ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

USR, pe felie cu o firmă apropiată de PSD-ul lui Liviu Dragnea, pentru defăimarea MAI! Bugetul.ro a atras atenția încă din luna octombrie că USR duce o campanie plătită împotriva lui Lucian Bode și a Poliției Române

30 November 2022 at 10:51

Inspectoratul General al Poliției Române, mai exact Poliția Rutieră, va primi 300 de autospeciale BMW de la Automobile Bavaria, în urma unei achiziții publice despre care Cătălin Drulă, președintele USR și fost ministru al Transporturilor, a afirmat că este „cu dedicație”. Interesant este că proiectul tehnic al licitației a fost avizat chiar de Cătălin Drulă, în perioada în care era ministru al Transporturilor. În cele ce urmează, Bugetul.ro o să vă prezinte firul cronologic al acestei achiziții de mașini.

Pentru prima dată de la intrarea României în Uniunea Europeană, în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost inclus, ca axă de finanțare, și domeniul siguranței rutiere. Printre potențialii beneficiari regăsim și Poliția Rutieră. La 30.05.2016, Autoritatea de Management din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor au lansat un apel în acest sens. În 2017, Poliția Română a făcut demersuri către Ministerul Transporturilor, în vederea finanțării propunerilor de proiect.

La 1 octombrie 2020, în timpul Guvernului Orban 1, pe când Lucian Bode era la Ministerul Transporturilor, nu la Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române a depus cerere de finanțare pentru trei proiecte, documentele fiind încărcate în sistemul informatic la 30.09.2020.

De altfel, chiar președintele USR, Cătălin Drulă, a făcut publice proiectele respective vineri, 21 octombrie 2022.

Cele trei proiecte încărcate în sistemul informatic, la 30 septembrie 2020, au fost:

– proiect tehnic autospeciale Poliția Rutieră
– proiect tehnic sistem de colectare a datelor
– proiect tehnic mijloace tehnice.

Acestea sunt semnate de Carmen Camelia Țuicu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române. Se poate observa că, încă din toamna anului 2020, la specificațiile tehnice era făcută precizarea că autoturismele ce vor fi achiziționate trebuie să aibă o cutie de viteze automată, cu 8+1 trepte.

În ședința de Guvern din 12.11.2020 s-a concretizat solicitarea făcută de Poliția Română, prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2020, publicată în Monitorul Oficial, la 23 noiembrie.

Ce spune HG nr. 971/2020? Art. 1 precizează că <<se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre>>.

<<Proiectul propus spre finanțare prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 constă în dotarea Poliției Române cu un sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație. Prin Nota-raport nr. 412.999 din 3.12.2019 actualizată prin Nota-raport nr. 933.823 din 14.09.2020 a fost aprobată depunerea cererii de finanțare a caracteristicilor principale ale proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“ de către ordonatorul principal de credite. În cadrul proiectului se va realiza și modernizarea necesară a infrastructurii hardware și software a sistemului informatic al Poliției Române – SISPOL, precum și achiziția serviciilor de instruire pentru cele două aplicații care urmează a fi dezvoltate. Alte costuri vor fi reprezentate de achiziția de bunuri și servicii pentru realizarea informării și publicității implementării proiectului, precum și bunuri IT C necesare echipei de implementare a proiectului. Valoarea totală estimată a proiectului este de 126.807 mii lei, cu TVA inclus, și este depus pentru finanțare în cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014-2020, Axa prioritară 2 (A.P.) Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, Obiectivul specific 2.5 (OS) Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“>>, mai spune Hotărârea de Guvern citată.

La 25.05.2021, prin Decizia nr. 2162, Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT) aprobă cererea de finanțare.

La 5 iulie 2021, în perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, se încheie Contractul de finanțare nr. 106 între Ministerul Transporturilor și Inspectoratul General al Poliției Române, care la Articolul 23, alin. (1), prevede că „următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

La 8 iulie 2021, DG OIT, prin directorul Felix Ardelean, dă undă verde. Trebuie făcută precizarea că DG OIT se află în subordinea MinisteruluI Transporturilor, instituție condusă, la acea vreme, de ministrul Cătălin Drulă.

La 25.10.2021, în Sistemului Electronic de Achiziții Publice este lansată procedura de achiziție a celor 300 de autospeciale. O lună mai târziu, la 25.11.2021, aceasta este anulată. Motivul? „Această procedură a fost anulată automat, deoarece, la data limită de depunere ofertă, nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se precizează pe SEAP.

Se constată că nu a fost depusă nicio ofertă, deși pe piața auto existau produse ce îndeplineau cerințele tehnice: Alfa Romeo Giulia, BMW 320i xDrive, dar și modele de Jaguar, Volvo și Mercedes.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAI, specificația tehnică de la acea vreme s-a făcut cu „respectarea cerințelor minimale din proiectul tehnic depus în 2020”. Practic, licitația s-a desfășurat cu respectarea detaliilor tehnice aprobate de Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă.

La 30 martie 2022 se aprobă mărirea valorii estimate de la 26.000 la 32.000 de euro per autospecială. Totodată, s-a prevăzut încheierea unui acord-cadru pe o cantitate de minimum 300 – maximum 600 de autoturisme, cu păstrarea caracteristicilor tehnice.

Ulterior, la 15 mai 2022, procedura a fost reluată cu termen de depunere 30.06.2022. „Specificația tehnică a fost menținută în aceeași formă ca la licitația din 2021”, au precizat sursele Bugetul.ro.

Procedura a fost finalizată la 29 iulie, iar la 4 august, în urma unui control, Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) a dat „Aviz conform necondiționat final”.

Prețul unitar pentru o perioadă de 24 de luni este de 32.000 de euro fără TVA, în preț fiind incluse rampa de avertizare, inscripționarea, un acumulator suplimentar și un set de anvelope de iarnă.

La 16 august 2022, Poliția Română și Automobile Bavaria au semnat acordul-cadru, urmând ca la 12 septembrie cele două părți să parafeze primul contract subsecvent pentru 100 de autospeciale, cu termen de livrare de 270 de zile.

De ce nu s-au mai înscris alte firme la licitația făcută publică de Poliția Română?

Un răspuns în acest sens este dat de Alfa Romeo, al cărui model Giulia se încadra în specificațiile tehnice. Într-un răspuns pentru G4Media, Auto Italia, importatorul oficial în România al autoturismelor Alfa Romeo, a susținut că prețul stabilit de Poliția Română era prea mic, pentru a prezenta interes.

„Nu am ofertat modelele Alfa Romeo la această licitație pentru că prețul nostru nu s-a încadrat în bugetul licitației”, se arată în răspunsul transmis de Auto Italia, pentru sursa citată.

Autospecialele BMW, folosite doar pentru misiunile specifice Poliției Rutiere!

Având în vedere că vorbim de mașini pentru Poliția Rutieră, aceste autospeciale vor fi folosite doar în misiuni specifice.

Autoturismele nu vor ajunge la Ordine Publică sau la alte structuri ale Poliției Române, au informat sursele Bugetul.ro.

Acuzațiile aduse de Cătălin Drulă, vineri, Poliției Române și ministrului Bode:

Bode-BMW, demascat! A mințit Guvernul, Parlamentul și întreaga Românie

Documentele pe care le prezint azi demonstrează negru pe alb că doctor Bode a manipulat pozele prezentate în conferința lui de presă. Și că a cheltuit o mulțime de bani publici pe o campanie otrăvită, ca să mintă în legătură cu afacerea Iohannis-BMW. REALITATEA: nici eu, nici USR nu avem nicio legătură cu specificațiile tehnice cu dedicație. Nu sunt semnate, nu sunt aprobate, nu sunt asumate de mine. Este un document intern al Poliției, prezentat mincinos și manipulatoriu ca fiind semnat/aprobat de mine. Demonstrăm în continuare această colosală minciună.

Faptele, pe scurt:
Bode a aranjat o licitație cu dedicație pentru prietenul lui Iohannis deturnând un proiect pe fonduri europene pentru siguranță rutieră ca să cumpere 600 de BMW-uri. În loc de demisie, Bode a prezentat un document cu caracteristici tehnice insinuând că ar fi semnat de mine. Presa l-a cerut, dar nu l-a făcut public. Îl publicăm azi și demonstrăm că acel document, un proiect tehnic, e elaborat și semnat chiar de MAI/Poliție. În plus, din document, Bode a mascat o parte-cheie (caracteristicile dimensionale). De ce? Pentru că ulterior, când a făcut licitația la MAI, în caietul de sarcini, această parte era mult mai specifică: aproape întocmai dimensiunile BMW-ului. Dacă nu ar fi mascat-o, i-ar fi demontat minciuna că a fost forțat de proiectul tehnic să facă acest caiet de sarcini cu dedicație.

Pe larg:
În imaginea 1) vedeți ce a publicat mincinos Bode cu acuzația că eu aș fi aprobat achiziția de BMW-uri. A fost întrebat dacă este semnătura mea pe document, a evitat răspunsul pe care îl știa. NU este. Bode a arătat la camere doar un fragment. Realitatea este clară. Documentul este semnat de MAI/POLIȚIE! În imaginea 2) vedeți cum arată întreaga pagină a primei fotografii din minciuna lui Bode. E important să o vedeți în întregime, pentru că acolo Bode a ținut morțiș să ascundă ceva. Aici e dovada că a trucat licitația pentru prietenul lui Iohannis. Observați caracteristicile dimensionale din proiectul tehnic arătat de Bode: doar o lungime minimă de 4,50 m. Iar în imaginea 3) sunt caracteristicile dimensionale din caietul de sarcini al licitației. Pe toate 3 dimensiunile, cu intervale precise, minime și maxime. Interval de doar 4 cm la înălțime, spre exemplu, între 1,41 m-1,45 m. Se potrivesc la fix cu dimensiunile BMW-ului 320i. ÎNCĂ O MINCIUNĂ: Bode a zis că, vai, el nu putea face licitația altfel, că așa era în proiectul tehnic trimis cu cererea de finanțare. FALS. Se vede clar, pe documente, că în caietul de sarcini al licitației a modificat condițiile față de proiectul tehnic.

Spre deosebire de Bode, eu public toate documentele integral. Le găsiți la linkul de mai jos.

Un fapt extrem de interesant: Poliția a făcut cercetare de piață cu modele auto, care s-ar potrivi pentru achiziție. Apar acolo mai multe modele și mărci (altele decât BMW) care au fost considerate potrivite de polițiști când au făcut proiectul tehnic. TOATE acele modele au fost excluse ulterior prin caracteristicile tehnice din caietul de sarcini cu dedicație. Sunt curios să aflu părerea lui Ciucă sau a lui Ciolacu. Oare îl mai tolerează pe Bode acum, că e dovedit public că i-a mințit?! La moțiune au făcut scut în jurul unui corupt demascat public. Cât vor mai accepta să fie mânjiți (mai mult decât sunt oricum) de un mincinos? Părerea lui Don Klaus, capo di tutti capi al acestui sistem mafiot, nu mă interesează. Pe el, complice la această afacere, să-l întrebe DNA de sănătate”.

Lucian Bode, la 6 octombrie, pentru Bugetul.ro: „Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze

„Dincolo de concluziile raportului Corpului de Control, pe care le-am prezentat așa cum m-am angajat public, eu am prezentat și o cronologie a evenimentelor. Cum s-a derulat în timp această procedură? Sunt șase ani – 2017, 2018 și ajungem la anul 2020. În anul 2020, mai exact pe 1 octombrie, IGPR depune cererea de finanțare, însoțită de proiectul tehnic. Deci, subliniez: CERERE DE FINANȚARE, însoțită de PROIECTUL TEHNIC – proiect tehnic realizat de IGPR.

În 12 noiembrie 2020 se adoptă Hotărârea de Guvern în care se aprobă necesitatea cheltuielilor legate de acest proiect. În 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, evident!, aprobă cererea de finanțare, inclusiv proiectul tehnic. Deci, cererea de finanțare nu putea fi aprobată fără proiectul tehnic, în care se spune exact ce caracteristici vor avea cele 300 de autospeciale.
Mai departe, pe 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare între Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, și IGPR.

În contractul de finanțare, pe care Drulă nu neagă că l-a semnat, la Articolul 23, se precizează următoarele: „alin. (1) Următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

image

Așadar, cererea de finanțare cu proiectul tehnic, în care se specifică viteză, lungime, cutie de viteze, cilindri, 4×4, toate specificațiile în baza cărora Poliția dă drumul la licitație, toate sunt parte integrantă a acestui contract.

Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze, atâta vreme cât la Articolul 23 se spune că ele sunt parte integrantă ale prezentului contract, având aceeași forță juridică.

Eu îi mulțumesc public, pentru că a facilitat finanțarea unui proiect important, că nu-s numai 300 de autospeciale, sunt și aparate de măsurare a vitezei, aparate radar, acoolteste, drugtest, etilometru, tablete, 4.000 de tablete – contractul este mult mai mare, doar că s-a oprit la mașini. Dar încă o dată, ne-a acuzat că am ales mașini cu 8+1 trepte, iar în proiectul tehnic, anexă la contractul semnat de el, scrie 8+1. Eu nu puteam să pun 7+1. Dacă tăcea, filosof rămânea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Lucian Bode.

Achizițiile planificate, prin POIM 2014-2020, pentru Poliția Rutieră:

– 300 de autospeciale de poliție rutieră;

– 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (radare mobile tip pistol);

– 44 dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de substanțe stupefiante de către conducătorii auto;

– 1 sistem informatic (soft și hardware) de colectare, stocare și analiză a informațiilor din teren referitoare la deficiențele de sistematizare a drumului public (ex: pericole din carosabil, lucrări nesemnalizate corespunzător, alte potențiale pericole);

– 4.000 de dispozitive mobile (tablete destinate polițiștilor rutieri din teren) – unde va funcționa aplicația aferentă sistemului informatic;

– 1.400 imprimante mobile – pe care se vor printa diverse rapoarte referitoare la deficiențele de sistematizare colectate

Bugetul.ro, la 26 octombrie: EXCLUSIV USR pompează bani în ‘Afacerea Iohannis-BMW’! Campanie plătită demarată de Cătălin Drulă împotriva lui Lucian Bode și a Poliției Române

Dezvăluire Bugetul.ro. Uniunea Salvați România a început o campanie plătită privitoare la „Afacerea Iohannis-BMW”, după cum chiar liderul partidului, Cătălin Drulă, o numește. Vineri, 21 octombrie, Cătălin Drulă a lansat noi acuzații la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode și la cea a Poliției Române, cu privire la achiziție de autospeciale BMW. O zi mai târziu, Bugetul.ro a prezentat istoria acestei achiziții de mașini, arătând că atât Ministerul Transporturilor (MT), la acea dată (n.r. – 5 iulie 2021) condus de Cătălin Drulă, cât și Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT), instituție aflată în subordinea MT, au avizat demararea achiziției. Duminică, 23 octombrie, Cătălin Drulă și-a promovat postarea făcută vineri, 21 octombrie, pe Facebook. Postarea apare ca fiind plătită de Uniunea Salvați România. Conform datelor consultate de Bugetul.ro, USR a pompat peste 15.000 de lei în postarea lui Drulă, referitoare la achiziția de mașini făcută de Poliția Română de la Automobile Bavaria.

După cum se poate observa în capturile realizate de Bugetul.ro, Uniunea Salvați România a plătit 8 reclame pe Facebook, cu postarea liderului său de partid.

Astfel, pentru o primă reclamă, USR a cheltuit între 1.500 și 2.000 de lei. Aceasta ar trebui să ajungă la 500.000-1 milion de persoane.

Pentru alte 5 reclame cu postarea lui Drulă, Uniunea Salvați România a cheltuit între 10.000 și 15.000 de lei, audiența fiind de peste 1 milion de persoane.

Apoi, USR-ul lui Drulă a plătit încă două astfel de reclame, cheltuind între 3.500 și 4.000 de lei.

Ca atare, conform calculelor Bugetul.ro, USR a pompat postarea lui Cătălin Drulă între 15.000 și 21.000 de lei.

Eugen DINU

articolul original.

Florin Cîțu nu îl vrea premier pe Marcel Ciolacu: E mai rău decât Liviu Dragnea!

28 October 2022 at 19:15
image

Fostul premier și lider PNL, Florin Cîțu, l-a luat din nou la țintă pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, precizând faptul că acesta nu trebuie să fie premier atunci când va avea loc rotativa în coaliție, pentru că este mai rău pentru economie, pentru români, decât a fost Liviu Dragnea.

„Marcel Ciolacu nu trebuie să fie premier. Este mai rău pentru economie, pentru români, decât a fost Dragnea.

Am să le cer colegilor mei să nu mai facem rotativă anul viitor.

Marcel Ciolacu, sângele meu nu este contaminat cu socialism/psd-ism!

PSD a distrus economia în doar câteva luni după ce am plecat de la conducerea PNL. Subminarea economiei naționale, asta a făcut PSD, se pedepsește conform legilor din România.

Titlul X din Codul Penal – Infracţiuni contra securităţii naţionale

Art. 394, lit b: subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului

Cum a distrus/subminat PSD România în câteva luni:

– taxe mai multe și mai mari- Nu există mizerie mai mare. Să bagi mâna în buzunarul oamenilor , așa cum face PSD cu aceste taxe, când țara trece printr-o criză

– inflație galopantă, 16%, de aproape 4 ori mai mare decât rata inflației în perioda guvernării liberale. – După ce veniturile românilor au fost tăiate de taxele PSD-iste, Marcel Cicolacu a mai crescut și taxa sărăcirii, inflația, la cel mai mare nivel din ultimii 19 ani. Și inflația mai crește, poate trece de 20%, tot din cauza populismelor socialiștilor.

– 30 de miliarde lei din buget doar pe dobânzi într-un singur an. MF -PSD se împrumută la cele mai mari dobânzi în ultimii 13 ani. A transferat în profiturile băncilor, într-un singur an, cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani. Mai mare decât tot bugetul ministerului transporturilor. De aceea nu sunt bani pentru spitale și infrastructură. PSD plătește bani pe dobânzi. Aceste sume trebuie imediat investigate pentru că PSD a mai adăugat în august 3 miliarde la împrumuturile din 2022 deși dobânzile erau peste 9%. Prin comparație, încrederea era așa de mare în guvernarea liberală încât ne împrumutam la dobânzi negative, dădeam înapoi mai puțini bani decât împrumutăm

– 150 de miliarde de lei- cea mai mare sumă împrumutată de statul român prin MF-PSD ÎNTR-UN SINGUR AN, 2022, la dobânzi astronomice. Subminarea economiei naționale este clară pentru oricine ar vrea să investigheze. Nu crești sumele împrumutate când dobaznile cresc. Cine face asta, o face premeditat.

– Marcel Ciolacu și PSD au crescut ROBOR de la 2.4% la 8.21%. Ratele românilor la bancă s-au dublat sau chiar triplat în multe cazuri.

– În octombrie 2021 am lăsat un deficit bugetar de 4% din PIB. În DOAR 2 luni PSD a adăugat aproape 3% din PIB la deficit. Acest dezmăț al PSD pe bani publici este singură explicație pentru creșterea inflației, a dobânzilor și sărăcirea românilor.

– sectorul privat este îngenunchiat. Obiectivul PSD este întoarcerea la o economie socialistă.

Așa cum am arătat în 2 ani de guvernare liberală, DOAR soluțiile liberale, de dreapta, vor aduce bunăstare pentru toți românii”, a transmis fostul premier Florin Cîțu

articolul original.

Liviu Dragnea ar fi scăpat de ‘coarne’! Trimis recent în judecată de procurorii DNA, fostul lider PSD și-ar fi vândut cerbii

20 October 2022 at 06:00
image

Compania Tel Drum, despre care procurorii DNA susțin că este controlată de Liviu Dragnea, se află în proces de insolvență. Astfel, bunurile Tel Drum au fost scoase la licitație, iar printre bunurile vânduse s-a aflat și pădurea din Plopii Slăvițești, cu cei 28 de cerbi ai săi.

Lista cu bunurile scoase la licitație mai era completată de 6 loturi de pădure în suprafață totală de 421.594 mp (42,15 hectare) situate în Loc. Plopii Slăvițesti, Jud. Teleorman, la prețul total de 86.670 Euro exclusiv TVA, un teren intravilan în suprafață totală de 14.043 mp (1,4 hectare) și 12 construcții cu caracter industrial, aflate în stare degradată, în suprafață totală de 1.298 mp, situate în Slobozia Mândra, Jud. Teleorman, la prețul total de 38.153 Euro exclusiv TVA, dar și 28 de cerbi, la prețul total de 11.205 Euro exclusiv TVA. Singurele bunuri care nu au fost vândute la licitație, până în acest moment, sunt terenul de 140.266 euro de la Săelele și terenul de 38.153 de euro de la Slobozia Mândra, conform site-ului administratorului judiciar, consultat de FANATIK. Asta înseamnă că la licitație s-au vândut și cei 28 de cerbi din pădurea de la Plopii Slăvițești, care au fost adjudecați cu 400 euro bucata, scrie Fanatik.ro.

Anunțul făcut de DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, nr. 1110 din 21 noiembrie 2017 și nr. 72 din 17 ianuarie 2018, nr. 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

MUGUR BĂȚĂUȘ, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VICTOR PIPEREA, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIN PREDESCU, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEL DRUM SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.
Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.
În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,
– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul TelDrum

17 October 2022 at 11:36
By: -
image

Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul TelDrum. El este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Potrivit DNA, în același dosar a fost trimis în judecată Mugur Bățăuș, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii și pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Și Victor Piperea, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și Marin Predescu, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Și compania SC TEL DRUM SA, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că Liviu Nicolae Dragnea, ca președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori / reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

„Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri”, arată DNA.

Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene, potrivit procurorilor.

„În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene”, mai spun procurorii.

În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului, potrivit procurorilor.

„De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea. Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei. În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.

În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit”, potrivit DNA.

Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză.

Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, potrivit DNA.

Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

articolul original.

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum

17 October 2022 at 11:39

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru alte infracțiuni, în timpul în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Alături de el mai sunt acuzați funcționari ai CJ, persoane fizice și firma Tel Drum care ar fi beneficiat de informații secrete care au avantajat-o în câștigarea unor contracte atribuite de Consiliul Județean. Procurorii precizează însă că toți cei acuzați se bucură, conform legii, de prezumția de nevinovăție până la finalizarea procesului.

Rechizitoriul a fost întocmit de procuroarea Alexandra Lăncrănjan și cuprinde inclusiv mărturii ale unor lideri politici precum Victor Ponta, Dan Șova, Eugen Teodorovici, Sorin Grindeanu și Teodor Nițulescu, fostul prefect de Teleorman. Foto Mihail Oprescu

Iată mențiunile făcute de procuroarea Alexandra Lăncrănjan în Ordonanța din dosarul nr. 986/P/2014, unde sunt cuprinse declarațiile reprezentanților PSD:

„Faptul că Liviu Nicolae Dragnea este una dintre persoanele care deține și gestionează în fapt societatea comercială Tel Drum SA reiese din coroborarea declarațiilor martorului Șova Dan cu declarațiile martorului Nițulescu Teodor, cu documentele ridicate cu ocazia percheziției domicilare la sediul Tel Drum SA, cu verificările efectuate privind modalitatea prin care obține beneficiile din urma derulării activității infracționale (tranzacții imobiliare, beneficii materile pentru persoanele din familia acestuia, relațiile pe care le are cu membrii grupării).

Astfel, fiind întrebat cu privire la aspectele privind interesul pe care Liviu Nicolae Dragnea l-ar fi avut în ceea ce privește SC Tel Drum SA martorul Dan Șova a declarat urmatoarele: Noi nu aveam o convingere, noi știam ca Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal ca această companie este a lui, chiar a formulat Știi ca este a mea! Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu. Tel Drum era a dânsului. (…) Până în 2012 pentru mine era notoriu că Tel Drum era a lui Liviu Dragnea, dupa 2012 a devenit o certitudine. Până în 2012 toată lumea știa ca forța politică a lui Liviu Dragnea se baza și pe fapul că Tel Drumul era a lui, la nivelul județului Teleorman.

Controlul pe care Liviu Nicolae Dragnea îl avea asupra persoanei juridice este confirmat și de declarațiile martorului Nițulescu Teodor care a indicat că inițial Liviu Nicolae Dragnea i-a solicitat lui să participe împreună la cumpărarea Tel Drum SA. Mai mult, martorul declară că la momentul demarprii procedurii de privatizare Liviu Dragnea i-a cerut sp nu participe în mod independent, cei doi făcând concesii reciproce în acest sens.

Aspectele privind implicarea acestuia în mod activ și direct sunt confirmate și de martorul Eugen Teodorovici care indicp faptul cp a avut discuții contradictorii cu Liviu Nicolae Dragnea deoarece acesta avea impresia cp martorul îl pârâse la OLAF, fie pe el, fie Tel Drum. Incidentele și discuțiile contradictorii între Liviu Nicolae Dragnea și martorul Eugen Teodorovici sunt confimate și de martorul Victor Ponta.”

Redăm mai jos comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, emis luni, 17 octombrie:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1056 din 13 noiembrie 2017nr. 1110 din 21 noiembrie 2017 și nr. 72 din 17 ianuarie 2018nr. 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

MUGUR BĂȚĂUȘ, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VICTOR PIPEREA, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIN PREDESCU, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEL DRUM SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.


Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.


Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.


Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.


În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.


În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,
– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul „Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum

17 October 2022 at 13:23
By: -
image

Fostul lider PSD Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA în Dosarul Tel Drum pentru formarea unui grup infracțional organizat, pentru abuz în serviciu, dar și pentru alte infracțiuni, într-o anchetă care a început în noiembrie 2017.

DNA a anunțat luni, 17 octombrie, că Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, a fost trimis în judecată după 5 ani de la deschiderea dosarului pentru: constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte), instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii. Potrivit DNA, Dragnea „ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 de lei, dintre care suma de 6.930.138 de euro provenea din fonduri europene”.

Citeşte întreaga ştire pe Libertatea.ro

articolul original.

BREAKING Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum

17 October 2022 at 11:58
image

DNA l-a trimis în judecată luni pe Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, în dosarul Tel Drum. Dragnea e acuzat de  constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni. Alături de Dragnea au mai fost trimiși în judecată alți funcționari din Teleorman, precum și firma Tel Drum.

Procurorii îl acuză pe Dragnea și grupul său ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține fraudulos sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene). Pentru funcționarea grupului infracțional organizat ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

Una dintre infracțiunile reclamate de procurori este adjudecarea nelegală de către Tel Drum SA a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114 milioane de lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA, potrivit comunicatului DNA.

De notat că dosarul a fost deschis în 2017.

Comunicat DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele 1056 din 13 noiembrie 2017, 1110 din 21 noiembrie 2017 și 72 din 17 ianuarie 2018, 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

MUGUR BĂȚĂUȘ, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VICTOR PIPEREA, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIN PREDESCU, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEL DRUM SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.
Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.
Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.
În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,
– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul Tel Drum

17 October 2022 at 11:23
dragnea

DNA anunta ca fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum, în care prejudiciul depăşeşte 31 de milioane de lei.

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, nr. 1110 din 21 noiembrie 2017 și nr. 72 din 17 ianuarie 2018, nr. 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

MUGUR BĂȚĂUȘ, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VICTOR PIPEREA, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIN PREDESCU, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEL DRUM SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– evaziune fiscală, în formă continuată,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).

Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– evaziune fiscală, în formă continuată,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.

Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:

– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,

– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.

În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

articolul original.

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat

17 October 2022 at 11:20

DNA l-a trimis în judecată luni pe Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, în dosarul Tel Drum. Dragnea e acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni. Alături de Dragnea au mai fost trimiși în judecată alți funcționari din Teleorman, precum și firma Tel Drum, potrivit G4media.

Dosar deschis în 2017

Procurorii îl acuză pe Dragnea și grupul său ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține fraudulos sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene). Pentru funcționarea grupului infracțional organizat ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

Una dintre infracțiunile reclamate de procurori este adjudecarea nelegală de către Tel Drum SA a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114 milioane de lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA, potrivit comunicatului DNA.

articolul original.

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum

17 October 2022 at 11:45
image

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum. Dosarul ajunge pe masa judecatorilor la 5 ani de la deschiderea anchetei pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni. Alături de fostul preşedinte al PSD au mai fost trimiși în judecată alți 8 funcționari din Teleorman, precum și firma Tel Drum.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, reprezentanți ai Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 pentru a obține fraudulos fonduri publice, inclusiv europene.

Pentru funcționarea grupului infracțional organizat ar fi fost necesară privatizarea Tel Drum, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor.

Potrivit rechizitoriului, Tel Drum și-a adjudecat ilegal contracte de reabilitare a zeci de kilometri de drumuri județene din Teleorman, în valoare de peste 176 de milioane de lei, dintre care mai bine de 20 de milioane de euro din fonduri europene.

Liviu Dragnea ar fi emis și semnat – cu încălcarea legii – actele necesare pentru atribuirea contractelor. Acestea au inclus condiții restrictive ce avantajau Tel Drum.
Pentru a se asigura că Tel Drum va câștiga una dintre licitații, Liviu Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive și majorarea devizului lucrărilor și l-ar fi determinat pe un funcționar să predea documente false la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Citește și: Zborul către Maldive efectuat de Liviu Dragnea și iubita lui, în 2019, decontat din subvenția de la stat

articolul original.

Petre Daea reînvie proiectul de suflet al lui Dragnea. A fost semnat deja primul contract

8 October 2022 at 11:03
By: -
image

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că activitatea Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea va fi reluată sâmbătă, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume, potrivit stiripesurse.ro.

„Astăzi am satisfacţia reluării unei activităţi care întâmplător a început în octombrie 2019 şi iată că o repunem în planul acesta al împlinirii tot în octombrie, dar din nefericire, după 3 ani. E vorba de a pune în mişcare Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea. Astăzi, aici, se va semna primul contract între Casa de Comerţ şi producătorii agricoli, pentru a pune în mişcare 100 de tone de legume. Felicitări pentru această activitate pe care am avut-o de-a lungul vremii, dar felicitări pentru împlinirea acestui act excepţional pe care astăzi am ţinut neapărat să-l botezăm în curtea Ministerului Agriculturii, aici unde interesul a izvorât şi activitatea s-a desfăşurat pentru a putea fi bine pentru producători agricoli”, a afirmat Petre Daea, sâmbătă la deschiderea oficială a târgului din curtea MADR, cu ocazia „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare.

Citește mai mult pe stiripesurse.ro.

articolul original.

Codrin Ștefănescu despre Liviu Dragnea: Un mic monstru. Participa la decizia de anchetare și arestare a unor oameni

27 August 2022 at 06:09

După mesajele care anunțau tensiunea dintre Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, postate pe un grup intern al partidului Alianța pentru Patrie, prezentate de Q Magazine aici, întrebarea tuturor a fost cât mai durează până la un atac oficial între cel doi și până la inevitabila fractură ireconciliabilă. Codrin Ștefănescu face un pas înainte spre răspunsul la această întrebare printr-o postare pe contul său de socializare pe care v-o prezentăm mai jos.

“Cadouri către Coldea în Opus One”

“E timpul să va explic motivul relației mele tensionate cu Liviu Dragnea! Și să vă cer iertare, in mod public, pentru că in ultimii ani am susținut și am spălat de păcate vechi și noi, un mic monstru! Dar am sperat că acest om se va schimba radical, va ieși din siajul sistemului coldisto-securist in care s-a bălăcit cu maximă plăcere, că va renunța la minciuni, la maniera lui toxică de a-și “înjunghia” politic, pe la spate, aliații, camarazii, oamenii nevinovați! M-am înșelat! Și asta o spun eu, rāspicat si clar, eu cel care i-am stat alături când era abandonat de toți. Unii au avut dreptate să o facă, recunosc si asta!

I-am iertat lui Dragnea toate derapajele si toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor. Toate! Oricât de grave au fost! Alții nu-l iartă nici azi si in mod sigur au dreptate. Eu, totuși, am făcut-o!

I-am iertat lui Dragnea participarea sa la întrunirile șefilor sistemului toxic. I-am iertat mesele, chefurile si șprițurile cu Maior, Coldea, Kovesi si alții. La modul in care s-a gudurat pe lângă aceste personaje, la tăieri de porci cu ei, in casele lor conspirative, la cadourile in Opus One(n.r. marcă scumpă de vinuri) către Coldea, la poziția ghiocelului adoptată de el in fața acestor demoni. Asta, in timp ce eu, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Liviu Pop, Orlando Teodorovici, Liviu Pleșoianu, spărgeam ecranele televizoarelor in lupta noastră ÎMPOTRIVA acestui sistem nenorocit! În timp ce noi vorbeam de abuzuri, de protocoale secrete între Parchete si SRI, despre dosare fabricate la comandă, despre anchete si arestări dirijate tocmai din acest cerc ocult. În care el era prezent!

Fotografia în care Liviu Dragnea apare alături de George Maior, în timpul mandatului acestuia de director al SRI, a fost prezentată public pentru prima dată de Victor Ponta

I-am iertat lui Dragnea prezența la întrunirile acestui grup, atunci când se luau hotărâri privind anchetarea, arestarea sau hărțuirea unor oameni. Ponta recunoaște asta public, Ponta e și cel care a publicat si pozele lui Dragnea de la aceste întâlniri! Pentru că și el era acolo. L-am iertat și am încercat să explic public că a fost nevoit să fie prezent. Am încercat să-i spăl imaginea, să găsesc scuze sau explicații plauzibile și logice pentru asta, si am greșit. Nu trebuia să o fac!

L-am iertat pe Dragnea când a încercat să mā mazilească pentru că știam prea multe, sau pentru că în mod direct sau indirect i-au cerut-o șefii lui din acest grup.

L-am iertat când mi-a boicotat botezul copilului meu, pentru că eram dușmanul înverșunat al sistemului pe care el îl deservea, pentru că am îndrăznit să-l pun nașul copilului pe Adrian Năstase, pentru că trebuia sa dispar. Botezul copilului, oameni buni, un prunc nevinovat!!! Și a făcut asta cu înverșunare, cu ură, dând ordine directe sau indirecte privind sabotarea de către vechii colegi din PSD a acestui eveniment unic in viața mea. Lucru pe care mi l-au recunoscut clar foștii lui tovarăși de vânătoare, adică puciștii lui din trecut!

Azi, copilul meu îi spune “unchiul’ Liviu”, iar el incā nu și-a cerut iertare nici lui și nici mie pentru asta. Se uită, sau mă rog, se uită in ochii lui Răducu, cu aceeași seninătate si nepăsare. Eu l-am iertat și pentru asta!
De multe l-am iertat și o sa vă povestesc în timp de câte.


Doi ani i-am stat alāturi cât a fost închis. Executat tot de ai lui, ca să știți exact! Doi ani în care l-am dat exemplu pozitiv, am găsit explicații publice la tv pentru cele de mai sus, am “aruncat” pe el toate cele bune și am omis să răspund la cele rele. Doi ani in care am luat sute de mii de înjurături pentru el, doi ani în care am fost amenințat, presat, îndosariat! Și n-am dat înapoi! Pentru că de acolo, din închisoare, unde mergeam regulat să-l vizitez, mi-a garantat/jurat/ asigurat că se va schimba. Și ca a luat o mare țeapă de la tovarășii lui din sistemul coldist. M-a mințit!
Iar voi, cei care mă criticați că mā dezic de Dragnea, nu ați fost cu mine nici în luptele cu acest sistem toxic, nici la închisoare la el și nici vânați ca mine de acești ticăloși.

Eu am publicat adresa lui de la penitenciar, nu voi! Eu m-am bătut in spațiul public cu toți hastagii, sorosiștii și marxiștii, nu voi! Voi doar credeți că poza voastră langa Dragnea o să vă facă brusc consilier, primari sau parlamentari. Și pentru asta renunțați la tot: prietenii, camarazi, patriotism, adevăr, dreptate! Doar în interesul vostru meschin de-a ocupa o funcție vremelnică undeva! Că lumea e proastă si vă va vota! Vă înșelați!

Oamenii știu adevărul, dar i-au mai dat o șansă pentru că un om ca mine a ținut steagul sus, torța sus, și a garantat că a devenit un om bun. Nu voi!
Iar voi, cei din gruparea coldist-securistă, cei care mă înjurați la ordin de sus, vă spun următoarele: APP nu e partidul voastru! APP înseamnă românism, nu securism! APP înseamnă toți acei români abuzați, hārțuiți, vânați, anchetați și distruși tocmai de sistemul vostru! APP e vocea tuturor românilor batjocoriți și călcați în picioare chiar și azi! APP nu va susține la prezidențiale un “iepuraș” al vostru gen Dragnea, pentru ca voi să faceți loc în turul 2 cui ați stabilit exact!
Eu am vrut ca APP să susțină un român independent, civil, hotărât și curajos, neșantajabil și in primul rând de caracter. I-am dat această șansă lui Dragnea, dar în condițiile de mai sus!

Întrebări pentru Dragnea

Și, in final, îi pun câteva intrebāri lui Liviu Dragnea, solicitându-i sa răspundă public!
În cele 11 luni de când eu am înființat APP, în cele 11 luni de când nu te implici deloc, stai numai prin vacanțe, ba cu probleme sau nu răspunzi la nici un telefon, de câte ori te-ai întâlnit cu vechii tăi tovarăși din grupul coldist-securist, inclusiv cu șeful de grup? Unde, de ce, ce ați discutat? Te-ai văzut tot în secret și cu persoane din grupul Predoiu – fost Adj al SIE? De ce, care a fost subiectul? Este adevărat, așa cum se aude chiar și in zona media, că te au la mână ăștia? Că acționezi la ordin, timorat și supus?
Și acum gata, treceți la critici și înjurături. Mai urmează să scriu, cerându-mi permanent, de fiecare dată, scuze românilor adevărați, pentru greșeala de-a crede in schimbarea radicală a unui scorpion.
Sunt Codrin Ștefănescu, civil și prezent pe baricade în 89, singurul om care l-a mai suportat pe Dragnea, care i-a mai oferit încredere, o platformă, o mână întinsă, o nouă șansă! Și care a fost, din nou, “înjunghiat” cu mult cinism! Probabil, la ordin! Dar a fost pentru ultima dată!”

articolul original.

Moment dramatic între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu. Ce au scris unul despre altul

25 August 2022 at 09:42

Liviu Dragnea a cerut conducerii Alianței pentru Patrie, într-o ședință CEX unde a participat ca invitat, „să nu i se mai asocieze imaginea și numele în comunicatele și acțiunile partidului”. Ședința a avut loc joia trecută, la Bacău. Ulterior acelei ședințe, el a trimis un mesaj, pe un grup intern de partid, în care a explicat ce l-a motivat să ia aceste decizii și l-a atacat pe Codrin Ștefănescu, de care îl lega o veche prienie, susținând că acesta „este ghidonat de niște oameni de afaceri, cu diverse interese și nu mai vede interesul partidului”, informează Cotidianul.

„Partidul va fi controlat de câțiva oameni de afaceri care n-au nicio legătură cu patriotismul”

Codrin Ștefănescu susține că i-a iertat multe lui Liviu Dragnea și aștepta să se implice mai mult în noul partid, însă acest fapt nu s-a întâmplat. Mai mult, Codrin Ștefănescu susține că Liviu Dragnea stătea la masă cu șefii din SRI și DNA, în timp ce, public, se lupta cu „statul paralel”.

„Vă salut!

O să fie un mesaj mai lung, dar vă îndemn să-l citiţi pe tot.

M-am hotărât să scriu lucrurile de mai jos după ce am aflat că a început Codrin să sune în judeţe spunând că APP trebuie să se rupă de Dragnea pentru ca e ghidonat de servicii şi de asemenea că: Va schimba rapid preşedinţii de la MH,GR,TR,SB,MM etc, cei care-l susţin pe Dragnea.

În iulie 2022, un sondaj realizat de Avantgarde situa partidele controlate de Ludovic Orban (Forța Dreptei), Liviu Dragnea (Alianța pentru Patrie), Victor Ponta (Pro România) și Dacian Cioloș (Reper) la cca 2%. Foto Octav Ganea,Inquam

Din păcate s-a ajuns unde i-am zis de câteva luni că se va ajunge şi anume, că el va fi influențat şi implicit partidul controlat, de caţiva oameni cu bani, care n-au nicio legătură cu suveranitatea şi patriotismul. Personaje care au venit lângă Codrin cu un singur scop: cum- necum APP să ia 5% la alegeri şi ei să înceapă să negocieze voturile din Parlament pentru avantaje de bussines.

N-aveam cum să fiu de acord cu o astfel de abordare!

Am avut multe discuţii cu Codrin despre direcţia în care duce partidul. Degeaba! Argumentele mele n-au avut nicio valoare în faţa influenţei otrăvite a oamenilor din jurul lui.

Încet, încet APP devine un vehicul politic pentru un grup de oameni de afaceri şi efectele se văd în sondaje, în cele reale nu în poveşti de adormit.

La CEx, auzeam în stânga mea, în clinchet de pahare, cum se discuta că vor fi schimbaţi nişte preşedinţi pentru că au început să aibă idei proprii!

De ce s-a ajuns aici? Pentru că de la înfiinţare până acum, în APP nicio decizie nu s-a luat prin vot. Ci între doi-trei inși la un pahar de vorbă.

Şi mă refer în special la numiri şi demiteri stabilite de la centru. De asemenea, se aude din ce în ce mai mult prin Bucureşti despre bani ceruţi pentru candidaturi la parlament şi primării. Zvonurile astea au început să ajungă şi la oameni care, normal, se depărtează de APP.

Chefuri la zile de naştere la care vine poliţia chemată de vecini, poze postate pe Facebook de la aceste petreceri etc, toate nu fac decât să scadă încrederea că APP ar putea fi o alternativă.

În ceea ce priveşte funcţionarea internă a partidului, când lipsește votul, lipseşte democraţia internă şi se instalează bunul plac discreţionar. Pe calea asta, finalul va fi unul singur: dispariţia politică a unui partid care a început ca o speranţă pentru mulţi români.

Îl rog pentru ultima oară pe Codrin să se rupă de aceste personaje din jurul lui care-l vor distruge până la urmă, şi ca sănătate şi ca om politic, să reluam acţiunea politică din punctul de dinaintea apariţiei acestor indivizi şi să încercăm să reconstruim sănătos şi sincer alternativa politică ce ar putea salva ţara. Dacă nu acceptă, înseamnă că ori nu mai poate percepe realitatea falsă în care este înfăşurat, ori nu se mai poate rupe de ei.

Despre afirmaţia că eu sunt ghidonat de servicii nu am ce să spun pentru că numai nişte idioţi ar putea crede aşa ceva. Este exact tipul de afirmaţie USR-istă: acuzație fără nicio logică şi nebazată pe nimic.

În final, vă transmit că eu merg înainte şi voi continua să promovez ideile şi principiile în care cred şi pentru care am plătit cu libertatea.

Cu sau fără sprijinul APP”, scrie Liviu Dragnea.

„Am fost amenințat, eu și copiii mei, șantajat, presat, îndosariat”

Replica lui Codrin Ştefănescu nu a întârziat.

„Dragi colegi! Colegi de suferință, implicare și organizare din ultimele 11 luni de când am înființat APP! Nu am scris până acum, am așteptat cu calm reacțiile voastre după întâlnirea de la Bacău.

Înțeleg că unii, așa din proprie inițiativă, au propus un alt Cex, după 3 zile de la Cex. Total de acord. Înainte de a discuta asta, vreau să reamintesc câteva lucruri: muncesc 16 ore/ zi ptr. acest partid. Mi-am pus în funcțiune toate conexiunile, prietenii, relațiile, vechi oameni de valoare. Ca să fim puternici și să reușim. Alături de voi am creat organizații, structuri, comunicare publică. În fiecare seară îmi aloc timp ptr. televiziuni locale, presă, discuții cu jurnaliști care pot să vorbească de noi și să ne ajute.

Nu am avut vacanță, sâmbătă și duminică când am voie să stau cu fiul meu, l-am luat după mine la nunți, întâlniri, protocoale. Nu am avut vacanță și nici timp de respirat. Am demonstrat și vouă, dar și adversarilor că sunt un redutabil organizator. Și fără modestie: cel mai bun!

Nu am lăsat pe nimeni în urmă în viața mea și am recuperat în mod constant oameni valoroși, care au fost abandonați de colegii lor, lideri sau camarazi. Am demonstrat public, ÎNTOTDEAUNA, că sunt ferm, că nu dau înapoi și îmi susțin tovarășii de drum. Așa cum o fac și astăzi.

Despre Liviu Dragnea acum: i-am stat alături în momentele în care a fost trădat, țintă de ucis sau abandonat de toți! Pentru asta am fost amenințat, eu și copiii mei, șantajat, presat, îndosariat! Nu știu unde erau unii în acele momente, eu am fost!

Am ținut steagul sus 2 ani și două luni, în presă, la tv, interviuri, în public, totul pentru camaradul Liviu! I-am iertat lui Liviu, în lunga perioadă a relațiilor noastre, absolut tot: faptul că luptam împotriva abuzurilor unui sistem opresiv (alături de Olguța, Șerban Nicolae, Pleșoianu), în timp ce el lua masa cu Kovesi, Maior și Coldea! L-am iertat în momentul alegerii lui ca președinte PSD, susținut imens de mine, în momentul în care era stabilit de SRI să fie președinte Zgonea. Și l-am iertat că secretar general l-a numit pe Neacșu, nu pe mine. Neacșu care s-a demonstrat a fi șeful puciului de mai târziu.

L-am iertat când mi-a boicotat botezul copilului meu, pe motive neînțelese, dar probabil pentru faptul că l-am ales pe Adrian Năstase naș. L-am iertat pentru toate cele pe care mi le-a făcut, iar la puciul împotriva lui, organizat de frații lui, i-am fost alături, public, direct, curajos, până am învins. Folosindu-mi atunci toată autoritatea publică, internă în partid, toți prietenii care mă susțineau necondiționat!

I-am fost alături cât a fost închis, am fost singurul, indiferent câți dușmani mi-am creat. Pentru că eu sunt puternic, pentru că știu ce pot, pentru că sunt demn și pentru că eu merg până la capăt!

În aceste 11 luni am așteptat ca Liviu, camaradul meu, să se implice major în acest proiect, așa cum am făcut eu. M-am săturat să fiu înjunghiat permanent și eu să tot tac. Ca să fim bine înțeleși: mâine, la BPN, nu urma să schimb nici un președinte, nu am făcut-o nici până acum, când eu v-am ales. Dar peste mizeriile spuse, peste cuvintele de la Cex, peste lașitatea unora, chiar nu vreau să trec! Nu vreau și punct.

Este posibil ca în viitorul apropiat să mai găsesc o cale cu Liviu, așa cum am făcut-o fiind adversari de-a lungul relațiilor noastre, de-a lungul anilor, amândoi suntem de cremene și în momente de mare cumpănă am colaborat. Eu nu am greșit nimănui, poate că am greșit în decizia mea privind unii oameni. APP este tot ce mi-am dorit în anii în care am luptat împotriva unui sistem toxic, împotriva abuzurilor, împotriva fricii! APP este o stare de spirit comună! La care au aderat medici, profesori, muncitori, antreprenori, etc și etc. APP este vocea deznadejdii a milioane de români călcați în picioare de o coaliție mizerabilă! APP suntem noi toți! Am creat acest partid cu durere, emoție, speranță. Dar sunt profund dezamăgit de ceea ce s-a petrecut, de reacțiile a 4 dintre voi, de modul total greșit în care am fost călcat în picioare pe nedrept, nejustificat și ilogic.

Sunt Codrin Ștefănescu, care nu va candida nici la Senat, nici la Cameră, nu va intra în guvern ca ministru, ca întotdeauna! Asta o să o faceți voi! Și veți ajunge acolo pe muncă voastră, a mea, a celor implicați la centru, fără ca eu să beneficiez de asta. Sunt un exemplu și pentru cei mai înverșunați dușmani: nu am căutat funcții, nu am dorit în guvern, nu am acceptat poziții în consiliile unor mari companii de stat, nu am vrut poziție pe liste! Dar am avut un cuvânt greu de spus la toate de mai sus și cred că voi mai avea! Toate aceste lucruri, unii dintre voi, puțini, e drept, nu le-ați luat în considerare. E timpul să o faceți acum!”, a scris Codrin Ștefănescu.

articolul original.

Liviu Dragnea: În detenție mi-au fost călcate în picioare multe drepturi, dar nu am fost nici bătut, nici violat

5 August 2022 at 06:01
dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea îl amenință cu o acțiune în justiție pe jurnalistul Victor Ciutacu. Fostul lider PSD sustine ca informațiile apărute în spațiul public, în care s-a spus că a fost victima unor abuzuri în închisoare, nu sunt reale si nu a fost nici violat și nici bătut de alți deținuți în pușcărie.

”Dorința patologică de senzațional și foamea de rating a pseudo-jurnaliștilor de la România TV a atins cote alarmante astăzi. Cu o plăcere diabolică cum rar mi-a fost dat să văd până acum în presă, obedienții mogulilor de proveniență securistică au lansat o serie de minciuni referitoare la perioada mea de detenție, fără a schița vreun gest elementar de a verifica cele transmise. În detenție mi-au fost călcate în picioare multe drepturi, dar nu am fost nici bătut, nici violat. Știu de ce o faceți! Și mai știu și cine vă comandă să publicați asemenea minciuni despre mine! Vă transmit vouă și stăpânilor voștri că vă voi târî în instanțe până când vă veți sătura să inventați tot felul de inepții despre propria-mi persoană”, a scris Liviu Dragnea, joi, pe Facebook.

articolul original.

Primar PNL: „Toți primarii îl REGRETĂ pe DRAGNEA”. Nemulțumiri legate de programul „Anghel Saligny”

24 July 2022 at 11:18

Primarul liberal al comunei constănțene Crucea, Iulian Tudorache, și-a exprimat nemulțumirea pentru modul în care au fost alocate fondurile prin programul național de investiții „Anghel Saligny”. Concret, Tudorache consideră total inechitabil ca singurul criteriu de atribuire a fondurilor să fie numărul de locuitori:

Văd colegii primari de comună că sunt bucuroși pentru primirea unor firfirei pentru drumuri. N-am ce să le transmit decât: <ați învins dragii mei>. Programul conceput să asigure surse de finanțare pentru localitățile sub 2000 de locuitori, localități ce nu au posibilitatea altor surse de finanțare, nu a facut altceva decât să ne lase tot la urmă.

Algoritmul de alegere a proiectelor finanțate nu a avut alt criteriu decât numarul de locuitori.

Tudorache exemplifică cu o localitate din cadrul comunei Crucea, unde trăiesc 300 de locuitori, deserviți de o rețea de peste 5 kilometri de drumuri, iar același număr de locuitori dintr-un oraș e ingramădit în câteva blocuri.

Nu a contat nici faptul că am reînființat două gradinițe tocmai ca să nu plimbăm copiii de 3 ani cu microbuzul și administrăm astfel 5 grădinițe, două școli generale și un liceu, nici măcar faptul că de la intrarea în comuna Crucea, la Gălbiori, și până la ieșire, la Șiriu, avem o distanță de 25 de kilometri, sau chiar că gestionăm (întreținere, deszăpezire) o rețea de peste 100 kilometri de drumuri”, a transmis Iulian Tudorache.

Comuna Crucea a primit, conform algoritmului, 7.500.000 lei, bani cu care va finanța lucrările pentru drumurile interioare din satul Șiriu. Pentru Stupina și Crișan, trebuie să aștepte realocări sau se descurce din fonduri proprii.

O mare dezamăgire, impotența politică a unui guvern cu 67% susținere în parlament. Toți primarii îl regretă pe Dragnea. Omul avea capacitatea săși asume. Iar politica înseamnă în primul rând asumare. Asumarea conducerii, a acțiunilor, a responsabilității.

Cu părere de rău, eu nu pot livra cetățenilor comunei mele regrete, așa cum niciun alt primar de comună nu o poate face. Am mai înfrânt o dată, dragi colegi primari de comună. Nu e capăt de drum, e doar un început”, a concluzionat primarul comunei Crucea.

articolul original.

După ce s-a înțeles cu procurorii, Mircea Drăghici a început să toarne tot ce știe din PSD

24 July 2022 at 08:06
image

După ce a bătut palma cu procurorii în sensul că a solicitat un acord de recunoaștere a vinovăției, fostul parlamentar PSD de Argeș Mircea Drăgihici a început să toarne la greu tot ce știe din interiorul fostului său partid. Astfel, anchetatorii au aflat că fostul lider PSD Liviu Dragnea, iubita lui de la acea vreme, Irina Tănase, şi o prietenă a acesteia ar fi plecat spre Maldive, via Sofia, în ianuarie 2019, cu o aeronavă privată plătită din subvenţia primită de PSD de la stat. Informația apare în dosarul cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul trezorier PSD Mircea Drăghici cu procurorii DNA, coform G4Media.

Mai mult, Dragnea s-ar fi întors, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriel Vlase (actualul şef SIE) dintr-o vizită din Estonia, în aprilie 2018, cu un avion privat plătit de PSD din subvenţia de la stat, deşi aveau bilete de avion de linie achitate de Parlament, mai transmite G4Media, citat de News.ro.

Reamintim că pe 29 iunie 2022, fostul trezorier PSD Mircea Drăghici şi-a recunoscut faptele de deturnare şi delapidare, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a acceptat o pedeapsă de 6 ani de detenţie.

Totodată, PSD s-a constituit parte civilă, prin semnătura actualului lider, Marcel Ciolacu, şi a secretarului general, Paul Stănescu, solicitând recuperarea sumei de 710.018,94 de lei.

articolul original.

Dosarul vizitei în SUA, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, este judecat de Tribunalul București

30 June 2022 at 06:38
image
Foto: economica.net

Astăzi, 30 iunie 2022, Liviu Dragnea este așteptat la Tribunalul București, ședința de judecată fiind programată pentru ora 10:30.

În prezent, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosirea autorității unei persoane, care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

Liviu Dragnea este așteptat astăzi, 30 iunie, la Tribunalul București

Dosarul vizitei în SUA, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, este judecat de Tribunalul București. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Astfel, între ianuarie 2017 și mai 2017, inculpatul Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine și pentru partidul politic din care făcea parte, constând în:

– asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare;

– asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte;

„Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri). De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, a explicat DNA.

Accesul unui politician român la nivelul cel mai înalt al administrației americane reprezintă un folos nepatrimonial

În cadrul actului de sesizare al instanței supreme scrie că „Liviu Dragnea a fost perceput public timp de doi ani și jumătate, în perioada decembrie 2016 – mai 2019 ca fiind cel mai influent politician român, prin puterea decizională și autoritatea de care s-a bucurat la nivelul executivului și cvasitotalității aparatului de stat din România”.

Aşadar, „Trebuie accentuat faptul că pentru orice politician, accesul la nivelul cel mai înalt al administrației americane reprezintă în sine un folos nepatrimonial de o consistență și calitate deosebite, fiind de notorietate faptul că valori precum credibilitatea sau recunoașterea internațională reprezintă atribute intrinseci ale personalității oricărui politician de succes.

În concret, accesul și deschiderea la nivelul noii administrații prezidențiale americane presupuneau atât facilitarea unor întâlniri cu înalți oficiali americani, inclusiv cu președintele SUA, cât și crearea unui mecanism de comunicare și promovare și a Guvernului României prin intermediul unor lobby-ști și consultanți politici americani”, potrivit rechizitoriului DNA.

Procurorii DNA arată că, în data de 18 ianuarie 2017, începând cu ora 21.00, Liviu Dragnea a participat la o cină privată organizată la un hotel din Washington. În cadrul acestui eveniment privat, el s-a așezat la o masă din apropiere, după care s-a ridicat de la masa sa și s-a așezat la masa președintelui ales al SUA, cu care a discutat în continuare și pe care l-a rugat la un moment dat să îi salute pe oaspeții săi din România.

Imediat, lui Liviu Dragnea și altor persoane li s-a transmis că sunt invitați să ia loc la masa sa, iar aceștia au schimbat câteva replici de curtoazie cu președintele SUA, timp în care s-au efectuat și câteva fotografii care surprind momentul când Liviu Dragnea dă mâna cu Donald Trump.. Apoi, în data de 19 ianuarie 2017, Liviu Dragnea a postat pe contul lui de Facebook acele fotografii.

Aşadar, „În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat“, au explicat procurorii DNA.

În contextul codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, relatează Ziua de Constanţa.

articolul original.

Zvon: Cine s-ar afla în judeţul Giurgiu în spatele partidului lui Dragnea

21 March 2022 at 20:23
By: Editor

necunoscut

Mai sunt aproximativ 2 ani până la alegerile europarlamentare, locale, prezidenţiale şi parlamentare din anul 2024 şi obişnuitul ” balet” al primarilor giurgiuveni, deocamdată la nivel de tatonări şi declaraţii de intenţie, deja a început.
Cu ochii la sondaje, majoritatea primarilor negociază o candidatură din partea PSD-ului Alţi primari vor rămâne fideli PNL-ului. Există însă şi un grup de 3-4 primari, să-i spunem al ” renegaţilor”, care ştiu foarte bine că au uşa închisă la PSD ( între timp a fost schimbată yala), iar în PNL nu se simt deloc confortabil.
Pe surse, am aflat că aceşti primari au început să ” cocheteze” cu Alianţa Pentru Patrie (APP), partidul lui Liviu Dragnea, condus de Codrin Ştefănescu. Mai mult, încercă să determine şi alţi primari să se alăture iniţiativei lor. Badalau -Dragnea

Pentru a da o mai mare greutate proiectului, aceştia spun că fostul senator PSD Niculae Bădălău ( în prezent vicepreşedinte la Curtea de Conturi a României), este cel care coordonează, deocamdată la nivel neoficial, filiala Giurgiu a APP-ului.
Înfiinţarea în ultimele săptămâni de filiale APP în comune conduse cu mână forte de către primarii în funcţie, a amplificat şi mai mult zvonul că ” aici este mâna lui Bădălău care vrea să se răzbune pe PSD. „.
Ionuţ Roibu, preşedintele APP Giurgiu, neagă o implicare a fostului preşedinte al PSD Giurgiu în acest proiect:Ionut Roibu
” Poate mulţi giurgiuveni nu mă cunosc prea bine, numele meu este Ionuţ Roibu, sunt unul dintre fondatorii APP şi de 5 luni sunt şi preşedintele APP Giurgiu.
În tot acest timp, de când am înfiinţat alături de colegii mei APP Giurgiu, nu m-am întâlnit, nu am discutat cu domnul Bădălău Niculae, ştiu doar că domnia sa nu mai face parte din viaţa politică, având o funcţie la Curtea de Conturi a României.
În schimb, vă pot declara că în judeţul Giurgiu, ca şi în alte judeţe ale ţării, ne confruntăm cu o gaşcă de penelişti care încercă să ia în proprietate aceste judeţe, acest lucru întâmplându-se inclusiv în judeţul nostru. „, ne-a declarat Ionuţ Roibu, preşedintele APP Giurgiu.
Negocierile desfăşurându-se deocamdată în culise, este greu de spus care este adevărul.
Informaţia însă există şi tot mai mulţi primari discută despre acest lucru. Mişcările de pe scena politică giurgiuveană din perioada următoare vor lămuri, probabil, care este adevărul.

articolul original.
  • There are no more articles
❌