ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mihai Coteț: ,,Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD”

29 November 2022 at 12:46
image

Doar un an și niște sărbători de iarnă ne mai despart de alegerile din 2024. Pare că unele partide deja și-au configurat strategia de campanie. Pe partea dreaptă a eșichierului politic, USR încearcă să închege în jurul său o alianță care să ofere o alternativă la PNL, partid care a bătut palma cu PSD la guvernare. Pe de altă parte, realitatea din teritoriu o bate pe cea de la centru, în multe localități PNL și USR guvernând împreună. Asta se întâmplă și la Pitești, aici unde președintele organizației liberale, Mihai Coteț, nu a acceptat nicio alianță cu PSD, păstrând în Consiliul Local colaborarea cu consilierii USR.

Dacă la centru poate avea o coerență această strategie de a lovi în liberalii care guvernează alături de social-democrați, în teritoriu se vor crea situații de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, am putea vedea un USR Argeș, aliat cu Forța Dreptei Argeș. În Forța Dreptei se află liberalii care au plecat din PNL la pachet cu Ludovic Orban și care au făcut, de-a lungul timpului, cele mai mari blaturi cu PSD Argeș, în frunte cu deputatul Adrian Miuțescu. Cu alte cuvinte, USR ar face alianță cu suporterii dintotdeauna ai PSD.

Revenind la PNL Pitești, omul de afaceri Mihai Coteț susține că dreapta nu poate fi confiscată de vreun partid sau vreo alianță politică. Mai multe puteți citi în interviul de mai jos!

 • Domnule Coteț, așa cum o avem pe Mama Omida și adevărata Mama Omida, înțeleg că în politică avem partidele de dreapta și adevăratele partide de dreapta. Noua alianță creată în jurul USR acreditează ideea potrivit căreia PNL nu ar mai reprezenta dreapta în România, după virajul spectaculos în brațele PSD. Dumneavoastră cum vă simțiți: de dreapta, de stânga sau la răscruce de vânturi?

**La răscruce de vânturi nu am fost niciodată. Am fost de dreapta din primul moment în care am intrat în PNL, am rămas de dreapta și după ce la centru s-a decis guvernarea alături de PSD. După cum știți, s-a lăsat la latitudinea fiecărei organizații să decidă dacă își păstrează alianțele sau le reconfigurează. Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD, pentru că la Pitești, alianța aceasta s-ar fi numit blat. De aceea, în Consiliul Local, avem o alianță de dreapta, alături de USR. Eu nu am putut avea un cuvânt de spus în ceea ce s-a decis la centru, dar am avut un cuvânt de spus aici, în teritoriu. Niște oameni au investit încrederea și speranța că, după trei decenii de PSD, vom avea și o administrație de dreapta în orașul nostru. Nu aveam cum să-i dezamăgesc nici pe ei și nici pe mine.

 • Domnul Ionuț Moșteanu știe că la Pitești există o alianță de dreapta, nu una PNL-PSD? Întreb în contextul ultimelor sale declarații potrivit cărora PSD și PNL, aceeași mizerie…

**Am văzut poziția lui Ionuț Moșteanu. Aș spune că este, mai degrabă, o poziționare politicianistă care face parte din strategia de campanie pentru 2024. Ca și în 2020, va pune din nou tunurile pe PNL, deși am sperat că nu va face acest cadou nesperat PSD… De data aceasta îi înțeleg nemulțumirea, chiar dacă este una disimulată, întrucât îi convine de minune contextul politic, pentru a puncta electoral. Nu e ca și cum domnul Moșteanu nu ar putea dormi noaptea că avem guvernare PSD-PNL… Nu am făcut niciun secret din faptul că nici eu nu agreez această alianță și am mulți colegi în asentimentul meu.

În aceeași ordine de idei, Ionuț Moșteanu nu are cum să spună că, la Pitești, PSD și PNL sunt aceeași mizerie, pentru că nu sunt. Dar dacă știe că USR nu mai e în alianță cu noi, să ne spună. Până în acest moment, am mers umăr la umăr cu colegii săi din Consiliul Local.

Mai mult, în multe localități din țară s-a păstrat alianța PNL-USR. În București, spre exemplu, acolo unde Ionuț Moșteanu își desfășoară activitatea principală, primarul Ciprian Ciucu administrează Sectorul 6 având alături alianța PNL-USR. De aceea consider că strategia USR pentru 2024 este politicianistă, pentru că nu reflectă pe deplin adevărul și pentru că este nedreaptă față de mulți colegi de dreapta, și de la el din partid, și de la noi. Trist este că din genul acesta de abordare va câștiga din nou PSD. Eu sper că USR va juca ceva mai matur la Pitești, de data aceasta, pentru că superficialitatea ne costă pe toți.

 • Credeți că USR va juca ținând cont de realitatea din teritoriu sau de tonul care se va da la centru?

**Mă tem că întrebarea este retorică, dar până la proba contrarie eu voi continua să le explic colegilor mei din USR că suntem cu toții piteșteni și că, dincolo de sloganuri, alianțe și mezalianțe care se fac și se desfac la centru, avem o responsabilitate pentru orașul nostru. Pentru Pitești, întreruperea deceniilor de ,,măreață guvernare” a PSD rămâne o prioritate. Am constatat pe pielea noastră cât ne-a costat social-democrația de baltă și la ce distanță am rămas de civilizație și bună guvernanță locală. Lucrurile nu s-au schimbat și nu aveau cum să se schimbe. O știu și colegii mei și, știți cum se spune, speranța moare ultima.

E ridicol să credem că dreapta poate fi confiscată de un partid sau altul. Politica de dreapta este o convingere pe care o ai sau nu, indiferent de partidul din care faci parte.

articolul original.

Sponsor nou la FC Argeș! Omul de afaceri Mihai Coteț sponsorizează echipele de basket și volei

25 October 2022 at 09:46
image

Radical Zero le-a purtat noroc baschetbaliștilor de la FC Argeș încă de la primul meci, aceștia obținând o victorie foarte importantă împotriva oltenilor de la SCM U Craiova, contracandidați direcți la locurile fruntașe ce duc spre primele patru echipe din grupă.

Echipa de volei feminin va debuta în ediția 2022-2023 a primei ligi a Campionatului Național de Volei Feminin, Divizia A1, în data de 29 octombrie, cu un meci în deplasare, la CSM Știința Bacău.

 • ,,Mă bucur să pot întinde o mână de ajutor, la nevoie, echipelor noastre, mai ales că vorbim despre baschet și volei, două zone în care nimeni nu se înghesuie cu bani, în ciuda eforturilor care se fac și a rezultatelor obținute.
 • Am semnat cele două contracte într-un moment în care este mare nevoie de susținere financiară și îmi doresc ca și alți oameni de afaceri să sprijine aceste echipe ce reprezintă Piteștiul în primele ligi naționale, pentru că performanța lor sportivă merită toată investiția.
 • Le țin pumnii fetelor de la volei pentru meciurile din eşalonul de elită al voleiului feminin românesc, unde au promovat în acest an. Știu că sunt niște luptătoare!
 • Sâmbăta aceasta, îi invit pe piteșteni să le facă galerie băieților de la baschet, la Sala Sporturilor Trivale, în meciul cu CSM Târgu-Mureș.” ne-a declarat managerul Radical Zero.

Radical Zero este o societate cu vechime în zona distribuției de uleiuri auto și lubrifianți industriali. Cifra de afaceri, în 2021, se ridica la aproape 40 de milioane de lei, cu un profit de peste 2,5 milioane de lei.

articolul original.

Mihai Coteț, concluzii după RePatriot Summit 2022: ,,România înseamnă mai mult decât politicieni în care oamenii și-au pierdut încrederea”

19 October 2022 at 08:13
 • ,,Este descurajant să investești în acest context, dar merită să încerci, pentru că acasă este acasă și nicăieri nu este mai bine”

*Ați fost la rePatriot Summit 2022. Ce este RePatriot, cu ce se mănâncă, ar întreba profanii?

**RePatriot înseamnă peste 13.000 de antreprenori în toată lumea. Pe platforma sa, antreprenorii români răspândiți pe tot globul sunt încurajați să revină și să investească și aici, în România. Sunt sprijiniți cu informații, cu conexiuni, cu tot ce presupune reconectarea cu țara de origine. În fiecare an,  comunitatea se reunește. Anul acesta, între 6 și 9 octombrie, Summit-ul RePatriot s-a desfășurat pe axa Iași-Chișinău. Au fost peste 300 de manageri și antreprenori din toată lumea, care dețin sau administrează active de peste 50 miliarde de euro. În afara României mai este încă o Românie, una extrem de valoroasă și nu doar din punct de vedere financiar. Vorbim despre altfel de mentalități, pentru că la noi, cei care am rămas, acestea se schimbă greu spre deloc. Dacă o parte din România din afară ar reveni, lucrurile s-ar îmbunătăți simțitor.

*Este de revenit în România în acest moment?

**În acest moment pare a nu fi momentul oportun pentru nimic. În România este de revenit oricând, cu condiția să o faci fiind pregătit psihologic că te vei lovi și de instituții neprietenoase, și de administrații incompetente, și de legislație impredictibilă și descurajantă pe alocuri. Așa cum spunea Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România, trebuie, ca stat, să oferi companiilor motive să investească în România, nu motive să nu o facă. Altfel, dacă trecem peste aceste impedimente, putem observa mult mai ușor faptul că suntem încă o piață plină de oportunități. Pentru ce revine mereu Prințul Charles, acum rege, în România, pentru ce a investit la Viscri? Pentru ceea ce avem noi autentic, natural, neatins. Sunt lucruri pe care alte state super-tehnologizate le-au pierdut demult, dar pe care le pot găsi aici. Liniștea, peisajele de început de lume, mâncarea naturală fără gust de carton, încă pot fi găsite în multe zone ale țării, iar acestea sunt lucruri de neprețuit. Potențialul turistic al României nu cred că a fost atins nici măcar în procent de 5%.

Cu adevărat marea problemă este că românii și-au pierdut speranța, tinerii continuă să plece. În tot acest timp, dinspre clasa politică, ni se livrează multă demagogie, prea puțină empatie, populism de anii ’90, ceea ce a oferit șansa extremiștilor și oportuniștilor care pozează în naționaliști și suveraniști să crească îngrijorător de mult. Este descurajant să investești în acest context, dar merită să încerci, pentru că acasă este acasă și nicăieri nu este mai bine. În plus, nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă.

După acest eveniment de business aș spune că este de investit nu doar în România, ci și în Republica Moldova, la frații noștri de peste Prut. Iar frații noștri, vă spun, sunt sătui de poduri de flori, vor poduri pe care să ruleze și ceva capital. ,,Capitalul românesc e cel mai important. ,,Am făcut hore, sârbe, acum e timpul unui alt tip de horă, horă care înseamnă capital și locuri de muncă.” ne-a transmis, pe bună dreptate, Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

 • ,,Am fost extrem de invidios că la noi nu întâlnești prin primării, prin Consilii Județene, prin ministere, astfel de oameni”

*Este prima oară când mergeți în Republica Moldova?

**Da și cu siguranță voi reveni, pentru că o dată ce ajungi acolo, nu ai cum să nu te întorci. Deși se află, ca dezvoltare, unde ne aflam noi acum vreo 15 ani, ca mentalitate, ca entuziasm, ca mod de a aborda lucrurile, cred că ne-au depășit demult. Nu au nici Deltă, nici munți, nici mare și, cu toate acestea, sunt foarte mândri și conștienți de importanța a ceea ce au, nu de limitările a ceea ce nu au. Mă uitam zilele acestea, în contextul discuțiilor pe marginea intrării în Spațiul Schengen, cât de mult ne desconsiderăm noi, românii, ce urât vorbim despre noi și despre țara noastră. În schimb, în Republica Moldova, oamenii văd partea plină a paharului și, pentru că o văd, paharul devine din ce în ce mai plin, nu din ce în ce mai gol. Nu am văzut pe nimeni vorbind urât despre țara sa, desconsiderând-o, dimpotrivă. Vorbesc cu modestie și mândrie în același timp, îți prezintă lucrurile în mod simplu și real și îți arată oportunitățile în așa fel încât chiar te gândești foarte serios dacă nu este momentul să investești acolo.

*V-ați gândit serios la asta?

**Da, pentru că, dincolo de oportunitățile de business, de fiscalitatea extrem de încurajatoare, e mult suflet în Republica Moldova, mulți oameni potriviți la locul potrivit. Spre exemplu, la nivel de aparat de stat am întâlnit foarte mulți tineri, majoritatea școliți în afară, foarte multe femei care au prezentat senzațional oportunitățile de acolo. Noi nu cred că fi avut vreodată vreun ministru al Turismului care să se ridice la profesionalismul a ceea ce am văzut și ascultat. La fel, nu cred ca tinerii noștri școliți în afară să-și fi găsit locuri prin ministere. Am fost extrem de invidios că la noi nu întâlnești prin primării, prin Consilii Județene, prin ministere, astfel de oameni. Cel puțin nu în număr atât de mare. Sunt mult mai proactivi, mult mai flexibili și adaptabili și patrioți în modul acela curat și sincer, nu play-back-ul care este acum în România, unde patriotismul se măsoară în cine strigă mai tare în portavoce.

Spre exemplu, Republica Moldova a realizat parcuri industriale IT cu facilități imense pentru investitori, precum taxa unică de 7%. Pentru că și de acolo tinerii tot pleacă de ani buni, s-au creat comunități ale industriilor creative, de la arhitectură, la design, film, animație, publicitate. Au fost înființate profesii noi, facultăți noi în domeniu animației, game-design-ului, new-media. Companiile lor lucrează pentru Disney sau pentru NASA. Cu alte cuvinte, oferă perspective capitalului intelectual, păstrându-l, astfel, în țară. Când Lisa Draxlmaier, spre exemplu, s-a dus să investească și acolo, statul a deschis noi facultăți cu specializare în inginerie și management în transport.

Din toate punctele de vedere, Republica Molvova mi s-a părut a fi o țară care știe mult mai bine ceea ce vrea. Deși este mult mai subdezvoltată decât suntem noi, e mult mai optimistă în viitor și mai unită ca popor. Avem multe de învățat de acolo.

*Dacă ar fi să investiți, în ce domeniu ați face-o?

**Nu poți să nu rămâi cu gândul la vinurile de acolo. Ce am văzut la Cricova m-a lăsat fără cuvinte. Altfel, cât timp facilitățile fiscale sunt foarte generoase, oportunitățile sunt nelimitate.

*V-ați întâlnit cu oameni de afaceri români stabiliți din întreaga lume. Care era atmosfera? Ce spun despre România de acasă?

**Ceea ce spunem și noi, cei care am rămas: suntem brânză bună în burduf de câine. Îmbucurător este că mulți dintre cei care se bucură de succes în afară sunt foarte interesați să investească. Mulți deja au făcut-o. Iau acest lucru ca pe o datorie de onoare, pentru că România înseamnă mai mult decât politicieni în care și-au pierdut încrederea. De obicei, oamenii care văd doar partea goală a paharului sunt oameni care nu au încercat nimic, s-au rezumat la a aștepta și a critica. România din afară e o Românie activă, care face și sunt convins că ne vom ridica o dată cu ea.

articolul original.

Omul de afaceri Mihai Coteț, atac frontal la adresa bănuților unui pensionar piteștean!

18 October 2022 at 15:17
image
 • ,,Waw, ce bine că avem un argeșean în CA ENGIE! Profesionist adevărat… exact domeniul lui de competență!!! De azi îmi voi trece contractele la ENGIE! Sigur voi plăti mai puțin!” a scris primarul Cristian Gentea.

Trecem peste acel ,,waw” care nu e scris nici în română – ,,Uau” -, nici în engleză – ,,Wow” și ne îndreptăm către răspunsul, nu la fel de elegant, al consilierului local Mihai Coteț. Acesta a îndrăznit să profite de context pentru a-i sugera pensionarului Cristian Gentea sau bugetarului Cristian Gentea (funcție de care dintre ei se simte mai repede) să doneze unul dintre veniturile publice asociațiilor care au mare nevoie de sprijin, așa cum și el își donează indemnizațiile primite de la stat.

Spunem că a îndrăznit întrucât bugetarul multimiliardar Cristian Gentea, în ciuda sfertului de miliard care-i intră lunar în casă, nu obișnuiește să returneze niciun ban către comunitatea care l-a făcut om mare.

 • ,,M-a felicitat domnul primar, în cadru public, pentru numirea în Consiliul de Administrație al ENGIE. Realizați că mă simt măgulit.
 • Cred că acel ,,waw!” de la începutul mesajului de felicitare a fost de admirație, nu de uimire, că doar afacerea pe care o dețin de ani buni are legătură cu energia. Bașca, doi ani de zile am făcut în mod direct afaceri în zona de energie, deci cunosc în amănunt problemele sistemului. Nu mai vorbesc de faptul că, om de afaceri fiind, înțeleg foarte bine piața și mecanismele sale. Nu e ca și cum aș fi vreun sinecurist sau vreun lucrător la stat de-o viață-ntreagă… 
 • Am acceptat cu greu nominalizarea în Consiliul de Administrație al  ENGIE pentru că asta înseamnă încă un capital de timp și de energie pe care trebuie să le investesc. Beneficiez, în schimb, de toată atenția presei de partid, care mă copleșește și mă răsfață periodic cu articole atât de frumoase încât parcă ar fi scrise chiar de domnul nostru primar.
 • Că nu am intrat în politică să iau bani de la stat nu mai este niciun secret pentru nimeni. Afacerile mele cu statul nu reprezintă nici măcar 1% din cifra de afaceri. Indemnizația de consilier local o donez de la începutul mandatului. Indemnizația de 2800 de lei pe care o voi încasa în calitate de membru al CA al ENGIE deja a fost antamată și o voi dona Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș. Am văzut astăzi ce treabă minunată face și câtă nevoie de sprijin au ONG-urile care lucrează în această zonă.
 • Apropo, domnule primar! Știți că numărul de copii cu afecțiuni din spectrul autist crește îngrijorător de la un an la altul? Știți cât de puțin sunt sprijiniți de către stat și câtă nevoie au de ajutor, mai ales în contextul acesta economic? Eu știu, pentru că nu a trebuit să aștept să intru într-un partid ca să-mi pese sau să întind o mână de ajutor.
 • P.S.: Îl încurajez pe primarul Piteștiului să-și doneze și el unul dintre cele două venituri publice – pensie și salariu – către această asociație. Ar putea cu acești bani să-și acopere facturile la sedii pe întreaga iarnă, căci avem un primar care nu este sărac nici în calitate de bugetar, nici în calitate de pensionar.” i-a transmis omul de afaceri Mihai Coteț primarului Cristian Gentea.

Pensionarul Cristian Gentea primește lunar o pensie de 10.520 de lei, iar bugetarul Cristian Gentea primește de la Primăria Pitești cel puțin 13.500 de lei, căci între timp s-au majorat salariile bieților bugetari.

De asemenea, în cele 13 conturi, depozite și fonduri de investiții deschise la ING Bank, sucursală condusă de… soție, Doina Gentea, primarul Piteștiului a agonisit peste 12 miliarde de lei vechi.

articolul original.

Gelu Tofan, despre Sfânta Treime de la Primăria Pitești și colaborarea de excepție pe care o are cu primarul PSD

27 September 2022 at 08:47
 • Gelu Tofan: ,,Mihăilescu – USR, primarul Gentea – PSD, Tofan – PNL – este un tringhi de colaborare constructivă pentru Pitești

Cum a recunoscut Tofan, fără să vrea, că-i place mai mult cu Gentea decât cu partidul

Cu cartonaș galben deja primit de la partid, Tofan este acum cât se poate de precaut în declarații. Viclenia sa politică, însă, nu ține loc și de inteligență, căci vicele PNL se dă singur de gol, ba chiar își bate cuie în talpă. Acesta a recunoscut că preferă să meargă pe teren, după program, cu primarul Gentea, nu cu colegii din partid și a demonstrat că ține pentru el informații la fel de importante și pentru colegii săi de partid, și pentru organizația PNL Pitești în sine.

 • ,,Da, au fost câteva acțiuni și-n cartiere…” a declarat Gelu Tofan în emisiunea ,,Doar vorbe” de la SuperTV, încercând să minimizeze importanța acțiunilor inițiate de către colegii de partid. ,,Din păcate, în timpul programului nu pot să merg. Am fost întotdeauna joi, când am terminat programul, la 18.30, cu primarul, cu cei din aparatul de specialitate, în fiecare cartier. Am avut întâlniri cu toți administratorii de blocuri, cu reprezentanți ai zonei și am rezolvat toate problemele care au fost acolo.” mai spune viceprimarul, reușind să mintă, dintr-un foc, de două ori. În primul rând că era imposibil să rezolve toate problemele ridicate de către piteșteni la întâlnirile de pe cartiere (doar dacă nu a fumat ceva între timp). În al doilea rând, toate acțiunile PNL Pitești în cartiere au început la ora 19.00, indiferent de ziua în care au avut loc.

,,Voi duce mandatul până la capăt din postura de liberal

Pentru că îndepărtarea de partid și echipa pe care o face cu primarul PSD în funcție avea nevoie de argumente, Tofan marjează pe interesul public care primează celui de partid, ca și cum colegii din PNL l-ar fi somat să facă lucruri împotriva propriilor convingeri.

 • ,,Eu deocamdată sunt la Primăria Pitești, nu sunt nici în opoziție, nici la guvernare. Nu critic absolut nimic de la vechea administrație, noi suntem obligați să preluăm toate proiectele. Pentru mine, în primărie, nu mai e prioritar partidul, este proiectul pe care trebuie să-l votăm pentru cetățean. Mulți m-au criticat că fac echipă cu Gentea. Nu, fac echipă pentru Pitești, pentru administrația din Pitești, eu sunt obligat să colaborez, pentru că nu m-am dus la primărie să fac opoziție, să pun piedici. Am jurat să reprezint interesul public când am fost ales consilier local și, mai apoi, viceprimar. Dacă trebuie să reprezint interesul de grup sau al unei persoane, nu o voi face decât dacă consider că e bine ceea ce votez. Voi vota toate proiectele benefice pentru cetățean, iar dacă există, la un moment dat, o solicitare care cred că nu e legal să o votez sau nu aduce niciun beneficiu, nu votez, indiferent de decizia care se va lua. Respect Codul Administrativ și mă supun lui.” a declarat Gelu Tofan, adăugând:

,,Din 1992 sunt membru al aceluiași partid. Eu am fost de dreapta. Întotdeauna am fost liberal și am trăit emoție ori de câte ori am fost la mormântul Brătienilor. Niciodată nu am lipsit de acolo, orice eveniment a început și s-a sfârșit cu Gelu Tofan. Sunt viceprimar ales pe lista CL. Am câștigat și am fost susținut de toți colegii din PNL, indiferent dacă și-au dorit sau nu, a fost un vot unitar. Voi duce mandatul până la capăt din postura de liberal. Dacă colegii vor considera că am avut un mandat de excepie și mi-am atins obiectivele, mă pot păstra în continuare, dacă nu, eu las locul unui alt coleg cu mare drag.”

Este a doua oară când Gelu Tofan declară că lasă cu mare drag postul de viceprimar. În realitate, deși în partid i s-a cerut acest lucru, Tofan a refuzat categoric și a transmis că va lupta până la ultima consecință, fie ea și legală.

,,Gentea îmi este partener în toate proiectele, colaborarea este de excepție”

Dacă din punct de vedere politic lucrurile nu stau deloc bine (dar asta doar pentru că inventează presa), din punct de vedere administrativ treburile merg ca unse. Relația cu primarul în funcție și viceprimarul USR este excepțională. Troica din fruntea Primăriei Pitești a lăsat orice interes de partid și s-a pus, pe brânci, în slujba alegătorului.

 • ,,Mihai Mihăilescu mi-e și prieten, începem operativa împrenă, de dimineață, la o cafea. În campanie nu a fost partener, a fost un mare adversar și mi-e teamă că ne va fi adversar și în următoarea campanie. Mihai Mihăilescu e colegul meu, ne-am susținut în propunerile avute, am avut ide comune. (…)
 • Cristian Gentea nu este un om dur. Așa l-am văzut și eu înainte să-l cunosc, dar ulterior, după ce ne-am tatonat, mi-am dat seama de caracterul său. A fost ca la box, ne-am spionat reciproc și ne-am cunoscut și defectele și atuurile. Nu l-am văzut decât aplicat în tot ceea ce face și întotdeauna am cerut ceva în plus față de ideile lui. Când a spus că dorește să construiască stadionul municipal, am spus că și eu vreau să construiesc spitalul municipal. Am mers pe o negociere care va duce la un succes, pentru că piteșteanul are nevoie și de stadion, și de sănătate Multe propuneri ale mele au fost acceptate cu drag.
 • Gentea îmi este partener în toate proiectele, colaborarea este de excepție, chiar dacă este de la un alt partid. E utopic să ataci un partid cu care ești partener la guvernare, cu toate că văd acest lucru și la nivel național și cred că nu e bine, pentru că nu transmitem cetățeanului siguranță. Dacă noi am ales o alianță PNL-PSD în acest moment, am făcut-o strategic, pentru o siguranță a cetățeanului. Trebuie în acest moment să ne conservăm tot ce avem și să ducem guvernarea asta până la capăt.
 • Mihăilescu – USR, primarul Gentea – PSD, Gelu Tofan – PNL – este un tringhi de colaborare constructivă pentru Pitești.” se mărturisește vicele  Tofan.

,,Da, mă aștept să mi se întindă o cursă pentru a fi dat afară din partid”

Cât despre colegii din PNL… și cu ei relația este de excepție:

 • ,,Eu am o relație de excepție cu colegii liberali din Consiliul Local. Dacă există fricțiuni între noi, să știți că sunt și speculații ale presei, dar poate că unii nu mă plac, asta este. Nu sunt nici așa de frumos la vârsta pe care o am, dar eu știu că am un singur atu – că sunt un om muncitor, care-mi respect promisiunile, și dacă am ajuns acolo sunt cu o sarcină, să îndeplinesc toate proiectele promise în campania electorală.”.

Atât de excepțională este relația cu colegii, încât două fraze mai târziu Tofan declară: ,,Da, mă aștept să mi se întindă o cursă pentru a fi dat afară din partid.”. Deh, se mai întâmplă în relațiile care nu sunt normale, ci doar… excepționale.

Tofan nu a pierdut prilejul să lovească din nou în principalul său adversar, președintele PNL Pitești Mihai Coteț. După ce a declarat într-o emisiune că nu ar avea nicio șansă candidatura sa la primărie, motiv pentru care l-ar invita pe Gentea să candideze din partea liberalilor, de data aceasta vicele PNL a lovit mai cu mantă, lăudând virtuțiile altor colegi.

 • ,,Candidatul la Primăria Pitești va fi cel care va reieși din sondajul comandat: sunt foarte mulți candidați buni. Unii colegi susțin pe cineva anume indiferent de sondaj, eu voi susține decizia partidului. Poate fi prefectul Radu Perianu, secretarul de stat Iani Popa, că sunt piteșteni. Poate să fie și senatorul Dănuț Bica, după atâta experiență politică poate ieși pe primul loc în sondaj. Poate să fie și președintele PNL Pitești, să nu-l neglijez pe prietenul meu Mihai Coteț, că nu îi port ranchiună. Eu am avut un obiectiv când am câștigat PNL Pitești. Pentru că nu mai sunt, nu-mi mi-l mai pot asuma. Atunci obiectivul era candidatura la Primăria Pitești și câștigarea ei, acum obiectivul e desuet, nu mai are rost.”

Ce obiectiv desuet are noua conducere? Probabil pierderea Primăriei Pitești, pentru că dacă ar fi vrut câștigarea ei, ar fi depus eforturi considerabile să-l atragă și pe Gentea în PNL…

Ca să fie treaba-treabă, în cadrul emisiunii ,,Doar vorbe”, Tofan i-a transmis președintelui PNL Pitești și niște noutăți cu privire la parcul industrial care se dorește a fi construit, de vreo 20 de ani, pe terenul CET Sud. Noroc cu emisiunile tv căci, altfel, informațiile din Primăria Pitești nu ajung în niciun fel la partid.

Mihai Coteț: ,,Anumiți colegi își aleg singuri calea, iar calea domnului Tofan este evidentă

În timp ce viceprimarul PNL Gelu Tofan se simte ca într-o mare familie cu primarul PSD și viceprimarul USR, altfel se văd lucrurile din ograda PNL Pitești. Potrivit președintelui organizației liberale, Mihai Coteț, partidul său nu mai are niciun viceprimar.

,,Din păcate, sunt persoane printre noi care patinează și care consideră că dacă au ajuns acolo unde sunt e strict meritul lor. Acele personaje trebuie să ia o decizie cu privire la modul în care vor să facă politică de aici înainte. Nu poți să joci la două capete, pe românește, nu poți să te lauzi că ești liberal, dar tot ce faci public și comportamentul pe care îl ai să demonstreze altceva. Anumiți colegi își aleg singuri calea, iar calea domnului Tofan este evidentă, nu mai trebuie să o indic eu. Dacă domnul Tofan consideră că este într-o alianță cu PSD, nu trebuie să ne mai deranjeze, am constatat-o singuri, și prin vot, și prin comportament, și prin ceea ce spune.” a declarat Mihai Coteț.

Potrivit acestuia, între Tofan și organizație nu mai există nici măcar o colaborare minimală.

 • ,,Accesul nostru, al consilierilor locali, la informațiile din primărie, este aproape inexistent. Mai degrabă le primim de la angajați de acolo. Ar fi trebuit să primim informații de la un viceprimar liberal pe care nu îl avem. Domnul Tofan a ajuns acolo cu votul nostru, dar este mult mai apropiat de partenerul dumnealui Cristian Gentea decât de partidul din care face parte. Ca să aflăm informații ar trebui să ne uităm la emisiunile în care apare. Or, din acest punct de vedere, despre ce colaborare vorbim?” s-a întrebat, retoric, președintele PNL Pitești.

Potrivit acestuia, primarul în funcție ar avea în sfârșit viceprimarul pe care și l-a dorit atâta timp: ,,E credincios, docil și poate fi folosit foarte ușor împotriva propriului partid”.

articolul original.

Cristina Ghineț a fost aleasă președinte al Organizației Femeilor Liberale Argeș

24 September 2022 at 11:54

Alegerea unei echipe noi de conducere a OFL va asigura o prezență și mai puternică a femeilor pe scena politică argeșeană, județ în care ele reprezintă circa 51% din populație. Acest pas vine după cel foarte important realizat în luna mai, când, odată cu alegerea unei noi conduceri județene în frunte cu Alina Gorghiu ca președinte al PNL Argeș, numărul femeilor din conducerea județeană a PNL a ajuns la 10.

Cristina Ghineț a prezentat colegelor din organizație motivele care au stat la baza intenției sale de a candida la funcția de președinte OFL Argeș:

„Știți deja că eu sunt mai degrabă omul faptelor decât al vorbelor, de aceea vă propun o manieră cât se poate de pragmatică de abordare a lucrurilor. Dorințele mele sunt strict legate de comunitatea locală din care fac parte și în care sunt implicată civic încă dinainte de a intra în politică. Pentru mine, politica este un alt instrument cu sprijinul căruia poți face mai mult bine, unui număr mai mare de oameni”.

În alocuțiunea susținută înainte de începerea procesului de votare, Alina-Ștefania Gorghiu le-a transmis doamnelor liberale argeșene să sunt actori importanti ai organizației pe care o conduce.

„Am venit să fac performanță și vă chem alături de mine să facem performanță. Vă mulțumesc că sunteți echipa mea. În 2024, nu o să semnez nicio listă de candidați, dacă OFL nu va avea reprezentanți pe liste. Vă cer să îndrăzniți mai mult!”

De asemenea, prefectul Radu Perianu a punctat că, „în 2024, Organizatia de Femei va avea rolul și menirea ei. Suntem toți colegi indiferent de sex în Partidul Național Liberal. Efortul din 2024 trebuie să fie un efort comun”.

Președintele PNL Pitești, Mihai Coteț, a evidențiat că e nevoie de creșterea reprezentării femeilor în forurile decizionale.

„Astăzi trăim, totuși, într-o altă era și perspectiva din care privim lucrurile ar fi trebuit să se schimbe. Nu e tocmai așa, dovadă și necesitatea campaniei prin care se dorește introducerea cotelor de gen în Parlament. Eu vă îndemn să le introduceți și în Consiliile Județene, și în cele locale! Personal, am pledat pentru prezența colegelor mele pe listele pentru Consiliul Local Pitești. Mi-aș fi dorit să fi fost mai multe, dar nu pentru că erau femei, ci pentru că erau mult mai bune decât anumiți domni care și-au dorit neapărat să… se sacrifice.”

În urma votului, a fost desemnată componența noului Birou Politic Judeţean al Organizaţiei de Femei a PNL Argeș:

Președinte: Cristina Ghineț

Prim-vicepreședinte:

 1. Ionescu Florentina Georgeta
 2. Marin Viorica

Membri:

 1. Băcioiu Aurelia
 2. Duca Amalia
 3. Dumitrașcu Maria Catalina
 4. Enachescu Mirela
 5. Ghitu Mariana
 6. Neagru Denisa Elena
 7. Olaru alina Elena
 8. Petrescu Adriana
 9. Popescu Aurelia
 10. Romanescu Florina
 11. Vidroiu Mariana
 12. Vuțan Elena
 13. Zafiu Claudia Mihaela

Trezorier: Micu Luminita Marilena

Președinte Comisie Județeană de Regulament și Statut: Mitran Luminița

Președinte Curte Județeană de Arbitraj al OFL ARGES: Licaciu Raluca Mihaela

Cristina Ghineț: ,,Doar fetele sunt în competiție, femeile adevărate se sprijină reciproc pentru a crește”

 • Noul președinte al OFL Argeș le-a îndemnat în discursul său pe colegele dinj partid să își formuleze țintele și să lupte pentru ele. De asemenea, Cristina Ghineț și-a propus să dubleze numărul de femei de pe listele lui 2024.
 • ,,Orice conferință de alegeri vine la pachet cu bucuria și entuziasmul unui nou început. Mă cunoașteți deja, știți că nu mi-au lipsit niciodată nici bucuria lucrului făcut în echipă și nici entuziasmul, deși în politică nu este ușor lucru să ți-l păstrezi pe termen lung.
 • Tocmai pentru că mă cunoașteți, știți deja că eu sunt mai degrabă omul faptelor decât al vorbelor, de aceea vă propun o manieră cât se poate de pragmatică de abordare a lucrurilor. Pornim împreună în această nouă aventură și cred că este important să ne răspundem, separat și împreună, încă din debut, la mai multe întrebări.
 • Prima întrebare la care vă invit să vă răspundeți în perioada următoare, în liniște, la modul sincer, dacă nu cumva deja ați făcut-o, este… CE VREAU? Care este scopul meu? Sunt doamne care își doresc o carieră politică pe termen lung, iar Alina Gorghiu, președintele nostru de la Argeș, reprezintă un exemplu de anduranță și reușită în această lume în care bărbații dețin supremația. Să fii al doilea om în stat nu este o performanță ușor de atins și cred că Domnia Sa cu bucurie vă va sta la dispoziție pentru a vă oferi sfaturi prețioase în acest sens.
 • Apoi sunt doamne care își doresc o carieră în administrație, doamne care consideră că pot candida cu succes la funcțiile de primar, consilier local sau consilier județean. Sunt doamne care au o vastă expertiză în sănătate, educație, finanțe sau mediu și care oricând pot deține o funcție de top în instituțiile statului. Sunt doamne foarte bune în zona de comunicare și relații publice și care pot să se integreze cu succes în cadrul unui cabinet parlamentar. Important este să punem omul potrivit la locul potrivit, pentru că fiecare dintre dumneavoastră reprezintă o carte de vizită a partidului.
 • Ce vreau eu? Dorințele mele sunt strict legate de comunitatea locală din care fac parte și în care sunt implicată civic încă dinainte de a intra în politică. Pentru mine, politica este un alt instrument cu sprijinul căruia poți face mai mult bine, unui număr mai mare de oameni.
 • A doua întrebare la care vă invit să vă răspundeți este… CÂT DE MULT VĂ DORIȚI CEEA CE VĂ DORIȚI? Dacă în politică, în funcții de reprezentativitate, ajung cu precădere bărbați, nu este pentru că aceștia sunt mai competenți sau mai bine pregătiți, ci pentru că își doresc mai mult, pentru că acționează. Niciun bărbat nu se va da la o parte pentru a ceda locul unei doamne pentru că este mai competentă pe un anumit domeniu, să fiți sigure de asta. Dar știu sigur că atunci când o femeie vrea ceva, și mai are și reale calități, atunci e imposibil să nu reușească.
 • Nu în ultimul rând, mai aveți de lămurit un aspect la fel de important: ce aveți de făcut pentru a obține ceea ce vă doriți? Pentru unele dintre dumneavoastră poate fi mai ușor, pentru că vă recomandă o viață întreagă în care ați tot făcut, vă recomandă o carieră, un prestigiu câștigat. Important este să conștientizați că fiecare în parte beneficiați de cel puțin un capital pe care să-l investiți în proiectul personal: unele beneficiați de capital financiar, deloc de neglijat, puteți investi în imaginea, pregătirea și promovarea dumneavoastră. Altele beneficiați de timp pe care să îl dedicați proiectelor comune ale partidului. Sunt doamne care dețin un background de cunoștințe extrem de valoros, la care putem apela cu încredere. Așadar, fiecare în parte are un ceva pe care îl poate pune la bătaie pentru a-și atinge obiectivul.
 • După ce am stabilit toate aceste lucruri în raport cu noi înșine, trebuie să ne definim și țintele pe care le vizăm împreună, ca echipă. S-a spus că nu ar mai trebui să existe organizații de femei, că acestea sunt doar locuri de ,,joacă” pe care bărbații le-au creat pentru a ne da impresia că facem politică. Poate că așa este, dar până când misoginismul va dispărea din societatea românească, va trebui să ne câștigăm locurile chiar și prin introducerea acelor cote de gen. Este o discriminare pozitivă, dar necesară în acest context. Aș merge mai departe și aș introduce cotele de gen nu doar în Parlament, ci și în consiliile locale și cele județene, unde ne lovim de aceeași atitudine misogină. Sunt și bărbați care ne sunt parteneri în politică, care ne sprijină la fel cum și noi îi sprijinim pe ei, dar exemplele sunt, încă, destul de rare.
 • Avem astăzi la conducerea partidului o doamnă, ca atare, doamnelor, mai mult decât oricând, ne bucurăm de tot sprijinul pe care îl putem avea. Nu mai trebuie decât să ne stabilim obiectivele și să muncim pentru atingerea lor. Locul nu ni-l dă nimeni, ni-l câștigăm singure, prin muncă și determinare.
 • Voi face în perioada următoare o statistică a numărului de doamne prezente în administrația locală și județeană. Vreau ca la alegerile viitoare să dublăm numărul de femei aflate pe locuri eligibile. Acesta cred că ar trebui să fie obiectivul nostru, al Organizației de Femei a PNL Argeș. Nu vă ascund că îmi doresc, dincolo de toate, o echipă inimoasă și funcțională. Îmi doresc ca noi, doamnele liberale, să demontăm mitul potrivit căruia femeile nu sunt capabile de unitate, solidaritate și bună colaborare. Se spune că doar fetele sunt în competiție, femeile adevărate se sprijină reciproc pentru a crește, și asta îmi doresc să facem. Am bătut județul în lung și în lat, suficient cât să constat că avem alături doamne care merită toată susținerea și încrederea noastră.
 • Vă mulțumesc și abia aștept să scriem, împreună, un nou capitol!” a transmis Cristina Ghineț, prin intermediul discursului de candidatură.
articolul original.

Situație fără precedent la nivel național! Casa de Pensii Argeș a blocat instanțele, punând pe drumuri aproape 10.000 de pensionari!

21 September 2022 at 13:48

Mihai Coteț: ,,9.500 de dosare de recalculare a pensiei înseamnă, înainte de toate, 9.500 de oameni puși pe drumuri

 • ,,De fiecare dată când ridicăm o problemă, fie în calitate de consilieri locali, fie în calitate de cetățeni pur și simplu, totul este dus în zona de controversă politică. Unii trăiesc cu impresia că Piteștiul și județul sunt conduse de niște administratori impecabili și fără de greș, iar cele semnalate de noi sau de către cetățeni ar fi insulte adresate pe persoană fizică.
 • Așa și în cazul celor peste 9.500 de dosare în care este angrenată Casa de Pensii Argeș! În loc să ofere explicații cu privire la acest record negativ absolut, autoritățile publice… competente (cică!) spun că e vorba de… ,,hârjoane” neinteresante, de ,,teme de distracție” politică.
 • 9.500 de dosare de recalculare a pensiei înseamnă, înainte de toate, 9.500 de oameni puși pe drumuri. Vorbim de persoane care, în bună parte, au probleme de sănătate, se confruntă cu probleme financiare sau trebuie să facă drumuri la Pitești pentru a-și obține ceea ce li se cuvine, după o viață de muncă. Eu știu că o instituție ar trebui să te sprijine, nu să te trimită în justiție ca să îți câștigi drepturile.
 • 9.500 de dosare înseamnă instanțe blocate, salarii de sute de milioane plătite magistraților ca să se ocupe cu dosare de incompetență instituțională trase la indigo. 75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș!
 • 9.500 de dosare înseamnă bani pierduți de către statul român cu taxe de timbru și plata cheltuielilor de judecată ale celor care au câștigat în instanță împotriva Casei de Pensii. Adică aproape toți cei care au făcut-o.
 • 9.500 de dosare înseamnă incompetență managerială. Dacă după primele zeci de dosare tu, ca manager al unei instituții, nu realizezi că faci ceva greșit, că algoritmul pe care îl aplici sau modul în care interpretezi legea este eronat, înseamnă că ai o gravă problemă. Dacă justiția se pronunță în mod identic pe un număr consistent de dosare și îți spune că procedezi greșit, de ce e nevoie să insiști în eroare și să îți bați efectiv joc de mii și mii de pensionari din județul acesta?
 • 9.500 de dosare înseamnă, nu în ultimul rând, adevărata ,,grijă” pe care administrația PSD pretinde că o are față de pensionari, susținând în funcție, atâția ani, un manager care pune oamenii pe drumuri și irosește inutil bugetul statului.
 • Așteptăm din partea conducerii Casei de Pensii Argeș clarificările care se impun, pentru că argeșenii au dreptul să știe dacă se vor ,,bucura” de același tratament în continuare.” a transmis Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești.

75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș

Până la acest moment, Casa de Pensii nu a oferit nicio explicație. Aida Enache este de aproximativ 10 ani manager al acestei instituții și o apropiată a președintelui PSD Argeș, Ion Mînzînă. Din sursele noastre, juriștii Casei de Pensii nu s-ar prezenta în instanță la procesele în care trebuie să apere instituția și asta nu de ieri, de azi, ci de vreo șapte ani.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, l-a interpelat oficial pe ministrul Muncii Marius Budăi, venit recent în Argeș ca să se imortalizeze pe Facebook cu doamne din partid îmbrăcate în costum popular.

 • ,,La nivelul anului 2021, la Curtea de Apel din Pitești erau peste 9.500 dosare, în timp ce, la Curtea de Apel București, de exemplu, numărul lor era de 3.700, la Alba Iulia peste 2.000, iar la altele dacă erau de ordinul a câteva sute. Trist este și că 75% din dosarele pe care le judecă Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt de la oameni care dau în judecată Casa de Pensii Argeș. Astăzi, situația nu a suferit modificări în sensul bun. În continuare, noi litigii pe această speță sunt înregistrate la Tribunal și Curtea de Apel, pensionarii argeșeni fiind nevoiți să consume timp și bani pentru a-și găsi dreptatea în justiție. În continuare, Casa Județeană de Pensii Argeș plătește sume mari de bani pensionarilor, reprezentând cheltuieli cu asistenţa juridică. Ca urmare a acestei situații de la Argeș, absolut nemaiîntâlnită la nivelul niciunui alt județ din țară, așteptăm răspunsurile ministrului Muncii Marius Budăi la întrebările adresate deja pe cale instituțională de către Alina-Ștefania Gorghiu – președinte interimar al Senatului României și președinte PNL Argeș -, la care sute de pensionari au venit cu lacrimi în ochi să își povestească suferințele.” se precizează într-un comunicat de presă al PNL Argeș.

,,Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a bătut recent drumul de la București până în Argeș. A realizat un frumos pictorial alături de protagoniștii unui eveniment local despre marama din Muscel… Dar a ratat cu brio, intenționat sau nu, să întrebe pensionarii din preajmă câți au proces pe rolul instanțelor pentru recalcularea pensiilor. Sau care este explicația pentru care judeţul Argeş, potrivit surselor publice, ocupă locul I în ţară la capitolul gaură în bugetul statului, din cauza litigiilor pierdute de Casa Județeană de Pensii, și, cel mai probabil, și la incompetență.” a declarat senatorul Alina Gorghiu.

articolul original.

Romanian Science Festival revine în Argeș!

19 September 2022 at 13:19
image
 • 3 orașe: Pitești, Mioveni, Câmpulung Muscel;
 • 16 cercetători din diaspora academică;
 • 350 de voluntari;
 • 30 mentori locali,
 • 150 de experimente.

În primul rând, festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în două orașe din județ: Mioveni și Câmpulung Muscel. În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 350 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul profesorilor.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale, prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

MENTORI RSF

La evenimentele Romanian Science Festival din județul Argeș vor participa în total 16 mentori RSF, cercetători și profesionisti veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:

 • Andreea Atanasescu, student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda;
 • Eliza Casapopol, specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie;
 • Catinca Ciuculete, student, Medicină, Queen’s University Belfast, Irlanda;
 • Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie;
 • Cristian-Alexandru Chiriac, student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, România;
 • Sebastian Dumitru, inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie;
 • Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie;
 • Andreea Geamanu, studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda;
 • Andreea Cristina Gheorghe, studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda;
 • Teodor Jianu, doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania;
 • Liana Ivascu, studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie;
 • Sandor Kruk, cercetător în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania;
 • Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda;
 • Raluca-Andreea Miron, student, Facultatea de Fizică, Universitatea București;
 • Teodora Simion, absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie;
 • Irina Verlan, student, Inteligență Artificială, University of Helsinki.

CARAVANA RSF

Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:

 • 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni;
 • 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”.

Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfășura pe durata a trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF, vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, cei prezenți vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, Corina Milosoiu, declară:

 • „Suntem entuziasmati sa extindem initiativa Romanian Science Festival pentru prima oară si la Câmpulung Muscel, prin Caravana de Științe organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Ca fostă absolventă a Colegiului, mă bucur să am ocazia să contribui la acest eveniment, prin care mentorii RSF vor aduce știința aproape de elevii din zona Muscel. Elevii din 10 școli vor avea ocazia să cunoască mentori din diverse domenii, dar și să își exerseze curiozitatea la Târgul de Experimente, organizat împreună cu profesori coordonatori și voluntari pasionați de științe.”

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară: „Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș, dar și din împrejurimi, cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o carieră STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și al profesorilor coordonatori din Mioveni, care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment.”

PITEȘTI SCIENCE FESTIVAL

 • 23 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești

Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.

 • 24 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei

Pe data de 24 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației informale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival, acasă, folosind materiale accesibile.

PARTENERI

Parteneri locali județul Argeș: Primăria Municipiului Pitești; Primăria Orașului Mioveni; Primăria Orașului Câmpulung Muscel; Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel; Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești; Colegiul Național „Zinca Golescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Ion Minulescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Pitești; Școala Gimnazială „George Topîrceanu”, Mioveni; Colegiul Național „Iulia Zamfirescu”, Mioveni.

Sponsor Național: Romanian American Foundation.

Sponsori locali: Enformation, Radical Zero, Prima Market, Mobilift, Money Gold, Fundatia Autonom, Auchan, Fundația „Acasă în Muscel”, CodeUp Academy.

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a două proiecte pilot Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă, care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare, în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi a ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând, festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.

PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION

Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume.

Romanian Science Festival a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României, prin proiecte, evenimente și întâlniri online, în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF – studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.

În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta, au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători.

Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena prestigiosului Summit de Științe „Falling Walls” (Falling Walls Science Summit) de la Berlin, organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descriere inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls.

articolul original.

Orgoliul bate interesul public. Primarul Piteștiului a tăiat ,,Primul ghiozdan” de pe listă

24 August 2022 at 16:12
image

Dialog halucinant în Consiliul Local Pitești:  ,,Pur și simplu… nu am un răspuns”

Din acest motiv, în acest an, pe la jumătatea verii, consilierul local Mihai Coteț i-a reamintit primarului de proiectul ,,Primul ghiozdan” și l-a îndemnat ca de data aceasta să facă lucrurile cu responsabilitate, în timp util, pentru a achiziționa produse de calitate și pentru a informa familiile cu preșcolari, pentru a-și redimensiona cheltuielile cu prima zi de școală.

Cum primarul nu a avut nicio reacție, în ședința de Consiliu Local de astăzi, consilierul Mihai Coteț l-a întrebat pe primar de ce nu a reintrodus ,,Primul ghiozdan”, cu atât mai mult cu cât, de data aceasta, liberalii îl asiguraseră de susținere. Dialogul a fost unul… halucinant:

 • Mihai Coteț: -Domnule primar, vă aduceam la cunoștință în ședința de la începutul lunii iulie despre posibilitatea de a iniția acel program – ,,Primul ghiozdan”, să-l facem din timp, să avem posibilitatea ca înainte de începerea școlii să fie lucrurile deja pregătite. Întrebarea este: de ce nu mai reprezintă interes? Din iulie și până în prezent puteam iniția toate demersurile necesare.
 • Cristian Gentea: -V-aș întreba eu de ce nu ați fost de acord anul trecut, nu știu…
 • Mihai Coteț: -Era vorba de transparență și de a introduce proiectul în timp util.
 • Gentea: -De când sunt în primărie, totul este foarte transparent.
 • Coteț: -De data aceasta, din iulie și până în prezent, de data aceasta și cu sugestia de a susține acest proiect, am fi putut face acest lucru.
 • Gentea: -E părerea dumneavoastră.
 • Coteț: -Nu înțeleg de ce nu mai reprezintă intres…
 • Gentea: -Pur și simplu e părerea dumneavoastră, nu e vorba de lipsă de interes, anul trecut dumneavoastră nu ați fost de acord. Pur și simplu… nu am un răspuns.
 • Răzvan Șerbănoiu: Și ce, ați vrut să egalați?
 • Gentea: ………
 • Coteț: -Am înțeles, despre asta era vorba. Să înțeleg că, totuși, orgoliile sunt mai mari decât interesul oamenilor.
 • Gentea: -Cred că dumneavoastră știți cel mai bine asta.”

Faptul că orgoliul primarului a bătut interesul public este cu atât mai evident cu cât edilul cunoștea deja care sunt motivele pentru care liberalii nu au dat curs proiectului ,,Primul ghiozdan” în 2021. Mai mult, i-a reamintit chiar omul de afaceri Mihai Coteț, la începutul lui iulie, când i-a cerut ca anul acesta municipalitatea să facă lucrurile cum trebuie.

 • ,,Ne aflăm la început de iulie iar școala începe, de data aceasta, pe 5 septembrie. Consider că din acest moment ar trebui să ne ocupăm cum trebuie, responsabil, de proiectul ,,Primul ghiozdan”.
 • Anul trecut, Executivul venea cu această propunere pe ultima sută de metri, la pachet cu o serie întreagă de dezavantaje:
 • *nu mai era timp pentru licitație (adică pentru transparență), deci era necesară achiziția directă;
 • *achiziția directă are un buget maxim care nu poate fi depășit, din această cauză fiind condiționați să acordăm doar 90 de lei/copil;
 • *90 de lei/copil ar fi însemnat să achiziționăm produse de calitate îndoielnică, mai ales că lista propusă spre achiziție conținea următoarele: un ghiozdan, penar cu fermoar, set creioane colorate, două caiete, acuarele tip pastilă, set de scris, bloc de desen și o cutie pentru depozitarea pachețelului;
 • *propunerea fiind făcută cu nici trei săptămâni înainte de începerea școlii, mulți părinți deja își pregătiseră micuții pentru prima zi din viața lor de școlari.
 • Așa au stat lucrurile anul trecut, atunci când am fost nevoiți să spunem pas acestei improvizații.
 • Anul acesta, însă, avem șansa să facem lucrurile așa cum trebuie, cu licitație, cu transparență, cu timp suficient să anunțăm părinții că Primăria Pitești îi așteaptă pe cei mici cu ghiozdanul pe bancă și le preia o parte din cheltuieli.
 • Sunt convins că surse de finanțare se vor găsi dacă se dorește acest lucru și aștept Executivul să revină în timp util, de data aceasta, cu proiectul <Primul ghiozdan>.” transmitea consilierul local Mihai Coteț, în urmă cu aproximativ două luni.
articolul original.

„Greu de ucis”, varianta PNL Pitești, cu Gelu Tofan în rolul lui Bruce Willis

23 August 2022 at 15:06

PNL Pitești, PNL Argeș, PNL în ansamblul său este tot mai captiv alianței cu PSD, adică tot mai captiv PSD-ului. Aproape orice inițiativă PNL seamănă cu o minge care se izbește de un perete, cel al alianței cu PSD, și se întoarce la cei care au lansat-o. Chiar și demersurile care țin de bucătăria internă a liberalilor au ajuns acum să fie filtrate prin sita mariajului politic cu PSD. Ultimul exemplu în acest sens este ședința BPL a PNL Pitești de ieri seară.

Un avertisment cu valoare nulă

Anunțată pe un ton dur și neiertător drept una care părea să prevestească pedepsire exemplară a viceprimarului Gelu Tofan pentru derapajele sale pro PSD și pro Gentea, reuniunea cu pricina s-a soldat doar cu acordarea unui avertisment la adresa împricinatului. Adică l-au mângâiat pe cap, i-au zis că nu e frumos ce face și că ar fi bine să nu mai facă. Apă de ploaie. Nici nu s-ar fi putut mai mult, ca să fim cinstiți. Excluderea lui Tofan din PNL ar fi declanșat o adevărată nebunie în Consiliul Local Pitești unde social-democrații ar fi revendicat imediat un fotoliu de viceprimar și liberalii pe al doilea. Asta ar fi însemnat debarcarea viceprimarului Mihai Mihăilescu de la USR, agitarea apelor printre consilierii PSD dar și ceva creșteri de tensiune în PNL. Bașca riscul ca în final liberalii să nu mai aibă viceprimar deloc, nu că acum ar avea, în condițiile în care Gentea n-ar fi avut nici un interes în înlăturarea lui Mihăilescu.

Gentea, PSD și Tofan câștigătorii din ședința PNL de aseară

Cine a câștigat până la urmă? Cristian Gentea, PSD și Gelu Tofan, în ordinea asta. Gentea pentru că a scăpat de corvoada de a alege un eventual viceprimar din ograda proprie în condițiile în care Tofan și Mihăilescu nu-l deranjează cu nimic, ba, chiar, îi sunt atât de folositori încât nu-și dorește pe altcineva, nici măcar din PSD, nici în ruptul capului. PSD pentru că, deși matematic nu are, faptic rămâne cu o majoritate lejeră în CL Pitești grație celor doi viceprimari și a unor consilieri PNL și USR aflați în siajul acestora. În fine, Gelu Tofan pentru că rămâne cu funcția, cu leafa și cu ascendentul de a putea râde în continuare în nas fără nicio grijă partidului care l-a scos din anonimat. Și va continua să o facă. Dar singurul vinovat pentru astfel de situații din PNL este PNL însuși.

Pentru cine lucrează Gelu Tofan? Pentru sine

Sunt voci care spun că Tofan, prin comportamentul său în Consiliul Local, nu face altceva decât să lucreze în folosul orașului în timp ce restul liberalilor doar ar pune frâne proiectelor. În fapt, atitudinea viceprimarului Gelu Tofan are doar două linii directoare. Una dintre acestea este aceea că și-a făcut o profesiune de credință din a-și șicana colegii de partid și a carota partidul în Consiliul Local. Este modul lui de a se răzbuna pentru faptul că i s-a luat șefia PNL Pitești și pentru atitudinea pe care colegii săi o aveau față de el pe vremea când deținea această șefie. A doua linie, care acoperă și o bună parte din funcția primeia, este obediența sa necondiționată față de primarul Cristian Gentea încă de la constituirea Consiliului Local. În prezent, Gelu Tofan nu mai recunoaște decât un singur om drept șef al său atât pe linie administrativă, cât și politică, iar acest om este Cristian Gentea. Nu Mihai Coteț, nu Alina Gorghiu, ci Cristian Gentea. Nici măcar Adrian Miuțescu, omul care l-a ridicat pe Gelu Tofan pe prima scenă a politicii argeșene, nu mai există.

S-ar fi putut crede că la finalul mandatului Gelu Tofan va vira către partidul lui Ludovic Orban și Adrian Miuțescu în semn de loialitate și mulțumire față de oamenii cărora le datorează poziția sa politică și administrativă. Nimic mai fals, Gelu Tofan lucrează din greu pentru sine. Anume pentru a prinde un loc eligibil pe listele PSD pentru Consiliul Local Pitești, maximum posibil pe care l-ar putea primi drept răsplată din partea social-democraților. Și singura lui șansă de a nu dispărea din politica argeșeană. Sau măcar pentru o mică sinecură, tot de la PSD, pe la RATEN, de exemplu, că tot se pricepe la sifoane și trăim moda amenințărilor cu dezastrul nuclear.

Dublul limbaj al Alinei Gorghiu

Și pentru că tot suntem în ograda liberalilor nu putem să nu remarcăm dublul limbaj al președintei PNL Argeș, Alina Gorghiu. La alegerile de la PNL Pitești din aceast an, dar și ulterior, am auzit-o spunând că în Argeș și Pitești PNL nu va face alianță cu PSD. O afirmație gratuită în condițiile în care realitatea o contrazice. Cel puțin la nivel județean, PNL nu deranjează PSD cu absolut nimic, n-a făcut-o nici pe vremea lui Miuțescu, n-o face nici acum sub conducerea doamnei Gorghiu. Ciudat este însă că, la nivel central, discursul Alinei Gorghiu este cu totul altul. Cu doar două zile în urmă, președinta Senatului spunea că „Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024, dar da, văd un 2024 pivotat de PNL pe dreapta şi de PSD pe stânga”. Păi, hotărâți-vă doamna președintă, să știm și noi în ce barcă vă dați! Că și Argeșul și Piteștiul sunt tot pe undeva prin România dacă nu știați! Cât despre pivotatul pe stânga și pe dreapta eu am altă convingere, aceea că, dacă nu-și schimbă abordarea, PNL va fi în 2024 o mare Ciucă a bătăii electorale din România.

articolul original.

Ping-pong cu sănătatea piteștenilor între Primăria Pitești și CJ Argeș. Un spital civilizat – misiune imposibilă pentru PSD

19 August 2022 at 16:14

Când capii PSD își împart sferele de influență și putere, populația are de suferit

În ultimele trei decenii, PSD s-a aflat la butoanele municipalității Pitești și ale Consiliului Județean Argeș, având majorități în consiliile locale și județene. Situația nu s-a schimbat nici acum, căci primarul în funcție, Cristian Gentea, a uzat de pârghiile binecunoscute pentru a-și asigura consensul. Inclusiv viceprimarul PNL, Gelu Tofan, s-a transformat în agentul electoral al edilului PSD, ultimele sale declarații publice încununând o lungă și fructoasă colaborare cu social-democrații piteșteni.

Având aceeași culoare politică timp de atâta amar de vreme, ai fi crezut că Piteștiul l-a apucat pe Dumnezeu de picior. Problema este că, în ultimele trei decenii, PSD a dus o politică de vătaf; mai exact, și-a împărțit sferele de influență și de putere, cu condiția ca fiecare să-și vadă de bucățica lui.

Așa s-a întâmplat în epoca Tudor Pendiuc și Constantin Nicolescu, cei doi trasându-și la milimetru ,,latifundiile”, așa se întâmplă și acum: Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș și Cristian Gentea, primarul Piteștiului, stau fiecare pe ,,moșia” lor fără să colaboreze în vreun fel pentru binele comun. Mai mult, își bagă și bețe în roate, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul transportului metropolitan: parte dintre comunele din jurul Piteștiului nu au vrut să intre în strategia comună a Piteștiului pentru că a fost ademenită de oferta de transport în comun a Consiliului Județean Argeș. Cu alte cuvinte, avem același deja-vu cu PSD versus PSD, atât de păgubos pentru dezvoltarea municipiului Pitești.

Municipiul care nu vrea un spital nu poate primi finanțare

Soarta unui spital nou pe care, în mod legitim, piteștenii și-l doresc, se află acum în mâna acelorași două personaje PSD care, deși au trecut doi ani, nu consideră deloc important să se așeze la aceeași masă. Spitalul Județean Pitești, care a devenit un fel de bau-bau din cauza condițiilor departe de civilizație pe care le oferă, se află în subordinea Consiliului Județean Argeș. În mod firesc, municipiul Pitești ar trebui să fie interesat de serviciile de sănătate de care beneficiază cetățenii săi. Din acest motiv, o strategie comună a celor două instituții ar fi fost imperios necesară. Capii PSD, însă, nici măcar playback nu au fost dispuși să facă. Cum să primească Piteștiul finanțare pentru un spital nou, când și dinspre Primăria Pitești, și dinspre Consiliul Județean Argeș, s-a criticat sau s-a tărăgănat posibilitatea de a avea un spital nou?

În ultimii ani, în timp ce PSD-ul de la Primăria Pitești a tratat cu maxim dezinteres sănătatea propriilor cetățeni, PSD-ul de la Consiul Județean Argeș s-a ocupat cu cârpăcelile. A aprobat construirea de anexe ale vechiului spital urmând ca, mai apoi, să modernizeze, rând pe rând, toate etajele ,,Județeanului”. Nu contează că nu scoți nici cu gletul și nici cu ionii de argint infecțiile nosocomiale vinovate de moartea prea multor pacienți și nici indicațiile OMS sau ale ministrului PSD al Sănătății care nu recomandă investițiile în clădirile vechi.

Studiu pentru oportunitatea… tragerilor de timp

Conștienți că cele două PSD-uri nu-și vor schimba prea curând năravul, consilierii liberali încearcă de doi ani să impună pe lista priorităților construirea unui nou spital, în speranța că, peste ceva ani, când clădirea va fi ridicată, ori nu va mai fi PSD la butoane, ori vor fi niște pesediști care să agreeze ideea de colaborare în interesul cetățenilor.

Încercarea PNL nu s-a bucurat, până în prezent, de prea mare succes. În primul rând, pentru a tărăgăna lucrurile, primarul a propus realizarea unui studiu de oportunitate, pentru că lui nu îi era clar dacă Piteștiul are nevoie de un spital. Liberalii au achiesat, agățându-se de acest capăt de ață ca de șansa unui posibil început. După ce s-a fofilat tot 2021, anul acesta s-a bugetat respectivul studiu de oportunitate, dar atribuirea sa a fost amânată pentru că… nu fusese identificată locația ideală. Firește că motivația nu este decât o scuză puerilă, rostogolită și de primar în ședințele de Consiliu Local, și de viceprimarul Gelu Tofan, în emisiunile moderate de presa PSD. În acest stadiu nici măcar incipient, studiul de oportunitate trebuie să spună, în primul rând, dacă este oportună construirea unui spital și dacă da, ce fel de spital, cu ce capacitate, în ce condiții, cu ce secții ș.a.m.d.. Funcție de asta, știi apoi și de cât teren ai nevoie și care este cea mai potrivită locație pe care o ai la îndemână sau pe care o poți achiziționa de pe piața liberă.

Dispreț suveran în loc de colaborare între instituții

Peste toate acestea, declarațiile de săptămâna aceasta ale președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, i-a șocat pe mulți.

Piteștenii au avut ocazia să asiste la dispreț cât cuprinde și tratarea subiectului într-o cheie politică, de parcă sănătatea oamenilor ar avea nevoie de ironii cu Cîțu, nu de colaborare și soluții. Iată câteva dintre declarații:

,,Cine a stabilit că Spitalul Județean nu este performant? Anumite personaje de acolo, cu teoriile lor absolut idioate – cel mai bun spital este autostrada – habar nu au ce se întâmplă în Spitalul Județean. Sigur că nu sunt lucrurile puse la punct, sigur că la un moment dat ne punem problema, poate ar fi fost mai bine… Nu ne-a permis nimeni până acum să spunem dărâmați, mă, spitalul ăsta și faceți unul nou. Am fi făcut-o până acum. Dar e o muncă a oamenilor de acolo și ar trebui să știe mecanismele prin care funcționează un spital.”

,,Așa mă gândesc și eu, mâine, să fac o rampă de lansare a rachetelor cosmice, la ce mi-ar folosi?”

,,Problema lor e problemă de public, hai să facem un spital. Păi să-mi spună ei mie, în afară de Mioveni, cine a mai făcut spitale în România?”

,,Să-mi spună liberalii ăștia, dacă aveau gânduri așa mărețe de a construi un spital, când genialu’ ăsta Cîțu, cu genialu’ ălălaltu’ de la USR au făcut PNRR și au urcat acolo patru spitale la Timișoara, trei la Sibiu, trei la Cluj (…), de ce nu le-au spus să prindă și un spital la Pitești?”

Mihai Coteț: ,,Lăsați aroganța pe banii oamenilor și nu le mai tratați cu atâta dispreț prioritățile!”

Declarațiile lui Mînzînă nu au scăpat netaxate, mai ales că piteștenii au aflat de la acesta că, pentru Pitești, construirea unui spital e la fel de utopică precum construirea unei rampe pentru lansarea unei rachete. Mihai Coteț, președintele PNL Pitești, a transmis un mesaj în calitatea sa de… ,,idiot” care nu pricepe, la fel ca majoritatea cetățenilor, de ce… nu se poate.

 • ,,Mesaj de la niște ,,idioți”
 • De când am pus pe tapet dorința legitimă a piteștenilor de a se trata într-o clădire nouă de spital și am început să facem un lobby susținut în acest sens, cred că am fost jigniți în toate modurile posibile, tăvăliți prin presă și pe la conferințe.
 • Marii specialiști care se pricep la toate și care invariabil vorbesc despre ei la persoana a treia (cum o făceau și Ceaușescu, Hussein, Gaddafi sau Kim Jong-il), ne-au înșirat toate motivele pentru care <nu se poate>, iar noi și restul cetățenilor suntem niște habarniști care-i deranjăm pe ei, aleșii, cu SF-uri dintr-astea.
 • În conferința de presă, președintele Consiliului Județean Argeș, a declarat că cei care își doresc un spital nou vin cu <teorii absolut idioate>, întrucât cel mai bun spital din Argeș nu este autostrada Pitești-București. E drept că de la un timp și ruta Pitești-Mioveni reprezintă o concurență serioasă, deci s-ar putea să aibă dreptate, suntem niște idioți.
 • Suntem niște idioți pentru că ne este teamă să ajungem într-un spital vechi de o jumătate de secol, din care mulți au plecat mai bolnavi decât au intrat.
 • Suntem niște idioți pentru că nu avem curaj să riscăm, la pachet cu internarea, și o infecție nosocomială.
 • Suntem niște idioți pentru că nu înțelegem că cei care și-au pierdut viața din cauza acestor infecții reprezintă doar cifre seci ale unor statistici care nu impresionează autoritățile.
 • Suntem niște idioți pentru că punem sănătatea noastră mai presus decât tichiile de mărgăritar care au avut mereu întâietate.
 • Suntem niște idioți că-i deranjăm pe marii bugetari ai județului și ai orașului, rugându-i să se miște mai cu talent, pentru că au trecut niște decenii de când se află la butoane ei și partidul pe care îl reprezintă. 
 • <Problema lor e problemă de public, hai să facem un spital! Păi să-mi spună ei mie, în afară de Mioveni, cine a mai făcut spitale în România?> – este un alt argument cu care președintele CJ Argeș încearcă să închidă gura ăstora cu pretenții. Uită să spună, însă, că multe municipalități sunt în stadii foarte avansate cu realizarea de noi spitale, unele primind finanțare prin PNRR tocmai din acest motiv.
 • <Facem un spital în Pitești? Și la ce folosește? (…) Așa mă gândesc și eu, mâine, să fac o rampă de lansare a rachetelor. La ce mi-ar folosi?> – este o altă replică uluitoare emisă de același președinte al CJ Argeș. Chiar așa! La ce ar folosi un spital nou, o clădire în care să nu se mai ascundă stafilococii aurii?
 • Ce le trebuie medicilor condiții civilizate în care să-și desfășoare activitatea sau circuite eficiente din punct de vedere funcțional?
 • De ce ar avea nevoie pacienții de toaletă în salon cât timp s-au mulțumit și până acum cu echivalentul wc-ului din fundul curții?
 • Cu aceeași atitudine de superioritate cel puțin intelectuală, președintele CJ Argeș a mai declarat, la mișto, că predă administrației piteștene spitalul, să îl modernizeze. Poate i-ar folosi o discuție mai aprofundată cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care explica recent cât de greu și contraindicat este să adaptezi clădiri vechi ale spitalelor la standarde actuale și cât de necesare sunt clădirile noi.
 • Ideea este că ne-am cam săturat de veșnicul ping-pong  cu sănătatea noastră. De trei decenii un singur partid a fost la butoane și în Argeș, și la Pitești. Lăsați aroganța pe banii oamenilor și nu le mai tratați cu atâta dispreț prioritățile!” a transmis Mihai Coteț.

Răzvan Șerbănoiu: ,,În loc sa ne demonstreze ca e imposibil să facem un spital, de ce nu ne ajută cu sfaturi și know how?

În aceeași cheie, consilierul local PNL Răzvan Șerbănoiu a atins miezul problemei: la mijloc este același PSD vs. PSD și consecințele nefericite ale acestui conflict tacit și niciodată recunoscut, dar cât se poate de vizibil.

,,S-au activat pe linie de partid toți cei de la CJ, care mai de care mai specialist în administrarea spitalelor si in administratie publica in general. Au sarit ca ulii sa demonstreze ca Pitestiul nu e in stare sa faca un spital si sa-l administreze. Recunosc ca dincolo de ceea ce ei vad o disputa politica cu noi, implicit cu zecile de mii de pitesteni, mie imi miroase si a o disputa a lor interna, Judetul cu Pitestiul, e pentru prima oara cand un primar, in urma votului CL, demareaza propriu-zis demersurile legale in vederea construirii unui spital, desi in campaniile electorale au promis si cei care au fost.

Daca tot sunt asa mari specialisti, in loc sa ne demonstreze ca e imposibil (dpldv) sa facem un spital, de ce nu ne ajuta cu sfaturi si know how (google it)? Ei nu isi doresc sa satisfaca nevoile si dorintele cetatenilor, care nu sunt putini? Ei nu vor ca cetatenii judetului sa beneficieze de conditii bune de tratament? Ei nu vor sa plece oamenii acasa sanatosi si nu mai bolnavi decat au venit la spital?

Au sarit direct cu invective si jigniri. Oare ce ii sperie atat de tare ca mai apare un spital in Pitesti? Oare de ce lupta cu atata indarjire sa nu se faca? De ce vad o concurenta in spitalul asta si nu un bun comun al argesenilor?

Ni se spune ca s-a facut un singur spital in tara si anume cel de la Mioveni, bine, uita ei de spitalele private aparute sau de spitalul construit de cele doua eroine care l-au facut din donatiile romanilor, ce-i drept cu costuri mult mai mici. Si daca s-a facut doar unul, ajunge? E cazul sa ne oprim? Am obosit ca tara de la un spital?” se întreabă, retoric, consilierul Răzvan Șerbănoiu.

Mai în glumă, dar cât se poate de serios ținând cont de ,,profesioniștii de top” de la Consiliul Județean Argeș, consilierul PNL și-a închipuit cum ar atăta o comisie competentă să administreze un spital, una la standardele PSD:

 • ,,Ne-am insusit criticile cu privire la lipsa de experienta in a administra un spital si am format o comisie care are in componenta numai oameni cu inalta calificare in domeniu:
 • – Nea Ion Roata – fost tractorist la CAP cu dubla calificare – medic stomatolog agrar, cel care schimba dintii la grebla, medic clasa I, a II-a s-a dovedit prea grea.
 • – Adrian Osie – cunoscut in lumea de fashion ca taietor de facturi la gunoi si alte invarteli cu halate medicale de firma contrafacute pe vaporul de pe Raul Arges.
 • – Padurar specialist in medicina de urgenta cu competente pe carii si alti daunatori naturali n-am gasit, astia sunt mai Rara Avis, asa ca am renuntat sa mai cautam. Poate totusi gasim un taietor de lemne sa faca mobilierul.
 • – Restul comisiei e alcatuit exclusiv din oameni care n-au lucrat o secunda in economia reala ci doar in functii numite de la partid. Astia care au muncit in privat se sperie cand aud de administrarea unui spital si asta este motivul pentru care am apelat la specialisti.
 • Acum in sfarsit avem si noi competente sa vorbim despre spital fara sa ne murdarim de penicilina pe piept.”
articolul original.

În sfârșit s-a făcut primul pas pentru construirea Spitalului Municipal Pitești!

12 August 2022 at 15:33
image

O firmă specializată urmează să întocmească în perioada următoare Studiul de Oportunitate, cel care va oferi toate datele necesare pentru a înainta cu realizarea documentației și identificarea surselor de finanțare.

A fost nevoie de o jumătate de an de la votul în Consiliul Local Pitești pentru ca lucrurile să se urnească. Pentru că, în mod inexplicabil, lucrurile trenau, consilierii liberali au solicitat inclusiv rapoarte scrise cu privire la stadiul proiectelor votate și bugetate.

 • ,,Necesitatea unui spital nou în orașul nostru nu trebuie văzută de către municipalitate ca o propunere care vine doar dinspre PNL. Această necesitate este în topul nevoilor pentru majoritatea piteștenilor. De aceea ne dorim ca administrația publică locală să trateze cu mai multă celeritate prioritățile celor cărora le reprezintă interesele.
 • Sănătatea este cel mai de bun preț! Nu toată lumea are posibilitatea să se trateze la privat sau în străinătate, la fel cum nu toți își permit să facă tradiționalele drumuri către spitalele din București.
 • Degeaba avem și la Spitalul Județean Pitești medici profesioniști, dacă pacienții sunt cazați în aceleași condiții precare, iar frica de a contacta infecții intraspitalicești îi determină pe mulți să se trateze la domiciliu.
 • Un spital nou, o clădire modernă dotată corespunzător, reprezintă o carte de vizită pentru orice municipiu și un atu important atunci când vrei să atragi resursă umană de calitate.” a declarat consilierul local Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești.
articolul original.

ZERO lei pentru facturi cu 50% mai mici!

8 August 2022 at 11:10
image

Acest program de finanțare presupune ZERO lei cofinanțare din partea cetățenilor sau a asociațiilor de proprietari, spre deosebire de celelalte proiecte de reabilitare sau consolidare a blocurilor în care cofinanțarea din partea proprietarilor varia între 20-40%.

Consilierii liberali au făcut recent un apel către asociațiile de proprietari pentru a aplica în număr cât mai mare pentru accesarea acestor fonduri prin intermediul solicitantului, adică al Primăriei Pitești. De asemenea, au adresat municipalității rugămintea de a ușura munca președinților de asociații pentru realizarea documentațiilor, prin postarea pe site a documentelor care trebuie completate.

Informațiile pot fi găsite, începând de astăzi, la adresa:
https://www.primariapitesti.ro/informare-privind-renovarea-energetica-a-cladirilor-rezidentiale-multifamiliale-blocuri-de-locuinte-prin-accesarea-fondurilor-europene-aferente-pnrr-articol615?fbclid=IwAR20HyEgB4kq1p9CQsT4yG6t1UN5lewgyP2lRqENtYAMRTtBelC5BSd20xE

 • ,,Mă bucur că municipalitatea a fost receptivă la solicitarea mea și că a postat pe site-ul Primăriei Pitești o secțiune de unde Asociațiile de Proprietari pot să-și descarce formularele de care au nevoie pentru întocmirea documentației. Sper ca informațiile să ajungă la un număr cât mai mare de cetățeni pentru că eu nu cred în scuza că piteștenii sunt reticenți. Totul depinde de modul în care administrația locală înțelege să-și informeze constant cetățenii și îi asistă pe tot parcursul procesului. În cazul de față nici nu este greu să fii convingător: vorbim de reabilitări care vor aduce facturi cu 50% mai mici. Să obții cu ZERO lei facturi cu 50% mai mici, în contextul în care traiul de zi cu zi este din ce în ce mai greu de susținut, cine nu și-ar dori așa ceva?!” s-a întrebat, retoric, consilierul local Mihai Coteț, prședintele PNL Pitești.

Doar 17 blocuri din Pitești au fost trimise către evaluare, în primul val al finanțărilor prin PNRR, prin comparație cu vecinii de la Craiova care au depus pentru evaluare 50 de blocuri.

Al doilea val de finanțare a fost deschis pe 1 august. Asociațiile de proprietari trebuie să depună cât mai repede, la Primăria Pitești, documentația necesară, pentru că sistemul funcționează pe principiul ,,primul sosit, primul servit”, iar Primăria Pitești trebuie să trimită spre evaluare a doua tranșă, până cel târziu 31 octombrie.

 • ,,Cu siguranță vor fi avantajate administrațiile locale care au strâns din timp de la asociațiile de proprietari documentația necesară, dar sunt convins că, printr-un efort comun al administrației și al cetățenilor, vom reuși să transmitem pentru evaluare mai multe imobile. Fondurile prin PNRR reprezintă o șansă imensă de dezvoltare și modernizare pentru multe comunități, de aceea ar trebui să nu irosim nicio axă de finanțare. Sunt multe oportunități pentru care Piteștiul ar trebui să lupte, de aceea mi-aș dori să-l văd angrenat în cât mai multe curse pentru accesarea de fonduri nerambursabile.” a mai declarat Mihai Coteț, președintele PNL Pitești.
articolul original.

Mihai Coteț: ,,Să pui o presiune și mai mare pe mediul privat este ca și cum ți-ai trage un glonț în picior”

29 July 2022 at 09:59
image

În aceste condiții, atreprenorii se întreabă dacă nu cumva, în desconsiderarea sa față de antreprenori, ministrul Finanțelor a ales să propună măsuri economice care ar putea duce la falimente pe bandă rulantă, așa cum s-a mai întâmplat, spre exemplu, atunci când contractele part-time au fost impozitate la valoarea salariului minim pe economie.

,,De la micii antreprenori vrea Câciu să mai rupă niște mărunțiș, în loc să stea cu ochii pe marii evazioniști

Omul de afaceri Mihai Coteț, consilier local și președinte al PNL Pitești, susține că este alarmant să ai în fruntea Finanțelor un om care desconsideră mediul de afaceri și se întreabă ce anume a determinat PSD să propună un astfel de om în fruntea unuia dintre cele mai importante ministere.

 • ,,Ca un ,,babuin” ce sunt – căci aici încadrează ministrul Finanțelor Adrian Câciu 90% dintre antreprenorii din România – mă voi duce să vărs în Trezoreria statului niște sute de mii de lei. O voi face, de data aceasta, fără nicio tragere de inimă. Mi se pare alarmant de-a dreptul să avem în fruntea Finanțelor un om care ne desconsideră într-atât de mult. Nu voi înțelege niciodată de ce PSD a considerat că un om cu o astfel de mentalitate ar putea merita vreodată să fie numit ministru al Finanțelor.
 • Se tot vorbește despre încasările mici la stat și, în numele acestora, toți antreprenorii, adică toți ,,babuinii”, sunt tratați ca niște infractori care nu știu cum să mai fure statul, adică… să-i facă concurență. Cei mai afectați de măsurile anunțate sunt micii antreprenori, majoritatea firme de familie care țin în spate unul sau doi angajați. De acolo vrea Câciu să mai rupă niște mărunțiș, în loc să stea cu ochii pe marii evazioniști și pe companiile străine care își scot profitul afară din țară, lăsând mărunțiș pe tejgheaua ANAF.
 • De 14 ani suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea taxelor, dar excelăm la numărul de angajați la stat fără eficiență.
 • Într-un moment în care războiul a scumpit energia, materiile prime și traiul de zi cu zi, să pui o presiune și mai mare pe mediul privat care oricum susținea mai toată șandramaua statului, este ca și cum ți-ai trage un glonț în picior.” transmite omul de afaceri Mihai Coteț.
articolul original.

Consilierul local Mihai Coteț solicită demararea proiectului ,,Primului ghiozdan”. De data aceasta, în timp util

11 July 2022 at 15:48

,,Anul acesta avem șansa să facem lucrurile așa cum trebuie”

 • ,,Ne aflăm la început de iulie iar școala începe, de data aceasta, pe 5 septembrie. Consider că din acest moment ar trebui să ne ocupăm cum trebuie, responsabil, de proiectul ,,Primul ghiozdan”.
 • Anul trecut, Executivul venea cu această propunere pe ultima sută de metri, la pachet cu o serie întreagă de dezavantaje:
 • *nu mai era timp pentru licitație (adică pentru transparență), deci era necesară achiziția directă;
 • *achiziția directă are un buget maxim care nu poate fi depășit, din această cauză fiind condiționați să acordăm doar 90 de lei/copil;
 • *90 de lei/copil ar fi însemnat să achiziționăm produse de calitate îndoielnică, mai ales că lista propusă spre achiziție conținea următoarele: un ghiozdan, penar cu fermoar, set creioane colorate, două caiete, acuarele tip pastilă, set de scris, bloc de desen și o cutie pentru depozitarea pachețelului;
 • *propunerea fiind făcută cu nici trei săptămâni înainte de începerea școlii, mulți părinți deja își pregătiseră micuții pentru prima zi din viața lor de școlari.
 • Așa au stat lucrurile anul trecut, atunci când am fost nevoiți să spunem pas acestei improvizații.
 • Anul acesta, însă, avem șansa să facem lucrurile așa cum trebuie, cu licitație, cu transparență, cu timp suficient să anunțăm părinții că Primăria Pitești îi așteaptă pe cei mici cu ghiozdanul pe bancă și le preia o parte din cheltuieli.
 • Sunt convins că surse de finanțare se vor găsi dacă se dorește acest lucru și aștept Executivul să revină în timp util, de data aceasta, cu proiectul <Primul ghiozdan>.” a transmis consilierul local Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești.
articolul original.

Răzvan Șerbănoiu: ,,Mi se pare ciudat să nu ai un plan de viitor pentru Pitești, ci să mergi așa, din inerție”

6 July 2022 at 05:52
image

Au trecut aproximativ doi ani și… nici urmă de viziune despre ce se dorește de la Piteștiul de peste cinci, zece, douăzeci de ani… Consilierul local PNL Răzvan Șerbănoiu simte că ceva anume parcă ar ține orașul pe loc. Nu se dorește suficient, sau poate nu se face suficient sau nu se poate mai mult. Șerbănoiu, în urmă cu doi ani simplu cetățean implicat activ în viața orașului, spune că a vrut în mai multe rânduri să renunțe la calitatea de consilier tocmai pentru că s-a lovit de o imensă inerție. Care sunt concluziile sale după aproape jumătate de mandat, aflați în interviul de mai jos!

Totul funcționează pe principiul… ,,Dacă nu se vrea, nu se face, dacă se vrea, se face!”

*Au trecut aproape doi ani de Consiliul Local Pitești. S-a schimbat cu ceva percepția cetățeanului Răzvan Șerbănoiu de când este consilier local? Se văd altfel lucrurile din interior?

**Da, se văd altfel lucrurile din interior. Din interior văd piedicile pe care ni le punem singuri. Văd piedicile legislative, piedicile umane. Totul funcționează pe principiul ,,Dacă nu se vrea, nu se face, dacă se vrea, se face!”.

*În general se vrea sau nu se vrea?

**Din punctul meu de vedere, nu prea se vrea. Altfel, fiecare cetățean poate spune dacă se vrea sau nu se vrea, doar uitându-se pe stradă.

*Când nu se vrea, de ce nu se vrea?

**Dacă aș avea răspunsul la întrebarea asta, aș fi departe… Chiar nu știu de ce nu se vrea sau de ce se vrea prea puțin, de ce temerea aceasta, piedica asta permanentă, opreliștea asta de a face. Nu am reușit să deslușesc, să aflu care sunt piedicile efective.

*E puțin ciudat să nu se vrea, cu un primar căruia îi place să demonstreze ce poate…

**Noi, Consiliul Local, majoritatea aceasta mult clamată care am câștigat alegerile la Pitești – deși, neavând primarul, nu am câștigat absolut nimic -, nu am pus absolut nicio piedică. Nu am încurcat cu nimic. Ba, mai mult, când ne-a stat în putere și am fost întrebați – dar foarte rar – am dat idei, am dat soluții. În principal, eu asta văd cel mai rău: nu suntem chemați să avem o discuție, să avem un plan pentru acest oraș. Asta mi-ar fi plăcut cel mai mult să vină primarul, oricare ar fi fost și oricum l-ar fi chemat, și să facem împreună un proiect pentru viitorii doi, patru, șase, zece ani, douăzeci de ani. Mi se pare ciudat să nu ai un plan de viitor pentru Pitești, ci să mergi așa, din inerție. Eu nu am văzut nicio viziune pentru orașul nostru. Planul acesta lipsește cu desăvârșire.

Din păcate, proiecte noi nu prea am văzut. Se încearcă acum cu PNRR și se mai încearcă atragerea unor fonduri europene, dar nimic consistent. Ce am văzut acum, singurul autobuz electric ce a venit la Pitești, face parte dintr-un proiect vechi. Nici nu aveam eu treabă cu politica și administrația când se tot povestea despre autobuzele electrice, stațiile moderne care întotdeauna urmează să se realizeze… Singurul proiect de oraș este stadionul. Noi am propus un spital, s-a împotmolit. Am votat realizarea unui studiu de oportunitate și în bugetul de anul acesta, nu s-a făcut nimic, suntem duși cu vorba. Dar, se fac eforturi mari pentru realizarea acestui stadion. Nu este un lucru rău să facem stadion, departe de mine gândul, dar în opinia mea, un spital este prioritar unui stadion.

Ce aș reproșa eu în primul și în primul rând actualului Executiv este comunicarea deficitară în primul rând cu noi, consilierii locali, cei care suntem chemați să decidem alături de Executiv ce se întâmplă în oraș, dar și cu cetățenii. Sunt tot felul de lacune în aceste informări. Nu de puține ori am avut în Consiliul Local surpriza neplăcută să ni se dea foarte târziu materialele. A fost și celebrul caz cu ,,drumul de țară” care trebuia votat pentru Sala Polivalentă. Culmea e că și atunci ni s-a spus că nu e mare lucru; că nu votam ce trebuie, nici nu mai conta.

,,Din tot ce s-a spus că se va face, nu s-a făcut absolut nimic.

*Aveți, alături de USR, majoritatea în Consiliul Local Pitești. Vă simțiți majoritari?

**Nici pe departe. Teoretic avem majoritatea în Consiliul Local. Practic, s-a dovedit că, punctual, când a fost nevoie, au trecut și proiectele controversate pe care majoritatea nu le-ar fi votat, dar… uite că majoritatea de conjunctură le-a votat.

*Asta înseamnă că pesediștii sunt mai convingători…

**Nu, asta înseamnă că primarul este mai convingător. Vă pot da un exemplu: nu am vrut să votăm programul minimal de activități de la Centrul Cultural în ideea de a forța demisia doamnei director care este într-o poziție de interimat de 12 ani de zile. S-a organizat și un concurs acolo, doamna a fost singurul candidat, dar nu a întrunit condițiile. A mai făcut niște chestii ciudățele în Consiliul de Administrație cu… uite bugetul, nu e bugetul, l-am votat, nu l-am votat… Am zis că ar fi firesc ca, după 12 ani de interimat, să organizăm un concurs. Și anunțul de concurs a fost ciudat, și aici a fost deficitară informarea, pentru că nu au aflat foarte mulți ca să se poată înscrie. Eu, spre exemplu, care am făcut parte din comisia de evaluarea a candidaților, am fost anunțat să vin să semnez procesul de încheiere a perioadei de încheiere a candidaturilor. Nici măcar nu știam că s-a deschis, nu am văzut nicăieri, nu m-a informat nimeni, nu se votase un calendar… Revenind, pentru Centrul Cultural am vrut să nu votăm, dar au venit unii colegi care au justificat că s-ar fi blocat activitatea Centrului Cultural Pitești, lucru total neadevărat.

*Care sunt lucrurile la care te-ai așteptat când ai intrat în Consiliul Local?

**Sincer, nu am avut așteptări. Am învățat să nu-mi fac iluzii, să nu-mi fac așteptări, ca să nu am deziluzii prea mari.

*Lucruri la care nu te-ai fi așteptat?

**Nu m-aș fi așteptat ca legislația să fie atât de anevoioasă. Aici ne dăm singuri la geoale.

*PNL a venit în acest an bugetar cu o serie de propuneri, votate și parafate. În ce stadiu se află?

**Cum vă spuneam, cu studiul de oportunitate a spitalului suntem duși cu vorba. Deși tot întrebăm ce se aude cu spitalul, cu parcul industrial, rămâne cum s-a stabilit: o să aveți.

*Ați făcut o solicitare să se vină cu un raport trimestrial în legătură cu stadiul proiectelor…

**Da, am primit un raport, dar acesta se referă strict la investițiile aflate în derulare.

*Adică în privința spitalului se bate pasul pe loc, la fel și în privința parcului industrial…

**Asta este și concluzia mea. Noi întrebăm la fiecare ședință, mai trece o lună, trece și anul acesta cum a trecut și anul trecut. Eu de asta nu a votat bugetul. Sunt singurul consilier local care nu l-am votat pentru a trage un semnal de alarmă. Și anul trecut, când s-a făcut o înțelegere între consilieri și primar, din tot ce s-a spus că se va face, nu s-a făcut absolut nimic. Și am zis, domnule, dacă mă păcălești o dată, e vina dumitale, dacă mă păcălești a doua oară, e vina mea.

,,Gelu Tofan este mai ușor impresionabil și-l ia gura pe dinainte

*Ai vreun target personal în acest mandat?

**Da, ținând cont că sunt în AGA la Salubritate, mi-aș dori foarte tare ca în acest mandat să reușim să modernizăm serviciul de salubritate și anume să avem containere îngropate în toate cartierele, ceea ce ar duce la o imagine mult mai bună a orașului. Anul acesta avem prevăzut în buget cartierul Trivale. Cei de la Salubritate, împreună cu cei de la Primăria Pitești, de la Fonduri Europene, au lucrat foarte mult ca să prindă prin PNRR restul orașului. De asemenea, mi-aș dori foarte mult ca Salubritatea să aibă un incinerator. Acesta ar genera foarte mulți bani pentru societatea noastră, a piteștenilor. Din păcate există foarte mari piedici. Deși Piteștiul a avut groapa de gunoi, s-a decis că ar fi mai bine să fie dată unui privat. Din cauza aceasta, Piteștiul, din proprietar de groapă a devenit utilizator, adică trebuie să accepte prețul pe care îl practică proprietarul de conjunctură al gropii.

*Cu cine ai reușit să dezvolți relații mai bune: cu membrii social-democrați din PSD sau cu pesediștii din PNL?

**Eu sunt o persoană sociabilă și reușesc să stabilesc legături cu absolut oricine, cu pesediștii din toate partidele. Dar, mai apropiat, mă simt alături de colegii din PNL, și îi voi și numi: Cătălia Dumitrașcu, Mihai Coteț și ,,pesedistul” din PNL, Sorin Apostoliceanu.

*Apropo de pesediștii pe care nu i-ai nominalizat, viceprimarul Gelu Tofan l-a asigurat public pe primarul Cristian Gentea că de aici înainte PNL va vota în unanimitate toate hotărârile de CL. Cum de ați decis să asigurați unanimități de 100%?

**Domnul viceprimar Gelu Tofan a mai făcut afirmații din acestea care s-au dovedit a fi contrazise de realitate. Este mai ușor impresionabil și-l ia gura pe dinainte. Ca să pară că e un om de echipă, și mă refer aici la echipa PSD, se erijează într-un fel de lider, nici măcar informal, și își permite să spună astfel de vorbe care nu au legătură cu realitatea. Noi nu am împiedicat niciun proiect bun al primarului, peste 99% dintre proiectele de hotărâre au fost votate. Asta cu asiguratul majorității la orice, oricum, oricând… este o exagerare.

,,Este normal ca atunci când ai o parte din vină, să ți-o asumi și să taci

*De când ai intrat în hora politico-administrativă, prietenii, cunoscuții sau vecinii de pe ,,Pitești, orașul meu!” te privesc cu alți ochi?

**Unii mă mai înjură, alții sunt bucuroși. Recunosc că am avut momente în care chiar am vrut să renunț. Am mai avut discuții cu unul, cu altul, atunci când am simțit că este pierdere de timp și nu poți să faci nimic. Încercăm, ne zbatem și, totuși, nu se vede mare lucru. Am avut bucuria să văd că oamenii mă încurajează să rămân mai departe acolo, să le stau în coaste și să nu-i las să câștige prin neprezentare. Oamenii și-au mai schimbat optica. Cei mai mulți dintre cei care și-au schimbat optica sunt oameni care nu mă cunosc personal, oameni care m-au văzut în diverse ipostaze publice și au impresia că m-am blătuit cu cineva. Unora le dau dreptate, cred că sunt mai puțin vocal decât în perioada de dinainte de a intra în Consiliul Local. Aici este posibil să aibă dreptate cei care mă critică.

*Ești mai puțin vocal pentru că?…

**Pentru că sunt unele probleme care țin de Consiliul Local și este complicat să spui că tu încerci, dar nu reușești. E ca și cum ți-ai căuta scuze. Mie nu-mi place să mă tot scuz, că am încercat, dar nu mă lasă unul și altul. Este normal ca atunci când ai o parte din vină, să ți-o asumi și să taci.

articolul original.
 • There are no more articles
❌