ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

”El Chapo” îl roagă pe președintele mexican să-l salveze de la închisoarea „crudă și nedreaptă” din SUA

18 January 2023 at 21:21
image

Fostul lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman cere să fie repatriat în Mexic pentru a-și ispăși pedeapsa din cauza tratamentului „crud și inechitabil” pe care îl primește în Statele Unite.

Ca răspuns, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat că va analiza cererea, spunând într-o conferință de presă: „Trebuie să ții mereu ușa deschisă când vine vorba de drepturile omului”.

Joaquin „El Chapo” Guzman, în vârstă de 64 de ani, a fost condamnat în 2019 pentru trafic de droguri, spălare de bani și omucidere, după decenii în fruntea cartelului Sinaloa, cea mai puternică de crimă organizată din Mexic.

Acesta fost condamnat pe viață și închis într-o închisoare de maximă siguranță din Colorado, unde sunt închiși mulți dintre cei mai periculoși deținuți din America.

Avocatul său José Refugio Rodríguez a fost citat săptămâna aceasta în presa mexicană spunând că Guzman nu a avut acces adecvat la lumina soarelui, drepturi de vizită, hrană adecvată sau îngrijire medicală.

„A avut o problemă cu măselele și, în loc să i le trateze, i le-au scos, ca să nu aibă bătăi de cap”, ar fi spus marți Rodriguez pentru Radio Formula.

SUA și Mexic au un acord prin care deținuții își pot ispăși pedeapsa în cealaltă țară pentru a fi mai aproape de familie.

Având în vedere gravitatea crimelor lui Guzman, legăturile sale cu guvernul și forțele de securitate din Mexic și riscul continuu de evadare, pare foarte puțin probabil ca SUA să fie de acord cu un astfel de acord, scrie The Independent.

articolul original.

Cel mai mare producător de pâine din România a fost vândut grupului mexican Bimbo

15 January 2023 at 17:38
By: M.Ex.

Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, a fost vândut de fondul de investiții Brodhurst Investments grupului mexican Bimbo, unul dintre liderii mondiali în panificație. Mexicanii de la Bimbo au afaceri de 17,2 miliarde de dolari în 33 de țări

Valoarea tranzacției prin care Vel Pitar a fost preluată de mexicani se ridică la circa 200 de milioane de euro, iar anunțul official urmează să fie făcut săptămâna viitoare pe bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, scrie Profit. Fiind un grup de panificație, Bimbo a preferat să cumpere numai Vel Pitar, nu și business-ul de morărit Șapte Spice, controlat de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NCH.

Vel Pitar a fost delistată de la bursă în 2006 de acționarul majoritar Broadhurst, condus de managerul Andrei Siminel. Vel Vitar este parte a grupului american New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel.

Pentru echipa NCH România, această tranzacție reprezintă al 27-lea exit de mare succes din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici, dar de peste 50.000 euro fiecare, situând echipa NCH România în top 1% mondial ca IRR pe termen lung.

Vel Pitar este lider de piață în România și a avut în 2021 afaceri de 586,2 milioane lei și un profit net de 68,5 milioane lei, cu peste 1.900 de angajați. Compania a fost lansată pe piață în 2001, după ce Broadhurst Investment a preluat companiile românești din industria panificației Mopariv Vâlcea și Berceni București și le-a unit sub acest brand, alături de fabricile Granpan Tecuci și Panegrano Cluj.

Grupul mexican Bimbo, pe piață din 1943, este unul dintre cele mai importante la nivel global, cu operațiuni în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa și 197 de brutării, având afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari. În Europa mai este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina.

Anul trecut, grupul Bimbo a raportat vânzări de 17,2 miliarde dolari și un profit net de 788 milioane dolari. Grupul are peste 100 de branduri, precum Marias, Takis, Canelitos.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

O tabără din era glaciară a oferit cele mai timpurii dovezi pentru vânătoarea de mamuți în Mexic

15 January 2023 at 17:00
image

Colți de mamut și unelte de piatră au fost recent analizate de către arheologii din Mexic, dezvăluind unele dintre cele mai timpurii dovezi cunoscute ale interacțiunilor violente dintre oamenii din era glaciară și megafauna din bazinul Mexicului.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a făcut o analiză prin care a dezvăluit că această colecție de obiecte a fost, cel mai probabil, parte a unei tabere sezoniere de vânători-culegători de pe malul lacului Texcoco, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, potrivit IFLScience.

Lacul Texcoco a fost un lac natural în Bazinul Mexic, care se găsește în apropierea capitalei străvechi , Tenochtitlan. De atunci, masa de apă a dispărut, iar bazinul lacului este în prezent ocupat complet de Ciudad de México.

Teritoriul oamenilor și al mamuților

Relicvele descoperite aici au fost prima dată recuperate la începutul anilor ’50, atunci când cercetătorii INAH au dat peste două seturi de rămășițe de mamut columbian, la doar 250 de metri unul de celălalt. Alături de , cercetătorii au găsit, de asemenea, cel puțin trei unele de piatră, care prezentau semnele de folosire.

Obiectele au fost studiate în timpul mai multor investigații, de-a lungul ultimelor câteva decenii, dar, în 2022, cercetătorii au făcut cea mai adâncă cercetare de până acum, folosind o varietate de tehnici noi.

Mamuții lânoși au rămas la cele mai nordice latitudini ale Pământului, dar mamutul columbian (Mammuthus columbi) a călcat până în sudul Mexicului de astăzi. Cercetările genetice anterioare au arătat că mamutul columbian a fost o specie hibridă între mamuții lânoși și un alt neam care descinde din mamuții de stepă.

Speciile au fost înarmate cu colți distinctivi, lungi și ondulați și au fost ușor mai mari decât verișorii lor lânoși.

Un tip de așezare umană sezonieră neașteptată

După cum arată această nouă analiză, este, de asemenea, clar că aceste bestii uriașe au căzut pradă oamenilor în această parte a lumii încă de acum 9.000 de ani.

„Ancheta sugerează că este vorba despre o tabără sezonieră de vânători-culegători, ceea ce face ca asta să fie prima dovadă materială a existenței acestui tip de sit pe malul lacului Texcoco, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani”, a declarat Patricia Pérez Martínez, coordonatoarea proiectului de la Școala Națională de Antropologie și Istorie, într-un comunicat.

Situl este deosebit de neobișnuit, spun cercetătorii, deoarece tabere ca acestea sunt, de obicei, găsite în peșteri și în adăposturile din stâncă în regiunile muntoase din nordul Mexicului, nu în zonele joase.

Carnea de mamut și peștele, principalele surse de hrană

Se pare că fripturile de mamut erau singurul fel din meniu pentru acești oameni . De asemenea, studiul arată dovezi ale oaselor de pește, care prezentau semne de carbonizare. S-ar părea că vânătorii de mamuți din epoca glaciară preferau și să prindă pește în lac și să îl gătească la foc deschis.

„Astăzi, avem noi tehnici și tehnologii care ne vor permite să reevaluăm situl, nu doar ca pe o descoperire la nivel cultural cu interacțiune umană, dar, de asemenea, să reconstruim peisajul ca să definim cum s-a schimbat și să înțelegem dacă primii coloniști au profitat de megafaună și, de asemenea, au trăit din resursele lacului”, a adăugat Martínez.

articolul original.

Profit.ro: Producătorul de panificație Vel Pitar a fost vândut grupului mexican Bimbo

15 January 2023 at 10:20

Producătorul de panificație Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, controlat de fondul de investiții Broadhurst Investments, a fost vândut grupului mexican Bimbo, unul dintre cele mai mari din lume pe această nișă, au transmis pentru Profit.ro surse apropiate tranzacției.

Conform Profit.ro, tranzacția este finalizată și urmează a fi anunțată săptămâna viitoare pe bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, odată cu redeschiderea acesteia.

Grupul mexican Bimbo, pe piaţă din 1943, este unul dintre cele mai importante la nivel global, cu operaţiuni în 33 de state din America, Europa, Asia şi Africa şi 197 de brutării, având afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari. În Europa mai este prezent în Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveţia şi Ucraina.

Fondul de investitii Broadhurst Investments a hotărât în adunarea generală a acționarilor din 2006 scoaterea de la Bursă a societăților Vel Pitar și Winmarkt. Vel Vitar este parte a grupului New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel.

articolul original.

Mexic desfășoară Garda Națională în metroul orașului pe fondul temerilor de sabotaj | Știri despre transport

12 January 2023 at 22:09
By: Stiri
image

Primarul capitalei Mexic a anunțat că 6.060 de ofițeri ai Gărzii Naționale vor fi trimiși în sistemul de metrou al orașului după o serie de probleme mecanice și accidente despre care oficialii spun că ar putea fi cauzate de sabotaj.

Primarul orașului Mexico, Claudia Sheinbaum, a declarat în ultimele luni că „au avut loc incidente pe care le catalogăm drept anormale”. Părea să sugereze, dar nu a spus, că ar putea implica o formă de sabotaj.

Sheinbaum a adăugat că i-a cerut președintelui Andrés Manuel López Obrador să trimită Garda Națională cvasimilită și el a fost de acord. Agenții ar urma să fie detașați în stațiile de metrou „și în alte structuri” ale sistemului și ar rămâne acolo „câteva luni”.

El nu a explicat cum ofițerii Gărzii Naționale, în mare parte din armată și desemnați agențiilor de aplicare a legii, ar putea ajuta la controlul unei situații care pare să fie cauzată de defecte de întreținere, de proiectare sau operaționale.

Centrul pentru drepturile omului Miguel Agustin Pro Juarez a spus că anunțul „este îngrijorător, deoarece este evident că această agenție reproduce problemele armatei cu o lipsă de transparență și utilizarea excesivă a forței”.

Incidentele cu metroul au reprezentat o jenă recurentă pentru Sheinbaum, care este considerată cel mai probabil candidat din Partidul de stânga Morena al lui Lopez Obrador pentru a-l urma în alegerile din 2024. În calitate de președinte, Sheinbaum a atribuit adesea eșecurile unei conspirații conservatoare împotriva ei.

Lopez Obrador a fost puțin mai specific, afirmând că Garda Națională va fi acolo pentru a preveni incidentele „provocate” sau intenționate.

„Ceea ce ne dorim este să nu existe psihoză, ca oamenii să nu-și facă griji în legătură cu vreun accident la metrou și că ar fi putut fi cauzat”, a spus președintele.

„Dacă ei numesc asta militarizare sau orice altceva, atunci ne vom asumă responsabilitatea pentru aceasta”, a spus el.

Cel mai recent incident a avut loc sâmbătă, când două trenuri de metrou s-au ciocnit între stații, ucigând o persoană și rănind zeci. Presa locală a raportat că problemele de semnalizare au apărut anterior pe acea porțiune de cale.

În mai 2021, o secțiune înălțată a sistemului de metrou s-a prăbușit, ucigând 26 de persoane și rănind aproape 100 de persoane. O anchetă a dat vina pe neajunsurile în construcție și 10 foști oficiali au fost acuzați de o anumită formă de ucidere din culpă, vătămare corporală și daune materiale, dar niciunul nu a fost închis.

Sudarea defectuoasă, lipsa întreținerii, sistemele electronice învechite și cutremurele frecvente ale orașului și condițiile de sol moale au fost toate vinovate pentru problemele cu metroul în trecut, dar sabotajul nu a fost niciodată văzut ca o cauză.

Dar în ultimele zile, a spus Sheinbaum, au fost găsite trei probleme „neobișnuite” la vagoanele sau șinele de metrou, inclusiv defectarea unei anvelope „care tocmai fusese inspectată”. Vagoanele de metrou ale orașului circulă atât pe anvelope, cât și pe șine.

Pasagerii din metrou au fost sceptici cu privire la trimiterea Gărzii Naționale în sistemul de metrou în mare parte subteran.

„Garda Națională nu va repara nimic”, a spus Manuel Alejandro, un vânzător de îmbrăcăminte și adidași care folosește metroul aproape în fiecare zi. „Ar fi mai bine să acordăm metroului întreținerea periodică de care are nevoie”.

Alejandro a adăugat că trenul pe care îl ia „oprește mult, [and] se sting luminile”. El a spus despre guvern: „Se pare că își fac scuze”.

Tarcisio Montaño, un lucrător de întreținere a clădirilor care îl sprijină în general pe Lopez Obrador și programele sale împotriva sărăciei, a spus că a văzut că politica joacă un rol în unele dintre criticile la adresa problemelor metroului.

„Ei atacă metroul pentru a defăima guvernul”, a spus Montano, sugerând că rivalii politici ai președintelui au un interes în a face publice problema.

Dar el a recunoscut și că sistemul de metrou este subfinanțat și prost gestionat. „Unde se duc toți banii pentru bilete?” a întrebat ea, observând că trenurile pot dura mult să ajungă.

Montano a fost de acord că Garda Națională nu este răspunsul.

„Nu văd niciun motiv pentru Garda Națională”, a spus el. „Sunt acolo să apăr țara, nu să te urmăresc în metrou”.

Sistemul de metrou din Mexico City are 226,5 kilometri (141 mile) de cale și 195 de stații. Deservește în medie 4,6 milioane de pasageri pe zi. Cu biletele care costă echivalentul a 0,25 USD, este, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine sisteme de metrou din lume și a suferit ani de zile de subbugetare.

Publicația tehnologică, Rest of the World, a raportat săptămâna aceasta că actualii și foștii lucrători de la metrou au spus că rețeaua de comunicații a sistemului de metrou este atât de slabă încât au fost forțați să se bazeze pe aplicațiile de mesagerie pentru telefonul mobil pentru a ține pasul. accidente.

În 2021, un incendiu în centrul vechi de control al metroului a ucis o persoană și a trimis alte 32 la spital, reducând serviciul pe jumătate din liniile de metrou din orașul de nouă milioane. O parte din tehnologia din centrul de control părea a fi echipamente analogice din anii 1970.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Liderii nord-americani vor colabora la semiconductori | Știri despre migrație

10 January 2023 at 17:26
By: Stiri
image

Casa Albă a anunțat o serie de angajamente luate cu Mexic și Canada înaintea summitului „Trei Amigos”, iar cooperarea pentru consolidarea ofertei de semiconductori, o piață dominată în prezent de Asia, se află în fruntea listei.

Anunțul de marți a venit cu câteva ore înainte ca președintele american Joe Biden, președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador și premierul canadian Justin Trudeau să se întâlnească pentru cel de-al 10-lea summit al liderilor nord-americani de la Mexico City. De asemenea, a inclus un nou acord pentru combaterea schimbărilor climatice, o strategie actualizată pentru combaterea traficului de droguri și noi măsuri modeste pentru a stopa agravarea crizei migranților din regiune.

Cu câteva ore înainte de summitul de marți, Biden s-a întâlnit față în față cu Trudeau. Luni, Biden și Lopez Obrador au purtat discuții, în care au discutat despre consolidarea legăturilor economice, combaterea traficului ilegal de droguri și reducerea migrației, a spus Casa Albă.

„Aceasta este o relație care este o relație frățească de prietenie între cele două popoare ale noastre”, a spus Lopez Obrador înaintea întâlnirii de luni, atingând un ton cald, în ciuda abordării generale rece a liderului de stânga față de vecinii din nordul Mexicului de la preluarea mandatului în 2018. .

După ce l-a salutat pe Biden drept „un președinte umanist, un președinte vizionar”, Lopez Obrador l-a invitat „să se îndepărteze de acest abandon, acest dispreț și această uitare a Americii Latine și Caraibelor”. El a adăugat că Biden deține cheia pentru o mai mare „integrare economică și socială” și o îndepărtare mai largă de dependența regională de producția asiatică.

Biden, între timp, a spus că cei doi se vor concentra pe „întărirea lanțurilor noastre de aprovizionare”, subliniind necesitatea de a combate contrabanda cu fentanil, care a alimentat o criză de dependență în Statele Unite și o creștere a migranților și a solicitanților de azil care trec granița dintre Statele Unite. State și Mexic. Ambele sunt probleme politice spinoase în Statele Unite.

La rândul său, liderul SUA a arătat și miliardele de dolari pe care Washington le cheltuiește pentru ajutor extern în întreaga lume, afirmând că „din păcate, responsabilitatea noastră nu se termină cu emisfera vestică”.

În declarații comune înainte de întâlnirea lor bilaterală, Trudeau și Biden au mai spus că liderii americani se vor concentra și pe eforturile de a stabiliza Haiti, lovit de criză în timpul întâlnirii.

„Pe măsură ce vorbim despre probleme, fie că este vorba despre Haiti, despre unele dintre provocările din America de Sud, despre minerale și energie esențiale și despre cum vom proceda pentru a crea acele lanțuri de aprovizionare eficiente și rezistente de care avem nevoie, vom fi multe. capabili de a face împreună”, a spus Trudeau.

Angajamente pe semiconductori, contrabandă de droguri, migrație

Printre primele angajamente comune anunțate marți de Casa Albă s-a numărat acordul de organizare a unui „primul forum trilateral de semiconductori”, menit să stimuleze investițiile în lanțul de aprovizionare cu semiconductori.

Semiconductorii sunt utilizați în aproape toate formele de tehnologie modernă și informatică. Industria semnificativă din punct de vedere strategic a devenit o prioritate economică și de securitate de top pentru toate cele trei țări, deoarece deficiențele lanțului de aprovizionare din ultimii ani au alimentat preocupările legate de dependența excesivă de Asia.

Cele trei țări s-au angajat, de asemenea, să adopte un „cadru de politică actualizat” pentru a aborda amenințările reprezentate de traficul ilegal de droguri, inclusiv, printre alte măsuri, „un schimb sporit de informații” cu privire la substanțele chimice folosite la fabricarea fentanilului și a altor droguri sintetice.

În ceea ce privește migrația, trio-ul a anunțat doar angajamente modeste care vizează construirea pe baza acordurilor de dezvoltare anterioare și creșterea disponibilității informațiilor pentru migranți și solicitanții de azil.

Aceste acorduri au fost încheiate după ce Lopez Obrador a semnalat luni că este deschis să ia în considerare acceptarea mai multor migranți și solicitanți de azil din Cuba, Nicaragua, Haiti și Venezuela, care sunt expulzați din Statele Unite. Acum ia 30.000 pe lună în baza unui acord anterior cu administrația Biden. Oficialii americani au declarat ulterior că nu s-a convenit nicio majorare.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat politica SUA de deportare a solicitanților de azil care încearcă să treacă granița fără a le oferi posibilitatea de a căuta protecție și, în schimb, de a-i trimite într-o țară necunoscută. În schimb, în ​​conformitate cu politica administrației Biden, 30.000 de oameni pe lună din aceste patru națiuni pot lucra legal în Statele Unite, timp de doi ani, atâta timp cât au sponsorizare, trec verificări ale antecedentelor și zboară în țară.

În ceea ce privește schimbările climatice, cei trei s-au angajat să reducă emisiile de metan din deșeurile solide și apele uzate cu cel puțin 15% față de nivelurile din 2020 până în 2030, a spus Casa Albă.

Summit-ul liderilor americani este al doilea de când Biden a preluat mandatul în 2021 și a reluat întâlnirile, întrerupte timp de patru ani sub fostul președinte Donald Trump.

După întâlnirea din 2021 de la Washington, DC, liderii și-au salutat parteneriatul revigorat.

Cu toate acestea, relațiile au continuat să se aprindă în unele zone, mai ales în legătură cu decizia Mexicului de a ceda controlul pieței energetice a țării companiilor energetice de stat, care nu au numerar, despre care Ottawa și Washington spun că subminează acordul comercial. – Mexic-Canada. Mexic și Canada și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la politicile administrației Biden care încurajează utilizarea producătorilor autohtoni pentru proiectele de infrastructură publică.

Biden este primul președinte american care a călătorit în Mexic de când fostul președinte Barack Obama a făcut călătoria în 2014.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Interes pentru dezvoltarea colaborării româno-mexicane în domeniul agro-alimentar

10 January 2023 at 13:55

 

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Miguel Angel Surez Meza, director general al companiei mexicane Rumec International, o platformă on-line pentru comerț internațional, fiind în același timp reprezentant al societății cooperatiste ”Pascual Boing”, producătoare și distribuitoare a produselor proprii (fructe exotice, băuturi răcoritoare din acestea lapte, etc) atât în Mexic, cât și în străinătate, precum și al firmei ”H2OSky”. Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunități de colaborare și de punere în valoare a potențialului celor două comunități de afaceri.

În deschiderea întrevederii, președintele CCIB a vorbit despre locul și rolul economiei Capitalei în context național, punctând performanțele comunității de business a Bucureștiului. De asemenea, a făcut o prezentare extinsă a activității Camerei noastre, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, și pe strategia de relaţii externe, axată pe dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar. În context, Iuliu Stocklosa a subliniat deschiderea pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Statele Unite Mexicane, cea mai importantă piață de desfacere a produselor românești din America Latină.

În prima parte a intervenției sale, Miguel Angel Surez Meza a exprimat interesul pentru livrarea directă în țara noastră a unor mărfuri precum: fructe exotice, cafea, cacao și alte produse organice, de bună calitate şi la preţuri competitive, furnizate de cooperativa Pascual Boing din Mexic. În opinia sa, acestea pot fi prelucrate în țara noastră și exportate apoi către piețe de interes, precum cea a Emiratelor Arabe Unite. Potrivit oaspetelui mexican, o modalitate facilă pentru importul direct o constituie utlizarea platformei online dezvoltate de Rumec International. Tot prin intermediul acestui instrument modern, companiile românești își pot comercializa produsele și tehnologiile (îndeosebi în domeniul agro-alimentar) pe piața mexicană. În plus, Miguel Angel Surez Meza a folosit prilejul pentru a vorbi despre posibilitatea utilizării și în România a unei tehnologii inovatoare de obținere a apei din atmosferă ”Sky H2O – AWG” (Atmospferic Water Generation), realizată în California, folosită cu succes și în Mexic.

Informații de background

În primele 10 luni ale anului 2022 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 315 milioane USD (+7% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 216 milioane USD (+5%), iar importul, de 99 milioane USD (+12%), valori care depășesc nivelul înregistrat în anul 2020, atât la total, cât și pe componentele acestuia (export și import).

Biroul de Presă al CCIB

articolul original.

Joe Biden vizitează Mexic înaintea summitului „Trei prieteni” | Știri despre Joe Biden

10 January 2023 at 03:29
By: Stiri
image

Președintele american Joe Biden a sosit în Mexic înaintea întâlnirilor bilaterale cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador și premierul canadian Justin Trudeau, precum și a unei întâlniri comune a celor trei lideri americani, numită summitul „Trei prieteni”.

Temele migrației, drogurilor ilicite, schimbărilor climatice, producției și comerțului erau de așteptat să domine întâlnirea de două zile dintre aliații de lungă durată, care au rezistat unor tensiuni în relații în ultimii ani. Între timp, grupul de drepturi Amnesty International le-a cerut liderilor să facă din „drepturile refugiaților și migranților” o prioritate de vârf.

Într-un tweet la aterizarea în Mexic, Biden a spus că întâlnirea „va aprofunda coordonarea noastră și va promova prioritățile noastre comune pentru America de Nord”.

Între timp, Lopez Obrador a declarat reporterilor: „Integrarea trebuie consolidată”.

Vizita a început duminică odată cu sosirea președintelui SUA la Aeroportul Internațional Felipe Angeles, un proiect de preț în valoare de 4,1 miliarde de dolari, condus de Lopez Obrador și deschis anul trecut, care încă nu a fost construit ca un centru de călătorie cu trafic intens. Biden a fost întâmpinat la aeroport de liderul mexican, cu cei doi dând mâna pe asfalt și mergând împreună de-a lungul unui covor roșu flancat de soldați. Apoi au condus împreună timp de o oră până în centrul orașului Mexico City.

Sunt în Mexic pentru a mă întâlni cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador și cu premierul canadian Justin Trudeau la un summit al liderilor americani.

Această întâlnire ne va consolida coordonarea și va promova prioritățile noastre comune pentru America de Nord. pic.twitter.com/pYDLd1eetU

– Președintele Biden (@POTUS) 9 ianuarie 2023

Biden și Lopez Obrador s-ar întâlni din nou față în față luni după-amiază la Palatul Național, înainte de a lua cina cu Trudeau. Marți, trio-ul plănuia să țină cel de-al 10-lea summit al liderilor din America de Nord.

Prioritățile SUA includ abordarea problemei politice a numărului tot mai mare de migranți fără acte și solicitanți de azil care trec granița dintre SUA și Mexic, precum și o creștere a contrabandei transfrontaliere cu fentanil, care a alimentat o dependență epidemică mortală în Statele Unite. Biden a făcut prima sa vizită la granița de sud în calitate de președinte duminică.

Între timp, Mexic ar trebui să se concentreze pe integrarea economică pentru America de Nord și pe programe de abordare a sărăciei regionale și a cauzelor fundamentale ale migrației, în timp ce Canada ar trebui să caute să extindă inițiativele ecologice.

Plecare spre Mexico City. În următoarele câteva zile, mă voi întâlni cu @POTUS Biden, președintele @LopezObrador_ și lideri de afaceri pentru a ne consolida economiile, a crea locuri de muncă bune și a construi un viitor mai bun pentru oamenii din America de Nord. Urmează mai multe – rămâneți pe fază.

– Justin Trudeau (@JustinTrudeau) 9 ianuarie 2023

În noiembrie 2021, cei trei lideri și-au salutat parteneriatul revigorat în timpul summitului liderilor nord-americani de la Washington, DC, primul de acest fel de când fostul președinte Donald Trump a oprit întâlnirile după ce a preluat mandatul în 2017. Cu toate acestea, trio-ul nu a anunțat nicio importantă. descoperiri.

Între timp, sosirea lui Biden de duminică a marcat prima dată când un președinte american a aterizat pe pământ mexican de când fostul președinte Barack Obama a făcut călătoria în 2014.

Legături tensionate

În ciuda unei relații strânse din punct de vedere istoric, Lopez Obrador și-a ținut în mare parte vecinii din nord la distanță. El nu a participat la Summit-ul Americilor găzduit de SUA anul trecut, după ce administrația Biden a optat să nu invite Cuba, Nicaragua și Venezuela, invocând preocupările privind drepturile omului și lipsa normelor democratice în cele trei țări.

Liderul mexican a înfuriat, de asemenea, Washingtonul și Ottawa pentru decizia sa de a ceda controlul pieței energetice a țării companiilor sale energetice de stat, care nu au numerar. Vecinii din nord au spus că politica subminează acordul comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA) și au lansat proceduri de soluționare a diferendelor împotriva Mexicului.

Trudeau a declarat vineri agenției de presă Reuters că va spune că soluționarea disputei energetice va ajuta la aducerea mai multor investiții străine în Mexic și este încrezător că se vor face progrese.

În ciuda fricțiunilor, cea mai recentă vizită a fost precedată de două manifestări de sprijin din partea Mexicului pentru prioritățile de vârf ale SUA.

Într-o singură mișcare, Mexico City a fost de acord să coopereze cu un plan controversat al administrației Biden, care ar putea duce la deportarea lunară în Mexic a 30.000 de migranți și refugiați din Cuba, Nicaragua, Haiti și Venezuela.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat acea parte a politicii nou anunțate, care ar permite autorităților americane să deporteze solicitanții de azil din acele patru țări care trec neregulat granița dintre SUA și Mexic. La rândul său, administrația Biden a creat un nou program de probațiune care ar permite a 30.000 de rezidenți din cele patru țări să intre în Statele Unite pe lună și să lucreze doi ani, cu condiția să aibă sponsori în Statele Unite și să treacă controalele de sănătate. Persoanele deportate pentru trecerea ilegală a frontierei ar fi excluse din program.

Luni, Amnesty International le-a cerut liderilor americani să acorde prioritate drepturilor celor „fug de violență și persecuție” la summit.

„În loc să ridice bariere pentru persoanele aflate în mișcare și să-i supună la dificultăți suplimentare, președintele Biden, președintele López Obrador și prim-ministrul Trudeau trebuie să ia măsuri pentru a le proteja drepturile în America de Nord și în străinătate”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director de grup pentru Americile. , citește o notă.

Autoritățile mexicane au anunțat, de asemenea, săptămâna trecută arestarea lui Ovidio Guzman, fiul celebrului regele drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, despre care Statele Unite spun că este un jucător cheie în cartelul de la Sinaloa al tatălui său și un important traficant de droguri fentanil. Vestea arestării a declanșat violențe care au ucis cel puțin 29 de persoane.

Administrația Biden a declarat în timpul vizitei că va aborda o creștere a contrabandei transfrontaliere cu narcotic extrem de dependent și adesea mortal, care a devenit o problemă din ce în ce mai complexă din punct de vedere politic pentru președinte.

Schimbările climatice și cooperarea în domeniul tehnologiilor de energie curată vor fi, de asemenea, pe agenda summit-ului, Mexicul sperând să beneficieze de eforturile Washingtonului de a-și reduce dependența de producătorii din Asia. Dar, în timp ce acțiunea lui Biden în vehiculele electrice este văzută ca un câștig pentru ambele națiuni din cauza creditelor fiscale pentru bateriile fabricate în America de Nord, rămân îngrijorările că Mexicul și Canada ar putea rămâne în urmă în inițiativă.

Liderii Canadei și Mexicului și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la planul „Cumpărați americani” al lui Biden, care împinge statele americane să folosească mai multe materiale fabricate din SUA în noi proiecte de infrastructură, potențial deturnând comerțul de la aliații SUA.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Biden, prima vizită oficială în Mexic

9 January 2023 at 07:23
By: (R.C.)

Aproximativ 200 de migranţi au fost expulzaţi duminică spre Ciudad Juarez, cel mai populat oraş din statul mexican Chihuahua, înainte ca preşedintele american Joe Biden să ajungă în Mexic pentru o vizită oficială plasată sub semnul unei migraţii record în Statele Unite, informează luni France Presse.

Aceasta este o situaţie zilnică la Ciudad Juarez şi în alte părţi ale graniţei Mexic-SUA, unde preşedintele american s-a dus pentru prima dată în aproape doi ani de mandat.

Numeroşi venezueleni, cubanezi, nicaraguani şi haitieni, unii cu copii în braţe, au intrat pe teritoriul mexican dupa ce au traversat un pod între cele două ţări, a constatat de pe fluviul Rio Bravo (denumit Rio Grande în SUA) un jurnalist AFP.

Înainte de a ajunge în Mexic, Biden s-a oprit în statul american Texas, în oraşul de frontieră El Paso, una dintre principalele porţi de acces pentru migranţi către Statele Unite de-a lungul celor 3.100 km de graniţă comună.

În Mexic, preşedintele american va discuta luni cu omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador criza migraţiei dintre cele două ţări.

Preşedintele american Joe Biden şi-a început prima vizită oficială în Mexic duminică seară, după aproape doi ani de mandat, a constatat AFP.

Biden a fost întâmpinat de omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, la coborârea din avionul Air Force One, care a aterizat la 19:23 (1:23 GMT).

Cei doi preşedinţi vor avea întâlniri bilaterale luni, iar marţi vor participa, în Ciudad de Mexico, la o întâlnire cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau în formatul diplomatic ”tres amigos”, trei prieteni, format care reuneşte liderii celor trei ţări din America de Nord.

articolul original.

Biden face prima vizită la granița dintre SUA și Mexic de la preluarea mandatului | Știri despre Joe Biden

9 January 2023 at 00:37
By: Stiri
image

Președintele american Joe Biden a făcut prima sa vizită la granița dintre SUA și Mexic de la preluarea mandatului în ianuarie 2022.

Vizita de duminică de o oră a urmat unei inițiative politice recent anunțate de administrația Biden, menită să rezolve o creștere a trecerilor fără documente a frontierei.

Chestiunea încărcată politic l-a obținut pe președintele democrat de când a preluat mandatul, criticii republicani acuzând administrația că este prea îngăduitoare, iar grupurile de drepturi acuzând măsurile nou anunțate vor pune în pericol viața solicitanților de azil.

Oprirea în orașul El Paso, Texas, a avut loc în timp ce Biden a călătorit în Mexic, unde se va întâlni luni cu președintele Andres Manuel Lopez Obrador, înainte de a participa la un summit cu trei părți cu premierul canadian Justin Trudeau a doua zi, în Mexic. Oraș.

„Au nevoie de multe resurse. O vom primi pentru ei”, a spus Biden reporterilor din Texas, unde s-a întâlnit cu agenți de frontieră la Podul Americilor, care leagă El Paso de orașul mexican Ciudad Juarez și este unul dintre cele mai aglomerate porturi de intrare între cele doua tari..

În timpul vizitei, Biden a asistat la ofițerii de frontieră din El Paso demonstrând cum caută vehicule pentru droguri, numerar și altă contrabandă. Apoi a inspectat o secțiune a gardului înalt de-a lungul graniței dintre El Paso și Ciudad Juarez.

Între timp, în semn de tensiuni politice profund înrădăcinate cu privire la imigrație, guvernatorul republican Greg Abbott i-a înmânat lui Biden o scrisoare la sosirea sa în care spunea că presupusul „haos” de la graniță este „rezultatul direct” al eșecului președintelui de a aplica legile federale.

Politici controversate de azil

Săptămâna trecută, administrația Biden a dezvăluit noi reguli de imigrație despre care se așteaptă că vor „reduce substanțial” numărul de persoane care încearcă să treacă granița de sud, a declarat Biden reporterilor la acea vreme.

Regulile creează un nou program care permite ca până la 30.000 de cetățeni cubanezi, haitiani, nicaraguani și venezueleni să intre în Statele Unite pe lună și să primească permise de muncă de doi ani, cu condiția să aibă sponsori în Statele Unite și să treacă controale de antecedente.

La rândul său, politica permite autorităților americane să expulzeze rezidenții din acele patru țări care trec granița neregulamentar în Mexic și să îi împiedice să acceseze programul. Mexicul a fost de acord să accepte 30.000 de rezidenți expulzați din cele patru țări într-o lună, potrivit administrației.

Grupurile pentru drepturile omului spun că politica este rea pentru oamenii care nu au de ales decât să treacă granița neregulamentar pentru a cere azil. Aceștia acuză că noua politică este o extensie a titlului 42 al fostului președinte Donald Trump, care permite autorităților să deporteze rapid solicitanții de azil adulți care trec granița, invocând preocupări de sănătate legate de COVID-19.

După o bătălie prelungită în instanță, un judecător federal din SUA a ordonat în noiembrie revocarea titlului 42, dar la sfârșitul lunii trecute, Curtea Supremă a SUA a fost de acord să ia în considerare dacă statele conduse de republicani pot contesta sfârșitul politicii, lăsând-o în vigoare pentru moment.

În urma anunțului de săptămâna trecută, Heidi Altman, director de politică la Centrul Național de Justiție pentru Imigranți, a acuzat administrația Biden că „respinge definitiv” legea SUA, care „spune în mod clar că este legal să ajungeți la graniță și să solicitați azil”.

La bordul Air Force One Sunday, secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat reporterilor că administrația încearcă să „încurajeze o modalitate sigură și ordonată și să elimine organizațiile de contrabandă”.

El a spus că politica „nu este deloc o interdicție”, ci o încercare de a proteja migranții și refugiații de trauma pe care o poate crea contrabanda.

Droguri, economie de top Vizitați Mexic

După vizita la frontieră, Biden era de așteptat să continue spre Mexic, unde locurile de trecere crescute, precum și eforturile de combatere a traficului de fentanil și alte droguri care au alimentat o criză mortală de dependență în Statele Unite, vor fi în fruntea agendei. a întâlnirii bilaterale cu Lopez Obrador.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat că Washingtonul „face progrese” împreună cu partenerii săi pentru a confisca opioide și alte droguri ilicite, numind acest lucru un „efort continuu”.

Mexicul a fost afectat de multă vreme de vărsări de sânge legate de carteluri, care au ucis peste 340.000 de oameni de când guvernul a desfășurat armata în războiul împotriva drogurilor în 2006. În timpul campaniei electorale, Lopez Obrador a promis că va abandona abordarea militarizată, dar criticii spun că aceasta a făcut doar modificări superficiale. Cu toate acestea, el a spus că Mexico City caută investiții în dezvoltarea economică regională de la Washington.

Cu câteva zile înainte de vizita lui Biden, forțele de securitate mexicane l-au capturat pe un fiu al celebrului rege al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, care ispășește o închisoare pe viață în Statele Unite.

Eforturile de consolidare a legăturilor economice vor domina marți un summit trilateral al liderilor din Statele Unite, Mexic și Canada.

Întâlnirea are loc pe fondul unei dispute energetice mexicane în curs de desfășurare cu Statele Unite și Canada, Washingtonul și Ottawa susținând că eforturile lui Lopez Obrador de a da controlul pieței companiilor sale energetice de stat, care nu au numerar, încalcă statele comerciale. ) afacere.

Statele Unite și Canada au lansat proceduri de soluționare a diferendelor împotriva Mexicului, aruncând umbră asupra speranțelor de a sprijini cooperarea în domeniul muncii și investițiilor.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Două trenuri de metrou s-au ciocnit în Mexic. un om a murit și 22 sunt răniți (Video)

7 January 2023 at 21:47
By: -
image

Cel puțin o persoană a fost ucisă și 22 au fost rănite în urma unei coliziuni de trenuri la metroul din Ciudad de Mexico sâmbătă.

Anunțul a fost făcut de autoritățile locale, informează Reuters.

Accidentul a avut loc în momentul în care trenurile începeau să circule, a declarat pe Twitter primarul orașului, Claudia Sheinbaum.

Persoana decedată este o tânără, iar cei 22 de răniți nu par a fi în stare gravă, a declarat șeful securității orașului, Omar Garcia, pentru presa locală.

Alte patru persoane care erau blocate într-un vagon de pe linia 3 au fost salvate și sunt sănătoase, a adăugat el.

În ultimii ani au avut loc o serie de accidente la metrou. Cel mai grav a fost prăbușirea, în mai 2021, a unui pasaj peste calea ferată de pe linia 12, care a provocat moartea a 26 de persoane și rănirea a peste 60.

Deficiențele de întreținere au fost identificate ca fiind una dintre cauzele acelui accident.

articolul original.

Ce se află în spatele disputei energetice dintre Canada, Mexic și Statele Unite? | Știri despre comerțul internațional

6 January 2023 at 23:34
By: Stiri
image

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că Mexicul are drept de proprietate „inelienabil” resursele sale energetice.

Liderii Canadei, Mexicului și Statelor Unite sunt așteptați să țină un summit săptămâna viitoare, unde o dispută semnificativă ar putea fi o dispută centrată pe dacă Mexicul a încălcat un pact comercial prin înăsprirea controlului de stat asupra pieței sale de energie.

Unde este disputa?

Tensiunile legate de politicile naționaliste ale Mexicului au escaladat într-o dispută oficială în iulie, când guvernele din Washington, DC și Ottawa au depus o plângere împotriva Mexicului în temeiul acordului comercial comun al țărilor: Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA).

Plângerea a susținut că eforturile președintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador au discriminat împotriva companiilor americane și canadiene, schimbând piața în favoarea companiei petroliere de stat mexicane Petroleos Mexicanos (Pemex) și a companiei sale naționale de energie Comision Federal de Electricidad (CFE).

Companiile s-au plâns, de asemenea, că întârzierile birocratice le împiedică operațiunile.

Discuțiile pentru rezolvarea disputei au început și, deși progresul s-a blocat, Canada și Statele Unite au convenit anul trecut să extindă procesul dincolo de fereastra inițială de 75 de zile.

În conformitate cu USMCA, dacă disputa nu este soluționată în timpul consultărilor, un grup de dispute poate fi chemat să se pronunțe.

Care este apărarea Mexicului?

Lopez Obrador a pus un front optimist, spunând că Mexicul nu a încălcat nicio lege și că „nu se va întâmpla nimic”.

Vine după ce a revizuit piața de energie electrică în numele suveranității naționale, acordând CFE prioritate față de companiile private în conectarea centralelor electrice la rețea.

Exprimându-și adesea opoziția față de participarea străină, privată în sectorul energetic, ca parte a eforturilor sale de a elimina corupția, el susține că guvernele trecute au denaturat piața în favoarea capitalului privat.

El spune, de asemenea, că energia este o chestiune internă și subliniază un articol pe care l-a postat în USMCA, care solicita ca Mexic să dețină „inalienabil” proprietatea asupra petrolului și gazelor sale. Criticii spun că articolul nu justifică politicile lui Lopez Obrador față de companiile străine.

Poate Mexicul să rezolve disputa?

Majoritatea analiștilor prevăd că Mexicul va pierde dacă s-ar cere unui panel să soluționeze disputa. Acest lucru ar putea fi foarte costisitor pentru Mexic, crescând perspectiva unor tarife punitive ale SUA.

Ambele țări au subliniat anterior că doresc să rezolve dezacordul înainte ca acesta să ajungă la un panel.

Discuțiile au încetinit după ce ministrul economiei din Mexic a demisionat în octombrie. Succesorul său a eliminat câțiva negociatori comerciali cu experiență, lăsând la conducere o echipă fără experiență.

Noua echipă spune că a prezentat propuneri care ar putea aborda două dintre cele patru domenii de consultare și abordează, de asemenea, alte preocupări ale SUA. Dar au existat puține indicii clare de progres semnificativ.

Rezoluția pare să depindă de dacă naționaliștii energetici din administrația mexicană, care s-au inspirat de la Lopez Obrador, sunt dispuși să facă compromisuri.

Care este monedul de schimb al Mexicului?

Lopez Obrador a făcut din politica energetică o piatră de temelie a președinției sale, făcându-i greu să renunțe.

Administrația sa este, de asemenea, conștientă de faptul că asistența Mexicului în abordarea imigrației ilegale tinde să aibă mai multă greutate în Washington, DC, datorită importanței sale în politica internă a SUA, dând guvernului putere tacită, dacă nu este declarată.

Industria mexicană este, de asemenea, atât de puternic integrată cu economia SUA, încât un conflict comercial ar putea fi dureros pentru oricare dintre țări, într-un moment în care regiunea încearcă să-și reducă dependența de Asia și să reducă inflația în creștere.

Cu toate acestea, disputa a afectat încrederea investitorilor în Mexic. Lopez Obrador caută ajutorul SUA pentru a finanța generarea de energie solară în nordul Mexicului și pentru a atrage investiții în producție mai ecologică, în special în producția de automobile, o industrie cheie.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Prinderea fiului lui ‘El Chapo’: 29 de morți

6 January 2023 at 15:34
By: (R.C.)

Operaţiunea din Mexic care a dus joi la arestarea lui Ovidio Guzman, unul dintre fiii baronului drogurilor Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, închis în SUA, a făcut 10 morţi în rândul militarilor implicaţi în acţiune şi 19 printre presupuşii infractori, a anunţat vineri guvernul, potrivit AFP.

„Din păcate, (…) zece militari şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiei”, a declarat presei secretarul Apărării, Luis Cresencio Sandoval.

El a adăugat de asemenea că s-au înregistrat 19 morţi în rândul presupuşilor infractori.

Alţi 35 de militari au fost răniţi de gloanţe, în timp de 21 de persoane au fost arestate în timpul acestei operaţiuni care s-a desfăşurat la Culiacan, în capitala statului Sinaloa, în cursul căreia au avut loc schimburi de focuri intense.

Printre victime se numără şi un înalt oficial al armatei, a precizat Sandoval, adăugând că patrula acestuia a fost atacată în urma arestări lui Ovidio Guzman, alias ‘El Raton’ (‘Şoarecele’).

„Nu avem nicio informaţie privind civili care să-şi fie pierdut viaţa”, a adăugat Sandoval.

Un avion de linie şi două avioane ale forţelor aeriene mexicane au fost lovite de proiectile cu câteva momente înainte de decolare, potrivit aceleiaşi surse.

Aparatele de zbor oficiale „au fost nevoite să facă o aterizare de urgenţă”, a precizat secretarul Apărării.

Nicio persoană nu a fost rănită în aceste incidente.

Această operaţiune survine înainte de sosirea în Mexic, duminică, o zi mai devreme decât era prevăzut, a preşedintelui american Joe Biden, pentru o întrevedere cu liderii mexican şi canadian.

articolul original.

A fost arestat unul dintre fiii lui El Chapo și s-a dezlănțuit haosul în Mexic (Video)

5 January 2023 at 19:45
By: -
image

Unul dintre fiii traficantului de droguri El Chapo, Ovidio Guzman, a fost arestat de către autorităţile mexicane joi, au anunțat autorităţile, iar această arestare a declanşat atacuri armate multiple care au antrenat închiderea unor şcoli şi administraţii.

Arestarea lui Ovidio Guzman a avut loc după o noapte de violenţe la Culiacán, în statul Sinaloa, relatează Reuters.

Această arestare a declanşat joi atacuri armate în oraşele Los Mochis şi Guasave, anunţă într-o postare pe Twitter Ambasada Statelor Unite în Mexic.

VIDEO: Looting has broken out in Culiacán, Sinaloa, Mexico following the arrest of Ovidio Guzman, son of notorious drug lord El Chapo. pic.twitter.com/vJEPDChTmV

— VoltPress (@VoltPress)
January 5, 2023

”Focuri de armă au fost raportate în mai multe locuri, la Culiacan, Los Mochis şi Guasave. (…). Guvernatorul Sinaloa recomandă publicului să se adăpostească. Amintim cetăţenilor americani că (autorităţile americane) îi sfătuiesc să nu călătorească în provincia Sinaloa”, scrie ambasada.

La Culiacán, unde au izbucnit atacuri armate joi, aeroportul a fost închis.

Un avion de pe o pistă a fost ţinta unor tiruri, arată imagini postate pe reţele de socializare.

ALERT – Ovidio Guzman, son of drug kingpin „El Chapo” Guzman have been arrested in an operation in Sinaloa, Mexico – Mexican carrier Aeromexico says plane hit by gunfire – here’s what it reportedly looks like from inside an aircraft https://t.co/iNXGL1L6Lj pic.twitter.com/ZjNZAV6fCm

— Insider Paper (@TheInsiderPaper)
January 5, 2023

Guvernul local îi îndeamnă pe locuitori să nu iasă din casă. Şcolile şi administraţiile au fost închise. Pe străzi au fost ridicate baraje.

Ovidio Guzman, unul dintre fiii traficantului de droguri încarcerat Joaquín Archivaldo Guzmán Loera - El Chapo -, este unul dintre capii traficului de droguri pe plan local.

El a mai fost reținut în 2019, dar a fost eliberat rapid de către autorităţi, care au vrut astfel să evite represalii violente ale Cartelului Sinaloa.

O creştere a numărului morţilor din cauza unei supradoze de opioizi de sinteză precum fentanylul în Statele Unite a determinat Mexicul să sporească presiunile asupra cartelurilor care produc şi expediază aceste droguri.

Și Statele Unite au oferit o recompensă - în valoare de cinci milioane de dolari - în schimbul oricărei informaţii care să conducă la arestarea lui Ovidio Guzman.

Arestarea lui Ovidio Guzman are loc cu doar câteva zile înaintea unui summit al şefilor de stat american Joe Biden, canadian Justin Trudeau şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador, la Ciudad de Mexico, prevăzut luni şi marţi.

articolul original.

14 morți într-un atac în închisoare într-un oraș de graniță cu Mexic | Știri din închisoare

2 January 2023 at 03:16
By: Stiri
image

Zece gardieni și patru deținuți au fost uciși după ce bărbați înarmați au atacat închisoarea din Ciudad Juarez, spun oficialii.

Oameni înarmați au atacat o închisoare mexicană din orașul de la granița de nord Ciudad Juarez, ucigând cel puțin 14 persoane și permițând 24 de deținuți să evadeze, potrivit oficialilor de stat.

Procuratura statului Chihuahua a declarat duminică într-o declarație că atacatorii au ajuns la închisoare cu mai multe vehicule blindate la ora locală 7:00 a.m. (2:00 p.m. GMT) și au deschis focul asupra gardienilor. În haosul care a urmat, 10 gardieni și patru deținuți au fost uciși.

Cel puțin 13 persoane au fost rănite, a declarat procurorul statului.

Înăuntru, unii deținuți în revoltă au incendiat diverse obiecte și s-au ciocnit cu gardienii închisorii, a informat presa locală.

Biroul procurorului statului a declarat că soldații mexicani și poliția de stat au recăpătat controlul închisorii duminică mai târziu.

Cel puțin patru persoane au fost arestate, a spus biroul, fără a preciza dacă sunt deținuți sau atacatori înarmați.

Nu au fost disponibile detalii despre modul în care cei 24 de condamnați evadați au reușit să evadeze și nu a fost imediat clar cine a comis atacul.

Procuratura a declarat că personalul său a deschis o anchetă.

Violența este frecventă în închisorile mexicane, inclusiv în unele unde autoritățile mențin doar un control nominal. În mod regulat, izbucnesc ciocniri între deținuții bandelor rivale, care în locuri precum Ciudad Juarez acționează ca mandatari pentru cartelurile de droguri.

Orașul este situat dincolo de orașul de graniță cu SUA, El Paso, Texas.

În august, o revoltă în interiorul închisorii de stat s-a extins pe străzile din Ciudad Juarez, cu violențe care au făcut 11 morți.

În acel caz, doi deținuți au fost uciși în închisoare, iar presupușii membri ai bandei au început să tragă prin oraș, ucigând și patru angajați ai posturilor de radio care făceau o promovare la un restaurant.

Cu puțin timp înainte de atacul de duminică asupra închisorii din Ciudad Juarez, poliția municipală a fost atacată și a reușit să captureze patru bărbați după o urmărire, potrivit declarației procuraturii statului.

Ulterior, poliția a ucis doi presupuși atacatori care călătoreau într-un SUV.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

14 morți în urma unui atac asupra unei închisori din Mexic

2 January 2023 at 05:06
image

Cel puţin 14 persoane, dintre care zece gardieni, au murit duminică într-un atac armat asupra unei închisori din Ciudad Juarez, la graniţa cu Statele Unite, în timpul căruia au evadat cel puţin 24 de deţinuţi, informează AFP.

Conform informaţiilor furnizate de Biroul procurorului statului Chihuahua într-un comunicat, în atac au fost, de asemenea, rănite patru persoane.

Atacul a avut loc în dimineaţa zilei de duminică când oameni înarmaţi au sosit în vehicule blindate şi au deschis focul asupra gardienilor.

În momentul atacului, familiile deţinuţilor aşteptau să intre în închisoare pentru a-şi vizita rudele.
Conform primelor elemente ale anchetei, scopul atacului a vizat facilitarea evadării unui grup de prizonieri.

Cu ajutorul armatei, poliţiştii au făcut patru arestări. Sursa citată nu a precizat dacă este vorba de prizonieri evadaţi sau atacatori.

În închisoarea din acest oraş situat în nordul Mexicului se află membri ai braţelor armate ale cartelurilor Sinaloa şi Juarez, care se luptă pentru controlul asupra oraşului de mai bine de 15 ani.

articolul original.

Foto: Fixer Network exploatează migranții care intră în Mexic | In poze

30 December 2022 at 20:28
By: Stiri
image

Când migranții intră în Mexic prin principalul oraș de graniță sudic Tapachula, un loc fierbinte, fără oportunități de muncă, ei învață rapid că singura modalitate de a reduce birocrația și de a accelera ceea ce poate fi un proces de imigrare de luni de zile este să plătească pe cineva.

Pe măsură ce numărul străinilor care intră în Mexic crește, o rețea vastă de avocați, reparatori și intermediari a explodat în țară. La fiecare pas, oportuniștii sunt gata să ofere documente sau sfaturi migranților care își permit și care nu vor să-și riște viața înghesuite într-un camion pentru o trecere periculoasă a frontierei.

Fixerii au găsit întotdeauna afaceri cu oricine trece prin țară. Dar numărul tot mai mare de migranți în ultimul an a făcut ca munca să fie mai importantă și mai profitabilă, la fel ca și eforturile reînnoite ale Mexicului de a controla migrația prin accelerarea procesării documentelor.

Rezultatul este o afacere în plină expansiune, care adesea pradă o populație migrantă în mare parte săracă și disperată, care nu poate pleca în altă parte.

Chiar și atunci când migranții achiziționează documente de călătorie sau vize, nu li se garantează un tranzit sigur. Documentele pot fi ignorate sau distruse de aceeași agenție care le-a emis.

Migranții raportează rareori practici îndoielnice. Majoritatea presupun că plățile și timpul lor fac parte din prețul călătoriilor în nordul statului în Statele Unite. Chiar și atunci când este raportată corupție, autoritățile acționează rar, invocând lipsa probelor.

Institutul Național de Imigrare din Mexic nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii cu privire la eforturile sale de a lupta împotriva corupției, iar oficialii au refuzat să fie intervievați. Luna aceasta, agenția a declarat că a dat curs tuturor recomandărilor emise de Biroul de Control Intern ca parte a eforturilor sale anticorupție. În declarațiile anterioare, el a spus că oficialii încearcă să evite mita și corupția instalând camere de supraveghere în birouri și încurajând oamenii să raporteze probleme.

Lipsa răspunderii a făcut ca reparatorii să opereze și să facă schimb de plăți și informații cu funcționarii cu ușurință.

„Acest lucru nu se va termina niciodată pentru că sunt implicați o mulțime de oficiali de rang înalt care primesc mulți bani”, a spus Monica Vazquez, un apărător public din Puebla, centrul Mexicului.

Ea și colegii ei cred că situația nu face decât să se înrăutățească.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Curtea Supremă a SUA menține controversatul titlu 42 Politica de frontieră | Știri despre migrație

27 December 2022 at 23:41
By: Stiri
image

Invocat sub administrația Trump, Titlul 42 folosește sănătatea publică ca justificare pentru deportarea solicitanților de azil.

Curtea Supremă a SUA a menținut temporar Titlul 42, o politică controversată de imigrație care a fost criticată pentru că le-a refuzat refugiaților posibilitatea de a solicita azil în Statele Unite.

Într-un vot de cinci la patru de marți, judecătorii au admis o cerere a mai multor procurori generali ai statului republican pentru ca instanța să ia în considerare dacă statele pot contesta sfârșitul titlului 42. Politica trebuia să expire la jumătatea lunii decembrie, ceea ce duce la temeri. creșterea imigrației în Statele Unite.

Decizia instanței de a aborda cazul înseamnă că Titlul 42 va rămâne în vigoare pe un viitor nedefinit, spulberând speranțele grupurilor de drepturi care l-au numit arbitrar și ilegal.

„Suntem profund dezamăgiți de toți solicitanții de azil disperați care vor continua să sufere în temeiul titlului 42, dar vom continua să luptăm pentru a pune capăt politicii”, a declarat avocatul Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU), Lee Gelernt, care a citat în instanță pentru sfârşitul politicii.

Titlul 42 se referă la o secțiune rar folosită a codului SUA, adoptat în 1944, care permite guvernului să interzică intrarea străinilor dacă aceștia prezintă un „pericol grav” de răspândire a bolilor transmisibile.

Președintele de atunci, Donald Trump, a invocat politica în martie 2020, în timp ce Statele Unite se confruntau cu primele luni ale pandemiei de COVID-19. Însă oficialii americani au folosit Titlul 42 pentru a deporta aproximativ 2,5 milioane de persoane care au intrat în țară pentru a solicita azil, respingând sosirile la granița dintre SUA și Mexic în numele luptei cu COVID-19.

Organizațiile pentru drepturile imigranților au acuzat administrația Trump că folosește sănătatea publică ca pretext pentru a reprima migrația, un obiectiv de lungă durată al fostului președinte.

Politica a fost, de asemenea, criticată ca o măsură dubioasă de combatere a răspândirii virusului. Autoritățile sanitare din SUA au declarat în aprilie anul trecut că politica nu mai este necesară.

Dar președintele american Joe Biden a întâmpinat o respingere acerbă față de eforturile sale de a anula politica, judecătorii și oficialii conservatori avertizând că încheierea Titlului 42 ar duce la o creștere a punctelor de trecere a frontierei.

Drept urmare, titlul 42 a rămas în vigoare sub administrația Biden, până când o instanță federală a decis în noiembrie că politica trebuie să se încheie. Judecătorul a dat administrației Biden cinci săptămâni pentru a se pregăti pentru tranziția politică, programând data de expirare a titlului 42 pentru 21 decembrie.

Cu zile înainte de stabilirea termenului limită, Curtea Supremă a emis un ordin provizoriu prin care bloca orice modificare a politicii în timp ce se gândea dacă să accepte problema.

În urma votului de marți, Curtea Supremă este de așteptat să audieze argumentele din acest caz în februarie, declanșând o altă bătălie juridică între grupuri precum ACLU și politicienii conservatori.

ACLU a susținut că politica nu mai este necesară din cauza îmbunătățirilor aduse tratamentelor COVID-19 și că încalcă legea internațională privind azilul. Între timp, grupurile conservatoare cred că încheierea Titlului 42 ar duce la creșterea imigrației care ar copleși agențiile guvernamentale, ducând la „calamități fără precedent”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Ilinca Vandici, dezamăgita de vacanța de Crăciun în Mexic: „Copilul mai avea putin și spărgea un geam ceva”

27 December 2022 at 17:55
image

Ilinca Vandici a ales să petreacă sfârșitul anului 2022 alături de familia sa într-un loc de vis. În schimb, vedeta nu a luat deloc în calcul faptul că vacanța sa de vis se va transforma într-una de coșmar.

După un zbor de 15 ore, prezentatoarea de la Kanal D,  Andrei Neacșu, și fiul lor, Zian au fost dezamăgiţi în momentul în care au ajuns în Mexic.

Ilinca Vandici, dezamăgita de vacanța de Crăciun în Mexic

Atunci când Ilinca Vandici a decis să își petreacă sărbătorile de iarnă alături de soțul și fiul său într-o vacanță exotică, aceasta nu s-a gândit nici o clipă la faptul că vremea rea le va strica planurile în totalitate.

După un zbor obositor, cei trei abia aşteptau să se relaxeze la soare, însă, când au ajuns nu razele soarelui i-a întâmpinat ci o ploaie torenţială.

Chiar dacă, în mod normal, în Mexic, sezonul ploilor este între lunile mai și septembrie, cei trei au avut ghinionul să aibă parte şi în această perioadă de o vreme urâtă.

„Primele poze după 3 zile de stat în cameră… Încă plouă… Realitatea e că am stat în costum de baie doar 5 minute, după care am pus repede prosoapele pe noi cât să ne bucurăm puțin, măcar de peisaj (care e superb) și de aerosoli, că de vreme bună nu avem șanse… încă! Nu am știut că în Mexic, în această perioadă, sunt mai multe șanse de ploaie decât de vreme bună! Peste tot pe unde am căutat și întrebat recenziile erau foarte bune…

Noi ca noi, că suntem adulți, trecem peste dezamăgiri mai ușor, dar copilul… Îl roagă în fiecare zi pe Dumnezeu să ne dea soare ca să poată sta la plajă… Și adevărul e că e tare dificil să-i consumi energia când nu ai ce face efectiv…
Deci, până acum, din păcate, nu am vești bune, dar sper totuși ca după atâta drum și atâta nevoie de această vacanță, într-un final va ieși soarele!”, a scris Ilinca Vandici pe Instagram, scrie Cancan.

„Copilul mai avea putin și spărgea un geam ceva”

Vedeta de la Kanal D, le-a povestit celor care o urmăresc faptul că, înainte să plece s-a interesat foarte bine de ceea ce va face în Mexic, însă nimeni nu a avertizat-o că s-ar putea confrunta cu o astfel de situaţie.

De asemenea, prezentatoarea TV a mărturisit că cel mai rău îi pare pentru că fiul său a fost dezamăgit de vacanţă şi nu s-a putut bucura deloc de peisajele frumoase de pe insula în care sunt cazaţi.

„Am ajuns în Mexic, dar, dacă îmi spunea cineva că după un zbor de 15 ore o să ajung în Mexic, unde speram la soare, la vreme bună, la plajă… Plouă de două zile în Mexic, ceva ce n-a văzut Parisul. E groaznic de urât. Ieri a fost foarte frig, azi e mai bine. Peisajul e superb, hotelul e superb, doar că nu te poți bucura. Am stat ieri efectiv toată ziua în cameră. Am dormit și am mâncat. Nu vă mai zic.

Copilul mai avea putin și spărgea un geam ceva. Fiind și ziua de Crăciun, evident că totul era închis. Nu aveam unde să ieșim să vizităm. Azi o să ieșim din hotel și o să încercăm să ne dăm cu ATV-urile și așteptăm ziua de mâine când se anunță soare. N-am crezut că o să avem așa sărbători urâte. Nu am văzut raze de soare de când am venit. Aia e”, a mai povestit Ilinca Vandici.

articolul original.
❌