ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Ludovic Orban, aluzie la Lucian Bode: „Cine-a furat la doctorat, va fura și de la stat”

26 November 2022 at 16:17
image

Deputatul Ludovic Orban, liderul de la Forța Dreptei, a transmis un mesaj scurt, sâmbătă, pe Facebook, în ceea ce a părut a fi o aluzie la Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL, care este acuzat că a plagiat aproape 20% din teza de doctorat.

„Cine-a furat la doctorat, va fura și de la stat”, a scris fostul premier, sâmbătă, pe Facebook.

Emila Șercan, pe B1 TV, despre lucrarea lui Lucian Bode: „În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat”

Într-o anchetă publicată pe PressOne, jurnalista de investigație Emilia Șercan l-a acuzat pe secretarul general al PNL că a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale. Altfel spus, ea a găsit conținut plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini ale lucrării.

„UBB a descoperit 2,95% din conținutul tezei ca fiind plagiat. Eu am reușit să parcurg teza și să găsesc dovezi indiscutabile că cel puțin 18,5% din conținutul tezei este plagiat. Eu sunt singură că dacă aș mai sta de acum înainte câteva zile să mă mai uit peste teză probabil că aș mai găsi și alte porțiuni (…). În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat. E adevărat că în partea a doua a tezei se concentrează bucățile mari, bucățile mari însemnând trei pagini consecutive preluate din același autor, fără citare, fără atribuire, fără utilizarea ghilimelelor”, a declarat Emilia Șercan, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Odată ce ancheta de presă a fost prezentată publicului, Universitatea Babeș-Bolyai, care după o analiză inițială spunea că a identificat conținut plagiat în proporție de doar 2,95%, a anunțat că va reanaliza lucrarea, prin vocea rectorului Daniel David.

Cristian Preda, pe B1 TV: Este un text extrem de slab, care n-ar permite nici unui student de anul I să treacă un examen

Despre cazul lui Lucian Bode a vorbit și Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, care a reclamat textul lucrării drept unul „extrem de slab”.

„Este un text extrem de slab, care n-ar permite, după standardele mele, nici unui student de anul I să treacă un examen (…). Văzând eu însumi textul pe care l-a analizat UBB, am descoperit, de pildă, și am notat aceste lucru, faptul că fragmente care erau identificate prin Turnitin, prin una din platforme, drept plagiate nu mai erau accesibile la data la care eu am făcut analiza, deci probabil că între analiza UBB și momentul în care eu luat textul la puricat s-a întâmplat ceva straniu, au fost blocate site-urile de unde fuseseră furate document”, a spus Cristian Preda, joi, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

articolul original.

Ministrul Lucian Bode, discuții cu liderii europeni despre aderarea României la Schengen

26 November 2022 at 05:54
image

Ministrul de interne Lucian Bode a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). El a discutat cu oficialii europeni despre „evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație”, în contextul în care umează să aibă loc votul final pentru aderarea României la Schengen.

„Am participat astăzi (vineri – n.red.) la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizată de Președinția cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație.

Migrația ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european și apreciez inițiativa Președinției cehe a Consiliului UE de a aborda acest subiect care ne preocupă constant pe toți.

Am subliniat în intervenția mea că trebuie să acordăm o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație și că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situația din unele țări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migrației și să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine și de tranzit, precum și cu partenerii internaționali”, a scris Lucian Bode, pe Facebook.

„Susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest”

El afirmă că, totodată, combaterea traficului de migranți trebuie să fie în continuare o prioritate, fiind nevoie de cât mai multe acțiuni concrete la nivel european.

„În acest sens, doresc să salut Planul de Acțiune prezentat și propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică și comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În același timp, deși România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă și pentru Austria, dar și pentru Președinția cehă a Consiliului UE”, conform ministrului.

La reuniune, Lucian Bode a discutat și despre aderarea României la Schengen.

„Nu în ultimul rând, în marja lucrărilor Consiliului am avut două întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE. Am ținut să le mulțumesc personal celor doi interlocutori pentru sprijinul nemijlocit și eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spațiul Schengen în luna decembrie”, conchide Lucian Bode.

Participarea ministrului Bode la Bruxelles a avut loc în contextul în care Austria și Olanda nu au decis dacă vor vota pentru aderarea României la Schengen.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lucian Bode, la Bruxelles: „Trebuie să avem o abordare europeană unitară în privința migrației”

25 November 2022 at 20:39
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, la Bruxelles, că țările UE trebuie să aibă o abordare unitară în privința migrației ilegale. Subiectul reprezintă o prioritate pentru europeni, a adăugat Bode, anunță Mediafax.

Ministrul Lucian Bode a participat vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizată de președinția cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație, au anunțat reprezentanții ministerului. Ministrul român a avut o intervenție în cadrul întâlnirii.

Lucian Bode: „Trebuie să acordăm o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație ”

Lucian Bode a anunțat că în cadrul vicitei sale la Bruxelles a subliniat că trebuie să fie acordată o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație și că trebuie să existe o abordare europeană unitară.

„Am subliniat în intervenția mea că trebuie să acordăm o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație și că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situația din unele țări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migrației și să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine și de tranzit, precum și cu partenerii internaționali”, a anunțat Lucian Bode.

Lucian Bode: „Combaterea traficului de migranți trebuie să fie în continuare prioritatea noastră”

Ministrul a precizat că prioritatea principală trebuie să fie combaterea traficului de migranți, deoarece este nevoie de cât mai multe acțiuni concrete la nivel european. De asemenea, Lucian Bode susține că această abordare este importantă și pentru Austria, dar și pentru Președinția cehă a Consiliului UE.

„Totodată, combaterea traficului de migranți trebuie să fie în continuare prioritatea noastră principală, fiind nevoie de cât mai multe acțiuni concrete la nivel european. În acest sens, doresc să salut Planul de Acțiune prezentat și propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică și comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În același timp, deși România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă și pentru Austria, dar și pentru Președinția cehă a Consiliului UE”, a adăugat Lucian Bode.

La Bruxelles, ministrul Bode a avut două întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh.

articolul original.

Ministrul de Interne, Lucian Bode: Este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migrației și să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine și de tranzit

25 November 2022 at 21:15
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis vineri că migraţia ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european și în acest sens este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migraţiei şi să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine şi de tranzit, precum şi cu partenerii internaţionali.

”Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizată de Preşedinţia cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraţioniste de-a lungul tuturor rutelor europene de migraţie. Migraţia ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european şi apreciez iniţiativa Preşedinţiei cehe a Consiliului UE de a aborda acest subiect care ne preocupă constant pe toţi. Am subliniat în intervenţia mea că trebuie să acordăm o atenţie egală tuturor rutelor europene de migraţie şi că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situaţia din unele ţări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migraţiei şi să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine şi de tranzit, precum şi cu partenerii internaţionali”, a arătat Lucian Bode, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că este nevoie de mai multe acţiuni concrete la nivel european pentru combaterea traficului de migranţi

”În acest sens, doresc să salut Planul de Acţiune prezentat şi propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică şi comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În acelaşi timp, deşi România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susţin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acţiune concret şi pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă şi pentru Austria, dar şi pentru Preşedinţia cehă a Consiliului UE”, a subliniat Bode.

El a menţionat că a avut întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, şi cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Preşedinţii a Consiliului UE.

”Am ţinut să le mulţumesc personal celor doi interlocutori pentru sprijinul nemijlocit şi eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen în luna decembrie”, a explicat Lucian Bode, conform news.ro

articolul original.

Germania sprijină România

25 November 2022 at 07:57
image

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, s-a cu ministrul federal de interne al Germaniei, Nancy Faeser, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

Pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm. La întâlnirea cu ministrul federal de interne al Germaniei, Nancy Faeser, Lucian Bode a transmis aprecieri ministrului german pentru prezenţa experţilor în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării.

”Pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei. Discuţiile noastre au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi intensificarea acţiunilor comune la nivel european de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe Ruta Balcanică (…) Discuțiile noastre au vizat aderarea României la spațiul Schengen, precum și intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică.

Totodată, am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane în ceea ce privește gestionarea frontierelor Schengen, precum și față de posibilitatea de a beneficia de experiența autorităților germane cu privire la gestionarea provocărilor migraționiste în situații de criză, din perspectiva unui stat Schengen.

I-am transmis aprecieri omoloagei mele pentru prezența experților germani în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării. Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire.

Nu în ultimul rând, reamintind declarațiile cancelarului federal Scholz de la Praga, omoloaga mea m-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini „ferm și vehement” o decizie favorabilă României în 8 decembrie. A apreciat acest pas drept o contribuție la unitatea și securitatea europeană în contextul provocărilor actuale” a transmis, pe pagina oficială de socializare, ministrul Afacerilor Interne.

Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI) va avea loc pe 8 decembrie, dată la care s-ar putea decide acceptarea României în Spaţiul Schengen

articolul original.

Ministrul Bode, discuție cu omologul german: „Implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm”

24 November 2022 at 20:20
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, joi, cu ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

După întâlnire, Lucian Bode a transmis că pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm. Discuțiile purtate nu au fost doar despre aderarea la spaţiul Schengen.

„Pentru România implicarea Germaniei în susținerea aderării la spațiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei”, a transmis Lucian Bode.

Lucian Bode: „Am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane”

Discuțiile au avut în centru aderarea României la spaţiul Schengen, precum și subiecte  legate de intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică

„Discuțiile noastre au vizat aderarea României la spațiul Schengen, precum și intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică.
Totodată, am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane în ceea ce privește gestionarea frontierelor Schengen, precum și față de posibilitatea de a beneficia de experiența autorităților germane cu privire la gestionarea provocărilor migraționiste în situații de criză, din perspectiva unui stat Schengen”, a mai transmis Lucian Bode.

Ministrul de Interne: „Omoloaga mea va sprinjini ferm și vehement o decizie favorabilă”

Lucian Bode precizează că profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea nivelului ridicat de pregătire al României în vederea aderării la spațiul Schengen.

„I-am transmis aprecieri omoloagei mele pentru prezența experților germani în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării. Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire.

Nu în ultimul rând, reamintind declarațiile cancelarului federal Scholz de la Praga, omoloaga mea m-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini „ferm și vehement” o decizie favorabilă României în 8 decembrie. A apreciat acest pas drept o contribuție la unitatea și securitatea europeană în contextul provocărilor actuale”, a mai transmis ministrul de Interne, Lucian Bode.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

24 November 2022 at 18:49
image

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro, rectorul UBB, Daniel David.

Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat o nouă analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, și nu doar 2,95%, atât cât apreciase anterior, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene. UBB precizase, săptămâna trecută, pentru Edupedu.ro, că ar putea să reia analiza, dacă vor apărea suspiciuni de plagiat.

Întrebat dacă în urma acestei noi analize, publicată de Pressone.ro, teza de doctorat a lui Lucian Bode va fi reanalizată, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

„Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi, ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”

Rectorul UBB, Daniel David: Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic.

Întrebat ce părere are despre diferența foarte mare între procentele din teză constatate a fi plagiate, adică 2,95% de comisia de etică a UBB și 18,5% de Emilia Șercan, Daniel David a spus că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității.  ,,Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”

În noua analiză, Emilia Șercan menționează că a descoperit text plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini ale tezei, adică 10.139 cuvinte, ceea ce reprezintă un procentaj de 18,5% din lucrare. Șercan explică existența a patru tehnici de mascare a plagiatului: prin traducere, plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice), prin parafrazare și tip copy-paste.

După ce a analizat teza demnitarului, Comisia de etică a UBB a anunțat, la începutul lunii, concluziile care constau în ,,o serie de abateri de la bunele norme de publicare”. Comisia a mai precizat că problemele de tip plagiat reprezintă ,,aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a reacționat spunând că ,,verdictul UBB este că teza mea de doctorat este în regulă”.

Potrivit Edupedu.ro, după o serie de critici, UBB a raportat decizia la practicile standard de analiză, în contextul în care era vorba de un caz extrem de mediatizat, al unui înalt demnitar din Guvernul României, acuzat de plagiat și de o lucrare de doctorat foarte slabă. Instituția a spus că poate relua analiza, ,,pe bază de dovezi”, dacă vor apărea noi sesizări.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

24 November 2022 at 10:16

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David, scrie G4

Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.

Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

  • “Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”

Întrebat cum receptează pe moment diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității pe care o conduce:

  • “Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”
  • plagiat prin traducere;
  • plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză);
  • plagiat prin parafrazare;
  • plagiat de tip copy-paste.

La începutul lunii, Comisia de etică a UBB anunțase propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”. Ministrul Bode a reacționat susținând că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă”.

Într-o serie de răspunsuri transmise Edupedu.ro săptămâna trecută, după o serie de critici privind decizia sa, UBB a raportat decizia la practicile “standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția a spus că poate relua analiza, “pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări.

articolul original.

„Vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, transmite cancelarul austriac, după vizita lui Bode la Viena

24 November 2022 at 06:55
image

Austria nu este împotriva aderării României la Schengen, dar este preocupată de problema migrației, transmite ministrul de Interne, Lucian Bode, aflat în vizită în Austria. Pe de altă parte, cancelarul austriac Karl Nehammer spune că va fi foarte critic în ce privește România și Bulgaria. Nu același lucru e valabil și în cazul Croației.

Ministrul de Interne, Lucian Bode se află în Austria pentru a-i convinge pe oficialii de la Viena că România merită să adere la spațiul Schengen. Deocamdată, mesajul pe care-l transmite de acolo nu este neapărat încurajator:

 „Omologul meu austriac m-a asigurat că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.

Lucian Bode spune, însă, că în primele 8 luni ale acestui an, prin România, doar 2, 7 % din numărul total de migranți au reușit să ajungă în Uniunea Europeană, restul de peste 90 % fiind reținuți la frontieră.

La rândul său, însă, cancelarul austriac a declarat miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susține Croația, dar că s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali, transmit agențiile internaționale de presă.

„Vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul austriac. Totodată, el a prezentat alte cifre privind migranții ilegali. Și anume: dintre cei aproximativ 100.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu au fost înregistraţi în niciuna dintre ţările UE prin care au trecut înainte de a ajunge pe teritoriul austriac.

Investigaţiile efectuate de autorităţile austriece au relevat că majoritatea acestor migranţi au trecut prin Bulgaria şi România, ţări aflate la frontiera externă a UE.

Foto: Shutterstock

Citește și: Eugen Tomac, europarlamentar PMP: Dacă UE vrea să ajute Republica Moldova și Ucraina, România trebuie să intre în Schengen cât mai rapid | VIDEO

articolul original.

Cătălin Drulă: Ciucă are o acuzație gravă de plagiat și și-a aranjat dosarul prin metoda „coperta”, o ingerință în justiție nemaivăzută / Bode a aranjat licitații și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I (VIDEO)

24 November 2022 at 10:50
image

USR a lansat „cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR”, joi, în Piața Victoriei, context în care președintele partidului, fostul ministru Cătălin Drulă, i-a criticat în termeni duri pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, amintind de multiplele controverse în care sunt implicați cei doi oficiali din conducerea PNL.

Cătălin Drulă, acuzații grave pentru liberalii Nicolae Ciucă și Lucian Bode

„În mai puțin de un an, patru miniștri au plecat rușinos din Guvern, cu acuzații de plagiat, de abuz în serviciu, de incompetență. Florin Roman la Cercetare, Sorin Cîmpeanu, Vasile Dîncu, Adrian Chesnoiu, toți au plecat cu tinichele de coadă și nu sunt singurii. Premierul Ciucă are o acuzație gravă de plagiat, a organizat un kompromat la adresa jurnalistei care a dezvăluit plagiatul și și-a aranjat dosarul prin metoda «copertă», o ingerință în justiție nemaivăzută care acum este investigată de procurori”, a declarat liderul USR.

„Lucian Bode a aranjat licitații, a dat BMW-uri cu dedicație pentru prietenul Președintelui și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I. Astăzi au ieșit din nou în presă, aceeași jurnalistă curajoasă a arătat cum un procent enorm din lucrare este copiat și plagiat și așteptăm ca cei care vor să mai aibă un pic de obraz în această lume academică, Universitatea Babeș-Bolyai, oamenii care muncesc acolo și care știu ce înseamnă integritate academică, ce înseamnă cercetare pe bune, ar trebui să ia atitudine împotriva felului cum se acordă un doctorat pe o maculatură copiată. Angel Tîlvar, era să îl uit, ministrul Apărării, iarăși cu acuzații grave de plagiat”, a continuat Cătălin Drulă.

„Cu astfel de oameni în Guvern, cărora nu le pasă decât de clientela de partid, România va continua să sufere și vreau să vă spun foarte clar că suntem în ceasul al XII-lea. Sunt semne foarte îngrijorătoare în ceea ce privește economia României. Ceea ce ne anunță generalul Ciucă, că comandă, ordonă creșterii economice să fie pozitivă, cifrele sunt falsificate, sunt lucruri extraordinar de grave pentru că de fapt suntem într-o situație fragilă, economia frânează”, a mai spus fostul ministru.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ancheta Emiliei Șercan

24 November 2022 at 09:53
Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David.

UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.

Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat Daniel David.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Klaus Iohannis spune că este posibil ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie amânată

23 November 2022 at 20:00
image

Klaus Iohannis susține că este posibil ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie amânată, dacă până pe 8 decembrie nu va exista o certitudine că lucrurile sunt clare.

„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la spațiul Schengen, relatează Mediafax.

Klaus Iohannis: „8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată”

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”. Președintele României spune că data de 8 decembrie nu reprezintă un termen final pentru aderarea României la Schengen, ci este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, încheie președintele.

Bode face marele anunț după discuția cu ministrul austriac de interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi gestionarea presiunii migraţilor.

„Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre.
Am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei pe tema aderării României la spațiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraționiste. Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern.
În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România”, a transmis Lucian Bode.

Lucian Bode: „Ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României”

De asemenea, ministrul de Interne susține că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest, iar seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană.

„Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România.

Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor.
Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuțiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria, a mai transmis ministrul de Interne, Lucian Bode.

articolul original.

Flutur: ”Sunt convins că ridicarea MCV dă șanse mari de aderare a României la zona Schengen”

22 November 2022 at 17:26
image

 Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, salută încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) arătând că această măsură dă șanse mari României de aderare la zona Schengen. ”Suntem în zodia veștilor bune pentru România. Vreau să salut și eu încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). De când am intrat în Uniunea Europeană am fost monitorizați în domeniul statului de drept și al justiției. Astăzi, acest mecanism s-a încheiat pentru că România și-a făcut temele așa cum trebuie. Este o notă bună pentru Guvernul liberal Ciucă, pentru Ministerul Justiției și ministrul Cătălin Predoiu care s-au implicat direct pentru îmbunătățirea legislației în domeniul justiției și astfel contribuie substanțial la parcursul european al României. Sunt convins că ridicarea MCV dă șanse mari de aderare a României la zona Schengen și, la fel, un ministru liberal de interne, Lucian Bode, a luptat și luptă pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt mândru că fac parte din această echipă liberală care în aceste zile scrie istorie pentru România. Trebuie să subliniez și să apreciez întregul efort al Coaliției de guvernare, a europarlamentarilor și parlamentarilor români care au dat dovadă de solidaritate”, a declarat Flutur.

articolul original.

După ce ministrul de Interne austriac a spus Nu aderării României la Schengen, ministrul de Interne, Lucian Bode, merge în Austria

22 November 2022 at 13:13
image

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, va merge în Austria, pentru a se întâlni cu omologul său austriac, Gerhard Karner, după ce acesta din urmă s-a declarat împotriva aderării României la spațiul Schengen.

Ministrul de interne, Lucian Bode, se va deplasa zilele următoare în Austria, unde se va întâlni cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, au declarat, pentru G4Media.ro, surse guvernamentale.

„Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a explicat, vineri, ministrul austriac de interne, citat de publicațiile Kurier și Der Standard.

Întâlnirea are loc înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) programată pentru vineri pe tema migrației ilegale. Și presa austriacă vorbește despre faptul că ministrul Bode va merge la Viena săptămâna viitoare, însă sursele G4Media au precizat că întâlnirea va avea loc mult mai devreme.

Mesajul diplomatic al austriecilor este că ar dori susținere anti-migrație atât de la Comisie, cât și din partea României. Ungaria nu acceptă nici un migrant și îi trimite pachet în Austria”, au spus, pentru G4Media.ro, surse de la Bruxelles.

articolul original.

VIDEO | Lucian Bode: ”Când Rusia atacă nediscriminatoriu populaţia şi infrastructura din Ucraina, atacă indirect ţările noastre”

16 November 2022 at 13:41
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri la finalul conferinței ministeriale a Forumului Sazburg, care se desfășoară la București, că atunci când Rusia atacă ”nediscriminatoriu” populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările vecine.

„Când Rusia atacă nediscriminatoriu populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările noastre, întrucât ucrainenii care nu mai au acces la căldură, la apă, la hrană pe teritoriul propriei ţări nu vor avea altă soluţie decât să caute protecţie în statele vecine. Astfel, trebuie să ne asigurăm că sistemul de protecţie internaţională funcţionează şi este în permanent îmbunătăţit. Când vedem în spaţiul public numeroase ameninţări venite din partea Federaţiei Ruse, fie că vorbim de potenţiale atacuri cu armament din această categorie sau cu bombe murdare sau cu incidente la centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei trebuie să ne asigurăm că sunt întreprinse toate demersurile pentru prevenirea unor astfel de scenarii, dar şi că avem capacitatea de a reacţiona la incidente de acest gen”, a declarat Lucian Bode.

De asemenea, el a mai spus că niciun stat membru ONU nu trebuie să ignore „acţiunile armate ilegale” ale Rusiei împotriva Ucrainei.

„Având în vedere proximitatea geografică, statele membre al Forumului Salzburg, Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest resimt cel mai acut consecinţele agresiunii ruse din Ucraina. Tocmai de aceea este important să ne coordonăm, să învăţăm din experienţele partenerilor şi să ne pregătim pentru viitoarele provocări în domeniul securităţii, evident în strânsă legătură cu autorităţile de la Kiev. Din păcate, fie că alegem să ne implicăm activ sau nu, acţiunile incompatibile cu dreptul internaţional ale Rusiei sunt o realitate a fiecărui minut şi se manifestă direct pe teritoriul Ucrainei, dar şi indirect în statele noastre. Dincolo de efectele economice ale războiului pe care le observăm, le observă întreaga lume în facturile la energie, în ratele la bănci, în creşterea preţurilor alimentelor de bază, ministerele de interne fac eforturi pentru gestionarea eficientă a provocărilor de securitate existente şi potenţiale”, a mai spus ministrul Bode, la finalul Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg desfăşurată la Palatul Parlamentului.

România asigură în prezent preşedinţia Forumului Salzburg

În semestrul II al acestui an, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură preşedinţia Forumului Salzburg, mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală.

Forumul Salzburg a fost creat în luna iulie 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

În luna septembrie 2007 a fost înfiinţat Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, precum şi Republica Moldova, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.

Preşedinţia Forumului este preluată prin rotaţie de către statele membre pentru perioade de câte şase luni, potrivit Agerpres.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de Decanul Facultății de Științe Politice: „Nu ar obține nici măcar notă de trecere la un examen de anul I”

14 November 2022 at 18:48

Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de Decanul Facultății de Științe Politice: „Nu ar obține nici măcar notă de trecere la un examen de anul I”

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din București a analizat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul de Interne. Verdictul acestuia a fost următorul: ”Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri”.

Profesorul de științe politice a publicat primele concluzii pe pagina sa de Facebook, dar spune că urmează, în scurt timp, să revină cu evaluarea pe larg a tezei lui Bode. „Mi-am petrecut weekendul analizând teza lui Lucian Bode. Am încheiat evaluarea. Ea va fi publicată în curând pe site-ul ”Revistei 22”. Reproduc deocamdată doar concluzia: ”Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri”.

Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale»”, a scris Cristian Preda duminică, pe Facebook. Comentariile profesorului de științe politice vin după ce, vineri, jurnalista de investigații Emilia Șercan a anunțat că teza de doctorat a ministrului de Interne conține o eroare flagrantă.

sursa: libertatea.ro

articolul original.

Cristian Preda a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode. Decanul spune că secretarul general al PNL ar pica și „un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau relații internaționale”

13 November 2022 at 17:36
image

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București, a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL, și a sugerat că acesta ar pica și „un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale”.

Ce spune Cristian Preda după ce a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode

„Mi-am petrecut weekendul analizând teza lui Lucian Bode. Am încheiat evaluarea. Ea va fi publicată în curând pe site-ul «Revistei 22».

Reproduc deocamdată doar concluzia: «Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri. Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale»”, a scris decanul universitar, duminică, pe Facebook.

Secretarul general al PNL a încurcat Fukushima cu Fukuyama

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit recent că în teza de doctorat cu pricina Lucian Bode a scris „Fukuyama”, numele unui celebru politolog și specialist în relații internaționale,” în loc de „Fukushima”, centrala din Japonia unde a avut loc dezastrul nuclear din 2011.

„O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe dacă conducătorul de doctorat își făcea treaba, dacă comisia de îndrumare își făcea treaba, dacă cei trei referenți care au validat acordarea tezei de doctorat își făceau treaba și dacă comisia CNATDCU care a confirmat acordarea titlului își făcea treaba. Eroarea nu a fost sesizată nici de cei din USR care au transcris recent teza lui dr. Bode la Biblioteca Națională, dar nici de Comisia de Etică a UBB care a analizat seizarea USR. Am sesizat-o eu, citind și analizând cătinel, ca de obicei”, a declarat jurnalista de investigație.

articolul original.

Marian Popescu, despre reacția ministrului Bode în contextul plagiatului: „Suficiență crescută dintr-un tip de aroganță neinstruită intelectual” | VIDEO

7 November 2022 at 19:19
image

Atitudinea lui Lucian Bode în contextul acuzațiilor de plagiat și a verificării realizate de Universitatea Babeș-Bolyai arată o „suficiență crescută dintr-un tip de aroganță neinstruită intelectual”, spune la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei”, Marian Popescu – expert în etică academică, fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București și coordonatorul Comisiei de Etică de la Universitatea București, care a demonstrat plagiatul lui Victor Ponta.

„La fel ca și domnul Ponta acum zece ani, acest domn nu are tangență cu ideea de cercetare științifică. […] Sunt oameni care își fac cercetarea și își redactează teza de doctorat cu sacrificii personale, familiale enorme. Au o idee, ea a fost validată de profesorul sau profesoara coordonatoare, se parcurg câteva etape, există o comisie de îndrumare – care în cazul Bode nu a văzut. Există un coordonator științific care are răspunderi legale, el poate fi pasibil de sancțiuni pentru că a dat drumul la o astfel de lucrare. Și în momentul în care finalizezi o teză de doctorat, realmente ești la capătul unui efort teribil”, spune Marian Popescu.

Marian Popescu: Tocmai ministrul de Interne spune că 2.95% furt nu e mare lucru?

Să spui că 2,95% nu înseamnă mare lucru, tocmai acest ministru care este ministrul al cărui Minister? Ah, de Interne. Păi, cum? Adică eu nu am furat decât atât. Nu, nu contează procentul decât la sancționare. Fapta, însă, rămâne și rămâne așa cum este ea stipulată în cadrul acesta legislativ care sigur că mai poate fi îmbunătățit”, explică Marian Popescu.

Ce ar trebui să facă un politician acuzat de plagiat?

„Foarte simplu: se retrage din funcție. O minimă onestitate te îndeamnă să faci lucrul acesta. Te suspenzi, dacă legea îți permite până la elucidarea investigației. Faci ceva, dar nu ești arogant pe ideea că s-a dovedit că <<eu nu am plagiat>> și nu trebuie să fiu eu crezut pe cuvânt.

În momentul în care în Franța, Anglia, Germania, Elveția, în Statele Unite – în anumite Universități, în Canada, au fost politicieni dovediți ca plagiatori, politicieni asupra cărora în primă fază plana suspciunea. Oamenii aceștia au făcut pasul înapoi”, spune Mihai Popescu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Profesorul Marian Popescu: Legea nu interzicea UBB să analizeze întreaga lucrare de doctorat a lui Lucian Bode. Plagiatul nu contează ca procent, ci ca faptă | VIDEO

articolul original.

Profesorul Marian Popescu: Legea nu interzicea UBB să analizeze întreaga lucrare de doctorat a lui Lucian Bode. Plagiatul nu contează ca procent, ci ca faptă | VIDEO

7 November 2022 at 18:20
image

Marian Popescu – expert în etică academică, fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București și coordonatorul Comisiei de Etică de la Universitatea București, care a demonstrat plagiatul lui Victor Ponta – a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Marian Popescu spune că plagiatul nu se referă la dimensiunea materialului plagiat, ci la faptă în sine. Altfel spus, „Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt”. Mai mult, Marian Popescu atrage atenția că Universitatea Babeș-Bolyai – UBB – nu a verificat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode în întregime, deși legea nu interzice analiza completă chiar și în contextul unor fragmente extrase din întreaga lucrare și sesizate.

Cine este atent la nuanțe și încearcă să vadă de ce decizia Comisiei de Etică a UBB a fost redactată într-un astfel de limbaj care a provocat o mare insatisfacție în opinia publică, decizia aceasta nu numai că i-a permis domnului Bode – într-un mod absolut nemeritat, după părerea mea și nu numai a mea – să bagatelizeze ceea cu mare greutate a admis că există în teza domniei sale și anume, citez: <<fragmente plagiate>>”, spune Marian Popescu.

Marian Popescu: „Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă”

„Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt. Și în momentul în care decizia aceasta i-a permis domnului Bode să spună că 2,95% și teza e în regulă, lcururile sunt, după mine, și nu numai după mine și după alți câțiva care ne-am pronunțat public și aici trebuie să o menționez neapărat pe colega mea Emilia Șercan – am observat o strategie de escamotare a esențialului și de repliere, fiind vorba de un ministru (n.r. al Afacerilor Interne), fiind vorba de un coordonator de doctorat care este rectorul Academiei SRI. Eu nu vreau să trag concluzii aiurea din punctul acesta de vedere, vreau numai să remarc câteva lucruri simple:

Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă. Toate cărțile și toate studiile importante pe cultura etică și de integritate din învățământul superior spun exact acest lucru: nu contează că ai știut să citezi într-un loc și în altele nu.

Opinia publică este nemulțumită, iar faptul că Comisia de Etică a UBB a înaintat totuși documentația și propriul verdict la CNADTCU – e un lucru bun”, explică Marian Popescu.

UBB nu a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime

Odată ajunsă pe masa CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode va fi verificată integral. Marian Popescu spune că UBB nu a verificat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime invocând legea care spune că se supune unei analize doar ceea ce anume face obiectul unei sesizari, însă expertul în etică academică atrage atenția că legea nu interzice să analizezi întregul.

„UBB nu a făcut lucrul acesta. S-a limitat la ceea ce exista în sesizarea primită privind paginile sau fragmentele plagiate. În mod normal, chiar dacă în sesizare se fac referințe cu dovezi la pagina 13, 28, 30, cine știe ce înseamnă să analizezi din punct de vedere al plagiatului o lucrare, știe că trebuie să faci analiza integrală. De ce? Pentru că pot exista greșeli făcute din neatenție”, spune Marian Popescu.

„Legea spune că analizezi plagiatul din punct de vedere a ceea ce este sesizat acolo. Dar întrebarea mea e simplă: legea nu-ți interzice să analizezi întregul. Pentru că în momentul în care analizezi întregul lucrurile apar în cu totul altă lumină”, adaugă Marian Popescu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Lucian Bode a plagiat sub 3% în teza de doctorat, anunță UBB. Emilia Șercan: „Probleme sunt mult mai mari / Titlul ar trebui retras” | AUDIO

articolul original.
❌