ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

A apărut o nouă metodă de a înșela oamenii și de a le lua banii. Ce descoperă românii în interiorul coletelor primite prin curier

2 December 2022 at 07:28
image

A ieșit la iveală o nouă metodă prin care infractorii ajung să îi păcălească pe cetățenii români și să îi lase fără bani într-un timp foarte scurt. Primele victime s-au plâns deja de paguba produsă și i încearcă să descopere cine sunt cei care au pus la cale o astfel de acțiune în masă.

Specialiștii trag un semnal de alarmă în această perioadă în ceea ce privește coletele care ajung la o adresă și nu sunt recunoscute de persoanele care locuiesc acolo. Se pare că aceasta reprezintă o nouă metodă de a  lăsa românii fără bani chiar în prag de sărbători.

Metoda „coletul” a ajuns și în România

Din ce în ce mai multe persoane ajung să se plângă în ultima perioadă din cauza coletelor pe care le primesc mai ales de când a luat sfârșit perioada de Black Friday. Oamenii susțin că au primit acasă colete pe care nu le-au comandat, dar pe care le-au plătit, deoarece au crezut că au fost comandate de alți membrii ai familiei. În cele din urmă, aceștia au descoperit că, de fapt, este vorba despre o înșelătorie și au apelat la ajutorul poliției.

„Am crezut că l-a comandat băiatul nostru, care nu era cu noi, așa că l-am acceptat. Am plătit 69,90 de lei. După ce am vorbit cu el și am aflat că nu a comandat nimic”, a spus una dintre victimele înșelătoriei.

În momentul în care au deschis coletul pentru a descoperi ce se află în interiorul său, familia care a crezut că fiul lor a făcut comanda a avut o surpriză. În interiorul cutiei se afla o pereche de căști de o calitate foarte slabă, ce puteau fi cumpărate cu 10-15 lei dintr-un magazin de chilipiruri.

Cazurile s-au intensificat în Iași, din ce în ce mai multe persoane ajungând la poliție pentru a face o reclamație pe numele unei firme care aparent nici nu există. Firma respectivă ar fi trimis coletele pe care ieșenii le-ar fi comandat, însă nu există niciun site pe care să poți face asta.

articolul original.

Criminal prins la Aeroportul Henri Coandă

30 November 2022 at 15:34
By: (P.S.)

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Ilfov au pus, marţi seara, în executare un mandat european de arestare, emis de autorităţile franceze, pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi respectiv infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor.

Bărbatul cu dublă cetăţenie, respectiv română şi moldoveană, era urmărit internaţional şi a fost depistat de poliţiştii de frontieră la punctul de trecere a frontierei – Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România, arată comunicatul de presă al IPJ Ilfov.
Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar, în cursul zilei de miercuri urmează să fie prezentat la Curtea de Apel Bucureşti, mai indică sursa citată.
articolul original.

Nicolae Ciucă, un an de mandat de prim-ministru! Misiune îndeplinită!

28 November 2022 at 22:43

Într-un context global dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a gestionat atent și a realizat într-un singur an măsuri cu viziune pe termen lung.

După 15 ani, a fost ridicat MCV pentru România, a crescut gradul de absorbție al fondurilor europene la 77%, adică 37,5 miliarde euro au fost atrase și a alocat, totodată, cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani – 90 de miliarde de lei, au crescut pensiile și au fost create premisele aderării la Spațiul Schengen, ceea ce va însemna dispariția granițelor pentru cetățenii români în 26 de state europene. Sunt măsuri concrete, implementate în acest prim an de guvernare Nicolae Ciucă și care oferă sprijin și coeziune.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen”, a declarat prim-ministrul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Asta înseamnă o guvernare responsabilă, pe care Partidul Naţional Liberal o aplică si care vizează măsuri pentru români și pentru România, în acest context dificil. În acest an, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a reușit să ofere românilor stabilitatea de care era atâta nevoie. A fost sprijinit mediul de afaceri și, spre surprinderea altor țări mai dezvoltate decât noi, am avut creștere economică. Acest lucru a permis să fie ajutate mai multe categorii sociale, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, într-un an foarte greu, marcat de criza mondială și criza geopolitică. În acest sens, pachetul ”Sprijin pentru România” este un proiect care a reușit să aducă multiple măsuri de sprijin, atât pentru categorii defavorizate, cât și pentru mediul de business. Demn de menționat este și faptul că investițiile străine directe au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro anul acesta, că România a început exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și, iată, are finanțarea pentru extinderea centralei de la Cernavodă.

Premierul PNL, Nicolae Ciucă, a oferit românilor, în primul rând,siguranță. Cu un război la graniță, cu un val de refugiați, guvernarea responsabilă a securizat România. Nu e de mirare că a fost apreciat în toată lumea modul cum țara noastră a gestionat criza refugiaților, cum s-a reușit integrarea lor în societate, să le fie oferit adăpost, locuri de muncă, acces la educație și, mai presus de toate, le-au fost oferite liniște și siguranță pentru a putea trece mai ușor peste drama suferită de fiecare familie în parte. Este vorba de măsuri pentru 3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră. În plus, săptămâna aceasta, la București, are loc reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, prima reuniune de acest nivel care are loc în România. Este o recunoaștere a eforturilor pe care guvernarea Nicolae Ciucă le-a depus în ultimul an și a rolului pe care țara noastră îl are în menținerea securității și stabilității în regiune.

Anul 2022 este cu siguranță un an al guvernării responsabile. Responsabilitatea Partidului Național Liberal, la nivelul Guvernului și al Coaliției, este să mențină echilibrul, într-o perioadă marcată de crize multiple.

articolul original.

Primarul Constanței, la doi ani de mandat: „Dacă am fi o societate comercială, am intra în faliment” | AUDIO

25 November 2022 at 16:09
image

Spre deosebire de alți edili ai marilor municipii, primarul Constanței, Vergil Chițac, nu are cu ce să se laude la doi ani de la preluarea mandatului. El admite chiar că orașul este aproape în faliment din cauza crizei energetice care îl obligă să aloce sume uriașe din buget pentru subvenționarea gigacaloriei. De aceea a fost nevoit, susține primarul, să renunțe la multe proiecte importante pentru oraș.

Constanța poate fi numit la această oră orașul șantierelor neterminate. Deși toate proiectele de modernizare a bulevardelor trebuie finalizate în 2023, există riscul ca termenele să fie depășite. Și asta inseamnă alți bani de la bugetul local, recunoaște primarul Vergil Chițac:

„Dacă am fi o societate comercială, am intra în faliment pentru că cheltuielile de funcționare sunt mai mari decât veniturile proprii”.

În ultimii doi ani, nu s-a putut vedea vreo schimbare în bine a Constanței. Administratorul public, Felicia Ovanezian, admite, de altfel, că primăria este încă la nivelul la care trebuie să acopere nevoile primare ale orașului, curățenie, spații verzi:

„Vreau până una alta să fie curat, să fie înverzit, vreau să plantăm. După aia vreau să începem să fim atenți la arhitectură, la urbanism. Nu aveți un model? Oradea? Noi nu avem construcțiile din Oradea. Încă se construiește haotic pentru că au supraviețuit PUZ-urile din administrațiile anterioare”.

O mare nemulțumire a primarului Vergil Chițac este că nu a reușit să atragă investitori la Constanța. Acum, cu atât mai puțin:

„Pe perioada de criză e greu să gândești în termeni de investiții. Mă interesează un investitor strategic. De aia aș fi vrut să fac parcul industrial. Asta s-a făcut în Oradea, s-a făcut în Cluj, în Alba”.

La ultima rectificare bugetară, consilierii locali municipali au tăiat sume importante pentru proiectele Constanței. Numai necesarul pentru subvenționarea căldurii este de 200 milioane de lei, a justificat primarul Vergil Chițac.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-18-CORESP-CT-sandw-Feri-Predescu-bilant-Vergil-Chitac.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Turiștii au lăsat mai puține gunoaie în urma lor pe plajele de la Marea Neagră, anunță ONG-urile care strâng deșeurile | AUDIO

articolul original.

Un elev din Baia Mare a comandat online 15 kilograme de artificii și petarde. Copilul a cerut livrarea coletului la școală

25 November 2022 at 13:54
image

Un copil de 13 ani a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii la școala la care învață. Oamenii legii au confiscat marfa, iar părinții acestuia au fost amendați.

Băiatul în vârstă de 13 ani din Baia Mare a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii şi a fost imediat prins de oamenii legii.

Adolescentul în vârstă de 13 din Baia Mare a accesat un site și a comandat 15 kilograme de articole priotehnice din categoriile F1, F2, F3 şi F4, solicitând livrarea acestora pe adresa şcolii, acolo unde el este elev.

Totuși, băiatul a fost surprins când l-au prins polițiștii pentru că a cerut ca artificiile să fie livrate pe adresa şcolii unde învață el.

Părinții băiatului s-au trezit cu amendă

Pentru toate artficiile, copilul a plătit 380 de lei.

În momentul în care pachetul a ajuns la adresa de livrare, coletul a fost achitat de către un alt elev, tot în vârstă de 13 ani, care învață la aceeaşi şcoală.

La scurt timp după livrare, poliţiştii din Baia Mare au intrat pe fir şi au confiscat marfa.

Imediat după, au aflat și părinții acestuia și au primit amendă, iar anunțul pe site a fost blocat.

Se pare că artificiile erau vândute de un cetăţean din Ucraina, iar banii pe care i-a obţinut în urma vânzării, i-au fost confiscaţi.

Oamenii legii continuă cercetările în acest caz pentru infracţiunile de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de a fi utilizate de către pirotehnicieni, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, iese la atac: ‘Dacă România nu intră în Schengen până la sfârșitul anului, îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politi

20 November 2022 at 13:45
image

Deputatul PNL Pavel Popescu a declarat că refuză să ia în considerare un eşec al aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului sau scenariul amânării până la un alt moment „potrivit”, în contextul în care două ţări se opun în prezent aderării şi anume Olanda şi Austria. Liberalul a adăugat că, în cazul în care ţara noastră nu intră în Schengen, îşi va dedica „ultimii doi ani din acest mandat pentru legislaţie şi activitate politică ce vor viza în mod direct firmele şi interesele austriece (ruseşti la bază) şi olandeze prezente în România”.

„Refuz să iau în considerare un eşec al aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment «potrivit». Două ţări se opun momentan: Olanda şi Austria. Cu menţiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi şi mai mult clubul celor două ţări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc şi cocaină columbiană.

Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situaţia aceasta. Dar dacă (Doamne fereşte) România nu intră în Schengen până la sfârşitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislaţie şi activitate politică ce vor viza în mod direct firmele şi interesele austriece (ruseşti la bază) şi olandeze prezente în România”, a scris Pavel Popescu, duminică pe Facebook.

Deputatul PNL a adăugat că nu acceptă sfaturi de diplomaţie până la 8 decembrie, pentru că nu este diplomat, ci este votat politic.

„Desigur, mulţi pot ironiza această postare. Au mai făcut-o şi în 2019, atunci când am anunţat în Reuters (şi PNL nu era la putere) că voi bloca investiţiile chineze în România pe domenii strategice. M-am ţinut de cuvânt. De data aceasta va fi puţin diferit pentru că nu sunt singur. O bună parte din colegii de generaţia mea din Parlament sunt gata să mi se alăture. Ştiu că ambasadorii celor două ţări vor trimite această postare „«acasă, în centrală». Şi bine fac. Pentru că nu e o vreo ameninţare politică, ci doar o promisiune fermă că unii dintre noi, care nu am bagat mâna în «borcanul cu miere» cu aceste firme pentru că ne iubim ţara, ne-am cam săturat. Nu accept sfaturi de diplomaţie până în 8 decembrie. Eu sunt votat politic, nu sunt diplomat”, a conchis Popescu, conform news.ro
articolul original.

Braloștita continuă pe drumul modernizării, 11 noi străzi urmează să fie asfaltate

18 November 2022 at 19:40

Administratia liberală din localitatea doljeană Braloștița, condusă de primarul Titel Amza, are în desfășurare un amplu program de investiții ce vizeaza infrastructura rutieră.  O parte se află în plină desfășurare, altele au fost finalizate, iar pentru altele a fost finalizata documentatia si se astepta demararea lucrarilor.

Titel Amza, primar Braloștița, județul Dolj:
”Așa cum era necesar, am reușit să finalizam construcția podului de peste pârâul Racovița de pe strada Școlii din satul Ciocanele, iar în ultima ședința de consiliu local am propus si s-a votat asfaltarea următoarelor strazi:

-Strada Lalelelor din satul Braloștita
-Strada Vlad Țepeș din satul Valea Fântânilor
-Strada Tapelea din satul Valea Fântânilor
-Strada Mircea cel Bătrân din satul Ciocanele
-Strada Scolii din satul Ciocanele
-Strada Gutuiului din satul Racovița
-Strada Prunisor (continuarea) din satul Racovița
-Strada Codrului din satul Racovița

Totodata, a fost finalizata licitația, urmeaza sa se semneze contractul si voi emite ordinul de începere a lucrărilor in zilele următoare pentru străzile:
-Strada Oghean (Ochișor)
-Strada Pârâul Vlaica (Ochisor)
-Strada Ochișor (Ochișor)

articolul original.

Analist de politică externă: ‘Nu va spune foarte multe lucruri în perioada următoare. În SUA sunt procurori care și-au construit mandatul pentru a-l prinde pe Trump’

10 November 2022 at 16:15
image

Donald Trump nu va spune foarte multe lucruri în perioada următoare, consideră Dan Dungaciu, analist de politică externă.

„Am certitudinea că Donald Trump nu va spune foarte multe lucruri în perioada următoare sau nu va ieși public așa cum preconiza că o sa iasă după aceste alegeri. În acest moment nu are ce spune. Cert este că nu e cea mai bună postură politică în care s-ar plasa. E foarte posibil ca Trump să își găsească o soluție de ieșire, căci cred că presiunile pe care justiția le face sunt direct proporționale cu interesele lui politice. În SUA sunt procurori care și-au construit mandatul pentru a-l prinde pe Trump”, a spus Dan Dungaciu.

Politizarea din SUA a atins cote pe care nu le-a avut niciodată, a precizat analistul politic.

Politizarea din America a ajuns să afecteze instituții care până mai ieri nu ar fi trebuit să fie afectate. Asta a făcut America puternică. Problema este dacă de azi până în 2024 vom asista la o continuare a acestui joc, care va canibaliza totul sau dacă Donald Trump nu mai este un jucător atât de important, iar lucrurile nu vor căpăta dimensiunile pe care le-au căpătat în timpul mandatului lui. Bătălia politică va fi fioroasă”, a mai spus Dan Dungaciu, analist de politică externă, conform gândul.ro

articolul original.

S-a deschis Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, la Romexpo

10 November 2022 at 11:57

În această perioadă, Romexpo organizează, între 10-13 noiembrie, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Târgul de Turism al României – ediţia de toamnă.

Evenimentul are loc în pavilionul B1 al Centrului Expoziţional Romexpo şi înregistrează un grad de internaţionalizare de 27%, la târg fiind prezenţi reprezentanţi din nouă ţări: Bulgaria, Canada, Egipt, Israel, Japonia, Maldive, Palestina, România şi Turcia.

Din datele unui comunicat al organizatorilor, la această ediţie a TTR, 86 de companii vor veni cu „mega oferte pentru vacanţele din perioada sărbătorilor de iarnă. Nu lipsesc „reducerile considerabile” pentru destinaţiile exotice recomandate de Revelion, dar nici promoţiile pentru cazare în staţiuni montane celebre pentru zilele de Crăciun.

Oferte atractive la vacanţe de tipul city-break la Târgurile de Crăciun

Astfel, „Cei care adoră magia sărbătorilor de iarnă şi decorurile de poveste pot beneficia de oferte atractive la vacanţe de tipul city-break la Târgurile de Crăciun din cele mai populare oraşe europene: Paris, Praga, Viena, Budapesta, Amsterdam, Berlin. Pe lângă promoţiile de sărbători, pasionaţii de călătorie mai pot achiziţiona cu reducere de până la 50%, pachete turistice all inclusive sau de tipul demi-pensiune pentru vară în: Bulgaria, Turcia, Egipt, Grecia, Tunisia, Croaţia şi Dubai, bilete de avion şi chiar sejururi în Delta Dunării, pe litoralul românesc sau în cele mai frumoase zone de munte din ţara noastră. De asemenea, cei interesaţi găsesc la #TTR2022 şi pachete promoţionale la călătoriile către destinaţii exotice, precum: Maldive, Thailanda, Punta Cana, Mauritius, Cancun, Bali, Zanzibar sau Seychelles”, subliniază sursa citată.

Programul de vizitare al târgului de turism este, de vineri până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 18:00, şi duminică, între 10:00 şi 16:00. Accesul este gratuit.

Care au fost în anii trecuți cele mai atractive oferte

În cadrul acestui eveniment, în anul 2019, au fost prezentate oferte extrem de atractive și de variante la Târgul de Turism al României. Cu această ocazie, au fost prezent oferte de vacanţă peste 230 de firme expozante din 16 ţări. Dertour a anunțat atunci o promoție inedită la Târgul de Turism de la Romexpo, unde a lansat, în premieră, pachetul ”N-ai curaj să pleci chiar acum în vacanță”. Compania a premiat spontaneitatea și a invitat iubitorii de călătorii să vină la standul său de la târg cu bagajul de mână făcut, gata să plece în vacanță imediat și să se înscrie în cursa pentru câștigarea uneia din cele două vacanțe de două persoane, 100% gratuite, acordate pe loc, prin tragere la sorți.

Trebuie spus că Târgul de Crăciun din acest an se va desfășura în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie.
Anul trecut, ediția 2021 a Târgului de Crăciun a avut loc în Piaţa Universităţii. Accesul a fost contracost, iar bucureștenii s-au arătat nemulțumiți de acest aspect.

articolul original.

Clienți noi la Penitenciarul Gherla: nouă deținuți într-o singură zi, șapte pentru droguri

9 November 2022 at 11:44
image

855 de persoane sunt deținute la Penitenciarul Gherla la data de 9 noiembrie 2022. Nouă persoane au intrat doar în ultimele 24 de ore.

Marți,  8 noiembrie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Poliției municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj, au efectuat activități specifice de căutare și depistare a acestora persoanele care posedă mandate de executare a pedepsei închisorii, în baza unui plan de acțiune.

Au fost puse în aplicare nouă mandate de executare a pedepsei închisorii. Dintre acestea, șapte erau emise de Tribunalul Cluj, unul emis de Curtea de Apel Cluj și unul emis de Judecătoria Dej.

Polițiștii au depistat șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 64 de ani, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a pedepsei închisorii pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise la deținere. Aceștia au de executat pedepse privative de libertate pentru perioade cuprinse între 1 an și 3 luni până la 2 ani și 8 luni.

Polițiștii au mai depistat o femeie de 26 de ani, cu mandat de executare a pedepsei închisorii pentru o perioadă de 2 ani. Femeia a fost condamnat pentru trafic de persoane.

A noua persoană este un bărbat de 35 de ani, condamnat la închisoare pe un an de zile, pentru  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Toate cele nouă persoane au fost predate la Penitenciarul Gherla, pentru executarea pedepselor.

foto: arhiva

articolul original.

La 89 de ani, a câştigat un nou mandat!

9 November 2022 at 06:51
By: (A.T.)

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP.

El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale – el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei.

Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

articolul original.

Ce le-a transmis Zelenski americanilor în ziua alegerilor

8 November 2022 at 14:02
By: (R.C.)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marţi americanilor „să menţină o unitate de neclintit” până la „restabilirea păcii” în Ucraina, în contextul în care marţi au loc alegeri cruciale la jumătate de mandat în SUA, al căror rezultat ar putea afecta sprijinul Washingtonului pentru Kiev, relatează France Presse.

„Vă solicit să menţineţi o unitate de neclintit, aşa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârşit restabilită”, a declarat Zelenski într-o alocuţiune, prin videoconferinţă de la Kiev, unde a primit „Medalia Libertăţii” americană.

Zelenski a mulţumit preşedintelui Joe Biden, celor două partide din Congres şi fiecărui cetăţean american pentru importantul sprijin financiar, militar şi diplomatic acordat Ucrainei, de la invazia rusă declanşată la 24 februarie împotriva ţării sale.

Washingtonul este, de fapt, de opt luni principalul aliat al Kievului, sancţionând cu asprime Moscova şi o mare parte a economiei ruse, livrând armatei ucrainene sisteme de artilerie HIMARS de înaltă precizie, între alte echipamente militare, şi furnizând informaţii operative cruciale pe teren.

La jumătatea lunii mai, Congresul american deblocase chiar 40 miliarde de dolari pentru a susţine efortul de război ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat marţi „onorat” să primească „Medalia Libertăţii” din partea Fundaţiei Philadelphia, dar a dorit să dedice acest premiu „tuturor femeilor şi bărbaţilor din Ucraina”, care „arată celei mai mari autocraţii din lume că în Ucraina nu poate obţine decât înfrângerea”.

Preşedintele ucrainean a menţionat în special „soldaţii eroici”, „voluntarii” şi ceilalţi „angajaţi ai sectorului energetic care restabilesc accesul la curent electric pentru locuitori după ce rachete ruseşti şi drone iraniene au lovit centrale electrice” în Ucraina.

„Libertatea este cuvântul principal pentru noi şi ceea ce îi uneşte într-adevăr pe toţi ucrainenii”, a subliniat el în această scurtă înregistrare video de zece minute.

articolul original.

Joe Biden nu se dă bătut: Sunt sănătos. Totul, totul în legătură cu mine din punct de vedere fizic încă funcționează bine

23 October 2022 at 20:45
image

Președintele Statelor Unite ale Americii își dorește cu orice preț să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă.  Acesta încearcă să îi liniștească pe alegătorii democrați care au îndoieli în legătură o nouă candidatură a politicianului în vârstă de 79 de ani, transmițându-le că este sănătos și că totul în legătură cu el din punct de vedere fizic încă funcționează bine.

Joe Biden, deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA, ar avea 86 de ani când s-ar încheia al doilea mandat prezidențial. El a spus în mai multe rânduri că va candida la alegerile din 2024, cu toate că mulți democrați se întreabă dacă nu cumva partidul ar trebui să susțină un candidat mai tânăr.

Un sondaj New York Times/Sienna College din iulie a arătat că doar 26% dintre alegătorii democrați susțin re-nominalizarea lui Joe Biden pentru 2024, vârsta sa fiind principalul motiv invocat de cei care se opun.

Liderul de la Casa Albă vrea ca alegătorii democrați să îi judece nivelul de energie, nu vârsta

În septembrie, Joe Biden a căutat-o în public pe Jackie Walorski – o membră a Congresului SUA care murise într-un accident rutier în luna precedentă – lăsând impresia că a uitat că femeia a decedat.

„Sunt sănătos. Totul, totul în legătură cu mine din punct de vedere fizic încă funcționează bine, ca să știți, și mental de asemenea”, a declarat Joe Biden, care în noiembrie va împlini 80 de ani, scrie b1tv.ro

articolul original.

Cel mai scurt mandat

21 October 2022 at 13:23
image

Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Marii Britanii după 45 de zile în funcție.Este cel mai scurt mandate de premier din istoria Marii Britanii.

Anunțul, făcut de Liz Truss în fața Downing Street, vine după evaporarea aproape completă a autorității sale politice, care a văzut-o prăbușindu-se pe piețe, pierzând doi miniștri cheie și pierzând încrederea aproape tuturor  parlamentarilor proprii. Truss va fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Recordul de până acum este deținut de George Canning, care a fost premier în 1827, funcție pe care a deținut-o 118 zile. Mandatul său a încetat însă în urma decesului acestuia.
Totodată, Liz Truss a transmis că l-a informat pe Regele Charles al III-lea și despre demisia sa din fruntea Partidului Conservator. Truss a declarat că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor. Liz Truss și-a început declarația spunând că a intrat în funcție „într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”.

„Marea Britanie a fost ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută”, a adăugat ea. Truss a subliniat că a fost aleasă de partidul său cu un mandat pentru a schimba această situație.

Guvernul său „a obținut rezultate în ceea ce privește facturile la energie” și a redus asigurările naționale, a completat Truss, precum și „a stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse și creștere economică ridicată, care să profite de libertățile oferite de Brexit”

Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.
Vinerea trecută, prim-ministra l-a concediat și pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.

Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul britanic. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii.

Astfel, în timpul mandatului, Liz Truss a reușit să atragă nemulțumirea britanicilor, dar și să scufunde în sondaje Partidul Conservator. Majoritatea sondajelor dau Partidului Laburist un avans consistent, iar mulți conservatori au spus că înlocuirea lui Truss este singura lor speranță de a evita un dezastru electoral.

articolul original.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, dă cărțile pe față: ‘Mi-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă?’

19 October 2022 at 14:30
image

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în vara lui 2018 de la șefia DNA, înainte de a semna decretul de revocare din funcție, obligat printr-o decizie a Curții Constituționale, dar spune că a refuzat să demisioneze.

”Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii”, și-a explicat Kovesi refuzul de a demisiona, precizând că nu avea motive să plece din funcție. Kovesi a mai spus că aștepta la finalul mandatului ca cineva să-i mulțumească pentru ce a făcut, nu să-i ceară demisia.

Șefa Parchetului European s-a aflat, marți și miercuri, într-o misiune în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți miniștri ai guvenrului Ciucă și cu reprezentanți ai parchetului.

DT: O altă mică curiozitate. Este adevărat că președintele Iohannis v-a cerut demisia în vara lui 2018 înainte să semneze decretul de revocare?
Laura Codruța Kovesi: Da, este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat.

DT: De ce?Laura Codruța Kovesi: Pentru că nu avem niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia.

DT: Ați fost dezamăgită că v-a cerut demisia atunci?
Laura Codruța Kovesi: Nu, nu.

DT: Cum ați luat-o?

LCK: N-am luat-o în niciun fel. Știam că este acea decizie a Curții Constituționale. Știam că trebuie să semneze decretul de revocare. Mă așteptam să mi se spună ok, mulțumim pentru ce ai făcut la DNA, bine, rău nu contează. Eu am mulțumit tuturor celor care au fost înaintea mea și colegilor pentru munca lor. Mi s-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă? Vreau să fiu cu conștiința împăcată, să fiu liniștită. Și asta a fost.

DT: Bun. DNA-ul pe care l-ați condus câțiva ani a marcat recent 20 de ani de la înființare. Privită cu detașare de la Luxemburg, ce ați spune azi despre activitatea DNA?

Laura Codruța Kovesi: Detașată nu pot să fiu, am lucrat 5 ani acolo. Au fost 5 ani foarte grei și cu colegi care și-au asumat foarte multe riscuri. Vă amintiți că o perioadă lungă de timp toți am fost hărțuiți, umiliți, atacați, făcuți în toate felurile, doar pentru că am îndrăznit să ne facem treaba. Eu nu zic că am fost perfecți, nu zic că am fost perfecți, nu zic că dosarele au fost perfecte.

Poate au fost colegi care au făcut greșeli, poate că au fost  dosare în care n-a fost sută la sută perfecțiunea, dar ne-am străduit, am încercat să arătăm că legea este egală pentru toată lumea. Am avut curaj, ne-am asumat ceea ce avem de făcut. Deci, pentru mine, DNA rămâne o instituție care va fi în sufletul meu și nu pot să fiu detașată. Și sunt aceiași oameni în DNA acum. Dacă ar fi să comentez, aș spune: nu-i lăsați singuri. Deci, o perioadă lungă de timp, cel puțin până a început Parchetul European să lucreze, ei au fost lăsați singuri.

Rep: De către cine, cine nu trebuie să-i lase?

Laura Codruța Kovesi: De toate celelalte autorități ale statului. Singurii care i-au sprijinit a fost încă opinia publică, probabil că n-au obținut rezultatele la nivelul de așteptare al societății, dar eu văd că ei se străduiesc, eu văd că muncesc.

Sunt aceiași oameni care au curaj și acum, nu sunt singuri. Sunt împreună cu Parchetul European și lucrăm împreună. Și avem dosare în care lucrăm împreună cot la cot și sunt convinsă că o să vină și rezultate. Deci, dacă ar fi să zic de ceva de DNA aș zice: nu vă lăsați și continuați și fiți curajoși.

E greu, e dificil să-ți asumi responsabilități, dar ai o instituție în spatele tău, ești protejat de lege, că ești independent și acum ai și o instituție europeană care trebuie să stabilească niște standarde și care te ajută. Deci, doar cumva să-și regăsească curajul și să lucreze în continuare, pentru că sunt convinsă că o fac, conform g4media.ro

articolul original.

Conducerea ANRE nu se schimbă: Guvernul a prelungit mandatele cu 6 luni

19 October 2022 at 09:46
image

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de ordonanță de urgență privind prelungirea mandatelor Comitetului de reglementare al ANRE, care expiră la 23 octombrie 2022.

Actualul președinte al ANRE, Dumitru Chiriță, susținut de PSD și votat în 2017 de Parlament pentru un mandat de cinci ani, va rămâne în funcție până în aprilie 2023, prin decizia Executivului.

Parlamentul a votat în iunie 2020 numirea lui Mircea Man în funcția de vicepreședinte, precum și a lui Marian Neacșu și Valeriu Steriu în Comitetul de Reglementare al Autorității. Celălalt vicepreședinte este Zoltan Nagy-Bege, susținut de UDMR.

Din Comitetul de Reglementare mai fac parte Iulian Iancu, Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger.

În proiectul de ordonanță de urgență aprobat de Guvern se arată că prelungirea mandatelor este necesară, pe fondul crizei energetice și a războiului din Ucraina.

"Având în vedere faptul că în data de 23 octombrie 2022 expiră mandatele președintelui, a unui vicepreședinte și a doi membri din totalul celor 7 membri ai Comitetului de reglementare al ANRE, luând în considerare faptul că, în mod regulamentar, Comitetul de reglementare al ANRE poate funcționa doar în prezența a 4 membri din totalul celor 7 membri, reținându-se faptul că funcționarea în condiţii de normalitate a ANRE este esențială, cu atât mai mult cu cât, în prezent, România, ca și întreaga Europa, se confruntă cu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent, ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul ANRE, având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată (…) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă", se arată în proiectul de OUG.

Dumitru Chiriță are un salariu lunar de 12.000 de euro. Numai în anul 2020 a câștigat în această funcție 700.000 de lei. Mai mulți lideri ai USR și PMP, partide de opoziție, au cerut în ultimele luni demiterea lui și chiar a întregii conduceri a ANRE.

La începutul lunii septembrie, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa conducerii ANRE, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: "Subminează statul român! Domnul Chiriță (Dumitru Chiriță, președintele ANRE - n.red.) se joacă cu focul", a spus europarlamentarul liberal.

articolul original.

Ce a primit o clientă după ce a comandat acest palton de 87 de euro de pe internet. Cum arăta haina, de fapt, după ce i-a ajuns coletul acasă

18 October 2022 at 11:59
By: R.M.

O femeie a comandat un palton, de pe un site de îmbrăcăminte, dar când i-a ajuns coletul acasă, s-a trezit cu o „surpriză” ce a șocat-o. Iată cum arăta, de fapt, produsul în realitate. 

Macey Murray a avut parte de un adevărat șoc. Femeia a ales să facă mici cumpărături, pentru sezonul rece și a ales modalitatea cea mai ușoară, aceea de a comanda de pe un site de îmbrăcăminte. Așa s-a decis să-și comande un palton ce i-a atras, în mod special, atenția. Nu a stat prea mult pe gânduri și după ce a analizat haina, prin prisma pozelor de pe site, a decis să o cumpere.  Nu s-ar fi gândit o clipă că la deschiderea coletului va avea parte de o adevărată surpriză.

Ce a primit tânăra

Tânăra obișnuiește să cumpere mai multe piese vestimentare de pe internet, pentru că este o iubitoare a modei. De această dată, la deschiderea coletului, femeia a avut parte de un șoc ce a făcut-o să plângă.

Produsul pe care îl comandase nu arăta absolut deloc așa cum era prezentat pe site. Mai exact, ceea ce a primit arăta ca o rochie lungă și largă, iar materialul era total diferit. Mai mult decât atât, haina era de culoare bej, iar în realitate avea culoarea maro închis.

Cum arăta paltonul în realitate versus cum arăta pe site / (sursă foto: TikTok)

Paltonul a costat 87 de euro

Femeia a împărtășit întreaga experiență pe rețelele de socializare, pentru a vedea și alți utilizatori paltonul „minunat”. Aceasta a recunoscut că a plâns la deschiderea coletului și nu s-a așteptat nici o clipă că ar putea primi un alt produs în locul celui comandat.

„Acesta este un semn pentru a ne opri din a comanda de pe site-uri”, a declarat Macey Murray, potrivit Daily Star. 

articolul original.

A început Congresul Partidului Comunist Chinez. Declarație fermă a lui Xi Jinping despre Taiwan

16 October 2022 at 06:33
By: -
image

Duminică, a început cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, eveniment politic de anvergură care are loc la fiecare cinci ani. Aproximativ 2.300 de delegaţi din toată țara s-au reunit, cu uşile închise, la Beijing, în Palatul Poporului. Congresul va dura până sâmbăta viitoare.

La congresul de anul acesta, preşedintele chinez Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, ar urma să obţină un al treilea mandat și să îşi consolideze poziţia de cel mai puternic conducător al ţării de la Mao Zedong încoace, potrivit AFP. La putere din 2012, secretarul general al PCC, Xi Jinping, este de asemenea şeful armatei şi preşedintele Chinei. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

Ce a spus Xi Jinping în discursul de deschidere

Xi Jinping a urcat pe podium fiind ovaţionat în picioare şi aplaudat fără rezerve de delegaţi. El a ţinut un discurs de mai bine de o oră şi jumătate în care a subliniat importanţa congresului într-un moment pe care l-a descris ca fiind "critic" pentru ţară şi partid, trecând în revistă ultimii cinci ani şi stabilind foaia sa de parcurs pentru următorii cinci.

  • El a spus că ultimii cinci ani au fost "extraordinari" şi că PCC a stabilit "strategii" pentru a face faţă unor "schimbări care nu s-au mai văzut în lume de peste un secol", relatează EFE, citată de Agerpres. Xi a subliniat "descoperirile tehnologice" şi "inovaţia" ţării în diferite industrii, calificând drept "istorice" progresele economiei chineze din ultimul deceniu.
  • Liderul chinez şi-a apărat campania anticorupţie, ca răspuns la criticii care îl acuză că o foloseşte pentru a-şi doborî rivalii şi a-şi consolida puterea. ''Lupta împotriva corupţiei a obţinut o victorie covârşitoare şi a fost consolidată într-o manieră cuprinzătoare, eliminând pericolele grave latente în cadrul partidului, al statului şi al armatei", a declarat el, citat de AFP. Potrivit cifrelor oficiale, cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost sancţionate în cadrul campaniei, pe care Xi a început-o când a venit la putere în 2012 pentru a înlătura "tigrii" (înalţi funcţionari) şi "muştele" (funcţionari mărunţi) care erau avizi de mită. Ofensiva s-a accelerat odată cu apropierea Congresului.
  • ''Interferenţa străină" a ocupat un loc important în discurs: "Pe fondul schimbărilor drastice de pe scena internaţională, am fost puternici şi am dat dovadă de spirit de luptă pentru a ne proteja demnitatea şi interesele. Suntem bine poziţionaţi pentru a ne continua dezvoltarea şi pentru a ne asigura securitatea".
  • Despre Taiwan, Xi a spus: ''Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare. (...) Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez. (...) Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată". De asemenea, Xi a condamnat orice "separatism şi interferenţă" străină în această chestiune. Delegaţii prezenţi au răspuns cu aplauze puternice.
  • Xi a mai spus că partidul cu 96 de milioane de membri ”a câştigat cea mai mare luptă împotriva sărăciei din istoria umanităţii”.
  • El a subliniat și lupta Partidului Comunist împotriva COVID-19, simultan cu acordarea sprijinului pentru sectorul privat și permițând piețelor să joace un rol cheie, chiar dacă China își perfecționează "sistemul economic socialist", scrie Reuters, citată de Mediafax.
  • Xi a mai spus: „Trebuie să construim un sistem economic socialist de piață de nivel înalt ... să consolidăm și să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm și să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să susținem rolul decisiv al pieței în alocarea resurselor și să acordăm o mai mare importanță rolului guvernului".

Un Congres fără surprize

Analiștii nu se așteaptă, în general, la nicio schimbare semnificativă a direcției politice. De zece ani de când este la putere, Xi a poziționat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a prioritizat securitatea, controlul statului asupra economiei în numele "prosperității comune", o diplomație mai asertivă, o armată mai puternică și intensificarea presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic.

Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de un an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente, de criza din sectorul imobiliar și de impactul măsurilor din 2021 asupra economiei. Un an în care relațiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin.

A doua zi după încheierea congresului, Xi își va prezenta noul său Comitet permanent, o echipă de conducere formată din șapte persoane. Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcția de premier atunci când Li se va retrage din această funcție în martie, după două mandate.

Pentru a acoperi Congresul, jurnaliştii sunt limitaţi de vineri într-o "bulă sanitară", în cadrul unor măsuri stricte legate de politica ''Zero COVID''. Într-un hotel din vestul Beijingului, jurnaliştii acreditaţi sunt supuşi unei serii de teste de depistare.

articolul original.

Xi Jinping se pregătește pentru al treilea mandat

15 October 2022 at 13:27
By: (R.C.)
AFP/Getty Images

Preşedintele chinez Xi Jinping ar urma să obţină, cu excepţia unei surprize, un al treilea mandat la conducerea Chinei începând cu 23 octombrie, a doua zi după data de închidere a Congresului Partidului Comunist, anunţată sâmbătă, potrivit AFP.

La fiecare cinci ani, Partidul Comunist Chinez (PCC) se reuneşte în Congres, un eveniment politic major care ar urma să ducă la înnoirea echipei care conduce această ţară de 1,4 miliarde de locuitori.

La putere din 2012, secretarul general al PCC, Xi Jinping, care este de asemenea şeful armatei şi preşedintele Chinei, este în pragul unui al treilea mandat de cinci ani la conducerea organizaţiei şi, în consecinţă, a ţării.

Sâmbătă, PCC a confirmat durata evenimentului. „Al 20-lea Congres al Partidului Comunist se va deschide duminică (…) şi se va desfăşura între 16 şi 22 octombrie”, a spus într-o conferinţă de presă purtătorul său de cuvânt, Sun Yeli.

La precedentele ediţii, secretarul general al PCC şi noua sa echipă – Biroul Politic şi Comitetul Permanent – au fost prezentaţi la o zi după încheierea congresului.

Conferinţa de presă de prezentare de sâmbătă s-a derulat în faţa a două ecrane uriaşe.

Pentru a acoperi Congresul, jurnaliştii sunt limitaţi de vineri într-o „bulă sanitară”, în cadrul unor măsuri stricte legate de politica ”Zero COVID”. Într-un hotel din vestul Beijingului, jurnaliştii acreditaţi sunt supuşi unei serii de teste de depistare.

În cadrul acestei videoconferinţe de două ore, purtătorul de cuvânt al Congresului a răspuns întrebărilor presei chineze şi străine într-o punere în scenă atent pregătită. Nicio întrebare nu a fost despre Xi Jinping.

„Epidemia nu s-a încheiat, este o realitate căreia trebuie să îi facem faţă”, a declarat Sun Yeli, întrebat despre viitorul politicii ”Zero COVID” ale cărei efecte negative asupra economiei sunt tot mai evidente.

„Tuturor le pasă mult de dezvoltarea economică a Chinei”, a mai spus el.

„Rata de creştere este un indicator important, dar nu este singurul”, a dat el asigurări, în contextul în care China urmează să îşi prezinte luni cifrele privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru al treilea trimestru, perturbat de măsurile draconice de izolare.

Începând de duminică, aproximativ 2.300 de delegaţi aleşi de diferite adunări ale Partidului se vor reuni cu uşile închise, după o ceremonie la Beijing la Palatul Poporului, care domină Piaţa Tiananmen.

În vârstă de 69 de ani, Xi Jinping îşi va face bilanţul pentru ultimii cinci ani şi va prezenta foaia de parcurs pentru următorii cinci, într-un discurs care va fi transmis la televiziune.

Precedentul discurs din 2017 a durat peste trei ore.

articolul original.
❌