ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR

1 November 2022 at 13:00
image

După ani de cercetare, oamenii de știință din cadrul Proiectului arheologic Bajo Laberinto, un proiect de cercetare interinstituțional și multidisciplinar condus de Universitatea din Calgary, în colaborare cu Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Campeche, au utilizat LIDAR pentru a ajuta la descoperirea mai multor secrete ale uriașului oraș mayaș antic Calakmul.

Cercetătorii pot înțelege acum mai bine densitatea și modificările peisajului așezării mayașe.

„Prin utilizarea imaginilor LIDAR, suntem acum capabili să înțelegem pe deplin dimensiunea imensă a așezării urbane Calakmul și modificările substanțiale ale peisajului său, care susțineau un sistem agricol intensiv. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura securitatea alimentară și a apei pentru locuitorii din Calakmul”, spune Kathryn Reese-Taylor, profesor la Departamentul de Antropologie și Arheologie, UCalgary.

Situat în rezervația biologică Calakmul, un sit mixt al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2002 și 2014, situl a puternicei dinastii Kanu’l (Șarpele) între aproximativ 635 și 850 d.Hr.

Cum s-au modificat așezările mayașe?

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe, controlând o vastă rețea de regate. Cu toate acestea, în ciuda cunoștințelor noastre despre hegemonia de mare anvergură a Calakmul , până în prezent, cercetătorii nu erau siguri de amploarea așezărilor urbane și a modificărilor peisajului din capitala propriu-zisă.

Acest lucru s-a schimbat odată cu studiul LIDAR. Acesta a acoperit 95 de kilometri pătrați și a dezvăluit extinderea urbană densă și complexă care se află sub coronamentul pădurii Calakmul.

Deși numărul de oameni care au trăit la Calakmul în perioada de apogeu a domniei regelui șarpelui nu a fost o surpriză totală, datorită cartografierii și cercetărilor arheologice anterioare efectuate de Universitatea Autonomă din Campeche și INAH, echipa a fost uimită de amploarea și gradul de construcție urbană, scrie EurekAlert.

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe

Imense complexe rezidențiale de tip apartament au fost identificate în întreaga zonă cercetată, unele cu până la 60 de structuri individuale – sediile unor gospodării mari compuse din familii extinse și membri afiliați.

Aceste mari unități rezidențiale erau grupate în jurul a numeroase temple, sanctuare și posibile piețe, făcând din Calakmul unul dintre cele mai mari orașe din America în anul 700 d.Hr.

Cercetătorii au putut observa, de asemenea, că amploarea modificării peisajului a fost egală cu cea a populației urbane. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura o securitate maximă a hranei și a apei

În viitor, studiul LIDAR va fi folosit de INAH pentru a ajuta la elaborarea politicilor și planificarea Biosferei, anticipând creșterea preconizată a turismului în zonă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

15 October 2022 at 12:00
image

Fibrele albastre găsite în urmele dentare ale victimelor sacrificiate de mayași în „Peștera terorii de la miezul nopții” sugerează că acestea au fost legate la gură.

Peștera este situată în apropiere de Springfield, în districtul Cayo din Belize, numită astfel de comunitatea din apropiere.

Peștera a fost cercetată în 2008 de către Universitatea de Stat din California, dezvăluind rămășițele amestecate a cel puțin 118 victime ale sacrificiilor mayașe din perioada clasică (250 – 925 d.Hr.), unul dintre cele mai mari ansambluri de sacrificii descoperite vreodată în zona Maya Lowlands.

Se crede că sacrificii în peșteră pentru a se închina lui Chaak, zeitatea mayașă a ploii, care apare adesea cu toporul său cu fulgere, folosit pentru a lovi norii și a produce tunete și ploaie.

Mayașii au efectuat sacrificii în peșteră pentru a se închina zeității ploii

Studiul, publicat în Journal of Osteoarchaeology, a încercat să determine ce consumau victimele prin efectuarea unei analize microscopice a urmelor de pe dinți.

Probele au fost trimise la Institutul PaleoResearch pentru analiză, acolo unde au fost examinate pentru polen, fitoliți, amidon și alte incluziuni.

Ambele mostre conțineau fibre de bumbac albastru. Culoarea ar putea fi atribuită pigmentului albastru mayaș, adesea folosit în ceremonii, și este asociat cu victimele care erau vopsite în albastru înainte de sacrificiu.

Acesta este primul caz de fibre albastre mayașe care a fost raportat în calculul dentar al unor

Ce consumau victimele înainte de a fi sacrificate?

Cercetătorii sugerează că fibrele ar putea fi colorate în urma consumului unui pulque vopsit în albastru, o băutură alcoolică preparată din seva fermentată a plantei maguey (agave), consumată în mod obișnuit în timpul festivalurilor, de către preoți și pentru a le ușura suferința.

O altă explicație este că fibrele erau prezente din cauza călușului, deoarece victimele erau plimbate din oraș în oraș pentru o perioadă lungă de timp.

Dovezi în sprijinul acestei ipoteze pot fi găsite atunci când se compară rămășițele a patru persoane sacrificate descoperite în timpul cercetării Piramidei Lunii de la Teotihuacan, în care patru persoane sacrificate au fost descoperite anterior cu resturi de căluș în gură, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

2 October 2022 at 11:00
image

Considerată a fi un dar de la zei, cacaua pentru vechii mayași era folosită nu doar ca monedă de schimb, ci și în ceremonii speciale și ritualuri religioase.

Cacao era la îndemâna și chiar controlată de către cei din eșaloanele superioare ale societății, de către regalitate. Eforturile anterioare de a depista cacao în ceramică s-au concentrat pe vase decorative, asociate cu contexte ceremoniale de elită, ceea ce a condus la presupuneri cu privire la modul în care a fost distribuită cacao și cine putea avea acces la ea.

Dar cum rămâne cu și cu unele comunități de oameni care trăiau printre aceste livezi? Cum rămâne cu populația generală?

Un nou studiu realizat de cercetătorii Anabel Ford și Mattanjah de Vries de la UC Santa Barbara răspunde acestor întrebări prin examinarea reziduurilor de cacao din ceramica antică.

Rezultatele lor, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, demonstrează că, de fapt, cacaua era accesibilă populației generale și era folosită în cadrul unor sărbători la toate nivelurile societății.

Un dar de la zei?

,,Mult timp s-a presupus că pentru mayași cacao era o exclusivitate a elitei”, a declarat Ford, antropolog și director al Centrului de Cercetare Mesoamericană de la UC Santa Barbara, care de 40 de ani efectuează cercetări asupra orașului antic mayaș El Pilar.

,,Acum știm că nu este așa. era un lux accesibil tuturor. Era o cerință a ritualurilor asociate cu acesta”.

Pentru a testa exclusivitatea consumului de cacao, lucrarea examinează 54 de cioburi de ceramică arheologică.

Provenind din El Pilar – situat între Belize și Guatemala -, cioburile pot fi urmărite în contexte civice și rezidențiale din perioada clasică târzie, reprezentând o secțiune transversală a vechilor locuitori mayași. Studiul include o analiză chimică a acestor cioburi – în special a biomarkerilor pentru cacao: cafeină, teobromină și teofilină.

O exclusivitate a elitei?

În selecția ceramicii pe care să o testeze, Ford și de Vries au acordat prioritate vaselor din care probabil că se bea cacao. Ei au testat, de asemenea, boluri, borcane și farfurii. Toate tipurile de vase

,,Acest lucru a fost o surpriză la început”, a spus Ford, ,,dar gândindu-ne la prezența și înțelegând utilizările lor, bolurile ar fi bune pentru amestecare, borcanele ar fi potrivite pentru încălzirea băuturii (un preparat tradițional de cacao) și farfuriile adecvate pentru servirea alimentelor cu sosuri care pot conține cacao”.

,,Acum, că știm că prezența sa se regăsește în toate tipurile de vase, trebuie să înțelegem distribuția și utilizarea mai amplă a acestor forme importante de gospodărie”, a adăugat Ford, potrivit HeritageDaily.

,,Ceea ce este esențial în munca noastră este că datele pe care le-am colectat în zona El Pilar – Belize River pun accentul pe gospodăriile obișnuite și nu doar pe centrul de elită. Cercetarea noastră deschide astfel calea identificării și distribuției”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Orașele mayașe, contaminate cu mercur. Descoperirea tulburătoare făcută de arheologi

29 September 2022 at 12:00
image

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de contaminare cu mercur în orașele mayașe, din cauza utilizării frecvente a mercurului și a produselor care conțin mercur, de către mayașii din perioada clasică, între anii 250 și 1100 d.Hr.

Arheologii au studiat solul și sedimentele de la Chunchumil în Mexicul de astăzi, Marco Gonzales, Chan b’I și Actuncan în Belize, La Corona, Tikal, Petén Itzá, Piedras Negras și Cancuén în Guatemala, Palmarejo în Honduras și Cerén în El Salvador.

Echipa a găsit concentrații care variază de la 0,016 ppm la Actuncan până la un nivel extraordinar de 17,16 ppm la Tikal. Pentru comparație, pragul de efect toxic pentru mercurul din sedimente este definit ca fiind de 1 ppm.

,,Descoperirea mercurului îngropat adânc în soluri și sedimente în este greu de explicat, până când începem să luăm în considerare arheologia regiunii, care ne spune că mayașii foloseau mercur de secole”, a explicat autorul principal al studiului, publicat în revista Frontiers in Environmental science, Dr. Duncan Cook, profesor asociat de geografie la Universitatea Catolică Australiană.

Autorii studiului, publicat în Frontiers in Environmental Science, subliniază faptul că vase sigilate umplute cu mercur ,,elementar” (adică lichid) au fost găsite în mai multe situri mayașe, de exemplu Quiriqua din Guatemala, El Paraíso din Honduras și în fostul mega-oraș Teotihucan din centrul Mexicului.

Ce ascunde solul orașelor mayașe?

În alte locuri din regiunea mayașă, arheologii au găsit obiecte pictate cu

Autorii concluzionează că vechii mayași foloseau frecvent vopsele și pulberi care conțineau mercur pentru decorare. Acesta ar fi putut apoi să se scurgă de pe terase, podele, pereți și ceramică, iar ulterior să se răspândească în sol și în apă.

,,Pentru mayași, obiectele puteau conține ch’ulel, sau forța sufletului, care rezidă în sânge. Prin urmare, pigmentul roșu strălucitor era o substanță neprețuită și sacră, dar, fără ca ei să știe, era și mortală, iar moștenirea sa persistă în solurile și sedimentele din jurul siturilor mayașe antice”, a declarat co-autorul Dr. Nicholas Dunning, profesor la Universitatea din Cincinnati.

Deoarece mercurul este rar în calcarul care stă la baza unei mari părți din regiunea mayașă, ei speculează că mercurul găsit în siturile mayașe ar fi putut fi inițial extras din depozitele cunoscute de la limitele nordice și sudice ale lumii mayașe antice și importat în orașe de către comercianți.

Pericol pentru sănătatea vechilor mayași

Tot acest mercur ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea vechilor mayași. De exemplu, efectele otrăvirii cronice cu mercur includ afectarea sistemului nervos central, a rinichilor și a ficatului și provoacă tulburări de vedere și auz, paralizie și probleme de sănătate mintală, scrie HeritageDaily.

Poate că este semnificativ faptul că unul dintre ultimii conducători mayași din Tikal, Soarele Întunecat, care a domnit în jurul anului 810 d.Hr., este descris în fresce ca fiind patologic obez. Obezitatea este un efect cunoscut al sindromului metabolic, care poate fi cauzat de otrăvirea cronică cu mercur.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă expunerea la mercur a jucat un rol în schimbările și tendințele socioculturale mai, cum ar fi cele de la sfârșitul perioadei clasice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌