ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Veste bună pentru angajați! Legea inițiată de USR a fost promulgată- Ce se întâmplă cu vechimea

12 January 2023 at 15:30
image

Vechimea în muncă pentru medicii de familie și pentru medicii stomatologi va fi recunoscută, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, mulțumită legii inițiate de USR care a fost promulgată marți, 10 ianuarie.

Astfel, medicii vor putea participa la concursuri de angajare care cer o vechime minimă și vor putea fi și salarizați corect.

Condițiile pentru recunoașterea vechimii sunt ca medicul să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ, anunță USR.

articolul original.

Situație dramatică la Iași! Jumătate dintre cazurile medicilor de familie sunt de gripă sau infecții respiratorii: „Nu sunt cele mai simple viroze, sunt mai zgomotoase decât în alți ani”

6 January 2023 at 10:02
image

În urma creșterii susținute a numărului de cazuri de gripă pentru a treia săptămână, ieri, 5 ianuarie, se aștepta ca Ministerul Sănătății să declare oficial epidemia de gripă, dar se pare că situația a rămas la „stare de alertă epidemică”.

Creșterea numărului de persoane depistate cu viroze respiratorii sau gripă nu se vede la Iași doar din cifrele oficiale oferite de Direcția de Sănătate Publică, ci inclusiv în cabinetele medicilor de familie, informează Ziarul de Iași.

Jumătate dintre cazurile medicilor de familie din Iași sunt de gripă sau infecții respiratorii

Potrivit medicilor, cu toate că în această perioadă a anului este normal să existe o creștere a numărului de viroze respiratorii și a cazurilor de gripă, anul acesta se observă că formele sunt mult mai „zgomotoase”.

Mai mult decât atât, sunt zile în care jumătate din numărul persoanelor care vin pentru consultații sunt depistate cu viroză, gripă sau infecție cu SARS-CoV-2.

„Sunt foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate. Sunt foarte mulți pacienți care au avut sindrom post viral, cu tuse care a durat foarte mult, de ordinul săptămânilor.

Pentru ei nu sunt cele mai simple viroze, sunt mai zgomotoase decât în alți ani, înainte se manifestau mai ușor. Însă mereu au fost multe cazuri în această perioadă, de acum până în martie vor tot fi viroze”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Datele DSP Iași arată că în ultima săptămână au fost depistate 3.786 de infecții respiratorii acute, din care 3.008 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 697 de cazuri de pneumonie și 81 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Motiv pentru care, medicii sunt de părere că declararea epidemiei de gripă ar ajuta în acest context din mai multe puncte de vedere.

„În principiu, epidemia de gripă trebuie declarată pentru că într-un fel sau altul te ajută să pui diagnosticul. Atunci când știi că sunt foarte multe cazuri, cum a fost în pandemia de COVID, îți iei niște măsuri de precauție, dar te ajută și la diagnostic, pentru că știi că în momentul acela despre ce afecțiune este vorba, fiindcă sunt cazuri frecvente”, a mai completat dr. Liviu Oprea.

articolul original.

Persoanele neasigurate au acces la mai multe servicii medicale de la 1 ianuarie 2023

4 January 2023 at 12:51
image

Începutul de an 2023 vine cu vești bune pentru persoanele neasigurate, care beneficiază de mai multe servicii medicale gratuite la medicul de familie. Măsura este valabilă pentru cei care se înscriu la un medic de familie, iar în anumite cazuri cei neasigurați pot primi asistență medicală primară și de la alt medic de familie. De la 1 ianuarie, pentru persoanele neasigurate s-au stabilit 6 categorii mari de servicii medicale, din care consultațiile pentru afecțiuni cronice și consultațiile preventive sunt nou introduse.

De pildă, în cazul urgențelor medico-chirurgicale se prevede că: „Se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată, pentru care s-au asigurat intervenții de primă necesitate în urgențele medico-chirurgicale sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical/domiciliu. Serviciile se acordă atât pentru persoanele neasigurate înscrise pe lista proprie, cât și pentru persoanele neasigurate înscrise pe lista altui medic de familie aflat în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate”, potrivit Ordinul CNAS 3955 din 29 decembrie 2022.

În cazul bolnavilor cronici neasigurați, aceștia beneficiază de maxim două consultaţii pentru fiecare episod de afecțiuni acute sau subacute ori de acutizări ale acestor boli cronice. Pentru toate afecțiunile cronice, neasigurații, ca și asigurații, beneficiază de o singură consultație pe lună, care poate fi acordată de medicul de familie și la distanță. Gravidele care nu sunt asigurate beneficiază de o consultație pe lună până în a 7-a lună de sarcină și de două consultații lunar până în luna a 9-a de sarcină. După naștere, aceasta mai beneficiază de o consultație la externarea din maternitate și încă una în prima lună de lăuzie. În cadrul serviciilor medicale preventive, evaluarea riscului individual se face pentru neasigurații fără simptome de boală și cu vârste între 18-39 de ani o dată la 3 ani. În schimb, normativul prevede că toate persoanele neasigurate asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani beneficiază de 1-3 consultații pe an, preventiv

„Pachetul de prevenție cuprinde maximum 3 consultații: consultație de evaluare inițială, consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și consultație pentru monitorizare/control ce pot fi acordate într-un interval de maximum 6 luni consecutive”, prevede Ordinul 3955/2022.

În același timp, neasigurații beneficiază și de terapie doar dacă sunt înscriși la un medic de familie. Acesta, în baza competențelor, acordă astfel de servicii, care sunt decontate, tariful pe serviciu incluzând și materialele sanitare și consumabilele utilizate. Medicii de familie trebuie să țină o evidență separată a serviciilor medicale acordate neasiguraților, iar plata este la același tarif pe care îl primesc și pentru persoanele asigurate, mai prevede normativul amintit.

Gratuitatea pentru neasigurați are și limite, așa cum sunt stabilite de CNAS: „Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie, precum şi costurile altor activităţi de suport, altele decât cele prevăzute la subpct. 1.5”, se arată în norme, iar activitățile de suport invocate sunt documentele pe care medicul de familie le eliberează persoanei neasigurate pentru evaluarea și reevaluarea încadrării în gradul de handicap și certificatul de deces. (Cristina Iordache)

articolul original.

Negocieri privind Contractul-cadru de furnizare a serviciilor medicale, între CNAS și Colegiul Medicilor

24 December 2022 at 08:44

Reprezentanții organizației profesionale transmit că, dincolo de anumite rectificări obținute în urma negocierilor cu CNAS, problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate, iar medicii de familie sunt în continuare „împovărați” de birocrație.

În urma unei întâlniri organizată de CNAS, pe 20 decembrie, în vederea negocierii prevederilor legislative aplicabile în trimestrul I al anului 2023 pentru asistența medicală prespitalicească și spitalicească, Colegiul Medicilor din România (CMR) își exprimă dezacordul față de modul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) înțelege să reglementeze .

Este vorba despre Ordinul nr. 1068/627/2021 care modifică și completează Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, precum și prelungirea aplicării prevederilor acestuia (publicat pe pagina de web a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – Secțiunea „Transparență decizională 2022”, în data de 11.11.2022 și actualizat în urma negocierilor la data de 22.12.2022).

Potrivit unui comunicat de presă, participarea CMR la negociere a avut loc în contextul în care, „în perioada ianuarie-noiembrie 2022, CMR a depus un efort constant de a concretiza parteneriatul instituțional CMR-CNAS-MS (cu sprijinul și susținerea Președinției și a Parlamentului României) prin crearea unui mecanism comun de elaborare a Contractului-Cadru & Norme 2023”.

Astfel, într-o primă etapă, au fost constituite Grupuri Tehnice de Lucru formate din reprezentanți ai CMR și CNAS de la nivel tehnic, care s-au axat pe definirea problemelor și a soluțiilor posibile privind următoarele tematici: mecanisme de finanțare optimizate, diversificarea serviciilor acordate pacienților, debirocratizarea sistemului medical și creșterea accesului pacientului la servicii medicale de calitate, pentru următoarele palierele de servicii medicale: asistență medicală primară, spitale și ambulatoriu. Această modalitate de abordare s-a dovedit extrem de necesară pentru a corela perspectiva finanțatorului cu cea a profesioniștilor din sistem – medici, manageri, experți în management sanitar, mecanisme de finanțare în sistemul de sănătate și politici de sănătate publică”, se menționează în comunicatului CMR.

Astfel, în cadrul negocierii, CMR a oferit „argumente convingătoare” care au determinat reprezentanții CNAS să agreeze faptul că pentru trimestrul I al anului 2023, modificarea Proiectului de Ordin suspus negocierii, în sensul introducerii următoarelor completări:

• modul de calcul al sumei contractate prin sistemul DRG pentru furnizorii de servicii medicale spitaliceşti pentru afecțiuni acute, tarifele pe caz ponderat fiind ajustate în funcţie de rata de inflaţie stabilită pentru luna septembrie 2022, iar numărul cazurilor contractate stabilindu-se ca medie a cazurilor contractate în perioada aprilie-decembrie 2022;

• creșterea cu 15.9% pentru toate categoriile de servicii medicale spitalicești (spitalizare continuă – tarif pe caz ponderat/TCP, spitalizare de zi și cronici), cu sublinierea fermă că este o creștere necesară, dar nesatisfăcătoare pentru nevoile reale din sistem.

De asemenea, în vederea definitivării prevederilor aplicabile de la 1 aprilie 2023 (noul Contract-cadru și Normele aferente), va continua activitatea Grupurilor Tehnice de Lucru CMR-CNAS, care se va axa pe:

• corectarea/clarificarea și optimizarea prevederilor publicate în transparență decizională privind asistența medicală primară;

• fundamentarea creșterii diferențiate pentru serviciile de spitalizare continuă, cu o țintă de 25% (corelat cu indicele inflației din ultimii 3 ani și creșterea costurilor pentru medicamente, reactivi și materiale sanitare);

• identificarea unor mecanisme coordonate care să sprijine demersurile de eficientizare a managementului spitalelor (având în vedere diversitatea, complexitatea și gradul de in/dependență de factorul decizional local etc.).

Pe de altă parte, reprezentanții CMR semnalează că,din păcate, dincolo de recunoașterea implicării constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS și CMR, trebuie să exprimăm îngrijorarea și delimitarea fermă a CMR cu privire la modul în care CNAS a procedat instituțional la publicarea în transparență decizională a unor forme ale proiectelor legislative care nu au fost supuse prealabil unei discuții de clarificare/validare cu partenerii instituționali, într-un mod netransparent/clar/predictibil, conform unui calendar de consultări și negocieri decis unilateral pentru un interval de timp insuficient și inadecvat, și fără să reflecte propunerile susținute și argumentate de CMR pe tot parcursul anului 2022, esențiale pentru asigurarea unor servicii de sănătate de calitate pentru pacienții din România și pentru exercitarea profesiei de medic în condiții de demnitate și excelență profesională”, precizează CMR.

Totodată, CMR își exprimă dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistența medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin introducerea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecințe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esențial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenția precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului”.

Referitor la serviciile medicale oferite în spitale, CMR arată că își menține „poziția fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate și că este esențial ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ și colaborativ de identificare a unor soluții fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent și unitar. Înțelegând că procesul de transformare al modului de lucru între instituțiile-cheie ale sistemului de sănătate din România este un proiect pe termen lung, CMR va continua să promoveze și să susțină cu resurse de expertiză competentă dialogul instituțional cu CNAS și Ministerul Sănătății, extins și deschis către toți actorii interesați din sistemul de sănătate, cu încrederea și convingerea că activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolaltă are un potențial real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra întregului sistem”, potrivit comunicatului citat.

Echipa de negociere a CMR a fost coordonată de prof. univ. dr. Daniel Coriu (președinte) și de dr. Valeria Herdea (vicepreședinte, coordonator al Departamentului economico-social și de asigurări de sănătate) și a fost formată din reprezentanți CMR de la nivel organizațional (membrii Biroului Executiv al CMR, directorul general CMR, un consultant din cadrul Departamentului de imagine, relații interne și externe) și din reprezentanți de la nivel tehnic (membri ai Grupului de lucru CMR Spitale & Ambulator de la patru spitale reprezentative din țară și facilitatori ai grupurilor de lucru CMR- experți în politici publice de sănătate, management sanitar și finanțarea spitalelor).


articolul original.

De la 1 ianuarie 2023, românii neasigurați vor beneficia de mai multe consultaţii gratuite la medicii de familie

21 December 2022 at 09:08

Persoanele neasigurate vor beneficia, de la 1 ianuarie 2023, de mai multe consultaţii gratuite la medicii de familie. Cei suspectaţi de boli contagioase vor face gratis şi unele investigaţii. Aceste schimbări decise de autorități i-au revoltat pe mulți dintre cei care, deși cotizează, de multe ori sunt nevoiți să plătească pentru analize și alte servicii medicale.

Din ianuarie, persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat vor avea dreptul, de exemplu, la consultaţii de prevenţie, dar şi pentru afecţiuni cronice. Aşa s-a convenit cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Până acum, medicul le putea asigura un examen privind starea generală de sănătate, o consultație pentru boli infecto-contagioase și servicii de planificare familială o dată pe an.

”Exact ca orice persoană care are asigurare medicală, şi persoanele care nu au asigurare vor putea să se programeze la medicul de familie atunci când sunt răciţi, nu ştiu cum să-şi ia medicamentele pe care şi le cumpără. Nu vor primi bilet de trimitere sau reţete compensate”, explică dr. Raluca Zoițanu, preşedinte, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România.

Pentru anumite categorii de boli, pachetul minimal va cuprinde şi anumite investigaţii.

”Dacă sunt boli de exemplu infecţioase, evident că vor avea acces şi la investigaţii, pentru că bolile transmisibile nu ţîn cont de calitatea de asigurat sau de neasigurat. Ele se transmit. Şi atunci, ca să opreşti transmiterea, trebuie să ai un diagnostic”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Serviciile pentru neasiguraţi vor fi plătite din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății. Medicii de familie ridică însă şi problema eticii.

”Foarte mulţi nu au reușit să facă analize sau alte investigaţii decontate de către casă. Ajungi şi te gândeşti tu, ca cetăţean care plăteşti asigurările de sănătate, de fapt, de ce le plăteşti? De ce te obligă statul să plătești asigurări de sănătate dacă la nivelul cabinetului de medicină de familie, tu ai exact aceleaşi drepturi ca un cetăţean care nu plăteşte niciun fel de asigurări”, spune dr. Daciana Toma, vicepreşedinte, Societatea Naţională de Medicină Familiei.

”Vor fi nişte consultaţii care se vor supraadăuga peste consultaţiile pe care le avem în mod obişnuit. Pacienţii neasiguraţi vor veni în rând cu toţi aceştia care plătesc asigurări de sănătate care şi aşa unii dintre ei sunt supăraţi că ei plătesc mult la asigurări şi beneficiază puţin”, este de părere dr. Eva Cristescu, medic de familie în Bucureşti.

Mulţi dintre cei neasiguraţi nici nu trec pe la medicul de familie. Merg direct la camera de gardă, la urgenţe, unde beneficiază şi de analize gratuite. Detaliile privind serviciile gratuite vor apărea în noile norme de aplicare a Contractului-cadru privind asistenţa medicală, prelungit până la sfârşitul lui martie.

articolul original.

Județul Brașov, în prag de a rămâne fără medici de familie: nu are cine să ia locul celor aproape 100 de doctori aflați la vârsta pensionării

20 December 2022 at 07:20
image

Criza medicilor de familie este din ce în ce mai evidentă la nivel național, în unele județe situația devenind critică.

Și județul Brașov se află pe lista „neagră”. Foarte mulți medici se pregătesc să iasă la pensie, lăsând locurile goale în urma lor, pentru că nu are cine să vină în locul acestora.

Deficitul medicilor de familie, din ce în ce mai critic la nivel național

Deficitul medicilor de familie este din ce în ce mai evidentă la nivelul României. În unele județe situația este aproape de pragul critic. În județul Brașov, există foarte mulți medici se pregătesc să iasă la pensie, lăsând locurile goale în urma lor.

La nivelul judeţului Braşov, situaţia este atât de gravă încât, în cadrul instituţiei Prefectului a fost creat un grup de lucru care să identifice aceste soluţii, scrie Observator.

Județul Brașov, în prag de a rămâne fără medici de familie

În primul rând, se vorbește despre metode care să încurajeze tinerii medici să se îndrepte către această ramură. În prezent, autoritățile locale de pe raza în care funcționează unități medicale nu pot oferi locuință de serviciu în mod legal medicilor de familie.

La nivelul județului Brașov, foarte mulți dintre medicii de familie au ajuns la vârsta pensionării. Nu mai puțin de 100 de medici sunt în această situație, iar pensionarea lor va lăsa un vid care poate, foarte greu, să fie suplinit.

articolul original.

Situația numărului redus de medici de familie din mediul rural al județului Brașov, analizată la prefectură

19 December 2022 at 12:33
By: M.Ex.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a avut astăzi o ședință cu Grupul de lucru privind problematica medicilor de familie din județul Brașov.
Au participat subprefectul Ambrus Izabella Ambrus, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, Ancuța Daisa, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brașov 2008, Andrea Neculau, președintele Patronatului Medicilor de Familie Braşov, Ana Șestacova, precum și Cornelia Cor, consilier reprezentând Biroul Teritorial Brașov al Avocatului Poporului, Gabriel Moraru, președintele Colegiului Medicilor Brașov, Marius Mărginean – DSP Brașov, Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.
Constituirea acestui Grup de lucru a fost determinată de lipsa medicilor de familie din unele localități ale județului Brașov, precum și de faptul că media de vârstă a medicilor de familie din județul Brașov este destul de înaintată, iar ieșirea lor din sistem, prin pensionare, va accentua deficitul de personal din asistența medicală primară. Potrivit directorului general al CJAS Brașov, peste 100 de medici de familie din județ au atins vârsta de pensionare, așa încât este necesar să se identifice soluții pentru atragerea de noi specialiști în acest domeniu.

Prefectul județului Brașov cere schimbarea legii

Prefectul județului Brașov susține că legea trebuie schimbată : „Recent, a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, în sensul creării posibilității ca medicii de familie să deschidă maximum 2 puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână. Acest lucru ajută, însă în destule cazuri nu este suficient. Există primării, în mediul rural, care dispun de spații amenajate pentru cabinete de medicină de familie, unele ar putea pune la dispoziție și locuință pentru medic sau ar putea acorda alte facilități, pentru a atrage medicii de familie în unitățile administrativ-teritoriale respective, însă nu le permite Codul administrativ, care condiționează acordarea unor facilități de statutul de instituție sau organism de utilitate publică. În urma unei analize cu membrii Grupului de lucru, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă pentru rezolvarea acestei probleme este modificarea articolului 63 din Legea nr. 95/2006, introducând unui nou alineat, prin care să se declare cabinetul de medicină de familie drept unitate sanitară de utilitate publică. În acest fel, cabinetele de medicină de familie s-ar încadra în prevederile Codului administrativ, privind formele de sprijin care pot fi acordate, prin hotărâre de Consiliu Local, unităților de utilitate publică. Problema nu este doar în județul Brașov, ci la nivel național și de aceea, la începutul anului viitor, vom face demersurile pentru promovarea acestui proiect de modificare legislativă prin intermediul grupurilor parlamentare”, a declarat Mihai Cătălin Văsii,

articolul original.

DSP Buzău: Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul ser Comirnaty/Omicron

16 December 2022 at 10:27

Vaccinul Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu cel gripal.

A fost demarată vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 – Pfizer BioNTech) la nivel național, în centrele de vaccinare din toată țara și în cabinetele medicilor de familie care au contracte încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

La nivelul Județului Buzău, începând cu data de 12 decembrie, a început activitatea de vaccinare cu Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, care se realizează în cabinetele medicilor de familie care au contract cu CJAS Buzău şi în centrele de vaccinare COVID-19 din cadrul unităţilor sanitare din județ, respectiv, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 2), Spitalul Orășenesc Nehoiu (Str. Alexandru Ioan Cuza, nr.17) și Spitalul de Boli Cronice Smeeni (Str.Principală, nr. 991) și la sediul DSP Buzău (str. G-ral Grigore Bastan, nr. 3)”, a anunțat vineri, conducerea DSP Buzău, într-o conferință de presă.

Cabinetele medicilor de familie care administrează acest vaccin sunt: CMI Ștefănescu Cristian Emil – Săpoca, CMI Dobrinescu Petre -Bisoca, CMI Toma Veronica -Amaru, CMI Găgiulescu Diana -Tisău, CMI Petrutz Carmen -Râmnicu Sărat, CMI Ciocaru Roxana -Ghergheasa, CMI Constantinescu Simona -Brădeanu, CMI Diaconescu Aurelia -Pănătău, CMI Grigoriu Ioana – Calvini, dar lista se poate extinde, dacă vor fi solicitări.

Potrivit conducerii DSP Buzău, vaccinul Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal, la adulţi şi adolescenţi cu vârsta minimă de 12 ani, la cel puţin trei luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID-19, respectiv la minimum trei luni de la ultima doză din schema primară de vaccinare sau la minimum trei luni de la administrarea unei doze de rapel (booster)”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Astfel, vaccinul este indicat doar persoanelor cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva COVID-19, astfel:

• 1 doză de vaccin Janssen/Johnson&Johnson;

• 2 doze de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Comirnaty/Pfizer&BioNTech;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Spikevax/Moderna;

• 2 doze de Comirnaty/Pfizer&BioNTech (de tip adult sau pediatric);

• 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna.

Conferinta DSP Buzau (foto arhiva SB)

Direcția de Sănătate Publică Buzău îndeamnă buzoienii să nu renunțe la ideea vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, care în ultimii trei ani a creat mari probleme, în special persoanelor cu o sănătate precară (comorbidități și imunitate scăzută). Instituția anunță că a primit 300 de doze de vaccin împotriva Omicron, care se vor administra gratuit, celor care doresc să aibă o protecție bună în fața unei eventuale îmbolnări, vaccinul oferind protecție față de tulpina originală și subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 și oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

Persoanele interesate în vederea vaccinarii se pot adresa centrelor de vaccinare din cadrul unităților sanitare la numerele de telefon și adresele de email menționate mai sus cât și centrului de vaccinare din cadrul D.S.P. Buzău de luni până vineri, între orele 10.00-13.00, la numărul de telefon 0771589259, precum și la adresa de email vaccinarecovid@dspbz.ro pentru a se înscrie în vederea unei programări ulterioare”, menționează DSP Buzău.

Ministerul Sănătății a publicat, joi, lista  centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti-COVID-19 adaptat, pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, care oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puţin 3 luni înainte”, precizează Ministerului Sănătății, într-un comunicat.

În București, imunizarea cu vaccinul adaptat noilor tulpini de coronavirus se face la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Institutul de Pneumofitiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, transmite DSPMB.

Referitor la noul vaccin, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, într-o conferință de presă la Galați, că toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii, până la sfârşitul zilei, unde sunt centrele de vaccinare COVID la nivelul fiecărui judeţ și programul acestora, ceea ce s-a și întâmplat.

Suntem în plin sezon de viroze şi avem două vaccinuri care pot să ne protejeze. Unul este vaccinul împotriva gripei şi care este disponibil și în farmacii, iar cel de-al doilea este vaccinul împotriva variantei Omicron. Astăzi, toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii unde sunt centre de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, însă accesibilitatea înseamnă ca oamenii să meargă la medicii de familie, care trebuie să solicite acest vaccin, care este disponibil la toate direcţiile de sănătate publică. Este un vaccin recomandat în special persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani sau oricărei persoane care are o boală cronică, dar este recomandat oricărui adult, pentru că ne aflăm într-o situaţie similară cu gripa. Gripa este o viroză sezonieră, dar uneori dă complicaţii și avem şi cazuri de deces. E mai bine să ne protejăm şi avem aceste două instrumente, vaccinul gripal şi vaccinul pentru SARS-CoV-2 adaptat”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a subliniat că nu vorbim despre fpstele centre de vaccinare, ci de noi centre, care sunt publicate pe lista făcută publică de Ministerul Sănătății.

* Informații estențiale despre vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, AICI

* Lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti COVID19 adaptat  poate fi consultată AICI


articolul original.

Peste 60.000 de români au beneficiat de screening pentru boli cardiovasculare în cadrul proiectului „Totul pentru inima ta”

28 November 2022 at 14:43

Cele mai multe persoane examinate sunt din județele Dolj, Constanța și Galați, iar până la finalul proiectului se estimează că vor fi beneficia de screening pentru boli cardiovasculare peste 165.000 de români. 

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. România ocupă locul 1 în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de bolile cardiovasculare și complicațiile acestora. În cadrul primului proiect național de screening „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular – POCU/805/4/9/137424”, medici de familie din toată țară s-au înrolat în depistarea bolilor cardiovasculare, astfel încât și persoanele cu venituri reduse sau aflate în diverse situații critice să-și poată verifica, gratuit, starea de sănătate și să poată preveni evoluția unor boli de inimă care pot fi fatale.

Peste 60.000 de români cu vârste peste 40 de ani, care nu au avut anterior probleme cardiovasculare, au fost consultați de medicul de familie, iar pentru 49.000 dintre aceștia s-au realizat și analize de laborator, în cadrul proiectului, demarat pe 29 iulie 2020, iar dintre care 61% provin din mediul rural, iar 39% din mediul urban.

Cele mai multe persoane examinate de medicul de familie sunt din județele Dolj (10139 persoane), Constanța (6863 persoane) și Galați (4322 persoane). Cei mai mulți dintre cei examinați fac parte din categosria de vârstă 40-49 ani (27%), urmați de cei între 50-54 ani (19%), 65-70 ani (16%), 55-60 ani (13%) și cei de 61-64 ani (11%). Aproximativ 14% dintre cei examinați au vârste de peste 71 ani.

Până acum, 226 de medici de familie au consultat pacienții, iar până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi implicați în derularea proiectului 900 de medici de familie. Prima etapă a proiectului s-a derulat în regiunile VEST, SUD-VEST, și SUD-EST, cu centrele regionale de screening la Timișoara, Craiova, Constanța și s-a încheiat la 30 septembrie, în care s-au înrolat și 10 medici de familie din județul Buzău.

Au fost vizate în special persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, inclusiv cele aparținând grupurilor vulnerabile (persoane neasigurate, persoane din mediul rural, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc în condiții precare), care accesează cu greu astfel de servicii medicale și care nu au în antecedente infarct de miocard, accident vascular-cerebral, fibrilație atrială sau alte afecțiuni cardiovasculare cronice. La început, pacienții eligibili care vor fi incluși în proiect, sunt evaluați, li se face anamneza (istoricul bolilor de care suferă și eventualele tratamente pe care le urmează), se identifică factorii de risc li se fac investigațiile specifice (EKG, holter, electrocardiogramă etc.) și li se recomandă un set de analize de laborator. Ulterior, dacă se constată că pacientul are risc înalt de boală cardiacă i se recomandă investigații suplimentare în cadrul unui cabinet/clinică de cardiologie unde medicul specialist va stabili ce trebuie făcut în continuare, iar dacă riscul este scăzut sau mediu, îi recomandăm noi, tratamentul adecvat”, a explicat dr. Gina Cîmpeanu, unul dintre medicii de familie buzoieni implicați în proiect.

În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia și București-Ilfov se pot testa la medicii de familie.

„Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în țara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmărește identificarea acestor factori de risc și reducerea lor pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare. Din perspectiva rezultatelor obținute până acum, subliniez faptul că medicii de familie au înțeles demersul preventiv și s-au alăturat proiectului într-un număr semnificativ. Medicii au beneficiat în proiect de instrumentele necesare pentru a convinge inclusiv persoane cu vârste începând de la 40 de ani, care în general nu consideră că ar putea fi la risc pentru boli cardiovasculare, să efectueze aceste examinări medicale și să urmeze un plan de prevenție individualizat. Pe de altă parte, proiectul a reprezentat o oportunitate de testare a persoanelor vulnerabile din mediul rural”, spune conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului „Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).

Până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi consultate 165.001 persoane. Medicii de familie înrolați în proiect cheamă la o primă consultație persoane care anterior nu au avut probleme cardiace. Persoanele identificate cu factori de risc sunt trimise la medici specialiști sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigații de specialitate. În acest traseu, ei sunt acompaniați telefonic de către reprezentanții COPAC și cei ai  Asociației Pentru Promovarea Sănătății, care le oferă informații și suport pentru a ajunge la medicul specialist.

«Totul pentru inima ta» este un proiect de screening național realizat la un nivel nemaintâlnit până acum în România, care își propune să aducă la medicul de familie pentru consultații peste 165.000 de persoane. Ne dorim să încurajăm o practică în rândul medicilor de familie, și anume prevenția bolilor cardiace la pacienții lor, începând cu vârsta de 40 de ani”, subliniază Sorin Grădinaru, coordonator proiect, reprezentant COPAC.

Proiectul „Totul pentru inima ta” se desfășoară în perioada iulie 2020-decembrie 2023, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și beneficiază de un buget total de 96.544.958,23 lei.

Programul este inițiat și implementat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP – lider), împreună cu Societatea Română de Cardiologie (SRC), Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCTM), Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș (IUBCvT) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).


articolul original.

700 de localități de la țară n-au doctor de familie. Colegiul Medicilor cere suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat

27 November 2022 at 15:25
image

Colegiul Medicilor din România cere Ministerului Sănătății să suplimenteze numărul de locuri la rezidențiat pentru specialitatea medicină de familie.

Numai 321 de locuri au fost scoase la concurs în acest an.

Sunt insuficiente  în condițiile în care, în următorii 5 ani,  3000 de medici ajung la vârsta de pensionare, iar peste 10 ani, riscăm să nu mai avem niciun medic de familie, a spus la Europa FM, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

”Aproape 50% din populația de medici de familie are peste 61 de ani. Asta înseamnă că peste 10 ani, noi nu vom mai avea medici de familie. Deci este o problemă de strategie națională și suntem, pur și simplu, îngrijorați că ceea ce spunem noi nu se aude în spațiul public. Ministerul Sănătății care avea obligația legală să ne consulte în această direcție nu a făcut-o și constatăm cu mare îngrijorare că numărul de locuri în specialitatea de medicină de familie este de numai 321. Este total insuficient față de necesități”, a menționat Daniel Coriu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/26nov-14-Coriu-ramanem-fara-medici-de-familie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Colegiului Medicilor spune că e nevoie de o strategie pe termen lung și că anual, la concursul de rezidențiat, ar trebui să existe între 500 și 1000 de locuri pentru medicina de familie.

”Nu s-ar rezolva într-un an, dar măcar să avem o strategie pe câțiva ani, să scoatem 500, 1000 de locuri, pentru că oricum, din nefericire, o parte dintre ei nu vor rămâne în țară, altă parte vor să profeseze numai în centre universitare. În mediul rural, avem în jur de 700 de localități fără medic de familie. În următorii 5 ani, avem nevoie de 3000 de medici de familie și facem cumva să pregătim acest număr. Cum? Va sta la înțelegerea cu centrele universitare, acest lucru este posibil, se poate rezolva”, a spus Daniel Coriu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/26nov-14-Coriu-500-sau-o-mie-de-locuri-anual.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, sunt 10.000 de medici de familie care au contracte cu Casa Națională de Sănătate. În prezent, deficitul este de 1500 de medici, cele mai mari probleme fiind la țară.

(Sursa foto: facebook Colegiul Medicilor din România)

articolul original.

„Noua rutină de sănătate” – campanie de conștientizare a importanței testării pentru bolile virale

2 November 2022 at 10:10

Coaliția Organizațiilor Pacienților a lansat, marți, o nouă campanie de informare și conștientizare a importanței testării pentru bolile transmisibile, iar cu sprijinul profesioniștilor din domeniile medicina familiei și boli infecțioase aduce îm atenția publică importanța testării pentru depistarea bolilor transmisibile. 

Radu Ganescu

Unul din patru români declară că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, deși 74% dintre respondenţi spun că au avut apropiaţi care au trecut prin boală, iar 77% știu că testarea permite depistarea virusului și poate contribui la reducerea transmiterii bolii, arată datele unui studiu prezentat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, într-o conferință de presă.

Același studiu relevă faptul că 48% dintre respondenţi știu că rolul testării este de a putea beneficia de tratamentul necesar, în timp ce 6% cred că testul nu are nicio utilitate.

Pe de altă parte, patru din zece români ar amâna contactarea unui medic cu mai mult de cinci zile după apariția simptomelor care pot indica infecția cu virusul care provoacă boala Covid, 39% dintre respondenți având percepția că simptomele trebuie să dureze mai mult de cinci zile pentru a fi considerate grave. 20% dintre participanții la studiu au invocat refuzul testării prin teama că medicul le-ar recomanda internarea, iar 15% se tem că trebuie să se izoleze dacă sunt depistați pozitiv. Doar 9% dintre respondenţi au afirmat că nu ar întârzia să contacteze medicul dacă ar avea simptome de COVID-19. „Cred că este încă nevoie de educaţie și de discuţie despre percepţia populaţiei față de testarea COVID-19. Lăsând la o parte ce înseamnă boala, complicaţiile, tratamentul sau grupurile vulnerabile, faptul că percepţia testării este negativă înseamnă că mai avem nevoie să discutăm”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Deși cercetarea nu a avut loc într-o perioadă cu vârf epidemic, gradul de îngrijorare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2 s-a dovedit a avea cote destul de înalte. Studiul a fost realizat în august 2022, de CULT Marketing Research, pe un eșantion de 1.120 de respondenţi adulţi, cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani..

În contextul datelor relevate de studiul prezentat, COPAC a lansat campania „Noua rutină de sănătate”, prin care își propune să încurajeze testarea la COVID-19, dar și pentru alte boli virale precum HIV, TBC, hepatită sau alte boli virale, de la primele simptome, și să promoveze un comportament responsabil, prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv, precum și contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcționare către Centre de evaluare sau către un medic infecționist, dacă este cazul, pentru a se evita răspândirea virusului.

Dacă mai era necesar, pandemia ne-a demonstrat cât de important este ca fiecare dintre noi să adopte o atitudine preventivă, reflectată într-o rutină individuală și colectivă pro-sănătate. O bună rutină de sănătate este cu atât mai importantă în cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sănătate a populației”, subliniază Radu Gănescu, președinte COPAC.

Dr Adrian Maniescu

Deși în prezent specialiștii vorbesc de o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere epidemic decât în primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este încă prezentă printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales în cazul celor vulnerabili, astfel că recomandă testarea la virusul SARS-CoV-2.

În acest fel, pe de o parte cei infectați cu virusul care cauzează COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicațiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19. În plus, nu există garanția că nu ar putea apărea variante ale virusului cu transmisibilitate foarte mare sau cu efecte severe”, a atras atenția medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care atrage atenția că „fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și implicat în prezervarea sănătății lui și a persoanelor apropiate”.

Dr Daciana Toma

Considerând că este crucial să crească nivelul de informare al populației, prin informații din domeniul sănătății, pe subiecte de interes, „traduse” în limbaj simplu, ușor de urmărit și înțeles, dr. Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei,  a subliniat că medicul de familie este cel care nu doar tratează pacienții, ci îi și educă, fie că vorbim despre medicamente, virusuri sau alți factori de risc pentru sănătate. Tocmai de aceea, campania „Noua rutină de sănătate” vizează un demers mai larg de educație al populației privind importanța testării pentru diagnosticarea unor boli precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.

Dr. Simin Aysel Florescu a subliniat necesitatea educării și informării corecte, bazate pe dovezi științifice, în rândul populației generale, dar și identificarea unor soluții pentru evitarea campaniilor false care pot induce panică sau pot cauza situații dezastruoase pentru pacienți și pentru sistemul medical, cum s-a întâmplat în perioadele de vârf ale pandemiei, când mulți au ignorat reguli de bază privind prevenția și protecția.

Dr Simin Aysel Florescu

Reprezentanții COPAC mulțumesc pentru sprijin conf. dr. Simin-Aysel Florescu – managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babes”, dr. Adrian Marinescu -director medical al Institutului „Matei Balș” și dr. Daciana Toma – vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicii spun că educația în școli și în social media ar putea ajuta la contracararea unor informații false, neverificate și nesusținute științific, dar este necesar să existe și o legislație care să tempereze știrile false. Cel mai important este ca fiecare dintre noi să încercăm să trecem informațiile prin propriul filtru și să valorificăm ceea ce am învățat că poate fi benefic în pandemie, să evităm panica și informațiile false, să avem mai multă încredere în profesioniști.

În demersul său de informare și conștientizare privind importanța testării la bolile virale, COPAC colaborează cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, MSD România și Synevo a lansat marți, 1 noiembrie, o nouă campanie de informare și conștientizare privind importanța testării în cazul bolilor virale, inclusiv Covid-19.

S-a alăturat campaniei expoziția interactivă 3D „Atlasul Virusurilor care, până la 13 noiembrie 2022, în cadrul Muzeului temporar Art Safari, oferă vizitatorilor informații medicale bazate pe dovezi științifice prezentate într-un format atractiv, despre caracteristicile a opt dintre cele mai frecvente virusuri SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, virusul urlian (oreionului), virusul rujeolic, rubeolic și cel al variolei maimuței – precum și la progresul realizat în prevenția și tratarea afecțiunilor cauzate de acestea.

Pandemia ne-a arătat că în fiecare zi conviețuim într-o lume plină de virusuri. Nu ne-am imaginat poate cum arăta, iar Atlasul virusurilor, realizat în cadrul expoziției Art Safari, ne arată acest lucru. În ultimii ani au apărut noi boli infecțioase, iar altele despre care se credea că sunt readicate au reapărut, așa cum este variola. De aceea, vă invităm să vedeți această expoziție, să aveți un comportament responsabil și să vă testați periodic pentru COVID 19 sau si alte boli infecțioase, pentru că trăim într-o nouă «Rutină de sănătate»”, transmite COPAC, odată cu promisiunea că oraganizația va disemina pe social-media informații despre aceste boli și despre cum ne putem proteja.


articolul original.

Vaccinurile pneumococic și hepatitic B ajung în maternități și la medicii de familie

1 November 2022 at 08:36

În același timp, Ministerul Sănătății anunță că procedura de licitație pentru vaccinul hexavalent este aproape finalizată și urmează să încheie un acord-cadru de achiziții petru următorii patru ani.  

Lipsa unora dintre vaccinurile recomandate în schema de vaccinare pentru bebeluși și copiii cu vârste de până la 14 ani, reclamată de medicii din mai multe județe, pare să die rezolvată. Ministerul Sănătății anunța, pe 11 octombrie, că a semnat contractul achiziție a 130.000 de doze de vaccin hepatitic B și a aproape 180.000 de doze de vaccin pneumococic și a demarat procedura de achiziția a aproape 250.000 de doze de vaccin hexavalent.

Astăzi, 01 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie”, anunță Ministerul Sănătății (MS), care reamintește că acest vaccin se administrează bebelușilor, la 2, 4 și 11 luni.

Totodată, ministerul transmite că „cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie”, iar „pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani”.

În același timp, Ministerul Sănătății susține că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la data de 01 noiembrie 2022, la nivel național mai erau în stoc:

· Vaccin BCG – 408.741 doze

· Vaccin hepatitic B – 12.805 doze

· Vaccin ROR – 64.974 doze

· Vaccin Hexavalent – 40.430 doze

· Vaccin DTPa – 88.382 doze

· Vaccin pneumococcic – 98.179 doze.

Ministerul Sănătății spune că numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari ai acestor vaccinuri este de aproximativ 15.000.

Pe de altă parte, MS transmite că în județul Cluj, unde s-a semnalat că lipsesc anumite vaccinuri, există încă stocuri în anumite maternități și la unii medici de familie, iar „conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare”.

Situația stocurilor de vaccinuri existente în județul Cluj, la 1 noiembrie, este:

· Vaccin BCG – 19.152 doze (17.000 doze la DSP, 1.992 în maternități și 160 la medicii de familie)

· Vaccin hepatitic B – 104 doze (în maternități)

· Vaccin ROR – 1.900 doze (la medicii de familie)

· Vaccin Hexavalent – 1.338 doze (la medicii de familie)

· Vaccin DTPa – 1.832 doze (78 doze la DSP, 1.754 doze la medicii de familie)

· Vaccin pneumococcic – 4.281 doze (3.215 doze la DSP și 1.066 la medicii de familie)

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj vor verifica la cabinetele medicilor de familie situația stocurilor de vaccin, în vederea redistribuirii la cabinetele în care lipsesc temporar unele dintre aceste produse”, menționează MS.

articolul original.

Doctorul Dina Mergeani rămâne încă un mandat la șefia Societății Naționale de Medicina Familiei

25 October 2022 at 06:22

Alături de acesta își păstrează funcțiile, pentru încă patru ani, majoritatea celor care au condus organizația profesională și în mandatul anterior.  

În timpul celei de-a X-a ediții a Congresului Național de Medicina Familiei (20-23 octombrie), organizat la Craiova, delegații filialelor teritoriale ale Asociației Societății Naționale de Medicina Familiei / Medicina Generală (SNMF) și-au ales și noua conducere a organizației profesionale.

Votul actual a evidențiat că se dorește o continuitate și, în același timp, o dinamică nouă a SNMF, orientată spre susținerea dezvoltării asociațiilor locale și promovării recunoașterii rolului medicilor de familie, atât în echipa medicală, cât și în sistemul de sănătate din România”, a transmis după validarea alagerilor, noua conducere a SNMF.

Mai mulți medici de familie care fac parte din organizația profesională și-au depus candidaturile, iar în urma votului a fost ales un președinte, cinci vicepreședinți, doi secretari și un trezorier.

Funcția de președinte a fost disputată de dr. Dina Mergeani din Constanţa, care a ocupat aceeași poziție și în mandatul 2018 – 2022, şi dr. Daciana Toma din Bucureşti, fost secretar al organizației în mandatul abia încheiat.

În urma votului, dr. Dina Mergeani a fost reales președinte al SNMF, așa că rămâne și mandatul 2022-2026la șefia organizației profesionale.

Dr Mihai Iacob, dr Dina Mergeani (foto arhiva)

Alături de dr. Mergeani, din conducerea SNMF mai fac parte 8 reprezentanți ai organizațiilor medicilor de familie din Dolj, Timiș, Iași, București-Ilfov, Mureș și Arad care au candidat. Cu două excepții, aceștia au făcut parte din conducerea SNMF și în mandatul precedent.

Astfel, funcțiile de vicepreședinte au fost adjudecate de dr. Carmen-Adriana Dogaru (Craiova), dr. Gheorghe-Gindrovel Dumitra (Craiova), dr. Mihai-Sorin Iacob (Timișoara), dr. Răzvan-Florentin Miftode (Iași) și dr. Daciana-Ioana Toma (București-Ilfov), iar cele de secretar, de dr. Remus- Sebastian Șipoș (Târgu Mureș) și dr. Csongor Toth (Arad).

Conducerea SNMF subliniază că promovează o strategie clară în sprijinul tuturor medicilor de familie, atragerea de proiecte și dezvoltarea specialității în plan profesional, prin proiectele și parteneriatele dezvoltate, specialitatea Medicina de familie a devenit mai prezentă în percepția publică și între celelalte specialități. „Parteneriatele cu alte societăți profesionale au adus recunoaștere națională și internațională, SNMF devenind o organizație profesională apreciată de publicul larg șsi respectată de autorități. Efortul depus în acest sens, de fiecare conducere a SNMF de până acum, va fi continuat, pentru a consolida și dezvolta cât mai mult profesionalismul fiecărei generații de medici de familie”, transmite conducerea SNMF, asigurându-și colegii și partenerii că vor găsi sprijin permanent în conducerea asociației profesionale.


articolul original.

Cabinetele de medicină generală vor putea avea cel mult două puncte de lucru secundare

10 October 2022 at 06:47

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și prevede că medicii de familie își vor putea deschide puncte secundare de lucru în mediul rural, în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau în alte unităţi unde există deficit de medici.

Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază, prevede o lege promulgată luni, de președintele Klaus Iohannis și care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006.

Punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau în alte unităţi unde există deficit de medici stabilit de către o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, alcătuită din: un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti”, prevede legea promulgată de șeful statului.

Potrivit aceluiași act normativ, serviciile medicale prestate în punctele de lucru secundare sunt decontate integral, conform legislaţiei în vigoare, indiferent dacă au fost prestate de către medicul de familie titular al cabinetului sau de către medicii angajaţi ai cabinetului.

Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda facilităţi şi stimulente aferente înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”, iar autorităţile administraţiei publice locale pot încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil în care să se consemneze drepturile şi obligaţiile părţilor. Actul normativ prevede că aceste prevederi se aplică şi punctelor de lucru deja înfiinţate.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor modifica normele de aplicare ale Contractului-cadru în acord cu prevederile din prezenta lege.


articolul original.

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

28 September 2022 at 08:41

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

Pacient bătut de un medic în timpul consultației

31 August 2022 at 13:05

Un pacient a mers la doctor pentru un consult medical, dar s-a ales cu o bătaie desprinsă din filme. Doamna doctor, cea care trebuia să îi prescrie tratamentul medical nu a ezitat să-l lovească pe pacient din cauza unor neînțelegeri.

Incidentul s-a petrecut în localitatea Bulgăruș, din Timiș, iar protagoniștii au fost un pacient în vârstă de 66 de ani și o doctoriță de 39 de ani, care se pare că au avut o discuție în contradictoriu. Medicul și-a pierdut cumpătul și l-a bătut pe bărbat atât în cabinet, cât și în afara lui. Poliția a deschis o anchetă.

„La data de 29 august 2022, polițiștii au fost sesizati cu privire la faptul că, într-un cabinet medical din localitatea Bulgăruș, din județul Timiș, a avut loc o altercație între un medic și un pacient. În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Citește și: Se asfaltează tronsonul 2 al străzii General Grigore Bălan

Sursa: stiripesurse.ro

articolul original.
❌