixe | AUDIO

20 September 2022 at 10:10
image

Elevii sunt nemulțumiți de noua modalitate de decontare a cheltuielilor de transport propusă de Ministerul Educației, cu toate că alocările bugetare pentru navetiști au crescut.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a propus o sumă forfetară de 50 de lei pentru primii 3 kilometri parcurși, după care se adaugă câte 5 lei pentru fiecare kilometru, bani ce urmează a fi decontați după ce elevi își cumpără abonamente.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram, a spus, la Europa FM, că această formulă de calcul le asigură multor elevi doar jumătate din costurile pentru navetă:

„Dacă urmăm formula de calcul pe care o propune Ministerul Educației, elevii ar urma să primească decont în baza sumei forfetare undeva la puțin peste jumătate din suma reală a abonamentului. Spre exemplu, în județul Bihor, un abonament pentru 10 kilometri costă undeva la 200 de lei, un elev ar primi undeva la 105 lei conform sumei forfetare. Noi am cerut Ministerului Educației să modifice această formulă de calcul și să folosească doar până în ianurie 2023. Modificarea ar presupune creșterea acelui plafon de ridicare a valorii sumei forfetare de la 50% la 100%, deci practic să discutăm despre dublarea sumei forfetare pe care o primesc elevii.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-11-Avram-alocatia-forfetara.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că stabilirea unei sume fixe pentru transport nu îi protejează pe elevi de eventuale scumpiri decise de transportatori. Așa că elevii solicită Ministerului Educației ca abonamentele să fie acordate după modelul biletelor de tren:

„Trebuie să trecem de la decont la subvenție, subvenție prin bugetele consiliilor județene cu bani de la bugetul de stat. Este exact mecanismul care funcționează spre exemplu la CFR Călători pentru biletul de tren. Elevul merge la casa de bilete, prezintă carnetul de elev vizat și își primește biletul gratuit. Același lucru ar trebui să se întâmple și pentru operatorii de transport.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-11-Avram-transport-ca-la-CFR-Calatori.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elevii se tem și că mulți își vor pierde bursele sociale dacă suma forfetară propusă de Ministerul Educației va fi luată în calcul la stabilirea venitului net pe familie. Acest aspect nu este menționat în proiectul de ordonanță de urgență privind transportul elevilor.

Citește și: CNCD se autosesizează în cazul eliminării burselor sociale pentru elevii care merg la liceu în altă localitate

Foto: Shutterstock

articolul original.

Director din Ministerul Educaţiei, arestat preventiv pentru luare de mită

15 September 2022 at 13:27
image

Horia Palmer-Hîrtopanu, director la o unitate aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Braşov într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani legat de derularea unor proiecte privind construcţia de grădiniţe, a informat, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de miercuri, a lui Horia Palmer-Hîrtopanu, director al Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

S-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alte două persoane

Anchetatorii precizează că s-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alte două persoane, un administrator al unei firme şi o persoană fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părţilor sociale sau acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani, conform Agerpres.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 2017 – 2020, Palmer-Hîrtopanu ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani şi alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro şi 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii şi pentru derularea în bune condiţii a unor contracte de lucrări de construire a unor grădiniţe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România.

„O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ“

„O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinţei sale situate într-un oraş din imediata vecinătate a Capitalei”, susţin anchetatorii.

De asemenea, DNA arată că, în perioada 2016 – aprilie 2021, Palmer-Hîrtopanu ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (două imobile şi două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. El a încercat astfel să ascundă şi disimuleze originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziţionate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Braşov a admis propunerea formulată de DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului. 

articolul original.

Mircea Miclea, fostul ministru al Educației: „Creștem inegalitățile dintre copii prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal, iar acest lucru este criminal” | VIDEO

14 September 2022 at 16:32
image

Profesorul universitar doctor Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu, în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, pentru o discuție referitoare la proiectele legilor educației, croite acum de ministerul Educației. Întrebat care este scopul prevederii admiterii separate în colegiile naționale, fostul ministrul al Educației a explicat că „Acest lucru va duce la o devalorizare a performanțelor de învățare”.

Profesorul universitar doctor Mircea Miclea: „Nu mai merită să înveți din moment ce notele nu contează. Ce conteaza? Contează să ai niște meditații la liceul la care dai admitere, în speță la colegiile naționale”

„Aici sunt mai multe probleme și sunt esențiale. Primul lucru: se renunță la a lua în considerare toate notele pe care un elev le obține în învățământul gimnazial. Altfel spus, așa cum și domnul ministru a subliniat la începutul acestui an școlar, nu mai contează notele pentru învățământul gimnazial.

Înseamnă că eu, ca elev, nu merită să învăț pentru că oricum nu mi se încheie decât o medie la final de an. Nu contează ce se întâmplă pe parcursul anului, nu am niciun feedback despre care-i nivelul meu în timpul anului ca să mă corectez. Pe de altă parte, după ce eu nu mai sunt tentat să învăț, nici profesorii nu mai sunt tentați să evalueze foarte serios toate lucrurile pe care eu le știu sau nu le știu pentru că notele nu contează. Nu se iau în calcul deloc la a face o admitere la nivel de învățământ liceal.

Acest lucru va duce la o devalorizare a performanțelor de învățare. Nu mai merită să înveți din moment ce notele nu contează. Ce conteaza? Contează să ai niște meditații la liceul la care dai admitere, în speță la colegiile naționale. Evaluarea națională nu mai devine obligatorie, ci facultativă numai pentru cei care nu-și pot permite să obțină meditații ca să intre la colegiul național”, a spus Mircea Miclea la Europa FM.

Citește și: Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii: „Discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar” | AUDIO

Mircea Miclea: „Învățământul trebuie să asigure egalitate de șanse. Prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal, creștem inegalitățile dintre copii, iar acest lucru este criminal”

„Ce se violează major, de principiu, în această situație este un principiu fundamental: învățământul trebuie să asigure egalitatea de șanse. Adică și cei care au în spate o situație familială proastă, nu au bani și au un profesor slab, dar și cei care au o situație foarte bună și profesori foarte buni, noi, ca sistem de învățământ, trebuie să le asigurăm o minimă egalizare a șanselor.

Prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal, prin faptul că colegiile naționale fac admitere separat, noi nu numai că menținem, ci accentuăm inegalitatea de șanse dintre cei care nu au bani și nu au profesori buni și nu-și permit meditații și cei care au această situație. Practic, creăm un sistem de învățământ care crește inegalitățile – în loc să le reducă – dintre copii, iar acest lucru este criminal”, a adăugat Mircea Miclea.

Citește și: Proiectele legilor educației, lăudate de ministrul Cîmpeanu: „S-ar putea să mă înscriu la a doua facultate”. 100 de intelectuali spun însă altceva

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/14sept-PV-mircea-miclea-v3.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Miclea: „Formăm niște elevi, timp de 8 ani de zile, pentru care mesajul principal este <<Nu contează ce notă iei>>. Ce fel de minte creăm noi cu o astfel de abordare? O minte care va avea această atitudine că nu contează propria perfomanță”

Întrebat despre notele de la școală și despre inegalitatea notelor – un 10 obținut la o școală foarte bună dintr-un oraș mare nu este același cu un 10 obținut la o școală de la periferie sau din mediul ural, fostul ministru al Educației a explicat că: „Observația este corectă. Ce trebuia făcut era cu totul altceva”.

„Observația este corectă. Ce trebuia făcut era cu totul altceva: și anume să întărești modul în care se face în mod corect evaluarea în învățământul gimnazial. Să vă dau o soluție posibilă: puteai să ai teze la nivel național în fiecare an de studiu cu subiect unic astfel încât luai în calcul doar aceste note, însă transmiteai clar mesajul că trebuie să învățați de-a lungul gimnaziului pentru că altfel uite ce rezultate în final aveți și asta vor conta pentru viitorul vostru.

În loc să se optimizeze sistemul de notare, modul în care se face evaluarea la nivel de gimnaziu, ștergem totul și spunem că nu contează. Asta înseamnă mesajul pentru elev: nu are rost să învăț că și așa nu se ia în seamă, iar pentru profesor înseamnă nu are rost să mă străduiesc să dau note adecvate pentru că și așa nu contează și formăm niște elevi timp de 8 ani de zile pentru care mesajul principal este <<Nu contează ce notă iei>>.

Ce fel de minte creăm noi cu o astfel de abordare? O minte care va avea această atitudine că nu contează propria perfomanță. Cum vor intra acești oameni în viață? Cu ideea că nu contează performanța ta la muncă, de exemplu. Și se continuă această filosofie. După ce ai intrat la liceu, în baza acestor proiecte de lege, tu înveți ce înveți în funcție de ce specializare ți-ai ales, dar la final de liceu, la bacalaureat nu contează ce specializare ți-ai ales și contează următorul fapt: dai un examen comun cu toți cei care au alte specializări.

Altfel spus, dacă ai făcut matematică și informatică și ai avut 5 ore de matematică pe săptămână, vei da același examen cu cel de la Științe Socio-umane care a avut doar două ore pe săptămână. Deci, din nou, se transmite mesajul Nu învățați pentru că oricum evaluarea la nivel de final de liceu va fi foarte lejeră – o probă comună astfel încât toată lumea să poată să treacă, iar ceea ce învățați voi va fi facultativ”, a spus Mircea Miclea la Europa FM.

Citește și: Ministrul Cîmpeanu, la deschiderea noului an școlar: „Școala nu se face pentru note” | AUDIO

Mircea Miclea: „Mesajul care se comunică prin aceste proiecte de legi este: performanța voastră de învățare nu contează, deci nu vă străduiți prea mult”

„Deci mesajul care se comunică prin aceste proiecte de legi este: performanța voastră de învățare nu contează, deci nu vă străduiți prea mult, iar acest lucru este dezastruos. Pentru că o să ai niște adulți care o să intre în lumea muncii în care performanța contează: adică salariul pe care îl ai, toate beneficiile pe care le ai depind de cât de bun ești la locul de muncă.

Deci noi formăm niște elevi pe care îi formăm în ideea <<Nu contează performanța ta>> și-i punem într-o lume în care performanța chiar contează și în care veniturile lor, statutul lor socio-economic va depinde de perfomanțele lor. Deci asta înseamnă subminarea forței de muncă pentru viitorul acestei țări”, a mai spus Mircea Miclea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/14sept-PV-mircea-miclea-v4.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vizionează întreaga emisiune „Piața Victoriei” mai jos

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sondaj: Părinții nu sunt de acord ca liceele să organizeze concursuri pentru ocuparea a 90% din locuri și nici cu schimbarea Bacalaureatului

articolul original.

VIDEO | Elevii cu rezultate foarte bune vor primi burse de performanță de 500 de lei

14 September 2022 at 11:18
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în ședința de Guvern de miercuri că elevilor români, care obțin cele mai bune rezultate li se vor acorda burse de performanță în valoare de 500 de lei. 

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri s-a menționat adoptarea unui proiect de HG care prevede ca cei mai silitori elevi să primească 500 de lei din partea statului, ca bursă de performanță. Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre creșterea cuantumului burselor sociale și a alocației pentru transportul elevilor care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu:

”Este vorba, în primul rând, de proveniența din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilități, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc – avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă – burse sociale într-un cuantum de 200 de lei” a menționat ministrul Educației despre bursele sociale.

Un alt ajutor promis de Guvern elevilor este cel legat de transportul elevilor care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu: ”Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență, despre care am discutat, și care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum” a promis ministrul Educației.

În cadrul ședinței de Guvern s-a menționat și faptul că bursele sociale se asigură prin bugetele autorităților locale de la bugetul de stat, iar alocațiile de transport se vor plăti din bugetul Ministerului Educației.

Prin hotărârea de Guvern care trebuie adoptată miercuri va crește și valoarea premiilor destinate elevilor care obțin medalii la olimpiadele internaționale. ” Este vorba de o creștere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaționale sunt medaliați cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint și bronzul – 10.000 de lei” a anunțat Sorin Cîmpeanu la începutul ședinței de Guvern.

articolul original.

Criteriile de acordare a burselor școlare, publicate în Monitorul Oficial

14 September 2022 at 09:06

Ordinul nr. 5379/7.09.2022, publicat în Monitorul Oficial în această săptămână, stabilește în ce condiții elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, nivel gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de burse școlare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Beneficiarii vor primi ajutorul pe durata cursurilor școlare, dar și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice.

BURSE ȘCOLARE – Criterii de acordare

Burse de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României. Beneficiarii trebuie să se încadreze în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a)au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

b)s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;

c)au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;

d)au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță menționate la alin. (1) lit. a)—c) este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației.

Burse de performanță obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Prin excepție de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar.

Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Bursele de performanță se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a)—d), atestate prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe documentul doveditor pentru componența lotului de pregătire sau de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Burse de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură, care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a)au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;

b)au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;

c)au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

d)au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de merit menționate la alin. (1) lit. c) și d) este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației.

Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Prin excepție de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de merit se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar.

Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) – d), atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Burse de studiu se acordă elevilor din clasele a V-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de veniturile familiei și de rezultatele obținute la învățătură. De acestea beneficiază cei care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a)au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a;

b)au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;

c)au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.

Pentru obținerea bursei de studiu, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de studiu, în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar.

Burse de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat înscriși la cursurile cu frecvență, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali. Beneficiari sunt elevii din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv cei școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

a)elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

b)elevi orfani, elevi aflați în întreținerea unui singur părinte (copil pentru care instanța de tutelă a hotărât exercitarea autorității părintești de către un singur părinte, nefiind stabilit modul de îndeplinire a obligației de întreținere a celuilalt părinte —pensie de întreținere; copil cu tată declarat necunoscut; copil adoptat de o singură persoană) și elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei;

c)elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

I.boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;

II.boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III.boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

IV.boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;

V boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;

VI.boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII.boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII.boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

IX.boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;

X.boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;

XI.boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);

XII.boli genetice;

XIII.transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;

XIV.orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I—XIII este luată în considerare;

d)elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative.

Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.

Lista elevilor care beneficiază de bursele de ajutor social obținute în baza prevederilor art. 15 alin. (1) lit. b) – c) poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.

Elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa de ajutor social pentru luna respectivă.

Pentru obținerea bursei de ajutor social, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social, în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar.

Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o dată pe an, și elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 75% din salariul minim net pe economie.

Acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare prevăzute la art. 17.

Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie să fie cel puțin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.

Reguli pentru stabilirea beneficiarilor de burse școlare

Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă mai mare.

Elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială.

Elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.

Bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, cu excepția celor care încetează să mai îndeplinească criteriile specifice sau în următoarele cazuri:

a)elevii care nu au promovat anul școlar;

b)elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult 20 de absențe nemotivate/an;

c)absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

d)elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.

Nu pot constitui criterii de acordare/neacordare a burselor: religia, rasa, etnia, sexul, apartenența politică a elevului sau a familiei acestuia, apartenența la organizații legal constituite, studiile efectuate în străinătate și nici accesul la burse din alte surse sau oricare alte criterii discriminatorii.

Elevii care beneficiază de bursele școlare, transferați de la o unitate de învățământ la alta în timpul anului școlar, vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ de proveniență și vor fi adăugați pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ unde s-au transferat, în maximum o lună de la transfer.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie sunt luate în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare.

articolul original.

Solicitare către Ministerul Educației. Viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor

8 September 2022 at 11:07
image

Academia Română atrage atenţia că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române” şi solicită, într-un mesaj adresat de participanţii la Congresul Istoricilor Români, care se desfăşoară în perioada 8-10 septembrie, la Alba Iulia, ca numărul de ore de istorie din învăţământul preuniversitar să fie de trei ore pe săptămână.

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989, fără acordarea finanţării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor şi facultăţilor de istorie, publicaţiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române şi se pecetluieşte dispariţia sa treptată”, se afirmă în mesajul semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

În mesaj se solicită ca numărul de ore de Istorie din învăţământul preuniversitar din România să fie cel puţin egal cu media orelor de Istorie din statele UE, respectiv de trei ore pe săptămână.

„Solicităm Ministerului Educaţiei să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanţii Academiei Române – Comitetului Naţional al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în aşa fel încât viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor”, se arată în mesajul menţionat.

Potrivit documentului, comunitatea istoricilor şi arhiviştilor din România „declară că se va menţine pe linia profesională şi morală instituită de marii părinţi ai istoriografiei naţionale”.

„Cel puţin Academia Română şi entităţile ei de cercetare a istoriei îşi propun o mai intensă prezenţă în arena creativităţii istoriografice şi a dezbaterilor publice. Cunoaşterea în mod corect, critic, de către tineri mai ales, a istoriei naţionale, dar şi a istoriei minorităţilor naţionale ca parte a acestei ţări, cu toate împlinirile şi neajunsurile prezente la toate naţiunile, trebuie să-i preocupe nu numai pe cei care activează în breasla noastră, ci şi pe decidenţii politici ai României. Pe de altă parte, oamenii au tot mai multă nevoie de istorie universală, pentru a avea un cadru verosimil de înţelegere şi circumscriere a studiilor de istorie locală, naţională, regională. Ţinem să subliniem determinarea istoricilor români de a coopera cu istoriografiile europene şi internaţionale, cu instituţiile şi reţelele profesionale ale istoricilor care servesc cu credinţă principiile Muzei Clio, cercetarea şi prezentarea adevărului istoric”, se mai arată în mesajul Academiei Române.

Sute de istorici participă, timp de trei zile, de joi până sâmbătă, la Alba Iulia, la un congres naţional, eveniment desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Ajuns la cea de-a III-a ediţie, Congresul Naţional al Istoricilor Români, organizat în acest an de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, sub egida Academiei Române şi a Comitetului Naţional al Istoricilor din România, reuneşte peste 640 de participanţi.

articolul original.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la început de an școlar: Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note

5 September 2022 at 07:45
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis în prima zi a noului an școlar că dorește să elimine presiunea inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor. Ministrul spune că goana după note, este din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă, scrie news.ro

„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a afirmat ministrul Educaţiei luni, în prima zi a anului şcolar 2022-2023

Potrivit ministrului, „competenţele, aşteptările elevilor şi ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului” sunt lucrurile importante pentru elevi.

Sorin Cîmpeanu subliniază că asigurarea unui curriculum care să fie la dispoziţia şcolilor şi a elevilor trebuie să asigure elevilor „şansa de a atinge potenţialul maxim”, scrie news.ro

articolul original.

Ministrul Educației lămurește situația privind festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar: Părinții au acces în unitățile de învățământ

2 September 2022 at 15:15
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis, vineri, pe pagina sa de Facebook, că părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile care marchează începerea cursurilor noului an şcolar. Cîmpeanu precizează faptul că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spatii deschise.

„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă!

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spatii deschise. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru cooperarea în interesul școlii românești, al fiecărui elev și fiecărui cadru didactic!”, a transmis Sorin Cîmpeanu

De asemenea, Ministrul Educației pune pe tapet și precizările transmise de Ministerul Sănătății legate de normele de îngrijire individuală și colectivă pentru elevi și cadre didactice:

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile în mare măsura dacă sunt respectate o serie de reguli.

 1. Reguli de igienă:
 • igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
 • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unica folosința sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
 • igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
 • evitarea schimburilor de obiecte personale.

 1. Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:
 • purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;
 • respectarea  distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil;
 • informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroza respiratorii, dureri în gât;
 • personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
 • realizarea zilnică la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
 • în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific;
 • anunțarea conducerii școlii, de către părinți/cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.

 1. Măsuri preventive specifice și de informare:
 • vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
 • derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.

 

 1. Măsuri organizatorice și logistice:
 • afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalităților de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
 • asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie) precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă;
 • respectarea ritmului de verificare, curățare și igienizare a aparatelor de aer condiționat, conform recomandărilor producătorului.
articolul original.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Părinții pot însoți copiii la festivitățile care marchează începerea noului an școlar

2 September 2022 at 14:18
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că părinții și bunicii sunt bineveniți în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar.

De asemenea, acesta susține că s-ar bucura ca în prima zi de școală să vadă cât mai multe fotografii cu copiii alături de familiile lor.

Părinții pot însoți copiii în clase în prima zi de școală

„Luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici. Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală. Luni ne dorim să vedem fotografii din grădinițe, din curțile școlilor, mai ales din clasele unde cei mici iau primul contact cu viața de elev. #ScoalaDeschisa”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Ministrul Educației a reacționat după părinții au scris pe rețelele de socializare că au primit mesaje de la școli și grădinițe cum că ar exista un ordin al ministrului prin care părinții și bunicii nu pot intra în sălile de clasă.

„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă! Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spatii deschise. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru cooperarea în interesul școlii românești, al fiecărui elev și fiecărui cadru didactic!”, a mai explicat ministrul Cîmpeanu.

Ministerul Sănătății, propunerea care va revolta profesorii

Ministerul Sănătăţii a anunțat o serie de recomandări cu privire la normele de igienă individuală şi colectivă pentru elevi şi profesori în şcoli, în contextul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 şi al apropierii sezonului gripal.

Profesorii sunt sfătuiți să facă „o inspecție vizuală a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă”.

Potrivit oficialilor Ministerului, viroze precum infecţia cu SARS-CoV-2, cât şi gripa pot produce complicaţii, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidităţi cum ar fi boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Nicolae Ciucă referitor la noul an școlar: „Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere” / Diferențe între datele prezentate de miniștrii Educației și Internelor (VIDEO)

2 September 2022 at 08:43
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că de această dată autoritățile au fost luate „mai puțin prin surprindere” de noul an școlar. Totodată, liberalul a menționat că 3.568 de clădiri școlare au nevoie de autorizație de securitate la incediu, deși acum câteva zile ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea că este vorba despre 3.783 de clădiri care „funcționează fără acest act administrativ”.

Sorin Cîmpeanu, despre noul an școlar: „Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere”

Întrebat dacă a identificat problemele cu care ne confruntăm în acest debut de an școlar, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă spunea recent că „există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere”, ministrul Educației a afirmat: „Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere. Problemele sunt probleme cronice, sunt probleme care trenează de foarte mult timp în sistemul de educație, sunt probleme care au fost amplificate de criza sanitară”.

„Aș vrea să vă spun că în cele 17.872 de școli din România, cu și fără personalitate juridică, avem 24.915 clădiri. Două treimi din aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu, o treime însă necesită. Din această treime, doar 4.658 de școli au această autorizație de securitate la incendiu. Asta înseamnă 18,7%, mai puțin de 20%”, a continuat Sorin Cîmpeanu.

Deși Lucian Bode spunea că 3.783 de clădiri școlare funcționează fără securitate la incendiu, Sorin Cîmpneau susține că doar 3.568 se află în această situație.

„Avem un număr de 3.568 de clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu, acestea n-au. Doar 862 dintre ele au inițiat procesul, celelalte nici măcar n-au inițiat procesul. Acest lucru se face de către primării, autoritățile locale, pentru că uităm de multe ori că infrastructura școlară, clădirile școlare sunt în administrarea autorităților locale, a primăriilor”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă există un dialog cu autoritățile locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare, el a afirmat: „Există, dar asta vreau să vă spun. Ministerul Educației nu are autoritate asupra primăriilor, cred că este de la sine înțeles. În parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, cu Ministerul de Interne, doar în acest parteneriat între autorități centrale și autorități locale vor putea fi rezolvate problemele de infrastructură”.

„Ministerul Educației se ocupă cu schimbarea de proces, se ocupă cu arhitectura de sistem, cu pregătirea cadrelor didactice și cu planurile-cadru și cu schimbarea curriculumului astfel încât să fie adecvate și adaptate așteptărilor elevilor, părinților și întregii societăți, pentru că viitorul națiunii este aici”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

articolul original.

Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Au fost afișate rezultatele

31 August 2022 at 09:25
image

Rezultatele sesiunii august – septembrie 2022 a examenului național de bacalaureat au fost publicate pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Rezultatele din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2022 pot fi consultate AICI

Știre în curs de actualizare

articolul original.

Sorin Cîmpeanu, pus la zid ca niciodată: Își bate joc de sistemul de învățământ din România

29 August 2022 at 15:38

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor, îl critică pe dur pe Sorin Cîmpeanu. Acesta declară că Sorin Cîmpeanu se îndepărtează de ceea ce înseamnă educația primară și îl acuză de lipă de colaborare și cooperare.

„Sunt supărat că își bate joc de sistemul de învățământ din România, cum n-a făcut-o niciun alt ministru”, a spus președintele Asociației Comunelor din România.

Emil Drăghici a punctat că „nu poți să ai proces de învățământ sănătos fără cooperare, colaborare, ceea ce, poate nu știți, vă spun acum, sunt numiți directori în școli, iar primarii habar nu au, nu primesc nici măcar o hârtie: „el este director”. Se poate așa ceva?”.

Redăm declarațiile președintelui Asociației Comunelor:

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor: Avem și un ministru care, dați-mi voie să vă spun, s-a îndepărtat complet de ceea ce înseamnă educație primară. (…)

Moderatoare: În documentul pe care l-ați trimis premierului vorbiți, și cităm acum, despre „aroganța unui ministru care se situează la un nivel execrabil comunicare, deși misiunea sa este sa administreze ceea ce tuturor ne trebuie și ține de cei 6-7 ani de-acasă”. La cine vă referiți exact?

Emil Drăghici: Când vorbești de 6-7 ani de-acasă nu te poți gândi decât la educația primară. Și eu am spus mai înainte același lucru. Aici v-aș ruga să aveți în vedere că este pentru prima dată când un ministru al Educației uită că există autorități locale, ca parte a procesului de educație la nivel local.

Moderatoare: Deci pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu sunteți supărați.

Emil Drăghici: Nu sunt supărat, sunt supărat că își bate joc de sistemul de învățământ din România, cum n-a făcut-o niciun alt ministru.

Moderatoare: Concret, ce nu a făcut pentru comunele din România?

Emil Drăghici: În primul rând, verificați punct cu punct toate mesajele date. Nu există niciodată nevoia de cooperare prevăzută cu autoritățile locale, ori, știm foarte bine, școlile, grădinițele sunt ale comunelor. Ori nu poți să ai proces de învățământ sănătos fără cooperare, o colaborare, ceea ce, poate nu știți, vă spun acum, sunt numiți directori în școli, iar primarii habar nu au, nu primesc nici măcar o hârtie: „el este director”. Se poate așa ceva? Sunt primari PNL, vă spun deschid și pot face dovada oricând, supărați. Dar îmi spunea de dimineață unul: „la ce mergem noi la guvern?” (…)”

Citește și: Pedeapsă majorată la Curtea de Apel Cluj! Ani Cristian, proxenetul de Livezile, condamnat la aproape 13 ani de închisoare

Sursa: edupedu.ro

articolul original.

Intelectualul Andrei Cornea, replică de zile mari pentru Sorin Cîmpeanu: Da, este un grup de interese. Un interes este acela ca o mulțime de domni, inclusiv prim-ministrul, să nu mai plagieze

25 August 2022 at 15:04
image

Prof. Andrei Cornea, filolog, istoric al artei și filosof, i-a dat o replică tranșantă lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, spunând că intelectualii care cer prelungirea perioadei de consultări pentru proiectele de legi ale educației formează într-adevăr „un grup de interese”, unul dintre „interese” fiind „ca o mulțime de domni, inclusiv prim-ministrul, inclusiv un fost prim-ministru, inclusiv alții, să nu mai plagieze”, transmite Edupedu.ro.

Declarația a venit ca răspuns la afirmațiile lui Sorin Cîmpeanu, care spunea că intelectualii care au cerut prelungirea perioadei de consultări pentru proiectele de legi ale educației ar fi un „grup de interese”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele PNL, se confruntă cu acuzații de plagiat. De altfel, organizația Declic a depus recent o plângere penală după anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului și cere verificarea modului în care dosarul a ajuns la un judecător apropiat de liberali.

Intelectualul Andrei Cornea, replică de zile mari pentru ministrul Sorin Cîmpeanu

„Da, sigur că da, are dreptate. Este un grup de interese. Avem interese. Și o să vă spun care: de exemplu, unul dintre interesele noastre este ca un viitor prim ministru care va învăța noile programe, după noile reforme ale educației, să se exprime un pic mai articulat și un pic mai bine decât actualul prim ministru. Este un interes. Un alt interes este acela ca o mulțime de domni, inclusiv prim ministrul, inclusiv un fost prim ministru, inclusiv alții, să nu mai plagieze. Și să nu mai plagieze, o dată, pentru că nu au nevoie să plagieze, pentru că pot să facă un doctorat cu mintea lor. Și a doua – pentru că au o morală care să-i împiedice să facă asta. Și acesta este un interes. Și putem să mergem mai departe. Într-adevăr, suntem mânați de interese. Probabil domnul Cîmpeanu se gândește la alte interese – suntem plătiți de forțe oculte ca să destabilizăm… Cunoaștem acest limbaj”, a declarat Andrei Cornea pentru Edupedu.ro.

„Poftim, am exprimat niște interese. Eu personal, care asta fac, scriu, cred că unul dintre principalele interese pe care ar trebui să le aibă o cultură, o națiune ar fi acela de a forma oameni care să știe să se exprime plastic, bine, corect, în limba națională măcar, dacă nu și în alte limbi de circulație. E un deziderat legitim”, a mai spus intelectualul.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu anunță cinci măsuri de îmbunătățire a Legii învățământului

19 August 2022 at 08:38
image

Absolvenţii clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susţinut pe baza programelor şcolare, ulterior examenului de Evaluare Naţională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unităţii de învăţământ” – conform măsurilor agreate în urma consultărilor Ministerului Educaţiei cu federaţiile sindicale.

„Am avut un dialog foarte constructiv şi responsabil cu federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret. Am agreat împreună cu reprezentanţii celor două federaţii următoarele 5 propuneri de îmbunătăţire a textului proiectului Legii învăţământului preuniversitar – România Educată. Măsurile agreate se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern”, a afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat remis presei.

În cadrul întâlnirii s-a agreat că admiterea în liceu prin repartiţie computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii, aceste prevederi fiind prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

Referitor la examenul naţional de Bacalaureat, limba şi literatura română (inclusiv gramatica) va constitui o probă distinctă în cadrul acestui examen. Structura probei de limba română va permite evaluarea competenţelor specifice, eliminând accentul pus pe învăţarea mecanică. Promovarea examenului naţional de Bacalaureat va fi condiţionată de obţinerea mediei 6, pe baza notelor obţinute la proba de limba şi literatura română şi la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane).

„Pentru încurajarea participării absolvenţilor de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiţiona promovarea examenului naţional de Bacalaureat”, se arată în comunicat.

În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost prezentată modalitatea în care evaluarea la Bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator), însă acest fapt “nu înseamnă” că toţi itemii vor fi de tip grilă. Astfel, vor fi şi itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024.

„Unităţile de învăţământ liceal vor funcţiona cu respectarea principiului asumării filierei. Ministerul Educaţiei stabileşte criteriile de încadrare a unei unităţi de învăţământ liceal într-una dintre cele trei filiere (teoretică, vocaţională sau profesională) printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru. Pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de “Liceu tehnic şi profesional” şi asumarea integrală a acestei filiere, cu precizarea că pentru unităţile de învăţământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educaţie al elevilor vor putea fi justificate şi aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepţii de la această măsură”, se menţionează în comunicat.

Totodată, s-a agreat că procesul de descentralizare va fi iniţiat prin reconfigurarea activităţii de educaţie extraşcolară la nivelul sistemului naţional de învăţământ. Astfel, palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare vor fi reorganizate ca unităţi de educaţie extraşcolară şi vor face parte din reţeaua şcolară. Personalul încadrat la nivelul acestor unităţi de educaţie extraşcolară îşi va menţine calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului naţional de învăţământ.

„Componentele de patrimoniu, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie extraşcolară, având în vedere specificul şi răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public şi vor fi administrate de către consiliile judeţene. Schimbarea destinaţiei se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educaţiei. Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităţilor de educaţie extraşcolară şi vor fi administrate de către consiliile de administraţie, conform legii”, susţine aceeaşi sursă.

În condiţiile evidenţierii importanţei susţinerii învăţământului special, integrarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) în învăţământul de masă se va face gradual, doar în măsura în care la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de masă vor fi asigurate condiţiile specifice din perspectiva existenţei resursei umane calificate (consilieri, profesori de sprijin şi cadre didactice formate pentru educaţia copiilor cu CES), precum şi din perspectiva existenţei infrastructurii dedicate (cabinete psihopedagogice, camere resursă) pentru asigurarea şcolarizării elevilor cu CES, oferindu-le atât flexibilizarea predării, cât şi intervenţii specifice: logopedie, kinetoterapie, consiliere şcolară, intervenţii psihologice, precum şi adaptări şi modificări curriculare, diverse tipuri de asistenţă psihopedagogică, se precizează în comunicatul Ministerului Educaţiei.

articolul original.

Mesaj de ultimă oră transmis de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Cred într-o Românie Educată în care toți copiii și tinerii sa aibă acces la o educație de calitate

14 August 2022 at 19:15
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis duminică pe pagina sa de facebook laude tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă clasarea pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de medalii.

„Un rezultat excepțional care urcă România pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internationale de Informatica, cu 123 de medalii!

Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti), Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), Andrei-Robert Ion (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti) și Alexandru-Radu Todoran (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie/jud. Hunedoara) = lotul olimpic de Informatică al României. M-am întâlnit cu acești elevi fabuloşi, în urmă cu trei săptămâni, in aeroport, la întoarcerea de la #CEOI2022, unde au câștigat tot ce se putea câștiga: 4 medalii + locul I pe echipe.

Acum, la Olimpiada Internațională de Informatică (ediția 2022 – Indonezia), în aceeași formulă, dar coordonaţi și însoțiți de prof. Marius Nicoli (Colegiul Național “Frații Buzești”) – Team Leader și Andrei-Costin Constantinescu (ETH – Zürich, fost medaliat olimpic), au reușit să strălucească din nou: 4 medalii, locul al doilea în Europa și locul 8 în lume (din 90 de ţări participante).

Se cuvin mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă o astfel de performanță: elevi, profesori, părinţi! Este un efort structurat, conjugat, centrat și orientat către excelență, un efort încununat de succes.

Mulțumirile și felicitările mele se îndreaptă spre toți cei implicați în obținerea acestor rezultate excepționale!
Mulțumiri Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică

Încă o dată rezultatele de la această ediție, pentru că merită ţinute minte:
* Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din București) – medalie de aur
* Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București) – medalie de argint
* Alexandru-Raul Todoran (Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” din Orăștie) – medalie de argint
* Andrei-Robert Ion – medalie de bronz (Liceul Internațional de Informatică din București).
* locul al doilea în istoria Olimpiadei Internaționale de Informatică în clasamentul pe medalii
* locul al doilea în Europa și locul 8 în lume la ediția curentă!

Cred într-o Românie Educată in care toți copiii si tinerii sa aibă acces la o educatie de calitate și cred într-o Românie a performanţei prin muncă şi dedicare. Cred in justul echilibru între Excelență
și Echitate!”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu

articolul original.

Vești bune pentru profesori! Se anunță creșteri salariale masive: „Am îndrăznit să avem o precizie clară”

6 August 2022 at 20:35
image

Profesorii au parte de surprize neașteptate din partea Ministerului Educației. Aceștia vor beneficia de salarii mai mari în următoarea perioadă, din dorința de a reduce abandonul școlar și de a motiva cadrele didactice să ofere o experiență cât mai bună elevilor.

Cadrele didactice din România se vor bucura în momentul în care vor afla că ar putea primi un salariu mai mare în curând. Această decizie a fost luată de Ministerul Educației, care speră să îi ajute atât pe elevi, cât și pe îndrumătorii lor.

Profesorii vor beneficia de creșteri salariale în curând

Nevoia de măsuri clare pentru a putea motiva profesorii și pentru a elimina abandonul școlar, i-a făcut pe oficiali să se gândească la o soluție pe termen lung. Astfel, începând din luna septembrie a anului 2023, profesorii vor primi un salariu mult mai mare decât cel de până acum. O persoană care va intra în învățământ, va beneficia de un salariu egal cu salariu mediu pentru România din momentul respectiv.

„Este pentru prima oară când într-o lege sectorială am îndrăznit să avem o precizare clară, pentru profesorul debutant, inclusiv profesorul stagiar, salariul mediu pe economia națională, care în momentul de față este 4000 de lei net. Cu alte cuvinte, niciun profesor, niciun cadru didactic, să nu mai aibă, în România, un salariu mai mic decât salariul mediu pe economia națională”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit stiripesurse.ro.

Un studiu realizat recent arată faptul că un sfert din profesorii titulari pe post în acest moment au sub 40 de ani, în timp ce restul au peste 40 de ani. Această problemă i-a făcut pe mulți să renunțe la visul de a intra în învățământ. Sistemul de acordare va fi pus la punct până în 2023, ceea ce înseamnă că toți profesorii vor beneficia de o creștere salarială de aproximativ 25%. De asemenea, în 2023 vor intra în vigoare și câteva reforme noi, ideale pentru elevi.

articolul original.
❌