ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu: Am primit semnale că sunt indezirabil pentru președintele României! Mi s-au blocat tot felul de inițiative

25 November 2022 at 06:45
image

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a transmis joi seară, la postul de televiziune B1 Tv, că a primit semnale că este indezirabil pentru preşedintele României, Klaus Iohannis. Dîncu a precizat faptul că nu i-a cerut nimeni demisia, însă „aici se întâmpla în stilul nostru, dâmboviţean, toată lumea te împingea spre această soluţie”.

”Mor oameni într-un război şi oprirea unui război este o misiune foarte importantă pentru oricine se raportează la un asemenea conflict. Reconstrucţia Ucrainei, apoi, refacerea zonei şi a relaţiilor internaţionale din această zonă, acestea sunt imperative, până la urmă. Nu trebuie să fii mare strateg ca să îţi dai seama că aceasta este calea. Până la urmă, am văzut singur că în momentul când s-a dat aşa, un caz, ordin ca să fiu linşat de unii analişti sau televiziuni care imediat au spus că am procedat greşit, pentru că nu m-am pronunţat în consens cu România, cu punctul de vedere al României, cu punctul de vedere al Guvernului…

Şi punctul de vedere al României şi al Guvernului este acela că trebuie să oprim acest război, că este normal ca acest război să se oprească. Dar s-a considerat aşa, cum se întâmplă la noi, că pot să spună orice despre oricine”, a afirmat Vasile Dîncu, joi seară, la B1 Tv.

El a subliniat că a discutat cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, despre acest subiect.

”A venit un val de declaraţii care mi s-a părut că, în primul rând, a venit de la o necunoaştere exactă a ceea ce am spus eu, pornind de la o construcţie în care s-a pus o declaraţie a mea ruptă din context cu o declaraţie a lui Zelenski care spunea altceva şi s-a spus: uite cum îi răspunde Zelenski lui Dîncu! Zelenski nu mi-a răspuns mie. Apoi mi s-a spus că aş fi vrut să spun că Ucraina ar trebui să accepte orice fel de condiţii.

Eu nu am vorbit despre aşa ceva! Că trebuie să accepte pierderi de teritoriu… Cum să spun eu aşa ceva? Era o simplă declaraţie despre pace şi despre negociere ca soluţie. Marcel Ciolacu, neştiind ce am spus eu, a mers în siajul acestor declaraţii. Am discutat însă, pe urmă, pe îndelete, şi a fost de acord cu poziţia mea, spunând că este o poziţie corectă până la urmă, ceea ce m-a făcut şi să mă întorc liniştit în partid şi să-mi continui munca la Consiliul Naţional”, a adăugat Dîncu.

Fostul ministru şi-a motivat gestul de a demisiona ”prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei”.

El a vorbit şi despre relaţia cu Klaus Iohannis, reafirmând că preşedintele nu i-a cerut în mod direct demisia.

”Am primit semnale, spuneam şi cele indirecte, că mai ales indirecte au fost, că sunt indezirabil pentru preşedintele României şi, chiar dacă preşedintele României nu mi-a cerut direct demisia, am întrebat, tehnic să spunem, pe cei apropiaţi zonei, dacă am greşit cu ceva, nimeni nu mi-a răspuns nimic. Am simţit însă că nu se poate lucra. (…) Mi s-au blocat tot felul de iniţiative, toată lumea mă trimitea, în faţa presiunii presei de a demisiona, toată lumea îmi arăta în sus, că trebuie să vorbesc sau mi-au spus direct să lămuresc acest lucru cu preşedintele României.

Nu aveam ce să lămuresc, preşedintele României este comandantul Armatei, ca ministru, dacă are o nemulţumire, te cheamă acolo şi, eventual, îţi cere demisia sau îţi spune să corectezi ceea ce ai greşit. Or, aici se întâmpla în stilul nostru, dâmboviţean, toată lumea te împingea spre această soluţie. Nu aveam ce să mă duc să justific sau să întreb ce am făcut de toată lumea îmi cere demisia. Era penibil să-l întreb eu pe preşedintele României acest lucru”, a declarat Dîncu.

Vasile Dîncu a susţinut, comentând afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia unii demnitari trebuie să citească mai des revista presei, afirmaţie făcută cu referire la declaraţiile sale, că ”nu poţi să fii şeful Apărării într-o ţară pe baza revistei presei şi nici nu poţi să conduci o ţară dacă te raportezi la revista presei” şi că ”trebuie să scrii revista presei, nu să o citeşti”, scrie news.ro

articolul original.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Militarii nu au de ce să se teamă! Pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale

18 November 2022 at 14:15
image

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis vineri la postul de televiziune Digi24 că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, iar militarii nu au de ce să se teamă pentru că acest statut nu se va schimba.

„Sunt pensii ocupaţionale, iar discuţiile cu Comisia Europeană sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale ci ocupaţionale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la ministerul muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv”, a declarat Angel Tîlvăr

El a mai spus că militarii sunt încadraţi într-un sistem şi ca, ministrul al Apărării, se luptă ca aceştia să beneficieze de cele mai multe condiţii.

„Noi vorbim de categorii, dar să ţinem cont că vorbim despre oameni, şi fiecare om este important. Militarii au de răspuns la situaţii care nu depind de voinţa lor personală. Ei sunt încadraţi într-un sistem. Poate fi într-o zonă safe şi apoi să îl găsim într-o zonă cu grad de risc foarte mare. Ca ministru al Apărării mă lupt ca cei care sunt în sistem să beneficieze de cele mai bune condiţii. Există diferenţe, felul în care acestea se armonizează, este o discuţie care poate avea loc”

Acesta a adăugat că impactul bugetar al pensiilor este de „peste 40% din bugetul MApN”.

Revizuirea pensiilor speciale – „care includ pensiile militare” – este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an, de îndeplinirea ei depinzând delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, afirmă surse din Comisia Europeană. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii implică adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor. Conform surselor citate, în anexa la Decizia Consiliului de punere în aplicare a PNRR. României se precizează că „un obiectiv al noii legislaţii” este menţinerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, scrie news.ro

articolul original.

Războiul din Ucraina se apropie de sfârșit? Ministerul Apărării rus: ‘Transferul unităților militare ruse către malul stâng al fluviului Nipru s-a încheiat’

11 November 2022 at 11:22
image

Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că a încheiat retragerea trupelor sale de pe malul vestic al fluviului Nipru din Herson, regiune din sudul Ucrainei.

În buletinul său zilnic, citat de agenţiile de presă ruse, ministerul a declarat că toate forţele şi echipamentele ruse au fost transferate pe malul stâng, sau estic, al fluviului Nipru.

Transferul unităţilor militare ruse către malul stâng (estic) al fluviului Nipru s-a încheiat. Nici măcar un singur echipament militar sau vreo armă nu au fost lăsate pe malul drept (vestic). Toţi militarii ruşi au traversat pe malul stâng„, a anunţat ministerul, într-un comunicat, a relatat agenţia de presă rusă TASS, preluată de Reuters.

Instituţia rusă a anunţat că retragerea s-a încheiat vineri dimineaţă, la 05:00 ora Moscovei (02:00 GMT).

Ministerul Apărării a mai menţionat că, în timpul retragerii, nu s-au înregistrat pierderi de personal sau de echipamente.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

Retragerea – una dintre cele mai semnificative replieri ale Rusiei în nouă luni de război, scrie Reuters – s-a desfăşurat într-un ritm mult mai alert decât se aşteptau Ucraina şi SUA.

Un important general american declarase miercuri că, după estimările sale, Rusia are de transferat între 20.000 şi 30.000 de militari de pe un mal pe celălalt şi că retragerea ar putea dura „zile sau chiar săptămâni”, conform agerpres.ro.

articolul original.

Lovitură de teatru! După ce militarii francezi s-au plâns de condițiile din România, Ministerul Apărării anunță că, de fapt, partea franceză se ocupă de hrănirea și camparea trupele din ‘Hexagon’

5 November 2022 at 21:24
image

După ce militarii francezi s-au plâns că suferă de frig și foame în România, Ministerul Apărării Naționale răstoarnă acuzațiile trupelor din „Hexagon”.

Potrivit MApN, partea franceză se ocupă de responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc.) în locația din Cincu.

Toate acestea „au fost asumate integral de partea franceză”, subliniază MApN.

Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la condițiile de campare a forțelor franceze de la Cincu, facem următoarele precizări:

Grupul Colectiv de Luptă – Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru, și integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forțele CDBG începând cu luna mai.

Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.

În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”, a transmis Ministerul Apărării.

articolul original.

Stelian Tănase, despre numirea lui Angel Tîlvăr la Apărare: Influența Securității e neabătută / Klaus Iohannis avea nevoie de un om șters, de o mămăligă / PSD n-are oameni (VIDEO)

5 November 2022 at 19:36
image

Scriitorul Stelian Tănase a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că numirea lui Angel Tîlvăr (PSD) în funcția de ministru al Apărării demonstrează trei lucruri: că influența Securității se menține, că președintele Klaus Iohannis vrea să strălucească și să fie el vocea armatei și că PSD nu are oameni pentru a-i propune în funcții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Tănase, despre numirea lui Tîlvăr: Influența Securității e neabătută

„Tatăl lui (Tîlvăr) a fost, în principal, unul din comandanții Securității din județul Vrancea. Acum… Eu nu cred că ar trebui luată în derizoriu această numire din mai multe motive.

În primul rând, eu citesc aici că influența Securității e neabătută, adică ea are o listă de posturi pe care nu o dă din mână și Ministerul Apărării e, evident unul din capetele acestei liste. L-au pierdut pe Dîncu, care și el avea niște relații cu respectiva, onorabila și înfricoșătoarea instituție și a ocupat multe poziții în sistem, unele dispărute din CV.

Dar și acest tip e legat direct de vechile structuri ale Securității. Asta arată că gheara Securității e încă acolo și nu a lăsat să-i scape acest post. Încă are o influență așa de mare că poate decide că un om care are legături directe, prin familie, trebuie să fie acolo, nu un oarecare.

Să ai controlul armatei e o miză de putere. Să ai ministrul Apărării înseamnă că ai gheara asupra armatei, iei decizii, hotărâri, bugete, afaceri, că ați văzut că armata învârte afaceri ca serviciile speciale.

Asta a fost prima mea concluzie după ce am văzut situația și am citit în presă. Nu l-am cunoscut, poate fi băiat deștept sau idiot, vom vedea.

Asta e prima concluzie: Securitatea e cu noi, ca să zic așa”, a declarat politologul.

Stelian Tănase: Iohannis voia să strălucească, iar cu Dîncu la Apărare nu putea

Acesta a vorbit apoi și despre interesul președintelui Klaus Iohannis în tot acest joc de putere.

„A doua concluzie de ce acest personaj șters, care de 18 ani e în Parlament și nu s-a remarcat prin nimic, n-a semnat legi, n-a ținut discursuri, a fost numit de Iohannis ministru al Apărării… Am încercat să mă gândesc, să deduc, sunt declarații din alte numiri. Singura concluzie, și aceasta fragilă, e că Iohannis are nevoie de un om care nu are propriile ambiții intelecutuale, ca Dîncu, care a și spus când a plecat că nu se înțelege cu Iohannis, deci are propriile lui ambiții. Deci vrea un om fără voce. El (Tîlvăr) e un om șters, n-a deranjat pe nimeni, ocupa locul degeaba, era un fel de sinecură.

Deci Iohannis are nevoie de acest om șters, în fața căruia el să strălucească, el să fie vocea armatei. Până acum a fost Dîncu. Iohannis nu a putut să treacă peste el, că era și el țâfnos, ardelean. Avea nevoie de un om șters, o mămăligă, ca el să fie șeful armatei în mod real”, a continuat Stelian Tănase.

Tănase: PSD numește oameni pe posturi în funcție de jocurile de putere din partid

„PSD a arătat încă o dată că n-are oameni și că-și numește oamenii formal în funcție de jocurile de putere din partid, de găștile care au sau nu influență. Să ne gândim la oamenii puși de Dragnea că voiau mușchii lui. Mai există azi? Mai e băiatul ăsta, Grindeanu, care nu moare deloc. E die hard. Are ambiții foarte mari, dar e incapabil. Dragnea l-a aruncat pe geam ca pe o măsea stricată, dar iată că s-a întors la fel, ca Tudose. Ei sunt produsul luptei interne de partid, oameni de moment care pot dispărea mâine ca și cum n-ar fi fost”, a mai declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

articolul original.

Ce promisiune a făcut noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, către Nicolae Ciucă

1 November 2022 at 11:40
image

Astăzi, 1 noiembrie 2022, a avut loc ceremonia de investire a lui Angel Tîlvăr în funcţia de ministru al apărării naţionale, la sediul MApN, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă. În cadrul ceremoniei, noul ministru al Apărării a evidenţiat importanta misiunilor desfăşurate de personalul militar şi civil din Ministerul Apărării Naționale pentru asigurarea securității României.

Nominalizarea unui nou ministru al Apărării a fost primul punct de pe agenda conducerii social-democrate. PSD a refuzat anterior numirea unui nou ministru, în ideea unei renegocieri a portofoliilor, pentru a renunţa la Apărare în schimbul unul alt minister.

Ce promisiune a făcut noul ministru al Apărării după investire

Noul ministrul al Apărării a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 31 octombrie, decretul prin care Angel Tîlvăr a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Acesta a făcut primele declarații la ceremonia de investire.

„Trăim momente dificile și de grele încercări pentru securitatea mondială, ca urmare a războiului ilegal și ilegitim din Ucraina. Faptul că la acest moment România este o țară sigură și stabilă se datorează atât militarilor și civililor din cadrul Armatei României, cât și apartenenței la NATO, Uniunea Europeană și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii,” a declarat Angel Tîlvăr.

Totodată, ministrul apărării naționale a subliniat nevoia de continuare a eforturilor de consolidare a capabilităților de apărare naționale, în special prin continuarea programelor de modernizare a armatei.

„Vă asigur, domnule prim-ministru că, împreună cu toți cei prezenți aici și nu numai, vom continua implementarea obiectivelor asumate de coaliție prin programul de guvernare, având ca principale linii de efort atât modernizarea Armatei României cât și consolidarea și promovarea securității naționale și stabilității euroatlantice,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre importanța deciziei politice de a ridica alocările bugetare pentru Armata României, la 2.5% din PIB.

„O parte semnificativă a bugetului apărării, peste 30%, va fi alocată achizițiilor de tehnică modernă, ceea ce va crea posibilitatea accelerării unor programe de înzestrare esențiale pentru creșterea rezilienței la nivelul Sistemului Național de Securitate al României. Aveți, domnule ministru, toată susținerea mea și a Guvernului României pentru îndeplinirea acestor obiective,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.

Totodată, prim-ministrul a vorbit și despre importanța dimensiunii de cooperare civili-militari.

„Ministerul Apărării Naționale dispune de o resursă umană foarte valoroasă, oameni competenți, motivați și dedicați misiunilor lor, fie că vorbim despre militari sau civili. Ei sunt cei care vă vor da, domnule ministru, încrederea, vă vor stimula entuziasmul și vă vor ajuta permanent să vă îndepliniți obiectivele asumate de minister, atât în plan național, cât și cele angajate de România în cadrul NATO și Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Ciucă.

Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr a terminat în 2004 Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret”, fiind profesor de Limbă şi Literatura Engleză. În 1981- 1985 a urmat Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine Limbi străine, Pedagogie, în 1993-1995, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Ştiinţe Politice, Comunicare, Relaţii Internaţionale. În 2012 a terminat doctoratul, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, în Ştiinţe Umaniste.

În 2008 Angel Tîlvăr a fost ales senator pe listele PSD. A mai avut trei mandate în Camera Deputaţilor, iar în actualul legislativ a intrat în Senat, tot din partea social-democraților.

Noul ministru al Apărării s-a angajat să asigure securitatea României, subliniind contribuția la securitatea spațiului euro-atlantic.

articolul original.

Președintele Iohannis a semnat decretul prin care îl numește pe Angel Tîlvăr ministru al Apărării

31 October 2022 at 17:41
image

Președintele României a semnat luni decretul prin care îl numește pe Angel Tîlvăr în funcția de ministru al Apărării Naționale.

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat luni, 31 octombrie 2022, decretul prin care Angel Tîlvăr este numit în funcția de ministru al Apărării.

Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc luni la ora 20:30, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.

Sursa foto: Facebook / Angel Tîlvăr

Citește și: Angel Tîlvăr, desemnat de PSD pentru postul de ministru al Apărării | AUDIO

articolul original.

Ciolacu: PSD nu va renunța la Ministerul Apărării

27 October 2022 at 17:06
image

Întrebat dacă PSD va renunța la Ministerul Apărării, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus ca nu va renunța și chiar este o mândrie ca PSD sa aibă acest minister în perioada aceasta de criză.

Ciolacu a mai precizat ca vă face o întâlnire în coaliție, săptămâna viitoare, și vor anunța cine o să îi reprezinte.

articolul original.

Ministerul Apărării cere permisiunea Parlamentului să cumpere două elicoptere militare cu 150 de milioane de euro

25 October 2022 at 16:52
Ministerul Apărării Naționale a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu 150 de milioane de euro, potrivit unei cereri puse pe agenda biroului permanent al Camerei Deputaților. Potrivit G4Media, România nu a cumpărat încă nici un elicopter Airbus, deși compania franceză are o unitate de producție lângă Brașov.

„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect şi am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a declarat Dîncu.

De asemenea, ministrul român al Apărării a declarat că lucrează la un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare, mai precizează sursa citată.

Relaţiile militare cu Franţa s-au consolidat în ultimul timp, după ce Franţa s-a angajat să fie naţiunea cadru care înfiinţează un Grup de Luptă NATO la Cincu, Judeţul Braşov, unde sunt deja 500 de militari francezi. Alţi 100 de militari francezi protejează spaţiul aerian de deasupra Dobrogei, cu un sistem anti-aerian Mamba.

articolul original.

PSD solicită de urgenţă o şedinţă a coaliţiei

24 October 2022 at 16:42
By: (R.C.)

PSD solicită de urgenţă o şedinţă a coaliţiei în care să se discute despre portofoliul de la Ministerul Apărării, după care va convoca şi o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea.

„La Biroul Permanent Naţional am avut informarea pe care ne-a făcut-o Vasile Dîncu referitor la demisia pe care a prezentat-o astăzi. Ne-a spus foarte clar că nu a primit nicio critică oficială şi că nu i-a solicitat nimeni demisia, dar că dumnealui consideră că este motivată această demisie în acest moment. Care ar fi paşii următori în acest moment: decizia pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional al PSD este ca să solicităm de urgenţă convocarea unei şedinţe a coaliţiei pentru a avea o discuţie, iar apoi un Consiliul Politic Naţional pentru perioada următoare”, a spus Radu Oprea la sediul central al PSD.

El a adăugat că este posibil ca şedinţa coaliţiei să aibă loc marţi, pentru că apoi premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles.

„În acelaşi timp, solicitarea pe care a făcut-o astăzi de dimineaţă PSD, ca premierul Ciucă să ocupe funcţia interimară de ministru al Apărării, deja s-a şi întâmplat astăzi. Drept urmare, având în vedere trecutul profesional al premierului de ministru al Apărării şi de şef al Statului Major, ne dă garanţiile că în această perioadă Ministerul Apărării are o conducere care ştie şi înţelege exact dimensiunea geopolitică şi contextul geopolitic de astăzi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

articolul original.

Mihai Tudose, favorit ca ministru la Apărare în locul lui Vasile Dîncu – surse

24 October 2022 at 11:15

Mihai Tudose pare a fi favorit să preia portofoliul Apărării. În urma deciziei lui Vasile Dîncu de a demisiona, luni, numele cel mai vehiculat de surse, ca viitor șef la apărare, este cel al europarlamentarului PSD Mihai Tudose.

Vasile Dîncu a demisionat luni din funcția de ministru al Apărării, în urma unor discuții avute la Cotroceni. Cel care i-ar fi solicitat demisia ar fi fost chiar Klaus Iohannis, în urma declarațiilor pe care fostul ministru le-a făcut referitor la o posibilă negociere a Ucrainei cu Rusia pentru a obține pacea, susțin surse apropiate de Cotroceni. Cu toate acestea, fostul ministru susține că nu i-a fost solicitată demisia.

Vasile Dîncu a invocat imposibilitatea colaborării cu președintele, dar i-a mulțumit premierului

Iată textul demisiei, postat de Vasile Dîncu pe Facebook:

”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române,  din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022”

Marcel Ciolacu: „Este posibil orice”

Surse apropiate Cotroceniului susțin că solicitarea demisiei lui Vasile Dîncu de către președintele României a fost strict legată de afirmațiile considerate neprofesioniste, pe care fostul ministru le-a făcut în legătură cu faptul că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia o posibilă pace.

Marcel Ciolacu a declarat că nu a vorbit cu Klaus Iohannis despre demisia lui Vasile Dîncu.

Luni la ora 18:00 va avea loc un Birou Politic al PSD în care Marcel Ciolacu susține că va decide, alături de colegii de partid, numele viitorului ministru al Apărării.

Cu toate acestea, președintele PSD susține că ”este posibil orice” referitor la ipoteza cedării mandatului de ministru al Apărării către PNL.

Citește și: Cronica unei demisii anunţate: ce spunea Vasile Dîncu înainte de a-și da demisia. Ministrul demisionar invocă ”imposibilitatea colaborării cu președintele”, dar îi mulțumește premierului pentru ”colaborarea onestă”

Jurnalist Politic
articolul original.

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Cine va prelua interimatul

24 October 2022 at 08:51
image

Vasile Dîncu și-a dat demisia astăzi, 24 octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării. Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat că premierul Nicolae Ciucă ar putea prelua interimatul. Decizia de a demisiona vine după mai multe declarații controversate pe care le-a spus Vasile Dîncu în această perioadă.

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că, în cursul acestei dimineţi, i-a înaintat prim-ministrului Nicolae Ciucă demisia sa din funcția de ministru al Apărării Naționale. Acesta a făcut anunţul şi pe pagina sa de Facebook. Decizia lui a venit cu o zi înainte de o şedinţă extrem de importantă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Vasile Dîncu și-a dat demisia

Vasile Dîncu a spus că îşi dă demisia, întrucât nu mai poate colabora cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei, Klaus Iohannis. Președintele României i-a reproşat fostului ministrul al Apărării o poziţie care nu este a României şi care a creat probleme serioase.

„Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului şi Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, se arată în textul demisiei formulat de fostul ministru al Apărării.

O primă reacție cu privire la demisia lui Vasile Dîncu a avut-o președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a menționat că respectă decizia fostului ministru al Apărării şi i-a cerut prim-ministrului să preia interimatul pentru a asigura stabilitatea tării.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris pe pagina de Facebook, Marcel Ciolacu.

Ce declarații a făcut fostul ministru al Apărării

Pe 8 octombrie 2022, Vasile Dîncu a făcut o declarație cu privire la războiul din Ucraina, menționând că negocierea este singura șansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a avut și o întâlnire cu premierul României, Nicolae Ciucă, unde i s-a transmis din partea premierului că trebuie să-și adapteze discursul public la strategia de comunicare oficială.

Fostul ministru al Apărării a fost implicat în mai multe scandaluri după câteva declaraţii controversate. Astfel, Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministrul al Apărării.

articolul original.

Chiar înainte de Ziua Armatei, ministrul Vasile Dîncu demisionează. Motivul: Imposibil să colaboreze cu președintele țării

24 October 2022 at 08:52
image

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU, București, 24 octombrie 2022”, scrie Vasile Dîncu.

Premierul Nicolae Ciucă l-a criticat public pe Vasile Dîncu ca urmare a unor declarații prin care arăta că războiul din Ucraina poate fi încheiat prin negocieri cu Rusia, fapt susținut și de președinții Turciei și Franței, dar în momentul în care au avut o discuție în interiorul Guvernului, premierul a spus că nu i-a cerut demisia ministrului Apărării, ci a fost vorba despre o „calibrare” a comunicării.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.”, arăta un anunț al Guvernului.

Ministrul Dîncu este aşteptat luni la dezbaterea „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea USR, în urma declaraţiilor sale privind negocierile pentru pace din Ucraina. Ministrul a fost chemat iniţial în urmă cu o săptămână, însă acesta a solicitat amânarea întâlnirii, motivând că nu îi permite programul.

Vasile Dâncu a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia.”

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.”, a comentat Marcel Ciolacu, președintele PSD, la câteva minute după demisie.

articolul original.

În miez de noapte, blindatele franceze au intrat în România! Grupul de Luptă NATO din țara noastră se blindează!

24 October 2022 at 06:53
image

Cu puțin înainte de miezul nopții, convoaiele cu tehnică militară franceză, parte a Grupului de Luptă NATO, au intrat în România.

Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

„Convoaiele cu tehnică militară franceză🇲🇫 au intrat în 🇹🇩România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad, în seara de 23 octombrie, puțin înainte de miezul nopții.

Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie și au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Operația logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franța către Cincu, România, pe roți, pe o distanță de mai mult de 2000 de kilometri, a debutat din 18 octombrie și poartă numele Operația „Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele românești.

🔹️Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

🔹️La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos”, a informat MApN.

articolul original.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, atac la premier: Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie

17 October 2022 at 09:45
image

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a transmis luni pe pagina sa de facebook că România rămâne cu cel mai rușinos ministru al Apărării din Europa și că premierul Nicolae Ciucă a mai pierdut o bătălie, după ce Vasile Dîncu a scăpat de remaniere.

„Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie.

Azi a discutat cu Vasile Dîncu despre singurul domeniu la care, teoretic, domnul general se pricepe – apărarea. Cu coada între picioare, umilit din nou de PSD, în loc să îl remanieze rapid pe ministrul transformat în trompeta lui Putin, marele general îi cere ”autoritar” lui Dîncu ”calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.

România rămâne cu cel mai rușinos ministru al Apărării din Europa. Dar acestor oameni nu le mai pasă de imaginea noastră în plan extern. Dacă PSD o cere, Ciucă execută. Generalul marionetă”, a scris Mo;teanu pe facebook

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a fost, luni la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre afirmaţiile sale privind negocierile de pace în Ucraina.

Şeful Executivului anunţa, la Mioveni, că va avea o discuţie cu ministrul despre afirmaţiile sale controversate pe această temă care, spunea şeful Executivului, nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a confirmat întâlnirea de luni de la Palatul Victoria. El a explicat că temele abordate în cadrul întâlnirii au vizat reuniunea miniştrilor apărării din NATO de la Bruxelles şi calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental, scrie news.ro

articolul original.

Răspuns categoric al lui Vasile Dîncu, pentru Bugetul.ro: ‘Nu mi-a cerut nimeni să plec. Nu demisionez’

13 October 2022 at 22:21
image

După ce în spațiul public au apărut o serie de informații potrivit cărora ministrul Apărării ar urma să fie înlocuit din funcție, Vasile Dîncu a precizat, în această noapte, pentru Bugetul.ro, că nu intenționează să demisioneze.

Mai mult, Vasile Dîncu a afirmat, pentru Bugetul.ro, că nu i-a cerut nimeni demisia, chiar dacă, pe surse, apăruseră informații că premierul Nicolae Ciucă ar urma să facă acest pas.

Vasile Dîncu, pentru Bugetul.ro: „NU DEMISIONEZ!”

Joi seara l-am întrebat pe Vasile Dîncu dacă intenționează să-și dea demisia sau dacă i s-a cerut să-și pună pe masă decizia.

Ministrul Apărării Naționale a oferit, pentru Bugetul.ro, un răspuns categoric: „Nu, nu mi-a cerut nimeni să plec. Nu demisionez!”.

De altfel, joi, când a fost întrebat despre o posibilă remaniere a lui Vasile Dîncu, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că îl așteaptă pe șeful Apărării să revină în țară, doar pentru a discuta cu privire la declarația făcută în privința războiului de agresiune din Ucraina.

„Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministeriala NATO, trebuie să avem o poziție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui.

Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a afirmat, joi, Ciucă.

Eugen DINU

articolul original.

Lidl nu scapă de justiţia din Dolj. Procesul pentru depozitul de la Cârcea se judecă tot la Craiova

13 October 2022 at 02:30

Lidl România nu scapă de justiţia din Dolj în procesul cu Armata pentru centrul logistic care se construieşte în intravilanul comunei doljene Cârcea, pe un teren de 23 de hectare deţinut chiar de edilul Valerică Pupuză şi de membrii familiei sale, prin intermediul mai multor firme.

Instanţa a respins, luna trecută, înţelegerea extrajudiciară dintre Ministerul Apărări Naţionale (MApN) şi Lidl în privinţa radarului militar aflat în vecinătatea construcţiei şi a repus pe rol cauza, în procesul privind anularea autorizaţiei de construire. Asta s-a întâmplat la termenul din data de 20 septembrie, cand s-a şi stabilit noul termen de judecată: 18 octombrie.

În paralel, la Tribunalul Dolj a curs şi procesul iniţial deschis de Armată, care a intervenit pentru UM 01803 Cârcea şi a dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj, Lidl România şi firma de construcţii (Bog Art SRL), solicitând suspendarea autorizaţiei de construire. Motivul este deja binecunoscut: radarul militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian care serveşte scutului de la Deveselu. Acesta se află aici din 1998, iar pentru construirea megadepozitului Lidl era obligatoriu avizul Statului Major General, în opinia Armatei. Aviz care nu a fost luat, pentru că nu era necesar, în opinia CJ Dolj (instituţia care a emis certificatul de urbanism şi apoi autorizaţia de construire). De aici a plecat „războiul“.

Lidl nu scapă de justiţia din Dolj. Curtea de Apel a respins cererea de strămutare a procesului

Pusă oarecum în gardă de decizia din 20 septembrie a Tribunalului Dolj în procesul care avea ca obiect „anulare act administrativ“, Lidl România a reacţionat şi a cerut strămutarea procesului. Asta s-a întâmplat în dosarul nr. 1941/63/2022 având ca obiect „suspendare executare act administrativ“.

Mai exact, în primul proces intentat de Armată, cel privind suspendarea autorizaţiei de construire. La termenul din 26 septembrie, Lidl a cerut strămutarea procesului. „Cauza s-a amânat la data de 03.10.2022, ora 11.00, la solicitarea apărătorului SC Lidl Romania SCS, cu acordul tuturor reprezentanţilor părţilor, în vederea soluţionării cererii de strămutare“, se arăta în soluţia pe scurt a Tribunalului Dolj, pronunţată în şedinţa din 26 septembrie.

Centrul logistic Lidl care se construia la Cârcea și radarul militar aflat la doi kilometri

Decizia strămutării dosarului a căzut în sarcina Curţii de Apel Craiova. La înfăţişarea din data de 3 octombrie cauza a fost amânată pentru a se acorda termen în vederea îndeplinirii procedurii de citare.

Procesul continuă. Ce va fi săptămâna viitoare?

Decizia a venit o săptămână mai târziu, când Curtea a repins cererea de strămutare a dosarului. „Respinge cererea de strămutare a dosarului nr. 1941/63/2022 aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge cererea de suspendare a judecării procesului ca rămasă fără obiect. Dispune restituirea cauţiunii aferentă cererii de suspendare consemnată conform recipisei de consemnare nr. 208421462/1 din 23.09.2022 la CEC Bank. Dispune efectuarea unei adrese către Tribunalul Dolj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal pentru comunicarea soluţiei de respingere a cererii de strămutare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 10.10.2022, la sediul Curţii de Apel Craiova“, a fost soluţia pe scurt a instanţei.

Cu alte cuvinte, procesul dintre Lidl şi Armată îşi va continua cursul la Tribunalul Dolj. Următorul termen în procesul privind suspendarea autorizaţiei de construire a centrului logistic regional Lidl de la Cârcea a fost fixat pentru 17 octombrie. Cu o zi înainte ca aceeaşi instanţă să se pronunţe în dosarul privind anularea autorizaţiei de construire.

Ministerul Apărării a venit cu varianta ca radarul militar să fie supraînălţat

GdS a scris în mai multe rânduri despre „războiul“ dintre MApN şi Lidl pentru construirea centrului logistic regional de la Cârcea. După ce a cerut în instanţă suspendarea autorizaţiei de construire şi, ulterior, anularea ei, Armata a făcut un pas în spate şi s-a arătat dispusă la o soluţionare pe cale amiabilă a litigiului cu concernul german. Ba chiar se gândea, la un moment dat, să mute radarul militar pentru ca investiţia Lidl, în prezent sistată, să continue.

Radarul militar de la Cârcea, care deservește și scutul de la Deveselu

Ministerul Apărării a venit apoi cu varianta ca radarul militar să fie supraînălţat cu 12 metri, pe cheltuiala agentului economic care dorește realizarea construcției industriale, conform specificațiilor definite de unitatea militară în dotarea căruia se află aparatura radar și în concordanță cu specificațiile producatorului sistemului radar. „Lucrările ar urma să fie realizate pe cheltuiala SC LIDL România SCS cu un operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de agenția NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency)“, explica Armata, care mai menţiona că supraînălţarea radarului actual ar reprezenta „un câștig operațional important“.

Lidl nu scapă de justiţia din Dolj. Tribunalul, când a decis continuare procesului: „Vătămarea invocată s-a raportat la un interes public“

Ministerul recunoaşte însă că „funcționarea radarului este afectată de elementele de infrastructură ridicate până la momentul sistării lucrărilor“, dar spune că desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate ţine doar de decizia instanţei. O decizie care ar putea veni săptămâna viitoare.

Centrul logistic Lidl care se construieşte la Cârcea, în vecinătatea radarului militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian

Când Tribunalul Dolj a decis ca procesul să continue, a luat în calcul interesul public, după cum se menţiona în motivarea deciziei de respingere a înțelegerii extrajudiciare dintre MApN și Lidl. „În această speţă, interesul vătămat nu aparţine numai reclamantului care s-a considerat vătămat prin emiterea actului ce face obiectul cererii de anulare, ci se constată că vătămarea invocată s-a raportat la un interes public cu privire la care legea specială prevede derogări de la principiul disponibilităţii”, se arăta în decizia Tribunalului Dolj, atunci când instanţa a constatat că nu poate pune capăt procesului.

articolul original.

PNL Neamț: ”De teamă că subalternii ar vorbi, Ionel Arsene vrea să le angajeze avocați plătiți din bani publici”

14 July 2022 at 09:06
image

Comunicat de presă . Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, jignește, din nou, sutele de mii de nemțeni. Printr-un controversat  proiect de hotărâre, baronul PSD dorește angajarea unor avocați, plătiți din bani publici, care să apere interesele Consiliului Județean Neamț în dosarul  prăbușirii podului de la Luțca.

De fapt, în spatele acestui proiect de hotărâre se află intenția clară de a-și apăra unul din oamenii de casă, directorul executiv Doru Conache, de teamă că acesta, anchetat fiind, ar putea dezvălui și aspecte care l-ar incrimina inclusiv pe Ionel Arsene.

Relația dintre cei doi este de notorietate, Doru Conache fiind cel care răspunde de infrastructura din întreg județul Neamț. El este cel care comandă studiile de fezabilitate și proiectare,  întocmește  caietele de sarcini pentru licitații, numește diriginții de șantier. În ultimii ani, și-a pus semnătura pe zeci de contracte încheiate cu firmele de casă ale PSD Neamț, la ordinele șefului său direct, Ionel Arsene.

Grupul consilierilor județeni ai PNL Neamț consideră că Doru Conache trebuia demis imediat după prăbușirea podului, el fiind cel care s-a ocupat în mod direct de supravegherea lucrărilor la pod. De altfel, refuzul lui Ionel Arsene de a demara o anchetă internă în consiliul județean și de a-l demite pe Doru Conache sunt dovezi clare că acesta se teme că directorul executiv ar putea dezvălui ce știe.

Grupul consilierilor județeni ai PNL nu va vota acest proiect de hotărâre, mai ales  în condițiile în care Ionel Arsene a refuzat oferta Ministerului Apărării Naționale de a construi un nou pod pe piloni, motivând cheltuielile prea mari de mentenanță, mințind nemțenii în legătură cu valoarea acestora.

Grupul consilierilor județeni ai PNL Neamț

articolul original.

De la Cristian Ghinea, cu „dragoste” pentru militari, polițiști și SRI

13 July 2022 at 09:54

Bruxelles obligă România să includă și pensiile militare în cadrul celor speciale vizate de reforma legii pensiilor. Acesta este unul dintre jaloanele din PNRR pe care România trebuie să le implementeze până la sfârșitul anului.

Să râdem împreună cu fostul ministru USR Cristian Ghinea! Abia acum au înțeles și cei din Ministerul Apărării, și cei din MAI, și cei din Serviciul Român de Informații, ce le-a făcut Ghinea în PNRR. Conform legii, pensiile militare sunt pensii de serviciu (nu specile). Așa au fost dintotdeauna, pentru că la salariile militare nu sunt contribuții la stat, brutul fiind egal cu netul. Dintotdeauna. Decât că Ghinea a introdus în PNRR obligația de a scădea toate pensiile speciale și la “speciale” le-a inclus și pe cele militare. Desigur, nu le-a băgat pe cele ale magistraților (care sunt cele mai multe și mai mari) pentru că există decizia CCR care arată că pensiile magistraților nu pot fi diminuate. Așadar, se cuvin toate felicitările ministrului Ghinea. A sfidat tot MAPN, tot MAI și tot SRI, care habar n-au avut și constată acum că e obligatoriu… pentru că e în PNRR. Cum ziceam, să râdem cu Ghinea!

PNRR obligă, MAI și MApN se opun. Ministerul Muncii motivează: totul pentru bugetul de stat

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a promovat un Memorandum având scopul stabilirii premiselor instituționale necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 :„Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” (indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi cu caracter special) având următoarele prevederi:

Încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului public de pensii între MMSS/CNPP și ministerele de resort și/sau instituțiile al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare, privind punerea la dispoziția MMSS, în vederea îndeplinirii jalonului 215, a propunerilor legislative care reglementează aria de competență a fiecărui minister. De asemenea, vor fi furnizate MMSS/CNPP datele și informațiile necesare în vederea măsurării impactului bugetar al propunerilor/opțiunilor de reformă a indemnizațiilor/ pensiilor de serviciu, inclusiv cele militare;

Constituirea unui grup de lucru inter-instituțional cu reprezentanți ai tuturor ministerelor de resort și/sau instituții al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare de stat și reprezentanți ai
Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Casei Naționale de Pensii Publice pentru elaborarea cadrului legislativ necesar implementării reformei privind pensiile de serviciu;

Participarea reprezentanților ministerelor de resort/instituțiilor al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare la activitățile comitetului privind monitorizarea sistemului public de pensii, însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor la nivel de politici în sistemul de pensii;

Informarea la fiecare reuniune a comitetului interministerial de coordonare al PNRR (coordonat la nivel de prim ministru) și comitetului de monitorizare al PNRR cu privire la stadiul și implicarea ministerelor de resort/instituțiilor al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare în implementarea jalonului aferent reformei.

Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au returnat documentul „neavizat cu observații”. Cu alte cuvinte, cele două structuri nu sunt de acord cu includerea pensiilor militare în categoria „pensiilor speciale”.

În Memorandum se arată că potrivit PNRR pensiile de serviciu sunt considerate contrarea fundamentului regimului de pensionare, dar că această redimensionare a cuantumului de pensie nu echivalează cu „exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu și nici cu o restrângere a unui drept constituțional. Ministerul Muncii arată că reforma pensiilor se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare. Mai mult, noua lege a pensiilor va introduce noi criterii și condiții de exercitare a pensiei de serviciu.

Problema jalonului 215 din PNRR se discută astăzi în ședința de guvern.

Îngenuncheată când la răsărit, când la apus

Judecătoarea Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România a reacționat la intențiile pe care guvernul le are în privința reformei legii pensiilor. Ea a transmis ministrului Muncii, Marius Budăi, o scrisoare prin care își exprimă nemulțumirea și arată cât de absurde sunt dorințele guvernanților.

Vă prezentăm textul transmis de judecătoarea Viorica Costiniu

„Memorandum pentru schimbarea unor reguli de la Cuza încoace pentu soldatul român cu sau fără trese?

Pensiile de serviciu sunt chemate Ordin să se înlăture echitățile, cică!

Cum înlăturați și inechitățile făcute celor cu pensii de serviciu, cărora li s-a spus că drepturi de care se bucură titularii acestor pensii nu au avut voie să le exercite în timpul activității? Cum echivalați riscurile, incompatibilitățile, interdicțiile, restrângerile de beneficii de care toți ceilalți au avut parte sau chiar au abuzat?

Și câte altet întrebări se nasc din motivarea dată de Ministerul Muncii că, după o viață muncită și restricționată, să te alegi doar cu o explicație de doi bani că nu este o restrângerea a sumelor stabilite prin legi și decizii, ci o măsură pentru situația unui buget care este deficitar.

De ce oare?!

A strâns ANAF-ul toate dările și nu îndestulează bugetul?

Ați lichidat economia neagră, subterană care concurează munca legală?

Este oare atât de performant Guvernul că a venit cu soluții salvatoare, economice dar mai rămâne un colț descoperit și din spirit patriotic trebuie jefuit, cum se practică deja, cel care are vina de a fi muncit în orice condiții și acum trebuie să-și dea obolul să se acopere toate darurile date electoral unor categorii de ajutați social care își iau bănișorii și apoi iau avionul spre Londra?

Ori valurile de scutiri de impozite, măriri de salarii la unele categorii profesionale, măriri de pensii pentru unii, completate cu tot felul de hârtii valorice care să ia ochii unora?

În ce țară, acum, se operează înfierarea proletară a celor care pentru munca și interdicții devin moneda electorală doar să nu se piardă jilțurile călduțe pentru nulitățile care țin sub ocupație ditamai Parlamentul?!

Luăm de la voi și dăm celorlalți și statul doar mânuie corzile păpușilor de paie fără să-l coste nimic!

La voia Banului Manta, se spunea odată, acum e la voia Europei să stâlciți, spre a-i face plăcere, legi și reguli de care partidele din guvernare nu sunt străine, ci coautori?!

S-a condus țara cu dosul în sus, nu au ieșit pasiențele, a fost mai ușor să împrumuți decât să fii înțelept si harnic și acum să salveze alții cu soluții care lipsesc din ignoranță, prostie ori din fudulie, orgolii și vanități ale unor deveniți peste noapte politicieni care nu se deosebesc între ei decât prin ce-și invocă apartenența partinică, ea însăși din aceeași esență.

În aceste vremuri tulburi și nesigure cu frontarii garnisite cu mercenari, guvernanții se războiesc mai întâi cu proprii cetățeni, puterile de stat între ele se zbat în acuze grele născute din gâlcevi de prispă și se caută satisfacții care să prostească pătura așa-zis discriminată, să echivaleze diferențele care umanitar sunt invocate ca să mai crească ratingul electoral, fără să se aibe în vedere esența și ca definiție a ce înseamnă „toți ne naștem egali!”, „toți suntem egali în fața legii! “

Oare câți din guvernanții și politicienii români cunosc traducerea corectî a acestor dogme speculate politic doar pentru ca ei să nu se răstoarne din jilțuri și să devină instantaneu una cu plebea, cu răcnet revoluționar născut împotriva celor ce, temporar, le-au luat locul!

Spun unii: Frumoasă țară, păcat ca e locuită! Așa să fie? Sau așa vreți să pară! Îngenuncheată când la răsărit, când la apus.”

articolul original.
❌