ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Orașele mayașe, contaminate cu mercur. Descoperirea tulburătoare făcută de arheologi

29 September 2022 at 12:00
image

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de contaminare cu mercur în orașele mayașe, din cauza utilizării frecvente a mercurului și a produselor care conțin mercur, de către mayașii din perioada clasică, între anii 250 și 1100 d.Hr.

Arheologii au studiat solul și sedimentele de la Chunchumil în Mexicul de astăzi, Marco Gonzales, Chan b’I și Actuncan în Belize, La Corona, Tikal, Petén Itzá, Piedras Negras și Cancuén în Guatemala, Palmarejo în Honduras și Cerén în El Salvador.

Echipa a găsit concentrații care variază de la 0,016 ppm la Actuncan până la un nivel extraordinar de 17,16 ppm la Tikal. Pentru comparație, pragul de efect toxic pentru mercurul din sedimente este definit ca fiind de 1 ppm.

,,Descoperirea mercurului îngropat adânc în soluri și sedimente în este greu de explicat, până când începem să luăm în considerare arheologia regiunii, care ne spune că mayașii foloseau mercur de secole”, a explicat autorul principal al studiului, publicat în revista Frontiers in Environmental science, Dr. Duncan Cook, profesor asociat de geografie la Universitatea Catolică Australiană.

Autorii studiului, publicat în Frontiers in Environmental Science, subliniază faptul că vase sigilate umplute cu mercur ,,elementar” (adică lichid) au fost găsite în mai multe situri mayașe, de exemplu Quiriqua din Guatemala, El Paraíso din Honduras și în fostul mega-oraș Teotihucan din centrul Mexicului.

Ce ascunde solul orașelor mayașe?

În alte locuri din regiunea mayașă, arheologii au găsit obiecte pictate cu

Autorii concluzionează că vechii mayași foloseau frecvent vopsele și pulberi care conțineau mercur pentru decorare. Acesta ar fi putut apoi să se scurgă de pe terase, podele, pereți și ceramică, iar ulterior să se răspândească în sol și în apă.

,,Pentru mayași, obiectele puteau conține ch’ulel, sau forța sufletului, care rezidă în sânge. Prin urmare, pigmentul roșu strălucitor era o substanță neprețuită și sacră, dar, fără ca ei să știe, era și mortală, iar moștenirea sa persistă în solurile și sedimentele din jurul siturilor mayașe antice”, a declarat co-autorul Dr. Nicholas Dunning, profesor la Universitatea din Cincinnati.

Deoarece mercurul este rar în calcarul care stă la baza unei mari părți din regiunea mayașă, ei speculează că mercurul găsit în siturile mayașe ar fi putut fi inițial extras din depozitele cunoscute de la limitele nordice și sudice ale lumii mayașe antice și importat în orașe de către comercianți.

Pericol pentru sănătatea vechilor mayași

Tot acest mercur ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea vechilor mayași. De exemplu, efectele otrăvirii cronice cu mercur includ afectarea sistemului nervos central, a rinichilor și a ficatului și provoacă tulburări de vedere și auz, paralizie și probleme de sănătate mintală, scrie HeritageDaily.

Poate că este semnificativ faptul că unul dintre ultimii conducători mayași din Tikal, Soarele Întunecat, care a domnit în jurul anului 810 d.Hr., este descris în fresce ca fiind patologic obez. Obezitatea este un efect cunoscut al sindromului metabolic, care poate fi cauzat de otrăvirea cronică cu mercur.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă expunerea la mercur a jucat un rol în schimbările și tendințele socioculturale mai, cum ar fi cele de la sfârșitul perioadei clasice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Mai e un pas până în grupele FIBA Europe Cup! SCMU Craiova, victorie mare cu Kapfenberg

28 September 2022 at 19:01
image

SCMU Craiova este, cu siguranță, una dintre surprizele plăcute din această ediție a FIBA Europe Cup! Formația din Bănie, înscrisă în premieră în competiție, a acces, miercuri seară, în finala preliminariilor, după ce a trecut cu scorul de 71-55 de austriecii de la Kapfenbergs. Pentru a juca în grupele principale, alb-albaștrii mai au nevoie de un singur succes, vineri, în fața estonienilor de la Kalev/Cramo, dar misiunea va fi una mai mult decât dificilă.

Meciul a debutat sub semnul echilibrului, iar cele două formații au mers din aproape în aproape pe tot parcursul primului sfert. Diferența dintre cele două s-a creat abia în actul secund, când elevii lui Stepanovski au accelerat puțin și au creat mai multă panică sub panoul advers. Austriecii au încercat să dea replica, însă nu le-a ieșit, la vestiare intrându-se cu un avantaj de cinci puncte în favoarea oltenilor, scor 37-32.

Oltenii, mult peste adversari

În partea a doua a meciului s-a detașat convingător Craiova și a demonstrat de ce era favorită certă înaintea startului meciului. Watson și Cortez au făcut „legea“ pe pătrunderi, în timp ce Hopkins a luat la țintă de mai multe ori coșul de la distanță. După actul al treilea, SCMU se distanțase deja la 10 puncte, scor 52-42, iar încrederea a crescut și mai mult înaintea startului ultimelor 10 minute.

Sfertul al patrulea a fost câștigat tot de Craiova, care nu a lăsat în niciun moment senzația că ar putea scăpa din mână victoria. Nikolic, Flanningan și Tîbîrnă au fost „artizanii“ Craiovei de pe finalul partidei, înscriind punctele necesare pentru a consolida victoria echipei lor. Într-un final, SCMU Craiova s-a impus cu 71-55 și merge în play-off-ul FIBA Europe Cup.

SCMU Craiova: Coconea, Hopkins (21), Nikolic (6), Voinescu (6), Watson (4), Cortez (13), Flanningan (7), Palmi (8), Țîbîrnă (6), Vlad. Antrenor: Vitaly Stepanovski.

Finala turneului de calificare din Lituania va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 19.00. SCMU Craiova va da piept cu estonienii de la BC Kalev/Cramo, iar misiunea va fi una extrem de complicată, mai ales din prisma experienței europene de care dispun adversarii.

articolul original.

Metropolitan Life și Benefit, prin intermediul Marsh, lansează un parteneriat prin care oferă pachete de asigurare de sănătate personalizate

28 September 2022 at 18:00
image

Metropolitan Life și Benefit, platforma cu cele mai multe beneficii extrasalariale pentru angajații din România, oferă utilizatorilor posibilitatea de a achiziționa din platformă pachete de asigurare de sănătate adaptate nevoilor acestora.

Noul parteneriat își propune să ofere utilizatorilor Benefit un produs de protecție financiară, adaptat necesităților acestora. Pachetele de asigurare de sănătate, disponibile utilizatorilor și familiilor acestora, pot fi achiziționate direct din platformă din bugetul alocat de către companii angajaților lor, experiența fiind complet digitală și simplificată.

Protecția financiară, prin pachetele de asigurare de sănătate Metropolitan Life, este concepută pentru a veni în întâmpinarea angajaților, în funcție de nevoile acestora și de bugetul alocat în contul de utilizator.

Mai mult decât atât, pachetele de asigurare oferă acces la toate spitalele de stat sau private din țară sau din străinătate, protecție 24/7, protecție financiară în cazul infecției cu virusul Covid-19. Beneficiile pot fi ușor accesate prin decontare directă în rețeaua de spitale sau prin plata indemnizației către asigurat, după ce a avut loc evenimentul, printr-un proces digital rapid și facil. Pachetele de beneficii, având costuri preferențiale, pentru angajați și familii (soț/soție/copii), cuprind acoperiri pentru spitalizare, intervenții chirurgicale, cheltuieli medicale ca urmare a accidentelor și îmbolnăvirilor sau tratament pentru afecțiuni grave în străinătate.

„Recrutarea și retenția talentelor, dezvoltarea unui Employee Value Proposition puternic sunt prioritare în contextul actual, iar beneficiile flexibile pentru angajați vin ca răspuns firesc la aceste obiective. Ne bucurăm că, alături de partenerii noștri Benefit și Marsh, punem baze concrete în obiectivul comun de a fi mereu alături de angajații companiilor din România, ajutându-i să navigheze mai ușor prin etapele vieții, dar și prin evenimentele neașteptate.”, afirmă Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

„Sănătatea ocupă locul 4 în preferințele angajaților în Top 10 beneficii flexibile, cu o pondere de 7.7%, conform studiului realizat anul acesta de Edenred România și Benefit. Din același studiu reiese că Generația Y (26-40 de ani) este cea mai preocupată de achiziționarea unor produse  din categoria „sănătate”. Din punct de vedere al industriei, cei care lucrează în servicii financiare au o preponderență mai mare în alegerea acestui gen de beneficii. Preferințele angajaților sunt atât de variate, încât standardizarea este aproape imposibilă, iar nevoia de flexibilizare a devenit obligatorie în ultimii ani. De aceea, ne-am dorit să lansăm acest parteneriat cu Metropolitan Life și Marsh, un parteneriat care vine în întâmpinarea nevoilor angajaților cu propuneri cât mai personalizate.”, spune Codruț Nicolau, Director General Edenred România și Benefit Systems.

articolul original.

Charles Manson, copil infractor, adult criminal 

28 September 2022 at 16:00
image

Charles Milles Manson (12 noiembrie 1934 – 19 noiembrie 2017) a fost un criminal și muzician american care, la sfârșitul anilor ’60, a inițiat și condus gruparea numită „Familia Manson”, un cult ce-și avea baza în California. O parte dintre membrii cultului a comis nouă crime, în locații diferite, în perioada iulie – august 1969.

Adepții comunității lui Manson erau în special tinere care avuseseră probleme cu legea. Manson se prezenta drept reîntruparea lui Iisus și a pus la cale toate crimele pe care le-au săvârșit membrii Familiei Manson, în scopul de a provoca un război rasial între albi și negri, imaginându-și și sperând că persoanele de culoare vor fi cele acuzate de crimă.

Viziunea lui, în care spera să fie liderul unei noi ordini sociale, a fost denumită „Helter Skelter”, după o melodie a lui Beatles pentru care Manson avea o obsesie. Manson și adepții lui locuiau împreună într-o zonă deșertică și erau consumatori de droguri. Prin droguri și felul în care își propovăduia convingerile reușea Manson să își controleze și manipuleze „adoratorii”.

Una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie

Crimele Familiei Manson au inspirat cartea „Helter Skelter”, scrisă de Vincent Bugliosi și Curt Gentry, și publicată pentru prima dată în Statele Unite în anul 1974. Cartea relatează cazurile lui Manson și ale adepților săi, venind cu detalii despre investigația, arestarea și acuzarea și a celor care l-au urmat în idile sale bolnave și criminale. Este una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie.

Una dintre celebrele și înfiorătoare crime ale Familiei Manson, care a șocat și oripilat întreaga Americă, s-a produs în 1969, printre victimele asasinilor aflându-se Sharon Tate, tânăra și însărcinata soție a regizorului de film Roman Polanski.

Soția lui Roman Polanksi, ucisă de Family Manson

Titlul cărții, „Helter Skelter”, a fost inspirat, la rândul său, de numele cântecului cu același nume al formației Beatles, nume dat de Manson teoriei sale privind un iminent război rasial pe care și l-ar fi dorit între albi și negri. Cartea a fost un bestseller. În 1975 a câștigat premiul Edgar la categoria „Cea mai bună carte despre crime” și a stat la baza mai multor producții cinematografice. În 2015, an în care a decedat Bugliosi, „Helter Skelter”se vânduse deja în peste 7 milioane de exemplare numai în Statele Unite ale Americii, devenind astfel cea mai vândută carte despre crime din istorie.

Vincent Bugliosi a fost procuror în procesul Manson, proces care a avut loc în 1970. A depus o muncă meticuloasă și în mod profesionist făcută în ceea ce privește cazul Manson, al lui Susan Atkins, Patricia Krenwinkel și a altor membri ai așa numitei Familii Manson. au spus la acea vreme că planul lui Charles Manson era acela de a declanșa un război rasial în Statele Unite.

Seara crimei în care a murit actrița Sharon Tate

Pe 9 august 1969, membrii cultului „Familia Manson”, al cărui lider era criminalul american Charles Manson, omoară cinci persoane în casa regizorului Roman Polanski, din Beverly Hills, California. Printre victimele care nu au avut nicio șansă în fața monștrilor ucigași s-a aflat și tânara soție a regizorului de film Roman Poanski. Actrița Sharon Tate avea doar 26 de ani și era însărcinată în opt luni și jumătate. A fost ucisă cu 16 lovituri de cuțit, iar ulimele ei cuvinte înainte să fie omorâtă ar fi fost „mama….mama”.

Tate, împreună cu prietenii ei și ai lui Roman Polanski (regizorul era plecat în Europa) luam cina împreună în momentul în care adepții Family Manson, la comanda lui Charles Manson, au intrat în casa închiriată a lui Polanski, și i-au împușcat, bătut, înjunghiat și spânzurat pe toți cei prezenți. La mai puțin de două zile după teribila crimă, oamenii lui Manson au comis o nouă crimă, de data această victimele fiind proprietarul unui supermarket, Leno LaBianca, și soția acestuia. Pe abdomenul lui LaBianca criminalii scriseseră cu cuțitul cuvântul „război” și urme de sânge au fost găsite mai apoi pe frigiderul din casă, pe ușa de la intrare și pereții casei lor din Los Angeles.

De ce a fost atacată casa lui Polanski?

Roman Polanski nu a fost, de fapt, ținta intenționată a. Charles Manson, care era un muzician aspirant, a ales casa regizorului deoarece, la un moment dat, încercase, fără succes, să semneze un contract pentru înregistrarea unui album cu un producător care locuiese, înainte, acolo. Chiar dacă nu a participat în mod direct la aceste omoruri, Manson a fost și el acuzat de crimă, mai târziu, pe motiv că și-a influențat adepții și că a condus la acele fapte înfiorătoare.

Cum au fost prinși criminalii?

Inițial, investigatorii nu au făcut nicio legătură între cele două momente criminale, însă în decembrie 1969, membrii Familiei Manson au fost arestați pentru o serie de furturi de mașini și, în timp ce unul dintre infractori era ținut în custodie, a povestit colegilor de celulă despre celelalte crime în care fusese implicat cu Familia Manson.

Charles Manson, copil infractor, adult criminal

Manson s-a născut în Cincinnati, Ohio, în 1934, dintr-o mamă singură care l-a adus pe lume când avea doar 16 ani. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în case de corecție, ajuns acolo în urma mai multor infracțiuni pe care le săvârșea în mod constant, mai târziu, adult fiind, având să-și petreacă aproape toată viața în pușcărie.

Deși inițial a fost condamnat la moarte în 1971, pedeapsa sa a fost comutată în pedeapsa cu închisoare pe viață cu posibilitatea eliberării condiționate, după ce Curtea Supremă de Justiție din California a invalidat pedeapsa cu moartea, în 1972. Și-a ispășit pedeapsa pe viață la închisoarea de stat din California, Corcoran, și a murit la 83 de ani, la sfârșitul anului 2017.

Charles Manson a stat 45 de ani în închisoare, mediu în care a continuat să-și propovăduiască ideile, chiar înființând un cult religios format din evadați și eretici.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/manson-cult-kills-five-people

https://www.nytimes.com/1974/11/17/archives/helter-skelter-manson-meets-the-bug-the-true-story-of-the-manson.html

https://www.mirror.co.uk/news/us-news/sharon-tates-final-words-stabbed-18795695

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42016704

https://www.britannica.com/biography/Sharon-Tate

articolul original.

Alertă alimentară! Mai multe produse au fost retrase din supermarketuri

28 September 2022 at 13:21
image

Mai multe sortimente de crenvurști au fost retrase din zeci de magazine din țară. În urma unui control, s-a descoperit că anumite loturi sunt contaminate cu o bacterie periculoasă.

Potrivit anunțurilor ANSVSA, este vorba despre marca de crenvurști WUDY, mai precis despre sortimentele de crenvurști clasic și cei din pui și curcan cu brânză. Retragerea produselor a fost solicitată de producător, după ce a fost detectată în unele produse bacteria Listeria.

Persoanele care au cumpărat aceste produse sunt rugate să nu le consume, ci să le returneze în magazine. Contravaloarea produselor va fi returnată, chiar și în cazul în care nu este prezentat un bon fiscal.

Ce este listerioza

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Oricine se poate infecta, însă în cazul anumitor persoane riscul este mai mare, de exemplu pentru femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). Mai mult, germenul se poate transmite și prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

articolul original.

OPINIE | Când păcălești fotbalul… Poli Iași a ieșit rușinos din Cupa României, după ce a tratat cu dezinteres meciul de la Dumbrăvița, antrenorul Claudiu Niculescu preferând să rămână acasă

28 September 2022 at 10:23
image

Antrenorii și conducătorii din fotbalul românesc au o vorbă pe care o repetă obsesiv înainte și după meciurile echipelor lor. ”Dacă ești corect cu el, fotbalul te răsplătește. Dacă îl păcălești, fotbalul te pedepsește”, spun tehnicienii, pentru a-și capacita elevii, pentru a le induce ideea de seriozitate și de concentrare.

Decizie lipsită de vreo justificare logică

Inclusiv antrenorul Iașiului, Claudiu Niculescu, a folosit de multe ori acest îndemn la adresa elevilor săi. Dar înaintea meciului de Cupă de la Dumbrăvița chiar el a dat tonul la lipsă de seriozitate prin decizia luată. A surprins pe toată lumea când a decis, duminică, să nu facă deplasarea la Dumbrăvița, în județul Timiș, pentru meciul cu echipa locală, una tot din Liga 2. Un joc oficial, contând pentru play-off-ul Cupei României.

Deocamdată nu a venit nicio reacție oficială a tehnicianului pe canalele clubului despre jocul pierdut, probabil va apărea la conferința de presă dinaintea partidei din campionat cu Minaur Baia Mare (dacă nu cumva va fi iritat de întrebările legate de meciul trecut, cum s-a mai întâmplat după eșecul cu Steaua!). Dar orice justificare ar fi, în afară de cea medicală, nu stă în picioare.

Este un gest prin care un tehnician, indiferent de numele său, desconsideră competiția, adversarul și până la urmă propria echipă. Ba chiar meseria! În condițiile în care, valid fiind din punct de vedere medical, preferi să rămâi acasă și să urmărești pe laptop un meci oficial al echipei tale.

Claudiu Niculescu nu are nicio  scuză pentru absența de la meciul Iașiului

Prezența lui Niculescu pe bancă nu ar fi garantat calificarea Iașiului în faza grupelor și nici o evoluție mai bună. Dar ar fi însemnat o dovadă de respect și pentru adversar, și pentru competiție, chiar dacă Poli are sau nu obiectiv Cupa României. Și un gest logic până la urmă.

Nimeni nu contestă faptul că obiectivul numărul 1 al Iașiului este campionatul, promovarea în SuperLigă. Nu este pentru prima dată când o echipă își menajează mai mulți titulari pentru campionat. Și nici ultima dată, vor mai cazuri în fiecare etapă a competiției. Dar rareori s-a întâmplat ca un antrenor principal să evite o deplasare obositoare cu autocarul pentru a sta acasă, invocând pregătirea unui meci de campionat împotriva unei echipe nou-promovate, mult mai slab cotată.

Concluzia e una, când încerci să-l păcălești, fotbalul te pedepsește. Ceea ce s-a și întâmplat la Dumbrăvița, unde Iașiul, o echipă cu mulți jucători experimentați, cu pretenții la promovare, a ieșit rușinos din Cupa României.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Săptămâna Europeană a Sportului continuă la Mioveni!

27 September 2022 at 12:56
image

Astăzi, aproximativ 200 de elevi din Mioveni au învațat cum să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Seminarul “Tinerii și stilul de viață sănătos” s-a desfășurat la Centrul Culltural Mioveni pe parcursul a 2 ore, timp în care s-a discutat despre, piramida alimentației sănătoase, despre cum elevii să își construiască un meniu zilnic cât mai sănătos, dar și despre cum să evite alimentele mai puțin sănătoase.
Scopul acestuia a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța sportului și a activității fizice pentru un stil de viață cât mai sănătos.
Evenimentul a făcut parte din ciclul de manifestări dedicate “Săptămânii Europeane a Sportului” și a fost susținut de către specialistul în nutriție, Valentina Florea.
articolul original.

Axiopolisul lui Petre Grigoraș, pregătit să producă o nouă surpriză în Cupa României: ”Pentru Cernavodă este meciul deceniului.” Analiza experimentatului antrenor înaintea jocului cu Minaur Baia Mare

27 September 2022 at 10:48
image

Singura echipă din Liga a 4-a rămasă în actuala ediție a Cupei României, sezonul 2022-2023, Axiopolis Cernavodă, întâlnește în faza Play-off-ului divizionara secundă Minaur Baia Mare. Partida are loc astăzi seară, de la ora 19:00, pe stadionul Ideal din Cernavodă, în nocturnă, așa cum a organizat și precedentele trei jocuri din această competiție.

Echipa antrenată de Petre Grigoraș, pentru care evoluează și fiul ”principalului”, Alexandru Grigoraș, este ultima dintre cele șapte câștigătoare ale Fazei Regionale rămasă încă în competiție și care își dorește să producă o nouă surpriză și să acceadă în faza grupelor.

Petre Grigoraș, înaintea meciului dintre Axiopolis și Minerul Baia Mare: ”Pentru Cernavodă este meciul deceniului”

Petre Grigoraș (58 de ani) consideră că acest meci este unul al deceniului pentru Cernavodă. În turul precedent, Axiopolis a trecut de o divizionară secundă, de Unirea Constanța.

”Este clar că plecăm cu șansa a doua, pentru că întâlnim o echipă din Liga a 2-a, cu alt ritm și intensitate și un buget de 1,8 milioane euro. Va fi infinit mai greu decât cu Unirea Constanța, pentru că Baia Mare are jucători foarte puternici și masivi. Nu ne ajută faptul că au pierdut în ultima etapă și la clubul lor a fost o situație tensionată, vorbindu-se despre schimbarea antrenorului. Trebuie să jucăm la capacitate maximă și să încercăm să facem istorie cu o calificare în grupe. Este al nouălea meci pe care-l jucăm în Cupa României în acest sezon. Indiferent de rezultat, va fi o sărbătoare și ne dorim ca la final să ieșim cu fruntea sus pentru că am dat totul pe teren. Dacă ne vom bucura, va fi ceva extraordinar ca o echipă din Liga a 4-a să meargă la acest nivel. Dacă nu, nimeni nu trebuie să fie supărat, pentru că ne-am depășit condiția și am ajuns până în play-off. Pentru Cernavodă este meciul deceniului”, a spus experimentatul antrenor citat de Constanța Sport.

Stadionul Ideal din Cernavodă se anunță din nou arhiplin

Cel mai probabil, stadionul Ideal din Cernavodă, cu 750 de locuri, va fi plin și cu ocazia acestui joc, așa cum a fost și la precedentele. Publicul i-a impulsionat pe Alexandru Moise și compania și la fel se va întâmpla și contra băimărenilor.

”Cea mai mare bucurie este că stadionul va fi din nou plin. Și-au anunțat prezența și fani din împrejurimi și din Constanța, astfel că va fi din nou o atmosferă extraordinară”, a mai declarat Petre Grigoraș.

Jocul dintre Axiopolis Cernavodă și Minaur Baia Mare va putea fi urmărit și pe internet, în direct pe pagina de Facebook a clubului și pe Constanța Sport, cât și pe Liga2.ro.

Axiopolis, echipa cu cele mai multe meciuri disputate în actuala ediție a Cupei României

În această ediție a Cupei României, Axiopolis Cernavodă a disputat până acum cele mai multe meciuri, șase la număr.

În Faza Regională a obținut două victorii în grupă, 12-0 la Victoria Traian (Liga 4 Brăila) și 7-2 pe teren propriu cu CSL Victoria Gugești (Liga 4 Vrancea), iar finala a câștigat-o în fața celor de la Unirea Braniştea (Liga 3), cu 2-1.

În Turul 1 a trecut cu 2-1 de Gloria Albeşti (Liga 3), în Turul 2 a învins cu 3-1, după prelungiri, Agricola Borcea (Liga 3), iar în Turul 3 a eliminat Unirea Constanţa (Liga 2) cu o victorie cu 3-1.

Adversarul din Play-off, Minaur Baia Mare a evoluat până acum în Cupa României doar în Turul 3, unde a învins cu 2-1 echipa CSM Satu Mare.

articolul original.

Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară

27 September 2022 at 09:00
image

Știm că schimbările sezoniere ale cantității de lumină naturală pe care o primim pot avea un impact semnificativ asupra noastră – cum ar fi tulburarea afectivă sezonieră, spre exemplu.

Dar acum, oamenii de știință au reușit să observe aceste efecte chiar până la nivelul neuronilor.

Într-un nou studiu , neuronii din nucleul suprachiasmatic – partea din creier care măsoară timpul, plasat în interiorul hipotalamusului – au fost observați coordonându-se între ei pentru a se adapta la diferite durate de lumină, cu modificări în celulele individuale, precum și în ansamblu.

Cantitatea zilnică de lumină ne afectează creierul

Astfel, amestecul neurotransmițătorilor cheie a fost modificat drept răspuns la cantitatea de lumină primită în fiecare zi.

Știm deja că schimbările din nucleul suprachiasmatic pot afecta funcționarea nucleului paraventricular, regiune a creierului aflată tot în interiorul hipotalamusului, care ajută la gestionarea stresului, metabolismului, sistemului imunitar, creșterea biologică și multe altele. Acum, cercetătorii au descoperit o legătură moleculară între lumina zilei și .

Atât la șoareci, cât și la oameni, nucleul suprachiasmatic face parte din mecanismele de cronometrare ale creierului, responsabil de ritmurile circadiene fizice, mintale și comportamentale care urmează un model de 24 de ore.

Cercetătorii vor să afle dacă acest fenomen are loc și la oameni

Nucleul suprachiasmatic este controlat de celule fotosensibile speciale aflate în retină, care transmit informații despre lumina disponibilă și durata fiecărei zile.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice modificări ale neurotransmițătorilor la șoareci.

„Cea mai impresionantă descoperire din acest studiu este că am descoperit cum să manipulăm artificial activitatea unor neuroni specifici nucleului suprachiasmatic”, a declarat neurologul Davide Dulcis de la Universitatea din California, San Diego, SUA, citat de Science Alert.

Această cercetare este încă într-un stadiu incipient – ​​deși există asemănări puternice între creierul șoarecelui și creierul uman, ceea ce îi face pe șoareci subiecți de testare potriviți. Însă, rămâne de văzut dacă funcționează exact în același mod.

articolul original.

Auto-eliminare șoc la Pro TV | Al doilea concurent care a spus „Sunt celebru, scoate-mă de aici”

27 September 2022 at 06:07

O altă auto-eliminare a avut loc în cadrul show-ului „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Concurentul a ales să părăsească emisiunea care se filmează în Republica Dominicană, din cauza condițiilor grele pe care le-a îndurat. Iată cine este concurentul care a strigat cuvintele respective!

După Răzvan Botezatu, încă un concurent a spus „Sunt celebru, scoate-mă de aici” și s-a auto-eliminat din reality show-ul Pro TV din Republica Dominicană. Este vorba despre Alex Bogdan. Actorul nu a mai suportat viața din junglă și a făcut un anunțul plecării de față cu colegii și cu adversarii lui.

„Am acceptat provocarea acestei emisiuni gândindu-mă că e mult mai mult legată de jocuri și de fobii.. și mult mai puțin legată despre într-un spațiu cu oameni pe care nu îi cunosc. E cumva și că nu mai pot în cercul ăsta mic. Vă invidiez, jur, că aveți puterea să rămâneți! Vreau să rămâneți dar, pentru mine cursa s-a încheiat. Sunt celebru, scoate-mă de aici!”, a spus Alex Bogdan.

Alex Bogdan a strigat „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Sursă: Voyo

Citește și BĂTAIE LA SUNT CELEBRU, SCOATE-MĂ DE AICI!? BIA KHALIFA A FĂCUT-O PRAF PE AMI: “TACI, FĂ! PE ASTEA LE BAT, FRATE”

Alex Bogdan a făcut mărturisiri dureroase în Republica Dominicană

Alex Bogdan, actorul în vârstă de 36 de ani, care a fost jurat în cel de-al doilea sezon al show-ului „Masked Singer România”, a făcut o serie de mărturisiri dureroase chiar în show-ul care se filmează în Republica Dominicană. Dezvăluirile pe care le-a făcut sunt legate de familia sa.

Actorul a mărturit faptul că a trecut printr-un real șoc, în momentul în care a realizat că mama sa nu mai este în viață. Pe când cea care i-a dat viață se stingea în spital, fostul concurent trebuia să fie prezent pe platourile de filmare. A trecut printr-o perioadă cruntă.

„Mama mea s-a chinuit nouă ani. Eu filmam la Iura Luncaș, am avut spectacol în București. La ora șapte și zece minute, mama murea în spital. Era pandemia și nu ne lăsau să intrăm în spital. Am încercat prin toate relațiile de prin Onești măcar să intre tata. Ne așteptam să se întâmple, dar nu credeam că totul se va întâmpla atât de repede. Voiam măcar să îi spună ceva din partea noastră, că o iubim sau orice, măcar să fie cu ea acolo.

Înainte să decoleze avionul, m-a sunat fratele să-mi spună că mama a murit. Am ajuns în Iași pe la ora nouă jumătate, zece. La ora șapte dimineata aveam de filmat ultima scenă din film, care era romantică, cu iubire, până seara la ora nouă. Seara am ajuns acasă, am stat cu tata, am luat-o pe mama de la morgă, am depus-o la capelă și m-am întors în Iași, unde am mai avut două nopți de filmare, comedie romantică”, a povestit actorul, în cadrul show-ului de la Pro TV.

Sursă foto: Capturi Voyo

articolul original.

Cu un parcurs nu foarte bun în Liga 2, Minaur Baia Mare merge cu teamă pe terenul echipei Axiopolis Cernavodă. Ciprian Danciu laudă formația din Liga 4 antrenată de Petre Grigoraș

26 September 2022 at 12:42

Minaur Baia Mare nu are cel mai bun parcurs în ultima perioadă, înregistrând două eșecuri în ultimele două partide din Liga 2, 0-3 cu FK Miercurea Ciuc și 3-4 cu CSC Dumbrăvița, motiv pentru care e prudentă înaintea confruntării din play-off-ul Cupei României, cu Axiopolis Cernavodă.

Minaur Baia Mare tratează serios partida cu Axiopolis Cernavodă, din play-off-ul Cupei României

Chiar dacă întâlnește o echipă din Liga 4, Ciprian Danciu se teme de partidă, mai ales pentru că drumul de la Baia Mare la Cernavodă e unul lung, 10 ore cu autocarul. În plus, Axiopolis Cernavodă are un antrenor cunoscut la nivelul primei ligi chiar, Petre Grigoraș, lucru remarcat și de Ciprian Danciu înaintea confruntării din play-off-ul Cupei României.

Deși Minaur Baia Mare ar trebui să meargă în grupe fără probleme, Danciu e convins că victoria din turul 3 al Cupei României obținută de Axiopolis Cernavodă, cu Unirea Constanța, nu e una întâmplătoare și că formația din Baia Mare va avea probleme.

Ciprian Danciu, înainte de Axiopolis Cernavodă – Minaur Baia Mare: ”Mergem acolo să ne calificăm, să intrăm în grupe”

”Principalul” formației din Liga 2 a analizat Axiopolis Cernavodă și a remarcat faptul că e una agresivă, acesta fiind unul dintre cele mai importante argumente pentru care echipa sa va avea un duel greu.

Mergem în deplasare la Cernavodă, va fi un joc dificil prin prisma drumului în primul rând, al deplasării, iar în al doilea rând al emulației de la Cernavodă. E un club care, chiar dacă evoluează în Liga 4, are o bancă tehnică solidă, chiar foarte bună și pentru Liga 2. Acolo e Grigoraș, care are ani în spate de Liga 1, cu rezultate foarte bune.

Ne va aștepta un joc foarte dificil, întâlnim o echipă agresivă. Nu e o întâmplare că a eliminat Unirea Constanța. Am urmărit și e o echipă agresivă acolo, iar publicul susține din minutul unu. Nu va fi un meci ușor, ne vor aștepta minute de foc, dar sper să tranșăm meciul după primele 90 de minute.

Va fi o noapte lungă, drum lung, sper ca băieții să nu fie obosiți. Mergem acolo să ne calificăm, să intrăm în grupe, vrem să aducem echipe din Liga 1 la Baia Mare, cum a fost și anul trecut. E benefic pentru noi ca județ, pentru băieții noștri tineri. Să demonstreze că pot să joace la un nivel bun indiferent de adversar, de competiție.

Acum, trebuie să fim foarte bine marți, să tranșăm partida. Sper să jucăm bine din primul minut și să ne calificăm în grupe”, a spus Ciprian Danciu în privința partidei din Cupa României, cu Axiopolis Cernavodă, conform Baia Mare Sport.

Minaur Baia Mare, două eșecuri la rând în Liga 2

Runda a 7-a, ultima disputată în Liga 2 înainte de întreruperea campionatului, a adus pentru Minaur Baia Mare o nouă înfrângere a sezonului, 3-4 cu CSC Dumbrăvița. Echipa lui Ciprian Danciu are 8 puncte adunate până acum, mai înregistrând două egaluri, 1-1 cu FC Brașov și 1-1 cu Ripensia, două eșecuri, 0-3 cu Unirea Slobozia și 0-3 cu FK Miercurea Ciuc, și două victorii, 1-0 cu Metaloglobus și 2-1 cu CSM Slatina.

În runda a 8-a, Minaur Baia Mare, acum pe locul 13 din 20 de echipe, va întâlni Poli Iași, locul 4 cu 14 puncte, în deplasare.

Axiopolis Cernavodă, pe locul 1 în Liga 4 Constanța

Axiopolis Cernavodă domină până acum Liga 4 Constanța, având, după șapte meciuri, 21 de puncte, victorii pe linie așadar, dar și un golaveraj incredibil, de 51 de goluri marcate și numai șapte primite. Formația pregătită de Petre Grigoraș are un ecart de trei puncte peste locul 2, CS Năvodari.

Foto: Minaur Baia Mare

articolul original.

Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?

26 September 2022 at 08:00
image

Lumina Soarelui călătorește cu viteza luminii. Fotonii emiși de pe suprafața Soarelui trebuie să călătorească prin vidul din spațiu pentru a ajunge la ochii noștri.

Astfel, răspunsul scurt este că lumina soarelui are nevoie în medie de 8 minute și 20 de secunde pentru a călători de la Soare la Pământ.

Dacă Soarele ar dispărea brusc din Univers, ar dura puțin mai mult de 8 minute până când am realiza acest lucru.

Noi orbităm de aproximativ 150 de milioane de km. Lumina se deplasează cu 300.000 km/secundă. Împărțim aceste valori și obținem 500 de secunde, sau 8 minute și 20 de secunde.

Acesta este un număr mediu. Nu uitați că Pământul urmează o orbită eliptică în jurul Soarelui, care variază între 147 milioane și 152 milioane de km. În cel mai apropiat punct, lumina Soarelui are nevoie de doar 490 de secunde pentru a ajunge pe Pământ. Iar apoi, în cel mai îndepărtat punct, lumina solară are nevoie de 507 secunde pentru a face această călătorie, scrie Phys.org.

Razele Soarelui călătoresc cu viteza luminii

Dar povestea luminii devine și mai interesantă dacă ne gândim la călătoria pe care lumina trebuie să o facă în interiorul Soarelui.

Fotonii sunt creați prin reacții de fuziune în . Aceștia încep sub formă de radiații gamma și apoi sunt emiși și absorbiți de nenumărate ori, rătăcind în interiorul stelei masive înainte de a ajunge în cele din urmă la suprafață.

Ceea ce probabil nu știți este că acești fotoni care vă lovesc globii oculari au fost creați cu zeci de mii de ani în urmă și că a fost nevoie de atâta timp pentru ca ei să fie emiși de Soare.

Odată ce au scăpat de la suprafață, a fost nevoie de doar 8 minute pentru ca acești fotoni să traverseze distanța imensă de la Soare la Pământ.

Atunci când privim în spațiu, privim de fapt înapoi în timp

Lunii are nevoie de doar o secundă pentru a ajunge pe Pământ. Soarele se află la mai mult de 8 minute-lumină distanță. Astfel, dacă lumina de la cea mai apropiată stea (Alfa Centauri) are nevoie de mai mult de 4 ani pentru a ajunge la noi, înseamnă că vedem acea stea cu 4 ani în trecut.

Există galaxii aflate la milioane de ani-lumină distanță, ceea ce înseamnă că lumina pe care o vedem a părăsit suprafața acelor stele cu milioane de ani în urmă. De exemplu, galaxia M109 se află la o distanță de aproximativ 83,5 milioane de ani-lumină.

Dacă extratereștrii ar trăi în aceste galaxii și ar avea telescoape suficient de puternice, ar vedea Pământul așa cum arăta în trecut.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Restricții privind iluminatul public la Paris. La ce oră se sting luminile Turnului Eiffel?

26 September 2022 at 06:00
image

Restricții privind iluminatul public au intrat în vigoare la Paris. Iluminatul clădirilor publice se termină la ora 22.00, Turnul Eiffel se stinge la 23.45.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, anunța recent că va opri de vineri, 23 septembrie, începând de la ora 22.00, notează CNEWS.

Concret, se stinge lumina pe fațadele Primăriei, ale Tour Saint-Jacques, dar și ale primăriilor de cartier și ale muzeelor municipale.

Luminile din Turnul Eiffel se sting la ora 23.45

Primarul spunea că dorește să „dea un exemplu” și speră la „o mobilizare generală”. Lumina pe poduri rămâne aprinsă pentru siguranța navigației.

Anne Hidalgo a confirmat că luminile se sting la ora 23.45.

O acțiune mai mult „simbolică”

Anne Hidalgo afirma că este vorba despre o acțiune mai mult „simbolică”, însă ar trebui să marcheze dorința municipalității pariziene „de a stinge lumina acolo unde este posibil” pentru a face față crizei energetice.

Cu toate acestea, primarul a dat asigurări că nu se pune problema opririi iluminatului public în Paris. „Nu vreau să oprim iluminatul stradal în cartierele noastre pentru că este o chestiune de siguranță”, a spus ea.

articolul original.

Universitatea din Craiova va avea și perioade de predare online

26 September 2022 at 02:20
image

Universitatea din Craiova va avea patru săptămâni de cursuri online în fiecare din cele două semestre ale noului an universitar 2022-2023. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie din 14 septembrie.

Conform deciziei Consiliului de Administraţie al Universităţii din Craiova, activitatea online se va desfăşura  4 săptămâni din semestrul I și minim 4 săptămâni din semestrul al II-lea, după cum urmează: în ultimele săptămâni ale semestrului I (28 noiembrie-23 decembrie 2022) și respectiv în primele săptămâni ale semestrului al II-lea (20 februarie-19 martie 2023). Activitatea online se va desfăşura conform indicaţiilor ARACIS. Practic, cadrele didactice care desfășoară activități în format online participă la programe de formare continuă pentru dezvoltarea competențelor digitale, și cu privire la abordări pedagogice

inovatoare asistate de tehnologie, organizate de, sau cu sprijinul universității. Instituțiile de învățământ superior și furnizorii de educație care decid să desfășoare activități de învățare, predare, cercetare și aplicative în format mixt, elaborează o metodologie specifică, care include elementele care definesc și reglementează acest mod de organizare.

Metodologia se aprobă de către Senat și se publică pe site-ul instituției și pe platformele informatice utilizate. 

Condiții pentru cursurile online

Indicațiile de la ARACIS prevăd că pe toată durata desfășurării online a activităților didactice, atât cadrele didactice, cât și studenții vor păstra camerele video deschise, în scopul facilitării comunicării. Studenții sunt îndrumați și solicitați să se implice activ în activitățile de învățare, predare și cercetare, în mod deosebit în cele care se desfășoară în format online, activitatea lor fiind considerată și apreciată în cadrul evaluării pe parcurs.

În contextul învățământului online, abilitățile studenților de învățare autoreglată sunt cu deosebire importante în ceea ce privește însușirea rezultatelor învățării vizate.

Resursele de învățare sunt diverse, accesibile, îmbogățite în privința modului de abordare a conținuturilor cât și referitor la forma de prezentare, fiind disponibile studenților, în orice moment, pe platforme informatice. Acestea pot fi: cursuri video pre-înregistrate, notițe de curs în format digital, fișiere audio/video, bibliografie cu acces digital, baze de date specifice, facilități de documentare prin internet, simulări, resurse educaționale deschise (RED) etc.

Cum trebuie să fie cursurile 

Conform recomandărior ARACIS, elaborarea cursurilor și susținerea prelegerilor trebuie să se realizeze în format interactiv, conținuturile să fie prezentate într-o manieră logică și intuitivă, organizate pe unități de studiu secvențiale, ușor gestionabile de către studenți, cu precizarea rezultatelor învățării vizate, incluzând instrucțiuni clare cu privire la ceea ce se așteaptă să fie finalizat, până când, cum și în ce ordine. Navigarea în conținutul materialelor de studiu trebuie să fie logică și intuitivă.

Sarcinile de lucru sunt formulate clar, cu recomandarea ca acestea să fie incluse în structura cursului, explicit sau prin linkuri, sau se gestionează astfel încât studenții să poată identifica cu ușurință ce au de făcut și în ce termene. Se utilizează sisteme informatice de monitorizare și notare pe parcurs a activității studenților, fiecare student putând astfel să se informeze asupra rezultatelor evaluărilor.

Este recomandată utilizarea unor instrumente avansate de prezentare digitală (care solicită și implicarea studenților), precum și instrumente software care asigură comunicarea facilă și personalizată dintre profesori și studenți. În materialele de studiu pot fi incluse resurse disponibile pe Internet (videoclipuri, cursuri înregistrate, sarcini de lucru interactive, link-uri către alte resurse digitale etc.), cu scopul de a antrena studenții să participe activ la diversele tipuri de activități de învățare.

Examenele de evaluare pe parcurs, precum și cele de finalizare a studiilor se desfășoară exclusiv în spațiul universitar, fiind însă posibilă utilizarea metodelor de evaluare asistate de tehnologie.

articolul original.

Se stinge lumina la Paris! Ce RESTRICȚII au anunțat autoritățile

25 September 2022 at 12:36

Se stinge lumina la Paris! Ce RESTRICȚII au anunțat autoritățile

Au intrat în vigoare restricțiile iluminatului public în Paris. Iluminatul clădirilor publice se termină la ora 22.00, Turnul Eiffel se stinge la 23.45, anunță Mediafax.Primarul Parisului, Anne Hidalgo, anunța marți că va opri iluminatul public de vineri, începând de la ora 22.00, notează CNEWS.

Concret, se stinge lumina pe fațadele Primăriei, ale Tour Saint-Jacques, dar și ale primăriilor de cartier și ale muzeelor municipale.

Primarul spunea că dorește să „dea un exemplu” și speră la „o mobilizare generală”.

Lumina pe poduri rămâne aprinsă pentru siguranța navigației.

Anne Hidalgo a confirmat că luminile din Turnul Eiffel se sting la ora 23.45.

Anne Hidalgo afirma că este vorba despre o acțiune mai mult „simbolică”, însă ar trebui să marcheze dorința municipalității pariziene „de a stinge lumina acolo unde este posibil” pentru a face față crizei energetice.

Cu toate acestea, primarul a dat asigurări că nu se pune problema opririi iluminatului public în Paris. „Nu vreau să oprim iluminatul stradal în cartierele noastre pentru că este o chestiune de siguranță”, a spus ea.

articolul original.

România U19, cu șapte jucători din Liga 2 pe teren, n-a putut învinge nici Lituania U19. Tricolorii lui Alexandru Pelici riscă să rateze calificarea la Turul de Elită al EURO

25 September 2022 at 11:36

România U19 nu a reușit să câștige nici al doilea meci din preliminariile Campionatului European 2023. Formația pregătită de selecționerul Alexandru Pelici a făcut 0-0 și cu Lituania U19, după ce în prima partidă, cu Letonia U19, a înregistrat același scor.

România U19 nu a învins nici Lituania U19 în preliminariile pentru EURO

Partida, care a avut loc pe Stadionul ”Anghel Iordănescu” din Voluntari, a fost marcată mai mult de un episod care putea duce la nedisputare. Au fost probleme cu nocturna la arena din Ilfov, primele venind chiar înainte de startul confruntării, atunci când arbitrul scoțian David Munro a dat primul fluier cu câteva minute mai târziu, pentru că instalația nu funcționa la capacitate maximă.

În plus, și în minutul 30 a fost o defecțiune la nocturnă, iar partida a fost întreruptă pentru aproximativ 10 minute. Referitor la desfășurarea jocului, România U19 a avut cele mai mari ocazii prin Antonio Bordușanu, Eduard Radaslavescu și Rareș Burnete.

Atanas Trică putea aduce victoria pentru România U19 în confruntarea cu Lituania U19

De altfel, Burnete chiar a reușit să marcheze în minutul 56, dar golul a fost anulat pe motiv de offside. Atanas Trică, jucătorul Stelei, a avut o șansă bună la rândul său în momentul în care a intrat, trecând pe lângă gol în minutul 73. A lovit cu capul o centrare din bandă, dar execuția sa a trecut alături.

La fel ca și în celălalt meci, au fost multe ocazii ratate și adversarii au avut contre pe care puteau să marcheze, dar cred că rezultatul este nedrept pentru noi. Sunt două meciuri consecutive în care am ratat foarte multe ocazii. Cred că meritam cel puțin într-unul dintre ele să câștigăm.

Dacă luăm statistica, și-au creat puține situații, cel puțin din atac pozițional. Copiii au luptat până la ultima picătură de energie. Îmi pare rău că nu am avut un dram de șansă în plus să fi intrat măcar un gol. Cred că am fi câștigat la o diferență mare dacă dădeam gol și îi făceam și pe adversarii noștri să iasă mai mult.

După ce am arătat la acest turneu, suntem una dintre echipele care merită să meargă mai departe. Pentru că în cele două jocuri am fost echipa pozitivă, de fiecare dată am încercat să conducem ostilitățile”, a declarat Alexandru Pelici după partidă.

Șapte jucători din Liga 2, pe teren în partida România U19 – Lituania U19

Referitor la jucătorii din ligile inferioare convocați pentru această acțiune, pe teren s-au aflat portarul David Dincă (Steaua), integralist și căpitan, fundașul David Maftei (Unirea Dej), integralist, mijlocașul Alin Boțogan (Unirea Slobozia), integralist, mijlocașul Antonio Bordușanu (Dinamo), integralist, mijlocașul Omar El Sawy (FK Miercurea Ciuc), pe teren până în minutul 61, atacantul Atanas Trică (Steaua), pe teren din minutul 61, mijlocașul George Leață (CSM Slatina), intrat în minutul 87.

  • România U19: Dincă (cpt.) – Maftei,  Grigore-Huideș, Duțu, Borza – Boțogan, Vulturar (Sala 45) – Bordușanu, El Sawy (Trică 61), Radaslavescu (Musi 61) – Burnete (Leață 87);
    Rezerve neutilizate: Lefter – Șuteu, Pașcalău, Kovacs, Bujor;

România U19, nevoită să învingă Austria U19 în ultimul meci din grupă

România U19 se află pe locul 3 în Grupa 6 a preliminariilor EURO, pentru accederea la Turul de Elită, pentru Campionatul European din 2023. Are 2 puncte, la egalitate cu locul 2, Letonia U19, dar cu un punct peste Lituania U19. Pe locul 1 se află Austria U19, cu 4 puncte, națională pe care tricolorii o vor întâlni în ultima partidă a preliminariilor.

Partida, care va avea loc marți, 27 septembrie, tot la Voluntari, e una capitală pentru România U19, care trebuie să câștige pentru clasarea pe unul din primele două locuri ale grupei, pentru a merge mai departe în competiție.

Foto: Răzvan Păsărică / FRF

articolul original.

MINAC: PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII

24 September 2022 at 05:32
image

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) continuă desfășurarea evenimentelor culturale din cadrul proiectului inițiat de Asociația SINE QUA NON și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Vineri, 23 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-au desfășurat lucrările simpozionului PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII.

La simpozion sunt înscriși 95 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhiviști, bibliotecari etc., din Dobrogea și din întreaga țară, din Ucraina și Republica Moldova

Comunicările științifice au fost susținute în intervalul orar 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, după cum urmează: Aula Adrian Rădulescu – Secțiunea Istorie modernă și contemporană, moderator: prof.univ.dr. Marian Cojoc și conf.univ.dr. Mariana Cojoc; Sala Mircea cel Bătrân – Secțiunea Istorie medievală, moderator: dr. Cristina Talmațchi; Sala Independenței – Secțiunea Centenarul Încoronării, moderator: dr. Ramona Mocanu și dr. Ligia Dima.
Sâmbătă, 24 septembrie a.c., continuă susținerea comunicărilor științifice pe secțiuni: Sala Ovidiu – Secțiunea Istorie veche, moderatori: prof.univ.dr. Magda Lazarovici și prof.univ.dr. Gheorghe Lazarovici; Sala Mircea cel Bătrân – Secțiunea Numismatică, moderator dr. Gabriel Custurea; Sala Independenței – Secțiunea Centenarul Încoronării, moderator cdr.(r)dr. Marian Moșneagu; Aula Adrian Rădulescu – Secțiunea Istorie modernă și contemporană, moderator prof.univ.dr.hb. Florin Muler.
La 18.00, vor fi lansate volumele prof.univ.dr.hb. Gheorghe Onișoru – Stalin și poporul rus … Democrație și dictatură în România contemporană. Premisele instaurării comunismului (vol. I), Stalinismul în România (vol. II) și cel scris de col.(r) Tudor Păcuraru, conf.univ.dr. Florian Bichir – Târgu-Mureș 1990: zori însângerate. Conflictele interetnice din 1989-1990 în dosarele CNSAS. Prezintă: prof.univ.dr. Marian Cojoc și dr. Sorin Marcel Colesniuc.

În continuare, la ora 18.30, va fi vernisată expoziția temporară: Cărți despre regii și reginele României. Prezintă dr. Lavinia Dumitrașcu.

Duminică, începând cu ora 10.00, în Aula Adrian Rădulescu a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vor fi susținute alocuțiuni de închidere a simpozionului, după care, de la ora 11.00, vor fi organizate tururi ghidate la monumentele arheologice și istorice din Zona Peninsulară a orașului Constanța.

articolul original.

Aeroportul din Montpellier a fost închis pe o perioadă nedeterminată

24 September 2022 at 10:35
image

Aeroportul din Montpellier a fost închis pe o perioadă nedeterminată după ce un avion cargo a ieșit de pe pistă la aterizare în timpul nopții, fără a provoca răniți, a informat sâmbătă prefectura din Herault, preluată de AFP.

Ca măsură de siguranță și în așteptarea venirii unei companii specializate pentru a muta avionul, zborurile comerciale și de marfă” nu pot ateriza la Montpellier pentru o perioadă nedeterminată, a precizat prefectura într-un comunicat.

Cele trei persoane aflate în aeronavă sunt nevătămate. Acestea au fost scoase și duse la adăpost datorită intervenției rapide a serviciilor de urgență”, a precizat aceeași sursă.

La ora 2.50 dimineața, un avion de poștă aeriană Boeing 737 încărcat cu marfă a ratat aterizarea pe aeroportul din Montpellier și a ajuns în iazul Mauguio, la capătul pistei. Botul avionului este în prezent scufundat.

articolul original.

MINAC: Expoziție de obiecte ce au aparținut Reginei Maria a României

24 September 2022 at 08:20
image

Începând de vineri, 23 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) poate admirată expoziția temporară AMINTIRI DESPRE REGII ȘI REGINELE ROMÂNIEI, conform programului normal al muzeului. Expoziția va fi deschisă până pe data de 6 octombrie 2022.

Expoziția cuprinde: bunuri culturale care au aparținut reginei Maria, aflate în patrimoniul Muzeului Național Bran: pupitru, măsuță, noptieră, scaune, obloane, casete, toc ochelari, sfeșnic, cafetieră, brâu, paftale, penare, cruce, cruce dublă, psaltire, reviste, fructiere, coșuleț, butelce, căni, cești, farfurii, vase tip scafe, necesar de voiaj etc.

Expoziția temporară AMINTIRI DESPRE REGII ȘI REGINELE ROMÂNIEI face parte din proiectul Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII, organizat de Asociația SINE QUA NON și finanțat, pentru al doilea an consecutiv, de PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CONSTANȚA.

articolul original.
❌