ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Ciolacu a semnat în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei: L-am asigurat pe ambasador de „adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate” de cutremure

8 February 2023 at 12:56
image

Liderul PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a semnat, miercuri, în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei în București. Acesta l-a asigurat pe ambasadorul turc de solidaritatea României în fața cumplitei tragedii prin care trece poporul său în această perioadă.

Ciolacu, mesaj de solidaritate cu poporul turc

„Am semnat astăzi în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la București în memoria victimelor cumplitei tragedii care s-a abătut asupra acestei țări.

L-am asigurat pe Excelența Sa, domnul Ambasador Özgür Kıvanç Altan de solidaritatea noastră deplină și am transmis condoleanțe pentru familiile îndoliate și adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate de acest dezastru natural”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook:


Amintim că Turcia și Siria au fost lovite, luni, de două cutremure majore, de peste 7 grade, și de peste 100 de replici. Aproape 10.000 de oameni au murit și zeci de mii au fost răniți. Operațiunile de căutare și salvare continuă, la ele participând și salvatori din România.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Marcel Ciolacu, despre PARTENERIATUL STRATEGIC cu Coreea de Sud: „Am transmis deschiderea pentru sprijinirea intențiilor de a investi în România”

7 February 2023 at 13:02
image

Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu delegația companiei coreene Hanwha Aerospace, ocazie cu care a transmis deschiderea României pentru sprijinirea intențiilor companiei de a investi în capacități de energie regenerabilă.

Liderul PSD a transmis că România are un parteneriat strategic cu Coreea de Sud, pe care acesta a dorit să îl revitalizeze „în ultimul an la nivel politic”.

Ciolacu a mai spus: „Mă bucur că rezultatele încep să se vadă mai ales din punct de vedere economic”.

„În întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu delegația companiei Hanwha Aerospace, una dintre cele mai puternice de pe piața asiatică, am transmis întreaga deschidere pentru a sprijini intențiile acestora de a investi în capacități de energie regenerabilă.

Concret, deschiderea unei fabrici de panouri fotovoltaice de către compania sud-coreeană în România ar fi un semnal puternic că țara noastră își consolidează profilul de furnizor de securitate energetică”, a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

S-a discutat și subiectul apărării României

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a susținut că în timpul discuției a fost abordat și subiectul zonei de apărare „unde țintim un transfer tehnologic și al producției în România pentru diverse echipamente militare din Coreea de Sud”.

„Sunt convins că Ministerul Economiei va face toate demersurile necesare pentru ca prin astfel de parteneriate să reușim să revitalizăm industria românească de apărare”, a adăugat el.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele Consiliului Național al PSD: Marcel Ciolacu are șanse să câștige alegerile prezidenţiale

6 February 2023 at 20:45
image

Preşedintele PSD poate câştiga alegerile prezidenţiale, în 2024, dar nu bazându-se numai pe voturile partidului, ci aducând în jurul lui şi alte formaţiuni civice, forme de centru-stânga şi promovând un anumit comunitarism, a transmis luni preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu,  în emisiunea Proiect de ţară România, de la Prima News Tv.

Vasile Dîncu a afirmat că declaraţia sa, că preşedintele PSD Marcel Ciolacu are şanse să câştige alegerile prezidenţiale, a făcut-o ca şi sociolog. ”Eu m-am bazat pe anumite ipoteze, mi se pare falsă ideea că preşedinţii PSD, Năstase, Geoană şi Ponta au pierdut pentru că erau preşedinţii PSD. Am fost acolo, am făcut exit-pollurile, am văzut greşelile strategice care s-au făcut, aş putea să spun că nu a fost numai acest lucru. Nu a existat preocuparea de a construi o platformă de stânga mai largă”, a afirmat Dîncu.

El a arătat că ”vin întotdeauna consultanţii americani care funcţionează în mediul american, însă România este mai diferită”.

”Eu cred că preşedintele PSD poate câştiga alegerile ( prezidenţiale nr), dar nu bazându-se numai pe voturile partidului, ci aducând în jurul lui şi alte formaţiuni civice, de la ecologişti, la alte forme de centru stânga, promovând un numit tip de comunitarism ca în Transilvania, ajutând comunităţile să se exprime. Trebuie să faci o politică cu mai multe viteze, ai nevoie de o viteză pentru sud alta pentru Transilvania. În Transilvania oamenii vor mai multe drepturi şi autonomie, în Moldova şi sud au nevoie de mai mult sprijin din partea statului, au nevoie de resurse pentru dezvoltare, trebuie să găseşti un mixt de politici”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a menţionat că el crede că au mai multe şanse la alegerile prezidenţiale din 2024, decât a avut Victor Ponta, care a strâns cele mai multe voturi.

”Acum avem mai multe argumente, legate de faptul că contracandidatul nostru va fi nu din opoziţie ci din partidul care a condus România în uiltimii ani, nu mai poate să vină unul care este nevinovat. Ar putea să conteze şi mandatului lui Marcel Ciolacu, dacă reuşeşte un mandat bun pentru România. (..) Oamenii ar vrea să le meargă bine dar să vadă şi schimbarea. Sper să reuşim să fim o speranţă pentru viitor”, a mai spus Vasile Dîncu, conform news.ro

articolul original.

Marcel Ciolacu crede în posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să îl numească premier la rotaţia din luna mai

6 February 2023 at 06:57
Foto: G4media.ro

Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit, duminică, despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să nu îl numească premier la rotaţia din luna mai.

În plus Marcel Ciolacu nu crede acest lucru pentru că nu are niciun sâmbure de adevăr şi că consideră că au depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice.

În afirmaţiile sale, ”Nu cred acest lucru pentru că nu are niciun sâmbure de adevăr. Cred că am depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice. Întotdeauna, pe fiecare dintre noi ne urmăresşte trecutul, nu cred că se va ajunge la aşa ceva. Atributul de semnare este al preşedintelui, iar rotaţia este convenită, prinsă în protocolul semnat cu PNL. A luat act de la început de acest acord politic”, a spus Marcel Ciolacu.

Propunerile PSD pentru noul program de guvernare

Mai mult, Marcel Ciolacu a afirmat că PSD și-a propus ca într-o lună de zile să vină cu propunerile pentru noul program de guvernare.

Astfel, ”Sincer, nici nu cred că asta este o prioritate, noi în acest moment ne dorim ca într-o lună de zile să venim cu propunerile pentru noul program de guvernare, pentru că este un nou Guvern şi pe urmă să le negociem, să le discutăm în coaliţie, să închidem acest program de guvernare şi să îl transmitem în spaţiul public şi pe umă lucrurile vor veni de la sine.

Eu nu îmi doresc să vină miniştri în Guvern care să aibă un bagaj pe care nu l-au explicat. Cred că nu îşi doreşte nimeni”, a completat liderul social-democrat.

Obiectivele guvernului condus de Marcel Ciolacu

În contextul de activitate, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a vorbit despre coaliția de guvernare și despre obiectivele guvernului într-un interviu oferit pentru Bloomberg.

În cadrul acestuia, șeful social-liberalilor a declarat că este pregătit să preia funcția de prim-ministru de la liberalul Nicolae Ciucă, precizând că va exista și un acord între cele două partide.

În acest sens, Marcel Ciolacu a mai promis că ciclul de agitație politică care a are loc de 12 cabinete încoace nu va mai exista. El a mai spus că actuala coaliție va încerca să guverneze împreună și după alegerile din 2024.

Nu în ultimul rând, președintele PSD a mai spus că va continua reducerea deficitului bugetar al României, pentru ca acesta să se apropie mai mult de obiectivul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a spus că va evita tipul de cheltuieli pre-alegeri electorale practicate de premierul ungar Viktor Orban, care a umflat deficitul vecinului României, declanşând o retrogradare a ratingului şi afectatând economia.

Aşadar, „Înţeleg teama de alegeri, mai ales că putem vedea ce s-a întâmplat în Ungaria cu creşterea bruscă a costurilor de împrumut declanşată de măsuri pur electorale”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat miercuri din biroul său din Bucureşti pentru Bloomberg. „De aceea, îmi doresc să găsim stabilitate în interiorul actualei coaliţii”.

articolul original.

Marcel Ciolacu, semnal pentru PNL: ‘Dacă timp de opt ore faci o ședință și șase ore înjuri PSD-ul, deja este un fenomen’

6 February 2023 at 06:45
image

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, le-a transmis un mesaj partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal.

Marcel Ciolacu a afirmat că speră ca neputința liberalilor să nu se transforme în ură, președintele PSD dând exemplul USR-ului.

Nu vreau să intru cu critici într-un dialog cu colegii noștri de coaliție. Să știți că neputința se transformă în furie și ură. Uitați-vă la cei de la USR, cât de răi sunt cu toată lumea…

(…) Eu nu-mi doresc ca, la colegii noștri de la Partidul Național Liberal, din cauza unei neputințe (…) să se transforme în ură. Văd o tendință. N-am cum (să n-o văd): dacă timp de opt ore faci o ședință și șase ore înjuri PSD-ul, deja este un fenomen.

Cred că ar trebui să ne facem, fiecare, o evaluare și să vedem ce nu funcționează și unde nu funcționează, decât să ne atacam în spațiul public și să facem o distincție foarte clară între un program de guvernare al României și un program de guvernare al unei coaliții”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, în emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3 CNN.

articolul original.

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei! Marcel Ciolacu: ‘E cel mai bun candidat, de departe, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele’

6 February 2023 at 06:15
image

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică seara, că Gabriela Firea va fi candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei din 2024.

Marcel Ciolacu susține că Gabriela Firea e de departe cel mai bun candidat la Primăria Capitalei, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele.

„Trebuie să ai anumite calități să fii primarul Bucureștilor, sau primar de sector, să faci administrație. Trebuie să-ți placă și să înțelegi acest lucru.

Din punctul meu de vedere, cred că cel mai bun candidat, de departe, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele, va fi Gabriela Firea”, a precizat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

articolul original.

Marcel Ciolacu: „Nu sunt un fan al preşedintelui Klaus Iohannis. Mi-aș fi dorit să nu se implice în campaniile electorale”

5 February 2023 at 20:42
image

Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus duminică seara că președintele Klaus Iohannis nu ar fi trebuie să se implice în campaniile electorale și că ar fi trebuit să trateze cu aceeași măsură toate partidele politice:

”Nu sunt evaluatorul și nici fan al președintelui Klaus Iohannis, este președintele României și am tratat cu respect instituția prezidențială.

Mi-aș fi dorit ca în anumite momente ale domniei sale să trateze toate partidele cu aceeași măsură, să nu se implice în campaniile electorale, ar fi fost cred că un lucru foarte bun pentru democrația din România și pentru viitorul României, dar fiecare vom răspunde de faptele sale și de ce am făcut cât timp am fost oameni de stat în diferite funcții.

Nu sunt la modul laudativ. Părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

Ce spune Marcel Ciolacu despre scenariul în care nu va fi numit premier

Întrebat despre scenariul ca preşedintele Klaus Iohannis să îl respingă ca premier, Marcel Ciolacu a spus: ”Nu cred acest lucru pentru că nu are niciun sâmbure de adevăr. Cred că am depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice. Întotdeauna, pe fiecare dintre noi ne urmăresşte trecutul, nu cred că se va ajunge la aşa ceva”.

Marcel Ciolacu a mai precizat că ”atributul de semneare este al preşedintelui, iar rotaţia este convenită, prinsă în protocolul semnat cu PNL. ”A luat act de la început de acest acord politic”.

articolul original.

Marcel Ciolacu, mesaj clar pentru Guvern: Anumiţi miniștri trebuie să dea anumite lămuriri

5 February 2023 at 19:44
image

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la Antena 3, despre prezenţa actualilor miniştri în guvernul condus de el, că sunt anumiţi miniştri care trebuie să dea anumite lămuriri, şi că nu doreşte să înceapă un drum nou cu suspiciuni sau cu lucruri pe care trebuie să le explice el. El a mai spus că sunt doi miniştri care s-au remarcat, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş şi ministrul Sorin Grindeanu.

”Marea parte dintre miniştri se va regăsi şi în noul guvern, în momentul în care premierul Ciucă îşi va da demisia, tot guvernul este demis şi urmează formarea noului guvern, cele două partide vor veni cu propuneri. Eu cred că mulţi miniştri se vor regăsi, va fi o analiză făcută de prim-ministru, vom face şi noi o analiză a eficienţei ministrilor PSD, vom avea o discuţie în coaliţia şi cred că fiecare partid va veni cu modificări. Nu vor fi modificări de substanţă”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă anumiţi miniştri din actualul guvern nu se vor regăsi în Executivul PSD, Ciolacu a spus că ”sunt anumiţi miniştri care trebuie să dea anumite lămuriri”.

”Îmi doresc să nu intru şi în noul guvern cu aceste lămuriri nedecontate. (..) Nu începem un drum nou cu suspiciuni sau cu lucruri pe care trebuie să le explic eu”, a precizat Ciolacu.

Preşedintele PSD a menţionat, despre portofolii, că ”sunt prevăzute patru schimbări în acordul politic, pe care o să le discute în coaliţie şi de la acest lucru se va porni.

”Sunt ministerele avizatoare, Ministerul Finanţelor şi Justiţiei, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Transporturilor. Sunt în acestă discuţie. Există întotdeauna o marjă de negocieri politice şi cred că vom pleca cu toţii de la o idee corectă, ce a fost eficient, ce ministere s-au deblocat. Nu vreau neapărat să rămână Ministerul Transporturilor la PSD, departe de mine gândul ăsta, dar sunt doi miniştri care s-au remarcat, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, care a făcut într-o perioadă scurtă minuni confruntându-se cu exerciţiul financiar anterior şi cel viitor şi ministrul Grindeanu care a semnat contracte cât nu s-au semnat în ultimii 10 ani de zile şi va avea o execuţie foarte bună”, a afirmat Ciolacu.

El a completat că este ”eficienţă guvernamentală clară, pentru că amândoi sunt lăudaţi şi de organismele internaţionale”.

articolul original.

Ultimă oră! Marcel Ciolacu, despre rotativa PSD-PNL: ‘Am făcut o analiză cu prim-ministrul’

5 February 2023 at 20:08
image

În luna mai urmează să aibă loc rotativa PSD-PNL, iar funcția de premier să fie preluată de social-democrați. În această seară, președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre această schimbare majoră.

Șeful PSD a precizat că încă nu se știe cu exactitate dacă schimbarea premierilor va avea loc la 25 mai.

„Nu știm dacă va fi exact pe data de 25 mai și e corect să fie așa, pentru că am făcut o analiză împreună cu prim-ministrul, cu ministrul fondurilor, cred că prioritatea 1 este atât pentru Executiv, cât și pentru legislativ – jaloanele PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu trebuie perturbată sub nicio formă activitatea Guvernului și a Parlamentului.

Întrebat ce mize sunt în afară de schimbarea premierului, Marcel Ciolacu a spus că în această rotație „cea mai importantă miză este să avem și în viitor un guvern în care românii să aibă încredere”.

Liderul PSD a mai spus că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să fie împotriva acestei rotaţii.

articolul original.

Ieșire a lui Liviu Dragnea: ‘În cazul în care Ciucă nu va mai fi prim-ministru, nu cred că mai are șanse să rămână președintele PNL-ului’

3 February 2023 at 21:15
image

Liviu Dragnea a expus un scenariu privind rotativa la guvernare care ar urma să aibă loc în luna mai. Potrivit acestuia, în Partidul Național Liberal ar exista anumite disensiuni:

„Vine rotația premierilor“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„Vine?“, a întrebat circumspect Liviu Dragnea.

„Ar trebui să vină, pe 25 mai. Credeți că vine?“, a întrebat jurnalistul.

„Nu cred că sunt șanse mari“, a precizat Liviu Dragnea, moment în care Răzvan Dumitrescu a replicat că „se pregătesc, au făcut comisii“.

„Am înțeles, dar nu știu dacă președintele Iohannis și-a rezolvat problema cu Partidul Național Liberal, dacă Nicolae Ciucă nu va mai fi premier. În cazul în care Ciucă nu va mai fi prim-ministru, nu cred că mai are șanse să rămână președintele PNL-ului“, a spus Liviu Dragnea.

„Păi și cine să vină în locul lui?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Nu știu, e forfotă mare la ei în partid“, a continuat Liviu Dragnea.

„La rotativă, ca să o faci, înseamnă să cadă Guvernul. Am înțeles că ei au stabilit că se mai schimbă și niște ministere. Credeți că Virgil Popescu rămâne la Energie?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Indiferent cine va fi la Energie, la Transporturi, la Muncă, nu are importanță. Esența guvernării lor este greșită, este otrăvită și împotriva națiunii. Virgil Popescu a făcut de capul lui?“, a replicat Liviu Dragnea.

„Marcel Ciolacu zice că e ministru PNL. Plus că l-au criticat tot timpul“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„L-au criticat doar pentru niște amărâte de pucnte electorale. Mai convinge pe cineva? Ei sunt într-o coaliție care, prin măsurile luate, românii sunt loviți“, a mai spus Dragnea, conform dcnews.ro

articolul original.

PSD nu poate cere oficial PNL-ului să nu-i nominalizeze în viitorul guvern pe Bode, Predoiu și Popescu

3 February 2023 at 09:39
image

Criticile PSD la adresa mai multor miniștri liberali tensionează și mai mult relația cu PNL, mai ales acum, în pregătirea schimbării cârmei guvernamentale.

Dacă va fi respectat protocolul, Marcel Ciolacu ar trebui să îl înlocuiască pe Nicolae Ciucă în luna mai. Până atunci, însă, discuțiile, criticile de o parte și de alta nu fac altceva decât să ducă la blocajul coaliției guvernamentale.

Lucian Bode, Cătălin Predoiu și Virgil Popescu sunt cei trei liberali cu probleme în guvern. Bode, cu plagiatul, Predoiu – cu anunțarea unei sentințe înainte ca aceasta să fie dată, iar Virgil Popescu – responsabil de haosul din Energie.

Într-un interviu acordat RFI, deputatul Gabriel Zetea a răspuns la întrebarea dacă ar fi exclus ca Marcel Ciolacu să-i păstreze în funcție pe cei trei miniștri liberali cu probleme.

„Vorbim despre o coaliție, în care fiecare partid are libertatea în a-și promova oamenii de partid. Noi ce spunem este că în interiorul PSD am instaurat standarde de integritate pentru cei care reprezintă partidul la cel mai înalt nivel, mai ales în interiorul Guvernului. Am spus nu o dată, dacă oameni asupra cărora planează suspiciuni de integritate, anchete de presă care arată, chiar și fără decizii ale instanțelor, arată niște probleme foarte mari, iar acei oameni reprezintă România în dosare importante, așa cum este de exemplu dosarul Schengen, acești oameni, acești miniștri, dacă ar fi membri ai PSD, n-ar mai fi făcut parte din Guvern”, a declarat Zetea.

Social-democratul speră ca modelul de integritate al PSD să fie preluat și de PNL, subliniind că miniștrii cu probleme ar trebui să facă „un pas în lateral”.

„Noi sperăm ca acest model de integritate pe care PSD l-a impus în rândul propriilor săi membri, în rândul pesediștilor, să fie urmat în noul Cabinet și de către PNL. E foarte dificil să vorbim despre o poziție de forță, o schimbare de strategie pe care România poate să o aibă în fața partenerilor europeni, atâta vreme cât în unul dintre cele mai importante ziare ale Europei, așa cum este Le Monde, apar articole de presă care vorbesc despre problemele de integritate ale unor miniștri care gestionează acest dosar important al României. Ar trebui să eliminăm aceste vulnerabilități din Guvernul României. Nimeni nu spune că acești oameni sunt vinovați, dar pot să facă un pas în lateral, până la momentul în care acuzațiile care li se aduc sunt dovedite într-un fel sau în altul în instanță, fără a aduce această presiune suplimentară din afară, o presiune care vine în urma activităților personale și nu ca și ministru, ne putem lipsi de această presiune la nivelul Guvernului, pentru ca Guvernul să poată să funcționeze mult mai bine”, a mai spus Gabriel Zetea. .

Totodată, deputatul a subliniat că PSD nu poate să ceară oficial PNL-ului să nu îi nominalizeze pe Bode, Predoiu și Popescu în viitorul guvern.

„PSD nu poate să ceară acest lucru, poate să dea un exemplu prin propria activitate, poate să facă acest lucru. Sigur, asta nu exclude faptul că evaluarea miniștrilor o face primul-ministru, așa cum și până acum, evaluarea miniștrilor a făcut-o Nicolae Ciucă și atâta vreme cât el ar fi avut o evaluare negativă în ceea ce privește un ministru PSD, venea într-o ședință de coaliție, discuta cu PSD, noi suntem oameni rezonabili și de bun simț și dacă nu poate să existe o legătură bună între primul-ministru și acel ministru PSD, s-a întâmplat și în cazul domnului Vasile Dîncu, PSD l-a retras pe acel ministru. La momentul în care Marcel Ciolacu va ajunge prim-ministru al României, sunt convins că va avea aceeași atitudine înțeleaptă, va face o evaluare, iar dacă acel ministru, din diferite motive, dar inclusiv cel legat de integritate, nu face față exigențelor pe care primul-ministru le are, va sta la masă cu PNL și vor identifica soluții”, a mai spus Zetea.

articolul original.

Noi contre între PNL și PSD pe tema fiscalității | AUDIO

2 February 2023 at 16:00
image

După ce social-democrații au început să vorbească iar despre mai vechea lor propunere privind o taxă de solidaritate pe cifra de afaceri a companiilor mari, liberalii și-au anunțat opoziția vehementă.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/02/02feb-18-CORESP-Cristi-Citre-Cearta-PNL-PSD-pe-fiscalitate-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PSD a anunțat zilele trecute că susține introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii și scăderea impozitării muncii. Social-democrații au explicat că o astfel de taxă „este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor”.

Replica a venit imediat din partea prim-vicepreședintelui PNL Dan Motreanu, singurul lider din actuala conducere a partidului care a votat împotriva coaliției cu PSD.

„Nu susținem creșterea unor taxe”, a subliniat el, explicând că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Social-democrații au revenit apoi cu un comunicat prin care le-a solicitat liberalilor să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate.

PSD i-a acuzat pe partenerii de la PNL că sunt duplicitari și le-a cerut „să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

Replica liberalilor nu s-a lăsat așteptată și ea a venit tot prin intermediul unui comunicat de presă. Aceștia le-au transmis celor de la PSD că o majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva. Partidele ar trebui să evite tentaţia să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, au mai precizat liberalii.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea / PSD / Facebook

Citește și: Andrei Țăranu, despre Coaliția de guvernare în 2022: „Partidele din România au acest sistem foarte interesant în care nu-și asumă responsabilități. Guvernează de parcă nu ar guverna” | VIDEO

articolul original.

Ieșire a lui Marcel Ciolacu: ‘Ne-am asumat ca acest an să terminăm cu inflația de o singură cifră. PSD nu vine cu noi taxe, PSD dorește să creeze un echilibru corect în România’

1 February 2023 at 19:30
image

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că social democraţii lucrează la un nou program de guvernare care va fi supus aprobării în coaliţie, menţionând că PSD nu va veni cu noi taxe, ci doreşte un mediu de afaceri egal pentru toată lumea.

„Noi facem un program de guvernare cu care o să mergem în coaliţie pentru că nu va fi programul de guvernare al PSD, nici al PNL, nici al UDMR, va fi un program de guvernare al coaliţiei şi al Guvernului României”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă PSD are în vedere măsura reducerii TVA la alimentele de bază, Ciolacu a spus că este „insuficientă”.

„În acest moment, echipele de lucru încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru că preţurile la alimente reprezintă componenta cea mai mare din inflaţie. Şi ne-am asumat ca acest an să terminăm cu inflaţia de o singură cifră şi atunci o să venim cu soluţii pentru a diminua inflaţia. (…) O să venim cu soluţii. E o măsură insuficientă doar micşorarea TVA, s-a mai făcut acest lucru în România şi într-o lună de zile s-a revenit la preţuri, cred că nu vrem să ne păcălim”, a afirmat liderul PSD.

Legat de posibilitatea creşterii preţului la combustibil, Ciolacu a spus: „Să vedem ce se întâmplă. Totuşi este în nişte limite suportabile. Au trecut emoţiile în acest moment”.

El a spus că PSD nu va veni cu noi taxe, ci doreşte un mediu de afaceri egal pentru toată lumea.

„Nu am vorbit nici de optimizare fiscală, nici de externalizarea profitului, nu am vorbit de absolut nimic în acest sens. Eu am vorbit de un mediu de afaceri egal pentru toată lumea. Concret, cu toţii ne dorim şi mari investitori şi micii investitori şi IMM-urile şi Horeca, absolut toată lumea. În acest moment, tot capitalul românesc plăteşte 1%, după cum bine ştiţi, microîntreprinderile, din cifra de afaceri, un minim. Nu vorbesc despre dubla impozitare. Ca să lămurim, că am văzut şi eu breaking news-urile că vine PSD cu noi taxe, că vine Ciolacu cu noi taxe. (…) Să lămuresc ştirile de ieri (…). PSD nu vine cu noi taxe, PSD nu măreşte, PSD doreşte să creeze un echilibru corect în România. Nu poate să fie unii să optimizeze fiscal, cred că perioada optimizării fiscale a cam luat sfârşit. (…) Cred că intrăm într-o perioadă de parteneriat corect, concurenţial, trebuie să fim cu toţii egali”, a explicat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că „dacă unii optimizează şi au nişte posibilităţi mai mari omoară tot ce creşte şi tot capitalul românesc”, iar acest lucru „nu este corect”. El a respins acuzaţiile că această măsură ar putea fi discriminatorie.

„Nu cred în această poveste. Ştiţi când a venit Partidul Social Democrat, reglementăm preţul la energie, toată lumea a spus că va fi un dezastru, în primul rând nu va mai fi energie. Noi am anunţat că nu poate să fugă nimeni cu energia în servietă. Dacă ar fi făcut când am spus noi, n-am fi avut astăzi o inflaţie de 16%. Ce mă mulţumeşte este faptul că măcar am făcut-o în martie, că dacă nu o făceam în martie, aveam inflaţie 30%. Când vorbeam noi de taxă de solidaritate, nimeni nu accepta acest lucru. În momentul acesta, Comisia şi Uniunea Europeană vine cu o taxă de solidaritate la nivel european”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că decizia va fi luată transparent după discuţii şi cu mediul de afaceri şi populaţia.

Ciolacu a menţionat că există discuţia privind posibilitatea reducerii taxării pe muncă, arătând că astfel poate fi ţinută forţa de muncă în ţară.

„Ştiţi că avem o creştere economică, este una dintre cele mai mari creşteri economice. În mare parte creşterea economică se datorează consumului. Încercăm să găsim soluţiile astfel încât creşterile economice să fie bazate pe producţie şi mai puţin pe consum. Nu poţi să menţii o creştere economică pe consum mult timp şi atunci căutăm soluţii. Cea mai importantă este să avem investiţii. (…) Ca să susţii investiţiile trebuie două lucruri, ele să fie finanţate (…) şi îşi trebuie forţă de muncă. Cum îţi menţii forţa de muncă în România? (…) Cel mai important este să-i ţinem pe românii noştri în ţară”, a explicat Ciolacu, adăugând că este o discuţie corectă.

El a spus că vor fi şi alte măsuri, care vor putea fi implementate în anul fiscal viitor şi vor fi pe termen mediu, informează agerpres.ro

articolul original.

Se anunță o remanieră guvernamentală: Nu facem trageri de ministere din căciulă. Nu mă încalț cu festul!

1 February 2023 at 14:45
image

Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat dacă PSD vrea rescrierea protocolului cu PNL, că este un document asumat şi ar fi nimic de rescris la el.

”Vedem cum așezăm lucrurile în funcție de priorități, ce dacă scrie în protocol 25 mai. Rotația va avea loc când stabilește coaliția, când este oportun (…) Se va face această rotație. Dacă este oportun mai devreme o facem mai devreme, dacă este oportun mai târziu, atunci o vom face mai târziu.

articolul original.

Alina Gorghiu, despre măsurile anunțate de PSD: ‘Programul de guvernare este al României. Am spus că nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companii’

1 February 2023 at 10:37
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că programul de guvernare, la acest moment, este făcut de PSD – PNL – UDMR, nu este făcut de premier, el este rezultatul unei negocieri şi toate ajustările vor fi discutate în coaliţie.

E foarte important un lucru pe care l-a spus prim-ministrul luni, după şedinţele noastre, şi îl reiterez şi eu acum. Programul de guvernare nu este al PSD, nu este al domnului preşedinte Ciolacu, nu este al domnului preşedinte Ciucă, nu este al vreunui ministru, programul de guvernare este al României, este un program care a fost votat în Parlamentul României cu priorităţi, iar acest program poate fi ajustat. Acest program poate fi nuanţat, pentru că o parte din punctele de guvernare au fost adoptate, implementate, au fost îndeplinite.

Ca atare, unele din acele puncte din programul de guvernare pentru care fiecare minister şi-a atins limita – vor fi introduse altele noi, vor fi introduse ajustări, nuanţări, dar nu va fi un program de guvernare nou, va fi acelaşi program de guvernare îmbunătăţit. Cine va face acest program de guvernare? Este programul coaliţiei, pentru că vorbim de PNL – PSD – UDMR„, a precizat Gorghiu, la Senat.

Ea a subliniat că niciun program de guvernare nu este făcut exclusiv de premier, ci este rezultatul unei negocieri, iar toate ajustările vor fi discutate în coaliţie. „Este foarte bine că în interiorul partidelor se vorbeşte despre îmbunătăţiri la capitolul calitate, la capitolul muncă, la capitolul taxare„, a susţinut Alina Gorghiu.

Gorghiu a fost întrebată cum vede PNL măsurile anunţate de PSD privind programul de guvernare, priorităţile avute în vedere în momentul în care Marcel Ciolacu va prelua mandatul de premier.

Preşedintele interimar al Senatului a adăugat că, în şedinţa de luni, PNL a discutat despre menţinerea cotei unice de impozitare, precum şi despre netaxarea suplimentară pentru companii.

De exemplu, noi, în PNL, luni am discutat despre cota unică şi menţinerea acestei cote unice în sistemul fiscal românesc, pentru că nu şi-a atins potenţialul maxim şi pentru că este extraordinar de benefică pentru fiecare angajat din România, motiv pentru care ne dorim menţinerea ei, dar ca urmare a unei analize pe care specialiştii o vor face şi a unui studiu de impact care va fi pe masa coaliţiei. De asemenea, am spus că nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companiile din România, pentru că şi aşa mediul economic a fost încercat în aceşti ani de zile, cu predilecţie în ultimul an. Discuţiile din interiorul PNL, discuţiile din interiorul PSD, cele din interiorul UDMR vor avea un punct de convergenţă în şedinţa coaliţiei„, a transmis Alina Gorghiu, conform agerpres.ro.

articolul original.

Marcel Ciolacu, despre taxa de solidaritate: ‘Într-un mediu concurențial, corect este ca legislația să fie uniformă pentru toată lumea’

31 January 2023 at 06:30
image

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat despre taxa de solidaritate pentru companiile mari, că într-un mediu concurenţial este corect ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea.

Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea„, a spus Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul social-democraţilor susţine că nu sunt propuneri de modificări de taxe.

„Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă„, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la scăderea TVA-ului la alimentele de bază, acesta a arătat că măsura trebuie gândită la pachet cu altele pentru a fi eficientă.

Scăderea TVA-ului s-a mai făcut la alimentele de bază, neluându-se şi alte măsuri sau negândită în ansamblul său această măsură şi după o lună de zile ne-am trezit că acea scădere de TVA a revenit. De fapt lupta este cu inflaţia. O componentă importantă în acest moment din inflaţie o reprezintă scumpirile la produsele alimentare. (…) Repet, este un întreg pachet ca să fie sustenabil, nu ceva emoţional şi noi să ne lăudăm că am coborât TVA-ul şi am ieftinit, iar peste o lună preţurile să fie aceleaşi„, a explicat preşedintele PSD, conform agerpres.ro.

articolul original.

Scandal în coaliție pe tema rotativei. Alexandru Nazare: Ciolacu spune că vrea o guvernare eficientă. Cred că tot o guvernare eficientă voia și când a propus această rotație (VIDEO)

30 January 2023 at 21:31
image

Senatorul PNL Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, a declarat luni, pentru B1 TV, că liberalii vor respectarea protocolului coaliției, așa cum a fost el stabilit la început. Asta înseamnă ca PSD să preia funcția de premier, dar PNL să primească la schimb mai multe ministere.

Despre declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căruia vrea o guvernare eficientă, Nazare a ținut să amintească: „eu cred că tot o guvernare eficientă își dorea și când a propus această variantă de rotație”.

Nazare a explicat apoi de ce sunt importante Ministerul de Finanțe și cel al Transporturilor și a atras atenția asupra risipei banilor publici: „Numai la bunuri și servicii am văzut un plus de 5,2% în execuția publicată azi, ceea ce înseamnă peste un miliard de euro comparat cu anul precedent”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Nazare, replică pentru Ciolacu pe tema eficienței guvernamentale

„Fără îndoială sunt multe atacuri la adresa PNL și a miniștrilor PNL, la care aceștia au răspuns. E normal să existe tensiuni, că discutăm teme importante.

Președintele Ciolacu spune că vrea o guvernare eficientă. Aceasta e chintesența negocierii viitoare, dar cred că tot o guvernare eficientă își dorea și când a propus această variantă de rotație. Odată ce a această propunere a fost făcută acum un număr de luni, bănuiesc că tot pe criteriul eficienței a fost făcută și că acest criteriu se va menține”, a spus fostul ministru.

De ce sunt importante Ministerul de Finanțe și cel al Transporturilor

Acesta a explicat apoi de ce discuțiile sunt ceva mai intense în ce privește Ministerul de Finanțe și cel al Transporturilor. Ambele sunt acum la PSD, iar la rotativa din luna mai ar trebui să ajungă la PNL. Numai că PSD nu mai vrea să renunțe la ele.

„Ministerul Finanțelor are o țintă mult mai ambițioasă în acest an, reducerea de deficit în acest an e cu 50% mai mare decât anul trecut, în condițiile în care cheltuielie au crescut și nu e o garanție că veniturile se vor menține. Acest an e unul dintre cei mai grei ani ai consolidării până la revenirea la deficitul de 3%, pe un fond de creștere a dobânzilor. El au crescut cu 61%, deci cu 11 miliarde anul trecut față de 2021. Aceste lucruri creează presiuni în plus.

Ministerul Transporturilor e ministerul cu foarte mulți bani de cheltuit, și prin fondurie europene și prin PNRR, practic are cei mai mulți bani de cheltuit din PNRR; dar greutatea vine abia de acum încolo. În implementare au fost mereu probleme, nu înainte. Am trecut de etapa de contractare. Dacă cheltuim banii până în iunie 2026, e o mare provocare cu care România nu s-a mai întâlnit”, a explicat Nazare.

Alexandru Nazare (PNL) atrage atenția asupra risipei banilor publici

Acesta a precizat apoi că PNL vrea respectarea protocolului coaliției: „PNL merge pe scenariul deja agreat în acest moment”

„Cred că ține doar de noi, liberalii, măsura în care știm să ne impunem obiectivele noastre. Eu vorbesc despre investiții, cred că tema noastră principală ține de investiții, folosirea fondurilor europene, oprirea risipei.

Sunt niște cheltuieli bugetare în creștere. Numai la bunuri și servicii am văzut un plus de 5,2% în execuția publicată azi, ceea ce înseamnă peste un miliard de euro comparat cu anul precedent”, a mai declarat fostul ministru Alexandru Nazare, pentru B1 TV.

articolul original.

PSD și-a stabilit „prioritatea unu”: Pensiile speciale

30 January 2023 at 19:10
By: (R.C.)

Social-democraţii consideră că pensiile speciale reprezintă ‘prioritatea unu’, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, subliniind că împreună cu Ministerul Justiţiei trebuie găsită ‘forma constituţională ca acest capitol să fie închis’ în România.

Marcel Ciolacu a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa Consiliului Naţional al PSD şi reuniunea grupurilor parlamentare ale social-democraţilor.

„Am avut două zile de şedinţe împreună cu colegii mei, am avut un grup de lucru să ne creionăm în continuare programul de guvernare. Pe urmă am avut un Consiliu Politic Naţional, unde fiecare ministru al PSD a prezentat ce a îndeplinit din programul de guvernare asumat în coaliţie şi ce urmează în perioada următoare. Am avut cu o prezentare şi pe domnul Jianu, ca şi partener social. Şi am stabilit cu grupurile parlamentare priorităţile pe care le avem în această sesiune şi conducerile Parlamentului, membrii în Biroul permanent şi preşedinţii de comisii. Am detaliat priorităţile atât din punct de vedere guvernamental, legislativ, şi aici mă refer, în primul şi în primul rând, la jaloanele din PNRR. Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, odată pentru totdeauna, în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

PNL și PSD susțin că vor să rezolve problema pensiilor speciale „odată pentru totdeauna”. Ce spune USR despre intențiile guvernanților

30 January 2023 at 19:44
image

Atât PSD, cât și PNL au declarat, luni, că prioritatea lor e rezolvarea „odată pentru totdeauna” a problemei pensiilor speciale. Declarațiile au venit de la Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, și Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor. Din Opoziție, însă, lucrurile se văd altfel. USR acuză că totul e joc de teatru. De precizat că PSD, PNL și UDMR au o majoritate de 70% în Parlament.

PNL și PSD promit rezolvarea problemei pensiilor speciale

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea 1 sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis odată pentru totdeauna”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

N-a trecut mult timp și o declarație similară a făcut și purtătorul de cuvânt al PNL.

„Ne dorim să introducem în această sesiune parlamentară problema pensiilor speciale, să terminăm odată pentru totdeauna. Cele mai multe proiecte susțin angajamentul cu condițiile din PNRR”, a afirmat Ionuț Stroe.

Amintim că Guvernul Ciucă a pregătit un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale, jalon important în PNRR de a cărui îndeplinire depinde trimiterea la București a noi fonduri europene din Plan. Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. Termenul limită era de 31 decembrie 2022, numai că Executivul ar fi reușit să obțină o amânare de câteva luni. Între timp, reforma nu trebuie doar discutată, ci și adoptată în Parlament și intrată în vigoare.

Ce spune USR despre intențiile Guvernului PNL – PSD – UDMR privind pensiile speciale

În schimb, USR susține că nici vorbă ca proiectul respectiv să cuprindă o reformă reală sau să îndeplinească principiile din PNRR. Proiectul Guvernului Ciucă nu desființează pensiile speciale și nici măcar nu face referire la pensiile speciale ale parlamentarilor, aflate în plată, sau ale primarilor, amânate un an.

Cătălin Drulă, președintele USR, care a lucrat la PNRR din postura de ministru al Transporturilor, a declarat că USR are deja proiecte de lege depuse în Parlament pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale primarilor. Numai că ambele sunt blocate chiar de PNL și de PSD, partidele care conduc ambele camere ale Legislativului.

„La coaliția Nicu – Marcel nu există voința politică de a elimina aceste pensii nesimțite, că e baza lor de putere faptul că dau privilegii. E un fel de democrație, dar un pic așa cu sistem feudal: de la centru se dau banii la cine face frumos”, a mai declarat Drulă, pentru B1 TV.

În plus, fostul ministru USR Cristian Ghinea, principalul om care a lucrat la PNRR, a acuzat Guvernul că a scris proiectul în așa fel încât să pice la controlul Curții Constituționale: „Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”.

articolul original.
❌