ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

În timp ce virozele puternice îmbolnăvesc copiii pe capete, din farmaciile iesene lipsesc medicamentele

28 November 2022 at 04:40
By: Geo
image

În perioada în care sezonul virozelor respiratorii este mult mai „zgomotos” în rândul copiilor, comparativ cu anii anteriori, a mai apărut o problemă: lipsesc antitermicele şi antibioticele.

Anul acesta, virozele respiratorii au început să se răspândească mult mai devreme comparativ cu anii anteriori şi sunt mult mai agresive în rândul copiilor, în special cei de vârstă mai mică, susţin specialiştii. Pe lângă această particularitate a sezonului care a venit după doi ani de pandemie, medicii au observat că nici nu se găsesc medicamentele necesare pentru tratament.

„Ne sună mamele copiilor şi ne spun că nu găsesc în farmacii antibiotice, nu este Augmentin, Klacid şi nici Zinnat, lipsesc chiar şi siropurile şi medicamentele antitermice. Atunci ne cer să le dăm altceva, se pierde şi foarte mult timp din această cauză”, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru ieşean.

Cauzele dispariţiei medicamentelor

La rândul lor, producătorii de medicamente spun că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este influenţată şi de o lipsă generalizată care se observă, legată şi de sezonul virozelor care anul acesta a început brusc şi este mult mai agresiv faţă de anii trecuţi.

„Problema dispariţiei medicamentelor de sezon agravează în plus problemele deja existente, fiind rezultatul unui mix de factori: un sezon foarte puternic de infecţii acute ale căilor respiratorii, în special la copii, care a dus la scăderea sau chiar dispariţia stocurilor de siropuri de antibiotice şi de medicamente anti-febră (ibuprofen, paracetamol). În condiţiile penuriilor de materii prime şi materiale, producătorii nu pot fabrica cantităţile comandate astfel încât sunt obligaţi să prioritizeze, producând sau aducând din import stocuri mai mici. La asta din păcate, se adaugă şi raţiuni economice, vor fi livrate medicamente către ţările care au făcut comenzi sau plăţi cu mult timp în avans”, a explicat Dragoş Damian, director executiv Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro

articolul original.

Vești bune! Încep lucrările de construire a fabricii de medicamente de la Turda! Investiție de peste 50 milioane euro

24 November 2022 at 17:15
image

Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, va investi peste 50 milioane euro în construirea primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România.

”Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, demarează lucrarile de construcţie a primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România. Cu o investiţie de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producţie este amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj”, anunţă compania.

Proiectul de tip greenfield este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală – sunt destinate să deservească cu preponderenţă Romania si pieţele din Europa, în care grupul Stada îşi desfăşoară operaţiunile.

„Stada dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie internaţională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în acelaşi timp lanţul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul Stada. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, aproape de unităţile de producţie din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare ce deserveşte întreg grupul Stada la nivel global”, subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.

Fabrica Stada de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generaţie, precum şi o suită de facilităţi ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar şi acoperiş verde pentru echilibrarea fluctuaţiilor de temperatură. Etapele de construcţie şi partea operaţională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

“Guvernul României susţine în egală masură atât investiţiile străine, cât şi pe cele autohtone, în domenii cheie, care poziţionează România ca jucător important pe harta Europei. Face parte din strategia noastră să asigurăm un cadru transparent şi onest pentru toate investiţiile care asigură o dezvoltare a calităţii vieţii în ţara noastră şi de asemenea creează noi locuri de muncă”, a declarat Ciprian Hojda, consilier de stat în Guvernul României, cancelaria prim-ministrului.

Termenul de finalizare a facilităţii de producţie este planificat pentru luna octombrie 2024. Exploatarea facilităţii presupune formarea unei echipe de 375 de angajaţi cu experienţă în industria farmaceutică.

Stada Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul Stada are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv produse farmaceutice de înaltă specializare şi produse fără prescripţie medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2021 Grupul Stada a raportat o cifră de afaceri de 3.249 miliarde euro şi EBITDA de 776.5 milioane euro.

Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de ţări, cu aproximativ 50 de reprezentanţe, 20 de fabrici şi peste 12.500 de angajaţi în întreaga lume.

Stada România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piaţa din România din anul 1997 prin doua entitati, Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor provenite din întreg grupul Stada).

Stada oferă pacienţilor atât medicamente inovative şi generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât şi produse de tip CHC (Customer Health Care), scrie news.ro

articolul original.

Cel mai căutat medicament pentru copii a dispărut din farmacii

24 November 2022 at 07:42

Cel mai căutat medicament pentru copii a dispărut din farmacii.

În plin val de viroze la copii, de pe rafturile farmaciilor încep să dispară medicamentele pe care părinţii. chiar se bazează!

Panadol Baby, un sirop pe bază de paracetamol, folosit pentru a ameliora durerea şi pentru a reduce febra la copii, a dispărut din toate farmaciile de mai bine de o lună. Explicaţia autorităţilor este că producţia este mică, iar cererea crescută. Iar situaţia s-ar putea prelungi cel puţin până în a doua parte a lunii decembrie.

Acum, vestea bună este că se găsesc şi alte medicamente pe bază de paracetamol, care au concentraţii similare şi sunt destinate copiilor. Iată aici cel puţin 5 alternative. Însă mare atenţie! Înainte să le luaţi, ar fi bine să consultaţi un medic. Şi medicamentele pe bază de ibuprofen se găsesc mai greu. Stocurile de Nurofen baby şi Nurofen Junior sunt limitate, tot din cauza problemelor de producţie.

Din fericire, şi pentru aceste medicamente există câteva alternative în farmacii, destinate tot celor mici şi care tratează aceleaşi probleme de sănătate.

Şi ca să nu-i ignorăm nici pe cei mari: greu de găsit sunt şi unele medicamente pentru adulţi, inclusiv antibiotice şi antiinflamatoare. În doar o lună, Agenţia Naţională a Medicamentului a primit în total 84 de sesizări privind 51 de medicamente lipsă.

(Sursa: Observator)

articolul original.

Medicamentele ADHD pentru dependența de amfetamine, asociate cu risc redus de spitalizare și deces

23 November 2022 at 11:00
image

Medicamentul pentru ADHD lisdexamfetamină a fost asociat cu cel mai scăzut risc de spitalizare și deces la persoanele ce se confruntă cu dependența de amfetamine, când au fost comparate medicamentele utilizate în general în rândul persoanelor cu tulburări de consum de substanțe.

Acest lucru este arătat într-un studiu mare, bazat pe registre, realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet, din Suedia, în colaborare cu Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Niuvanniemi și publicat în JAMA Psychiatry.

„Rezultatele noastre sugerează că lisdexamfetamina este asociată cu cele mai bune rezultate și încurajează efectuarea de studii controlate randomizate pentru a explora acest lucru în continuare”, spune Jari Tiihonen, profesor la Departamentul de neuroștiință clinică, Institutul Karolinska și autor al studiului.

Dependența de amfetamine, în creștere

Amfetaminele sunt al doilea cel mai folosit drog ilicit din lume, iar spitalizările legate de cresc substanțial.

Cu toate acestea, în prezent nu există intervenții farmacologice aprobate disponibile pentru tratarea dependenței de amfetamină sau a variantei metamfetamină. Anumite medicamente au arătat rezultate promițătoare, dar până în prezent, studiile au fost adesea mici și lipsesc dovezile convingătoare.

Cum s-a desfășurat studiul?

În studiul de față, cercetătorii au investigat asocierea dintre medicamentele utilizate în general în rândul persoanelor cu tulburare de consum de substanțe și riscul a două rezultate primare la persoanele cu tulburare de consum de amfetamine sau metamfetamine: 1) spitalizare din cauza tulburării de consum de substanțe sau 2) spitalizare din orice cauză sau deces, scrie Medical Xpress.

Studiul a inclus aproape 14.000 de indivizi, toți cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani care trăiesc în Suedia, cu un diagnostic înregistrat pentru prima dată de tulburare de consum de amfetamine sau metamfetamine, din iulie 2006 până în decembrie 2018. Persoanele cu schizofrenie sau tulburare bipolară au fost excluse.

Pacienții au fost urmăriți din momentul diagnosticării până când pacientul a decedat, s-a mutat din Suedia, a fost diagnosticat cu schizofrenie sau sau s-a încheiat studiul. Durata mediană de urmărire a fost de 3,9 ani.

Cercetătorii s-au uitat la modul în care riscul de spitalizare sau de deces pentru fiecare individ diferă, în funcție de faptul că aceștia luau sau nu medicamente în acel moment.

Ce au arătat rezultatele?

„Rezultatele noastre arată că lisdexamfetamina, un medicament aprobat pentru și, în unele țări, pentru alimentația excesivă, a fost singurul medicament specific asociat cu riscul redus de spitalizare și deces”, spune Milja Heikkinen, cercetătoare la Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Niuvanniemi.

Riscul de spitalizare din cauza tulburării de consum de substanțe a fost cu 18% mai mic, iar riscul de spitalizare din orice cauză sau deces a fost cu 14% mai mic în perioadele de utilizare a lisdexamfetaminei, în comparație cu perioadele fără medicația ADHD.

Combinația dintre două sau mai multe medicamente diferite pentru tulburarea de consum de substanțe a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai scăzut de spitalizare sau deces.

Utilizarea benzodiazepinelor a fost asociată cu rezultate mai slabe, cu un risc cu 17% mai mare de spitalizare din cauza tulburării de consum de substanțe și cu un risc de spitalizare din orice cauză sau deces cu 20% mai mare, în perioadele de utilizare față de perioadele fără utilizare. Utilizarea antidepresivelor a fost, de asemenea, asociată cu rezultate puțin mai rele decât neutilizarea.

Întreruperea medicamentelor pentru dependența de amfetamine atunci când starea se îmbunătățește, un real fenomen

Cercetătorii observă că tratamentele farmacologice sunt adesea întrerupte atunci când starea clinică se îmbunătățește și sunt începute atunci când starea clinică se deteriorează. Prin urmare, rezultatele pot subestima efectul benefic presupus al tratamentelor.

Pentru a ajusta pentru acest fenomen, cercetătorii au efectuat analize omițând primele 30 de zile de utilizare. Rezultatele au fost apoi în concordanță cu principalele analize.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Petru Movilă: Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost tăitat. Guvernanţilor li se pare o normalitate ca pacienţii să îşi aducă de acasă medicamente

20 November 2022 at 06:57
image
Petru Movilă dezvăluie că bugetul Ministerului Sănătății a fost tăiat. Deputatul PMP spune că 1 milion de lei, bani care erau destinați achiziției de medicamente au fost redirecționați pentru plata ajutoarelor sociale și a dobânzilor la împrumuturi.
Movilă este de părere că această rectificare este un act criminal, în condițiile în care spitalele din România suferă cea mai gravă criză din ultimii 7 ani.
„Suma de 1 milion de lei din bunuri şi servicii a fost tăiată de la Ministerul Sănătăţii, la rectificarea bugetară proaspăt aprobată. Pare o ştire seacă, dar ştiţi cum se traduce, în realitate?
Aceste bunuri şi servicii înseamnă medicamente.
La acest capitol bugetar se regăseşte achiziţia de medicamente şi alte produse necesare unei funcţionări adecvate a spitalelor din România.
Să tai bani de la MS mi se pare crimă, mai ales în condiţiile în care în 2022 au fost cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani”, este mesajul postat sâmbătă de politician pe pagina de Facebook.

Ce probleme au spitalele din România?

Petru Movilă spune că spitalele au nevoie urgentă de medicamente, de dotări, de investiții, de modernizări și de perfecționarea a cadrelor medicale, iar 80% din ambulanțele sunt prea vechi pentru a mai fi folosite.
articolul original.

Românii cumpără medicamente din străinătate

15 November 2022 at 06:36
By: M.Ex.

În fiecare an România se confruntă cu cel puţin o criză a medicamentelor. Periodic, din farmaciile din România dispar anticoagulantele, medicamente oncologice, pentru afecţiuni endocrinologice sau boli cardiovasculare. Singura soluţie a pacienţilor este să le comande din străinătate, iar asta se vede în creşterea vânzărilor companiilor autorizate în acest sens.

România cheltuie anual 44% din fondurile alocate sănătăţii pentru serviciile spitaliceşti, cea mai mare pondere înregistrată la nivelul ţărilor UE şi este pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte rata deceselor evitabile prin prevenţie sau ale căror cauze sunt tratabile. De altfel, pacienţii din România alocă pentru prevenţie doar 1% din totalul cheltuielilor lunare, aproximativ 20 de euro, comparativ cu media europeană de 102 euro.

„M-am lovit personal de această lipsă cronică și, de prea multe ori, inexplicabilă de medicamente din România. Știam că, în cazul în care aș avea nevoie de vreun tratament, aș opta pentru medicamente complexe, din ingrediente de origine animală sau minerală, însă acestea erau de negăsit în România. Pentru liniștea mea mi-am creat un stoc personal pe care l-am comandat din Germania, împreună cu alți prieteni. Am acționat preventiv, lucru pe care foarte mulți români nu îl fac, fie pentru că nu conștientizează importanța lui, fie pentru că nu și-l permit. Problema este că evitarea unor cheltuieli preventive devine o chestiune mult mai costisitoare atunci când se ajunge la nevoia de tratament”, a declarat Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

Conform datelor Eurostat cheltuielile pentru sănătate în România au crescut în ultimul deceniu, dar rămân la al doilea cel mai scăzut nivel din UE, atât ca procent din PIB (5,7% în intervalul 2015-2019), cât și la nivel de individ. Totodată, în perioada 2015-2019 România a cheltuit mai puțin de jumătate din media pe cap de locuitor din țările UE, respectiv 1.310 euro, față de 3.523 euro la nivel european.

„Avantajul prevenției este că ea are întodeauna un cost semnificativ mai mic decât tratarea. O prevenție mai ieftină poate însemna de exemplu mai multă mișcare, sport, timp petrecut în aer liber, un capitol la care România are mult de recuperat”, a spus Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

În aceste condiţii produsele de prevenție au o pondere de aproximativ 50% din comerțul derulat de EUmed.ro pe piața din România. În perioada sărbătorilor religioase clienții caută produse destinate digestiei sau florei intestinale, iar vara și primăvara suplimente alimentare pentru slăbit. Primăvara sunt căutate mai ales produse pentru reducerea reacțiilor alergice, în special a celor provocate de ambrozie, iar vara crește cererea pentru produsele de protecție solară. Ultimii ani au arătat însă un interes tot mai crescut față de produsele de întărire a imunității.

Eumed este o farmacie înființată în 2010 de antreprenorul român Ciprian Militaru, în orașul Emmerich din Germania. În 2021 compania și-a mutat sediul în Stuttgart. Comercializează atât medicamente clasice, cât și produse homeopate și antroposofice, numai în 2021 înregistrând venituri de 4,6 milioane de euro.

articolul original.

Facturile spitalelor au crescut cu 50% la lumină și 70% la gaze. Ministrul Rafila: „Scumpirile sunt acoperite din banii de medicamente”

14 November 2022 at 05:02

Facturile spitalelor au crescut cu 50% la lumină și 70% la gaze. Ministrul Rafila: „Scumpirile sunt acoperite din banii de medicamente”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre cum au fost afectate unitățile sanitare din România de creșterea prețurilor la energie, despre  ponderea cheltuielilor cu utilitățile în bugetul acestora, cât și despre posibilele soluții pe care acesta le va propune. 
”Facturile au crescut cu 50% ceea ce nu este puțin. În primul rând, telespectatorii ar trebui să știe cum este constituit bugetul unui spital. Cea mai mare parte a bugetului din spital o reprezintă cheltuiala cu personalul care, conform legii, nu trebuie să depășească 70%. Din rest, din ce rămâne, trebuie plătite utilitățile și după ce sunt plătite utilitățile, este o parte care rămâne pentru materialele sanitare și medicamente. Am vrut să văd și am acest studiu, la nivelul spitalelor din țară care au fost cheltuielile cu energia în trimestrul III al anului 2021 și care au fost cheltuielile cu energia în 2022.
Trimestrul al III-lea nu este un trimestru așa de complicat pentru că ziua e lungă, e cald, deci lunile iulie, august și septembrie. Cheltuielile au crescut cu cca 45-50% la energia electrică și cu 70% la gaze. Per total o creștere a cheltuielilor cu circa 55% în aceste trei luni. Sigur, asta în condițiile în care prețul pentru unitățile sanitare, cât și pentru alte instituții publice a fost ținut sub control, în sensul că un kilowatt era 1 leu, față de 68 de bani. Asta îmi arată mie că, în cheltuiala unui spital, cheltuielile cu energia reprezintă cam 15%, adică cu 5% mai puțin din bugetul spitalului pentru materiale sanitare și medicamente”, a declarat Alexandru Rafila.
”Voi veni cu niște propuneri concrete în ceea ce privește soluționarea acestei situații, fie o compensare directă către furnizorii de energie încât să avem o marjă de buget similară pentru materiale sanitare și medicamente, ca și cea de anul trecut, sau voi propune o suplimentare de buget pentru spitale. Trebuie să găsim o soluție”, a concluzionat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dând asigurări în același timp că nu vor fi probleme cu plata salariilor personalului medical: ”Eu nu voi fi niciodată de acord să găsim o soluție în afectarea salariilor personalului medical”.
articolul original.

Medicamentele care au dispărut complet din farmacii. Medicii se tem de un haos în spitalele din țară

13 November 2022 at 15:05
image

Mai multe medicamente esențiale au dispărut complet din farmacii, iar urmările ar putea fi unele fără precedent.

Pentru că ne aflăm în plin val de viroze, multe medicamente pentru copii lipsesc din farmacii. În acest sens, medicii avertizează că acest lucru va duce, inevitabil, la aglomerarea spitalelor.

Menționăm că, potrivit Antena 3, din farmacii lipsesc mai multe medicamente care se folosesc pentru infecțiile respiratori, inclusiv antibiotice.

Urmările le putem vedea deja la Spitalul Marie Curie din București unde începe să fie deja aglomerație. Zilnic se prezintă aproximativ 300 de copii, arată sursa citată, care precizează că aproape jumătate din totalul acestora sunt cu infecții și viroze.

Val de viroze în spitalele din România

În ceea ce privește simptomele, copiii ajung la spital fie cu tuse severă, cu vărsături, probleme digestive, dar și febră mare.

Medicii infecționiști se tem însă că acesta ar putea fi doar începutul, iar în perioada următoare, din cauza lipsei de antibiotice, spitalele se vor aglomera și mai mult.

Și părinții sunt puși într-o situație dificilă în condițiile în care ajung să se plimbe de la o farmacie la alta, în încercarea de a găsi tratamentul recomandat.

De multe ori, părinții se întorc din nou în cabinetele medicilor de familie pentru a primi alte tratamente.

Și la Spitalul Județean Arad, în ultimele zile s-au internat 40 de copii cu infecții respiratorii, mai arată Antena 3.

articolul original.

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că va veni în România pentru a onora invitația de a vizita o fabrică de medicamente, la Cluj

8 November 2022 at 14:45
image

Mircea Geoană a anunțat pe Facebook că va veni în România pentru a vizita fabrica de medicamente condusă de Dragoș Damian. Cel mai mare producător de medicamente din România l-a invitat pe Mircea Geoană să viziteze fabrica sa de la Cluj.

Invitația a fost lansată în urma discursului susținut de Secretarul General adjunct al NATO, în cadrul unei dezbateri din Senat, în care acesta a vorbit despre necesitatea investițiilor private în sectorul de ”cercetare, dezvoltare și inovare”.

”Am acceptat cu mare plăcere invitația lui Dragoș Damian de a vizita Terapia Cluj.

Mă bucur să văd că antreprenorii români înțeleg valoarea inovației și tehnologiei și încearcă să dezvolte parteneriate cu mediul academic, centre de cercetare, dezvoltare și inovare” a scris pe Facebook, Mircea Geoană.

Discursul lui Mircea Geoană despre necesitatea digitalizării și a inovării

Secretarul General adjunct al NATO a susținut în cadrul dezbaterii „Creşterea ecosistemului de inovaţie în sănătate în România – provocări şi soluţii” că ”ne îndreptăm cu paşi repezi către o eră biodigitală. Convergenţa între sistemele biologice şi ale  tehnologiei digitale reprezintă cea mai importantă revoluţie la nivelul istoriei umanităţii şi va influenţa în mod dramatic economia, societatea, în primul rând zona sănătăţii, alimentaţiei, a protecţiei mediului, a industriei, ca şi a securităţii. Această transformare este extrem de importantă, iar controlul viitoarei ere biodigitale devine din ce în ce mai clar.”

”Digitalizaţi, inovaţi şi, mai ales, nu vă daţi bătuţi pentru că îndrăzneala este atributul liderilor, iar frica este moartea creativităţii” a transmis Mircea Geoană românilor care își desfășoară activitatea în domeniul medical.

Jurnalist Politic
articolul original.

O nouă criză de materiale sanitare s-a produs în spitalele din ţară. Medicamentele lipsesc și ele

8 November 2022 at 10:01
image

În acest moment România se confrunta cu o nouă criză de materiale sanitare. Spitalele din ţara ar putea să aibă de suferit de pe urma lipsurilor înregistrate. Printre instrumentele afectate de criză se număra atât lamele de bisturiu cât şi sondele.

Materialele sanitare nu sunt, din păcate, singurele care vor fi puse în pericol de nouă criză înregistrată la spitalele din ţară. Şi medicamentele vor avea de suferit de pe urma acestei probleme înregistrate. Conducătorii unităţilor medicale încearcă să vină cusolutii pentru a putea pune capăt crizei.

Criza de materiale sanitare le dă bătăi de cap celor de la conducerea spitalelor

Această nouă criză a apărut pe fondul mai multor probleme care s-au întregistrat în România. Printre factorii care au influenţat evoluţia crizei se numără războiul din Ucraina, criza energetică, dar şi pandemia.

Instrumentele medicale care lipsesc din spitale sunt lamele de bisturiu, substanța de contrast, dar şi sondele de urină şi cele de aspirație traheală. Cei care au de suferit cel mai mult de pe urma acestei crize sun, bineînţeles, pacienţii.

În contextul acestei probleme, managerul de la spitalul Bagdasar Arseni din București, Andi Nodiț, a venit cu o serie de precizări pentru a putea lămuri în ce măsură a fost afectat spitalul în cauza de această criză.

„Suntem pe o linie de plutire, dar avem din păcate din ce în ce mai des informări din partea unor furnizori că nu vor putea livra sau nu vor putea livra la prețurile pe care le-am contractat în urmă cu un an. O astfel de situație este acum pentru substanța de contrast folosită în investigațiile imagistice, în momentul de față avem stocuri dar am primit o scrisoare de la furnizorul nostru care ne-a spus că nu ne poate asigura la prețul la care noi am contractat. Va trebui să găsim produsul la alt furnizor care să ne permită să funcționăm în continuare”, a precizat Andi Nodiț.

Criza de materiale sanitare la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași

Cu o astfel de criză de materiale sanitare și medicamente s-au confruntat și angajații de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lunile trecute. Nemaiputând să facă față lipsurilor, cadrele medicale au semnalat problema mai departe la Ministerul Sănătății, iar sesizarea s-a finalizat cu o anchetă realizată din partea celor de la Serviciul de Control în Sănătate Publică.

Important de precizat este că în anul 2021, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi a încasat o nouă sumă de bani în ceea ce privește materialele sanitare în cadrul programul anual de achiziții. Contractul de peste 6 milioane de euro a fost pus la dispoziția celor de la conducerea unității medicale pentru a putea furniza angajaților instrumentele sanitare necesare. Cu toate acestea, suma uriașă încasată pare să nu fi ameliorat situația de la nivelul unității medicale.

Prin urmare, criza de materiale sanitare este o problemă națională.

articolul original.

Rafila: Avem o situaţie incredibilă

4 November 2022 at 16:44
By: (S.P.)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că numeroase medicamente care nu mai sunt pe piaţă constituie baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse, iar în cursul acestei luni va fi aprobat un ordin astfel încât preţul de referinţă să fie făcut în funcţie de medicamentele care există pe piaţă şi au o cotă semnificativă.

„În ceea ce priveşte preţul de referinţă, vom elimina acele produse care constituie referinţă de preţ în acest moment şi care nu mai există pe piaţă de ani de zile. Adică, este o situaţie incredibilă – produse care nu există pe piaţă reprezintă referinţă pentru calculul preţului altor produse care există pe piaţă. Lucrul acesta poate să genereze preţuri care sunt cu totul şi cu totul nepotrivite şi care duc la dispariţia multor produse generice de pe piaţă. Săptămâna viitoare vom ieşi cu un proiect de ordin de ministru – va fi în transparenţă se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua şi decizia de a aproba acest ordin de ministru şi de a recalcula pe baze realiste, astfel încât preţul de referinţă să fie făcut faţă de molecule care există pe piaţă şi reprezintă şi o cotă semnificativă din piaţă. (…) Sunt numeroase cazuri de referenţiere faţă de produse care nu există pe piaţă”, a explicat Rafila.

El a spus că aşa se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a spus că în această săptămână a avut loc o întâlnire a comisiei care se ocupă de politica de preţ în ceea ce priveşte medicamentele generice în România.

„Aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie”, a arătat ministrul.

El a atenţionat asupra creşterii cu 25% a consumului de antibiotice în acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a spus că virozele nu trebuie să fie tratate cu antibiotice.

articolul original.

Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de la 1 decembrie

2 November 2022 at 10:51

Ministerul Sănătății anunță că vor fi introduse 21 de noi molecule pentru tratamente destinate pacienților cu boli oncologice, endocrine și metabolice, Parkinson, insuficiență cardiacă, afecțiuni pulmonare, angioedem ereditar și amiotrofie spinală. 

Guvernul României a aprobat miercuri, 2 noiembrie, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, anunță Ministerul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice”, precizează MS.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, este „imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 februarie 2023, pentru medicamentele incluse necondiționat cu impact bugetar, și începând cu data de 1 decembrie 2022, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum și pentru medicamentele incluse condiționat”.

Astfel, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ pentru 3 medicamente, iar pentru alte 8, încheierea contractelor cost-volum se va ]ncadra în limita maximă a sumei până la care CNAS este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, în 2022.

Cel mai mare impact bugetar este estimat pentru medicamentul onasemnogen abeparvovec (Zolgensma), indicat în tratamentul amiotrofiei spinale musculare. Costul terapiei pentru un pacient (administrare unică) este de peste 2 milioane euro, astfel că, într-un an, maxim 35 de pacienți ar putea beneficia de acest tratament.

Este a treia actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate din acest an și se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative și  intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, menționează MS.

Potrivit actului normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate cu 90% din prețul de referință, de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu), se introduce 1 tratament: galcanezumab (indicat în profilaxia migrenei).

Medicamentul omalizumab (tratamentul pacienților cu astm alergic) este mutat din sublista A (compensare 90%) în sublista C, secțiunea C1 (compensare 100%).

În sublista C, secțiunea C1 (medicamente compensate 100%, pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 molecule (3 sunt noi): dapagliflozin, empagliflozin (diabet zaharat, insuficiență cardiacă), selumetinib (neurofibroame plexiforme), tocilizumab (poliartrită reumatoidă), lumasiran (hiperoxalurie primară tip 1), omalizumab (transferat din sublista  A) și canakinumab (sindroame febrile periodice, alte sindroame, febră familială mediteraneană).

În sublista C, secțiunea C2 (medicamente compensate 100% de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ, atât în ambulatoriu cât şi în spital) se introduc 11 DCI-uri (10 sunt noi): fedratinib, brigatinibgemtuzumab ozogamicin, mogamulizumabvaccin BCG, acalabrutinib, paclitaxel, enzalutamidă (programul național de oncologie), treprostinil (programul naţional de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever/ hipertensiune pulmonară), conestat alfa (angioedem ereditar) și onasemnogen abeparvovec (amiotrofie spinală musculară).

În sublista C, secțiunea C3 (medicamente compensate 100%, de care beneficiază, în tratamentul ambulatoriu, copiii până la 18 ani și tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi și nu realizează venituri, precum şi gravidele şi lehuzele) se introduce 1 medicament: propranolol (afecțiuni cardiovasculare).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate 20% de care beneficiază asiguraţii în tratament ambulatoriu) se introduce 1 nou DCI: combinații candesartan cilexetil+ amlodipină (pentru controlul tensiunii arteriale).


articolul original.

Lista de medicamente gratuite şi compensate se extinde de la 1 decembrie

3 November 2022 at 09:54
By: M.Ex.

Ministerul Sănătăţii va extinde lista de medicamente gratuite şi compensate, începând cu data de 1 decembrie, cu 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, opt dintre medicamentele nou introduse sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

„Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, producătorii avertizează că multe medicamente esențiale dispar de pe piață.

Medicamente esențiale dispar din farmacii

articolul original.

Lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă de la 1 decembrie

2 November 2022 at 17:42

Ministerul Sănătăţii va extinde, începând cu data de 1 decembrie, lista de medicamente gratuite şi compensate. Pe listă vor fi introduse 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.

”La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit comunicatului, opt dintre medicamentele nou introduse sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. ”Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

articolul original.

Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de Guvern. De când intră în vigoare și ce pacienți pot beneficia

2 November 2022 at 16:03

Începând cu data de 1 decembrie 2022, lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă, cele mai multe medicamente nou introduse în listă fiind destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară.

Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

articolul original.

Încă 21 de medicamente vor intra pe lista celor prescrise în regim gratuit sau compensat

2 November 2022 at 16:42
image

Ministerul Sănătăţii va extinde, începând cu data de 1 decembrie, lista de medicamente gratuite şi compensate.Pe listă vor fi introduse 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit comunicatului, opt dintre medicamentele nou introduse sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. „Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

articolul original.

VIDEO | Guvernul extinde cu încă 21 de molecule lista medicamentelor compensate si gratuite. 8 dintre acestea sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice

2 November 2022 at 15:20
image

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunțat miercuri în urma ședinței de Guvern de la Palatul Victoria introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a încă 21 de molecule.  8 dintre acestea sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

În cadrul declarațiilor de presă de la finalul ședinței de Guvern, Dan Cărbunaru a anunțat că ”Guvernul a aprobat Hotărârea prin care modifică și completează anexa la HG 720 din 2008 privind aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală în sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar și denumirile comune internaționale care corespund medicamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform celor anunțate de reprezentantul Guvernului: ”este vorba de extinderea cu încă 21 de molecule a listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază persoanele cu afecțiuni de sănătate. Noile medicamente introduse sunt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni oncologice sau pentru insuficiență cardiacă, Parkinson, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice și alte tipuri de afecțiuni” a declarat Cărbunaru.

Pacienții cu afecțiuni oncologice vor avea acces la încă 8 tipuri de medicamente compensate sau gratuite.

Această listă actualizată a medicamentelor compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022.

Jurnalist Politic
articolul original.

Farmaciștii avertizează că, în plin sezon rece, lipsesc antibioticele pentru copii

1 November 2022 at 23:00
image

O asociație a farmaciilor independente atrage atenția, luni, asupra faptului că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

Potrivit unui comunicat al Asociației Farmaciilor Independente Ethica, organizație care reunește farmacii din 31 de județe și din București, reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele , în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, președintele asociației.

Cantitățile necesare de antibiotice lipsesc de pe piața din România

Conform acesteia, pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

„Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a mai spus Cristina Pavel.

Asociația solicită autorităților, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului, să rezolve această situație gravă cu care părinții copiilor se confruntă și care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung.

Un alt produs care lipsește în ultima perioadă

Reprezentanții organizației atrag atenția că un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina.

Mai mult, discontinuități ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunțate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților, mai arată aceștia.

Reprezentanții asociației dau exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

articolul original.

Farmaciștii trag un semnal de alarmă: lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii!

1 November 2022 at 06:24
By: M.Ex.

În plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, Asociația Farmaciilor Independente Ethica reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii.

În ultimii ani, Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a sesizat constant autoritățile despre lipsa medicamentelor de pe piață, multe dintre ele fără un produs similar pe piață (generic). Astăzi însă trag un semnal public de alarmă deoarece situația din această toamnă este fără precedent în țara noastră și autoritățile nu se implică în rezolvarea acestei crize. În plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat farm. Cristina Pavel, președinte al Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Farmaciile comunitare realizează constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare – și prin eforturi se înțelege faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alți colegi farmaciști, fie chiar prin sesizări către Agenția Națională a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de puține ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice.

„Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacienții, la fel ca și colegii mei, mi-e teamă să mă gândesc ce se va întâmpla dacă situația nu se va rezolva curând. Pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a mai declarat farm. Cristina Pavel, președinte AFIE.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica face un apel public prin care solicită autorităților, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului, să rezolve această situație gravă cu care părinții copiilor se confruntă și care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung.

„Un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună, produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantitățile sunt insuficiente pentru nevoia pacienților, iar de multe ori farmaciile sunt condiționate de achiziționarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a completat farm. Cristina Pavel, președinte AFIE.

Mai mult, discontinuități ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunțate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie și medicul specialist pentru a li se schimba terapia. Necesitatea unei reale reforme și a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică și individuală a fiecărui pacient.

Exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

articolul original.
❌