ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

28 September 2022 at 08:41

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.

Peste 200.000 de români au ridicat pastilele de iod în luna august. Rafila: E o măsură preventivă, nu spune nimeni că va fi un incident nuclear

13 September 2022 at 14:38
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, în luna august, au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu. Numărul pastilelor de iod cumpărate de români a fost mai mare în luna august, spre deosebire de luna iulie.

„Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1.200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200.000 de persoane au ridicat pastilele de iod”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Sper ca acest lucru să continue şi, pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm, pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară”, a spus Alexandru Rafila.

„Încurajăm, în continuare, lumea să beneficieze de acest program, desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2.500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei, bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Pastile de iod pentru 7 milioane de români

În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

„7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei , bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Totuși, în multe zone rurale din România fie nu există medic de familie ( în peste 400 de localităţi se întâmplă asta), fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii.

Ministrul spune că poartă discuţii cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenţei unor farmacii mobile în aceste zone, potrivit Observator.ro.

articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

Ministerul Sănătății: Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică

31 August 2022 at 14:30
image

Urmare a solicitărilor de informații privind campania de vaccinare anti-HPV, precizăm faptul că la data de 30 iunie 2022 erau disponibile în cabinetele medicilor de familie și în stocul direcțiilor de sănătate publică 56.841 doze.

În primele 6 luni ale acestui an, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

Precizăm faptul că pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze.

Reamintim că, vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie un număr de 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani și 13.665  solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani), conform Raportului privind vaccinarea anti – HPV realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare, a transmis Ministerul Sănătății.

articolul original.

Pacient bătut de un medic în timpul consultației

31 August 2022 at 13:05

Un pacient a mers la doctor pentru un consult medical, dar s-a ales cu o bătaie desprinsă din filme. Doamna doctor, cea care trebuia să îi prescrie tratamentul medical nu a ezitat să-l lovească pe pacient din cauza unor neînțelegeri.

Incidentul s-a petrecut în localitatea Bulgăruș, din Timiș, iar protagoniștii au fost un pacient în vârstă de 66 de ani și o doctoriță de 39 de ani, care se pare că au avut o discuție în contradictoriu. Medicul și-a pierdut cumpătul și l-a bătut pe bărbat atât în cabinet, cât și în afara lui. Poliția a deschis o anchetă.

„La data de 29 august 2022, polițiștii au fost sesizati cu privire la faptul că, într-un cabinet medical din localitatea Bulgăruș, din județul Timiș, a avut loc o altercație între un medic și un pacient. În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Citește și: Se asfaltează tronsonul 2 al străzii General Grigore Bălan

Sursa: stiripesurse.ro

articolul original.

România anului 2022: în opt localități din Iași nu există medici de familie. Satele nu sunt considerate „atractive” de către tinerii doctori

22 August 2022 at 13:25

Județul Iași se confruntă de mai mult timp cu o lipsă a medicilor de familie în opt localități, fiind vorba chiar și despre sate cu peste 5.000 de locuitori. Cauzele sunt diverse: de la faptul că medicii de familie tineri nu consideră că satele respective ar fi atractive pentru a-și deschide cabinete acolo la faptul că localitățile respective se află în apropierea altor sate care au medici, iar sătenii s-au înscris pe listele acestora.

În Răchiteni, Ion Neculce, Ipatele și Cucuteni nu este niciun medic de familie la care să poată apela sătenii, deși sunt sate care au între 1.300 și 5.800 de locuitori, cum este spre exemplu, localitatea Ion Neculce. În Tătăruși și Sirețel – este câte un singur medic de familie, însă raportat la numărul populației ar mai fi nevoie de cel puțin unul, având în vedere că sunt localități cu peste 4.000 de locuitori, iar în Lungani și Dagâța sunt câte doi medici, fiind de asemenea sate cu un număr important de locuitori.

Mulți medici de familie pleacă în străinătate după terminarea studiilor

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași spun că este vorba despre o problemă care exista și în anii anteriori, însă care s-a acutizat.

„Aceste localități deficitare se revizuiesc în fiecare an cu ocazia contractării serviciilor în anul respectiv, sunt aproximativ aceleași care existau și în anii anteriori. Localitățile fără medic sunt în proximitatea altor localități care au medic, cum este cazul Ion Neculce, de lângă orașul Târgu Frumos. Una dintre cauze este că medicii nu le consideră atractive pentru a-și deschide cabinete acolo. Unii medici de la sate cumpără praxisuri în mediul urban, iar cei tineri nu vor să meargă la sate. Mulți pleacă în străinătate imediat ce termină studiile, probabil că cifrele de școlarizare se vor modifica în anii următori pentru că foarte mulți medici sunt la o vârstă înaintată, adică în câțiva ani vor ajunge la pensionare”, a precizat Radu Țibichi, directorul general al CJAS Iași.

O variantă pentru ca tinerii medici să fie atrași în astfel de sate este acordarea unor stimulente pentru condiții deosebite, cum este „sporul de zonă”. Medicii din mediul rural ar primi, pe lângă lângă bugetul alocat de CJAS, și un spor care variază în funcție de problemele din zona respectivă – distanța față de o unitate de primire a urgențelor, de alimentarea cu apă, asigurarea căldurii sau de distanța față de un oraș. În legislație sunt prevăzute, spre exemplu, și sporuri de până la 200%, pentru sate din Delta Dunării unde sunt probleme și mai mari.

„Legislația existentă nu a încurajat tinerii să urmeze o specialitate de tipul acesta, pentru că un tânăr absolvent de facultate nu are mii de euro pentru a cumpăra un praxis de la un medic. Ar trebui să existe o flexibilitate mai mare în ceea ce privește preluarea unor cabinete”, a completat Radu Țibichi, directorul general al CJAS Iași.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
articolul original.

Românii neasigurați vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins

17 August 2022 at 11:32

Autoritățile din sistemul medical vor ca prin înscrierea pe listele medicilor de familie a tuturor românilor, asigurați și neasigurați, să redirecționeze cazurile medicale non-urgente către medicina primară, iar astfel să degreveze spitalele de aglomerație și cheltuieli care nu sunt necesare.

Aproape patru milioane de români sunt neasigurați la sănătate în momentul actual, așa că atunci când au o problemă medicală merg direct la Unitatea de Primiri Urgențe sau la camera de gardă a spitalelor, deși de cele mai multe ori, situația în care aceștia se află nu este o urgență medicală și ar putea fi rezolvată mult mai ușor și mai ieftin, în ambulatoriu. Pentru a degreva spitalele de aglomerare din cauza acestor cazuri, autoritățile din sănătate au decis extinderea programului serviciilor medicale pe care persoanele neasigurate le pot primi prin intermediul medicilor de familie. „50% din bugetul sistemului de sănătate se consumă pe servciile spitalicești. Trebuie să degrevăm spitalele de acele cazuri nejustificate care pot fi tratate și la medicul de familie, iar spitalele să rămână la dispoziția celor care au nevoie de servicii medicale spitalicești, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS, care subliniază că ceea ce ar trebui să intereseze în acest context este că în prezent, persoanele neasigurate accesează frecvent serviciile medicale spitalicești, care sunt mult mai costisitoare.

Potrivit CNAS, doar puțin peste 6 milioane de români contribuie la Fondul Național al Asigurărilor Sociale de Sănătate, dar de acești beni beneficiază aproximativ 17 milioane de oameni. Dintre aceștia, 3,8 milioane figurează pe listele unor medici de familie, dar nu au asigurare de sănătate și beneficiază doar de servicii medicale de urgență, analize pentru depistarea bolilor epidemiologice, iar în cazul femeilor, și de monitorizarea sarcinilor.

Pentru a beneficia de pachetul extins, persoanele neasigurate trebuie să se reînscrie pe lista unui medic de familie, iar în acest fel, statul va avea evidența lor. Se estimează că aproximativ 2 milioane de români neasigurați la sistemul public de sănătate vor putea beneficia de pachetul de servicii medicale extins, cu condiția să se reânscrie pe listele unui medic de familie, conform unei metodologii care va fi elaborată și făcută publică în timp util, de CNAS.

„Elaborăm deja precedura de reînscriere”, a spus Mihaela Tănase, care menționează că noile prevederi vor intra în vigoare după semnarea noului contract cadru.

Adriana Pistol

Autoritățile vor să extindă pachetul de servicii medicale pentru neasigurați astfel încât să includă consultații, inclusiv la domiciliu, monitorizări, servicii medicale preventive și profilactice, inclusiv pachetul adresat persoanelor asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani, servicii de diagnostic și terapeutice, adică să poată beneficia și de tratamente, cum ar fi injecțiile, atâta timp cât sunt recomandate de specialiștii și există o rețetă.

Ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci pachetul de bază care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor. Doar puţine servicii din pachetul de bază nu vor fi acordate neasiguraţilor. Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice şi este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare”, a afirmat Adriana Pistol, reamintind că principiul de bază al sistemului de asigurări sociale de sănătate este solidaritatea.

Mihaela Tanase

Ordonanța de Urgență pregătită de Ministerul Sănătății și CNAS, prin care se va realiza acest proiect, asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a Acordului de împrumut ratificat prin Legea 1/2021, încheiat între România și Banca Mondială.

În ceea ce privește impactul bugetar, reprezentantul CNAS consideră că acesta va depinde de mai mulți factori, dar în primul rând „depinde de interesul neasiguraților de a se reînscrie la medicul de familie pentru a beneficia de aceste servicii. Nu avem o imagine foarte clară a persoanelor neasigurate care accesează astăzi serviciile de la medicul de familie. Sunt persoane înscrise pe liste, care și-au păstrat cetățenia română și au rămas înscrise pe listele medicilor de familie, deși au trecut ani buni de când nu s-au mai întors în țară. O estimare a costurilor, realizată împreună cu Banca Mondială și Ministerul Sănătății, a dus la un cost estimativ de 50 de lei pe persoană pe an”, a mai spus reprezentantul CNAS.

Costurile totale ale implementării noului program sunt de 75 de milioane de euro, iar banii vor veni de la Banca Mondială. Din aceeași sursă vor primi finanţare şi alte proiecte din domeniul medical, astfel că România va primi în total 500 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor din sectorul sanitar.


articolul original.

Pacienții să nu mai dea bani medicilor, pentru că oricum „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus”!

17 August 2022 at 07:11

Este afirmația Adrianei Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a le-a cerut pacienților să nu le mai dea bani medicilor din spitale, dar a admis că schimbarea mentalității este tot apanajul medicilor și celorlalte cadre medicale. 

Se vorbește mult despre corupția din sistemul medical și despre corupția din România, în general. Există corupție în toate domeniile și la toate nivelurile, dar pentru că sănătatea pare să „ne doară” cel mai tare, este și cea mai vizibilă. Fie că ne referim la medici sau la cei care conduc spitalele, corupția rămâne percepută ca un fenomen greu de eradicat.

Un studiu întocmit de Barometrul Global al Corupţiei plasa România, în 2021, în fruntea unui clasament deloc onorabil în Uniunea Europeană. Cel mai mare număr de oameni care au spus că au dat mită pentru a avea acces la asistenţă medicală în timpul pandemiei au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) şi Croaţia (14%). Și tot în România se consideră că există cel mai mare număr de manageri de spitale incompetenți, pentru că sunt numiți politic.

În plus, în ciuda faptului că salariile personalului medical din spitale au crescut considerabil, în continuare apar în spațiul public dezvăluiri revoltătoare despre unii medici, asistenți medicali sau alte categorii de personal medical care continuă să primească bani sau alte recompense pentru a-și face datoria față de pacienți, deși mulţi au încetat să mai ceară vreo recompensă pentru serviciile medicale pres­tate.

Psihologii spun că explicația pentru existența unor oameni fără scrupule, al căror comportament este greu de înțeles, ar putea fi găsită în mentalitatea fiecăruia dintre noi, deși ne este greu să admitem că cei care acceptă mită nu sunt foarte diferiţi de noi înșine.

Este de înţeles revolta morală față de cazurile în care unii medici condiționează actul medical, dar poate ar trebui să ne gândim și de ce mulți dintre noi am dorit la un moment dat să ne răzbunăm, am invocat circumstanţe atenuante pentru un apropiat (deşi am ştiut că nu e inocent), am profitat de proceduri ambigue sau am încălcat anumite reguli în numele unui „mai bine”. Și să înțelegem că mentalitatea căreia-i suntem cu toții tributari face ca mulți pacienţi să ofere în continuare plăţi informale, pentru că asta le oferă așa-zisa senzaţie de siguranţă, impresia că sistemul se va ocupa de ei. Iar unii medici se complac în situația de a accepta în continuare, pasiv, plăţile informale.

Puțini dintre noi ne gândim însă că a accepta sau a oferi mită este la fel de grav, pentru că psihologia noastră morală ne face să credem că omisiunile par mai scuzabile decât acţiunile, iar a lăsa să se întâmple ceva pare mai puţin condamnabil decât a produce tu însuţi aceea situaţie.

Se pare că avem cu toții nevoie de o perioadă îndelungată pentru a ne schimba mentalitatea și mai ales pentru a ne „vindeca” de corupție.

Adriana Pistol

Referitor la femomenul corupției din sistemul medical, reclamat în continuare de români, secretarul de stat în MS Adriana Pistol, a afirmat într-o conferință de presă, că deși nu deține „informaţii referitoare la acest subiect”, a admis că „dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece”. A menționat chiar că în urma analizării răspunsurilor din ultimele două luni ale pacienților care au răspuns la sms-ul primit după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, s-a constatat că aproximativ 2% au reclamat că „li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare”.

Pistol i-a îndemnat însă pe „toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister, pentru a se sfârşi astfel de practici”. Asigurându-i că oferind bani sau alte atenții personalului medical, pacienții „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum”, secretarul de stat spune că recunoştinţa poate fi arătată „printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”. A subliniat însă că tot „medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor”.

Totodată, Adriana Pistol a anunțat că și persoanele neasigurate vor putea beneficia de pachetul de bază de servicii medicale, pentru a se cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi pentru a preveni suferinţe şi cheltuieli ulterioare.


articolul original.

Vaccinul haxavalent ajunge săptămâna viitoare în toată țara

17 August 2022 at 06:05

Ministerul Sănătății anunță că a achiziționat dozele de vaccin hexavalent necesare şi că acestea vor fi distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică, astfel că de săptămâna viitoare vor ajunge și la medicii de familie.

Adriana Pistol

În contextul înmulțirii cazurilor de poliomielită în Anglia, unde virusul care poate provoca paralizie a fost găsit de 116 ori în apele uzate și s-a decis demararea urgentă a unei campanii de vaccinare a tuturor copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, s-a iscat panică și în România. În ultima perioadă, medicii de familie și Direcțiile de Sănătate Publică din mai multe județe au semnalat că nu dispun de vaccinul hexavalent.

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat într-o conferință de presă că Ministerul Sănătății a achiziționat o nouă tranșă de vaccin hexavalent, care va ajunge în toate județele, începând de săptămâna viitoare. „Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat Adriana Pistol.

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) și imunizează organismul împotriva a șase boli cu potențial mare de agravare și deces, asigurând protecție împotriva difteriei (D), tetanosullui (T), tusei convulsive (Pa), poliomielitei (VPI), hepatitei B (VHB) și infecției cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib). Este asigurat prin Programul național de imunizare al Ministerului Sănătății şi distribuit medicilor de familie prin Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene.

Referitor la riscul de apariție a poliomielitei în România, secretarul de stat a afirmat că acesta există „în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”, dar este „un risc foarte redus ca un sugar de două luni, imunizat cu vaccin hexavalent, să facă poliomielită”.

A recunoscut însă că rata de vaccinare de circa 75% înregistrată în România este suboptimă, în condițiile în care aceasta ar trbui să fie de 80-85%. „Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat secretarul de stat.

Vaccinarea impotriva poliomielitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul hexavalent se administrează la 2, 4 și 11 luni de viață și se completează cu rapel la 6 ani, când se administrează vaccin tetravalent (care nu mai conține componentele pentru Haemophilus influenzae și hepatita B).

Poliomielita este o boală care poate provoaca paralizie la copii și este cauzată de poliovirus, extrem de contagios, care se înmulțește în intestine și se trasmite pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Nu există un tratament care să vindece poliomielita, dar prin campaniile de vaccinare s-a reușit aproape să se pună capăt formei sălbatice a bolii care, în trecut, a provocat decesul și paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.

În 2003, Europa a fost declarată „liberă de poliomielită”, dar din cauza perturbării programelor de vaccinare din perioada pandemiei de coronavirus, această boală a reapărut în unele țări. În iunie 2022, Marea Britanie a emis o alertă cu privire la depistarea virusului poliomielitei în canalizările din Londra, iar la începutul lunii august s-a decis vaccinarea de urgență a copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, după ce virusul a fost identificat de 116 ori în apele uzate din capitala.

Și în Statele Unite a fost depistat, luna trecută, un caz de poliomielită paralitică în afara orașului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani.

În România, poliomielita este considerată eradicată, ca urmare a campaniilor de vaccinare. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992.


articolul original.

Medicii de familie buzoieni evită să se implice în campania de depistare a bolilor hepatice

16 August 2022 at 07:10

Deși primesc gratuit materialele de testare și li se decontează 57,75 lei/pacient pentru consultații, doar cinci medici buzoieni s-au oferit până acum să-și ajute pacienții să beneficieze de screening pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Medicii de familie buzoieni aflați în contract cu CJAS au fost invitați să se afilieze campaniei de depistare gratuită/screening a hepatitelor B/D și C până la data de 20 august și să-și ajute astfel pacienții, ca timp de o jumătate de an să beneficieze de testarea pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare. Pacienții depistați pozitiv la testarea rapidă vor beneficia inclusiv de tratament gratuit, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate. Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Până la finalul lunii iulie, peste 80.000 de persoane din județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău, Tulcea și Galați au participat la screening. 

În județele Buzău și Botoșani, campania se desfășoară în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. 

Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro, iar începând cu 1 septembrie se va începe, efectiv, testarea. Doar 5 medici de familie buzoieni se înscriseseră în program până la data de 12 august, deși mai sunt doar câteva zile în care se pot afilia.

Toate informațiile necesare în vederea afilierii se găsesc pe pagina https://arasnet.ro/2022/07/19/afiliere-cabinete-medicina-de-familie-pacienti-din-judetele-buzau-si-botosani/

Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași. „În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6-12 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele”, transmit organizatorii.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității”, menționează ARAS, într-un comunicat. Pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care au domiciliul/reședința în județele vizate, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.

Medicii de familie : Rafila a creat isterie !!!

9 August 2022 at 13:20
By: M.Ex.

Medicii de familie reclamă că oamenii sună non-stop la cabinete după declarația ministrului Sănătății privind pastilele cu iod. Raluca Zoițanu, președintele Federației Asociațiilor medicilor de familie a declarat că această situație a fost creată deoarece „mesajul a fost foarte prost”. Ea le-a transmis oamenilor că vor primi rețetele, „dar nu imediat”.
„După declarația ministrului Sănătății de ieri, pe care o considerăm iresponsabilă și a dus la panică în rândul populației, ne-a fost blocată activitatea în cabinete. Toți medicii se plâng că primesc zeci, sute de telefoane. Un coleg a spus că a primit 381 de sms-uri în trei ore de la pacienți care doresc aceste rețete. Soluția am dat-o din martie, de la primele discuții despre distribuția pastilelor, am continuat de atunci să explicăm că ar trebui eliberate din farmacie, pe baza de buletin, iar farmaciile să verifice pe un site dacă pacientul a mai luat pastile și din altă parte, se poate face un site de acest fel într-o oră, dar ministrul Sănătății trebuie să ceară”, a declarat medicul.
Raluca Zoițanu a spus că ministrul Alexandru Rafila nu discută cu patronatele medicilor de familie. O discuție a avut loc ieri cu asociațiile profesionale ale medicilor de familia, dar pe altă temă, respectiv reforma în sistemul de asistență medicală primară.
„Oamenii nu sunt de condamnat, mesajul ministrului a fost foarte prost. Când ministrul spune: mergeți urgent să luați rețeta, e normal ca oamenii să se comporte astfel. Mesajul nostru e că le vom elibera aceste rețete în măsura în care putem să o facem, dar nu imediat. Dacă un pacient sună azi, probabil îl programăm mâine, poimâine, peste câteva zile”, a adăugat reprezentanta medicilor de familie.
Ministerul Sănătății a făcut precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.
„1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;
2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”
, a precizat MS.

articolul original.

De ce pastilele cu iod sunt recomandate doar persoanelor până în 40 de ani? Explicația medicului Gindrovel Dumitra | AUDIO

9 August 2022 at 10:40
image

Tot mai mulți români se interesează la medicul de familie și în farmacii despre ce au de făcut pentru a-și procura pastilele cu iod. Acestea se eliberează gratuit, pe bază de rețetă și doar persoanelor care au până în 40 de ani. Farmaciștii spun că mulți au încercat să obțină pastilele fără rețetă. Criticat după ce i-a îndemnat să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru rețete, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că pastilele cu iod trebuie luate doar dacă apare un incident nuclear.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/09aug-13-Flori-sandwich-romanii-si-pastila-cu-iod.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 2500 de farmacii eliberează gratuit pastilele cu iod, pe baza rețetei de la medicul de familie

Sunt 2500 de farmacii de unde pot fi luate gratuit, cu rețetă de la medicul de familie, pastilele cu iod. Deocamdată, oamenii vin să se intereseze, spune Simona George, farmacistă la o farmacie din zona Ștefan cel Mare din București.

„M-au întrebat, de fapt, care este procedura și i-am rugat să ajungă la medicul de familie și să vină cu rețetă. Deocamdată, noi în această locație nu am eliberat nicio pastiluță”, a spus farmacista.

Florentina Mihăiță: Sunt și persoane care au cerut pastile de iod fără rețetă?

Farmacistă: „Da, mulți. Sunt mai mulți cei care au întrebat sau au vrut să cumpere fără să fie informați și fără să aibă toate datele corecte. Și noi eram vinovați că nu le dădeam. Nu înețelegeau că de fapt nu e o simplă vitamină. Nu fac diferența”.

La ridicarea pastilelor cu iod din farmacii, fiecare persoană va semna un acord prin care e informată în privința efectelor adverse ale acestor comprimate. Ele trebuie luate doar în caz de incident nuclear, în câteva ore de la producerea acestuia și doar în doza recomandată de medicul de familie.

De ce sunt recomandate doar persoanelor până în 40 de ani?

„La peste 40 de ani, capacitatea de absorbție a iodului este foarte redusă pentru că ea este deja saturată cu iod de-a lungul vieții. Practic, riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai mare cu cât vârsta este mai mică și invers”, a explicat la Europa FM medicul Gindrovel Dumitra.

Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie, după ce a îndemnat populația să meargă cât mai repede la doctor să ia rețeta pentru pastilele cu iodură de potasiu.

„Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Unii au înțeles că trebuie să le și înghită”, a spus Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu.

Medicul Gindrovel Dumitra: Nu putem elibera rețetele într-o singură zi

„Gândiți-vă că în acest interval de timp la cabinetele noastre sunt programați pacienții cu boli cronice și, mai ales, pacienții cu boli acute. Eliberarea rețetei pentru ridicarea din farmacii va fi un proces continuu”, a spus medicul Gindrovel Dumitra.

Criticat inclusiv de către colegii din coaliția din guvernare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a ținut să explice, din platoul unei televiziuni, că e bine ca oamenii să aibă la îndemână aceste pastile, adică acasă, deoarece „în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Panică printre oameni după îndemnul lui Rafila legat de pastilele de iod. Medic de familie: „Sună toate telefoanele, unii au înțeles că trebuie să le și înghită”

articolul original.

Panică printre oameni după îndemnul lui Rafila legat de pastilele de iod. Medic de familie: „Sună toate telefoanele, unii au înțeles că trebuie să le și înghită”

9 August 2022 at 06:05
image

Precizări luni seară de la Ministerul Sănătății despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament. Pastilele cu iod se administrează numai în caz de expunere după un incident nuclear, subliniază comunicatul instituției.

Luni, medicii de familie transmiteau că declarația ministrului Alexandru Rafila ar fi creat panică în rândul pacienților, care au sunat în număr mare la cabinete.  

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut apel la toți cei care au până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie ca să-și ia rețetele pentru pastilele cu iodură de potasiu. Cu rețeta, merg apoi la una din cele 2.500 de farmacii din țară, care eliberează gratuit astfel de pastile:

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct. Este o cerere mai mare, mai mică, nu știu acum să vă spun, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească dar, repet, medicii de familie trebuie să elibere prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu.”

Medicii de familie spun că îndemnul ministrului Sănătății aproape că a blocat activitatea cabinetelor din întreaga țară. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

„Nu poți să pronunți cuvântul „urgent” iodură de potasiu când de două zile suntem speriați în legătură cu ce se întâmplă la Zaporojie la centrala nucleară. Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Ăsta a fost mesajul pe care l-a înțeles toată populația, că acum, urgent, trebuie să meargă la medicul de familie să ia pastilele, ba unii au înțeles că trebuie să le și înghită. Personal, am avut o singură cerere din iunie și până acum iar acum deja am programați aproape toată săptămâna pentru aceste rețete.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/09aug-07-Zoitanu-medicii-asaltati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății a revenit cu explicații și printr-un comunicat, a transmis că aceste pastile cu iod nu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear, în cel mult 24 de ore de la producerea lui. Pastilele sunt recomandate doar celor care au până în 40 de ani.

Invitat la un post de televiziune, ministrul Alexandru Rafila a explicat că e bine ca oamenii să aibă la îndemână aceste pastile, deoarece, „în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”.

Corespondentul Europa FM la Baia Mare, Mica Svab, a întrebat câțiva locuitori dacă sunt interesați să ia din farmacii pastila cu iod recomandată de autorități.

„Eu iau ce ne transmit autoritățile sau specialiștii, în caz de necesitate maximă”, spune un bărbat.

„Nu știu, un lucru bun dacă avem nevoie și dacă este necesară”, răspunde o altă femeie.

„Nu-i înțeleg rostul, în condițiile în care n-am fost iradiați sau gazați cu ceva. Când Putin va hotărâ să ne dea o doză vom lua și noi o doză de pastilă”, a mai spus un alt bărbat.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/09aug-07-CORESP-MM-VOX-Mica-Svab-pastila-cu-IOD-SCURT.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Farmaciile care eliberează gratuit pastile cu iod au deja afișat un anunț în acest sens. Lista cu aceste 2.500 de farmacii se găsește pe site-ul Ministerului Sănătății.

Citește și: Rafila: Comisia Europeană ne va dona câteva mii de doze de vaccin contra variola maimuței | VIDEO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Ministrul Rafila a reușit să-și pună din nou „în cap” medicii de familie

8 August 2022 at 15:12

Îndemnul ministrului Sănătății către „toată lumea” de a merge „cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețetele cu care să-și ia pastilele de iodură de potasiu din farmacii a generat o reacție dură din partea medicilor, care atrag atenția că li se va bloca „inutil” activitatea, iar pacienții cu probleme reale de sănătate vor fi puși în dificultate.  

Ministrul Sănătății, ​Alexandru Rafila, a reușit să redeclașeze un conflict mai vechi cu medicii de familie, pe tema distribuției iodurii de potasiu, după ce abia-i mai liniștise cu promisiunile că vor putea accesa banii din PNNR pentru modernizarea și dotarea a 3000 de cabinete și intenția de a reforma activitatea de medicină primară de care este nevoie pentru a se putea face față crizei acute de medici de familie cu care se confruntă România la ora actuală.

Ministrul a îndemnat, luni, pe „toată lumea”, să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a intra în posesia prescripției medicale pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie. „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a declarat luni, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani, dar se pare că, așa cum a recunoscut și ministrul, „lumea nu a fost foarte interesată”, deși, în opinia sa, sistemul de prescripție și de distribuție ar fi unul „perfect funcţional”, pe care ministerul l-a pus la punct, așa cum susține ministrul care însă nu a putut spune și cât s-a distribuit până acum către populație din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu produse de Antibioice Iași, cumpărate în această primăvară cu aproximativ 30 de milioane de lei, de la Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Anunțul ministrului „taxat” de medicii de familie

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a reacționat imediat la declarațiile ministrului Alexandru Rafila, atrăgând atenția că dacă „toată lumea” de peste 40 de ani se va duce să le ceară rețetă pentru iodura de potasiu se va crea o blocare a activității cabinetelor și este posibil ca pacienții cu reale probleme de sănătate să fie nevoiți aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea unei consultații.

Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, a transmis FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii atrag atenția că deși în mod firesc „au prioritate urgenţele medico-chirurgicale”, conform „indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi”, prioritatea se transferă către „persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, în contextul în care aceste rețete „nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, subliniază Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ministerul Sănătății revine cu „noi precizări”

Ca răspuns la criticile medicilor de familie, Ministerul Sănătății a revenit, luni seară, cu noi precizări, privind distribuția iodurii de potasiu. „Pentru o corectă informare a populației”, Ministerul Sănătății subliniază într-un comunicat, că nu este niciun element de „noutate” (în afirmațiile ministrului Rafila), pentru că Ordinul de ministru care reglementează problema pastilelor cu iod este în vigoare încă din iunie 2022.

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor” și „încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, se precizează în comunicatul MS.

Medicii de familie au revenit la rândul lor și au amintit că „aşa cum am propus Ministerului Sănătăţii din luna martie a.c., solicităm în continuare eliberarea comprimatelor de iodură de potasiu direct din farmacie, fără prescripție medicală, şi urmărirea eliberării pe CNP prin intermediul unei platforme digitale simple create în regim de urgență de Serviciul de Telecomunicații Speciale”.

Politici sanitare „pe genunchi” 

Problema iodurii de potasiu a izbucnit în luna martie când românii au dat iama în farmacii, după declanșarea conflictului din Ucraina și, la fel ca în cazul Ivermectinei, considerată „panaceu” pentru coronavirus, au golit rafturile de pastile de iod și de orice suplimente alimentare care conțineau o cantitate infimă de iod.

Deși Ministerul Sănătății are un Departament pentru Politici Sanitare care ar fi trebuit să reacționeze imediat și să gestioneze situația, medicii au fost cei care au avertizat, la început, că administrarea iodului „după ureche” poate face mai mult rău decât bine.

Ministerul Sănătății a reacționat abia atunci când iodul a devenit „tema zilei” în mass-media, iar ministrul Rafila și-a asumat „meritul” de a distribui pastilele de iod chiar prin Ministerul Sănătății, explicând totodată că „administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților” și numai „dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații”.

În aprilie, ministrul Sănătății a vorbit aproape exclusiv despre iod, în toate aparițiile sale publice, iar la comanda Ministerului Sănătății, 30 de milioane de pastile de iod au fost produse „de urgență”, de Antibiotice Iași. Costurile s-au ridicat la aproximativ „30 de milioane de lei”, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, nu de Ministerul Sănătății, așa explica Alexandru Rafila pe 5 aprilie, la solicitarea jurnaliștilor, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății.

Un proiect eșuat, dinainte anunțat

Achziția unei cantități imense de iodură de potasiu nu a rezolvat însă situația, pentru că bâlbâielile au continuat cu distribuția, Ministerul Sănătății iscând un conflict de proporții cu medicii de familie, prin intermediul cărora a anunțat, inițial, că vrea să se facă  distribuirea către populație.

Medicii de familie s-au opus vehement, invocând că această nouă „sarcină” ar crește aglomerația și birocrația în cabinetele medicale și ar risca să le blocheze activitatea, într-o perioadă oricum complicată de valul de viroze și gripe, COVID-19, testare COVID-19, vaccinare, consultații, rețete, trimiteri etc., subliniind totodată că „decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației” și atrăgând atenția autorităților că în alte țări, unde iodura de potasiu se distribuie periodic, au fost găsite alte soluții, precum distribuirea prin farmacii sau trimiterea lor prin poștă, la adresa cetățenilor eligibili.

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar fi trebuit să înceapă, potrivit declarațiilor inițiale ale ministrului Rafila, în săptămâna 5-11 aprilie, dar din cauza refuzului medicilor de familie de a se implica în această activitate, pe 4 aprilie, Ministrul Sănătății anunța că amână distribuirea pentru a face mai întâi o „campanie de informare”.

La început, campania de informare a constat în postarea câtorva slide-uri pe site-ul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică, iar pe 28 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului anunța că a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, difuzarea unei campanii de informare cu privire la folosirea iodurii de potasiu, cu difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio şi tv, timp de două luni, în regim local, regional și naţional.

Declarații controversate 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, declara la sfărșitul lunii mai că pastilele de iod ar urma să fie distribuite de către Direcțiile de Sănătate Publică și doar în caz de accident nuclear, nu anticipat, așa cum anunțase ministrul. Declarația a făcut inconjurul presei câteva zile în presă, stârnind numeroase comentarii, având în vedere faptul că pastilele de iod sunt eficiente doar dacă sunt administrate la cel mult 12 ore de la un eventual accident nuclear, iar acesta a fost principalul motiv pentru care se anunțase că pastilele vor fi distribuite preventiv.

Ministerul Sănătății a transmis, într-un târziu, o precizare privind distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu, prin care sublinia că pastilele „de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, menționând totodată că  „domnul secretar de stat Tiberius Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, de parcă secretarul de stat în MS ar fi fost o persoană oarecare și nu un oficial cu responsabilități la vârful Ministerului Sănătății.

În iunie, Ministerul Sănătății anunța că pastilele de iod vor fi distribuite prin farmaciile comunitare, însă numai cu prescripție de la medicul de familie.

Lista farmaciilor care eliberează iodură de potasiu, AICI

Cum de administrează iodura de potasiu

Ministerul Sănătății a elaborat un Ghid de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

Întrebat, luni, dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns că nu știe, dar „acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”, făcând referire la îngrijorările care cresc pe fondul situației de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, cea mai mare din Europa.

Comprimatele de iodură de potasiu de 65 mg se administrează persoanelor sub 40 de ani (acestea fiind cele mai expuse radiațiilor în cazul unui accident nuclear), numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear. Se administrează în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică, administrarea cât mai curând posibilă fiind recomandată pentru blocarea eficace a absorbţiei radioactive. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Potrivit ghidului MS, iodura de potasiu se administrează pe cale orală, mestecat sau înghițit. Copiilor cu vârsta sub 6 ani, doza recomandată le poate fi administrată zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. Pentru sugari (sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe. Dozele de iod recomandate sunt: nou-născuţi până la 1 lună – 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani – 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); copii între 3-12 ani – 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii peste 12 ani și adulți – 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); femei gravide sau care alăptează – 2 comprimate echivalent 100 mg iod; adulţi peste 40 ani – nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu, cu excepţia situaţiilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

.

Profilaxia și protecția, la fel de importante

Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică, spun medicii. Femeile gravide, cele care alăptează (nu se întrerupe alăptarea în timpul administrării iodurii de potasiu, care trece și în lapte), nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii. Nou-născuţii, în primele zile de viaţă prezintă un risc crescut în cazul expunerii la iod radioactiv. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, la nou-născut şi sugar decât la adult, de aceea populaţia ţintă pentru administrarea iodului este cea cu vârsta sub 40 ani (în plus, persoanele de peste 40 de ani au primit, majoritatea, iod, în perioada comunismului aceasta fiind una dintre măsurile de politică sanitară prevăzută pentru prevenirea gușii endemice).

Atenție! Iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.

Medicii atrag atenția că în cazul unui accident nuclear, la fel de importantă este izolarea în spații închise, în case, cu ferestrele şi uşile închise, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandă adezivă, bandă izolare, cârpe etc.). Se închide aragazul/ maşina de gătit sau, după caz, se stinge focul din sobă, se închid gurile de aerisire, instalațiile de ventilaţie sau de climatizare și se protejează pe cât posibil hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic etc.

Dacă trebuie să ieşiţi din casă pentru motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme. La întoarcere, spălaţi-vă imediat (inclusiv părul) folosind o sursă de apă curentă (duş), iar echipamentul de protecţie dezbrăcaţi-l înainte de intrarea în casă (pivniţă), împachetaţi-l şi închideţi-l în saci de plastic.


articolul original.

Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod

8 August 2022 at 14:07
image

Medicii de familie avertizează că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.”, a spus Alexandru Rafila.

„Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: Distribuția pastilelor e perfect funcțională

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus, luni, Rafila, răspunzând la o întrebare a reporterilor.

El a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”., a mai susținut ministrul Sănătății, potrivit Digi24.ro.

articolul original.

Găsirea unei soluții la criza medicilor de familie și extinderea programului de vaccinare anti-HPV, pe agenda ministrului Alexandru Rafila

4 August 2022 at 11:07

Ministrul Sănătății a anunțat că vineri va fi organizat un Grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, în contextul în care câteva sute de localităţi din România nu au medic de familie și că are în vedere o altă abordare a politicii sanitare privind vaccinarea.  

După ce a anunțat că vrea să extindă rețeaua de Centre de Permanență în special în localitățile mici și în mediul rural, unde pacienții nu au acces la servicii de medicină primară, iar medicii și chiar pacienții i-au atras atenția că România se confruntă cu o criză acută de medici de familie, ministrul Sănătăţii, pof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, pentru a găsi soluții la lipsa medicilor de familie din câteva sute de localităţi din țară.

Mâine (vineri – n.r.) avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale. Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat Alexandru Rafila joi, într-o conferință de presă.

Conștient că în peste 400 de localități din țară nu există medic de familie, iar mulți dintre specialiștii din această categorie profesională sunt la vârsta pensionării și că foarte puțini tineri absolvenți de Medicină mai sunt atrași de această specialitate, ministrul a recunoscut că autoritățile trebuie să găsească soluții prin care să fie dotate cabinetele de medicină primară și să se acorde mai multe stimulente celor care își deschid cabinete noi și care acceptă să profeseze în mediul rural.

Trebuie să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale, într-unul care poate să facă mult mai multe. Dotarea este una dintre problemele pentru care trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări. Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară, sau cât mai aproape de pacienți, și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministrul a reamintit că 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi modernizate, renovate și dotate cu echipamente medicale prin fonduri din PNRR. „Este foarte importantă participarea medicilor de familie la acest efort de modernizare, pentru că acest proiect asigură anumite resurse care pot să îmbunătățească foarte mult calitatea serviciilor de sănătate pentru populația din România, mai ales din zonele defavorizate, zone rurale. Sunt 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară care vor fi renovate, modernizate și dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 milioane de euro. Există, conform prevederilor din PNRR, două liste: o listă preselectată – 135 milioane de euro şi 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicină de familie care se înscriu pe o platformă pe care o au la dispoziţie. 750 de cabinete dintr-un total mai mare care vor fi alese pe baza îndeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate”, a explicat ministrul, menționând că fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro – 54.000 de euro pentru echipamente şi reabilitare și 15.000 de euro pentru renovare, finanţarea fiind acordată cu prioritate cabinetelor medicale din zone defavorizate, mediul rural şi din oraşele mici.

Alexandru Rafila

Dosarele de finanţare se încarcă direct pe site-ul dedicat, pe care există și Ghidul beneficiarului, anexele aferente şi exemple de completare, iar „apelul necompetitiv” a fost deschis joi dimineaţă, la ora 10,00. „Data limită a închiderii acestui apel este 30 decembrie 2022 sau după atingerea plafonului de buget. Data limită de implementare a proiectelor este 15 mai 2023. Acest pachet de 60.000 de euro nu este obligatoriu să fie utilizat în integralitatea lui, poate unii au aplicaţie care valorează 47.000 de euro şi se fac astfel economii. Lista se va completa, sunt alte cabinete care pot apela la acest apel necompetitiv, se pot înscrie pe platformă. Platforma rămâne deschisă atât timp cât nu există o listă finală de 750 de cabinete sau cât timp mai este buget disponibil”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care subliniază că trebuie asigurată durabilitatea acestui proiect până la 30 iunie 2026, aşa cum a fost scris PNRR, ca și în cazul spitalelor care se vor construi din PNRR.

Totodată, ministrul Rafila s-a declarat preocupat de dezvoltarea Programului de vaccinare anti-HPV care, în opinia sa, ar trebuie realizat pe alte baze decât a fost gândit în 2008, menţionând că s-ar putea extinde și la alte categorii de vârstă „printr-o schimbare a politicilor sanitare, care ar duce la compensarea acestor vaccinuri”, în contextul în care lumea a devenit conștientă de beneficiile acestui vaccin. „Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli – infecţia cu HPV – care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”, a declarat Alexandru Rafila, în conferința de presă de joi.

Ministrul susține că o soluție ar fi compensarea vaccinurilor și pentru „alte grupe populaţionale și s-ar putea realiza printr-o schimbare de politică. „Eu cred că trebuie să compensăm în totalitate acest vaccin, până la 18 ani, iar ulterior, la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea sau doresc să se vaccineze, s-ar putea compensa 50 la sută. E un exemplu, dar cred că lucrul acesta oferă într-adevăr acces”, a explicat ministrul Sănătăţii, care consideră că „sistemul actual, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare”.

Ministrul a subliniat că „un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor, în momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a mai spus Alexandru Rafila.


articolul original.

Medicii de familie buzoieni, invitați să se implice într-o campanie de screening gratuit pentru depistarea bolilor hepatice

20 July 2022 at 04:00

În perioada august 2022-ianuarie 2023, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS) s-au unit într-un efort comun pentru a duce la bun sfârșit un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, prin programul „LIVE(RO) 2 – EST” – POCU/755/4/9/136209.

Medicii de familie buzoieni sunt invitați să se afilieze campaniei și să-și ajute astfel pacienții să beneficieze de testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare care va fi gratuit pentru pacienții pozitivi depistați pozitiv la testarea rapidă, precum și să beneficieze de tratament, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate.

Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În județele Buzău și Botoșani, campania se va desfășura în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro.

Managerul proiectului, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan transmite atât autorităților locale (Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică) cât și medicilor „împreună putem opri hepatita” și inivtă medicii de familie să se aflilieze proiectului, pentru a contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice, ce se desfășoară în județul Buzău în perioada menționată.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Click pentru a mari

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.
❌