ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dolly Parton a primit un premiu de 100 de milioane de dolari din partea fondatorului Amazon, Jeff Bezos

14 November 2022 at 11:56
image

Vedetă a muzicii country și filantroapă, Dolly Parton a primit un premiu de 100 de milioane de dolari din partea lui Jeff Bezos, anunță BBC.

Premiul Bezos Courage & Civility Award se oferă celor care „caută soluții cu curaj și civilitate”

Fondatorul multimiliardar al Amazon a anunțat premiul alături de partenera sa, Lauren Sanchez.
Sanchez a descris-o pe Parton ca fiind „o femeie care dăruiește din inimă și conduce cu dragoste și compasiune fiecare aspect al activității sale”.

Premiul Bezos Courage & Civility Award (oferit pentru prima dată în 2021) recunoaște liderii care „caută soluții cu curaj și civilitate”.

„Abia așteptăm să vedem tot binele pe care îl veți face cu acest premiu de 100 de milioane de dolari”, a spus doamna Sanchez.

Într-o înregistrare video a ceremoniei postată online, Parton a spus: „Wow! Ați spus 100 de milioane de dolari?”.

„Cred că oamenii care sunt în măsură să ajute ar trebui să pună banii acolo unde le este inima. Eu voi face tot ce pot pentru a face lucruri bune cu acești bani”, a adăugat ea.

Parton – cântăreață și compozitoare, actriță, femeie de afaceri și filantroapă – a fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame la începutul acestei luni.

Este o mare susținătoare a organizațiilor caritabile și a înființat Fundația Dollywood, care a dăruit cărți copiilor din întreaga lume.

Parton a fost, de asemenea, o susținătoare foarte vocală a vaccinării împotriva Covid-19.
Ea a sprijinit Moderna cu o donație de 1 milion de dolari pentru cercetarea coronavirusului la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville.

articolul original.

Fabricantul francez de ciment Lafarge va plăti 777 de milioane de dolari Statelor Unite pentru că a colaborat cu ISIS

19 October 2022 at 07:36
image

Lafarge, cel mai mare fabricant francez de ciment, şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost de acord să plătească 777,8 milioane de dolari pentru a rezolva o acuzaţie penală federală din SUA, legată de plăţile companiei franceze către ISIS şi către un alt grup terorist, pentru a menţine în funcţiune o fabrică de ciment în Siria.

Cu alte cuvinte, fabrica de ciment franceză a colaborat cu ISIS și a recunoscut că a dat conducerii ISIS zeci de milioane de dolari, ca taxă de protecție, pentru a-și putea continua activitatea la fabrica din nordul Siriei.

Plățile de 10,24 de milioane de dolari către ISIS, Frontul al-Nusrah și intermediari au fost făcute din luna august 2013 până în octombrie 2014 și au avut loc chiar și în timp ce gruparea teroristă răpea și ucidea occidentali.

Această fabrică de ciment a grupului francez Lafarge, situată în Jalabiya, în nordul Siriei, a plătit taxe către organizația Stat Islamic în 2013 și 2014 pentru a-și continua activitatea în timpul războiului.

Compania ar fi încercat să asigure accesul în fabrică al angajaților și al materiilor prime folosind intermediari locali, iar conducerea Lafarge din Paris era la curent cu situația.

”Lafarge a recunoscut şi şi-a asumat responsabilitatea pentru crima sa uluitoare. Niciodată până acum o corporaţie nu a oferit sprijin material şi resurse organizaţiilor teroriste străine”, a declarat procurorul american Breon Peace într-un comunicat.Lafarge Cement Syria ”a fost în cele din urmă de acord să facă plăţi către ISIS pe baza volumului de ciment pe care LCS l-a vândut clienţilor săi, pe care Lafarge şi directorii LCS l-au comparat cu plata ”taxelor””, a spus biroul Peace.

Un rechizitoriu împotriva Lafarge şi a fostei sale filiale siriene a fost deschis la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Brooklyn, New York, cu un acuzaţie de conspiraţie pentru a oferi sprijin material unei organizaţii teroriste străine desemnate. Lafarge a pledat vinovată şi a fost condamnat la o audiere acolo.

Ancheta este în desfășurare

Nicio persoană nu a fost acuzată în acest caz, dar autorităţile au declarat că ancheta lor este în desfăşurare.

”În mijlocul unui război civil, Lafarge a făcut alegerea de neconceput de a pune bani în mâinile ISIS, una dintre cele mai barbare organizaţii teroriste din lume, pentru a putea continua să vândă ciment.

Lafarge a făcut acest lucru nu doar în schimbul permisiunii de a-şi opera fabrica de ciment – ​​ceea ce ar fi fost destul de rău – ci şi pentru a-şi valorifica relaţia cu ISIS pentru un avantaj economic, solicitând asistenţa ISIS pentru a dăuna concurenţei Lafarge, în schimbul unei părţi din vânzările Lafarge”, a spus Peace.

Lafarge a fost achiziţionată de Holcim, din Elveţia, în 2015.

”Lafarge SA şi [Lafarge Cement Syria] şi-au acceptat responsabilitatea pentru acţiunile directorilor individuali implicaţi, al căror comportament a fost o încălcare flagrantă a Codului de conduită al Lafarge. Regretăm profund că acest comportament a avut loc şi am colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a rezolva această problemă”, a spus Lafarge.

Holcim a spus într-o declaraţie pentru CNBC că susţine acordul la care a ajuns Lafarge cu DOJ, potrivit BBC.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2. Achiziţia estimată la 300 de milioane de dolari

1 September 2022 at 13:20
image

Ministerul Apărării solicită Parlamentului să aprobe o achiziţie de sisteme de drone Bayraktar TB2. Valoarea contractului, fără TVA, este estimată la 300 de milioane de dolari. Dronele Bayraktar, produse de turci, au fost folosite cu succes de armata ucraineană împotriva forțelor rusești.

Ministerul Apărării susţine că este vorba despre 18 drone. În preţul estimativ al întregii achiziţii intră și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, potrivit G4media.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari. Se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu 2022. Asta în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare şi bugetare a acesteia. 

Investiție de 300 de milioane de dolari

„Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia”, se menţionează în solicitare. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoare exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

„Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se mai arată în document.

Viitoarea misiune pe care o plănuiește Ministerul Apărării

Totodată, potrivit sursei citate, „având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit”.

„Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se precizează în document. 

Ce sunt dronele Bayraktar TB2

Ucraina a reușit să distrugă sisteme de artilerie și vehicule blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2. Astfel, întreaga lume vrea să le cumpere. Dronele Bayraktar TB2 au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern. 

Drona TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri, poate zbura până la o înălțime de 8.000 de metri. Distruge tancuri și artilerie cu bombe perforatoare ghidate cu laser. Dronele au contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei în Ucraina. 

Drona este atât de populară încât a devenit și subiectul unui cântec în Ucraina. Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat şi în atenția președintelui rus Vladimir Putin. Ministerul rus al Apărării a menționat-o de zeci de ori în public de când a început războiul pe 24 februarie.

Sursa: Observator

articolul original.

Simona Halep, eliminată prin abandon

4 August 2022 at 11:49
By: Regie
image

Simona Halep, locul 16 WTA, s-a oprit în turul 2 la Washington, după ce a pierdut joi dimineață în fața Annei Kalinskaya, 71 WTA, scor 5-7, 0-2.

Românca a fost nevoită să abandoneze în setul doi, când Kalinskaya conducea cu 2-0. Halep a acuzat o stare de rău din cauza căldurii. După ce a stat mai multe secunde cu un prosop cu gheață pe față, fostul lider mondial a decis să nu mai continue partida, fiind vizibil epuizată. La ora disputării meciului, la Washington erau 34 de grade Celsius şi umiditate foarte mare.

Halep a abandonat meciul, deși a primit vitamine din partea medicului atât în primul set, cât și în cel de-al doilea.

De partea cealaltă, Kalinskaya nu a acuzat probleme din cauza căldurii, dar a cerut timeout medical în primul set, din cauza unor probleme la genunchi.

Temperatura de la Washington a fost de aproximativ 34 de grade pe timpul meciului, la orele 17:00 – 18:00. O oră și 8 minute a durat partida dintre Halep și Kalinskaya.

În mod normal, următorul turneu pentru Halep ar trebui să fie cel de la Toronto, programat în perioada 8-14 august, dar rămâne de văzut dacă românca va mai participa sau nu.

Simona Halep se regăsește pe lista capilor de serie, fiind a 16-a favorită a întrecerii pe suprafață rapidă. Primele 30 de jucătoare ale lumii nu vor lipsi de la Rogers Cup, un turneu foarte important. Simona Halep a jucat o finală la Toronto, în 2015. Ultima participare datează din 2019, când a ajuns în faza sferturilor de finală.

Turneul WTA de la Toronto oferă premii totale de 2,69 milioane de dolari la ediția din 2022. Simona Halep a câștigat Rogers Cup în 2016 și 2018, când competiția a fost găzduită de orașul Montreal.

După turneul de la Toronto, Simona Halep este așteptată la Cincinnati, SUA in perioada 15-21 august.

Sportiva română va avea apoi o săptămâna de pauză, înainte de a fi prezentă la US Open, turneu de Grand Slam programat între 29 august și 11 septembrie, la New York.

articolul original.
  • There are no more articles
❌