ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

New York Times: Imaginile cu prizonierii de război ruși din Makiivka sugerează că aceștia au fost uciși de la distanță mică (VIDEO)

21 November 2022 at 15:31
image

New York Times susține că sunt reale imaginile filmate în satul ucrainean Makiivka, în regiunea Lugansk, în care un soldat rus îmbrăcat în negru deschide focul, după care cel puțin 11 soldați ruși sunt uciși. Potrivit jurnaliștilor americani, filmările sugerează că e posibil ca prizonierii ruși să fi fost împușcați de la mică distanță.

Clipurile au stârnit indignare publică, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc. ONU a transmis că situația ar trebui investigată. Kievul a anunțat că va face propria anchetă.

Terrible footage, presumably from Makiivka. Russian prisoners of war with raised hands leave the house one by one and lie down on the ground. Last soldier decided not to give up and went out with a machine gun at the Ukrainian military. Shots are heard and the footage is cut off. pic.twitter.com/FKdNbsP0kR

— ARPIT PATEL (@ARPITPA51174364) November 18, 2022

Concluziile New York Times privind imaginile cu prizonierii ruși din Makiivka

În imaginile respective se văd patru soldați ucraineni în curtea unei case. Unul dintre ei țintește spre hambar, de unde ies soldați ruși neînarmați, care se așază cu fața în jos. La un moment dat apare un soldat rus îmbrăcat în negru, care trage asupra ucrainenilor. Aceștia din urmă au ripostat și militarul în negru probabil a fost ucis pe loc.

Consilierul medical Dr. Rohini Haar de la Physicians for Human Rights crede că majoritatea militarilor ruși capturați au fost împușcați în cap în timp ce stăteau întinși pe sol, neînarmați.

Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht, în schimb, spune că e greu de tras concluzii doar pe baza imaginilor la dispoziție. Dacă militarii ruși au fost împușcați în timpul unui schimb de focuri, asta nu e neapărat o crimă, susține ea. Iar dacă soldatul rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea ca să-i păcălească pe ucraineni, atunci și asta poate fi catalogată drept crimă de război și urmărită penal în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Moartea soldaților ruși a stârnit furie la Moscova

La Moscova clipul a stârnit revolta oficialilor. Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a cerut răzbunare.

„Doar pedeapsa cu moartea este o pedeapsă pură din motive ușor de înțeles, conform principiului „viață pentru viață” cunoscut încă din vremea Vechiului Testament. Chiar dacă va dura ani întregi pentru a-i găsi”, a scris Medvedev, pe canalul său de Telegram.

O anchetă a biroului ONU pentru drepturile omului arată că atât rușii, cât și ucrainenii au torturat prizonieri de război în cele nouă luni de conflict declanșat de Moscova.

articolul original.

Mutare făcută de liderul de la Kremlin! Statul Major al armatei ucrainene anunță că Moscova și-a majorat numărul de soldați în regiunea Lugansk

19 November 2022 at 21:45
image

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.

Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

Potrivit armatei ucrainene, mai mult de 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie.

Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, transmite AGERPRES

articolul original.

Forțele armate ucrainene, puse la grea încercare de armata rusă. Volodimir Zelenski: ‘O situație foarte gravă se menține în regiunile Donețk și Lugansk’

16 October 2022 at 05:45
image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că din punct de vedere militar, în prezent situaţia „cea mai dificilă” este în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, la câteva zile după ce forţele pro-ruse au anunţat că se apropie de acest oraş.

„O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în bazinul industrial Donbas, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

„Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile”, a adăugat el, notează AFP.

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.

De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70.000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa.

La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.

„Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea”, a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak.

„Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi”, a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.

„Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră”, a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor.

De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP, informează agerpres.ro.

articolul original.

UE, inclusiv România, respinge și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson

30 September 2022 at 15:53
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson este respinsă „ferm” şi condamnată.”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

Prin declaraţia comună, semnatarii solicită tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă anexarea celor patru regiuni de către Rusia. „Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Vladimir Putin a semnat astăzi decretele prin care a anexat ilegal teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile de operetă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.
Vladimir Putin a anunțat anexarea a 18% din teritoriul Ucrainei, într-un discurs plin de ură ce a durat zeci de minute. Spectacolul de la Kremlin s-a încheiat cu Putin trăgându-i de mână pe cei 4 lideri separatiști veniți să semneze acordurile, pentru ca apoi toți 5 să strige, împreună cu sala, „Uraaa, Rusia!”.
Încă mai sunt câțiva pași legali pentru ca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace să fie completă, procesul fiind așteptat să se încheie pe 4 octombrie.

articolul original.

Rusia devine mai mare, lumea devine mai mică

30 September 2022 at 13:28

„Este voința a milioane de oameni” a declarat președintele rus Vladimir Putin în discursul prin care a anunțat anexarea celor patru regiuni Donețk, Lugansk, Zaporojie și Kerson, desprinse din Ucraina și devenite de acum parte din Federația Rusă.

Vineri, 30 septembrie, în sala Sf. Gheorghe a Palatului Kremlin a avut loc ceremonia de oficializare a anexării celor patru regiuni, care vor fi considerate de acum încolo ca fiind rusești, în pofida reacției Occidentului și a Ucrainei.

Prin anexarea celor patru regiuni, Rusia a luat 15% din teritoriul ucrainean și 60% din bogățiile naturale ucrainene.

Liderii celor 4 regiuni anexate de Rusia

Vladimir Putin și-a făcut apariția în somptuoasa sală cu o întârziere de aproximativ un sfert de oră. La eveniment au participat mai mulți lideri din Rusia, precum Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov, liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov. Nu a lipsit nici cel despre care se spune că ar fi succesorul lui Vladimir Putin, Nicolai Patrușev. În sală au fost prezenți și cei patru conducători ai regiunilor anexate.

Putin a declarat că Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie sunt parte a teritoriului rus și a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor.

„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a spus Putin, subliniind că eventualele negocieri de pace nu pot avea loc decât în condițiile în care nu se ignoră alegerea oamenilor din cele patru regiuni. Această subliniere indică faptul că Putin este decis să nu facă niciun pas înapoi, ceea ce echivalează cu escaladarea dramatică a conflictului ruso-ucrainean.

Discursul lui Putin a fost bazat în principal pe reflectarea antagonismului istoric dintre Rusia și Occident. Președintele rus a acuzat Statele Unite că își urmărește obiectivul de a distruge piața europeană. Mai mult, el a afirmat că europenii au înțeles intenția americană, însă au ales să „slujească”. Putin a lansat o acuzație gravă către Marea Britanie. Potrivit liderului rus, englezii au cauzat explozia la Nord Stream.

„Politica distructivă din războaiele pe care le-au provocat au făcut ca milioane de oameni să migreze, fără să îi lase cu ceva. Acum spun că livrează cerealele din Ucraina. Unde le duc? Doar 5% merg în țările sărace, e un nou furt. SUA folsește această tragedie. Interesul lor este de a distruge piața europeană. Liderii europeni înțeleg acest lucru, dar preferă să slujească. Englezii însă au trecut la diversiune și au cauzat o explozie la Nord Stream. Cui îi este de folos acest lucru? Sigur că tot SUA. Dictatura SUA se bazează pe dreptul pumnului , oricum nu ai ambala-o, este vorba despre dictatura pumnului (…) ”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul rus a apelat la emoție, atunci când a făcut vorbire de eroii căzuți în Ucraina, încercând astfel să atingă sufletele cetățenilor ruși.

Ceremonia s-a încheiat prin semnarea documentelor oficiale de anexare alături de liderii numiți de Moscova ai celor patru teritorii ucrainene confiscate de Rusia.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale președintelui rus Vladimir Putin:

Cetățenii regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au făcut o alegere de necontestat. Aderarea acestora la Federația Rusă înseamnă milioane de oameni. Sigur că acesta este dreptul lor de necontestat care este prevăzut în Constituție și înseamnă libertatea de exprimare a poporului. Au făcut o alegere istorică și și-au apărat dreptul lor (…) Soldații noștri și-au arătat curajul în Ucraina, sunt eroii Rusiei și le dedic acest moment de mare onoare. Pentru alegerea locuitorii din aceste patru regiuni, este vorba despre o legătură spirituală care a continuat în ciuda anilor în care aceste sentimente au fost reprimate.

Vorbim de durerea cetățenilor din aceste zone și vorbim despre alegerea pe care au făcut-o. Au trăit catastrofe naționale care au dus la ștergerea granițelor. Marea noastră patrie a trăit niște momente cumplite după căderea URSS. Mulți nu au înțeles ce s-a întâmplat, dar nu mai are importanță acest lucru pentru că trecutul nu se va întoarce, URSS-ul nu se va întoarce. Oamenii din aceste regiuni se con sideră oameni din Rusia și și-au dorit să revină la adevărata lor patrie. Oamenii din aceste regiuni s-au confruntat în toți acești ani cu ura față de tot ceea ce înseamnă Rusia (…). Vreau să fim auziți. Acești cetățeni vor fi cetățeni ai Federației Ruse.

Ne dorim să revenim la masa negocierilor, să înceteze focul, însă nu vom ignora alegerea oamenilor din acele patru regiuni. Ei au făcut această alegere (…). Astăzi le redăm speranța acestor oameni. Sigur că trebuie să reparăm școli, spitale și vom lucra la puterea securității ca acei oameni să se simtă în siguranță (…) Mă adresez celor care merg la luptă în Ucraina, mamelor, soțiilor, să le spun pentru ce luptă aceștia. Luptăm pentru pace, pentru ca la noi să fie pace. Din 1991 distrugerea Rusiei a continuat, însă Rusia a renăscut și continuăm să ne lingem rănile și să ne luptăm mai departe pentru popor și pentru apărarea lui.

Vestul este gata să facă orice pentru a-și apăra sistemul care îi permite tot ceea ce se poate prin sistemul dolarului și să distrugă această sursă de bunăstare reprezentată de noi și iată de ce răspundem acestor provocări. Există încercări de a ne abate de la drumul nostru și de la dezvoltarea noastră. Este important ca țara noastră să lupte pentru liberate împotriva a ceea ce face SUA (…) Occidentul duce un război împotriva noastră. Este vorba despre un furt, ne amenință dezvoltarea economică, cultura și în general tot ceea ce înseamnă Rusia. Vreau să vă spun că nu e prima oară când se încearcă acest lucru. Se dorește distrugerea noastră, iar noi abia acum luptăm pentru țara noastră (…) Avertismentele noastre despre scuturile anti-rachetă au fost ignorate pentru că, de fapt, se dorește altceva. Rusia are propriul sistem de valori pe care îl vom apăra. Acum vestul hotărăște cine are dreptul la autodeterminare. De ce fac asta? Nu înțeleg să vă spun. Oamenii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson și-au exprimat dreptul democratic de a alege. Ei nu respect popoare întregi. Discriminează, separă țările în țări de categoria 1 și categoria 2. Nu am înțeles niciodată această atitudine a lor. Liderii din vest impun valorile lor tuturor celorlalte țări

Nu au reușit să rupă Rusia, iată că ne-am revenit. Ne amintim aceste lucruri, iar oamenii din au Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson votat pentru a reface unitatea noastră istorică. Occidentul spune că trăiește în libertate, dar, de fapt, lucrurile stau invers, nu există libertate. Vorbim de o putere nucleară, SUA fiind singura țară din lume care a folosit bomba nucleară (…) Politica distructivă din războaiele pe care le-au provocat au făcut ca milioane de oameni să migreze, fără să îi lase cu ceva. Acum spun că livrează cerealele din Ucraina. Unde le duc? Doar 5% merg în țările sărace, e un nou furt. SUA folsește această tragedie. Interesul lor este de a distruge piața europeană. Liderii europeni înțeleg acest lucru, dar preferă să slujească. Englezii însă au trecut la diversiune și au cauzat o explozie la Nord Stream. Cui îi este de folos acest lucru? Sigur că tot SUA. Dictatura SUA se bazează pe dreptul pumnului , oricum nu ai ambala-o, este vorba despre dictatura pumnului (…) 

Rusia înțelege responsabilitatea pe care o are în fața comunității internaționale și vrea să depășească acel moment, dar ei scuipă pe dreptul oamenilor, pe dreptate și libertate, alegându-le ei viitorul. Aș vrea să mă adresez tuturor cetățenilor țării. Dacă ne dorim ca să fim împreună aici în Rusia, ne dorim ca în școli copiii să fie obișnuiți cu un comportament nepotrivit, ca pe lângă femei și bărbați să avem un alt sex? Pentru noi este inacceptabil acest lucru, avem valori. Această negare permanentă a umanității, a tradițiilor, este un satanism pur. Să ne amintim vorbele prorocului care spune că îi vom recunoaște. Deja îi recunoaștem (…) Astăzi luptăm pentru adevăr și dreptate, pentru ca dictatura să rămână în trecut. Și sunt sigur că poporul înțelege că politica este orientată exclusiv în acest sens. Este o luptă pentru poporul nostru. pentru marea Rusie istorică. Ne luptăm pentru generațiile noastre, copiii noștri, să îi apărăm împotriva ciudățeniilor, acestor schimbări care ne sunt băgate pe gât. Avem nevoie de consolidarea întregii societăți, iar asta e posibil prin suveranitate și unitate. Dacă eu consider că Rusia este patria mea, eu gândesc rusește, vorbesc rusește, cânt rusește….. iar înflorirea Rusiei este bucuria mea. Aceste cuvinte au fost respectate de multe generații. Această alegere o facem noi și au făcut-o oamenii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson care și-au dorit să trăiască alături de patria lor, de Rusia, pentru că cu noi este adevărul.

articolul original.

Au început referendumurile în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Care e întrebarea de pe buletinul de vot

23 September 2022 at 07:49

Au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă a zonelor controlate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina. Kievul și Occidentul califică procesul drept o „farsă”.

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie, în timp ce secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Agenția de presă Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean. Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”. „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev. Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor organizate în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”. Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?” Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a evidențiat pe twitter poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început vineri în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. „Astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1 – Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2 – Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

articolul original.

Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri pe 23-27 septembrie de alipire la Rusia

20 September 2022 at 13:33

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, scrie Reuters. Separat, administrația prezidențială de la Kiev notează că „este vorba despre un șantaj naiv”.

Liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Imediat, separatiştii din Lugansk au decis în parlamentul local să facă referendum între 23 şi 27 septembrie. Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.  „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de genția rusă de presă RIA.

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Separat, oficialii instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării. Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

articolul original.

Donețk și Lugansk cer anexarea la Rusia

20 September 2022 at 08:02
image

Lugansk şi Doneţk cer să fie anexate la Rusia în viitorul apropiat, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze în estul ţării revendicând teritoriile confiscate de forţele Moscovei, informează Agerpres.

Rusia a recunoscut cele două aşa-numite Republici Populare Doneţk şi Lugansk la 24 februarie, ziua în care a invadat Ucraina. Ea a declarat că scopul era eliberarea celor două regiuni de sub controlul trupelor ucrainene.

Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa faţă de Kiev cu ajutorul Kremlinului după invazia rusă a Crimeei în 2014. Însă până la recenta invazie, separatiştii controlau doar aproximativ o treime din suprafaţa pe care o revendicau.

Acum, pe măsură ce contraofensiva Ucrainei continuă, oficiali din Lugansk au cerut conducerii locale să organizeze în curând un referendum privind anexarea.

La scurt timp după aceea, camera civică din Republica Populară Doneţk a emis aceeaşi cerere, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

Populaţia din Herson cere de asemenea un referendum, potrivit lui Kirill Stremusov, şeful administraţiei numit de Rusia.

Moscova s-a pregătit să organizeze referendumuri în zonele unde a căpătat controlul de ceva timp pentru a le anexa la Rusia. Referendumul din Herson a fost amânat iniţial până la 4 noiembrie, având în vedere înaintarea trupelor ucrainene.

Este prea devreme să vorbim despre o dată, a declarat Aleksei Kariakin, preşedintele camerei civice din Lugansk, la televiziunea rusă.

Moscova nu a grăbit procesul de anexare a celor două regiuni separatiste care alcătuiesc împreună Donbasul.

Cu toate acestea, parlamentul rus susţine cererea de aderare a zonelor. „Ar trebui să se întâmple repede, aceasta este voinţa oamenilor”, a declarat Viktor Vodolaţki, deputat în Dumă al Rusiei Unite, partidul la putere.

El a spus că votul ar trebui să aibă loc înainte de sfârşitul toamnei.

Între timp, şeful ucrainean al administraţiei Lugansk, Serhii Haidai, a spus că anexarea teritoriilor va da Moscovei ocazia de mobilizare generală.

Aceasta ar însemna că dacă Ucraina ar recuceri Doneţk şi Lugansk, Moscova ar interpreta acest lucru ca pe un atac asupra teritoriului rus, a declarat el la Radio Svoboda.

Ministerul ucrainean al Apărării anunța, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că rușii își concentrează eforturile pe ocuparea deplină a regiunii Donețk.

De asemenea, se notează că în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au lansat 10 rachete și 15 atacuri aviatice, efectuând peste 56 de bombardamente RSF la obiective din Ucraina, încălcând standardele dreptului internațional umanitar, legile și obiceiurile de război.

articolul original.
  • There are no more articles
❌