ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lucian Heiuș: ‘Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că și noi suntem o victimă a schimbărilor legislative’

7 December 2022 at 06:30
image

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că îşi doreşte o predictibilitate fiscală, pentru că şi ANAF este o victimă a schimbărilor legislative, şi nu îi este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fie obligată, astăzi, să analizeze o speţă într-un mod, iar mâine în alt mod.

Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbeşte foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu şi lung şi cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect şi pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenţii economici oneşti, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greşim şi să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toţii.

S-a vorbit aici foarte mult şi nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, şi eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem şi noi o victimă, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră, a schimbărilor legislative.

Să nu credeţi că nouă ne este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fii obligat, astăzi, să analizezi o speţă într-un mod, mâine în alt mod. Dar tot împreună putem să realizăm şi această deziderat la care dorim toţi să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puţin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveţi un plan de business corect, noi să ştim exact ce să urmărim şi ce să facem„, a afirmat Heiuş, într- dezbatere de specialitate.

Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România corect trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru a preîntâmpina concurenţa neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală sau muncă „la negru”.

De multe ori, noi, ANAF-ul, suntem analizaţi doar din punctul de vedere al colectării de venituri bugetare, dacă asigurăm sau nu asigurăm sursele de venituri pentru funcţionare a statului, un lucru important de altfel, dar în acelaşi timp cred că noi, ANAF, alături de alte instituţii ale statului, trebuie să creăm un climat economic favorabil pentru mediul de afaceri şi trebuie să protejăm şi piaţa concurenţială românească.

Dacă 93% dintre contribuabilii români îşi declară la timp impozitele şi taxele, dacă 86% din contribuabilii îşi plătesc impozitele şi taxele la timp, din păcate, există şi alt gen de agenţi economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte şi ilegale şi care produc o concurenţă neloială dumneavoastră, cei care vă luptaţi să păstraţi business-urile corecte, să vi le dezvoltaţi, să vă achitaţi la timp impozitele şi taxele. Şi aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piaţa concurenţială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurenţă neloială şi vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră„, a spus Lucian Heiuş, conform agerpres.ro.

Afacerile româneşti în noul context economic, dar şi programele de redresare economică adresate firmelor, au fost pe agenda subiectelor abordate, marţi, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului „Forumul Capitalului Românesc”.

articolul original.

Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”

23 November 2022 at 13:55

Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”

Care este metoda prin care sunt controlați de Fisc românii pe rețelele sociale a fost explicată de către Lucian Heiuș, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

”Noi facem controale de acest gen de mai mult timp. Începând din vară, am intensificat aceste controale a veniturilor pe care le obțin persoanele fizice și pe care nu le declară. Pornind de la un fenomen care s-a simțit foarte mult în societate, chiar o frustrare pentru că existau multe persoane care, prin averea pe care o afișau, sfidau oamenii care își achită impozitele și taxele.

Pot să vă spun că în luna octombrie am identificat o persoană fizică la care diferența dintre venitul pe care l-a declarat în ultimii cinci ani și averea pe care a acumulat-o a fost de peste 20 de milioane de lei. Este vorba despre o persoană din Satu Mare. Iar impozitul pe care l-am calculat și pe care trebuie să îl recuperăm este de 2,6 milioane de lei”, a spus președintele ANAF.

”Legat de rețelele sociale, poate discutăm despre alt gen de controale. În ultima perioadă au apărut profesii noi, prin care anumite persoane obțin venituri prin activitatea pe care o desfășoară pe aceste rețele sociale. Venit care trebuie să fie declarat și care trebuie să fie impozitat. Și aici vorbim despre o sferă foarte largă. De la influenceri până la diverse alte activități pe care le prestează diverse persoane pe toate aceste platforme sociale.

Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat, pentru că în funcție de numărul de accesări atât îți vin și veniturile din partea acestor platforme. În funcție de accesările pe care le are o persoană care are deschis un cont acolo primește și o anumită sumă de bani”, a mai spus Lucian Heiuș, conform antena3.ro.

articolul original.

Avocatul Ingrid Mocanu îl acuză de ipocrizie pe șeful ANAF: Cum ar fi să ne spună de ce nu modifică legea care permite așa ceva?

14 November 2022 at 07:55
image

Avocatul Ingrid Mocanu îl acuză de ipocrizie pe președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș.

În contextul în care Heiuș i-a numit nemernici pe inspectorii ANAF care au amendat niște bătrânele care vindeau anumite produse la marginea drumului, Mocanu îl întreabă pe șeful Fiscului de ce nu modifică legea care permite așa ceva.

„Niște inspectori ANAF au amendat niște bătrânele care vindeau diverse lucruri pe marginea drumului.

Șeful numit politic al ANAF îi numește „nemernici” pe acești indivizi.

Cum ar fi să ne spună de ce nu modifică legea care permite așa ceva? Și cum ar fi să ne indice „nemernicii” care au permis să existe asemenea norme în vigoare?

Și nu cumva ar putea să ne spună dacă instigarea la neaplicarea legii (într-un mod atât de evident) nu este instigare la abuz în serviciu?

Că dacă suma aia de 30.000 este amendă aplicată legal (adică potrivit legii… aia bună, scrisă de „inteligenți”, nu de „nemernici”) atunci prejudiciul e cam în cuantum de „dragnia”, nu? 🙈

PS – „nemernicii” aplicaseră amenzile „nemernice” (dar fix potrivit legii), fix… da’ fix în circumscripția electorală unde a candidat numitul politic… și a pierdut… cred că de la acești „nemernici” 😁”, spune Mocanu, pe Facebook.

„Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă. Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF”, a spus Heiuș, în legătură cu inspectorii ANAF care au amendat, cu câte 30.000 de lei, patru țărani care vindeau fructe în fața porții.

articolul original.

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuș: ‘Este o zonă în care în România s-a cam evitat să se intre. Întotdeauna am mers și am controlat persoanele juridice, am mers și am verificat magazinele de la colț, dar, cumva, cu timiditate s-a încercat să s

13 November 2022 at 06:15
image

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, admite că zona marilor averi ale unor persoane fizice este una în care ”s-a cam evitat să se intre” în ceea ce priveşte controalele ANAF, el subliniind că este nevoie de verificări şi trebuie ca acele persoane cu averi foarte mari să plătească taxele aferente acestora.

Facem un schimb de bune practici în acest domeniu. (…) Încercăm să învăţăm de la colegii noştri din SUA şi din Australia şi să devenim şi noi din ce în mai performanţi”, a declarat Lucian Heiuş despre misiunea de asistenţă tehnică finanţată de Fondul Monetar Internaţional în România referitoare la conformarea fiscală a persoanelor fizice cu averi mari.

Conform lui Heiuş, în ultimele 6 luni a emis două ordine de preşedinte al ANAF care reglementează domeniul de activitate legat de impozitarea marilor averi. 

Este o zonă în care în România s-a cam evitat să se intre. Întotdeauna am mers şi am controlat persoanele juridice, am mers şi am verificat magazinele de la colţ, dar, cumva, cu timiditate s-a încercat să se intre pe acest control al persoanelor fizice şi vedem şi ştim toţi că există foarte multe persoane fizice cu acea avere cumva afişată, sfidătoare la adresa oamenilor şi care naşte foarte multe semne de întrebare. Există în acelaşi timp şi foarte mulţi români care şi-au câştigat banii corect, şi-au plătit impozitele şi taxele, le plătesc în continuare şi care au tot respectul şi aprecierea noastră, dar noi trebuie să identificăm pe cei care nu înţeleg că trebuie să plătească impozitele datorate”, a precizat el.

Şeful ANAF a subliniat că, în prezent, sunt în derulate 380 de acţiuni de verificare la persoane fizice. 

Chiar în luna octombrie, care este o lună încheiată, pot să vă spun că am descoperit sume suplimentare nedeclarate de 30,6 milioane de lei, iar impozitele calculate pentru aceste sume suplimentare sunt în jur de şase milioane de lei”, a precizat Lucian Heiuş.

El a dat exemplul unei persoane fizice din Bihor care luna trecută a fost verificată şi avea o diferenţă de 12 milioane de lei între venitul declarat şi cel estimat de către inspectori. 

El a susţinut că pot fi controlate persoanele care fac achiziţii de mare valoare, depuneri bancare de mare valoare sau care creditează firme cu sume mari de bani, iar de acolo pornesc controalele. Verificările se fac în situaţiile în care sunt diferenţe mai mari de 50.000 de lei între sumele declarate şi cele care se constată că sunt deţinute de către respectivele persoane.

Dacă avem indicii clare că sumele respective de bani sunt ca urmare a unor infracţiuni, putem să facem o plângere penală. (…) Dacă există elemente că sunt, totdeauna anunţăm şi facem o sesizare către Parchete pentru a continua cercetările”, a spus şeful ANAF.

Heiuş a afirmat că îşi doreşte ca cei impozitaţi să conteste în instanţă deciziile de impozitare, subliniind că în astfel de situaţii numele acestora pot fi făcute publice, altfel ele aflându-se sub secretul fiscal.

În ceea ce priveşte aşa-numiţii influenceri, Heiuş a arătat că ANAF are programe informatice de analiză a bazelor de date care atenţionează care dintre conturile acestora sunt vizualizate, după care se face comparaţia între sumele încasate de influenceri şi cele declarate de aceştia, conform news.ro.

Vezi și:

articolul original.

Șeful ANAF, supărat pe 2 inspectori. Au amendat 4 persoane cu câte 30.000 de lei pentru că vindeau fructe pe marginea drumului

11 November 2022 at 12:06
image

Șeful Fiscului se declară supărat pentru că vânzătorii de legume de la marginea drumului au rămas „marii infractori” pe care îi vânează unii inspectori ANAF . Doi inspectori din vestul țării au amendat 4 persoane care vindeau legume,fructe și țuică fără să aibă certificate de producător, cu sume pe care președintele ANAF le consideră exagerate.

Acum, ANAF îi caută pe cei amendați: le recomandă să depună contestații și amenzile le vor fi anulate.

Povestea, atât de reprezentativă pentru felul în care autoritățile române obișnuiesc să meargă în control, începe așa:

„Doi inspectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul țării, au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a terminat”, spune Lucian Heiuș.

Președintele Fiscului a spus că inspectorii au vânat vânzătorii de fructe, de fapt, mere, pere și puțină țuică:

„S-au dus în luna octombrie și au dat 4 amenzi în valoare de 30.000 lei, acelor oameni, acelor țărani care stau pe marginea drumului. Acești indivizi, nu pot fi numiți inspectori fiscali, inspectori antifraudă, le-au dat la 4 asemenea persoane câte 30.000 lei amendă. Aici au considerat ei că este marea evaziune fiscală. Poate că nu-i corect, poate că merele alea care le-a vândut nu erau din grădina lui, dar să dai 30.000 lei amendă că l-ai găsit cu 3 litri de țuică? N-au avut curaj să meargă într-un club din Timișoara, n-au avut curaj să meargă pe graniță în Serbia, de unde intră alcoolul și țigările de contrabandă.”

Marii evazioniști stau bine merci, mai spune șeful Fiscului, în timp ce inspectorii antifraudă au treabă cu oamenii de pe marginea drumului:

„Îi rog pe cei 4 oameni care au fost amendați să facă o plângere contravențională împotriva procesului verbal iar juriștii care vor reprezenta ANAF-ul vor solicita și vor fi de acord ca această amendă extraordinar de uriașă pentru fapta pe care au încălcat-o să fie transformată în avertisment.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/11nov-13-Iorgu-Sandw-Fiscul-si-legumele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos George Călin

Citește și: Bunuri ce au aparținut Elenei Udrea, scoase la licitație de către ANAF pentru a recupera prejudiciul din dosarul Gala Bute

articolul original.

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuș: ‘Principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili și la contribuabilii mijlocii’

9 November 2022 at 20:18
image

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că în primele zece luni ale acestui an verificările făcute la marii contribuabili şi la contribuabilii mijlocii de către inspectorii antifraudă ai Fiscului au dus la depistarea de sume suplimentare de impozitat de un miliard de euro.

Noi, ca şi ANAF, sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de şase miliarde de euro. (…) De fapt ANAF-ul, principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecţia antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale, pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală”, a afirmat Lucian Heiuş, miercuri seară, la Digi 24.

Şeful ANAF a catalogat drept ”marginale” acţiunile de verificare a persoanelor fizice care deţin averi mari. 

Lucian Heiuş a reamintit că, de când a preluat şefia instituţiei, a cerut ca verificările inspectorilor fiscali să nu se mai axeze pe micii contribuabili şi ca aceştia să nu ”închidă ochii” la marea evaziune, conform news.ro.
articolul original.
  • There are no more articles
❌