ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

2,4 milioane de lei pentru proiectele de asistență socială, sportive, de tineret și culturale

3 February 2023 at 06:48
image

Programul anual propriu al Consiliului Județean Sălaj privind acordarea de finanțări nerambursabile pentru activități nonprofit de interes județean beneficiază, în 2023, de o alocare bugetară record: 2,4 milioane de lei – cu aproape 400.000 de lei mai mult decât în 2022.

Din această sumă, 1,85 milioane de lei sunt destinați susținerii proiectelor și activităților de asistență socială, iar diferența de 550.000 de lei, finanțării proiectelor sportive, de tineret și culturale.

Perioadele pentru depunerea proiectelor vor fi comunicate după aprobarea ghidurilor solicitantului

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

România împrumută peste 1.5 milioane de lei pe minut

27 January 2023 at 11:56
By: (R.C.)
Aproape nebăgat în seamă în ultima perioadă, fostul premier Florin Cîțu ține să rămână în prim-planul vieții economice românești. Așa că, din cînd, mai postează câteva ceva pe FB, singurul loc în care poate face asta. Printre cele mai recente postări se numără cea făcută ieri, în care atrage atenția asupra sumelor împrumutate de autoritățile românești.

Iată postarea:

update: 1 526 000 lei împrumutați / minut de MF-PSD în luna ianuarie 2023. Încă 7,8 miliarde lei împrumutați DOAR ASTĂZI de MF-PSD. Suma totală împrumutată în luna ianuarie 2023 a ajuns la aproximativ 44 miliarde lei.

____________________________________________________
1 250 000 (un milion două sute cincizeci de mii) lei pe minut. ❗❗❗Suma împrumutată până acum de MF-PSD în ianuarie 2023.
Adică 36 de miliarde lei. Cea mai mare suma împrumutată vreodată într-o singură lună. La dobânzi astronomice atât în lei cât și în dolari.
În acest ritm în 2023 MF-PSD ajunge să imprumute aproape 400 de miliarde de lei într-un singur an.
Disperare înaintea FALIMENTULUI. Exact ca în 2008. Atunci „soluția” a fost ca statul să meargă să împrumute la FMI și să nu mai ia bani din piață. Acum soluția este orice #MaiBineFaraPSD.
Va garantez că nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva dacă mă ascultau și MF rămânea la PNL.
MF-PSD a distrus această economie în doar 12 luni. A crescut taxele, a distrus piețe întregi prin intervenția statului și tot nu au ajuns banii pentru pomeni. A fost nevoie să împrumute sume record în 2022 la dobânzi astronomice iar 2023 deja este și mai rău.
MF-PSD omoară orice speranța pentru generațiile viitoare de români. Aceștia vor munci doar să plătească datoriile făcute de Marcel Ciolacu și gașca lui. Nu trebuie să ne supărăm pe generațiile viitoare dacă aleg să plece în altă țară, când aceasta este moștenirea lăsată de PSD.
În tot acest timp banii din PNRR pe care i-am negociat foarte greu pentru România (CE voia să ne lase cu doar 14 miliarde euro), 14,2 miliarde de euro grant și încă 14,9 miliarde împrumuturi la dobândă 0, nu sunt atrași pentru că PSD nu vrea să facă reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor și reforma salarizării.
Guvernarea liberală din 2020-2021 a arătat că poți să reduci taxele, să elimini bariere din economie și in acelasi timp să încasezi mai mulți bani la buget și să ai creștere economică record.
2022 a fost un an greu pentru antreprenorii români. În guvernarea liberală erau eroi acum PSD îi consideră infractori. ❗❗❗
PSD amenință că in 2023 o să faca viața și mai grea pentru românii din sectorul privat (angajați și angajatori).
Ne vedem în curând să decidem împreună soluțiile prin care să corectăm ce a distrus PSD și să ne asigurăm că nu vor mai face acest lucru în viitor. ❗❗❗
Bunăstarea a fost mereu rezultatul politicilor economice de dreapta. Socialismul și politicile de stânga duc doar la sărăcie. ❗❗❗
„garantarea, consolidarea și extinderea proprietății private, stimularea liberei inițiative și promovarea unui mediu de afaceri concurențial și competitiv”- Statutul PNL
P.S. Voi prezenta cifrele dezastrului din 2022 imediat după ce MF -PSD publică execuția bugetară.
articolul original.

Aproape două milioane de români vor fi conectați la rețeaua de apă și canalizare, la finalul anului acesta

27 January 2023 at 05:19

Aproape două milioane de români vor fi conectați la rețeaua de apă și canalizare, la finalul anului acesta

La finalul acestui an, aproape două milioane de români vor fi conectați la rețeaua de apă și canalizare prin proiectele de infrastructură selectate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din România prin creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, în scopul îndeplinirii cerinţelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi”, se spune într-un comunicat al MIPE, remis joi Agerpres.

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt proiecte de asistenţă tehnică în valoare totală eligibilă de 531,95 milioane lei (107,48 milioane euro) şi 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei (6,68 miliarde euro) valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate şi la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

„Să trăieşti fără apă curentă şi canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viaţă. Tocmai de aceea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenţie deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă şi apă uzată am semnat personal 21 de contracte de finanţare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro.

În total, prin intermediul POIM 2014-2020, s-au semnat 65 proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitor cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alţi 3.768 km conducte noi sau optimizate apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş.

Deşi procentul populaţiei cu acces la facilităţi de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare conforme a crescut semnificativ în ultimii ani, nevoia de investiţii pentru conservarea resurselor de apă prin îmbunătăţirea soluţiilor de tratare, reducerea pierderilor tehnologice legate de procesul de tratare şi reducerea pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie prin optimizarea acestora, pentru conectarea populaţiei la sisteme de alimentare cu apă conforme, precum şi pentru asigurarea de sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate din aglomerările rămase este încă mare. Investiţiile sunt necesare totodată şi pentru atingerea sau menţinerea stării bune a corpurilor de apă, afirmă MIPE.

„Proiectele prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR) au adus un progres semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, dar 20% din populaţia încă nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În acest sens, una dintre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europenă, este continuarea procesului de conectare a României la reţeaua de apă”, se precizează în document.

În acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apă şi apă uzată. Investiţiile vor consta atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finanţate, din FEDR şi FC, investiţii în sectorul apei şi apei uzate având ca obiectiv specific promovarea accesului la apă şi a gestionării durabile a apelor.

Printre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă se numără: construirea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă potabilă noi/existente (captare şi aducţiune, staţii de tratare, măsuri legate de eficienţă, reţele de transport şi distribuţie a apei destinate consumului uman în aşezări care au cel puţin 50 locuitori/ sau distribuţie de cel puţin 1.000 m3 apă/zi); construirea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare noi/ existente şi construirea/ reabilitarea/ modernizarea staţiilor de epurare a apelor uzate care asigură colectarea şi epurarea încărcării organice biodegradabile în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori (prioritate având aglomerările peste 10.000 locuitori), inclusiv soluţii pentru un management adecvat pentru tratarea nămolurilor rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate.

Dincolo de acestea, până în prezent, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Caras-Severin, Galaţi (Matca), Prahova şi Hunedoara însumând 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro, mai spune MIPE.

articolul original.

Aproape 3,4 milioane de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

24 January 2023 at 10:48

Aproape 135.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 37.800 de mijloace de transport, au intrat și ieșit din țară luni, 23 ianuarie, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Pe sensul de intrare în România au fost 64.749 de persoane, dintre care 6.852 de cetăţeni ucraineni.

Numărul ucrainenilor care au intrat în România de la începutul războiului se apropie de 3,4 milioane de refugiați.

Din 10 februarie 2022, perioadă pre-conflict, până la data de 23 ianuarie 2023 au intrat în România 3.384.960 cetăţeni ucraineni.

Luni, poliţiştii de frontieră au constatat 43 de fapte ilegale (23 de infracţiuni şi 20 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini şi au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de aproximativ 420.000 lei. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 51.300 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 24 de cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, şi nu s-a permis ieşirea a 14 de cetăţeni români din diferite motive legale.

articolul original.

Marcel Boloș, despre factura de peste 76 milioane de euro la curent primită de un bărbat din Adjud: ”Este o eroare”

20 January 2023 at 16:42
image

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a comentat cazul unui bărbat care deține o pizzerie în Adjud, județul Vrancea și care a primit o factură gigantică la curent electric, respectiv peste 76 milioane de euro.

articolul original.

Vești bune pentru Zelenski! Uniunea Europeană plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro

20 January 2023 at 17:15
image

Vești bune pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Uniunea Europeană(UE) plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva atacurilor Federației Ruse.

De asemenea, urmează să se decidă alte 45 de milioane de euro pentru instruirea soldaţilor ucraineni în cadrul noii misiune de pregătire a UE.

Decizia ar urma să fie aprobată la o reuniune a miniştrilor de externe din UE care va avea loc luni la Bruxelles.

UE a trimis până acum şase pachete de ajutor militar pentru a finanţa arme şi echipamente pentru Ucraina, în valoarea totală de 3,1 miliarde de euro.

Banii vin dintr-un nou fond al UE pentru rambursarea statelor membre pentru că le furnizează partenerilor UE arme sau echipament. Fondul era prevăzut iniţial cu 5 miliarde de euro, însă în decembrie a mai primit o suplimentare de 2 miliarde de euro, transmite AGERPRES

articolul original.

Craniu de balenă vechi de 12 milioane de ani, descoperit pe o plajă din SUA

20 January 2023 at 10:56
image

Un bărbat pasionat de fosile și care în ziua respectrivă căuta dinți de rechin a dat peste craniul de balenă extrem de vechi, pe o plajă din Golful Chesapeake, în statul american Maryland, informează Digi24.

În luna octombrie, Cody Goddard, un bărbat din Pennsylvania, care căuta fosile şi dinţi de rechin împreună cu soția și fiul său, o activitate populară în zonă, a descoperit craniul de balenă. De atunci, timp de două luni, experții au săpat milimetru cu milimetru pentru extragerea capului de balenă, prins într-un bloc de sedimente.

„Am avut impresia că am câştigat Cupa Mondială de Paleontologie”, a declarat Stephen Godfrey, responsabil pentru secţiunea de paleontologie a Calvert Marine Museum. „Nu ştim încă despre ce specie de balenă din Miocen este vorba”, a adăugat el. „Nu vom şti până când (craniul) nu va fi gata să fie examinat”, a adăugat acesta.

Ansamblul cântăreşte circa 295 de kilograme. Conform muzeului, este cel mai complet craniu fosilizat al unei balene descoperit în regiunea Calvert Cliffs şi a fost numit „Cody”, după numele descoperitorului său.

Craniul a fost transferat în laboratorul de fosile al muzeului, urmând să fie folosite instrumente speciale pentru a degaja sedimentele din jurul său, un proces care va dura câteva luni, a precizat Godfrey.

articolul original.

Ajutor de stat de 44 milioane de euro pentru sprijinirea crescătorilor de bovine

20 January 2023 at 10:55
image

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 44 milioane de euro propusă de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

În cadrul acestei scheme, ajutoarele vor fi acordate sub formă de granturi directe. Scopul schemei este compensarea beneficiarilor eligibili pentru o parte din costurile suplimentare suportate ca urmare a creșterilor de prețuri pentru combustibil, energie și furaje. De asemenea, prin această schemă se dorește sprijinirea crescătorilor în depășirea dificultăților financiare ale acestora legate de actuala criză geopolitică.

Comisia a concluzionat că schema propusă de România respectă condițiile stabilite de Cadrul temporar de criză. În special, ajutoarele (i) nu vor depăși 250 000 EUR per beneficiar și (ii) vor fi acordate până la 31 decembrie 2023. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru remedierea unei perturbări grave a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite de Cadrul temporar de criză. Pe baza acestor concluzii, Comisia a aprobat schema de ajutor în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

articolul original.

Sindicatele din Franța anunță o nouă mobilizare pentru 31 ianuarie / Vor fi ample manifestații împotriva reformei din sistemul de pensionare

20 January 2023 at 08:52
image

După prima zi de mobilizare în care sindicatele franceze au protestat masiv, acestea anunță o nouă mobilizare pentru 31 ianuarie. Se anunță greve și manifestații, sporind presiunea asupra Executivului.

La protestele de ieri, 19 ianuarie, au participat peste 1,12 milioane de manifestanți, potrivit Ministerului de Interne. Sindicatele spun că au fost 2 milioane de participanți.

Organizaţiile sindicale CFDT, Force ouvrière, CGT, Unsa, CFE-CGC, Solidaires, CFTC şi FSU au participat la această reuniune.

Sindicatele din Franța pregătesc o nouă mobilizare pentru 31 ianuarie. Se estimează peste două milioane de manifestanți

Secretarul general al CGT, Philippe Martinez, se așteaptă ca pe 31 ianuarie să participe „peste două milioane” de manifestanți în întreaga țară.

Sindicatele anunță că acest nivel a mai fost atins în 1995, în cadrul unei greve împotriva unei reforme a pensionării lui Alain Juppe, pe care a abandonat-o, potrivit g4media.ro.

„Această dată sindicală lansează o mobilizare puternică în domeniul pensiilor, de durată”, spunea Laurent Berger pe 10 ianuarie.

Sindicatele franceze au organizat proteste masive. Au participat peste 1,12 milioane de manifestanți

Creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a dus la nemulțumirea multor francezi. Joi, 19 ianuarie, au avut loc proteste masive cu peste 1,12 milioane de manifestanți. Cifrele au fost anunțate de Ministerul de Interne de la Paris, în timp ce sindicaliștii au spus că numărul manifestanților s-a ridicat la două milioane.

NEW: Massive protest in Paris, France against the pension reform

What better way to cure this situation then thin out the heard that accidently effects the elders .. maybe something like a vax … pic.twitter.com/xfc9fdbAcu

— Truth Seeker (@Truthonly59) January 19, 2023

Premierul Elisabeth Borne a declarat că acesta este un proiect care „aduce progres social în țară”, în vreme ce președintele Emmanuel Macron a spus că e o reformă „corectă și responsabilă”.

articolul original.

Contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal, semnat ministrul Marcel Boloș

20 January 2023 at 06:15
image

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat un contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal ce vizează 14 unităţi administrativ-teritoriale, din județul Caraș-Severin.

Județul Caraș-Severin va avea parte de investiții de peste 200 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal. Ministrul Marcel Boloș a semnat, alături de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, ce vizează 14 unități – administrativ teritoriale.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și va asigura conectarea la rețeaua de apă pentru 14.450 locuitori și acces la canalizare pentru 8.289 locuitori.

„Este un moment important pentru Caraș-Severin, care a fost inclus pe harta investițiilor în extinderea infrastructurii de apă și apă uzată. Având în vedere nevoia României de a reduce discrepanțele de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, dar și schimbările climatice care afectează standardul de viață al populației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să sprijine în mod concret autoritățile locale pentru conectarea localităților la rețeaua de apă și canalizare. Sute de mii de cetățeni, prin implementarea acestor proiecte în toată țara, vor beneficia de condiții de trai decente, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care are alocată în acest scop suma de 3,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Prin investițiile cuprinse în acest proiect se continuă procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată realizat în etapa 2007–2013 și se propun investiții în extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale urmărindu-se astfel:

  • Asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate în aria de proiect, controlată microbiologic şi furnizata în condiţii de siguranţă;
  • Creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate în 11 de aglomerări urbane şi rurale;
  • Optimizarea funcţionării şi operării sistemelor de apă şi canalizare în 13 de sisteme de alimentare cu apă şi 11 aglomerări urbane şi rurale.

Toți locuitorii zonelor vizate vor avea acces la apă și canalizare

În urma implementării proiectului, rata de conectare la serviciul public de alimentare cu apă va crește de la 93% la 100%, iar nivelul de conectare la serviciile de canalizare și epurare va ajunge de la 94% la 100%.

Printre componentele de investiții incluse în proiect se numără: 8 staţii tratare/clorinare apă, 26 staţii de pompare apă, 211,9 km reţele distribuţie, 59,8 km conductă aducţiuni,1 sursă de apă, 9 foraje captare, 9 rezervoare înmagazinare apă, 109,5 km reţele de canalizare, 47 staţii de pompare apa uzată noi, 19 km conducte de refulare, 7,8 km colectoare noi, 1 instalaţie de uscare nămol SEAU, 2 sisteme SCADA.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7,13 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare.

Proiecte de peste 2 miliarde de euro, semnate în mai puțin de 1 an

În anul 2022 au fost aprobate 13 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată cu o valoare totală cumulată de aproximativ 2 miliarde EUR şi o valoare eligibilă de aproximativ 1,5 miliarde EUR, după cum urmează:

  • 6 proiecte etapizate (Braşov, Călăraşi-Ialomiţa, Euro Apavol, Tulcea, Vaslui,Vâlcea) – etapa I POIM, etapa a II‑a urmând să fie finanțată din Programul Dezvoltare Durabilă;
  • 4 proiecte semnate în baza prevederilor OUG 109/2022: Caraş-Severin, Hunedoara, Matca – Galati, Prahova;
  • 3 proiecte nemajore POIM: Ilfov-Afumati-Ganeasa, Ilfov-Snagov, Valea Nirajului.
articolul original.

Bani pentru digitalizare

18 January 2023 at 12:44
image

Firmele mici și mijlocii, care nu sunt din domeniul IT, pot obține până la o sută de mii de euro fonduri europene, pentru a-și digitaliza activitatatea. Au la dispoziție 350 de milioane de euro pentru diferite proiecte, de la înființarea de site-uri, până la achiziția de roboți și drone.

Cele 350 de milioane de euro pentru digitalizarea firmelor mici și mijlocii vin prin Programul Național de Reziliența și Redresare, pe scurt PNRR, și sunt împărțite pe regiuni. Toți cei interesați se pot înscrie online de pe 1 februarie. Iar în premieră pentru România, fondurile europene pentru digitalizarea IMM-urilor vor ajunge la antreprenori, prin intermediul băncilor, care se vor ocupa și de monitorizarea proiectelor. Deocamdată, procedura este în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cei mai mulți bani europeni, câte 50 de milioane de euro, se duc în vestul și în sud vestul țării, și cei mai puțini – în jur de 26 de milioane de euro – sunt pentru regiunea Bucureșți Ilfov. Se estimează că fondurile vor ajunge pentru 5 mii de firme, dar că cererea va fi mult mai mare.

Companiile pot primi între 20 de mii și o sută de mii euro, în funcție de numărul de angajați. 90 la sută din suma este nerambursabilă. Antreprenorii pot cere finanțare pentru diferite proiecte, de la crearea de site-uri de prezentare până la robotizari și automatizări. Una dintre condiții este că digitalizarea să crească productivitatea muncii. Dar într-un mod realist. Pentru că dacă la finalul celor cinci ani necesari pentru implementarea proiectului, acești indicatori nu sunt respectați, firmele trebuie să dea banii înapoi.

„Nu aș merge doar pe softuri. Îndemnul meu este către această zona de automatizare, robotizare. Roboții de logistică sunt de asemenea foarte căutați și viitorul lor arată destul de bine. V-am dat exemplul de roboții pentru agricultură, și dronele care ajută foarte mult la lucrările specific agriculturii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Proiectele pentru digitalizarea IMM-urilor se depun online, în perioada 1 februarie – 31 martie. Nu contează data când se încarcă documentele pentu că selecția se va face în baza unui punctaj. 50 la sută contează datele financiare. Sunt acceptate IMM-urile înființate până cel mai târziu la 31 decembrie 2021. Domeniul lor de activitate nu trebuie să aibă legătură cu IT-ul.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are previziuni optimiste pentru semnarea contractelor. Prima etapă, pentru 2.500 de firme, ar fi la sfârșitul lunii iunie, iar restul în iulie-august.

Noutatea acestui program este că fondurile vor ajunge la firme prin intermediul băncilor. În acest moment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este în discuții cu zece instituții. Mecanismul ar fi următorul: beneficiarul se adresează unei bănci pe care și-o alege singur dintr-o lista care va fi stabilită în perioada următoare. Banca este cea care analizează documentele pentru achizițiile aprobate și dacă totul este în regulă virează banii către firma care, la rândul ei, întocmește ordinul de plata pentru furnizor.

articolul original.

Cocaină de 80 de milioane de dolari, confiscată în Jamaica

16 January 2023 at 08:41
image

Autoritățile jamaicane au confiscat cocaină în valoare estimată la 80 de milioane de dolari de pe o navă în portul Kingston, într-una dintre cele mai mari razii din țară, au declarat autoritățile.
În total, au fost descoperite peste 1.500 de kilograme de cocaină. Oficialii jamaicani au descoperit cocaina ascunsă în interiorul unei nave cargo din America de Sud, a declarat Jamaica Constabulary Force într-un comunicat.

Mărfurile au fost împărțite în 50 de saci care conțineau 1.250 de pachete, a declarat Forțele de Apărare din Jamaica într-un comunicat separat.
Pentru organizațiile criminale organizate, Jamaica reprezintă un punct de legătură cu America de Nord şi Europa pentru transporturile de arme şi droguri, potrivit www.dailymaverick.co.za.

În octombrie, Interpol anunţa că autorităţile jamaicane au reuşit o captură record de 500 de kilograme de cocaină, în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari.

articolul original.

România are o nouă șosea montană! Drumul Apusenilor, dat recent în folosință

15 January 2023 at 06:50

România are o nouă șosea impresionantă. Este vorba despre Drumul Apusenilor, recent deschisă, după doi ani de lucrări. Șoseaua are o lungime de 25 km și face legătura între județele Cluj și Bihor.

Peisajul spectaculos pe care îl străbate ar putea atrage tot mai mulți turiști, în special vara.

Drumul Apusenilor începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului și ajunge până la limita cu județul Bihor.

Sursă Foto – ȘtirideCluj

Drumul traversează una dintre cele mai frumoasa zone din munții Apuseni, iar printre principalele atracții ale acestui traseu este lacul Drăgan.

Autoritățile au construit 9 kilometri de trotuare și au modernizat 80 de podețe și șapte poduri.

Pe marginea șoselei sunt stații de autobuz ca în țările civilizate, parcări și parapeți metalici, iar lucrările au costat 132 de milioane de lei.

„Drumul Apusenilor, un drum important care leagă Județul Cluj de Județul Bihor. Permite accesul în peste 280 de locuințe”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Proprietarii pensiunilor din zonă au doar laude la adresa drumului

Pentru că leagă două județe importante, drumul creează și posibilități de dezvoltare turistică și economică.

Proprietarii pensiunilor deja se gândesc la clienții care, furați de peisaj, vor poposi la ei, potrivit Digi24.ro.

„E un lucru benefic pentru zonă pentru că știți cum îi, dacă nu ai drumuri, nu vine nimeni să își rupă mașinile pe aici prin zona noastră”, a spus un proprietar din zonă.

„Mașini mai multe, oameni, turiști, sigur, drumul e foarte important. Am fost și pe Valea Drăganului și pe aici și drumul e bun. Lucrările de modernizare au durat doi ani”, a fost părerea altuia.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Sute de milioane de euro cheltuite de România cu refugiații din Ucraina: Între timp afaceriștii ucraineni au migrat în Polonia

14 January 2023 at 05:32

Sute de milioane de euro cheltuite de România cu refugiații din Ucraina: Între timp afaceriștii ucraineni au migrat în Polonia

Până în prezent, au fost alocate 565 de milioane de euro în România pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaţilor ucraineni, 200 de milioane de euro provenind de la parteneri internaţionali a declarat, vineri, consilierul de stat Mădălina Turza.

La Palatul Victoria, a fost prezentat, în prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă, Raportul privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituţionali.

„Tot acest efort umanitar şi de coordonare şi răspuns are în spate şi o cifră care vine deopotrivă de la bugetul de stat şi de la agenţiile ONU şi partenerii internaţionali. Este o cifră estimată pe baza raportărilor care se află încă în derulare şi vorbim de peste 565 de milioane de euro alocaţi răspunsului crizei umanitare a refugiaţilor doar în România, din care aproximativ 200 de milioane de euro vin de la partenerii noştri internaţionali, respectiv agenţiile Naţiunilor Unite”, a afirmat Turza.

Ea a subliniat că România a fost şi este în prima linie pe partea de asistenţă umanitară şi nu numai privind coordonarea crizei refugiaţilor şi continuă acest demers alături de toţi partenerii săi.

„Avem peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut graniţele. Avem în acest moment puţin peste 100.000 de cetăţeni ucraineni, să spunem, stabiliţi temporar la noi în ţară, din care peste 47.000 sunt copii, 103.000 sunt deja înregistraţi cu o formă de protecţie temporară în România şi puţin peste 4.000 au solicitat azil la noi în ţară”, a precizat Mădălina Turza.

Consilierul de stat a amintit că, din primele momente, la nivelul Guvernului s-au constituit şase grupuri de lucru în domeniile educaţiei, sănătăţii, muncii, locuirii, copiilor şi tinerilor şi grupurilor vulnerabile.

„La nivelul Guvernului României au fost adoptate sau modificate peste 20 de acte normative, pentru ca noi, România, să putem acomoda într-un fel sau altul aceste milioane de refugiaţi ucraineni, ceea ce înseamnă un efort de reglementare uriaş, într-un timp extrem de scurt. De asemenea, de-a lungul anului 2022 au fost derulate peste 150 de tipuri de activităţi, deci nu activităţi, tipuri, asta însemnând de la consiliere, de la grupuri de lucru, de la servicii de sănătate, de la asigurarea transportului, deci tipuri de activităţi în sprijinul refugiaţilor, derulate de autorităţile publice, de societatea civilă, de reprezentanţii agenţiilor ONU pentru protecţia şi incluziunea refugiaţilor”, a explicat Turza.

Potrivit acesteia, în efortul umanitar din anul 2022 au fost implicate peste 300 de organizaţii nonguvernamentale, care s-au aflat deopotrivă la punctele de trecere a frontierei, dar şi în interiorul ţării, unde ajută refugiaţii.

„Este, de asemenea, important să ştim că peste 1.500 de autorităţi publice locale au fost şi sunt implicate în forme de protecţie şi integrare a refugiaţilor, de la cazarea lor (…) până la oferirea de servicii de sprijin, de alimente, de consiliere, de informare şi de adăpost temporar. Peste două milioane şi jumătate de refugiaţi care au intrat la noi în ţară au beneficiat de sprijin direct din partea Guvernului, autorităţilor locale, agenţiilor ONU şi societăţii civile. Sprijin direct înseamnă că fie au primit produse, fie au fost consiliaţi, fie au beneficiat de servicii de sănătate, de servicii sociale, de transport, de cazare, orice fel de interacţiune directă sau de sprijin”, a transmis Mădălina Turza.

Ea a completat că, pentru prevenirea riscurilor infracţionale, împreună cu Ministerul de Interne, a fost alcătuit un plan de acţiune, în cadrul căruia peste 3.600 de ofiţeri de Poliţie au fost dislocaţi şi se află în continuare în zona punctelor de trecere a frontierei, acestora alăturându-se şi 31 de experţi FRONTEX.

Reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU Pablo Zapata a mulţumit României pentru tot ceea ce a făcut până acum şi a subliniat nevoia ca autorităţile de la Bucureşti să continue să susţină incluziunea şi protecţia refugiaţilor, mai ales a celor vulnerabili.

„Pentru a răspunde fluxului de refugiaţi din Ucraina, România şi-a continuat această tradiţie a respectării dreptului la azil şi o altă realizare-cheie a răspunsului este colaborarea strânsă între autorităţi, agenţii ONU şi ONG-uri, care a fost încurajată şi susţinută de autorităţile răspunzătoare de gestionarea refugiaţilor, atât în urgenţă, cât şi pe fazele pe termen mediu şi lung. Am văzut o angajare impresionantă şi o deschidere extraordinară”, a transmis Zapata.

articolul original.

Aproape 19 000 000 de români au drept de vot

5 January 2023 at 21:52

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 decembrie 2022 este de 18.892.050.

          Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.12.2022 – 31.12.2022 este de 18.390, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

          Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.067.503 au domiciliul sau reședința în țară, iar 824.547 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

          Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în tara. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în tara sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

articolul original.

Fraudă de aproape 2 milioane de lei din fonduri europene în județul Brașov !

4 January 2023 at 11:05
By: M.Ex.

Procurorii DNA au trimis astăzi în judecată firma FRUCTAVIT SRL și pe administratorii ei pentru o presupusă fraudare a fondurilor UE cu 375.000 euro, potrivit unui comunicat al DNA. Proiectul vizat era înființarea unei ferme de afine ecologice pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârseni din județul Brașov.
Iată comunicatul integral al DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea fondurilor europene cu o sumă estimată la 375.000 euro.
Două persoane fizice, administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).
O persoană fizică fără calitate specială, pentru complicitate la infracțiunea anterior menționată
SC FRUCTAVIT SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov).
Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro).
Concret, cei doi administratori cu ajutorul celei de-a treia persoane ar fi simulat procedurile de achiziție pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înființare a plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin.
Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanțat, SC FRUCTAVIT SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile și interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpați. Astfel au fost create premisele pentru creșterea artificială a prețurilor de achiziție în cadrul proiectului, pentru achiziționarea ”la negru” a materialelor necesare înființării și împrejmuirii plantației și pentru obținerea unor sume nejustificate din fondurile europene.
Între documentele întocmite în fals de inculpați sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecție a firmelor, rapoarte de evaluare, declarații de conformitate și imparțialitate, etc.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor SC FRUCTAVIT SRL.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

articolul original.

Klaus Iohannis a efectat în 2022 deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei

28 December 2022 at 11:54

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei, informeaza Agerpres.

articolul original.

Țeapa anului în România! S-a dat broker și i-a ”făcut” de 5 mil. €! Mihăiță le-a dat lovitura, interlopii au înnebunit! Îl caută și-n gaură de șarpe

21 December 2022 at 21:40

E țeapa anului în România! Cinci milioane de euro este suma pe care au pierdut-o interlopii din zona Olteniei, acolo unde Mihăiță, un afacerist din Balș, a dat riscantul tun! Cum a reușit să păcălească aproximativ 1.000 de oameni dornici de a-și dubla, cel puțin, veniturile într-un interval rapid de timp? CANCAN.RO are detaliile unei povești demne de un scenariu de Hollywood! Și nu e deloc exagerare.

E jale mare prin Oltenia! Iar din Balș avea să izvorască firicelul povestirii halucinante. Mihăiță, om de afaceri cunoscut în zonă și care și-a derulat afacerile spre profit rapid și sigur, gurile rele spun că lucrează cu statul, s-a trezit, peste noapte, broker. Și a dat sfoară-n țară că investește cu cap, iar profitul vine la sigur. La el s-au înghesuit oamenii, mulți dintre ei interlopi cunoscuți din zonă, care, inițial, l-au testat. Concret, sume moderate, cine știe… Măcar, pierderea să fie minimă, insesizabilă.

Mihăiță este căutat de interopii care vor să-și recupereze banii (Foto: Instagram)

Brokerul fantomă a dat lovitura după ce i-a păcălit pe interlopi vreme de patru luni

Dar Mihăiță și-a planificat fiecare pas. Primul a fost nu să-și mulțumească ”investitorii”, ci să-i uimească. Așa că, la două săptămâni, le ”vărsa” profitul. 20-30 la sută, câștig! Si tot așa, până când, la începutul lunii decembrie, Mihăiță s-a făcut nevăzut. Strânsese aproximativ cinci milioane de euro, bani pe care urma să-i investească la bursă, așa cum, cică, o făcuse și până atunci. Doar că afaceristul transformat peste noapte în broker a fugit cu ”mălaiul”. Le-a dat țeapă!

CANCAN.RO a discutat cu unul dintre interlopii care s-au lăsat ”vrăjiți” de Mihăiță. Și care avea să spună povestea, cap-coadă. ”De patru-cinci luni a început totul. Lua bani, îi investea la bursă, chipurile, îi dădea înapoi, cu profit. Ultima lună ne-a ars. Luna asta, decembrie, a luat cinci milioane. Ne-a rupt!

Eu am aflat de el de la alții, că e broker, că lucrează la bursă. Noi îi dădeam banii, făcea un bon de ordine, că i-a depus la bursă, și la două săptămâni dădea banii. Câștig, cam 20-30 la sută. Dar nu știu dacă el făcea asta…

Cel care ne-a dat țeapă e un băiat, Mihai, de la Balș. El are o firmă, nu știu exact în ce domeniu, dar câștigă foarte mulți bani, lucrează cu statul”, a povestit păgubitul.

Leo Castellano, finul lui Bercea Mondialu, se află printre păgubiții lui Mihăiță (Foto: Facebook)

Finul lui Bercea Mondialu` a luat țeapă de 15.000 de euro

Sursele CANCAN.RO au dezvăluit că în capcană ar fi picat și Leo Castellano, Rancu Ilieș, pe numele adevărat, finul lui Bercea Mondialu`, între altele, care ar fi ”jucat” nu mai puțin de 15.000 de euro.

Interlopii îl caută acum și-n gaură de șarpe pe escroc, dar au făcut și haz de necaz. Astfel, s-au dus la celebrul manelist Brazilianu`, care a scos melodia ”Mihăiță, vino acasă …”

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

CMS consiliază BERD cu privire la finanțarea Premier Energy, în valoare de 30 de milioane de euro

21 December 2022 at 13:43

Firma internațională de avocatură CMS a consiliat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la un împrumut de capital circulant de până la 30 de milioane de euro acordat Premier Energy SRL, al treilea jucător ca mărime pe piața de distribuție a gazelor naturale din România. Fondurile vor fi utilizate pentru a acoperi operațiunile de tranzacționare cu gaze ale companiei.

Premier Energy SRL este deținută de holdingul energetic Premier Energy PLC, controlat de fondul de investiții ceh Emma Capital.

Unul dintre investitorii majori în România, BERD se concentrează pe finanțarea infrastructurii, creșterea productivității sectorului privat și consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit peste 10 miliarde de euro în economia românească prin intermediul a aproape 500 de proiecte.

CMS a asistat BERD cu privire la toate aspectele finanțării, inclusiv în cadrul proceselor de due-diligence, structurarea și negocierea documentelor, încheiere și alte aspecte ulterioare ale tranzacției.

Echipa CMS care a asistat BERD i-a inclus pe Rafal Zakrzewski, Ana Radnev, Tudor Naftica and Evgeniy Vazhynskiy (Bănci & Finanțe) și Varinia Radu, Ramona Dulamea, Raluca Diaconeasa și Madalina Constantinescu (Energie).

Având peste 600 de avocați în 17 birouri din Europa Centrală și de Est, precum și posibilitatea de a oferi consultanță pe drept englez, CMS este perfect poziționată pentru a asista clienți în România, atât în ​​chestiuni juridice cu specific local, cât și multi-jurisdicționale.

***

Despre CMS
Înfiinţată în 1999, CMS este o organizație multi-jurisdicțională de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscalitate. Cu 78 de birouri în 40 de țări din lume și cu peste 5.000 de avocați,  CMS are o experiență îndelungată în consultanță locală și transfrontalieră. De la multinaționale importante la întreprinderi mijlocii și la cele aflate la început, CMS asigură rigoare tehnică, excelență strategică și parteneriat pe termen lung pentru ca fiecare client să se mențină în frunte pe piețele alese.

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni&Achiziții, Energie& Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Ocrotirea Sănătății, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență &Comerț, Dispute Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law

Birouri CMS și Birouri asociate:
Aberdeen, Abu Dhabi, Alger, Amsterdam, Anvers, Barcelona, Beijing, Beirut, Belgrad, Bergen, Berlin, Bogotá, Bratislava, Bristol, Brussels, București, Budapesta, Casablanca, Köln, Dubai, Duesseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Funchal, Geneva, Glasgow, Hamburg, Hong Kong, Istanbul, Johannesburg, Kiev, Leipzig, Lima, Lisabona, Liverpool, Ljubljana, Londra, Luanda, Luxemburg, Lyon, Madrid, Manchester, Mexico City, Milan, Mombasa, Monaco, Munchen, Muscat, Nairobi, Oslo, Paris, Podgorica, Poznan, Praga, Reading, Rio de Janeiro, Rome, Santiago de Chile, Sarajevo, Shanghai, Sheffield, Singapore, Skopje, Sofia, Stavanger, Strasbourg, Stuttgart, Tel Aviv, Tirana, Utrecht, Viena, Varșovia, Zagreb și Zurich.

 

 

articolul original.
❌