ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Ce poți trata cu amestecul de nuci și miere

1 December 2022 at 09:59
image

Nucile cu miere pot înlocui numeroase medicamente. Pentru acest remediu natural, ai nevoie de jumătate de kilogram de miere şi jumătate de kilogram de miez de nucă măcinat. Ingredientele trebuie amestecate bine, iar din compoziţia obţinută poţi lua câte o linguriţă de trei ori pe zi. Iată ce putem trata cu acest medicament natural, relatează Click.ro

Insomnie şi ulcer

Amestecul tratează insomnia şi te ajută să te vindeci de ulcer. Pentru prima  problemă de sănătate, tratamentul natural trebuie preparat altfel. Ai nevoie de 20 de grame de miez de nucă pisat, pe care trebuie să le amesteci cu apă fiartă. Vei obţine un fel de lapte în care trebuie să adaugi 2 linguriţe de miere. Dacă ai probleme cu stomacul, bea câte 2-3 linguriţe din această băutură cu câte o oră înainte de fiecare masă.

Tensiune şi dureri de cap

Dacă ai tensiune, este recomandat să consumi aproximativ 100 de grame de nuci cu miere în fiecare zi, timp de 45 de zile. Combinaţia te scapă şi de durerile de cap. Împotriva acestei afecţiuni trebuie să iei două linguriţe din tratamentul natural pe zi. 

Împotriva anemiei

Ai nevoie de o jumătate de kilogram de miere, o jumătate de kilogram de nuci pisate şi de sucul de la o jumătate de lămâie. Ingredientele se amestecă bine, după care se depozitează într-un borcan care se închide ermetic. Pentru tratarea anemiei se ia câte o linguriţă din acest amestec de trei ori pe zi, cel puţin o lună.

Efect afrodisiac

Nucile amestecate cu miere au efect afrodiziac. În Grecia este folosit în acest sens, iar pe lângă miere şi nuci pun şi iaurt. La început, poţi lua cantităţi mici din acest remediu, pentru a vedea cum te simţi.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Durata de viață a albinelor a scăzut cu 50% în ultimele cinci decenii

28 November 2022 at 14:00
image

Durata de viață a albinelor care produc miere, ținute într-un mediu controlat în laborator, este astăzi cu 50% mai mică decât era în urmă cu 50 de ani, arată un studiu desfășurat de entomologii de la Universitatea Maryland din SUA.

Atunci când oamenii de știință au modelat efectul duratei de viață mai scurte din zilele noastre, rezultatele au corespuns cu tendințele de creștere a pierderilor de colonii și de reducere a producției de miere observate de apicultorii americani în ultimele decenii.

Rotația coloniilor este un factor acceptat în apicultură, deoarece coloniile de albine îmbătrânesc și mor în mod natural. Însă, în ultimul deceniu, apicultorii din SUA au raportat pierderi mari, fapt ce a dus la înlocuirea mai multor colonii pentru a continua operațiunile. În încercarea de a înțelege ce s-a întâmplat, cercetătorii s-au concentrat asupra factorilor de stres din mediul înconjurător, a bolilor, paraziților, a expunerii și a nutriției.

Scăderea duratei de viață a albinelor, explicată prin factori genetici

Acesta este primul studiu care arată un declin general al care produc miere, potențial independent de factorii de stres din mediul înconjurător. Studiul sugerează că genetica ar putea influența tendințele mai largi observate în industria apicolă.

„Izolăm albinele din viața de colonie chiar înainte să iasă adulți, așa că orice le reduce durata de viață se întâmplă înainte de acest moment. Acest lucru introduce ideea unei componente genetice. Dacă această ipoteză este corectă, asta indică și o posibilă soluție. Dacă putem izola anumiți factori genetici, atunci poate că le vom putea reproduce astfel încât să obținem albine mai longevive”, a declarat Anthony Nearman, doctorand în cadrul Departamentului de Entomologie și autor principal al studiului.

Cum a început analizarea albinelor de laborator?

Nearman a observat pentru prima dată scăderea duratei de viață în timp ce desfășura un studiu împreună cu profesorul asociat de entomologie Dennis van Engelsdorp privind protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor adulte în laborator.

Nearman evalua efectul suplimentării dietei de apă cu zahăr a albinelor din cuști cu apă plată pentru a imita mai bine condițiile naturale, atunci când a observat că, , durata medie de viață a albinelor din cuștile sale era la jumătate față de cea a albinelor din cuști din experimente similare din anii 1970.

„Atunci când am trasat durata de viață în timp, mi-am dat seama că există de fapt acest efect uriaș. Protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor în laborator nu au fost cu adevărat formalizate până în anii 2000, așa că ai crede că durata de viață ar fi mai lungă sau neschimbată, pentru că ne perfecționăm în acest domeniu, nu? În schimb, am văzut o dublare a ratei mortalității” a spus Nearman.

Ce urmează pentru a stabili cu exactitate cauza scăderii duratei de viață a albinelor?

Deși un laborator este un mediu diferit de o colonie, înregistrările istorice ale albinelor ținute în laborator sugerează o durată de viață similară cu cea a albinelor din colonii, iar oamenii de știință presupun, în general, că factorii izolați care reduc durata de viață într-un mediu o vor reduce și în altul, potrivit Phys.org.

Nearman și van Engelsdorp au observat că albinele păstrate în laborator ar putea fi supuse unui fel de contaminare virală de nivel scăzut sau de expunere la pesticide în timpul stadiului lor larvar, atunci când clocesc în stup și albinele lucrătoare le hrănesc. Dar albinele nu au prezentat simptome evidente ale acestor expuneri.

Următorii pași vor fi compararea tendințelor în ceea ce privește durata de viață a albinelor de miere în SUA și în alte țări. Dacă vor găsi diferențe în ceea ce privește longevitatea, cercetătorii pot izola și compara factorii potențiali care contribuie, cum ar fi genetica, utilizarea pesticidelor și prezența virusurilor în stocurile locale de albine.

articolul original.

Nestlé România lansează Pădurea de Miere și plantează împreună cu Asociația Mai Mult Verde 20.000 de puieți de salcâm în județul Giurgiu

14 November 2022 at 13:35

București, 14 noiembrie 2022. Nestlé România lansează Pădurea de Miere, reunind toate proiectele și programele de împădurire și biodiversitate din România, și plantează, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde, 20.000 de puieți de salcâm în Comuna Mârșa din județul Giurgiu. Realizată sub umbrela pilonului de sustenabilitate “Nestlé for a Waste Free World”, acțiunea de împădurire vine în completarea acțiunilor de ecologizare din 2019, plantarea de puieți de salcâm și de molid din 2020 și 2021. Puieții de salcâm vor fi plantați pe 4 hectare, iar aceștia vor aduce polenizatori în zonă și vor ajuta la prevenirea degradării solului.

Ambiția companiei în direcția dezvoltării durabile este ca la nivel global să atingă zero emisii nete până în 2050, prin tranziția la energie regenerabilă în proporție de 100%, prin dezvoltarea de ambalaje alternative, prin inovarea în rețete și, nu în ultimul rând, prin implicarea concretă în activități care să ducă la creșterea gradului de biodiversitate și reducerea cantității de CO2 prin plantări de copaci. Nestlé și-a luat angajamentul să planteze la nivel global 20 de milioane de copaci pe an.

Biodiversitatea și sănătatea reprezintă arii prioritare pentru Nestlé și, de aceea, mă bucură enorm lansarea proiectului Pădurea de Miere. Prin acesta aducem laolaltă toate proiectele noastre de împădurire, campaniile de educare și conștientizare în școli și către publicul larg, inițiativele de mapare și promovare a biodiversității din România. Credem cu tărie în rolul albinelor în ecosistemul local și ne concentrăm eforturile pentru ajutarea acestora, susținerea comunităților locale de apicultori, contribuind în același timp la refacerea solurilor și zonelor degradate. În România am plantat 55.000 de puieți în perioada 2019-2021 alături de Parcul Național Cozia, iar anul acesta plantăm 20.000 de salcâmi cu ajutorul Asociației Mai Mult Verde”, spune Irina SIMINENCO, Corporate Affairs Manager Nestlé România.

 

La acțiunea de la Mârșa au participat 200 de persoane, angajați și parteneri Nestlé, precum și voluntari Mai Mult Verde, care au răspuns pozitiv apelului de a planta împreună pentru o Românie mai curată și mai verde.

Prin intermediul acestei plantări, Nestlé România finalizează și Campania „Un viitor mai verde”, derulată la nivel național în perioada 12 mai – 30 iunie, care își propunea la acea dată să ofere consumatorilor, pe lângă produse cu tradiție, ocazia de a câștiga premii sustenabile, care fac bine societății, dar mai ales mediului înconjurător. Pentru fiecare înscriere în campania promoțională, Nestlé plantează acum câte un puiet de salcâm în Pădurea de Miere.

 

Nestlé abordează problema emisiilor de CO2, în toate comunitățile în care operează peste tot în lume, și își bazează strategia de dezvoltare durabilă pe mai multe acțiuni concrete, cum ar fi: folosirea de ingrediente din surse sustenabile, inovații în ambalaje, un impact mai mic asupra mediului prin schimbarea flotei auto, trecerea la branduri neutre din punct de vedere al emisiei de carbon, transformarea portofoliului de produse, utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producție, reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă și, nu în ultimul rând, campanii de awareness.

Mai multe despre planul Nestlé pe: https://www.nestle.ro/sites/g/files/pydnoa501/files/filefield_paths/Nestle%20Zero%20Roadmap.pdf

Despre Nestlé

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu.

 

Nestlé for Healthier Kids

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația Prais.

 

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor, în Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI). Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

articolul original.

Cupluri premiate după zeci de ani de căsnicie

10 November 2022 at 17:47

Edilii botoşăneni au continuat şi în acest an tradiţia premierii cuplurilor care au ajuns bucuria să sărbătorească 60, respectiv 50 de ani de la nuntă. Astfel, joi, a avut loc festivitatea de premiere în sala „Mihai Eminescu”. În cadrul ceremoniei au fost premiate 41 de cupluri care au sărbătorit 50 de ani de conviețuire și patru care au marcat 60 de ani împreună.

Primarul Cosmin Andrei le-a oferit cuplurilor diplome, flori și câte o sumă de bani, respectiv 500 de lei pentru cuplurile de aur și 1.000 de lei pentru cele de diamant.

„Atâția ani împreună! Și tot atâția ani de povești, experiențe plăcute sau mai puțin plăcute! Ani de respect, susținere și iubire! Avem atât de multe de învățat de la acești stimabili și stimabile domni și doamne pe care i-am premiat astăzi la aniversarea a 50 de ani, respectiv 60 de ani de căsnicie! Felicitările noastre sunt de prisos! Ne înclinăm!”, a transmis primarul Cosmin Andrei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Infirmierele deghizate în ”polițiste” nu vor să dezvăluie persoana care le-a dat uniformele. Ce au descoperit anchetatorii

8 November 2022 at 18:32
image

Polițiștii din Vaslui au mers la Spitalul Județean de Urgență Vaslui în căutarea ”polițistelor” petrecărețe. Una dintre femei lucrează ca asistentă la Secția Cardiologie, iar cealaltă este din Iași. 

Ofițerii de poliție din Vaslui au mers la Spitalul Județean de Urgență în căutarea „impostoarelor” puse pe distracție.  Din păcate, nu au avut prea mult succes.

Într-un final, cele două au ajuns la audieri, dar nu vor să dezvăluie numele persoanei care le-a înmânat uniformele de polițist.

Agenții au decis să întocmească dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uzurparea de calități oficiale în cazul celor două femei care, weekend-ul trecut, au dansat „găina” la o petrecere privată, îmbrăcate în uniforma poliției.

Una dintre femeile petrecărețe de la nunta de argint este din Vaslui, colegă cu sărbătorita. Aceasta este asistentă la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență.

Ce au aflat polițiștii din Vaslui

Cealaltă femeie este din Iași și, din declarațiile martorilor, reiese faptul că aceasta ar fi adus recuzita la petrecere.

De dimineață, poliția a mers în vizită la Spitalul Județean Vaslui să stea de vorbă cu asistenta, dar aceasta nu era nici la serviciu și nici în localitate.

Cele două femei au ajuns într-un final împreună la Sediul Poliției la audieri, unde nu au vrut sub nicio formă să dezvăluie de unde au făcut rost de hainele de polițist.

În urma cercetărilor, anchetatorii au descoperit că uniformele de poliție țin de Serviciul Rutier.

Dacă femeile ar fi acoperit însemnele poliției, acestea nu ar fi fost puse sub acuzare.

De asemenea, deși femeile au pe cap chipiul de poliție, pe acesta nu se observă însemnele autorității statului.

În schimb, pe uniformă, chiar pe braț, acestea se observă clar. Din acest motiv ele pot fi acuzate de uzurparea de calități oficiale, potrivit Vremeanouă.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Lider politic: ‘La rotativa din mai, PSD-ul și domnul Ciolacu nu vor prelua guvernarea. Încearcă să păcălească și să fugă de consecințele propriilor acțiuni’

8 November 2022 at 16:45

sursa foto:  cotidianul.ro

PSD nu va prelua funcția de premier de la PNL în mai anul viitor. Cel puțin asta crede președintele USR, Cătălin Drulă, care spune într-un interviu la RFI că social-democrații vor fugi de la guvernare: ”Este în ADN-ul PSD să fugă de consecințele propriilor acțiuni”.

Cătălin Drulă crede că ”la rotativa din mai, PSD-ul și domnul Ciolacu nu vor prelua guvernarea, pentru că este în ADN-ul PSD să fugă de consecințele propriilor acțiuni, au făcut-o deja de vreo două-trei ori în istoria ciclurilor politice din România, 2019, 2015 și cred că o vor face și de această dată, pentru că încearcă să păcălească și să fugă de consecințele propriilor acțiuni”.

Liderul USR spune că ”ambele partide sunt la vale, PNL-ul mai accentuat din punct de vedere al încrederii și e normal, guvernează prost (…). PSD-ul are o istorie de a pleca cu un an înainte de alegeri de la guvernare. Bineînțeles, o să inventeze un scenariu pentru a face asta, o să spună că ei au încercat, nu știu, să facă pensiile de zece ori mai mari și să curgă lapte și miere și n-au vrut ceilalți, găsesc o formă, pentru a nu face acest decont al guvernării (…). Pariul meu este că domnul Ciolacu nu va prelua funcția de premier”, conform rfi.ro

COMENTEAZĂ
articolul original.

Ce s-a întâmplat cu cele 2 asistente medicale care s-au îmbrăcat în uniforme de poliție și au jucat „găina” la o nuntă de argint

8 November 2022 at 11:29
image

În urmă cu câteva zile, două asistente medicale din Vaslui au fost filmate în timp ce jucau „găina” la o petrecere privată, îmbrăcate în uniforme de poliție. Acum, după ce au fost identificate, au fost chemate la audieri, însă, refuză să coopereze cu anchetatorii. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul serii de sâmbătă, 5 noiembrie 2022, două infirmiere au fost filmate în timp ce dansau „găina” la nunta de argint a unor prieteni, în Vaslui. Dansul „găinii” este un obicei cunoscut în Moldova. Cele două persoane, una de 49 de ani, iar alta de 27 de ani, erau îmbrăcate în uniformă de poliție, intrând, astfel, în vizorul oamenilor legii. Imaginile s-au viralizat imediat pe internet. La scurt timp după apariția imaginilor în spațiul public, polițiștii au deschis un dosar penal pentru uzurparea de calități oficiale.

Au fost audiate, dar nu au vrut să spună de unde au uniformele

Cele două femei refuză să spună de unde aveau uniformele în care au fost îmbrăcate, în seara în care au jucat „găina”, la nunta de argint. În cursul zilei de luni, 7 noiembrie 2022, polițiștii s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, acolo unde cele două infirmiere lucrează. În urma cercetătorilor, oamenii legii au aflat că doar una dintre cele două femei lucrează, de fapt, la spital, iar alta având contract cu un spital din Iași.

În cursul zilei de luni, după ce au fost anunțate de colegi, au mers la audieri, însă, nu au dorit să spună de unde au uniformele. Potrivit informațiilor, femeile nu ar fi fost puse sub acuzare, dacă ar fi acoperit însemnele instituției, arată stirileprotv.ro.

Citește și UN PREOT DIN VASLUI ȘI-A REVENIT CA PRIN MINUNE, DUPĂ CE A FĂCUT INFARCT ÎN TIMPUL SLUJBEI ȘI A SUFERIT 3 STOPURI CARDIACE ÎN DOAR CÂTEVA ORE

„Cu privire la o videofilmare apărută pe o rețea de socializare în care două femei apar îmbrăcate în articole de vestimentație specifice Poliției Române, Compartimentul de Relații Publice este abilitat să comunice următoarele: În urma verificărilor efectuate, au fost identificate persoanele din videofilmare, respectiv două femei, în vârstă de 49 și 27 de ani, din municipiile Vaslui și Iași. Obiectele de vestimentație au fost ridicate în vederea cercetării. Tot din verificări a rezultat că videofilmarea a fost realizată în noaptea de 5/6 noiembrie 2022, în municipiul Vaslui, cu ocazia unui eveniment privat. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uzurparea de calități oficiale, urmând a fi efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs situațiile prezentate și dispunerea măsurilor legale”, a comunicat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Sursă foto: captură video

articolul original.

Ce riscă cele două infirmiere din Vaslui care au dansat „Jocul Găinii” îmbrăcate în uniforma Poliţiei

8 November 2022 at 04:12
By: Geo
image

Este anchetă la Inspectoratul de Poliţie din Vaslui, după ce două infirmiere care erau invitate la nunta de argint a unei colege au decis să destindă atmosfera şi să danseze „Jocul Găinii” îmbrăcate în poliţiste.

Deocamdată nu se ştie cum au intrat femeile în posesia celor două uniforme, dar oamenii legii încearcă să afle dacă vreun coleg le-a împrumutat ţinutele. Legea interzice purtarea uniformei de persoane neautorizate, scrie observatornews.ro.

Cele două infirmiere de la Spitalul Judeţean din Vaslui riscă de la o amendă şi până la un dosar penal dacă se demonstrează că în momentele în care au purtat respectivele uniforme s-au şi folosit de funcţia de poliţist. În acelaşi timp, dacă în urma verificărilor reiese că uniformele au fost oferite cu bună ştiinţă de către angajaţi ai Poliţiei, aceştia riscă şi ei o cercetare disciplinară şi se va vedea ce măsuri vor fi luate împotriva lor.

Deocamdată, cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Vaslui au confirmat doar faptul că cele două femei nu sunt angajate în Poliţie şi că se vor face verificări în acest sens, fără să a fi deschisă o anchetă sau un dosar penal.

Legea spune că este interzis portul unei uniforme sau componente din uniformă de către persoane neautorizate, tocmai din acest motiv se fac respectivele verificări. Cele două femei participau la o petrecere pentru o colegă de serviciu care sărbătorea 25 de ani de la căsătorie. Au făcut acel dans care este o tradiţie la nunţi pentru a destinde atmosfera. 

articolul original.

FC Brașov, meciul premierelor la Târgu Jiu. Cele trei lucruri inedite reușite de trupa lui Dan Alexa în acest sezon în victoria cu Viitorul Pandurii

11 October 2022 at 11:50

FC Brașov a câștigat cu scorul de 3-2 meciul din etapa a 9-a a Ligii 2 disputat în deplasare cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Condusă în două rânduri de echipa antrenată de Florin Stîngă, FC Brașov a reușit să câștige partida desfășurată sâmbăta trecută. A fost cea de-a treia victorie din acest campionat pentru trupa condusă de Dan Alexa, aceasta ajungând să aibă acum o linie de clasament interesantă, cu trei victorii, trei egaluri, trei înfrângeri și 8-8 golaveraj.

Primul succes ”afară” pentru FC Brașov

Meciul de la Târgu Jiu a stabilit mai multe premiere pentru echipa brașoveană.

Astfel, FC Brașov a bifat prima victorie în deplasare din acest sezon regular. În deplasare, până la meciul din etapa a 9-a, FC Brașov suferise trei eșecuri, 0-1 cu CS Comunal Șelimbăr, 1-2 cu Progresul Spartac și 1-2 cu SC Oțelul Oțelul, iar un meci îl terminase la egalitate, 0-0 cu Poli Timișoara.

Trei goluri cu marcatori diferiți. Până acum înscrisese cel mult un gol pe meci

Tot pentru prima oară în această ediție de campionat, FC Brașov a marcat trei goluri într-un meci, asta după ce în primele opt runde nu reușise să înscrie mai mult de un gol per joc, ba chiar avea o medie de 0,625!

Toți cei trei marcatori cu Viitorul Pandurii, mijlocașul Diogo Izata, fundașul Andrei Marc și atacantul Adi Chică-Roșă sunt la primele goluri reușite pentru FC Brașov în acest campionat.

”Aveam mare nevoie de victorie și mă bucur că am spart gheața în deplasare în fața unei echipe foarte bune. Obiectivul, din momentul în care am venit la Brașov, e play-off-ul”, a spus Dan Alexa după joc.

FC Brașov a urcat pe locul 11, fiind la patru puncte de ultima clasată pe locurile de play-off, FK Miercurea Ciuc. Etapa viitoare, a 10-a, echipa lui Dan Alexa va juca pe teren propriu chiar cu ciucanii, vineri, de la ora 16:00.

Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

articolul original.

Fizicianul evreu premiat cu Nobel care a contribuit apoi masiv la dezvoltarea bombei atomice. A intrat într-un conflict deschis chiar cu Einstein

7 October 2022 at 04:35
La 7 octombrie 1885 s-a născut Niels Bohr, fizician danez de origine evreiască. A avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice. A fost laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1922 (d. 1962).

Niels Bohr a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice şi a făcut parte din echipa de fizicieni care a lucrat la dezvoltarea bombei atomice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Niels Bohr a fost profesor de fizică şi directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. Fizicianul a fost autorul modelului atomic care îi poartă numele, a adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice şi s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară.

În fizica atomică, modelul Bohr, prezentat de fizician în 1913, descrie atomul drept un mic nucleu încărcat cu sarcină pozitivă, înconjurat de electroni cu sarcină negativă care circulă pe orbite în jurul acestuia – asemănător ca structură cu Sistemul Solar, dar cu forţe electrostatice care asigură mai degrabă atracţia decât gravitaţia. Această descoperire a venit ca o îmbunătăţire a modelului cubic (din 1902), a modelului Saturnian (1904) şi a modelului Rutherford (1911). Din moment ce modelul atomic al lui Bohr a fost considerat o modificare în fizica cuantică a modelului Rutherford, mulţi fizicieni l-au numit modelul Rutherford-Bohr.

În 1920, Niels Bohr a făcut propria descriere a tabloului periodic al elementelor.

Între anii 1920 şi 1924, fizicienii Albert Einstein şi Niels Bohr, după o primă întâlnire la Berlin, deveniseră prieteni, în sensul în care îşi cunoşteau şi îşi admirau reciproc ideile. În 1924, Niels Bohr, într-un articol redactat împreună cu A. Kramers şi J.C. Slater, afirmă că, în cazul unui proces fizic individual cuantic, nu se poate vorbi despre evidenţă experimentală asupra conservării energiei, impulsului şi cauzalităţii. Un asemenea punct de vedere, evident în contradicţie cu viziunea clasică a fizicii, generează – pentru prima dată – un conflict deschis între Einstein şi Bohr.

Niels Bohr (foto) a afirmat că natura, aşa cum se manifestă ea, nu are o singură formă de prezentare, ci mai multe, fiecare dintre ele spunând câte ceva, fiecare dintre ele fiind complementară cu celelalte aspecte. Aşa cum întregul unui om nu poate fi perceput fără a ţine cont de toate componentele anatomice (cap, mâini, picioare, trunchi etc.), la fel şi tabloul naturii nu poate fi înţeles decât acceptând că toate formele ei particulare de prezentare fac parte – simultan – dintr-un întreg.

Importanţa filosofică a acestui mod de a accepta şi înţelege natura a făcut ca aceste afirmaţii să fie recunoscute în fizică sub numele de „principiul complementarităţii”. Celebra formulare succintă a acestui principiu, dată de Bohr, a fost „Contraria non contradictoria sed complementa sunt/ contrariile nu sunt opuse, ci complementare”.

În 1936, teoria fisiunii izotopului de uraniu, propusă pe baza unor experimente realizate în laboratorul lui Bohr de colegul acestuia O.R. Frish, a fost probată plecând de la identificarea unor produse de dezintegrare aparţinând lui Otto Hahn şi Fritz Strassman. Când Frish a realizat experimentul, NIELS BOHR se afla într-o călătorie în Statele Unite şi a aflat de rezultatele cercetării la revenirea în ţară. Imediat a pus bazele teoriei conform căreia izotopii de uraniu 235 erau fisionabili (instabili), în timp ce izotopii U238 erau stabili. Înţelegerea fragmentelor fisionabile instabile a dat imediat naştere ideii folosirii unei reacţii în lanţ pentru obţinerea unei mari cantităţi de energie. Această descoperire va fi vitală pentru dezvoltarea ulterioară a bombei atomice.

Fiul lui Niels Bohr, Aage Niels Bohr, a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale, iar fratele celebrului fizician, Harald Bohr, a fost un cunoscut matematician.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 7 octombrie:

1883 – A fost inaugurat Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României, construit la dorinţa regelui Carol I (1866 –

1849 – A încetat din viaţă Edgar Allan Poe, scriitor şi poet american: „Aventurile lui Gordon Pym”, „Prăbuşirea casei Usher”, „Pisica neagră”, „Cărăbuşul de aur” (n. 1809).

1946 – A încetat din viaţă Emanoil Bucuţa (Emanoil Popescu), scriitor şi biolog, membru corespondent al Academiei Române (n. 1887).

1968 – A încetat din viaţă Emil Petrovici, lingvist român, membru al Academiei Române (n. 1899).

1910 – S-a născut Eusebiu Camilar, prozator, poet şi traducător: „Povestiri eroice”, „Cartea de piatră”, „Cordun”, „Focurile” (d. 1965).

1949 – Zona de ocupaţie sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

1993 – România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.

2006 – A fost ucisă jurnalista rusă Anna Politkovskaya, cunoscută pentru opoziţia sa faţă de conflictul cecen şi faţă de preşedintele de atunci, Vladimir Putin. Cazul nerezolvat al uciderii sale continuă să atragă atenţia internaţională (n. 1958).

articolul original.

Dascălii pensionari și cu rezultate la concursurile școlare, premiați de Ziua Educației

5 October 2022 at 17:15
image

De Ziua Educației, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui a ținut să îi evidențieze și să le mulțumească dascălilor ieșiți la pensie și celor cu rezultate la concursurile și olimpiadele naționale.

Evenimentul a fost unul de înaltă ținută, în care s-au rostit cuvinte frumoase la adresa dascălilor, care și-au pus sufletele pentru performanță în educație.

Și nu sunt puțini cei care performează prin elevi la concursurile și olimpiadele școlare.

„În pofida tuturor dificultăților inerente timpurilor pe care le străbatem, vocația și excelența nu au dispărut, ci au căutat metode individuale și locale de supraviețuire și multiplicare, găsind căi proprii de a se menține vizibile și influente într-un context complicat. Laureații concursurilor sau ai olimpiadelor și – poate mult mai discret – coordonatorii lor au devenit repere luminoase despre elevi de excepție și despre dascăli înzestrați, despre reușite care ne fac pe toți mândri.La mulți ani, dragi elevi și stimați colegi!”, a declarat Cristiana Botan, inspector general al ISJ Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prin vocea consilierului Vasile Mariciuc, i-a felicitat pe dascăli pentru performanţele obţinute la concursurile şcolare şi a subliniat importanţa muncii dascălilor vasluieni.

„Evenimentul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui reprezintă un gest simbolic de recunoştinţă pentru anii de muncă ai dascălilor, pentru anii de dăruire. Îi felicit pe toţi profesorii pentru toate aceste rezultate şi cu siguranţă acestea se vor înmulţi. Consiliul Județean Vaslui va susține întotdeauna educația și învățământul vasluian”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a cuprins și o serie de momente artistice oferite cercurile Palatului Copiilor Vaslui.

articolul original.

Cinematograful românesc uimeşte din nou – Avanpremierele Toamnei Les Films de Cannes à Bucarest. Casting deschis în cadrul programului Managing Talents .7

5 October 2022 at 10:41
image

La final de an, Les Films de Cannes à Bucarest face un bilanț al numeroaselor succese ale cinematografiei românești și aduce în secțiunea Avanpremierele Toamnei un program bogat ce prezintă viziunile cinematografice diverse ale cineaștilor români în filme premiate la Cannes, Veneția, Sarajevo, Annecy sau Oberhausen. Lucrări de ficțiune, documentar, animație, hibride și experimentale reflectă evoluția admirabilă a cinematografiei românești care continuă să se remarce în circuitul internațional și să uimească publicul local. Invităm așadar spectatorii să exploreze valurile schimbătoare ale cinematografiei românești sub umbrela Avanpremierele Toamnei.

Spre Nord, realizat de Mihai Mincan este inspirat din fapte reale. În 1996, Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Știind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat. Spre Nord este lungmetrajul de debut al regizorului, a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Veneția 2022, în secțiunea competitivă Orizzonti, unde a primit premiul Criticii de Film Independente – Bisato d’Oro – pentru cel mai bun film, acordat în afara secțiunii.

După o serie de comedii de succes, regizorul Paul Negoescu se întoarce la dramă cu Oameni de treabă, selectat în festivalurile de film de la Sarajevo, Namur, Varșovia și recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor la festivalul LIFFE din Serbia. Ilie este polițist într-un sat din Nordul României. Înconjurat de corupție (primarul și preotul din sat fac trafic cu țigări din Ucraina), Ilie are un moment de analiză și vrea să-și facă datoria, să se așeze la casa lui, să aibă o viață normală. În urma unor serii de evenimente violente la care asistă și a tensiunilor care se acumulează, e nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală. „Ceea ce m-a interesat la aceste personaje a fost incapacitatea lor de a se adapta, pentru că toți sunt incapabili să se conecteze cu emoțiile lor, fugind de realitate până când soarta le forțează o verificare a realității” a declarat autorul pentru site-ul Aarc.ro.

Insula, cea mai nouă peliculă a uneia dintre cele mai celebrate cineaste europene (Anca Damian) este altă animaţie tulburătoare care se adaugă listei din ce în ce mai consistente de opere originale şi provocatoare ale regizoarei. Aici, ea ne invită să descoperim o fabulă muzicală inspirată din mitul lui Robinson Crusoe, ca şi când Micul Prinţ ar fuziona cu Monty Python. Robinson este medic, iar singurătatea lui este voluntară, într-o insulă invadată de migranți, ONG-uri și gardieni. El îl salvează pe Friday, un naufragiat, singurul supraviețuitor al unui grup de refugiaţi ilegali. În timpul călătoriei sale pe insulă, Robinson se întâlnește cu ființe și evenimente extraordinare, într-o lume în care fiecare își caută propriul paradis. Mă gândeam la povestea lui Robinson Crusoe şi cunoscând concertul lui Alexandru Bălănescu şi Ada Milea (bazat pe o reinterpretare după poetul Gellu Naum), am avut ideea să fac un muzical cu noul Robinson, un doctor care are cele mai bune intenţii şi un Vineri al zilelor noastre, un refugiat de azi într-o realitate în care lumea colapsează, povesteşte cineasta. Filmul a fost arătat pe marele ecrane ale festivalurilor din Busan, Rotterdam și Göteborg.

Prezentat în selecția Sarajevo IFF, Apropierea (regia Botond Püsök) vorbeşte despre ce se întâmplă atunci când frica devine o forţă. După un eveniment traumatizant în viața fiicei sale, o mamă luptă să vindece cicatricile trecutului, într-o comunitate mică de oameni care nu vor să înțeleagă ce s-a întâmplat. Botond Püsök a câştigat trofee în 2016 cu scurtmetrajul Angela pentru cea mai bună regie la festivalul Astra şi la DocuArt Film Festival. Apropierea este primul său documentar de lungmetraj. Când am început să fac acest film și să vorbesc despre el cu cei pe care îi cunosc, am fost uimit să descopăr cum gândesc oamenii despre abuzul asupra copiilor și despre abuz în general: știu că este ceva teribil, dar atât de îndepărtat, în același timp, încât nu și-ar imagina niciodată că i s-ar putea întâmpla cuiva apropiat. Așa că am știut de la bun început că una dintre cele mai mari provocări a acestui film va fi cum să spun o poveste despre o problemă atât de îngrozitoare cu care mulți sunt reticenți la a se conecta, spune cineastul.

Al cui câine sunt, în regia lui Robert Lakatos, este un eseu documentar satiric ce vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii – crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile – rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este FCI-ul, adică Federația Canină Internațională – regizorul fiind cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică. Am dorit să fac un film pe care Caragiale ar fi invidios să-l vadă, mărturiseşte acesta.

Vulturii din Ţaga (regia Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu) urmărește evoluția echipei în timpul unui campionat în România, precum și la un turneu internațional în Slovacia, folosind fotbalul ca pretext pentru a explora poveștile de viață ale jucătorilor, cu speranțele și eșecurile lor personale, precum și povestea unei comunități rurale prinse într-o lume mică, anonimă și fără speranță. Filmul documentar are o abordare realistă, folosind un stil de filmare observațional, iar povestea este narată într-o manieră ironică, dar cu tandrețe și empatie.

Și de data acesta publicul Les Films de Cannes à Bucarest .13 va putea să se discute cu realizatorii filmelor din program și va putea vota filmul favorit, titlurile de mai sus intră în competiția ce va avea ca premiu un sprijin de distribuție în valoare de 2500 euro oferit de Dacin Sara. Discuțiile de după filmele din Avanpremierele Toamnei sunt prezentate de Institutul Cultural Român. Secțiunea este completată, în afara competiției, de alte două filme de lungmetraj și de șapte scurtmetraje grupate în două calupuri.

Alis (regia Clare Weiskopf şi Nicolás van Hemelryck) este o coproducție Columbia-Chile-Romania care a fost prezentă la Festivalul de Film de la Berlin din acest an, în secţiunea competiţională Generation. Pelicula îşi propune să răspundă la întrebarea cum îşi poate cineva imagina un viitor, atunci când se naşte fără oportunităţi? Două adolescente care au trăit pe străzile neiertătoare din Bogota, închid ochii și o visează pe Alis, o colegă de clasă fictivă. Narațiunea lor plină de suflet dezvăluie o putere uimitoare de a rupe ciclul violenței și de a îmbrățișa un viitor mai luminos.

Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității, semnat de Andrei-Nicolae Teodorescu, invită spectatorii să descopere o altfel de Românie prin cinci personalități care activează în cinci domenii diferite, fiecare dintre ele adăugând la patrimoniul cultural, ecologic, tradițional, științific, tehnologic și artistic al unei țări care are un potențial extrem de bogat. „Ideea documentarului a pornit de la discuțiile cu producătorul meu, Dan Dimancescu – cetățean american de origine română, și consulul onorific al României la Boston. Dânsul a început să vină în România din ce în ce mai des, iar atunci când l-am întrebat ce îi place așa mult aici, mi-a răspuns că pentru el este o experiență uimitoare să vadă cum acest loc a revenit la viață după ’89. Documentarul încearcă să surprindă tocmai aceste schimbări prin ochii a 5 personaje care au făcut ceva tangibil, pragmatic, după ’90 în România și care au contribuit cumva la ceea ce ar putea deveni un brand, o imagine iconică pentru noua Românie.” explică regizorul.

Filmul românesc continuă să dovedească, prin premii internaționale și o paletă variată de viziuni originale, potențialul formatului de scurt-metraj în toate variațile sale posible – ficțiunea, documentarul și animația. În animaţia Sasha, regia Serghei Chiviriga, un melc adolescent confuzat de întreaga lume și de propriul său corp, este nevoit să descopere într-un mod ciudat adevărul despre identitatea sa sexuală. Locuri ascunse de Teona Galgoţiu observă cu intimitate emoțională relația unei adolescente cu mama sa, în urma unei dezvăluiri copleșitoare. Inspirat de instalația Section 28 a lui Derek Jarman, filmul lui Bogdan Balla, Eram somnambul când am văzut toate acele culori, compară povești din istoria recentă a comunității cu experiențe personale din prezent, distilând distanța dintre realitățile tăcute ale iubirii queer și isteria reprezentării ei publice. Premiat anul acesta la Annecy International Animation Film Festival și Sarajevo IFF, animația maghiaro-română, Amok, a lui Balázs Turai, descrie povestea lui Clyde care e nevoit să-și înfrunte demonul interior după ce și-a pierdut logodnica și frumusețea într-un accident ciudat. Ńeale azbuirătoare, în regia Alexandrei Gulea, este un documentar experimental care cultivă memoria trecerii aromânilor într-un exil permanent între munți și mări locuite de ecouri de voci răsunând puternic și totuși neauzite. Co-producția româno-germană a fost premiată la faimosul festival Oberhausen drept Cel mai bun film în competiția germană. Alt scurtmetraj documentar – Face-s-ar pământul cer, regizat de Ana Vîjdea, o surprinde pe Maria prinsă între două lumi – una ghidată de asceză, cealaltă de nevoia de comuniune familială. Prin cadre atent compuse și un peisaj sonor minimalist, filmul ne poartă prin viața de zi cu zi a Mariei, prin gândurile și emoțiile ei. Noul film al Roxanei Stroe, Appalachia, e amplasat într-o comunitate profund credincioasă din România provincială, în care doi adolescenți marginalizați se îndrăgostesc – însă totul în jurul lor se destramă. Scurtmetrajul a avut recent premiera la Festival International du Film Francophone de Namur.

Casting deschis în cadrul programului Managing Talents .7

La cea de-a 13-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest revine și deja bine-cunoscutul program dedicat comunității actorilor din România – Managing Talents care își propune să le ofere instruire, contacte și să le faciliteze oportunități pentru cariera lor de film, în România dar și în străinătate. În cadrul ediției a 7-a va avea loc un casting deschis în urma căruia vor fi selectați actori pentru rolurile principale ale unui film românesc care va fi turnat anul viitor. Filmul va fi regizat de Teodora Ana Mihai, realizatoare care a fost prezentă în 2021 la Cannes, în selecția oficială, cu primul ei lungmetraj intitulat La Civil, pentru care a fost distinsă cu Prix de l’Audace în Un Certain Regard.

Sunt eligibili toți actorii români sau vorbitori de limba română cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani. Doritorii sunt invitați să trimită un self-tape (înregistrare video) cu un text prestabilit până la data de 15 octombrie. Toate detaliile se găsesc pe site-ul evenimentului www.filmedefestival.ro, în secțiunea  Managing Talents.

Actorii înscriși sunt invitați să participe în cadrul festivalului la mai multe evenimente dedicate lor. În data de 22 octombrie, sâmbătă, de la ora 10:00, sunt așteptați la Cinema Muzeul Țăranului pentru o sesiune de lucru practic pe text cu regizoarea proiectului, Teodora Ana Mihai – pornind de la vizionarea self-tape-urilor trimise. Înainte de sesiunea de lucru ce va putea fi urmărită live, online, Dr. David Zitzlsperger, directorul general al companiei germane Denkungsart GmbH, va susține o prezentare despre platforma Castupload, cu care Les Films de Cannes à Bucarest face parteneriat pentru programul Managing Talents de anul acesta.

Denkungsart administrează propriile SAAS “Castupload” și “filmmakers”. Aceste rețele sunt destinate exclusiv cineaștilor profesioniști și se adresează în special actorilor, agenților și directorilor de casting. Împreună, acestea reprezintă cel mai mare grup de actori, agenți și directori de casting profesioniști din Uniunea Europeană. Majoritatea rolurilor relevante din UE sunt distribuite direct sau indirect prin intermediul realizatorilor de filme sau al Castupload. Castupload colaborează pentru producții care variază de la mici filme studențești locale până la filme de lungmetraj produse de studiouri internaționale, companii de producție și de difuzori precum Netflix și AMAZON Studios.

Cheia pentru Denkungsart este parteneriatul direct cu asociațiile regionale de actori, agenți, directori de casting și producători. Oferta de software pentru comisiile/oficiile locale de film permite regiunilor mai mici, inclusiv din afara UE, să se integreze direct în rețeaua stabilită de realizatorii de film care lucrează cu sistemele pentru proiectele lor de film, televiziune, teatru și publicitate.

Totodată, masterclass-urile susținute de regizorii invitați la Les Films de Cannes à Bucarest .13 vor avea o componentă anume legată de lucrul cu actorul, iar actorii vor avea ocazia să intre în dialog cu realizatorii și să le adreseze întrebări legate de profesia lor și oportunitățile de a evolua spre o carieră internațională.

De-a lungul celor șase ediții anterioare Managing Talents a facilitat întâlniri în persoană cu regizori de film, actori și agenți de casting români și internaționali. Astfel participanții au avut ocazia să discute și să lucreze cu agenții internaționali: Avy Kaufman, Richard Cook, Debbie McWilliams, Anja Dihrberg, Frank Moiselle, Vicki Thomson, Nathalie Cheron, Elizaveta Shmakova, Victor Jenkins, William Conacher, Manuel Puro, directorii de casting români: Viorica Capdefier, Domnica Cîrciumaru, Cătălin Dordea, Floriela Grapini, actrița Anamaria Vartolomei, dar și cu regizorul Cristian Mungiu, inițiatorul programului.

articolul original.

Test de cultură generală. Câte aripi are o albină?

28 September 2022 at 08:00
image

Albina, deși de dimensiuni mici, este o creatură complexă și sofisticată. Este o insectă perfect adaptată la mediul în care trăiește, permițându-i să coexiste cu alte viețuitoare într-un echilibru delicat, evoluat de-a lungul a milioane de ani.

În cazul anatomiei albinelor, fiecare element are un scop clar și bine definit, reflectând chiar și diferențele de roluri între albinele lucrătoare, trântorii și regina. Corpul albinei este împărțit în 3 secțiuni – capul, toracele și abdomenul. Fiecare secțiune are un scop propriu și sprijină funcțiile părților corpului atașate.

Capul este prevăzut cu ochi, antene, mandibule și un creier minuscul, scrie PerfectBee.

Toracele este baza pentru picioare și aripi. Abdomenul conține acul, glandele de ceară și organele de reproducere. Împreună, acestea formează exoscheletul albinei – un ,,schelet extern”. Acesta este acoperit în mare parte de un strat de păr pentru a ajuta albina să culeagă polenul și să-și regleze temperatura corpului.

Anatomia albinei are o eficiență uimitoare

Antenele de pe capul albinei formează o centrală senzorială, asigurând o funcție pentru simțul tactil, mirosul, gustul și chiar o formă unică de auz al albinei.

În mod curios, masculii au 13 segmente care alcătuiesc fiecare antenă, în timp ce femelele au 12. În ambele cazuri, există o „articulație” asemănătoare unui cot de-a lungul antenei.

Pentru atingere, antenele sunt prevăzute cu mecanoreceptori. Simțul tactil este un beneficiu destul de evident al antenelor, dar, spre surprinderea oamenilor de știință, se pare că acestea oferă și simțul auzului.

Timp de mulți ani s-a crezut că albinele – în ciuda faptului că au un set aproape magic de simțuri primare – nu sunt capabile să audă. Într-adevăr, urechea tradițională bazată pe presiune, ca la oameni, este absentă. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost confuzi de ce unele studii au sugerat că la sunete.

Cum aud albinele dacă nu au urechi?

Dar ele pot „auzi” prin antenele lor. Antenele dispun, de asemenea, de receptori de mirosuri, deși nu sunt singura parte a anatomiei albinelor care poate detecta mirosurile. Numai în antene, albinele au un număr impresionant de 170 de receptori de mirosuri, ceea ce le conferă un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat.

De asemenea, antenele pentru a comunica cu alte albine, prin atingere.

Albinele posedă două seturi de ochi – compuși și simpli. Ochii mari pe care îi observați atunci când priviți o albină sunt ochi compuși.

Fiecare ochi compus este alcătuit din mai multe unități oculare. Aceste unități recepționează o imagine separată și transferă informațiile către creier, unde sunt asamblate într-o singură imagine. Acest proces ajută, de asemenea, la capacitatea albinei de a vedea lumea în lumină polarizată.

Aripile anterioare, mult mai mari decât cele posterioare

Toracele este secțiunea mediană a albinei și se concentrează în principal pe locomoție. Toracele are șase picioare și două perechi de aripi. Mușchii din torace permit albinei să controleze mișcarea aripilor în timpul zborului. Contracțiile rapide ale mușchilor produc mișcarea vioaie a aripilor.

pot purta insecta prin aer. Acestea sunt dispuse în două perechi, astfel că albinele au în total patru aripi.

Aripile anterioare sunt mult mai mari decât cele posterioare, dar ambele ajută la zbor. Decolarea are loc deoarece fiecare aripă este răsucită ca o elice în timpul mișcărilor de urcare și coborâre.

Viteza este îmbunătățită de mușchii cu pulsații rapide situați în torace. În plus, ea are trei perechi de picioare care se împart în șase segmente, ceea ce o face foarte flexibilă. Picioarele din față sunt special concepute pentru a curăța antenele, în timp ce picioarele din spate au o secțiune dedicată acumulării polenului, numită coș de polen.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Exclusiv. Incredibila poveste de viață a celui mai votat primar din România

11 September 2022 at 09:23

Falimentul, punctul de inflexiune din viața lui Constantin Toma. Cel mai votat primar din România într-un portret exclusiv Q Magazine.

PEPENII, PRIMUL PAS ÎN CAPITALISM

Constantin Toma, aflat la cel de-al doilea mandat în fruntea municipiului Buzău, este – la cei 63 de ani – plin de energie, de idei, de planuri. De când se știe, a muncit cu un scop: vrea cu orice preț să schimbe lumea. A fost visul la care nu a renunțat niciodată, indiferent cât de puternic a fost lovit de tăvălugul evenimentelor.

Deși s-a născut într-un an în care puterea de la Răsărit se manifesta dureros în țară, părinții l-au crescut cu frica de Dumnezeu, inoculându-i și celelalte valori morale: cinstea, dragostea de muncă și curajul.

Într-un fel anume, copilăria s-a încheiat din momentul în care a început să-și ajute părinții în gospodărie. Avea 5 ani și jumătate când i s-au dat primele responsabilități serioase.

Constantin Toma nu a intrat în multe detalii despre cum a făcut trecerea de la mersul cu animalele pe câmp, prin Ținteștiul ale cărui hotare nu le-a trecut nici măcar cu un pas de teama căpcăunului urban, la facultate.

„Sunt absolvent de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, celebrul TCM. Da, atunci cel puțin, era cea mai bună facultate de mecanică, tehnologia construcțiilor de mașini, care te învață foarte multe lucruri bune, dar în primul rând te învață să gândești și te învață să muncești organizat. La doi ani de la terminarea facultății, am reușit să ajung șef de secție la Întreprinderea Metalurgică Buzău, care deservea aproape toată industria autohtonă de tractoare, camioane, automobile şi maşini agricole. Conduceam 400 de oameni, ceea ce pentru acele timpuri era foarte, foarte important. Atunci, sistemul se baza foarte mult pe vechime. Aveai vechime și rezultate, puteai să avansezi. Asta s-a întâmplat cu mine la doi ani de la terminarea facultății. Am fost foarte mândru, vă imaginați, și am încercat să fac cât mai multe în această funcție”, a declarat pentru Q Magazine Constantin Toma.

Revoluția a oprit temporar ascensiunea inginerului Toma. Împlinise 30 de ani, totul în jurul lui a început să se dărâme ca piesele de domino, iar situația devenea din ce în ce mai grea. Rămăsese șomer, ca și soția, cu presiunea facturilor care trebuiau plătite, dar mai ales cu responsabilitatea față de copii care nu înțelegeau transformările prin care trecea România și implicit fiecare familie.

„După ’90, bineînțeles, când totul a picat, m-am trezit la 30 de ani, împreună cu soția și cu doi copii mici, că nu mai avem loc de muncă. Pentru că trebuia să rezolv situația cât mai rapid, am decis să mă duc să lucrez terenul pe care îl avea tatăl meu. De fapt, în satul meu, ca și în foarte multe locuri din România, țăranii s-au întors la terenurile pe care le dăduseră la CAP. Mai nimeni nu avea acte. Terenul tatălui meu era lângă o baltă, era mai nisipos și am cultivat acolo foarte mulți pepeni, pe care i-am vândut apoi până la Vatra Dornei. Așa mi-am luat prima mașină, o Dacie, la mâna a doua. Țin minte încă numărul de înmatriculare 3 BZ 579, din 1970. Pepenii nu puteau constitui totuși un viitor sau, în orice caz, nu viitorul meu.”

O CĂRUȚĂ DE BANI SAU BANI CU CĂRUȚA

După ce a renunțat la pepenii care îi aduseseră o oarecare stabilitate financiară, a trecut la nivelul următor, dorind să-și mai exerseze și aptitudinile de inginer, nu doar pe cele de fiu al pământului.

„Am devenit cel mai mare producător de căruțe. Totul a început cu căruța pe care i-am făcut-o tatălui meu. A mai vrut un vecin, și apoi altul și tot așa. Am vândut probabil câteva mii de căruțe. Am făcut o linie ca în Timpuri noi (n.r. film cu Charlie Chaplin, din 1939). Era o fostă fermă de vaci. Am luat un strung de la cooperativa care era în lichidare, o maşină de frezat şi una de găurit. Le-am luat foarte ieftin. Am cumpărat materiale foarte ieftine de la fostele baze de aprovizionare şi, cu foşti angajaţi de la fabrică, am început să facem căruţe, vreun an şi jumătate. Pe linia cu vagoneți în care se aduna gunoiul de la vaci, am reușit să asamblăm căruțe. Eram pe toate posturile atunci, și de inginer proiectant, și de tehnolog, și șef, și șofer, și tehnician la aprovizionare. Făceam patru tipuri de căruțe: de un cal, un cal și-un sfert, un cal și jumătate, doi cai. Astea sunt dimensiunile căruțelor. Venea țăranul cu punga de bani, cu nevasta și cu calul, și își lua căruța de acolo. Am ajuns la un moment dat la performanța să plec cu doi saci de bani acasă.

Ne-am dat seama foarte repede că totuși nici acesta nu era viitorul şi am căutat să facem tot felul de lucruri, inclusiv garduri pentru cimitire, garduri pentru curte”, își amintește Constantin Toma pentru Q Magazine.

Perioada romantică a capitalismului românesc aproape că trecuse. Începeau să-și facă apariția marile firme străine, tot ceea ce visase românul înainte de 1989 începea să se materializeze. Pentru Toma, șocul l-a constituit o vizită la Mercedes. Își dorea o mașină nouă, modernă. În timpul producției de căruțe mai cumpărase încă două mașini, pentru că era nevoie să-i aducă pe muncitori la lucru.

„M-am uitat peste ofertele din ziar, de atunci, și una mi-a atras atenția. Era și o vizită într-o fabrică din Germania. Fabrica se numea Mercedes. Vizita se făcea la Sindelfingen, unde se produc mașinile din clasa S, clasa de lux a Mercedes. Am fost printre primii oameni din România acelui moment care și-au luat o mașină nouă de la Mercedes. Vă dați seama acum câți bani strânsesem din căruțe!


În 2011 a intrat în Top Forbes. Averea sa a fost estimată atunci la 40.000.000 de euro.


A fost o experiență extraordinară vizita la Mercedes. Era de neimaginat la ce performanțe se ajunsese acolo față de industria pe care o aveam noi. Ne-au arătat tot ce era mai minunat la ei. Asamblare cu roboți, totul era o nebunie. Atunci mi-am dat seama că nici căruța nu e viitorul. Dar, recunosc, ele mi-au adus primul Oscar Capital. Cred că era la prima ediție a premiilor. Atunci s-au dat șapte statuete și îmi aduc aminte că am primit și un lingou de aur, de la Bancorex, cu o puritate de 99,9999. După ani mulți, adică anul acesta, am fost premiat din nou de revista Capital pentru primii 100 de manageri ai României”, a povestit primarul Buzăului pentru Q Magazine.

„FALIMENTUL M-A FĂCUT PRIMAR”

Deja om de afaceri, Constantin Toma a găsit oportunitatea de a cumpăra primul activ vândut în oraș de la fostele întreprinderi comuniste. A început să asambleze produse pentru companiile de apă. După un timp, a fost contactat de nişte ingineri de la Romcarbon Buzău pentru a-i prezenta o invenţie de purificare a apei. Avea să câştige cu ea medalia de aur la Salonul mondial de invenţii, de la Bruxelles, doi ani mai târziu. Şi-a deschis imediat o fabrică de filtre de apă, denumită Aquator, care au avut mare căutare în ţară şi străinătate.

„Am intrat în industria apei așa de tare, încât am reușit să-l aduc pe președintele de atunci al României în prima vizită a sa la o firmă privată în România. În 1994, un grup dintre inginerii pe care-i aveam atunci a venit cu o propunere de brevet de invenție care a luat medalia de aur la un Mondial de invenții de la Bruxelles. Filtrele de apă Aquator: blocuri poroase din cărbune activ și argint, care asigură o purificare naturală a apei. Povestea a fost supermediatizată atunci. Așa am înlocuit pentru Armata României acele stații Cristal 4000, rusești, sovietice, care erau niște containere imense, iar la noi erau pe bucățele. Cântăreau împreună cam 100 și ceva de kilograme, dar puteam să le car și cu măgarul, și cu elicopterul. Puteau fi asamblate într-un sfert de oră și erau și la standardul NATO. De atunci ne-am creat o industrie în România, în domeniul acesta, al tratării apei, al epurării apei, al tratării în stații.”

În 1999, Constantin Toma a cumpărat Aromet, succesoarea uzinei Metalurgica, unde lucrase înainte de Revoluţie.

Ulterior, a înfiinţat şi alte societăţi noi, cum ar fi Superlit, în colaborare cu o firmă turcească pentru producerea de ţevi din GRP, colaborare la care Romet a renunţat între timp. În 2009, cifra de afaceri a companiei a atins aproape 300.000.000 de euro.

Criza economică din 2009 a avut însă impact din ce în ce mai mare asupra grupului, acesta înregistrând în 2012 pierderi şi dificultăţi la încasarea facturilor, pe fondul creșterii valorii dobânzilor, a creșterii diferențelor de curs valutar. Grupul a intrat în insolvenţă la începutul lui 2013 în încercarea de a se redresa.

„Am cerut insolvența în decembrie 2012 și am intrat efectiv în insolvență de ziua mea, la 1 februarie 2013. Am intrat în faliment și am ajuns primar. Pentru că, în mod normal, rostul meu nu era la primărie, era să am 7.000 de oameni angajați. Avusesem 300.000.000 de euro cifră de afaceri. Timpul a trecut foarte repede”, își amintește cu tristețe Constantin Toma.

„În decembrie 2015, Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, căuta pe cineva care să-l înlocuiască pe Constantin Boșcodeală, fostul primar al Buzăului. Inițial nu am acceptat, pentru că i-am spus: Marcele, nici eu nu mă votez! Aveam un sentiment de rușine, pentru că întotdeauna mi-am dorit să reușesc în viață. Până la urmă, Ciolacu m-a convins și am ieșit primar cu 40% din primul tur, după un primar, tot pesedist, care stătuse 20 de ani și nu făcuse nimic. După patru ani de zile de mandat, adică în septembrie 2020, am fost cel mai votat primar din țară”, își amintește Toma.

KAIZEN, IMPLEMENTAT LA BUZĂU

Prima situație dificilă cu care s-a confruntat ca primar nu s-a rezolvat nici în acest moment.

„Când am venit, am găsit cea mai mare forță de poliție locală, raportată la populație, din România. Mai mult de 500 de oameni. 322 erau în plus. Era ceea ce raportul Curții de Conturi îmi indicase. Am dat preaviz. Am avut aviz de legalitate de la Prefectură, Consiliul Local etc. Un judecător a suspendat aceste decizii și am ajuns să ne judecăm. De cinci ani și jumătate durează procesul. Am plătit în plus de la Primăria Buzău 24.000.000 de euro acestor oameni. Dar asta m-am mobilizat, în sensul că am venit cu foarte multe idei noi de a conduce. Am introdus, spre exemplu, sistemul de management Kaizen, sistem japonez, care se bazează pe patru piloni: îmbunătățirea calității, reducerea costurilor, livrarea la timp – documente, în cazul nostru – și motivarea. După 4 ani de aplicare, am redus timpii de răspuns către cetățeni cu peste 800 de ani și am mai câștigat în plus vreo 6.000.000 de euro. Deci suntem unicat la nivel european și, probabil, după Kyoto, al doilea oraș din lume care aplică acest sistem”, a spus primarul Buzăului.

SĂ NU MAI ARUNCĂM APA PE… APA SÂMBETEI

Într-o perioadă în care toată lumea se plânge de lipsa apei pentru agricultură, primarul a redevenit din nou inginer și a găsit o soluție pe care a dorit să i-o împărtășească și premierului țării. A fost întrerupt în mijlocul expunerii. Dezamăgire. Nimeni nu considera importantă această problemă. Părea că se lovește de ziduri.

„Am participat la o întâlnire condusă de prim-ministrul Ciucă, împreună cu mai mulți miniștri și cu toți responsabilii din România în domeniul apei.

Noi suntem amenințați din 2018 de Comisia Europeană cu infringement pentru neconformare pe directiva pentru apă uzată. 400 de aglomerări urbane din România nu se conformează. Amenda este de 1.7 milioane de euro pentru fiecare caz în parte, iar penalizarea zilnică este de 124.000 de euro. Până la conformare, adunate, aceste sume înseamnă 9.000.000.000 de euro pe an. Bugetul pe care-l adună Guvernul României în fiecare an este sub 30.000.000.000 de euro, deci o treime din PIB trebuie să meargă la Uniunea Europeană numai pentru penalizări.

În ședința cu premierul, am spus că apa nu este un blestem. Apa în care se regăsesc azotul și fosforul poate fi folosită pentru agricultură, întrucât avem deja îngrășăminte în ea. Azotul, fosforul și potasiu sunt elementele de bază din orice îngrășământ chimic din lume. Am fost întrerupt de secretarul de stat care coordona întâlnirea. Părea că nu interesează pe nimeni să rezolve această situație. La câteva zile de la acest moment, citesc pe o agenție de presă că un comisar european de la Mediu ar fi recomandat utilizarea apei din stațiile de epurare. I-am trimis acel articol prim-ministrului, ministrului Mediului, Tanczos Barna, și ministrului Agriculturii, Petre Daea. La zece minute după aceea m-a sunat Nicolae Ciucă și mi-a spus că este de acord cu ideea mea de a folosi și în România apa din stațiile de epurare.

Noi avem deja un proiect pentru a face din Buzău primul oraș care folosește apa din stația de epurare pentru irigat. Este absurd să cheltuiești sume absolut imense și această apă, tratată potrivit normei europene, să o arunci în râuri în loc să o folosești în agricultură. Cum este la Buzău: dăm 10 milioane de metri cubi de apă uzată epurată în râul Buzău, apoi în Siret, apoi în Dunăre și, în final, în Marea Neagră. Și noi ne văităm că nu avem apă pentru agricultură!

Investițiile nu ar fi mari, dar ar fi foarte necesare, pentru că s-au scumpit foarte mult și îngrășămintele, iar această apă, bineînțeles, cu controale extrem de riguroase și frecvente, ar putea rezolva problema. Este un proiect care poate deveni de importanță națională. Putem crea aici un model. Cred că este cazul să nu mai amânăm un astfel de proiect. Mă voi bate si mă voi zbate să-i dăm viață aici, la Buzău, pentru că este necesar.”, a declarat Constantin Toma pentru Q Magazine

MINUNEA DE LA MAGLAVITUL DE AZI

Proiectul-pilot clase de inspiraţie finlandeză, derulat în premieră naţională în 15 unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, este unul dintre proiectele la care primarul ține foarte mult.

Programul a oferit posibilitatea unui număr de peste 2.000 de copii din şase şcoli primare şi nouă grădiniţe din sistemul public de învăţământ, precum şi unui număr de 24 de învăţători şi 31 de educatori să experimenteze pedagogia alternativă finlandeză, sistemul educaţional din Finlanda fiind considerat cel mai performant din lume.

„Oricât de multe străzi am asfalta şi oricât de multe şantiere am avea în Buzău, fără să ne dezvoltăm educaţia nu vom avea nicio şansă. Educaţia şi cultura sunt doi dintre pilonii dezvoltării unei comunităţi. Am fost personal în Finlanda, pentru că mi-a plăcut ce au făcut în ultimii zeci în sectorul educaţiei, dar nu numai în Finlanda, pentru că ei au creat un curent mondial legat de îmbunătăţirea educaţiei. Înainte de pandemie, am trimis o delegaţie de la Buzău în Finlanda, la unul dintre cele mai mari târguri de educaţie din Europa, iar feedbackul a fost extraordinar şi atunci am avut curaj, aş putea spune, să iniţiem această premieră naţională legată de îmbunătăţirea educaţiei. Vrem să continuăm acest proces şi, în câţiva ani, toţi copiii de la grădiniţă până la clasa a VIII-a să fie prinşi în sistemul de inspiraţie finlandeză. Cred că acesta este viitorul, pentru că este inacceptabil pentru mine, ca român, ca la acele celebre teste PISA unul din doi copii să nu înţeleagă ce citeşte şi să nu ştie socoteli de aritmetică simplă. Sperăm că vom putea schimba ceva, aici, la Buzău şi, de ce nu, acest sistem să aibă o anvergură naţională. Cred că prin acest proiect s-a făcut un pas foarte important pentru Buzău şi pentru România”, a declarat Toma.

Tot la capitolul educație, primarul a mai stabilit o premieră: prima școală circulară din România.

De altfel, chiar Klaus Iohannis a ieșit din continua sa izolare de la Palatul Cotroceni ca să vadă cum arată o astfel de unitate de învățământ.

„Președintele Iohannis, împreună cu miniștrii Educației, Mediului, Afacerilor Interne, și cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, au venit să vadă nu minunea de la Maglavit, ci pe cea de la Buzău, adică prima școală verde din România, care funcționează independent, și, mai mult, a devenit furnizor de energie, prin panourile fotovoltaice și pompele de căldură. Președintele Iohannis căuta un model pentru România educată. L-a găsit la Buzău.

Trebuie să luptăm pentru a părăsi ultimul loc al UE în economia circulară. La Buzău avem multe realizări în acest domeniu. Suntem singura primărie din România care are o strategie pentru tranziția către o economie circulară. Acum lucrăm să definitivăm un model conceptual de dezvoltare municipală ecologică, inteligentă și circulară, care asigură o interconectare a principalelor sisteme de aprovizionare și salubrizare prin soluții tehnologice inovatoare. O strategie a municipalității în această direcție există deja de ani de zile, dar prin acest proiect Buzăul va face noi pași importanți pentru a deveni ecologic, inteligent și circular”, declară primarul municipiului.

VISUL LUI TOMA: BUZĂUL-MAGNET

Primarul, care nu obosește să vorbească despre multiplele lui planuri, despre crearea unui pol important la Buzău, despre implementarea sistemelor bune văzute prin lume, se declară sigur că orașul pe care-l conduce are acum toate șansele pentru a deveni un magnet.

„Peste jumătate din cifra de afaceri a municipiului Buzău provine din industria alimentară.

Avem cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, cel mai mare fabricant de bere din România, cea mai mare fabrică de zahăr din România, cel mai mare producător de conserve de legume, avem al doilea producător de carne de pui la nivel național, cel mai mare producător de malț pentru bere din România. La Buzău are sediul și cel mai mare reciclator din Uniunea Europeană,Green Group din Taiwan, care reciclează deja 250.000 de tone de materiale reciclabile.

Aici este Divizia de Infanterie Getica. De la Buzău se coordonează armata din 23 de județe. Avem toate condițiile să devenim unul dintre cele mai atractive orașe din țară.

Au început lucrările la autostrada 7, se lucrează la drumul expres Buzău–Brăila. Premisele dezvoltării există. Sunt convins că motorul pentru un oraș așa cum îl doresc eu este o universitate. Am făcut ceea ce se numește o alianță pentru educație, lansând un apel către trei universități. Bineînțeles, vorbele sunt făcute, să vedem când trecem la fapte! Este vorba despre Dunărea de Jos din Galați, pentru că au cea mai bună facultate de Chimie Alimentară și cea mai bună facultate de TCM și de Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din București, pentru că la Buzău este centrul cercetării în horticultură din România, și Universitatea de Științe Aplicate din Finlanda”, dezvăluie Constantin Toma pentru Q Magazine.

„TREBUIA SĂ FIU LIBERAL”

În adn-ul politic al familiei nu a existat niciun socialist. Toți cei din neamul Toma au fost liberali ca structură. În arborele genealogic al primarului din Buzău se regăsesc vreo trei primari ai Ținteștiului.

„Eu ar trebui să fiu liberal, dar sunt în PSD. Am avut trei primari la Țintești, rude de-ale mele. După vizita lui Ion Iliescu la firmă, în anul de grație 1994, am fost sunat, în 1996, de un prieten al lui Theodor Stolojan, care, incredibil, nu?, era președintele Comitetului de sprijin pentru Ion Iliescu, contra lui Emil Constantinescu. Am vorbit cu el și a ajuns la concluzia că sunt un om de acțiune. Cam aici ne-am oprit atunci și asta a fost tot. Patru ani mai târziu, un grup de oameni de afaceri importanți din România deveneau parlamentari din partea PSD. Am fost unul dintre ei. La alegerile parlamentare din 2000, am ajuns senator, fiind pus pe liste chiar cu celebrul Triță Făniță. Așa am intrat eu în politică. Bineînțeles, s-a dat legea incompatibilității. O idioțenie. Dacă ești om de afaceri, n-ai voie să fii în politică. Și din cauza asta adevărații reprezentanți ai economiei românești nu au un cuvânt de spus în politica românească, ceea ce este grav. În momentul acesta, în Parlamentul României sunt majoritari bugetarii. Ei gândesc ca niște angajați: să consume banii, nu să-i înmulțească. Nu am nimic cu ei, e nevoie de doctori, e nevoie de profesori, de avocați.

Când am văzut această realitate, mi-am dus mandatul până la capăt, apoi am renunțat și, practic, am intrat în adormire politică. Până m-a trezit Ciolacu în 2015. Mi-aduc aminte că la un moment dat mi s-a propus să preiau cu totul conducerea Partidului Național Liberal. Dar am rămas în PSD. Dar, înainte de-a fi pesedist, sunt buzoian. Oamenii au venit cu încredere în primul rând spre mine și în al doilea rând spre partid. Și încerc să schimb lucrurile aici. Muncesc să schimb lumea. Asta aș vrea, asta am încercat peste tot.

Promovările ar trebui să se facă pe criteriul valorii. Ești tânăr, ești mai bătrân, nu contează. Pentru a ajunge, spre exemplu, trebuie să fi dovedit ceva în meseria ta anterior. Dacă tu, profesional, nu ai făcut absolut nimic notabil, cum vei fi un lider? Adică să poți inspira, să poți influența, să poți să creezi un viitor mai bun.

Eu am avut această șansă în viață la 30 de ani. Atunci am făcut totul din disperare, dar iată unde am ajuns!”

Constantin Toma recunoaște însă că succesul său ca primar nu ar fi fost posibil fără susținere politică și sugerează că independența la acest nivel generează marginalizare.

„Când am intrat în PSD, erau niște oameni extraordinari: directori de fabrici, profesori de elită, economiști etc. Cum să nu vrei să faci echipă cu ei?” spune primarul Buzăului care evită să răspundă la întrebarea noastră privind calitatea politicienilor PSD de astăzi. „Aveam același limbaj și puteam face multe lucruri împreună, pentru că în politică echipa contează. Sigur, trebuie să crești lideri. Vrei, nu vrei, trebuie să ai lideri în partide, pentru că altfel nu se poate realiza nimic. Ar fi incorect să afirm că nu sunt sprijinit politic. E drept, puteam fi și independent, cel puțin la al doilea mandat, dar fără partid este foarte complicat să reziști. Nu mai ești luat în serios de nimeni. Dacă ai nevoie de o semnătură, ce faci dacă ești singur? Aici, la Buzău, avem tot felul de proiecte care sunt legate de Guvern, sunt legate de factorii locali și trebuie să reușești să îți atingi obiectivele, să îți materializezi viziunea. Puterea înseamnă mai ales diplomație. Așa cred eu. La Asociația Municipiilor din România, unde președinte este Emil Boc, nu se mai ține cont de partidul din care faci parte și este extraordinar. Știți de ce? Pentru că toți avem aceleași probleme. Dezvoltarea României înseamnă dezvoltarea localităților României. Cel puțin 95% din Produsul Intern Brut al României se realizează în municipii și orașe, peste 70% în cele 103 municipii, 25% în orașele României. Diferența de 5 procente provine din rural. Aceasta este realitatea. Partidele aleg candidații pentru primării. Foarte bine. Din momentul în care ai fost ales de cetățeni, ai două șanse: să fii un motor sau să fii o frână”, spune edilul.

Deși obiectivele pe care și le-a propus au fost îndeplinite sau sunt pe cale să se materializeze, Constantin Toma nu ignoră conexiunile, care, într-un oraș ca Buzăul, pot face mari probleme.

„Vă povesteam despre procesul pe care îl am cu polițiștii locali, de mai bine de cinci ani. Deși Curtea de Conturi a spus într-un fel, justiția locală nu ține cont de asta. De ce? Pentru că avocata polițiștilor în cauză era fata unei judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești. Conexiuni, conexiuni… Apar tot felul de plângeri anonime pe la DNA. Apare stresul că vin procurorii peste tine, chiar dacă știi că ești nevinovat. Mie mi-au clasat câteva dosare bazate pe aceste anonime. E o nebunie. Există momente în care mă întreb ce caut eu aici. Nu am venit pentru bani, nu am venit nici să fiu șantajat ca Boșcodeală. Sunt deprimat o zi, două, dar îmi trece, pentru că îmi aduc aminte că am de făcut ceva”, a mai spus primarul Buzăului.

Tăria de caracter, tenacitatea și dedicarea pe care le are Constantin Toma, indiferent de cauză, au dus la performanță. Mai întâi a fost un succes de business, apoi unul în politică, și reușita continuă în administrația publică. Faptul că este cel mai votat primar din România la ultimele alegeri confirmă reușita lui. Dar nu doar votul îl validează drept cel mai bun edil român, ci și numeroasele premiere pe care le-a stabilit în cei 6 ani de mandat la Buzău.

Premierele municipiului BUZĂU 

  • Singurul oraș din România cu o strategie aprobată prin Consiliul Local pe economia circulară, finanțată inclusiv de Guvernul german.
  • Primul oraș care a implementat în educație modelul finlandez. Programul a început cu 2.000 de copii în 15 școli, iar din septembrie 2022 vor fi în program 8.000 de copii.
  • În 2021, Buzăul a câștigat titlul de „Cel mai bun brand de oraș din Europa”, la cea mai importantă competiție de branduri din lume, Transform Awards, surclasând Parisul.
  • Prima administrație din România care folosește în agricultură apa uzată, pentru combaterea secetei.

În puține cuvinte…

Ultima carte citită:

Viața lui Brâncuși de Sandra Miller

Poezia preferată:

Luceafărul de Mihai Eminescu

Filmul preferat:

La Piovra

Actorii preferați:

Florin Piersic și Anthony Quinn

Loc de retragere:

Munții Buzăului sau nordul Moldovei

Cea mai mare bucurie:

„Că am trăit multe bucurii în viață”.

Cea mai mare dezamăgire:

„Astea trec repede, mai bine nu le bagi în seamă, pentru că altfel ajungem la Săpoca”.

Cele trei mari dorințe:

„Sănătate, sănătate, sănătate! Restul, le mai negociem”.

Credință:

„Cred în munca mea și cred în Dumnezeu. Nu am timp prea mult să mă duc la biserică, am totuși smerenia mea”.

Toma… despre alții 

Marcel Ciolacu:

Un tip echilibrat, care întotdeauna ia decizii bune după ce a ajuns să cunoască în profunzime toate detaliile.

Radu Tudor:

Un ziarist adevărat!

Nicolae Ciucă:

Un om cu o carieră impresionantă în domeniul militar, care, iată, ne demonstrează și în politică valoarea.

Victor Ponta:

A fost o adevărată speranță pentru progresul românilor. S-a pierdut pe parcurs în mod inexplicabil.

David Popovici:

Este o minune de la Dumnezeu pentru poporul român. Regăsim în el toate valorile pe care ni le dorim pentru fiecare dintre noi.

Gigi Becali:

Probabil cel mai generos român cunoscut. Cu mai multă școală și mai multă cultură ar fi ajuns foarte sus.

articolul original.

Premierea elevilor merituoși, a câștigătorilor competițiilor sportive și un minunat spectacol folcloric, de Zilele Orașului Teiuș – 2022

29 August 2022 at 14:10

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru: Rugăciunea făcătoare de minuni. Ce să nu faci în această zi de sărbătoare | teiusinfo.ro

Tradiția ne definește ca popor încă din timpurile vechi. Obiceiurile și datinile de Sfântul Alexandru sunt respectate în fiecare an de către credincioși și mai ales, aceștia adresează rugăciuni către ocrotitorul oamenilor care este un mare ajutor în vremuri de restriște.

Sfântul Alexandru, „protectorul„ omenirii” și apărător dârz al creștinătății, este unul dintre marii ierarhi ai Bisericii, care a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea Sfântului Împăratului Constantin cel Mare. Acesta a dus o viață modestă, fără știința cărților, dar în ciuda acestui fapt, a fost totuși un înțelept datorită harismelor sale.

Citește și: urări de Sfântul Alexandru

Obiceiuri și tradiții:

Se spune că în această zi oamenii trebuie să fie mai receptivi la nevoile aproapelui. Toate motivele de ceartă trebuie să dispară, trebuie iertate.  În caz contrar, se știe din popor, că o vei duce tot într-o sfadă până la sfârșitul anului. Este o zi pefectă în care poți cădea la pace cu persoanele cu care nu te-ai înțeles.

De asemenea, nu este bine să vorbești pe absolut nimeni de rău.

Se obișnuiește ca femeile care poartă numele sfântului, să nu muncească în această zi de sărbătoare, să nu spele haine cu mâna sau să facă curățenie prin casă.

Biserica îndeamnă credincioșii ca în această zi, dar nu numai, să fie milostivi cu cei care nu au avut o soartă atât de fericită.

Tot de tradiție ține rostirea rugăciunii Sfântului Alexandru în această zi destinată celebrării ierarhului, care, se spune că este făcătoare de minuni.

Citește și:  Numele sărbătoriților de Sfântul Alexandru, inclusiv numele derivate: Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra

Rugăciunea Sfântului Alexandru:

“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

articolul original.

Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile. Ediția aniversară de 20 de ani

23 August 2022 at 12:47
image

Gala Societăţii Civile va premia cele mai bune proiecte ale sectorului asociativ din România înscrise în competiţie, în data de 28 septembrie 2022, de la 19:30, la Ateneul Român din București. Evenimentul va fi prezentat de Răzvan Exarhu, realizatorul emsiunii „Morning Glory” de la Rock FM.

Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.

146 de iniţiative, respectiv 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XX-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Pe lângă câștigătorii din secțiunile tradiționale ale competiției, pe 28 septembrie vom afla și câștigătorii din cadrul secțiunii Tineri de Bine  secțiune dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani, susținută de ASAP România. Cele 10 proiecte înscrise în această secțiune au fost jurizate de o echipă de Tineri Jurați, cei 7 fiind selectați de GSC și ASAP în urma unui call public.

De asemenea, și Premiile pentru Impact Social vor fi decernate în aceeași seară. Acestea sunt dezvoltate alături de Ashoka România, partener strategic, și acordate de un juriu special, format din 5 membri ai comunității Ashoka. Juriul a evaluat top 5 proiecte cel mai bine notate în urma primei etape de jurizare GSC, înscrise în categoria A, pe baza următoarelor criteriirelevanțărezultatedurabilitate și nou introdusul criteriu – Nivelul de impact și potențialul de impact.
În parteneriat cu Ashoka România, GSC reia și anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Mai mult, câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției vor fi premiați de către partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la efoturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

Campania de comunicare a celei de-a XX-a ediţii Gala Societății Civile celebrează cei 20 de ani dedicați societății civile:

De 20 de ani Gala Societăţii Civile dă curaj spiritului civic şi celor care îl intruchipează.
De 20 de ani recunoaşte puterea societăţii civile şi îi premiază meritele.
De 20 de ani se implică pentru cei care se implică şi îi aduce în lumina reflectoarelor.
Anul acesta, Gala Societăţii Civile celebrează 20 de ani dedicaţi societăţii civile.
Pentru următorii 20 de ani.

Festivitatea de premiere va încheia ediția a XX-a a competiției anuale și va celebra într-un mod inedit cei 20 de ani pe care Gala Societății Civile îi împlinește anul acesta.

***

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG, AGERPRES, RADOR, IQool
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.

articolul original.

Absolvenții de 10 ai Buzăului, premiați de Consiliul Județean

28 July 2022 at 08:46

Elevii care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar și un absolvent din sistemul de protecție socială care a obținut 9,60 au fost premiați, felicitați și aplaudați în ședința Consiliului Județean. 

Au fost momente speciale și multă emoție astăzi, la Ședința Ordinară a Consiliului Județean Buzău. 13 absolvenți care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar și un tânăr din sistemul de protecție socială care a reușit performanța de a obține media 9,60 la Bacalaureat, au fost premiați cu câte 3.500 de lei, după ce aleșii județului și-au dat acordul în acest sens.

Eu știu că autoritățile, centrale și locale, fac prea puțin pentru dumneavoastră, tinerii, pentru educație în general, și știu că este mult prea puțin ceea ce vă oferim astăzi, dar am vrut și sper că am reușit ca în acest fel să vă facem o bucurie. Totodată, sper ca noi, cei mai în vârstă, să să învățăm de la voi să fim responsabili și conștienți că împreună putem să reușim să ducem ducem viitorul acestei țări acolo unde merită. Vă doresc mult succes, viața să vă răsplătească această dăruire și dorință de cunoaștere cu multe oportunități pentru dezvoltare și oameni frumoși care să vă însoțească în atingerea performanței! Noi suntem mândri de voi!”, le-a transmis președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, abslvenților de 10 ai Buzăului, pe care i-a premiat și i-a descris ca fiind „tineri deosebiți, care merită toate felicitările și gândurile noastre bune”. 

Emoțiile au fost și mai mari în momentul în care președintele Consiliului Județean a anunțat că i se acordă un premiu special lui Răzvan Valentin Cercel, elev din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care a obținut media 9,60 la Examenul de Bacalaureat, dar și pe parcursul celor patru ani în care a fost elev al Colegiului Pedagogic „Spiru C. Haret” Buzău a avut medii anuale peste 9,60. Despre el, președintele CJ a spus că este „un câștigător” și a demonstrat că acolo unde există voință și ambiție, nu contează locul din care provii.

„Așa cum se spune, viața bate filmul! Răzvan a reușit o performață incredibilă, a avut 9,60 la Bacalaureat, deși provine din sistemul de protecție socială. A demonstrat că acolo unde există voință și credință în Dumnezeu, se poate. Ne-ai lăsat muți de uimire, te respectăm, te admirăm și ne dorim să fii un model pentru generațiile viitoare. Pentru noi ești deja un model, un munte de ambiție, curaj și perseverență!”, i-a spus Petre Emanoil Neagu, cu prilejul înmânării Diplomei de Excelență și a unui premiu în valoare de 3.000 de lei.

Cei 9 elevi care obținut 10 la Evaluarea Națională provin de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”Teodora Chiței și Ioana Alexia Vlad, Școala Gimnazială „Aviator Mircea T. Bădulescu” – Ștefania Nechita și Anca Maria Oprea, Școala Gimnazială nr. 11 – Irina Maria Alexandru și Mihail Drăgan, Școala Gimnazială nr. 1 Rm. Sărat – Bianca Alexia Ifrim și Radiana Pîrvu și Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” – Ana Maria Mocanu.

Absolvenții care au obținut media 10 la Bacalaureat provin, toți, de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. Aceștia sunt: Carla Elena Sava, Ana Elena Suditu, Diana Maria Tulin și Teodor Cristian Borcan.

Președintele Consiliului Județean Buzău a anunțat, odată cu premierea acestora, că și elevii olimpici vor fi premiați, de îndată ce rezultatele lor vor fi centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean.

Premiere Catalin Morosanu

Un alt premiu oferit astăzi, de Consiliul Județean Buzău, i-a fost atribuit sportivului Cătălin Moroșanu, care a primit o Diplomă de Excelență pentru implicarea în campania anti-bullying desfășurată la nivelul județului Buzău și în promovarea Ținutului Buzăului – recent declarat Geoparc Internațional UNESCO. „Este un premiu acordat unui om drag mie, un om care a devenit prietenul Buzăului și al tinerilor de aici, care ne-a fost alături în organizarea multor evenimente de promovare a județului Buzău și în campania anti-bullying desfășurată în liceele din județ. Cătălin Moroșanu, îți suntem recunoscători și Buzăul te primește oricând cu brațele deschise!”, a subliniat președintele Neagu.

La rândul său, Cătălin Moroșanu le-a mulțumit aleșilor județului pentru colaborare și sprijin în organizarea celei de a XV-a ediții a Galei K1 – „Dynamite Fighting Show”, cu participare internațională și i-a felicitat pentru că sunt alături de tineri și de elevi, în special.

GALERIE FOTO


articolul original.

David Popovici a pus umărul la cultura „toxică a performanței și meritocrației”

21 June 2022 at 10:04
image

Cunoscutul sociolog Mirel Palada consideră că proaspătului campion mondial la nație David Popovici ar trebui să-i fie rușine pentru că a fost „premiat în mod public”. Este, în mod evident, o ironie la adresa profesoarei din Bacău care a lansat o petiţie online prin care a cerut renunţarea la festivităţile de premiere ale elevilor la finalul anului şcolar pentru că i-ar face să sufere pe ceilalţi copii cu rezultate mai puțin bune.

„Lui David Popovici, proaspătul nostru campion mondial la înot, ar trebui să-i fie rușine. A fost premiat în mod public. A acceptat o asemenea ceremonie jenantă. A pus umărul la această cultură toxică a performanței și meritocrației care dă naștere la generații de copii traumatizați. Cum de și-a permis să primească medalia de aur, această coroniță purtătoare de păcat, de vină, de stigmă? Cum de nu e și el în rând cu deontologii zilei de azi, să încurajeze egalitatea între oameni, să fim toți la fel, să fie bine să nu fie rău? De ce permitem asemenea dezechilibre emoționale? Cum de acceptăm asemenea monștri de perfecțiune în rândurile noastre? Ar trebui luate măsuri. Să i se ridice cetățenia. Să fie condamnat pentru faptul că își permite să accepte că e un mascul enervant de perfect, care câștigă tot ce-i stă în cale. Să se dea un OUG să i se anuleze medalia, să nu sufere bieții copilași când văd asemenea modele primitive de comportament. Ah, câtă indignare simt că fierbe în tefelei. Ah, de ce nu face nimeni nimic în această privință. De-aia se duce țara asta de râpă, că acceptăm asemenea chestii…”, a scris Mirel Palada pe Facebook.

În urmă cu o săptămână s-a iscat o adevărată furtună după ce o profesoară din Bacău a lansat o petiție prin care susține că festivitățile de premiere ale elevilor dăunează grav psihicului celorlalți elevi neperformanți. Mai mult, profesoara devenită brusc celebră este de părere că prin aceste premieri se încalcă intimitatea elevilor.

Vă prezentăm textul petiției.

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială ,, Ion Creangă” din Bacău. Aeastă petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil.”, se arată în petiție.

articolul original.
  • There are no more articles
❌