ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vești bune pentru românii care lucrează în Spania! Memorandumul de Înțelegere semnat de șeful Muncii

24 November 2022 at 08:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, și vicepreședintele Regatului Spaniei și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz Perez, au semnat, în localitatea Castellón de la Plana, în marja ședinței comune de astăzi a Guvernelor României și Regatului Spaniei, un Memorandum de Înțelegere, informează Ministerul Muncii și Solidarității Socialie.

Documentul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forței de muncă și al inspecției muncii și sprijină identificarea posibilităților cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecției și respectării drepturilor celor peste un milion de cetățeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detașați sau angajați direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României și, implicit, pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Acesta a adus în discuție și necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecțiile Muncii din România și Regatul Spaniei, fie prin inspecții simultane în cele două state, fie prin inspecții mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor. Marius Budăi a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înființată chiar sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituție care facilitează cooperarea intre Inspecțiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul român a discutat și despre Legea dialogului social, votată astăzi în Parlamentul României, unul din jaloanele asumate prin PNRR.

Ministrul spaniol al Muncii și Economiei Sociale, doamna Yolanda Díaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forței de muncă și a inspecției muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global și a apreciat că este nevoie să se pună accent pe “O Europă mai socială”, un obiectiv de politică europeană.

Totodată, doamna Yolanda Díaz Perez a mulțumit României pentru sprijinul oferit de țara noastră cetățenilor din Ucraina, de la declanșarea conflictului armat.

articolul original.

Ce arată paragraful 4 din Memorandumul de la Budapesta, semnat pe 5 decembrie 1994, între Ucraina, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite

15 September 2022 at 09:46
Foto: capital.ro

José Ribeiro e Castro, avocat și fost lider al CDS, scrie într-un editorial că, în ceea ce privește opinia publică și dezbaterea politică, consider că acțiunea occidentală în fața brutalității agresiunii Kremlinului asupra Ucrainei și a pericolului extrem pentru pacea în Europa și în lume este slabă, scrie acesta, potrivit Diário de Notícias.

În opinia sa, „Răspunsul în susţinerea politică și militară a fost foarte pozitiv, chiar peste ceea ce se putea aștepta.

Dar, după agitația inițială, discursul politic s-a răcit și nu s-a materializat în efortul neîncetat de a expune caracterul nelegitim al agresiunii, de a enumera exhaustiv atrocitățile comise, de a menține un nivel ridicat de condamnare de către opinia publică, de a extinde dezaprobarea internațională.

Discursul politic și partea vizibilă a acțiunii diplomatice par ar fi intrat într-o normalitate indolentă, fără vervă și înflăcărare sau îndrăzneală și vitejie.

Acest război a coincis cu o idilă iresponsabilă cu forţa nucleară:

-amenințări ocazionale de escaladare din partea lui Putin și a altor voci de la Kremlin;

-acțiuni militare la centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie;

-blocarea de către Rusia, pe 27 august, a acordului final la cea de-a 10-a conferință a Tratatului de Neproliferare Nucleară, acord acceptat de restul de 191 de semnatari;

-și anunțul, acum câteva zile, potrivit căruia Coreea lui Kim Jong-un, un bun prieten al lui Putin, a adoptat legea care autorizează atacurile nucleare automate.

Aceste fapte nesăbuite elogiază gestul remarcabil al Ucrainei, care, la trei ani de la dobândirea independenței, a renunțat în totalitate la arsenalul nuclear pe care îl deținea, moștenit de la Uniunea Sovietică. Era al treilea ca mărime din lume. O parte a fost demontat, o parte a fost transferat în Rusia, în conformitate cu acordurile încheiate”, precizează acesta.

Mai mult, „Pilonul acestor acorduri este Memorandumul de la Budapesta, semnat pe 5 decembrie 1994, între Ucraina, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite. Memorandumul angaja aceste trei puteri să „respecte independența și suveranitatea, precum și granițele existente ale Ucrainei” și să nu „amenințe sau să folosească forța împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei”.

Cei patru lideri (Kucima, Elțîn, Major și Clinton) s-au declarat „angajați să continue procesul de construcție politică, de securitate militară și economică într-o Europă nedivizată” și „au confirmat faptul că angajamentele OSCE în sfera drepturilor omului, economiei și securităţii reprezintă piatra de temelie a spațiului european comun de securitate și contribuie la asigurarea faptului că țările și popoarele din acest spațiu nu vor fi supuse amenințării cu forţa militară”, potrivit Diário de Notícias.

Concret, „Acest spirit luminos și promițător era servit de paragraful 4 din Memorandumul de la Budapesta, în care Rusia, Regatul Unit și SUA „şi-au reafirmat angajamentul de a solicita o acțiune imediată din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a acorda asistenţă Ucrainei”, dacă aceasta cădea victimă agresiunii.

Consiliul de Securitate este, în condițiile Cartei Națiunilor Unite (articolul 24 paragraful 1), organismul căruia îi este conferită „responsabilitatea principală pentru menținerea păcii și securității internaționale”.

Regatul Unit și Statele Unite ar putea înainta o moțiune (sau altă propunere adecvată) Consiliului de Securitate pentru a evalua invadarea Ucrainei și pericolele nucleare implicate, în lumina angajamentelor din Memorandum și ale legislaţiei Naţiunilor Unite și OSCE. Cele două țări ar putea invita și Federația Rusă să se alăture moțiunii, la fel cum aceasta a aderat la Memorandumul de la Budapesta.

Aşadar, S-ar putea numi Moțiunea Lavrov, în onoarea Reprezentantului Permanent al Federației Ruse la New York care, împreună cu ceilalți trei ambasadori, a semnat comunicarea oficială către Națiunile Unite, pe 7 decembrie 1994, a Memorandumului și a Declarației Comune a liderilor naţionali.

Dintre acești patru martori calificați, doi au murit deja: ucraineanul Anatolii Zlenko și, decedată la o lună de la începutul acestui război, americanca Madeleine Albright. Cel de-al treilea, britanicul David Hannay, ar aprecia probabil această Moțiune, cu atât mai mult dacă Serghei Lavrov ar fi la înălțimea ei și a semnăturii sale din 1994.

Ar fi foarte interesant să vedem diplomația și politica mișcându-se în jurul acestei axe, axa corectă.

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Indecele de calitate al grâului este superior

10 August 2022 at 08:32
By: Regie
image

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vine cu vești bune: Indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut marți în şedinţa Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, că indicele de calitate al grâului este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura confort industriei de morărit și panificație.

De asemenea, ministrul Agriculturii a transmis că fermierii au început recoltatul culturii de floarea-soarelui, iar potrivit prognozelor producţiile vor face faţă cererii din piaţă.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, şeful MADR a făcut referire şi la furajarea animalelor, ce este asigurată prin păşunat şi stabulaţie. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR a acordat posibilitatea celor afectaţi de seceta pedologică să schimbe destinaţia culturilor în hrană pentru animale. Totodată, MADR a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru reducerea perioadei de retenţie a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată.

Pentru urgentarea lucrărilor de execuţie a infrastructurii de irigaţii, MADR lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un memorandum pentru suplimentarea numărului de angajaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

În cadrul şedinţei de la MADR, ministrul Daea a reamintit măsurile implementate până în prezent, dar şi pe cele propuse pentru a fi implementate în perioada imediat următoare în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice.

„Măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice şi care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează: acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea şi gestionarea producţiei; menţinerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi creşterea capacităţii de irigat; evaluarea tuturor resurselor de apă şi irigare a culturilor; dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitaţiilor în cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor; asigurarea subvenţiei pentru lucrările agricole;asigurarea materiei prime pentru zootehnie; creşterea capacităţii de industrializare a producţiei primare; constituirea unui Ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice”, se menţionează în comunicatul MADR.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

articolul original.
  • There are no more articles
❌