ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Transport ilegal de cherestea interceptat la Marginea

21 September 2022 at 12:19
image

La data de 20 septembrie orele 08:45, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DN 17A, pe raza comunei Marginea autoutilitara condusă de un localnic care transporta material lemnos.

Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență pentru materialul lemnos transportat, polițiștii au cerut sprijinul specialiștilor silvici, care în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul din comuna Marginea transporta cantitatea de 3,49 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență molid.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 2.038,16 lei a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.

articolul original.

Polițiștii suceveni au depistat trei transporturi ilegale de lemne în doar câteva ore

1 September 2022 at 11:56
image

Începând cu data de 22.08.2022 polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

Poliția Suceava a transmis că și în cursul zilei de ieri, în doar câteva ore au fost identificate mai multe transporturi ilegale de lemn, după efectuarea tuturor verificărilor cantitățile de material lemnos fiind confiscate iar într-o situație fiind imobilizat și mijlocul de transport prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ca urmare a săvârșirii unor abateri  conexe.

Astfel, la data de 31.08.2022, ora 16.10, polițiștii din Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități pe linie de silvicultură, pe raza comunei Vicovu de Jos, jud. Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN2E Vicovu de Jos transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag și care era condusă de un bărbat de 22 ani domiciliat în comuna Voitinel, jud. Suceava. Cu ocazia verificărilor efectuate în SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale. Din acest motiv, transportul a fost condus Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2.64 m.c. lemn foc fag, în valoare de 456,72 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a din Legea nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna, conform procesului verbal de confiscare și de dare în custodie.

Tot miercuri, la ora 19:50, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au obținut o informație cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos pe raza satului Valea Putnei, com. Pojorâta, jud. Suceava, fără a avea un aviz valabil în aplicația SUMAL 2.0. S-a procedat la efectuarea de verificări deplasându-ne pe DN 17 înspre Pasul Mestecăniș, ocazie cu care autoutilitara a fost identificată la un imobil din com. Pojorâta, sat. Valea Putnei, fiind încarcat cu material lemnos (lemn de foc). În continuare, s-a procedat la verificarea transportului sesizat în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se faptul că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemnos. S-a stabilit că autoutilitara a fost condusă de un bărbat de 34 ani din localitate, care s-a supus controlului și a transportat materialul lemnos la Atelierul de Producție Sadova. Materialul lemnos a fost inventariat, reieșind cantitatea de 1,18 mc lemn foc rășinoase, în valoare de 143,96 lei.Întreaga cantitate a fost confiscată, în cauză fiind aplicată o sancțiune contravențională conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.1 din LG 171/2010.

În aceeași zi, în jurul orelor 20:00, lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2-E85 de pe raza localității Negostina, au procedat la oprirea regulamentară, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a unei autoutilitare, împrejurare în care conducătorul auto s-a conformat și a oprit. Cu această ocazie, polițiștii au procedat la legitimarea șoferului fiind identificat în persoana unui bărbat de 54 ani domiciliat în comuna George Enescu, județul Botosani. În urma controlului autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta era încărcată cu material lemnos, tip cherestea, esență molid, pentru care conducătorul auto, deținea aviz de însoțire al materialului lemnos, emis pentru cantitatea de 9,47 mc material lemnos. S-a procedat la verificarea transportului în aplicația SUMAL CONTROL, iar urma analizării fotografiilor încărcate, s-a constatat faptul că din conținutul acestora nu se poate distinge sau focaliza încărcătura de material lemnos în totalitate.

Având în vdere că din  primele verificări s-a constatat faptul că există neconcordanțe între cantitatea de material lemnos consemnată în avizul de însoțire electronic și cantitatea efectivă transportată în autoutilitară, s-a procedat la solicitarea sprijinul lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, în vederea inventarierii materialului lemnos. În urma activității de inventariere, de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, a reieșit în plus cantitatea de 5,70 mc material lemnos cherestea rășinoase esență molid, față de cea înscrisă în avizul de însoțire al materialului lemnos. Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a unei persoanei juridice cu sediul social în comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, conform art. 19 alin. (2) lit. b) punctul 2 și art.19 alin. (2), ind.2 lit.a)  din Legea 171/2010 și s-a dispus măsura complementară de confiscare pentru cantitatea de 5,70 mc material lemnos, în valoare totală de 4.959 lei. Totodată, cu ocazie controlului documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta avea inspecția tehnică periodică expirată din data 10.08.2022, fapt pentru care s-a luat măsura sancționării contravenționale cf. Oug 195/2002, iar ca măsura complementară reținerea certificatului de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

articolul original.

Trei transporturi ilegale de lemne au fost oprite de polițiștii suceveni

6 August 2022 at 15:49
image

Polițiștii au organizat, în zilele de 4 și 5 august, mai multe controale în în trafic pentru prevenirea și combaterea transmporturilor ilegale de material lemnos.

Astfel, la data de  4.08.2022, ora 22:30,  patrula de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei fiind în exercitarea seriviciului de patrulare pe raza de competență,  au depistat și oprit autoutilitara care transporta materiale lemnoase sub formă de cherestea. Conducătorului auto i s-a solicitat să prezinte documentele de însoțire a transportului. Față de acestă solicitare, acesta a precizat faptul că nu are documente. În continuare s-a procedat la verificarea prin aplicația sumal.control legalitatea transportului, stabilinduse faptul că transportul de materiale lemnoase depistat este fără proveniență legală. În continuare, autoutilitara a fost predată în custodia Ocolului Silvic Rîșca. Începând cu orele dimineții un delegat din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia brad.  Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a numitului șoferului autoutilitarei în temeiul art. 5-7 din OG 2/2001 rap. la art. 19 alin. 2 lit a) din Legea 171/2010, iar în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010, s-a dispus confiscarea  fizică a cantități 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia Brad. Conform Ordinului 119/2022 materialul lemnos confiscat având o valoarea de  în valoare de  5.155,62 lei.

De asemenea, vineri după amiază, în baza Planului de Acțiune întocmit la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului privind prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul şi comercializarea materialului lemnos din fondul forestier al judeţului, polițiștii au oprit pentru control pe un drum comunal din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, o autoutilitară care transporta material lemnos, condusă de un localnic. Fiind întrebat, conducătorul auto a relatat faptul că nu deține documente specifice de transport conform prevederilor în vigoare.  Totodată, au fost efectuate verificări în aplicația SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost emis niciun aviz de însoțire. Având în vedere aspectele menționate  anterior, autoutilitara în cauză a fost însoțită la sediul Cantonului Silvic ,,Izvor”, ocazie cu care în urma inventarierii materialului lemnos a rezultat o cantitate de 2,60 mc lemn foc esență fag. Șoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (2) lit. a), pct.1 din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 2,60 m.c. lemn foc fag a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, fiind depusă în depozitul „Izvor” al acestei instituţii, valoarea acesteia fiind de 498,6 lei.

În aceeași zi, un echipaj al Poliției Milișăuți care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu și având în vedere Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos, a depistat pe DN 2H Milișăuți, o autoutilitară care transporta materiale lemnos. S-a procedat la legitimarea conducătorului auto, în persoana unui bărbat domiciliat în satul Marginea. Fiindu-i solicitate documentele justificative prevăzute de lege privind încărcătura de material lemons transportată, șoferul a relatat că are un aviz de însoțire a meterialului lemnos pe telefonul mobil, însă nu știe să folosească aplicația. S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL2.0 a numărului de  înmatriculare aparținând autoutilitarei care transporta materialul lemons în cauză, ocazie cu care s-a constatat că la data de 05.08.2022, a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemons, respectiv ”lemn foc rotund” în cantitate de 3,44 mc, însă la verificarea fotografiei cu lemnul încărcat în autoutilitară nu corespunde cu cea din aviz. Conducătorul auto, fiind întrebat de ce sunt diferite fotografiile, acesta a relatat că a mai făcut un transport de material lemons, conform avizului, iar pentru încărcătura cu care a fost depistat acesta, a recunoscut că nu deține aviz de însoțire a materialului lemons. Autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Solca, unde, în prezența inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Solca, s-a măsurat cantitatea 2,97 mc lemn foc fag, în valoare de 513,81 lei. În continuare s-a procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin 2 din Lg. 171/2010 cu amendă în valore de 1000 ron, precum și confiscarea cantității de 2,97 mc, lemn ce a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Solca.

articolul original.
  • There are no more articles
❌