ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Studiu Baylor: Suferința emoțională a persoanelor din Ucraina s-a menținut intensă pe tot parcursul anului 2022

31 January 2023 at 07:49

În cadrul proiectului „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, Fundația Baylor Marea Neagră și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților, folosind un scurt chestionar în evaluarea traumei psihologice.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în statele învecinate, între care și România. Fundația Baylor Marea Neagră a lansat de urgență proiectul de „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, al cărui obiectiv a fost facilitarea accesului acestor persoane la servicii medicale, prin eliminarea barierelor cauzate de limbă, necunoașterea sistemului de sănătate, etc.

De la lansarea proiectului, 2.082 de persoane au avut acces rapid la asistență medicală, beneficiind de servicii gratuite. Au primit servicii directe 430 de copii și 524 adulți, iar alte 1.128 de persoane au fost evaluate și orientate către alți furnizori de servicii. Fundația a asigurat pentru ei servicii de traducere, programarea la consultații și acoperirea costului rețetelor eliberate.

Dar ce alte nevoi au acești oameni care au fost nevoiți, de pe o zi pe alta, să își părăsească rudele, locuința și să se stabilească într-o țară, cu o limbă și cultură total diferită? Mai ales în situația în care majoritatea este reprezentată de femei care au în îngrijire copii sau nepoți.

Echipa proiectului și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților folosind un scurt chestionar adaptat după instrumente folosite în evaluarea traumei psihologice. Întrebările au vizat simptome emoționale curente (îngrijorare, însingurare, dezorientare), manifestări somatice ale stresului (dureri fizice, insomnie, coșmaruri) aspecte relaționale și de afectare a identității (lipsă de încredere în oameni, inadaptare, pierderea identității).

Două sute de adulți, dintre care 79% femei cu vârsta între 18 și 90 de ani (cu mediana de 42 de ani) au răspuns la acest chestionar.

14,6% dintre persoanele ucrainene intervievate au avut scoruri crescute care indică o suferință emoțională intensă. De asemenea, cele mai mari scoruri au fost legate de dorul intens de acasă, îngrijorări în legătură cu viitorul, stresul în legătură cu prezentul și dificultățile de adaptare la realitatea curentă. Un procent semnificativ a raportat insomnie, lipsa încrederii în oameni și lipsa speranței. Cel mai puțin prezente au fost simptomele fizice asociate tulburărilor emoționale, coșmarurile, dezorientarea sau pierderea identității.

Ana Maria Schweizer

Surprinzător a fost pentru echipa Baylor să observe că intensitatea distresului emoțional nu a scăzut, ci s-a păstrat constant atunci când am comparat evaluările din prima parte a anului, atunci când conflictul din Ucraina era la început cu cele de ultimul trimestru al anului. Prin urmare, stresul nu a scăzut o dată cu trecerea timpului, deși ne-am putea gândi că oamenii s-ar fi obișnuit cu situația.

„În concluzie, pe lângă serviciile de primă necesitate, acest studiu arată că această categorie de persoane are și nevoi de ordin emoțional, care pot fi rezolvate doar prin servicii de specialitate care, în acest moment, sunt greu de accesat din cauza barierei culturale și de limbă”, a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, spune că a „realizat această cercetare operațională pentru a atrage atenția asupra realității suferinței emoționale a persoanelor strămutate. Uneori pierdem din vedere aspectele de sănătate mintală, însă ignorarea pe termen lung a acestora poate avea reverberații nu doar la nivelul indivizilor și al familiilor, ci și în comunitatea largă”.


articolul original.

Cum a plătit România peste 1 miliard de dolari pentru a avea dreptul să îmbogățească…Ungaria

30 January 2023 at 13:09

Cel mai mare și mai important proiect economic concret american în România a eșuat înainte să înceapă. Putem să căutăm vinovații pe oriunde prin lume, dar adevărul este că îi vom găsi într-un singur loc: la București. În Piața Victoriei și la Cotroceni. Ba mai mult, proiectul acesta eșuat devine, pe măsură ce ies la iveală noi și noi detalii, imaginea completă a statului eșuat, guvernat prin minciună și contracte declarate secrete cu prea mare ușurință. De altfel, dacă marile contracte pe care le încheie, fără niciun discernământ, puterea de la București nu ar fi încuiate sub șapte lacăte, ferite de privirea indiscretă a contribuabililor, românii ar înțelege mult mai ușor cum și de către cine suntem conduși.

Ministrul Virgil Popescu a fost avertizat

Cel mai mare proiect economic menit a da consistență parteneriatului strategic româno-american a fost proiectul gigantului american ExxonMobile de a extrage gazul din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră (zona economică exclusivă românească), Neptun Deep.

Pentru a avea dimensiunea acestui proiect, să spunem că ExxonMobile este cea mai mare companie din industria petrolieră și gaziferă (oil&gas) din America. Corporația a avut, în 2021, venituri de peste 285 de miliarde de dolari (mai mult decât PIB-ul nominal al țării noastre), iar pe 2022 va depăși probabil pragul de 450 de miliarde de dolari, cu 50% mai mult decât PIB-ul nostru. De altfel, la nivelurile de preț de anul trecut, Exxon va fi reușit să se apropie de vârful său istoric, atins în anul 2012, cu o cifră de afaceri de aproape 500 de miliarde de dolari.

Ei bine, uriașa firmă americană a avut un proiect în România. Povestea a început în anul  2000, atunci când guvernul Isărescu, prin hotărâre de guvern, dă dreptul de exploatare și explorare pentru acest zăcământ de gaze unei asocieri în care Petrom avea 50 la sută și celelalte 50 la sută companiei franțuzească Elf Aquitane. Este vorba despre HG nr. 1.233/noiembrie 2000, prin care perimetrul denumit atunci XIX Neptun (sau Neptun II sau Neptun Deeep) era concesionat pentru 30 de ani către companiile Petrom și Elf Aquitaine.

Ulterior, compania din Franța devine Total, Petrom devine OMV Petrom prin privatizare, și vinde către Exxon participația sa în 2008. Exxon face câteva foraje de explorare și consolidează descoperirea gazului din zăcământ. Zăcământul trebuia exploatat 50% de OMV, 50% de Exxon. Dar, la un moment dat, în anul 2019, Exxon anunță că pleacă, iar statul român decide ca Romgaz să cumpere dreptul Exxon de a avea jumătate din asocierea care va exploata acest zăcământ. Simplu: România își dă gratis un zăcământ unei asocieri de firme, una din firme decide să plece, iar guvernul nostru cumpără partea companiei care renunță la afacere. Și plătește pentru asta peste 1 miliard de dolari. Evident că o parte din această plată acoperă costurile pe care Exxon le-a avut cu explorarea, costuri de câteva sute de milioane de dolari, dar cum se poate explica prețul final? De unde apar câteva sute de milioane de euro în plus?

Noi zicem ExxonMobile și ni se umple gura de respect, numai că gigantul mondial ExxonMobile la noi purta sordidul nume de ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), cu sediul tocmai în… însoritele insule Bahamas.

Și pentru că, la noi, orice secret este un secret oricând gata să fie „un pic devoalat”, iată o posibilă și cutremurătoare explicație. În 10 decembrie 2020, cu cateva saptamani înainte să fie schimbat de la conducerea companiei, Adrian Volintiru, directorul general Romgaz îi scrie o scrisoare lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, în care îi spune: „Domnule ministru, aveți de ales  între două modalități de a cumpăra dreptul Exxon de a extrage gaze din Marea Neagră: fie să cumpărăm acțiunile societății EMEPRL, cu activele și pasivele acestei firme, fie să cumpărom doar activele Exxon Mobile care ne interesează, care sunt legate de această explorare, adică dreptul de a exploata zăcământul. Și îi explică domnul Volintiru ministrului Popescu ce înseamnă dacă va cumpăra Romgaz acțiunile acestei firme Exxon Mobile. Înseamnă că va cumpăra și niște micuțe obligații pe care Exxon Mobile le are. Cea mai importantă dintre ele este aceea că se obligă să vândă din acel zăcământ timp de 8 ani câte 1,9 miliarde de metri cubi pe an, prima livrare începând cu octombrie 2022, către o companie ungară, Magyar Foldgazkereskego, care la vremea respectivă era deținută de EON Ungaria. Firma aceasta, Magyar Foldgazkereskego,  este preluată de guvernul Orban la stat de la EON și acum se numeste MVM CEEnergy , cel mai mare furnizor de gaze din Ungaria, un fel de Dristrigaz de acolo, dar, atenție,  deținut majoritar de guvernul condus de Viktor Orban. În contractul dintre Exxon și maghiari mai apare o mică problemuță: în cazul în care Exxon Mobile nu va livra cantitatea de gaz către firma ungurească, americanii au de plătit 200 de milioane de euro despăgubiri. Interesant , nu? Mai mult, EMEPRL a făcut niște contracte cu firmele care urmează să lucreze la viitoare exploatare. Pentru foraj, cu Transocean Offshore, pentru infrastructura marină cu Schlumberger. Sunt deja stabilite firmele cu care se va lucra.

Romgaz a cumpărat o firmă din Bahamas

În iunie 2022, Exxon a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru a-și vinde partea de 50% din concesiunea Neptun Deep. În luna octombrie, compania de stat Romgaz a notificat Bursa de Valori București în legătură cu datele tranzacției din 2022. Și , ce să vezi, este vorba de cumpărarea firmei EMEPRL, adică firma de stat, listată la bursă, Romgaz, a cumpărat o firmă din Bahamas, plătind peste 1 miliard de dolari, printr-un contract secret! Da, da, un nou contract secretizat! Ce reguli de transparență, ce guvernanță corporatistă, ce bursă? O companie listată la bursă plătește peste 1 miliard de dolari într-o tranzacție secretă față de acționarii săi. Iar acționarul principal, statul român adică, nici nu se sinchisește de asta.

Păi oare merităm noi să devenim membri ai OECD, cu asemenea sfidări la adresa regulilor de guvernanță corporatistă sau la adresa regulilor europene de transparență pentru cheltuirea banilor publici?

Și acum, hai să vedem de ce ne zgârie pe ochi dezvăluirea contractului secret dintre Romgaz și Exxon, contract care include cu necesitate „rezolvarea” contractului și mai secret dintre Exxon și compania maghiară? Pentru că este posibil ca acest contract între Exxon – MVM să fie anulat, dar cu plata despăgubirilor prevăzute, adică 200 de milioane de dolari. Poate așa ne putem explica de ce a cumpărat Romgaz  Exxon Mobile România cu 1,1 miliarde de euro, deși cheltuielile făcute de Exxon cu forajul nu depășeau vreo 800 de milioane de euro. S-ar putea ca Exxon să fi platit despagubirea și cele 200 de milioane de dolari să fie incluși în prețul final. Asta nu vom afla niciodată, pentru că, asemenea cu  contractul de privatizare al Petrom, Virgil Popescu s-a asigurat că și „acest contract este secret”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, în prezența reprezentanților Ambasadei americane la București, își declară satisfacția pentru faptul că Romgaz a preluat acțiunile de la Exxon Mobile. Ceremonia de semnare a contractului a avut loc la 3 mai 2022, la palatul Victoria Foto Gov.ro

Dar, oameni buni, hai să stăm strâmb și să judecăm drept: Exxon, din punct de vedere juridic, nu putea să se angajeze să vândă această cantitate, de 1,9 mild de metri cubi de gaz pe an din Neptun Deep fără aprobarea proprietarului zăcământului. Cine este proprietarul? Păi statul român. Deci, o întrebare de pus de procurorii de la DNA sau de către alegători: cine i-a dat companiei Exxon dreptul de vânzare a gazului românesc în Ungaria? Căci,  înainte de a avea licența de explorare, Exxon Mobile a primit aprobare de la statul român, pentru că altfel americanii nu erau atât de proști încât să încheie acest contract, nu avea nicio bază juridică, să promită vânzarea acestei cantități. Rezultă că cineva din statul român, ori ANRM, ori Ministerul Energiei, i-a dat acest drept lui Exxon Mobile. Cine?

Dar de aici urmează și alte întrebări, de pus ori de procurori, ori de alegători. În toate rapoartele referitoare la acest zăcământ, și cele de la Guvern, și cele de la OMV, se spune că vor fi extrase 4 miliarde de metri cubi pe an. E vorba de o asociere OMV cu Exxon Mobile pentru 4 miliarde metri cubi pe an, împărțiți jumătate-jumătate. Mie mi se pare că 1,9 mild ar cam fi jumătatea lui Exxon. Deci, practic jumătatea lui Exxon în acest contract, timp de 8 ani, merge la compania MVM din Budapesta prin acel contract. Este adevărat sau nu?

Probabil, Exxon a încheiat acest contract pentru că avea nevoie să se ducă la bancă să arate că are cel puțin un cumpărător, că are desfacere pentru gaze pentru a-și finanța partea necesară în investiție. Simplu. Dar de ce nu s-a făcut cu statul român acest contract?

Ia să vedem puțin mai adânc situația regională. Țineți minte că filiala românească a gigantului Exxon era doar o firmă off-shore din Bahamas. Care acum nici nu mai există. Oare putem compara acest off- shore cu prezența impresionantă pe care o are Exxon la Budapesta- o companie uriașă cu 1800 de angajați, care desfășoară operațiunile regionale de contabilitate, IT și servicii upstream. Păi upstream în limbajul petrolier înseamnă chiar extracția gazului. Deci, să vă mai spun o dată, poate n-a fost clar: proiectarea, ingineria și managementul extracției de gaze și țiței a lui Exxon în regiunea noastră sunt făcute de la Budapesta! Dacă vreodată americanii ar fi extras gazul nostru din Marea Neagră, coordonarea proiectului se făcea din Ungaria! Pentru cei care nu cred, iată și prezentarea filialei Exxon de la Budapesta.

„ExxonMobil in Budapest

Our Budapest office, located in district XIII within walking distance from the Árpád híd metro station, is more than a workplace of over 1,800 professionals in the fields of Finance and Accounting, Fuels & Lubricants, and IT. With over 80 nationalities present in our offices, we enjoy a collaborative and open work environment. Good ideas are often triggered by the right environment, so we have quiet rooms, a furnished green garden, a reading corner, a collaboration room and activity corners to provide room for socializing and brainstorming. We’ve also been recognized being an inclusive environment for working mothers.

……………………………………………………….

The main business functions:

Controllers

Corporate Financial Services: A global function, responsible for Accounting, Reporting, Analysis, and Business Support mainly for the EAME region, and in certain areas globally.

Upstream Controllers: Covers Corporate Reporting and Stewardship & Analysis areas, supporting Norway, UK, Germany, Netherlands, Kazakhstan, and Azerbaijan.

ExxonMobil Information Technology

Project Management: Applies knowledge, skills, tools and techniques to a broad range of products or services.

Customer Infrastructure: Responsible for process integration of services delivered to customer-facing IT services.

Operations Center: Monitors the health of selected top tier applications, providing situation management and enhancing services.

IT Applications: Applies deep technical knowledge to build, run and continuously improve applications to keep our business growing with an innovative edge.

Upstream Integrated Solutions

Commercial Operations: Focuses on developing commercial opportunities, building key relationships, and providing insights and analysis that shape our business strategies.

Global Gas Operations

Fuels and Lubricants Operations

Data Analytics and Systems

Fuels Value Chain Customer Service: ensures timely collection of open receivables and managing accounts

Commercial Sales

Customer Contact

Customer Support, including Process & Projects

Trading Contracts Administration

Business Enablement: dedicated to deliver high-quality, cost-effective projects on schedule.

Tax

Performs tax services for 22 countries across Europe and Africa. The scope includes value added taxes, excise taxes, and direct taxes like corporate income tax and property tax. In addition, they give advice to the business on Hungary’s tax rules and regulations.” (Sursa aici)

Păi, acum sincer, dacă dumneavoastră ați fi fost decidentul de la Exxon, unde ați fi ales să vindeți gazul din Marea Neagră: în Ungaria, unde aveți o firmă cu 1800 de angajați și operațiuni de miliarde de dolari sau în România, unde aveți o firmă înregistrată în….Bahamas?

Cine este adevăratul partener strategic al SUA?

Și ajungem astfel la chestiunea politică: deși România este partenerul strategic esențial și recunoscut al Washington-ului în această regiune, afacerile americane importante sunt majoritatea localizate în Ungaria. Q Magazine a publicat aici cifrele comparative între România și Ungaria, ca investiții americane.

În Ungaria considerată rebelul Occidentului, în Ungaria pro-rusului Viktor Orban. Și acesta este cel mai mare și mai grav eșec al diplomației românești de după 1989: netransformarea relației politice excelente și vechi  româno-americane într-o relație economică pe măsură!

Deși am mai demonstrat acest lucru, merită să reamintim câteva comparații:

Comerțul americano-maghiar pe primele 11 luni ale anului trecut este de peste 7,1 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de comerțul americano-român, de sub 3,5 miliarde de dolari.

Poziția investițională  americană în Ungaria este la un nivel la care nici nu poate spera vreodată să ajungă poziția investițională americană în România.

Dacă privim doar aceste date, cele referitoare la comerțul bilateral și la investiții, poate vom înțelege cine este adevăratul partener strategic al Americii în regiune. Chiar dacă noi credem altceva…

.

articolul original.

Care este avertismentul Statului Major al Forţelor Navale Române?

27 January 2023 at 10:48
Foto: hotnews.ro

Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR) recomandă persoanelor care-şi desfăşoară activitatea pe Marea Neagră sau în zona litoralului să anunţe autorităţile atunci când observă obiecte plutitoare suspecte.

În avertizarea sa, „Orice mină care plutește în derivă reprezintă un pericol”.

În contextul unui comunicat de presă remis vineri de SMFNR,  arată că orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare.

Astfel, „Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 metri pe secundă dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, se arată în comunicatul SMFNR.

În ziua de joi, în timpul unei misiuni, poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au identificat pe plaja de la Marea Neagră din apropierea satului Sfântu Gheorghe o mină marină pe care scafandrii militari EOD din Constanţa şi Babadag au neutralizat-o, fără incidente.

Din punct de vedere militar, de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, au fost neutralizate un număr de 53 de mine marine în total, dintre care cinci de Forţele Navale Române, patru de specialiştii din Bulgaria, patru mine marine de cei din Turcia şi 40 de mine marine de specialiştii din Ucraina.

articolul original.

Franța va înlocui Crotale cu VL Mica NG și Mamba cu Mamba NG

25 January 2023 at 13:30
By: Nicolae

Se pare că Franța va înlocui bateriile de rachete antiaeriene Crotale trimise în Ucraina cu sistemul antiaerian bazat pe racheta lansată vertical Mica NG. Despre sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune bazate pe racheta Mica am vorbit în mai multe rânduri pe Romania Military (aici un articol detaliat și un altul aici). Acestea au fost propuse și României în cadrul programului Shorad, achiziție aprobată de Parlamentul României, rămasă însă în… greu de spus ce.

VL Mica NG Mamba NG armata frantei

VL Mica simulation in Villacoublay

De remarcat că sistemul ce va fi achiziționat de armata Franței este bazat pe noua generație a rachetei Mica – New Generation, ceea ce-i permite să acopere atât zona cu rază scurtă de acțiune cât și zona cu rază medie de acțiune.

Una din criticile aduse adeseori sistemului VL Mica a fost că însăși țara producătoare nu a adoptat acest sistem. S-ar părea că, în curând, nu va mai fi cazul. O altă critică a fost că sistemul nu a fost testat în luptă. Se pare că în Ucraina, sistemul antiaerian Crotale dislocat în zona Kievului, unul de generație mai veche a reușit o rată de aproape 100% în ceea ce privește interceptarea țintelor aeriene.

Declarația a fost făcută de ministrul Sebastien Lecornu:

Les Systèmes Sol-Air Crotale seront remplacés par le Mica NG 🇫🇷 pour la courte et moyenne portée et les SAMP-T Mamba par le Mamba NG 🇫🇷 🇮🇹 pour la longue portée👊🏻
Les Crotale actuellement en Ukraine sont à quasi 100% d’interception à Kiev et autour de Kiev👊🏻
Source: @SebLecornu pic.twitter.com/jWufrmFscc

— La Punchline de Yakovleff (@G_Yakovleff) January 24, 2023

Și sistemul Mamba (SAMP/T) bazat pe racheta Aster, aflat în prezent în dotarea armatei franceze, va fi înlocuit cu sistemul antiaerian Mamba NG, bazat pe ultima iterație a rachetei Aster, 30 Block 1 NT – New Generation care poate intercepta inclusiv rachete balistice, o capacitate tehnico-tactică ce lipsea din inventarul forțelor franceze. Mai multe detalii despre SAMP/T aici.

De menționat că sistemul navalizat VL Mica NG a fost exportat in Egipt (aici) iar sistemul bazat pe Aster 30 NG este instalat pe cele patru corvete de clasă Doha și pe nava amfibie – Al Fulk (mai multe info aici), toate construite de italienii de la Fincantieri pentru marina Qatar-ului. Ca scurtă digresiune, teama de rachetele balistice naște monștri, așa cum sunt corvetele și navele amfibii dedicate luptei antiaeriene. De remarcat soluția aleasă de cei din Qatar pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, țărmul iranian fiind la circa 200 km de cel iranian, peste apele Golfului Persic. Geografic vorbind, cam seamănă cu distanța dintre Crimeea și România…

articolul original.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ‘Guvernul Austriac ia în considerare naționalizarea diviziei OMV care asigură gazul pentru Austria, atenție’

24 January 2023 at 21:00
image

Acesta a analizat ulterior subiectul din punct de vedere juridic, plecând chiar de la anul 1997, când Petrom S.A. a fost transformată în Societatea Națională Petrom S.A.

„Eu m-am uitat un pic juridic la acest subiect și, plecând chiar de la anul 1997, când Societatea Națională a Petrolului „Petrom” S.A. București a fost înființată în reorganizarea legii autonome. Ce înseamnă această reorganizare? Transferarea activelor: gaze, petrol, terenuri, despre care discutăm, din proprietatea publică în proprietate privată. În acel moment, această decizie, având, evident, calitatea de a stabili obiectul de activitate al societății comerciale, deci acest obiect principal de activitate era, citez: „Explorarea, exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale de pe uscat și din platoul continental al Mării Negre„.

Se discută de platoul continental al Mării Negre, înseamnă acel spațiu de 200 de mile de la liniile de bază, adică de la marea teritorială spre centrul mării. Anul trecut, în Platoul Continental al României, nu s-a enervat nimeni, s-a desfășurat un război… Deci, revenind: „rafinare, prelucrare, distribuția produselor petroliere, distribuția gazelor”, deci se trecea în logica de proprietate privată. În acel moment era încălcată prevederea Constituției din 1991, care, la rândul său spunea: „Proprietatea publică aparține statului sau a unităților și fac obiectul exclusiv al proprietății publice resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental”, scrie în text. Deci nu se puteau da. 

Constituția din 2003, cea trecută prin două zile de referendum și așa cum a fost trecută, dar a fost foarte bine că s-a întâmplat așa ceva, pentru că apropierea noastră de Alianța Nord Atlantică, fac o paranteză, presupunea în mod obligatoriu prezenta trupelor străine pe teritoriul statelor membre ale alianței și cea din 1991 nu permitea acest lucru.

Ei bine, această Constituție, care este azi în vigoare spune: „Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele, potențialul energetic valorificabil de interes național, plajele, resursele zonelor economice și ale platoului continental, precum și alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietății publice”.

Deci, din această perspectivă, aflăm astăzi că prin diverse nuanțe, prin diverse interpretări, au fost gândite o serie de mecanisme care practic infirmă ceea ce noi vorbim aici. Păcatul inițial nu a fost rezolvat. Exclud ca succesiunea de desidenți politici de tot felul să nu fi știut aceste lucruri, sunt minimale. Am încercat să găsesc deciziile făcute în Comisia Juridică din Parlament, este obligatoriu ca un act normativ de acest gen să treacă prin Comisia Juridică, nu l-am găsit. Este posibil, poate nu am știut eu să mă uit la acest subiect, dar, repet, dacă ne uităm la lege, pentru că legea are forță mai mare decât contractul sau măcar așa ar trebui să se întâmple.

Dacă ne uităm la lege și constatăm că aceasta este neconstituțională, cel puțin pentru viitor se poate face ceva, restul sunt vorbe. Pentru viitor se poate construi un anume act normativ care să respecte aceste prevederi constituționale în vigoare. Vreau un singur lucru să vă mai spun și nu e bârfă. Guvernul Austriac astăzi, când vorbim, ia în considerare naționalizarea diviziei OMV care asigură gazul pentru Austria, atenție„, a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea Plus, conform dcnews.ro.

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor prezintă harta cu locațiile bazelor militare din țara noastră: ‘În România, sunt prezenți 5000 de militari aliați în diverse baze românești’

24 January 2023 at 16:00
image

NEWS ALERT

articolul original.

Câte rachete a lansat flota rușilor din Marea Neagră?

17 January 2023 at 07:00
image

Flota rușilor din Marea Neagră „a lansat doar jumătate din rachetele pregătite”, avertizează un reprezentant al armatei ucrainene, citat de Sky News.

Flota rușilor a lansat doar jumătate din rachetele de croazieră Kalibr pregătite, celelalte fiind gata de lansare în orice moment, susține Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sudic al Ucrainei.

Acest lucru a dus la temeri că Ucraina s-ar putea confrunta cu un alt val de atacuri mortale.

„Rachetele încă pot fi folosite”

„Am observat desfășurarea a nu mai puțin de cinci purtători de croazieră ieri [14 ianuarie]. Dacă ieri rezerva din Marea Neagră număra 36 de rachete, aproximativ jumătate dintre ele au fost folosite în timpul atacului. Acești purtători de rachete rămân în misiune de luptă… Trebuie să fim conștienți de faptul că rachetele încă pot fi folosite”, a spus Natalia Humeniuk.

Rusia a lansat recent un atac masiv cu rachete.

O rachetă a lovit un bloc turn din orașul Dnipro

Apărarea ucraineană ar fi eliminat 25 dintre cele 38 de rachete lansate în timpul atacului. Totuși, o rachetă a reușit să lovească un bloc turn din orașul Dnipro, situat în sud-estul țării.

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai sângeroase atacuri din timpul războiului.

articolul original.

Corpul de rachetă găsit pe plaja de la Marea Neagră, de provenienţă rusească

16 January 2023 at 15:33
image

Motorul de start al corpului de rachetă găsit duminică pe plaja de la Marea Neagră, în sectorul cuprins între Periboina şi Săcele, a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR).

Motorul de start al corpului de rachetă identificat a fost preluat, luni, de reprezentanţii SMFNR de la cei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi a fost depozitat, în siguranţă, pentru cercetări.

Elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase

„SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

Acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române

De asemenea, SMFN arată că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific forţelor implicate în conflictul ruso-ucrainean.

„Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă şi frecvenţa utilizării în cadrul acţiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenţii marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor ţări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol.

Cu toate acestea, recomandăm cetăţenilor care observă astfel de elemente de muniţie ca, pentru siguranţa lor, să nu se apropie de obiectele descoperite şi să anunţe de urgenţă autorităţile competente”, se mai afirmă în comunicatul de presă al Statului Major al Forţelor Navale Române. 

articolul original.

Buletin naval. Marina militară română – quo vadis?

16 January 2023 at 04:00
By: Nicolae

Profitând de o discuție cu mihais, cum altfel decât în contradictoriu 🙂 , am reușit să structurez câteva idei care, cred eu, ar merita o dezbatere mai amplă. 

Toată lumea se uită la ce se întâmplă în Ucraina și, adeseori, tinde să tragă concluzii cu ușurință, concluzii alimentate poate și de propriile idei preconcepute. Mai merită adăugat aici și că am observat o lipsă de cunoaștere la nivelul publicului general atunci când vine vorba de istoria navală a spațiului carpato-danubiano-pontic și a celor care l-au populat de-a lungul veacurilor, un fapt pe care încerc să-l corectez atât cât pot cu articolele publicate pe rnhs.info 

Revenind la războiul naval din Ucraina avem o confruntare atipică datorată faptului că Ucraina nu are… marină militară. Ceea ce nu este și cazul Federației Ruse care, prin Flota Mării Negre, poate fi considerată una dintre puterile navale ale Mării Negre.

Geografic vorbind, zona de conflict este limitată la partea nord-vestică a Mării Negre și la Marea Azov la care doar cele două țări sunt riverane. Zona de nord-vest a Mării Negre este limitată la vest de vărsarea brațului Chilia, la sud de insula Șerpilor (aflată la aproximativ 45 km de litoralul ucrainean) iar la est de Sevastopol și vârful sudic al peninsulei Crimeea. De-a lungul litoralului avem câteva orașe deosebit de importante așa cum sunt Odesa, Mikolaiv sau Herson. O altă particularitate este dată de componenta fluvială, fluviile Nipru și Bug având importanța lor în acest context. Toată această zonă de nord-vest are o suprafață de aprox. 40.000 kmp și este una din zonele puțin adânci ale Mării Negre (adâncime medie de circa 50 m) care poate îngheța în cursul iernilor mai aspre.

În al Doilea Război Mondial, conflictul din Marea Neagră a avut un caracter aero-naval cu o importantă componentă terestră. Faptul că Germania (și România de altfel) este o putere continentală s-a reflectat și în utilizarea ineficientă și inconsecventă a forțelor aero-navale de care Axa dispunea în Marea Neagră cu consecințe extrem de importante asupra componentei terestre. Îndrăznesc să opinez că, în ciuda avansului tehnologic, lucrurile nu s-au schimbat fundamental.

dotarea marinei militare romane

Imagine Google Maps a zonei în care se desfășoară conflictul naval dintre Rusia și Ucraina în Marea Neagră. Marea Azov este practic o mare internă a celor două state cu un statut juridic deosebit.

De la premisa că Ucraina nu are marină militară au plecat și rușii care, în primele săptămâni ale conflictului, au „defilat” realmente prin fața Odesei efectuînd bombardamente cu artileria de bord sau simulând desanturi amfibii pentru a fixa trupele ucrainene în zonă. În principiu, atunci când capacitățile de luptă sunt atât de inegale, marina aflată în inferioritate nu are altă posibilitate decât să recurgă la tactici de gherilă. Iar rușii ar fi trebuit doar să se uite puțin la propria istorie navală ca să anticipeze mișcările Ucrainei. Mai mult decât atât, pierderea crucișătorului Moscova a scăzut semnificativ moralul echipajelor din flota Mării Negre și a tăiat definitiv elanul conducerii flotei de a mai „defila” demonstrativ prin fața Odesei. Până acum, flota Mării Negre nu a găsit soluția de a opera cu mijloace navale (altele decât submarinele) în raza bateriilor de coastă ucrainene și nici nu o va găsi prea curând având în vedere faptul că Turcia a închis strâmtorile iar ei nu operează decât două nave capabile să se apere în fața rachetelor navă-navă, cele două fregate de clasă Grigorovici pe care, în acest moment nu-și permit să le piardă. De altfel, flota Mării Negre nu a găsit soluții nici pentru distrugerea bateriilor de coastă ucrainene care operează în zona Odesa și nici nu pare capabilă s-o facă.

dotarea marinei militare romane

Ucraina a beneficiat de un puternic suport informativ, mai multe aeronave SUA, Marea Britanie, Italia, Franta desfășurând misiuni de patrulare și supraveghere a spațiului NV al Mării Negre.

Dar România nu se află în situația Ucrainei. Adică în război cu Rusia. Pentru că dacă ne uităm la echipamentele componentei maritime a Forțelor Navale Române putem observa că, în eventualitatea unui conflict similar, nu am fi departe de situația marinei ucrainene la debutul „operațiunii speciale” a Rusiei. Această stare tristă de fapte oferă însă și avantaje: oportunitatea de a crea o marină militară modernă, profitând de experiența aliaților NATO și de avansul tehnologiei occidentale în materie.

Consider însă că, înainte de a ieși la cumpărături, ar trebui poate să stăm nițel strâmb și să încercăm să judecăm drept. Iar asta înseamnă o analiză aprofundată a ceea ce reprezintă acvatoriul Mării Negre pentru România și care sunt interesele pe care vrem să le promovăm și să le apărăm aici. Enumerarea de mai jos nu are pretenția de a acoperi toate aspectele relevante asupra cărora trebuie să reflectăm pentru a configura marina militară ideală, dar sunteți invitați să contribuiți:

  1. aspectul geografic și caracteristicile generale ale Mării Negre;
  2. situația politică și juridică curentă și pe termen mediu spre lung (durata de viață a mijloacelor tehnice de achiziționat) – exemple: România este membru NATO și UE, șansele unui război deschis Rusia vs. NATO în Marea Neagră, situația strâmtorilor, aspirațiile Georgiei și Moldovei la NATO/UE, Turcia și ambițiile ei geopolitice și, bineînțeles, perspectivele războiului din Ucraina – posibilitatea „înghețării” conflictului sau escaladarea sa. Un lucru pare să fie cert, Rusia va rămâne de partea „cealaltă” pentru multă vreme;
  3. aspectul economic (exemple – energie: exploatarea resurselor naturale – gaz, petrol, regenerabilele; comerțul internațional; transporturile speciale: conducte, cabluri submarine), din prezent și pe termen mediu spre lung;
  4. aspectul tehnologic, mai pe românește spus, ce se întrevede în viitorul apropiat și mediu spre lung (senzori, comunicații, arme etc samd) în domeniul tehnologiilor cu aplicație militară.

Cele de mai sus sunt necesare pentru a configura marina militară „optimă” din punct de vedere al mijloacelor tehnice raportat la disponibilitatea politicului de a susține bugetar un astfel de proiect, știut fiind că marina a „beneficiat” mereu de cele mai reduse alocări bugetare din cadrul MApN. Prin urmare, trebuie să se găsească echilibrul „ideal” dintre ceea ce ne trebuie și ceea ce putem susține din punct de vedere bugetar.

În acest context trebuie să menționez că, în calitate de riveran la Marea Neagră, România trebuie în mod obligatoriu să fie capabilă să-și asigure protecția litoralului și a apelor teritoriale proprii. În principiu, asta înseamnă să fie capabilă să facă poliția acestor ape (Garda de Coastă este mult mai bine echipată decât Forțele Navale Române din acest punct de vedere), să fie capabilă să respingă un desant amfibiu, ceea ce poate fi redus (la absurd) la capacități tehnico-tactice de lovire și scufundare a navelor inamice – baterii de coastă și capacități de minare/deminare. Pe scurt, să dispui de mijloacele tehnico-tactice de care a dispus și Ucraina la debutul „operațiunii militare speciale”. Însă acesta este un minim minimorum și exclude orice alte „pretenții”, cum ar fi protejarea și exploatarea Zonei Economice Exclusive în condiții de conflict gri, nedeclarat, așa cum probabil că vom avea în următorii ani cu Federația Rusă.

Ce presupune din punct de vedere al mijloacelor tehnico-tactice să vrem mai mult de la Marea Neagră este un subiect deschis. Aș încerca însă să gândesc problema fără preconcepții, inovativ, căutând să mă îndepărtez de vechile structuri și „tradiții”. Însă asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă: mările sunt stăpânite de nave tot așa cum și cerurile sunt stăpânite de aeronave iar spațiul de nave spațiale. 

articolul original.

Noi mijloace tehnice pentru Direcția Hidrografică Maritimă: șalupe hidrografice și vehicule autonome subacvatice de tip planor

15 January 2023 at 04:00
By: Nicolae

Direcția Hidrografică Maritimă are un rol semnificativ în susținerea activităților desfășurate de Forțele Navale Române, furnizând informații deosebit de importante, atât pentru navigație, cât și pentru lupta antisubmarin și împotriva minelor marine. Subiectul a mai fost tratat pe rnhs.info în două articole separate, unul despre hidrografie (poate fi recitit aici) și unul despre hidrolocator – sonar (poate fi recitit aici).

După cum spune și titlul, articolul este despre noi mijloace tehnice care au intrat sau vor intra în serviciul Direcției Hidrografice Maritime din cadrul Forțelor Navale Române.

Mai multe detalii găsiți în articolul publicat pe rnhs.info accesînd acest link. Lectură plăcută!

drona subacvatica glider dotare fortele navale romane

Vehicul subacvatic autonom de tip Slocum G3 Glider Sursa: Teledyne

articolul original.

Zece nave rusești au părăsit portul Novorossiysk de la Marea Neagră

14 January 2023 at 11:42
image

Zece nave rusești au ieșit miercuri din portul Novorossiysk de la Marea Neagră. Printre navele retrase brusc de la baza navală se numără cel mai mare debarcader din Marea Neagră și trei submarine.

Sudden Surge In #Russian Navy Ships And Submarines In the #BlackSea.
At least 3 submarines and a large landing ship have departed #Novorossiysk today. This is highly unusual and may indicate ongoing operations.
#thefallofputin #Ukraine #getputin #evilputin #thefallofrussia https://t.co/VBeqkai29E

— Eyjolfur Kolbeinn (@ekekobbi) January 12, 2023

Experți navali se tem că aceasta ar putea fi o reacție la o posibilă amenințare din partea Ucrainei identificată de Rusia.

Este puțin probabil ca desfășurarea să reprezinte pregătiri pentru lansări de rachete de croazieră de pe mare, spun experții britanici. O altă explicație ar putea fi aceea că ieșirea în masă ar putea fi un exercițiu pentru a testa gradul de pregătire al echipajelor.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 14 January 2023

Find out more about the UK government’s response: https://t.co/rplsUvpx6O

🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/DkfwwwZUO2

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 14, 2023

articolul original.

Aeronave AWACS aterizează în România

13 January 2023 at 17:35

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să transmită până luni, 16 ianuarie, ora 14.00, la adresa de e-mail um01961@roaf.ro datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), precum și datele de identificare ale autovehiculului de transport.

Reprezentanții mass-media vor fi așteptați marți, 17 ianuarie, între orele 13.00-13.30, la sediul Bazei 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” (str. Zborului nr.1, localitatea Otopeni, județul Ilfov).

Persoană de contact: comandor Mihai Albu, tel. 0722734412.

***

MApN – Biroul presă

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor: ‘Rusia, mișcare surpriză în Marea Neagră. Riscul acesta asumat arată că rușii plănuiesc ceva’

13 January 2023 at 08:15
image

„Cel puțin 3 submarine și o navă mare pentru desant litoral au plecat din portul Novorossiisk și se îndreaptă spre portul Sevastopol”, scrie Tudor pe blogul său, citând site-ul de specialitate navalnews.com

Conform navalnews.com, „acest lucru este foarte neobișnuit și poate indica operațiuni în desfășurare”.

Navele Flotei Ruse la Marea Neagra s-au refugiat în Novorosiisk după scufundarea navei-amiral, crucișătorul Moskva, de către ucraineni.

„La Sevastopol (în Crimeea, n.r.) există încă riscul ca navele ruse să fie lovite de rachetele ucrainene. Riscul acesta asumat arată că rușii plănuiesc ceva (…) În plus, din ordinul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, generali din conducerea armatei ruse au sosit în Belarus, în zona frontierei cu Ucraina, pentru a inspecta ‘capacitatea de luptă’ a dispozitivului constituit din trupe ruse și belaruse”, a arătat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

El a enumerat și alte argumente care indică o operațiune de anvergură a Moscovei în perioada următoare, posibil o reeditare a invaziei din 24 februarie, pe mai multe direcții, vizând inclusiv Kievul: schimbarea comandantului trupelor ruse în Ucraina și livrările fără precedent de armament greu pentru Ucraina, anunțate recent de aliați, conform antena3. ro

articolul original.

THR Marea Neagră, controlată de Transilvania Investments, vinde hoteluri din Eforie Nord și Eforie Sud

12 January 2023 at 19:19
image

Investitorii interesați să dezvolte afaceri pe litoralul Mării Negre, cea mai importantă zonă turistică din România, au acum posibilitatea de a achiziționa hoteluri de 2, 3 și 4 stele în stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud. Activele sunt scoase la vânzare de THR Marea Neagră, companie în care Transilvania Investments deține pachetul majoritar de acțiuni, fiind parte din strategia de repoziționare a portofoliului pe care fondul îl deține în sectorul ospitalității. Vânzarea celor 6 hoteluri va avea loc prin licitații programate începând cu data de 25 ianuarie 2023, caietele de sarcini fiind deja disponibile la sediul THR Marea Neagră.

Cu peste 200 de camere și un centru wellness foarte apreciat de turiști, Complexul Bran-Brad-Bega din Eforie Nord este cel mai important activ din lista propusă investitorilor. Unitatea este cotată la 4*, iar amplasarea pe plajă și facilitățile suplimentare (piscină exterioară, bar, etc) permit dezvoltarea unor concepte de tip all inclusive din ce în ce mai solicitate de turiștii români. Tot în Eforie Nord, sunt scoase la vânzare și hotelurile de 2* Jupiter și Venus și hotelul Diana de 3*. Pentru zona Eforie Sud, hotelurile Capitol și Măgura oferă o capacitate totală de peste 300 de camere într-o stațiune tradițional dedicată turismului de familie. Alte active scoase la vânzare includ complexul de tratament Băcile Reci din Eforie Sud și un restaurant cu capacitate de aproape 700 de locuri în Saturn.

După vânzarea hotelurilor amintite, Transilvania Investments se va concentra pe dezvoltarea celor peste 3.500 de locuri de cazare de pe litoral ce rămân în administrare directă sau indirectă.

„Fiecare unitate de cazare din portofoliu are în definire o strategie individualizată, adaptată condițiilor de piață și cu viziune pe termen lung, ce-i va permite să-și atingă potențialul maxim. Transilvania Investments rămâne cel mai important investitor din turism în România ca active administrate iar rolul nostru e să susținem o dezvoltare coerentă, în interesul investitorilor noștri ”, spune Radu Roșca, președinte executiv Transilvania Investments.

articolul original.

Importanta Romaniei in flancul de sud-est al NATO

3 January 2023 at 04:00

O harta cat toata armata rusa luata la un loc…

Nu atat din punctul de vedere al faptului sa suntem membri ai Aliantei cat mai ales al razboiului din Ucraina si al blocarii Rusiei.

Sigur, cu totii stim ca Romania are o pozitie importanta, dar cat de folositoare este aceasta pozitie pentru sustinerea Ucrainei?

Bucurestiul apare in diferite clasamente pe locul patru, anumite personalitati direct implicate ne spun ca de fapt importanta Romaniei este mult mai mare si ca fara Romania soarta Ucrainei ar fi fost poate cu totul alta.

Ca sa ne facem o idee despre adevaratele implicatii ale interventiei Bucurestiului in razboiul din Ucraina ar fi poate util sa ne intrebam nu ce face Romania astazi ci care ar fi situatia daca Bucurestiul ar fi avut o atitudine pro-rusa similara Budapestei, de exemplu. Adica o falsa neutralitate cu totul folositoare Rusiei.

Rusia are cativa prieteni bine-cunoscuti in Europa: Ungaria – cea mai vocala, Serbia – cea mai pe fata, Bulgaria – mai mereu, poate chiar Austria, din anumite puncte de vedere. Mai sunt si altii.

Dar cat conteaza acestea tari astazi, cu cat pot ele inclina de fapt raportul de forte in favoarea Moscovei si care ar fi realitatea daca Romania ar fi pro-rusa?

Pai haideti sa luam in considerare doar cativa factori si sa vedem cu ce ar putea Bucurestiul sa influenteze razboiul din Ucraina in favoarea Moscovei, ca si soarta intregii Europe de sud-est:

  • Fara Romania, intregul bazin de nord-vest al Marii Negre ar fi practic inchis pentru avioanele de supraveghere ale NATO. Adio ajutor pentru ucraineni, adio informatii in timp real. Practic NATO nu ar putea sa sustina o supraveghere (si poate mai mult de atat) asupra frontului din estul Ucrainei, ca si asupra intregii Ucraine de sud si vest;
  • Daca radarele de raza lunga romanesti nu ar fi active pe frontiera de est si nu ar putea sa supravegheze activitatea aeriana si navala dintre Crimeea, Sulina si Kiev, acest lucru ar priva partea ucraineana de informatii extrem de importante;
  • Fluxul comercial ucrainean (exporturi si importuri) se desfasoara intr-un procent masiv prin Romania. Practic comertul ucrainean cu cereale se desfasoara prin porturile romanesti dar si comertul rutier prin vamile noastre este vital. Ce s-ar intampla daca Romania si-ar fi inchis frontiera pentru traficul comercial ucrainean?

Daca Romania ar fi avut o atitudine pro-rusa substantiala, atunci Rusia ar fi avut o legatura directa cu Serbia si de aici cu intreaga zona a Balcanilor de Vest iar lucrurile ar fi stat poate altfel. Cu o Romanie pro-rusa, Bulgaria n-ar mai fi miscat in front, iar importanta Rusiei in Balcani (economica, militara si politica) ar fi fost la procente cu adevarat ingrijoratoare.

Prin Romania ar fi putut fi construite conducte de gaze, terminale petroliere de mare capacitate si una peste alta, daca Rusia ar fi avut in Romania un aliat, situatia de la Marea Neagra la Marea Adriatica ar fi fost cu totul alta, iar frontul din Ucraina ar fi arata astazi cu totul diferit. Sau dimpotriva, alaturi de Serbia, Romania ar fi putut bloca orice aprovizionare cu gaze dinspre sud, alta  decat cea dinspre Moscova.

Importanta geopolitica a Romaniei, de la crearea sa ca stat si pana astazi a fost extrem de relevanta pentru Rusia, dar daca ne referim doar la perioada din 2014 incoace, ei bine, aceasta importanta a devenit una covarsitoare.

Este foarte greu sa o cuantificam daca ne referim doar la ceea ce face Romania in sprijinul NATO/UE si al Ucrainei, dar este relativ usor sa intelegem influenta reala a Bucurestiului daca incercam un exercitiu de imaginatie si ne inchipuim cam ce ar fi putut sa faca Romania in sprijinul Rusiei si impotriva Ucrainei.

Cum s-ar fi descurcat Ucraina fara acces la porturile noastre? Cum ar fi arata economia ucraineana fara aportul importurilor prin porturile romanesti? Cum s-ar fi descurcat Ucraina cu intreaga granita romaneasca inchisa pentru comertul sau? Ar fi putut compensa prin Polonia sau Cehia? Fara acces la porturi Ucraina ar fi fost strangulata economic, fara nicio urma de indoiala.

Cu totii observam succesele ucrainene in materie de razboi naval si aerian dar acestea au la baza si informatiile, de multe ori in timp real, obtinute de fortele NATO cu sprijinul si datorita accesului pe teritoriul Romaniei.

Fara acest acces lucrurile ar fi fost extrem de diferite, pentru ca o Romanie apropiata de Moscova ar fi tras in mod sigur dupa ea si Bulgaria (o tara natural pro-rusa), ar fi intarit pozitia Serbiei, maximizand influenta Rusiei atat in bazinul Marii Negre cat si in Balcanii de Vest.

Lucrurile ar fi fost fundamental diferite si in niciun caz in favoarea NATO.

Si atunci stai si te intrebi de ce Moscova n-a facut tot ce i-a stat in putinta pentru o apropiere de Bucuresti? De ce Moscova a avut mereu o atitudine aroganta si chiar dispretuitoare la adresa Bucurestiului cand Romania este de fapt cea mai importanta tara pentru Rusia din Europa de sud-est?

De unde aceasta miopie politica la Kremlin? Sau poate ca rusii inteleg toate aceste lucruri dar n-au reusit niciodata sa aduca Romania pe “drumul cel bun”? Ne mai aducem aminte ca si atunci cand Bucurestiul si Moscova faceau parte din Tratatul de la Varsovia, Romania nu a fost unul din aliatii de nadejde al URSS (n-am avut intentia de a adera la URSS precum Bulgaria), ba dimpotriva era un fel de “Gica-contra” mai tot timpul.

Cu alte cuvinte, atat timp cat Romania este ferm de partea NATO, sansele Rusiei in Europa de sud-est pot fi clasificate la capitolul “speranta” si desi influenta Moscovei in Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Austria este una demna de remarcat, fara Romania acesta nu are capacitatea de a deveni decisiva si ramane doar la stadiul de influenta. In acelasi timp, Ucraina va rezista datorita ajutorului occidental, armelor americane, porturilor, teritoriului si radarelor romanesti.

Americanii au vazut importanta Romaniei relativ tarziu (prin 1999), dar atunci cand au inteles-o au trecut la fapte si daca noi credem ca prezenta militara americana in Romania este rezultatul cererilor noastre ne inselam profund, americanii sunt aici din propria lor vointa, datorita proprilor calcule si datorita razboiului din Ucraina nici nu cred ca mai au de gand sa plece prea curand. Degeaba rusilor le merge relativ bine in Bulgaria, Ungaria, Serbia, Austria sau chiar Croatia, atat timp ca Romania le sta de-a curmezisiul. Pentru ca in toata aceasta ecuatie politico-geografica, Romania valoreaza mai mult decat toate celelalte tari enumerate luate laolalta, sau ca sa fim mai clari, restul tarilor nu pot conta decisiv fara Romania.

Pentru ca cine are de partea lui Romania, tine in mana mare parte din Peninsula Balcanica, stapaneste Gurile Dunarii (se vede acum cat de importanta este Dunarea) si tine influenta Rusiei la cote rezonabile in mai toate tarile din jurul nostru.

Iar asta nu este deloc putin lucru si putem presupune ca daca americanii ar fi fost si ei, prin absurd, membri in Spatiul Schengen, probabil ca Austriei  i s-ar fi dat o smetie peste bot de-si cauta si acum dintii pe sub masa JAI…

Best Friends

Si daca tot am amintit de Austria, aflam ca Bulgaria are o noua buna prietena in Austria, presedintele bulgar, Rumen Radev, a luat parte la concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena (daca ma intrebati pe mine, un concert dedicat snobilor, un concert unde este de bonton sa fii vazut) alaturi de cancelarul austriac Karl Nehammer.

S-au pozat, s-or fi pupat, a fost organizata si o receptie in onoarea oaspetelui bulgar si a ministrului indian de externe. Ba umbla vorba ca sus-numitul cancelar ar avea in pregatire si o vizita oficiala la Sofia in luna ianuarie.

De ce s-or fi vandut bulgarii pe trei firfirci austriecilor ramane un mare mister pentru mine, poate asa ca intr-o fratie pro-rusa intre Sofia si Viena, doar ca nimic din toate acestea nu conteaza de fapt, presedintele bulgar a fost invitat la Viena datorita Romaniei, intr-o incercare prosteasca a Vienei de a ne face poate gelosi?

Bulgaria nu conteaza si nici Austria nu are vreo mare importanta, pentru ca in aceasta zona totul graviteaza in jurul Bucurestiului, iar incercarile ridicole ale domnului Karl Nehammer de a arata ca nu este izolat, pozand cu Rumen Radev, nu fac altceva decat sa-l duca pe cancelarul austriac intr-un ridicol chiar mai mare si sa-i ofere si mai putin spatiu de manevra atunci cand va trebui sa-si rectifice abrupt pozitia.

Intre timp, Bucurestiul si-a retras ambasadorul de la Viena si a anuntat ca reprezentarea diplomatica a Romaniei in Austria a fost scazuta la nivelul de insarcinat cu afaceri. Viena n-a avut curajul sa aplice acceasi masura si a anuntat doar ca ambasadoarea sa la Bucuresti se afla in vacanta in Austria sau poate a fost chiar operata, se cam incurca austriecii in explicatii, pentru ca, repet, n-au avut curajul sa ia o masura de reciprocitate fata de Bucuresti.

GeorgeGMT

articolul original.

Treizeci de secunde cu Dumitru Radu Popescu

3 January 2023 at 14:10
dumitru radu popescu

Pînă în  2010 n-am vorbit niciodată cu marele  prozator  Dumitru Radu Popescu. Nu am avut nici o legătură de nici un  fel. În toată această mare de depărtare și tăcere au fost  totuși 30 de secunde  de neuitat, în care mi-a  vorbit de aproape.

Era 26 mai 1984, cînd  revista Flacăra ne-a delegat pe Adrian Dohotaru și pe mine să scriem despre inaugurarea  Canalului Dunăre-Marea Neagră. Am ajuns pe Litoral în seara de  25 mai. Cu Trabantul lui Adrian Dohotaru am  ajuns pînă la vaporul pregătit pentru ziariști. „Tovarășul” și conducerea de partid și de stat împreună cu ambasadorii au urcat pe  puntea primului vas, impunător, lustruit, împodobit cu drapele de partid și de stat. Al doilea, ceva mai mic, era pentru presa străină, jurnaliștii români și echipe de televiziune și de la studiourile Alexandru Sahia, aduse să imortalizeze momentul istoric.

Nicolae Ceaușescu se apropia de noi cu valuri de urale, scandări și aplauze. Nu știu cît erau de adevărate și cît amplificate, dar te băgau în sperieți. Puterea lui de a electriza m-a contrariat întotdeauna. La un moment dat, m-am gîndit că ar trebui să încerc să stau cu mîinile în buzunare. Mi-aș dovedi că am curaj și stăpînire de  sine. În ultimul moment, cînd a trecut prin fața mea, am scos mîinile din buzunare.

Tovarășul și conducerea de partid și de stat au urcat pe primul vapor, așa-zisul vas prezidențial. Apoi noi, ziariștii, unul cîte unul, trebuia să ne ținem de o frînghie și să călcăm pe o scîndură pentru a ajunge pe puntea vaporului destinat presei. Cînd am dat să calc pe podișca de acces la punte, un civil mi-a pus mîna în piept și a zis   scurt:

– Dumneata, nu!

Am înghețat. Nu știu de ce. Arătam ca speriat de bombe. Văzuseră poziția mea rigidă cu mîinile în buzunare? Nu  figuram pe o listă? Nu știu nici azi!

Preț de două secunde m-am scufundat în propria-mi transpirație, ca în secunda a treia un braț să mă cuprindă părintește de după umăr și să aud o voce salvatoare:

– Dânsul merge cu mine!

Era Dumitru Radu Popescu, președintele Uniunii  Scriitorilor din România, membru al CC al PCR. Nu vorbisem cu el niciodată și nici n-am făcut-o pînă prin 2010, cînd am inițiat Premiile „Constantin Brâncoveanu”.  Am parcurs scîndura aceea de acces la puntea principală în fața lui Dumitru Radu Popescu, iar sus, la  provă, m-a prins iarăși de după umăr și mi-a spus destul de stins:

– Privește cu atenție și scrie tot ce vezi! Oamenii trebuie să afle prin ce am trecut!

S-a depărtat și m-a lăsat singur în fața unui ospătar cu tava întinsă spre mine.

Era protocolul  pentru ziariști, cameramani și invitați, un whisky bun, scos de la rece, însoțit de alții cu tăvi încărcate cu finger food, cu pahare de apă minerală și Pepsi-Cola.

Am luat o cafea și m-am rezemat de balustrada punții și i-am căutat privirea lui DR Popescu ca să-i mulțumesc. Nu i-am mai prins-o și nu ne-am mai apropiat unul de altul.

Privea lung și fără  expresie spre malul Canalului și  departe spre zare sau într-un gol de gînduri.

Pe  malurile Canalului Dunăre-Marea Neagră, mii de oameni ovaționau convoiul, iar dansatori în costume populare mimau o horă țopăind prin iarbă sau pe pămîntul încă proaspăt după amenajările pentru inaugurare. Vasele alunecau pe Canal prin fața corurilor și a fanfarelor, iar din loc în loc populația mobilizată local striga din răsputeri:

– Ceaușescu-PCR, Ceaușescu-PCR!

Pe puntea vasului, ziariștii  străini savurau băuturile reci și priveau nepăsători, uneori cu accente de dispreț, la tot spectacolul și la peisajul care luneca pe lîngă noi.

articolul original.

Andrei Caramitru: ‘Austria este mult mai coruptă decât România. După ani de profituri nesimțite, giganții din energie se plâng că sunt suprataxați’

29 December 2022 at 20:45
image

„Eu propun o fuziune Petrom-Romgaz. La o evaluare relativă de 2/1 și luând acționariatul existent al celor două, noua mare companie ar fi deținuta așa :

– OMV : 34%

– statul român: 36%

– sif-uri și alți investori : 30%.

După, aș emite încă 20% acțiuni în plus la bursă, valoarea lor fiind de aproximativ 1,5-2 miliarde de euro pentru investiții în Marea Neagră, petrochimie, etc. La asta s-ar adaugă o capacitate crescută de îndatorare, plus câteva miliarde pentru investiții, măcar 4-5. E hiper suficient și structura financiară ar fi super solidă. Posibil de atras aici un mare investitor strategic din zona anglo-saxonă care să aducă și expertiză pentru offshore (pe care OMV sau entitățile românești nu o au). Și încă ceva – de fapt acum pe structura existența OMV și Romgaz NU au banii că să dezvolte offshore Marea Neagră măcar, costă 4 miliarde de euro așa ceva. Deci e cam singură soluție de fapt.

Asta ar însemna că statul român nu ar controla nouă companie, și nici statul austriac “prieten” prin OMV. Ci ar fi o companie mare de tot, extrem de solidă, cotată la bursă, centrul sistemului energetic din sud-estul Europei, gestionată profesionist nu pe șpăgi furt și mizerii cum e acum, că OMV numai firma “normală” nu e, e sucursala de facto a rușilor; și statul român știm cu toții că e inept doamne ferește să ii dai așa ceva pe mână. Statul român și OMV ar scădea sub 30%, ceea ce e sănătos.

Din tranzacția asta câștiga toată lumea inclusiv OMV. Cei 30% din așa companie ar fi mult mai valoroși decât 51% dintr-un Petrom sufocat din lipsa de investiții și furt generalizat spre Viena.

Sunt două beneficii : sinergiile pe costuri, că nu mai ai nevoie de 2 centrale, de procese separate etc,  cel puțin 100 milioane de euro în plus la care se adaugă profitul din producția extra. Per total sute de milioane în plus de distribuit la acționari anual față de situația actuală. Pe lângă siguranța energetică a regiunii”, susține Andrei Caramitru, conform realitatea.net

articolul original.

Profețiile lui Nostradamus pentru 2023. Ce se va întâmpla în Marea Neagră

27 December 2022 at 16:49
image

Nostradamus a făcut câteva predicții infiorătoare pentru anul 2023. Potrivit celebrului prezicător francez anul care va urma va aduce un posibil război mondial, dar și un mare foc.

Potrivit acestora, posibilitatea extinderii la nivel global a războiului din Ucraina e anticipată de Nostradamus: ”Șapte luni în Marele Război, oameni morți de răutate”, a notat acesta.

De asemenea, Nostradamus menționează două orașe din Franța, Rouen și Evreaux, care ar scăpa de un eventual Armaghedon.

Un posibil eșec al omenirii pe planeta Marte e o altă profeție a lui Nostradamus, care scrie de un ”foc ceresc” de dimensiuni uriașe.

De asemenea, astrologul s-a referit și la încălzirea globală, prezicând că temperaturile și nivelul mării vor continua să crească și că oferta mondială de pește va seca. „Peștele viu al Mării Negre va fierbe”, a menționat el.

Conform lui Nostradamus, sunt șanse mari ca anul 2023 să aducă o schimbare la Vatican, existând o profeție care spune că un papă tânăr îl va înlocui pe Papa Francisc, care va fi însă ”ultimul papă adevărat”.

Despre lipsa de alimente și foamete, Nostradamus prevede că ”oamenii se vor mânca între ei”.

Doctorul, astrologul și clarvăzătorul francez Nostradamus, care a trăit între 1503 și 1566, și-a publicat faimoasa carte „Les Prophéties” în 1555. La fel ca oracolul din Delphi, profețiile lui Nostradamus sunt în mod intenționat vagi și deschise la nenumărate interpretări.

Totuși, se pare că Nostradamus a prezis că războiul și foametea vor apărea în 2022, lucru adeverit în special din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina, scrie ziare.com.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Buletin naval. Din nou despre relevanța flotei fluviale

26 December 2022 at 04:00
By: Nicolae

Un subiect care naște în permanență polemici pe acest site, astăzi vom vorbi din nou despre relevanța flotei fluviale în contextul unui conflict modern. Și nu este vorba despre noi ci despre vecinii noștri de sorginte slavă: ucrainenii, rușii și operațiunea militară specială a ultimilor.

Pe lângă ambarcațiunile comandate de ucraineni – Mark VI, americanii au tot trimis ambarcațiuni ușoare în Ucraina pentru a fi folosite în mediul fluvial și maritim costier. Astfel:

  • 24 iunie 2022 – USNI News, SUA trimite 18 ambarcațiuni de patrulare în mediul fluvial – 2 (două) ambarcațiuni fluviale de 35 ft (10,66 m), 6 (șase) ambarcațiuni maritime de 40 ft (12,19 m) și 10 (zece) ambarcațiuni de patrulare pentru protecția forței de 34 ft (10.36 m). Șase dintre ele sunt produse de Metal Shark, un producător din Louisiana, US of A.
  • 7 noiembrie 2022 – USNI News, SUA anunță că va suplimenta flota fluvială ucraineană cu încă 40 de ambarcațiuni fluviale blindate – „armored riverine boats” după cum li se spune în articol. Acum, nu vă gândiți că acest „armored” înseamnă că acest ambarcațiuni sunt puternic blindate, asemeni unui tanc. În realitate este vorba de protecție balistică împotriva armelor de calibru mic (7.62mm, 12.7mm, eventual 14.5mm, schije etc), protecție realizată din materiale compozite, ușoare, pentru a nu îngreuna prea mult ambarcațiunea.
nave blindate pentru lupta la fluviu

Ambarcațiune ușoară de luptă produsă de Metal Shark Sursa foto: Metal Shark

nave blindate pentru lupta la fluviu

Sursa foto: Metal Shark

nave blindate pentru lupta la fluviu

Sursa foto: Metal Shark

nave blindate pentru lupta la fluviu

Sursa foto: Metal Shark

Cele de la Metal Shark sunt construite din aluminiu, au protecție balistică împotriva armelor ușoare și arată cam ca în pozele de mai sus.

Ah, dar astea de mai sus pe care le dau americanii ucrainenilor seamănă cu asta de mai jos…

nave blindate pentru lupta la fluviu

Șalupa FNR – Eugeniu Botez Sursa foto: FNR

Deschid aici o scurtă paranteză despre „blindajul” de care beneficiază astfel de ambarcațiuni ușoare, folosite în operațiuni militare din zone fluviale și maritim costiere. Să luam de pildă CB-90 New Generation, ultima declinare a acestui model de succes și una din preferatele comentatorilor acestui site. Prezentată la DSEI 2021, aflăm că CB-90 NG este construită integral din aluminiu și beneficiază de protecție balistică mulțumită panourilor ușoare din fire de polietilenă și sticlei securizate. (original engleză: „The all-aluminum CB90 NG offers a high degree of CBRN and ballistic protection thanks to lightweight polyethylene lining and safety glass.”).

Polietilena folosită la protecția balistică a acestor ambarcațiuni este un polimer termoplastic cu o structură cristalină variabilă, în cazul nostru fiind cel mai probabil vorba de polietilena de masă moleculară ridicată (UHMW) care reprezintă o versiune extrem de densă a polietilenei cu o masă moleculară considerabil mai mare decât cea a HDPE (Polietilena de mare densitate). Firele de UHMW sunt de multe ori mai rezistente decât oțelul, motiv pentru care una dintre aplicațiile acestui tip de material plastic sunt vestele anti-glonț și echipamentele de înaltă performanță. Mai multe detalii despre polietilenă aici.

Întrebare retorică: de ce credeți că șalupa FNR-ului prezentată într-un articol anterior n-ar putea beneficia de o protecție similară a timoneriei, camerei motoarelor și a altor zone sensibile? Un exemplu puteți găsi dacă accesați acest link. Din câte știu eu, sunt destule companii românești din zona blindării vehiculelor de transport valori care ar putea face acest lucru.

Dar să revenim la prietenii noștri de la nord. Tot acest influx de nave fluviale care vor ajunge în dotarea ucrainenilor a atras atenția celor de la Topwar.ru care au publicat un articol pe subiect. Spicuind din articol, tradus cu Google Translate din rusă în engleză și după în română, așa că scuzați „calitatea” scăzută a traducerii:

Și m-am întrebat pur și simplu pentru că o astfel de decizie a fost luată de… Statele Unite. Părea puțin ciudat. Nici măcar nu am anunțat retragerea trupelor din Herson, iar americanii au anunțat livrarea de bărci blindate fluviale la Kiev. Mai mult, în cantitatea necesară și suficientă pentru desfășurarea ostilităților active pe Nipru.

40 de bărci, și nu unele dezafectate din flota Statelor Unite, dar care servesc efectiv în Forțele Armate Americane. Da, acestea nu sunt „tancuri amfibii” din al Doilea Război Mondial. Acestea sunt mai degrabă „shahid-mobiles” fluviale (n.a. nu mi-e foarte clar ce-au vrut să zică aici). Bărci rapide, ușoare, antiglonț, ușor înarmate. 12 metri lungime, viteza de 40 de noduri…

Și, probabil, vor fi dislocați în zona Ochakov. Faptul că acolo, la Ochakiv, se află baza sabotorilor subacvatici ucraineni, este probabil cunoscut de toată lumea. Și de acolo DRG-urile sunt trimise periodic pe teritoriul Kinburn Spit.

Întrebarea cum vor fi folosite aceste bărci este cu adevărat interesantă. Tocmai în sensul că, mi se pare, bărci americane vor fi folosite doar în versiunea pe care o folosește Statele Unite. Ucrainenii nu vor inventa ceva nou.

Ideea principală a Pentagonului cu privire la utilizarea bărcilor blindate este o formulă simplă. Inteligență plus comunicații, plus control. Mai simplu spus, bărcile fluviale ca unitate de luptă nu sunt destinate operațiunilor de luptă directă. Aceasta este ceea ce a cauzat armele slabe. Dar, uneori, bărcile pot lovi unitățile de trecere sau inamice de pe coastă.

Astăzi vorbim mai ales despre estuarele Nipru și Bug și despre gura Niprului în ansamblu. Dar, după părerea mea, Forțele Armate ale Ucrainei nu vor folosi toate bărcile de acolo. Există și rezervoare. De ce să nu folosiți aceste bărci, de exemplu, pentru următoarea aterizare la centrala nucleară Zaporojie? Sau să arunce mine marine în amonte în fața unui baraj?

În plus, viteza mare a bărcilor face posibilă transferarea rapidă a DRG de-a lungul coastei mării. Aproape orice golf sau estuar al Mării Negre poate deveni o zonă de lucru pentru DRG-urile ucrainene. Și aceasta este o tensiune suplimentară pentru forțele de apărare de coastă. O oportunitate suplimentară de a trage unități din linia de contact.

Dacă râul este navigabil, suficient de larg și curgător, atunci crearea unei flotile fluviale într-un astfel de sector al frontului este destul de logică! Experiența Războiului Patriotic și experiența utilizării ambarcațiunilor blindate de mare viteză în conflictele locale moderne au arătat eficiența ridicată a unor astfel de unități. Utilizarea bărcilor americane oferă un oarecare avantaj APU. Tacem deocamdata.

Deci forțele noastre armate au măcar ceva care poate neutraliza bărcile blindate americane la gura Niprului? Există cel puțin ceva care va ajuta la menținerea controlului asupra Kinburn Spit și asupra Peninsulei Kinburn în ansamblu. Pentru a răspunde la această întrebare, a trebuit să cer opiniile experților Marinei.

Iată opinia căpitanului de rangul 1 al rezervei Serghei Ișcenko, pe care a exprimat-o într-un interviu cu ziarul Vzglyad:

„În plus, este oportun să ne gândim la transferul bărcilor blindate ale flotilei Caspice la Nipru. Au fost transportate de mai multe ori în Marea Azov în perioadele de agravare a relațiilor cu Kiev. Avem nevoie de ele să îndeplinească exact aceleași sarcini pe care doresc să le implementeze Forțele Armate ale Ucrainei cu ajutorul bărcilor blindate americane.”

Soluție complet fezabilă. Nu cred că situația din Marea Caspică este mai alarmantă decât în ​​zona estuarului Niprului. Într-adevăr, traseul de la Marea Caspică la Marea Azov a fost „studiat” temeinic de aceste bărci. Transferul, dacă, desigur, nu este implicată coordonarea birocratică, va dura mult mai puțin decât livrarea de bărci pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Mai mult, căpitanul Ișcenko i-a ajutat foarte mult pe designerii și inginerii noștri în „dezvoltarea” bărcilor blindate fluviale. Pur și simplu a reamintit că avem astfel de bărci. În ce măsură îndeplinesc noile cerințe, nu știu. Aici decizia este la latitudinea experților. Sarcina lor este să modernizeze bărcile.

„Deși aceeași barcă „Buyan” din clasa „râu-mare” a fost creată inițial pentru râuri și are un motor pentru deplasarea în ape puțin adânci. Prin urmare, tot ceea ce avem, este de dorit să aruncăm mai aproape de Kinbur Spit. E mai bine decât nimic.”

Căpitanul rus vorbește despre surata mai puțin celebră a Buyan M cea veșnic lansatoare de Kalibr. Un articol detaliat despre Buyan M puteți citi pe rnhs.info accesând acest link. Buyan sunt mai mici și în loc de Kalibr beneficiază de serviciile unei instalații de proiectile reactive Grad de 122mm.

nave blindate pentru lupta la fluviu

Versiunea mai puțin cunoscută a Buyan M, Buyan. Canoniera tocmai lansează un proiectil reactiv de 122mm. Sursa foto: Deagel

Nu neapărat cea mai potrivită datorită profilului înalt dar probabil singura soluție a rușilor în zona costieră și fluvială alături de Raptor.

articolul original.
❌