ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ultimele Stiri

27 noiembrie, ziua Celsius

27 November 2022 at 03:00
image

La 27 noiembrie 1701, se năștea astronomul suedez Anders Celsius, cel care a creat scala termometrică folosită ca reper și în România. Profesor la Uppsala University, din Suedia, între anii 1730 și 1744, Anders Celsius a creat scala de măsurare a temperaturilor, marcată cu centigrade, în 1742, în care schimba convenția existentă până în acel an.

În 1742, Anders Celsius a propus o scară „inversă” scării Celsius moderne, unde 0 era temperatura de fierbere, iar 100 cea de îngheț a apei, demonstrând în același timp că temperatura de înghețare a apei nu depinde de presiune. Abia în 1744, anul morții lui Anders Celsius, botanistul Carl Linné a inversat scara Celsius, dându-i forma actuală.

Luând în calcul influența presiunii asupra temperaturii de fierbere a apei, Anders Celsius a propus ca punctul de fierbere al apei să fie fixat la presiunea barometrică de la nivelul mării, adică la 101325 Pa.

Cu excepția Statelor Unite ale Americii și a altor câtorva țări, scara Celsius este folosită pe larg în toate colțurile lumii.

Cum se face conversia din grade Celsius în grade Fahrenheit

Scara Fahrenheit a fost propusă în 1724 de către fizicianul Daniel Gabriel Fahrenheit și numită după acesta. Formulele după care puteți face conversia sunt:

Celsius -> Fahrenheit °C = (°F − 32) ÷ 1, 8

Fahrenheit -> Celsius °F = (°C × 1, 8) + 32

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Iarna își face simțită prezența. Meteorologii anunță temperaturi tot mai scăzute

26 November 2022 at 07:58
image

Vremea se strică în toată țara, iar un nou val de aer polar va pune stăpânire pe România. Meteorologii anunţă temperaturi sub pragul de îngheţ.

Sâmbătă, 26 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), regimul termic va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate apropiate de cele normale datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nord, centru şi nord-est, iar noaptea şi în restul zonelor. Cu totul izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe; fulguieli în zona de munte şi mai ales ploi îndeosebi în centru şi nord-est.

La Arad, avem în acest moment, ora 10.00, aproximativ 2° Celsius, iar pe tot parcursul zilei nu ne putem aștepta la valori cu mult crescute peste cele de acum.

Conform prognozei ANM, în săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum va fi vremea în urmăroarele 4 săptămâni

25 November 2022 at 10:22
image

Institutul Naţional de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. În primele două săptămâni, temperaturile vor fi sub valorile normale ale perioadei.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

articolul original.

ANM au anunțat care este prognoza meteo până la Crăciun

25 November 2022 at 10:06
Foto: capital.ro

Pentru perioada următoare, meteorologii anunță că vine iarna în România. În acest sens ANM au anunțat care este prognoza meteo până la Crăciun. În opinia lor, un nucleu ciclonic ajunge și la noi în țară. Pentru următoarea perioadă se anunță ploi în jumătate estică și pe arii mai restrânse, în rest, iar pe crestele montane vor fi lapovițe și ninsori.

Astfel, ANM a venit cu ultimele date despre vreme. În săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

În săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022, prognoza meteo indică că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022 vine cu temperaturi medii, care vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Un nucleu ciclonic lovește România

Un nucleu ciclonic care a adus zăpezi în Croația și Serbia se apropie și de România. Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM a arătat că sisteme frontale vor traversa teritoriul țării noastre până spre finalul săptămânii, când se va mai răci. Potrivit acesteia, temperaturile vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică, până spre finalul săptămânii, vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată, acest lucru însemnând maxime cuprinse între 10-12 grade Celsius, în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade Celsius – în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade Celsius – în regiunile vestice.

În precizările sale, „În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare. Este foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, însă slabe cantitativ de această dată. Minimele vor scădea treptat. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile”, a comentat meteorologul din cadrul ANM.

Temperaturi, în jurul normelor specifice perioadei

Pentru vineri, 25 noiembrie, valorile termice se vor situa, în general, în jurul normelor specifice perioadei. Cerul va avea înnorări în regiunile intracarpatice, unde, cu precădere ziua, pe arii restrânse va ploua slab. În restul țării cerul va fi variabil, iar ploile izolate. La munte, la altitudini mari, vor fi ninsori și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade Celsius, iar cele minime între – minus 4 și 4 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului, izolat în centru și sud, vor fi condiții de ceață.

În București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 12 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între zero și 2 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.

articolul original.

Cum va fi vremea de 1 Decembrie? Noua prognoză de la ANM

25 November 2022 at 07:30
image

Temperaturile vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru data de 1 Decembrie, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni publicată recent de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022

apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe .

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

articolul original.

ANM: Temperaturile de vineri, 25 noiembrie 2022

25 November 2022 at 08:11
image

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturile pentru vineri, 25 noiembrie 2022 în România și în Capitală.

UPDATE 10:00. Actualizare meteorologică

Cerul are înnorări în majoritatea regiunilor, exceptând Oltenia şi nord-vestul Munteniei unde este mai mult senin. Se semnaleazã precipitaţii sub formă de ploaie în sud-vestul Transilvaniei şi izolat în Deltă, iar la munte, în Carpaţii Meridionali, ninge.

Vântul suflă slab şi moderat, cu unele intensificãri în Carpaţii Meridionali şi în Deltă. La ora 09:00 se înregistrau valori termice cuprinse între -1 grad Celsius la Jimbolia, Apa Neagră şi Rădăuţi şi 8 grade Celsius la Drobeta-Turnu Severin.

Temperaturile zilei la ora 08:00

Izolat în sudul Banatului şi al Crişanei, în nordul Munteniei şi cel al Moldovei se semnaleazã ceaţă.

Temperaturi maxime cuprinse astăzi între 2 şi 11 grade Celsius. Acum dimineaţă, în zonele joase, izolat va fi ceaţă.

Se anunță precipitaţii în nord, centru şi nord-est. Vor fi ploi slabe, precipitații mixte în Transilvania şi nordul Moldovei şi mai ales ninsori la munte.

Este posibilă ploaie slabă sau burniţă și în București, bate vântul și nu vor fi mai mult de 11 grade Celsius.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un bărbat rătăcit în zona Straja a supraviețuit 8 zile doar cu apă și fructe de pădure, în condiții de temperaturi extreme

articolul original.

Ce ne rezervă prognozele meteo pentru minivacanța de 1 decembrie

24 November 2022 at 16:59

Potrivit meteorologilor, în minivacanța de 1 decembrie se vor înregistra valori termice în jurul normelor. Astfel, vor fi precipitații în aproape toate zonele țării. 

Potrivit ANM, se va persista în continuare o masă de aer ușor mai cald în zona țării noastre și chiar dacă vor fi alternanțe de la o zi la alta nu acestea nu vor fi semnificative. „În zona montană, treptat vor predomina ninsorile, iar în zonele mai joase de relief vor fi mai ales ploi, cu temperaturi în limite normale”, a spus Oana Păduraru, meteorolog în cadrul ANM.

Ceață și ninsori aduse de ciclon

Ciclonul care a făcut prăpăd în aproape toată Europa, a adus ninsori abundente, frig şi ceaţă și în România. ANM anunţă prognoza meteo pentru perioada următoare.

„Într-adevăr, în bazinul mediteranean activitatea ciclonică este destul de intensă, însă nu ne afectează pe noi decât într-o mică măsură, pentru că într-adevăr vor mai fi precipitații până la sfârșitul acestei săptămâni și chiar și pe parcursul săptămânii viitoare, dar în precipitații în general slabe cantitativ. Deocamdată, acestea sunt sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri vor fi în continuare precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a precizat meteorologul Oana Păduraru.

Abia de la sfârșitul acestei săptămâni valorile termice vor scădea în toate zonele țării, pentru că deocamdată în partea de sud încă rămâne masa de aer mai cald, care determină valori maxime de 13 chiar 14 grade, dar treptat și aici valorile termice vor fi în scădere, însă se vor apropia de normele perioadei în care ne aflăm.

Astfel, vom avea parte de temperaturi maxime cuprinse între 0 și 9 grade și minime între -5 și 5 grade. Cele mai scăzute valori sunt pentru zonele depresionare, iar cele mai ridicate pentru partea de sud și de sud-est a țării.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Viața din Sistemul Solar ar fi început pe Marte, nu pe Pământ

24 November 2022 at 08:00
image

Moleculele organice care au permis apariția pentru viața din Sistemul Solar au fost prezente pe Marte în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, sugerează o nouă cercetare. Și, în timp ce aceste componente critice ar fi putut ajunge pe Pământ în același timp, pe Planeta Roșie viața a găsit cele mai primitoare condiții.

Pământul și Marte sunt ambele membre ale Sistemului Solar interior, care este format din patru planete stâncoase și centura de asteroizi. La scurt timp după formarea lor, aceste planete terestre au suferit un bombardament brutal în timp ce un torent de asteroizi a plouat asupra Sistemului Solar interior.

În timp ce aceste roci au fost asimilate atât în scoarța Pământului, cât și a lui Marte, mișcarea plăcilor tectonice pe lumea noastră natală a făcut ca acești meteori antici să fie reciclați în interiorul planetei. În schimb, suprafața lui Marte este staționară, ceea ce înseamnă că rocile care s-au izbit de planetă în trecutul îndepărtat rămân pe loc și pot fi studiate, scrie IFL Science.

Viața din Sistemul Solar ar fi apărut întâi pe Marte

Analizând 31 de meteoriți marțieni, autorii studiului au încercat să răspundă la o serie de întrebări fundamentale despre originea lor. De exemplu, până acum oamenii de știință nu au stabilit niciodată dacă aceste proiectile antice proveneau din Sistemul Solar interior sau din cel exterior sau dacă transportau materialul organic care ar fi permis ca să apară.

Folosind măsurători de ultraînaltă precizie ale izotopilor de crom, cercetătorii au identificat meteoriții ca fiind condrite carbonice din Sistemul Solar exterior. Pe baza prevalenței unor astfel de roci pe Marte și a faptului că gheața reprezintă de obicei 10% din masa lor, autorii au calculat că aceste impacturi străvechi au adus suficientă apă pe Marte pentru a acoperi întreaga planetă în 307 metri de apă.

În mod semnificativ, se știe că condritele carbonice din Sistemul Solar exterior au transportat molecule organice, precum aminoacizii, în Sistemul Solar interior. Acești compuși sunt esențiali pentru și este probabil să fi furnizat materiile prime care i-au permis vieții să apară.

„În acel moment, Marte era bombardată cu asteroizi plini de gheață. S-a întâmplat în primii 100 de milioane de ani de evoluție a planetei. O altă perspectivă interesantă este că asteroizii au transportat și molecule organice care sunt importante din punct de vedere biologic pentru viață”, a explicat autorul studiului, profesorul Martin Bizzarro.

Condițiile de pe Marte, mai bune decât cele de pe Pământ

Totuși în timp ce condițiile de pe Marte ar fi fost ideale pentru viață în acest moment timpuriu, nu același lucru se putea spune despre Pământ. „După această perioadă, s-a întâmplat ceva catastrofal pentru viața potențială de pe Pământ”, spune Bizzaro.

„Se crede că a existat o coliziune gigantică între Pământ și o altă planetă de . A fost o coliziune energetică care a format sistemul Pământ-Lună și, în același timp, a șters toată viața potențială de pe Pământ”, explică el.

Luate împreună, aceste descoperiri sugerează că viața a avut probabil o șansă mai mare de a prospera pe Marte decât pe Pământ în anii de formare ai Sistemului Solar interior.

Studiul este publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai multe porturi din România au fost închise

23 November 2022 at 08:54

Astăzi, miercuri 23 noiembrie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai multe porturi din România au fost închise astăzi, 23 noiembrie 2022, iar ploaia și ceață îngreunează traficul rutier pe mai multe drumuri naționale, motiv pentru care Poliția Rutieră sfătuiește șoferii să ruleze cu grijă.

Porturile din Midia, Constanța Nord și Constanța Sud au fost închise din cauza vântului

Astfel, porturile din Midia, Constanța Nord și Constanța Sud au fost închise astăzi, 23 noiembrie 2022, din cauza vântului. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, au fost sistate manevrele în bara Sulina și în porturile Midia, Constanța Nord și Constanța Sud-Agigea.

Ploaia și ceața îngreunează traficul rutier

De altfel, ploaia și ceața au îngreunat traficul rutier pe mai multe drumuri naționale și autostrăzi.

În contextul rutier, din cauza ceții, vizibilitatea este redusă sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași și Suceava. Din cauza ploii, se circulă în condițiile unui carosabil umed, cu vizibilitatea bună, pe majoritatea drumurilor din județele Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Timiș, Vâlcea, Vrancea și în București.

În acest sens, pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzilor A2 București-Constanța și A4 Ovidiu-Agigea este semnalată ploaie, carosabilul fiind umed, dar vizibilitatea este bună. Pe autostrăzile A1 București-Pitești și A3 București-Ploiești se circulă în condițiile unui carosabil parțial uscat, cu vizibilitate bună și fără evenimente rutiere în desfășurare.

Poliția Rutieră îi îndeamnă pe șoferi să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcției de deplasare pentru a evita accidentele rutiere. Poliția Rutieră le recomandă, tototdată, șoferilor ca înainte de a porni în călătorie, să se intereseze cu privire la starea părții carosabile, să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă și să reducă viteza, folosind frâna de motor, relatează Centrului Infotrafic.

ANM a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de vânt puternic în nouă județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod Galben de vânt puternic, care va fi valabilă până astăzi, 23 noiembrie 2022, ora 10.00, ce vizează nouă județe din România.

În regiunile muntoase, rafalele de vânt vor depăși 100 km/h, viscolind ninsoarea. Codul Galben visează județele Argeș, Alba, Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Sibiu și Vâlcea.

Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului, iar vitezele vor ajunge în general de 60…80 km/h. Local, în Carpații Meridionali, în mod special la altitudini de peste 1800 m, rafalele de vânt vor depăși 90…100 km/h, doar temporar viscolind ninsoarea. În același timp, pe litoral, se vor înregistra rafale de vânt de 50…55 km/h.

articolul original.

Prognoza meteo pentru prima lună de iarnă. Vremea se va schimba radical în România

23 November 2022 at 06:36
image

Vremea se va schimba radical în România!

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat prognoza meteo actualizată pentru următoarea perioadă.

Prognoza meteo pentru prima lună de iarnă

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai  frig”, a explicat specialistul, potrivit Antena3.

În ceea ce privește prima lună de iarnă, directorul ANM a specificat că valorile termice par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a transmis meteorologul.

Valori normale de temperatură

Despre perioada sărbătorilor există în prezent informații până în jurul datei de 19 decembrie.

„La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm să se intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații.

Până atunci însă, rămânem sub incidența masei de aer mai rece în jumătatea de nord a țării, așa cum menționam și pe parcursul debutului acestei săptămâni și mai cald în partea de sud-sud-est a țării.

Aici aerul mai cald, asociat și cu un grad mai mare de umezeală, va determina cantități semnificative de precipitații, dar în același timp și valori ridicate de temperaturi”, a precizat Elena Mateescu.

De asemenea, meteorologul a specificat despre următoarele zile că cel mai rece va fi în jumătatea de nord a Moldovei, unde maximele nu vor depăși cel mult 3-4 grade Celsius. În partea de vest, centru și nord a țării, în zonele montane nu sunt excluse valori caracteristice sub pragul de ger.

articolul original.

Un asteroid a fost detectat cu doar câteva ore înainte să lovească Pământul. Unde s-a prăbușit?

22 November 2022 at 08:00
image

Astronomii au detectat un asteroid cu doar câteva ore înainte să lovească Pământul, în dimineața zilei de 19 noiembrie, în apropiere de Lacul Erie din Canada.

Aceasta nu este prima oară când astronomii detectează în acest an o rocă spațială cu doar câteva ore înainte să ne lovească planeta. Totuși, de această dată, asteroidul a intrat în atmosfera Pământului deasupra unei zone populate, străbătând cerul din Toronto, Canada. Evenimentul a fost observat de zeci de martori și camere de supraveghere, iar unii oameni au auzit și simțit impactul meteoritului.

Ye Quanzhi, astronom la Universitatea din Maryland, SUA, care studiază asteroizi, comete și meteori, a anunțat pe rețeaua de socializare online Twitter că „se pare va cădea în Lacul Erie în circa două ore (în jur de 10:30 dimineața)”.

Un asteroid a lovit într-o zonă deosebit de populată

Astronomul a distribuit și o informare de la Centrul NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului. Obiectul, numit C8FF042, a fost acum eliminat de pe pagina centrului pentru că a lovit Terra și nu mai reprezintă un pericol.

În jurul orei 09:29 (ora României), Richard Moissl a scris pe Twitter că să lovească în jurul orei 10:26 (ora României). Estimarea s-a dovedit a fi incredibil de precisă.

Camerele de supraveghere din zona orașului Toronto au surprins „mingea de foc” pe cer la orele 10:25 și 10:26, în dimineața zilei de 19 noiembrie. Camerele de la Turnul CN din Toronto, turn de comunicații și observare, au observat intrarea aproape orizontală a asteroidului în atmosfera Terrei, informează EarthSky.

„L-am auzit și am simțit de parcă s-a mișcat casa”.

Din fericire, roca spațială a avut o dimensiune mai mică de 1 metru. Impactul s-ar fi produs la nord de Lacul Erie, la vest de Buffalo, New York, la est de Detroit și sud-vest de Toronto. Având în vedere că zona este foarte populată, mulți oameni au putut vedea „mingea de foc” pe cer. Internauții au scris pe Twitter că au văzut o lumină puternică și că au auzit. Un utilizator a scris că „l-am auzit și am simțit de parcă s-a mișcat casa”. „Am crezut că a explodat un generator din apropiere”, a adăugat utilizatorul.

Asteroidul C8FF042 a fost descoperit de David Rankin, iar între timp roca spațială a fost numită WJ1.

articolul original.

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

21 November 2022 at 16:48

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Meteorologii ANM estimează că în următoarele zile temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice perioadei. Însă, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valorile vor scădea și se vor apropia de normalul perioadei spre sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie. De asemenea, probabilitatea de ploi se menţine ridicată.

În Transilvania, în prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade Celsius în prima zi, până la 11…12 grade Celsius în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6… 7 grade Celsius, iar la începutul lunii decembrie – de 3… 4 grade Celsius.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad Celsius în prima noapte, până spre 3… 4 grade Celsius în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2… 0 grade Celsius. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

La munte, de la valori termice diurne în medie de 0 grade Celsius în prima zi, se va încălzi ușor până la 5…6 grade Celsius în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade Celsius.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade Celsius, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade Celsius, apoi sunt estimate minime de -5… -4 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

articolul original.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi sub 0 grade Celsius în primele zile din decembrie

21 November 2022 at 10:42

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis prognoza valabilă pentru următoarele două săptămâni. Temperaturile scad la începutul lunii decembrie și se vor situa sub 10 grade în timpul zilei, în vreme ce noaptea vor scădea sub nivelul înghețului.

Până în 25 noiembrie valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, dar mai apoi vremea se răcește treptat, iar valorile nocturne scad sub 0 grade Celsius în multe zone ale țării.

Vă recomandăm să citiți și: Prognoza Accuweather anunță o iarnă cum nu prea a mai fost în România. Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion în București

Cum va fi vremea în Banat

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade.

În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0 – 1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6 – 7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1 – 2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade.

În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8 – 9 grade, iar cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie.

La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4 – 5 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5 – 6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6 – 7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3 – 4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în 23 noiembrie. Pentru perioada 24 – 30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7 – 8 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0 – 1 grad în prima noapte și de 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade, valorile cele mai scăzute urmând a se înregistra la începutul lunii decembrie. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată.

Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Avertizare meteo de burniță și polei în cinci județe din țară. Care sunt zonele vizate
Sursa foto: Shutterstock

De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2- 3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 și 24 noiembrie.

Ulterior, tendința va fi de răcire treptată, astfel că, la finalul lunii noiembrie valorile termice diurne vor fi în medie de 4 – 5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade.

Valorile nocturne vor oscila între -2 și 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade. La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 24 și 25 noiembrie și în jurul datei de 28 noiembrie.

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variații în regimul termic diurn și nocturn, în ansamblu vremea se va menține caldă pentru această perioadă din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 12 și 17 grade și minime între 6 și 10 grade.

Pentru sfârșitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade.

De asemenea, și temperaturile minime vor prezenta aceeași tendință de scădere ușoară, astfel că iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade. Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză probabilitate de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată.

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 și 15 grade și minime ce vor oscila între 3 și 6 grade.

Ulterior tendința temperaturii va fi de scădere, astfel în ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7 – 8 grade, iar la început de decembrie de 4 – 5 grade. Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menține ușor pozitive, la o medie regională de 0 – 2 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în ușoară creștere.

Până în 25 noiembrie valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 și 14 grade; de asemenea și în timpul nopții vor fi minime de 4 – 5 grade, cu excepția dimineții de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute.

La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6 – 8 grade și minime de 0 – 2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitații va fi mai ridicată în 23 și 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar și la începutul lunii decembrie.

De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5 – 6 grade în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade, apoi sunt estimate minime de -5…-4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţul Timiş

21 November 2022 at 09:01
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, luni, o alertă de inundaţii pe râuri din bazinele hidrografice Gladna – bazin amonte Ac. Surduc din judeţul Timiş.

Codul portocaliu a intrat în vigoare la ora 9:00 şi este valabil până la ora 18:00.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Gladna (afluent al râului Bega) – bazin amonte Ac. Surduc.

articolul original.

FOTO: Ninge la Agăș! Județul Bacău, sub avertizare meteo de cod galben de ninsoare UPDATE

21 November 2022 at 08:53

UPDATE: Și în „Perla Moldovei” a nins, în această dimineață. Primăria Slănic Moldova a publicat fotografii din stațiune.

Știrea inițială:

În județul Bacău, s-a așternut prima zăpadă din această iarnă! Meterologii anunță cod galben de ninsori în zona de vest a județului, până diseară, la ora 18.00.

„Local, la altitudini în general de peste 1500 m în Carpații Meridionali, precum și în Carpații Orientali și în jumătatea nordică a Moldovei va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă și montană a Moldovei, precum și în Carpații de Curbură trecător vor fi și precipitații mixte și izolat se va depune polei,” a transmis ANM.

În satul Sulța, din comuna Agăș, județul Bacău, s-a așternut deja primul strat de zăpadă, iar ninsoarea încă nu s-a oprit.

articolul original.

Momentul spectaculos în care un meteorit neobișnuit de strălucitor a luminat cerul deasupra Norvegiei (VIDEO)

21 November 2022 at 09:25
image

Un meteorit „neobișnuit de strălucitor” a luminat pentru scurt timp cerul Norvegiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, creând un joc de lumini. Se pare că acesta a putut fi văzut în mare parte din sudul ţării, notează BBC.

Un meteor spectaculos a luminat cerul Norvegiei

Mingea de foc, cauzată de meteorul care ardea în atmosferă, i-a determinat pe norvegienii îngrijorați să cheme poliția.

Institutul meteorologic din Norvegia a anunţat că meteorul aparține unei ploi de meteori, care se desfăşoară anual, numită „Tauridele de Nord”.

Potrivit news.ro, fenomenul se explică prin faptul că Pământul trece adesea prin regiuni bogate în meteoroizi (resturi din corpuri cereşti). Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte. Atunci avem aşa-numitele „ploi de stele”.

Cele mai importante asemenea momente se produc în aprilie, august, noiembrie şi decembrie. Când meteoroizii intră în atmosferă cu viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul.

articolul original.

Cod galben de vânt și ninsori în Neamț

21 November 2022 at 07:38
image

Administrația Națională de Meteorologie au emis astăzi, 21 noiembrie, două avertizări cod galben de ninsori și vânt care afectează partea de nord a Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Local la altitudini în general de peste 1500 m în Carpații Meridionali, precum și în Carpații Orientali și în jumătatea nordică a Moldovei va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă și montană a Moldovei, precum și în Carpații de Curbură trecător vor fi și precipitații mixte și izolat se va depune polei”, menționează o primă avertizare ANM.

Local și temporar vor mai fi intensificări ale vântului și în Muntenia și Moldova, cu viteze în general de 45…55 km/h”, menționează un al doilea comunicat ANM.

Ambele avertizări meteo sunt valabile în intervalul 21 noiembrie, ora 05.00 – 21 noiembrie, ora 21.00.

M.N.

articolul original.

Un meteorit prăbușit în Marea Britanie dezvăluie originile apei de pe Pământ

20 November 2022 at 16:00
image

Un meteorit prăbușit în 2021 în Marea Britanie a dovedit că originile apei de pe Pământ se află în asteroizi. Apa acoperă trei sferturi din suprafața Pământului și a fost crucială pentru apariția vieții, dar originile sale au rămas un subiect intens dezbătut în rândul comunității științifice.

O rocă veche de 4,6 miliarde de ani, care s-a prăbușit în 2021 pe o alee din Gloucestershire, a dezvăluit unele dintre cele mai convingătoare dovezi de până acum, conform cărora apa a ajuns pe Pământ datorită asteroizilor din afara Sistemului Solar.

Meteoritul Winchcombe, unul dintre „cele mai curate”, disponibile pentru analiză, a oferit oamenilor de știință „o privire tentantă înapoi în timp, până la compoziția inițială a Sistemului Solar de acum 4,6 miliarde de ani”, a declarat dr. Ashley King, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și autor al unei noi lucrări despre această rocă spațială, citat de The Guardian.

Cum au contribuit asteroizii la apariția apei pe Pâmânt?

O teorie dominantă este aceea conform căreia Pământul a fost arid atunci când s-a format, deoarece regiunea interioară a Sistemului Solar era prea fierbinte pentru ca apa să se condenseze. Limita regiunii unde s-ar fi putut format gheața la începutul apariției Sistemului Solar este cunoscută ca linia înghețată și se află în centura modernă de asteroizi. Oamenii de știință cred că apa ar fi putut ajunge pe Pământ mai târziu, plouând cu meteoriți înghețați și generând astfel impacturi mari.

Cu toate acestea, există teorii care se contrazic, printre care și aceea că apa a fost adusă de comete, alcătuite în mare parte din gheață și praf, sau de alte corpuri similare.

Ultima analiză adaugă greutate teoriei că asteroizii au avut o contribuție importantă în ceea ce privește apa de pe Pământ. Cea mai mare parte a fost recuperată la doar câteva ore după ce spectaculoasa sa minge de foc a luminat cerul Marii Britanii în februarie 2021.

Una dintre cele mai mari bucăți ale sale a fost descoperită pe aleea reședinței familiei Wilcock, iar câteva bucăți mai mici au fost găsite în grădinile din apropiere.

Meteoritul Winchcombe, o potențială dovadă a teoriei că apa terestră provine de la asteroizi

Meteoritul Winchcombe este primul meteorit de condrită carbonacee – cea mai veche clasă de meteoriți, care conține materiale prezente în timpul și care a fost găsit în Marea Britanie. În mod crucial, acesta a fost preluat la câteva ore după ce a fost detectat, înainte de căderea unor precipitații și a fost analizat aproape imediat, fapt ce îl face un specimen rar necontaminat.

Meteoritul a fost, de asemenea, înregistrat de 16 camere video dedicate meteoriților, precum și de numeroase camere video cu sonerii și camere de bord, ceea ce înseamnă că oamenii de știință au putut produce o traiectorie precisă a locului de unde a venit din Sistemul Solar. În schimb, majoritatea celor 70.000 de meteoriți cunoscuți au fost găsiți fără ca impactul lor să fie înregistrat – în unele cazuri, la milioane de ani după ce au aterizat.

Analiza, publicată în jurnalul Science Advances, concluzionează că meteoritul își are originea într-un asteroid de undeva de lângă Jupiter. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că raportul dintre izotopii de hidrogen din apă se aseamănă foarte mult cu compoziția apei de pe Pământ.

Asteroizi similari au contribuit la dezvoltarea vieții pe Terra

„Meteoriții precum cel din Winchcombe se potrivesc destul de bine cu apa din și sugerează că asteroizii au fost principală sursă de apă”, a spus dr. Ashley King.

Extractele din meteoritul din Winchcombe conțin, de asemenea, aminoacizi extratereștri – molecule prebiotice care sunt elemente fundamentale pentru originea vieții.

Deoarece compoziția meteoritului din Winchcombe este atât de bine conservată, analiza sugerează că asteroizi similari au jucat un rol important în furnizarea ingredientelor necesare pentru a da startul oceanelor și vieții pe Terra timpurie.

articolul original.

Avertizări de precipitații însemnate cantitativ

20 November 2022 at 07:05
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, avertizări de precipitații însemnate cantitativ pentru mai multe zone ale țării.

Un cod galben vizează, în intervalul 20 noiembrie (ora 10:00) – 21 noiembrie, (ora 10:00), Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi zonele montane aferente, până la altitudini de 1.700 m.

Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp. Temporar va ploua şi în restul regiunilor, pe arii restrânse se vor acumula cantităţi de apă de 15…20 l/mp, iar în Dobrogea şi Bărăgan vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie.

Un al doilea cod galben, valabil în perioada 21 noiembrie (ora 5:00) – 21 noiembrie (ora 18:00), anunță ninsori moderate cantitativ.

Local, la altitudini în general de peste 1500 m din Carpaţii Meridionali, precum şi în Carpaţii Orientali şi în jumătatea nordică a Moldovei, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă şi montană a Moldovei, precum şi în Carpaţii de Curbură trecător vor fi şi precipitaţii mixte şi izolat se va depune polei.

articolul original.
❌