ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Un nou val de COVID-19 lovește Franța. „Trebuie neapărat să purtăm măști”

6 October 2022 at 23:00
image

În fața celui de-al optulea val de COVID-19 care a lovit Franța, autoritățile sanitare nu exclud revenirea la purtarea obligatorie a măștilor, în special în mijloacele de transport în comun, potrivit CNews.

În timp ce un al optulea val al epidemiei de, Comitetul pentru monitorizarea și anticiparea riscurilor pentru sănătate, care a succedat Consiliului Științific a indicat că se studiază revenirea obligativității purtării măștilor în transporturi și spații închise.

„Trebuie neapărat să purtăm măști. Ne aflăm cu adevărat într-un val ascendent. Se recomandă în continuare purtarea foarte frecventă a măștilor, de îndată ce vă aflați într-un mediu în care nu se respectă distanța socială”, a declarat miercuri, la RMC, profesorul Brigitte Autran, președintele Covars.

45.390 de cazuri noi de COVID-19 în șapte zile

Intervievat recent în Matinale de CNEWS, Philippe Amouyel, profesor la Spitalul Universitar din Lille, a declarat că „este necesar să-i convingem pe francezi , în special în transporturi și în locuri închise și slab ventilate, cu un număr relativ mare de persoane”.

Potrivit celor mai recente cifre ale Santé Publique France, țara a înregistrat 45.390 de cazuri noi în șapte zile, iar numărul internărilor în spitale a crescut cu 39,4% în aceeași perioadă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Zeci de percheziţii ale BCCO, peste 150 de persoane săltate de mascaţi

5 October 2022 at 05:24

Zeci de percheziţii ale BCCO, peste 150 de persoane săltate de mascaţi.

La aceasta oră, polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT efectuează 82 de percheziții domiciliare. Peste 150 de persoane vor fi conduse la audieri.

Dosarele instrumentate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu vizează comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu polițiști din cadrul BCCO Alba-Iulia, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Galați, BCCO Tg. Mureș, BCCO Oradea, BCCO Brașov, BCCO Timișoara, SCCO Sibiu, SCCO Satu-Mare, SCCO Harghita, SCCO Maramureș, SCCO Sălaj, SCCO Bistrița – Năsăud și SCCO Arad, la percheziții participând și efective din cadrul Jandarmeriei Române.

Acțiunea beneficiază de suportul Biroului Tehnic din cadrul DIICOT și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Foto descriptiv

articolul original.

După zece luni de negocieri, 150 de state declară cultura „bun public global”. Ce înseamnă asta

4 October 2022 at 13:49
By: F J

2.600 de participanți, 135 de miniștri ai culturii, 83 de ONG-uri, 32 de organizații interguvernamentale, 9 agenții ale Națiunilor Unite – acestea sunt cifrele reuniunii globale MONDIALCULT 2022, cea mai mare conferință globală dedicată culturii din ultimii 40 de ani, desfășurată în Mexico City, la finalul lunii septembrie. România a fost reprezentată atât prin ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cât și prin ambasadorul român la UNESCO, Simona Miculescu.

Cultura noastră cea de toate zilele

Potrivit datelor UNESCO, sectorul cultural și creativ este unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare din lume. Reprezintă peste 48 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume – dintre care aproape jumătate sunt deținute de femei – reprezentând 6,2% din toate locurile de muncă existente și 3,1% din PIB-ul global. Este, de asemenea, sectorul care angajează și oferă oportunități celui mai mare număr de tineri sub 30 de ani.

„Cultura are un rol fundamental în societățile noastre…Este coloana vertebrală a oricărei societăți. Și totuși, în ciuda tuturor progreselor, încă nu își are locul pe care îl merită în politicile publice și în cooperarea internațională. Mondiacult 2022 este un semnal puternic pentru a remedia acest fapt. Declarația adoptată astăzi se angajează să acționeze”, a subliniat Audrey Azoulay, Director General al UNESCO.

„În această Declarație, rezultat a zece luni de negocieri multilaterale conduse de UNESCO, statele afirmă pentru prima dată cultura drept bun public global. Ca atare, statele cer ca aceasta să fie inclusă ca un obiectiv specific în sine printre următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Textul adoptat azi prin aclamație la finalul reuniunii consfințește un set de drepturi culturale care ar trebui să fie luate în considerare în politicile publice, de la drepturile sociale și economice ale artiștilor, la libertatea artistică, la dreptul comunităților indigene de a-și proteja și transmite moștenirile ancestrale și la protejarea și promovarea patrimoniului cultural și natural.

Sunt mândră că România a participat activ la această reuniune istorică!” a transmis ambasadorul Simona Miculescu.

„150 de state și teritorii, reprezentate de miniștrii culturii și de ambasadorii la UNESCO, au stat alături pentru a discuta despre cum pot face din cultură un element central al dezvoltării durabile, cum pot face din cultură un pilon central al rezilienței în pandemie sau pe parcursul unor evenimente catastrofale, așa cum este nedreptul război din Ucraina.”, a spus, la rândul său, ministrul român al Culturii.

Lucian Romașcanu a avut două intervenții în fața omologilor săi și a ambasadorilor, întâlniri bilaterale cu miniștrii culturii din Mexico City, Claudia Stella Curiel de Icaza, dar și din Cuba, Elveția, Serbia, Olanda, Bangladesh, Serbia – unii dintre ei membri ai Comitetului pentru patrimoniu imaterial al UNESCO, importanți pentru trecerea dosarelor României.

Lucian Romașcanu s-a întâlnit cu ES dl. Maximiliano Reyes Zúñiga, viceministrul de externe al Mexicului, un influent politician și prieten al României, cu doi reprezentanți de rang înalt ai UNESCO, președintele Conferinței Generale, Dl. Santiago Irazabal Mourão și Directorul General Adjunct al UNESCO pentru cultură, Ernesto Renato Ottone Ramirez.

Oficialul român a discutat și cu Raul Padilla, fondatorul FIL – Târgul de Carte din Guadalajara, unul dintre cele mai mari târguri din lume (aproape un milion de vizitatori!) despre participarea la ediția din 2023, când UE va fi invitată de onoare.

„Mulțumesc Excelenței Sale D-na Simona Miculescu, ambasadorul României la UNESCO, un patriot desăvârșit cu toate calitățile necesare importantei poziții pe care o ocupă! Trebuie să menționez prestația absolut excepțională a ES Dl. Marius Lazurca, ambasadorul nostru în Mexic, un om extrem de activ și conectat, o personalitate extrem de plăcută, o gazdă perfectă.” a transmis ministrul Culturii.

Muzeul care va veni

În Declarație, guvernele se angajează, de asemenea, să intensifice lupta împotriva traficului ilicit de bunuri culturale printr-o cooperare internațională sporită. Ei fac apel la operatorii pieței de artă să nu pună în vânzare obiecte a căror proveniență nu este dovedită. Accentul pus pe obiectele „fără proveniență” solicită protejarea siturilor arheologice care sunt vulnerabile deoarece nu sunt listate și urmărește să prevină săpăturile ilegale și jafurile. Declarația mandatează UNESCO să propună instrumente de stabilire a standardelor pentru a face față acestor provocări.

Director General al UNESCO a anunțat că UNESCO și INTERPOL vor crea împreună un muzeu virtual al bunurilor culturale furate. Acesta va servi ca instrument educațional și pedagogic, astfel încât cetățenii să poată afla despre istoria acestor lucrări și să îi ajute pe oameni să cerceteze proveniența pieselor despre care nu sunt siguri. Muzeul virtual urmează a fi creat până în 2025.

În cadrul MONDIACULT s-a decis înființarea, începând cu 2025, a unui Forum mondial privind politicile culturale, care va fi organizat de UNESCO la fiecare patru ani. Dezbaterile Forumului vor fi informate de un Raport Mondial asupra Politicilor Culturale pe care Organizația îl va elabora.

articolul original.

Un tâlhar a fost luat pe sus de mascaţi şi dus în arest

4 October 2022 at 03:35
By: Geo
image

Un tânăr din Iaşi este cercetat penal după ce a jefuit o tânără. Hoţul riscă ani întregi de puşcărie.

 „Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un tânăr din judeţul Iaşi, bănuit de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. 

În acest caz, poliţiştii au beneficiat de colaborarea cu societatea civilă. Din cercetările efectuate de poliţişti, a rezultat faptul că, în luna iulie a anului curent, tânărul ar fi smuls telefonul mobil unei tinere, în timp ce se deplasau pe o stradă din municipiul Iaşi, scrie ziaruldeiasi.ro.

În cadrul activităţilor, poliţiştii cu sprijinul luptătorilor SAS şi al poliţiştilor Secţiei 4 Rurală Miroslava au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi, fiind ridicate mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost puse în aplicare două mandate de aducere. În baza probatoriului administrat în cauză, tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore şi introdus în Arestul IPJ Iaşi. Cercetările continuă”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. 

articolul original.

Perchezitii la NIS Petrol Gazprom in Timisoara si Bucuresti, intr-un dosar DIICOT legat de transmiterea de informatii despre zacamintele de titei ale Romaniei. Video

3 October 2022 at 09:42
image

TIMISOARA. Descindere a politistilor de la Combaterea Crimei Organizate si a jandarmilor de la trupele speciale de interventie, luni dimineata, la sediul NIS Petrol din Timisoara, companie sarba controlata de grupul rusesc Gazprom Neft, dar si la alte adrese.

Perchezitiile ofiterilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au loc atat in birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) de pe Calea Torontalului, cat si in locuinte ale angajatilor firmei din Timisoara si Bucuresti.

In total, se desfasoara 9 perchezitii in legatura cu activitatea NIS Petrol/Gazprom, dintre care 5 in Timisoara si 3 in Capitala, pe langa cea de la sediul companiei. Din birouri, anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare si documente.

Conform unor surse opiniatimisoarei.ro, descinderile au loc intr-un dosar DIICOT in care se cerceteaza transmiterea ilegala de date informatice, de informatii privind zacaminte de titei din Romania, si accesarea ilegala a unor sisteme. Cu alte cuvinte, e posibil ca informatii esentiale legate de rezervele din zona de vest a tarii si fi ajuns la Belgrad si Moscova, desi NIS Petrol avea obligatia, pe cand a inceput sa faca prospectiuni in Banat, sa informeze statul roman in privinta descoperirilor.

Cel putin 8 persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

UPDATE:  In Bucuresti au fost vizate locuintele a doi angajati ai NIS Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe Romania si un inginer specializat in calculatoare, iar la Timisoara, perchezitiile s-au facut in biroul sefulului securitatii IT din sucursala si al unui coleg tot din acelasi departament. De asemenea, s-au facut verificari si la locuintele celor doi din oras.

Cei doi angajati NIS Petrol din Bucuresti vor fi audiati prin sistemul de videoconferinta, in timp ce reprezentantii companiei din Timisoara vor fi dusi la audieri la sediul DIICOT. Tot acolo vor ajunge si mai multi martori ingineri si geologi. Cu totii sunt cetateni moldoveni.

Anchetatorii vorbesc de o posibila scurgere de informatii neautorizate, sensibile, legate de prospectiunile in zacamintele de titei si gaze facute incepand in 2014 in judetul Timis.

VIDEO: George Stefanita

Deocamdata, cercetarile in acest dosar se fac in rem. Ancheta in acest dosar, care este de abia la inceput, ar fi beneficiat de sprijinul SRI si SIE.

***

Va reamintim, in anul 2014, NIS Petrol a inceput prospectarea geofizica 3D pentru petrol si gaze naturale in mai multe zone din judetul Timis, din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. Reprezentantii NIS Petrol anuntau pe atunci prospectarea fara explozibil, folosind vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic.

Primaria din Dudestii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei in vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului si gazelor, sonda care urma sa fie amplasata la nici un kilometru de casele localnicilor.

Potrivit documentului iscalit de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol si gaze naturale urma sa fie facut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan in suprafata de peste 2000 mp pentru care compania a obtinut drept de trecere pentru 15 ani.

Pe atunci, insa, oamenii din mai multe localitati au impiedicat finalizarea acestei operatiuni dupa ce au organizat proteste fata de actiunile companiei NIS Petrol.

 Protest in strada! Locuitorii din Dudestii Vechi, in mars, impotriva sondelor! 

***

Conform wall-street, Compania sarba NIS Petrol are o retea de peste 500 de facilitati printre care se numara statii de alimentare, benzinarii si depozite petroliere. Cateva dintre tarile in care mai este prezenta compania sunt Bulgaria, Ungaria, Belgia si Rusia. Pachetul majoritar de actiuni din cadrul firmei este detinut de catre Gazprom Neft. Statiile de distributie a carburantilor din Romania se afla in Arad, Timisoara, Oradea si Sibiu. Benzinariile pe care firma le detine in Romania sunt alimentate de la rafinaria Pancevo din Serbia si de la Petrom.

articolul original.

Italienii nu vor mai fi nevoiţi să poarte măşti în mijloacele de transport public

30 September 2022 at 09:55
image

Italienii nu vor mai fi nevoiţi să poarte măşti de protecţie în transportul public, a anunţat joi seara Ministerul Sănătăţii, acesta fiind cea mai recentă relaxare a restricţiilor anticovid, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat că decretul care impune purtarea măştii în trenuri, autobuze şi pe feribot, care expiră vineri, nu va fi reînnoit.

Obligativitatea purtării măştii a fost extinsă, însă, în cazul spitalelor şi centrelor de îngrijire.

Italia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID, înregistrând peste 177.000 de decese de la izbucnirea focarului, la începutul anului 2020.

articolul original.

Unul dintre cei mai longevivi „mascați” de la SAS s-a pensionat. Colegii i-au pregătit o surpriză

21 September 2022 at 05:37
By: Geo
image

Unul dintre cei mai longevivi „mascați” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale din Iași s-a retras din activitate. Iar colegii i-au pregătit o petrecere surpriză.

S-au echipat corespunzător, au adus un tort cu însemnele SAS, şi l-au luat cu ei și pe câinele Toi, cunoscut pentru acțiunile la care participă.

După 23 de ani petrecuți în echipa Serviciului pentru Acțiuni Speciale, „mascatul” de la trupele speciale a fost aplaudat de camarazii alături de care a participat la cele mai dificile misiuni. Relu este specialist în domeniul pirotehnic și recunoaște că, de multe ori, viața i-a fost pusă în pericol.

Relu, luptător S.A.S. în rezervă: „Este o activitate extraordinar de frumoasă. Dacă eşti dedicat, aş spune că nu munceşti deloc. Este un hobby şi nu simţi munca. Iar partea periculoasă abia o aştepţi. E o meserie bărbătească, s-ar spune, treci prin orice şi e palpitant, tot timpul ai altceva de făcut. Şi e frumos.”

Colegii i-au pregătit și un tort, cu însemnele Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Cms șef Gabriel Șchiopu, șeful S.A.S. Iași: „Colegului meu îi doresc multă sănătate, în primul rând, pensie uşoară. Este un luptător profesionist, a dat dovadă de seriozitate în toate misiunile şi, pentru asta, trebuie să îi mulţumesc.”

De la mică petrecere nu a lipsit nici câinele Toi, care de 7 ani îi „miroase” pe infractori cu multă precizie.

Poliţiştii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale sunt antrenați pentru combaterea criminalității și a violențelor stradale, prind infractorii periculoși şi aplanează actele de tulburare gravă a ordinii publice și conflictele cu grad ridicat de violență.

(Sursa: StirilePROTV)

articolul original.

S-a inventat masca cu senzori

20 September 2022 at 18:20
By: (C.C.)

Sosește masca cu senzori împotriva infecțiilor transmise prin aer. Invenția cercetătorilor din Shanghai promite să schimbe regulile de prevenție în interior datorită unui senzor care recunoaște cele mai frecvente virusuri, inclusiv COVID.

Masca a fost creată de cercetătorii de la Universitatea Tongji și promite să schimbe regulile de prevenție în interior datorită unui senzor care recunoaște cei mai comuni viruși respiratori.

Cipul atașat la mască detectează urmele de coronavirus din aer, precum și pe cele ale gripei sezoniere, iar după 10 minute de contact apropiat îl avertizează pe cel care poartă masca de întâlnirea nedorită.

Cercetările Universității Tongji au fost publicate în Cell Matter.

„După cum știm cu toții, purtarea unei măști pe față poate reduce riscul de răspândire și contractare a bolilor. Așa că am vrut să creăm un mijloc la fel de eficient care să poată detecta și prezența virușilor în aer și să alerteze purtătorul”, explică cercetătorul principal Yin Fang, potrivit La Repubblica.

„Agenții patogeni respiratori care cauzează gripa se răspândesc prin intermediul picăturilor și aerosolilor minusculi eliberați de persoanele infectate atunci când vorbesc, tușesc și strănută. Aceste molecule care conțin viruși pot rămâne suspendate în aer pentru o perioadă lungă de timp, iar micul senzor le detectează. Masca noastră funcționează foarte bine în orice spațiu închis cu ventilație slabă, cum ar fi lifturile sau birourile mici, unde riscul de infectare este cel mai mare”, spun cercetătorii.

Iar dacă va apărea un nou virus sau o nouă variantă periculoasă, senzorul este ușor de modernizat.

articolul original.

Teatrul Masca a dat gongul la Festivalul umorului „Constantin Tănase”

11 September 2022 at 20:45
image

Vasluiul a devenit timp de opt zile Capitala Umorului Românesc.

De astăzi s-a dat startul unui maraton actoricesc, literar și de caricatură, râsul fiind în prim plan.

Gongul a fost dat de Teatrul Masca, invitată specială a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, instituție coorganizatoare alături de Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local Vaslui, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Și de această dată, actorii de la „Masca” au surprins plăcut publicul vasluian cu spectacolul de statui vivante ”Best of Living Statues”, moment ce a umplut centrul orașului.
Nu a lipsit Parada costumelor de teatru, oferită de voluntari și Trupa Funny Art Iași.
Prima zi s-a încheiat cu spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, intitulat „Carnavalul”, Sala Mare a Casei de Cultură „Constantin Tănase” fiind plină la refuz, iar la final s-a aplaudat îndelung, dovadă că startul la Festivalul de la Vaslui a fost cum nu se poate mai nimerit.

În viziunea regizorului Alexa Visarion, care semnează şi adaptarea, spectacolul reprezintă „carnavalul nostru” cel de toate zilele, care  „îşi trimite măştile, cu energia disperării, în intersecţia ultimilor trei secole (XIX, XX, XXI); răspântie neliniştitoare unde totul se maculează, se degradează frenetic, cade în deriziune …Trădăm plângând, râdem trădând…”- după cum afirmă autorul spectacolului.

articolul original.

Deputatul Iulian Bulai, ‘atac’ la Ministrul Culturii: Ipocrizie și festivism ceaușist

10 September 2022 at 11:15
image

Deputatul USR Iulian Bulai lansează un nou atac la adresa Coaliției de guvernare. De această dată, în vizorul lui Bulai se află ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pe care îl acuză că nu face nimic pentru cultură și că împreună cu PSD și PNL organizează pomenirea la cele veșnice a rețelei deja decedate de cinematografe.

„Ziua Cinematografelor se sărbătorește astăzi în… exact șase săli de cinema.
Pentru că șase săli mai există, în toată România, în rețeaua RADEF. Pentru 19 milioane de cetățeni români.

În rest, Ministerul Culturii ne anunță că omagiem cinematografele la muzee, teatre, opere și… pe internet. A, nu prin platformele de streaming de filme, „cinematograful de acasă”, cum ar veni, atât de susținute, nu-i așa?, de Statul român, ci făcând transmisiuni pe… Facebook.

Ce înțeleg eu din această farsă e că, incapabilă să facă ceva, orice, pentru cinema sau pentru accesul românilor la cultură – apropo, ce mai face schema de ajutor de stat pentru cultură despre care ministrul Romașcanu a promis că se implementează în luna martie (2022, nu 2050)? –, coaliția PSDPNL organizează pomenirea la cele veșnice a rețelei deja decedate de cinematografe.

Altfel, aștept să aflu de la Ministerul Culturii câte cinematografe reabilitează și ce face, concret, să susțină caravanele cinematografice sau dotarea căminelor culturale din mediul rural cu tehnologie pentru proiectarea de filme. Restul e ipocrizie și festivism ceaușist”, a transmis deputatul Iulian Bulai pe facebook

articolul original.

Emily Burghelea a făcut anunţul surprinzător despre divorţ! Vedeta Pro TV este însărcinată cu al doilea copil

7 September 2022 at 06:10

Emily Burghelea (23 de ani) dă totul din casă! Fosta prezentatoare de la Vorbește lumea a dezvăluit ce se va întâmpla cu familia și cu divorțul. Vedeta de la PRO TV a anunțat ce compromis au făcut de dragul celui de-al doilea copil. 

Fosta prezentatoare de la Vorbește lumea este însărcinată din nou, motiv pentru care l-a convins pe iubitul ei să se mute într-o casă mai mare. Inițial, Andrei nu a fost de acord, dar a reușit să-l convingă, de dragul copilului. 

„NE MUTĂM!!!! Mi-a luat mult să îl conving pe Andrei că odată cu venirea celui de-al doilea copil avem nevoie de o locuință nouă care să se plieze pe viitoarele noastre nevoi, dar, HEI!

Deși părea aproape imposibil, într-un final am reușit!!!! Mulțumesc pentru ajutor, prieteni! Minunea se întâmplă și datorită vouă! Facem echipă bună! L-am convins! Să înceapă aventura! Singura constantă în viață este schimbarea și în tot haosul creat @iubitul_lui_emily și-a pierdut masca.

Emily Burghelea, anunț surprinzător despre divorț. Vrea vedeta de la PRO TV să rupă relația cu Andrei?

În cadrul postării în care anunță că se va muta, vedeta de la PRO TV le-a spus fanilor că-i va ține va curent cu tot ce se va întâmpla, dar nu și în cazul în care cei doi vor decide să divorțeze. 

Emily Burghelea și soțul ei. Sursă foto: Instagram.com
articolul original.

Norme pentru începerea școlii: Ministerul Sănătății recomandă purtarea măștilor de protecție și aerisirea constantă a sălilor de clasă

4 September 2022 at 06:39

Norme pentru începerea școlii: Ministerul Sănătății recomandă purtarea măștilor de protecție și aerisirea constantă a sălilor de clasă

Odată cu începerea școlii, în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 și al apropierii sezonului gripal, Ministerul Sănătății a transmis recomandări privind igiena în unitățile de învățământ, anunță romania-actualitati.ro.

Printre ele figurează purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate și evaluarea elevilor pentru o eventuală identificare a vreunui bolnav.

Pentru prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii se recomandă spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea lor ori de câte ori este necesar, folosirea șervețelul lui de unică folosință în caz de tuse sau strănut, precum și aerisirea constantă a sălilor de clasă.

articolul original.

Ne întoarcem la purtat masca pe străzi? Comisia Europeană atenţionează că purtarea măştii ar putea redeveni necesară

2 September 2022 at 14:44

Ne întoarcem la purtat masca pe străzi? Comisia Europeană atenţionează că purtarea măştii ar putea redeveni necesară

Comisia Europeană a avertizat vineri asupra posibilităţii de a fi necesară în lunile următoare reintroducerea unor măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor, consemnează agenţia EFE.

”Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19”, ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi scăderea temperaturilor, menţionează executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ce ar putea surveni toamna aceasta şi iarna care vine.

În plus, este probabil ca ”UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa”, ceea ce va presupune ”o provocarea pentru sistemele de sănătate naţionale deja suprasolicitate”, semnalează acelaşi raport.

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare ”folosind vaccinurile în prezent disponibile pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele”, iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se ”dezvolte programe naţionale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populaţie”, dând prioritate celor din categoriile de risc, precum vârstnicii, persoanele cu comorbidităţi sau cele imunodeprimate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna care au fost adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron, varianta coronavirusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa.

articolul original.

Bogdan de la Ploieşti, „săltat” de mascaţi de la concert? Adevărul despre imaginile care au făcut înconjurul internetului

28 August 2022 at 11:17

Bogdan de la Ploiești a reușit să facă înconjurul internetului, însă nu cu vreun hit, ci cu o întâmplare mai puțin obișnuită. Manelistul ar fi fost ”săltat” de mascați în timpul unui concert susținut la Iași. Iată adevărul din spatele imaginilor, dar și ce a avut de spus acesta!

”BDLP, ”arestat” la Iași”, aceasta este descrierea videoclipului care a devenit viral. Bogdan de la Ploiești a publicat imagini de la un concert susținut la Iași, însă la un moment dat spiritele s-au incins. Pe scenă au urcat ”mascații” și ”poliția” care, cu greu, au reușit să-l ”imobilizeze”.

Bogdan de la Ploieşti, „săltat” de mascaţi de la concert?

Se pare că totul a fost o inscenare pusă la cale de Bogdan de la Ploiești. Manelistul a dat dovadă de o imaginație bogată și a gândit presupusa ”arestare” cum nu se putea mai bine. Polițiștii și mascații au fost niște actori desăvârșiți, cât despre ”inculapt”, acesta chiar a părut ”îngrijorat” de cele petrecute, iar în cele din urmă a părăsit scena.

Publicul nu a rămas fără reacție. În momentul în care ”ordinele de forță” au urcat pe scenă, fanii artistului au început să huiduie și să aclame ”intervenția”.

Bogdan de la Ploiești alături de ”poliție”

Ce tarif are Bogdand de la Ploiești pentru un spectacol

Pentru cei care își doresc ca BDLP să le cânte la un eveniment special din viața lor, precum nunta, trebuie să știe că vor scoate câteva mii de euro din buzunare.

Astfel, Bogdan de la Ploiești încasează nici mai mult, nici mai puțin de 3.000 de euro pentru un recital de 45 de minute.

Sursa foto: Instagram

articolul original.

Argeș. Percheziții cu mascații. Doi bărbați au fost reținuți

26 August 2022 at 09:04

Argeș. Percheziții cu mascații. Doi bărbați au fost reținuți

În ziua de 25 august a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, au efectuat patru percheziții domiciliare, dintre care 2 pe raza municipiului Pitești, una în Micești și una în Călinești, pentru documentarea activității infracționale a doi barbați, de 27 de ani, din Pitești și 21 de ani, din Micești.

Din cercetări s-a stabilit că în cursul lunii iunie 2022, cei doi barbați, dintre care unul având calitatea de angajat, iar celălalt fiind fost angajat al unei societăți, ar fi pătruns de mai multe ori în mod nelegal, prin deschiderea ușii de acces, în depozitul societății, de unde ar fi sustras bunuri aflate mai multe cutii de diferite mărimi, în care se aflau accesorii atv și moto.

Valoarea prejudicului este estimată la peste 160.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

După efectuarea perchezițiilor, polițiștii au pus în executare două mandate de aducere privind pe cei doi, iar după administrarea probatoriului, aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Foto descriptiv

articolul original.

Alexandru Rafila, anunţ oficial pentru elevi: „Masca va fi recomandată, nu va fi impusă”

25 August 2022 at 06:43
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri seară, că în viitorul an şcolar „masca va fi recomandată, nu va fi impusă”. Potrivit ministrului, în noul an şcolar nu va fi nevoie de aviz epidemiologic.

Alexandru Rafila recomandă totuşi ca cei care merg la şcoală cu mijloacele de transport în comun să poarte mască sanitară.

„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor la şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine şi dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară.

Alexandru Rafila a precizat că „masca va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic.

Deși nu mai este așteptat un val pandemic similar ca și gravitate cu cele anterioar, Alexandru Rafila nu a exclus din calcul apariția unor noi cazuri de Covid-19, însă acesta a clarficiat situația și în cazul acestuia.

Astfel, dacă un elev se va infeta cu noul coronavirus, acesta va sta acasă pentru cinci zile.

„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor la şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine şi dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, potrivit Antena3.ro.

Bilanț COVID-19 din 24 august 2022, în România

Bilanț COVID-19 din 24 august 2022, în țara noastră.

Scădere importantă a cazurilor noi și a deceselorÎn ultimele 24 de ore au fost 3.963 de români diagnosticați cu noul coronavirus, iar 29 de persoane au murit, potrivit raportului transmis miercuri de Ministerul Sănătății.

801 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 235 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

articolul original.

Rafila: În anul şcolar care urmează „masca va fi recomandată, nu va fi impusă”

25 August 2022 at 06:31
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în viitorul an şcolar „masca va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic. El le recomandă părinţilor care aduc copiii la şcoală cu mijloacele de transport în comun să le dea acestora mască sanitară, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii a afirmă că elevii „nu vor trebui să facă teste” pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la începutul viitorului an şcolar.

„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor a şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine, iar dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3.

Nu va fi nevoie de aviz epidemiologic

El a subliniat că „masca va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic.

Alexandru Rafila a recomandat părinţilor care aduc copiii la şcoală cu mijloacele de transport în comun să le dea acestora mască sanitară de protecţie, pentru a evita contractarea virusului care provoacă boala COVID.

articolul original.

4.689 de cazuri noi de COVID și 14 decese în ultima zi / 4.573 de pacienți internați, 657 minori

8 August 2022 at 13:10
image

4.689 de cazuri noi de COVID și 14 decese au fost înregistrate în ultima zi. 4.573 de pacienți sunt internați, dintre care 274 sunt la ATI, 238 fiind nevaccinați.

Până în prezent, 66.193 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. De asemenea, rata de incidență COVID este de 9,77 la mie în București și 8,69 la mie în Cluj.

În intervalul 07.08.2022 (10:00) – 08.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (9 bărbați și 5 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință. Dintre cele 14 decese, 6 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și 8 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 3 erau vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.024 teste RT-PCR (1.482 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 542 la cerere) și 13.013 teste rapide antigenice.

Alexandru Rafila recomandă măștile în școli

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că recomandă folosirea măștii de protecție în școli și consideră că, dacă sălile de clasă sunt aerisite și sunt asigurate condiții de igienă la grupurile sanitare, „lucrurile pot fi ținute sub control” în privința cazurilor de COVID, după ce începe școala.

„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună, când vremea va permite acest lucru, să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber.”, a transmis ministrul Sănătății.

„Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a afirmat Alexandru Rafila într-o conferință de presă, potrivit Edu.ro.

articolul original.

Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”

27 August 2022 at 05:00

Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”

În cursul zilei de luni, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a recomandat folosirea măştii de protecţie în şcoli, precizând că dacă şcolile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanţi, atunci lucrurile pot fi ţinute sub control. Rafila a fost întrebat ce estimări are în legătură cu cazurile de COVID din luna septembrie, când încep şcolile.

„Să vedem evoluţia din următoarele două săptămâni şi să putem peste două săptămâni să avem o apreciere şi legată de evoluţia din septembrie. Sigur că orice activitate care înseamnă o creştere a interacţiunilor sociale semnificativă, pentru că începerea şcolilor reprezintă o intensificare a circulaţiei în mijloacele de transport în comun, interacţiune între grupuri de persoane care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinate. Sigur că există o anumită creştere, depinde să vedem de la ce nivel plecăm spre sfârşitul lunii august ca să putem să facem o apreciere a evoluţiei”, a afirmat Rafila.

El a recomandat purtarea măştii de protecţie în şcoală.

„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună când vremea va permite acest lucru să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber. Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a explicat Rafila.

articolul original.
❌