ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bola (Forța Dreptei): Un ministru al educației are tupeul NESIMȚIT să nu răspundă întrebărilor reprezentanților poporului

23 November 2022 at 06:25
image

Deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) solicită (din nou) Ligiei Deca, ministrul Educației, ca în cel mai scurt timp, dar nu mai mult de 15 zile, să revoce Ordinul nr. 5379/2022, prin care este eliminată bursa de ajutor social pentru elevii care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate.

”S-a întâmplat exact ce spun de săptămâni întregi: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat, în unanimitate, că eliminarea de către Ministerul Educației a bursei de ajutor social pentru elevii care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu, constituie o faptă de discriminare și a amendat Ministerul.

Am avertizat în ultimele luni opinia publică cu privire la decizia aberantă luată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu și menținută de actualul ministru Ligia Deca. În acest sens, am trimis și o interpelare parlamentară prin care am solicitat examinarea legalității acestei decizii prin raportare la nerespectarea legii transparenței decizionale și a legislației pentru combaterea discriminării.
Răspunsul Ministerului Educației, semnat de Ligia Deca, este complet evaziv și generic, fără să răspundă criticilor de nelegalitate semnalate de mine. În acest context, decizia CNCD este binevenită și demonstrează, încă o dată, atitudinea ostilă ministrului Deca față de elevii cu posibilități reduse din România.

Potrivit fostului ministru Cîmpeanu și implicit actualului ministru Ligia Deca, pentru a beneficia de bursă socială pe criterii de venit, o familie trebuie să aibă un venit pe membru de familie sub 50% din salariul minim net. Adică, în cazul în care ambii părinți lucrează pe salariul minim și au 2 copii, aceștia formează o familie bogată sau foarte bogată și nu mai merită să primească bursa de ajutor social.

Într-o țară civilizată și europeană, era imposibil să discutăm despre faptul că Ministerul Educației discriminează elevii. Totuși, în România, un ministru al educației are tupeul nesimțit să nu răspundă întrebărilor reprezentanților poporului sau ai ONG.urilor și să discrimineze elevii.
Sper ca Ligia Deca să nu îndrăznească să ignore decizia CNCD și să continue atitudinea profund ostilă pe care a manifestat-o de la preluarea mandatului. Îi transmit doamnei ministru, pentru cultura sa generală care pare că lipsește, că etimologia cuvântului „ministru” vine din limba latină, având sensul de slujitor, în sensul de slujitor al poporului.

Din aceste considerente, îi solicit (din nou) Ligiei Deca ca în cel mai scurt timp, dar nu mai mult de 15 zile, să revoce Ordinul nr. 5379/2022 sau voi sesiza Ministerul Public, pentru cercetarea legalității ordinului, conform art. 1 alin. (5) din Legea nr. 554/2004:
“Când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanța de contencios administrativ competentă de la sediul autorității publice emitente”
precum și pentru cercetarea penală a persoanelor vinovate, potrivit art. 297 din Codul penal.”

articolul original.

USR, atac dur la adresa Ministrului Educației: Trebuie să înțeleagă că există o ierarhie a instituțiilor statului

21 November 2022 at 14:45
image

Grupul USR din Senat a cerut conducerii Senatului, respectiv Comitetului Liderilor, să o convoace pe Ligia Deca, ministru al Educației, la audieri la ”Ora Ministrului”.

USR solicitase anterior prezența Ligiei Deca la o audiere în comisiile reunite de educație din Senat și Camera Deputaților, pentru a-și prezenta viziunea asupra mandatului, prioritățile, dar și planul pentru noile legi ale educației.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în comisia de educație din Senat, este revoltat de atitudinea ministrului Deca și condamnă felul în care aceasta înțelege colaborarea instituțională între ministere și Parlament.

”Doamna ministru Ligia Deca trebuie să înțeleagă că există o ierarhie a instituțiilor statului. Primul drum pe care îl faci, ca ministru, este la Parlament. S-au strâns deja 42 de zile de la data chemării din partea grupului USR, prin comisiile de învățământ, a doamnei ministru, în Parlament. Au trecut 24 de zile de la invitația trimisă direct la Cabinetul Ministerial și Registratura Ministerului. Astăzi am chemat-o oficial, la Ora Ministrului, în fața plenului Senatului. Este o cale excepțională, este singura cale prin care să o putem forța pe doamna ministru să vină cumva în Parlament la începutul mandatului”, a transmis Ștefan Pălărie

Senatorul Ștefan Pălărie consideră că România are nevoie de oameni onești care să colaboreze instituțional, nu de despoți care își folosesc puterea discreționar, mai ales că în domeniul educației sunt o serie întreagă de probleme nerezolvate: problema creșelor, problema transportului elevilor, problema amendării ministerului pe motive de discriminare, la eliminarea burselor sociale ale elevilor care învață în altă localitate, problema plagiatelor.

articolul original.

Ministrul Educației chemat cu insistență la oră

21 November 2022 at 13:09
By: (R.C.)

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu „atât de important”, iar dacă „va copia stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă”, nu va creşte în ochii publicului.

„USR a solicitat în Comitetul liderilor chemarea ministrului Ligia Deca, la ‘Ora ministrului’, în plenul Senatului României. Această solicitare a fost momentan însoţită de un refuz de a stabili o dată exactă, dar noi vom insista. De ce facem această cale extraordinară de a o chema pe doamna ministru în Parlament? Pentru un simplu motiv, e o chestiune de bun-simţ, de minimă democraţie, ca un ministru al unui stat, la începutul mandatului, să vină să-şi prezinte priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu atât de important pentru noi toţi. Aş aminti că suntem într-un moment în care au trecut aproape două luni de la începerea acestui mandat de ministru. Noi am făcut acum 42 de zile o solicitare oficială prin intermediul celor două comisii de învăţământ, iar acum 24 de zile am trimis şi o scrisoare directă către cabinetul ministerial şi către registratura acestui ministru. Nu am primit nici acum un răspuns, sau măcar un număr de înregistrare (…).Temele sunt extrem de importante, nu ştim nimic, suntem lăsaţi în ceaţă referitor la noile legi ale educaţiei. Ni s-a promis, la început, finalul lunii octombrie, apoi jumătatea lunii noiembrie, suntem aproape în decembrie şi nu ştim absolut nimic despre o temă atât de importantă.

(…) Dacă nu veţi face altceva decât să copiaţi stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă, nu veţi creşte în ochii publicului, mai degrabă veţi coborî (…). Doamna Ligia Deca pare să intre în această logică a super – majorităţii, în care nu e nevoie să răspunzi sau nu e nevoie să respecţi regulamente, poţi să intri cu bocancii în absolut orice lege şi să refuzi orice dialog minim – instituţional, care este de fapt semnalul unui proces democratic într-un stat civilizat”, a precizat Pălărie, la Senat.

El s-a referit la probleme punctuale la care ministrul Educaţiei ar trebui să răspundă, cum ar fi chestiunea transportului elevilor, cea a burselor sociale sau cea legată de siguranţa în şcoli.

„Avem nişte focuri care ard şi nişte soluţii pompieristice, de exemplu, rezolvarea problemei transportului elevilor, lucruri care rămân în continuare mutilate de fiecare ministru în parte, fără să rezolve cu adevărat problema. Mai avem, de asemenea, o amendă CNCD, pe care o ştim cu toţii, ministerul a fost amendat pentru că a acţionat discriminatoriu faţă de elevii care învaţă în alte localităţi şi cărora li s-au tăiat bursele sociale. Avem probleme majore de salarizare a profesorilor, avem probleme legate de conţinuturile educaţionale, de siguranţa în şcoli, lucru care începe să apară pe titlurile celor mai importante ziare ca fiind aproape un incident săptămânal. Cu toate acestea, ministrul a refuzat să ne răspundă la aceste invitaţii repetate şi suntem astăzi în această situaţie a unei căi extraordinare de invitaţie”, a spus senatorul USR.

Pălărie a adăugat că o altă problemă nerezolvată este cea a plagiatelor, menţionând că întâlnirile personale ale ministrului Educaţiei cu colegii de partid sau cu parlamentari „nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional”.

„Nu aş vrea să lăsăm separat şi problema plagiatelor, a imposturii academice. Ştim foarte bine că, de curând, doamna ministru a anunţat CNADTCU că nu va mai putea să dea verdicte în cazul sesizărilor primite şi că aşteptăm. Pe cine şi cum, încă nu ştim. Aş mai vrea să subliniez că întâlnirile personale ale doamnei ministru cu colegi de partid sau cu parlamentari chemaţi luni dimineaţa, aşa, câte unul câte altul, nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional. Şi eu repet această întrebare, o să o adresez direct doamnei ministru. Doamna ministru, de ce vă este frică?”, a conchis Pălărie.

articolul original.

Crește suma acordată elevilor pentru navetă. Plățile suspendate pînă la apariția unui ordin de ministru

21 November 2022 at 08:08
image

Ordonanța de Urgență nr. 159 pentru decontarea navetei elevilor a fost publicată joi, 17 noiembrie, în Monitorul Oficial. Aceasta modifică și completează art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Potrivit acesteia, elevii care merg la școală într-o altă localitate vor primi o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. Elevii vor primi banii în avans. Noua metodă de decontare va fi stabilită printr-un ordin de ministru.

Practic, s-a anulat modul de calcul pentru suma pe care trebuie să o primească elevii pe baza Ordonanței 50 din 2021. Plățile sunt suspendate până la publicarea noului ordin de ministru. În noua ordonanță nu este specificat nimic despre modalitatea în care se face decontarea și dacă elevii navetiști trebuie să prezinte documente justificative, se vorbește doar despre documentele de transport. „Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”.

Noua ordonanță asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună, pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru.

„Suma decontată (…) este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social”, precizează noul act normativ. Acolo unde prețul este mare sumele pentru navetă ajung la creșteri și de patru ori față de cât era până acum.

Elevilor cazați în internate sau celor care stau în gazdă li se decontează 4 călătorii dus/întors pe lună și contravaloarea unei călătorii dus/întors în perioada sărbătorilor legale. Decontarea se face din bugetul Ministerului Educației prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.

“(1^8) În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la alin. (17), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București” precizează noua ordonanță.

În acceași zi în care noua ordonanță a fost publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a rectificat, pentru a doua oară, bugetul de stat și a crescut cu 554,35 de milioane de lei bugetul Ministerului Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației preciza într-o postare pe facebook legat de această rectificare: “În urma acestei decizii, bugetul alocat învățământului crește, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei (320 milioane de lei – buget pentru învățământ gestionat de Ministerul Educației, iar 234,35 milioane de lei – sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale).

Suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic (200,03 milioane de lei), respectiv pentru finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, conform legii (34,32 milioane de lei)”.

Angela Croitoru

articolul original.

Ministrul Educației, acuzat că a mințit

16 November 2022 at 11:24
By: (R.C.)

Chiar dacă are doar o lună și câteva zile de când a fost învestită în funcția de ministru al Educației, Ligia Deca pare că a călcat deja pe bec.

După ce ieri Liga Studenților o acuza că duce mai departe opera lui Sorin Cîmpeanu de apărare a plagiatorilor și a rectorilor „latifundiari”, astăzi, fostul șef al ISMB, Ionel Pușcaș, i-a adus și el acuzații grave. El o critică pe apropiata președintelui Iohannis pentru că nu s-ar fi ținut de cuvânt cu respectarea termenului de depunere a actualizării legii educației.

„LIGIA DECA A MINȚIT Premierul, profesorii, părinții, studenții și elevii.
Legea Educației nu apare pe Agenda de azi a Guvernului!
Deși a afirmat public faptul că, în două săptămâni, va depune forma modificată a Legii Educației, Ligia Deca nu a făcut-o !!
DECI, A MINȚIT LA CEL MAI ÎNALT NIVEL !
CONSECINȚA E UNA SINGURĂ: DEMISIA.!

Acuzațiile studenților din Iași

Liga Studenților (LS IAȘI) critică atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din universități. Forul consideră că Ligia Deca este o „continuatoare mascată a operei lui Sorin Cîmpeanu, care urmărește de fapt salvarea plagiatorilor de rang înalt și protejarea cartelurilor politice din învățământul superior”.

Intr-un comunicat remis cotidianul.ro, Liga Studenților din Iași critică „Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru susținerea tacită acordată Ligiei Deca care în perioada 2006-2007 a fost președinte al acestei federații studențești, precum și pentru faptul că la solicitarea federației, cu sprijinul lui Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv, din noiembrie 2019 până în prezent, a fost blocat din accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial și guvernamental.

Ligia Deca și Gigel Paraschiv au participat joi, 10 noiembrie, la ședința Consiliului General al CNATDCU (instituția care verifică tezele de doctorat), unde au susținut, în mod eronat, că nu mai pot fi analizate tezele de doctorat ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) nr. 364/2022, cei doi intervenind în favoarea colegului de executiv, Lucian Bode, ministrul Internelor, a cărei teză de doctorat urma a fi analizată.

Decizia CCR, luată în mod politic, deși susține că odată susținută teza de doctorat și trecută prin filtrul inițial al CNATDCU și al comisiei de doctorat aceasta nu mai poate fi reanalizată de către altă comisie, nu poate fi utilizată la momentul actual în blocarea proceselor de analiză a tezelor de doctorat până când nu există o armonizare a legislației în acest sens.

Tocmai de aceea, Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția opiniei publice asupra faptului că ori în cadrul proiectului de lege a învățământului superior, ori prin OUG, actualul guvern va încerca să „clarifice” atribuțiile CNATDCU în așa fel încât politicienii plagiatori să profite: în loc să se dea prin lege către CNATDCU atribuțiile mai clare pe care le are prin regulamentul adoptat prin ordin de ministru, se va urmări limitarea atribuțiilor pe care le are acest organism.

Deca a fost prezentă și în perioada 10-12 noiembrie la Craiova, unde a avut loc reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), prezidat de către fostul ministru plagiator, Sorin Cîmpeanu, care a adoptat o rezoluție prin care se solicită ca limitarea numărului de mandate ale rectorului să fie stabilită de fiecare universitate în parte, iar durata fiecărui mandat să fie de 5 ani. Lipsa unei limite legale de două mandate cumulând cel mult 8 ani, așa cum exista în varianta originală a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, înainte de OUG 49/2014, va determina crearea în majoritatea universităților a unui sistem autoritar, bazat pe rețele de putere controlate politic și susținut prin instrumente financiare, precum cele instituite de Mihnea Costoiu în Universitatea Politehnica din București, Marilen Pirtea în Universitatea de Vest din Timișoara, Valentin Popa în Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Daniel Breaz în Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Sorin Cîmpeanu este la al treilea mandat de rector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Până în momentul de față, Deca a susținut linia predecesorului său, Guvernul oferind un aviz negativ unei propuneri legislative care limita dreptul rectorilor la două mandate totalizând cel mult 8 ani.

De asemenea, actualul ministru îl promovează constant pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, fiind însoțită de către acesta la toate întâlnirile oficiale. Paraschiv este recunoscut drept mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în toate demersurile acestuia de a-i scăpa pe marii plagiatori ai țării, cu care cei doi sunt în diverse legături prin intermediul Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fie prin tergiversarea procedurilor de analiză a tezelor de doctorat sau blocarea publicării lor, fie prin susținerea de modificări legislative precum includerea „dreptului” de a renunța la titlul de doctor sau proiectele de modificare a metodologiei CNATDCU, dar și actualele proiecte de lege ale educației.

De asemenea, acesta a blocat începând cu noiembrie 2019 accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial la solicitarea unor organizații studențești docile în raport cu decidenții, situație pe care actualul ministru o perpetuează în folosul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federație studențească care urmărește izolarea Ligii Studenților (LS IAȘI) și reducerea capacității organizației de a reprezenta studenții la nivel național. ANOSR nu s-a opus de principiu noilor legi ale educației, ci doar a adus amendamente, fiind una dintre organizațiile care au susținut de la bun început proiectul România Educată și care au urmărit să impună în spațiul public agenda Administrației Prezidențiale.

„Ligia Deca s-a dovedit în mai puțin de o lună și jumătate a fi un continuator fidel al planurilor lui Sorin Cîmpeanu, singura ei misiune fiind de a facilita așa-zisa «reformă» în Educație, dorită de majoritatea PSD-PNL-UDMR, din poziția de «expert» și persoană neangajată politic, pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a-i liniști pe contestatarii lui Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis. Deca rămâne în continuare singura persoană responsabilă public de «România Educată», fiind inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Din păcate, alte organizații studențești, precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), o susțin tacit pe Ligia Deca, evitând criticile la adresa ei și încercând să izoleze singura voce de opoziție din rândul studențimii, adică organizația noastră – Liga Studenților.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI)”.

articolul original.

USR: „Ministerul Educaţiei face scut în jurul plagiatului lui Bode”

11 November 2022 at 17:58
By: (R.C.)

USR îi reproşează ministrului Educaţiei, Ligia Deca, faptul că prin prezenţa sa la şedinţa CNATDCU ar fi încercat intimidarea membrilor acestuia, astfel încât să nu verifice teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„USR condamnă prezenţa ministrului Educaţiei, Ligia Deca, şi a secretarului de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, la şedinţa de ieri a CNATDCU prin care s-a încercat intimidarea membrilor Consiliului de a nu verifica teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Gestul ministrului Educaţiei de a împiedica o instituţie a statului român să-şi îndeplinească atribuţiile este ruşinos şi de neacceptat, în condiţiile în care CNATDCU a primit două sesizări privind posibilul plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode”, se arată într-un comunicat al Uniunii Salvaţi România.

USR reiterează invitaţia către ministrul Educaţiei de veni în Parlament şi a prezenta planurile pentru viitorul sistemului de învăţământ, în condiţiile în care a trecut o lună de când a fost solicitată prezenţa sa la o audiere în comisiile reunite de Educaţie.

„Cum să te duci tu, ministru, să te foloseşti de poziţia ta de ministru al Educaţiei, ca să blochezi să nu fie analizată teza de doctorat a unui coleg în Guvern şi partid? Invocând motive şi chichiţe procedurale, exact pe metoda Cîmpeanu sau Iordache în trecutul nu chiar îndepărtat. Chiar nu vezi niciun conflict flagrant de interese şi de bun-simţ? Nu aşa se operaţionalizează ‘România Educată în literă şi în spirit’, doamna ministru”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie.

Conform USR, „astfel de gesturi” ale noului ministru al Educaţiei sunt „cu atât mai ruşinoase” cu cât Ligia Deca „a promis o schimbare de atitudine faţă de furtul” în mediul academic.

„Ministerul Educaţiei face scut în jurul plagiatului lui Bode. Nu permite CNATDCU să îşi facă treaba şi să analizeze teza ministrului de Interne. Atitudinea doamnei Deca nu lasă loc de interpretări, pur şi simplu a dat cinstea şcolii româneşti pentru a apăra ruşinea lui Lucian Bode, exact ca şi Sorin Cîmpeanu înaintea ei. Din proiectul România Educată nu a mai rămas nimic, nici măcar numele!”, a susţinut senatoarea USR Silvia Dinică.

Potrivit ministerului Educației, joi, a avut loc prima şedinţă a CNATDCU de la preluarea mandatului de către Ligia Deca, iar, „la invitaţia” preşedintelui interimar al Consiliului, Mircea Dumitru, la reuniune au participat ministrul Educaţiei şi secretarul de stat Gigel Paraschiv, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale Juridică şi Control.

articolul original.

USR acuză presiuni la CNATDCU pentru nediscutarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode

11 November 2022 at 14:58
Ligia Deca

USR îi reproşează ministrului Educaţiei, Ligia Deca, faptul că prin prezenţa sa la şedinţa CNATDCU a încercat intimidarea membrilor acestuia, astfel încât să nu verifice teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„USR condamnă prezenţa ministrului Educaţiei, Ligia Deca, şi a secretarului de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, la şedinţa de ieri a CNATDCU prin care s-a încercat intimidarea membrilor Consiliului de a nu verifica teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Gestul ministrului Educaţiei de a împiedica o instituţie a statului român să-şi îndeplinească atribuţiile este ruşinos şi de neacceptat, în condiţiile în care CNATDCU a primit două sesizări privind posibilul plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode”, se arată într-un comunicat al Uniunii Salvaţi România.

USR reiterează invitaţia către ministrul Educaţiei de veni în Parlament şi a prezenta planurile pentru viitorul sistemului de învăţământ, în condiţiile în care a trecut o lună de când a fost solicitată prezenţa sa la o audiere în comisiile reunite de Educaţie.

„Cum să te duci tu, ministru, să te foloseşti de poziţia ta de ministru al Educaţiei, ca să blochezi să nu fie analizată teza de doctorat a unui coleg în Guvern şi partid? Invocând motive şi chichiţe procedurale, exact pe metoda Cîmpeanu sau Iordache în trecutul nu chiar îndepărtat. Chiar nu vezi niciun conflict flagrant de interese şi de bun-simţ? Nu aşa se operaţionalizează ‘România Educată în literă şi în spirit’, doamna ministru”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie.

Conform USR, „astfel de gesturi” ale noului ministru al Educaţiei sunt „cu atât mai ruşinoase” cu cât Ligia Deca „a promis o schimbare de atitudine faţă de furtul” în mediul academic.

„Ministerul Educaţiei face scut în jurul plagiatului lui Bode. Nu permite CNATDCU să îşi facă treaba şi să analizeze teza ministrului de Interne. Atitudinea doamnei Deca nu lasă loc de interpretări, pur şi simplu a dat cinstea şcolii româneşti pentru a apăra ruşinea lui Lucian Bode, exact ca şi Sorin Cîmpeanu înaintea ei. Din proiectul România Educată nu a mai rămas nimic, nici măcar numele!”, a susţinut senatoarea USR Silvia Dinică.

articolul original.

Asociația Comandanților de navă din România (ACNR) cere explicații ministrului Educației cu privire la încercarea de desființare a UMC

11 November 2022 at 11:22
image

”SCRISOARE DESCHISĂ
Către: Ministerul Educației
În atenția: Doamnei Ministru al Educației, Ligia Deca

Stimată doamnă Ministru,

Asociația Comandanților de Navă din România dorește să vă semnaleze cu îngrijorare riscul de dispariție a Universității Maritime din Constanța, entitate academică de tradiție și prestigiu a orașului Constanța.

Astfel, în urma informațiilor apărute în presă și conform declarațiilor domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Cornel Panait, președintele Senatului Universității Maritime din Constanța, reiese că sunt începute negocieri pentru ca Universitatea Maritimă din Constanța să fuzioneze cu Universitatea Politehnică din București pentru a forma, alături de alte universități din țară, Universitatea Națională pentru Științe și Tehnologie Politehnică.

Trecând peste interpretarea motivelor reale care stau la baza acestei idei de fuziune, ne este greu să înțelegem cum o asemenea acțiune, care implică o procedură birocratică stufoasă legislativă la nivel de implementare și pentru care ar trebui să existe studii de impact pentru argumentare, a fost prezentată pe “repede înainte’’ colectivului profesoral în cadrul unei ședințe de urgență organizată în aula universității. Doar acest aspect ar trebui să pună semne de întrebare asupra motivelor reale din spatele acestei propuneri.

De la înființare, Universitatea Maritimă din Constanța s-a dezvoltat constant având în prezent absolvenți care au funcții de conducere în cele mai mari companii de navigație din lume, dar și în cadrul unor instituții publice sau private performante cu impact asupra mediului social și economic imens la nivel cel puțin local, un corp didactic bine pregătit care și-a dovedit competența în proiecte la nivel internațional și o bază materială solidă, mult peste alte universități maritime din lume.

Prin urmare, a dovedit că se poate adapta la condițiile din piață și că are capacitatea să-și mențină competivitatea, fără să fie nevoie să își altereze specificul marinăresc, identificându-se cu însăși caracterul municipiului Constanța.

Desigur că, probabil, în procesul de negociere actual se vor fi primit anumite asigurări că după fuziune, specificul viitoarei facultăți va rămâne neschimbat, dar nu credem că poate cineva garanta că, având în vedere nivelul infim de reprezentare care se va aloca în cadrul noului senat, conducătorii noii facultăți se vor putea opune cu șanse reale în cazul unor eventuale propuneri privind desființarea ei.

Este oare Universitatea Maritimă din Constanța într-o asemenea situație critică care să determine expunerea la un asemenea risc, iar această fuziune este “ colacul ei de salvare”? În plus, până în acest moment, Universitatea Maritimă și-a păstrat competivitatea în piață și prin alocarea de resurse pentru achiziționarea de echipamente de pregătire moderne, simțitor mai costisitoare în raport cu cele care se folosesc pentru pregătirea în alte specializări și care ținând cont de viteza cu care noile tehnologii sunt implementate în industria maritimă, vor avea nevoie de noi investiții pentru a putea ține pasul cu acestea. Cine poate garanta că noua facultate va găsi susținere pentru a primi fondurile necesare unor astfel de investiții având în vedere că experiența ne-a învățat că doar cei care sunt direct implicați în această industrie pot înțelege necesitatea unor astfel de resurse materiale care să fie folosite în procesul de pregătire a viitorilor ofițeri de marină?

În concluzie, Asociația Comandanților de Navă din România, singura organizație națională reprezentativă pentru această funcție, afiliată la International Federation of Shipmasters’Association și la Confederation of European Shipmasters` Association, vă solicită să analizați cu atenție această chestiune a posibilei fuziuni care ar aduce, în opinia noastră, prejudicii uriașe Constanței, atât la nivel de imagine de pol universitar important la nivel național, dar și la pierderea identității învățământului de marină civilă.

Cu respect,
Comitetul Executiv
ACNR”

articolul original.

450 de școli vor beneficia de programul ”Masă caldă”

28 October 2022 at 12:24
masa-calda-unități-de-învățământ

Guvernul a aprobat vineri, printr-o ordonanţă de urgenţă, creşterea de la 350 la 450 a numărului şcolilor care vor beneficia de programul ”Masă caldă”, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Astăzi, a fost făcut un nou pas pentru combaterea abandonului şcolar prin adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru creşterea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi, evident, a numărului de elevi care vor beneficia de programul ‘Masă caldă’. Astfel, a crescut numărul de unităţi de învăţământ preuniversitar care beneficiază de program, de la 350 la 450. Automat, creşte cu 38.000 numărul de elevi care vor beneficia zilnic de masă caldă”, a declarat Deca, după şedinţa de Guvern.

Pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se va acorda zilnic cu titlu gratuit suport alimentar, care constă fie într-o masă caldă, fie într-un pachet, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei pentru un beneficiar, inclusiv TVA, a explicat ministrul.

„Finanţarea acestui program-pilot se alocă bugetelor locale ale unităţilor sau sub-diviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Astfel, anul acesta, suma de 147.000.000 lei, iar în anul 2023 suma de 266.510.000 lei”, a precizat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, pe circuitul de avizare interministerială se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe judeţe a sumelor pentru acest program, iar în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG adoptată vineri, va fi emis ordinul de ministru pentru stabilirea unităţilor de învăţământ preuniversitar beneficiare.

Guvernul a mai aprobat vineri un memorandum pentru ocuparea unor posturi de experţi în afara organigramei Ministerului Educaţiei şi a instituţiilor publice din subordinea sa, aferente proiectelor finanţate din Fondul Social European, precum şi a posturilor vacante aferente implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Prin acest demers urmărim deblocarea situaţiei create de lipsa personalului şi desfăşurarea normală, în condiţii optime, a activităţilor din proiectele în implementare”, a arătat Deca.

Deca a a menţionat că posturile sunt scoase la concurs începând cu luna septembrie până pe 31 decembrie şi nu presupun alocări bugetare suplimentare.

„Fac un apel pe această cale pentru persoanele interesate, cu expertiză în domeniu, să participe la aceste concursuri”, a transmis ministrul Educaţiei.

articolul original.

Opriți abuzurile sexuale din seminariile și facultățile de teologie! – Apelul „Călugărului Amant” către ministrul Educației

27 October 2022 at 14:01
image

Cristi Călin, botezat de către presă Călugărul Amant, continuă demersurile publice pentru deconspirarea presupuselor abuzuri sexuale ale unor membri ai clerului Bisericii Ortodoxe Române. Călin a intrat în atenția mass media cu ocazia apariției în spațiul public a unor fotografii și înregistrări audio în care un deputat din parlamentul României apare în ipostaze stânjenitoare, de natură homosexuală. Același Cristi Călin a depus un denunț împotriva Episcopului Visarion al Tulcii, pe care l-a acuzat de viol asupra unui fost elev minor al Seminarului Teologic din Tulcea și a lansat în spațiul public acuzații similare împotriva altor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Pe data de 27.10, Cristi Călin a trimis Ministrului Educației, Ligia Deca, o scrisoare în care îi cere să intervină în relația dintre Stat și Biserică, în chestiunea patronajului asupra învățământului teologic. Călin spune că Biserica deține un control prea mare asupra liceelor și facultăților de teologie, acest lucru deschizând calea abuzurilor de natură sexuală.

Autorul scrisorii aduce în discuție celebrul Protocol (inițial ținut la secret) semnat între Patriarhie și Ministerul Educației, prin care Biserica poate să excludă din sistem în mod discreționar orice elev sau student, prin retragerea Binecuvântării. Acesta este, spune Călin, un veritabil instrument de presiune și șantaj de care clericii s-ar folosi pentru a obține favoruri sexuale de la elevii și studenții teologi.

Noi am scris şi anterior despre situaţia ciudată a învăţământului teologic, în care statul finanţează, iar Biserica face regulile: Nu eşti ortodox, nu ai voie la Teologie, deşi facultăţile aparţin Ministerului Educaţiei! – Dezvaluiri.Ro

Redăm mai jos scrisoarea trimisă de către Cristi Călin ministrului educației, Ligia Leca:

“Stimată doamnă ministru Ligia Deca, vă semnalez o problemă gravă care cere intervenția Ministerului Educației. Înțeleg că școlile teologice cumva trebuie să fie și sub umbrela Patriarhiei. În același timp, ele nu se pot separa de tutela statului român pentru că dacă se petrec abuzuri iar autoritățile publice nu au sau nu folosesc pârghii de intervenție, foarte mulți adolescenți și tineri vor fi vulnerabili, abuzurile se vor perpetua și nimeni nu va fi tras la răspundere.

Este foarte cunoscut faptul că în Biserică Catolică timp de decenii au avut loc abuzuri îngrozitoare asupra copiilor. Preoții care îi aveau în grijă s-au dedat la acte de pedofilie lucru care este de natură să afecteze grav evoluția psihică a copiilor. Din nefericire și în România au loc astfel de abuzuri sexuale care se petrec în seminariile și facultățile teologice, chiar dacă nu întotdeauna este vorba de minori. Am fost martorul unor situații în care au avut loc astfel de abuzuri, pe care le-am și relcamat, însă reacția autorităților s-a lăsat prea mult așteptată. Așa cum și Biserica Catolică a încercat să acopere aceste scandaluri în care au fost implicați mii de preoți care a abuzat copiii și în Biserica Ortodoxă există situații în care cei vinovați au fost protejați. S-a încercat intimidarea victimelor, acoperirea unor astfel de fapte, iar cei care au avut curajul să le mărturisească au fost de multe ori tratați cu neîncredere și acuzați că spun minciuni. Astfel că adevărul este uneori foarte greu să iasă la iveală.

De aceea, înțelegând contextul general în care Ministerul Educației colaborează cu Biserica, semnalez faptul că din Protocolul semnat între instituția dumneavoastră și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române (cu privire la predarea disciplinei religie în învățământul preuniversitar și universitar, cu nr. de înregistrare 9217 din 29.05.2014) nu rezultă sub nici o formă posibilitatea ca Ministerul să intervină atunci când sunt semnalate abuzuri de natură sexuală. Preocuparea mea principală este cum anume aceia dintre profesorii de la liceele și facultățile de teologie care au comis abuzuri sexuale asupra elevilor, respectiv studenților, să poată fi trași la răspundere pentru faptele lor. Și cum anume Ministerul se poate implica pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de abuzuri extrem de grave în învățământul teologic din România.

Doamnă ministru, eu nu vorbesc numai la nivel de principiu. Din nefericire, eu însumi am fost sub presiuni foarte mari din partea unor preoți, călugări și ierarhi și am avut foarte mult de suferit pentru că am spus adevărul și am căutat dreptate după ce am semnalat abuzurile încercările de abuz sexual asupra mea. Dar nu sunt singurul! Sunt mulți alți tineri care au trecut prin situații similare. Unii au avut curaj să vorbească, dar ce mai mulți încă nu au curajul de a vorbi liber despre ceea ce au trăit și despre abuzurile la care au fost supuși. La fel s-a întâmplat și cu mulți preoți catolici: copiii abuzați au mărturisit prin ce au trecut, uneori la mulți ani sau decenii după ce au fost comise acele fapte. Credeți-mă că nu vreau să îmi complic viața intrând în polemici cu foarte mulți oameni care poate vor vrea să ducă în derizoriu ceea ce spun și să mă ia în derâdere.

Sunt un om obișnuit și am avut o viață grea. În familia mea sunt și au fost probleme destul de mari. Aș vrea să îmi ajut frații, surorile, rudele și să fac bine în jurul meu. Dar nu pot să tac. Nu pot să ascund adevărurile pe care le cunosc. Discuția este și una de principiu și una care privește modul de colaborare între statul român și Biserică, în modul în care se efectuează învățământul teologic din țara noastră. Dar ea trebuie să fie dusă și direct asupra unor cazuri concrete care trebuie investigate și scoase la lumină. Aici, doamnă ministru, aveți o responsabilitate însemnată. Poate nu întotdeauna vor fi găsite cu ușurință dovezi. Cei care ascund aceste fapte au o mare putere și o mare influență asupra întregului mediu bisericesc și chiar asupra unor instituții ale statului. Nu va fi ușor ca ei să fie deconspirați. Știu. Dar asta nu înseamnă să ne descurajăm și să capitulăm din start.

Și sunt conștient că mulți mă vor privi cu neîncredere. Sunt conștient că nici eu nu am reușit să îmi păstrez cumpătul întotdeauna, răspunzând poate mai dur decât era cazul unor atacuri la care am fost supus. Dar dincolo de anumite limite de comunicare ale mele și dincolo de, poate, unele erori pe care le-am făcut în spațiul public, vă garantez cu toată ființa mea că spun adevărul și că această problemă a abuzurilor sexuale din Biserică și din instituțiile de învățământ legate de biserică este o problemă reală. Mai devreme sau mai târziu, mulți profesori sau ierarhi din sistemul de învățământ teologic vor fi dovediți ca abuzatori sexuali.

Pot să înțeleg și că din perspectivă politică nu v-ar fi chiar ușor să abordați o astfel de temă. Este o temă delicată iar Biserica este influentă inclusiv la nivel politic. Înțeleg asta, dar de aceea fac apel la curajul dumneavoastră! Dacă victimele trebuie să ducă o luptă foarte grea cu ele însele și cu cei din jurul lor pentru a mărturisi traumele suferite, fie că e vorba de femei violate, fie că este vorba de copii abuzați sexual sau de elevi ori studenți de la licee și facultăți de teologie abuzați sexual, misiunea dumneavoastră este mai puțin grea. Și vă îndemn să o duceți. Sigur vor fi mulți care vă vor sprijini! Mai ales cei care au avut deja de suferit și cei care se solidarizează cu victimele.

Nu în ultimul rând, această binecuvântare de care Protocolul vorbește, reprezintă ea însăși un instrument de presiune asupra elevilor și studenților. Atunci când, spre exemplu, unui tânăr i se cer favoruri sexuale, el știe că dacă le va refuza ar putea imediat să îi fie retrasă binecuvântarea. Așa că va fi supus unor presiuni foarte mari, generate chiar de către felul în care sunt regulile prevăzute în Protocolul dintre Biserică și Ministerul Educației. Iar pentru a-i ajuta pe cei abuzați nu există nici o pârghie instituțională. Nimic.

Poate că soluția cea mai bună ar fi ca învățământul teologic, care desigur că va fi structurat conform canoanelor Bisericii, să se afle sub un control mult mai puternic din partea statului român. El nu poate să nu își asume responsabilități. Nu poate să lase absolut totul la voia întâmplării. Nu poate să nu verifice și să nu aibă niște instrumente legale de verificarea modului în care acest învățământ se desfășoară, pentru că dacă statul român este complet absent, atunci riscul de abuz este mult mai mare. Încercați să vă puneți în pielea unui tânăr elev de 14 – 15 – 16 ani sau a unui student de 18 – 19 ani, asupra căruia se fac presiuni sexuale de către profesorii de la seminarii ori facultăți teologice. El nu are cui să se adreseze, pentru că dacă se adresează unor ierarhi, cum am făcut eu, naivul de mine, va fi exmatriculat. Și acei ierarhi vor dori mai degrabă să își acopere colegii prelați decât să scoată adevărul la lumină!

În ciuda pretenției foarte multor profesori de la de teologie sau călugări sau ierarhi de a-L sluji pe Dumnezeu, vă spun eu că mulți dintre ei se comportă ca niște oameni foarte păcătoși, care au mari probleme de caracter și de morală și care nu se opresc din a-i abuza pe cei lipsiți de apărare și de a-i intimida pe cei care au curajul să le respingă favorurile sexuale cerute, ori să le mărturisească în public.

De aceea, doamnă ministru, vă rog foarte mult să luați în serios ceea ce spun. Prin aparițiile mele TV, mulți au încercat să îmi știrbească imaginea și poate nici eu nu am știut totdeauna să explic foarte clar despre ce este vorba. Nu am o experiență mare în spațiul public, ca să pot scăpa ușor de capcanele întinse de unii jurnaliști cu experiență. Uneori am fost și eu șocat de felul în care am fost tratat și poate am răspuns mai puțin creștinește. Dar dincolo de toate astea, dacă mă scoateți pe mine din discuție, gândiți-vă că ați putea face un bine multor tineri dacă vă veți implica. Iar dacă nu veți face nimic, foarte mulți copii și foarte mulți adolescenți și tineri studenți la teologie vor fi în continuare victimele unor abuzatori și prădători sexuali care abuzează de puterea și de influența lor.

Poate cel mai bine ar fi ca seminariile teologice să fie coordonate direct de Ministerul Învățământului și să existe pârghii pentru a preîntâmpina abuzurile sexuale sau abuzurile de altă natură, pentru că acum nu există sub nicio formă astfel de pârghii ale ministerului și ale statului român. Totul este lăsat la voia celor care controlează seminariile teologice. Sau pe seama curajului victimelor de a vorbi. Dar lucrurile nu trebuie să rămână așa, pentru că victimele nu au întotdeauna curaj, nu întotdeauna sunt crezute, nu întotdeauna găsesc sprijin, ba dimpotrivă, au de îndurat suspiciunea și acuzațiile din partea altora cum că ar minți iar, situația lor este cu atât mai grea.

De aceea, doamnă ministru, vă adresez acest apel de a trata cu maximă responsabilitate tema abuzurilor sexuale în liceele și facultățile teologice. E nevoie de o dezbatere serioasă asupra temei și de măsuri instituționale în sensul a ceea ce am sugerat mai sus. Dumnezeu să vă călăuzească într-un astfel de mers! Eu și alții vă vom fi alături cu tot ceea ce știm și cu tot ceea ce putem face, pentru ca adevărul să iasă la lumină, cei vinovați să fie trași la răspundere, iar pe viitor să nu se mai petreacă asemenea abuzuri”.

articolul original.

Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027, anunţă noul ministru al Educaţiei

16 October 2022 at 18:13
By: M.Ex.

Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027, anunţă noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca.
Noul ministru promite că va modifica toate măsurile controversate din legea educaţiei-varianta Cîmpeanu. Totuşi, cea mai fierbinte dintre ele, admiterea dublă la liceu, ar putea rămâne neschimbată.
Oricare ar fi noua varianta de admitere, ea se va aplica copiilor care acum sunt în clasa a IV-a. La fel cum cei care acum sunt într-a VIII-a vor avea parte de un bacalaureat altfel. Schimbările vor intra în vigoare din 2027 numai dacă legea este adoptată până la finalul anului atât de Guvern, cât şi de Parlament.

Ligia Deca pregăteşte şi alte modificări. După ce termină cu noua lege a educaţiei vrea să analizeze dacă împărţirea anului şcolar în 5 module sau eliminarea notelor din calculul admiterii la liceu mai sunt justificate şi anul viitor. De asemenea, Deca pare să îndrăgească uniforma şcolară, însă spune că nu va impune cumpărarea acesteia.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a mai declarat că primul lucru pe care doreşte să-l finalizeze este reprezentat de legile educaţiei şi a precizat că prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua.

articolul original.

VIDEO | Mircea Geoană: „Ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua”

15 October 2022 at 16:11
image

Secretarul general adjunct al NATO a transmis un mesaj video în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, desfășuat în perioada 12-15 octombrie la Universitatea din București. Mircea Geoană a vorbit despre ” integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia” democațiilor occidentale.

Principalul mesaj pe care Mircea Geoană l-a transmis studenților prezenți la conferință și nu numai a fost construit în jurul ideii de reconfigurare în sfera de securitate europeană și extindere a valorilor democratice: ”Ce știm este că în Europa lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea, aici, de la NATO, privim Marea Neagră și Regiunea Balcanică fiind regiuni cu relevanță strategică pentru securitatea noastră și de asemenea, ca fiind viitorul unei noi arhitecturi europene în devenire” a transmis reprezentantul NATO.

Relevanța strategică a României în acest context de război estic și criză vestică a fost puternic accentuat de Mircea Geoană: ”Acum, a venit probabil momentul ca regiunea noastră să-și joace adevăratul rol de colaborator și co-autor al unui nou sistem european și internațional în curs de dezvoltare”.

Acesta și-a continuat intervenția amintind efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei la are pe termen lung asupra arhitecturii de securitate europeană: ”Reconstrucția Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina în războiul său curajos împotriva Rusiei va continua. Aplaud ceea ce fac aliații NATO, Uniunea Europeană și multe dintre națiunile voastre reprezentate la București astăzi și mâine, pentru că lupta curajoasă a Ucrainei este și o luptă pentru noi.

Știu că nu numai din punct de vedere militar vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom sprijini și aspirațiile europene ale Ucrainei, vom susține aspirațiile Republicii Moldova, aspirațiile Republicii Georgia și ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua” susține Mircea Geoană referitor la extinderea valorilor democratice în sfera istorică de influență rusă.

De asemena, reprezentantul român al NATO a menționat și importanța tot mai accentuată a regiunii din jurul Mării Caspice, dar și de ”legăturile pe care partea noastră a Europei va trebui să le facă prin intermediul Caucazului cu Asia Centrală și Eurasia, în ansamblu” a transmis Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit în mesajul său și despre speranța sa ca aderarea Finlandei și Suediei să fie cât mai rapidă.

În viziunea sa definiția securității devine mult mai complexă față de valențele sale inițiale: descurajarea și apărarea: ”Reziliența devine interfața, cyber-ul devine o piesă inestimabilă, pe verticală și orizontală. Spațiul devine un domeniu în care cooperarea și aplicațiile devin din ce în ce mai utile și mai interesante pe zi ce trece” a explicat reprezentantul NATO.

Congresul Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor” s-a desfășuat în perioada 12-15 octombrie la inițiativa reprezentanților Universității din București ca răspuns la provocările și ”transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților” conform comunicatului de presă al evenimentului.

Alături de Mircea Geoană, printre vorbitorii din cadrul Congresului s-au numărat Ligia Deca, ministru al Educației; Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, dar și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic.

Jurnalist Politic
articolul original.

Ce elevi vor purta uniformă. Ministrul educației, lămuriri despre ținuta obligatorie

14 October 2022 at 11:48

S-a anunțat cine sunt elevii care vor purta uniformă în România. Ministrul Educației a adus lămuriri despre ţinuta şcolară obligatorie a elevilor. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.

Ligia Deca, declarații despre uniforma școlară. „Aceasta poate fi o opţiune câtă vreme…”

Ligia Deca, ministrul Educației a făcut declarații despre uniforma școlară. Proaspătul ministru a spus că uniforma şcolară poate fi o opţiune atâta timp cât aceasta nu devine un instrument de excluziune.

„Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite.

Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca nu este de acord cu învățatul în 3 schimburi

Pe de altă parte, Ligia Deca nu s-a arătat de acord cu învățatul în școli în 3 schimburi și nici cu micșorarea orelor de studiu la 35 sau 40 de minute. Acestea ar strica calitatea procesului educaţional.

„Trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare, cu şcolile din vecinătate, astfel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, este de părere ministrul Educației.

Educația timpurie, motiv de bucurie

Ligia Deca a mai spus că cererea mare de educaţie timpurie este un motiv de bucurie, însă școlile trebuie să respecte standardele.

„Acolo unde statul nu poate asigura, cred că este firesc că apare privatul. Pe termen lung îmi doresc ca toate cererile pe care le avem pentru educaţie timpurie să fie onorate recent, fie ca e vorbim de stat sau privat acreditate. Îmi doresc ca toate unităţile de învăţământ să respecte standardele pe care le stabilim la Ministerul Educaţiei şi să nu mai fie ocolite”, a precizat Ligia Deca.

Revine examenul de admitere la liceu?

Pe de altă parte, Ligia Deca a spus că se analizează posibilitatea ca elevii de clasa a 8-a să susțină din nou examenul de adimitere în licee, examenul de Evaluarea Națională dispărând.

„Pentru admiterea în liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii.

Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a anunțat Ligia Deca.

Nu în ultimul rând, examenul de intrare la liceu ar putea fi susținut de către elevii care trec la anul în clasa a 5-a, adică în anul 2027.

articolul original.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca urmărește să declanșeze ”bucuria elevului și a studentului de a merge la școală”

13 October 2022 at 08:41

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, joi, priorităţile mandatului său. Ea a spus că dorește să finalizeze legile educaţiei, la care au fost primite peste nouă mii de amendamente.

”O prioritate a mandatului meu, care știu că este de mare interes, este finalizarea proiectelor legislative România Educată. A existat un proiect de dezbatere publică care s-a încheiat. Am primit peste 9000 de amendamente, pe care le cititm și le acordăm importanța cuvenită. Încercăm să încheiem la termen. Am început discuții cu specialiștii în zonele care mai sunt încă în lucru și care au suscitat interes public: evaluările, măsurile legate de integritate”, a explicat Ligia Deca.

Mediu stimulativ pentru elevi

”Sistemul educațional din România ar trebui să înceapă cu un lucru esențial: bucuria elevului și a studentului de a merge la școală, ne dorim să urmărim interesele elevului motivîndu-i și oferindu-le un mediu stimulativ”, a subliniat ministrul Educației

Ministrul a spus că ia în calcul ca ceea ce acum este curriculum la decizia școlii să devină curriculum la decizia elevilor din oferta școlii.

Citește și USR o cheamă pe Ligia Deca la audieri în Parlament

Cel de-al doilea obiectiv al mandatului ministrului Educației este îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR.

articolul original.

Ministrul Educației, Ligia Deca și-a numit purtător de cuvânt pe Corina Popa

5 October 2022 at 14:13
Ligia Deca

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a anunțat că va avea un purtător de cuvânt, în persoana Corinei Popa, prezentată ca lector, fost consilier la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, expert în etică universitară.

Anunțul numirii Corinei Popa a fost făcut jurnaliștilor acreditați pe grupul WhatsApp de presă al ministerului Educației în cursul zilei de marți.

Concomitent din grup a ieșit fostul ministru Sorin Cîmpeanu și consilierul lui Cîmpeanu, Radu Szekely și secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr.

Pe acest grup, fostul ministru Sorin Cîmpeanu răspundea personal majorității întrebărilor adresate de ziariști, alți reprezentanți ai ministerului intervenind, de obicei, doar pe chestiuni tehnice și organizatorice.

articolul original.

Ligia Deca: Educaţia din România trebuie să închidă câteva decalaje majore

5 October 2022 at 08:21
Sursa foto: News.ro

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, Ligia Deca, ministrul Educației a precizat că educația din România ”trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană”.

”Ziua Mondială a Educaţiei este un prilej de bucurie şi de recunoştinţă faţă de toţi cei care au dăruit şi s-au dăruit necondiţionat pentru formarea noastră. Este o zi simbolică pentru recunoaşterea rolului pe care dascălii îl au în societate. Nu întâmplător, în limba engleză, denumirea acestei sărbători aduce în prim-plan profesorii: «World Teachers’ Day». Puterea simbolică a zilei de astăzi este în deplină consonanţă cu acţiunile pe plan internaţional la care România a avut ocazia să ia parte în ultima perioadă. Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summitului pentru Transformarea Educaţiei pe tema «Teachers, teaching and the teaching profession», au dat roade, mărturie stând faptul că Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed, a anunţat constituirea Comisiei Internaţionale pentru Cariera Didactică”, a spus Ligia Deca.

Potrivit ministrului Educaţiei, ”profesorilor care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm preţuire şi respect, încredere şi sprijin”, dar nu pot fi uitaţi ”cei dintâi educatori ai copiilor – părinţii şi toţi cei care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reuşeşte să facă aşa cum ne-am dori”. Deca s-a referit la copiii din mediile dezavantajate, la cei în prag de abandon şcolar sau la stereotipurile şi prejudecăţile care se interpun, de multe ori, între unii tineri şi visurile lor.

”Îmi este clar că educaţia din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii şi tineri care părăsesc şcoala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii. Problema abandonului loveşte disproporţionat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunităţile sărace sau periferice. Copiii de origine romă sunt afectaţi în mod deosebit, fiind adesea la intersecţia mai multor dezavantaje. Vreau ca trecerea de la principiul egalităţii la cel al echităţii să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reşedinţă, de mediul socio-economic, de nevoile educaţionale speciale sau de orice alt criteriu. La mulţi ani tuturor, cu şanse egale şi cu visuri mari!”, a conchis ministrul Educaţiei, scrie News.ro.

Citește și: Ligia Deca, ministrul Educației: O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei

articolul original.

Ligia Deca, educație marinărească și zero pricepere (1)

4 October 2022 at 19:12

Seria dezastrelor provocate de politică la Ministerul Educației continuă. După demiterea provocată și mascată în demisie a lui Sorin Cîmpeanu a fost numită Ligia Deca. De la un inginer de îmbunătățiri funciare trecem la un absolvent al Universității de Marină de la Constanța. Drumul spart de la Traian Băsescu la zilele noastre continuă cu aceleași nenorociri. Ligia Deca nu-i decît o pupilă băsistă, promovată în mișcarea studențească, ajunsă pînă la reprezentare europeană, trimisă la un masterat la Luxemburg, nu în navigație și nici în business naval, ci în ceva care se numește științe politice. Ligia Deca n-a predat niciodată într-o școală. Și este de crezut că în perioada cît a fost consilier la Cotroceni, de la începutul de mandat a lui Klaus Iohannis, n-a prea predat cursurile la cunoscuta școală unde era colegă cu Florian Coldea. O fi ținut ceva cursuri, dar de la perorat cursuri la activitate didactică veritabilă este distanță uriașă. Deci școala românească după ce a ratat reformarea cu Sorin Cîmpeanu va încerca să sară pîrleazul în modernitate cu Ligia Deca.

Ligia Deca este o tefelistă din echipa Monicăi  Macovei. Cristina Guseth, Sandra Pralong, Cristina Prună, Gearmina Nagîț, o băsistă înrăită, în spiritul taberei cea mai cruntă din USR. Ligia Deca este cea care s-a zbătut ca împreună cu ambasadorul Andrei Muraru să-i organizeze președintelui Iohannis o poziție de moderator la o dezbatere desfășurată nu demult în marja ultimei ședințe a Organizației Națiunilor Unite. Și la care Klaus Iohannis n-a mai ajuns, Summitul Transformării Educației ratînd înșiruirea de banalități pregătită de Ligia Deca.

Pe cine mai adoarme președintele nostru

Această nouă „vedetă” de la MEI reprezintă un spirit #Rezist dintre acelea care sunt experte în orice fără să se priceapă la mare brînză într-un domeniu. Dar intransigente, pornite mereu în căutare de vinovați și întotdeauna gata să moară cu ei de gît.

Printr-o deducție logică derivată și din poziția sa de consilier pe educație este de crezut că uriașa brambureală din Legile Educației și din situația catastrofală a programului ”România Educată” ar trebui pusă pe umerii, dar și pe seama ideilor Ligiei Deca. Opt ani de activitate la Cotroceni au marcat stagnarea. Halul în care se află un program ca „România educată” după prestația sa la Cotroceni este măsura exactă a capacității sale profesionale și de expert marinăresc în educație. Nu pot să-mi imaginez că Sorin Cîmpeanu a scos toată nebunia din pălărie, așa, țac-pac, fără să se consulte cu luminăția de la Cotroceni, interimat pe dosarul educației de Ligia Deca!

Fără să-și dea seama, premierul Ciucă a spus-o pe șleau: „A  participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi apoi în timpul dezbaterilor publice pe legile educaţiei naţionale”.

Majestatea Sa Iohannis și-a impus consiliera-ingineră ca ministru al Educației

Luni, la ora 11, la reunirea liberalilor pentru a vota o propunere, Ligia Deca nu era în cărți. Varianta de ministru venea de la Timișoara. Le-a suflat-o Klaus Iohannis și i-a lăsat fără încă un minister.

Nu s-a săturat Klaus Iohannis de opt ani de băltire pentru „România Educată” și de penibilul și neîncrederea la care a ajuns programul său fanion? Răspunsul nu poate fi dat decît în parte pentru că explicația este mai complicată.

Klaus Iohannis l-a sacrificat pe Sorin Cîmpeanu în urma unei presiuni enorme. Este vorba despre plagiatele premierului și a lui Sorin Cîmpeanu și de achiziția celor 600 de BMW-uri de la Bavaria. Cum să calmeze valurile? Pentru autoturismele lui Schmitd vîndute la Poliție, Klaus Iohannis a fost tocat exact de gruparea care l-a susținut și pe Traian Băsescu. De la G4 Media pînă la Radio Europa Liberă, organe de presă cu orientare americană, toți au tras în președinte, fără să-i acorde nici o prezumție de nevinovăție. Sacrificarea lui Sorin Cîmpeanu reprezintă o primă încercare de scădere a presiunii canalelor orchestrate și, eventual, de calmarea a scandalului cu plagiatul. În același timp, retragerea lui Cîmpeanu îl lasă pe premierul Ciucă descoperit în fața aceluiași val stîrnit împotriva plagiatului.

Oare de ce? Există o legătură între mobilizarea protestelor pe toată partea dreaptă a culturnicilor și a presei pe subiectul plagiatelor?

În urmă cu două săptămîni, reprezentanții OMV s-au deplasat la guvern și au aunțat că nu investesc nimic și nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră fără o modificare a legii redevențelor. Aproape concomitent, Nicolae Ciucă a fost pus în fața unei alte situații neobișnuite. După ce a participat la inaugurarea primilor metri cubi de gaz din Marea Neagră de către Black Sea Oil&Gas (deținută de grupul american Carlyle), a aflat că toată producția de gaze a acestora a fost vîndută la Budapesta. Iar cota de 40% prevăzută de lege a fi vîndută pe piața din România nu mai există. Într-o asemenea situație, premierul ar fi cerut aplicarea legii. Adică amendă și, în caz de menținere a situației, respectarea legii. Adică ridicarea licenței de exploatare!

Decizia lui Nicolae Ciucă de a aplica legea a contribuit la intensificarea atacurilor cu acuzația de plagiat, cu prețurile gazelor și ale energiei. Amenințarea suspendării licenței pentru BlackSeaOil&Gas (Carlyle) a coincis și cu campania pe achiziția de BMW-uri, țintită pe președintele Iohannis. A existat un tîrg? O înțelegere în baza creia Sorin Cîmpeanu a demisionat iar valul de acuze la adresa președintelui încetează?

articolul original.

Ligia Deca, ministrul Educației: O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei

4 October 2022 at 15:50
Sursa foto: News.ro

Ligia Deca, noul ministru al Educației, a declarat că obiectivul esențial este asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ.

”Astăzi, la sediul Ministerului Educaţiei, a avut loc procesul de predare-primire a mandatului de ministru al Educaţiei. Mulţumesc domnului Sebastian Burduja pentru asigurarea continuităţii instituţionale. O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei”, a spus Ligia Deca.

Noul ministru al Educaţiei a precizat că, pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică, se va consulta cu vocile relevante din domeniul educaţiei şi va armoniza actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de educaţie.

”Totodată, în colaborare cu membrii Guvernului României şi cu autorităţile publice locale, ca ministru al Educaţiei, voi face toate demersurile necesare, astfel încât unităţile de învăţământ să nu aibă de suferit în contextul dificil generat de situaţia economică şi energetică existentă la nivel global şi să trecem iarna cu bine împreună”, a mai transmis Deca.

Aceasta a precizat că ştie că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educaţie este predictibilitatea.

”Un obiectiv esenţial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ. Promit să acţionez cu transparenţă, integritate şi curaj”, a mai transmis ministrul Educaţiei, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Ministrul propus al Educației, Ligia Deca, și noua misiune privind învățământul românesc

articolul original.

Societatea civilă îi cere Ligiei Deca să-și publice lucrarea de doctorat

4 October 2022 at 07:39

Societatea Academică din România (SAR) îi solicită noului ministru al Educației, Ligia Deca, publicarea voluntară a tezei sale de doctorat, ca și tezele tuturor secretarilor de stat, respectiv ale secretarului general din Ministerul Educației și ale tuturor celor care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației. Solicităm ca această măsură să fie implementată până la finalul lunii octombrie, fiind o măsură necesară pentru redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc.” se arată într-un apel publicat de România Curată.

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației luni, 3 octombrie, după ce Sorin Cîmpeanu, acuzat de ziarista Emilia Șercan că ar fi plagiat pasaje ale altor autori în lucrarea sa de doctorat, a demisionat.

„Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare.”, a transmis Ligia Deca, la plecarea de la Cotroceni.

După nenumăratele scandaluri de plagiat în care au fost implicați oficiali ai statului român, reprezentanții societății civile spun că „Transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației, dacă într-adevăr se dorește o reformă profundă a sistemului de învățământ românesc.”, amintind că „și doamna ministru Deca, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au reiterat nevoia ca reforma educațională să includă respectarea principiului toleranței zero față de plagiat.”

„Având în vedere aceste declarații, considerăm că nu există un moment mai prielnic pentru a trece de la declarații de bune intenții la exemplul personal. E momentul ca liderii sectorului educației să arate drumul celorlalți prin transparentizarea lucrărilor lor științifice care nu au caracter public. De la ministru la secretari de stat, de la directori și președinți de agenții la inspectori școlari generali, toți cei care dețin funcții de conducere în învățământ trebuie să își facă publice lucrările de doctorat, ca ci și celelalte lucrări cu caracter științific listate în biografii care nu pot fi găsite în spațiul public. Deși nu se află în subordinea Ministerului Educației, la fel ar trebui să procedeze și toți rectorii dacă sunt aliații reformei, și nu complicii unui sistem corupt.

În prezent, următorii secretari de stat din conducerea Ministerului Educației au obținut titlul de doctor:

Antoneta Bolchiș – Doctor în științele educației (UBB Cluj-Napoca);
Ionel Lixandru – Doctor în științele educației (Universitatea din București);
Gigel Paraschiv – Doctor în inginerie mecanică (Universitatea Politehnica din București)

Ne exprimăm speranța că putem trece în sfârșit de la vorbe la fapte și solicităm de asemenea o consultare separată, alături de partenerii noștri din societatea civilă privitoare la creșterea măsurilor privind integritatea academică și prevenirea conflictului de interese în noul pachet de legi al Educației, pentru ca acesta să își poată atinge întregul potențial.

Invităm societatea civilă și cetățenii să se alăture acestui demers.”, transmit semnatarii apelului publicat de România Curată.

Lunga luptă dusă de Ligia Deca cu plagiatul

Într-un comentariu publicat de siteul InPolitics, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob amintește parcursul noului ministru al Educației și estimează că „misiunea prioritară a noului ministru al Educației, cotrocenista Ligia Deca, nu va fi pachetul legilor educației moșite de demisionarul Cîmpeanu, ci execuția premierului plagiator Nicolae Ciucă.”

Deși admite că nu are informații certe în acest sens, autorul spune că aceasta este o concluzie logică având în vedere „backgroundul noului ministru, care o obligă la asta.”

Redăm mai jos comentariul publicat de InPolitics:

Deci, să o prezentăm pe Ligia Deca, eroina fără pată și fără de prihană a luptei antiplagiat din învățămînt.

Ce ar recomanda-o pe Ligia Deca drept ministru al Educației?

Pregătirea academică de exepție? Nici în glumă: doamna e nici mai mult, nici mai puțin decît căpitan de vas, în urma absolvirii uneia dintre cele două facultăți ale universității maritime din Constanța. Cea mai slabă dintre ele: Facultatea de Navigație și Transport Naval. Dacă doamna e intelectuală, atunci și Băsescu era. Sau Onedin. Sau piratul Barbăneagră.

Activitatea rodnică de consilier prezidențial, timp de șapte ani? Să fim serioși, doamna a fost o ilustră anonimă, ieșind rar în față, precum anul trecut, cînd asociațiile de elevi din România i-au cerut demisia public, la pachet cu cea a lui Cîmpeanu „pentru a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”, mai precis neincluderea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor în bugetul de stat.

Și totuși, CV-ul Ligiei Deca e solid din alt punct de vedere, după cum vom releva în rîndurile care urmează.

La începutul mandatului lui Băsescu, tînăra studentă era președintele extrem de activ și de incisiv al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
În vara anului 2007, ANOSR intrase într-un război feroce cu unul dintre cele mai grele personaje post-decembriste din Învățămînt, Ecaterina Andronescu – de patru ori ministru al educației, în acea perioadă rector al Politehnicii -, pe care o acuza că pune pumnul în gura studenților și le îngrădește libertatea de exprimare în chestiuni precum condițiile din cămine șamd.

„În data de 14 iunie 2007, dna Ecaterina Andronescu a comis un abuz în serviciu asupra dreptului la libertate de exprimare a studenţiilor printr-o atitudine securistă de tip intimidare, o imixtiune în procesul de evaluare instituţională a Politehnicii Bucureşti şi o încălcare a statutului studenţilor de parteneri în procesul educaţional”, declara public tînăra Ligia Deca.
ANOSR îi cerea lui Andronescu, extrem de dur, să îşi ceară scuze oficial pentru presiunile exercitate şi să îşi dea demisia din funcţiile publice pe care le ocupă, ameninţând că în cazul în care cererile nu le sunt soluţionate, vor recurge la proteste stradale. Mai mult de atît, asociația condusă de Ligia Deca recurgea la un demers de-a dreptul neobișnuit, cerînd oficial CNSAS verificarea Ecaterinei Andronescu, pentru a vedea dacă aceasta a făcut poliţie politică. În lupta ei, Deca nu ezita să se adreseze și Comisiilor de Învățămînt ale Parlamentului, adică rezbel în toată regula.

În anul următor, masteranda, viitoare căpităneasă universitară de vas, era aleasă preşedinte al Adunării Generale a Uniunii Studenţilor din Europa(USE), organizaţie care reprezenta peste 10.000.000 de studenţi, din 38 de ţări.
O premieră onorantă pentru România, fiind primul român în asemenea funcție.

La acea vreme, Deca nu mai era președintele ANOSR, locul ei fiind luat de soțul actual, Cezar Haj.

Însă, foarte important de menționat, în CV-ul Ligiei Deca apăruse în 2007 o funcție nouă, foarte interesantă. Aceea de coordonator al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, un organism nășit de Societatea România Academică a Alinei Mungiu, amintind izbitor de Coaliția pentru un parlament curat care avusese un rol extrem de greu în alegerile din 2004, prin luarea la mînă a personajelor dubioase de pe listele electorale. Inutil să amintim că cei mai mulți pătați fuseseră găsiți la PSD.

Grupul de inițiativă al Coaliției pentru Universități Curate era format din organisme precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România șamd.

Ce își propunea noul organism: nimic altceva decît să asaneze mediul universitar, să lupte împotriva plagiatului, pentru transparență și corectitudine administrativă, pentru combaterea nepotismului, pentru corectitudine academică, incluzînd performanţă în cercetare, pentru transparența managementului financiar etc.

Un raport publicat doi ani mai tîrziu după cercetări în 40 de universități de stat scotea la lumină tarele grave ale sistemului: plagiat, falsificare gravă de diplome, restricţionarea accesului la informaţii de interes public, prezenţa extinsă a nepotismului etc.

Coaliția condusă de Ligia Deca și creată de Alina Mungiu cu banii ambasadei Olandei la București stabilise fără echivoc: învățămîntul românesc suferea grav și avea nevoie de măsuri urgente de însănătoșire.

În 2009, Deca era realeasă la șefia USE, iar un an mai tîrziu devenea șefa Secretariatului Procesului Bologna, pentru perioada 2010 – 2012. Pînă în 2015 nu s-a mai aflat mare lucru despre ea, în acel an devenind consiliera lui Iohannis.

În 2016, aflam că Deca avea onoarea de a participa la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, unde avea să se lanseze ediția în chineză a monumentalei creații iohannesiene „Pas cu pas”. (Ironia sorții face ca soțul Ligiei Deca să fie consultant al unei asociații intitulate „Pas cu pas”, înființată în 2019. Probabil o coincidență.) E vorba de un tîrg organizat fix în acea țară de care acum un apropiat al președintelui, deputatul Alexandru Muraru, cere imperios să ne ținem cît mai departe.

În 2019, consiliera Ligia Deca, ieșea la atac, tăios, din nou, împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în urma unei declarații în care aceasta părea să fi sugerat că plagiatul este o problemă minoră.
„Această declarație este una care arată că nu înțelege efectele negative ale fenomenului de plagiat. Personal cred că nicio problemă nu poate fi remediată fără să acceptăm efectele ei negative pe de-a-ntregul”, declara Ligia Deca.

Apriga luptătoare, ani de-a rîndul, împotriva plagiatului, a falsificării de diplome, a lipsei de transparență în educație este acum subalterna unui premier plagiator, ceea ce înseamnă un doctorat în fals, și care a luat măsuri pentru blocarea anchetei, adică lipsă de transparență.

Ligia Deca nu are decît două variante. Fie declanșează imediat lupta pentru demascarea plagiatorului Ciucă, în virtutea cărții de vizită care, cel mai probabil, a adus-o în funcții universitare interne și internaționale înalte.

articolul original.
❌