ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Profesorul Mircea Coșea, despre creșterea pensiilor: ‘Această măsură pe care Guvernul a făcut-o și care pare să fie un succes al guvernării este, de fapt, o oglindă a stării foarte, foarte precare, periculos de precare în care se află econo

27 November 2022 at 18:22
image

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre majorarea pensiilor cu 12,5% anunțată de Guvern.

Această reglementare cu majorarea pensiilor pe care Guvernul a făcut-o cu mari eforturi, recunosc, cu mari eforturi, pentru că dânșii sunt obligați să împartă sărăcia, arată starea de precaritate în care se află economia României. O economie care nu poate ridica pensiile până la nivelul inflației este o economie care nu performează. O economie care nu reușește să creeze valoare adăugată, pentru că nu are investiții.

Mai ales nu are investiții în sectoare cu mare productivitate. Suntem o economie blocată, în care economia este doar la nivelul stării private, care este supusă la tot felul de presiuni, începând cu impozite și taxe, mergând până la această creștere a salariului minim. Iar dacă totuși se va face această majorare, să o numim creștere, deși unii chiar pierd, deoarece majorarea este sub rata inflației, iar puterea de cumpărare scade, ea se va realiza prin împrumuturi, pentru că Guvernul nu are alte surse. 

Iar aceste împrumuturi la cea mai înaltă rată de dobândă din Europa va duce România într-o perioadă în care vom putea discuta chiar de incapacitate de plată. Pentru că cine ne va mai împrumuta pe noi la astfel de dobânzi, în condițiile în care nu avem capacitatea de rambursare și nefiind nici membri ai zonei euro”, a declarat profesorul de economie.

Lucrurile nu par chiar atât de bine realizate

”Repet: această măsură pe care Guvernul a făcut-o și care pare să fie un succes al guvernării este, de fapt, o oglindă a stării foarte, foarte precare, periculos de precare în care se află economia României, aflată la 40 de kilometri de un război adevărat. 

Deci, mare atenție la nivelul Guvernului, cred că această atmosferă de automulțumire ar trebui să dispară și să existe o preocupare foarte puternică pentru viața cetățenilor de rând, nu numai a celor care au pensii mici, dar și a celor care au salariul mediu. Pentru că o plafonare a facturilor la 1,30 lei, cei mai mulți care fac parte din clasa mijlocie, vor depăși acest plafon. Vor plăti 1,30, în timp ce la nivelul IMM-urilor, plafonul este de 1 leu. Deci am ajuns în situația în care populația finanțează IMM-urile. 

De aceea eu cred că ministrul Budăi, pe care îl apreciez pentru determinarea și echilibrul lui poate ar trebui, ar trebui să înțeleagă că lucrurile nu sunt chiar atât de bine realizate pe cât par.”, a mai declarat Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Profesorul Mircea Coșea: ‘Populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război. Crăciunul care va consuma mult din rezervele familiilor’

articolul original.

De la 1 ianuarie 2023, taloanele de pensie se modifică!

26 November 2022 at 15:40
image

Taloanele de pensie se vor schimba în România, începând cu luna ianuarie 2023. Astfel, în plus față de valoarea pensiilor, pensionarii vor găsi pe talon și ajutorul primit de la stat.

Spre exemplu, bătrânii care au pensia sub 1.500 de lei vor găsi pe talon și valoarea ajutorului convenit de Coaliția PNL-PSD-UMDR, mai precis 1.000 de lei.

Cum acest ajutor se acordă în două tranșe, în luna ianuarie pe talonul de pensie al celor cu pensii sub 1.500 de lei va apărea în plus suma de 500 de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a dat asigurări că pensionarii vor primi noile taloane  în ianuarie 2023 

Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. În momentul acesta, chiar în această zi și mâine lucrăm foarte intens împreună cu colegii de la Ministerul Muncii, specialiștii de la Casa Națională de Pensii și cu cei de la Ministerul Muncii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare probabil că va intra în ședința de Guvern pentru a fi adoptat.

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă.

Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Premierul Nicolae Ciucă: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023”

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a transmis Nicolae Ciucă.

articolul original.

Rareș Bogdan prezintă un grafic care răstoarnă anunțurile făcute de PSD: ‘PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani’

24 November 2022 at 13:45

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, prezintă un grafic prin care arată că PNL-ul este partidul care a majorat pensiile românilor în ultimii ani.

Practic, Rareș Bogdan răstoarnă anunțul făcut de Partidul Social Democrat, cel care și-a atribuit majorarea de pensii ce urmează să fie făcută de la 1 ianuarie 2023.

Pentru a stăvili minciunile nesfărșite cu privire la creșterea pensiilor, venite din stânga. Acesta este purul adevăr. Fapte, nu vorbe!

Iar investițiile au depășit 6% și se îndreaptă spre ținta de 7%”, a transmis, joi, Rareș Bogdan.

Potrivit graficului prezentat de liderul liberal, în septembrie 2020, PNL a majorat pensiile cu 14%. Apoi, în ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a crescut pensiile cu 10%.

Apoi, în ianuarie 2023, Guvernul Ciucă urmează să majoreze pensiile cu 12,5%.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Evoluția punctului de pensie PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani: 1800 1600 1784 Septembrie 2020: PNL a majorat pensiile cU 14% 1586 1400 1442 1265 1200 1000 lanuarie 2022: Guvernul Ciucă a majorat pensiile cu 10% 800 600 400 lanuarie 2023: Guvernul Ciucă να crește pensiile cU 12,5% 200 Punctul de pensie în ianuarie 2023 να fi cu aproape 41% mai mare decât era la începutul lui 2020. បសសស Septembrie Ianuarie lanuarie 2019 2020 2022 2023 PNL facebook.com/MariaGabrielaHorga”

articolul original.

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor’

23 November 2022 at 20:47

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: 'Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

sursa foto:  click.ro

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că noua Lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. 

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

Pensionarii sunt nemulțumiți că majorarea pensiilor nu acoperă nici măcar media scumpirilor din ultimul an | AUDIO

23 November 2022 at 13:08
image

Făina e mai scumpă cu 35% față de octombrie anul trecut. La fel și mălaiul. Iar cartofii au un preț mai mare cu 40%. Lista scumpirilor e invocată de reprezentanții pensionarilor, nemulțumiți că guvernanții nu acoperă prin majorarea pensiilor nici măcar media scumpirilor din ultimul an.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-13-Iorgu-Sandw-Scumpirile-sunt-prea-mari.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Produsele de morărit au prețuri mai mari, în medie, comparativ cu octombrie anul trecut, cu 35%. Cu atât s-au scumpit făina și mălaiul. Cartofii au avut o majorare de 40 de procente și jumătate. Alte legume și conserve de legume sunt mai scumpe cu 25%.

Se vor acorda mai multe ajutoare pentru cei cu pensii până în 3000 de lei. Dar situația nu e foarte mulțumitoare pentru anumite categorii de persoane în vârstă, spune liderul Federației Naționale a Pensionarilor.

Preda Nedelcu: Sunt mulți care nu au muncit o zi și primesc ajutoare cu care ajung la o pensie a unui om care a muncit 35 de ani

Preda Nedelcu precizează că persoane care nu au cotizat deloc la fondul de pensii să ajungă la un venit lunar mai mare decât cei care au muncit 35 de ani și nu se mai încadrează acum pentru obținerea de sprijin.

„Avalanșa aceasta a creșterii prețurilor nu se poate acoperi cu 12%. Nu avem nimic împotrivă ca oamenii considerați pensionari cu pensii mici, care nu sunt de fapt pensionari, sunt mulți dintre ei care nu au muncit o zi și primesc ajutoare și care, cumulate cu ce au în prezent și cu ce li se va mai da, o să ajungă la nivelul pensiei unui om care a muncit 35 de ani, a cotizat 35 de ani”, a explicat Preda Nedelcu.

Cel mai mult, 1000 de lei, vor primi cei care au pensii până în 1500 de lei. Următoarele două trepte de ajutor sunt de 800 și 600 de lei pentru cei cu pensii până în 2500 – respectiv 3000 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bonusuri pentru angajați. În plină criză a facturilor, unele firme oferă mai multe facilități

articolul original.

George Lazăr, președinte PNL Neamț: „Adevărul despre majorarea pensiilor în România ultimelor 2 decenii”.

23 November 2022 at 12:51
image

Cine a crescut, de fapt, punctul de pensii şi cine a făcut doar valuri, încercând să manipuleze electoral o categorie vulnerabilă, prin susțineri fără fond?

În timp ce PSD încearcă să-şi creeze o falsă imagine a bunului samaritean şi trâmbițează creşterea pensiilor an de an şi campanie de campanie, datele arată o altă realitate.

În 2004, PSD a predat guvernarea, lăsând punctul de pensii la valoarea de 265,2 lei.

După 8 ani de guvernare de dreapta, în 2012, PNL majorează punctul de pensii cu un procent de 271%, practic, îl triplează, aducându-l la valoarea de 718, 4 lei, în raport cu rata inflaţiei.

În 2019, după 6 ani de guvernare PSD şi un an independent, punctul de pensii creşte cu un procent de 176%, cu o valoare a punctului de pensii de 1265 de lei.

Concluziile nu sunt greu de tras.

Partidul Național Liberal preia guvernarea la final de 2019 şi, până la momentul actual, în 3 ani, creşte, în ciuda perioadei dificile din punct de vedere economic, punctul de pensii cu un procent de 41%, până la valoarea de 1784 lei.

De ce încearcă PSD să-şi atribuie merite care nu li se cuvin şi care sunt contrazise de toţi indicatorii economici?

Cifrele o spun, mai bine decât oricine: punctul de pensii a crescut cu procente semnificativ mai mari în guvernările liberale.

Ca drept dovadă stau şi negocierile recente pentru majorarea punctului de pensii pe anul 2023.

Propunerea liberalilor a fost cea de 15%, raportat la rata inflației, refuzată însă în coaliţia de guvernare.

Cu toate acestea, am venit cu un set de măsuri de sprijin complementare pentru pensionari şi cu o creştere a punctului de pensii cu 12,5, agreată în coaliție.

Partidul Național Liberal tratează în mod responsabil problemele tuturor românilor. Am promis majorări ale punctului de pensii şi am făcut-o, raportat la rata inflației şi la situația economică a României. Cunoaştem greutățile cu care se confruntă pensionarii şi acționăm în consecință.

Să vii şi să le spui pensionarilor din țară, care au muncit o viaţă întreagă şi s-au sacrificat pentru câțiva ani de linişte la bătrânețe, că doar tu, PSD, te lupți pentru drepturile lor, în timp ce realitatea este alta, nu este altceva decât o încercare a de a manipula această categorie de cetățeni.

Românii au dreptul să cunoască adevărul.

Suntem alături de oameni, venim cu măsuri de sprijin activ pentru aceştia şi ne asumăm răspunderea luată.

Asta înseamnă guvernarea liberală.

George Lazăr, președintele PNL Neamț

articolul original.

De ce nu a fost ascultată comanda lui Klaus Iohannis, de a fi majorate pensiile cu 15%? Premierul Nicolae Ciucă, răspuns pe acest subiect

22 November 2022 at 13:50
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, în luna octombrie, de o majorare a pensiilor cu 15%. Liderii Coaliției au decis ieri ca pensiile să crească, însă, cu doar 12,5%.

Întrebat marți de ce nu au fost crescute pensiile cu 15%, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, având pe masă cifrele necesare, s-a luat decizia în Coaliția PNL-PSD-UMDR ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5%.

„Aseară am avut o ședință foarte bună în Coaliție, o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români.

Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL, sau electoratul PSD, sau alt electorat, la Guvern luăm decizii pentru cetățenii români.

Și, sigur, s-au vehiculat mai multe cifre, cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie în primul rând legală, trebuie să fie sustenabilă și trebuie să fie dezirabilă.

Procentul de 15%, anvelopa, am vorbit cu toții de anvelopa de 15% și de asemenea am vorbit de cifrele inițiale pe care proiectăm bugetul pentru anul 2023. Ca atare, având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm și să cădem cu toții de comun acord că putem să asigurăm o creștere a punctului de pensie cu 12,5%.

(…) să ne ducem cu ajutoare către cetățenii, către pensionarii cu pensiile, respectiv veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin așa cum au fost comunicate aseară. Pentru cei cu până la 1.500 de lei, 1.000 de lei în două tranșe, pentru cei între 1.501 lei și 2.000 de lei, 800 de lei în anul 2023, în două tranșe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei și 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea, în două tranșe.

Sigur că au fost decizii care au vizat și continuarea demersurilor, a deciziilor, luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro pentru cei care în anul 2023 aveau o pensie de până la 1.500 de lei.

Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei pentru că, probabil, odată cu această decizie de a mări punctul de pensie, pensiile vor crește și trebuie să continue să beneficieze de acest sprijin.

A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranșe, 1.400 de lei vor fi asigurați pentru toți pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei și vârstă mai mare de 60 de ani.

Vor fi indexate, de asemenea, alocațiile pentru copii cu rata inflației. De asemenea, cea de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap și desigur actualizarea pensiei veteranilor de război și a văduvelor veteranilor de război din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%”, a afirmat Nicolae Ciucă.

articolul original.

George Lazăr, președintele PNL Neamț: Guvernul Ciucă, soluții concrete și utile pentru pensionari

22 November 2022 at 12:29
image

Guvernul României, condus de preşedintele PNL Nicolae Ionel Ciucă, majorează punctul de pensii cu 12,5 %, acesta ajungând la valoarea de 1, 784 lei.

Partidul Naţional Liberal a negociat creşterea pensiilor în coaliția de guvernare, propunând un procent de 15%.

Majorarea de 12,5%, convenită la nivelul coaliției, va fi însoțită de un set de măsuri de sprijin care vin, în această perioadă dificilă, în ajutorul pensionarilor cu venituri mici.

  • 1.000 lei pentru cei cu venituri mai mici de 1.500 lei;
  • 800 lei pentru cei cu venituri între 1.501 lei și 2.000 lei;
  • 600 lei pentru cei cu venituri între 2.001 lei și 3.000 lei;

De asemenea, persoanele pensionare cu venituri sub 1.700 de lei vor beneficia, şi în anul 2023, de vouchere sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei, o dată la 2 luni.

Pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi venituri sub 2.000 de lei vor primi, în 2 tranşe, suma de 1.400 de lei, pentru suplimentarea plății facturilor la energie.

Alocaţiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației, iar persoanele cu handicap vor primi o a 13-a indemnizație.

Indemnizațiile pentru veteranii şi văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflației, începând cu anul 2018, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 30 de procente.

Partidul Național Liberal şi-a asumat, întotdeauna, sprijinul față de pensionarii României şi acest lucru se vede în măsurile pe care le-a adoptat.

Într-o perioadă dificilă, suntem preocupați de bunăstarea românilor şi venim cu soluții concrete şi utile, aşa cum am promis.

George Lazăr, președintele PNL Neamț

articolul original.

Flutur anunță „o victorie serioasă”, majorarea punctului de pensie cu 12,5% și sprijin suplimentar pentru cei cu pensii mici. „Mă bucur că am contribuit și eu aici la lucruri cruciale pentru populație!”

21 November 2022 at 20:32
image

Prim-vicepreședintele PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că în urma ședinței din această seară a coaliției de guvernare au fost stabilite măsuri importante pentru creșterea veniturilor pensionarilor. „În seara aceasta am obținut o serioasă victorie pentru pensionari, majorarea punctului de pensie cu 12,5 % pentru toate pensiile, iar cei cu pensii mici vor mai primi ajutoare pe energie și pe hrană, care, în medie înseamnă încă 3- 3,5% începând cu 1 ianuarie 2023”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că numărul pensionarilor în România este de 4,7 milioane, din care cei cu pensii sub 1.500 de lei sunt 2,3 milioane, iar cu pensii între 1.500 și 2.000 de leu sunt încă un milion. „Așadar, cei cu pensii mici pot primi majorare cu tot cu tichete care poate ajunge la 20% lunar. Iar PNL a avut un rol fundamental în aceste majorări”, a subliniat liderul PNL. El a adăugat că tot astăzi s-a discutat forma finală a Ordonanței pe Energie unde până în 2025 se plafonează prețul, păstrând prețul actual. „ De asemenea se introduc și familiile cu mai mulți copii, se introduc și operatorii de utilități publice, cum ar fi ACET, precum și unitățile de cult. Asta înseamnă stabilitate în aceste vremuri și mai multă siguranță atât la populație cât și la agenții economici! Mă bucur că am contribuit și eu aici la lucruri cruciale pentru populație!”, a încheiat Gheorghe Flutur.

Flutur anunță „o victorie serioasă”, majorarea punctului de pensie cu 12,5% și sprijin suplimentar pentru cei cu pensii mici. „Mă bucur că am contribuit și eu aici la lucruri cruciale pentru populație!”, 1.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Surse: Liderii Coaliției au convenit majorarea tuturor pensiilor cu 12,5% și ajutoare pentru persoanele cu pensii de până în 3000 de lei

21 November 2022 at 18:03
image

Liderii PSD, PNL și UDMR au convenit o majorare a tuturor pensiilor cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei – au declarat surse politice, după ședința de Coaliție din această seară de la Guvern. Impactul bugetar se ridică la 17,5 miliarde lei.

Liberalii au susținut o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă, PSD a insistat pe o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor.

Cei cu pensii mici vor primi ca ajutoare în două tranșe sumele următoare:

  • 500 de lei pentru cei cu pensii până în 1500 de lei (1.000 de lei în total);
  • 400 lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 lei (800 de lei în total);
  • 300 lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei (600 de lei în total).

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dan Suciu, BNR: „Aviz amatorilor care spun să facem cum fac ungurii: Nu aș vrea” | VIDEO

articolul original.

Marcel Ciolacu, mesaj pentru toți pensionarii: ‘De la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %’

21 November 2022 at 19:45
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat cu cât vor crește pensiile românilor, dar și alte venituri.

În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente și cifre, dar mai puțin despre viața oamenilor.

Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni și despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor.

În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de Sprijinpentru România.

Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active – salariații cu salariu minim – prin creșterea salariului minim la 3.000 lei ( din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care un muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici. În plus, vrem să continuăm să încurajăm sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea vom crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent.

Am spus încă din septembrie că majorarea pensiilor trebuie făcută diferențiat, sprijinindu-i mai mult pe cei care au pensii mai mici. Am fost consecvenți și am reușit să-i convingem și pe partenerii de Coaliție de justețea propunerii PSD.

Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

În plus, persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație.

Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%.

De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Raluca Turcan, în plenul Camerei Deputaților: Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat! Cei cu pensiile sub 2.000 de lei ar putea să primească un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă

21 November 2022 at 14:20
image

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibiă imediat.

Raluca Turcan susține că această creștere a pensiilor ar putea avea loc dacă parlamentarii ar vota proiectul iniția de PNL, privitor la creștea plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Astfel, spune Raluca Turcan, un milion de pensionari ar beneficia de această măsură.

Mai mult, fosta șefă a Muncii afirmă că, pentru cei cu pensiile sub 2.000 de lei, s-ar putea acorda un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru ca aceștia să-și cumpere cele necesare.

Raluca Turcan: „Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat”

„Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, dacă toți cei din Parlament ar vota proiectul inițiat de PNL, de creștere a plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei.

Un milion de pensionari ar beneficia de această măsură, imediat! Și cei cu pensiile sub 2.000 de lei ar putea să primească un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru a face față cheltuielilor mai mari”, a afirmat Raluca Turcan.

„Sunt procente umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta”

Este trist și iresponsabil că unii se joacă cu speranțele a aproximativ 4,9 milioane de pensionari, vânturând, zi și noapte, tot felul de procente, ba ministrul de Finanțe – 6,2, ba ministrul Muncii – 10%.

Acestea sunt procente umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta.

De asemenea, inutil se vântură și procentul de 9,4% din PIB, în condițiile în care chiar și majorarea cu 15% a punctului de pensie nu ar presupune atingerea acestui plafon”, a mai spus Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, în plenul Camerei Deputaților.

articolul original.

Solicitare de ultimă oră către Guvernul PNL-PSD-UDMR! Polițiștii îi cer premierului Nicolae Ciucă să aplice Legea salarizării și să actualizeze pensiile militare

21 November 2022 at 08:54
image

Polițiștii fac o solicitare de ultimă oră către Guvernul Nicolae Ciucă. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne îi cere premierului să aplice Legea salarizării nr. 153/2017 și să actualizeze pensiile militare de stat, ținându-se cont de inflație. 

Totodată, SNPPC vrea majorarea normei de hrană și creșterea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%.

Solicitarea făcută de către SNPPC:

Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru

În calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011, Federația noastră – care are în componență circa 40.000 de membri -, apără drepturile și promovează interesele profesionale, sociale și economice ale polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere faptul că, în prezent, are loc proiecția bugetară aferentă anului 2023, vă adresăm următoarele solicitări, care privesc drepturile/interesele familiei noastre ocupaționale:

  • aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională;
  • majorarea normei de hrană, pentru familia noastră ocupațională, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor prețurilor de consum, așa cum aceștia au fost stabiliți de INS;
  • indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, și actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii nr. 223/2015 (varianta inițială), pentru a acoperi inflația galopantă din cursul acestui an, având în vedere faptul că prețurile principalelor utilități și produse de consum au crescut cu peste 50% față de anul anterior;
  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Notă: adrese similare au fost transmise și către MAI, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.

Președintele Biroului Executiv FSNPPC

ZELCA Vasile

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023: Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere

21 November 2022 at 08:36
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat că pensiilor românilor se vor majora de la 1 ianuarie 2023.

Șeful Muncii a subliniat că până la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lui decembrie actul normativ care prevede majorarea pensiilor trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, va exista timp pentru mărirea pensiilor și tipărirea cupoanelor de pensie aferente.

Pentru că în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform Antena 3.

Marius Budăi: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere”

Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

articolul original.

Uitarea ca luptă politică, uitarea ca pace socială

21 November 2022 at 08:25
image

În falimentul capitalismului original și de cumetrie al ultimilor 30 de ani de la noi, uitarea joacă un rol incredibil de mare. Parcă Dumnezeu ne ia memoria, iar politicienii profită și zburdă în nesimțirea lor. Starea asta a început chiar la începutul anilor ‘90, când mare parte din lume a început să-l regrete pe Ceaușescu, uitând chiar de atunci umilințele îndurate: frig și foame, cozi la gheare de pui, izolare, urmărirea de către securitate etc. Numai bine pentru urmașii comuniștilor ceaușiști să pună mâna pe putere și pe țară și s-o facă țăndări. Ceea ce au și făcut cu mare voioșie.

Și de atunci, cu toată alternanța la putere, lucrurile au mers tot în ritmul ăsta, din rău în mai rău, în care țara se afundă pe an ce trece. Pentru că politicienii fură organizat, trec de la un partid la altul în funcție de interese, împrumută țara cu sume uriașe fără să dea socoteală de folosirea banilor. Iar domnii noștri guvernanți nu sunt penalizați de noi toți, din motive de memorie scurtă. Unii revin și candidează, fiind votați încă o dată, alții se retrag și-și rumegă agoniseala în huzur și belșug.

Românii au uitat repede de toate manevrele lui Ion Iliescu la revoluție și de aducerea minerilor la București și l-au tot ales de trei ori președinte și o dată senator. Mai știe cineva ceva despre Dan Ioan Popescu, cel care era bănuit de încasarea a zeci de milioane de euro din privatizarea PETROM? Sau de Radu Berceanu care a făcut autostrăzi din gură la televizor, iar acum se scaldă în zeci de milioane de euro? Dar, Traian Băsescu? După ce a tăiat salarii, a închis spitale și secții de poliție și a alungat medicii din țară, a fost ales europarlamentar, pentru că uitarea a funcționat perfect. Nici nu mai are rost să înșirăm sute de cazuri de politicieni care ne-au tot înșelat și sunt bine mersi, se scaldă în bani și în demnități pentru că noi uităm.

La 1 ianuarie, după un an de discuții zilnice pe toate televiziunile, pensionarii vor primi praful de pe tobă. Va fi o tevatură o lună de zile, apoi se va lăsa ceața uitării și în 2024 se vor prezenta la urne înainte ora 7,00 în zori, vor vota aceiași politicieni care vor mai râde de noi încă patru ani. Că, vorba cântecului, și uitarea-i scrisă-n legile omenești.

articolul original.

Anunţ la miezul nopţii despre pensiile românilor! Ce se întâmplă, de fapt, de la 1 ianuarie 2023

19 November 2022 at 15:52
image

Sunt vești importante pentru milioane de cetățeni! Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile românilor, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Mai cu seamă, este vorba despre majorarea veniturilor pe care le încasează persoanele ieșite la pensie. Iată detaliile mai jos, în articol.

În ultimele luni de zile, s-a discutat despre o posibilă majorare a pensiilor românilor, începând cu anul viitor. În acest sens, Marius Budăi, Ministrul Muncii, a făcut o serie de declarații pe marginea acestui subiect. Oficialul a explicat dacă majorarea pensiilor va fi afectată, începând cu anul viitor, de plafonul de 9,4% din PIB (fiind vorba despre nivelul cheltuielilor din anul 2021).

Marius Budăi susține că majorarea pensiilor nu va fi afectată de plafonul de 9,4% din PIB

Răspunsul este negativ, potrivit declarațiilor făcute de oficial. În acest sens, Marius Budăi susține faptul că plafonul respectiv nu va afecta majorarea pensiilor românilor: „Această majorare de acum nu este afectată de acest procent”.

În continuare, Ministrul Muncii a explicat faptul că o problemă ar reprezenta majorările următoare și rezolvarea inechităților.

„Problema este pentru majorările următoare și pentru rezolvările inechităților. Însă, răspunsul venit de la Comisia Europeană, la inițiativa unei publicații din România, a fost un răspuns care a fost scris în conformitate de funcționari probabil de la Comisia Europeană, în conformitate cu PNRR actual.

Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă.

Dacă în concepția unora, cetățenii, seniorii României trebuie să fie mult mai săraci ca media Uniunii Europene, este doar părerea lor, și noi, PSD, vom lupta în continuare”, a mai spus Ministrul Muncii, la Antena 3 CNN, în cursul serii de vineri, 18 noiembrie 2022.

Marcel Ciolacu, însă, susține că în condițiile în care plafonul de 9,4% din PIB nu va suferi modificări, atunci există posibilitatea ca majorarea pensiilor, care va fi din luna ianuarie a anului viitor, ar putea fi ultima. Liderul politic susține că pensiile mici ale românilor ar trebui mărite cu +15%, pentru a putea ajunge la un echilibru.

Citește și LEGEA PENSIILOR DE SCHIMBĂ DIN NOU! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU DEPUNERILE DOSARELOR

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Adevăratul procent cu care ar dori Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să majoreze pensiile! Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Alina Gorghiu au protestat în ședința PNL

18 November 2022 at 08:29
image

În spațiul public au apărut o serie de stenograme din ședința Partidului Național Liberal, unde s-a vorbit despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit informațiilor prezentat de Antena 3, Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, șeful PNL, ar dori să majoreze toate pensiile cu doar 6,2%, urmând ca apoi să fie acordate ajutoare pentru acoperirea „anvelopei” de 15%. Cel puțin, asta ar fi declarat premierul Ciucă în ședința liderilor PNL.

Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan și Adrian Cozma ar fi protestat în ședința liberalilor, după anunțul făcut de Nicolae Ciucă.

Stenogramele prezentate de sursa citată:

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel (ironic, n.red.)…. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva…

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel (ironic, n.red.), cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi.

articolul original.

Liberalii propun fie o creștere a bugetului alocat pensiilor, fie o creștere universală cu 15% a tuturor pensiilor. Propunerile vor fi discutate săptămâna viitoare | AUDIO

17 November 2022 at 10:02
image

Reuniți în ședință aseară, liderii liberali au convenit să propună în Coaliție fie o creştere a bugetului alocat pensiilor, fie o creştere universală a tuturor pensiilor cu 15%. Variantele vor fi discutate săptămâna viitoare cu partenerii. Între timp, au avut loc discuții cu sindicatele și patronatele.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17ian-09-IBC-SNDW-salarii-si-pensii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat ieri cu lideri sindicali și reprezentanți ai patronatelor despre majorarea salariului minim până la valoarea de 3.000 de lei, din care 200 neimpozitabili, de la începutul anului viitor.

„Guvernul vine cu această propunere de creștere a salariului minim la 3000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiți de taxe. Evident, o să vedem care sunt și opiniile celor din mediul privat și sindicate, patronate”, a spus ministrul Finanțelor – Adrian Câciu.

Reprezentanții sindicatelor cer majorarea salariului minim la 3.200 de lei, iar patronatele solicită înghețarea contribuțiilor

Silviu Geană, de la confederația Meridian și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

„Am adus în discuție și necesitatea instituirii unui mecanism legislativ pentru o indexare automată, raportat la inflație, a salariului minim, dar și a celorlalte venituri, a pensiilor”, a spus Silviu Geană.

„Salariul să fie de 3000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2550 de lei”, a spus Florin Jinu.

De la 1 ianuarie ar urma să crească și alocațiile, în funcție de rata inflației din acest an. Se iau în calcul și unele pachete speciale de sprijin pentru anumite familii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO

articolul original.

Ioan Stan: În acest context economic foarte dificil, este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL

17 November 2022 at 08:39
image

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că modelul propus de social democrați pentru creșterea diferențiată a veniturilor  pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției. „Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD revine cu următoarele precizări”, a transmis Ioan Stan.

El a adăugat că în primul rând PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari, însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor. „În acest context economic foarte dificil, este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL. PSD nu poate fi acord cu acest lucru! În opinia noastră, sumele disponibile în buget trebuie folosite în primul rând pentru sprijinirea pensionarilor cu venituri mici”, a precizat liderul social democraților suceveni. El a adăugat că în al doilea rând, propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. „Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor. Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru  toți pensionarii.

În al treilea rând, trebuie să fim conștienți că în actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei. Iar adevărul este că mai mult de jumătate dintre pensionari au pensia mai mică decât pensia medie”, a declarat Ioan Stan. El a precizat că social democrații consideră că decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. „Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, a încheiat Ioan Stan.

articolul original.
❌