ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Vești proaste pentru Vladimir Putin! Marea Britanie va fi alături de Ucraina ‘până la victorie’: ‘Suntem actori pe teren. Îi vom susține până când suveranitatea lor va fi restaurată’

5 October 2022 at 20:20
image

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a precizat că Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina „până la victorie”.

Cleverly ar urma de asemenea să reafirme sprijinul de neclintit al Londrei pentru eforturile Ucrainei de a respinge forţele ruse şi de a nu recunoaşte niciodată anexarea de teritorii ucrainene de către Rusia, conform unor extrase din discurs, relatează AFP.

Nu suntem comentatori. Suntem actori pe teren, facem diferenţa apărându-ne valorile„, afirmă ministrul.

Marea Britanie a furnizat un ajutor militar important Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

„Credem în libertate, în statul de drept. Credem că un agresor nu poate să îşi invadeze vecinul cu impunitate„, subliniază şeful diplomaţiei britanice.

Din acest motiv, suntem alături de ucrainenii curajoşi care îşi apără patria. Marea Britanie are rezistenţa strategică necesară pentru a-i ajuta să obţină victoria„, adaugă el.

Îi vom susţine până când suveranitatea lor va fi restaurată. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea (regiunilor) Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie„, promite de asemenea Cleverly, conform agerpres.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sute de specii de viețuitoare marine, în pericol după ce a fost detectat un nivel ridicat de radiații într-un arhipelag australian | AUDIO

4 October 2022 at 12:56
image

Nivel ridicat de radiații într-un arhipelag australian, la mai bine de jumătate de secol după testele nucleare britanice din anii ‘50. Sunt în pericol sute de specii de viețuitoare marine.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-16-eliza-REL-animalute-marine-iradiate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nivelul de radiații detectat în arhipelagul australian Montebello este peste cel considerat de bază, spune Edith Cowan, cercetătoare la o universitate din Australia.

Sunt puse în pericol peste 150 de varietăți de corali, 450 de specii de pești, 630 de tipuri de moluște și 170 specii de stele de mare și arici de mare.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionaţii de snorkeling, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă.

Marea Britanie a efectuat teste nucleare în arhipelagul australian Montebello între anii 1952 și 1956.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: CNCAN: Măsurătorile efectuate confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii în România

articolul original.

După ”daunele misterioase” din Baltica, Marea Britanie achiziționează nave specializate în protejarea infrastructurii gazoductelor submarine. Și Finlanda își consolidează securitatea platformelor maritime

3 October 2022 at 20:56
image

Marea Britanie va achiziționa două nave specializate pentru a proteja infrastructura submarină, precum cablurile sau conductele, a anunțat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

Oficialul a folosit sintagma ”misterioasele daune” pentru a justifica măsurile în consecință la daunele provocate gazoductelor Nord Stream, în cadrul unei conferințe a Partidului Conservator găzduită de Birmingham.

Rusia, principalul suspect în cazul distrugerii gazoductelor Nord Stream

În același context, acesta a adăugat că amenințarea la adresa infrastructurii britanice vine din partea Rusiei.

”Ar trebui să ne reamintească tuturor cât de fragilă este economia și infrastructura noastră în fața unor astfel de atacuri hibride … Internetul nostru și energia noastră depind în mare măsură de conducte și cabluri. Rusia nu face niciun secret din capacitatea sa de a viza astfel de infrastructuri”, a susținut oficialul britanic.

Nave specializate în ”război pe fundul mării”

Londra va achiziționa ”două nave specializate care au capacitatea de a menține în siguranță cablurile și conductele noastre” a precizat Wallace.

Astfel, prima navă de supraveghere multi-rol pentru un ”război pe fundul mării” va fi achiziționată chiar în cursul anului și va fi operațională până la sfârșitul lui 2023 iar cea de-a doua va fi construită în Regatul Unit.

Gazoductele Nord Stream 1 și 2 riscă să nu mai poată fi folosite dacă nu se efectuează lucrări de reparație pentru a nu permite apei sărate din Marea Baltică să inunde conductele odată cu evacuarea completă a gazului, fapt ce ar duce la o coroziune ireversibilă a acestora.

Și armata norvegiană a anunţat luni că a desfăşurat militari pentru a contribui la paza marilor platforme industriale de procesare de petrol şi gaze pe uscat, parte a unui efort mai larg de a spori securitatea, informează Reuters.

articolul original.

Primele monede cu portretul Regelui Charles al III-lea. Ce se întâmplă cu banii cu imaginea Reginei Elisabeta?

2 October 2022 at 06:00
image

Noi monede cu portretul regelui Charles al III-lea au fost prezentate de Royal Mint, iar o monedă de 50 de pence cu imaginea monarhului va intra în circulație în câteva săptămâni, scrie BBC.

INstituția a prezentat și o monedă comemorativă de 5 lire sterline, care includ o imagine a regelui realizată de sculptorul britanic Martin Jennings.

Monedele respectă o tradiție de secole, monarhul fiind acum orientat spre stânga – în sens opus față de regina Elisabeta.

Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, nu poartă coroană.

27 de miliarde de monede vor fi acceptate în continuare

Regele Charles a aprobat personal efigia și a fost mulțumit de asemănare.

Monedele vor fi vândute colecționarilor de către Monetăria Regală de la începutul săptămânii viitoare. Moneda de 50 de pence va fi disponibilă pentru uz general cu mult înainte de sfârșitul anului, fiind distribuită în funcție de cerere.

Monedele vor circula împreună cu monedele care o înfățișează pe regretata regină, astfel încât cele 27 de vor fi acceptate în continuare în magazine.

Anne Jessopp, director executiv al Monetăriei Regale, a declarat că monedele au o durată de viață de circa 20 de ani, astfel încât atât monedele Reginei Elisabeta, cât și cele ale Regelui Charles vor fi în circulație împreună mulți ani de acum încolo.

Ce se întâmplă cu monedele cu imaginea Reginei Elisabeta?

De la începutul anului viitor, monedele de la 1p până la 2 lire sterline vor fi bătute purtând imaginea .

„Oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze dacă au monede cu imaginea reginei. Vom păstra aceste monede în circulație”, a declarat Jessopp.

Reversul noii monede de 5 lire sterline prezintă două noi portrete ale reginei Elisabeta, care trasează drumul acesteia de la un tânăr monarh la un șef de stat de lungă durată.

Portretul regelui Charles a fost realizat de sculptorul Martin Jennings.

articolul original.

Cum arată primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea (Galerie foto)

30 September 2022 at 15:52
By: -

Noile monede cu portretul regelui Charles al III-lea au fost prezentate de Royal Mint. O primă monedă, de 50 de pence cu imaginea monarhului va intra în circulație în câteva săptămâni.

Monedele respectă o tradiție de secole, monarhul fiind acum orientat spre stânga - în sens opus față de regina Elisabeta. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, Charles al III-lea nu poartă coroană.

Regele Charles a aprobat personal efigia și a fost mulțumit de asemănare.

Instituția a prezentat și o monedă comemorativă de 5 lire sterline, cu o imagine a regelui realizată de sculptorul britanic Martin Jennings, informează BBC. Reversul noii monede de 5 lire sterline prezintă două noi portrete ale reginei Elisabeta, care trasează drumul acesteia de la un tânăr monarh la un șef de stat de lungă durată.

Foto: The Royal Mint

Monedele vor fi vândute colecționarilor de către Monetăria Regală de la începutul săptămânii viitoare. Moneda de 50 de pence va fi disponibilă pentru uz general cu mult înainte de sfârșitul anului, fiind distribuită în funcție de cerere.

Monedele vor circula împreună cu monedele care o înfățișează pe regretata regină, astfel încât cele 27 de miliarde de monede vor fi acceptate în continuare în magazine.

Anne Jessopp, director executiv al Monetăriei Regale, a declarat că monedele au o durată de viață de circa 20 de ani, astfel încât atât monedele Reginei Elisabeta, cât și cele ale Regelui Charles vor fi în circulație împreună mulți ani de acum încolo.

articolul original.

A fost dezvăluit portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede. Vor intra în circulație în luna decembrie (FOTO)

30 September 2022 at 04:42
image

După decenii în care a aşteptat să-i vină rândul, fiul cel mai mare al reginei decedate a devenit oficial moştenitorul ei.

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede cu efigia lui a fost dezvăluit vineri, de monetăria britanică, Royal Mint.

Portretul suveranului va apărea pe două monede, ce aparțin unei serii speciale, pentru a marca viața Reginei Elisabeta a II-a, mai exact pentru 5 lire sterline şi alta pentru 50 de pence, potrivit news.ro.

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede a fost dezvăluit

Chipul lui Charles este opera sculptorului Martin Jennings, iar fotografia este una aprobată de rege.

„Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a declarat Jennings, spunând că este emoţionat „de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni”, informează AFP.

„Potrivit tradiţiei, regele priveşte în stânga, în direcţia opusă reginei Elizabeth II” pe portretul care apare monedele aflate în circulaţie pentru moment, precizează Royal Mint.

We are proud to unveil the first official coin portrait of King Charles III which has been designed by Martin Jennings FRSS and personally approved by His Majesty.

The first coins to feature the effigy are part of a memorial collection for Her Late Majesty Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/umrUBbUCBr

— The Royal Mint (@RoyalMintUK) September 29, 2022

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” – unul dintre titlurile de suveran.

„Toate monedele britanice care poartă chipul lui Elizabeth II vor rămâne legale şi în circulaţie. Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp”, indică Royal Mint.

articolul original.

Saga submarinelor australiene continua

28 September 2022 at 03:00

submarine nucleare australia

Virginia-class

Conform datelor oficiale, in primul trimestru al anului viitor, ministerul australian al apararii ar trebui sa anunte cam ce submarin nuclear va dori sa achizitioneze. Se ia in considerare, pentru prima oara, si optiunea ca navele sa vina “la cutie”, construite in santierele navale ale tarii producatoare. Cel mai probabil, una e sa-ti doresti ceva, alta sa poti sa si realizezi, iar australienii au aflat ca si asamblarea finala pentru un submarin nuclear ar fi nu numai extrem de costisitoare, dar probabil ca si destul de imposibila.

Necazul major vine insa de la termenul probabil de intrare in dotare – 2040 pentru prima nava si discutam aici doar despre o estimare. Actualele submarine – sase bucati – clasa Collins ar trebui retrase in jurul anului 2025, iar pana in 2040 mai sunt 15 ani. Si in acest context, “cangurii” raman cam pe doua randuri…

Dinspre Washington nu pare sa vina vreun semn, americanii lucreaza in cate schimburi le permite legea pentru construirea submarinelor de clasa Virginia, iar productia  submarinelor lansatoare de rachete balistice din clasa Columbia a inceput deja. Evident ca ambele programe sunt dincolo de esentiale si au o prioritate cu totul absoluta.

Britanicii ar putea sa fie ceva mai relaxati, Royal Navy asteapta cea de-a saptea nava din clasa Astute in 2026, apoi vor avea, probabil, ceva capacitate de productie libera desi clasa Dreadnought (submarine cu rachete balistice nucleare) are prioritate.

Asa ca se discuta din nou despre achizitionarea de submarine clasice, diesel-electrice, deocamdata la nivel de zvon si la nivel de interes pentru companiile care produc asa ceva: Saab cu A-26, sud-coreenii cu clasa Dosan Ahn Changho (KSS-III) si chiar francezii, care – prin presedintele Macron, ar fi oferit Australiei patru submarine, de aceasta data construite in Franta.

submarine nucleare australia

Astute-class

Situatia “cangurilor” este intr-adevar foarte dificila si te intrebi cum au ajuns in acest impas? Oare conducerea politica si militara n-au sesizat pericolul, in conditiile in care submarinele Collins erau deja considerate depasite de ceva vreme?!?

In aceeasi ordine de idei, in presa americana se scrie ca Londra si Washingtonul tot discuta o solutie pentru dotarea cu submarine nucleare a Australiei si se spera ca in primul trimestru al anului viitor, cele trei parti implicate sa ajunga la un acord si o declaratie oficiala.

Ca vorbim despre Astute (mai putin probabil) sau de Virginia (cel mai probabil, daca tinem cont ca Australia are viza de flotant in Pacific, acolo unde US Navy face legea), ramane de vazut, cert este ca deocamdata atat americanii cat si britanicii au cazut de acord ca transferul de tehnologie necesar ca submarinele sa fie construite in “Tara ursului Koala” este foarte scump si creaza mari intarzieri in program, astfel ca este probabil ca macar prima nava sa fie construita in tara sa de origine.

In discutiile dintre britanici si fostele colonii ale Coroanei, se incearca gasirea unei solutii de grabire a livrarii, macar o nava sa aiba australienii pana pe la jumatatea deceniului viitor, dar optimismul nu debordeaza pe niciunul dintre cele doua maluri ale Atlanticului.

Cei de la The Wall Street Journal semnaleaza faptul ca se incearca gasirea unei solutii de compromis, interimare, astfel incat marina australiana sa fie dotata pana la mijlocul anilor 2030 cu cateva submarine nucleare construite integral in SUA. Pentru ca acest lucru sa devina realitate, SUA vor trebui sa investeasca serios in marirea capacitatilor proprii de productie si, se asteapta ca Australia sa contribuie cu o parte din fondurile necesare. De altfel, administratia Biden se pregateste sa investeasca sume importante in acest scop (sub rezerva aprobarii Congresului), 750 milioane USD fiind propusi in bugetul pe 2023, totalul putand ajunge pana la 2,4 miliarde USD pe parcursul a cativa ani. De altfel, dupa rezolvarea problemei initiale, australienii vor fi probabil inclusi in programele de dezvoltare a viitorului submarin de atac cu propulsie nucleara aflat in faza incipienta atat in Marea Britanie cat si in SUA.

Este posibil ca viitorul submarin nuclear de atac sa fie dezvoltat in comun, dispand astfel costurile mari de dezvoltare daca cele trei tari vor putea ajunge la stabilirea unor cerinte tehnico-tactice comune, ceea ce pare posibil in acest moment. Altfel, americanii au inceput sa semnalizeze ca viitorul submarin de atac va fi mai degraba pe modelul Seawolf decat Virginia, marcand reorientarea fortei submarine de atac a US Navy catre razboiul cu combatanti de mare calibru (China, de exemplu).

GeorgeGMT

articolul original.

Monetăria Regală: Monedele cu chipul Regelui Charles al III-lea vor intra în circulație în curând | AUDIO

27 September 2022 at 13:46
image

Monedele care prezintă portretul Regelui Charles al III-lea sunt pe cale sa intre în circulație, a confirmat Monetăria Regală. Nu a fost stabilită o dată anume și nici nu au fost făcute publice imaginile cu acestea. Se știe doar că primele monede care poartă efigia noului suveran vor intra în circulație în funcție de cererea băncilor și a oficiilor poștale.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-16-ADA-Monedele-cu-Charles.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șefa Monetăriei Regale, Anne Jessop, a anunțat că toate monedele care poartă efigia Reginei Elisabeta a II-a vor rămâne mijloc legal de plată și vor circula în paralel cu monedele nou emise.

Există aproximativ 27 de miliarde de monede care circulă în prezent în Marea Britanie purtând chipul Reginei. Acestea vor fi înlocuite încet, în timp, pe măsură ce se deteriorează sau se uzează, dar și pentru a satisface cererea de monede suplimentare.

Înainte de 1971, când toate monedele din Regatul Unit au fost înlocuite, era obișnuit ca banii care prezentau diferiți monarhi să circule în paralel, ceea ce se va întâmpla și după baterea acestor monede noi.

Nu au fost lansate imagini ale noii monede, dar BBC notează ca ar putea fi asemănătoare medaliei din 2018, care a marcat cea de-a 70-a aniversare a Prințului de Wales de la acea vreme. Charles va deveni acum primul Rege aflat pe monedele britanice din 1952.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Londra: Charles al III-lea, proclamat rege | VIDEO

articolul original.

Cum arată mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Prima fotografie cu piatra funerară

25 September 2022 at 19:00

În cursul zilei de sâmbătă, 24 septembrie, Palatul Buckingham a publicat prima fotografie cu noua piatră funerară de la locul unde a fost înmormântată Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Iată cum arată mormântul Majestății Sale!

Cum arată mormântul Reginei Elisabeta. Prima fotografie cu piatra funerară

Pe contul de Twitter The Royal Family a fost postată o fotografie cu mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar și un mesaj despre piatra funerară care se află în Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor.

„O piatră funerară a fost plasată în Capela Memorială Regele George VI, ca urmare a înmormântării Majestăţii Sale Regina Elisabeta. Capela Memorială Regele George VI se află în interiorul Capelei St. George, Windsor”, se arată pe contul de Twitter The Royal Family.

Pe piatra din marmură neagră belgiană sunt trecute următoarele: Regina Elisabeta a II-a (1926-2022), prinţul consort Philip (1921-2021), dar şi părinţii Reginei Elisabeta a II-a, Regele George VI (1895-1952) şi Regina mamă Elisabeta (1900-2002).

Când se poate vizita capela unde se află mormântul Majestății Sale

Noua piatră funerară de la mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii o înlocuieşte pe cea care le era dedicată Regelui George VI şi Reginei mamă. Potrivit BBC, Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor va fi deschisă publicului începând de joi, cu excepţia zilelor de duminică. La capelă pot merge persoanele care au cumpărat bilete pentru a vizita Castelul Windsor. Un bilet costă 28.50 lire sterline în zilele de sâmbătă şi 26.50 lire sterline în celelalate zile ale săptămânii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost înmormântată luni, alături de soţul ei, Prinţul Philip, la Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor.

articolul original.

Anglia așteaptă imigranți ! Mai mulți !

25 September 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Premierul britanic Liz Truss intenţionează să extindă cotele de imigranţi care intră în Marea Britanie pentru a atenua lipsa de muncitori în sectoare precum serviciile sociale, agricultura şi transporturile, informează ziarele britanice The Times şi Financial Times, preluate duminică de EFE şi Reuters. Guvernul va anunţa în următoarele săptămâni o extindere a listei sectoarelor care pot recruta angajaţi din străinătate, care nu face distincţie între lucrătorii din Uniunea Europeană şi cei din restul lumii, informează Agerpres. De asemenea, premierul ia în considerare să limiteze cerinţa de cunoaştere a limbii engleze, despre care unii angajatori spun că îngreunează recrutarea, potrivit ziarului britanic. Printre alte profesii, executivul britanic va încuraja recrutarea de ingineri de telecomunicaţii pentru a contribui la obiectivul său de a furniza internet în bandă largă la 85% din locuinţele britanice până în 2025. Cu o rată a şomajului de 3,6%, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) estimează că în Marea Britanie există 1,26 milioane de locuri de muncă neocupate. Sectorul serviciilor sociale are nevoie de 105.000 de lucrători suplimentari, cel al asistenţei medicale de 40.000 şi cel al transporturilor de 100.000, în timp ce sectorul agricol are nevoie de 30.000 de vize suplimentare pentru lucrătorii sezonieri.

articolul original.

Marea Britanie: Liz Truss vrea să reformeze sistemul de vize din cauza lipsei de forță de muncă

25 September 2022 at 12:56
image

Premierul britanic Liz Truss va lansa o revizuire a sistemului de vize din Marea Britanie, scrie G4Media. Truss vrea să încerce să abordeze deficitul sever de forță de muncă din sectorul industrial, a relatat duminică Financial Times.

Potrivit FT, premierul este dispus să înfrunte o parte din guvernul său anti-imigrație. Ea vrea să permită unor industrii să recruteze angajați din străinătate, în special ingineri.

Reforma ar putea include o relaxare a cerinței de cunoaștere a limbii engleze. Asta pentru ca muncitorii străini să poată intra în Marea Britanie.

Întrebat dacă reforma are în vedere relaxarea regulilor de imigrare, ministrul britanic de finanțe Kwasi Kwarteng a declarat duminică pentru BBC: „Nu este vorba despre relaxarea regulilor. Ideea dezbaterii privind Brexit, dacă vrem să mergem acolo, este de a controla imigrația într-un mod care să funcționeze pentru Regatul Unit”.

articolul original.

Burse de studiu în Marea Britanie disponibile pentru elevii botoşăneni. Care sunt criteriile de eligibilitate

22 September 2022 at 13:04

Elevii de clasa a X-a care își doresc să petreacă următorii doi ani Marea Britanie au posibilitatea de a obţine câteva burse de prestigiu. Astfel, asociația „Ține de Noi” împreună cu Headmasters’ and Headmistress’ Conference anunță lansarea unui concurs pentru obținerea unor burse de prestigiu pentru elevii de clasa a X-a care își doresc să petreacă următorii doi ani din ciclul preuniversitar de învățământ, echivalentul claselor a XI-a, respectiv a XII-a, în Marea Britanie.

Elevii au posibilitatea de a studia timp de doi ani într-o școală britanică de cea mai înaltă calitate, cum ar fi Epsom College, Dullwich College, Bedford Modern School, Hampton School ș.a.m.d. De asemenea, ei își pot dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, își pot face noi prieteni din diferite culturi și pot experimenta și aprecia cultura și tradițiile din Marea Britanie. În anii trecuți peste 130 de elevi români au petrecut câte un an sau doi în această bursă, ajungând apoi studenți la facultăți de prestigiu, precum: Oxford, Cambridge, London School of Economics.

Înscrierile se pot face până în decembrie 2022.

Se acordă burse complete şi parţiale 

Marea majoritate a burselor acoperă în totalitate costurile (taxe școlare, cazarea şi cheltuielile de masă, însemnând în medie între 35.000 și 42.000 lire sterline), însă există și burse parțiale, care acoperă între 50% – 70% din costuri, acestea fiind calculate în funcție de venitul brut al familiei.

Singurele taxe care trebuie achitate de către elevi sunt:

  • O taxă în valoare de 25 lei, atunci când elevul își înscrie aplicația în cadrul acestui concurs, detalii regăsiți în documentația din link-urile de mai jos. Taxa aceasta este nereturnabilă.
  • O taxă în valoare de 1250 lire, reprezentând taxa de administrare a programului, care va fi achitată doar de către elevii care câștigă bursa și vor pleca la studiu în Marea Britanie (la care se adaugă costurile privind asigurarea medicală și costurile privind viza)

Criterii de eligibilitate pentru bursele complete:

– să fie înscriși într-o formă de învățământ de nivel liceal, fiind în prezent (anul școlar – 2022-2023) în clasa a X-a;
– să nu ocupe, la momentul înscrierii, un loc într-o școală din Marea Britanie;
– venitul părinților (NET, combinat) pe anul 2022 să nu depășească echivalentul în lei a 30.000 lire;
– vârsta elevului trebuie să fie, la 1 septembrie 2023, între 16 ani și 17 ani si 6 luni – nu pot aplica decât elevii care, la data menționată, nu depășesc vârsta maximă admisă. Data nașterii aplicantului ar trebui să se încadreze între 01.03.2006 și 01.09.2007.

Elevii pentru care venitul net al părinților depășește suma de 30.000 de lire în anul 2022 pot aplica pentru o bursă parțială, urmând aceeași procedură de înscriere.

!!! Procedura de înscriere în acest program este prezentată în detaliu la următoarea adresă web: https://tinedenoi.ro/burse-academice/

Toate materialele pentru depunerea dosarului se regăsesc atât la adresa web mai sus menționată, cât și în următorul link:

https://drive.google.com/drive/folders/1f5vw9dhiMaeEdl43CtuOPzgsJ03lFSe2?usp=sharing (format WORD)

Link înscriere în program: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdP9_2kOuM-2cRrMjrRbWz9uvbLnMfp8N32p3NyN4AlH0WbSw/viewform

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să transmiteți un email la adresa burse@tinedenoi.ro

Asociația „Ține de Noi” organizează programe dedicate educației cu proiecte concrete în marile orașe ale României, organizează în fiecare an Conferința Națională în domeniul Educației, cea mai importantă conferință în domeniu, unde participă toți actorii relevanți.

articolul original.

Deşi a fost un om puţin educat, a devenit unul dintre cei mai influenţi savanţi ai tuturor timpurilor

22 September 2022 at 04:35
image
La data de 22 septembrie 1791 se năştea fizicianul şi chimistul britanic Michael Faraday, descoperitorul inducţiei electromagnetice. El a formulat legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de “legile lui Faraday” (m. 25 august 1867).

Faraday a fost un reputat chimist si fizician englez ale carui experimente pe baza electricitatii au dus la inventarea tehnologiilor care folosesc electricitatea in cele mai diverse moduri.

Cu toate ca a fost initial un om putin educat, iar cunostintele sale de matematica erau modeste, Michael Farady a devenit unul dintre cei mai influenti savanti ai tuturor timpurilor.

Experimentele sale au fost cele care au facut ca electricitatea sa aiba aplicatii in tehnologie. In timpul vietii sale, Faraday a refuzat titlul de cavaler oferit de Regina Marii Britanii. Modestia sa l-a determinat, de asemenea, sa renunte de doua ori la titlul de Presedinte al Societatii Regale Britanice.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 22 septembrie:

 1326 – Cea mai veche menţiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei

1768 – A murit, la Roma, episcopul Ioan Inochentie Micu Klein (Clain), luptător pentru cauza românilor ardeleni. Osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinţei lui testamentare, şi înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997 (n. 24 iunie 1692).

1873 – S-a născut matematicianul Dimitrie Pompeiu, membru al Academiei Române. Este creatorul şcolii matematice de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanică. (m. 7 octombrie 1954).

1904 – S-a născut criticul de artă, traducătorul şi eseistul Nicolae Argintescu-Amza (m. 7 septembrie 1973).

1919 – A încetat din viaţă Ivan Vazov, scriitor şi publicist bulgar (n. 27 iunie 1850).

1928 – România a ratificat Convenţia sanitară internaţională de la Paris (încheiată la data de 21 iunie 1926).

1934 – A încetat din viaţă inginerul şi istoricul de artă Gheorghe Bâla; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavodă; membru al Academiei Române (n. 24 aprilie 1868).

1975 – A încetat din viaţă matematicianul Enrico Bompiani, unul dintre fondatorii Uniunii Internaţionale de Matematică, membru de onoare străin al Academiei Române (n. 12 februarie 1889).

1979    – Israelul face un test nuclear in Oceanul Indian.

1981 – Deschiderea oficială a trenului francez de mare viteză Train à Grande Vitesse (TGV)

1994 – A încetat din viaţă scriitorul şi teologul Alexandru Bardieru, născut în Nordul Bucovinei. A scris literatură pentru copii. (“Mreană, mreană năzdrăvană”, “Norocel degeţel”, “Poveşti nemuritoare”)(n.12 martie 1913).

1996 – A încetat din viaţă Dorothy Lamour, cântăreaţă şi actriţă americană de film  (n. 10 decembrie 1914).

2001 – A încetat din viaţă violonistul ucrainian Isaac Stern (n. 21 iul 1920)

2003 – A încetat din viaţă jurnalistul britanic Hugo Young (n. 13 oct. 1938)

2006 – A încetat din viaţă actorul american Edward Albert (n. 1951)

2007 – A încetat din viaţă fotbalistul brazilian Bodinho (Nílton Coelho da Costa) (n. 1928)

2007 – A încetat din viaţă artistul francez de mimă Marcel Marceau (n. 22 martie 1923)

articolul original.

Un fost consilier al lui Putin a avertizat Londra, în direct la radio, cu privire la un risc nuclear

21 September 2022 at 20:30
By: -

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

citizencitizen

De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din ”comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”, relatează AFP.

Serghei Markov a oferit asigurări că statele occidentale folosesc soldaţii ucraineni pentru a duce războiul contra Rusiei.

”Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate”, a declarat Markov la scurt timp după discursul preşedintelui rus.

citizencitizen

Putin a afirmat că Moscova este pregătită să ”folosească toate armele pe care le are la dispoziţie”, inclusiv armele nucleare.

Serghei Markov a clarificat ulterior că Rusia nu a avut intenţia de a ”folosi arme nucleare tehnice împotriva ucrainenilor”.

”Sunt fraţii noştri”, a insistat el, adăugând că ”era clar că Rusia nu era în război cu Ucraina”.

”Ţările occidentale luptă cu forţele ruse folosind soldaţi ucraineni ca sclavi. A fost ideea principală a lui Putin”, a mai declarat oficialul rus, plasând astfel Ucraina drept un simplu intermediar al statelor occidentale.

citizencitizen

”Londonezii trebuie să înţeleagă că această ameninţare vine de la Liz Truss, care este agresorul”, a insistat el.

În ceea ce priveşte riscul pe care un război nuclear l-ar reprezenta pentru toţi cetăţenii, Markov a asigurat că Rusia ”nu a vrut să moară toată lumea”, dar că are posibilitatea ”să omoare mulţi oameni în ţările occidentale”.

articolul original.

Londra îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei”

21 September 2022 at 06:42
image

Londra a fost prima care a reacţionat la declaraţiile matinale ale preşedintelui Vladimur Putin care a anunţat o mobilizare parţială în Rusia şi a ameninţat Occidentul cu bomba nucleară.

Publicitate

Un secretar de stat din Ministerul de Externe al Marii Britanii îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei”.

E vorba despre deputatul conservator Gillian Keegan, care a fost numită recent secretar de stat în MAE de la Londra.

Într-un interviu la Sky News, ea a dat practic primul răspuns al guvernului britanic la adresa discursului lui Putin.

„O parte din limbaj este destul de îngrijorător și, evident, ar trebui să facem apel la calm”, a spus ea, citată de The Guardian.

Publicitate

Gillian Keegan i-a îndemnat pe ruși să „vadă dincolo de propria mass-media”. „Să fim clari, sunt minciunile lui Putin. Este războiul ilegal al Rusiei în Ucraina. Și, desigur, vom fi în continuare alături de Ucraina, împreună cu toți aliații noștri NATO”, a adăugat ea.

Cât despre amenințarea lui Putin de a folosi arme nucleare, Gillian Keegan a declarat: „Este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios pentru că, știți, nu avem controlul. Nici el nu sunt sigură că deține controlul. Într-adevăr, vreau să spun că aceasta este evident o escaladare.”

articolul original.

Apă extraterestră, descoperită pentru prima dată într-un meteorit căzut în Marea Britanie

20 September 2022 at 21:00
image

Apă extraterestră a fost descoperită pentru prima dată într-un meteorit care a căzut anul trecut în Marea Britanie, potrivit Sky News.

pe o alee din orașul Winchcombe, în februarie anul trecut și se crede că deține indicii despre proveniența apei din oceanele Pământului.

Aproximativ 12% din eșantion era alcătuit din apă și oferă cercetătorilor o mulțime de informații, deoarece a fost cel mai puțin contaminat specimen care a fost colectat, potrivit lui Ashley King, de la Muzeul de Istorie Naturală.

„Compoziția apei este foarte, foarte asemănătoare cu compoziția apei din oceanele Pământului”

„Compoziția acelei ape este foarte, foarte asemănătoare cu compoziția apei din oceanele Pământului. Este o dovadă foarte bună că asteroizii și corpurile precum Winchcombe au avut o contribuție foarte importantă la oceanele Pământului”, a declarat cercetătorul pentru British Science Festival.

King a confirmat că este pentru prima dată când un meteorit care conține a căzut în Marea Britanie. El a explicat că, deoarece meteoritul de 0,5 kg a fost recuperat rapid, în aproximativ 12 ore, nu a fost contaminat cu apă și materiale de pe Pământ.

De unde provine meteoritul?

„Întotdeauna încercăm să potrivim compoziția meteoriților cu apă și a altor materiale extraterestre cu compoziția apei de pe Pământ. În cazul majorității meteoriților, provocarea pe care o avem este că sunt pur și simplu contaminați, în timp ce cu Winchcombe știm cu adevărat că nu a fost contaminat, așa că este o dovadă bună. Una dintre marile întrebări pe care le avem în științele planetare este de unde provine apa de pe Pământ? Iar unul dintre locurile evidente este fie prin comete care au în ele o mulțime de gheață, fie prin asteroizi. Întotdeauna există o dezbatere – au fost cometele sursa principală, au fost asteroizii sursa principală? Compoziția apei din Winchcombe se potrivește mult mai bine, așa că asta ar însemna că asteroizii – asteroizii carbonați – au fost probabil principala sursă de apă pentru sistemul solar interior, pentru Pămân”, a explicat King.

Cercetătorul a mai dezvăluit că meteoritul pare să provină de la un asteroid aflat în apropierea lui Jupiter. Se crede că s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani și a avut nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge pe Pământ.

articolul original.

După Brexit, Marea Britanie ar vrea să adere la „noul club al națiunilor europene”

20 September 2022 at 15:13
By: -
image

Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou „club al națiunilor” politice europene. O primă reuniune a acestui club, numit „Comunitatea Politică Europeană”, va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie.

Publicitate

Noii lideri ai Guvernului de la Londra doresc însă să afle mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul Liz Truss să accepte să participe.

Comunitatea politică europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca fiind un „nou spațiu" de cooperare. Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie și transport, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor.

Intenția este de a forma o organizație care să depășească cele 27 de state membre ale UE. Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acestea nu s-au materializat.

Publicitate

Se pare că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi dominată de țările sau instituțiile UE. De asemenea, Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți „jucători mari" din afara UE. Toți cei 27 de membri ai UE ar urma să fie invitați, precum și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate și Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Reuniunea inaugurală a „Comunității Politice Europene" va avea loc pe 6 octombrie în Praga, Cehia fiind cea care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European.

Publicitate

O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puține detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică" pe termen lung.

Criticii din cadrul UE sunt circumspecți față de ceea ce ei descriu drept un proiect „vag" condus de Franța. Există, de asemenea, suspiciunea că Franța, care nu vede cu ochi buni extinderea UE, dorește să creeze o „parcare" pentru țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Totuși, liderii UE au insistat asupra faptului că organizația nu își va „înlocui" politica de extindere.

articolul original.

Prințesa Diana, una dintre personalitățile marcante ale Marii Britanii

20 September 2022 at 06:30
image

Diana, prințesă de Wales, denumită în mod obișnuit Prințesa Diana, pe numele ei original Diana Frances Spencer, s-a născut pe 1 iulie 1961 în Sandringham, Norfolk, Anglia, și a decedat la data de 31 august 1997, în Paris, Franța.

Între 1981 și 1986, ea a fost consoarta lui Charles, Prințul de Wales, actualmente Regele Charles al III-lea al Regatului Unit.

este mama moștenitorului secund al tronului britanic, prințul William, duce de Cambridge (născut în 1982); și una dintre cele mai importante celebrități ale perioadei în care a trăit.

Cine a fost Prințesa Diana?

Diana s-a născut la Park House, locuința din Sandringham pe care părinții ei au închiriat-o pe moșia reginei Elisabeta a II-a și locul unde tovarășii de joacă ai Dianei au fost fiii mai mici ai reginei, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Ea a fost al treilea copil și fiica cea mai mică a lui Edward John Spencer, vicontele Althorp, moștenitorul celui de-al 7-lea conte Spencer, și a primei sale soții, Frances Ruth Burke Roche (fiica celui de-al 4-lea baron Fermoy).

Căsătoria zbuciumată a părinților ei s-a încheiat cu un divorț când Diana era mică, iar ea, împreună cu fratele și cele două surori ei, au rămas cu tatăl ei.

Ea a devenit Lady Diana Spencer atunci când tatăl ei a devenit conte, în 1975. Tânăra Diana a învățat la Riddlesworth Hall (lângă Thetford, Norfolk) și West Heath School (Sevenoaks, Kent).

După ce a urmat școala Chateau d’Oex din Montreux, Elveția, Diana s-a întors în Anglia și a devenit asistentă de grădiniță la Young England din Pimlico.

Căsătoria și divorțul de Charles

Diana și-a reînnoit contactele cu familia regală, iar prietenia ei cu Charles a crescut în 1980, scrie Britannica.

Pe 24 februarie 1981 a fost anunțată logodna lor, iar frumusețea și comportamentul ei timid (care i-au adus porecla „Shy Di”) au făcut-o o senzație instantanee în mass-media și public.

Cuplul s-a căsătorit în Catedrala Sf. Paul pe 29 iulie 1981, într-o ceremonie televizată la nivel global, urmărită de o audiență de sute de milioane. Primul lor copil, Prințul William Arthur Philip Louis de Wales, s-a născut pe 21 iunie 1982, iar al doilea, Prințul Henry (“Harry”) Charles Albert David, pe 15 septembrie 1984.

Prințesa Diana a devenit rapid un simbol al grației, eleganței și glamourului. Emanând farmec natural și carismă, ea și-a folosit statutul de celebritate pentru a ajuta numeroase , iar coafurile și garderoba ei în schimbare au făcut-o o creatoare de tendințe în ceea ce privește moda.

Culisele cuplului

În culise, însă, dificultățile conjugale dintre prințesă și prinț creșteau. Diana s-a luptat cu , stima de sine scăzută, tulburări de alimentație și tensiunea crescândă dată de faptul că era urmărită în mod constant atât de observatorii regali din media oficială, cât și de presa tabloid, în special de paparazzi.

Ruperea conjugală a devenit din ce în ce mai evidentă pe fondul recriminărilor reciproce, al dezvăluirilor scandaloase și al recunoașterii infidelității de ambele părți, iar cuplul s-a separat oficial în 1992.

Diana și-a prezentat punctul de vedere în controversata carte a lui Andrew Morton „Diana: Her True Story” (1992) și într-un interviu de televiziune neobișnuit de sincer în 1995. După negocieri prelungite care au lăsat-o pe Diana cu un acord financiar substanțial, dar fără titlul de Alteța Sa Regală, divorțul cuplului a devenit definitiv pe 28 august 1996.

Activitatea de caritate avută de Prințesa Diana

După divorț, Diana a rămas o persoană publică și a continuat multe dintre activitățile pe care le întreprinsese anterior în numele organizațiilor de caritate, susținând cauze atât de diverse precum artele, problemele copiilor și pacienții cu SIDA.

Ea a fost, de asemenea, implicată în eforturile de a interzice minele terestre. Pentru a se asigura că William și Harry au „o înțelegere a emoțiilor oamenilor, a nesiguranțelor lor, a suferinței oamenilor și a speranțelor și viselor lor”, Diana și-a adus fiii cu ea în spitale, adăposturi pentru persoane fără adăpost și orfelinate.

Pentru a-i familiariza cu lumea din afara privilegiului regal, ea i-a dus la restaurante fast-food și în transportul public. Compasiunea, căldura personală, smerenia și accesibilitatea ei i-au câștigat numele de „Prințesa Poporului”.

Moartea Prințesei

Deoarece a fost pentru mult timp una dintre cele mai fotografiate femei din lume, popularitatea fără precedent a Dianei, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate, a continuat și după divorț.

Deși și-a folosit celebritatea cu mare efect în promovarea activității sale caritabile, mass-media (în special paparazzi) au fost adesea intruzive. În 1997, în timp ce încerca să scape de jurnaliști, Diana a murit, împreună cu partenerul ei, Dodi Fayed, și șoferul lor, Henri Paul, într-un accident de mașină într-un tunel de sub străzile Parisului, în 1997.

Deși fotografii au fost acuzați inițial de cauzarea accidentului, un judecător francez i-a găsit nevinovați în 1999, și în schimb l-a acuzat pe Paul, despre care s-a constatat că avea o alcoolemie peste limita legală la momentul accidentului și că luase medicamente eliberate pe bază de rețetă incompatibile cu alcoolul.

În 2006, o anchetă a Scotland Yard asupra incidentului a concluzionat, de asemenea, că șoferul a fost vinovat. În aprilie 2008, totuși, un juriu britanic de anchetă a hotărât că atât șoferul, cât și paparazzii erau vinovați de ucidere prin conducere neglijentă gravă. Juriul nu a găsit nicio dovadă a unei conspirații pentru uciderea Dianei sau a lui Fayed, o acuzație susținută de tatăl lui Fayed.

Prințesa Diana a avut parte de funeralii televizate

Moartea ei a produs un doliu public fără precedent, demonstrând influența ei enormă asupra psihicului național britanic. Familia regală, luată prin surprindere de revărsarea extraordinară de durere și de criticile față de reticența lor emoțională, a rupt tradiția și a aranjat funeralii regale televizate la nivel internațional.

Imaginea prințului William, pe atunci în vârstă de 15 ani, și a prințului Harry, pe atunci în vârstă de 12 ani, mergând solemn alături de tatăl lor în spatele sicriului Dianei în cortegiul ei funerar a devenit simbolică. La înmormântarea Dianei, Sir Elton John a interpretat o versiune a melodiei sale clasice „Candle in the Wind” (scrisă inițial despre actrița Marilyn Monroe) cu versuri care au fost revizuite de partenerul său de compoziție, Bernie Taupin, pentru a reflecta asupra vieții și morții Dianei.

Înregistrarea acelei versiuni a cântecului a devenit cel mai de succes single pop din istorie și până în prezent, vânzându-se în peste 30 de milioane de copii.

Viața și moartea Dianei au polarizat sentimentul național despre sistemul existent de monarhie (și, într-un fel, despre identitatea britanică), care părea învechit și nesimțit într-o epocă populistă a celebrităților media în care Diana însăși era o figură centrală.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Marea Britanie promite sprijin militar pentru Ucraina de 2,3 miliarde de lire sterline, în 2023

20 September 2022 at 04:13
image

Premierul britanic Liz Truss s-a angajat luni să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă iniţiată de preşedintele Putin, informează agerpres.

Trupele „inspiratoare” ale lui Zelenski, sprijinite de Liz Truss

Potrivit sursei citate, premierul a promis că Regatul Unit va egala sau chiar va depăşi sprijinul acordat până acum trupelor „inspiratoare” ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Truss a făcut anunţul în timp ce se pregătea să zboare la New York, unde va folosi prilejul summitului ONU pentru a obţine susţinere pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei armatei ruse. Va încerca, de asemenea, să mobilizeze liderii mondiali pentru a pune capăt dependenţei energetice de gazul rusesc.

„Închizând robinetele gazoductului Nord Stream, Putin a trimis milioane de oameni din Europa într-o iarnă mai rece şi mai dificilă”, a spus premierul britanic înainte de a pleca în SUA.

Lizz Truss, atac dur la adresa Kremlinului

„Prea multe vieţi – în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume – sunt manipulate de o dependenţă de energia rusă. Trebuie să colaborăm pentru a-i pune capăt odată pentru totdeauna”, a precizat premierul britanic.

Liz Truss a lăudat succesul trupelor preşedintelui Zelenski, care au recupera aproximativ 3.000 de kilometri pătraţi ocupaţi de ruşi.

„Victoriile Ucrainei din ultimele săptămâni au fost inspiraţionale. În repetate rânduri, aceşti oameni curajoşi i-au sfidat pe cei care se îndoiesc şi au arătat ce pot face atunci când li se oferă sprijinul militar, economic şi politic de care au nevoie”, a spus ea.

„Mesajul meu pentru poporul Ucrainei este următorul: Regatul Unit va continua să fie în spatele vostru la fiecare pas. Securitatea voastră este securitatea noastră”.

Marea Britanie este a doua ţară, după SUA, în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei în 2022, relatează agerpres.

articolul original.
❌