ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

De Ziua Mondială a Inimii, SRC atrage atenția că informarea corectă va schimba realitatea „sumbră” despre bolile de inimă

29 September 2022 at 04:00

Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza afecțiunilor inimii, iar potrivit datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, lipsa educației este asociată unui risc cardiovascular crescut. 

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie și face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În lume se înregistrează, anual, 17,3 milioane de decese care au drept cauză o afecțiune a inimii – mai mult decât victimele cancerului, HIV și SIDA și malaria la un loc, iar acest număr este în continuă creştere. Mâncatul în exces, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase și tensiunea arterială ridicată, nivelul colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care amenință viața. Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, este de aşteptat ca, până în 2030, aproximativ 23 de milioane de oameni să moară în fiecar an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, avertizează Fundaţia Română a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, de Federația Mondială a Inimii – World Heart Organization, având ca scop informarea și conștientizarea populaţiei din întreaga lume cu privire la bolile cardiovasculare – principala cauză de deces în lume. Încă  de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii este marcată, anual, de Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC) care, începând cu anul 2005, este membră cu drepturi depline a World Heart Federation. În România, în luna mai se celebrează Ziua Națională a Inimii. Cele două organizații profesionale, împreună cu autoritățile și cu societatea civilă, organizează atât în mai cât și în septembrie, evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimi, Societatea Română de Cradilogie (SRC) atrage atenția asupra importanței informării corecte a populației privind prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de mortalitate atât în România cât și în lume. „Un nivel mai scăzut de educație a fost asociat, conform datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, unui risc cardiovascular mai mare”, transmite SRC.

Și analiza ESC Cardiovascular Realities 2022 menționează nivelul scăzut de educație al populației între principalii factori care scad semnificativ riscul cardiovascular, nu numai în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri medii, cum este România, sau în cele mici.

Un gest simplu cum este măsurarea corectă a tensiunii arteriale se poate constitui în cea mai simplă și eficientă intervenție pentru sănătate, mesaj promovat de campania «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!» încă din 2019. Ne bucurăm că și anul acesta le putem aminti românilor, prin iluminarea în culoarea inimii a clădirii Bibliotecii Centrale Universitare București, un simbol al științei și al valorilor culturale românești, că este important, la orice vârstă, să ne măsurăm tensiunea arterială și să ne informăm din surse validate științific”, subliniază prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Dr Bogdan A Popescu

Potrivit SRC, în pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Resursele financiare de care dispune România, o țară cu venituri medii și un sistem de sănătate puternic birocratizat și subfinanțat, sunt asociate cu un deficit procedural semnificativ în comparație cu țările cu venituri mari în ceea ce privește intervențiile coronariene, procedurile de ablație, implantarea dispozitivelor și intervențiile de chirurgie cardiacă. Salutăm, în aceste condiții, prioritizarea pe agenda autorităților a dezvoltării unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, elaborată prin contribuția unor experți din cadrul societăților profesionale medicale naționale în colaborare cu societăți internaționale”, mai spune președintele Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. „În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare, arată SRC.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Peste 20% din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, așa că pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri (studiu SEPHAR III, 2016).

Dr Ana-Maria Vintila

SRC atrage atenția, totodată, că Hipertensiunea arterială (HTA) este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. „Ne confruntăm cu un «ucigaș tăcut», de cele mai multe ori fără semne sau simptome, iar atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Medicul cardiolog subliniază că mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom, 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal, iar 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi. În plus, trebuie știut că Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor și că 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Dr. Ana-Maria Vintilă spune însă că, din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale”.

SRC Congres

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la cel de-al 61-lea Congres Național de Cardiologie, care a avut loc la Sinaia, în perioada 21-24 septembrie 2022, și la care s-au înscris 2.800 de participanți, medici cardiologi și din specialități conexe, studenți și rezidenți. Timp de 4 zile, aceștia au participat la conferințe și cazuri clinice comentate și la sesiunile comune organizate de SRC împreună cuSocietatea Europeană de Cardiologie – ESC, cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI sau cu Academia Română, un adevărat regal științific susținut de 257 de lectori, dintre care 33 de invitați străini, precum și la diferite worksop-uri tematice.

Cu aceeași ocazie a fost publicat și Suplimentul Revistei Romane de Cardiologie

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Conform cardioportal.ro, „grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare”. Medicii cardiologi recomandă controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. „Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”.

Între factorii de risc pentru Hipertensiunea arterială și alte boli ale inimii medicii cardiologi enumeră: vârsta, istoricul familial, obezitatea/supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de sare, stresul, anumite afecțiuni cronice.

În perioada 21-22 mai, la a şaptea ediţie a Summit-ului Mondial al InimiiWorld Heart Summit de la Geneva, având ca temă „Cardiovascular Health for Everyone” (Sănătatea Cardiovasculară pentru Toți), s-a subliniat necesitatea implicării factorilor de decizie politică, a diplomaților, a cercetătorilor și susținătorilor sănătății din sectorul privat în crearea unor punți de legătură cu liderii inovației din comunitatea cardiovasculară globală, pentru a consolida răspunsul global la bolile cardiovasculare și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoși.


articolul original.

INFOMANIA • 29 septembrie în istoria muzicii | PODCAST

29 September 2022 at 06:00
image

1907: Se năștea cântărețul american Gene Autry (d. 1998)

1935: Se năştea cântăreţul american Jerry Lee Lewis

1943: Se năștea Manuel Fernandez, component Los Bravos

1948: Se năștea Mark Farner, vocalist al trupei americane Grand Funk Railroad

1948: Se năștea Mike Pinera, membru al trupei Blues Image 

1960: Ricky Valance domina vânzările din Marea Britanie cu Tell Laura I Love Her, singurul său No 1

1967: Se năştea cântăreţul britanic Brett Anderson, solist al trupei Suede

1973: Grand Funk Railroad se impunea în SUA cu We’re An American Band

1975: Jackie Wilson se prăbușea pe scenă în timpul unui recital la Latin Casino din Cherry Hill, New Jersey, un atac de cord cufundându-l într-o comă din care avea să nu se mai trezează vreodată

1977: Se năştea artista americană Debelah Morgan, marele său hit fiind Dance With Me

1979: The Police se impunea în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie, Message In A Bottle fiind primul No. 1 al trupei engleze

1984: Prince & the Revolution începeau să domine clasamentul american cu Let’s Go Crazy

1989: Tony LeMans (1963-1992) își lansa albumul de debut

1990: Americanca Maria McKee cucerea topul single-urilor cu Show Me Heaven, piesă de pe coloana sonoră a filmului Days Of Thunder, cu Tom Cruise în rol principal

1994: Grupul feminin american The Pointer Sisters primea o stea pe Hollywood Walk of Fame

1996: La Houston, Texas, canadianca Alanis Morissette încheia primul său turneu în SUA

1997: The Rolling Stones lansau al 21-lea album, intitulat Bridges To Babylon

2002: Câştigătoare a concursului american Pop Idol, Kelly Clarkson ajungea pe primul loc în topul Billboard cu A Moment Like This

2006: Înceta din viaţă compozitorul Edmond Deda, creator al unor îndrăgite șlagăre românești (n. 1920)

2007: Cu Graduation, rapperul american Kanye West îl învingea pe rivalul 50 Cent în cursa celor mai vândute albume

2017: Era lansată compilaţia Scream, care include, pe lângă hituri ale regretatului Michael Jackson, şi unele remixuri

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2020/09/29-sept-iam-podcast.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu
articolul original.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul! România înființează Ambasadă în Letonia, cu sediul la Riga

29 September 2022 at 09:45
image

Administraţia Prezidenţială a transmis joi că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele pentru eliberarea din funcţie a doi procurori, ca urmare a pensionării. De asemenea, a semnat decretul înființării Ambasadei României în Republica Letonia, cu sediul la Riga.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 29 septembrie 2022, următoarele decrete:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 8/01.02.2021);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă (PL-x 449/27.07.2020);
  • Decret privind înființarea Ambasadei României în Republica Letonia, cu sediul la Riga, având un număr de 5 posturi;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală a doamnei Maria Ştefania Alboiu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni a domnului Daniel Turtureanu – pensionare.
articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

28 September 2022 at 17:02

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă că a început cercetările într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Procurorii au trimis la Secția 4 Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.

Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.

Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care în aceeași zi a deschis un dosar penal de cercetare in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU.

Dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după plângerea făcută de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru presupuse fapte ale primarului Clotilde Armand

Uzurpare de calități oficiale, fapta prevăzută de articolul 258 din Codul Penal, este atunci când o persoană folosește fără drept o calitate oficială care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

”Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii”, potrivit aceluiași articol.

Abuzul în serviciu, prevăzut de articolul 297 din Codul Penal și pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, este ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Articolul 298 din Codul Penal, privind neglijența în serviciu, prevede că ”încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Alexandru Pânișoară spune că mai așteaptă de la procurori și confirmarea unei alte plângeri penale, făcută tot pe numele primarului Clotilde Armand, pentru realizarea unor lucrări de construire la un monument istoric fără a avea autorizațiile necesare pentru astfel de clădiri.

Clotilde Armand, reclamată la Parchet pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe

În plângerea făcută în august la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, Alexandru Pânișoară a reclamat-o pe Clotilde Armand pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe Bianca Buzdugan.

Arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.

În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.

”În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.

Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost formulată și împotriva arhitectei-șefe a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.

Documente avizate de arhitecta-șefă a Sectorului 1 ar putea fi anulate în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a eliberat un document care atestă că numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect-șef al Sectorului 1 nu a fost notificată de Primărie.

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică, ele putând fi contestate în instanță în orice moment, întrucât au fost avizate de o persoană fără calitate.

La  solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că ”Primăria Sectorului 1, Municipiul București, nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea temporară a funcției publice specifice de Arhitect-șef al Sectorului 1, Municipiul București de către doamna Buzdugan Bianca în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. De asemenea, instituția publică respectivă nu a transmis către ANFP dispoziția nr. 2483/01.07.2022”.

Practic, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru că ea ”ocupă temporar funcția publică de conducere de șef serviciu”, nicidecum de arhitect-șef, conform răspunsului ANFP, transmis la solicitarea Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Jurnalist Politic
articolul original.

Reportajul Zilei – Speranțele boxului românesc

28 September 2022 at 15:00
By: Regie
image
Reportajul Zilei - Speranțele boxului românesc — Sălăjeanul

86

VIZUALIZARI
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde…până când a venit CNN

28 September 2022 at 17:46
By: F J

Luni, 26 septembrie 2022, va rămâne o zi memorabilă nu doar pentru jurnaliștii trustului Intact, ci pentru toată presa din România. Pentru că, într-un fel, am fost validați, cu toții, ca școală de media și ca importanță geostrategică a țării.

La finalul a doi ani de parteneriat experimental, Antena 3 a convins liderul global al știrilor, postul american CNN, să-i devină partenerul oficial din România. Nicio altă televiziune de la noi nu a reușit această performanță, deși toate și-ar fi dorit în palmares această asociere.

Mihai Gâdea, directorul Antena 3, și Rani Raad, directorul CNN Worldwide Commercial, au semnat colaborarea oficială, în cadrul unei recepții găzduite în istorica Sală a Tronului din Palatul Regal.

O selecție riguroasă pe care am apreciat-o mult a lăsat ca martori ai evenimentului să fie doar vedetele Antenei, directorii unor agenți de media care colaborează de mult cu trustul, și doar câțiva medici, profesori, oameni de afaceri apropiați, alături de cei doi „regi” ai României, Florin Piersic și Gheorghe Hagi. Niciun politician nu a fost invitat, postul păstrând neutralitatea acestui moment.

Atmosfera a fost regală în toate detaliile, de la primirea invitaților, la decorul superb organizat de Casa Dadoo-fastuos, dar fără ostentație- de la discursurile rostite de semnatarii Acordului, până la ținutele invitaților.

Să acționezi din convingere, când alții aşteaptă, să creezi o forță pozitivă într-o lume care abundă de cinici, să oferi informații care nu erau disponibile înainte, să oferi celor care vor – o opțiune.

Pentru românii a căror sete de înțelegere este uriaşă şi pentru o viață mai bună, am făcut posibil acest demers.

Pentru industria TV – al cărei spirit întreprinzător a generat acest uriaş pas înainte în comunicații- și pentru această echipă fantastică de jurnalişti al căror angajament total față de această companie ne-a adus astăzi împreună, AICI.

Dedicăm acest canal de ştiri, ROMÂNIEI!

Am parafrazat cuvintele folosite de Ted Turner, la lansarea CNN din 1 iunie 1980. Acestea sunt la fel de potrivite şi actuale, şi astăzi, pentru România.

Când vizionarul Ted Turner schimba un canal local din Georgia, în prima televiziune de ştiri a lumii, în România erau anii cei mai întunecați ai comunismului. Foamea şi frigul erau greu de dus, dar lipsa libertății era insuportabilă.

Jurnaliştii CONSEMNEAZA istoria, aşa cum a făcut CNN în 1989, chiar aici, în Piața Palatului Regal, făcand reportaje printre gloanțe. Uneori, însă, FAC istorie. Azi, CNN SCRIE istorie în Palatul Regal.

Data de azi, 26 septembrie, intră în istoria presei din România, odată cu parafarea celui mai important parteneriat din media semnat vreodată în țara noastră, cel dintre liderul global de ştiri, CNN, şi Antena 3, cel mai important canal de ştiri din România.”, a spus Mihai Gâdea.

Poate că mulți dintre noi nu realizăm că dincolo de informația pe care am aflat-o stând comod pe canapea sau răsfoind un site, sunt 6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde, de când Antena 3 e în casele noastre. „În spatele lor sunt fapte. Sunt oameni.”, spunea Mihai Gâdea.

Dar sunt și multe altele.

Munca într-o redacție de știri, mai ales televizate, înseamnă o presiune uriașă asupra psihicului celor care lucrează în ea, cu nimic mai prejos decât cea a pirotehniștilor sau a controlorilor de trafic aerian, pentru că, în egală măsură, o știre dată la timp sau prea târziu, o informație adevărată sau falsă, pot face diferența în soarta unei țări, în cariera oamenilor, și chiar în viața lor.

Probabil, puțini înțeleg sacrificiile pe care le fac oamenii de televiziune pentru care, deseori, celebritatea devine obligația de autocenzură-ceea ce înseamnă un tip de prizonierat care se decontează, la un moment dat-și „condamnarea” la a fi mai întâi al publicului și abia apoi al propriei familii.

Din experiența pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani, ca invitat permanent al emisiunii Q&A, realizată de Sandra Stoicescu, pot depune mărturie nu doar că nu am mai avut weekenduri timp de un an de zile, ci nici zilele săptămânii în care a pregăti aparițiile mele televizate devenise prioritar în fața altor alegeri pe care le-aș fi făcut cu sufletul și potrivit firescului meu. Responsabilitatea pe care conștientizezi că o ai față de oamenii de acasă, care cred în tine și cărora le poți influența gândirea prin adevăr sau manipulare, trece în subsidiar orice altceva. De multe ori copii, părinți, pasiuni sau dorințe, pur și simplu.

Și în spatele unei figuri care se vede pe ecran sunt redactori, producători, operatori, mașiniști, ingineri de sunet și lumini, pe care nu îi vedem, dar care fac parte din efortul colectiv. Cât de mult contează până și doamna de la machiaj care poate lua din rotunjimea feței, din cearcănele nesomnului sau din umbrele oboselii prin știința de a aplica un fard de contur! Pentru că telespectatorii vor să vadă pe ecranul televizorului oameni perfecți, oameni cu aspect impecabil, siguri pe ceea ce fac pentru că siguranța lor inspiră încredere în ceea ce spun.

„Am prețuit fiecare secundă. Am trecut împreună prin schimbări istorice. Am fost aici, pentru voi.

Fie că AICI a însemnat să trimitem echipe şi cei mai buni oameni pe front, la marile catastrofe, pe Marea Neagră sau în minele din Valea Jiului, la marile evenimente globale, la capătul pământului sau la căpătâiul Regelui.

Am fost, suntem şi vom fi oriunde se întâmplă ceva care contează pentru oamenii acestei țări.

Parteneriatul semnat azi cu CNN, nu este doar un upgrade, ci este schimbarea de care România are nevoie. FACTS FIRST! Faptele în primul rând! Adevărul!

L-am spus chiar şi atunci când durea, îl spunem chiar şi atunci când deranjează puternicii zilei. Adevărul este misiunea noastră şi acesta trebuie spus cu mult curaj şi, aşa cum s-a văzut uneori, cu sacrificii. De azi înainte, primiți în casele voastre Antena 3 cu forța dată de partenerul CNN. Nu e cazul să mai întrebe nimeni: Antena 3 e aici? Ştiți răspunsul şi-l găsiți pe orice televizor sau smartphone: We are here! Suntem aici!”, a anunțat Mihai Gâdea.

De-a lungul celor doi ani de colaborare experimentală, emisiunea liant News Hour with CNN a adus o cotă de piață de 30% în plus, Antenei 3, și acest succes se datorează, înainte de toate, realizatorilor Sabrina Preda, Ana Maria Roman și Sergiu Cora.

Ana Maria Roman, Sergiu Cora, Sabrina Preda, John Mastrini (CNN) și Monica Sîrbu

De altfel, Sabrina a fost cea mai spectaculoasă apariție de la recepția de semnare, cu părul strâns într-un coc fin și cu rochie roșie care îi lăsase umerii perfecți la vedere. Totuși, n-aș așeza „coroana” pe un cap frumos coafat, ci la picioarele unei doamne care purta o pereche de pantofi Mach&Mach, probabil cea mai frumoasă bijuterie din Sala Tronului în seara evenimentului. Trebuie să ai însă multă clasă și rafinament pentru a purta prețiosul discret, la picioare, nu vizibil.

Oficialul CNN a recunoscut echipei de la Antena 3 capacitatea profesională și tehnică de-a îndeplini standardele și valorile promovate de televiziunea americană de 42 de ani încoace, și de a avea printre cele mai dotate studiouri din lume.

Rani Raadi a venit, a semnat, a plecat. Dar pe umerii jurnaliștilor de la Antena 3 va fi o responsabilitate și mai mare, pentru că ei au intrat în liga internațională a jurnalismului de acum și reportajele lor vor fi preluate de orice altă stație din lume a CNN.

Am plecat gândindu-mă ce preț s-a plătit pentru a ajunge la acest moment de recunoaștere profesională, câte sacrificii care au însemnat pierderi de case sau de sedii și chiar ani de libertate.

Mai țineți minte momentul acela în care ziariștii Antenei 3 erau scoși în stradă, de pe o zi pe alta, pentru a li se confisca sediile, nu cu intenția declarată de a recupera prejudicii care ar fi adus prosperitatea poporului român, ci cu scopul perfid și abscons al reducerii la tăcere, al demoralizării și al îngenunchierii celor care au demascat și au luptat timp de 10 ani cu un regim politic care a adus, probabil ireversibil, nevroza colectivă a acestui popor?

Cum spunea Mircea Badea, jurnaliștii trustului Intact au dus lupte despre care se știa dinainte că vor fi pierdute-pentru că, în timp ce unor oameni, chiar înarmați cu adevărul, li se „scurge”, la un moment dat, timpul și energia, statul, ca instrument și sistem de teroare, beneficiază de resurse nelimitate și de executanți nu doar disciplinați, ci chiar pasionați de exterminări.

Însă nu există, cred, răzbunare mai creativă și împlinire mai mare decât acelea ca, peste timp, să vezi că Băsescu și toți jihadiștii lui din servicii, media sau parchete, AU PLECAT, în timp ce Antena 3 E AICI! De acum…și alături de CNN!

articolul original.

Licitație uriașă de jumătate de miliard de euro la PMB. Nicușor Dan: „Este cea mai mare achiziţie publică pe care a făcut-o vreodată o autoritate publică locală”

28 September 2022 at 14:17
image

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, miercuri, lansarea unei licitații pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai din București. Valoarea achiziției este de 500 de milioane de euro.

„Vă anunţ lansarea licitaţiei pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai. Ele totalizează 50 de kilometri.

Peste doi ani, Bucureştiul nu va mai avea linie de tramvai nemodernizată, asta înseamnă o viteză sporită pentru tramvaie, asta înseamnă că autobuzele, pe traseele pe care le au comune cu tramvaiele vor putea să aibă linie unică pe acestă linie de tramvai şi asta înseamnă că nu vom mai avea avarii cum avem în momentul ăsta foarte des şi un loc în care le avem foarte des este intersecţia cu Chişinău care este puţin mai sus. Valoarea investiţiei este de 500 de milioane de euro, din aceşti 500 de milioane de euro, 300 de milioane de euro îi luăm din Programul Operaţional Regional, fonduri europene, restul de 200 de milioane de euro o să ieşim în piaţă pentru împrumuturi şi deasemenea o să ne adresăm către instituţiile financiare internaţionale”, a declarat, miercuri, Nicușor Dan.

Potrivit edilului, aceasta este cea mai mare achiziție publică făcută de o autoritate publică locală.

„Este o licitaţie cu 16 loturi, deci practic avem 16 câştigători, 16 licitaţii într-una singură”

„După cunoştinţele, mele este cea mai mare achiziţie publică pe care a făcut-o vreodată o autoritate publică locală. Invit şi firmele româneşti şi firmele internaţionale să participe la această licitaţie. Am transmis informaţia despre licitaţie către camerele de comerţ, am transmis-o către ataşaţii comerciali ai ambasadelor.

Pentru că ne dorim să fie o participare foarte mare, este o licitaţie cu 16 loturi, deci practic avem 16 câştigători, 16 licitaţii într-una singură. Este unul dintre proiectele mari de investiţii pe care Primăria Muncipiului Bucureşti le derulează, aşa cum am spus 500 de milioane de euro în acestă investiţie”, a mia declarat Nicușor Dan.

Infrastructura de tramvai din București are probleme foarte mari, fiind veche și degradată în multe locuri.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR continuă și după ce cazul a ajuns la Poliție. Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a otrăvit copacii găuriți: ”Am mai sancționat o dată proprietarul”

28 September 2022 at 12:52

Sutele de pini, plopi, frasini și stejari crescuți în zeci de ani pe terenul retrocedat din Parcul IOR care s-au uscat în câteva luni după ce au fost găuriți și otrăviți vor fi pierduți pentru totdeauna. Aducerea terenului la starea verde inițială – așa cum l-au obligat comisarii de mediu pe proprietar – nu mai poate fi posibilă în zona ajunsă deja o cangrenă a parcului. Garda de Mediu a trimis cazul la Poliție, dar nici după mai bine de o lună nu a reușit să afle ce substanță pusă la baza copacilor și în găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune făcute la baza trunchiului i-a uscat complet.

Parcul IOR, unul dintre cele mai vechi și mai mari din București, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare, o retrocedare controversată a Primăriei Capitalei care a fost contestată în instanță și încă se judecă cererea de anulare a deciziei.

În timp ce terenul este în litigiu, degradarea acestuia continuă. Organizațiile de protecția mediului spun că în zona retrocedată, care a ajuns o cangrenă a Parcului IOR, este un ”dezastru ecologic”.

În august, imaginile prezentate de Gândul arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. De atunci, au urmat controale ale Gărzii de Mediu București, sancționarea proprietarului terenului și obligarea de a merge cu comisarii de mediu pentru a preleva și a determina ce substanță a fost pusă în găurile făcute la baza trunchiurilor copacilor.

La mai bine de o lună, situația nu doar că nu s-a schimbat, ci chiar s-a agravat, după un nou incendiu. Jurnaliștii Gândul s-au reîntors pe terenul retrocedat și au surprins imagini cu copacii arși după ultimul incendiu, care a avut loc în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

„Au mai găurit alți copaci, au mai dat foc și lucrurile normal că s-au agravat în ceea ce privește vegetația”, a declarat Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, pentru Gândul.

Garda de Mediu: ”Toată speța am dat-o la Poliție”

După mai multe încercări, autoritățile au dat de proprietara terenului, Maria Cocoru, al cărei nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3. Aceasta a fost sancționată de mai multe ori de către Garda de Mediu București, care a trimis toate documentele și registrele la Poliția Capitalei, pentru a face verificări.

Am mai sancționat o dată proprietarul terenului, pentru că nu a respectat măsura de a preleva, de a face determinări, în prezența noastră, din trunchiul copacilor care au fost găuriți.

Mai mult decât atât, ultima dată, a fost un incendiu acolo, cred că acum trei săptămâni. Am efectuat deja două controale acolo, (proprietarul terenului – n.red.) a primit două sancțiuni și toată speța am dat-o la Poliție”, a declarat, pentru Gândul, Viorel Tufeanu, comisar-șef al Comisariatului București al GNM.

Deși au fost prelevate mai multe probe de la fața locului, Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a fost pusă la baza trunchiului copacilor care s-au uscat.

”Deocamdată nu s-a aflat ce substanță este, pentru că Garda de Mediu cred că este mai puțin interesată de lucrul ăsta. Au probe, au tot. Am cules și noi niște probe, dar se feresc laboratoarele să analizeze, că ele lucrează cu statul și, în fine, înțelegeți tipicul românesc. Dar Garda de Mediu a colectat probe și trebuia să aibă, totuși, niște rezultate până acum”, susține Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Șeful Comisariatului București al Gărzii Naționale de Mediu susține însă că instituția nu a prelevat probe de la baza copacilor găuriți.

Noi nu am efectuat prelevarea probei de acolo, noi nu avem aparatura, nu suntem autorizați, nu suntem acreditați. Nu poți să iei probe decât dacă ești acreditat în domeniu”, spune Viorel Tufeanu.

Miza unui teren fără copaci în apropierea unuia dintre cele mai mari parcuri

Cele 12 hectare de teren retrocedate în urmă cu 17 ani au ajuns acum zona cangrenată din Parcul IOR. Găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune de la baza trunchiurilor copacilor, rumegușul rămas pe pământ, frunzele puse pentru a acoperi distrugerea și incendiile care s-au tot repetat ridică mari semne de întrebare legate de cauzele uscării copacilor.

Când totul de jur împrejur este verde, iar într-un an sunt cinci incendii care afectează mii de metri pătrați de vegetație doar de pe terenul retrocedat de 12 hectare, apar suspiciuni legate de alte interese decât cele de a păstra zona ca spațiu verde, așa cum obligă legea.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica susține că pe acest teren se dorește construirea unui parc de distracții.

“Acum, am înțeles că cineva din Orășelul Copiilor, din Sectorul 4, ar vrea să își mute toate tarabele pe terenul ăla”, susține Dan Trifu.

Potrivit PressOne, în zona retrocedată a Parcului IOR din București a apărut un panou din care rezultă că aici se dorește construirea unui parc de distracții, „Disney Mania”, ce ar urma să se întindă pe toată bucata dinspre blocul Potcoavă, iar termenul de execuție al lucrării ar fi de trei ani.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut la Curtea de Apel București anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR și a obținut câștig de cauză. Decizia a fost contestată de proprietara terenului, la instanța supremă, care a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel, pentru rejudecare.

”După ce am recâștigat pe fond terenul, așa-zișii proprietari au contestat decizia. (…)  Ieri, judecătorii Înaltei Curți au admis recursul celor două părți- așa-zișii proprietari și Primăria Generală – și au dispus rejudecarea cazului la Curtea de Apel”, scria primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pe Facebook, în noiembrie 2020.

Decizia Curții de Apel București de anulare a dispoziției de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR. Sursa – Facebook Robert Negoiță

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Mașina lui Petrică Băjenaru este parcată în fața casei Mariei Cocoru, mătușa sa și proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa: Cancan

Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT.

Terenurile pe care le-ar deține Petrică Băjenaru. Sursa – Rise Project

CITEȘTE ȘI:

Dezastru ecologic în apropierea Parcului IOR. Cine este omul din spatele celor 12 hectare retrocedate, unde sute de copaci au fost găuriți și s-au uscat – EXCLUSIV FOTO – VIDEO

articolul original.

Un an bogat în aur

28 September 2022 at 10:46
By: Regie
image

Medaliile obținute de canotori la Racice au îmbogățit palmaresul mondial din acest al României, unul pe care sportivii tricolori nu l-au mai avut în ultimii zece ani în care s-au desfășurat toate competițiile.

Până la Jocurile Olimpice de la Paris au mai rămas 667 de zile, iar parcursul sportivilor români la nivel mondial în acest an este unul care dă speranță.

Ultimii care s-au remarcat au fost canotorii care au adunat trei medalii de aur în probele olimpice la recenta ediție a CM de la Racice. Din 2017 încoace, Federația Română de Canotaj nu a avut ediție fără medalie.

„Pe mine insuccesul nu mă caracterizează şi iată că pot să spun că sunt un preşedinte de federaţie extrem de fericit, chiar cel mai fericit, pentru că aceşti copii minunaţi au scris istorie! Eu chiar le-am promis sportivilor că nimeni nu va mai veni fără medalie de la Campionatele Mondiale pentru că este un sentiment minunat”, a spus Elisabeta Lipă.

Cel care a deschis drumul titlurilor mondiale în 2022 a fost David Popovici, înotătorul care s-a impus la Budapesta în probele de 100 și 200 metri liber.

Apoi pe listă și-a trecut numele canoistul Cătălin Chirilă, care s-a impus în proba de canoe simplu pe distanța de 1000 metri. Iar de săptămâna trecută pe răbojul de aur se regăsesc componentele bărcii de dublu vâsle (Simona Radiș, Ancuța Bodnar), bărcii de 8 plus 1 (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu) și componenții echipajului de dublu rame (Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan).

Astfel totalul medaliilor în probele olimpice a ajuns la unsprezece distincții.

„Au fost rezultate extraordinare în toată această vară, eu îmi doresc ca toţi sportivii medaliaţi şi cei care nu au ajuns la medalii să rămână sănătoşi şi la fel de ambiţioşi şi să ne bucure şi pe mai departe. Mi-aş dori să înţelegem că aceste medalii sunt rodul muncii sportivilor, antrenorilor, colectivelor tehnice, să nu credem că este totul roz şi frumos în sportul românesc.

Încă avem multe nevoi, avem nevoie de infrastructură, trebuie să ne uităm şi la cadeţi şi juniori şi să participăm la cât mai multe evenimente care pot creşte baza de selecţie. Asta  este cel mai important pentru noi”, a spus Ana-Maria Popescu, fosta spadasină, care ocupă acum funcția de consilier a președintelui COSR.

România nu a punctat doar prin clasarea pe primul loc la CM, ajungând la argint grație boxerei Loredana Perijoc, iar la bronz mulțumită scrimerilor Maria Boldor și Iulian Teodosiu și luptătorilor Alexandra Anghel și Alin Alexuc.

Anul 2022 e primul în care sportul a revenit la normal și în care competițiile mondiale s-au putut desfășura așa cum erau programate, după ce în 2020 și 2021 ele au fost bulversate de pandemie și apoi de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și, de obicei, în anii olimpici nu se țin întreceri mondiale decât în probele care nu sunt prezente la cea mai mare întrecere planetară.

articolul original.

Nicușor Dan și-a lăsat angajații fără apă caldă: Am oprit centrala din primărie

28 September 2022 at 10:10
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că a oprit furnizarea apei calde în sediul Primăriei Capitalei, pentru a face economie de energie.

„Ne-am uitat la iluminat pe parcursul nopții, după orele de program. În acest moment avem oprită centrala care furniza apa caldă pentru angajați, și am transmis lucrurile acestea de bun simț, oprirea calculatorului după program și tot ce înseamnă economie de energie electrică. Aceleași instrucțiuni au fost transmise și instituțiilor subordonate”, a declarat, miercuri, Nicușor Dan.

Pe de altă parte, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Familiei, îl critică dur pe Nicușor Dan pentru lipsa apei calde și a căldurii din Capitală.

„Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!»”

Firea spune că au trecut doi ani de la „celebra minciună de campanie”.

”Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!» Sloganul candidatului dreptei unite s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei.

În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

 

articolul original.

Primarul Lungu propune majorarea indemnizației pentru ”cuplurile de aur” de la 500 la 1.000 de lei de familie

28 September 2022 at 08:43
image

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat astăzi că va propune Consiliului Local majorarea indemnizației pentru premierea ”cuplurilor de aur” care împlinesc 50 de ani căsătorie de la 500 de lei la 1.000 de lei de familie. Lungu a arătat că premiile nu au mai fost indexate de cinci ani subliniind că din cauza inflației suma de 500 de lei care se dă în prezent este mică în comparație cu ceea ce au făcut aceste familii pentru comunitate de-a lungul anilor. În acest an Primăria Suceava a sărbătorit 200 de ”cupluri de aur” iar din 2005 până în prezent 1.795. ”Este o minimă recunoștință și un minim respect pentru cei care au construit orașul nostru, care sunt modele pentru comunitatea noastră și pentru familiile tinere”, a  spus Lungu.

articolul original.

Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan: Unde e apa caldă din afișul tău?

28 September 2022 at 08:36
Sursa foto: Facebook

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un nou atac la Nicușor Dan, legat de un afiș din campania electorală care le promitea bucureștenilor, în urmă cu doi ani, că din 28 septembrie vor putea face duș.

 Sloganul candidatului dreptei unite „s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei”, a scris pe Facebook Firea, în prezent ministru al Familiei..

„În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul”, a continuat ea. Firea susține că „lucrările la sistemul de termoficare bat pasul pe loc” și „nimic nu arată ca în cartoanele frumos colorate din campania electorală de care nu-și mai amintește primarul”. „Nicușor Dan a promis reparații la 100 km de conducte, dar realitatea este total diferită. Anul acesta abia s-au înlocuit 37 km de rețele în comparație cu anul 2020, ultimul an de mandat, când eu și echipa mea am înlocuit aproape 75 km de conducte! Deci, tot în mandatul meu s-au făcut mai mulți pași pentru rezolvarea acestei situații dificile pentru București”, a mai scris Firea.

Fostul primar al Capitalei a precizat că Nicușor Dan a gestionat catastrofal sistemul de termoficare, iar în ultimii doi ani nu a cheltuit niciun euro din cele 300 de milioane de euro pentru a rezolva această problemă.

Echipa mea a muncit patru ani la documentația pentru reabilitarea celor 200 km de conducte foarte degradate. Contractul a fost ținut la sertar de omul politic de tristă amintire Ludovic Orban doar ca să fie semnat de actualul primar general în primele zilele mandat. După doi ani de la alegeri, există riscul ca aceste fonduri să fie pierdute și munca echipei mele să fi fost în zadar”, a scris Firea. „Dar ce a făcut, totuși, Nicușor Dan? Doar afaceri! Ultimul tun e anunțat drept o victorie de actualul primar general. Au fost închiriate centrale termice, un fel de “cazane” mai mari, pentru care se plătește mai mult decât dacă le-ar fi cumpărat. Dar e treaba altor instituții să verifice legalitatea acestor fapte. Pentru bucureșteni, însă, e important să aibă căldură în case. Dar când compania Termoenergetica are datorii imense și anunță că ar putea intra în incapacitate de plată viitorul nu sună bine”, a continuat fostul edil. „Și a mai reușit ceva majoritatea de dreapta care conduce orașul de la alegerile din 2020: s-a scumpit apa caldă și căldura! Iarna aceasta, facturile vor fi duble, după ce la propunerea lui Nicușor Dan gigacaloria a ajuns la aproape 330 de lei. Sigur că peste tot au crescut prețurile, dar puteau fi găsite soluții”, a mai acuzat Firea. „Aceste fapte nu contează pentru dreapta unită și salvatorul Bucureștiului. A fost mai importantă lupta politică, să câștige prin minciuni și să-i manipuleze pe bucureșteni folosindu-se de una dintre principalele probleme ale orașului. Iată că a venit încă un 28 Septembrie! Unde e apa caldă din afișul tău, Nicușor Dan?”, a conchis Gabriela Firea.

Citește și: Femeile social-democrate și-au ales noua conducere

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Faimosul chirurg din Timişoara prins în flagrant când lua mită a fost arestat

27 September 2022 at 15:05
By: -

Medicul Marian Gaşpar, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a magistraţilor de la Tribunal Timiş, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată.

citizencitizen

Medicul a fost prins în flagrant, luni, în timp ce primea mită 1.000 de euro de la un pacient și apoi a fost reținut.

Anchetatorii au stabilit ulterior că doar în ultima săptămână ar fi primit sume între 100 şi 2.000 de euro de la şase pacienţi şi rude ale acestora.

”În data de 26.09.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).

citizencitizen

În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. - 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din municipiul Timişoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la şase pacienţi sau de la aparţinători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro şi 2.000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

articolul original.

50 de ani de la moartea „Stelei Gorjului”, artista Maria Lătărețu

27 September 2022 at 13:55
image

La 27 septembrie 1972, la Românești Botoșani, a murit, pe scenă, marea artistă gorjeancă Maria Lătărețu. Premonitoriu, a cântat cu puțin timp înainte de moarte, melodia „Vă las cântecele mele”. A pierdut 6 copii, o fiică bolnavă de cancer iar soțul, erou de război, s-a întors după șapte ani din prizonierat.

Maria Lătărețu s-a născut la Bălcești, Gorj, la 7 noiembrie 1911. Celebrul etmomuzicolog Harry Brauner își amintea:

Eram cu dascălul meu, Constantin Brăiloiu.
Plaiuri gorjenești.
Un conac de odinioară.
Maria Lătărețu.
Neașteptată și minunată clipă cu soarele în suflet.
Frumoasă peste măsură. Tulburătoare privire. plină de gingășie, scăldată în bunătate și omenie.
Acompaniindu-se cu chitara, îngânată de cinci muzicanți populari, Maria se întrece cu păsările cerului, răspunde privighetorilor, șopotului izvorului, foșnetului frunzelor. Clopoțel de cristal, glasul limpede și pătrunzător te poartă dincolo de vremuri, peste lacrima și bucuria omenirii

Este poate cea mai frumoasă descriere pe care a primit-o vreodată „Steaua Gorjului”

articolul original.

Doliu în învățământul botoșănean

27 September 2022 at 10:36

Învățământul botoșănean este în doliu după ce profesoara de muzică Maria Cojocaru a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani. Aceasta a îndrumat generații de elevi de la Liceul Pedagogic, Liceul de Artă și Școala Populară de Arte.

„Încă un suflet s-a întors în necuprinsul cerului. Și ce suflet! Drum lin în lumină, doamna profesoara Maria Cojocaru”, este mesajul postat de Liviu Andronic, directorul Școlii Populare de Arte din Botoșani.

Maria Cojocariu s-a născut pe 4 iunie 1942 în oraşul Sorojineţ, Bucovina de Nord, într-o familie numeroasă cu şapte copii. Primele clase elementare le-a absolvit în satul Poieni-Solca. În anul 1956 a susţinut examenul de admiterea la Liceul de muzică din Iaşi. În anul 1963, a susţinut examenul de admitere la Conservatorul ,,George Enescu” din Iaşi, reuşind cu nota 9,45.  În 1968, a primit repartiţie ministerială la Liceul de muzică din Botoşani, unde a predat muzica vocală şi vioara. Aceasta s-a ocupat și de ansamblul coral. De asemenea, s-a implicat profesional şi emoţional în pregătirea elevilor obţinând rezultate la concursurile corale, sau la concertele de la „Atheneul Român”.

Dumnezeu să o odihnească!

articolul original.

Primăria Slobozia demarează procedura finală de montare a plăcuțelor cu numere administrative pentru fiecare imobil din municipiu

27 September 2022 at 06:40
image

În cadrul programului de realizare și implementare a sistemului de evidență și consultare geospațială a nomenclaturii stradale “Registrului Electronic al Nomenclaturilor Stradale”, U.A.T. Municipiul Slobozia a demarat procedura finală de montare a plăcuțelor cu numerele administrative pentru fiecare imobil.

Astfel, în perioada următoare Primăria Slobozia îi roagă pe cetățeni să sprijine și să permită operatorilor din teren de a găsi cea mai bună soluție pentru montarea acestora într-un loc cât mai vizibil la intrarea în imobil

articolul original.

Directoru SCM ”și-a făcut numărul” în Consiliul Local

27 September 2022 at 10:13
image

În ședința Consiliului Local al Municipiului Zalău, directorul Sport Club Municipal Zalău , Claudiu Bujor,a încercat să aducă lămuriri la solicitările făcute de consilierul local Gabriela Olar. Aceasta a solicitat o simplă, banală informare asupra cheltuielilor pe care Sport Club Municipal le-a făcut , în contextul în care bugetul alocat pe anul 2022 a fost aproape în întregime consumat.

Ședința Consiliului Local al municipiului Zalău , desfășurată marți, 27 septembrie 2022, a adus în discuție, din nou, cheltuielile exorbitante făcute de clubul sportiv al Primăriei. În acest context, proaspăt numitul director al clubului sportiv a făcut unele afirmații, care în general nu prea au acoperire, însă într-o manieră în care a încercat , cu sprijinul colegului său de partid, Teodor Bălăjel, să o ”pună la punct” pe d-na consilier Gabriela Olar,oferind răspunsuri evazive.

Ce nu a putut spune Teodor Bălăjel, în toată ”jelania ” făcută în cadrul ședinței, este ce sume sunt alocate pentru cei 200 copii la secția de fotbal și pentru cei 100 de la secția de carate, pentru ce sunt alocați acești bani și cât reprezintă aceștia din cele 5.200.000 lei bugetați până acum.
Dar… asta este politica, iar un partid ca PSD nu va oferi explicații concrete.

articolul original.

Testare inițială standardizată pentru toți elevii municipiului Tulcea

27 September 2022 at 08:11

Toți cei 9400 de elevi ai municipiului Tulcea, din învățământul primar, gimnazial, profesional și liceal, vor beneficia de testare inițială standardizată, în funcție de nivelul de școlarizare, la limba română, matematică sau istorie, printr-un contract în valoare de 27.965 Lei (inclusiv TVA), încheiat de Primăria Tulcea cu BRIO Teste educaționale SRL.

“Ca primar, (fost) profesor, dar mai ales ca părinte, cred că acesta e momentul în care ne vom putea uita, cu atenție, pe locurile în care putem lucra, alături de toți colegii profesori, pentru ca elevilor din Municipiul Tulcea să le fie mai bine, iar achizițiile lor educaționale să fie astfel accelerate.

Mulțumesc pentru disponibilitate și implicare, precum și pentru promisiunea de suport pe întreg parcursul acestei acțiuni partenerilor de la Brio.ro.

Aștept, cu interes și curiozitate, rapoartele la nivel de școală și de municipiu, pentru a elabora, împreună cu cei implicați, strategiile corecte de creștere, bazate pe date”, a transmis primarul Municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.

Cele 18.800 de teste, câte două pentru fiecare elev, reprezintă:

Pentru elevi:

– O evaluare corectă, cuantificabilă și comparabilă, care va prezenta progresul elevului pe parcursul învățării. Aceste teste nu reprezintă „încă un examen”, ci un punct în care, având un diagnostic corect, putem începe să acționăm corect, personalizat pentru fiecare dintre elevii testați.

Feedback consistent, în timp real, care poate fi transpus în acțiuni remediale, direcționate spre nevoile individuale identificate.

Pentru profesori:

– Instrument extern validat, care poate susține evaluarea proprie și mai mult, un sprijn în pregătirea fișelor de progres individual pentru fiecare copil, necesare conform noului ROFUIP.

– O modalitate de a identifica nevoile de învățare, lacunele, pentru a individualiza și focaliza acțiunile remediale.

– Un mod de a economisi timpul dedicat creării de itemi de testare și de corectare, timp ce poate fi investit în alte acțiuni pedagogice personalizate.

– Un mod de a realiza evaluări comparative (interne și externe) pe anumite competențe, variind nivelurile de dificultate (learning by testing).

Pentru părinți:

– Feedback pe rezultatele reale ale învățării, inclusiv o monitorizare a progresului școlar.

– Un diagnostic extern și serios asupra achizițiilor educaționale ale copilului și asupra eficienței actului educațional pe tot parcursul acestuia.

Lista școlilor în care se va realiza testarea

În luna octombrie testarea inițială se va realiza, cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, în școlile:

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,ALEXANDRU CIUCURENCU’’ – 897 elevi;

COLEGIUL ,,SPIRU HARET’’ TULCEA – 787 elevi;

LICEUL TEORETIC ,,ION CREANGĂ – 784 elevi;

LICEUL TEORETIC ,,GRIGORE MOISIL – 729 elevi;

COLEGIUL ECONOMIC ,,DELTA DUNĂRII’’ – 711 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,ELENA DOAMNA “ – 679 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.12 – 580 elevi;

LICEUL TEHNOLOGIC ,,HENRI COANDĂ’’ – 558 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,, ION LUCA CARAGIALE” – 456 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,CONSTANTIN GĂVENEA” – 452 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,NIFON BĂLĂȘESCU” – 410 elevi;

LICEUL TEHNOLOGIC ,,BRAD SEGAL” – 405 elevi;

LICEUL TEHNOLOGIC ,, ANGHEL SALIGNY” – 401 elevi;

LICEUL DE ARTE ,, GEORGE GEORGESCU” – 400 elevi;

LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL ,,NICOLAE CORNĂȚEANU” – 329 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,IOAN NENIȚESCU” – 241 elevi;

ȘCOALA PROFESIONALĂ ,,DANUBIUS” – 236 elevi;

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,GRIGOREANTIPA” – 174 elevi;

SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX ,,SF.IOAN CASIAN” – 77 elevi;

ȘCOALA PRIMARA NR.9 TULCEA – 69 elevi;

LICEUL TEHNOLOGIC ,,ION MINCU’’ – 25 elevi;

Ca să știm ce trebuie să reparăm, trebuie să știm cum stăm. Acesta este principiul pe care m-am ghidat în toate domeniile în care m-am implicat în viața municipiului.

Educația elevilor trebuie să fie prioritară pentru toate autoritățile, deoarece viitorul, în care ne punem cele mai multe speranțe, nu are nicio șansă dacă nivelul educațional al copiilor noștri va fi unul scăzut. Și dacă orașul va fi văzut doar ca un punct din care plecăm spre alte zări, mai bune, nu vom progresa niciodată.

E datoria noastră, a autorităților locale, să fim sprijin tuturor celor implicați în actul educațional cu instrumente care să le simplifice munca, dar și cu construcția unui mediu școlar prietenos, în care actorii actului educațional – în egală măsură profesorii, părinții și copiii să se poată concentra pe achizițiile educaționale”, a mai spus primarul Municipiului Tulcea.

articolul original.

Se va construi în sfârșit un sens giratoriu la intrarea în Costinești

27 September 2022 at 07:45
image

Viceprimarul Comunei Costinești, Gheorghe Mechenici, a primit asigurări că până la începutul sezonului estival următor se va amenaja un sens giratoriu pe DN 39, Constanța – Mangalia. Acest sens giratoriu va rezolva problema blocajelor ce se crează vara la intrarea din DN spre Costinești și ar urma să ducă și la scăderea numărul accidentelor rutiere ce se produc în acest loc.

Mechenici a anunțat că pe 26 septembrie a mers la Ministerul Transporturilor, unde a discutat cu secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, care l-a asigurat că se vor aloca 4.600.000 lei prin ordin de ministru, pentru realizarea acestui proiect.

Domnul Ionel Scrioșteanu a sunat mai multe persoane implicate în acest proiect și am fost asigurat că până la începutul sezonului estival sensul giratoriu va fi finalizat.

Discuția de ieri a fost continuarea unei alte întâlniri, din urmă cu două săptămâni, la care au mai participat domnul senator Septimiu Bourceanu și primarul Comunei 23 August, Mugurel Mitrana.
La întâlnirea de ieri am discutat și despre situația stațiilor CFR din Costinești (Gară Veche și Halta Tabăra Costinești), având în vedere noul OUG privind modernizarea stațiilor CFR. Am fost îndrumat către domnul Ștefan Roșeanu, președinte ARF Feroviar, pentru a demara semnarea unui parteneriat între CFR și UAT Costinești, privind accesarea de fonduri pentru modernizarea celor două stații CFR din Costinești”, a transmis Gheorghe Mechenici.

articolul original.
❌