ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Stare de urgență în mai multe regiuni din Italia

24 June 2022 at 18:01
By: -
image

Seceta se răspândește cu viteză în Italia și sunt tot mai multe râuri și rezervoare care seacă. Iar situația este posibil să se înrăutățească, având în vedere prognoza meteo, care anunță temperaturi și mai ridicate.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

"O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică", a declarat organismul de irigații ANBI, conform Reuters.

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

"Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs", a declarat ANBI: "Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă", adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.

Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătățit.

Regiunea Lazio, care include Roma, a declarat starea de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămânile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.

"Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi", a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.

articolul original.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural” / Despre meditații: E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Vom interzice acest lucru prin lege (VIDEO)

24 June 2022 at 16:31
image

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că la Evaluarea Națională notele sub 5 în mediul rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în mediul urban. „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural”, a remarcat ministrul. Cîmpeanu a spus că s-a ajuns aici și pentru că părinții din mediul urban au avut resurse financiare să-și trimită copiii la meditații.

Ministrul Educației a declarat că nu are o problemă cu această formă de pregătire a copiilor, dar nu vrea ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă. „E o chestiune de bun simț”, a punctat acesta. Cîmpeanu a mai afirmat că a propus ca în noua lege a Educației profesorilor să le fie interzis să facă meditații cu proprii elevi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: Notele sub 5 în rural, de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban

„Sunt adeptul principiului conform căruia școala, ce înveți în clasă, fără meditații și chiar fără teme acasă, trebuie să-ți asigure o notă peste pragul minim la Evaluarea Națională, trebuie să-ți asigure o notă medie. Dar ce înveți în clasă, fără teme, fără meditații.

Nu poți să oprești un părinte în dorința lui de a asigura copilului o pregătire mai bună. Deci meditațiile le înțeleg ca fiind normale pentru a realiza performanțe. Investiții în educația copilului.

Din păcate, însă, pe un alt palier, prioada de criză amplifică diferențele între cei care sunt și cei care nu sunt pregătiți. Cu alte cuvinte, o perioadă de criză precum cea pe care am traversat-o a accentuat diferențele. Copiii din mediul rural, care nu au avut acces la școală, la meditații, au fost și mai slabi.

Amintesc cu tristețe că notele sub 5 în rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban. Pe de altă parte, elevii care au fost buni și care au putut fi pregătiți și cu meditații au devenit mai buni.

Faptul că avem 2.966 de note de 10 la Matematică e îmbucurător și peste așteptări. Avem copii buni, bine pregătiți. La asta a contat și meditațiile care sunt mult mai prezente în mediul urban, de unde și acest decalaj între mediul urban și rural.

Am spus-o cu tristețe: parcă am fi două țări diferite – urban și rural. Se vede asta din analiza pe care am făcut-o”, a declarat ministrul Educației.

Cîmpeanu, despre meditațiile date de profesori elevilor

Ministrul a afirmat apoi că va fi interzis prin lege ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă.

Întrebat despre o eventuală impozitare a meditațiilor, Cîmpeanu a răspuns: „Nu e subiectul Ministerului Educației, dar pe noi ne interesează să nu faci meditații cu elevii de la clasă, că asta intră în conflict de natură etică”.

„E un conflict flagrant de natură etică, nu mai poți să asiguri obiectivitatea evaluării elevilor de la clasă dacă faci meditații cu unii dintre ei. Cu risul de a supăra, am propus deja în proiectul de Lege a Educației, care transpune ”România Educată” această interdicție cu sancțiunile de rigoare. Am inclus și mecanisme pentru această interdicție, care a existat din 2018 la nivel de Ordin de ministru. Acum am ridicat-o la nivel de lege. Nu a fost respectată și trebuie respectată”, a continuat Cîmpeanu.

Acesta a precizat că va exista și o Autoritate pentru inspecție școlară, care va analiza posibilele cazuri de încălcare a acestei prevederi.

„E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Poți să faci meditații, dar nu cei de la clasa ta”, a insistat Cîmpeanu.

articolul original.

Anunț public privind decizia etapei de încadrare

24 June 2022 at 05:35

JUDEȚUL IALOMIȚA, titular al proiectului „Reabilitare pod peste râul Ialomița la Fierbinți pe DJ 101U și dublarea acestuia cu o structură independentă”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Reabilitare pod peste râul Ialomița la Fierbinți pe DJ 101U și dublarea acestuia cu o structură independentă”, propus a fi amplasat în județul Ialomița, orașul Fierbinți –Târg, DJ 101U, nr. cadastral 22232, carte funciară 22232, extravilan.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează, pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, Municipiul Slobozia, str. M. Viteazul, nr. 1, în zilele de luni-joi 08.00-16.30 și vineri 8.00-14.00, la următoarea adresă de internet www.apmil.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a  Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița.

articolul original.

Mediul de afaceri recomandă menținerea cotei unice și reducerea reală a evaziunii fiscale

24 June 2022 at 05:50
image

Mediul de afaceri recomandă Guvernului să mențină cota unică de impozitare și să reducă în mod real evaziunea fiscală.  CAonsiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) au transmis o serie de recomandări privind măsurile fiscale:

Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.

Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.

Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.

Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.

Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung.

Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

Potrivit mediului de afaceri,  este important ca economia să fie încurajată, iar companiile să fie stimulate să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni.

Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal, iar introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil. Ne dorim o economie sănătoasă care să respecte principiile și bunele practici europene în ceea ce privește taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri și autorități.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Tinerii au mai multă încredere în știrile de la TV decât în cele din online, arată un studiu

23 June 2022 at 13:07
image

Tinerii din Generația Z, care au vârste între 18 și 24 de ani, au din ce în ce mai multă încredere în știrile difuzate de posturile de televiziune, în detrimentul celor din mediul online, arată studiul New Media Adoption al agenției Spark Foundry, potrivit Paginademedia.ro.

„Observăm, așadar, o reîntoarcere către TV”

„Multitudinea de informaţii, cu privire la evenimentele din ultima perioadă (pandemie, război, criză…), a făcut ca oamenii să îşi selecteze mai cu atenţie sursa de unde îşi iau datele.

Observăm, aşadar, o reîntoarcere către TV, o evoluţie pozitivă a procentului celor care preferă să îşi ia informaţiile mai degrabă de la TV decât să le citească online, având o mai mare încredere în conţinutul de aici.

Acest trend este vizibil chiar şi în rândul Generaţiei Z (18-24 ani). Mai mult de jumătate dintre ei susţin că au petrecut mai mult timp în faţa televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în ştirile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online”, spune Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Potrivit studiului, 65% dintre respondenţi urmăresc programe TV împreună cu familia, iar 56% dintre aceştia consideră că această activitate și vizionarea de filme online i-au apropiat de membrii familiei.

De remarcat este că în acest val de studiu a fost înregistrată o creștere semnificativă a celor pentru care televiziunea este principala sursă de ştiri, fiind canalul media în care aceştia au cea mai mare încredere.

Membrii Generației Z consideră că au stat mai mult în fața televizorului în ultimul an și au mai multă încredere în știrile difuzate de posturile de televiziune decât în cele din online.

Studiul cuprinde un eșantion de 803 de persoane, cu vârsta mai mare de 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, și a fost realizat prin interviuri online, în perioada 13-19 mai 2022.

Același studiu arată că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani folosesc social media în special pentru a păstra legătura cu prietenii, pentru căutarea de branduri sau produse, dar şi pentru diversitatea de conţinut.

Pe de altă parte, generațiile mai tinere arată un comportament mai activ pe rețelele sociale, publicând imagini sau conţinut video, căutând să descopere trenduri noi, urmărind paginile influencerilor şi ale celebrităţilor şi căutând constant un conţinut cât mai divers.

Twitter a înregistrat cea mai mare creștere în ultimul an și este folosit preponderent de pesoane cu vârste mai mari de 55 de ani.

Pe Facebook stă mai degrabă tot publicul matur, cu vârste de peste 55 de ani.

Instagram este o platformă preferată de cei din categoria de vârstă 18-34 de ani, care petrec își petrec timpul și pe TikTok și Pinterest

articolul original.

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Brad Pitt, exemplu de implicare în cauze de mediu

23 June 2022 at 09:23
image

De-a lungul anilor, mai multe persoane au început să recunoască importanța vieții durabile, iar organizațiile ecologice din întreaga lume implementează programe și iau măsuri pentru a proteja mediul. Mai mult decât atât, în ajutorul lor au sărit și staruri de primă mărime care au grijă ca deșeurile să fie colectate separat și se implică astfel încât să îi îndrume și pe restul oamenilor să se alăture luptei pentru o planetă curată. Pe lista artiștilor se află și Brad Pitt, Ema Watson, Jamie Oliver dar și mulți alții.

Brad Pitt este deja cunoscut pentru numeroasele lui eforturi umanitare. Însă actorul este și un bun ecologist și participă la lupta împotriva poluării și a schimbărilor climatice. Artistul a donat, de-a lungul anilor, mulți bani pentru diferite cauze ecologice. Conservarea vieții sălbatice și a resurselor naturale sunt două exemple de campanii pe care s-a concentrat în ultimii ani. Numai pentru proiectul U.S. Green Building Council au fost donați 5 milioane de dolari.

Emma Watson este și ambasador al bunăvoinței UN Women și pare că este mereu în căutarea unei mișcări importante și a unei cauze de susținut. Ea are o pasiune pentru mediul înconjurător și își arată, cu orice ocazie, interesul în astfel de probleme. De-a lungul anilor, Emma a promovat linii de îmbrăcăminte de sezon. Ea a colaborat în trecut cu People Tree, o marcă de modă din comerț echitabil. În timpul turneului său Frumoasa și Bestia, Emma Watson a purtat piese vestimentare reciclate și și-a arătat public cauza pe care o susține: o planetă curată, în care tot mai multe deșeuri să fie reciclate și o viață tot mai verde.

Bucătarul chef Jamie Oliver este cunoscut și ca un activist pentru sănătate și mediu în țara sa natală. Prin emisiunile sale TV, bucătarul a susținut o alimentație sănătoasă, o agricultură durabilă și aprovizionarea cu alimente. Încasările din prima sa emisiune de televiziune au fost distribuite către diverse inițiative din întreaga lume, inclusiv către proiectele de energie solară din India și schemele de energie eoliană din China. În Londra, Jamie Oliver a instalat turbine eoliene la restaurantul său pentru a reduce la jumătate consumul de energie.

Actrița Jessica Alba a lansat The Honest Company încă din 2012. Scopul principal a fost să le ofere familiilor produse de uz casnic ecologice. Ea promovează reutilizarea materialelor, minimizarea deșeurilor și reducerea substanțelor chimice în mediul de lucru.

Și actorul Channing Tatum este destul de cunoscut pentru dedicarea sa în problemele de mediu. Actorul a sprijinit organizația cunoscută sub numele de PlatMed, care lucrează cu popoarele indigene din Amazon, pentru a aduce în atenția opiniei publice riscurile distrugerii rapide a pădurilor tropicale. Channing Tatum a vrut să facă parte din mișcarea creată pentru conservarea eficientă a plantelor medicinale amazoniene.

Maroon 5 este o trupă câștigătoare a unui Grammy care este foarte des angajată în turneele ecologice. Încă din anul 2008, trupa folosește autobuze de turism alimentate cu biodiesel, promovează reciclarea în locurile sale de concert și donează o parte din vânzările de bilete către Global Cool, o organizație de caritate ecologică care lucrează cu animatori.

Pe lângă vedetele menționate mai sus, multe altele lucrează pentru promovarea durabilității.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

articolul original.

Proiecte de mediu: Spații verzi în jurul blocurilor, dezvoltarea infrastructurii de drumeție sau transformarea străzilor în spații verzi și pietonale

23 June 2022 at 06:14
By: M.Ex.

l Cu bani de la primărie

Municipalitatea a anunțat proiectele câștigătoare din domeniul protecției mediului care au obținut finanțare de la bugetul local prin Ghidul pentru mediu. Comisia de evaluare a selectat 6 dintre cele 10 proiecte depuse și declarate eligibile. Valoarea totală a celor șase proiecte este de 476.148 lei.

Proiectele câștigătoare sunt:

1. „Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV.
Valoarea finanțării: 44.500 de lei. Descriere activități principale: Proiectul își propune, ca în perioada 15 iulie – 30 octombrie, să evalueze potențialul de drumeție /mobilitate lentă de pe întreaga zonă deluroasă și montană a municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea lor în valoare la standarde europene. Proiectul va analiza dezvoltarea infrastructurii de drumeție și va propune soluții pentru dezvoltarea drumeției de calitate.
2. „Street Delivery Brașov – Shared Spaces“, al Fundației Cărturești.
Valoarea finanțării: 99.500 de lei. Descriere activități principale: Pornind de la misiunea de reconversie a spațiului public prin pietonalizare și prin extensia spațiilor verzi, obiectivul general al proiectului Street Delivery Brașov 2022 este oferirea unui spațiu comun de reconectare la spiritul orașului și de petrecere a timpului liber, în care brașoveni de toate vârstele, minorități și turiști (atât din alte orașe românești cât și din afara României) să interacționeze liber și să colaboreze în cadrul unor serii de activități culturale și ateliere educaționale pe teme de sustenabilitate și ecologie. Aceste eveniment se va derula în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie, în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom.
3. „Recicleta: Proiect social, de mediu și mobilitate“, al Asociaţiei ,,Noua Uzină”.
Valoarea finanțării: 97.199 de lei.Descrierea activității principale: Scopul principal al proiectului este schimbarea mentalității în ce privește reutilizarea bicicletelor nefolosite și conștientizarea impactului asupra mobilității și independenței care se generează prin readucerea lor la viața. Oricine intră în contact cu acest proiect înțelege că există la nivel local un mecanism accesibil prin care poate da valoare unor biciclete vechi, care pot aduce un beneficiu semnificativ celor care au cea mai mare nevoie. În acest scop vor fi colectate, recondiționate și apoi donate biciclete.
4. „Sunete reciclate“, al Asociației Culturale Fanzin
Valoarea finanțării: 46.949 lei. Descrierea activităților principale: Crearea a 7 instalații muzicale din materiale reciclate de care vor beneficia copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, pe o perioadă de 30 zile între 12 august și 11 septembrie. Proiecție a 3 documentare și 2 filme pentru copii în perioada 12 -14 august. Organizarea a 3 ateliere educative și creative despre reciclare în perioada 12 -14 august. Evenimentele se vor desfășura în Parcul Nicolae Titulescu și în Cartierul Coresi.
5. „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“, al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.
Valoarea finanțării: 98.450 lei.Descrierea activităților principale: Proiectarea lucrărilor pentru creșterea calității a 5 spații verzi din jurul blocurilor de locuințe, până la data de 15 August 2022. Derularea dezbaterilor pe tema reamenajării spațiilor verzi din jurul blocurilor de locuințe în cadrul a 5 asociații de proprietari, pe o perioadă de 30 zile. Creșterea calității unui spațiu verde de minim 500 mp din jurul blocurilor de locuințe.
6. „Co2Lectam separat împreună!“, al Fundației The Institute.
Valoarea finanțării: 100.000 de lei.Descrierea activităților principale: Educarea în mod direct și conștientizarea copiilor și adolescenților în ceea ce privește importanța colectării separate și informarea tinerilor și adulților cu privire la managementul deșeurilor, prin campanii derulate în rețelele de socializare; colectarea și prezentarea – în cadrul FOV – a datelor preliminare pentru minim 70 de instituții publice din Brașov în ceea ce privește emisiile lor de carbon provenite din gestionarea deșeurilor și din consumurile de utilități.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Legea prin care urșii periculoși pot fi uciși și în afara localităților, adoptată

22 June 2022 at 13:09
image

Parlamentul a adoptat, în urma reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis, legea prin care urșii periculoși pot fi uciși și în afara localităților (extravilan), nu doar în interiorul acestora.

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. 

Cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, a transmis miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe pagina de Facebook.

„Asigurăm protecția speciilor, dar protejarea oamenilor și a bunurilor acestora este prioritatea noastră!

Parlamentul a adoptat, astăzi, a doua oară, după reexaminarea cerută de președintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților, potrivit antena3.ro.

Încă de anul trecut este în vigoare Ordonanța de Urgentă, inițiată de mine, ce a permis intervenția în intravilan. Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan.

„Cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată  vor fi decontate de către Ministerul Mediului“

Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată  vor fi decontate de către Ministerul Mediului.

Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenție și prevenție avem, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi. 

„Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs“ 

Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs. 

Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei”, este mesajul transmis de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu 187 de voturi „pentru”

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu 187 de voturi „pentru”, 5 voturi „contra” și 52 de abțineri. 

Președintele Iohannis ceruse Parlamentului la începutul acestui an să reexamineze legea care permite uciderea urșilor agresivi. La acel moment, Administrația Prezidențială nota că excluderea din lege a sintagmei “în intravilanul localităților” lăsa loc de abuzuri, în intervențiile din extravilan. 

Conform unei OUG adoptate anul trecut, autoritățile locale pot decide “în baza expertizei profesionale” dacă urșii sunt alungați, relocați sau eutanasiați/împușcați.

articolul original.

FOTO Proprietarul unei clădiri dintr-un oraș din Botoșani, amendat de Garda de Mediu

21 June 2022 at 14:32

Proprietarul unei clădiri dintr-un oraș din județul Botoșani a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu Botoșani, în urma unui control efectuat în data de 16 iunie 2022. Comisarii au depistat „prezența deșeurilor, altele decât cele rezultate din deteriorarea clădirilor, respectiv deșeuri menajere, deșeuri textile, deșeuri de ambalaje din plastic, deșeuri din plastic, inclusiv de la cabluri electrice, anvelope uzate, deșeu tablă învelitori acoperiș, deșeuri vegetale și furaje depreciate”.

Având în vedere faptul ca proprietarul nu a luat măsuri de salubrizare a amplasamentului a fost aplicată o amendă contravențională de 30.000 lei.

„A fost stabilit ca termen de salubrizare a zonelor unde au fost identificate abandonări de deșeuri menajere în amestec, data de 20.07.2022”, precizează comisarii Gărzii de Mediu.

articolul original.

Guvernele a 12 state, date în judecată la CEDO de 5 tineri pentru că au semnat un acord care protejează industria petrolului, în dauna mediului

21 June 2022 at 09:14
image

Cinci tineri dau în judecată la CEDO guvernele a 12 state europene pentru că au semnat un acord care protejează interesele companiilor din energie în dauna mediului. 

Cinci persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 31 de ani, care provin din țări afectate de inundații, incendii de pădure sau de uragane devastatoare, vor înainta o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde vor susține că apartenența guvernelor lor la puțin cunoscutul Tratat privind Carta energiei, TCE, reprezintă un obstacol periculos în calea măsurilor de combatere a crizei climatice.

Este pentru prima dată când Curtea de la Strasbourg va fi chemată să ia în considerare acest tratat, care le permite companiilor producătoare de combustibili fosili să dea în judecată guvernele pentru profiturile pierdute, scrie cotidianul The Guardian.

Reclamanții dau în judecată 12 state membre ale CEDO, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Olanda, Suedia, Elveția și Marea Britanie, deoarece în aceste țări se află companii care au fost utilizatori activi ai cartei TCE.

„Nu se poate ca în continuare industria de combustibili fosili să fie mai protejată decât sunt protejate drepturile omului”, spune pentru The Guardian Julia, o elevă de 17 ani din Germania, care s-a alătura inițiativei după ce regiunea văii Ahr în care locuia cu familia a fost afectată de o inundație catastrofală în luna iulie a anului trecut.

imageimage

Tânăra a fugit atunci cu familia ei chiar înainte ca viitura să se abată asupra zonei în care locuiau. „A fost foarte înfricoșător și, mergând prin apă, simțeam cum mi se duce pământul de sub picioare”, mai spune Julia.

În timpul acelor inundații, care au afectat Germania și Belgia, 222 de oameni au murit.

„Tocmai de aceea am decis să mă alături acestei acțiuni, pentru a lupta împotriva tratatului care protejează în continuare industria petrolieră”, a mai declarat tânăra din Germania.

O companie germană dă în judecată Țările de Jos pentru 1,4 miliarde de euro din cauza planurilor sale de eliminare treptată a cărbunelui; o altă companie, cu sediul în Regatul Unit, dă în judecată guvernul italian pentru că i-a interzis să facă noi foraje în apropierea coastei.

Reclamanții susțin că apartenența la TCE încalcă dreptul la viață (articolul 2) și dreptul la respectarea vieții private și de familie (articolul 8) din Convenția europeană a drepturilor omului.

articolul original.

ANM a emis o avertizare cod galben de furtuni valabilă în peste trei sferturi din ţară

21 June 2022 at 08:27

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în trei sferturi din ţară, precum şi un alt Cod galben de vânt puternic, ce vizează şase judeţe din regiunea Moldovei, până miercuri seara.

Potrivit meteorologilor, marţi, între orele 11:00 – 21:00, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi local în Transilvania, temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 55 – 75 km/h şi izolat 80 km/h. Vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp.

ANM precizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic în sudul Olteniei, sudul şi estul Munteniei, vestul Dobrogei şi în extremitatea sudică a Moldovei.

De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, în intervalul orar 8:00 – 21:00, va fi în vigoare un al doilea Cod galben de vremea rea, când, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 – 75 km/h.

articolul original.

Garda de Mediu, sesizată în urma accidentului în care un autotren s-a răsturnat

20 June 2022 at 18:45
image

Garda de Mediu Vaslui a fost sesizată în urma accidentului rutier petrecut în localitatea Muntenii de Sus, în care un autotren încărcat cu viscere s-a răsturnat.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Vaslui al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui au intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI, iar circulaţia a fost întreruptă în zonă.

„La sosirea echipajului de intervenţie a fost găsit un autovehicul de mare tonaj răsturnat pe carosabil. Din autovehicul se scurgeau lichide combustibile. De asemenea, încărcătura autovehiculului, peste cinci tone de viscere, era împrăştiată pe carosabil şi în afara acestuia, pe o lungime aproximativ 50 metri, circulaţia fiind blocată pe ambele sensuri de mers. La sosirea pompierilor, şoferul autocamionului răsturnat se autoevacuase. Victima a fost evaluată de echipajul SAJ Vaslui sosit la locul accidentului. Pompierii militari au asigurat măsurile PSI specifice, au îndepărtat bornele bateriei, au oprit scurgerile de combustibil, au absorbit cu nisip combustibilul scurs pe carosabil, iar mai apoi au îndepărtat urmele de ulei şi combustibil de pe şosea. Pentru recuperarea materiilor organice împrăştiate pe şosea, a fost sesizată Garda de Mediu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Poliţiştii cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul.

„În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0.9 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

articolul original.

Dosar prima conectare! De ce acte au nevoie românii cu venituri mici pentru a primi bani de la stat

20 June 2022 at 18:38
image

Românii au parte de o nouă surpriză din partea Ministerului Mediului. Toți cei cu venituri foarte mici vor putea beneficia de o sumă considerabilă din partea statului pentru branșarea sau racordarea la sistemul public de alimentare cu apă.

Statul este pregătit să le ofere cetățenilor români un ajutor neașteptat în această perioadă critică. Potrivit noilor reglementări, cei care au venituri sub salariu minim pe economie din România, vor primi finanțări din partea statului pentru a se putea bucura de serviciul public de alimentare cu apă.

De ce au nevoie românii pentru dosarul Prima Conectare

În urma ultimelor discuții purtate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a stabilit ca toți românii cu venituri mai mici de 2.550 de lei, vor putea beneficia de acest ajutor din partea statului. Pentru a putea depune un dosar cu această cerere specială, va fi nevoie ca fiecare familie să apeleze la operatorii locali de apă și canalizare, care vor transmite cererile mai departe.

„Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare o vor putea face acum, prin Prima Conectare”, a declarat ministrul Mediului, în conferința de presă dedicată lansării programului Prima Conectare.

Fiecare familie va primi cel mult 2.000 de euro pentru a putea rezolva problema apei, însă banii nu vor fi primiți de către locatari, ci vor ajunge în cele mai multe cazuri direct la operatorii locali care se vor ocupa de branșarea fiecărei gospodării. Calculele arată că este disponibil un buget de aproximativ 168 de milioane de euro pentru a putea ajuta în jur de 88.400 de gospodării.

„Prima Conectare oferă un sprijin pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar și social, dar este doar o parte din reforma pe care ne-am asumat-o pe componenta Apă uzată. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a asumat implementarea unei reforme, prin PNRR, atât pe partea de reglementare/legiferare, cât și pe partea de finanțare, în ceea ce privește investițiile în managementul apei”, a completat ministrul Mediului.

articolul original.

Costel Alexe, fost ministrul al Mediului, trimis în judecată pentru dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă

20 June 2022 at 14:07

Costel Alexe, fostul ministrul al Mediului, a fost trimis în judecată de către DNA, pentru mită. Acesta este acuzat că a primit 22 de tone de tablă pentru a aprova certificatele de emisii de gaze pentru combinatul siderurgic de la Galați.

Potrivit DNA, fostul ministru al Mediului în Guvernul Orban ar fi pretins de la managerul combinatului siderurgic 22 de tone de produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în valoare de 100 de mii de lei. În schimbul materialelor, Costel Alexe (actual președinte al Consiliului Județean Iași) ar fi alocat către fabrica respectivă certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Ministerul mai trebuia și să monitorizeze măsurile luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

“Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, explică DNA.

Astfel, cele 22 de tone de tablă ar fi fost primite de Alexe în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată și ea în acest dosar. DNA arată că pentru a crea o aparență de legalitate a tranzacției, directorul general al combinatului ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în acest dosar) să încheie două contracte de sponsorizare cu o anume asociație din care făceau parte mai mulți inculpați din dosar.

articolul original.

Dialog între instituțiile cu atribuții de control din județe și reprezentanții mediului de afaceri și cei ai corpurilor profesionale

20 June 2022 at 06:55

La inițiativa Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României și Camerele de Comerț și Industrie județene, în perioada 20.06.2022- 24.06.2022, vor fi organizate în toate județele țării, întâlniri ale organizațiilor patronale, corpuri profesionale și instituțiile cu atribuții de control. Întâlnirile vor avea loc la sediile Prefecturilor, acolo unde acestea au acceptat parteneriatul, sau la sediile Camerelor de Comerț și Industrie județene.

Prin această întâlnire se dorește realizarea unui dialog constructiv între reprezentanții mediului de afaceri, ai corpurilor profesionale și reprezentanții acestor instituții, pentru a identifica posibilitățile de colaborare, în demersul comun de a reduce cât mai mult numărul firmelor cu abateri privind legalitatea în activitățile lor economice, precum și numărul reprezentanților instituțiilor de control care comit abuzuri în procesul de control pe care-l efectuează.

Sunt invitate să participe toate organizațiile patronale și corpurile profesionale înregistrate în județe, precum și instituțiile de control din acele județe.

Realizarea unui astfel de dialog este absolut necesar pentru realizarea unui climat sănătos, curat în care să evolueze mediul de afaceri și cel al corpurilor profesionale din județele țării.

Au acceptat până la această dată parteneriatul în organizarea acestor întâlniri, Prefecturile din județele: Arad, Bistrița- Năsăud, Caraș- Severin, Cluj, Constanța, Gorj, Ialomița, Maramureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea.

Biroul de presă UNPR                                                                                               București

15.06.2022

articolul original.
  • There are no more articles
❌