ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Deputatul Radu Popa prezintă măsurile sociale care vor fi aplicate în 2023

22 November 2022 at 15:47
image

Deputata PSD Carmen Holban a participat la conferința internațională cu tema „Egalitatea de șanse pentru femei și bărbați – legislații și bune practici în România și America Latină”, organizată de Ambasada statului Chile și Comisia de egalitate de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Parlamentului României, structură în care deputata dâmbovițeană deține funcția de vicepreședintă. Discuțiile, ne-a precizat Carmen Holban, au fost sincere, prietenești, și au vizat rolul și statutul femeii în societatea de astăzi.

„Deși s-au făcut pași importanți în recunoașterea meritelor femeilor, a capacității noastre de a răspunde, în cel mai profesionist mod, provocărilor din toate ariile mediului privat, administrativ, dar și politic, aceștia sunt încă timizi, așa cum de altfel se recunoaște și în Strategia Uniunii Europene privitoare la egalitatea de gen 2020-2025”, a spus deputata PSD.

Carmen Holban a mai arătat că se simte nevoia accelerării pașilor și etapelor prin care femeile să poată beneficia de același tratament, indiferent de mediul social și profesional în care își desfășoară activitatea.

„Doar împreună vom reuși să schimbăm lucrurile! Este necesar ca femeile și bărbații să fie independenți din punct de vedere economic, să fie remunerați în mod egal pentru o muncă de valoare egală, iar responsabilitățile familiale și financiare să fie repartizate, de asemenea, în mod egal între femei și bărbați”, a mai adăugat vicepreședinta Comisiei de egalitate de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaţilor.

Deputata PSD Carmen Holban a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment cu rezonanță care a arătat interesul manifestat pentru condiția femeii în actuala societate.

„În calitate de vicepreședintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, le mulțumesc Excelenței Sale Maria Pia Busta Diaz, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Chile în România, Excelenței Sale Maria Laura Da Rocha, ambasador al Republicii Federative a Braziliei în România, Juliei Lorena Fries, deputat al Camerei Deputatelor şi Deputaţilor din Chile, Julia și tuturor colegelor și colegilor mei pentru interesul acordat acestui subiect deosebit de important”.

articolul original.

Doar 1 din 4 români deține un kit de prim-ajutor pentru cutremur

19 October 2022 at 10:12
image

Deși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, doar 28% dețin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES.

Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuințelor lor. Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populația se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundații (24%), furt din locuințe (20%) și alunecări de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuințe. Tocmai de aceea este în interesul oricărui proprietar să-și protejeze căminul și familia, alegând cele mai potrivite soluții de asigurare.

„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să știe cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliță de asigurare a locuinței”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

În mod paradoxal, deși suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele 3 riscuri catastrofale: cutremur, inundații și alunecări de teren. Totodată, doar 17% din locuințele din România sunt asigurate facultativ. Aceste polițe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar față de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundații de la vecini etc.

În acest context, asigurătorii din România vor continua să fie din ce în ce mai aproape de proprietarii de locuințe, oferindu-le mai multe informații utile care să-i ajute să ia decizii informate cu privire la protejarea bunurilor și a bugetului familiei, printr-un nou demers de comunicare: #sigurACASĂ.

articolul original.

Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în școli, 27% admit că au fost agresori

18 October 2022 at 11:58
image

Salvați Copiii România lansează campania „Dreptul la pauză”

Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România: datele centralizate de Salvați Copiii,în urma unei anchete realizate în rândul copiilor, arată că 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață, 73% în clasa în care învață, iar în grupul de prieteni 45%. Aproape jumătate dintre respondenți (49%) afirmă că au fost victime ale bullying-lui, în timp ce peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying, arată datele consultării.

Pentru că elevii se confruntă cu cele mai multe situații de bullying în pauze, Salvați Copiii lansează, cu sprijinul Kaufland România “Dreptul la pauză”, o campanie de informare și conștientizare a rolului pe care fiecare dintre noi, profesori, părinți, elevi, îl are în asigurarea unui climat educațional pozitiv în școli, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță, iar pauzele să redevină timp de relaxare, socializare și conectare.

Vizualurile campaniei (portretele copiilor și testimonialele video) sunt inspirate în totalitate din experiențele elevilor care au raportat situații de bullying pe site-ul scolifarabullying.ro, iar mesajul cheie care le însoțește are rolul de a responsabiliza în primul rând adulții: ”Asigură și tu Dreptul la Pauză fără bullying”.

Principalele obiective ale campaniei sunt:

informarea publicului larg cu privire la importanța transformării școlilor în comunități bazate pe încredere în care participarea tuturor este valoroasă pentru asigurarea unui climat în care copiii se simt în siguranță;

– conștientizarea adulților cu privire la efectele devastatoare pe care le are acceptarea socială a violenței asupra relațiilor dintre copii și impactul asupra dezvoltării socio-emoționale a acestora;

promovarea exemplelor de bună practică a școlilor care au inițiat grupuri de acțiune antibullying sau intervenții similare;

– responsabilizarea adulților implicați în creșterea și educarea copiilor prin accentuarea mesajului că deși bullyingul este o situație întâlnită în grupurile de copii, este responsabilitatea adulților să creeze contexte și modele comportamentale prin care acest fenomen să fie prevenit și/sau diminuat în școli.

Materialele campaniei ”Dreptul la Pauză” sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro. Tot pe site, elevii, profesorii si părinții care au nevoie de sprijin pentru a crea grupurile de acțiune antibullying pot apela la echipa Salvati Copiii.

Datele complete ale anchetei online relevă că:

99% dintre elevi sunt familiarizați cu termenul de bullying.

82% dintre elevi (peste 4 din 5) au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, 28% dintre respondenți afirmând că au asistat cu frecvență ridicată (des și foarte des) la astfel de situații.

Aproape trei sferturi dintre elevi (73%) afirmă ca au asistat la situații de bullying în clasă, 21% afirmând că frecvența acestor situații a fost ridicată.

În grupul de prieteni – incidența fenomenului pare a fi mai redusă, aproape jumătate dintre elevi (45%) spunând că au asistat la astfel de situații în grupul de prieteni, în timp ce frecvențele ridicate au fost semnalate de doar 1 din 10 copii.

Rețelele de socializare sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situații de bullying – 79% dintre ei afirmând că au asistat la astfel de situații, iar 45% declarând că asistă la cyberbullying des sau foarte des.

Aproape jumătate dintre respondenți (49%) afirmă că au fost victime ale bullyingului, în timp ce 1 din 10 spune că s-a aflat des sau foarte des în astfel de situații.

Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying, în schimb proporția celor care admit frecvențe ridicate ale acestui comportament este de doar 2% (rezultate explicabile mai ales prin caracterul dezirabil al întrebării).

84% dintre elevi afirmă că, în situații de bullying, au intervenit activ în sprijinul victimei.

Puțin peste o treime (34%) dintre elevi afirmă că s-au aflat în poziția de martor pasiv la situații de bullying.

Trei sferturi dintre copii (74%) susțin că discută cu adulții despre situațiile de bullying, iar 22% din ei afirmă că fac acest lucru rar sau foarte rar.

Peste trei sferturi dintre respondenți (77%) afirmă că, în situații de bullying, adultul care intervine este profesorul diriginte. Cu o frecvență mai redusă (51%) a fost indicat directorul, urmat de alte cadre didactice (42%), alți elevi (35%), profesorul de serviciu (25%), consilierul școlar (18%), în timp ce 2% dintre respondenți susțin că nimeni nu intervine în astfel de situații.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, atrage atenția asupra impactului pe termen lung pe care îl are expunerea la situații de bullying în școli: „Bullying-ul este un fenomen extrem de periculos, care traumatizează toți actorii implicați: victima, agresorul și martorul tăcut. Situațiile de hărțuire și violență paralizează reacțiile sociale normale și lasă urme asupra sănătății emoționale a copiilor. Este important să recunoaștem semnele, să vorbim cu copiii și să desfășurăm activități care să îi reînvețe să fie împreună, să se joace, să colaboreze și să construiască relații sociale pozitive”.

Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii șise referă la comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullying-ul are consecințe pentru toată lumea – chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați.

Bullying-ul poate lua forma poreclitului sau a violenței fizice, dar se poate manifesta și mai subtil, prin ignorare, excludere, bârfă, zvonuri despre o persoană și, prin urmare, poate fi dificil de identificat.

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că:

· 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;

· 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;

· 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;

· 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

În urma acestor analize de context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de acțiune antibullying în școli și contribuind major la adoptarea normelor metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului, iar acum susținând elevii, profesorii și părinții să colaboreze în mod real pentru a transforma școlile în comunități educaționale în care elevii se simt în siguranță.

articolul original.

Maia Sandu, mesaj pentru Putin: Dacă va îndrăzni să ne atace, vom lua măsurile de protecţie disponibile

17 October 2022 at 13:46
image

Maia Sandu, mesaj pentru Putin! Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, autorităţile vor pune în aplicare măsurile de protecţie disponibile, a declarat luni preşedintele Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său georgian, Salome Zurabişvili, aflată într-o vizită la Chişinău, scrie Agerpres.

„Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare… Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacităţile de apărare inclusiv pe această dimensiune. Avem discuţii destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunţa. Sper că nu vom ajunge în această situaţie, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie” a declarat Maia Sandu.

Întrebată ce măsuri au fost luate de autorităţi la o săptămână după ce trei rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al R. Moldova pentru a lovi ţinte în Ucraina, ea a spus că se face tot posibilul pentru a fi asigurată securitatea R. Moldova şi a cetăţenilor săi.

La rândul său, preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat că încălcarea spaţiului aerian al unei ţări este acelaşi lucru cu încălcarea integrităţii teritoriale.

Noi drepturi pentru angajați! Klaus Iohannis a promulgat legea

Maia Sandu, mesaj pentru Putin

„Pentru noi nu este ceva nou, avem regiuni ocupate, se întâmplă constant astfel de lucruri la noi. Răspunsul meu în această situaţie ar fi să dăm dovadă de şi mai multă solidaritate între noi şi UE” a declarat Zurabişvili.

În aceeaşi conferinţă de presă, Maia Sandu a subliniat riscurile de securitate pe care le reprezintă cetăţenii ruşi care vor să fugă de mobilizarea lui Putin în R. Moldova.

„Riscurile de securitate sunt mai mari astăzi. Este pus în aplicare un filtru care să asigure că oamenii care vor să destabilizeze situaţia să nu poată ajunge în R. Moldova. Dar sunt şi mulţi cetăţeni ai R. Moldova care au şi cetăţenia Rusiei şi vor să se întoarcă acum acasă. Lucrurile sunt ţinute sub control. Vom monitoriza în continuare situaţia”, a afirmat ea.

Salome Zurabişvili a declarat că războaiele nu îşi au locul în lumea modernă şi că agresiunea rusă provine din secolul trecut.

„Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, pentru Europa şi pentru toată lumea. Nu trebuie să învingă inumanitatea. E o provocare mare pentru noi, care avem teritorii ocupate. Aş vrea să condamn agresiunea rusă şi anexarea teritoriilor ucrainene. Pentru noi e cel mai important să fim solidari. Războiul din Ucraina e o provocare foarte mare, dar măcar Europa a văzut faţa reală a Rusiei. Noi o ştim, am trecut prin războaie şi ocupaţie. Europa a crezut că Rusia poate fi un partener, dar războiul a schimbat această viziune”, a declarat Zurabişvili.

Ieșean depistat băut la volan! Aparatul alcooltest a arătat valoarea de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat

Sursa: observatornews.ro

articolul original.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru protejarea ovinelor și caprinelor împotriva variolei

17 October 2022 at 12:37
image

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat aplicarea unei set de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din țara noastră de contaminare cu variolă ovină și caprină.

Decizia instituției vine după ce a fost confirmată această boală în patru ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia și Castilia-La Mancha, și după notificarea de alte noi suspiciuni.
„ (…) Măsurile dispuse de ANSVSA privesc: informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare, privind situația epidemiologică din Spania; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH); instrucțiuni în teritoriu pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor introduse în România din Spania”, precizează oficialii ANSVSA.

Variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală, notificabilă obligatoriu la Comisia Europeană și la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, ce afectează ovinele și caprinele și care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii animalelor, cauzând perturbări ale circulației acestor animale și ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.

Comisia Europeană a adoptat în data de 21 septembrie 2022, Decizia de punere în aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgență provizorii, referitoare la variola ovină și caprină în Spania.
În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilită o zonă de restricții, ce cuprinde zone de protecție și de supraveghere, în care se aplică măsurile generale de control al bolilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni răspândirea bolii.
ANSVSA precizează ca România nu realizează activități de comerț intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variolă ovină și caprină și nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din țări care nu au statut de țără liberă de boală fără vaccinare.

Variola ovinelor și cea a caprinelor evoluează endemic în Africa, la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia și unele părți ale Asiei, fiind considerate boli exotice pentru Uniunea Europeană (UE), cu toate că au fost înregistrate focare în Bulgaria (2013) și în Grecia (2016).

articolul original.

La volan, cu droguri asupra sa

14 October 2022 at 11:52
image

Un tânăr de 21 de ani din Zalău, a fost depistat în traffic, în timp ce în mașină  avea substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive. De asemenea,  astfel de substanțe au fost descoperite și în vestimentația tânărului. Acțiunile de prevenție ale polițiștilor din cadrul IPJ Sălaj continua, iar rezultatele acestor acțiuni sunt menite, fără nici o îndoială, să ne asigure protecția. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a transmis :

”La data de 14 octombrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Zalău au depistat în trafic un tânăr, care avea asupra sa substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Noaptea trecută, la ora 00:05, polițiștii au oprit în trafic, pe strada 22 Decembrie 1989, din Zalău, un autoturism, la volanul căruia a fost identificat un tânăr de 21 de ani, din Zalău. Polițiștii au efectuat controlul autoturismului și au identificat mai multe fragmente vegetale, de culoare verde-olive, despre care există suspiciunea că fac parte din categoria celor care produc efecte psihoactive și sunt interzise la deținere. De asemenea,  astfel de substanțe au fost descoperite și în vestimentația tânărului. Polițiștii au întocmit proces-verbal de constatare pentru comiterea infracțiunii de deținere de droguri de risc și au ridicat întreaga cantitate de substanțe. Toată documentația a fost înaintată polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, în vederea continuării cercetărilor. Pentru a preveni consumul, efectele nocive și repercursiunile pe care le pot produce drogurile, polițiștii îți reamintesc: Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale în nenumărate feluri la care nu te aştepţi: Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora; Siguranţa – în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele; Presiunea financiară: – cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma?; Dependenţa – vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele. Violenţa – vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei; Depresia – poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului”

„Accidente – când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente; Bolile cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită-sub influenţa drogurilor nu ţii cont de faptul că ar trebui să foloseşti prezervativul la fiecare contact sexual; Cum să faci faţă presiunii grupului? Alege grupul de prieteni în funcţie de interesele comune. Învaţă să spui “NU” . Este bine să îţi susţii lucrurile în care crezi şi să nu faci parte dintr-o “turmă”. Încearcă să nu-i judeci pe ceilalţi. Respectând deciziile celorlalţi îi vei determina să respecte, la rândul lor, deciziile tale. Acţionează atunci când trebuie să ajuţi sau să susţii pe cineva din grup. Schimbă-ţi grupul de prieteni în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra ta. Cunoaşte persoane noi şi implică-te în activităţi SĂNĂTOASE. Implică-te în activităţi adecvate vârstei tale, fă lucruri care te fac fericit şi care nu au legătură cu consumul de droguri! Fii puternic! Câteodată presiunea de a începe sau de a nu începe să consumi droguri începe din tine şi este greu să te simţi diferit de ceilalţi. Întodeauna când ai de făcut astfel de alegeri gândeşte-te la ceea ce este cel mai bine pentru tine. Fiind puternic! Astfel vei fi valorizat şi mai mult şi alţii ar putea să-ţi calce pe urme! Sfaturi utile pentru a vă ajuta prietenii care consumă droguri: Ascutaţi ce au să vă spună! Fiţi îngrijoraţi pentru ei şi suportivi! Asiguraţi-i că ţineţi la ei că vă pasă de ei Încurajaţi-i să ceară ajutor de specialitate! Amintiţi-le mereu de lucrurile bune din viaţa lor!”

articolul original.

Sprijin pentru reabilitarea termică

12 October 2022 at 10:28
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat startul apelurilor de proiecte pentru două dintre măsurile dedicate eficienței energetice pentru mediului de afaceri. Valoarea este de 200 de milioane de euro, sprijin pentru reabilitare termică a clădirilor.

Lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul Renovării – program finanţat din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – a arătat încă o dată ceea ce s-a observat şi la primul apel de proiecte din perioada aprilie-mai: finanţarea totală a acestui program este insuficientă în raport de nevoile administraţiilor publice locale.

În primele ore de la lansarea celui de-al doilea apel de proiecte pentru Valul renovării, au fost depuse 1.503 de cereri de finanțare. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, precum și pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice la nivel local.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene menționează faptul că urmează încă două măsuri de sprijin: o schemă de stat pentru investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, în valoare de 200 de milioane de euro. Apelurile se deschid la 18 octombrie 2022.

De asemenea , va fi lansată o schemă de ajutor de minimis pentru eficiență energetică la nivelul întreprinderilor , în valoare de 100 de milioane de euro. Apelurile se deschid la 13 octombrie 2022
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene implementează măsuri în valoare de 500 milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independență energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.

articolul original.

Germania se pregătește de un nou val de COVID-19: Ce măsuri au intrat în vigoare

1 October 2022 at 11:15
By: -

Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru o creştere a cazurilor de coronavirus în lunile mai reci, relatează dpa.

Măştile de tip FFP2 sunt obligatorii în trenurile de lungă distanţă pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani, în timp ce măştile chirurgicale fuseseră anterior suficiente. Pe pe de altă parte, obligativitatea purtării măştii a fost ridicată în cazul călătoriilor cu avionul, la fel ca în alte ţări din UE începând din vara acestui an.

Măştile FFP2 sunt de acum obligatorii în spitale, căminele de bătrâni şi cabinetele medicilor. Pentru accesul în căminele de bătrâni şi în spitale este necesară prezentarea unui test negativ COVID. Angajaţii acestor instituţii trebuie testaţi de mai multe ori pe săptămână.

Începând de sâmbătă, autorităţile locale vor putea introduce obligativitatea purtării măştilor în trenurile şi autobuzele locale, precum şi în spaţiile interioare, precum magazine, restaurante şi săli de evenimente.

În şcoli şi grădiniţe, testele COVID pot deveni obligatorii, în timp ce se poate introduce şi obligativitatea măştii, însă numai din clasa a cincea (de la 11 ani), dacă este necesară menţinerea cursurilor cu prezenţă fizică.

Dacă se înregistrează o creştere a cazurilor de COVID, landurile pot impune măsuri suplimentare.

Sursa: worldometers.info

Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat vineri că Germania se confruntă deja cu începutul unui nou val de COVID-19 de toamnă şi a cerut aplicarea de măsuri pentru evitarea ''unei situaţii suplimentare de stres''.

''Ne aflăm în mod clar la începutul unui val de toamnă şi iarnă, nu doar în Germania, ci şi la nivel internaţional'', a spus ministrul german la o conferinţă de presă dedicată analizei evoluţiei pandemiei COVID-19.

El a precizat că practic în lumea întreagă varianta problematică a coronavirusului SARS-CoV-2 în prezent este Omicron BA.5.

articolul original.

S-a hotărât: Vom face economie la energie în orele de vârf, obligatoriu „de bună voie”

30 September 2022 at 15:37
By: M.Ex.

Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi luate în sectorul energetic, a scris, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres.
„Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%, a explicat Popescu
„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie”, spune Popescu.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura rezilienţa şi solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obţinut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel naţional privind protejarea consumatorilor şi captarea veniturilor realizate de toţi participanţii din piaţă (producători de energie din toate sursele de energie, traderi şi furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menţinute.

articolul original.

Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la energie

29 September 2022 at 16:20
By: -
image

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

"Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv", a spus Olaf Scholz.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou program, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

"Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner (foto). "Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital", a adăugat Lindner.

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

29 September 2022 at 10:00
image

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibile pentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare

Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

articolul original.

Ce măsuri se iau în România în cazul unui accident nuclear

23 September 2022 at 09:34
image

În urma amenințărilor care vin dinspre Rusia, România pune la cale un nou plan național prin care să poată să răspundă unei urgențe nucleare dacă va fi cazul. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus deja noi scenarii pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le va lua în calcul în cazul în care va avea loc un accident nuclear, notează stirileprotv.ro.

Accidentele nucleare vizate sunt cele care s-ar putea întâmpla în țara noastră sau la vecinii din Ucraina, iar alertarea populației și măsurile care se vor lua vor fi decise pe loc, în funcție de gravitatea situației.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare este instituția care are rolul principal în situația în care, în România sau la granițele noastre, s-ar produce un incident nuclear. Aceasta este înștiințată imediat în cazul în care se produce un astfel de accident prin intermediul unui sistem de senzori. În maxim o oră vor fi în alertă și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne, precum și autoritățile județene. Populația va fi anunțată tot în prima oră de la producerea incidentului nuclear prin intermediul unei conferințe de presă, mai scrie sursa citată.

În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN.

Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, a adăugat Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN.

Când se administrează pastilele cu iod

Potrivit planului realizat, administrarea pastilelor cu iod se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.

„Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN.

Broșura cu indicațiile care trebuie urmate în cazul unui accident nuclear poate fi consultată AICI.

articolul original.

Noi reglementări privind informarea consumatorilor la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică

23 September 2022 at 09:03
image

Printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe data de 21 septembrie 2022, în Monitorul Oficial, sunt stabilite modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă.

Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.
Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.
Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi.
Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității.
Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori.” –
Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ordinul definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiiletrebuie să figureaze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

articolul original.

Mara Calista, deputat PNL: „Noi măsuri de flexibilizare pentru implementarea venitului minim de incluziune”

14 September 2022 at 12:00
image

Guvernul, condus de prim – ministrul PNL Nicolae Ciucă, a adoptat ordonanța de urgență prin care se modifică și completează Legea nr. 196/2016, prin care se implementează reforma privind venitul minim de incluziune (VMI). Totodată, astăzi a fost adoptat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune!

Ce modificări au fost făcute:

 • constituirea VMI din două componente, prin consolidarea venitului minim garantat și a alocației pentru susținerea familiei în acord cu scopul VMI, de sprijin financiar acordat de stat pentru asigurarea unui nivel de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure care nu au resursele necesare pentru asigurarea acestuia, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie;
 • eliminarea raportării la indicatorul social de referință (ISR), prin menținerea unor valori nominale exprimate în lei, având în vedere că nu toate beneficiile de asistență socială acordate sunt raportate la acesta;
 • introducerea unor categorii de venituri care nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete ale familiei/persoanei singure, respectiv sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic, în condițiile Legii nr.111/2022;
 • admiterea în program a persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, respectiv accesul la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate;
 • actualizarea nivelurilor de venituri și a cuantumurilor componentelor acordate:
 • majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);
 • majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei;
 • conectarea beneficiarilor de VMI la sistemul de servicii sociale;
 • împărțirea atribuțiilor personalului de la nivelul serviciului public de asistență socială (SPAS) pe cele două mari categorii de măsuri de asistență socială, respectiv beneficii și servicii sociale;
 • înregistrarea, din oficiu, a solicitanților/beneficiarilor de VMI ca solicitanți de servicii sociale;
 • obligativitatea realizării evaluării nevoilor persoanei/familiei și a elaborării planului de intervenție;
 • facilitarea activității de evaluare și verificare în teren, prin introducerea unui formular standardizat (fișa unică de verificare), cu o secțiune pentru verificarea datelor și informațiilor privind veniturile și bunurile persoanei/familiei și alte criterii de eligibilitate privind acordarea VMI și o secțiune pentru evaluarea nevoilor individuale, riscurilor și situațiilor de dificultate în care se pot afla persoanele/familiile vulnerabile, inclusiv beneficiarii de VMI;
 • creșterea responsabilității autorităților administrației publice locale față de persoanele aflate în risc de sărăcie, prin includerea beneficiarilor VMI, ca o categorie prioritară de populație, în planurile comunitare de acțiune privind persoanele în risc de sărăcie, dar și în planurile anuale de acțiune în baza cărora se elaborează strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale;

Statul trebuie să aibă grijă de persoanele vulnerabile și, totodată, să adopte cele mai bune măsuri pentru a diminua numărul persoanelor care se află în prag de sărăcie sau de excluziune socială.

Mara Calista, deputat PNL

articolul original.

Persoane reținute de Serviciul de Investigații Criminale Sălaj

8 September 2022 at 11:23
By: Regie
image

Marți, 7 septembrie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sălaj au reținut, pentru 24 de ore, două persoane bănuite că au spart 10 autoturisme în municipiul Zalău, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c.

Sâmbătă, 3 septembrie a.c., 10 persoane au sesizat polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj cu privire la faptul că, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., persoane necunoscute le-au spart geamurile autoturismelor de unde au sustras diverse sume de bani și bunuri. Prejudiciul total cauzat a fost de aproximativ 9.000 de lei.

În urma investigațiiilor de specialitate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat persoanele bănuite de comiterea faptelor.

Este vorba de trei tineri, doi de 16 ani (un băiat și o fată) și unul de 20 de ani, toți din municipiul Zalău. Dintr-un autoturism au fost sustrase mai multe scule, care au fost recuperate și predate persoanei prejudiciate.

În baza probatoriului administrat polițiștii au dispus marți, 7 septembrie 2022, reținerea,pentru 24 de ore, față de cele două persoane de sex masculin, care au fost introduse în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Sălaj, urmând ca, în cursul zilei de miercuri, să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.

Clarificări importante pentru beneficiarii de Microgranturi în domeniul agroalimentar

8 September 2022 at 09:33
image

Având în vedere prevederile art. 9, litera g) din OUG 61/2022 potrivit căruia “beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, împreună cu documentele justificative care au stat la baza efectuării cheltuielilor, în platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia. Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informaţii lipsă ori necompletarea acestuia cu informaţii/documente solicitate dă dreptul AM-POC/MADR/APIA să iniţieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgrant, …}”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce următoarele clarificări beneficiarilor Măsurii M1 – Microgranturi în domeniul agroalimentar:

Toate documentele justificative care au stat la baza efectuării cheltuielilor și care urmează a fi încărcate în IMM Recover de către aplicanții eligibili ai Măsurii M1, vor purta sintagma „decontat din microgrant”, asumată prin semnătură beneficiarului (facturi/ordine de plată/extras de cont/etc.)

Conform Ghidului solicitantului, cheltuielile cu achizițiile de terenuri, terenuri construite, imobile, mijloace de transport, rate și/sau rambursări la credite/linii de credite/leasing, dobânzi aferente acestora, garanțiile de orice fel precum și TVA-ul deductibil, nu sunt considerate cheltuieli eligibile prin Măsura 1 – Microgranturi în domeniul agroalimentar.

Reamintim lista cheltuieilor eligibile angajate după data de 1 februarie 2020:
a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum şi alte categorii de stocuri necesare activităţii curente/operaţionale desfăşurate de beneficiari;
b) datorii curente şi restante faţă de furnizorii curenţi, inclusiv faţă de furnizorii de utilităţi, potrivit contractelor încheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat şi/sau cheltuieli privind arenda sau redevenţa pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
d) cheltuieli privind achiziţia de servicii necesare activităţii curente/operaţionale, cu excepţia serviciilor de consultanţă;
e) cheltuieli privind achiziţia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activităţii curente/operaţionale;
f) cheltuieli privind achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii şi tehnologii necesare reluării activităţii curente/operaţionale;
g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului şi bugetele locale.

ATENȚIE! Cheltuielile efectuate din micrograntruri trebuie să fie în legătură cuactivităţile/subactivităţile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanţare.

APIA, mereu alături de fermieri!

articolul original.

Carmen Holban, deputat: Ne vom asigura că românii vor trece cu bine peste sezonul rece

5 September 2022 at 06:24
image

Cu părintească dragoste și statornică apreciere, binecuvântăm pe toți elevii, dimpreună cu părinții și profesorii lor, alături de toți ceilalți ostenitori din domeniul educațional, la începutul noului an școlar 2022-2023.

Educația tinerelor generații reprezintă o nobilă, necesară și importantă preocupare pentru spațiul creștin, românesc și european, după cum mărturisește paradigma noastră de civilizație bimilenară, clădită pe valorile nepieritoare ale Evangheliei lui Hristos, care au în centrul lor școala, cultura și cunoașterea.

Instituție fundamentală a societății noastre, alături de Biserica strămoșească și de Familie, Școala pregătește, în primul rând, caractere morale, oferă lumina cunoașterii, împreună cu înțelepciunea și știința înaintașilor, insuflă dragostea față de credința, neamul și țara noastră, dar și deschiderea spre Europa și marea cultură a lumii, accentuând, după cum mărturisește Sfânta Scriptură, faptul că „îndemnurile care dau învățătură sunt calea vieții” (Pildele lui Solomon 6, 20, 23). De altfel, despre importanța educației și despre responsabilitatea deosebită a profesorilor, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea, acum mai bine de un mileniu și jumătate, că „nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu; uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu”.

Credința în Dumnezeu și iubirea față de aproapele trebuie puse întotdeauna la temelia fiecărui nou început, ca premise ale biruinței asupra încercărilor vieții, a crizelor de tot felul, a asalturilor întunecate ale ideologiilor, și a tot ceea ce tulbură pacea și bucuria noastră cotidiană. De aceea, din această perspectivă, apreciez importanța deosebită a orei de Religie din sistemul nostru educațional, fiindcă oferă copiilor noștri fundamentele morale necesare și autentice ale spiritualității și culturii românești și universale, oferindu-le o înțelegere complexă și adevărată asupra lumii și a vieții, pentru a valoriza pacea și buna înțelegere între oameni.

Vă asigur că Biserica strămoșească este întotdeauna alături de elevii, părinții și profesorii lor, apreciindu-i, încurajându-i și susținându-i!

Tuturor, vă împărtășesc părintești binecuvântări, dimpreună cu urări de pace și de bucurie, invocând ocrotirea Atotmilostivului Dumnezeu în noul demers educațional!

† N I F O N,
Arhiepiscop şi Mitropolit

articolul original.

Poliția Capitalei face anchetă după ce fotografia cu cele două polițiste aflate în pauză s-a viralizat

19 August 2022 at 13:05
image

Poliția Capitalei a demarat o anchetă internă, după ce o fotografie cu două polițiste s-a viralizat.  

“În urma apariției în spațiul public a unei fotografii, în care sunt prezentate două polițiste, Serviciul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este abilitat să comunice următoarele: Conducerea Poliției Capitalei a dispus verificări, prin intermediul Serviciului Control Intern, urmând ca la finalul acestora să fie dispuse măsuri legale. Verificările vizează abateri de la Codul de etică și deontologie al polițistului”, a transmis Poliția Capitalei, după viralizarea imaginilor.

Nu este clar în ce condiții a fost realizată fotografia, dar ancheta poliției va stabili toate detaliile. În fotografie, cele două polițiste beau cafea și fumează, iar una dintre ele este încălțată în sandale.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Bogdan Ghebaur, a declarat pentru Știrile Pro TV, că cele două polițiste sunt anchetate pentru conduită nepotrivită în neconcordanță cu imaginea Poliției Capitalei.

Sursa: ȘtirilePROTV

articolul original.

Clarificări importante pentru beneficiarii de Microgranturi în domeniul alimentar

19 August 2022 at 07:18
image

Beneficiarii Măsurii 1 – ”Microgranturi în domeniul alimentar”, implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), NU sunt obligați să publice anunţuri de presă.

Având în vedere că Măsura 1,,Microgranturi în domeniul alimentar” este un sprijin care se acordă sub formă de sumă forfetară, alocat din fonduri externe nerambursabile, cofinanţat din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului, obligațiile beneficiarului prevăzute în capitolul 10 – Informare și publicitate, punctul 10.4 din Ghidul solicitantului pentru măsura “Microgranturi în domeniul agroalimentar” NU se aplică în acest caz.
Mai multe detalii găsiți aici: https://apia.org.ro/noutate/clarificare-masura-1-microgranturi-in-domeniul-agroalimentar.

APIA, mereu alături de fermieri!

articolul original.
❌