ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: Salut adoptarea astăzi la București a Declarației ministerialei NATO pe care o găzduiesc ce condamnă războiul Federației Ruse contra Ucrainei

29 November 2022 at 17:45
image

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis marți că salută adoptarea astăzi la Bucureşti a Declaraţiei ministerialei NATO, ce condamnă războiul Federaţiei Ruse contra Ucrainei şi atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile.

”Salut adoptarea astăzi la Bucureşti a Declaraţiei ministerialei NATO pe care o găzduiesc ce condamnă războiul Federaţiei Ruse contra Ucrainei şi atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile. Am reiterat sprijinul nostru pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”, a scris, marţi, pe Twitter, ministrul Bogdan Aurescu.

În Declaraţia NATO de la Bucureşti, miniştrii de externe ai statelor aliate şi invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populaţiei şi infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internaţional umanitar, precum şi şantajul energetic practicat de Moscova.

De asemenea, miniştrii de externe au reiterat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa şi aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei, precum şi angajamentul ţărilor Alianţei de a-şi continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând cu UE. Totodată, miniştrii au reafirmat angajamentul NATO de consolidare a sprijinului pentru Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, în scopul susţinerii integrităţii, rezilienţei, capabilităţilor şi independenţei politice a acestor state.

”Şefii diplomaţiilor aliat au subliniat în textul Declaraţiei hotărârea NATO de a-şi întări semnificativ postura de apărare şi descurajare şi de a continua dezvoltarea unui spectru complet de forţe şi capabilităţi. Au transmis un mesaj unanim de solidaritate, arătând că orice atac împotriva unui stat NATO va primi un răspuns ferm şi unit. În contextul participării la reuniune a Finlandei şi Suediei, state invitate să adere la Alianţă, miniştrii de externe şi-au reafirmat susţinerea pentru Politica Uşilor Deschise a NATO şi pentru deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008”, a transmis MAE, conform news.ro

articolul original.

Marioneta lui Vladimir Putin, Viktor Orban, mesaj pentru ruperea României! Reacția Ministerului de Externe

22 November 2022 at 07:14
image

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, poreclit „Calul Troian al lui Vladimir Putin din UE”, a purtat la un meci al naționalei de fotbal a Ungariei un fular pe care era imprimată harta Ungariei mari.

Din Ungaria mare face parte și o bucată din Transilvania.

Reacția Ministerului de Externe al României

Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a transmis MAE.

articolul original.

Reacția Ministerului de Externe la afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina

5 November 2022 at 16:30
image

Ministerul Afacerilor Externe respinge afirmațiile recente ale liderului rus Vladimir Putin potrivit cărora România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

”Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de Preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina. MAE subliniază că războiul de agresiune declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă şi brutală a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a transmis, sâmbătă, MAE.

Potrivit ministerului, ”România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”.

Vladimir Putin a afirmat, vineri, cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, că România şi Polonia vor teritorii din Ucraina, scrie news.ro

articolul original.

Ministerul de Externe respinge declarațiile lui Vladimir Putin „care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale de la Ucraina”

5 November 2022 at 14:44
image

Ministerul român de Externe a reacționat, sâmbătă, după ce Vladimir Putin a acuzat România că vrea bucăți din Ucraina.

Reacția MAE la afirmațiile lui Putin

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a transmis Ministerul de Externe.

Și, din nou, MAE a ținut să precizeze că România susține independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Noi declarațiile halucinante făcute de Putin

Vineri, liderul de la Kremlin afirmase că Rusia e „singura garanție reală a statalității și suveranității Ucrainei”. Asta deși, de la finele lunii februarie, rușii duc un război monstruos împotriva ucrainenilor, distrugând infrastructură, orașe și, cel mai rău, semănând teroare și ucigând civili și militari deopotrivă.

„Acum vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea trăiește, ideea de absorbi Ucraina nu a dispărut. (…)

Acele teritorii (din vestul Ucrainei) au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Noi am cedat voluntar teritorii istorice împreună cu populația (care le locuia) pentru a fi împreună, dar (în cazul Poloniei) au fost luate cu forța, ca rezultat al războiului. Oamenii din Ucraina ar trebui să se gândească la asta”, a mai afirmat Putin la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai cultelor religioase din Rusia.

articolul original.

Bogdan Aurescu, despre aderarea la Schengen: Eu cred că este important rezultatul, nu neapărat momentul

5 November 2022 at 14:45
image

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis sâmbătă, la postul de televiziune Digi 24, în legătură cu data aderării României la spațiul Schengen, că este important rezultatul, nu neapărat momentul. De asemenea, ministrul a precizat că asta nu înseamnă că nu e posibil ca în decembrie să se ia o decizie.

”După cum spunea şi domnul preşedinte Iohannis, există şanse. Dar nici eu, nici Preşedintele nu am dat niciodată termene şi nu am spus că vom intra în spaţiul Schengen până la o anumită data. Eu am văzut momentul 2011, pentru că eram în Ministerul de Externe şi la acel moment, şi am putut să constat aşteptarea foarte mare, care a fost creată la momentul respectiv, pentru un anumit termen de intrare în spaţiu Schengen, care nu s-a întâmplat. Acest lucru nu este productiv. Nu e bine să dai termene atunci când lucrurile nu sunt rezolvate.

Nu e bine să supralicitezi, nu e bine să creşti tonul. Cel mai bine este să lucrezi asupra dosarului respectiv cu argumente inteligente, diplomatice, tehnice, cu toate instrumentele şi pe toate canalele pe care poţi să lucrezi şi, la momentul la care există un rezultat, atunci poţi eventual să spui da, există o anumită probabilitate. Eu nu vreau să dau astfel de evaluări, pentru că n-am făcut niciodată acest lucru şi nici nu o să-l fac de acum înainte. Însă ceea ce pot să vă asigur este că atât pe partea tehnică, cât şi pe partea politică se avansează în continuare.

Pe partea tehnică, deja aţi văzut care sunt parametrii discuţiei în momentul ăsta. Pe partea politică, sigur, trebuie o decizie, pentru că până la urmă decizia este politică, ea se ia în Consiliul JAI, Justiţie şi Afaceri Interne, unde participă miniştrii de interne. Există un efort diplomatic şi politic care se petrece la toate nivelurile”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai precizat că premierul Nicolae Ciucă a rugat mediul politic din România să nu atace Olanda, în această perioadă.

”Nu ascund faptul că Prim-ministrul a adresat această rugăminte mediului politic în general, nu doar europarlamentarilor, arătând că efortul trebuie să fie unul inteligent, cu argumente diplomatice, iar că frustrările şi discursurile de tip revendicativ nu sunt productive, pentru că ele nu fac altceva decât, eventual, fie să crească miza politică a dezbaterii, fie să creeze adversităţi care nu sunt necesare în acest moment. Deci, aici nu este niciun fel de secret. Da, a existat un astfel de mesaj şi cred că e unul foarte nimerit, în acest moment. (…)

Sigur că sunt alegeri în Olanda, sunt alegerile din primăvara anului viitor, sunt alegeri regionale, care contează pentru Senatul olandez. Discutam mai devreme despre compoziţia coaliţiei. Sunt tot felul de teme care se discută acolo. E deja un context preelectoral. Tema aderării la Schengen nu a fost, până în prezent, o temă de dezbatere publică în Olanda. Dar, sigur că există o anumită sensibilitate pentru tema migraţiei. Există o anumită sensibilitate pentru procese de extindere care sunt mult prea grăbite. Olanda are o tradiţie în sensul acesta.

Coaliţia are o majoritate în Camera Inferioară, care este destul de, să spunem, la limită, 77 de voturi din 150 de parlamentari, iar în Camera Superioară este în minoritate. Adică are 30 şi ceva de voturi din 75 de locuri. Deci, există şi un context politic intern, care trebuie luat în considerare. Dar nu cred că în momentul ăsta vorbim despre o tragere de timp, în sensul blocării României. Cred că în acest moment Olanda nu a luat încă o decizie şi cred că există în continuare spaţiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultate o să putem discuta ceva mai târziu”, a declarat Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că este important rezultatul şi nu momentul în care România este primită în Schengen.

”Eu cred că este important rezultatul, nu neapărat momentul. Asta nu înseamnă că nu e posibil ca în decembrie să se ia o decizie. Dar ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la spaţiul Schengen”, a precizat Aurescu, scrie news.ro

articolul original.

Ce se întâmplă după ce Putin a scăpat porumbelul

1 November 2022 at 17:20
By: (D.N.)

Ministerul de Externe ucrainean, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Oleg Nikolenko, a pledat marţi pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20 şi revocarea invitaţiei făcute preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul acestui forum luna aceasta în Bali (Indonezia), relatează Reuters şi Ukrinform.

‘Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice’ a Ucrainei, a explicat Oleg Nikolenko într-o postare pe Twitter.

‘Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20’, a insistat reprezentantul MAE ucrainean.

Un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat luni centrale hidroelectrice şi alte infrastructuri energetice şi hidrotehnice de importanţă critică în Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, indicând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate, potrivit Ukrinform.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în aceeaşi zi că atacurile, precum şi decizia Moscovei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră au constituit un ‘răspuns’ la atacul de sâmbătă cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Crimeea, pe care l-a imputat Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă luni seara, Putin a afirmat că dronele ucrainene au folosit aceleaşi coridoare maritime pe care le tranzitează navele de cereale în cadrul acordului intermediat de ONU şi Turcia.

ONU a contestat afirmaţia Moscovei potrivit căreia o navă civilă ucraineană care transporta cereale ar fi putut fi implicată în atacul cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Sevastopol. Directorul Agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths, a declarat că nicio navă de acest tip nu se afla în coridorul din ”zona de securitate” stabilită în Marea Neagră în momentul în care Rusia a declarat că a avut loc atacul, conform AFP.

Rusia a anunţat că se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene în urma atacurilor de sâmbătă asupra unor nave militare în portul Sevastopol, în Crimeea ocupată de Moscova, solicitând clarificări privind utilizarea în respectivele atacuri a unor drone maritime pe aşa-numitul „coridor al cerealelor”, zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie.

articolul original.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus către România: Spuneți poporului şi întregii lumi care este realitatea!

2 September 2022 at 07:15
image

Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a invitat Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului şi să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul „asistenţă umanitară”, conform unor declaraţii ale acesteia postate pe site-ul MAE de la Moscova.

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin umanitar pentru Ucraina”, a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova, adăugând că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.

Potrivit ei, o „agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice directe”, a afirmat Zaharova, remarcând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul umanitar”.

În opinia sa, „autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie”. „În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, invitând Bucureştiul „să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate”.

„Alimentarea cu arme a naţionaliştilor ucraineni pentru a lupta cu propriul popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la un număr mai mare de victime”, a mai afirmat Zaharova.

„Cei care contribuie la aceasta împart cu regimul naţionalist de la Kiev responsabilitatea pentru toate crimele noi, sângele şi suferinţa oamenilor”, a declarat reprezentanta MAE rus.

„Dacă oficialii români cred că totul este irelevant, aceasta este părerea lor. Dar ar fi bine să facă publice unele dezvăluiri despre aceste încărcături. Ce trimit ei de fapt regimului de la Kiev?”, a adăugat Maria Zaharova în conferinţa sa de presă.

Din declarația oficialului rus nu se înțelege clar la ce convorbire Dîncu – Resnikov se face referire.

articolul original.
  • There are no more articles
❌