ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Captură de lemn de foc în valoare de 498,24 de lei făcută de polițiștii din Marginea de la un bărbat din  Sucevița

3 December 2022 at 18:06
image

Vineri în  jurul orei 12.00, politiștii din cadrul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea au identificat în trafic, pe DN 17A comuna Sucevita o autoutilitara care transporta materiale lemnoase.

Conducatorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui barbat de 43 ani, din  Sucevita,  iar în urma  controlului  efectuat  asupra  autoutilitarei  s-a  constatat  catransporta materiale lemnoase fara a detine documente specifice de transport .

S-a procedat la efectuarea de verificare în aplicatia SUMAL CONTROL, stabilindu­ se ca pentru autoutilitara în cauza nu exista emis document care sa ateste provenienta materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descarcare ,,Canton silvic” , unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încarcaturii  de  materiale  lemnoase.  Astfel  s-a  constatat  că în autoutilitara     se afla cantitatea de 2,88 m.c. lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de catre reprezentantii din cadrul OS Marginea.

Șoferul a fost sanctionat contraventional iar cantitatea de 2,88 m.c. lemn foc fag, în valoare de 498,24 lei a fost confiscata și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Captură de lemn de foc în valoare de 498,24 de lei făcută de polițiștii din Marginea de la un bărbat din  Sucevița, 8.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Lemn  fără acte în valoare de 346 de lei confiscat de polițiști de la un tânăr de 19 ani din Sucevița

3 December 2022 at 18:02
image

Politiștii din cadrul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea au oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DC neclasificat, pe raza comunei Marginea. S-a stabilit ca autoutilitara era condusa de un tanar de 19 ani, din comuna Sucevita, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat ca transporta materiale lemnoase fara a detine documente specifice de transport.

S-a procedat la efectuarea de verificari în aplicatia SUMAL CONTROL, stabilindu­ se ca pentru autoutilitara în cauza nu exista emis document care sa ateste provenienta materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descarcare ,,Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încarcaturii  de  materiale  lemnoase.  Astfel  s-a  constatat că în  autoutilitara se afla cantitatea de 2,00 m.c.  lemn specia fag, conform carnetului de inventariere intocmit de catre reprezentantii din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Șoferul a fost sanctionat contraventional iar cantitatea de 2,00 m.c. lemn specia fag, în valoare de 346 lei a fost confiscata și predată în custodie OS Marginea.

articolul original.

Cel mai ieftin sistem de încălzire a locuinței. Un expert a explicat avantajele și dezavantajele pentru încălzirea pe lemne

3 December 2022 at 09:22
image

Dacă ai o casă de cel puțin 100 de metri pătrați și bine izolată, poate ar trebui să te gândești la încălzirea cu lemne! Costurile pentru acest tip de încălzire sunt de 7.000/9.000 lei pe sezon.

Pentru o casă de 100 de metri pătrați bine izolată, în care locuiesc patru persoane, costurile pentru încălzirea cu lemne sunt de 7.000-9.000 lei/sezon de încălzire.

Încălzirea pe lemne este mai ieftină, însă cea pe peleți oferă mai mult confort.

Un expert a explicat care variantă este mai eficientă: centrala pe lemne sau cea pe peleți.

Inginerul Andrei Bejan, manager la Academia Romstal, a făcut o analiză o analiză pentru o casă de 100 de metri pătrați.

Avantaje și dezavantaje pentru încălzirea pe lemne

Avantajele încălzirii pe lemne:

• Ușor de procurat în zone rurale sau muntoase, posibil la prețuri mai reduse

• Încălzire cu temperaturi ridicate pe tur, cu orice instalație interioară

• Independență energetică, nu depindem de gaz și energie electrică

• Eficiență ridicată în cazul cazanelor cu gazeificare

• Costuri reduse de investiție și exploatare

Dezavantaje:

• Disconfort cauzat de necesitatea tăierii lemnului

• Disconfort cauzat de necesitatea curățării periodice a coșului de fum și a cenușii rezultate

• Disconfort cauzat de necesitatea depozitarii și uscării lemnului

• Uneori greu de procurat/transportat, disponibilitate redusă a lemnului în contextul plafonării prețurilor și în zone limitrofe/urbane

• Necesită acumulator de agent termic, spațiu mare ocupa

„Pentru o casă de 100 mp bine izolată, cu patru persoane, costurile pentru încălzire cu lemn sunt de aproximativ 7.000-9.000 de lei/ sezonul de încălzire, în funcție de obiceiurile de consum și specificul zonal. Costurile de investiție pot varia între 2.500 și 5.000 euro în funcție de brand, specificul imobilului și gradul de accesorizare necesar. Este important de menționat că în România, nu se mai pot implementa cazane pe lemn clasice, ci doar modele cu gazeificare”, concluzionează Bejan, potrivit Adevărul.ro.

Cât despre alegerea potrivită, doar clienții pot știi dacă preferă confortul sau un cost mai redus.

„Clienții care își doresc confort sporit și un grad mai mare de automatizare vor opta mai degrabă pentru un cazan pe peleți. Clienții care își doresc un cost redus de investiție și exploatare și pentru care lemnul este mai accesibil, vor opta mai degrabă pentru un cazan pe lemn. Este bine de știut că există și soluții mixte, ce pot utiliza atât peleți, cât și lemn, oferind o flexibilitate ridicată”a mai spus el.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Noutate. Centrală pe lemne Termax Nordik, la magazinul DOLINEX din Târgu Neamț

1 December 2022 at 07:27
image

Magazinul DOLINEX din Târgu Neamț vine în această perioadă cu o noutate în domeniul centralelor pe lemne. Este vorba de marca Termax Nordik, o centrală cu semigazeificare și care are în componență ventilator, sistem control electronic și sistem de curățare manual.

Magazinul de instalații termice și sanitare DOLINEX din Târgu Neamț oferă o gamă largă în domeniu: termoșeminee, boilere pe lemne, hidrofoare, pompe submersibile, robineți, baterii sanitare, centrale pe gaz și pe peleți, radiatoare de aluminiu și de oțel, calorifere de aluminiu și de oțel, echipamente pentru instalații termice și sanitare (încălzire prin pardoseală).

Luminița Anisia, administratorul magazinului DOLINEX din Târgu Neamț: „Încercăm să oferim clienților noștri cele mai de calitate produse, la prețuri accesibile pentru toți. Venim permanent în întâmpinarea clienților cu oferte noi, cu echipamente termice și sanitare care să le ofere un confort în plus, în viața de zi cu zi. Atunci când clienții noștri sunt mulțumiți, și noi la rândul nostru suntem satisfăcuți că am putut fi de folos. Respectându-ne clienții, ne respectăm și pe noi. Îi așteptăm cu drag la magazinul nostru pe toți cei care își doresc echipamente termice și sanitare de calitate și servicii ireproșabile”.

Magazinul DOLINEX se află pe strada Radu Teoharie, Nr. 18 (lângă autogara David Romică).

Pentru comenzi sunați la numărul de telefon: 0752703538

Ciprian Traian STURZU

articolul original.

Ocolul Silvic Breaza dispune de peste 2.000 de metri cubi de lemne de foc pentru populație

29 November 2022 at 10:21
image

Prefectura a transmis că Direcția Silvică Suceava a informat că în data de 29 noiembrie la Ocolul Silvic Breaza sunt disponibili peste 2.000 de metri cubi de lemne de foc pentru populație. Astfel, la acest ocol silvic sunt disponibili 671,09 mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA) și 1380,02 mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA). Persoanele interesate pot depune solicitări la ocolul silvic sau la primărie, volumele de material lemnos fiind disponibile până la data de 6 decembrie a.c.

articolul original.

Arad: Prețul lemnelor de foc, aproape dublu față de cel plafonat de stat. Nici așa nu se face profit, spun comercianții

28 November 2022 at 13:55
image

În Arad, lemnele de foc se găsesc doar la preț aproape dublu decât cel plafonat de Guvern. Comercianții spun că încă de la licitațiile organizate de ocoalele silvice de stat sau private plătesc peste 400 de lei pe metrul cub, iar costurile de manipulare şi transport îi obligă să vândă la circa 700 de lei.

Prețul plafonat de Guvern este de 400 de lei metrul cub, dar anunțurile de vânzare a lemnului de foc au prețuri cuprinse între 650 și 800 de lei/mc, în funcţie de esenţe. În majoritatea cazurilor, este vorba de buşteni, puţini fiind cei care vând la aceste preţuri lemn gata tăiat şi crăpat.

Unii comercianţi se plâng însă că nici actualele prețuri nu le aduc profituri, după ce motorina și benzina s-au tot scumpit. Aceștia spun că prețul de 400 de lei metrul cub ar putea fi doar dacă omul ar merge, și-ar tăia și transporta singur lemnele din pădure.

Directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan, spune că au existat licitaţii la care prețul a fost cu 400 – 450 de lei metrul cub în cazul firmelor. La populaţie, preţul este mult mai mic, dar lemnul se vinde direct din pădure, de la drum.

De la începutul anului, Direcţia Silvică Arad a vândut aproape 70.000 metri cubi de lemn de foc direct către populaţie. Cererea a fost mai mare decât anul trecut.

Și tot faţă de anul trecut, lemnul de foc s-a scumpit la ocoalele silvice de stat din Arad cu până la 40%, ajungând la prețuri cuprinse între 280-360 lei per metru cub, în funcție de zonă și esență.

În acest moment, ocoalele silvice de stat din judeţul Arad mai au la dispoziţie doar cca 2.400 de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie,

Direcţia Silvică Arad gestionează aproximativ 48% din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare, restul pădurilor fiind private sau ale primăriilor.

Foto: Shutterstock

Citește și: Arad: Șacalii au îngrozit oamenii care locuiesc la marginea localităților. „E plin de ei, dacă lași un miel liber îl prind și-l mănâncă” | AUDIO

articolul original.

Prins cu căruța încărcată cu lemne fără acte de proveniență

28 November 2022 at 06:15
image

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 21 noiembrie – 2 decembrie 2022, va desfășura, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități de infrastructură rutieră:
1. Întreținere periodică pod pe DJ 702L la Scheiu de Sus, punct Țarina
2. Întreținere drumuri pietruite DJ 714 sector Sanatoriu Moroeni – Zănoaga (intersecție DJ 714 cu DJ 713A)
3. Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară DJ 702L, sector Scheiu de Sus
4. Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară DJ 702L, sector Cândești Deal
5. Siguranța circulației – semnalizare rutieră – montaj indicatoare rutiere și elemente pentru siguranța circulaței
6. Protejarea corpului și platformei drumului, prin șanțuri și rigole pavate, podețe laterale pe DJ 711A, la Răcari
7. Protejarea corpului și platformei drumului, prin șanțuri și rigole pavate, podețe laterale pe DJ 721A, la Speriețeni
8. Protejarea corpului și platformei drumului, prin șanțuri și rigole pavate, podețe laterale pe DJ 702B, la Dragomirești
9. Întreținerea curentă a drumurilor județene în sezonul rece – iarna 2022-2023 – aprovizionat materiale antiderapante în bazele LDP D-ța – activitate de combatere a poleiului și deszăpezire pe drumurile județene, funcție de condițiile
meteorologice
10. Modernizare DJ 711 Târgoviște – Comișani – Băleni, km 0+000 – 16+000, L=16,00 km
11. Modernizare DJ 720B Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței, km 0+572 – 6+384, L= 5,812 km
12. Modernizare DJ 720 Moreni – limită județ Dâmbovița
13. Reabilitare/modernizare DJ 503 pe traseul limită județ Teleorman – Șelaru – Fierbinți, km 87+070 – km 95+532 (8,462 km) și DJ 611, pe traseul Fierbinți – Vișina – Petrești,
km 22+000 – km 41+694 (19,694 km)
14. Pod pe DJ 711 E, km 3+680 peste Râul Ialomița, la Ibrianu
15. Modernizare DJ 702, limită județ Argeș – Cândești Deal – Cândești Vale
16. Modernizare DJ 714, sector Bolboci – Contur Lac Bolboci – Cheile Tătarului, km 24+366 – 29+900
17. Realizare șanț betonat, trotuare și podețe cu intrare la fiecare proprietate pe DJ 721, în satul Gura Șuții
18. Modernizare DJ 503 și DJ 611 pe traseul limită județ Teleorman – Glogoveanu – Fierbinți – limită județ Argeș – etapa II

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Sectorul din drumul județean DJ 714 Glod (DN 71) – Sanatoriul Moroeni – Peștera, cuprins între cabana Bolboci – Contur lac Bolboci, mal drept – Cheile Tătarului, km 24+366-29+900 este inchis circulației pe perioada executării lucrărilor de modernizare. Variantă ocolitoare: DC 148, Zănoaga ( intersecție cu DJ 714) – Lac Bolboci, mal stâng – Padina (intersecție cu DJ 714, punct Cheile Coteanu);
2. Podul situat pe DJ 714, Glod (DN 71) – Sanatoriul Moroeni – Peștera, km 32+106, platoul Padina, punct ,,Diana’’ (Casa Justin) este restricționat circulației pentru vehicule cu greutatea mai mare de 2,5 tone pe osie;
3. Drumul județean DJ 719, sect. intersecție DN 72 – Răzvad și sect. intersecție cu str. Magrinii – Târgoviște este restricționat circulației pentru vehiculele cu masă mai mare de 3,5t.
4. Sectorul drumului județean DJ 710 la km 17+650 situat în satul Costișata, comuna Bezdead este restricționat temporar pentru accesul vehiculelor cu masa maximă admisă de 3,5 t în vederea executării lucrărilor de refacere și consolidare a părții carosabile.
5. Podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închis circulaţiei publice. Variante ocolitoare sunt drumurile locale.
6. Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:
DJ 503, sector Fierbinți – limită județ Argeș
DJ 611, sector Glogoveanu – Fierbinți (sector pietruit)
DJ 710 Pucioasa – Bezdead – sectoare cu drum îngustat și avariat pe zona Miculești –Măgura – Costișata
DJ 720A, sector Gheboaia – Finta
DJ 712 A Fieni – Bădeni – Runcu
DJ 716 Priboiu – Glodeni
DJ 711A sector Pod peste Argeș – Autostrada A1

Facem următoarele recomandări pentru participanţii la trafic:

Se va circula cu atenţie şi viteză redusă, în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere având semnificaţia „drum cu denivelări”, adaptându-se viteza la starea părţii carosabile.

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule
echipate corespunzător şi totodată a acorda o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, zonele cu alunecări de teren şi unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm a vă informa în prealabil asupra condițiilor meteorologice din zonă și în perioadele de atenționare meteorologică de vreme rea, prin intermediul A.N.M.

Se vor respecta, cu strictețe, semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor amintite se pot obţine și de la Consiliul Judeţean
Dâmboviţa – Direcţia Tehnică tel. 0245/207625, luni-vineri între orele 08:00-16:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

articolul original.

România se pregătește de iarnă. Bogdan Boghian: ‘Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021’

27 November 2022 at 15:50
image

Bogdan Boghian, şef birou în cadrul Direcţiei Comerciale a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) a declarat că Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, preţul mediu de valorificare înregistrând o creştere cu 25%.

„În primele 10 luni ale anului curent unităţile din structura Regiei Naţionale a Pădurilor au valorificat un volum de 1,63 milioane metri cubi de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021. Preţurile de valorificare variază în funcţie de specie, de condiţia de livrare, dar şi în funcţie de zona în care se realizează comercializarea lemnului. Astfel, în cazul diverselor specii moi, preţul pleacă de la 160 de lei/mc în zona de sud şi poate ajunge la aproximativ 350 de lei/mc în cazul lemnului de foc de diverse specii tari, în timp ce în zona de nord, unde resursa este mai însemnată, preţurile sunt mai scăzute, respectiv în jur de 100 de lei în cazul lemnului de răşinoase şi în jur de 250-300 de lei în cazul diverselor specii tari”, a subliniat Boghian.

Reprezentantul Romsilva estimează că, până la finele acestui an, Regia va mai pune pe piaţă încă cel puţin 400.000 de metri cubi de lemn pentru foc prin unităţile proprii.

„Vreau să menţionez că, în acest an, s-au făcut eforturi considerabile pentru contractarea de prestări de servicii de exploatare, în aşa fel încât să putem recolta lemnul şi să-l aducem în condiţiile de livrare pentru populaţie. Am contractat în acest an de circa 2,5 ori mai multe prestări de servicii de exploatare decât în anul trecut şi avem încheiate contracte pentru circa 1,7 milioane metri cubi pentru a fi exploataţi în acest an. De asemenea, cu utilajele proprii am exploatat mai mult cu 20% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut, adică aproximativ 1,8 milioane de metri cubi”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului la lemnul de foc pentru populaţie la 400 de lei/mc, măsura care a creat un blocaj în piaţă, Boghian a transmis că aceasta este o decizie a Guvernului şi „evident că unităţile RNP o respectă”.

„Totuşi, trebuie să menţionez că, în general, Regia Naţională a Pădurilor valorifică lemn de la locul de recoltare, din pădure, de la platformele forestiere situate la drumurile de acces, iar preţul mediu realizat la 10 luni este de 230 de lei/mc. Însă, pentru a ajunge lemnul la beneficiarul final, trebuie să acceptăm că mai sunt şi alte cheltuieli care intervin, respectiv cheltuieli de transport, cheltuieli de manipulare, de secţionare, de despicare şi alte cheltuieli. Noi asigurăm şi aceste servicii de transport al lemnului, secţionare sau paletizare, pentru circa 7% din volumul pe care-l oferim către populaţie”, a explicat reprezentantul Romsilva.

Acesta a susţinut că, până la finele anului, volumul total de lemn care va fi pus pe piaţă de RNP – Romsilva va ajunge la 10 milioane metri cubi, fiind suplimentat cu 500.000 metri cubi, faţă de programul iniţial de 9,5 milioane recoltat din pădurile proprietate publică a statului. Datele Romsilva arată că 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiţi ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior.

„La licitaţiile de masa lemnoasă fasonată organizate de Romsilva preţurile de adjudecare au crescut, în acest an, cu circa 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Bineînţeles, o creştere mai mare se înregistrează în cazul operatorilor economici care cumpără lemn de valoare şi căruia îi dau o utilizare superioară, în timp ce creşterea la lemnul de foc a fost mai mică, de circa 25%, generată în principal de cheltuielile care au intervenit în exploatarea lemnului şi aici mă refer la cheltuielile cu combustibilii, cu forţa de muncă, pentru că există şi la noi această problemă, cu costurile energiei, dar şi alte cheltuieli care au crescut în ultimul an”, a afirmat Boghian.

Nu în ultimul rând, oficialul Romsilva a menţionat că, începând din 2023, instituţia pe care o reprezintă va fi obligată să valorifice 50% din volumul pe care îl recoltează ca lemn fasonat, în condiţiile în care, până în prezent, media multianuală era de circa 30%.

Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva a aprobat, în şedinţa din data de 10 octombrie 2022, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltaţi în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului, iar din acest volum 50% urmează să fie valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forţe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, şi 50% prin licitaţii de vânzare a lemnului pe picior către agenţii economici atestaţi.

„Regia Naţională a Pădurilor este obligată, începând de anul viitor, să valorifice 50% din volumul pe care-l recoltează ca lemn fasonat. Adică lemn deja tăiat, în sortimente industriale, nu pe picior. Anul acesta considerăm că a fost un an pregătitor. Şi până acum am valorificat lemn fasonat, dar am avut o medie multianuală de circa 30%. Anul acesta, cred că vom reuşi să ajungem la un procent de 40% şi îl considerăm un an pregătitor pentru anul viitor. Practic, şi la operatorii economici volumul oferit şi adjudecat este mai mare decât anii trecuţi cu circa 35% ca lemn fasonat”, a mai spus Bogdan Boghian.

RNP – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional, conform agerpres.ro.

articolul original.

În Argeș, lemnele se fură în neștire!

22 November 2022 at 19:05

În Argeș, lemnele se fură în neștire!

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești, au finalizat verificările privind activitățile de transport material lemnos efectuate de către un bărbat de 38 de ani, din Merișani, care nu are calitatea de transportator autorizat pentru această activitate.

În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a stabilit că în perioada 18 mai 2022-09 noiembrie 2022 cel în cauză ar fi efectuat 57 de transporturi de material lemnos, cu cinci autoutilitare, transportând un volum total de peste 82 de metri cubi de material lemnos, limita din punct de vedere legal fiind de 20 de metri cubi pe an calendaristic.

Ca urmare a constatării încălcării prevederilor  art. 19, alin. 2, lit. c din Legea 171/2010, rap. la art. 12, alin. 1, lit. o din Normele H.G. 497/2020, celui în cauză i-au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.000 de lei fiecare, totodată fiind luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 62,606144 mc material lemnos, cu o valoare de 9.817,30012 lei.

De asemenea, în ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, au verificat o societate comercială din Coșești, cu obiect de activitate în domeniul silvic.

Cu ocazia verificării stocului scriptic și a celui faptic din depozitul agentului comercial, au fost constatate următoarele diferențe:

– lipsa cantității totale de 15,81 mc de material lemnos (compusă din 13,28 mc lemn foc de diverse specii și 2,53 mc cherestea rășinoase);

– deținerea în depozit, fără proveniență justificată, a cantității de 3,802 mc cherestea specia plop.

Ca urmare a abaterilor constatate, reprezentantul societății a fost sancționat contravenționale cu amenzi în valoare de 6.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, după cum urmează:

– o sancțiune de 5.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos, care a fost expediat fără documente de însoțire, respectiv a cantității de 13,28 mc lemn foc diferite specii în valoare de 1.830,16 lei și 2,53 mc cherestea rășinoase în valoare de 2.201,10 lei.

– o sancțiune de 1.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare a cantității deținute fără documente legale de proveniență, repectiv 3,802 m.c. cherestea specia plop, care a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Domnești.

articolul original.

Metoda ingenioasă prin care un pădurar din Bihor a decis să prevină furturi de lemne

22 November 2022 at 14:07
image

Ioan Marcel Sabău este un pădurar de la Ocolul Silvic Marghita, care a inventat o metodă ingenioasă și a reușit să scape de hoți. Acesta a blocat mai multe drumuri forestiere cu şanţuri uriaşe, scrie Bihoreanul.

Potrivit sursei citate, silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator”, s-a plâns Bihoreanului unul dintre săteni.

Șanțuri de „minim sanitar”

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial „de minim sanitar”, se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat.

Acestea au mărime standard – baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru – fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament.

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

„Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte.

Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat. Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea. Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!”, spune Sabău.

Hoții s-au orientat spre alte păduri

Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere. „Pe astea noi nu le vor mai putea acoperi…”, zice Sabău.

Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot „înghiţi” cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi.

„Acela e drum lat, frumos. Aceste drumuri (n.r. – forestiere) sunt folosite mai mult de hoţi, dar şi de braconieri, pentru că nu sunt camere de supraveghere. În urmă cu doi ani, un braconier era să mă împuşte şi pe mine”, explică el.

Dacă în ultimele luni, din pădurea gestionată de pădurar s-au furat 31 metri cubi de lemne, în valoare de 21.844 lei, de când cu şanţurile, în pădure nu mai intră maşini şi nici căruţe, căci hoţii s-au reorientat spre alte păduri, relatează Bihoreanul.

articolul original.

Cea mai mare parte a populaţiei judeţului Vaslui se încălzeşte cu lemne

21 November 2022 at 07:11
image

În mediul rural din judeţul Vaslui, procentul de extindere a infrastructurii de gaze naturale este în prezent de doar 21%.

În următorii ani, însă, aceasta s-ar putea dubla, iar fondurile accesate de primari, prin Programul „Anghel Saligny”, va contribui la acest lucru.

Comunele Griviţa, Muntenii de Sus, Văleni şi Soleşti au fost primele unităţi administrativ-teritoriale care au primit bani prin acest program pentru reţelele de gaze.

Comuna Griviţa, de pildă, a primit o finanţare de aproape 42 de milioane de lei, iar pentru celelalte trei comune – Muntenii de Sus, Văleni şi Soleşti – au fost alocate peste 100 de milioane de lei.

Investiţia însă este una de durată, iar, până când locuitorii comunelor vor avea acces la reţeaua de gaze naturale, cea mai mare parte a populaţiei din satele judeţului Vaslui îşi încălzeşte locuinţele cu lemne.

În prezent, însă, lemnul de foc este foarte scump, un metru cub fiind achiziţionat şi cu 700 de lei.

articolul original.

La furat de lemn din pădure ! Transportatorii au primit doar amendă și au rămas fără ”marfă” !

20 November 2022 at 12:00
By: M.Ex.

Ieri în jurul orei 04.40, polițiștii din cadrul Posturilor de poliție Hârseni și Beclean, în timpul ce desfășurau activități operative pe raza localității Veneția de Jos, au oprit în trafic două autoutilitare, în care se transporta material lemnos, de esență fag, fiecare fiind încărcată cu cantitatea de 3,00 mc.
În urma verificărilor efectuate asupra mărfii transportate, s-a constat faptul că pentru întreaga cantitate de lemn din cele două autoutilitare, nu au fost emise documente specifice de proveniență și transport.
Întrucât transportul nu îndeplinea condițiile de legalitate, în cauză s-a procedat la confiscarea și darea în custodia Ocolului Silvic a materialului lemnos, iar față de conducătorii celor două autoutilitare s-a luat măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile legii silvice.
FOTO : arhiva

articolul original.

Soluţie medievală la criza energetică. Familii nevoite să adune vreascuri pentru a-şi încălzi copiii (video)

17 November 2022 at 05:00

Creșterea explozivă a prețurilor la lemne creează situaţii dramatice la Botoşani, una dintre cele mai sărace zone din ţară. Zeci de mii de botoşăneni din mediul rural îşi încălzesc locuinţele cu sobe, însă foarte mulţi oameni nu-şi mai permit să cumpere lemne.

Guvernul a încercat să plafoneze prețul la lemnul de foc, brichete și la peleți, însă măsura nu a avut efectul scontat, ba dimpotrivă. Asta deoarece acolo unde produsele erau expuse și vândute la vedere, acestea au dispărut din ofertele comercianților. În schimb, unii dintre furnizorii care lucrează doar pe bază de cerere continuă să vândă la prețurile de dinaintea ordonanței, adică aproximativ 750 de lei pentru tona de lemn de esenţă tare şi 500 de lei lemnul de esență mai moale.

„E foarte greu anul acesta”

Puşi într-o situaţie imposibilă, unii botoşăneni au ajuns să culeagă lemne din pădure pentru a-şi încălzi locuinţele cât de cât. Un pensionar, din localitatea Balta Arsă, comuna Corni, a povestit că, pentru a se încălzi în această iarnă, ar trebui să plătească peste 800 de lei pe lemne, dar nu are banii necesari, așa că își roagă nepoții să adune vreascuri.

“Nu ne ajung banii cu situaţia asta. E foarte greu anul acesta. Sunt prea mari scumpirile astea. Vreo două mii de kilograme de lemne mi-ar trebui. Cam 800 de lei costă, dar sunt scumpe, nu mai avem bani. Pe ce să le cumpărăm? E foarte greu. Luăm vreascuri de pe marginea pădurii. Am mai trimis nepoții, au adus ei în timpul când nu se duc la școală, sâmbătă. Un braţ bun îmi ajunge cam două săptămâni”, spune bărbatul.

La fel procedează şi o altă familie din localitate. „Vine iarna, e greu. În fiecare zi mergem la lemne, dacă sunt plecat la muncă eu, atunci merge soţia cu copiii, altfel nu avem lemne. Dacă e să le iei de la pădurar, cere scump, nu te lasă, nu avem de face”, spune bărbatul. Acesta spune că are acasă o sobă din fier, iar pentru a-şi încălzi locuinţa toată iarna ar avea nevoie de 2-3 metri cubi de lemne, însă singurul venit al familiei îl reprezintă alocaţia celor trei copii şi ce câştigă din munca cu ziua.

Care sunt preţurile la lemne pe piaţă

La finele lunii septembrie, la depozitele botoşănene de lemn de foc tona de lemne ajunsese să se vândă cu 700 de lei, deși în august era undeva la 500 de lei. Asta este însă puțin față de prețurile afișate de magazinele de profil, unde paletul de lemn de foc despicat se vindea cu aproape 850 de lei metrul cub (Dedeman) sau 1.300 de lei (Brico Depot).

O creștere la fel de mare se înregistra și la peleți. Astfel, cel mai mic preț a ajuns să fie de 35-40 de lei sacul de 15 kilograme, dar în unele magazine era şi 47 de lei sacul. Prin urmare, o tonă de peleți a ajuns să coste între 2.500 și 3.000 de lei, față de 1.400 de lei cât costa anul trecut sau în primăvara acestui an, astfel că plafonarea preţului de către stat la 1.500 de lei ar fi însemnat practic aproape o înjumătăţire a costurilor, urmând ca sacul de peleţi să coste aproximativ 22 de lei, însă plafonarea a dus şi la dispariţia acestui produs de la rafturi.

Creșterea prețurilor pare să fi fost alimentată și de lipsa lemnului de pe piață. De altfel, fenomenul se înregistrează pe orice piață de consum. Atunci când un produs căutat dispare din ofertă, cei care au îl mai au în stoc sunt tentați să ridice tarifele pentru a-și asigura resurse financiare în vederea refacerii stocului, în situația în care materia primă se va scumpi.

Doar că toate aceste creșteri se răsfrâng asupra clientului final, care are două soluții – fie reduce consumul, încercând să se încadreze în buget, fie scoate mai mulți bani din economii pentru a plăti confortul. Însă, cum iarna bate la ușă, aceste scumpiri vor afecta în mod direct costurile privind încălzirea locuințelor.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Lemne confiscate după un control în trafic

15 November 2022 at 11:11

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 33 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență pentru cantitatea de material lemnos transportată.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.  Cantitatea de 5,25 metri cubi de material lemnos a fost confiscată.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

A murit strivit sub o căruță cu lemne, pe Valea Pietrei în Vulcana Pandele

14 November 2022 at 20:24

În România, se desfășoară, în aceste zile, nu pe scenă, nu în cine știe ce săli sofisticate pentru evenimente, ci în spațiul online, un concurs inedit. Participantele sunt femei, tinere care au renunțat la conceptul de casnic, de stat acasă cu copiii, de a îmbrățișa meseriile ușoare și au ales să între pe drumul dificil, greu, solitar, uneori imprevizibil, al conducerii mastodonților pe șoselele Europei.

Și, uite așa, vedem la volanul unor TIR-uri fete gingașe, senine, frumoase, pe al căror chip se amestecă, într-un mod plăcut, tenacitatea, curajul, ambiția, pasiunea, dorința de a da mai mult, nevoia și, nu se putea altfel, destule nuanțe ale dorului de casă și de copii.

Roxana Maria Tincu, din Târgoviște, este una dintre multele temerare frumoase care navighează pe drumurile Europei la volanul unui mastodont.

Înainte de a scrie despre concursul dedicat șoferițelor de TIR – „Cea mai tare de pe șosele” – ediția 2022, trebuie să vorbim puțin despre tânăra târgovișteancă, singura din Dâmbovița care participă la această competiție națională.

Roxana are doi băieți. Gemeni. Îi iubește nespus. Ne-a spus că ei reprezintă totul. Copiii îi alimentează încrederea, curajul, dorința de a merge mai departe. Vrea să le construiască un viitor sigur. Lumea este acum plină de încercări, de neprevăzut și doar prin sacrificiu intens poți ține problemele departe de tine și de familia ta. Și Roxana îl face! Plânge, suferă, dar merge mai departe. Nici ea nu știe cât. Chestiile astea ce țin de suflet nu se măsoară în nici un fel. Lucrează de un an de zile pe un autocamion împreună cu logodnicul său, pentru o firmă din Olanda. Este și ăsta un mare câștig. Măcar ești alături lângă cel pe care îl iubești. Ne-a spus că această profesiune, într-un timp atât de scurt, i-a intrat în sânge. Îi place nespus să conducă acești uriași ai șoselelor. Parcă are în cabina autocamionului întrega lume la picioare. Este un sentiment plăcut. Acolo, în numai câțiva metri, este un colț din viața ei.

Roxana ne-a mai mărturisit că în meseria asta trebuie să fii pregătit pentru a te confrunta oricând cu neprevăzutul. Trebuie să fii tare, stăpân pe sine, să nu disperi și vei reuși să ieși la capăt. A trecut prin situații mai puțin plăcute, dar le-a făcut față. S-a strecurat printre ele. Teste ale rezistenței și curajului care au o repetiție constantă.

„Eram în Olanda. Ne-au furat motorina. Dormeam. Eram obosiți și nu am auzit când au dat atacul. Odată, am rămas pe o autostradă în Anglia. Fără apă, fără mâncare, fără toaletă, 18 ore. De două ori au explodat cauciucurile. Vă închipuiți cum este să treci prin așa ceva? Camionul era și încărcat. 40 de tone de marfă! Și cu toate astea, am mers mai departe. Nu m-am gândit să cedez. Îmi place meseria asta”, își amintește Roxana Maria Tincu.

Ne-a mai spus târgovișteanca șoferița de TIR că a avut totuși parte și de momente frumoase, clipe care i-au alimentat încrederea de a merge mai departe.

„Pentru mine a fost ceva emoționant când într-o parcare, undeva prin Europa, a trecut prin fața camionului nostru un șofer mai în vârstă și, când m-a văzut, și-a scos pălăria și s-a aplecat. Un semn de mare respect. A fost momentul în care m-a făcut să înțeleg că fac ceea ce trebuie, ceea ce mă reprezintă. Mi-a dat putere să merg mai departe. De fiecare dată când îmi este mai greu, mă gândesc la acea secvență”.

Roxana Maria Tincu, așa cum am spus, este singura tânără din județul Dâmbovița care participă la un concurs trăsnet, rezervat doar șoferițelor de TIR: „Cea mai tare de pe șosele”.

Se votează pe Facebook. Cele mai apreciate, până în momentul de față, sunt Mădălina Hritcu, Roxana Maria Tincu, Ana Maria, Ruxandra Ionescu, Diana Todirică, Ștefania Brânzei, Alice Elena Milea, Alina Ohaci, Georgiana Ștefan și Daiana Blagoe.

Pentru a se stabili cine va fi aleasă „cea mai tare șoferiță”, concurentele trebuie să încarce un material video de prezentare, scurt, concis, relevant. Câștigătoarea va fi desemnată în conformitate cu numărul de voturi primite. Primele 5 din clasament vor apărea în calendarul pentru 2023 CSPFE.RO România Truckers Team.

articolul original.

Tăierea ilegală de arbori „lovește” din nou… Bărbat din Arhiș, prins de polițiști

14 November 2022 at 15:23
image

Comunicat. Polițiștii Secției 6 Rurală Beliu cercetează un bărbat de 34 de ani, din Archiș, care, în luna noiembrie, ar fi tăiat ilegal și sustras 2 arbori din specia cer, dintr-un canton aflat pe raza localității Archiș.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere iletgală și furt de material lemnos.

articolul original.

Trei ocoale silvice din județ au la dispoziție aproape 2.700 de metri cubi de lemne de foc pentru populație

14 November 2022 at 07:15
image

Prefectura Suceava a transmis că pentru informarea cu celeritate a populației referitor la posibilitățile de achiziționare a lemnului pentru foc necesar încălzirii locuințelor, Direcția Silvică Suceava a comunicat că la data de 11 noiembrie 2022 sunt disponibile următoarele cantități:

Ocolul Silvic Dorna Candrenilor (volume disponibile până la data de 24.11.2022):

  • 108,00mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);

Ocolul Silvic Putna (volume disponibile până la data de 22.11.2022):

  • 69,18mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);
  • 753,72mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Ocolul Silvic Falcău (volume disponibile până la data de 24.11.2022):

  • 173,89mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);
  • 1568,48mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Persoanele interesate pot depune solicitări la ocolul silvic sau la primărie. Prețurile de valorificare a lemnului de foc, în funcție de specie, sortiment și condiții de livrare, sunt prezentate detaliat pe site-ul internet al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (la secțiunea publicitate anunțuri), precum și la sediile primăriilor și ocoalelor silvice menționate.

http://www.rosilva.ro/articole/preturi_lemn_foc_pentru_populatie__p_2377.htm

Precizăm că volumul de lemn pe stoc se află într-o continuă dinamică, în funcție de ritmul de exploatare și valorificare a acestuia.

articolul original.

Argeșul se menține în topul defrișărilor ilegale și furturilor de lemne

14 November 2022 at 08:07
image

Peste 10 milioane de metri cubi de lemn sunt furate anual din pădurile României. Transformată în bani, hoția se ridică la aproximativ 1 miliard de euro, potrivit profit.ro. Pagubele nu sunt însă doar de natură financiară pentru că, în urma defrișărilor, pământul se deșertifică iar alunecările de teren afectează zone tot mai întinse.

Cu toate acestea mafia lemnului pare de neoprit, iar dezastrul din pădurile României se vede cel mai bine din aer, nu de pe șosele, din birouri nici atât. În orice direcție și pe tot teritoriul se pot observa hectare întregi de pădure devastată. Iar suprafețele în care drujbele și topoarele fac ravagii cresc de la an la an. O suprafață echivalentă cu cea a Bucureștiului este defrișată ilegal la fiecare 12 luni, arată Prima TV.

Zonele în care tăierile ilegale par scăpate de sub control sunt Suceava, Maramureș, Argeș, Caraș-Severin și Vrancea. Din păcate Argeșul se menține pe o poziție de nesorit în insolitul top al județelor în care icigașii pădurilor și ai mediului natural își fac de cap fără să fie deranjați prea mult de autoritățile care ar trebui să-i împiedice să facă asta.

articolul original.

Un transport ilegal de doi metri cubi de lemn de foc confiscat de polițiști de la un bărbat din Vama

11 November 2022 at 11:26
image

O patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama a oprit pentru control pe raza localității, autoutilitara condusă de un localnic de 35 de ani, care transporta material lemnos. Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență pentru materialul lemnos transportat, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 2,09 mc material lemnos pentru foc de esență rășinoase în valoare de 361,57 lei. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

articolul original.
❌